Inleiding 2. Tien redenen om vaak voor te lezen 2. Voorlezen in de kinderopvang 3. Zeven voorleestips 5. Hoe kies ik een goed voorleesboek?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding 2. Tien redenen om vaak voor te lezen 2. Voorlezen in de kinderopvang 3. Zeven voorleestips 5. Hoe kies ik een goed voorleesboek?"

Transcriptie

1 01 Lezen en voorlezen Inhoud Inleiding 2 Tien redenen om vaak voor te lezen 2 Voorlezen in de kinderopvang 3 Zeven voorleestips 5 Hoe kies ik een goed voorleesboek? 8 Waar vind ik goede voorleesboeken? 9 Boekentips 10 Opleiding voorleescoach 13 Nationale Voorleesdagen 13 Kinderboekenweek 14 Specifieke (voor)leesprogramma s 15 Handige websites 18

2 02 Inleiding De kinderopvang wil bijdragen aan een goede ontwikkeling van een kind. Spreken, luisteren, lezen en schrijven vormen een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Deze vaardigheden zijn de basis voor een succesvolle schoolcarrière, passend werk en een gelukkig zelfstandig leven. Om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren is voorlezen onmisbaar. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Voorlezen wordt zelfs één van de belangrijkste activiteiten genoemd voor kinderen om uiteindelijk zelf succesvol te kunnen lezen en schrijven. 1 Tien redenen om vaak voor te lezen 1. Als u een boek voorleest, gebruikt u andere woorden dan uw dagelijkse spreektaal. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen. Verschillende onderzoeken laten zien dat een grote woordenschat bepalend kan zijn voor het latere schoolsucces Door voorlezen wordt de kennis van zinnen en zinsconstructies groter. Dit kan kinderen in hun latere schoolcarrière helpen. 3. Door voorlezen wordt het taalgevoel van kinderen spelenderwijs ontwikkeld. Letters en woorden krijgen iets magisch, want ze vormen spannende verhalen. Kinderen leren dat letters en woorden een betekenis hebben. 4. Kinderen raken vertrouwd met allerlei soorten verhalen en verhaalpatronen. 5. Verhalen lokken het actief gebruik van taal uit. Kinderen willen graag over het verhaal en hun eigen ervaringen praten. 6. Voorlezen heeft een gunstig effect op zelf leren lezen. 7. Voorlezen helpt kinderen bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling: het kan hen helpen om indrukken en gevoelens te verwerken, het vergroot hun gevoel van eigenwaarde en het helpt hen na te denken over hoe je problemen kunt aanpakken. 8. Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren. 9. Voorlezen is leuk! 10. Voorlezen stimuleert de fantasie. 1 Bonset, H. & Hoogeveen, M. (2008). Leesbevordering en fictie in het basisonderwijs. Een inventarisatie van empirisch onderzoek in het perspectief van leerplanontwikkeling. Enschede: SLO. 2 Mol, S., Bus, A., Jong, M. de & Smeets, D. (2008). Added value of dialogic parent-child book readings. A meta analysis. Leiden: Universiteit Leiden.

3 03 Voorlezen in de kinder opvang Sinds 2000 doet TNS NIPO in opdracht van Stichting Lezen elke vier jaar onderzoek naar voorlezen in de kinderopvang. Uit het onderzoek van 2008 blijkt dat er steeds meer en beter wordt voorgelezen, maar dat het nog vaker en structureler kan. 3 De meeste van uw collega s zijn zich bewust van het belang van (voor) lezen voor de ontwikkeling van kinderen. Toch is het vaak lastig om hier in het drukke dagprogramma tijd voor te maken. Hieronder volgt een aantal tips om binnen uw kinderopvanglocatie een leescultuur te creëren: 1. Gebruik de beschikbare materialen Er zijn veel prentenboeken beschikbaar op dvd, cd-rom en websites. De zogenoemde Levende Boeken blijken goed te helpen bij de taalontwikkeling van kinderen. 4 Meer informatie over online abonnementen op Levende Boeken vindt u op en op De KRO heeft een educatief televisieprogramma met een aantal Levende Boeken genaamd Mijn mooiste prentenboek. Deze serie is op dvd verkrijgbaar en te bestellen via U kunt Levende Boeken natuurlijk ook kopen bij de boekhandel of lenen in de bibliotheek. 2. Neem (voor)lezen op in het vaste programma van uw kinderopvanglocatie Door (voor)lezen op te nemen in het vaste programma van uw kinderopvanglocatie vergroot u de kans dat het een structureel onderdeel wordt van de dagelijkse gang van zaken. Reserveer in uw begroting middelen voor de aanschaf van boeken nieuwe boeken zijn altijd weer een aanleiding om te gaan voorlezen. 3. Schakel anderen in Als medewerker in de kinderopvang kunt u natuurlijk in de eerste plaats zelf voorlezen aan de kinderen. Maar u kunt ook anderen, ouders of vrijwilligers, vragen om voor te lezen. Wellicht kunt u daar nog veel meer gebruik van maken dan u nu doet. Zorg wel voor een goede training van deze mensen. Uw bibliotheek kan hierin ondersteunen. Ook vinden oudere kinderen het vaak leuk om voor te lezen aan jonge kinderen. 3 Antonis, N. & Nijntjes, W. (2008). Voorlezen in de kinderopvang Amsterdam: TNS NIPO. 4 Bus, A. & Jong, M. de (2007). Een Witte is een Poes, een Zwarte een Kat, Uitbreiding van Woordenschat onder Invloed van Levende Boeken. In: De Wereld van het Jonge Kind (mei 2007).

4 04 4. Stimuleer het lezen bij de kinderen thuis Hoe meer er wordt gelezen, hoe beter het is. Het gezin van het kind speelt hierin een cruciale rol. U kunt ouders vertellen hoe leuk hun kind het voorlezen vindt. Wijs hen op de mogelijkheid lid te worden van de bibliotheek. Voor kinderen onder de 18 jaar is dit vaak gratis. 5. Zet leuke boeken ook op een bereikbare plek Voor kinderen is het belangrijk om te merken dat boeken een normaal onderdeel zijn van hun leefomgeving. Dit kunt u doen door boeken laag bij de grond in een kast neer te zetten, zodat kinderen zelf sneller een boek pakken. In plaats van boeken op een hoge plank neer te zetten en alleen te pakken als er wordt voorgelezen. Plaats de boeken met de voorkant naar voren dat is veel aantrekkelijker dan een rug van een boek.

5 05 Zeven voorleestips Voorlezen is leuk en iedereen kan het doen. Onderstaande tips helpen u ervoor te zorgen dat het voorlezen ook echt effect heeft, het boek de kinderen aanspreekt en het plezier in lezen wordt bevorderd. 1. Kies een boek dat past bij de ontwikkeling en belangstelling van de kinderen Baby s Voorlezen kan al aan heel jonge kinderen. Al vanaf de eerste maanden experimenteert een baby met taal. Baby s doen geluiden die ze horen na. Ze zien gebaren en gezichtsuitdrukkingen en koppelen klankcombinaties aan betekenissen. Ze herkennen veelgebruikte klanken en woorden. Bijvoorbeeld in spelletjes zoals kiekeboe. Ze spelen met letterblokken in de box. Ze grijpen naar boekjes. Voor een baby kunt u natuurlijk ook zingen of hardop vertellen waar u mee bezig bent. Al vlug volgt het bekijken van eenvoudige prenten in stoffen of hardkartonnen babyboekjes waarbij u van alles kunt vertellen. Jonge kinderen Ook voorlezen aan een kind dat zelf heeft leren lezen is leuk en nuttig. Het kan de afstand overbruggen tussen wat een kind (technisch) aankan en wat het graag zou willen lezen. En als kinderen nog moeite hebben met de techniek van het lezen, helpt voorlezen de kinderen om lezen leuk te blijven vinden. En verder... Een boek mag best een beetje moeilijk zijn. Door het vaker voor te lezen en te praten over het verhaal, leren kinderen er steeds meer van. Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kunt u een kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Zo onthoudt het kind het woord beter. 2. Kies een boek dat aansluit bij de actualiteit Is het Kerst, Sinterklaas of Suikerfeest? Is het winter, lente, zomer, herfst? Is er kermis? Kinderen vinden het altijd leuk om bezig te zijn met iets dat ze uit meerdere situaties herkennen. Ook hier kan de bibliotheek u bij helpen. Of kijk eens op

6 06 3. Laat de kinderen meedoen Betrek het kind bij het verhaal Door te praten over het verhaal en het verhaal te koppelen aan de eigen ervaring, worden de kinderen betrokken bij het verhaal en leren ze er het meest van. Laat de kinderen dus meedoen met het voorlezen. Lees de titel voor en laat de kaft zien. Waar zou het boek over gaan? Vertel vooraf in het kort iets over de inhoud van het verhaal. Stel vragen tijdens het lezen Ook tijdens het lezen kunt u vragen stellen. Bijvoorbeeld hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Wat zou er allemaal kunnen gebeuren in het verhaal? Daardoor denken kinderen goed na. Het helpt kinderen om ook in andere gevallen oplossingen te zoeken. Geef kinderen tijdens het voorlezen de gelegenheid om zelf opmerkingen te maken. Ga in op de ervaringen van kinderen. Laat bij een prentenboek de plaatjes goed zien en laat kinderen het verhaal eens navertellen. Stel vragen na afloop Stel ook na afloop vragen over het boekje. Hebben de kinderen zelf wel eens zoiets meegemaakt? Waar gaat het verhaal nou over? Wie spelen in het verhaal een rol? Wat gebeurt er met die personages? 4. Lees het boek eerst zelf een keer door Lees een boek eerst zelf een keer. Het voorlezen gaat dan veel beter. Op die manier bent u beter voorbereid op wat er gaat komen. 5. Lees duidelijk Lees rustig en duidelijk. Kijk de kinderen aan tijdens het lezen en let op of zij het verhaal nog kunnen volgen. Bouw tijdens het lezen bewust pauzes in. Let op hoe u het boek vasthoudt, laat uw gezicht er niet achter verdwijnen. Maak tijdens het voorlezen af en toe gebaren om de woorden te verduidelijken. Maak gebruik van de mogelijkheden van uw stem, maar maak er geen toneelstukje van.

