BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE A. Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL"

Transcriptie

1 BIJLAGE A Specifiek voor het Markiezaat College. VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BOL Algemeen Toezicht op verzuim gebeurt door een medewerker die door de afdelingscoördinator met deze taak belast is. Hij of zij bepaalt of verzuim geoorloofd of ongeoorloofd is. Bij ongeoorloofd verzuim bepaalt hij of zij aan de hand van de omstandigheden of er wordt gesanctioneerd en zo ja, welke sanctie wordt opgelegd. De sancties staan in redelijke verhouding tot de ernst van de overtreding. De genoemde medewerker legt een sanctie op waarbij een verband bestaat tussen de aard van de overtreding en de soort straf. Sancties zijn lichte straffen die ter correctie van ongewenst gedrag kunnen worden opgelegd. Voorbeelden van sancties zijn: lessen inhalen, huiswerk maken, extra stage, werk verrichten voor de huishoudelijke dienst of onderwijsafdeling, e.d. Indien sancties niet leiden tot verbetering neemt de afdelingsmanager c.q. directeur maatregelen. Maatregelen zijn zwaardere straffen die kunnen worden opgelegd indien sancties niet het gewenste effect hebben gehad. In de Onderwijsovereenkomst beroepsonderwijs (art. 18 en 19) worden de volledige procedures dienaangaande beschreven. Deze maatregelen kunnen achtereenvolgens zijn: - officiële waarschuwing - interne schorsing; - verwijdering. Maatregelen worden eerst mondeling aan de student en vervolgens schriftelijk aan student en (indien van toepassing) aan wettelijk vertegenwoordiger(s)/verzorger(s) bekend gemaakt. Ziekte De student (of via de wettelijke vertegenwoordiger) meldt zich telefonisch ziek bij de daartoe aangewezen medewerker, voor aanvang van zijn/haar lesdag. Als de student ziek wordt tijdens de lesdag meldt de student dit bij bedoelde medewerker. De lessen verlaten / niet bijwonen zonder afmelden staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim. Indien een student zich erg vaak of gedurende (zeer) lange periodes ziek meldt, zonder dat daar een aantoonbaar ziektebeeld voor kan worden gegeven, kan de student worden doorverwezen naar de GGD, alwaar de daar aanwezige arts een uitspraak zal doen over de ernst van de klachten. Deze uitspraak is bindend voor het bepalen van geoorloofd/ongeoorloofd verzuim. Niet ingaan op de uitnodiging van de GGD staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim. Verlof De student die verlof wil aanvragen, meldt zich daarvoor, indien mogelijk tenminste twee dagen vooraf, bij de daartoe aangewezen medewerker. Hij of zij beslist over het verlenen van verlof, eventueel in overleg met de afdelingsmanager. Indien vooraf geen verlofaanvraag kan worden gedaan meldt de student het verzuim telefonisch zoals bij ziekte. Bij terugkeer op school meldt de student dit tevens binnen twee schooldagen. Er kan gevraagd worden om bewijs voor de beoordeling van de verlofaanvraag. De betrokken medewerkers bepalen of lessen of lesstof dient te worden ingehaald. Verlof zonder toestemming staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim.

2 Te laat komen Indien een student te laat komt, gaat hij onmiddellijk naar de les. De betrokken docent vermeldt het te laat komen met tijdstip van binnenkomen op de klassenlijst. Indien de student meent een goede reden te hebben voor het te laat komen, legt hij of zij dit binnen twee schooldagen ter beoordeling voor aan de daartoe aangewezen medewerker. Hij of zij oordeelt vervolgens over het al dan niet geoorloofd zijn van het verzuim. Ongeoorloofd gedrag Bij verwijdering uit de les meldt de student zich bij de daartoe aangewezen medewerker of bij diens afwezigheid de trajectbegeleider. Na melding en contact met de betrokken docent wordt bepaald of en zo ja, welke sanctie volgt. Als de student zich niet heeft gemeld volgt automatisch een sanctie. Bij ongeoorloofd gedrag buiten de lessituatie kan elke medewerker die direct contact heeft met studenten: de pas van een student vragen en met uitleg overdragen aan de daartoe aangewezen medewerker, die vervolgens bepaalt of en zo ja, welke sanctie (passend bij de aard van de overtreding) van toepassing is. SANCTIES EN MAATREGELEN Bij het bepalen van een straf dient een redelijke verhouding te bestaan tussen de maatregel/sanctie en de ernst van de overtreding. Ook dient er, als dat mogelijk is, een verband te bestaan tussen de aard van de overtreding en de soort straf. Het moet duidelijk zijn voor welke overtreding de straf gegeven wordt. Als sanctie-uitvoering op de afgesproken datum door de student niet wordt nagekomen, wordt het aantal sanctie-uren verdubbeld. Indien de student deze verdubbelde sanctie niet uitvoert, wordt in een gesprek met de afdelingsmanager, verzuimcoördinator en student een laatste mogelijkheid tot uitvoering ervan afgesproken. Indien deze afspraak niet wordt nagekomen, volgt een officiële waarschuwing. Bij ongeoorloofd verzuim Het Markiezaat College is bij wet verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij het Verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zodra een student*) in totaal 16 uren les- of praktijktijd in 4 opeenvolgende lesweken ongeoorloofd heeft verzuimd. DUO geeft deze informatie door aan de leerplicht- of kwalificatieplichtambtenaar van de gemeente. De gemeente kan, naast de sancties en maatregelen die het Markiezaat College oplegt, ook straffen of geldboetes opleggen! Bij ongeoorloofd verzuim geldt in principe een sanctie voor een tijdsduur van twee maal het aantal gemiste lesuren. Bij de tweede constatering van ongeoorloofd verzuim volgt een officiële waarschuwing als maatregel. Bij een derde constatering volgt interne schorsing, bij een vierde constatering volgt verwijdering. Bij 5x ongeoorloofd te laat komen volgt een gesprek met de daartoe aangewezen medewerker en een sanctie van twee lesuren.

3 Bij 9 x ongeoorloofd te laat komen wordt de student gemeld via het Verzuimloket (DUO) bij de leerplicht- of kwalificatieplichtambtenaar van de woongemeente + bericht naar ouders/verzorgers en inschakeling van trajectbegeleiding. Als sanctie dient de student 4 lesuren terug te komen. Bij 15 x ongeoorloofd te laat volgt een officiële waarschuwing. Bij 20 x ongeoorloofd te laat volgt een interne schorsing. Bij 25 x ongeoorloofd te laat gaat men over tot verwijdering van de student. Bij verwijdering uit de les geldt een sanctie van twee lesuren indien de student zich niet heeft gemeld. Bij een eerste verwijdering geldt een eventuele sanctie van twee lesuren. Bij een tweede verwijdering geldt dezelfde sanctie en dient de student zich te melden bij de trajectbegeleider. Bij een derde verwijdering volgt een officiële waarschuwing als maatregel, bij herhaling een interne schorsing en daarna verwijdering. Ongeoorloofd gedrag buiten de lessituatie kan als verwijdering uit de les worden behandeld. Bovenstaande opbouw in sancties en maatregelen wordt per geldigheidsduur van het deelnemersstatuut vastgesteld. Een combinatie van overtredingen kan ook leiden tot schorsen en (uiteindelijk) verwijderen! Bijvoorbeeld: Heeft een student op grond van ongeoorloofd te laat komen al een officiële waarschuwing ontvangen, dan kan bij verwijdering uit de les de volgende maatregel een interne schorsing zijn.

4 BIJLAGE B Specifiek voor het Markiezaat College VERZUIM EN ONGEOORLOOFD GEDRAG STUDENTEN BBL Algemeen Toezicht op verzuim gebeurt door een daartoe aangewezen medewerker. Hij of zij bepaalt of verzuim geoorloofd of ongeoorloofd is. Bij ongeoorloofd verzuim bepaalt hij of zij aan de hand van de omstandigheden of er wordt gesanctioneerd en zo ja, welke sanctie wordt opgelegd. De sancties staan in redelijke verhouding tot de ernst van de overtreding. Indien sancties niet leiden tot verbetering neemt de afdelingsmanager c.q. directeur maatregelen. Maatregelen zijn zwaardere straffen die kunnen worden opgelegd indien sancties niet het gewenste effect hebben gehad. In de Onderwijsovereenkomst beroepsonderwijs (art. 18 en 19) worden de volledige procedures dienaangaande beschreven Deze maatregelen kunnen achtereenvolgens zijn: - officiële waarschuwing; - interne schorsing; - verwijdering. Maatregelen worden eerst mondeling aan de student en vervolgens schriftelijk aan student en (indien van toepassing) aan wettelijk vertegenwoordiger(s)/verzorger(s) bekend gemaakt, alsmede aan de werkgever. Ziekte De student meldt zich telefonisch ziek bij een daartoe aangewezen medewerker, voor aanvang van zijn/haar lesdag. Als de student ziek wordt tijdens de lesdag meldt de student dit bij de docent en bij de hiervoor bedoelde medewerker. De docent tekent dit aan op de presentielijst. De lessen verlaten / niet bijwonen zonder afmelden staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim. Verlof De student die verlof wil aanvragen meldt zich daarvoor, indien mogelijk vooraf, bij de daartoe aangewezen medewerker. Hij of zij beslist over het verlenen van verlof, eventueel in overleg met de afdelingsmanager. Indien vooraf geen verlofaanvraag kan worden gedaan meldt de student de afwezigheid telefonisch zoals bij ziekte. Bij terugkeer op school meldt hij of zij dit tevens bij de hiervoor bedoelde medewerker. Er kan gevraagd worden om bewijs bij de beoordeling van de verlofaanvraag. De betrokken docenten bepalen of lesstof dient te worden ingehaald. Verlof zonder toestemming staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim. Te laat komen Indien een student te laat komt, gaat hij onmiddellijk naar de les. De betrokken docent registreert het te laat komen met tijdstip van binnenkomen. Indien de student meent een goede reden te hebben voor het te laat komen, legt hij of zij dit binnen twee schooldagen ter beoordeling voor aan de daartoe aangewezen medewerker. Hij of zij oordeelt vervolgens over het al dan niet geoorloofd zijn van het verzuim.

5 Ongeoorloofd gedrag Bij verwijdering uit deles meldt de student zich bij de daartoe aangewezen medewerker. Na melding en contact met de betrokken docent bepaalt hij of zij of en zo ja, welke sanctie volgt. Als de student zich niet heeft gemeld volgt automatisch een sanctie. Bij ongeoorloofd gedrag buiten de lessituatie kan elke medewerker die direct contact heeft met studentende pas van een student vragen en met uitleg overdragen aan de daartoe aangewezen medewerker, die vervolgens bepaalt of en zo ja, welke sanctie van toepassing is; SANCTIES EN MAATREGELEN Bij ongeoorloofd verzuim meldt de daartoe aangewezen medewerker dit (indien van toepassing) aan de wettelijk vertegenwoordiger en de betrokken werkgever. Bij de tweede constatering van ongeoorloofd verzuim volgt een officiële waarschuwing als maatregel. Bij een derde constatering volgt interne schorsing, bij een vierde constatering volgt verwijdering. (Studenten zonder startkwalificatie in de leeftijd tot 23 jaar worden bij langdurig verzuim ook via het Verzuimloket/DUO gemeld bij de gemeente.) Bij 3x ongeoorloofd te laat komen volgt een gesprek met de daartoe aangewezen medewerker en wordt de werkgever ervan op de hoogte gesteld Bij 5x ongeoorloofd te laat volgt een gesprek met de trajectbegeleider waarin afspraken gemaakt worden, eventueel in overleg met de werkgever. Als maatregel krijgt de student een officiële waarschuwing Bij 10x ongeoorloofd te laat volgt een interne interne schorsing en bij 15 x verwijdering als maatregel. Bij verwijdering uit de les geldt als sanctie een gesprek met de daartoe aangewezen medewerker, terwijl de student de lessen van de docent die hem heeft verwijderd niet meer mag volgen op de bewuste lesdag. Werkgever (en indien van toepassing : ouders/verzorgers) worden op de hoogte gesteld. Bij een tweede verwijdering geldt dezelfde sanctie en dient de student zich te melden bij de trajectbegeleider. Bij een derde verwijdering volgt een officiële waarschuwing als maatregel, bij herhaling een interne schorsing en daarna verwijdering. Ongeoorloofd gedrag buiten de lessituatie kan als verwijdering uit de les worden behandeld. Bovenstaande opbouw in sancties en maatregelen wordt per geldigheidsduur van het deelnemersstatuut vastgesteld. Een combinatie van overtredingen kan ook leiden tot schorsen en (uiteindelijk) verwijderen! Bijvoorbeeld: Heeft een student op grond van ongeoorloofd te laat komen al een officiële waarschuwing ontvangen, dan kan bij verwijdering uit de les de volgende maatregel een interne schorsing zijn.

6 BIJLAGE C Specifiek voor het Markiezaat College PROTOCOL IN GEVAL VAN BEDREIGING Bedreiging valt onder categorie ernstig wangedrag benoemd in dit studentenstatuut. Een student die zich schuldig maakt aan ernstig wangedrag, zal onmiddellijke van school verwijderd worden. De school (lees: de betrokkene) zal overgaan tot melding bij de politie. ACTIE UITGEVOERD DOOR 1 Inseinen direct leidinggevende en afdelingsmanager Naaste collega 2 Onmiddellijke schorsing en verwijdering van de student van Direct leidinggevende, advies directeur het terrein van de school 3 Opvang van bedreigde collega Naaste collega(s) 4 Goede communicatie naar klasgenoten en collega s Direct leidinggevende 5 Contact met ouders/verzorgers (bij studenten onder de 18 of ouder als ze thuiswonend zijn) Trajectbegeleiding of direct leidinggevende 6 Bepalen van sancties/maatregelen Direct leidinggevende en directeur 7 Sancties meedelen aan of bespreken met medewerker/student (ouders/verzorgers) Direct leidinggevende in overleg met gedupeerd personeelslid 8 Personeelslid bezint zich over melding maken of aangifte doen. Gedupeerd personeelslid en vertrouwenspersoon 9 Personeelslid krijgt professionele ondersteuning indien gewenst. Direct leidinggevende in overleg met gedupeerde personeelslid 10 Van alle acties moet verslag worden gemaakt voor dossier. Directeur, direct leidinggevende, naaste collega s en trajectbegeleider 11 In het leerlingvolgsysteem wordt aangeven dat de student verwijderd is met reden van verwijdering. Trajectbegeleiding en centrale studenten administratie 12 Herplaatsing van een student kan alleen op advies van de intakecommissie nadat het betrokken personeelslid hierover positief adviseert. De intakecommissie

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2014-2015 1 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Protocol leerlingverzuim Trajectum College

Protocol leerlingverzuim Trajectum College Protocol leerlingverzuim Trajectum College In dit document staan de werkafspraken rondom verzuim. Deze afspraken kennen medewerkers en worden besproken met leerlingen, hun ouders/verzorgers en andere externen.

Nadere informatie

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 VISIE IJSSELCOLLEGE OP OMGAAN MET SCHOOLVERZUIM De school is de plek waar leerlingen door leren voorbereid worden op deelname aan de maatschappij of participeren op de

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs

Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten

Nadere informatie

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Dagelijks Ouders/verzorgers melden voor half negen de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch of persoonlijk. Diegene die het verzuimbericht krijgt, schrijft de

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017

MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017 MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Vooraf... 2 Hoofdstuk 2 Afwezigheid... 3 2.1 Afwezigheid algemeen... 3 2.2 Te laat komen... 3 2.3 Afwezigheid door ziekte... 3 2.4

Nadere informatie

Verzuimprotocol Pax Christi College

Verzuimprotocol Pax Christi College Verzuimprotocol Pax Christi College In dit verzuimprotocol treft u aan hoe we op het Pax Christi College omgaan met verzuim. Het protocol beschrijft in drie hoofdstukken de voorgeschreven handelswijzen

Nadere informatie

Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam

Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam Protocol voor verzuim, schorsing, verwijdering, ondersteuning zieke leerlingen Het Lyceum Rotterdam Algemeen: Een goede absentieregistratie vereist een gezamenlijke aanpak d.w.z. een nauwkeurige samenwerking

Nadere informatie

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113-

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113- Protocol schoolverzuim Oktober 2015 Concept 2015-1113- 1 Inleiding Voor u ligt het protocol schoolverzuim van Het Rhedens. Dit protocol is geschreven om duidelijkheid te geven over hoe binnen onze organisatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Wie Wat Wanneer Aanvullend Noteert bij te laat L- in Magister Noteert bij afwezigheid A- in Magister Noteert bij verwijdering U in Magister

Wie Wat Wanneer Aanvullend Noteert bij te laat L- in Magister Noteert bij afwezigheid A- in Magister Noteert bij verwijdering U in Magister VERZUIMPROTOCOL 10-07-2018 Wat is geoorloofd verzuim Gemelde ziekte van een leerling¹. Belangrijke omstandigheden. D.w.z. als het belang van de leerling meer gediend is met verzuim dan met schoolbezoek.

Nadere informatie

Verzuimbeleid Jorismavo

Verzuimbeleid Jorismavo Verzuimbeleid Jorismavo Het verzuimbeleid op de Jorismavo is gebaseerd op het Regionaal Verzuimprotocol Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Regio Nijmegen. De hieronder staande notitie is een samenvatting

Nadere informatie

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol

Cartesius Lyceum - Verzuimprotocol Verzuimprotocol 2018-2019 1 Inhoudsopgave Afspraken m.b.t. registratie en afhandeling 3 Ziekte 3 Te laat komen 3 Verzuim 4 Verwijdering uit de les 4 Basisacties bij te laat, ongeoorloofd afwezig en verwijdering

Nadere informatie

Protocol Verzuimbeleid

Protocol Verzuimbeleid Protocol Verzuimbeleid 1 Inhoudsopgave Blz Inleiding 1.0 Magister 3 2.0 Taakverdeling verzuimregistratie 3 3.0 Registratie en controle 3 4.0 Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim 4 5.0 Interne sancties ongeoorloofd

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Schooljaar Betrokkenen bij uitvoering verzuimprotocol

Verzuimprotocol. Schooljaar Betrokkenen bij uitvoering verzuimprotocol Verzuimprotocol Schooljaar 2016-2017 Betrokkenen bij uitvoering verzuimprotocol 2016-2017 Verzuimmedewerker: Gina Hermens Vervangend verzuimmedewerker: Emma Smeets Zorgcoördinator: Berry Nieskens Schoolleider:

Nadere informatie

Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015

Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015 Protocol Schoolverzuim OBS De Plataan 2015 Inhoud Inleiding 3 1. Dagelijks 2 2. Te laat komen 2 3. Ziekte 4 4. Extra verlof 4 5. Incidenteel ongeoorloofd verzuim 4 6. Verzuimregistratiesysteem 5 7. Dossiervorming

Nadere informatie

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de

Nadere informatie

Procedure. Schorsen en verwijderen van een student

Procedure. Schorsen en verwijderen van een student Procedure Schorsen en verwijderen van een student Colofon Uitgave van : MBO Amersfoort Instemming studentenraad : 23 januari 2017 Vastgesteld college van bestuur : 24 januari 2017 Kenmerk : MBOA-15-2591

Nadere informatie

VERZUIMWIJZER ST. NICOLAASLYCEUM

VERZUIMWIJZER ST. NICOLAASLYCEUM VERZUIMWIJZER ST. NICOLAASLYCEUM 2 Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van

Nadere informatie

Extra en bijzonder verlof

Extra en bijzonder verlof Extra en bijzonder verlof (verlofaanvragen inzake leerlingen) CBS de Hoeksteen Well, maart 2019 1 A. Inleiding Het komt zeer regelmatig voor, dat ouders vrij komen vragen voor hun kind buiten de reguliere

Nadere informatie

Verzuimprotocol Petrus Canisius.

Verzuimprotocol Petrus Canisius. Verzuimprotocol Petrus Canisius. Leerplicht heeft de regels rondom het schoolverzuim de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Voorheen werd de verantwoordelijkheid vooral neergelegd bij de directies

Nadere informatie

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Vmbo BL/KL

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Vmbo BL/KL Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd Vmbo BL/KL Versie: 9 september 2010 Regeling "Melding van ziekte en absentie Regius College" Wanneer een leerling de lessen moet verzuimen wegens ziekte

Nadere informatie

2014-2015. Protocol verzuim

2014-2015. Protocol verzuim 2014-2015 Protocol verzuim Zeven Gavenschool Versie 2014 Verzuimprotocol Zeven Gaven Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen

Nadere informatie

P r o t o c o l : V e r z u i m

P r o t o c o l : V e r z u i m Leerplichtwet Volledige leerplicht: vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het eind van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt of aan het einde van het 12 e volledig

Nadere informatie

REGELS EN STRUCTUUR VERZUIMBALIE VERZUIMBALIE METHODE

REGELS EN STRUCTUUR VERZUIMBALIE VERZUIMBALIE METHODE REGELS EN STRUCTUUR VERZUIMBALIE VERZUIMBALIE METHODE M@ZL Beste ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en vakdocenten, Voor u heeft u het boekje omtrent de regels en structuur van de verzuimbalie. Het

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nordwin College te Leeuwarden Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) November 2012 Plaats: Leeuwarden BRIN: 12VI Onderzoeksnummer: 127740 Kenmerk:

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. ROC West-Brabant te Etten-Leur

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. ROC West-Brabant te Etten-Leur MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC West-Brabant te Etten-Leur Locatie Cingel College te Breda Opleiding Facilitaire dienstverlener (Facilitaire leidinggevende) definitief December

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als iemand zich

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL. Waterlant College IJdoorn

VERZUIMPROTOCOL. Waterlant College IJdoorn VERZUIMPROTOCOL Waterlant College IJdoorn 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Registratie Magister 3 1.1 Afmelding door ouders 3 1.2 Absentie registratie 3 1.3 Te laat komen/ inhalen verzuim uren 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school

Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

In het zorgteam wordt elke maand de absentie doorgenomen en mogelijke actie gecommuniceerd met betrokkenen.

In het zorgteam wordt elke maand de absentie doorgenomen en mogelijke actie gecommuniceerd met betrokkenen. Leerplicht Verzuimprotocol Naast de regels uit de leerplichtwet en het protocol dat Leerplicht hanteert (zie NETwerk), voorziet onderstaand protocol in hoe wij binnen SBO De Windroos, locatie lindenholt,

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Verzuimprotocol Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Goedgekeurd door de MR d.d. 15 januari 2013 Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 08.00 uur en 09.00 uur de afwezigheid van hun zoon/dochter.

Nadere informatie

Verzuimbeleid 2014-2015

Verzuimbeleid 2014-2015 2014-2015 Onderwerp Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 15 mei 2014 1 van 5 Datum evaluatie 15 mei 2015 1 van 5 1. VISIE 1.1. Algemene visie Johan de Witt Het Johan de Witt leidt leerlingen op tot

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA

ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA 1 ORDEREGLEMENT DR. NASSAU COLLEGE PENTA Juli 2018 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL

AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL 2017-2018 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Vooraf... 2 Hoofdstuk 2 Afwezigheid... 3 2.1 Afwezigheid algemeen... 3 2.2 Te laat komen... 3 2.3 Afwezigheid door ziekte... 3 2.4 Schorsing/Time-out...

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol Voorwoord In dit verzuimprotocol leggen we vast hoe we omgaan met geoorloofd en ongeoorloofd verzuim, extra verlof en te laat komen. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks, wekelijks

Nadere informatie

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan.

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: concept Versie: 0.1 Datum opstelling: 20 april 2016 Vastgesteld: 2 juni 2016 Bijgesteld: 3 juli 2017 Evaluatiedatum: augustus

Nadere informatie

Verzuimprotocol. basisschool. de Wiltzangh

Verzuimprotocol. basisschool. de Wiltzangh de Wiltzangh voor christelijk basisonderwijs uitgaande van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Amsterdam (Bos en Lommer) Verzuimprotocol basisschool de Wiltzangh Vastgesteld op

Nadere informatie

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol R.K. basisschool Kardinaal de Jong Verzuimprotocol Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 8:00 8:20 uur de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch, persoonlijk, schriftelijk of via de e-mail.

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Te laat komen

Verzuimprotocol. Te laat komen Te laat komen Het Huygens College beschouwt te laat komen als onacceptabel: de leerling raakt achterop en het werkt storend binnen het onderwijsproces. Wij vragen de ouders dan ook om deze regeling thuis

Nadere informatie

Procedure officieel waarschuwen, schorsen en verwijderen

Procedure officieel waarschuwen, schorsen en verwijderen Procedure officieel waarschuwen, schorsen en verwijderen Procesdefinitie Het proces vanaf de melding van wangedrag bij de opleidingsmanager tot en met de uitvoering van de daarbij passende maatregel. Daarbij

Nadere informatie

1 e uur: te laat briefje bij conciërge. vanaf het 2 e uur: melding door docent in Magister

1 e uur: te laat briefje bij conciërge. vanaf het 2 e uur: melding door docent in Magister Naam protocol: Vastgesteld: Verzuimbeleid Gymnasium Felisenum maart 2018 (vastgesteld met instemming van MR) Ziekmelding In geval van afwezigheid wegens ziekte stellen de ouder(s)/verzorger(s) de school

Nadere informatie

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016

ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE. Ordereglement Penta 2016 1 ORDEREGLEMENT PENTA DR. NASSAU COLLEGE April 2016 2 Inleiding Wij vinden het belangrijk dat er op onze school goede afspraken zijn over hoe we met elkaar omgaan, wat mag en niet mag, en wat we doen als

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud Verzuimbeleid... 3

Inhoud. Inhoud Verzuimbeleid... 3 VERZUIMBELEID Inhoud Inhoud... 2 Verzuimbeleid... 3 Doelstelling... 3 Meldkamer... 3 Maatregelen... 3 Leerplicht... 3 Leerplichtambtenaar... 4 Leerlingvolgsysteem... 4 Absentie melden... 4 Afspraken met

Nadere informatie

Wie Wat Wanneer Aanvullend Vult absentiebriefje in en noteert afwezigheid in Magister Neemt bij onbekend absent telefonisch contact op met thuis

Wie Wat Wanneer Aanvullend Vult absentiebriefje in en noteert afwezigheid in Magister Neemt bij onbekend absent telefonisch contact op met thuis VERZUIMPROTOCOL Wat is geoorloofd verzuim Gemelde ziekte van een leerling¹. Belangrijke omstandigheden. Dit wil zeggen als het belang van de leerling meer gediend is met verzuim dan met schoolbezoek. Toestemming

Nadere informatie

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Opmerking: het protocol moet worden gezien als een richtlijn, waarvan naar behoefte kan worden afgeweken. Te laat Geoorloofd 1. Melden bij conciërge. 2. Conciërge

Nadere informatie

Verzuimregeling studenten

Verzuimregeling studenten Verzuimregeling studenten Inhoud 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 3. Wetgeving 5 3.1 Leerplichtwet 1969 5 3.2 RMC-wet 5 4. Verzuimsoorten en de bijbehorende acties 6 4.1 Absoluut verzuim 6 4.2 Relatief verzuim

Nadere informatie

1. Verzuimprotocol Primair Onderwijs

1. Verzuimprotocol Primair Onderwijs 1. Verzuimprotocol Primair Onderwijs 1.1.1. Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien

Nadere informatie

Verzuimprotocol Hubertus & Berkhoff

Verzuimprotocol Hubertus & Berkhoff Verzuimprotocol Verzuimprotocol Hubertus & Berkhoff De school heeft een zeer belangrijke plicht bij het terugdringen van schoolverzuim. Dit verzuimprotocol geeft weer wanneer we spreken van verzuim. Verder

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL 16 tot 23 jarigen maart 2013

VERZUIMPROTOCOL 16 tot 23 jarigen maart 2013 VERZUIMPROTOCOL 16 tot 23 jarigen maart 2013 Uitgangspunten: en ouders zijn verantwoordelijk voor zijn/haar aanwezigheid. Onderwijs stelt kaders, grijpt in als de student hier van afwijkt en biedt zorg/ondersteuning

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs

Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien

Nadere informatie

REGELS EN STRUCTUUR MAVO BALIE EN TIME-OUT RUIMTE MAVO BALIE TIME-OUT RUIMTE METHODE

REGELS EN STRUCTUUR MAVO BALIE EN TIME-OUT RUIMTE MAVO BALIE TIME-OUT RUIMTE METHODE REGELS EN STRUCTUUR MAVO BALIE EN TIME-OUT RUIMTE MAVO BALIE TIME-OUT RUIMTE METHODE M@ZL Beste ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en vakdocenten, Voor u heeft u het boekje omtrent de regels en structuur

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Leiden te Leiden Opleiding Helpende zorg en welzijn April 2014 H3417218 Plaats: Leiden BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 271999 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst

Onderwijsovereenkomst Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden - De studentenraad van MBO SGB Bonaire heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst voor het MBO m.i.n. 1-8-2013; - Op deze overeenkomst is Caribisch en Nederlands

Nadere informatie

Om ouders zoveel mogelijk van dienst te zijn, maakt de IVKO het mogelijk de aanwezigheid van hun zoon of dochter te volgen via Magister.

Om ouders zoveel mogelijk van dienst te zijn, maakt de IVKO het mogelijk de aanwezigheid van hun zoon of dochter te volgen via Magister. Amsterdam, augustus 2014 Aan: de ouders/verzorgers van IVKO-leerlingen Betreft: verzuimprotocol Beste ouders/verzorgers, Bijgaand ontvangt u het verzuimprotocol van onze school. Mocht u, na het lezen van

Nadere informatie

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we Entree Schoolafspraken (wat we willen zien) De leerlingen uit de onder- en bovenbouw gebruiken hun eigen fietsenstalling en toiletblokken. Er wordt alleen overgebleven op het schoolterrein. De fietsen

Nadere informatie

Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag

Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag Pedagogisch stappenplan bij ongewenst gedrag Grensverkennend gedrag: gedrag dat de voortgang van lessen zodanig verstoort dat de leerling daarop aangesproken moet worden. stap maatregel consequentie wie

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek SiNTLUCAS te Eindhoven 93220 Gaming artist Juli 2015 Plaats: Eindhoven BRIN: 30BC Onderzoeksnummer: 284551 Onderzoek uitgevoerd in: Juni 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Vechtdal College Dedemsvaart. Datum vaststelling: juni 2015, zorgcoördinator/leerling coach

Verzuimprotocol. Vechtdal College Dedemsvaart. Datum vaststelling: juni 2015, zorgcoördinator/leerling coach Verzuimprotocol Vechtdal College Dedemsvaart Datum vaststelling: juni 2015, zorgcoördinator/leerling coach Inhoud Verzuimprotocol Vechtdal College 2015-2016... 2 Interventies bij te laat komen... 3 Interventies

Nadere informatie

Verzuim afspraken - Leerlingen

Verzuim afspraken - Leerlingen Verzuim afspraken - Leerlingen Versiebeheer Status Voorgaand document: Revisie 4.0 Revisiedatum 1 september 2017 Versienummer 5.0 Opgesteld door Vastgesteld door Loes Doorn en Menja Mollema MT VP1 en MR

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Te laat komen De SLB er checkt minimaal 2x per week de meldingen in het registratiesysteem Wanneer? Actie door? Te ondernemen actie?

Te laat komen De SLB er checkt minimaal 2x per week de meldingen in het registratiesysteem Wanneer? Actie door? Te ondernemen actie? Samenvatting verzuimprotocol en verzuimbegeleiding Schoolverzuim (zowel op school als in de BPV)in de vorm van ongeoorloofde afwezigheid, twijfelachtig ziekteverzuim en veelvuldig te laat komen zijn vaak

Nadere informatie

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof.

Te laat komen: Te laat komen bij aanvang van de schooldag zonder geldige reden of een onbekende reden geldt als ongeoorloofd verlof. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: vastgesteld Versie: 1.0 Opdrachtgever: A. Snoei-Baan Auteur: M. van Duijn Datum opstelling: 13-10-2015 Evaluatiedatum: juli 2017

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst

Onderwijsovereenkomst Onderwijsovereenkomst Algemene Voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; - In gevallen

Nadere informatie

Protocol. Inhoud. Inleiding

Protocol. Inhoud. Inleiding Protocol Schoolverzuim, Guyotschool VSO december 2015 Inhoud Protocol... 1 Inleiding... 1 Wetgeving... 2 Dagelijks... 3 Te laat komen... 3 Ziekte... 4 Wettelijk ongeoorloofd verzuim... 4 Signaalverzuim...

Nadere informatie

VERZUIM EN AFWEZIGHEID

VERZUIM EN AFWEZIGHEID VERZUIM EN AFWEZIGHEID Het verzuimbeleid op het Trivium College bestaat uit een aantal procedures en protocollen. Deze zijn bedoeld om te stimuleren dat leerlingen naar school komen en te voorkomen dat

Nadere informatie

Verzuimprotocol Kennemer College Havo-atheneum-gymnasium

Verzuimprotocol Kennemer College Havo-atheneum-gymnasium Verzuimprotocol Kennemer College Havo-atheneum-gymnasium Door: Sandra Hoes en Ellen Schröder september 2016 1 1. Verzuimbeleid Kennemer College Het Kennemer College havo/vwo onderkent het belang van een

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Groenhorst Stafdienst Telefonisch bereikbaar op 088 0207020 Vastgesteld: augustus 2011 2 Protocol schorsing en verwijdering Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol MBO

Voorbeeld Verzuimprotocol MBO Voorbeeld Verzuimprotocol MBO Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk te voorkomen. Verzuim tijdens

Nadere informatie

Verzuimbeleid. Vastgesteld: december Verzuimbeleid Johan de Witt Scholengroep. 1 van 5. Pagina

Verzuimbeleid. Vastgesteld: december Verzuimbeleid Johan de Witt Scholengroep. 1 van 5. Pagina Verzuimbeleid Vastgesteld: december 2018 Verzuimbeleid Johan de Witt Scholengroep Pagina 1 van 5 1. VISIE 1.1. Algemene visie Johan de Witt Het Johan de Witt leidt leerlingen op tot zelfstandige en ondernemende

Nadere informatie

2. REGELS & AFSPRAKEN BIJ ABSENTIE

2. REGELS & AFSPRAKEN BIJ ABSENTIE AANPAK VERZUIM Onderwerp Aanpak verzuim Aan Alle medewerkers Johan de Witt Van Directie Johan de Witt Datum 12-03-2013 1 van 4 1. REGISTRATIE Om het verzuim te kunnen controleren, wordt de aanwezigheid

Nadere informatie

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling PRC: oktober 2016 Datum vaststelling MR: oktober 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4

Nadere informatie

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering Internet versie augustus 2011 Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1. Toepassing protocol schorsing en verwijdering... 3 2. Verantwoordelijkheid... 3 3. Werkwijze... 3 3.1 Constatering maatschappelijk

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar ligt voor ons.

Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar ligt voor ons. 0 Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar 2017-2018 ligt voor ons. In het afgelopen schooljaar is veel gebeurd! Het Sterren College is een nieuwe koers gaan varen met als doel een optimale omgeving van

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie

Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV

Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV Vastgesteld door: Directeur Gilde Educatie BV Vastgesteld op: 17 juli 2017 Geldig per: 1 augustus 2017 Deelnemersstatuut Gilde Educatie BV 1 1. Over het deelnemersstatuut

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nederlandse te Rotterdam Kapper (Kapper) Juli 2014 H3417218 Plaats: Rotterdam BRIN: 25ZH Onderzoeksnummer: 276516 Onderzoek uitgevoerd in: Juni

Nadere informatie

Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden

Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden Onderwijsovereenkomst : Algemene Voorwaarden 2018.1 De studentenraad van SVO vakopleiding food heeft ingestemd met de model onderwijsovereenkomst van SVO. Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands

Nadere informatie

Wie moeten er volgens de wet gemeld worden en wanneer? In onderstaande gevallen moet er direct gemeld worden bij Bureau Leerplicht Plus

Wie moeten er volgens de wet gemeld worden en wanneer? In onderstaande gevallen moet er direct gemeld worden bij Bureau Leerplicht Plus Verzuimprotocol 1 Verzuim en vroegtijdig schoolverlaten Bij verzuim neemt de school z.s.m. contact op met de leerling en/of ouders/voogd. Een goede zorgstructuur is voorwaarde om het signaalverzuim (problemen

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Protocollen verzuim Maris College Kijkduin 18 19

Verzuimprotocol. Protocollen verzuim Maris College Kijkduin 18 19 Verzuimprotocol 1 Verzuimprotocol Inhoud: Absentie noteren in Magister blz. 2 Protocol ziekmelding blz. 3 Protocol ongeoorloofd te laat komen blz. 4 Absentie en leerplicht blz. 5 Bijlagen: 1: Toestemmingsformulier

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN

VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN 1. Aanwezig zijn in de lessen EEN LEERLING IS AFWEZIG IN DE LES: - de docent noteert binnen 20 minuten na de start van de les de afwezigheid in Som; - de verzuimcoördinator

Nadere informatie

Verzuimprotocol 2013-2014. Pagina 1 van 11

Verzuimprotocol 2013-2014. Pagina 1 van 11 Verzuimprotocol 2013-2014 Pagina 1 van 11 Voorwoord In dit verzuimprotocol leggen we vast hoe we omgaan met geoorloofd en ongeoorloofd verzuim, ex- tra verlof en te laat komen. Dit stappenplan beschrijft

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Pagina 1 van 5 Algemene voorwaarden Algemeen - De Studentenraad heeft ingestemd met deze onderwijsovereenkomst; - Op deze overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing; - In gevallen waarin

Nadere informatie

Verzuimbeleid. Onderwerp. Verzuimbeleid. Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 1 augustus Pagina 1 van 6. Verzuimbeleid. 1 van 6.

Verzuimbeleid. Onderwerp. Verzuimbeleid. Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 1 augustus Pagina 1 van 6. Verzuimbeleid. 1 van 6. Onderwerp Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 1 augustus 2016 1 van 6 1 van 6 1. VISIE 1.1. Algemene visie Johan de Witt Het Johan de Witt leidt leerlingen op tot zelfstandige en ondernemende jongeren

Nadere informatie

PROTOCOL VOOR HET VERZUIMSPREEKUUR

PROTOCOL VOOR HET VERZUIMSPREEKUUR PROTOCOL VOOR HET VERZUIMSPREEKUUR RMC Regio Friesland Noord 1. Inleiding Gemeenten en onderwijs hebben samen de taak voortijdig schoolverlaten te voorkomen. De nadruk ligt hierbij op een preventieve

Nadere informatie

Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat MR Alkmaar T: M: Vastgesteld in MT VSO-A:

Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat MR Alkmaar   T: M: Vastgesteld in MT VSO-A: Verzuimprotocol De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat 7 1817 MR Alkmaar www.despinaker.nl T: 072-5140244 M: spinaker.vsoalkmaar@ronduitonderwijs.nl Vastgesteld in MT VSO-A: 30-10-2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Locatie Oranjelaan / Vmbo TL

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Locatie Oranjelaan / Vmbo TL Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd Locatie Oranjelaan / Vmbo TL Versie: 9 september 2010 Regeling "Melding van ziekte en absentie Regius College" Wanneer een leerling de lessen moet verzuimen

Nadere informatie

Albeda College Verzuimprotocol voor de student

Albeda College Verzuimprotocol voor de student Albeda College Verzuimprotocol voor de student 1 Inleiding: Het verzuimprotocol is erop gericht om het verzuim van studenten tot een minimum te beperken en het voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk

Nadere informatie

Gedragswijzer disciplinaire maatregelen Colofon

Gedragswijzer disciplinaire maatregelen Colofon Gedragswijzer disciplinaire maatregelen Colofon Opgesteld door : Onderwijs en Beleid Vastgesteld door het College van Bestuur op : 3 juni 2013 Instemming Studentenraad op : 1 juli 2013 Kenmerk : U13.00486

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Skelp (so)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. De Skelp (so) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek De Skelp (so) Plaats: Drachten BRIN: 17GW OKE 02 SO Onderzoeksnummer: 291113 Onderzoek uitgevoerd in: 3 november 2016 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

PROTOCOL VERZUIM LEERLINGEN SO en VSO

PROTOCOL VERZUIM LEERLINGEN SO en VSO PROTOCOL VERZUIM LEERLINGEN SO en VSO Inleiding Iedere leerling heeft het recht, maar ook de plicht om onderwijs te volgen. De Pels streeft ernaar het onderwijs zo aantrekkelijk mogelijk te maken en stelt

Nadere informatie

Het Stedelijk Lyceum Enschede Zuid per 1 maart 2014 Verzuimprotocol

Het Stedelijk Lyceum Enschede Zuid per 1 maart 2014 Verzuimprotocol Melden en registreren van leerling-verzuim Registratie verzuim in de les door Docent 1. per les noteert de docent de leerling die afwezig is met een A. 2. per les noteert de docent de leerling die te laat

Nadere informatie

Verzuimboekje 2012-2013

Verzuimboekje 2012-2013 Verzuimboekje 2012-2013 Inhoudsopgave Schoolregels 2012-2013 (gedeelte over afwezigheid)... 3 Verzuimprocedure 2012/2013 voor 1 e en 2 e fase Oosterlicht Nieuwegein... 4 Rode Kaart 2012/2013 (procedure

Nadere informatie

VERZUIMBELEID DOMINICUS COLLEGE. Inleiding

VERZUIMBELEID DOMINICUS COLLEGE. Inleiding VERZUIMBELEID DOMINICUS COLLEGE Inleiding In het verzuimbeleid heeft het Dominicus College vastgelegd wat het beleid is omtrent het verzuim van leerlingen. Het beschrijft wat er onder verzuim verstaan

Nadere informatie

Protocol Verzuim en te laat o.b.s. De Brink januari 2019

Protocol Verzuim en te laat o.b.s. De Brink januari 2019 1. Verzuimprotocol Primair Onderwijs 1.1.1. Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien

Nadere informatie

PROTOCOL SCHOOLVERZUIM

PROTOCOL SCHOOLVERZUIM PROTOCOL SCHOOLVERZUIM Vastgesteld door de Directie : 20-02-2018 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur : n.v.t. Instemming (G)MR : 12-03-2018 Inwerkingtreding : 12-03-2018 Evaluatie : jaarlijks Inhoudsopgave

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Meander Erik van Amelsfort

Verzuimprotocol. Meander Erik van Amelsfort Verzuimprotocol Meander College 2018 2019 @ Erik van Amelsfort 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:... 3 2. Lijst met betrokkenen... 4 2.1 Ouder(s)/verzorger(s):... 4 2.2 Conciërge (of verzuimreceptie):...

Nadere informatie

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave VERZUIMBELEID Globe College 18AN 2016-2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Ziek of absent melden 3 2.1 Ziek worden op school 3 2.2 Ongeoorloofd verzuim 3 3 Te laat komen en ongeoorloofd afwezig 4 3.1 De

Nadere informatie