Dataverwerking en statistiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dataverwerking en statistiek"

Transcriptie

1 Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP Dataverwerking en statistiek ZATERDAG 10 JANUARI 2015 UNIVERSITEIT VAN UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom)

2 DATAVERWERKING EN STATISTIEK Het Wintersymposium 2015 van het Koninklijk Wiskundig Genootschap heeft dit jaar een thema uit het nieuwe examenprogramma voor havo en vwo: Dataverwerking en Statistiek. Het omgaan met grote hoeveelheden data, mogelijk gemaakt door technologische en wiskundige ontwikkelingen, is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Onderzoekers uit vier verschillende vakgebieden vertellen over het belang van dataverwerking in hun onderzoeksgebied en de rol van wiskunde daarin. Fetsje Bijma (VU) zal de inleiding Een frisse blik op statistiek verzorgen. Na de inleiding zullen drie wetenschappers uit verschillende instituten een specifiek onderwerp bespreken. Maurice Schmeits (KNMI) spreekt over Kansverwachtingen in de meteorologie. Marjan Sjerps (NFI, UvA) gaat het hebben over Hoe sterk is het bewijs? Wouter Verkerke (Nikhef) heeft als onderwerp De ontdekking van het Higgs deeltje. VOOR WIE? Het symposium is in de eerste plaats bestemd voor (aankomende) docenten wiskunde in het voortgezet onderwijs, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. VERDER zijn er verschillende stands aanwezig, o.a. van Epsilon Uitgaven, waar men voor een alleszins redelijke prijs Nederlandstalige uitgaven van hoge wiskundige kwaliteit kan kopen. PLAATS EN TIJD Het symposium wordt gehouden in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, bij de Dom van Utrecht. NB! Gewijzigde begin- en eindtijd! Op zaterdag 10 januari 2015 is de zaal open vanaf uur. Koffie en thee staan dan klaar. Het programma start om uur en eindigt ca uur. AANMELDING U wordt verzocht zich van tevoren on-line aan te melden via de website van het Koninklijk Wiskundig Genootschap De kosten voor deelname aan het symposium bedragen bij betaling voor 29 december 2014: voor KWG-leden 30, voor niet-leden 35 en voor leerlingen, studenten en standhouders 15. Lunch, koffie en thee zijn bij de bijdrage inbegrepen. U kunt zich desgewenst eerst online inschrijven als lid van het KWG. Let op: gewijzigd rekeningnummer! Uw bijdrage moet liefst vóór 29 december 2014 worden overgemaakt op rekeningnummer NL12ABNA van het KWG te Amsterdam, onder vermelding van Wintersymposium 2015 (u ontvangt geen acceptgiro). U kunt zich ook nog na 29 december opgeven, maar dan wordt de bijdrage met 5 verhoogd en bestaat het risico dat het symposium vol is. CERTIFICAAT Het is mogelijk om een certificaat van deelname te ontvangen. Indien u dit wenst kunt u dit bij de on-line aanmelding kenbaar maken door uw geboortedatum in te vullen. Nadere inlichtingen: Jenneke Krüger m: jenneke.kruger@gmail.com

3 PROGRAMMA Ontvangst met koffie en thee INLEIDING: EEN FRISSE BLIK OP STATISTIEK Fetsje Bijma Vrije Universiteit Amsterdam KANSVERWACHTINGEN IN DE METEOROLOGIE Maurice Schmeits KNMI Lunch HOE STERK IS HET BEWIJS? Marjan Sjerps Universiteit van Amsterdam, NFI Pauze met koffie en thee DE ONTDEKKING VAN HET HIGGS DEELTJE Wouter Verkerke Nikhef

4 EEN FRISSE BLIK OP STATISTIEK Fetsje Bijma Vrije Universiteit Amsterdam In deze inleiding wordt de kennis van kansrekening en statistiek opgefrist. Statistiek is in zekere zin het omgekeerde van kansrekening. Met behulp van kansrekening kan de kans op verschillende uitkomsten berekend worden, terwijl men met statistiek uit gegeven uitkomsten (gemeten data) een uitspraak wil doen omtrent de onderliggende kansverdeling. Zo n uitspraak kan het schatten van een onbekende parameter zijn, of het toetsen van een parameterwaarde of een bewering. De klassieke toetsen zijn de binomiale toets en de normale toets. Wat kan er allemaal mis gaan bij het uitvoeren van een statistische toets? Wat is mis eigenlijk? En wat is de kans dat er iets mis gaat? Dat wordt onder andere gevangen in begrippen als p- waarde (overschrijdingskans) en power. En wat heeft de keuze van de toetsingsgrootheid hier mee te maken? Al deze begrippen passeren de revu en worden geïllustreerd met voorbeelden. Ook de relatie naar de andere drie voordrachten wordt gelegd. In mijn werk als onderzoeker ben ik betrokken bij het analyseren van gemeten hersendata uit MRI-, EEG- en MEG-scanners en combinaties hiervan. De eerste vraag daarbij is: hoe moeten we de gemeten signalen modelleren? Daarna komt de vraag hoe we de parameters moeten schatten en/of toetsen. Ik vind het leuk om in deze inleiding ook wat te vertellen over dit onderzoek.

5 KANSVERWACHTINGEN IN DE METEOROLOGIE Er werd echter al lang voordat deze EPS s beschikbaar waren gebruik gemaakt van kansverwachtingen in de meteorologie, bijv. voor de kans op neerslag. Daarvoor werd dan een archief van neerslagwaarnemingen gekoppeld aan een archief van outputvariabelen van een weermodel, om zo een statistische relatie tussen het optreden van neerslag en relevante modelvariabelen te bepalen. Deze statistische relatie werd dan vervolgens als kansverwachtingsmodel voor neerslag gebruikt. Ook tegenwoordig wordt deze zogenaamde model output statistics (MOS) aanpak nog gehanteerd, o.a. voor kansverwachtingen voor fenomenen die niet in de uitvoer van een weermodel zitten, zoals onweer. Maurice Schmeits KNMI Bij kansverwachtingen in de meteorologie wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van zogenaamde ensemble predictie systemen (EPS s). Dit zijn systemen die bestaan uit een ensemble van weermodelverwachtingen, gestart vanuit verschillende enigszins verstoorde begintoestanden en die vaak ook verschillen in modelfysica. Soms is de atmosfeer voorspelbaarder dan anders; m.b.v. een EPS kan de mate van voorspelbaarheid ingeschat worden. Door het percentage ensembleleden te nemen dat bijv. meer dan 1 mm neerslag geeft, kan een schatting van de kans op meer dan 1 mm neerslag verkregen worden. In deze presentatie wordt een voorbeeld gegeven van een door ons ontwikkeld MOSsysteem, nl. een kansverwachtingssysteem voor (zwaar) onweer, dat de meteorologen in onze weerkamer ondersteunt bij het uitgeven van waarschuwingen voor gevaarlijk weer (code geel), extreem weer (code oranje) en een weeralarm (code rood). Daarnaast wordt ook ingegaan op kansverwachtingen op basis van het EPS van het Europees weercentrum ECMWF.

6 HOE STERK IS HET BEWIJS? Marjan Sjerps Universiteit van Amsterdam, NFI Dat is de centrale vraag in het vakgebied forensische statistiek. Hierin wordt op basis van stochastische modellen geprobeerd om de bewijskracht van forensisch bewijsmateriaal in een getal uit te drukken. Het kan bijvoorbeeld gaan om de bewijskracht van een DNA match, een vingerafdruk, of een chemische analyse van een brandversnellend middel. Hoewel de forensische toepassingsgebieden zeer divers zijn, zijn de relevante vragen in veel gebieden hetzelfde. In deze lezing zullen een aantal van deze vragen en de stochastische methoden die worden gebruikt om deze vragen te beantwoorden aan de orde komen. Ook zullen op de praktijk gebaseerde voorbeelden worden gegeven van het gebruik van statistiek en kansrekening in het forensisch zakenonderzoek. Binnen het instituut houd ik me vaak bezig met het interpreteren van data. Collega s moeten bijvoorbeeld de karakteristieke kenmerken van een schoenzool noteren: kleine slijtages, deukjes, scheurtjes, een steentje erin, enzovoorts. Vervolgens kunnen ze die vergelijken met een gevonden afdruk, een schoenspoor. Ik help de onderzoekers met het formuleren van hun conclusie over de waarschijnlijkheid dat de schoen het spoor maakte. Ik ben betrokken bij een project om zoveel mogelijk het subjectieve element uit deze beoordeling te halen. Het ene moment help ik bij onderzoek naar glasscherven, dan weer bij gebruikte werktuigen, schoensporen, vingersporen of DNA. Mijn collega s hebben de meest uiteenlopende achtergronden. Het zijn chemici, technici en biologen, en ik heb ook te maken met politieagenten en juristen. Wanneer ik de kans krijg mee te lopen op de plaats van een misdrijf of een onderzoekstechniek te zien dan doe ik dat natuurlijk.

7 De ontdekking van het Higgs deeltje Wouter Verkerke NIKHEF In Juli 2012 is door de ATLAS en CMS experimenten op CERN het Higgs deeltje ontdekt. Voor deze ontdekking hebben de grondleggers van de achterliggende theorie, Peter Higgs en Francois Englert in 2013 de Nobelprijs voor de natuurkunde gewonnen. In deze lezing wil ik ingaan op de statistische en data analyse technieken die gebruikt zijn om het Higgs deeltje te vinden. Moderne deeltjesfysica experimenten zoals de ATLAS en CMS experimenten bij de Large Hadron Collider zijn echte big data ondernemingen en leveren vele petabytes aan data per jaar op. Een groot deel van het experimentele werk van de onderzoekers bij deze experimenten bestaat uit data analyse. In de triljoenen botsingen die zijn gedetecteerd sinds 2009 bevindt zich echter slechts een klein handjevol botsingen waarin een Higgs deeltje geproduceerd is geweest dat is vervallen met een voor ons herkenbare signatuur. Veel van de technieken die gebruikt worden voor datareductie en het kwantificeren van de ontdekking hebben een wiskundige achtergrond en statistische modellering speelt hierbij een belangrijke rol. Ik zal in de voordracht een aantal van de gebruikte technieken toelichten (boosted decision trees, likelihood ratios) om de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te vinden, en uitleggen hoe we wiskundige modellen gebruiken om de kans te berekenen dat onze data bewijs is voor de ontdekking van een nieuw deeltje.

8 PROFIELEN VAN DE SPREKERS Fetsje Bijma studeerde wiskunde aan de universiteit van Groningen. Ze promoveerde in 2005 aan de VU in Amsterdam (cum laude) met als titel Mathematical modelling of magnetoencephalographic data. Ze houdt zich bij de VU vooral bezig met statistische methoden voor levenswetenschappen, in het bijzonder neurowetenschap. Fetsje is medeauteur van Inleiding in de statistiek, een uitgave van Epsilon, geeft master classes en werkt mee aan bijscholing voor leraren wiskunde door het Regionale Steunpunt Amsterdam. Homepage: Maurice Schmeits studeerde af in meteorologie aan de universiteit van Utrecht; hij promoveerde in 2001 aan dezelfde universiteit in Fysische Oceanografie. Maurice werkt sinds 2001 bij het KNMI als onderzoeker op het gebied van kansverwachtingsmethodes voor (met name) gevaarlijk weer. Homepage: Marjan Sjerps studeerde wiskunde aan de Radboud Universiteit. Ze promoveerde in 1993 aan de Universiteit Leiden in de mathematische biologie/evolutionaire ecologie. Marjan werkt sinds 1993 bij het Nederlands Forensisch Instituut, en is sinds 2010 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar forensische statistiek. Zij doet onderzoek naar de toepassingen van statistiek en kansrekening in de forensische wetenschappen en het strafrecht. Het gaat hierbij om de interpretatie en evaluatie van (forensisch) bewijs. Kernvragen van haar onderzoek zijn: hoe kan een (forensisch) onderzoeker de bewijskracht van zijn onderzoeksresultaten bepalen? Hoe kan hij deze bewijskracht vervolgens rapporteren aan politie of justitie? Wat is de bewijskracht van een combinatie van verschillende bewijsmiddelen? url: Wouter Verkerke studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1998 aan de Universiteit van Amsterdam in de elementaire deeltjesfysica. Wouter werkt sinds 2004 bij Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica en is direct betrokken geweest bij de ontdekking van het Higgs deeltje in 2012 door het ATLAS experiment op CERN. Wouter was onder meer spreker in het Science Cafe in Leiden en tijdens de vakantiecursus wiskunde url:

Is statistiek wel betrouwbaar?

Is statistiek wel betrouwbaar? Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP Is statistiek wel betrouwbaar? ZATERDAG 12 JANUARI 2019 UNIVERSITEIT UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom) THEMA Dit jaar is het thema van het wintersymposium

Nadere informatie

Mathematics of Planet Earth

Mathematics of Planet Earth Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP Mathematics of Planet Earth ZATERDAG 11 JANUARI 2014 UNIVERSITEIT VAN UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom) MATHEMATICS OF PLANET EARTH Het Wintersymposium

Nadere informatie

Kansverwachtingen voor (extreme) neerslag

Kansverwachtingen voor (extreme) neerslag Kansverwachtingen voor (extreme) neerslag Maurice Schmeits en Kirien Whan (KNMI, R&D Weer- en Klimaatmodellen) 1 Inhoud Waarom kansverwachtingen? (Beperkingen van) deterministische weersverwachting Kansverwachtingen

Nadere informatie

Nieuwe resultaten van de zoektocht naar het Higgs deeltje in ATLAS

Nieuwe resultaten van de zoektocht naar het Higgs deeltje in ATLAS Nieuwe resultaten van de zoektocht naar het Higgs deeltje in ATLAS Op 4 juli 2012 presenteerde het ATLAS experiment een update van de actuele resultaten van de zoektocht naar het Higgs deeltje. Dat gebeurde

Nadere informatie

OVER REGENKANSEN EN PARAPLU S

OVER REGENKANSEN EN PARAPLU S OVER REGENKANSEN EN PARAPLU S Maurice Schmeits krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.

Nadere informatie

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF)

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF) De Large Hadron Collider 2.0 Wouter Verkerke (NIKHEF) 11 2 De Large Hadron Collider LHCb ATLAS CMS Eén versneller vier experimenten! Concept studie gestart in 1984! Eerste botsingen 25 jaar later in 2009!!

Nadere informatie

Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP. WiskundeTaal ZATERDAG 13 JANUARI UNIVERSITEIT VAN UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom)

Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP. WiskundeTaal ZATERDAG 13 JANUARI UNIVERSITEIT VAN UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom) Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP WiskundeTaal ZATERDAG 13 JANUARI 2018 UNIVERSITEIT VAN UTRECHT Academiegebouw (bij de Dom) THEMA Wiskunde en taalkunde kennen fascinerende raakvlakken.

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 3 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Recap Centrale limietstelling

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk door Anoir 2099 woorden 12 maart 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Newton HET HIGGSBOSON EN ZIJN DEMYSTIFICATIE Door: Anoir Koolhoven, Sergio

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

Stochastiek 2. Inleiding in the Mathematische Statistiek. staff.fnwi.uva.nl/j.h.vanzanten

Stochastiek 2. Inleiding in the Mathematische Statistiek. staff.fnwi.uva.nl/j.h.vanzanten Stochastiek 2 Inleiding in the Mathematische Statistiek staff.fnwi.uva.nl/j.h.vanzanten 1 / 12 H.1 Introductie 2 / 12 Wat is statistiek? - 2 Statistiek is de kunst van het (wiskundig) modelleren van situaties

Nadere informatie

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen Zoektocht naar het Higgs deeltje De Large Hadron Collider in actie Stan Bentvelsen KNAW Amsterdam - 11 januari 2011 1 Versnellen op CERN De versneller Large Hadron Collider sub- atomaire deeltjes botsen

Nadere informatie

WISKUNDE D HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

WISKUNDE D HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 WISKUNDE D HAVO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de

Nadere informatie

WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 WISKUNDE D VWO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van de

Nadere informatie

Hier komt de titel van de presentatie

Hier komt de titel van de presentatie Wiskunde in de bovenbouw van het vwo Hier komt de titel van de presentatie H. Bronkhorst docent wiskunde Welke wiskunde ga ik kiezen? Welke wiskunde past bij mij? Wiskunde A, B of C? En wanneer is het

Nadere informatie

Examenprogramma wiskunde D havo

Examenprogramma wiskunde D havo Examenprogramma wiskunde D havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Kansrekening en statistiek

Nadere informatie

Pilot Social Media Analyse, studiejaar 14/ 15

Pilot Social Media Analyse, studiejaar 14/ 15 Pilot Social Media Analyse, studiejaar 14/ 15 Presentatie 10-9-2015 Even voorstellen: Studie wiskunde (Rijksuniversiteit Utrecht) met voor- en nakandidaatsbijvak econometrie (Erasmus universiteit). Docent

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen 3.1 Schatten: Er moet een verbinding worden gelegd tussen de steekproefgrootheden en populatieparameters, willen we op basis van de een iets kunnen zeggen over de ander.

Nadere informatie

Kansverwachtingen. De atmosfeer als chaos:

Kansverwachtingen. De atmosfeer als chaos: KANSVERWACHTINGEN 1 De atmosfeer als chaos: Kansverwachtingen Chaos is een van de interessante aspenten van de wiskunde, gesymboliseerd door de vlinder van Lorenz. Het complexe en onvoorspelbare gedrag

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN Inleiding Statistische gevolgtrekkingen (statistical inference) gaan over het trekken van conclusies over een populatie op basis van steekproefdata.

Nadere informatie

5 november 2015 RAI Amsterdam

5 november 2015 RAI Amsterdam Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies organiseren het congres: Leren zichtbaar maken met de kennis over hoe wij leren met professor John Hattie 5 november 2015 RAI Amsterdam Professor John Hattie doet onderzoek

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 44: De leerlingen leren

Nadere informatie

Het Wiskunde A1,2 examen

Het Wiskunde A1,2 examen 166 NAW 5/3 nr. 2 juni 2002 Het Wiskunde A1,2 examen Bert Zwaneveld Bert Zwaneveld afdeling Natuur- en Technische Wetenschappen Open Universiteit Nederland Postbus 2960, 6401 DL Heerlen bert.zwaneveld@ou.nl

Nadere informatie

PGO-Leidraad Algemene NatuurWetenschappen

PGO-Leidraad Algemene NatuurWetenschappen f PGO-Leidraad Algemene NatuurWetenschappen Module Artikel (titel) 1, Heelal: Higgs deeltjes Naam: Deeltjes fysica van morgen Uitgeverij: NWT magazine Datum: november 2012 Maker: George van Hal 1. Verhelder

Nadere informatie

SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem

SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem SPA pilot St. Bonifatius College Utrecht i.s.m. Project-You! en MyPem Nieuwe producten: de Student Profiel Analyse (SPA) en studiekeuzerichtlijnen In april 2015 lanceerde Thomas Education twee nieuwe producten:

Nadere informatie

Universiteit. Brochure. Opleidingsinstituut Dageraad

Universiteit. Brochure. Opleidingsinstituut Dageraad Brochure Opleidingsinstituut Dageraad Universiteit Informatie Je zult je wel afvragen wie zoiets bedenkt en wie zo iets op de kaart wil zetten. Ik kan daar kort en krachtig over zijn: kijk op www.ruudvanlent.nl

Nadere informatie

Forensische Statistiek

Forensische Statistiek Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde Universiteit van Amsterdam Wiskunde D-dag 1 juni 2011 Outline Misdrijf 1 Misdrijf 2 3 4 Outline Misdrijf 1 Misdrijf 2 3 4 Forum Romanum Forensisch Forum = markt

Nadere informatie

In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi

In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi Samenvatting Wat zijn de fundamentele bouwstenen van het universum? Welke krachten bepalen

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

Profielkeuze M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2018-2019 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Nederland Engels Maatschappijleer (alleen 4 havo en 4 vwo) CKV (culturele

Nadere informatie

EERLIJKE MENING: ANONIMITEIT: ONDERDELEN

EERLIJKE MENING: ANONIMITEIT: ONDERDELEN Deze vragenlijst sluit aan op de vragenlijst die je eerder hebt ingevuld over wetenschap en techniek in het basisonderwijs. Door de eerste en de tweede vragenlijst van een groep leerkrachten te vergelijken

Nadere informatie

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Het atoom: hoe beter men keek hoe kleiner het leek Ivo van Vulpen CERN Mijn oude huis Anti-materie ATLAS detector Gebouw-40 globe 21 cctober, 2006

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11101 6 juni 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2012, nr. VO/389632, houdende

Nadere informatie

Statistische aspecten van de vaststelling van fraude na opsporing via datamining. Marjan Sjerps - KdVI (Uva) - NFI

Statistische aspecten van de vaststelling van fraude na opsporing via datamining. Marjan Sjerps - KdVI (Uva) - NFI Statistische aspecten van de vaststelling van fraude na opsporing via datamining Marjan Sjerps - KdVI (Uva) - NFI - Statistiek team - Principal scientist team - Stochastiek cluster Inhoud De LR methode

Nadere informatie

Op het vwo heb je wiskunde A, B, C en D. Wiskunde A, B en C horen bij een profiel, wiskunde D is een keuzevak.

Op het vwo heb je wiskunde A, B, C en D. Wiskunde A, B en C horen bij een profiel, wiskunde D is een keuzevak. Let op: In de wiskundefilm wordt gezegd dat je naast wiskunde B ook wiskunde A kunt kiezen als examenvak in het vrije deel. Dit is niet toegestaan. De enige combinatie die is toegestaan, is wiskunde B

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Naam auteur(s) Nijenhuis, N Vakgebied Natuurkunde Titel Wiskunde bij Natuurkunde: de afgeleide Onderwerp Wiskunde natuurkunde transfer Opleiding Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

In havo 4&5 kun je kiezen uit wiskunde A, B of D. Wiskunde C wordt alleen op het VWO aangeboden.

In havo 4&5 kun je kiezen uit wiskunde A, B of D. Wiskunde C wordt alleen op het VWO aangeboden. In havo 4&5 kun je kiezen uit wiskunde A, B of D. Wiskunde C wordt alleen op het VWO aangeboden. Wiskunde is een verplicht vak bij de profielen EM, NG en NT. Als je CM kiest hoef je wiskunde niet verplicht

Nadere informatie

Examenprogramma wiskunde D vwo

Examenprogramma wiskunde D vwo Examenprogramma wiskunde D vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Kansrekening en statistiek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoorde technologieontwikkeling

Maatschappelijk verantwoorde technologieontwikkeling Maatschappelijk verantwoorde technologieontwikkeling Belang voor het hoger onderwijs Lieve Goorden, Universiteit Antwerpen Studiedag over technologie, educatie en duurzaamheid LNE 29 april 2014 inhoud

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN LIQUIDATIE NIJMAN Waarom liquidaties? Vechtsport & georganiseerde misdaad Criminele inlichtingen Forenisische opsporing

Nadere informatie

Spinning the Higgs. Spin and Parity Measurement of the Discovered Higgs-Like Boson in the H WW lνlν Decay Mode R.Z. Aben

Spinning the Higgs. Spin and Parity Measurement of the Discovered Higgs-Like Boson in the H WW lνlν Decay Mode R.Z. Aben Spinning the Higgs. Spin and Parity Measurement of the Discovered Higgs-Like Boson in the H WW lνlν Decay Mode R.Z. Aben Samenvatting Als u zich ooit heeft afgevraagd waarom de materie om ons heen massa

Nadere informatie

Onderzoeksboekje. Klas: Namen:

Onderzoeksboekje. Klas: Namen: Onderzoeksboekje Klas: Namen: De onderdelen van de onderzoekscyclus: 1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten onderzoek 4. Uitvoeren onderzoek 5. Concluderen 6. Presenteren 7. Verdiepen/verbreden 2 Science

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018

Statistiek in de alfa en gamma studies. Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Statistiek in de alfa en gamma studies Aansluiting wiskunde VWO-WO 16 april 2018 Wie ben ik? Marieke Westeneng Docent bij afdeling Methoden en Statistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht

Nadere informatie

Bachelor Cognition, Language and Communication. uva.nl/ba-cognition-language-communication

Bachelor Cognition, Language and Communication. uva.nl/ba-cognition-language-communication Bachelor 2019-2020 Cognition, Language and Communication uva.nl/ba-cognition-language-communication In de bachelor Cognition, Language and Communication bestudeer je taal en communicatie in relatie tot

Nadere informatie

De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie -

De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie - De magische wereld van het allerkleinste - gedeelde dromen & innovatie - 40 jaar VIBA, 18 november 2016 Ivo van Vulpen Innovatie is overal In een steeds veranderende wereld vervult de VIBA al veertig jaar

Nadere informatie

Logisch denken over kansen

Logisch denken over kansen Logisch denken over kansen In zee met wiskunde D TU Eindhoven, 29 januari 2007 Mirte Dekkers en Klaas Landsman mdekkers@math.ru.nl landsman@math.ru.nl Radboud Universiteit Nijmegen Genootschap voor Meetkunde

Nadere informatie

NLT: een vak voor jou? Januari 2015 HWC AMSTELVEEN

NLT: een vak voor jou? Januari 2015 HWC AMSTELVEEN NLT: een vak voor jou? Januari 2015 HWC AMSTELVEEN NLT: een vak voor jou? Waarom deze voorlichting? NLT is een nieuw vak sinds 2005 NLT is een belangrijk (profiel)keuzevak NLT wát NLT wát Wat ga je doen

Nadere informatie

Logica! als we stemmen, communiceren of liegen

Logica! als we stemmen, communiceren of liegen Wintersymposium KONINKLIJK WISKUNDIG GENOOTSCHAP Logica! als we stemmen, communiceren of liegen "Muddy children" Marco Swaen, KdV Instituut voor Wiskunde (UvA) ZATERDAG 8 JANUARI 2011 UNIVERSITEIT VAN

Nadere informatie

Examenprogramma scheikunde vwo

Examenprogramma scheikunde vwo Examenprogramma scheikunde vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Stoffen

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Examenprogramma natuur, leven en technologie vwo

Examenprogramma natuur, leven en technologie vwo Examenprogramma natuur, leven en technologie vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Fundament

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9161 26 mei 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 april 2011, nr. VO/289008, houdende

Nadere informatie

De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson

De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson De correlatie tussen de zonneactiviteit en de levensduur van het D 0 meson Onderzoeksvoorstel A.H.J. Schuringa A. Günaydin Calandlyceum, Technasium Pieter Calandlaan 182 Postbus 96051 (postadres) 1006

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11699 8 juni 2012 Rectificatie Examenprogramma natuurkunde vwo van 28 april 2012, kenmerk VO2012/389632 In de regeling

Nadere informatie

De zoektocht naar het Higgs boson. Ivo van Vulpen

De zoektocht naar het Higgs boson. Ivo van Vulpen De zoektocht naar het Higgs boson Ivo van Vulpen Als de Higgs ontdekt wordt gaat het de geschiedenisboeken in Als de Higgs niet ontdekt wordt gaat het ook de geschiedenisboeken in Real Madrid - Barcelona

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Uitnodiging De endo richt lijn Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Voorjaarscongres NVvE Zaterdag 7 maart 2015 Hotel Okura Amsterdam Met medewerking van de universiteiten van Nijmegen,

Nadere informatie

Inleiding. Keuzes in:

Inleiding. Keuzes in: Keuzes in: 5 Inleiding Tijdens de ouderavond heb ik u uitgelegd hoe de keuzebegeleiding in klas 3 plaats vindt. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten nog even op een rij. Mocht u na het lezen ervan

Nadere informatie

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Exacte Wetenschappen Leraar in onderzoek Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Den Haag, mei 2010 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doel 4 3

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Inleveren: Uiterlijk 15 februari voor 16.00 in mijn postvakje Afspraken Overleg is toegestaan, maar iedereen levert zijn eigen werk in. Overschrijven

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11109 6 juni 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2012, nr. VO/403948, houdende

Nadere informatie

Deeltentamen 2 Algemene Statistiek Vrije Universiteit 18 december 2013

Deeltentamen 2 Algemene Statistiek Vrije Universiteit 18 december 2013 Afdeling Wiskunde Volledig tentamen Algemene Statistiek Deeltentamen 2 Algemene Statistiek Vrije Universiteit 18 december 2013 Gebruik van een (niet-grafische) rekenmachine is toegestaan. Geheel tentamen:

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Administratief Procesrecht

Administratief Procesrecht Administratief Procesrecht In deze opleiding ontwikkelt u algemene kennis van administratief procesrecht. Dit praktijkgerichte programma is dan ook specifiek afgestemd op uw functie als bewindvoerder.

Nadere informatie

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs Tijdschrift voor Didactiek der β-wetenschappen 22 (2005) nr. 1 & 2 53 Oratie, uitgesproken op 11 maart 2005, bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Professionalisering in het bijzonder in het onderwijs

Nadere informatie

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007

1.Inleiding. 2.Profielen per 1 augustus 2007 logoocw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk VO/OK/2003/53723 Uw kenmerk Onderwerp tweede fase havo/vwo 1.Inleiding In het algemeen

Nadere informatie

ATLAS: Detector & Fysica. Robin van der Leeuw

ATLAS: Detector & Fysica. Robin van der Leeuw ATLAS: Detector & Fysica Robin van der Leeuw 14-11-2011 Doel Doel is om een idee te geven van: Hoe een detector deeltjes detecteert Waarom zoveel botsingen nodig zijn Hoe we onderzoek doen Een paar voorbeelden

Nadere informatie

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Conferentie Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Vrijdag 6 oktober 2006 Haagse Hogeschool Conferentie Harmonie in Gedrag. De maatschappelijke en pedagogische betekenis

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot Programma vrijdag 8 april 2016, hotel van der Valk, Akersloot 09.15-09.45 uur: inloop met koffie/thee 09.45-10.45 uur:

Nadere informatie

Bayes Factor voor samengestelde hypothesen

Bayes Factor voor samengestelde hypothesen Bayes Factor voor samengestelde hypothesen Rob Steur 20 juli 2012 Bachelorscriptie Begeleiding: prof. dr. Marjan Sjerps Tweedebeoordelaar: dr. A.J. (Bert) van Es Thomas Bayes (1702-1761) KdV Instituut

Nadere informatie

Examenprogramma scheikunde havo

Examenprogramma scheikunde havo Examenprogramma scheikunde havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Kennis

Nadere informatie

6 Was de doodrijder ook een hardrijder?

6 Was de doodrijder ook een hardrijder? 30 Proceedings of the 79 th European Study Group Mathematics with Industry 6 Was de doodrijder ook een hardrijder? Bennie Mols Het Nederlands Forensisch Instituut wordt regelmatig gevraagd om de snelheid

Nadere informatie

U-Talent Academie PTA Jaarklas 2015 Informatie voor leerlingen

U-Talent Academie PTA Jaarklas 2015 Informatie voor leerlingen U-Talent Academie PTA 2013-2015 Jaarklas 2015 Informatie voor leerlingen A. Over het PTA Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) is het formele programma overzicht van de U-talent Academie, bestaande

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

Twee keuzevakken. NLT en Wiskunde D De een of de ander? 1 juli 2011. Nelleke den Braber Landelijk coördinatiepunt NLT

Twee keuzevakken. NLT en Wiskunde D De een of de ander? 1 juli 2011. Nelleke den Braber Landelijk coördinatiepunt NLT Twee keuzevakken NLT en Wiskunde D De een of de ander? 1 juli 2011 Nelleke den Braber Landelijk coördinatiepunt NLT Schoolexamenvakken sinds 2007 NLT: NG&NT leerlingen Wiskunde D: Alleen leerlingen met

Nadere informatie

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut

NFI Academy. Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut NFI Academy Sleutel tot de expertise van het Nederlands Forensisch Instituut Met ruim 500 professionals en expertise in meer

Nadere informatie

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:...

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:... Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het? Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:............ Belangrijkste doelen in bewoordingen voor de leerlingen:............

Nadere informatie

Examenprogramma natuurkunde havo

Examenprogramma natuurkunde havo Bijlage 1 Examenprogramma natuurkunde havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Concept Cartoons. Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland

Concept Cartoons. Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland Concept Cartoons Ed van den Berg, Kenniscentrum Hogeschool van Amsterdam en VU EWT Noord-Holland en Flevoland Doelen wetenschap en techniekonderwijs Inhoud: Biologie, natuurkunde, scheikunde, techniek,

Nadere informatie

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16?

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Ontwikkeling van een module en boek voor de 2 e graads lerarenopleiding wiskunde. Informatieverwerking en Statistiek Gerard van

Nadere informatie

Philosophische Fakultät

Philosophische Fakultät Philosophische Fakultät Universität Tübingen Geschwister-Scholl-Platz 72074 Tübingen Aan: ouder(s)/verzorger(s) leerlingen HAVO Notre Dame des Anges Neuphilogie Seminar für Sprachwissenschaft Quantitative

Nadere informatie

De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen

De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen Het grootste en het kleinste volgens mijn dochter van 3 volgens haar vader Olifant Klein muisje Grootst Kleinst 10 +22 m 10-9

Nadere informatie

Profielkeuze M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2016-2017 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Nederland Engels Maatschappijleer (alleen 4 havo en 4 vwo) CKV (culturele

Nadere informatie

In deze les. Het experiment. Hoe bereid je het voor? Een beetje wetenschapsfilosofie. Literatuuronderzoek (1) Het onderwerp.

In deze les. Het experiment. Hoe bereid je het voor? Een beetje wetenschapsfilosofie. Literatuuronderzoek (1) Het onderwerp. In deze les Het experiment Bart de Boer Hoe doe je een experiment? Hoe bereid je het voor? De probleemstelling Literatuuronderzoek Bedenken/kiezen experimentele opstelling Bedenken/kiezen analysevorm Hoe

Nadere informatie

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals.

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals. het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership www.hetzijlstracenter.nl Big data in de publieke sector Leergang voor ervaren public controllers en professionals Big data in de publieke

Nadere informatie

Effectieve beleidsontwikkeling met data science

Effectieve beleidsontwikkeling met data science Driedaagse Training Course Programma Effectieve beleidsontwikkeling met data science Vrijdagen 18, 25 mei en 1 juni Centraal Museum, Utrecht Doelgroepen: Beleidsmakers Beleidsonderzoekers en data-analisten

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de masteropleiding Onderwijswetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de masteropleiding Onderwijswetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de masteropleiding Onderwijswetenschappen Quickscan U voert een quickscan uit om vast te stellen of de vrijstellingsprocedure op grond van praktijkervaring

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Vrijdag 16 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling vandaag: Normale verdeling Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling Deductieve statistiek Hypothese toetsen

Nadere informatie

Examenprogramma natuur, leven en technologie havo

Examenprogramma natuur, leven en technologie havo Examenprogramma natuur, leven en technologie havo Het eindexamen (februari 2007) Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

INFORMATIE OVER EEG versie 1.2

INFORMATIE OVER EEG versie 1.2 INFORMATIE OVER EEG versie 1.2 Algemeen De informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel vindt onder andere plaats door middel van elektrische activiteit van de zenuwcellen. Deze zeer geringe continue

Nadere informatie

Lesbrief hypothesetoetsen

Lesbrief hypothesetoetsen Lesbrief hypothesetoetsen 00 "Je gaat het pas zien als je het door hebt" Johan Cruijff Willem van Ravenstein Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Hoofdstuk - voorkennis... Hoofdstuk - mens erger je niet... 3

Nadere informatie

Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs

Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs Verdieping: DNA alleen onvoldoende bewijs Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen luisteren naar een radiofragment van Goedemorgen Nederland en lezen een tekst uit dagblad Trouw over de bewijsvoering

Nadere informatie