7 07 6. Lees hetzelfde boek vaker voor Kinderen willen een verhaal graag eindeloos vaak horen. Steeds opnieuw hetzelfde verhaal vinden ze prachtig. Herhaling is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. De nieuwe woorden en de verhaallijn blijven steeds beter hangen. 7. Kies voor vaste momenten Kinderen houden van regelmaat. Zij voelen zich prettig als ze weten waar ze aan toe zijn op een dag. Kies daarom vaste momenten om voor te lezen. Een rustig moment met weinig afleiding is fijn. Lezen creëert zo een rustmoment in de dag.

8 08 Hoe kies ik een goed voorleesboek? Wat maakt een boek tot een goed voorleesboek? Waar moet u op letten als u een boek kiest? Natuurlijk moet het verhaal de kinderen aanspreken. Maar er zijn ook wat algemene kenmerken die u kunnen helpen bij de keuze van een goed boek. Let op onderstaande dingen: n Zijn de zinnen niet te lang en te ingewikkeld? Maar zijn ze aan de andere kant ook niet te simpel en te kort? n Is het woordgebruik gevarieerd en beeldrijk? Hierdoor kunnen kinderen zich een voorstelling maken van wat er wordt voorgelezen. De woordenschat van kinderen wordt razendsnel groter. n Is het taalgebruik klankrijk? Grappige woorden en klanknabootsingen vinden kinderen leuk. Daardoor luisteren ze ook beter. n Zit er humor in het verhaal? n Heeft het verhaal een duidelijke structuur? Volgen de gebeurtenissen elkaar logisch op? Dat maakt dat kinderen een verhaallijn leren volgen. n Zijn de hoofdstukken niet te lang? Vormen zij een afgerond geheel? Het slot van het hoofdstuk moet zo zijn geschreven dat met spanning naar het vervolg zal worden uitgekeken. n Nodigt het verhaal voldoende uit tot meedenken, meevoelen en meebeleven? n Is het verhaal zo opgebouwd dat de luisteraar nieuwsgierig blijft naar wat er verder zal gebeuren?

9 09 Waar vind ik goede voorleesboeken? De bibliotheek U kunt alle boeken kopen, maar u kunt de boeken natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek. Vraag eens advies aan iemand van de plaatselijke bibliotheek. De bibliotheek heeft in de eerste plaats een brede collectie prentenboeken, cd s, dvd s en cd-roms, maar ook vaak speelleermaterialen voor jonge kinderen. Die kunnen allemaal geleend worden. Ook kan de bibliotheek helpen met het kiezen van de leukste, meest passende boeken. Misschien kunnen zij een kast bij u op de kinderopvang inrichten met leuke boekjes die steeds verwisseld worden. De bibliotheek geeft verder aan ouders en professionals, individueel en collectief, advies over voorlezen in de vorm van voorlichting, workshops of lezingen. De bibliotheek vormt vaak onderdeel van een lokaal netwerk met de kinderopvang, het consultatiebureau, de jeugdzorg en de gemeente. De gemeente is in zo n geval regievoerder. In dit netwerk kunt u voor de kinderopvang allerlei afspraken maken over het lenen van boeken, het kiezen van de goede boeken, het geven van cursussen en dergelijke. Wanneer u nog niet in zo n netwerk zit, kunt u zelf contact opnemen met de bibliotheek om te zien wat de bibliotheek allemaal voor u kan betekenen. Overzichten van kinderboeken n De Boek en Jeugd Gids is een database, waarin een ruime selectie jeugdboeken is opgenomen, die bovendien voortdurend wordt uitgebreid. U kunt deze database vinden op In deze databank staat een selectie van boeken voor kinderen van 0 tot 16 jaar. Het gaat om de mooiste, leukste of meest bruikbare titels. Daarbij is vooral gelet op lees- en kijkplezier. In de databank kunt u zoeken op leeftijd, (woorden uit de) titel, auteur, illustrator, vertaler, serie, trefwoord of andere vrije woorden. Tot en met 2009 verschenen er gedrukte uitgaven van de Peuterboekengids, Boek en Jeugd Gids 4-12 jaar en Boek en Jeugd Gids 12+. n U kunt zich ook abonneren op Leesgoed, het tijdschrift over jeugdliteratuur dat ook aandacht besteedt aan de allerkleinsten. Leesgoed is een bron van informatie voor iedereen die werkt met kinderen van 0 tot 15 jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op

10 10 Boekentips Op een boek staat vaak waar het over gaat en voor welke leeftijd het geschikt is. Hieronder vindt u tips voor leuke boeken. Uw bibliotheek kan u verder adviseren over leuke (voor)leesboeken. Voor de leeftijd 0 tot 4 jaar:

11 11 Voor de leeftijd 4 tot 8 jaar: Voor de leeftijd 8 tot 12 jaar:

12 12 Kijk voor meer leuke boeken ook eens op de volgende websites: Veel kinderboekenschrijvers hebben hun eigen website met leuke tips, kleurplaten, opdrachten en liedjes. Kijk bijvoorbeeld eens op:

13 13 Opleiding voorleescoach Er bestaat voor u als medewerker in de kinderopvang de mogelijkheid om een professionele training te volgen tot voorleescoach in de kinderopvang. Voorleescoach is een training voor professionals die werken met kinderen van 0 tot 12 jaar. De training duurt in totaal drie dagen. De training is ontwikkeld door skon kinderopvang samen met Sardes, Biblioservice Gelderland, Leeskraam, Vereniging Openbare Bibliotheken en Stichting Lezen. De training kan bij skon gevolgd worden of bij u op locatie. Als u de training heeft gevolgd, kunt u: n Lezen een structurele plek geven binnen uw kinderopvanglocatie; n Verschillende voorleesactiviteiten organiseren; n Een verantwoorde keuze maken bij de inkoop van kinderboeken; n Een netwerk opbouwen met samenwerkingspartners zoals de bibliotheek. Meer informatie vindt u op Nationale Voorleesdagen Jaarlijks vinden in januari De Nationale Voorleesdagen plaats. Deze leesbevorderingscampagne is gericht op kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, dus vooral op kinderen tot 6 jaar. Bibliotheken, boekhandels, scholen, kinderdagverblijven en consultatiebureaus organiseren gedurende twaalf dagen verschillende activiteiten rondom voorlezen. De voorleesdagen zijn uitgegroeid tot een vaste activiteit van veel instellingen. Het initiatief voor De Nationale Voorleesdagen is afkomstig van Stichting Lezen ( De organisatie is in handen van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het Nationale Voorleesontbijt is het startmoment van De Nationale Voorleesdagen. Vele bekende Nederlanders doen hier jaarlijks aan mee. Ook plaatselijke bekendheden als de burgemeester en de brandweercommandant lezen tijdens dit ontbijt voor aan jonge kinderen. Meer informatie vindt u op

14 14 Prentenboek van het jaar Ieder jaar staat een prentenboek centraal bij De Nationale Voorleesdagen. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen kiest tien prentenboeken als mooiste prentenboeken van het afgelopen jaar. Deze tien prentenboeken zijn terug te vinden in de diverse materialen rondom De Nationale Voorleesdagen. Een van de boeken wordt uitgekozen tot prentenboek van het jaar. De kinderopvang ontvangt voor De Nationale Voorleesdagen een informatiepakket met onder meer affiches en een informatiefolder. De bibliotheek heeft aanvullende materialen beschikbaar zoals les- en speelsuggesties en kleurplaten. Doe jaarlijks mee met De Nationale Voorleesdagen. Informeer naar de voorleesactiviteiten bij uw bibliotheek in de buurt. Vraag aan de bibliotheek of zij materialen heeft die geschikt zijn voor de kinderopvang zoals kleurplaten. Organiseer bijvoorbeeld een voorleesontbijt met een voorlezer op de kinderopvang. Uw bibliotheek heeft vaak goede contacten met lokale auteurs. Download beeldmateriaal van De Nationale Voorleesdagen van de website van Stichting CPNB ( of en hang deze op. Kinderboekenweek De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober georganiseerd. De Kinderboekenweek duurt tien dagen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Bibliotheken, scholen, boekhandels en culturele centra organiseren in het hele land allerlei activiteiten rond een thema. Tijdens de Kinderboekenweek ontvangt iedereen bij aankoop van een kinder- of jeugdboek de Kinderboekenweekuitgave als geschenk van de boekhandel. Meer informatie vindt u op

15 15 Specifieke (voor)lees programma s Bibliotheken, maatschappelijke organisaties en experts hebben de afgelopen jaren verschillende projecten ontwikkeld met als doel de taalvaardigheid van kinderen te verbeteren. Hieronder vindt u een korte beschrijving van enkele van deze projecten. Deze opsomming is niet uitputtend, maar geeft u wel een beeld van wat er beschikbaar is. Boekenpret Boekenpret is een bibliotheekprogramma dat jonge kinderen en hun ouders laat ontdekken dat je veel plezier aan voorlezen kunt beleven. Alle producten binnen dit project zijn herkenbaar vormgegeven. Naast een handleiding en een tippenboek (in verschillende talen) zijn er veel ondersteunende producten ontwikkeld, zoals een kartonnen wandplaat, cd s, dvd s, rammel- bad-, glim- en voelboekjes en vingerpopjes. Per locatie kunt u een keuze maken uit activiteiten en materialen. Het aantal organisaties en instellingen dat bij de uitwerking een rol speelt, kan wisselen. Voor veel gemeenten heeft de gezamenlijke aanpak binnen Boekenpret een belangrijke meerwaarde. Concreet betekent die gezamenlijke, brede aanpak dat kinderdagverblijven, consultatiebureaus, bibliotheken, scholen, peuterspeelzalen en andere instellingen nauw samenwerken. Meer informatie vindt u op Fantasia Fantasia is een strategische, gestructureerde leesbevorderingsaanpak, gericht op kinderen in het basisonderwijs. Het vrijblijvende karakter van leesbevordering wordt hiermee doorbroken. Fantasia heeft als doel: het bevorderen van het lezen van boeken, het bevorderen van leesplezier en het verbeteren van de leesprestaties op school. Fantasia kan goed worden ingezet als middel om het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid vorm te geven. Meer informatie vindt u op

16 16 Boekstart Boekstart is een programma waarbij jonge ouders gratis boeken ontvangen voor hun pasgeboren kind. Uit onderzoek naar de Britse versie van dit programma blijkt dat Boekstart zorgt voor een voorsprong bij kinderen die beginnen met lees- en taalonderwijs en dat kinderen deze voorsprong gedurende hun hele schoolloopbaan behouden. In Nederland is in 2009 een proef gehouden met Boekstart. De bedoeling is dat het programma in heel het land wordt ingevoerd. Ouders van baby s worden intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking gebracht via de plaatselijke openbare bibliotheek. De bibliotheek zorgt binnen een hecht netwerk dat gemeenten, consultatiebureaus (en in het verlengde daarvan kinderdagverblijven) actief betrokken worden bij Boekstart voor baby s. Meer informatie vindt u op De Taallijn De Taallijn is een werkwijze voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen om de taalontwikkeling van jonge kinderen van 7 tot 9 jaar te stimuleren. Via het werken met een zogenoemde activiteitencyclus kunnen medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten en studenten taalvaardigheden bij kinderen bevorderen. De Taallijn richt zich op vijf speerpunten: n Beginnende geletterdheid; n ICT en multimedia; n Mondelinge taal; n Ouderbetrokkenheid; n Werken aan de woordenschat. Bij het speerpunt ouderbetrokkenheid hoort een oudercursus taalstimulering. De oudercursus taalstimulering is bedoeld voor autochtone en allochtone ouders van peuters en kleuters op instellingen die werken volgens het principe van De Taallijn. Meer informatie vindt u op

17 17 VoorleesExpress De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Zo worden de kinderen in aanraking gebracht met Nederlandse kinderboeken en het plezier in (voor)lezen. Het voorlezen prikkelt de taalontwikkeling van de kinderen, versterkt hun gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal en verrijkt het taalaanbod in huis. De doelgroep van de VoorleesExpress zijn kinderen van 2 tot en met 8 jaar met een taalachterstand. Kijk voor meer informatie op de website Voorleesvogel De Voorleesvogel is een multimediaal voorleesprogramma voor kinderen in de voor- en vroegschoolse periode (0 tot 6 jaar) gericht op ouders en professionals. De Voorleesvogel heeft tot doel de taalvaardigheid en het leesplezier bij jonge kinderen en hun ouders te stimuleren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld gedurende een periode van vier tot zes weken wekelijks een rugzakje mee naar huis te geven met een boek en een dvd. Daarnaast ondersteunt het programma professionals in het onderwijs, welzijn en educatie. De Voorleesvogel bestaat uit een dvd en een website (

18 18 Handige websites B Een website voor jonge kinderen, hun ouders en hun opvoeders. De website bevat leerzame spelletjes en animaties van bekende prentenboeken. Ook geeft deze website informatie over de leer- en taalontwikkeling van het kind. Daarnaast zijn er goede boeken te koop waar een dvd of cd-rom bij verkrijgbaar is. Ook is het mogelijk om u te abonneren op online toegang tot een aantal digitale prentenboeken. Deze internetgids bestaat uit een ruime selectie jeugdboeken, speciaal geselecteerd door deskundigen. Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. Op deze website vindt u honderden boekentips voor jonge mensen van 8 tot 18 jaar. C De informatiewebsite van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Op deze website vindt u onder andere informatie over de Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen, de Nederlandse Kinderjury en het bekronen van kinderboeken. D Informatie over de campagne voor alle kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. H Website van het project Het begint met lezen.

19 19 K Deze website is bestemd voor ouders. U vindt hier informatie over taalontwikkeling van baby s, peuters en kleuters. Ook staan op deze website tips over taalstimulering en links naar andere websites. L Deze website is gekoppeld aan het tijdschrift Leesgoed. U vindt hier meer informatie over boeken en cultuur voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Ook kunt hier alles lezen over jeugdliteratuur, internet, leesbevordering en onderzoek naar leesgedrag. Dit is een website vol boekenspelletjes, kleurplaten en tips voor goede kinderboeken. Met een databank vol informatie over producten op het gebied van taalstimulering en leesbevordering. Het leesplein bestaat uit een voorleesplein (voor 0 tot 6 jarigen), een kinderboekenplein (voor 6 tot 12 jarigen), een jeugdboekenplein (voor 12 tot 16 jarigen) en het onderdeel laten lezen (voor ouders, bibliothecarissen, onderwijsgevenden). Via deze website kunt u zich abonneren op online toegang tot digitale prentenboeken. Website van Stichting Lezen. Deze stichting stimuleert lezen in de meest brede zin van het woord. M Via deze website kunt u onder andere meertalige prentenboeken bestellen. Een databank met informatie over producten en projecten op het gebied van taalstimulering en leesbevordering die kunnen worden ingezet voor kinderen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands.

20 20 N Via deze website kunt u het verhalenspel Narrathon Junior bestellen. Als kinderen hier een account aanmaken, krijgen ze oefenopdrachten om een verhaal te schrijven. Ook kunnen de kinderen er verhalen van anderen lezen en staan er schrijf- en stijltips op voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op deze website vindt u onder andere een overzicht van boeken en tijdschriften gericht op leesbevordering. O Veel tips voor ouders, over alle onderwerpen waar ouders mee te maken hebben, met een speciale pagina over taalontwikkeling. P Hier kunt u veel titels van boeken, liedjes en versjes vinden. Een deel kan ook worden bekeken en beluisterd. Er is een aparte pagina over voorlezen, waarin tien gouden voorleestips zijn opgenomen. S Deze website bevat meer informatie over de training voorleescoach in de kinderopvang. U kunt zich hier ook aanmelden voor de training. T Op de website van De Taallijn vindt u achtergrondinformatie over het programma. Ook vindt u een overzicht van de producten van De Taallijn zoals boeken, cd-roms, dvd s, digitale prentenboeken, checklisten en scholingsmogelijkheden.

21 21 V Op deze website vindt u meer informatie over het vertelkastje. Via de website kunt u een handboek over het vertelkastje bestellen en vindt u meer informatie over (kinder)workshops en voorstellingen over het vertelkastje. Op deze website vindt u meer informatie over de achtergrond, doelstellingen en doelgroep van het project de Verteltas. Website met informatie over de VoorleesExpress. Een project waarbij kinderen wekelijks thuis worden voorgelezen. Boekenspelletjes, kleurplaten en tips voor goede kinderboeken voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar. De Voorleesvogel is een multimediaproject ontwikkeld door de bibliotheken van de vier grote steden dat deels gericht is op voorscholen en deels op het voorlichten van ouders over voorlezen. W WePboek bestaat uit twintig geanimeerde prentenboeken. Deze animatieboeken zijn korte en educatieve filmpjes waarin de plaatjes van de prentenboeken letterlijk tot leven komen. In het najaar 2009 hebben 2000 kinderopvanglocaties zich gratis mogen abonneren op WePboek door steun van het Kinderopvangfonds.

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

Voorlezen aan peuters

Voorlezen aan peuters Voorlezen aan peuters Voorlezen is voor een kind heel belangrijk. Het is gezellig, maar het is ook van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen, maar zeker ook voor

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen

De Voorleesvogel. Tips bij interactief voorlezen De Voorleesvogel Tips bij interactief voorlezen 1 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Onderwijsbureau 070-3534552 hwi@dobdenhaag.nl 2 Interactief voorlezen Het is de kunst van interactief voorlezen om

Nadere informatie

Logopraxis Dorp 31/0002 9185 Wachtebeke 09/345 81 46 0486/ 61 31 97 www.logopraxis.be info@logopraxis.be

Logopraxis Dorp 31/0002 9185 Wachtebeke 09/345 81 46 0486/ 61 31 97 www.logopraxis.be info@logopraxis.be Logopraxis Dorp 31/0002 9185 Wachtebeke 09/345 81 46 0486/ 61 31 97 www.logopraxis.be info@logopraxis.be Tips & tricks Om het lezen voor uw kind zo aangenaam mogelijk te maken, zijn er een aantal handige

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Peuters 3. Schoolteam 7. Tarieven 8. Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek Inhoudsopgave Voorwoord 2 Peuters 3 Schoolteam 7 Tarieven 8 Bijlage: Inschrijfformulieren Titeloverzicht Centrale Prentenboek 1 Voorwoord Wie Peuters Nationale Voorleesdagen Het Voorleesontbijt vormt de

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

De magie van het lezen. Kris Verbeeck

De magie van het lezen. Kris Verbeeck De magie van het lezen Kris Verbeeck Waarom is lezen belangrijk? Ontwikkeling van literaire competentie: verhaalstructuur, verband met de werkelijkheid, verwijzingen en toespelingen, humor,... Uitbreiding

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Voorlezen in de kinderopvang

Voorlezen in de kinderopvang Voorlezen in de kinderopvang Voorlezen geeft jonge kinderen een goede start voor het lezen in hun verdere leven. Hoe vroeger in hun leven ze voorgelezen worden, hoe beter. Dat geldt voor de thuisomgeving,

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school?

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school? Geachte ouders In deze laatste nieuwsbrief voor de herfstvakantie treft u vooral informatie aan van buiten de school. De informatie is echter leuk, belangrijk en interessant genoeg om te plaatsen. Alvast

Nadere informatie

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers

Maart 2015. Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8. Beste ouders, verzorgers Maart 2015 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 8 Beste ouders, verzorgers In deze kern leerde uw kind: Woorden: bank en licht Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld

Nadere informatie

Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind. Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid

Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind. Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid Agenda themakoffiemiddag 13.15u-13.30u 13.30u-14.30u 14.30u-14.45u inloop met koffie / thee fototentoonstelling

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen

KWALITEITSKAART. Bibliotheek op school. Taal / lezen / rekenen KWALITEITSKAART Taal / lezen / rekenen PO Kinderen die graag lezen, gaan meer lezen. Kinderen die meer lezen, gaan beter lezen. Kinderen die beter lezen gaan beter leren. Leesbevordering is daarom een

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9.

Wegwijzertje. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9. Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 15 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 9 Geachte ouders, Wegwijzertje De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Het was goed elkaar

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Ouders inspireren. bij voorlezen en taalontwikkeling. Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Ouders inspireren. bij voorlezen en taalontwikkeling. Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers Ouders inspireren bij voorlezen en taalontwikkeling Praktische tips voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers Meer verdiepi ng en achtergron d vind je in Kwes tie van lezen nr. 8 (Stichting Leze n)

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders

TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders TALEN JE LEVEN! Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders Talen kleuren je leven! Groei je op met meer dan één taal? Kun je in verschillende situaties meer dan één taal gebruiken of spreken?

Nadere informatie

Nieuws uit CBS Het Kompas. Toetsen

Nieuws uit CBS Het Kompas. Toetsen Nieuws uit CBS Het Kompas Voor iedereen, die ik nog niet persoonlijk gezien heb, nog de beste wensen voor 2014! Toetsen Wij zijn alweer ruim drie weken aan het werk in de klassen. Hier op school heerste

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Workshop voor leid(st)ers

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Workshop voor leid(st)ers De Voorleesvogel voor ouders en peuters Workshop voor leid(st)ers 1 Gemeentebibliotheek Utrecht Bureau Educatieve Ondersteuning 030-2861943 gbu.beo2@utrecht.nl 2 Inhoud Inleiding... 4 Opzet van de workshop...

Nadere informatie

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE?

1a. Werkt uw kinderopvang met een specifiek taalstimuleringsprogramma bijvoorbeeld vanwege VVE? Voorbeeld leesplan kinderopvang Meerjarenplan 1. Visie Raadpleeg het beleidsplan of het taalplan van uw kinderopvanginstelling en vraag na bij collega's. Waarom vindt uw kinderopvanginstelling leesbevordering

Nadere informatie

LEESPLEIN Met lezen meer beleven

LEESPLEIN Met lezen meer beleven LEESPLEIN Met lezen meer beleven Leesplein.nl: dé vraagbaak voor jonge lezers en hun opvoeders Leesplein biedt al meer dan tien jaar een schat aan informatie over lezen en leesbevordering. Hierdoor is

Nadere informatie

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping

Kinderdagverblijfaanbod 2013. Bibliotheek De tweede verdieping Inhoudsopgave Inleiding 3 Abonnementen Voorlezen 4 Educatieve ondersteuning bij de opvoeding van peuters 4 Voorlezen, voorlichting lees-en taalontwikkeling 5 Taalontwikkeling: het prille begin 5 Seizoenen

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij

H O F N I E U W S. Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag, alle leerlingen vrij H O F N I E U W S AGENDA Groep(en) Activiteit Woe. 25/1 t/m za. 4/2 1 t/m 8 Nationale Voorleesdagen Ma. 23 t/m za. 28 januari Centrale wervingsdagen Stichting Veldvest Do. 9 februari 1 t/m 8 Studiedag,

Nadere informatie

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Tips en suggesties voor het opzetten van een leesclub voor laaggeletterden Inleiding Ontspannen de krant lezen en op de hoogte blijven van het nieuws van de dag.

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag

29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag 29 januari studiemiddag Team 7 april Studiedag Team, hele dag 4 maart TOF studiedag Beste abonnees, Afgelopen weekend was er toch even sneeuwpret voor de kinderen. Prach ge plaksneeuw en daardoor grote

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

Read2Me! Read2Me! wordt uitgevoerd in opdracht van de bibliotheken in samenwerking met ProBiblio. Wij wensen u veel plezier met Read2Me! op uw school.

Read2Me! Read2Me! wordt uitgevoerd in opdracht van de bibliotheken in samenwerking met ProBiblio. Wij wensen u veel plezier met Read2Me! op uw school. Read2Me! Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor alle brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen elkaar in wedstrijdvorm voorlezen uit door hen gekozen boeken. Zij lezen tussen oktober

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN Handleiding voor leerkrachten Voorwoord Na de succesvolle Nationale Voorleeskampioenschappen van 2014 zijn wij weer op zoek naar voorleestalent. En ook nu hebben

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek

De Voorleesvogel voor ouders en peuters. Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek De Voorleesvogel voor ouders en peuters Introductiebijeenkomst met ouders Draaiboek 1 Gemeentebibliotheek Utrecht Bureau Educatieve Ondersteuning 030-2861943 gbu.beo2@utrecht.nl 2 Inhoud Inleiding... 4

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Piramide voor gastouders

Piramide voor gastouders Gastouderopvang Piramide Piramide voor gastouders Plezier voor kinderen, gastouders en ouders! Voor alle kinderen van 0-4 jaar Compleet pakket Tips, suggesties en uitgewerkte activiteiten Professionalisering

Nadere informatie

LEZEN - Kunst van Lezen

LEZEN - Kunst van Lezen LEZEN - Kunst van Lezen Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer bevat

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN

CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN DE TAALLIJN CHECKLIST LEIDSTERVAARDIGHEDEN Binnen de Taallijn staat de deskundigheidsbevordering van (toekomstige) leidsters centraal. De nadruk in de scholing ligt dan ook

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X

Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Effecten van het VVE-aanbod van Bibliotheek West-Achterhoek in gemeente X Een monitoring-onderzoek naar de effecten van het VVE-aanbod van de bibliotheek In opdracht van Bibliotheek West-Achterhoek Uitgevoerd

Nadere informatie

Voor en vroegschoolse educatie

Voor en vroegschoolse educatie Organisatie Voor en vroegschoolse educatie Hoe zit het nu precies? S K S G Centraal Bureau Heresingel 10 9711 ES Groningen Telefoon: (050) 313 77 27 E-mail: algemeen@sksg.nl Wat is VVE? De afkorting VVE

Nadere informatie

Sam is geboren. CITO-eindtoets groep 8. Voorleeskampioen. Groep 4 gaat gymmen. Afronding opleiding ALO

Sam is geboren. CITO-eindtoets groep 8. Voorleeskampioen. Groep 4 gaat gymmen. Afronding opleiding ALO Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2012 2013 Inhoud: 31 januari 2013 Pagina 1 Sam is geboren

Nadere informatie

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Digitale prentenboeken voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Prentenboeken komen tot leven Digitale peuter- en prentenboeken voor op de computer en apps voor smartphone of tablet: er komen er steeds meer,

Nadere informatie

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5

BiblioMemo. Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 BiblioMemo Handleiding voor de bibliotheek Groep 5 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Het spel BiblioMemo is een product van NBD/Biblion en is ontwikkeld in samenwerking met Cubiss. Samenstelling: José Peijen,

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

PUK! Spelkaartjes behorende bij spelbord Pak een Puk!, thema Woordenschat & Taal.

PUK! Spelkaartjes behorende bij spelbord Pak een Puk!, thema Woordenschat & Taal. PUK! Spelkaartjes behorende bij spelbord Pak een Puk!, thema Woordenschat & Taal. # STEL MEDESPELER ENKELE GESLOTEN VRAGEN EN STEL ENKELE OPEN VRAGEN. LEUKE TAALACTIVITEIT BIJ HET THEMA HATSJOE! IS...

Nadere informatie

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Programma Kennismaken Presentatie Jong geleerd Warming-up Pauze Praktische oefening Afsluiting Jong geleerd over het belang van actieve stimulering van ontluikende

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Kinderen die elke dag vijftien minuten worden voorgelezen, horen ruim 1,1 miljoen woorden per jaar. Dat is

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels (indien mogelijk); Griffel- en Kinderjurywinnaars;

Nadere informatie

Handleiding Read2Me! Den Haag Winnaar Landelijke finale 2015 Foto: Kees-Jan Bakker

Handleiding Read2Me! Den Haag Winnaar Landelijke finale 2015 Foto: Kees-Jan Bakker Handleiding Read2Me! Den Haag 2016-2017 Winnaar Landelijke finale 2015 Foto: Kees-Jan Bakker Read2Me! Beste directie, beste brugklas-docent, beste mediathecaris, Voor de zevende keer organiseert Bibliotheek

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht

De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht De kwaliteit van de leesomgeving verdient aandacht Voorlezen is belangrijk, maar staat niet op zichzelf. Er is meer nodig om jonge kinderen te laten uitgroeien tot mensen die makkelijk kunnen lezen en

Nadere informatie

Begrijpend Luisteren

Begrijpend Luisteren WORKSHOP PRENTENBOEKEN Begrijpend Luisteren in de onderbouw van de basisschool Doel Een theoretische verdieping en praktische voorbereiding om een prentenboek interactief voor te kunnen lezen. Begrijpend

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving

Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving Hoofdstuk 8 Kenmerken van de thuisomgeving De relatie tussen leesvaardigheid en de ervaringen die een kind thuis opdoet is in eerder wetenschappelijk onderzoek aangetoond: ouders hebben een grote invloed

Nadere informatie

Helpdesk voor educatie. De bibliotheek helpt leren

Helpdesk voor educatie. De bibliotheek helpt leren Helpdesk voor educatie De bibliotheek helpt leren Leren doen we ons leven lang. Leren doen we ons leven lang. Spelenderwijs of georganiseerd, alleen of in groepen, vanaf het moment dat we geboren worden

Nadere informatie

Reader voor pedagogisch medewerkers

Reader voor pedagogisch medewerkers Reader voor pedagogisch medewerkers Module 1: Taalaanbod Wat zeg je en hoe zeg je het Rijk taalaanbod Er is veel verschil in taalaanbod: rijke of arme taal en alles daar tussenin. Het is van belang te

Nadere informatie

Handleiding Read2Me! Den Haag

Handleiding Read2Me! Den Haag Handleiding Read2Me! Den Haag 2013-2014 Foto: Kees-Jan Bakker Read2Me! Beste directie, beste brugklas-docent, beste mediathecaris, Alweer voor de vierde keer organiseert de Bibliotheek Den Haag de voorleeswedstrijd

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Lesbrief Hartsvriendjes. Avonturen van Kris Krokodil.

Lesbrief Hartsvriendjes. Avonturen van Kris Krokodil. Lesbrief Hartsvriendjes. Avonturen van Kris Krokodil. Kris Krokodil is een beetje anders, want hij heeft een aangeboren hartafwijking. Daarom is hij geopereerd. Dat is te zien aan een groot litteken op

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met:

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: MEER WETEN? Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: ynfo@afuk.nl Of bezoek de volgende websites: www.afuk.nl www.sfbo.nl www.taalgroeimeter.nl www.heitenmem.nl www.tomke.nl www.ontdekdebieb.nl

Nadere informatie

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken Doe meer met Bas Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken In samenwerking met de gemeente Staphorst, directies, onderbouwleerkrachten en leid(st)ers van peuterspeelzalen in Staphorst. cip-gegevens

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het leren praten niet zo vlot. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start

Nadere informatie

Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond.

Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond. Kwispellezen Beestachtig goed lezen met een hond. Met een frisse blik Landelijke studiedag MLP en 4you! 07 juni 2018 Utrecht Demi van der A www.kwispellezen.nl Kwispellezen Kinderen lezen voor aan een

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie