Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.m3architecten.com"

Transcriptie

1

2

3 De laatste jaren hebben veel publicaties het daglicht gezien, waarin wordt gerept over de noodzaak van duurzame ontwikkelingen, en het produceren en consumeren volgens het cradle to cradle principe. Uiteraard hebben boek en film over die inmiddels bekende 'ongemakkelijke waarheid' (An Unconvient Truth) in sterke mate bijgedragen tot brede bewustwording en discussie over de klimaatveranderingen als gevolg van massaproductie en consumptie. Deze publicaties behandelen bedreigingen en kansen als het gaat om het ecologisch evenwicht of, in algemene zin: de gezondheidstoestand van de gezamenlijke woonplaats van alle mensen en de invloed van ons handelen daarop. Van de noodzaak tot duurzaam ontwikkelen zijn wij reeds lang overtuigd en over kansen hebben wij al veel gelezen. In dit licht wil MIII architecten zich presenteren als een partij die niet alleen gelooft in kansen maar zich al jaren bewijst als een bureau dat daadwerkelijk duurzame ontwerpen realiseert.

4

5 Reeds sinds de oprichting van ons bureau zijn wij actief geweest in het ontwerpen van duurzame gebouwen. In veel opdrachten is ervaring opgedaan m.b.t. verantwoord grondstoffengebruik en het realiseren van een zo laag mogelijke energievraag in bouw en gebruik. Tevens zijn bijdragen geleverd in de ontwikkeling van HCB-bouwsystemen en de inhoudelijke bepaling van overheidsbeleid t.a.v. grondstoffengebruik in de bouw. Altijd is hierbij de drang aanwezig geweest om de groei van onze kennis op het gebied van duurzaam bouwen ook bij elke stap in de vorm van een uitgevoerd project in praktijk te brengen. Zo is telkens de mogelijkheid gecreëerd om ook daadwerkelijk de prestaties van de gebouwen te meten en vast te leggen. In januari 2003 kregen vier partijen de opdracht van VROM om te onderzoeken hoe DUBO nou eindelijk eens los kon komen van het zoveelste geitenharen sokken voorbeeld project en dichtbij de consument gebracht kon worden. DUBO geschikt voor massa consumptie dus. Deze vier partijen waren: het Groen Planbureau, MIII architecten, Raadschelders Bouwadvies en de ASN Bank. Feitelijk lag het antwoord al besloten in de vraag van VROM: Als je wilt dat dat de consument een DUBO woning koopt, moet je

6 zorgen dat het als 'just another option' aan aanbodzijde een aantrekkelijk product is. Dus gelijk of beter in kwaliteit, grootte, comfortniveau, afwerkingniveau, etc. als elk ander (traditioneel gebouwd) alternatief. En belangrijker, gelijk of lager in prijs. Niet meer praten over het belang van een duurzame woning en dat daar dan wel wat meer voor neergeteld mag worden, maar zelf de verantwoordelijkheid nemen om te zorgen dat er een goed, deugdelijk, mooi, marktconform én werkelijk duurzaam product te koop kan worden aangeboden voor een stevig concurrerende prijs. In december 2003 heeft het gedane werk geresulteerd in een presentatie van een bouwsysteem in theorie, waarbij gesteld kon worden dat het bouwkundige product gegarandeerd 'groen' was, gegarandeerd 'Woningborg proof' én gegarandeerd maximaal even duur als hetzelfde product in conventionele bouwmethodieken. We noemen dit de MIII Quantum bouwmethodiek, oftewel het Q concept. Vanaf januari 2004 is gestart met het commercieel toepassen van de ontwikkelde bouwmethodiek. Dit heeft geresulteerd in een aantal opgeleverde kleinschalige particuliere woningbouwprojecten, waarbij de eerste oplevering dateert van februari Inmiddels hebben we in korte tijd een indrukwekkende projectenlijst opgebouwd en is de eerste projectmatige ontwikkeling van 12 tot 200 woningen van start gegaan.

7

8 MIII architecten heeft haar netwerk in brede zin bereid gevonden om te participeren in de ontwikkeling van onze bouw methodiek. Pure noodzaak om aan interdisciplinaire ontwikkeling te doen, als het gaat om de componenten, waarmee een gebouw wordt samengesteld, dat als geheel én duurzaam én commercieel moet zijn. Bij de ontwikkeling van deze componenten zijn kennisconnectie en frontengineering van cruciaal belang om uiteindelijk tot een prijsconcurrent product te komen. De methodiek om uit duurder materiaal toch een marktconform component te genereren dan conventionele verkrijgbare producten, kan alleen maar door te bezuinigen op assemblagearbeid; materiaal en arbeid zijn namelijk de enige twee eenheden waaruit de prijs van een component is opgebouwd. Hierbij dient de adviseur/ontwerper dus het terrein van de producent/leverancier te verkennen en andersom om gezamenlijk tot de gewenste uitkomst te komen. Dit principe geldt feitelijk voor het gehele spectrum van partijen die betrokken zijn bij het proces dat leidt van initiatie tot realisatie van een gebouw. Wij stellen er belang in om een sleutelrol te vervullen in de ontkokering en samenwerking tussen alle betrokken partijen in de bouwsector, die in een open structuur tot optimalisatie van product én proces willen komen.

9

10 Het MIII concept behelst een uniek, geïnnoveerd en intelligent bouwsysteem waarmee gebouwen van groot tot klein kunnen worden ontwikkeld. Met behulp van grondstoffen die niet belastend zijn voor het milieu, kunnen we moderne en gezonde gebouwen realiseren, die niet duurder zijn dan conventioneel gebouwde projecten. Door een efficiëntere en meer transparante manier van werken in de bouwketen realiseren we aanzienlijke besparingen. In onze methodiek worden vrijwel uitsluitend vernieuwbare grondstoffen (minimaal 90%) gebruikt, die binnen 30 jaar zijn nagegroeid. Dat wil zeggen dat alle materialen die gebruikt worden, na 30 jaar weer op deze aarde aanwezig zijn. Veel gebruik wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, en producten als schapenwol of vlas als isolatie. Delfstoffen worden in ons ontwerp nauwelijks toegepast. Toetsingscriteria duurzaamheid: - Gegarandeerde Groenverklaring Senter-Novem. - Minimaal 90 % gebruikt materiaal = vernieuwbare grondstoffen - Voor alle gebruikte materialen geldt: NIBE-classificatie 2A of beter/lager - NPR-gebouw minimale score gemiddeld 7,0

11

12 Het bouwsysteem dat voor dit type gebouwen wordt gehanteerd is een gemoderniseerde vorm van het vierkant stijlen systeem. Dat is een typisch Nederlandse houtconstructie methode. De oorspronkelijke toepassing stamt uit de 16e eeuw en is bijvoorbeeld veel toegepast in de authentieke stolpboerderij. Veel van deze boerderijen verkeren ook nu nog in uitstekende staat. Het bijzondere aan dit systeem is dat de hoofdconstructie, de bouwdelen die voorzien in draagvermogen en stabiliteit, daar geplaatst zijn waar zij constructief het meest efficiënt zijn. Op de begane grondvloer, die vanwege het bouwbesluit altijd van beton dient te zijn gemaakt, wordt een stabiliteitskern geplaatst. Deze kern zorgt samen met vier stijlen voor een dragende en stabiele constructie. In de stabiliteitskern wordt ook de technische ruimte geplaatst, omdat dit de meest efficiënte plaats is. Alle ruimten waarin behoefte is aan bijvoorbeeld gas- of waterleidingen, worden om deze kern geplaatst. Daarmee wordt het mogelijk dat er een minimum aan leidingen benodigd is. Op de stabiliteitskern en de stijlen wordt een volgende verdiepingsvloer geplaatst, met wederom een stabiliteitskern en stijlen. Op deze manier wordt bereikt dat geen van de overige wanden (binnen of buiten) noodzakelijk is voor de constructieve stabiliteit.

13 Naast flexibiliteit is grote ontwerpvrijheid het resultaat. Omdat er geen sprake is van draagmuren, is de gevel geheel vrij te ontwerpen, zowel qua vorm als materiaal gebruik. Hetzelfde geldt voor de binnenwanden. Het resultaat is een betaalbaar gebouw waarin MIII alle vrijheid heeft voor een uniek ontwerp. Toetsingscriterium bouwkundige kwaliteit: Gegarandeerde goedkeuring Woningborg en daarmee GIW-garantie.

14

15 Een probleem bij het isoleren van woningen is dat er zonder maatregelen altijd condensatie plaatsvindt in het isolatiemateriaal. Bij de gangbare isolatiematerialen vormt de aanwezigheid van vocht de voedingsbodem voor de kweek van schadelijke stoffen. Om dit te voorkomen wordt er een dampdichte laag aan de binnenzijde toegepast, zodat er geen vocht door kan. Er is sprake van een 'gesloten' gebouw omdat het gebouw niet kan ademen. Een andere benadering is om isolatiemateriaal te gebruiken dat condensatievocht kan opnemen en ook weer kan afgeven. Bij het Q concept van MIII architecten is voor dit laatste principe gekozen, voor alle dak- en gevelconstructies. Het grote voordeel is dat in combinatie met lage temperatuur, stralingsverwarming bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. De toegepaste vloer- en wandverwarming warmt niet de binnenlucht op, maar geeft straling af die op het lichaam behaaglijk aanvoelt. Hiermee wordt een groot damptransport door de klimaatscheidende constructie voorkomen. Immers: het verschil tussen de buiten- en binnenluchttemperatuur wordt zo klein mogelijk gehouden. warme lucht kan bij gelijke relatieve luchtvochtigheid namelijk absoluut meer waterdamp bevatten dan koude lucht.

16 Kortom, door de bouwkundige constructie en de installaties als één geheel te beschouwen, is dit gezonder voor het lichaam, omdat het zich fysiologisch minder hoeft aan te passen aan temperatuurverschillen. Doordat ook een groot dampspanningsverschil wordt voorkomen en daarmee veel transport, is er ook minder kans op inwendige condensatie in de isolatie. Bovendien is er voor isolatiemateriaal gekozen, waarvan de vezels waterdamp kunnen opnemen en op een later tijdstip weer afstaan. Hiermee is een constructie verkregen die bouwfysisch verantwoord dampdoorlatend is. En daarmee is dit ook qua vochthuishouding weer heel gezond voor het binnenklimaat. De kern achter de nieuwe duurzame bouwmethodiek is het gebruik van bouwmateriaal dat niet afkomstig is uit de grond. Meer dan negentig procent van de bouwmaterialen is vernieuwbaar en is na dertig jaar weer teruggegroeid. De consument heeft duurzaamheid en gezondheid niet bovenaan het lijstje staan bij het kopen van een woning. Het moet goedkoper zijn met een vergelijkbare grootte, afwerking en comfort en vallen onder alle garanties. Dat het duurzaam is, is vooral voor de rest van de samenleving van belang. Staal, zand en grind raken op door de opkomst van de snel groeiende economieën, zoals China en India. Daardoor stijgen de prijzen van grondstoffen en worden bouwmaterialen eveneens duurder. Delfstoffen zijn eindig, zeker in de winbare variant. Het is niet verstandig alleen maar rekening te houden met groei. Onze planeet is statisch; wat op is, is op. Dus het beste is om gebouwen te maken van materialen die groeien in plaats van materialen die je uit de grond haalt en die niet meer terugkomen. En dat is uiteraard de essentie van duurzaamheid. Er is een verdergaande bewustwording nodig in de bouwwereld wat betreft een consequente ontwikkeling van blijvend duurzaam bouwen. Toetsingscriterium gezondheid binnenklimaat: Gegarandeerd alle parameters binnen de optimumgrenzen tabel Helsinki

17

18 Waar staan we nu? Doorontwikkeling: onderzoeken TU - Delft connectie bedrijfsleven en de academische wereld. Marktpartijen zien Q terecht als aanbieder van een zogenaamd CB product (CB = Conceptueel Bouwen), waarbij ons systeem niet de core business is van één bedrijf, maar als enige CB-product in de bouw het ontwerp als geheel omvat en ook nog aanbesteedbaar is (meerdere aannemers kunnen het maken). In de praktijk is bouwen nog vrijwel altijd een eenmalig en lokaal gebonden ge beuren. Wat op de ene plaats goed is voor mensen, hoeft ergens anders niet te gelden. Als gevolg hiervan hebben zich specialisten ontwikkeld die zich richten op een klein deel van het proces en zich nog uitsluitend daarvoor verantwoordelijk stellen. Ook de inkoop heeft zich langs steeds vastere kanalen ontwikkeld. Het gevolg is dat de bouwkolom zichzelf in de greep houdt, bang voor uitsluiting. Ook de overheid heeft inmiddels begrepen dat aan ontwikkelen en bouwen geld te verdienen is; qua regelgeving zit ze er bovenop.

19

20 Partijen die zich bezig houden met Conceptueel Bouwen bieden echter project onafhankelijke oplossingen. Hierdoor krijgt men de kans deze oplossingen beter door te denken en uit te werken. Aanbieders maken zelf vooraf keuzes waardoor de opgave gemakkelijker te beheersen wordt. Per project kan de aandacht zich richten op de gewenste afwijkingen: tussen unicum en cataloguswoning. Voor bepaalde opdrachtgevers kan dit een belangrijk argument zijn. Neem de woningbouwcorporatie. In het algemeen zullen corporaties in de toekomst met minder mensen een grotere bouwopgaaf dienen te realiseren. Om het 'papierschuiven' te minimaliseren en een 'waterhoofd' te voorkomen, richt men zich meer en meer op concepten. Allereerst kan de corporatie zelf een concept voor de invulling van het gebied ontwikkelen. Op basis hiervan en het daaruit voortvloeiende Programma van Eisen kan men zich beperken tot het selecteren van ontwerp- en/of bouwconcepten die binnen dit beeldplan passen. Vervolgens heeft men met één loket te maken, waar de verantwoordelijkheid voor het resultaat wordt gelegd. Hiermee beperkt men niet alleen het risico in de ontwikkelings-, ontwerp-, uitvoerings-, en beheerfase, het leidt ook tot een betere prijs / kwaliteitsverhouding.

21

22 Naast bekende en algemeen aanvaarde normen zoals de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt), zijn andere communicatie- en prestatie-instrumenten, zoals GPR Gebouw en de Grondstoffenmeter, steeds meer in opkomst. GPR Gebouw wordt op strategisch of beleidsniveau gebruikt als middel om ambities voor de duurzaamheid van nieuwbouw en bestaande bouw te formuleren en in beleid te verankeren. Met name gemeenten en corporaties zetten het instrument op dit niveau in. Op gebouwniveau wordt het programma gebruikt om duurzame bouwprojecten te realiseren: -prestatietechnieken in de initiatieffase; -optimalisatie tijdens het ontwerpproces; -plantoetsing in de realisatiefase. De Grondstoffenmeter geeft eenvoudig en snel een indicatie van het met een gebouwontwerp samenhangend grondstoffengebruik. Dit verbruik is afgebakend tot de steenachtige grondstoffen. Voor elk project rekent MIII met beide instrumenten de prestaties door. Uiteraard is het doel in alle gevallen bovengemiddeld te scoren. Garanties en zekerheden: -90% vernieuwbare grondstoffen -10% recyclen zonder downgrading -Groenverklaring -GIW-garantie -GPR-score minimaal 8,5 gemiddeld -materialen met DUBO klasse NIBE 2A of beter -100%-score Woonkwaliteitwijzer tabel Woning -aanneemsom kleiner of gelijk aan elk regulier alternatief -volledige score binnen optimumband gezondheidsmatrix VTT

23

24 Wij bewijzen dat we al daadwerkelijk DOEN, waar veelal nog over KANSEN wordt gesproken. Voor elke doelgroep en elke vraag. Met ons bouwsysteem kunnen we elk type gebouw realiseren van eenvoudig tot luxueus, van vrijstaand tot hoogbouw tegen prijzen die concurrerend en dikwijls scherper zijn dan wat gebruikelijk is in de conventionele woningbouw, met minimaal hetzelfde comfort en afwerkingniveau. Het MIII Q concept is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam bouwen. Wij zijn gedreven door de ambitie om gezonde en duurzame woningen te bouwen die voor grote groepen mensen bereikbaar zijn.

25

26 MIII architecten Generaal Berenschotlaan JM Rijswijk Tel E mail: info@m3architecten.com

www.m3architecten.com

www.m3architecten.com www.m3architecten.com Groen doen, volgens MIII architecten 1. Introductie 2. Aanleiding Q 3. Grondstoffenkeuze houtconstructie 4. Organisatie interdisciplinaire samenwerking 5. Innovatie en onderzoek branche-overstijgend

Nadere informatie

Trends in duurzaam bouwen

Trends in duurzaam bouwen Trends in duurzaam bouwen De ontwikkeling naar energie neutraal bouwen en duurzaam materiaalgebruik auteur ir. W.D. Wormgoor ZOETERMEER - MOOK - GRONINGEN - ROERMOND - DÜSSELDORF - BONN - BERLIJN - PARIJS

Nadere informatie

Luchtdicht bouwen. Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen!

Luchtdicht bouwen. Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen! Luchtdicht bouwen Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen! LUCHTDICHT BOUWEN: GEEN LUXE, MAAR NOODZAAK! Er zijn meer goede redenen om luchtdicht te bouwen, maar de belangrijkste

Nadere informatie

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis

Betaalbare Woning Ontwikkeling. Een antwoord op de huizencrisis Betaalbare Woning Ontwikkeling Een antwoord op de huizencrisis April 2012 Betaalbare nieuwbouwwoningen voor elke groep starters 2 INHOUD 1. Inleiding 2. BWO Partners 3. BWO Huizen 4. Referentie Woning

Nadere informatie

Het Greenhouse. Een toekomstgerichte oplossing

Het Greenhouse. Een toekomstgerichte oplossing Het Greenhouse Een toekomstgerichte oplossing Klimaatdoelstellingen - In 2025 dient de CO₂-uitstoot van alle woningen en gebouwen met 30% gereduceerd te zijn. - De oplossing dient innovatief, compromisloos

Nadere informatie

Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken?

Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken? Groen Links Zuid Holland, 11 oktober 2014 Hoe kunnen we oudbouw woningen energieneutraal maken? Lessons learned 20x Energieneutraal Samenwerking Gemeente Den Haag, gemeente Delft en Stadsgewest Haaglanden

Nadere informatie

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust

TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN. Roompot. Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust TOPCASCO B.V. SLIM BOUWEN DOE JE SAMEN Roompot Investeer in luxueus genieten aan de Zeeuwse kust Bouw uw droomhuis Elke woning weerspiegelt een geheel eigen karakter en persoonlijke smaak. Topcasco verwerkt

Nadere informatie

Scandinavisch bouwen en wonen

Scandinavisch bouwen en wonen VOORBEELD SCHRUURWONING: LET-01 Moderne levensloop bestendige woningen op maat voor zowel de senior als een jong gezin, vanaf 40 m² t/m 175 m² woonoppervlak. Energie neutraal met lucht-water warmtepomp.

Nadere informatie

Milieu-impact van constructieve ontwerpen. www.abt.eu

Milieu-impact van constructieve ontwerpen. www.abt.eu Milieu-impact van constructieve ontwerpen www.abt.eu Introductie Multidisciplinair adviesbureau met vestigingen in Velp, Delft, Düsseldorf en Antwerpen. - 260 medewerkers - Actief in binnen- en buitenland

Nadere informatie

1. Introductie & historie Q. 2. Organisatie projectoverstijgende samenwerking. 3. Wat is de winst voor iedere deelnemer?

1. Introductie & historie Q. 2. Organisatie projectoverstijgende samenwerking. 3. Wat is de winst voor iedere deelnemer? 1. Introductie & historie Q 2. Organisatie projectoverstijgende samenwerking 3. Wat is de winst voor iedere deelnemer? 4. Innovatie en onderzoek branche-overstijgend 5. Illustraties 1. Introductie & historie

Nadere informatie

Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project. Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT

Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project. Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT Een tevreden opdrachtgever staat gelijk aan een geslaagd project Wij verwezenlijken graag samen met u uw dromen SPANJERS ARCHITECT SPANJERS ARCHITECT WERKT NIET VOLGENS EEN SPECIEFIEKE STIJL, WEL MET EEN

Nadere informatie

Inschrijving De voorsprong. Industrieel en conceptueel bouwen. Bundeling van kennis en expertise:

Inschrijving De voorsprong. Industrieel en conceptueel bouwen. Bundeling van kennis en expertise: Inschrijving De voorsprong Industrieel en conceptueel bouwen Bundeling van kennis en expertise: Algemene kenmerken BlueCasco Dé oplossing voor energiebesparende, comfortabele woningen met lagere woonlasten

Nadere informatie

Drie sterke merken ontwikkelen samen een flexibel alternatief voor gietbouw

Drie sterke merken ontwikkelen samen een flexibel alternatief voor gietbouw Drie sterke merken ontwikkelen samen een flexibel alternatief voor gietbouw INNIT Seriecasco, het flexibele alternatief voor gietbouw Het INNIT Seriecasco is gebaseerd op de unieke combinatie van de systeemvloeren

Nadere informatie

CLT Cross Laminated Timber

CLT Cross Laminated Timber CLT Cross Laminated Timber Cross laminated timber CLT is een houtbouwproduct wat opgebouwd wordt uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Deze platen hebben een maximale grootte van 2,95 x 16 meter. De

Nadere informatie

Finnjoist Woning Oirschot September 2015

Finnjoist Woning Oirschot September 2015 Finnjoist Woning Oirschot September 2015 Eenvoudig, bijzonder slim! Binnen de ontwerpen van skin architects is hout voor zowel constructie als afwerking altijd al een belangrijk bouwmateriaal geweest.

Nadere informatie

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR WONEN IS MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD! CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR Het bedrijf een korte introductie Verrassend creatief met hands-on mentaliteit Actief op het gebied van het ontwikkelen, realiseren,

Nadere informatie

Bouwmaterialen door de eeuwen heen

Bouwmaterialen door de eeuwen heen Bouwmaterialen door de eeuwen heen 1. Kies bouwmaterialen voor jouw huis Stel dat jij op een dag de kans krijgt om zelf een huis te verbouwen of te bouwen. Welke materialen zou jij kiezen voor de constructie

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID

HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID HOUTSKELET BOUW ONTWERPVRIJHEID 2 4 3 1 5 6 TECHNISCHE VOORDELEN dr. ir. Kurt De Proft, houtskeletbouwspecialist bij het Technisch Centrum der Houtnijverheid: Houtskeletbouw wordt gekenmerkt door een grote

Nadere informatie

Deerns Duurzaam DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN

Deerns Duurzaam DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN DEERNS BRENGT IDEEËN TOT LEVEN Ruim 20 jaar actief in duurzaamheid Duurzaamheid. Deze term is onlosmakelijk verbonden met de gebouwde omgeving. Overheid, opdrachtgevers, architecten en adviseurs zijn allemaal

Nadere informatie

De Bouwcoach IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE

De Bouwcoach IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE Johan van der Wiel VDW Bouwadvies, de Bouwcoach van Almere. 41 jaar ervaring in de bouwnijverheid Sinds 7 jaar zelfstandig bouwadviseur IK BOUW BETAALBAAR IN ALMERE Het kan

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

Bio-based grondstof als isolatiemateriaal / STOWA Bio based grondstof als isolatiemateriaal

Bio-based grondstof als isolatiemateriaal / STOWA Bio based grondstof als isolatiemateriaal Bio based grondstof als isolatiemateriaal 1. Korte historie Warmteplan 2. Huidige natuurlijke isolatiematerialen 3. Toepassingen natuurlijke isolatiematerialen 4. Markt natuurlijke isolatiematerialen 5.

Nadere informatie

Biobased Tandartspraktijk

Biobased Tandartspraktijk Biobased Tandartspraktijk Ontwerp: Opdrachtgever: Oplevering: Ir. Daan Bruggink Mondzorg Middenmeer December 2013 Moderne ecologische architectuur in de nieuwe economie Healing environment De biobased

Nadere informatie

HR-isolatie. voor het hellende dak

HR-isolatie. voor het hellende dak HR-isolatie voor het hellende dak Over de noodzaak van isolatie in de bouw bestaat allang geen discussie Waarom isoleren? meer. Voor de hedendaagse nieuwbouw gelden op dit vlak allerlei wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen

Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Duurzaam bouwen doe je met Klima Wonen Over ons Klima Wonen is een nieuwe innovatieve en energiezuinige bouwer. Wij hebben decennia lang ervaring opgedaan in de projectontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

De consumenten beoordeelden de concepten met een rapportcijfer en noemden één woord/term per concept dat bleef hangen. Zie hieronder de uitkomsten.

De consumenten beoordeelden de concepten met een rapportcijfer en noemden één woord/term per concept dat bleef hangen. Zie hieronder de uitkomsten. UITKOMSTEN WONINGPANEL DE VOORSPRONG: Woningpanel De Voorsprong > Inleiding Tijdens De Voorsprong 2013 vroeg Energiesprong een woningpanel de verschillende concepten te beoordelen. De groep van 33 consumenten,

Nadere informatie

Gezondheid versus bouwen

Gezondheid versus bouwen Gezondheid versus bouwen Wouter Kroon, Blaricum 10 juni 2018 Aanzet tot bundelen van kennis en tot stand brengen van omschreven uitgangspunten. Bewegingen in de markt spreken zich uit in de richting van

Nadere informatie

Wijzer worden van duurzame huisvesting

Wijzer worden van duurzame huisvesting De Meeuw Nederland De Meeuw en Duurzaam Bouwen Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com Wijzer worden van duurzame huisvesting

Nadere informatie

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Activiteiten ICDuBo. Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden. Van duurzaam denken naar duurzaam doen Activiteiten ICDuBo Kenniscentrum Inspiratie: Maak kennis met alle facetten van duurzaam bouwen in de hal van 2.000 m2 vol inspirerende oplossingen en voorbeelden.

Nadere informatie

Gezond wonen in de groenste buurt van Arnhem

Gezond wonen in de groenste buurt van Arnhem Gezond wonen in de groenste buurt van Arnhem Duurzaam + Bio-ecologisch wonen doe je in Ecowijk De Kiem. Een wijk waar de auto alleen te gast is, waar saai openbaar groen plaats maakt voor bloemen en fruitbomen.

Nadere informatie

Gezondheid Energie Comfort. Adem. Bouwen & Renoveren

Gezondheid Energie Comfort. Adem. Bouwen & Renoveren Gezondheid Energie Comfort Adem Bouwen & Renoveren Gezond wonen met de natuur als uitgangspunt Zorgeloos wonen in een gezonde omgeving, voorbereid op alle fasen van je leven, zo goed als geen energierekening,

Nadere informatie

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse 1. 2. 3. 100% recyclebaar bouwmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Grote maatnauwkeurigheid

Nadere informatie

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties

Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al meer dan 10 jaar in Engeland wordt toegepast, waarbij hoge isolatiewaarden, een minimaal aantal aan koudebruggen

Nadere informatie

Energieambities in strategisch voorraadbeleid

Energieambities in strategisch voorraadbeleid TEN KROODE & VAN ZEE ORGANISATIE-ADVISEURS Energieambities in strategisch voorraadbeleid Artikel 090.003 12 februari 2008 In opdracht van SenterNovem Ten Kroode & Van Zee, organisatie-adviseurs www.tkvz.nl

Nadere informatie

Vakantiewoningconcept

Vakantiewoningconcept Vakantiewoningconcept Ontwikkelen en bouwen voor nu en later. U wilt uw gasten een bijzondere beleving en een onbezorgd verblijf bieden. In een vakantiewoning die aan alle eisen voldoet en qua duurzaamheid

Nadere informatie

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+

DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ BOUWEN MET FAB5+ FAB5+ DUURZAAM BOUW & WOONCONCEPT 02 Inhoud Introductie 3 Het 5S-bouwsysteem? 5 Waarom 5S gebruiken? 7 Isolatiewaarde 11 De praktijk

Nadere informatie

DUURZAAM BOUWEN. ...op weg naar een duurzame Zernikecampus. Wat is dat en wat betekent het voor onderwijs huisvestiging?

DUURZAAM BOUWEN. ...op weg naar een duurzame Zernikecampus. Wat is dat en wat betekent het voor onderwijs huisvestiging? ...op weg naar een duurzame Zernikecampus DUURZAAM BOUWEN Wat is dat en wat betekent het voor onderwijs huisvestiging? 18 november 2010 Willem Hein Schenk de essentie van duurzaamheid De Zwarte Hond in

Nadere informatie

welkom! algemene bouwkunde ipd-opleidingen breda

welkom! algemene bouwkunde ipd-opleidingen breda welkom! algemene bouwkunde ipd-opleidingen breda 1 lesstof in de lessenreeks behandeld. 22 september! inleiding!!! hoofdstuk 1!! wonen woonvormen regelgeving!!! hoofdstuk 1!! bouwmethoden!!! hoofdstuk

Nadere informatie

In 10 stappen een Active House

In 10 stappen een Active House In 10 stappen een Active House Wat is een Active House? Een Active House is een woning waar de mens centraal staat en elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Dit resulteert in een gezonde,

Nadere informatie

DAGLICHT VERKOOPT WONINGBOUWPROJECTEN DRIVEN BY DAYLIGHT

DAGLICHT VERKOOPT WONINGBOUWPROJECTEN DRIVEN BY DAYLIGHT DAGLICHT VERKOOPT WONINGBOUWPROJECTEN DRIVEN BY DAYLIGHT Het rendement van daglicht GEZONDHEID & COMFORT Gunstige investering Iedere investering moet te verantwoorden zijn. Licht en ruimte verhogen het

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie BRANCHEORGANISATIE NA-ISOLATIE Goed isoleren is vakwerk Wat u moet weten over na-isolatie INLEIDING GOED ISOLEREN IS VAKWERK Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te wonen. Het is goed voor het wooncomfort,

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen.

Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen. Maatschappelijk enorme problemen rond wonen! Betaalbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid! Als woon- en bouwsector laten we enorme steken vallen. We blijven ver achter bij de productiviteitsverbetering

Nadere informatie

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG-

BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- ! BEWONERSBIJEENKOMST-WETERINGDUURZAAM- - 19-MAART-2013- - DE-TWEEDE-UITLEG- The convenient Inconvenient sponsored by Philips. Ecologisch voetafdruk London heeft 48.868.000 global hectare nodig = 6.63

Nadere informatie

Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners. We ventileren veel slechter dan we denken

Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners. We ventileren veel slechter dan we denken Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners We ventileren veel slechter dan we denken We denken dat ventilatie in huis vanzelf goed gaat, maar onderzoek na onderzoek wijst uit dat systemen verkeerd

Nadere informatie

Het modulaire houtskelet bouwsysteem

Het modulaire houtskelet bouwsysteem Het modulaire houtskelet bouwsysteem Ons antwoord op de toekomst ixpando is het antwoord op bijna alle vragen die in de toekomst aan de orde komen wanneer het gaat om duurzaamheid, milieu, betaalbaar bouwen,

Nadere informatie

Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw

Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw Engineered Timber Systems Maart 2019 Bouwen met Unidek SIPS vs. houtskeletbouw EEN ONAFHANKELIJKE VERGELIJKING OP BASIS VAN R C -WAARDE Unidek SIPS vs. houtskeletbouw Bij ontwerp en realisatie van een

Nadere informatie

Sjoerd de Jong Bouwenadvies

Sjoerd de Jong Bouwenadvies Sjoerd de Jong Bouwenadvies CONCREET DOCENTENDAG 2017 KIEZEN ÉN DELEN Specialist Vakmanschap bij Duurzaam Bouwen WAAROM DIT KEUZEDEEL LEERMIDDEL EN EXAMEN INHOUD VAN HET KEUZEDEEL WANNEER EN WAAR TE BESTELLEN

Nadere informatie

Sjoerd de Jong Bouwenadvies

Sjoerd de Jong Bouwenadvies Sjoerd de Jong Bouwenadvies CONSORTIUMOVERLEG OP 10 MEI 2017 1 Scholing Jongeren Keuzedeel Specialist vakmanschap bij Duurzaam Bouwen Scholing Werkenden E-learning Module 1 Cursusdag Waardering op diploma

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei

Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei 2019 Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei 2019 Agenda voor vandaag Even voorstellen Gasloos Nederland biedt vooral veel kansen Hoe creëer je een optimaal binnenklimaat?

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen

Kerto-Ripa. Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Houten vloer- en dakelementen voor grote overspanningen Kerto-Ripa Een innovatief constructiesysteem Welk constructiesysteem maakt het mogelijk om: een vrije overspanning tot wel 20 meter te

Nadere informatie

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen!

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie Met Renolution is uw woningbezit verrassend snel

Nadere informatie

Bestaat dé balans tussen isolatie en ventilatie?

Bestaat dé balans tussen isolatie en ventilatie? Bestaat dé balans tussen isolatie en ventilatie? Even voorstellen Simon van der Kamp Brink Climate Systems Adviseur installatieconcepten Brink Customize Lizette Koorn IsoBouw Systems Project manager woningbouw

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

adviseurs Brede school Waterhoef Inzicht in duurzaamheid W/E adviseurs Energie, Milieu, Bouwfysica Voor opdrachtgevers met ambitie:

adviseurs Brede school Waterhoef Inzicht in duurzaamheid W/E adviseurs Energie, Milieu, Bouwfysica Voor opdrachtgevers met ambitie: Brede school Waterhoef Inzicht in duurzaamheid W/E adviseurs adviseurs Energie, Milieu, Bouwfysica Voor opdrachtgevers met ambitie: projectadvies instrumentontwikkeling implementatie 1 Dubo Nieuwe Stijl

Nadere informatie

AT OSBORNE. Masterclass Energiebesparing in de zorg. Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011. Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg

AT OSBORNE. Masterclass Energiebesparing in de zorg. Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011. Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg AT OSBORNE www.atosborne.nl Masterclass Energiebesparing in de zorg Professioneel opdrachtgeverschap 16 november 2011 Marjolijn Kroon adviseur gezondheidszorg AT Osborne Huisvesting en Vastgoed Infrastructuur

Nadere informatie

Het resultaat van een unieke samenwerking. Hans Linders Adviseur Bouwconcepten

Het resultaat van een unieke samenwerking. Hans Linders Adviseur Bouwconcepten Het resultaat van een unieke samenwerking Hans Linders Adviseur Bouwconcepten Visie: trends in de bouw Prefab bouwen Hoge kwaliteit, minder vocht Hoge bouwsnelheid, opleveringsbetrouwbaar Kostenvoordelen

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r 2 0 1 7 C o n t a c t g e g e v e n s BV Bouwbedrijf KOOI Appingedam Kanaalweg 4 9902 AN

Nadere informatie

Official Hemsec SIPs Distributor. Hemsec SIPs. Technische informatie en specificaties

Official Hemsec SIPs Distributor. Hemsec SIPs. Technische informatie en specificaties SIPS SUPPLY Official Hemsec SIPs Distributor Hemsec SIPs Technische informatie en specificaties Hemsec SIPs is een bouwmethode die al bijna jaar in Engeland wordt toegepast waarbij hoge isolatiewaarden,

Nadere informatie

Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal

Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal Passiefhuis gecertificeerd & Energieneutraal Sportpark Kilder Meer betrokkenheid Meer keuze Meer kwaliteit MeerWaarde Het consortium Het consortium van Campen heeft reeds meerdere energetisch hoogwaardige

Nadere informatie

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX

nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX nationale staalprijs 2012 BAG-A-BOX ADRESGEGEVENS: Geert Hein van der Neut Polluxstraat 42 1363 VB Almere COURAGE architecten bna t +31 (0)55 360 55 63 u www.courage.nl Veenhuizerweg 207 f +31 (0)55 360

Nadere informatie

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Met passie, samenwerken en deskundigheid naar een blijvend duurzaam provincie kantoor

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels

Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Bouwen in Nederland is een bijzondere uitdaging. De behoefte aan nieuwbouwwoningen is groot, maar de

Nadere informatie

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen 1 Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen V A N L E V E N S D U U R D E N K E N N A A R M I L I E U W A A R D E N A N A L Y S E ( M I W A ) Bij duurzaamheid gaat het om doen of laten. De praktijk

Nadere informatie

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West SBR NATIONALE RENOVATIE PRIJS 2009 - CATEGORIE WONINGBOUW revitalisatie van een woonwijk door renovatie naast sloop/nieuwbouw, met respect voor het verleden: renovatie van 168 woningen in de woonwijk De

Nadere informatie

EPS isoleert, bouwt en beschermt

EPS isoleert, bouwt en beschermt EPS isoleert, bouwt en beschermt Isoleert, bouwt en beschermt EPS is een bouwstof die door de bouw en de industrie al 50 jaar lang gewaardeerd wordt vanwege zijn uitmuntende eigenschappen. En nog steeds

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project

Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project Quadruple P voor een duurzame stad: People Planet Profit en Project prof. ir Kees Duijvestein em. Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving StadsOntwerp & Milieu (SOM) groep faculteit Bouwkunde TU

Nadere informatie

THE OPEN HOUSE. Twee Open Huis opties. Volledig vormgegeven flexibiliteit

THE OPEN HOUSE. Twee Open Huis opties. Volledig vormgegeven flexibiliteit THE OPEN HOUSE THE OPEN HOUSE Volledig vormgegeven flexibiliteit Het Open Huis van Atelier van Wengerden is ontworpen rondom grote open ruimten met uitzicht en licht aan alle kanten. Hierbij ontstaat een

Nadere informatie

DNA in de bouw Projectontwikkeling met hoge ambities. Carl-peter Goossen Directeur /ontwerpmanager BouwNext

DNA in de bouw Projectontwikkeling met hoge ambities. Carl-peter Goossen Directeur /ontwerpmanager BouwNext DNA in de bouw Projectontwikkeling met hoge ambities Carl-peter Goossen Directeur /ontwerpmanager BouwNext Diverse groepen binnen de DNA gaan op basis van no cure no pay CPO s nieuwe stijl oprichten met

Nadere informatie

firesafety Testimonial Parts Express - Vianen

firesafety Testimonial Parts Express - Vianen firesafety Testimonial Parts Express - Vianen De uitdaging: 20.000 m 2 ongecompartimenteerd qua vuurlast gelijkwaardig aan 1000 m 2 Parts Express flexibel en toekomstbestendig met Rockwool isolatie Begin

Nadere informatie

Renovatie Transport logistiek industrie

Renovatie Transport logistiek industrie Renovatie Transport logistiek industrie WWW.VOORTMANDAKENWAND.NL 01 introductie Er kunnen diverse redenen zijn om het dak en de wanden (gebouwschil) van bestaande bedrijfsruimtes te herstellen en/of te

Nadere informatie

Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag

Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag Principe constructie t.b.v. wabo aanvraag Project: Amsterdamsestraatweg 20 Halfweg Opdrachtgever: Architect: Onderdeel: Badhoeve Projectontwikkeling BV Postbus 40 1170 AA Badhoevedorp Tel 020 6595657 Kentie

Nadere informatie

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning De laatste jaren is er qua energiebehoefte veel veranderd in de woningbouw. Voorheen waren de behoefte en kosten m.b.t. verwarming in nieuwbouw woningen

Nadere informatie

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Achtergrond Het composiet gevelconcept is ontwikkeld binnen het SIA-RAAK programma Composieten in de glasarchitectuur onder leiding van het INHolland Composietenlab.

Nadere informatie

Heeft luchtdicht bouwen wel zin? copyright: Innoceal bvba

Heeft luchtdicht bouwen wel zin? copyright: Innoceal bvba Heeft luchtdicht bouwen wel zin? HEEFT LUCHTDICHT BOUWEN WEL ZIN? WAAROM? - Europees streven naar energieneutrale gebouwen tegen 2020 - bouwregelgeving volgt en verlaagt gestaag het toegelaten E-peil -

Nadere informatie

WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN

WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN WONINGBOUW VERRIJCKT 7 STAPPEN OM JE DROOMHUIS TE BOUWEN WWW.BOUWENMETVERTROUWEN.BE INFORMATIE NODIG? WWW.BOUWENMETVERTROUWEN.BE VOOR WONINGBOUW VERRIJCKT BETEKENT SLEUTEL OP DE DEUR OOK; EERLIJKHEID EN

Nadere informatie

Persbericht. Château d Allaman: Wonen in een kasteel met nieuwbouwstandaard. Daksanering met PAVATEX systeemoplossingen

Persbericht. Château d Allaman: Wonen in een kasteel met nieuwbouwstandaard. Daksanering met PAVATEX systeemoplossingen Persbericht Fribourg, mei 2010 Daksanering met PAVATEX systeemoplossingen Château d Allaman: Wonen in een kasteel met nieuwbouwstandaard Nieuw woonconcept voor historisch kasteel Pavatex SA Martin Tobler

Nadere informatie

Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen. 23-04-2013 Klomps Bouwbedrijf

Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen. 23-04-2013 Klomps Bouwbedrijf Klomps Bouwbedrijf Duurzaam en Energieneutraal Bouwen SBR Bouwlokalen 1 Familiebedrijf sinds 1956 Platte organisatiestructuur met ca. 65 medewerkers Utiliteit- en woningbouw, restauratie Omzet: 15.300.000,-

Nadere informatie

Moderniseer gebouwen ReNoVatie

Moderniseer gebouwen ReNoVatie Moderniseer gebouwen Renovatie Verbeter energieprestatie en comfort Het bij de tijd brengen van (woon)gebouwen ten aanzien van comfort en energieprestatie is de voornaamste reden voor renovatie. Met de

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 2/25 3/25 1. Praktijk van het verleden

Nadere informatie

Isoleren van monumenten Voorkom vochtproblemen

Isoleren van monumenten Voorkom vochtproblemen Isoleren van monumenten Voorkom vochtproblemen Felix Kusters adviseur verduurzaming ERM Nieuwe ERM-taak (energetische) verduurzaming monumenten 110.000 monumenten substantieel aandeel CO 2 uitstoot 75%

Nadere informatie

Prefab beton casco. In de bouwdetails zijn de volgende vloersystemen opgenomen: Begane grondvloer: Rib-cassettevloer Geïsoleerde kanaalplaatvloer

Prefab beton casco. In de bouwdetails zijn de volgende vloersystemen opgenomen: Begane grondvloer: Rib-cassettevloer Geïsoleerde kanaalplaatvloer Prefab beton casco Prefab betonnen casco s, ook vaak montagebouw genoemd, neemt in de moderne woningbouw een steeds prominentere plaats in. De draagstructuur is vervaardigd uit geprefabriceerde wanden

Nadere informatie

Huisvesting gemeente Boxtel

Huisvesting gemeente Boxtel Agenda 1) Inleiding 2) Aanleiding 3) Begrippen en demarcatie 4) Scenario s 5) Advies Agenda 1) Inleiding De Twee Snoeken Gemeentehuizen 2) Aanleiding 3) Begrippen en demarcatie 4) Scenario s 5) Advies

Nadere informatie

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen Wie Zijn Wij Wij zijn PIF Isolatie en zijn het meest veelzijdige isolatie materiaal voor nieuwbouw en renovatie. Door onze unieke eigenschappen combineren wij de hoge Rc waarden van EPS en PIR platen met

Nadere informatie

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren

Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Klimaatneutraal Bouwen Beter Isoleren Adviesburo Nieman B.V. September 2010 1 Adviesburo Nieman ruim 100 medewerkers in de vier vestigingen jaarlijks zo n 1500 verschillende projecten woning- en utiliteitsbouw

Nadere informatie

Whitepaper Onderhoud bij de corporatie

Whitepaper Onderhoud bij de corporatie Whitepaper Onderhoud bij de corporatie bbn adviseurs 2018 Bbn adviseurs heeft onderzoek gedaan naar de wijze van uitbesteden en de financiële en technische controle op onderhoudswerkzaamheden. 1. Inleiding

Nadere informatie

Als de bewoner toch een warmtepomp wil

Als de bewoner toch een warmtepomp wil Als de bewoner toch een warmtepomp wil Als de bewoner toch een warmtepomp wil Introductie Eigenschappen woonhuis Vergelijk installaties / voorzieningen onderling Hindernissen / acties Motivatie keuzes

Nadere informatie

BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties

BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties BOUWHULPGROEP: advies en architectuur Architectuur en stedenbouw: de bestaande stad Advisering: wijk- en locatieontwikkeling Innovatie: energie, milieu

Nadere informatie

Gevelherstel project De Rode Driehoek. Uitgangspunten, eisen en ervaringen. www.mitros.nl

Gevelherstel project De Rode Driehoek. Uitgangspunten, eisen en ervaringen. www.mitros.nl Gevelherstel project De Rode Driehoek Uitgangspunten, eisen en ervaringen Inhoud Introductie Mitros Uitgangspunten De Rode Driehoek Eisen renovatie Vraagstelling Uitwerking Resultaat Aandachtspunten Afsluiting

Nadere informatie

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton

Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten. duurzaam isoleren. Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton Kalkzandsteen, cellenbeton en minerale isolatieplaten Onderscheidend bouwen en duurzaam isoleren Onderscheidend bouwen in kalkzandsteen en cellenbeton SILKA, YTONG en HEBEL drie A-merken én heel veel extra

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook nog eens goed voor het

Nadere informatie

Isolatie. Technische achtergrond 10 november Wouter van den Acker PKW

Isolatie. Technische achtergrond 10 november Wouter van den Acker PKW Isolatie Technische achtergrond 10 november 2016 Wouter van den Acker PKW Over PKW Energie en duurzaamheid Architectuur en ontwerp Tekeningmanagement Vastgoedmanagement Projectmanagement Kantoor Delft

Nadere informatie

Vloerisolatie. Gerrit Siegers Eisen in de woningbouw Belangrijke keuzes Kosten/baten

Vloerisolatie. Gerrit Siegers Eisen in de woningbouw Belangrijke keuzes Kosten/baten Vloerisolatie Gerrit Siegers Eisen in de woningbouw Belangrijke keuzes Kosten/baten En als je alles gehad hebt dan ook nog even de vloer! Woning aan de Kruisstraat in Zeelst Eisen in de woningbouw vanaf

Nadere informatie