Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede"

Transcriptie

1 Onderwerp: afspraken met regio en provincie over evenredige verdeling en maximum aantal van 1,25% van de Edese bevolking de opvang van vluchtelingen een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle gemeenten in Nederland; gemeente Ede in regio FoodValley op veel gebieden nauw samenwerkt met andere gemeenten; de commissaris van de Koning van Gelderland als Rijksheer, voor wat Gelderland betreft, een rol speelt bij de uitvoering van de nationale afspraken; is van mening dat: in FoodValley-verband samenwerking op het gebied van opvang van vluchtelingen gewenst is; het huidige voorgestelde kader van gemeente Ede, voor de opvang van minimaal 600 asielzoekers, geen bandbreedte weergeeft en geen correlatie heeft met de gedeelde verantwoordelijkheid die er zou moeten zijn in de FoodValley gemeenten en andere gemeenten in Gelderland; burgers duidelijkheid wensen, het noemen van een minimaal aantal deze duidelijkheid niet geeft; beslispunt 1a in zijn geheel als volgt te wijzigen: 1a. Verantwoordelijkheid: Het college met regio FoodValley afspraken maakt over de opvang van vluchtelingen in de regio. Op provinciaal niveau met de Rijksheer en gemeenten het gesprek aangaat over een evenredige verdeling van de opvang van vluchtelingen per gemeente; 1b. Aantal: Als uitgangspunt te nemen een maximum van 1,25% van de Edese bevolking. Dit aantal is inclusief noodvang maar exclusief statushouders. Indien er verzoeken komen om meer vluchtelingen op te vangen boven het maximale aantal van 1,25%, dan dient het college opnieuw met de raad in overleg te treden. en de overige beslispunten b, c en d te hernummeren in c, d en e; De fracties van SGP, CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen, D66, PvdA en GroenLinks/PE stemden voor het amendement. De fracties van VVD en Burgerbelangen stemden tegen het amendement.

2 Onderwerp: toevoegen kaders minimum/maximum aantal plekken per locatie gelezen het voorstel Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede ; het college van B&W de urgentie om een bijdrage te leveren aan het vluchtelingenvraagstuk ziet; de ontwikkelingen met betrekking tot hetvluchtelingenvraagstuk zich, zowel op korte als op langere termijn, moeilijk laten voorspellen; de gemeenteraad heeft aangegeven mee te willen werken aan het bieden van oplossingen; er een procesvoorstel ligt om te komen tot een breed gedragen plan voor huisvesting van vluchtelingen, waardoor enerzijds een groter draagvlak gecreëerd kan worden en anderzijds aanknopingspunten worden geboden voor integratie; in het Bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom tussen de VNG en het Rijk (d.d ) wordt uitgegaan van het satellietmodel, waarbij kleinere, onzelfstandige AZC-vestigingen van in ieder geval 200 plekken, onderdeel zijn van een grotere vestiging; er in het raadsvoorstel Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede geen minimum/maximum aantal per locatie wordt genoemd als grond voor uitsluiting van een locatie; een bij Ede passende vorm voor de opvang van vluchtelingen in een AZC, verdeeld over meerdere locaties, met maximaal één opvanglocatie per wijk, afhankelijk is van de uitkomsten van de locatieanalyse; de volgende kaders aan het besluit toe te voegen: e. het aantal plekken per locatie afhankelijk te laten zijn van de uitkomsten van de locatieanalyse; f. indien de uitkomsten van de locatieanalyse daartoe aanleiding geven, de raad te benaderen over het benodigde budget; stemden voor het amendement. De fractie van Burgerbelangen stemde tegen het amendement.

3 Onderwerp: toevoegen kader Aandacht voor Nederlandse fundamentele waarden - in Ede vluchtelingen worden opgevangen in een noodopvanglocatie en vluchtelingen zullen worden opgevangen in asielzoekerscentra; - dit gepaard gaat met veel discussie over de fundamentele waarden van onze Nederlandse samenleving en over individuele grondrechten, deze discussie vaak ontaardt in confrontatie en dit een zware wissel trekt op de Nederlandse samenleving; - college en raad werken aan draagvlak voor de komst van vluchtelingen in onze gemeente; - een deel van de vluchtelingen ook op de langere termijn in Ede of elders in Nederland zullen verblijven; - de gemeenteraad de kaders bepaalt voor het vluchtelingenbeleid van de gemeente; - de Edese samenleving er een is waarin de fundamentele waarden, zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit de basis zijn; - het van wezenlijk belang is dat vluchtelingen bekend zijn met de Nederlandse fundamentele waarden en individuele grondrechten en hoe zich dit in de praktijk vertaalt; - onlosmakelijk aan het vergroten van draagvlak verbonden is dat vluchtelingen die in Ede verblijven, zo goed mogelijk passen in de Edese samenleving; - het daarom van het grootste belang is dat de Nederlandse fundamentele waarden en de praktische vertaling ervan direct na huisvesting op een Edese opvanglocatie en ook daarna nadrukkelijk en uitvoerig onder de aandacht worden gebracht van de vluchtelingen, bijvoorbeeld in gesprekken, cursussen en bijeenkomsten, met gebruikmaking van onder meer de (al dan niet Arabische vertaling van de) Nederlandse Grondwet; - het weliswaar het COA is dat hiervoor primair de verantwoordelijkheid heeft; - maar het aan de gemeente is om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zo goed mogelijk aarden en passen in de Edese samenleving, - aan het raadsbesluit Kaders opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede beslispunt 2 toe te voegen, zijnde: 2. Bij de opvang van vluchtelingen: a. in overleg met en aanvullend op het COA, bij aankomst in onze gemeente en ook daarna nadrukkelijk aandacht te schenken aan de Nederlandse fundamentele waarden; b. dit voortdurend te monitoren en de resultaten om te beginnen maandelijks te delen met de Raadswerkgroep Vluchtelingenopvang. De fracties van SGP, CDA, GemeenteBelangen, VVD, PvdA en GroenLinks/PE stemden voor het amendement. De fracties van ChristenUnie, D66 en Burgerbelangen stemden tegen het amendement.

4 Onderwerp: toevoegen kader Oplossen pijnpunten - de gemeente Ede in totaal ongeveer 600 vluchtelingen wil huisvesten in verschillende asielzoekerscentra verspreid over Ede en de buitendorpen; - het huisvesten van vluchtelingen draagvlak vereist bij de inwoners die daar direct mee te maken krijgen (inwoners en vluchtelingen worden voor een bepaalde tijd buren van elkaar); - het draagvlak bij de inwoners vraagt om enerzijds een open en heldere communicatie en anderzijds op integere wijze inspelen op de oprechte zorgen; - inwoners willen meedenken, actief meedoen en daar waar in hun vermogen daadwerkelijk ondersteunen mits door de gemeente knelpunten worden weggenomen en maatwerk wordt geleverd; veel reacties van de inwoners voortkomen uit onzekerheid en onbekendheid mede omdat in relatief korte tijd een grote groep mensen in hun directe nabijheid komt wonen. Voor een belangrijk deel de onzekerheid te voorkomen is door in dialoog te gaan met de betrokken inwoners. De uit de dialoog naar voeren komende pijnpunten vaak oplosbaar zijn mits de gemeente daarin wil investeren. Dit ook wanneer het COA, provincie of rijk de begrote kosten niet wil vergoeden. Besluit: In de memo Kaders opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede een beslispunt toe te voegen, zijnde: - ruimhartig om te gaan met het oplossen van de pijnpunten zoals die oprecht worden beleefd door de inwoners en daarvoor middelen beschikbaar te stellen; stemden voor het amendement. De fractie van Burgerbelangen stemde tegen het amendement.

5 Agendapunt BV7b, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede Onderwerp: toevoegen processtap Referendum vluchtelingenopvang het college lessen getrokken heeft uit de afgelopen ervaringen en dit heeft geresulteerd in het nu voorliggende procesvoorstel; het voorstel betrekking heeft op minimaal 600 opvangplekken in een AZC; het college stelt dat de komst van opvangplekken impact zal hebben op de leefomgeving van inwoners en het daarom belangrijk is inwoners te betrekken en te informeren; doel van de communicatie voor het college is draagvlak voor opvang van vluchtelingen te creëren en te vergroten, zodat inwoners zoveel mogelijk akkoord gaan met de opvang van vluchtelingen in de gemeente Ede; het college van mening is dat in het voorstel voldoende ruimte en mogelijkheid voor participatie geboden is; het politieke primaat voor de besluitvorming hierover ligt bij de gemeenteraad; de komst van een AZC impact heeft op de leefomgeving van inwoners en dat er juist daarom sprake dient te zijn van een draagvlak bij hen; een referendum het geschikte middel is het daadwerkelijke draagvlak van inwoners op transparante en eenduidige wijze te meten; er behoefte bestaat bij inwoners (anoniem) hun stem te laten horen. Zo heeft bijvoorbeeld Harskamp reeds zelf een referendum georganiseerd, waarvan de uitkomst nu bekend is; participatie van alle inwoners in het procesmodel onvoldoende gewaarborgd is. Een meedenksessie, waarbij inwoners vertegenwoordigd worden via stakeholders, is niet afdoende. Inwoners die niet open staan voor opvang van asielzoekers in hun woonplaats staan buiten spel. Inwoners willen vaak vanwege privacy niet deelnemen aan dergelijke sessies c.q. openbare inspraakmogelijkheden vanwege polarisatie; het referendum per woonplaats gehouden dient te worden, met als hoofddoel het meten van draagvlak voor het voorstel een AZC te vestigen in de eigen woonplaats; op basis van de uitkomsten van het referendum een besluit, in overleg met inwoners, genomen kan worden voor een locatie in de woonplaats(en) waar het draagvlak daadwerkelijk aanwezig is. De woonplaats(en) waar dit niet het geval is, kan/kunnen dan ook tijdig buiten beschouwing gelaten worden. 1. in bijlage 1 van het procesvoorstel Stappenplan opvang vluchtelingen Ede na stap 3 een extra stap in te voegen, namelijk een referendum en dit referendum zo spoedig mogelijk te houden; De fractie van Burgerbelangen stemde voor het amendement. stemden tegen het amendement. Het amendement is verworpen.

6 Agendapunt BV7b, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede Onderwerp: toevoegen processtap Communicatieplan - de gemeente Ede in totaal ongeveer 600 vluchtelingen wil huisvesten in verschillende asielzoekerscentra verspreid over Ede en de buitendorpen; - het huisvesten van vluchtelingen draagvlak vereist bij de inwoners die daar direct mee te maken krijgen (inwoners en vluchtelingen worden voor een bepaalde tijd buren van elkaar); - het draagvlak bij de inwoners vraagt om enerzijds een open en heldere communicatie en anderzijds op integere wijze inspelen op de oprechte zorgen; - veel reacties van de inwoners voortkomen uit onzekerheid en onbekendheid mede omdat in relatief korte tijd een grote groep mensen in hun directe nabijheid komt wonen. Voor een belangrijk deel de onzekerheid te voorkomen is door in dialoog te gaan met de betrokken inwoners; - communicatie is een cruciale factor rond het succesvol kunnen huisvesten van vluchtelingen. Serieus omgaan met de inwoners kan het verschil maken tussen acceptatie van of weerstand tegen een AZC. Het is van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opstellen van een communicatieplan. Door te laat te communiceren ontstaat de kans dat de gemeente achter de feiten aanloopt en belanghebbenden reeds via andere kanalen geïnformeerd zijn. Vroeg communiceren kan veel tijd besparen in het verloop van het proces. Er treedt geen achterstand op die ingehaald moet worden. Het vermindert bovendien de kans dat inwoners het gevoel krijgen dat ze niet volledig worden ingelicht, hetgeen kan leiden tot achterdocht waardoor het nog moeilijker wordt om te motiveren. Inwoners dienen actief benaderd te worden; - eenzijdig communiceren zonder te luisteren heeft geen zin. Het blijft onbekend welke onduidelijkheden en wensen er leven onder de inwoners. Goed luisteren en daarna handelen, schept een vertrouwensband. Inwoners accepteren meer wanneer ze zich begrepen en serieus genomen voelen; besluit in het stappenplan opvang vluchtelingen in een AZC een stap, doel en activiteit toe te voegen, zijnde: - het college laat door een gerenommeerd en ter zake kundig externe een communicatieplan opstellen gericht op constructief overleg met de betrokken inwoners en bedrijven met als doel het vergroten van het draagvlak voor de vestiging van een AZC; - voordat het college het communicatieplan vaststelt wordt dit eerst besproken met de Raadswerkgroep Vluchtelingen en de Klankbordgroep; stemden voor het amendement. De fractie van Burgerbelangen stemde tegen het amendement.

NOTULEN van de besluitvormende vergadering van de raad van de gemeente Ede, gehouden op 14 april 2016 om uur in het raadhuis te Ede

NOTULEN van de besluitvormende vergadering van de raad van de gemeente Ede, gehouden op 14 april 2016 om uur in het raadhuis te Ede Griffie NOTULEN van de besluitvormende vergadering van de raad van de gemeente Ede, gehouden op 14 april 2016 om 22.38 uur in het raadhuis te Ede Voorzitter Secretaris Afwezig B. van de Weerd G. Hagelstein,

Nadere informatie

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder J.R.A. Nawijn Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 28 juni 2016 6 juni 2016 Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem PLAN VAN AANPAK VERHOOGDE ASIELINSTROOM Dit plan van aanpak geeft zowel kwantitatief als kwalitatief een antwoord op de vraag van de commissaris

Nadere informatie

Van het spreekrecht wordt m.b.t. agendapunt 7a en 7, zijnde resp. Verzoek om. referendum van actiecomité 50 oké, 212 nee en Vestiging aanvullende

Van het spreekrecht wordt m.b.t. agendapunt 7a en 7, zijnde resp. Verzoek om. referendum van actiecomité 50 oké, 212 nee en Vestiging aanvullende Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 november 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 16 februari 2016. Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in de gemeente Tholen.

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 16 februari 2016. Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in de gemeente Tholen. No.: Portefeuillehouder: Wethouder Hommel Afdeling: Sector Samenleving Behandelaar: E.M.L. Weys De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 februari 2016 Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in

Nadere informatie

15 oktober ste termijn wethouder H.G. Engberink

15 oktober ste termijn wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 oktober 2018 9 24-09-2018 1 ste termijn wethouder H.G. Engberink Zaaknummer 3039-2018

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Intrekking besluit vestiging AZC Registratienummer: 00589421 Op voorstel B&W d.d.: 19 juli 2016 Datum vergadering: 19 juli 2016 Portefeuillehouder: H. Mak Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016 eente Overbetuwe O INFORMATIEMEMO RAAD Kenmerk: 16inf00018 Datum advies: 10 februari 2016 Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting statushouders Kennis nemen van: Voortgangsnotitie

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Paulus

Stichting Vrienden van Paulus Verslag rondetafelgesprek mogelijke opvang vluchtelingen 23 februari 2016 23 februari 2016 kwamen in de avond verschillende individuele insprekers, belangenvertegenwoordigers en professionals van onder

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Nummer : R2015.151 Onderwerp : Huisvesten vluchtelingen Aan de raad Samenvatting In reactie op uw motie van 5 november 2015 stellen wij

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN UITWERKING BESTUURSAKKOORD VERHOOGDE ASIELINSTROOM

STAND VAN ZAKEN UITWERKING BESTUURSAKKOORD VERHOOGDE ASIELINSTROOM STAND VAN ZAKEN UITWERKING BESTUURSAKKOORD VERHOOGDE ASIELINSTROOM Om de verhoogde instroom van vluchtelingen adequaat aan te pakken, heeft het Kabinet in september 2015 de gemeenten gevraagd deze problematiek

Nadere informatie

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen.

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Meerdere programma s Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy, mw G. Postma Amtner : mr. drs. E.H.C. van der Laan

Nadere informatie

Eenheid in verscheidenheid

Eenheid in verscheidenheid Eenheid in verscheidenheid Plan van aanpak opvang asielzoekers en huisvesting vergunninghouders De Meierij Stuurgroep De Meierij 13 mei 2016 1 Inhoud 1. Inleiding...3 2. De opdracht...3 3. Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: / Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern. Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20.

RAADSVOORSTEL. Nr.: / Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern. Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20. Nr.: / 15-0033202 Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20.00 uur Onderwerp : Opvang vluchtelingen Datum : 1 oktober 2015 Voorgesteld

Nadere informatie

forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum Warnsveld D.Meijer Maatschappelijke zaken telefoonnr 7632

forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum Warnsveld D.Meijer Maatschappelijke zaken telefoonnr 7632 OPENBAAR Memo (Forum / raad) Aan Van Datum Onderwerp Inlichtingen bij Het Forum Het college van B&W 17-02-2016 Doel Anders, namelijk zienswijze forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum

Nadere informatie

De burgemeester deelde begin september in de raad mee dat binnen een maand bekend zou zijn

De burgemeester deelde begin september in de raad mee dat binnen een maand bekend zou zijn SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Schriftelijke raadsvragen van Hester Veltman en Alexander Vos de Wael, fractie VVD, ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. Verzoek

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : Richtinggevend document Programmabegroting 2015-2018 : n.v.t. Portefeuillehouder : Raadswerkgroep Takendiscussie Contactpersoon : Afdeling

Nadere informatie

VIER VOORSTELLEN VOOR EEN EERLIJKER VERDELING VAN VLUCHTELINGEN OVER NEDERLAND

VIER VOORSTELLEN VOOR EEN EERLIJKER VERDELING VAN VLUCHTELINGEN OVER NEDERLAND VIER VOORSTELLEN VOOR EEN EERLIJKER VERDELING VAN VLUCHTELINGEN OVER NEDERLAND Jasper van Dijk, SP Tweede-Kamerlid Saskia Bril en Ewa Slutzky, SP fractiemedewerkers november 2017 VIER VOORSTELLEN VOOR

Nadere informatie

Bestuurlijk kader : Programma Bestuur Zaaknummer : Z

Bestuurlijk kader : Programma Bestuur Zaaknummer : Z Raadsinformatienota Onderwerp : Brabantse Aanpak Vluchtelingen (subregio Brabantse Wal) Raadsvergadering : 26 mei 2016 agendapunt : 2016-32 Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen datum : 17 mei 2016 Bestuurlijk

Nadere informatie

: Opvang Vluchtelingen

: Opvang Vluchtelingen 24-03-2016: Opvang Vluchtelingen Raadsvergadering 10-03-2016: Agendapunt 5: Vluchtelingen Aanpak communicatie kleinschalige opvang. Voorzitter, Gemeentebelangen is niet blij met de komst van maximaal 4

Nadere informatie

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Laurens van der Varst, 22 februari 2016 Doel themasessie vandaag Doelen 1. Toelichten van handreiking besluitvorming 2.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M.

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M. Raadsvoorstel Zaak:00464605 Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 10 maart 2016 Aanleiding De instroom

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

*Z015263134B* Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1. Onderwerp Opvang asielzoekers Opvang Asielzoekers

*Z015263134B* Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1. Onderwerp Opvang asielzoekers Opvang Asielzoekers Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel 1. Onderwerp Opvang asielzoekers Opvang Asielzoekers 2. Beslispunt(en) 1. Kennis te nemen van het onderzoek Locatiekeuze analyse opvang Asielzoekers/Vluchtelingen en in

Nadere informatie

Sirnpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: CNO - kredietvotering. gemeente. Datum advies: 23 november 2015

Sirnpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: CNO - kredietvotering. gemeente. Datum advies: 23 november 2015 Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Sirnpelveld Datum advies: 23 november 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 56693 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend

Nadere informatie

Bewonerspanel Opvang asielzoekers

Bewonerspanel Opvang asielzoekers Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Opvang asielzoekers 80% van de panelleden voor opvang asielzoekers in Utrecht Vier op de vijf

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 1. Inleiding In de regio Kennemerland (inclusief de gemeente Haarlemmermeer) hebben de gemeentelijke bestuurders een

Nadere informatie

Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD. Plan van aanpak

Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD. Plan van aanpak Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD Plan van aanpak 1. INLEIDING Er komt een nieuwe wet op het gebied van de fysieke leefomgeving: de Omgevingswet. Deze wet voegt een groot aantal huidige wetten

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Openbaar Onderwerp Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer BW-01501 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening aan Vluchtelingenwerk

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Noodopvanglocatie voor vluchtelingen Ede adres kazernelaan 2, panden 85 en 86 gemeente Ede Bestuursovereenkomst inzake

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00796

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00796 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00796 OPSCHRIFT Vergadering van 27 oktober 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Carla Breuer Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016)

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016) Stappenplan Doel Rol betrokken Communicatie activiteiten Tijdschema 1 Proces, Afspraken over heldere College: Stelt Opstellen persbericht en persmoment beleggen Rond 11 mei randvoorwaard randvoorwaarden

Nadere informatie

Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers

Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers Programma 19.15 19.25 uur Welkom, doel en spelregels door Natasja van den Berg 19.25 19.45 uur Introductie door de burgemeester, de heer Hellegers 19.45 20.35 uur Open gesprekken aan de tafels over de

Nadere informatie

Registratienummer collegebesluit:

Registratienummer collegebesluit: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: J.W.M. Pietersen Opgesteld door: Govard Slooters, afdeling Directie Besluitvormende vergadering: 21 april 2016

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk. Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk. Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015 Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015 Actueel onderwerp Overzicht 1. Van vluchteling naar vergunninghouder 2. Ketenpartners 3. Huidige situatie

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Donderdag 16 juni, 18.00 20.00 uur, hoofdgebouw Willibrordhaeghe Genodigden waren de bewoners van de Vlierdenseweg 92 t/m 115. Burgemeester Hilko

Nadere informatie

Registratiekenmerk: 791098. Datum vergadering: 4 februari 2016

Registratiekenmerk: 791098. Datum vergadering: 4 februari 2016 Registratiekenmerk: 791098 Vergadering: Gemeenteraad Datum vergadering: 4 februari 2016 Onderwerp: Portefeuillehouder: Vestiging asielzoekerscentrum aan de Ruitersweg-West te Heesch mevrouw M.A.H. Moorman

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 Collegebesluit Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 1. Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2015 is de gemeente verplicht zorg te dragen voor

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst

Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst Communicatieplan doorstroomwoningen en nieuwbouw OBC Elsterveld Elst Omdat de besluitvormingsmomenten voor de nieuwbouw OBC in Elsterveld en de bekendmaking van de plaatsing van 20 doorstroomwoningen in

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 2 februari 2017 om uur in het raadhuis te Ede

BESLUITENLIJST van de besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 2 februari 2017 om uur in het raadhuis te Ede Griffie BESLUITENLIJST van de besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 2 februari 2017 om 19.00 uur in het raadhuis te Ede Voorzitter Secretaris Afwezig De heer A. Versteeg,

Nadere informatie

De raad van de gemeente Cranendonck in vergadering bijeen op 25 november 2014,

De raad van de gemeente Cranendonck in vergadering bijeen op 25 november 2014, T ' Betreft: Reactienota op raadsprogramma Samen Vooruit Agendapunt 5 Raadsvergadering: 25 november 2014 De raad van de gemeente Cranendonck in vergadering bijeen op 25 november 2014, overwegende dat:

Nadere informatie

'yy' Hardenberg 00 4358 20-05-1 5. Raadsvoorstel. Gemeente. Raad B.en W.

'yy' Hardenberg 00 4358 20-05-1 5. Raadsvoorstel. Gemeente. Raad B.en W. 00 4358 20-05-1 5 Gemeente 'yy' Hardenberg Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1423903 Documentkenmerk: 1424235 Behandeld door: dhr. R.M. Ekkelenkamp E-mail; Robert.Ekkelenkamp@ommenhardenberg.nl Raad B.en W. 17

Nadere informatie

Griffier. NOTULEN van de vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 22 maart 2012 om uur in het raadhuis te Ede

Griffier. NOTULEN van de vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 22 maart 2012 om uur in het raadhuis te Ede Griffier NOTULEN van de vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 22 maart 2012 om 19.00 uur in het raadhuis te Ede Voorzitter Secretaris Afwezig : C. van der Knaap : G.H. Hagelstein, raadsgriffier

Nadere informatie

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven A-avond Vluchtelingen Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven Inhoud (Inter)nationaal beeld: Cijfers asielinstroom Asielproces Bestuursakkoord Eindhoven & de regio: Asielopvang (inclusief aanpak

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen Analyse partijprogramma s

Tweede Kamerverkiezingen Analyse partijprogramma s Tweede Kamerverkiezingen 2017 Analyse partijprogramma s VluchtelingenWerk Nederland Tweede Kamerverkiezingen 2017 Analyse van de partijprogramma s In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart

Nadere informatie

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Portefeuillehouder Van der Zwan Datum collegebesluit 20 november 2015 Opsteller H. Jorritsma, J. van Leeuwestijn Registratie GF15.20102 Agendapunt 3 Voorstel 1. Instemmen

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 29 november 2018 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 25 oktober en 8 november

Nadere informatie

over de opvang van vluchtelingen, statushouders en IDK, n.a.v. raadsvoorstel 16R.00168

over de opvang van vluchtelingen, statushouders en IDK, n.a.v. raadsvoorstel 16R.00168 4» RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 16R.00314 Van: Datum : 6 juni 2016 Portefeuillehouder(s) Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 1 juni Agendapunt : : Mogelijke opvang van vergunninghouders. Programma 1: burger, bestuur en veiligheid

Vergadering d.d. : 1 juni Agendapunt : : Mogelijke opvang van vergunninghouders. Programma 1: burger, bestuur en veiligheid Vergadering d.d. : 1 juni 2016 Agendapunt : Onderwerp Programma : Mogelijke opvang van vergunninghouders Programma 1: burger, bestuur en veiligheid Portefeuillehouder : Burgemeester M.H.M.R. de Hoon-Veelenturf

Nadere informatie

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen *Z00953BB850* Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen 1. Inleiding In de media hebben staatssecretaris Dijkhoff en bestuursvoorzitter Bakker van het COA gemeenten opgeroepen om op korte

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen.

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen. ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 18 juni 2009 1 OPSTELLER VOORSTEL: Griffier AFDELING: Griffie PORTEFEUILLEHOUDER: N.v.t. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 19 mei 2009. Onderwerp: Spoeddebat.

Nadere informatie

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels,

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels, Beleid Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden Datum : 30 november 2015 Uw kenmerk : Uw mails van 27 en 30 november 2015 Ons kenmerk : 2015171433 Behandeld door : College Doorkiesnummer

Nadere informatie

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)

07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten) Inhoudsopgave 07.0. Toekomst Stichting Media Houten (Omroep Houten)... 2 Amendement Toekomst Stichting Media Houten, beschikbaar stellen subsidiebedrag....

Nadere informatie

CRANENDONCK. - de inhoudelijke argumenten om voor scenario 2 te kiezen, dezelfde zijn als voor scenario 4 m.u.v. de StiMaPa

CRANENDONCK. - de inhoudelijke argumenten om voor scenario 2 te kiezen, dezelfde zijn als voor scenario 4 m.u.v. de StiMaPa Cranendonck CRANENDONCK Amendement agendapunt 6 : heroverweging minimabeleid 2015 De Raad van de gemeente Cranendonck bijeen op 3 februari 2015, Overwegende dat: ~ het enige verschil tussen scenario 4

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/103

BB/U Lbr. 15/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Definitief VNG-akkoord op bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502219 Lbr.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016 Raadsvoorstel Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Vergunninghouders Commissie: Samen leven 9 juni 2016 BBVnr: 1084300 Portefeuillehouder: Mevr. T. Keuzenkamp e-mailadres opsteller: b.monsma@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid INLEIDING De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan het gemeentelijke subsidiebeleid herzien. Het subsidiebeleid wordt opnieuw bekeken en aangepast.

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

: Intrekken 'Verordening lesgeldvoorwaarden gemeentelijke muziekschool', vaststellen beleidskader muziekschool.

: Intrekken 'Verordening lesgeldvoorwaarden gemeentelijke muziekschool', vaststellen beleidskader muziekschool. Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2012-15266 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : Intrekken 'Verordening lesgeldvoorwaarden gemeentelijke muziekschool', vaststellen beleidskader muziekschool.

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 218 Inboeknummer OOU002717 Beslisdatum B&W 24 oktober 2000 Dossiernummer.043.205 Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

zaaknummer 2015-013800

zaaknummer 2015-013800 Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag provincie Bezoekadres Postadres Gebouw Marktstate Postbus 9090 Eusebiusplein 1a 6800 GX 6811 HE

Nadere informatie

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Bijlage: ontwerpbesluit 1. Inleiding Op 29 mei 2006 hebben PS

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

de Woonvisie Ede 2030 vast te stellen; a. Groei wordt voornamelijk opgevangen in Ede Stad, dorpen groeien gematigd;

de Woonvisie Ede 2030 vast te stellen; a. Groei wordt voornamelijk opgevangen in Ede Stad, dorpen groeien gematigd; BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Notulen van burgemeester en wethouders Vergadering van 17-11-2015, 09:00 uur 39274 Wethouder Woonvisie Ede 2030 1. In te stemmen met de aangepaste Woonvisie Ede 2030; 2. het

Nadere informatie

BV05. Vaststelling bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied Lunteren, Veenstraat 1 Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

BV05. Vaststelling bestemmingsplan Agrarisch Buitengebied Lunteren, Veenstraat 1 Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard. Griffie BESLUITENLIJST van de besluitvormende vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 11 februari 2016 om 19.00 uur in het raadhuis te Ede Voorzitter : B. van de Weerd Secretaris : G. Hagelstein

Nadere informatie

De raad van de gemeente Midden-Groningen in vergadering bijeen d.d. 19 april 2018

De raad van de gemeente Midden-Groningen in vergadering bijeen d.d. 19 april 2018 D66 Motie Gaswinning hi BELANGEN Midden-Groningen De raad van de gemeente Midden-Groningen in vergadering bijeen d.d. 19 april 2018 Onderwerp: Gaswinning - Motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp,

Nadere informatie

Gezamenlijke opvang vluchtelingen As50+

Gezamenlijke opvang vluchtelingen As50+ Aanbiedingsnotitie behorende bij Plan van Aanpak 26 mei 2016 Opdracht Op subregionale schaal komen tot een verdeling van asielzoekers over gemeenten. De uitwerking van de subregionale opgave voldoet aan

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen.

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Gemeente Coevorden. t y

Gemeente Coevorden. t y g t y Agendapunt : AZC Oosterhesselen Onderwerp : Omgevings- en bestemmingsvergunning Motie nr. 15-05 overwegende dat het college in een voorgenomen concept reactie heeft aangegeven op het verzoek om,

Nadere informatie

ECLBR/U201600605 Lbr. 16/021

ECLBR/U201600605 Lbr. 16/021 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft VNG inzet aanvullend akkoord Verhoogde Asielintroom uw kenmerk ons kenmerk ECLBR/U201600605 Lbr. 16/021 bijlage(n)

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad

Mededeling van het college aan de gemeenteraad Onderwerp: Beslissing op verzoek COA tot medewerking aan haalbaarheidsonderzoek GVL op locatie vml. PI De Kruisberg Portefeuillehouder: Wethouder Langeveld Datum: 24 maart 2015 Aanleiding voor de mededeling

Nadere informatie

Beantwoording vragen 31-3-2016

Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording van de vragen die zijn gesteld tijdens de raadsinformatieavond over de opvang van vluchtelingen in Waalre. Voor de overzichtelijkheid zijn de vragen/antwoorden

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie en zorg

Maatschappelijke participatie en zorg initiatiefvoorstel datum vergadering 9 november 2015 agendapunt 12 volgnummer 15-166 onderwerp De gemeenteraad op zoek naar het verhaal achter de cijfers van Wmo en Jeugdhulp behandelen in raadscommissie

Nadere informatie

Vaststellen randvoorwaarden, kaders en proces voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Eijsden-Margraten

Vaststellen randvoorwaarden, kaders en proces voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Eijsden-Margraten Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel 1. Onderwerp asielzoekers Vaststellen randvoorwaarden, kaders en proces voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Eijsden-Margraten 2. Beslispunt(en) 1. In te stemmen

Nadere informatie

Haarlem. Raadsfractie TROTS Haarlem

Haarlem. Raadsfractie TROTS Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511,2003PB Haarlem Raadsfractie TROTS Haarlem t.a.v. De heer S. van den Raadt Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 2 februari 2016

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering : 10-12-2015 Zaaknummer : Onderwerp : Procesvoorstel opvang vluchtelingen in een

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI Burgerzaken 24 juli 2008 onderwerp AntiDiscriminatieVoorziening Limburg Inleiding Zoals nu bekend gaat vanuit het Ministerie van VROM een wettelijke regeling

Nadere informatie

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG. Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG. Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten wim.top@houten.nl projectleider participatie statushouders Vanaf 1989 diverse projecten vluchtelingen in Amsterdam, Deventer, Arnhem, Landelijk 2009-2011 Deltaplan

Nadere informatie

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017

BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 BESLUITENLIJST RAADSVERGADERING van dinsdag 14 februari 2017 Voorstelnr. Inhoud Besluit Aanwezig: Berg, van der, W. Biesheuvel, A. Boersma-Zandbergen, W. Dagniaux, M.G. Dekker-Groen, A.M. Dijk-Hessing,

Nadere informatie

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming

Onderwerp. Aanleiding. Voorstel. Beoogd resultaat. Ter besluitvorming Ter besluitvorming Onderwerp Openhouden consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk per 1 januari 2017. Aanleiding De raad heeft in zijn vergadering van 8 december 2016 besloten om de locaties in Wognum,

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie