White nose syndrome. Histologishe studie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "White nose syndrome. Histologishe studie"

Transcriptie

1 White nose syndrome Histologishe studie

2

3 Kiem Verspreiding Noord amerika Geomyces destructans Europa Geomyces destructans Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

4 Curved Conidia (= asexual spore) Hyphea ( = mycelium)

5 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Spijd zich uit vanuit een epicentrum Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Aanwezig in heel Europe Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

6

7

8 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Schimmel op de neus en de haarloos huid Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

9

10 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

11

12 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

13 In US tot dood, in begin 2012

14 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

15 Myotis myotis Myotis mystacinus Myotis dasycneme Myotis daubentoni Myotis nattereri Myotis escalerai Myotis blythii Myotis brantii Big brown bat (Eptesicus fuscus) Eastern small-footed bat (Myotis leibii) Indiana bat (Myotis sodalis) endangered Little brown bat (Myotis lucifugus) Northern long-eared bat (Myotis septentrionalis) Tricolored bat (Perimyotis subflavus) Bat species on which Geomyces destructans has been detected: Cave bat (Myotis velifer) Gray bat (Myotis grisescens) endangered Southeastern bat (Myotis austroriparius)

16 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie In begin van de winter Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Eind van de winter. Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Geen aantasting van de onderhuid.

17

18 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Geen aantasting van de onderhuid.

19

20 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid.

21

22 Noord amerika Europa Kiem Geomyces destructans Geomyces destructans Verspreiding Spijd zich uit vanuit een epicentrum Aanwezig in heel Europe Uitwendige Symptomen Afwijkend van het gedrag in de winter Schimmel op de neus en de haarloos huid bevinden zich in zones abnormaal dichtbij de ingand. Frequente vluchten Moisissures sur le nez et la peau glabre Geen Sterfte Heel hoog Waarschijnlijk geen Aantal besmete soort 6 8 Vershijndatum van de symptomes In begin van de winter Eind van de winter. Gevoeligheid van de besmette soorten Gevolgen in de zomer Histologie Vrij hoog to uiterst hoog Belangrijke Lidtekens en invaliderend Aantasting van de opperhuid Aantasting van de onderhuid, vernitiging van de phanères, aantasting van de blood vaten met microinfarct, infiltratie van de bindweefsel Praktisch geen onsteeking reactie Zwak to heel zwak Jamais observé jusqu'à présent Aantasting allen van de opperhuid epiderme Geen aantasting van de onderhuid. Praktisch geen onsteeking reactie

23 De Huid

24

25

26

White-Nose Syndrome, ook in Nederland? Erik Korsten, Vilmar Dijkstra & Jasja Dekker, Zoogdiervereniging

White-Nose Syndrome, ook in Nederland? Erik Korsten, Vilmar Dijkstra & Jasja Dekker, Zoogdiervereniging White-Nose Syndrome, ook in Nederland? Erik Korsten, Vilmar Dijkstra & Jasja Dekker, Zoogdiervereniging Inleiding In 2008 stond er in veel kranten en natuurtijdschriften een kort berichtje over een massale

Nadere informatie

het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland

het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland door Carolien van der Graaf door Bertus Aafjes Redactie: door Marc van de Sijpe Redactieadres: door Freek Cornelis door Carolien van der Graaf

Nadere informatie

Parasieten en haren. Thierry Cambier & Daan Dekeukeleire

Parasieten en haren. Thierry Cambier & Daan Dekeukeleire Parasieten en haren Thierry Cambier & Daan Dekeukeleire Vaak vleermuizen gevangen: vaak enkel aandacht voor de vleermuis Met een beetje moeite kan een gevangen vleermuis veel meer informatie leveren dan

Nadere informatie

VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING Oude Kraan 8, 6811 LJ Arnhem, tel. 026-3705318, fax 026-3704038, email: zoogdier@vzz.

VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING Oude Kraan 8, 6811 LJ Arnhem, tel. 026-3705318, fax 026-3704038, email: zoogdier@vzz. VERENIGING VOOR ZOOGDIERKUNDE EN ZOOGDIERBESCHERMING Oude Kraan 8, 6811 LJ Arnhem, tel. 026-3705318, fax 026-3704038, email: zoogdier@vzz.nl >> Concept januari 2005

Nadere informatie

A bat friendly colour spectrum? Effecten van klimaatverandering op vleermuizen

A bat friendly colour spectrum? Effecten van klimaatverandering op vleermuizen A bat friendly colour spectrum? Effecten van klimaatverandering op vleermuizen Herman Limpens en Jasja Dekker Effecten van klimaatverandering op vleermuizen?? Vooral: analyserende speculerende verhalen

Nadere informatie

Decubitus - Smetten - Vochtletsel

Decubitus - Smetten - Vochtletsel WONDVERZORGING INFECTIEBESTRIJDING PREVENTIE Decubitus - Smetten - Vochtletsel WWW.BIOLOGIQ.NL Definitie Decubitus Volgens de NPUAP en EPUAP wordt decubitus als volgt gedefinieerd: Decubitus is een gelokaliseerde

Nadere informatie

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bij honden en katten

Schimmelinfectie van de huid (ringworm, dermatofytose) bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Dermatofytose is de medische term voor een schimmelinfectie van de oppervlakkige laag van de huid, nagels of haren. De infecties

Nadere informatie

Prijslijst verzekerde zorg

Prijslijst verzekerde zorg Declara'ecode Zorgproduct Omschrijving 15A246 029499002 Mohs- microchirurgie (laag voor laag wegnemen en onderzoeken van tumorweefsel) bij Huidkanker of voortekenen hiervan 2.468,02 15A247 029499003 Opera'e

Nadere informatie

Vleermuizen en de ruimte binnen de Flora- en faunawet

Vleermuizen en de ruimte binnen de Flora- en faunawet Vleermuizen en de ruimte binnen de Flora- en faunawet Strikte toepassing van Flora- en faunawet is contraproductief! Gerard Smit Wettelijke status Habitatrichtlijn Bijlage II: 7 soorten Habitatrichtlijn

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Hoe exotisch zijn exotische parasieten?

Hoe exotisch zijn exotische parasieten? Hoe exotisch zijn exotische parasieten? Exotische parasieten bij paarden Bloedvatenstelsel Babesia caballi Theileria equi Zenuwstelsel Sarcocystis neurona (EPM) Huid Parafilaria multipapillosa piroplasmose,

Nadere informatie

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text.

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Zintuigen Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Why are the senses important to a designer? How can you use them in your design concept?

Nadere informatie

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19745 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Faaij, Claudia Margaretha Johanna Maria Title: Cellular trafficking in haematological

Nadere informatie

Identificati(e)on Maladies Foliaires Bladschimmelziekten

Identificati(e)on Maladies Foliaires Bladschimmelziekten Identificati(e)on Maladies Foliaires Bladschimmelziekten 1 Oïdium Cerco Ramu Rouille : compter 50 feuilles minimum Blinkers, Stemphylium, Nécrose jaune, Mildiou : signaler Witziekte Cerco Ramu Roest :

Nadere informatie

Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer. IWT-project nr. 140982

Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer. IWT-project nr. 140982 Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer IWT-project nr. 140982 1 Overzicht project 2 Werkpakket 1 1/ Optimalisatie protocol voor airsampling Op zoek naar selectief

Nadere informatie

Cryphonectria parasitica (kastanjekanker)

Cryphonectria parasitica (kastanjekanker) Cryphonectria parasitica (kastanjekanker) A. Chandelier Laboratorium mycologie Centre Wallon de recherches agronomiques Situatie in België Volgens de Europese gegevensbank EPPO, aanwezig sinds 2007 maar

Nadere informatie

Passantentarieven DBC-zorgproducten Stichting Polikliniek de Weegschaalhof Geldig van 01-01-2014 t/m 31-12-2014

Passantentarieven DBC-zorgproducten Stichting Polikliniek de Weegschaalhof Geldig van 01-01-2014 t/m 31-12-2014 010501004 Operatie bij Een infectie met seksuele overdracht 15B905 530,00 441,29 88,71 010501005 Operatie bij Een infectie met seksuele overdracht 15B906 782,50 649,43 133,07 010501008 Behandeling of onderzoek

Nadere informatie

Centraal zenuwstelsel betrokkenheid in cutaan T-cel lymfoom. MDO-praatje

Centraal zenuwstelsel betrokkenheid in cutaan T-cel lymfoom. MDO-praatje Centraal zenuwstelsel betrokkenheid in cutaan T-cel lymfoom MDO-praatje Casus Patient CutaanT-cel lymfoom, type mycosis fungoides met aanwijzingen voor lymfeklierbetrokkenheid (niet PA-bewezen). Buikproblemen

Nadere informatie

Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen

Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen Bij schilferige huidaandoeningen Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen Geachte patiënt(e), U heeft van uw arts LOYON gekregen, een medicament dat schilfers en korsten verwijdert.

Nadere informatie

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons Schimmelziektes in sportvelden en gazons Brown patch Brown Patch Symptomen: Donkere ringen van afstervend gras Droogte plekken Wit verkleuring van het aangetaste gras Brown Patch Infectie: Juni tot september

Nadere informatie

Essentaksterfte. augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt

Essentaksterfte. augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt Essentaksterfte augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt Wat is essentaksterfte? Een schimmel uit de stam Ascomyceten NL; zakjeszwammen Een schimmel uit de familie; Helotiaceae De ongeslachtelijke

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

Hoe ontstaat decubitus?

Hoe ontstaat decubitus? DECUBITUS Wat is decubitus? Decubitus is ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op- en verminderde bloedvoorziening in een bepaald huidgebied. Decubitus is een veel voorkomende

Nadere informatie

Het Licht Op Natuur project introductie licht en ecologie effecten licht op vogels, vleermuizen en zoogdieren

Het Licht Op Natuur project introductie licht en ecologie effecten licht op vogels, vleermuizen en zoogdieren Veldwerkplaats bijeenkomst VBNE 16 december 2016, Loenen Het Licht Op Natuur project introductie licht en ecologie effecten licht op vogels, vleermuizen en zoogdieren earthobservatory.nasa.gov earthobservatory.nasa.gov

Nadere informatie

Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken

Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken Studieavond PREI - 07/03/2017 Frederik De Witte // Crop Specialist Vegetables Verband? Fusarium spp. Page 2 Studieavond PREI - 07/03/2017 Eerst wit mycelium, later

Nadere informatie

Opbouw. Vleermuisherkenning in de hand. Woord vooraf. Leren determineren. Waarom? Competentie 4: Goede determinatie

Opbouw. Vleermuisherkenning in de hand. Woord vooraf. Leren determineren. Waarom? Competentie 4: Goede determinatie Opbouw Vleermuisherkenning in de hand Hanteerweekend 12 & 13 september 2008 Waarom? Leren determineren Algemene kenmerken Verschillen tussen de genussen Behandelen van de genussen Alles minus myotis Pauze

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Acute myeloïde leukemie. Dimitri A. Breems, MD, PhD Internist-Hematoloog Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Acute myeloïde leukemie. Dimitri A. Breems, MD, PhD Internist-Hematoloog Ziekenhuis Netwerk Antwerpen Acute myeloïde leukemie Dimitri A. Breems, MD, PhD Internist-Hematoloog Ziekenhuis Netwerk Antwerpen Normale bloedcelvorming Acute myeloïde leukemie (AML) Klonale proliferatie van immature hematopoëtische

Nadere informatie

PRAKTIJKMEDEDELlROo. If

PRAKTIJKMEDEDELlROo. If STICHTING LABORATORIUM VOOR BLOEMBOLLENONDERZOEK LISSE PRAKTIJKMEDEDELlROo. If Laboratorium voor Bloembollenonderzoek te Lisse Een bladvlekkenziekte bij narcissen (Stagonospora curtisii) en mogelijkheden

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

Mistnetvangst van vleermuizen

Mistnetvangst van vleermuizen Mistnetvangst van vleermuizen Verslag van de eerste workshop mistnetvangst van vleermuizen, gehouden op 28, 29 en 30 september 2001 in Bruisterbosch, Zuid-Limburg Kamiel Spoelstra Rapport van de Veldwerkgroep

Nadere informatie

DE MELKSLANG. Na-aap slang

DE MELKSLANG. Na-aap slang DE MELKSLANG Na-aap slang De melkslang heeft mooie, opvallende kleuren. Met zijn rode, zwarte en witte ringen zie je hem zeker niet over het hoofd. En dat is nou precies de bedoeling! DIERENPASPOORT MELKSLANG

Nadere informatie

Seborr hoïsch ecze em

Seborr hoïsch ecze em Seborrhoïsch eczeem Wat is seborrhoïsch eczeem Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd.

Nadere informatie

BIJSLUITER. MEDISEPTA 1% (m/m) strooipoeder

BIJSLUITER. MEDISEPTA 1% (m/m) strooipoeder BIJSLUITER MEDISEPTA 1% (m/m) strooipoeder 2 Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Rabiës bij vleermuizen. Informatie voor professionals en vrijwilligers

Rabiës bij vleermuizen. Informatie voor professionals en vrijwilligers Rabiës bij vleermuizen Informatie voor professionals en vrijwilligers Wat is rabiës? Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een van de oudst bekende zoönosen, (ziektes die van dier op mens overgedragen

Nadere informatie

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie Wat is seborrhoïsch eczeem? is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd. Geschat

Nadere informatie

Wat vliegroutes van meervleermuizen ons kunnen vertellen

Wat vliegroutes van meervleermuizen ons kunnen vertellen Wat vliegroutes van meervleermuizen ons kunnen vertellen A-J Haarsma Alterra/ Radboud Univ. Nijmegen ahaarsma @dds.nl Wetgeving: Europese habitat richtlijn (vormt basis voor nationale wetgeving) Verblijven

Nadere informatie

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden.

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden. Naam: PAARDEN Het paard is een zoogdier en kan men in bijna alle delen van de wereld terugvinden. Een prachtig dier wat de wetenschappelijke naam '' Equus Caballus '' mee heeft gekregen. Paarden worden

Nadere informatie

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst!

Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje. Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Grootmoeder zorgt veilig voor roodkapje Een presentatie van Gastouderbureau Roodkapje en Frans van Tilborg (HVK) Hartelijk dank voor uw komst! Veilig verzorgen van kleinkinderen Dominotheorie Ongevallen

Nadere informatie

Kliniek Mosaderma Passantentarieven 2015 Niet-gecontracteerde zorg Declaratie code

Kliniek Mosaderma Passantentarieven 2015 Niet-gecontracteerde zorg Declaratie code Declaratie code Zorg product Omschrijving Tarief 15B909 010501008 Behandeling of onderzoek tijdens een polikliniekbezoek of dagbehandeling bij een seksueel overdraagbare 564,85 aandoening (SOA) 15B912

Nadere informatie

Vleermuizen in Nederland

Vleermuizen in Nederland Vleermuizen in Nederland 1 Inhoud Watervleermuis (Myotis daubentonii)... 3 Meervleermuis (Myotis dasycneme)... 5 Baardvleermuis (Myotis mystacinus)... 7 Brandts vleermuis (Myotis brandtii)... 9 Franjestaartvleermuis

Nadere informatie

De huid vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De huid vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 July 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73605 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS GYNO-DAKTARIN 200 mg capsules voor vaginaal gebruik, zacht GYNO-DAKTARIN 1200 mg capsules voor vaginaal gebruik, zacht miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter,

Nadere informatie

CITES. 25 oktober 2017 H4507

CITES. 25 oktober 2017 H4507 CITES Wat is het kennisniveau en bewustzijn van burgers over het verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden van beschermde plantenen diersoorten? 25 oktober 2017 H4507 Inleiding Ongeoorloofde internationale

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Scleroderma

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Scleroderma I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Scleroderma Dienst reumatologie 2 Inleiding Uw arts heeft u meegedeeld dat u scleroderma hebt. Deze informatiefolder licht toe wat scleroderma is, wat de symptomen

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Wondroos. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Wondroos. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Wondroos i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is wondroos Wondroos is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. Er zijn twee ziektebeelden

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel IMPLANON NXT. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

18De huid. 1 Inleiding

18De huid. 1 Inleiding DC 18De huid 1 Inleiding Als je naar je lichaam kijkt, zie je bijna alleen maar huid. Je huid wordt ook wel het grootste orgaan genoemd, je hebt wel 2 m 2 huid. De huid is erg belangrijk, hij heeft verschillende

Nadere informatie

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Seborrhoïsch eczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Seborrhoïsch eczeem Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is seborrhoïsch eczeem? Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening waarbij

Nadere informatie

Passantentarieven 2018

Passantentarieven 2018 Code Tarief Omschrijving 15A259 15A263 15A264 15A265 15A270 15A277 15A280 15B012 15B014 15B728 15B729 15B731 15B738 15B875 15B905 15B909 735,68 350,00 434,83 945,86 889,56 269,87 125,99 380,00 126,48 443,29

Nadere informatie

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het Samenvatting door R. 1946 woorden 10 maart 2016 7 37 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Bio samenvatting H9 9.1 WAT WORDT ER BINNENIN JE LICHAAM GEREGELD? Je lichaam probeert vanbinnen om constant

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Resultaat weergegeven. Werkwijze. Werkwijze. Kijken. Hulpmiddelen: Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Snoeikenmerken Boomveiligheid

Resultaat weergegeven. Werkwijze. Werkwijze. Kijken. Hulpmiddelen: Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Snoeikenmerken Boomveiligheid Werkwijze Kijken Snoeikenmerken Boomveiligheid Stabiliteit Breukgevoeligheid Hulpmiddelen: Prikstok Houten hamer Werkwijze Resultaat weergegeven Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Werkwijze

Nadere informatie

Tree Ground Solutions BV

Tree Ground Solutions BV Tree Ground Solutions BV Innovatie in groeiplaatsvoorzieningen en waterbeheer constructies Door: Erwin van Herwijnen Wie is TGS? Een specialist op het inrichten van groeiplaatsen voor bomen in het stedelijk

Nadere informatie

1 e trimester markers. Eva Pajkrt

1 e trimester markers. Eva Pajkrt 1 e trimester markers Eva Pajkrt Combinatietest Bij 1:300 Sens 90%, spec 95% PPV 11%, NPV ~100% +LR 17,4; -LR 0,10 Nicolaides et al. Ultrasound Obstet Gynecol 2005 1 e trimester markers Neus botje Ductus

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS GYNO-DAKTARIN 20 mg/g crème voor vaginaal gebruik miconazolenitraat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u

Nadere informatie

Vissterfte. Veel voorkomende sterfte en mogelijke maatregelen

Vissterfte. Veel voorkomende sterfte en mogelijke maatregelen Vissterfte Veel voorkomende sterfte en mogelijke maatregelen Vissterfte Karpersterfte (virussen) Wintersterfte Zomersterfte Botulisme Overige Karpersterfte Meest voorkomende virussen zijn: SVC virus (Spring

Nadere informatie

Stichting Polikliniek de Blaak - Passantentarieven 2016

Stichting Polikliniek de Blaak - Passantentarieven 2016 DBCzorgproductc 010501003 Lasertherapie bij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) 15B904 325,00 010501004 Kleine operatie bij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) 15B905 450,00 010501005 Operatie

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil)

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil) Om een maximaal voordeel te halen voor uw gezondheid uit de effecten van het geneesmiddel Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten, om voor een goed gebruik ervan te zorgen

Nadere informatie

Vleermuizen op kerkzolders op basis van DNAonderzoek

Vleermuizen op kerkzolders op basis van DNAonderzoek Vleermuizen op kerkzolders op basis van DNAonderzoek ANKONA-ontmoetingsdag 10 februari 2018 Kris Boers & David Halfmaerten Skip Sterling Project Vleermuizen op (kerk)zolders in de provincie Antwerpen Aanleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

DETERMINEREN VAN VLEERMUIZEN IN WINTERSLAAP

DETERMINEREN VAN VLEERMUIZEN IN WINTERSLAAP DETERMINEREN VAN VLEERMUIZEN IN WINTERSLAAP Eerste set René Janssen Erik Korsten VLEN-Dag 20-10-2010 1 2 3 4 5 6 Paul van Hoof 7 8 9 10 OPBOUW VAN DE WORKSHOP 1. 10 foto s om mee te beginnen 2. Waarom

Nadere informatie

FRBSE KBRSF. Nationaal reglement TREC VETERINAIRE CONTROLE

FRBSE KBRSF. Nationaal reglement TREC VETERINAIRE CONTROLE FRBSE KBRSF Nationaal reglement TREC VETERINAIRE CONTROLE Edition 2017 Table of Contents TAAK VAN DE DIERENARTS... 3 1. DIERENARTSCONTROLE... 3 2. INSPECTIE EN KEURING VAN DE PAARDEN... 3 3. CONTROLE BIJ

Nadere informatie

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen?

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Samenvatting door Y. 1076 woorden 27 januari 2015 8,9 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Onze huid

Nadere informatie

Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken. Coby van Dooremalen. 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt

Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken. Coby van Dooremalen. 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken Coby van Dooremalen 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt Sommige links naar artikelen is alleen de samenvatting

Nadere informatie

Huidveranderingen door veroudering

Huidveranderingen door veroudering Huidveroudering Inleiding Helaas behoort veroudering bij het leven. Ook de huid veroudert met de jaren. Deze natuurlijke veroudering vindt over het gehele lichaam plaats. Daar boven op veroudert de huid

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Voetschimmel. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Voetschimmel. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Voetschimmel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is voetschimmel? Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de bovenste

Nadere informatie

Gyno-Daktarin 1200 mg, capsule voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat)

Gyno-Daktarin 1200 mg, capsule voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Gyno-Daktarin 1200 mg, capsule voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Behandeling VTE: aandachtspunten vanuit de 2 e lijn

Behandeling VTE: aandachtspunten vanuit de 2 e lijn Behandeling VTE: aandachtspunten vanuit de 2 e lijn F.A. (Erik) Klok MD, PhD Department of Thrombosis and Hemostasis LUMC, Leiden, Netherlands F.A.Klok@LUMC.nl Disclosures None Affiliation/financial interest

Nadere informatie

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Praktijkgids Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Herken de bladschimmels op tijd Diagnose Om de bietenteelt rendabel te houden, moeten de teeltkosten zo laag mogelijk blijven. Voor de bestrijding

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Miconazolnitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel IMPLANON NXT. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème BIJSLUITER CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Het hoofd en het hart. F.C. Visser Stichting CardioZorg Amsterdam

Het hoofd en het hart. F.C. Visser Stichting CardioZorg Amsterdam Het hoofd en het hart F.C. Visser Stichting CardioZorg Amsterdam Inleiding Veel CVS/ME patienten hebben klachten van: Duizeligheid/licht in het hoofd bij staan, overeind komen, lopen Verwardheid, niet

Nadere informatie

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS

Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt Levensbeschouwing AIDS Spreekbeurt door een scholier 1217 woorden 12 oktober 2003 7,4 76 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Open je ogen voor AIDS ze sluit! Inhoudstafel 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

t e c h n i q u e d e l e a u w at e r b e h a n d e l i n g

t e c h n i q u e d e l e a u w at e r b e h a n d e l i n g t e c h n i q u e d e l e a u w at e r b e h a n d e l i n g 213 B R O N V A N W E L Z I J N 214 VI50 215 Adoucisseur d eau automatique pour usage domestique dans nos installations sanitaires et dans nos

Nadere informatie

BIJLAGE B ETIKETTERING EN BIJSLUITER

BIJLAGE B ETIKETTERING EN BIJSLUITER BD/2015/REG NL 8783/zaak 448196 9 BIJLAGE B ETIKETTERING EN BIJSLUITER BD/2015/REG NL 8783/zaak 448196 10 I. ETIKETTERING BD/2015/REG NL 8783/zaak 448196 11 GEGEVENS DIE OP DE PRIMAIRE VERPAKKING MOETEN

Nadere informatie

Doel van huiddiagnose. Huidanalyse. Inspectie. Anamnese. Huiddikte. Huidreliëf 14-1-2014

Doel van huiddiagnose. Huidanalyse. Inspectie. Anamnese. Huiddikte. Huidreliëf 14-1-2014 Doel van huiddiagnose Huidanalyse Beauty level Basic 2 Blz. Bepalen huidsoort Conditie van de huid Basis van gezichtsbehandeling Drie onderzoekstechnieken: - Anamnese - Inspectie - Palpatie Anamnese Voorgeschiedenis

Nadere informatie

Passantentarieven Dermatologisch Centrum 2016

Passantentarieven Dermatologisch Centrum 2016 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Passantentarieven Dermatologisch Centrum 2016 Passanten-tarief 1,25 15A247 029499003 Uitgebreide operatie lymfevaten en/of huid en/of oor bij huidkanker of voortekenen

Nadere informatie

Luchtwegen: luchtpijp. luchtwegen spirometrie. Longblaasjes: Alveolen longvolumes diffusie

Luchtwegen: luchtpijp. luchtwegen spirometrie. Longblaasjes: Alveolen longvolumes diffusie Interstitiële longziekten Prof. Dr. Guy Brusselle Dienst Longziekten UZ GENT BVP, 23/11/2013 Interstitiële longziekten (ILZ): Inleiding Kenmerken overzicht ILZ met gekende oorzaken ILZ met ongekende oorzaken:

Nadere informatie

De rol van regionale luchthavens in Europa Verleden, heden en toekomst

De rol van regionale luchthavens in Europa Verleden, heden en toekomst De rol van regionale luchthavens in Europa Verleden, heden en toekomst Jan Veldhuis SEO Economisch Onderzoek 14 februari 2013 Verwevenheid tussen verkeersvolume en economie Passagiers Regionale economie

Nadere informatie

VLAAMS DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT OVER NATUURSTUDIE & -BEHEER SEPTEMBER 2011 JAARGANG 10 NUMMER 3 VERSCHIJNT IN MAART, JUNI, SEPTEMBER EN DECEMBER

VLAAMS DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT OVER NATUURSTUDIE & -BEHEER SEPTEMBER 2011 JAARGANG 10 NUMMER 3 VERSCHIJNT IN MAART, JUNI, SEPTEMBER EN DECEMBER Natuur.focus Afgiftekantoor Antwerpen X P209602 Toelating gesloten verpakking Retouradres: Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen VLAAMS DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT OVER NATUURSTUDIE & -BEHEER SEPTEMBER

Nadere informatie

Miconazolnitraat J-C 20 mg/g, crème voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat)

Miconazolnitraat J-C 20 mg/g, crème voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Miconazolnitraat J-C 20 mg/g, crème voor vaginaal gebruik (miconazolnitraat) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. iso-betadine Gel, 10%, gel. polyvidonjodium

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. iso-betadine Gel, 10%, gel. polyvidonjodium Bijsluiter: informatie voor de gebruiker iso-betadine Gel, 10%, gel polyvidonjodium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Spanje, Javea, Cap Sant Antoni december 2013 - februari 2014 Door: Silvia Hellingman-Biocontrole Onderzoek en Advies en Jan van Eijle

Nadere informatie

Resultaten VGO en gerelateerde studies: inzichten in de relatie veehouderij en gezondheid? Dick Heederik IRAS Universiteit Utrecht

Resultaten VGO en gerelateerde studies: inzichten in de relatie veehouderij en gezondheid? Dick Heederik IRAS Universiteit Utrecht Resultaten VGO en gerelateerde studies: inzichten in de relatie veehouderij en gezondheid? Dick Heederik IRAS Universiteit Utrecht VGO studie Geen aanwijzingen voor meer ziekte door zoönoseverwekkers of

Nadere informatie

Package Leaflet / 1 van 5

Package Leaflet / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Miconazolnitraat strooipoeder CF 20 mg/g, strooipoeder Miconazolnitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Reactief beleid: ODTAA syndroom: One Damn Thing After Another.. Fakkeldragers in de transmurale palliatieve zorg. Knelpunten in de transmurale zorg

Reactief beleid: ODTAA syndroom: One Damn Thing After Another.. Fakkeldragers in de transmurale palliatieve zorg. Knelpunten in de transmurale zorg Fakkeldragers in de transmurale palliatieve zorg Psychologisch Adviesbureau Foelkel & de Jong christiendejong@hetnet.nl Koos van der Knaap, acteur Knelpunten in de transmurale zorg umorgericht doorbehandelen

Nadere informatie

Primair diagnostisch onderzoek aan een onbekende wortelrot bij de bollenteelt van lelies op dekzandgronden

Primair diagnostisch onderzoek aan een onbekende wortelrot bij de bollenteelt van lelies op dekzandgronden Primair diagnostisch onderzoek aan een onbekende wortelrot bij de bollenteelt van lelies op dekzandgronden Voortgezet diagnostisch onderzoek 2007 Peter Vink en Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. iso-betadine Tule, 10%, geïmpregneerd verbandgaas. polyvidonjodium

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. iso-betadine Tule, 10%, geïmpregneerd verbandgaas. polyvidonjodium Bijsluiter: informatie voor de gebruiker iso-betadine Tule, 10%, geïmpregneerd verbandgaas polyvidonjodium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie