Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00)"

Transcriptie

1 Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00) 21 januari :00 12:00 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven worden. In totaal zijn er 110 punten te behalen. Motiveer je antwoorden goed, maar let op dat je niet in tijdnood komt. Veel succes! Vraag 1. Introductie (10 punten) (a) Zie de schematische weergave van het elektromagnetische spectrum in figuur A. Noem de types straling voor posities 1, 2 en 4 en welke rol ze spelen in beeldvorming. (3 punten) 1: γ-fotonen. Deze hoog energetische fotonen worden gebruikt in nucleaire imaging methoden (PET & SPECT). 2: X-rays. Deze fotonen zijn de drijvende kracht achter CT en radiografie. 4: Radio golven. Dit soort laag-energetische straling wordt gebruikt bij MRI. (b) Wat voor straling vinden we op positie 3? Waarom wordt dit soort straling slechts beperkt gebruikt bij beeldvorming? (2 punten) Dit kleine stuk van het spectrum is het zichtbaar licht. Er zijn een aantal imaging modaliteiten die deze straling gebruiken, maar vanwege de beperkte transmissie van zichtbaar licht door weefsel zijn deze slechts van beperkt nut voor medische toepassingen. Figuur A Schematische weergave van het elektromagnetische spectrum. (c) Leg de ioniserende werking van hoog energetische straling uit. (3 punten) Bij ionisering wordt een atoom veranderd in een ion door het verwijderen van een elektron. In beeldvorming zijn er met name twee interacties van fotonen met materie die ionisering faciliteren. Bij het foto-elektrische effect wordt de fotonenergie geabsorbeerd door een elektron wat hierdoor uit zijn baan schiet. Bij compton scattering wordt de energie van het foton ten dele geabsorbeerd, waarna het foton en elektron beiden wegschieten uit het atoom (ieder in een andere richting). NB fotonen met een energie lager dan 13.6 ev kunnen niet ioniseren, maar zijn wel in staat om het atoom te exciteren. (d) Wat zijn de signal-to-noise ratio (SNR) en contrast-to-noise ratio (CNR)? Beschrijf kort wat het verschil is tussen de twee. (2 punten) De SNR is de hoeveelheid bruikbaar signaal ten opzichte van de hoeveelheid achtergrondruis en zodoende een maat voor de kwaliteit van je signaal: Contrast is de mogelijkheid om objecten met verschillende signaalintensiteiten te onderscheiden van elkaar (C AB = S A S B ). De mogelijkheid om ze te onderscheiden neemt af met de hoeveelheid ruis. De CNR wordt zodoende:

2 Vraag 2. Radiografie (15 punten) Voor een bepaalde X-ray opstelling van de borstkas wordt een tube current van 0.6 ma gebruikt en een buisspanning van 200 kv. Een filter wordt toegepast tussen de X-ray bron en de patiënt (zie figuur B) Figuur B Schematische weergave van een X-ray opstelling. (a) Schets en beschrijf kort het relatieve intensiteitsspectrum van de X-rays op posities 1 t/m 4. (6 punten) Zie onderstaande X-ray intensiteitsspectra. Voor de toepassing van het filter (positie 1) bevat het eerste spectrum alle energieën, waarbij de relatieve intensiteit afneemt bij toenemende energie. De maximale fotonenergie is 200 kev en de twee pieken geven de karakteristieke straling aan. Vervolgens worden door het filter de laag energetische fotonen eruit gefilterd (deze dragen bij aan de dosis, maar niet aan de beeldvorming) en vinden we een spectrum waarin de relatieve bijdrage van de laag energetisch fotonen gering is en de maximale energie nog steeds 200 kev. De collimator focust de bundel en heeft geen invloed op de relatieve intensiteit, dus het spectrum verandert hierdoor niet (positie 2). De bundel zal vervolgens door het lichaam geattenueerd worden (positie 3), waardoor de relatieve bijdrage van de laag energetische fotonen is gedaald en die van hoog energetische fotonen relatief is gestegen (beam hardening). Tot slot worden alle gescatterde fotonen, ongeacht de energie, door het collimating grid eruit gefilterd (positie 4). Relatief verandert er dus nu niets ten opzichte van positie 3. (b) De interactie van een X-ray beam met materiaal kan beschreven worden door de formule. Om deze formule te mogen gebruiken doen we echter twee aannames. Wat zijn die aannames? (3 punten) - De eerste aanname is dat de X-ray beam monochromatisch is en zodoende slechts één energie zal bevatten. In werkelijkheid spreken we van een spectrum met daarin verschillende energieën. De attenuatiecoëfficient is energieafhankelijk µ(e), dus dan mag deze formule eigenlijk niet gebruikt worden. Verder is I in zelf ook een product van de energie. - De tweede aanname is dat de attenuatiecoëfficient over de gehele afstand d homogeen is. Indien dit niet het geval is, geldt µ(x).

3 De formule die we dus eigenlijk moeten gebruiken is: (c) Hoe en waardoor verandert de lineaire attenuatiecoëfficient als we een materiaal met een hogere waarde van het atoomnummer Z gebruiken? (2 punten) Bij een hoger atoomnummer en zodoende ook atoomgewicht zal de hoeveelheid foto-elektrisch effect meer toenemen ten opzichte van Compton scattering. Immers hebben deze materialen meer elektronen in de elektronenschillen. Ook neemt de elektronenergie toe bij toenemende schillen. Hierdoor zal de lineaire attenuatiecoëfficient toenemen. (d) Hoe en waardoor verandert de lineaire attenuatiecoëfficient als we een hogere buisspanning gebruiken? (2 punten) Een hogere buisspanning (hoger kilovoltage dus) zal leiden tot een X-ray spectrum met een gemiddelde hogere energie. Hierdoor zal de hoeveelheid Compton scattering meer toenemen dan het foto-elektrische effect. Zodoende zal de lineaire attenuatiecoëfficient afnemen met toenemende fotonenergie. (e) Bij het maken van een mammogram wordt de borst samengedrukt tussen twee platen. Noem ten minste 3 redenen waarom dit gedaan wordt. (2 punten) - Het pad wat de straling moet afleggen wordt korter waardoor de attenuatie lager wordt en zodoende een lagere dosis nodig is. - Het borstweefsel wordt overal even dik door samendrukken, zodat het gehele weefsel op een vergelijkbare manier afgebeeld kan worden. - Door het uitspreiden van het weefsel worden kleine abnormaliteiten minder bedekt door overliggend gezond weefsel - Om de borst stil te houden en daardoor blurring door beweging te verminderen. - Om de hoeveelheid scatter te reduceren en zodoende het contrast te verhogen. Vraag 3. Computed Tomography (25 punten) (a) Teken een 3 e generatie CT-scanner (schematische doorsnede) met daarin ten minste 4 onderdelen die betrokken zijn bij de beeldvorming. Geef ook in enkele woorden de functie van de verschillende onderdelen aan. (4 punten) - X-ray tube: genereert X-rays. - Bow-tie filter: reduceert de effecten van beam hardening. - Collimator: Focusseert de X-ray beam. - Septa: reduceren scatter. - Slip rings: vormen een geleidende verbinding met een draaiend machinedeel. - Detector: vangt de X-rays op en zet ze om naar elektrisch signaal.

4 (b) In figuur C staat een schematische weergave van een CT-fantoom in een scanner, dat ruwweg overeenkomt met een menselijk hoofd. Teken de CT-projecties behorende bij dit fantoom onder een hoek van 0, 45, 90 en 135 graden. Van lage naar hoge attenuatie: vierkant cirkel driehoek gehele object. Onthoud:. (5 punten) Figuur C Schematische weergave van een CT-fantoom. NB in de uitwerkingen van een oud-tentamen stond het verkeerde antwoord. Derhalve is deze vraag extra versoepeld nagekeken. (c) Teken (en beredeneer) het backprojectie beeld behorende bij het sinogram in figuur D, waarbij de scanner tegen de klok in draait. (8 punten) Figuur D Sinogram van een CT-fantoom over 180 graden. Het sinogram bevat drie lijnen waaruit op te maken valt dat er drie objecten aanwezig zijn. Op 0 o zit de rode lijn in het midden, waaruit op te maken valt dat dit object ergens op de verticale lijn door het midden ligt. Het groene object en witte object liggen daar respectievelijk links en rechts van. Op 45 o liggen het rode en groene object op 1 lijn, die links van de diagonaal ligt. Op 90 o liggen het witte en groene object op 1 lijn, die net rechts van de lijn door het midden ligt (oftewel net boven het

5 horizontale midden). Op 135 o zien we tot slot het rode en witte object op een lijn liggen. Verder kunnen we aan de vormen zien dat het rode object een rondje is, het groene object een elips en het witte object een driehoek (iedere 60 graden een maximum). Dit alles tezamen leidt tot het volgende beeld. (d) Afhankelijk van de grootte van je detector en weefsel kan het zo zijn dat er meerdere weefsels op één detector gemeten worden. Leg uit welk artefact hierdoor kan ontstaan. (4 punten) Wat hierdoor kan gebeuren is dat tijdens de reconstructie transmissiedata van discrete naburige detectoren gemiddeld wordt. Je zou echter de verzwakkingscoëfficiënten μ moeten middelen. De gemiddelde gemeten transmissie is groter dan de transmissie gebaseerd op de gemiddelde μ. Er zal dus een onderschatting van de waarde van μ ontstaan, iets wat tot streaking artefacten kan leiden op het moment dat de verschillen in μ van nabij gelegen weefsels groot zijn. (e) Leg de werking en noodzaak van een bow-tie (vlinderstrik) filter uit. (4 punten) Dit filter heeft een holle vorm en heeft de functie om de effecten van beam hardening te minimaliseren. Straling die door de zijkant van het lichaam van het lichaam gaat zal minder attenuatie ondervinden dan straling die door het midden gaat vanwege een kortere afgelegde afstand. Zonder dit filter zou dit betekenen dat de effecten van beam hardening in het midden van het object groter worden dan aan de randen (zie linker plaatje). Het bow-tie filter voegt eigenlijk beam hardening toe. Maar dit filter doet dit aan de randen meer dan in het midden. Hierdoor wordt de hoeveelheid beam hardening over de hele detector range even veel. Vraag 4. Nucleaire Imaging (20 punten) (a) Een SPECT detectie systeem bestaat uit een collimator, scintillatiekristal, photomultiplier tube en een photodiode. Beschrijf in één zin per onderdeel de functie van deze onderdelen. (4 punten) - De collimator filtert de gescatterde straling. - Het scintillatiekristal zet het γ-foton om in zichtbaar licht. - De photomultiplier tube vermenigvuldigt dit licht sterk.

6 - De photodiode zet dit licht om in elektrisch signaal. Bij de diagnose en behandeling van schildklierkanker worden twee isotopen van Jodium gebruikt. vervalt middels electron capture naar Tellerium (Te) met een halfwaardetijd T 1/2 = uur. vervalt via β - -emmissie naar Xenon (Xe) met een halfwaardetijd T 1/2 = 8.02 dagen. (b) Geef de vervalvergelijkingen van deze twee isotopen en geef aan hoe ze gebruikt kunnen worden bij nucleaire imaging. Ga hierbij er van uit dat het volledige verval in één stap gebeurt. Waarom is meer geschikt voor beeldvorming? (4 punten) Beide isotopen zijn geschikt voor het gebruik in SPECT. Hiervoor is het meest geschikt, omdat deze een kortere halfwaardetijd heeft. De lange halfwaardetijd van zal er voor zorgen dat patiënt heel lang hot blijft. Het trage verval zal ook wel enigszins effect hebben op de SNR, afhankelijk van de geïnjecteerde hoeveelheid activiteit. NB is ook meer geschikt voor therapie omdat deeltjes een hogere energie en zodoende een hogere therapeutische waarde hebben. Bij de kernramp van Tsjernobyl (26 april 1986) kwam een grote hoeveelheid aan verschillende radioactieve stoffen vrij. Één van de isotopen was, wat vervalt naar (T 1/2 = dagen). Deze isotoop vervalt vervolgens naar het stabiele (T 1/2 = dagen). (c) Wat voor type verval vindt hier plaats? (2 punten) Beide isotopen vervallen middels verval. (d) Bereken welk percentage van de oorspronkelijke hoeveelheid na 1 jaar bestaat als. (6 punten) Het aantal kernen kan omschreven worden van zirkonium kan omschreven worden als: Het aantal kernen nobium kan omschreven worden als: Het aantal kernen na 1 jaar (365 dagen) wordt dan: (e) Het PET beeld in figuur E laat een vrij sterke ophoping van tracer in de huid en longen zien. Waarom komt dit niet overeen met de werkelijke ophoping van tracer? Hoe kan men de kwantificatie (en kwaliteit) van het beeld verbeteren? (4 punten)

7 Figuur E PET scan. Er is geen attenuatiecorrectie toegepast. Attenuatie zal er voor zorgen dat een deel van de fotonen niet wordt gemeten. Omdat de huid en longen echter veel minder attenueren dan andere weefsels zal het lijken alsof de concentratie van tracer hoger is in deze weefsels. Het is daardoor beter om een attenuatiemap te maken met CT. Als deze data gebruikt wordt om te corrigeren voor de attenuatie, zal er een meer realistische verdeling ontstaan. Vraag 5. Ultrasound (15 punten) (a) Beschrijf de vier verschillende interacties die een ultrasound golf kan ondergaan met weefsel. Noem ook wanneer deze interacties optreden en welke rol ze spelen bij de vorming van je beeld. (6 punten) Reflectie treedt op als de golf door weefsels met een verschil in akoestische impedantie gaat en leidt er toe dat de ultrasound golf weerkaatst wordt richting de transducer. Reflectie laat hierdoor weefselovergangen zien. Hetzelfde gebeurt bij scatter, maar hierbij gebeurt de reflectie niet bij een weefselovergang maar in de inhomogeniteiten binnen in een weefsel. Scatter zorgt voor speckle patronen en helpt bij het onderscheiden van weefsels. Refractie treedt op wanneer de ultrasound golf van het ene medium naar het andere medium gaat, waarbij de geluidsnelheden (en hierdoor de brekingindex) van de media van elkaar verschillen. De transmitted US golf zal onder een andere hoek verder gaan dan de inkomende golf. Dit is niet behulpzaam bij ultrasound, gezien de weefsels hierdoor ogenschijnlijk verschuiven op het beeld. Bij absorptie gaat een deel van de geluidsgolfenergie verloren wat leidt tot signaalverlies en een beperking van de penetratiediepte. (b) Hoe kan de diepte van het afgebeelde weefsel bepaald worden? En waardoor wordt de axiale resolutie (in de voortplantingsrichting van de golf) bepaald? (3 punten) Een uitgezonden golf zal terugkeren naar de transducer na een bepaald tijdsverschil Δt. In dit tijdsverschil is de golf naar het punt van ommekeer en terug gegaan met een geluidssnelheid c. De penetratiediepte is Δs kan dan berekend worden met. De axiale resolutie is afhankelijk van de frequentie van de ultrasound golf, middels, waarbij dt de periode van de ultrasound golf is. (c) Microbubbles bestaan uit een kern van gas met daaromheen een schil van polymeren of lipiden. Waarom zijn microbubbles uitstekende contrastmiddelen voor ultrasound? (2 punten) De overgang van schil naar de gaskern geeft een zeer groot verschil in akoestische impedantie. Hierdoor treedt locaal een relatief sterke reflectie op.

8 (d) Voor het object in figuur F, schets het B-mode ultrasound beeld. Verwaarloos speckle, refractie en scatter en neem alleen reflectie (backscatter signaal) mee in je tekening. (4 punten) Akoestische impedanties: vet 1.51, spier 1.61, lever 1.41, tumor A 1.41, tumor B 1.61 [x 10 6 kg/m 2 s]. Attenuatie coëfficiënten: vet 0.1, spier 0.4, lever 0.4, tumoren A & B 1.0 [db/(mhz cm)]. Geluidssnelheden: vet 1540, spier 1540, lever 1540, tumor A 2030, tumor B 1540 [m/s]. Figuur F Weefsel dat met US in beeld wordt gebracht. Zie de figuur. De grijze lijnen staan voor gereflecteerd signaal. De donkergrijze gebieden staan voor speckle. Tumor B verschijnt niet omdat het qua akoestische impedantie niet verschilt van de spier. Tumor A heeft een hogere geluidssnelheid dan de omgeving en zal verkort verschijnen. Hierdoor zal ook het stuk lever onder de tumor hoger lijken te liggen. Verder hebben de tumoren een hogere attuenatie, waardoor de overgangen onder de tumoren minder akoestische enhancement vertonen. Vraag 6. Magnetic Resonance imaging (25 punten) (a) Waarom wordt het zogeheten rotating frame of reference gebruikt om de magnetisatie te beschrijven? Welke formule wordt gebruikt om de draaisnelheid van het frame te berekenen? (3 punten) Het rotating frame of reference draait rond met de larmorfrequentie, die afhankelijk is van de gyromagnetische ratio γ en de magneetveldsterkte B 0 :. Dit wordt gedaan omdat de spins (en zodoende de magnetisatie) in dit rotating frame of reference stil staan wat analyse van magnetisatieverloop een stuk makkelijker maakt. (b) Omschrijf de grootte van de transversale en longitudinale magnetisatie als functie van tijd na een 90 o RF puls die langs de x -as gegeven wordt. De beginwaarde van de magnetisatie is M 0. (4 punten) Transversale relaxatie: Longitudinale relaxatie: (c) Omschrijf de grootte van de transversale en longitudinale magnetisatie als functie van tijd als er een 180 o puls wordt gegeven in plaats van een 90 o puls. (4 punten) Transversale relaxatie: Longitudinale relaxatie: Een radiologe wil op basis van longitudinale magnetisatie een spier (T 1 = 510 ms) afbeelden, waarbij zij het signaal van het naastgelegen vet (T 1 = 220 ms) niet wil zien. (d) Moet ze een 90 o RF puls of 180 o RF puls gebruiken? En op welk tijdstip na de RF puls moet ze vervolgens de magnetisatie meten? (5 punten)

9 Hiervoor is een 180 o puls nodig, anders zal magnetisatie van vet nooit gelijk zijn aan 0 (met uitzondering van tijdspunt 0, maar dan is de magnetisatie van spier ook 0). We weten dat de longitudinale relaxatie: Opgelost moet worden: Met MRI worden in de meeste gevallen beelden gemaakt aan de hand van 1 H. Andere kernen, zoals 31 P, zijn echter ook bruikbaar. (e) Geef twee redenen waarom 1 H toch de meest gebruikte is. Noem een reden om met andere kernen MRI uit te voeren. (3 punten) - De concentratie van van 1 H kernen (vooral in de vorm van water en vet) is heel hoog ten opzichte van 31 P. - Bepaalde isotopen die gebruikt kunnen worden bij MRI, zoals 13 C, hebben een heel laag natuurlijk voorkomen (1.1% voor 13 C). - 1 H komt meer voor in het lichaam dan welke isotoop dan ook. Het gebruik van andere isotopen is vooral nuttig als men zaken anders dan anatomie in kaart wil brengen. Zo is 31 P nuttig voor metingen aan metabolisme. 19 F heeft geen achtergrondsignaal omdat dit normaliter niet voorkomt in het lichaam. De spin-echo sequentie is één van de bekendste MRI sequenties. (f) Leg uit hoe de sequentie werkt. Teken ter verduidelijking van je verhaal het verloop van de magnetisatie tijdens de sequentie. Laat de werking van de gradiënten buiten beschouwing. (6 punten) De algemene vorm van de spin-echo is: De magnetisatie begint met een grootte M 0 langs de Z-as (1). Hierna wordt een 90 0 puls toegepast die de magnetisatie M 0 naar het XY-vlak klapt (2). Hierna begint het proces van defasering, waarbij individuele spins een andere fase krijgen door inhomogeniteiten in het magnetische veld (3).

10 Na een bepaalde hoeveelheid defasering (4) wordt op tijdspunt TE/2 een 180 graden puls gegeven, waarbij de magnetisatie over het XY-vlak wordt geklapt (5). Hierdoor komen de spins die uit fase lopen weer terug in fase, een proces wat refasering heet (6). Er ontstaat een echo signaal (7) op het moment dat de spins weer in fase zijn (op het tijdspunt TE). Hierna wordt na tijdspunt TR het gehele proces herhaald. 6

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) 7 januari 2014 14:45-17:45 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Gebruik van een gewone rekenmachine is toegestaan; een grafische rekenmachine is niet toegestaan. In totaal zijn er 100

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 7 opgaven, per deelvraag staat uitgesplitst hoeveel punten deze vraag maximaal kan opleveren. In totaal zijn er 44 punten

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen Tentamen Beeldvormende Technieken 8A820 Uitwerkingen Vraag. Radiografie (5 punten) a) Geef minstens twee redenen waarom de borsten platgedrukt worden tijdens een mammografie opname. 3pt - Het verminderen

Nadere informatie

natuurkunde havo 2017-I

natuurkunde havo 2017-I Molybdeen-99 In Petten staat een kerncentrale waar isotopen voor medische toepassingen worden geproduceerd. Eén van de belangrijkste producten is molybdeen-99 (Mo-99). Mo-99 wordt geproduceerd door een

Nadere informatie

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica Wat zie je? PositronEmissieTomografie (PET) Nucleaire geneeskunde: basisprincipe Toepassing van nucleaire geneeskunde Vakgebieden

Nadere informatie

2-7-2014. Neuro & Revalidatie Congres 2014. Inhoud. MRI Veiligheid MRI. Magnetic Resonance Imaging

2-7-2014. Neuro & Revalidatie Congres 2014. Inhoud. MRI Veiligheid MRI. Magnetic Resonance Imaging Neuro & Revalidatie Congres 2014 MRI Magnetic Resonance Imaging Guus Wisse Inhoud MRI Veiligheid MRI Techniek MRI Algemeen De MRI aanvraag Het radiologisch verslag Casuïstiek MRI Veiligheid 1 MRI Veiligheid

Nadere informatie

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003)

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003) Vragen tentamen Medische Technologie 140201 (3 juli 2003) Vraag 1: Licht: Voor electromagnetische golven geldt dat de voorplantingsnelheid c, de frequentie f en de golflengte λ aan elkaar gerelateerd zijn

Nadere informatie

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken 26 juni 2015, 13.30-16.30h Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven, elke opgave kan in totaal 10 punten opleveren. Tijdens dit tentamen is het gebruik van een gewone

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 26 juni 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities BS 04/03/2016 3 FEBRUARI 2016. - Besluit houdende de aanvaardbaarheidscriteria voor PET-scanners voor gebruik in de nucleaire geneeskunde alsook de procedures dienaangaande 1 HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Nadere informatie

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd 1 Cursusinhoud Onderdelen en functie van de MRI resistieve / supergeleidende / permanente magneet open / gesloten MRI systemen RF en spoelen gradiënten veldsterkte magneet kooi van Faraday reconstructie

Nadere informatie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie Wisselwerking van ioniserende straling met materie Wisselwerkingsprocessen Energie afgifte en structuurverandering in ontvangende materie Aard van wisselwerking bepaalt het juiste afschermingsmateriaal

Nadere informatie

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode NATUURKUNDE - KLAS 5 PROEFWERK H7 --- 26/11/10 Het proefwerk bestaat uit 3 opgaven; totaal 32 punten. Opgave 1: gasontladingsbuis (4 p) In een gasontladingsbuis (zoals een TL-buis) zijn het gassen die

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 5 Straling Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 5.1 Straling en bronnen Eigenschappen van straling RA α γ β 1) Beweegt langs rechte lijnen vanuit een bron. ) Zwakker als ze verder

Nadere informatie

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance Natuurkunde Practicum II Nuclear Magnetic Resonance Door: Jiri Tik Djiang Oen 5814685 September 2008 0 Samenvatting In dit verslag is te lezen hoe NMR werkt en hoe de relaxatietijden zich verhouden tot

Nadere informatie

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008 HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008 NAAM Leraar J. M. Muller Versie 10/4/2008 Gebruik van BINAS-boek en grafische rekenmachine is toegestaan. Bewijs je beweringen. Vul svp je naam hier boven in.

Nadere informatie

Inhoud. Medische beeldvorming... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie...

Inhoud. Medische beeldvorming... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie... Inhoud... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie... 8 1/10 HAVO Medische beeldvormende technieken hebben als doel een beeld te vormen van het inwendige

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 5 Straling Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 5.1 Straling en bronnen Eigenschappen van straling RA α γ β 1) Beweegt langs rechte lijnen vanuit een bron. 2) Zwakker als ze verder

Nadere informatie

Samenvatting H5 straling Natuurkunde

Samenvatting H5 straling Natuurkunde Samenvatting H5 straling Natuurkunde Deze samenvatting bevat: Een begrippenlijst van dikgedrukte woorden uit de tekst Belangrijke getallen en/of eenheden (Alle) Formules van het hoofdstuk (Handige) tabellen

Nadere informatie

Medische Toepassingen van pixel detectors. Jan Visser

Medische Toepassingen van pixel detectors. Jan Visser Medische Toepassingen van pixel detectors Courtesy ATLAS collaboration Jan Visser Viva Fysica, Amsterdam January 2015 Courtesy Linda B. Glaser Foto s maken in Hoge Energie Fysica Vertex resolutie ~ 15

Nadere informatie

Inleiding stralingsfysica

Inleiding stralingsfysica Inleiding stralingsfysica Historie 1896: Henri Becquerel ontdekt het verschijnsel radioactiviteit 1895: Wilhelm Conrad Röntgen ontdekt Röntgenstraling RadioNucliden: Inleiding Stralingsfysica 1 Wat maakt

Nadere informatie

Inhoud. Medische beeldvorming...2 Opgave: Röntgenapparaat...3 Opgave: PET-Scan...6 Opgave: MRI-scan...8 Opgave: Echografie...

Inhoud. Medische beeldvorming...2 Opgave: Röntgenapparaat...3 Opgave: PET-Scan...6 Opgave: MRI-scan...8 Opgave: Echografie... Inhoud...2 Opgave: Röntgenapparaat...3 Opgave: PET-Scan...6 Opgave: MRI-scan...8 Opgave: Echografie...14 1/16 Medische beeldvormende technieken hebben als doel een beeld te vormen van het inwendige menselijke

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Tentamen Optica 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Zet je naam en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 8 opgaven eerst eens door. De opgaven kunnen in willekeurige volgorde gemaakt

Nadere informatie

Tentamen 8D040 - Basis beeldverwerking

Tentamen 8D040 - Basis beeldverwerking Tentamen 8D040 - Basis beeldverwerking 6 augustus 2008, 14.00-17.00 uur Vraag 1. (1.5 punten) Gegeven het binaire beeld Components (figuur 1). De componenten in dit beeld moeten automatisch gesegmenteerd

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Domein B2

Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting door R. 1964 woorden 2 mei 2017 7,1 4 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Domein B. Beeld- en geluidstechniek Subdomein B2. Medische beeldvorming 1. Uitzending,

Nadere informatie

1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm.

1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm. Domein F: Moderne fysica Subdomein: Atoomfysica 1 Een lichtbron zendt licht uit met een golflengte van 589 nm in vacuüm. Bereken de energie van het foton in ev. E = h c/λ (1) E = (6,63 10-34 3 10 8 )/(589

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 17. In dit deel staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A)

Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A) Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A) Aan het einde van de repetitie vind je de lijst met elementen en twee tabellen met weegfactoren voor het berekenen van de equivalente en effectieve

Nadere informatie

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw 1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 2 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 1-3 Atoombouw en verval 4,5 Wisselwerking van straling met materie en afscherming 6-9 Röntgentoestellen,

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2009-2010

Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2009-2010 Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2921 11/3/29 1 Inleiding Beste studenten, Geachte toekomstige collega s, Welkom op de afdeling nucleaire geneeskunde.

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde vwo 2010 - I

Eindexamen natuurkunde vwo 2010 - I Opgave 1 Kingda Ka Lees het artikel. Snelste achtbaan ter wereld geopend New York. De hoogste en snelste achtbaan ter wereld gaat binnenkort open. Wie in de Kingda Ka stapt, maakt mee dat de trein in 3,5

Nadere informatie

Radioactiviteit werd ontdekt in 1898 door de Franse natuurkundige Henri Becquerel.

Radioactiviteit werd ontdekt in 1898 door de Franse natuurkundige Henri Becquerel. H7: Radioactiviteit Als een bepaalde kern van een element te veel of te weinig neutronen heeft is het onstabiel. Daardoor gaan ze na een zekere tijd uit elkaar vallen, op die manier bereiken ze een stabiele

Nadere informatie

1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen.

1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen. SO Straling 1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen. 2 Waaruit bestaat de elektronenwolk van een atoom? Negatief geladen deeltjes, elektronen. 3 Wat bevindt zich

Nadere informatie

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s.

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s. Inhoud... 2 Opgave: Golf in koord... 3 Interferentie... 4 Antigeluid... 5 Staande golven... 5 Snaarinstrumenten... 6 Blaasinstrumenten... 7 Opgaven... 8 Opgave: Gitaar... 8 Opgave: Kerkorgel... 9 1/10

Nadere informatie

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming Opgave: MRI-scan a) Er zitten twee waterstofkernen in elk watermolecuul. Hoeveel watermoleculen zitten in 1,0 mm 3 water? m = ρ V = 0,9982 10 3 1,0 10 9 = 0,998 10 6 kg één molecuul heeft een massa van

Nadere informatie

Geleid herontdekken van de golffunctie

Geleid herontdekken van de golffunctie Geleid herontdekken van de golffunctie Nascholingscursus Quantumwereld Lodewijk Koopman lkoopman@dds.nl januari-maart 2013 1 Dubbel-spleet experiment Er wordt wel eens gezegd dat elektronen interfereren.

Nadere informatie

Hertentamen Optica. 20 maart 2007. Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door.

Hertentamen Optica. 20 maart 2007. Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Hertentamen Optica 20 maart 2007 Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Opgave 1 Slechts eenmaal heeft God de natuurwetten blijvend

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I

Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I - + Eindexamen natuurkunde compex vwo 2010 - I Opgave 1 Massaspectrometer Lood in ertsen uit mijnen bestaat voornamelijk uit de isotopen lood-206, lood-207 en lood-208. De herkomst van lood in loden voorwerpen

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting door een scholier 1947 woorden 26 augustus 2006 6,5 102 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting Natuurkunde VWO

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

samenvatting interactie ioniserende straling materie

samenvatting interactie ioniserende straling materie samenvatting interactie ioniserende straling materie Sytze Brandenburg sb/radsaf2005/1 ioniserende straling geladen deeltjes α-deeltjes electronen en positronen electromagnetische straling Röntgenstaling

Nadere informatie

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert Samenvatting Deeltjes Detectie in Hoge Energie Fysica De positie waar de botsing heeft plaatsgevonden in een versneller

Nadere informatie

Maandag 29 oktober 2012, 9-11 uur, Educatorium, Zaal Beta

Maandag 29 oktober 2012, 9-11 uur, Educatorium, Zaal Beta Toets Spectroscopie Maandag 29 oktober 2012, 9-11 uur, Educatorium, Zaal Beta Lees dit eerst! Graag op alle papieren die je inlevert je naam en studentnummer vermelden. Je mag bij het oplossen van de vragen

Nadere informatie

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 NATUURKUNDE. Vrijdag 19 augustus, uur

EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 NATUURKUNDE. Vrijdag 19 augustus, uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWJS N 1977 Vrijdag 19 augustus, 9.30-12.30 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit eindexamens

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE datum : vrijdag 28 april 2017 tijd : 13.30 tot 16.30 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 1) Iedere opgave dient

Nadere informatie

Hertentamen Imaging 1 8DB00

Hertentamen Imaging 1 8DB00 Hertentamen Imaging 1 8DB00 Dinsdag 12 augustus 2014, 9-12h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele formules

Nadere informatie

Stabiliteit van atoomkernen

Stabiliteit van atoomkernen Stabiliteit van atoomkernen Wanneer is een atoomkern stabiel? Wat is een radioactieve stof? Wat doet een radioactieve stof? 1 Soorten ioniserende straling Alfa-straling of α-straling Bèta-straling of β-straling

Nadere informatie

Examentraining 2015. Leerlingmateriaal

Examentraining 2015. Leerlingmateriaal Examentraining 2015 Leerlingmateriaal Vak Natuurkunde Klas 5 havo Bloknummer Docent(en) Blok IV Medische beeldvorming (B2) WAN Domein B: Beeld- en geluidstechniek Subdomein B2: Straling en gezondheid

Nadere informatie

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door.

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Tentamen Optica 20 februari 2007 Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Opgave 1 We beschouwen de breking van geluid aan een

Nadere informatie

TENTAMEN. x 2 x 3. x x2. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x)

TENTAMEN. x 2 x 3. x x2. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x) FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde Kenmerk: 46055907/VGr/KGr Vak : Inleiding Optica (4602) Datum : 29 januari 200 Tijd : 3:45 uur 7.5 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie

5,5. Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli keer beoordeeld. Natuurkunde

5,5. Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli keer beoordeeld. Natuurkunde Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli 2006 5,5 66 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde samenvatting hoofdstuk 3 ioniserende straling 3. 1 de bouw van de atoomkernen. * Atoom: - bestaat

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Licht. Natuurkunde VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

Hoofdstuk 3: Licht. Natuurkunde VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Licht Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Licht Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige beweging Trilling en

Nadere informatie

Workshop beeldvormend onderzoek

Workshop beeldvormend onderzoek Workshop beeldvormend onderzoek Wat zijn beeldvormende technieken Röntgen(contrast)onderzoek CT-scan Echografie Magnetische resonantie PET-scan RÖNTGENFOTO Op een thoraxfoto kunnen onder andere de contouren

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie Golven VWO (versie A) Opgave 2 Leg uit wat het verschil is tussen een transversale golf en een longitudinale golf.

Naam: Klas: Repetitie Golven VWO (versie A) Opgave 2 Leg uit wat het verschil is tussen een transversale golf en een longitudinale golf. Naam: Klas: Repetitie Golven VWO (versie A) Opgave 1 Een stemvork trilt met een trillingstijd van 2,27 ms. Bereken de bijbehorende frequentie. Opgave 2 Leg uit wat het verschil is tussen een transversale

Nadere informatie

De Zon. N.G. Schultheiss

De Zon. N.G. Schultheiss 1 De Zon N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module is direct vanaf de derde of vierde klas te volgen en wordt vervolgd met de module De Broglie of de module Zonnewind. Figuur 1.1: Een schema voor kernfusie

Nadere informatie

Herkansing tentamen: Kernenergie voor natuurkundigen

Herkansing tentamen: Kernenergie voor natuurkundigen Herkansing tentamen: Kernenergie voor natuurkundigen Docenten: J. F. J. van den Brand en R. Aaij Telefoon: 0620 539 484 Datum: 8 juli 2013 Zaal: WN-KC137 Tijd: 12:00-14:45 uur Maak elke opgave op een apart

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde havo I

Eindexamen natuurkunde havo I Opgave 1 Lord of the Flies Lees eerst de tekst in het kader. Er bestaan twee soorten brillenglazen: - bolle (met een positieve sterkte) en - holle (met een negatieve sterkte). In de figuren hiernaast is

Nadere informatie

Atoomfysica uitwerkingen opgaven

Atoomfysica uitwerkingen opgaven Atoomfysica uitwerkingen opgaven Opgave 1.1 Wat zijn golven? a Geef nog een voorbeeld van een golf waaraan je kunt zien dat de golf zich wel zijwaarts verplaatst maar de bewegende delen niet. de wave in

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Inleveren: Uiterlijk 15 februari voor 16.00 in mijn postvakje Afspraken Overleg is toegestaan, maar iedereen levert zijn eigen werk in. Overschrijven

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Nuclear Magnetic Resonance

Nuclear Magnetic Resonance Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (Kernspinresonantie spectroscopie) 1 Toepassingen van NMR-spectroscopie Structuuropheldering van (vaak) organische verbindingen Identificatie van onbekende stoffen

Nadere informatie

Exact Periode 5.2. Licht

Exact Periode 5.2. Licht Exact Periode 5.2 Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

NATUURKUNDE. a) Bereken voor alle drie kleuren licht de energie van een foton in ev.

NATUURKUNDE. a) Bereken voor alle drie kleuren licht de energie van een foton in ev. NATUURKUNDE KLAS 5, INHAALPROEFWERK H7, 02/12/10 Het proefwerk bestaat uit 2 opgaven met samen 32 punten. (NB. Je mag GEEN gebruik maken van de CALC-intersect-functie van je GRM!) Opgave 1: Kwiklamp (17

Nadere informatie

Fysische grondslagen radioprotectie deel 1. dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum

Fysische grondslagen radioprotectie deel 1. dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum Fysische grondslagen radioprotectie deel 1 dhr. Rik Leyssen Fysicus Radiotherapie Limburgs Oncologisch Centrum rik.leyssen@jessazh.be Fysische grondslagen radioprotectie H1: INLEIDING H2: STRALING - RADIOACTIVITEIT

Nadere informatie

Samenvatting. Lichtverstrooiing met verstrengelde fotonen: een heuristische benadering

Samenvatting. Lichtverstrooiing met verstrengelde fotonen: een heuristische benadering Samenvatting Deze samenvatting bevat een korte inleiding tot het centrale onderwerp van dit proefschrift, namelijk het verstrooien van verstrengelde fotonen. Het is de bedoeling dat deze samenvatting het

Nadere informatie

H8 straling les.notebook. June 11, 2014. Straling? Straling: Wordt doorgelaten of wordt geabsorbeerd. Stralingsbron en straling

H8 straling les.notebook. June 11, 2014. Straling? Straling: Wordt doorgelaten of wordt geabsorbeerd. Stralingsbron en straling Stralingsbron en straling Straling? Bron Soorten straling: Licht Zichtbaarlicht (Kleuren violet tot rood) Infrarood (warmte straling) Ultraviolet (maakt je bruin/rood) Elektromagnetische straling Magnetron

Nadere informatie

Tentamen Golven en Optica

Tentamen Golven en Optica Tentamen Golven en Optica 5 juni 008, uitwerking 1 Lopende golven en interferentie op een snaar a In[1]:= y 0 1; y 1 x, t : y x, t : y 0 x 300 t 4 y 0 x 300 t 4 4 In[4]:= Ploty 1 x, 0, y x, 0, x, 10, 10,

Nadere informatie

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Examen VWO 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei totale examentijd 3 uur tevens oud programma natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen Optica

Uitwerkingen tentamen Optica Uitwerkingen tentamen Optica 18 februari 2005 Opgave 1 2 y x 2 = 1 a 2 2 y t 2 (1) a) De eenheid van a moet zijn m/s, zoals te zien aan de vergelijking. a = v is de snelheid waarmee de golf zich voortbeweegt.

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 20 januari 2015, 9h-12h Bij dit tentamen is het gebruik van een gewone rekenmachine toegestaan. Het tentamen bestaat uit 6 opgaven en er zijn in totaal 60 punten te

Nadere informatie

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht Exact Periode 5 Niveau 3 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is

Nadere informatie

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Detectie TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers

Detectie TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers Detectie TMS MR & VRS-d 2018 Stijn Laarakkers Overzicht Detectie van ioniserende straling Soorten detectoren: Ionisatiedetectoren Scintillatiedetectoren Rendement/efficiency Telfout en meetgevoeligheid

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde. tijdvak 1 vrijdag 21 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. natuurkunde. tijdvak 1 vrijdag 21 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 13.30-16.30 uur natuurkunde tevens oud programma natuurkunde 1,2 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips

Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips Snel door de MRI Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips werkt aan methoden om met minder metingen toch een goed beeld te krijgen. De Studiegroep Wiskunde met de Industrie

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II Opgave 1 Defibrillator Een defibrillator wordt gebruikt om het hart van mensen met een acute hartstilstand te reactiveren. Zie figuur 1. figuur 1 electroden De borstkas van de patiënt wordt ontbloot, waarna

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur

Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector hangen op het publicatiebord Deeltjesfysica

Nadere informatie

Uitwerkingen Tentamen Optica

Uitwerkingen Tentamen Optica Uitwerkingen Tentamen Optica Datum van het tentamen: 19 februari 2008 Opgave 1 a) Het hoekoplossend vermogen van een lens (of een holle spiegel) is direct gerelateerd aan het Fraunhofer diffractiepatroon

Nadere informatie

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector worden op OASE gepubliceerd. De antwoorden van

Nadere informatie

Tentamen: Energie, duurzaamheid en de rol van kernenergie

Tentamen: Energie, duurzaamheid en de rol van kernenergie Tentamen: Energie, duurzaamheid en de rol van kernenergie Docenten: J. F. J. van den Brand en J. de Vries Telefoon: 0620 539 484 Datum: 27 mei 2014 Zaal: WN-M143 Tijd: 08:45-11.30 uur Maak elke opgave

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde Choline PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde Inleiding U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde Choline PET/CT-scan te laten maken. De PET/CT-scanner

Nadere informatie

Compton-effect. Peter van Zwol Sietze van Buuren Assistent: Heinrich Wörtche 16 oktober Samenvatting

Compton-effect. Peter van Zwol Sietze van Buuren Assistent: Heinrich Wörtche 16 oktober Samenvatting Compton-effect Peter van Zwol Sietze van Buuren Assistent: Heinrich Wörtche 6 oktober 23 Samenvatting Onder verschillende hoeken zijn energiespectra van fotonen, die door een vrij elektron zijn verstrooid,

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/39638 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Pelt D.M. Title: Filter-based reconstruction methods for tomography Issue Date:

Nadere informatie

VLAKKE PLAATCONDENSATOR

VLAKKE PLAATCONDENSATOR H Electrostatica PUNTLADINGEN In een ruimte bevinden zich de puntladingen A en B. De lading van A is 6,010 9 C en die van B is +6,010 9 C. Om een idee van afstanden te hebben is in het vlak een rooster

Nadere informatie

Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 14 augustus 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest

Nadere informatie

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk

Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 Radioactiviteit Druk Exact periode 7 Radioactiviteit Druk Exact Periode 7 2 Natuurlijke radioactiviteit Met natuurlijke radioactiviteit wordt bedoeld: radioactiviteit die niet kunstmatig

Nadere informatie

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1 Hoofdstuk 7 Analytische spectrometrie bladzijde 1 Opgave 1 Oranje en groen licht vallen op een prisma (onder dezelfde hoek en in dezelfde richting). Welke kleur wordt het sterkst gebroken? Hoe korter de

Nadere informatie

Toets Spectroscopie. Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa. Lees dit eerst!

Toets Spectroscopie. Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa. Lees dit eerst! Toets Spectroscopie Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa Lees dit eerst! Graag op alle papieren die je inlevert je naam en studentnummer vermelden. Je mag bij het oplossen van

Nadere informatie

1. 1 Wat is een trilling?

1. 1 Wat is een trilling? 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

QUANTUMFYSICA FOTOSYNTHESE. Naam: Klas: Datum:

QUANTUMFYSICA FOTOSYNTHESE. Naam: Klas: Datum: FOTOSYNTHESE QUANTUMFYSICA FOTOSYNTHESE Naam: Klas: Datum: FOTOSYNTHESE FOTOSYNTHESE ANTENNECOMPLEXEN Ook in sommige biologische processen speelt quantummechanica een belangrijke rol. Een van die processen

Nadere informatie

De hoeveelheid lucht die elke dag onderzocht wordt bedraagt 5,0 cm 3. Op dag 40

De hoeveelheid lucht die elke dag onderzocht wordt bedraagt 5,0 cm 3. Op dag 40 berekend. De meetresultaten zijn verwerkt in figuur. figuur De hoeveelheid lucht die elke dag onderzocht wordt bedraagt 5,0 cm 3. Op dag 40 3 vond men daarin 3,6 0 atomen radon. 8 Bereken het volume van

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Kosmische straling Onder kosmische straling verstaan we geladen deeltjes die vanuit de ruimte op de aarde terecht komen. Kosmische straling is onder

Nadere informatie

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex

natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Examen HAVO 2009 tijdvak 1 donderdag 28 mei totale examentijd 3 uur tevens oud programma natuurkunde Compex natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 14 In dit deel van het examen staan vragen waarbij

Nadere informatie

1 Atoom- en kernfysica TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw

1 Atoom- en kernfysica TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw 1 Atoom- en kernfysica TS VRS-D/MR vj 2018 Mieke Blaauw 2 Atoom- en kernfysica TS VRS-D/MR vj 2018 1-3 Atoombouw en verval 4,5 Wisselwerking van straling met materie en afscherming 6-9 Röntgentoestellen,

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 januari 2005 van 14:00 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen Stralingsfysica (3D100) d.d. 21 januari 2005 van 14:00 17:00 uur TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen Stralingsfysica (3D) d.d. januari 5 van 4: 7: uur Vul de presentiekaart in blokletters in en onderteken deze. Gebruik van boek, aantekeningen of notebook is niet

Nadere informatie