Nationaal verkeerskundecongres 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationaal verkeerskundecongres 2014"

Transcriptie

1 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Busstations, inrichting en vervoer Henk Bakkenes en Chris Verweijen Movares adviseurs & ingenieurs Samenvatting Bij een nieuw busstation (OV-terminal), of de herinrichting van een bestaand busstation, is het van belang de beschikbare ruimte zodanig in te richten dat deze aan de benodigde elementen (aantallen in- /uitstaphaltes, eventuele bufferplaatsen) een plek biedt er voor zorgt dat de afwikkeling soepel verloopt. Om dit mogelijk te maken heeft Movares enkele handzame instrumenten ontwikkeld. Deze helpen bij het vaststellen van de optimale inrichting, de minimaal benodigde ruimte, een efficiënte dienstregeling en een soepele afwikkeling van de bussen. Trefwoorden Openbaar vervoer, inrichting van busstations, vervoer op busstations

2 Inleiding Bij een nieuw busstation (OV-terminal), of de herinrichting van een bestaand busstation, is het van belang de beschikbare ruimte zodanig in te richten dat deze aan de benodigde elementen (aantallen in- /uitstaphaltes, eventuele bufferplaatsen) een plek biedt, de verblijfstijden van de bussen op het busstation minimaliseert en er voor zorgt dat de afwikkeling soepel verloopt. Om dit mogelijk te maken heeft Movares enkele handzame instrumenten ontwikkeld. Deze helpen bij het vaststellen van de optimale inrichting, de minimaal benodigde ruimte, een efficiënte dienstregeling en een soepele afwikkeling van de bussen. In dit paper stellen we deze instrumenten aan u voor. Ze zijn gericht op de vragen Past het? en Rijdt het? die onderstaand in stap 1 en 2 worden uitgewerkt. Figuur 1: Voorbeeld van een busplatform inclusief geplande locaties van functies Stap 1; Busfitmodel : dit beantwoordt de vraag: Past het? Via dit model wordt aan de hand van gewenste aankomst- en vertrekmomenten van bussen (lijnen, frequenties) onderzocht hoeveel halteplaatsen en eventuele bufferplaatsen noodzakelijk zijn. Meestal is hiervoor al een idee/plan beschikbaar dat als vertrekpunt kan dienen. Ingang is bijvoorbeeld hoeveel halteplaatsen zijn gedacht en wat de gewenste clustering van lijnen is. Om een heldere uitkomst te krijgen over het proces op het busstation vraagt het model nog om een aantal keuzes: Gaan alle bussen eerst naar een uitstaphalte of is dit voor doorgaande lijnen niet het geval; Hoe lang staat een bus op de uitstaphalte; Verwacht men dat buffering nodig is en zo ja wanneer dan; Hoe lang staan bussen op de instaphalte, is dit voor doorgaande lijnen anders; of hangt dit samen met de frequentie van de lijnen; Wordt er gedacht aan een (semi)-dynamische aanpak en welke haltes kunnen dan het beste naast elkaar komen te liggen; Wil men uitgaan van de theoretische aankomst- en vertrekmomenten of moet er al rekening gehouden worden met onregelmatigheid. Aangezien niet alle bussen op tijd aankomen en de halteertijden ook (beperkt) kunnen variëren is het al in deze stap mogelijk met de aankomsttijden en halteertijden te spelen.

3 Busfit levert de volgende inzichten: Stap 1a: Hoe is de bezetting in de tijd op de uitstaphaltes en instaphaltes. Welke conflicten treden hierbij op? Dit wordt als eerste stap duidelijk gemaakt aan de hand van onderstaande tabel. In deze tabel en alle volgende tabellen wordt een gedeelte (minuut 0 t/m 20) van het drukste uur weergeven. Tabel 1: Hoeveel gelijktijdige aankomsten en vertrekken zijn er op het busstation. In deze tabel, waar alles precies op tijd gebeurt, is te zien hoeveel bussen er gelijktijdig aankomen op het busstation. Afhankelijk van het ingestelde uitstapregime gaan er in een uur 46 of 108 bussen naar de uitstaphaltes. Er komen maximaal 4 bussen tegelijkertijd aan. Er vertrekken maximaal 3 bussen tegelijkertijd. In de minder ideale wereld wordt niet altijd precies op tijd gereden. Zowel met de aankomsttijd, de halteertijden als de vertrektijd kan worden gespeeld om te kijken hoe robuust de oplossing is. Tabel 2: Hoeveel gelijktijdige aankomsten en vertrekken zijn er bij niet op tijd rijden. Deze stap levert de eerste inzichten: hoe is de belasting van het busstation over de tijd verdeeld. Dit kan al aanleiding zijn om eens na te denken over de spreiding in de tijd als hier grote pieken in naar voren komen. Dit leidt tot discussies over wenselijkheid of juist onwenselijkheid om overstapknopen op het station te hebben en de gevolgen daarvan. In de volgende stap worden de bussen verdeeld over de verschillende gekozen perrons. Op deze perrons kan in deze configuratie maximaal 1 bus tegelijkertijd staan (maar het model is ook voor andere configuraties te draaien).

4 Tabel 3: Bezetting van de haltes in de tijd. Hier is te zien dat de problemen zich vooral voordoen op halte 9. Er is slechts plaats voor 1 bus per halte, echter op minuut 2, 4 en 12 zijn er twee bussen die op halte 9 willen staan. Dat betekent dat de problemen dus vooral gezocht moeten worden bij de lijnen die op perron 9 halteren. Dit kan leiden tot een discussie hoe om te gaan met deze lijnen. Gedachten die daarbij kunnen worden meegenomen zijn ondermeer: Is een andere verdeling over het uur denkbaar? Kunnen of moeten lijnen worden gecombineerd? Is een ander voertuigtype zinvol (geleed) zodat de frequentie wat omlaag kan? Moeten lijnen wellicht van eindigende lijnen worden gewijzigd in doorgaande lijnen? Moet het aantal lijnen worden teruggebracht door elders lijnen te laten aantakken op hoog frequente lijnen (Bus-Rapid-Transport-aanpak)? Enz. Zo is te zien dat met deze eenvoudige toets direct inzicht kan worden geven in de noodzaak om, gegeven beschikbare ruimte in tijd en plaats een andere structuur of mogelijk zelfs een ander lijnennet na te streven. Stap 1b: slimme buffer Nadat er helderheid is over het aantal halteplaatsen is het in relatie daarmee ook belangrijk om te kijken naar de (noodzaak voor) de buffer. Dit modelonderdeel beantwoordt daarom de vraag: hoe is de bezetting op de buffer in de tijd en hoeveel bufferplaatsen zijn er maximaal nodig. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen doorgaande en eindigende lijnen. Voor de eindigende lijnen wordt de verblijfstijd op het busstation berekend en via een ingestelde tijdgrens, bijvoorbeeld 5 minuten, wordt vastgesteld of een bepaalde bus gebruik van de buffer zal maken.

5 Tabel 4: Bezetting op de buffer in de tijd. Per bus is in bovenstaande tabel de minuut van aankomen (in het drukste uur) in de buffer aangegeven en de verblijfstijd in de buffer. Door dit in de tijd uit te zetten is het totaal aantal verblijfsminuten in de buffer te bepalen en ook het maximum aantal bussen dat op enig moment in de buffer aanwezig is. Stap 1c: de efficiënte exploitatie Vanuit de aankomsttijden en vertrektijden, de gewenste routing op het busstation en de benodigde uitstaptijd en instaptijd wordt de verblijfstijd van de bus op het station berekend. Totalen per lijn en voor het gehele (spits)uur geven inzicht in zowel het eventuele buffergebruik als de gevolgen voor exploitatie op dit onderdeel. In onderstaande tabel een overzicht van de verblijfstijden (totaal en gemiddeld) per lijn. Tabel 5: Verblijfstijden per lijn in de buffer.

6 Door te spelen met invoergrootheden en / of te vergelijken met andere configuraties van het busstation kan met behulp van dit modelonderdeel duidelijk worden wat de exploitatie-kosten zijn voor een voorgestelde variant en kunnen zo varianten ook op dit onderdeel worden afgewogen. De stappen met het busfit,slimme buffermodel en efficiënte exploitatie geven een eerste beeld of de gekozen busconfiguratie kan gaan werken. Dit eenvoudige model kan in korte tijd veel inzicht verschaffen. Dit model is door Movares ontwikkeld om te voorkomen dat er veel geld en tijd gaat zitten in dynamische simulaties die in dit stadium nog niet nodig zijn. Pas als deze fase is doorlopen komt het echte ontwerpwerk om op grond van de aantallen plaatsen een realistisch beeld van een station te schetsen. Als dit is gebeurd kan de volgende stap worden ingezet. Stap 2; Dynamisch model: Rijdt het ook? Via een dynamische simulatie kan de afwikkeling op het busstation, maar ook eventueel in de directe omgeving, zichtbaar worden gemaakt. Hiertoe wordt de infrastructuur (rijlopers, haltes) in het model ingebracht. De aanrijdroutes inclusief kruispunten met VRI s en eventuele ingrepen hierop door het OV, maar ook het overig verkeer inclusief fietsers en voetgangers kan worden toegevoegd. Verder zijn er nog een aantal speciale instellingen mogelijk, zoals: Wat is de variatie in aankomsttijd van de bussen op het busstation; Waar laten ze de reizigers uitstappen, op speciaal daarvoor toegewezen uitstaphaltes of op de vertrekhalte; Gaan er bussen naar de buffer, zo ja onder welke voorwaarden, wat is de variatie in vertrek vanaf de buffer; Wat is de variatie in vertrek vanaf de instaphalte. Aan de hand van de vastgestelde dienstregeling uit stap 1 wordt de afwikkeling onderzocht. Ook de afwikkeling van de loopstromen van de bussen en de tijdsduur daarvan kan in beeld worden gebracht. Zo kan een realistisch beeld ontstaan van het functioneren van het station. Door verschillende varianten met elkaar te vergelijken kan het beste model voor het ontwerp worden vastgesteld. Voorbeeld uitwerking in de praktijk: Figuur 2: Voorbeeld van OV-terminal met rijlopers en haltes.

7 Deze stap levert de volgende inzichten Naast de visuele inspectie van de busloop via de simulatie is het belangrijk vast te stellen waar verliestijden worden opgelopen. In het bovenstaande voorbeeld zijn er 2 in- en uitgangen van het busstation (noord en zuid), 4 rijlopers en 15 haltes. Halte 10 is een uitstaphalte. Tabel 6: Samenvattend overzicht van de verliestijden in minuten Tabel 7: Verliestijden in minuten bij de in- en uitgangen In de oorspronkelijke opzet is halte 14 een drukke halte. De bussen die rijloper A (zuid-noord) willen benutten hebben hier last van. Halte 15 is een stuk rustiger. De forse verliestijden op zuid worden grotendeels weggenomen door het gebruik van halte 14 en 15 om te draaien en halte 14 een stukje naar het noorden op te schuiven. Tabel 8: Gevolgen aanpassing halte 14 en 15 Het aantal stilstandmomenten neemt met slechts 30 % af maar de verliestijden met wel 90 %. Figuur 3: Voorbeeld van de simulatie van Utrecht OVT-west tijdelijke situatie.

8 Referentieprojecten: Utrecht OVT oost en west inclusief het volledige stationsgebied voor zowel de tijdelijke als de eindsituatie; Groningen; onderzoek naar de inrichting van het nieuwe busstation, variantenanalyse; Den Haag CS, nieuwe inrichting van het bestaande busstation.

Benodigde capaciteit busstation Leiden

Benodigde capaciteit busstation Leiden In opdracht van: Gemeente Leiden, Projectbureau RijnGouweLijn Benodigde capaciteit busstation Leiden v 3.0 7 december 2009 Henk Nanninga en Roel van Huet (stagiair TU Delft) Benodigde capaciteit busstation

Nadere informatie

Simulatie dynamisch busstation

Simulatie dynamisch busstation (Bijdragenr. 45) Simulatie dynamisch busstation Diana Pikkert van de Weijenberg AGV-Movares Marc Stanescu AGV-Movares 1 1. Inleiding Als onderdeel van het project IJsei wordt aan de IJ-zijde van Amsterdam

Nadere informatie

Loopstroomstudie Utrecht Forum Westflank Noord. Definitief v2.0

Loopstroomstudie Utrecht Forum Westflank Noord. Definitief v2.0 Loopstroomstudie Utrecht Forum Westflank Noord Definitief v2.0 Achtergrond De komende jaren werken de gemeente Utrecht en NS Stations aan de ontwikkeling van een leefbaar, veilig en prettig stationsgebied.

Nadere informatie

Wanneer een nieuw busstation Leiden Zeezijde wordt ontworpen, dient het aantal benodigde halten helder te zijn. Deze notitie voorziet daarin.

Wanneer een nieuw busstation Leiden Zeezijde wordt ontworpen, dient het aantal benodigde halten helder te zijn. Deze notitie voorziet daarin. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Algemeen Op basis van rijtijdanalyses (metingen voorjaar 2018) is het mogelijk dat rijtijden wijzigen en daarmee vertrek- en aankomsttijden. Ook infrastructurele

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Herinrichting en Overkapping busplatform Den Haag Centraal. Van schetsontwerp naar voorontwerp

Herinrichting en Overkapping busplatform Den Haag Centraal. Van schetsontwerp naar voorontwerp 1 Herinrichting en Overkapping busplatform Den Haag Centraal. Van schetsontwerp naar voorontwerp Ekki Kreutzberger Gemeente Den Haag Ekki.kreutzberger@denhaag.nl Lilian Verkleij Gemeente Den Haag Lilian.verkleij@denhaag.nl

Nadere informatie

Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Alegemen. Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Arent Jan Speulman

Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Alegemen. Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen. Arent Jan Speulman Alegemen Vervoersaanbod Syntus Gelderland 2018 op hoofdlijnen Arent Jan Speulman oktober 2017 1 Op 10 december 2017 start de nieuwe dienstregeling van de bussen van Syntus Gelderland. In deze notitie worden

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F:

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F: BVA Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Fietsenstalling Station Haren 1.117-1 - bepaling aantal stallingsvoorzieningen oostzijde - 10 maart 2014 Gemeente Haren 1.

Nadere informatie

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 MEMO Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 Inleiding De gemeente Utrecht is voornemens om na realisatie

Nadere informatie

LOOPAFSTANDEN tussen HUIS en HALTE

LOOPAFSTANDEN tussen HUIS en HALTE LOOPAFSTANDEN tussen HUIS en HALTE H Onderzoek naar het bereik van ontsluitende bushaltes Rover afd. Gouda en Midden-Holland Vervoersautoriteiten: Regels ontsluiting stedelijk gebied Grote verschillen

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten,

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2009MME12-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 8 september 2009 Nummer PS : PS2009MME12 Afdeling : MOB Commissie : MME Registratienummer : 2009int247334 Portefeuillehouder : Ekkers

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Ir. J.J.F. Hoogenboom (BonoTraffics BV) Dr. E. de Boer (TU Delft fac. CiTG afd. Transport & Planning)

Ir. J.J.F. Hoogenboom (BonoTraffics BV) Dr. E. de Boer (TU Delft fac. CiTG afd. Transport & Planning) Volmaakte chaos op busstation Groningen Analyse en simulatie van bus- en voetgangersbewegingen in het stationsgebied ten behoeve van het herontwerp van het busstation Ir. J.J.F. Hoogenboom (BonoTraffics

Nadere informatie

HOV-as West Emmaviaduct

HOV-as West Emmaviaduct HOV-as West Emmaviaduct Second opinion verkeerskundig functioneren aansluiting Situatie 2015 Gilbert Mulder/Sjoerd Hoekstra 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1. Wat is het doel van de second opinion 2. Welke uitgangspunten

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens die door de gemeenten zijn aangeleverd:

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens die door de gemeenten zijn aangeleverd: Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

KPI Jaarrapportage 2018

KPI Jaarrapportage 2018 KPI Jaarrapportage 2018 KPI 1. Ontvangen KV1 bestanden Dienstregeling Waar gaat deze KPI Over? Vervoerders communiceren tijdelijke wijzigingen in de dienstregeling, zoals bijvoorbeeld omleidingen, middels

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2018

Nationaal verkeerskundecongres 2018 Nationaal verkeerskundecongres 2018 Pilot LoVie in Brabantstad Onno Pruis (Auteur is werkzaam bij Movin Vervoeradvies) Ronald Ruchti (Auteur 2 is werkzaam bij MoVie) Telefoonnummer indiener (Auteur 1 is

Nadere informatie

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Versie 18 maart 2015 In het vervoerplan 2016 worden de wijzigingsvoorstellen van Veolia Transport Haaglanden voor dienstregeling 2016 toegelicht.

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht Maxim Meijers Syntus Utrecht 07-05-2018 Inleiding In 2018 heeft Syntus Utrecht voorafgaand aan het schrijven van het vervoerplan de Utrechtse reizigers en inwoners gevraagd om mee te denken over het OV

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan

Memo. Inleiding. Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Memo Onderwerp: Memo doorstroming rotonde Parklaan Zandlaan - Horalaan Kampen, Projectomschrijving: 30 november 2018 Simulatie rotonde Parklaan Zandlaan Horalaan. Van: BonoTraffics bv, Opgesteld door:

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede.

Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. 2010/17 Raadsvragen van het raadslid Eric Leltz, ingevolge artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. Ingezonden: 29 mei 2010 Onderwerp: Verkeersstromen rond station Ede-Wageningen

Nadere informatie

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016 Algemene aspecten: Aanvragen indienen: eind 2015. Voorlopige gunning voor 1 november 2016. Uitvoering 2016/2017 Aanvragen in 2015 De Draai - Van Veenweg - Voetpad naast Van Veenweg - Knip Van Veenweg (afhankelijk

Nadere informatie

Notitie Openbaar vervoer Maastricht

Notitie Openbaar vervoer Maastricht Titel Notitie Openbaar vervoer Maastricht Kenmerk - Status Definitief Versie 1.0 Datum 20121105 Autorisatie Functie en organisatie Naam Datum Paraaf Opgesteld door: Provincie Limburg Loek Dieteren 20120920

Nadere informatie

Beoordeling toekomstvastheid verplaatsing busstation Leiden (deel 2) Eindrapport Afweging mogelijke locaties

Beoordeling toekomstvastheid verplaatsing busstation Leiden (deel 2) Eindrapport Afweging mogelijke locaties Beoordeling toekomstvastheid verplaatsing busstation Leiden (deel 2) Eindrapport Afweging mogelijke locaties Beoordeling toekomstvastheid verplaatsing busstation Leiden (deel 2) Eindrapport Afweging mogelijke

Nadere informatie

Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten

Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten Inschrijvers dienen hun Vervoerplan te baseren op de eisen in deze bijlage. Tijdens de Implementatieperiode wordt het Vervoerplan in een definitieve Dienstregeling

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg Notitie Datum Kenmerk 10 december 2013 332356 Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg In 2012 hebben Provinciale Staten het Uitvoeringsprogramma Visie OV 2020 vastgesteld. Een van de deelprogramma s is het

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad, Ruimte en Economie "~ w. t Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS De komst van de Noord/Zuid metrolijn heeft grote gevolgen voor het gehele openbaar vervoer, zowel in de stad Amsterdam als de streek. Ook voor de

Nadere informatie

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Fietsen stallen in het stationsgebied Folkert Piersma ProRail Project manager Business unit Stations Kees Peters I Movares I Stedenbouwkundig adviseur Inhoud:

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid!

Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid! De wereld wordt kleiner door HOV! Bereikbaarheid als maatstaf voor beleid! Een toepassing van de Movares Verbindingswijzer* * Powered by conveyal De wereld wordt kleiner door HOV Een toepassing van de

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Provincie Utrecht. Folder Mis hem niet 2009 Utrecht(3).indd :

Provincie Utrecht. Folder Mis hem niet 2009 Utrecht(3).indd : Provincie Utrecht Folder Mis hem niet 2009 Utrecht(3).indd 1 26-10-2009 17: Pe di Nie Een reg die ver con Alt Wi alle on de con Ve Wi SM ab Re Per tra ww Mis hem niet! Folder Mis hem niet 2009 Utrecht(3).indd

Nadere informatie

Hart van Zuid. Hart van Zuid is een samenwerking tussen:

Hart van Zuid. Hart van Zuid is een samenwerking tussen: Hart van Zuid Hart van Zuid is een samenwerking tussen: Agenda Update Kunstenpand SO-IP Verkeersplan Kunstenpand 1 jaar geleden Kunstenpand inmiddels Kunstenpand en bibliotheek Kunstenpand interieur Kunstenpand

Nadere informatie

Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017

Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017 Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017 Groningen Stad De voorstellen voor wijzigingen in de stad Groningen (en omgeving) per 3 september 2017 betreffen de invoering van de tweede fase van de vastgestelde

Nadere informatie

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement).

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement). Belangrijkste wijzigingen per 14 december 2014 Lijn 1 Wesselerbrink - Universiteit Maandag vrijdag (niet in de vakanties) Vanaf De Posten rijdt lijn 1 s middags al vanaf 14.30 uur om de 10 minuten naar

Nadere informatie

Beantwoording raadsadres Plantage Middenlaan

Beantwoording raadsadres Plantage Middenlaan X Gemeente Amsterdam Bezoekadres Amstel 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.n1 Retouradres: Postbus 202, Imo AE Amsterdam Plantage Weesperbuurt Overleg Henk van der

Nadere informatie

WINTER DIENST REGELING

WINTER DIENST REGELING WINTER DIENST REGELING Busboekje 2018 Vlieland 9 januari t/m 30 april 2018 1 oktober t/m 8 januari 2018 ARRIVA.NL/WADDENEILANDEN 1 Voorwoord Beste reiziger, Welkom op Vlieland. Voor je ligt het busboekje

Nadere informatie

Workitem RAOV Reisinformatie in Afwijkende OV-situaties. Studiostaak The world of wayfinding

Workitem RAOV Reisinformatie in Afwijkende OV-situaties. Studiostaak The world of wayfinding Workitem RAOV Reisinformatie in Afwijkende OV-situaties Studiostaak The world of wayfinding 2016-02-11 Aanleiding Reizigers waarderen de verbeteringen in de informatie op hun instaphalte. De gemiddelde

Nadere informatie

Oplegvel Raadsstuk. Onderwerp Uitwerking busvarianten Stationsplein B&W

Oplegvel Raadsstuk. Onderwerp Uitwerking busvarianten Stationsplein B&W Onderwerp Uitwerking busvarianten Stationsplein Oplegvel Raadsstuk Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. J. Bakker Telefoon 5113385 E-mail: jbakker@haarlem.nl WZ/OGV Reg.nr. 2008/175505 Bijlage A, B en

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

Streekdienst. LIJN 400 h. LIJN 401 h. Brabant-West. Ingangsdatum 13 februari 2005. van OOSTERHOUT naar UTRECHT V.V. van BREDA naar UTRECHT V.V.

Streekdienst. LIJN 400 h. LIJN 401 h. Brabant-West. Ingangsdatum 13 februari 2005. van OOSTERHOUT naar UTRECHT V.V. van BREDA naar UTRECHT V.V. Streekdienst Brabant-West LIJN 400 h van OOSTERHOUT naar UTRECHT V.V. LIJN 401 h van BREDA naar UTRECHT V.V. Ingangsdatum 13 februari 2005 BR05-W07 Busdiensten tijdens vakantieperiodes Een aantal ritten

Nadere informatie

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Bespreekpunten deze avond: stand van zaken (wat hebben we tot nu toe laten zien) proces: stedenbouwkundig plan bestemmingsplan bouwplannen

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling N242 - Westtangent - Abe Bonnemaweg

Verkeersafwikkeling N242 - Westtangent - Abe Bonnemaweg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Memo

memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Memo memo Memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Op 8 maart jl. zijn de ontwerp hoofdlijnen voor de wijzigingen in de dienstregeling per 3 september vrijgegeven

Nadere informatie

Heuvelrug. Streeklijnen. Lijn N8 N50. Vervoer vanuit het hart

Heuvelrug. Streeklijnen. Lijn N8 N50. Vervoer vanuit het hart Heuvelrug Streeklijnen Lijn 50 56 381 575 N8 N50 Vervoer vanuit het hart Dienstregeling geldig vanaf 9 december 2018 Lijnfolders Alle buslijnen van Syntus Utrecht kun je terug vinden in gecombineerde lijnfolders.

Nadere informatie

Analyse. Pagina 1 van 5. Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag

Analyse. Pagina 1 van 5. Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag Betreft: Dienstregeling 2014. Advies OV-verbinding World Forum Centraal Station v.v. Samensteller: Arnold van der Heijden

Nadere informatie

Reizigersonderzoek lijn 88 Ede-Wageningen, NS Wageningen, Busstation

Reizigersonderzoek lijn 88 Ede-Wageningen, NS Wageningen, Busstation Reizigersonderzoek lijn 88 Ede-Wageningen, NS Wageningen, Busstation zaterdag 17 oktober 2009 Provincie Gelderland Opdrachtgever: Contactpersoon: Auteur Groen Licht: Rapporttype: Provincie Gelderland C.

Nadere informatie

Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel. Juli 2017

Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel. Juli 2017 Resultaten peiling (maatwerk) vervoer Rijssen-Holten Panel Juli 2017 Burgerpeiling (maatwerk) vervoer Burgerpeiling De gemeente Rijssen-Holten werkt aan een passend vervoer voor alle inwoners. Samen met

Nadere informatie

Vervoerplan Connexxion, verschil tussen aangeboden dienstregeling per juli 2011 en huidige situatie/pve

Vervoerplan Connexxion, verschil tussen aangeboden dienstregeling per juli 2011 en huidige situatie/pve Vervoerplan Connexxion, verschil tussen aangeboden dienstregeling per juli 2011 en huidige situatie/pve Datum:10 juni 2010 Blaricum Lijn 320 Hilversum Blaricum Carpoolplaats Huizen Amsterdam Amstel Nieuwe

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Welnu de fractie van het OUDEREN APPEL EINDHOVEN(O.A.E) heeft daarover een aantal vragen t.w.:

gemeente Eindhoven Welnu de fractie van het OUDEREN APPEL EINDHOVEN(O.A.E) heeft daarover een aantal vragen t.w.: gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4882 12bst00802 Beslisdatum B&W 15 mei 2012 Dossiernummer 12.20.103 2.3.1 Raadsvragenvan het raadslid dhr. P. Mulder (OuderenAppèl) over HOV bussen. In een

Nadere informatie

Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014

Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014 Consultatieversie Uitgangspuntennotitie 2014 Voorstellen voor jaarlijkse wijzigingen in het OV in de regio Utrecht in 2014 Reageren? U kunt tot 4 maart 2013 reageren op de uitgangspunten voor de dienstregeling

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

Provincie Utrecht. Utrecht Noordoost Leusden, Woudenberg e.o. Dienstregeling Geldig vanaf 14 december Streeklijnen.

Provincie Utrecht. Utrecht Noordoost Leusden, Woudenberg e.o. Dienstregeling Geldig vanaf 14 december Streeklijnen. Provincie Utrecht Utrecht Noordoost Leusden, Woudenberg e.o. Dienstregeling 2015 Geldig vanaf 14 december 2014 Streeklijnen 77 78 80 82 83 Spitslijn 299 Welkom in de bus van Connexxion! Elke dag vervoert

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL Check jouw aansluiting als je reist met een van de buslijnen in en naar Roosendaal en overstapt op de trein Vanaf 15 december 2013 rijden de

Nadere informatie

KPI trendrapportage 2017

KPI trendrapportage 2017 KPI trendrapportage 2017 Over CROW-NDOV CROW-NDOV is een samenwerkingsverband van 15 overheden die het openbaar vervoer aansturen: 12 provincies, 2 metropoolregio s (bus, tram, metro, regiotrein) en het

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

Brabant-Oost/SRE de Kempen. van 's-hertogenbosch naar EINDHOVEN via ST. OEDENRODE V.V. van 's-hertogenbosch naar VEGHEL via SCHIJNDEL V.V.

Brabant-Oost/SRE de Kempen. van 's-hertogenbosch naar EINDHOVEN via ST. OEDENRODE V.V. van 's-hertogenbosch naar VEGHEL via SCHIJNDEL V.V. Streekdienst Brabant-Oost/SRE de Kempen LIJN 155S van 's-hertogenbosch naar ST.OEDENRODE V.V. LIJN 156 van 's-hertogenbosch naar EINDHOVEN via ST. OEDENRODE V.V. LIJN 158 van 's-hertogenbosch naar VEGHEL

Nadere informatie

Hier komen verschillende aspecten aan de orde, t.w. van vervoerkundige aard, qua toegankelijkheid en van ruimtelijke aard (verwerking fietsverkeer).

Hier komen verschillende aspecten aan de orde, t.w. van vervoerkundige aard, qua toegankelijkheid en van ruimtelijke aard (verwerking fietsverkeer). Gemeente Utrecht Stadswerken IBU Stadsingenieurs T.a.v. Onno van Schaick Postbus 16200 3500 CE Utrecht Bijlage 1: A047 Advies ROCOV halte Vredenburg 7-11-2011 Utrecht, 14 februari 2013 Betreft: advies

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Gemeente Delft. Op 24 mei 2019 heeft u schriftelijke vragen gesteld over de busconcessie EBS. Hierbij treft u de beantwoording aan.

Gemeente Delft. Op 24 mei 2019 heeft u schriftelijke vragen gesteld over de busconcessie EBS. Hierbij treft u de beantwoording aan. Ruimte en Economie Mit Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft De fractie van ChristenUnie

Nadere informatie

Buurtbus. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden

Buurtbus. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden Buurtbus 504 505 Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Dienstregeling geldig vanaf 5 maart 2017 Op zondag

Nadere informatie

Voorstel aan Stadsregioraad nr

Voorstel aan Stadsregioraad nr Voorstel aan Stadsregioraad nr. 2010.001 datum 1 december 2009 portefeuillehouder(s) J. Walraven beleidsterrein(en) Openbaar vervoer onderwerp Realisatie station Westervoort samenvatting voorstel De ambitie

Nadere informatie

ACHTERGROND MAAR: 22 MEI 2014 SEPTEMBER MAART BESLUIT COLLEGE B&W routevariant 3. Informatieavond routevarianten

ACHTERGROND MAAR: 22 MEI 2014 SEPTEMBER MAART BESLUIT COLLEGE B&W routevariant 3. Informatieavond routevarianten ACHTERGROND T I J D S P A D 22 MEI 2014 Informatieavond routevarianten B E S L U I T V O R M I N G Ruimtelijke Inpassing HOV routes Roden SEPTEMBER 2014 BESLUIT COLLEGE B&W routevariant 3 MAAR: N A D E

Nadere informatie

Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group

Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group Welkom op de derde bijeenkomst Voorstellen Arianne van de gemeente en Gertjan Leeuw en Jaap Bout van Antea Group Inhoudelijke vragen, opsparen tot het einde Doel van de meedenksessie is dat we iedereen

Nadere informatie

09 / Geldig. vanaf. Lijnfolder. Dienstregeling 2013 van bus Geldig vanaf 09/12/2012

09 / Geldig. vanaf. Lijnfolder. Dienstregeling 2013 van bus Geldig vanaf 09/12/2012 Lijnfolder 170 Geldig vanaf 09 / 12 2012 170 Dienstregeling 2013 van bus Geldig vanaf 09/12/2012 Haltes buslijn HEEN TERUG Plaats Halte Zone Dagen met een afwijkende dienstregeling RODENRIJS Dienstregeling

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling zaterdag 17 zondag 25 oktober 2009 Gewijzigde dienstregeling Rond Deventer omreizen of bus in plaats van trein in de herfstvakantie Groningen Leeuwarden Zwolle Wierden Almelo Wijhe Rijssen Olst Hengelo

Nadere informatie

Heuvelrug. Streeklijnen. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! 50 N50 56 N

Heuvelrug. Streeklijnen. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! 50 N50 56 N Heuvelrug Streeklijnen 50 N50 56 N81 381 575 Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Dienstregeling geldig vanaf 11 december 2016 Op zondag 11 december

Nadere informatie

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen

Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Samenvatting ONTWERP Programma van eisen Concessie OV Gooi en Vechtstreek Provincie Noord-Holland Maart 2019 Jordy van Slooten, j.vanslooten@regiogv.nl 1 Inhoud Vervoerplan Fase 1, fase 2 & fase 3 (hoofdstuk

Nadere informatie

Buurtbus. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden

Buurtbus. Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden Buurtbus 504 505 Montfoort - IJsselstein IJsselstein - Woerden Wij zijn Syntus Utrecht en wij starten blanco. Behalve met de dienstregeling natuurlijk! Dienstregeling geldig vanaf 11 december 2016 Op zondag

Nadere informatie

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein Valleilijn Bus en trein op één lijn Buslijn 84 86 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 10 december 2017 Beste reiziger, Vanaf 10 december 2017 rijden de bussen van Syntus Gelderland volgens

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink

MEMO DHV B.V. Logo. : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink Logo MEMO Aan Van Dossier Project Betreft : IKEA Beheer : drs. ing. B (Bjorn) Hondelink : D0802-02-001 : aanvullend verkeerskundig onderzoek : beoordeling verkeersafwikkeling IKEA Ekkersrijt Ons kenmerk

Nadere informatie

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden.

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570666222 F +31 (0)570666888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station Zwolle: animatie Vernieuwing station Zwolle Aanpassen sporen in

Nadere informatie

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd GOEDE REIS! speciale editie Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd 04 08 INHOUD Deal? Bus 20,- p/m Klaar met je studie? Arriva Dalvrij Deal! Trein & Bus 45,- p/m Na je studie gewoon

Nadere informatie

Vervoerplan Highlights vervoerplan 2018 voor Gooi en Vechtstreek.

Vervoerplan Highlights vervoerplan 2018 voor Gooi en Vechtstreek. Highlights vervoerplan 2018 voor Gooi en Vechtstreek. Voor u ligt de publieksversie van het vervoerplan 2018 voor Gooi en Vechtstreek. Een streek in beweging op het gebied van mobiliteit. Jaarlijks brengt

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Definitieve brief aan MRDH over de nieuwe OV-concessie

Gemeente Delft. Onderwerp Definitieve brief aan MRDH over de nieuwe OV-concessie Bestuur MA Gemeente Delft Bestuursondersteuning bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld

Nadere informatie

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Memo Aan: Dhr. W. Wullaert Van: Anneke Merkx Datum: 1 januari 201 Kopie: - Ons kenmerk: N002_T&P_BA5-102-101 Classificatie: Vertrouwelijk HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Verkeersgeneratie

Nadere informatie

Mis m niet. de nieuwe. dienstregeling. per 9 december. Belangrijkste wijzigingen per buslijn. Almere Stad & Streek

Mis m niet. de nieuwe. dienstregeling. per 9 december. Belangrijkste wijzigingen per buslijn. Almere Stad & Streek Mis m niet de nieuwe dienstregeling per 9 december Belangrijkste wijzigingen per buslijn Almere Stad & Streek De nieuwe dienstregeling komt eraan Vanaf 9 december 2012 rijdt een aantal buslijnen van Connexxion

Nadere informatie

Nadere onderbouwing noodzaak HOV in t Gooi

Nadere onderbouwing noodzaak HOV in t Gooi Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

HET STATION: DE IDEALE VERKEERSMACHINE VAN DE TOEKOMST!

HET STATION: DE IDEALE VERKEERSMACHINE VAN DE TOEKOMST! HET STATION: DE IDEALE VERKEERSMACHINE VAN DE TOEKOMST! Martin Wink, Movares Auteur is werkzaam bij Movares Stephan Suiker Auteur is werkzaam bij Movares Peter de Wilde Gemeente Groningen Samenvatting

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 11 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging

Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging Justin Hogenberg Nederlandse Spoorwegen justin.hogenberg@ns.nl Roswitha van de Kamer Nederlandse Spoorwegen roswitha.vandekamer@ns.nl Thijs

Nadere informatie

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd in het bepalen van de verkeersgeneratie voor de diverse functies:

De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd in het bepalen van de verkeersgeneratie voor de diverse functies: Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad

HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad Colofon Datum : 7 november 2016 Versie : 2 2016 HTMbuzz BV, Den Haag Inhoud INHOUD... 2 INLEIDING... 3 OVERZICHT

Nadere informatie

Toelichting bespreking notitie Buslijnen in 2017

Toelichting bespreking notitie Buslijnen in 2017 Aan: T.k.: Van: Toelichting bespreking notitie Buslijnen in 2017 Raad van de gemeente Beverwijk Wethouder J.W.J. Dorenbos-De Hen Fractie GroenLinks (Pieter van Popta / Kees Vroonhof) D.d.: 12 februari

Nadere informatie

85 bus dienstrooster & lijnkaart

85 bus dienstrooster & lijnkaart 85 bus dienstrooster & lijnkaart 85 Leerdam - Utrecht Bekijken In Websitemodus De 85 buslijn (Leerdam - Utrecht) heeft 6 routes. Op werkdagen zijn de diensturen: (1) Leerdam Station: 05:28-07:18 (2) Leerdam

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN Belangrijkste wijzigingen Vanaf 2 januari 2011 is deze nieuwe dienstregeling voor de streeklijnen in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard

Nadere informatie

Lijn 24. Welkom bij. Utrecht CS, Jaarbeurszijde. De Meern Oost. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014

Lijn 24. Welkom bij. Utrecht CS, Jaarbeurszijde. De Meern Oost. Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014 Lijn 24 Utrecht CS, Jaarbeurszijde De Meern Oost Dienstregeling ALLEEN geldig van 12 juli t/m 31 augustus 2014 Welkom bij 24a van Utrecht CS naar De Meern Oost Utrecht, CS Jaarbeurszijde Utrecht, Koningin

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

M E M O. 1. Aanleiding en doel

M E M O. 1. Aanleiding en doel Westersingel 12 Postbus 21012 3001 AA Rotterdam Telefoon 088 5445 100 E-mail: jk.vanelderen@mrdh.nl Internet: w ww.mrdh.nl M E M O Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 KvK nummer:62288024 Aan Bestuurscommissie

Nadere informatie

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller)

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Principes: Beheerste snelheid Afwikkeling op basis van zelfregulering: Hoofdstroom (ook fietsers) logisch in de voorrang Oversteken (ook de auto) in etappes,

Nadere informatie