SCHOOLJAAR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLJAAR"

Transcriptie

1 SCHOOLJAAR

2 Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen meer dan 30 jaar en toch zijn er veel leerlingen, ouders, werkgevers,... die deze onderwijsvorm niet kennen. Daarom beschrijven wij voor jou waar het deeltijds leren en werken voor staat en welke de doelstellingen ervan zijn. Zeer bondig samengevat vind je in deze brochure ook: - een beschrijving van de leerinhouden van de ingerichte opleidingen, - tot welke getuigschriften en/of (deel)certificaten het deeltijds leren en werken kan leiden. Je zult tevens merken dat leerkrachten, leerlingen- en trajectbegeleiders er alles aan doen om initiatieven te ontwikkelen waardoor leerlingen een voltijds engagement van leren en werkplekleren kunnen realiseren. Wellicht kan deze brochure niet al je vragen beantwoorden. Indien je nog specifieke vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op: wij zijn graag bereid je persoonlijk te ontvangen. Het team van CDO Campus Redingenhof

3 Inhoud Welkom Wie kan deeltijds leren en werken? Tot wanneer ben je leerplichtig? Hoe kan je deeltijds leren en deeltijds werken? Hoe voldoe je aan het voltijds engagement en dus aan de leerplicht? Ons studieaanbod Wat leer je? Welke beroepsopleiding kan je volgen? Welke attesten of getuigschriften kan je behalen? Onze opleidingen Praktische schikkingen Wens je meer informatie?

4 Wie kan deeltijds leren en werken? Het deeltijds beroepssecundair onderwijs is een leer- en opleidingssysteem waarin leerlingen leren kunnen combineren met werken. Dat kan voor alle jongeren vanaf 16 jaar of voor de jongeren vanaf 15 jaar die reeds het eerste en het tweede leerjaar secundair onderwijs volgden. Jongeren die om uiteenlopende redenen het voltijds onderwijs niet meer zien zitten, kunnen kiezen voor een andere aanpak om aan de leerplicht te voldoen. Het centrum probeert zoveel mogelijk met een eigen gezicht naar voren te komen: kleine leerlingengroepen, eigen aanpak, intensieve begeleiding en een soepel jaarprogramma aangepast aan de werk- of opleidingssituatie van de jongere. Leerlingen deeltijds onderwijs volgen 2 dagen per week de verplichte schoolse vorming die zowel lessen algemene vorming (PAV), 2de taal Frans als een beroepsopleiding omvat. Daarnaast wordt van alle leerlingen een engagement verwacht voor een aanvullende voltijdse weekinvulling hetzij met een tewerkstelling, een brugproject, een voortraject of een persoonlijk ontwikkelingstraject. Tot wanneer ben je leerplichtig? De leerplicht eindigt op 30 juni van het burgerlijk jaar waarin je 18 wordt. Indien je voor 30 juni 18 jaar wordt, eindigt je leerplicht op je verjaardag. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je probeert je studies te voleindigen om een (deel)certificaat, het getuigschrift tweede graad secundair onderwijs, het studiegetuigschrift tweede leerjaar derde graad secundair onderwijs, het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer of een diploma van het secundair onderwijs te behalen. Je hoeft deeltijds leren niet te stoppen op 18 jaar. Het verderzetten van je studies wordt wel verplicht gekoppeld aan een bijkomende weekinvulling die erkend wordt als voltijds engagement. Hoe kan je Deeltijds leren en Deeltijds werken? Deeltijds leren kan je in een Centrum Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (CDBSO) dat een officieel (deel)certificaat, getuigschrift en diploma van het Departement Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, mag afleveren. In Vlaams-Brabant is er maar één centrum van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap namelijk het CDO van het Koninklijk Atheneum Campus Redingenhof in Leuven. Deeltijds werken gebeurt met bemiddeling en begeleiding van het centrum deeltijds onderwijs. Elke leerling wordt individueel begeleid naar een tewerkstelling toe door een tewerkstellingsbegeleider en een trajectbegeleider. Zij zullen de nodige correcte en volledige informatie verstrekken aan de werkgever, de leerling en de ouders. Duaal leren kan ook in een Centrum Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs (CDBSO). Er zijn parallellen met het systeem van leren en werken maar ook belangrijke verschillen. Met deze onderwijsvorm leer je op school én op de werkvloer. Sommige praktijk gerelateerde zaken worden op school aangeboden, andere op de werkvloer. Voor meer informatie kan u terecht bij de coördinator en via volgende hyperlink:

5 Hoe voldoe je aan het voltijds engagement en dus aan de leerplicht? Er zijn verschillende mogelijkheden om hieraan te voldoen: (TOELEIDING) ARBEIDSDEELNAME: Doelgroep & voorwaarden a) de leerling is arbeidsrijp, maar heeft intensieve begeleiding nodig; in de toeleiding naar; de opstartfase van; de verderzetting van een reguliere tewerkstelling in het normaal economisch circuit. b) de leerling zit in een fase te oriënteren arbeidsdeelname of is tewerkgesteld. Mogelijke inhoud: Intensieve begeleiding alternerend leren: IBAL. De jongere wordt in zijn zoektocht en tewerkstelling individueel begeleid met als doel een duurzame tewerkstelling te realiseren. Boost. De school bepaalt in samenspraak met de externe partner de inhoud, frequentie en duur van het boost-traject. Dit betreft een sollicitatietraining in groep. Intensief solliciteren. De leerling solliciteert volledig zelfstandig en kan hierbij, naargelang de noden, begeleid worden door de trajectbegeleider. Tewerkstelling. De leerling werkt met één van volgende contracten: 1. overeenkomst alternerende opleiding (OAO) als het volume werkplekcomponent gemiddeld op jaarbasis ten minste 20 (klok)uren per week op de reële werkplek bedraagt. 2. de deeltijdse arbeidsovereenkomst (DAC) - als het volume werkplekcomponent gemiddeld op jaarbasis minder dan 20 (klok)uren per week bedraagt. - als het een onderneming uit de non-profit sector betreft waarop de sociale Maribel-regeling van toepassing is. 3. sociale maribel (gesubsidieerde contracten) 4. de werkplekcomponent kan in deze fase ook nog ingevuld worden door - het volgen van een sport gerelateerde opleiding - het verrichten van vrijwilligerswerk - het tijdelijk volgen van een bijkomende opleiding of cursus die specifiek gericht is op het verhogen van de tewerkstellingsperspectieven of inzetbaarheid op de arbeidsmarkt - het verrichten van culturele, sociale of sportactiviteiten georganiseerd door een instantie van de overheid of erkend door of namens een overheid AANLOOPFASE:

6 Een aanloopfase kan worden aangevat door jongeren met een minimumleeftijd van 15 jaar, die nog niet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs bezitten. Zij moeten ingeschreven zijn als regelmatige leerling binnen het stelsel van leren en werken én als deeltijds lerende bij de VDAB. De aanloopfase is steeds zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Dit wil zeggen dat de jongeren zo snel als mogelijk doorstromen naar een tewerkstelling maar er geen beperking in tijd wordt opgelegd. Aanloopfase focus vorming: De leerling is arbeidsbereid zijn, dient nog te werken aan arbeidsgerichte attitudes en vaardigheden in een beschermde omgeving. De focus kan liggen op: het verbeteren van arbeidsgerichte competenties: aanleren van arbeidsgerichte competenties die de jongere nodig heeft om succesvol in te stappen in een duaal traject/leren en werken; het verbeteren van loopbaangerichte competenties: aanleren van sollicitatievaardigheden en/of loopbaangerichte competenties; het verbeteren van vaktechnische competenties: ontwikkelen en opbouwen van vaktechnische competenties. Aanloopfase focus werk: Deze aanloopfase is gericht op arbeidsbereide leerlingen d.w.z. leerlingen die gemotiveerd zijn om te werken, maar nog niet klaar zijn om te starten met leren op een werkplek. Bij deze leerlingen moet er nog gewerkt worden aan knelpunten rond arbeidsgerichte, loopbaangerichte en/of vaktechnische competenties tijdens een reële werkervaring (vergelijkbaar met het vroegere brugproject). Deze jongeren kunnen ervaring opdoen op een reële arbeidsvloer. Focus kan liggen op: het verbeteren van arbeidsgerichte competenties: aanleren van arbeidsgerichte competenties die de jongere nodig heeft om succesvol in te stappen in een duaal traject/leren en werken; het verbeteren van loopbaangerichte competenties: aanleren van sollicitatievaardigheden en/of loopbaangerichte competenties. De leerling bouwt een netwerk uit van mensen die hem kunnen helpen in zijn (onderwijs)loopbaan; het verbeteren van vaktechnische competenties: ontwikkelen en opbouwen van vaktechnische competenties.

7 NAFT (naadloze flexibele trajecten): Een naadloos flexibel traject (NAFT) is er voor jongeren die wegens pedagogische, juridische, sociale of persoonlijke redenen het onderwijs dreigen te verlaten. De problematiek van die jongeren gaat vaak samen met spijbelgedrag, een problematische thuissituatie, delinquent gedrag of psychiatrische problemen bij de jongere of binnen zijn leefomgeving. Een NAFT kan preventief en remediërend ingezet worden en richt zich naar leerlingen, naar klasgroepen, leerkrachten, teams en/of scholen. Een NAFT-traject is qua duur, methodiek en invulling afgestemd op de behoeften en de leeftijd van de individuele leerling of de leerlingengroep en op de behoeften van de school. Binnen een NAFT werken de begeleiders op maat van de jongeren. Zo trachten zij kort op de bal te spelen wanneer er zich problemen voordoen. Elk traject start met de aanmelding via het CLB. Vanaf dat moment worden alle actoren (school, CLB, leerling, ouder, ) betrokken bij het traject.

8 Ons Studieaanbod Wat leer je? Tijdens de lessen PAV worden thema 's behandeld die je algemene kennis bijwerken en die je sociaal vaardig moeten maken, zodat je beter je weg kan vinden in onze samenleving. Je brengt regelmatig een bezoek aan een organisatie of bedrijf, je bekijkt en bespreekt films, je werkt in groep of individueel, Zo krijg je informatie i.v.m. arbeidsovereenkomsten, werkloosheid, vakbonden, ziekteverzekering, bedrijfswereld, banken en verzekeringen, Daarnaast worden ook meer persoonsgerichte thema 's gekozen zoals relaties en seksualiteit, verslaving, gezondheid, hygiëne, De thema 's worden in kleine groepen besproken. Tijdens buitenschoolse activiteiten wordt ook gewerkt aan persoonlijke vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, het nakomen van afspraken, werken in groep, Tevens volg je het vak Frans als 2de taal. De beroepsopleiding is zeer praktijkgericht en wordt in kleine groepen gegeven. De opleiding wordt afgestemd op de werksituatie van de leerlingen. Voor de opleidingen werd een opleidingssteekkaart ontwikkeld en/of een opleidingsprogramma geschreven in de modulaire structuur. Deze dienen als basispakket voor het opleidingsprogramma van het centrum en je individueel leertraject.

9 Welke attesten of getuigschriften kan je behalen? Je krijgt geregeld een rapport dat je vorderingen op gebied van leren en werken beschrijft en evalueert. Als je ernstig bezig bent met de verwezenlijking van je individuele leertraject, kun je heel wat studiebewijzen behalen. Indien je een module van de modulaire opleiding niet met vrucht hebt gevolgd, hetzij een niet-modulaire opleiding niet met vrucht hebt gevolgd een module van een modulaire opleiding met vrucht hebt gevolgd een opleiding met vrucht gevolgd hebt. Een certificaat kan maar behaald worden indien je minstens 1 deelcertificaat over een module van de betrokken opleiding hebt behaald, wat betekent dat je die module ook effectief en met vrucht hebt gevolgd met uitzondering van de eerste graad, ten minste 2 schooljaren in het secundair onderwijs of in de leertijd hebt doorgebracht en ten minste één certificaat behaald hebt, en in voldoende mate de doelstellingen hebt bereikt die zijn opgenomen in een leerplan en aldus voldaan hebt voor het geheel van de vorming met uitzondering van de eerste graad, ten minste 4 schooljaren in het secundair onderwijs of in de leertijd hebt doorgebracht en ten minste één certificaat behaald hebt, en in voldoende mate de doelstellingen hebt bereikt die zijn opgenomen in een leerplan en aldus voldaan hebt voor het geheel van de vorming met uitzondering van de eerste graad, ten minste 5 schooljaren in het secundair onderwijs of in de leertijd hebt doorgebracht en in het bezit bent van een getuigschrift tweede graad secundair onderwijs, en ten minste één certificaat behaald hebt, en in voldoende mate de doelstellingen hebt bereikt die zijn opgenomen in een leerplan en aldus voldaan hebt voor het geheel van de vorming Krijg je een attest van verworven competenties een deelcertificaat het certificaat van de opleiding het getuigschrift tweede graad secundair onderwijs het studiegetuigschrift tweede leerjaar derde graad secundair onderwijs het diploma secundair onderwijs

10 Welke beroepsopleiding kan je volgen in het centrum deeltijds onderwijs van Campus Redingenhof? Modulaire opleidingen Administratief medewerker Administratief medewerker KMO Fietsmecanicien Kapper Kapper salonverantwoordelijke Keukenmedewerker Kelner Hulpkelner Hulpkok Magazijnmedewerker Medewerker groen- en tuinbeheer Medewerker groen- en tuinaanleg Metselaar Aanvuller Kassier Verkoper Winkelbediende modulaire opleidingen Duaal Leren Kinderbegeleider DUAAL Zorgkundige DUAAL Ruwbouw DUAAL Logistiek DUAAL Grootkeuken en catering DUAAL Niet- modulaire opleidingen Logistiek assistent in de ziekenhuizen Logistiek helper in de zorginstellingen Verzorgende Verzorgende/Zorgkundige Begeleider in de kinderopvang

11 Onze opleidingen In alle opleidingen komen de volgende aspecten aan bod: 1. Voorbereidende werkzaamheden en nazorg. 2. Werkmethode / procedures 3.. Praktische kennis van: - specifieke aspecten van veiligheid, gezondheid en elementaire EHBO- technieken; - specifieke aspecten van hygiëne en kwaliteitszorg; - specifieke aspecten van milieuzorg; 4. Praktische kennis van uitrusting en materialen 5. Sectorinformatie De specifieke doelstelling en inhoud van de basispakketten van de opleidingen die in het CDO van Leuven georganiseerd worden, vindt u hierna. Op basis hiervan wordt voor elke leerling een individueel leertraject opgesteld dat rekening houdt met de beginsituatie van de leerling en concreet beschrijft wat je als leerling dient aan te leren.

12 SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KERNTAKEN De administratief medewerker staat in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van de post, het uitvoeren van administratieve taken aan de hand van instructies, het bijhouden van een klassement, het uitvoeren van ondersteunende taken bij meetings en het uitvoeren van ondersteunende kantoortaken. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform de nota welzijn op het werk 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. eigen werkzaamheden voorbereiden, uitvoeren, evalueren en bijsturen 4. ICT in functie van administratieve taken toepassen 5. klassement bijhouden 6. ondersteunende taken bij meetings uitvoeren 7. ondersteunende kantoortaken uitvoeren 8. bezoekers onthalen 9. inkomende en uitgaande post verwerken 10. telefoneren

13 SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO BASISVOORWAARDEN: De leerling dient in het bezit te zijn van een certificaat van administratief medewerker. KERNTAKEN De administratief medewerker KMO staat in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van de post, het bijhouden van de agenda, het archiveren, de correspondentie en het uitvoeren van ondersteunende administratieve taken. Hij voert in opdracht taken uit binnen de aankoop- en de verkoopadministratie. Daarnaast voert hij ondersteunende boekhoudkundige taken uit. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform welzijn op het werk en de geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toepassen 4. eigen werkzaamheden organiseren 5. aankoopadministratie uitvoeren 6. verkoopadministratie 7. ondersteunende boekhoudkundige taken

14 SECTOR: TRANSPORT in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding FIETSMECANICIEN KERNTAKEN De fietsmecanicien bouwt volgens constructeurvoorschriften fietsen op en stelt ze af. Hij onderhoudt en voert herstellingen uit. Hij vervangt hierbij onderdelen en bouwt toebehoren in of op. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform welzijn op het werk en de geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toepassen 4. eigen werkzaamheden organiseren 5. volgens bedrijfseigen procedures onderhoud en fietsherstellingen uitvoeren en fietsen opbouwen en afstellen 6. volgens bedrijfseigen procedures functie gebonden administratieve taken uitvoeren

15 SECTOR: gezondheidszorg en welzijn in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding Kapper KERNTAKEN In de opleiding "Kapper" leert men klanten ontvangen, adviseren en helpen bij de keuze van kapsels, haarsnitten en haarstukken, rekening houden met modetrends, de kenmerken en de wensen van de klant en het adviseren en verkopen van producten teneinde autonoom haarbehandelingen te realiseren vanuit esthetisch en hygiënisch oogpunt met respect voor de geldende regels binnen het kapsalon. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. neemt deel aan de organisatie van het kapsalon 2. bereidt voor op de toe te passen technieken 3. bereidt de werkpost voor 4. past shampoos en specifieke haarverzorging toe 5. ruimt de werkpost na een haarverzorging o p en maakt deze schoon 6. adviseert de klant 7. maakt een afspraak met de klant en volgt deze op 8. vormt het haar tijdelijk/blijvend om, voert desgewenste snitten/kapsels uit, (ont)kleurt het haar 9. toont het kapsel aan de klant 10. voert een make-up en/of manicure uit, scheert en/of knipt baard, bakkebaard en snor

16 SECTOR: gezondheidszorg en welzijn in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding Kapper-salonverantwoordelijke KERNTAKEN In de opleiding Kapper-salonverantwoordelijke leert men het verzorgen en opvolgen van een kwaliteitsvolle werking en organisatie van het kapsalon: het leiden van het team, het ontvangen van klanten, het adviseren en helpen bij de keuze van kapsels, haarsnitten en haarstukken, het rekening houden met modetrends, de kenmerken en de wensen van de klant en het adviseren en verkopen van producten teneinde autonoom haarbehandelingen te realiseren vanuit esthetisch en hygiënisch oogpunt met respect voor de geldende regels binnen het kapsalon.

17 OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. neemt deel aan de organisatie van het kapsalon 2. bereidt voor op de toe te passen technieken 3. bereidt de werkpost voor 4. past shampoos en specifieke haarverzorging toe 5. ruimt de werkpost na een haarverzorging o p en maakt deze schoon 6. adviseert de klant 7. maakt een afspraak met de klant en volgt deze op 8. vormt het haar tijdelijk/blijvend om, voert desgewenste snitten/kapsels uit, (ont)kleurt het haar 9. toont het kapsel aan de klant 10. voert een make-up en/of manicure uit, scheert en/of knipt baard, bakkebaard en snor 11. volgt de voorraad op, stelt tekorten vast, maakt en ontvangt bestellingen 12. maakt medewerkers bewust van technieken, voorschriften, handelwijzen en leidt ze op 13. Coördineert de activiteiten van het team, volgt personeelszaken op

18 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR

19 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding KEUKENMEDEWERKER KERNTAKEN De keukenmedewerker voert volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) en vaat uit. Hij verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van de basiskooktechnieken stoven, koken, bakken en blancheren. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform de nota welzijn op het werk en geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. eigen werkzaamheden voorbereiden, uitvoeren, evalueren en bijsturen 4. mise-en-place volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 5. elementaire technieken volgens bedrijfseigen procedures toepassen 6. vaat volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 7. snijtechnieken volgens bedrijfseigen procedures toepassen 8. keukentechnieken volgens bedrijfseigen procedures toepassen

20 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding HULPKELNER KERNTAKEN De hulpkelner voert de voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) voor de zaal en de bar uit. Hij helpt bij het onthaal en de bediening van de klanten. Hij ruimt de tafels af na de dienst en verzorgt de mise-en-place voor de volgende dienst. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform de nota welzijn op het werk en geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. eigen werkzaamheden voorbereiden, uitvoeren, evalueren en bijsturen 4. bardienst niet-alcoholische dranken volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 5. onthaal en bediening van klanten volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 6. zaal- en tafelschikking volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 7. voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) uitvoeren

21 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding KELNER KERNTAKEN De kelner organiseert de zaal en geeft instructies aan de hulpkelner. Hij begeleidt klanten, geeft menu- en drankenadvies en handelt de betaling af. Hij beheert tevens de voorraad, plaatst bestellingen en berekent de kostprijs. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform welzijn op het werk en de geldende 2. regelgevingen 3. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 4. functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toepassen 5. eigen werkzaamheden organiseren 6. volgens bedrijfseigen procedures voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) 7. uitvoeren 8. volgens bedrijfseigen procedures bardienst niet-alcoholische dranken uitvoeren 9. volgens bedrijfseigen procedures klanten begeleiden 10. volgens bedrijfseigen procedures zaal- en tafelschikking uitvoeren 11. volgens bedrijfseigen procedures voorraad beheren 12. volgens bedrijfseigen procedures onthaal en bediening van klanten uitvoeren 13. volgens bedrijfseigen procedures betaling met klant afhandelen 14. volgens bedrijfseigen procedures zaal organiseren

22 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding HULPKOK BASISVOORWAARDEN De leerling dient in het bezit te zijn van een certificaat van keukenmedewerker. KERNTAKEN De hulpkok voert voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) in functie van warme en koude keukenbereidingen uit. Hij verwerkt ingrediënten door het toepassen van basiskooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen. Hij bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken. Hij organiseert, volgt keukenprocessen op en geeft instructies aan de keukenmedewerker. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform de nota welzijn op het werk en geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. eigen werkzaamheden voorbereiden, uitvoeren, evalueren en bijsturen 4. mise-en-place in functie van keuken met geëigende gereedschappen volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 5. koude keukenbereidingen volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 6. warme keukenbereidingen volgens bedrijfseigen procedures uitvoeren 7. voedingsmiddelen in functie van keuken volgens bedrijfseigen procedures bestellen en ontvangen 8. keukenprocessen volgens bedrijfseigen procedures organiseren en opvolgen

23 SECTOR: VOEDING HORECA in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding GROOTKEUKEN en CATERING DUAAL 3 de graad bso 1 ste en 2 de leerjaar PROFIEL Je bent iemand die het best leert vanuit de praktijk en ook graag een diploma haalt? Je hebt minstens het getuigschrift van het 2 de jaar van de 2 de graad behaald in een opleiding of studierichting verwant aan deze opleiding of in hetzelfde studiegebied? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! PRAKTISCH Grootkeuken en catering Duaal is een 2-jarige opleiding, 3 de graad BSO, 1 ste en 2 de leerjaar. Duaal leren bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Algemene vorming krijg je op het centrum DBSO. Deze bestaat uit Project Algemene vakken (5 uur) Moderne vreemde talen (Frans) (2 uur). De beroepsgerichte vorming krijg je in een gesimuleerde werkomgeving op school (voor 8 uur) en drie dagen per week op een reële werkplek. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. Het standaardtraject voor de opleiding Grootkeuken en catering duaal is gebaseerd op de volgende beroepskwalificaties: Beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok, niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week (gemiddeld en op jaarbasis). Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch. TOELATINGSVOORWAARDEN Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht ofwel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop de opleiding logistiek duaal zich situeert. WAT LEER JE? Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: voorbereidende werkzaamheden uitvoeren in functie van warme en koude bereidingen op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten voedingsmiddelen bestellen en ontvangen grootkeukenprocessen opvolgen om maaltijden te verdelen op een technische, efficiënte en hygiënische manier

24 SCREENING Voor je de opleiding start, volg je een screening. Daarmee bekijken we of je over voldoende competenties beschikt om de stap naar het werkveld te zetten. De klassenraad oordeelt op basis van de screening of je arbeidsrijp bent. Daarna volgt het zoeken van een werkplek. Dat dient binnen de 20 dagen te gebeuren. De trajectbegeleiders ondersteunen je daarbij. WERKPLEK Werkplek gevonden? Dan kan je aan het werk. Tijdens je werk word je begeleid door een mentor. Het centrum en je trajectbegeleiders volgen je opleiding en traject, in samenwerking met de mentor op de werkplek, nauwgezet op. OVEREENKOMST In de opleiding Grootkeuken en catering duaal wordt gekozen voor een overeenkomst alternerende opleiding. Dit impliceert dat de wekelijkse invulling moet overeenstemmen met de normale voltijdse wekelijkse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming overeenkomstig de CAO. Meestal is dit gemiddeld 38 opleidingsuren per week, maar dit dient bij opmaak van de overeenkomst op de werkplek nagevraagd te worden. Aangezien je meer dan 20 uur op de werkvloer aanwezig bent, heb je recht op een leervergoeding. Deze bedraagt bij de start 528,6. Dit loon ligt onder de kinderbijslaggrens, waardoor je het recht op kinderbijslag behoudt. Je bouwt wel sociale rechten op. Let wel: Een studentenjob combineren met duaal leren is maar beperkt mogelijk. STUDIEBEWIJZEN Je kan volgende studiebewijzen behalen: Het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO als je geslaagd bent voor je volledige 2-jarige duale opleiding. In dit geval ben je geslaagd in alle vakken van de algemene vorming én voor alle vakken van je beroepsopleiding. Een certificaat, bewijs van beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok Enkel als de leerling de bovengenoemde onderwijskwalificatie of beroepskwalificatie niet bereikt heeft, kan de onderliggende beroepskwalificatie grootkeukenmedewerker, uitgereikt worden als de leerling alle competenties van deze beroepskwalificatie verworven heeft. Een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen MEER INFORMATIE Graag meer informatie? Gedetailleerde info over het standaard traject: %20catering%20duaal%20%28bso%203e%20graad%29.pdf Of stuur je vraag voor meer informatie naar

25 SECTOR: DISTRIBUTIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding MAGAZIJNMEDEWERKER KERNTAKEN De magazijnmedewerker ontvangt en laadt goederen. Hij pakt de goederen uit en in, sorteert en controleert ze, maakt ze verzendklaar, verplaatst ze en slaat ze op. Hij gebruikt hierbij hulpmiddelen zoals transpallet, duivel,... en stapelhulpmiddelen zoals pallet, box, kooi,... en past stapeltechnieken toe. De magazijnmedewerker telt, scant en registreert de goederen. Hij controleert de bijhorende documenten en vult ze in. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING 1. veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform welzijn op het werk en de geldende regelgevingen 2. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 3. functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toepassen 4. eigen werkzaamheden organiseren 5. volgens bedrijfseigen procedures inkomende goederen lossen en ontvangen 6. volgens bedrijfseigen procedures functie gebonden administratieve taken uitvoeren Tijdens de opleiding magazijnmedewerker bieden wij de mogelijkheid tot het behalen van het VDAB attest van bestuurder heftruck/reachtruck.

26 SECTOR: DISTRIBUTIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding LOGISTIEK DUAAL 3 de graad bso 1 ste en 2 de leerjaar PROFIEL Je bent iemand die het best leert vanuit de praktijk en ook graag een diploma haalt? Je hebt minstens het getuigschrift van het 2dejaar van de 2 de graad behaald in een opleiding of studierichting verwant aan deze opleiding of in hetzelfde studiegebied? Je droomt ervan magazijnier of bestuurder interne transportmiddelen te worden? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! PRAKTISCH Logistiek Duaal is een 2-jarige opleiding, 3 de graad BSO, 1 ste en 2 de leerjaar. Duaal leren bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Algemene vorming krijg je op het centrum DBSO. Deze bestaat uit Project Algemene vakken (5 uur) Moderne vreemde talen (Frans) (2 uur). De beroepsgerichte vorming krijg je in een gesimuleerde werkgomgeving op school (voor 8 uur) en drie dagen per week op een reële werkplek. De combinatie van schoolcomponentmet werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. De beroepsgerichte vorming is gebaseerd op de beroepskwalificaties: magazijnier (niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur) bestuurder interne transportmiddelen (kan slaan op:heftruck/ reachtruck/ stapelaar/ orderverzameltruck/ combitruck/ pallettruck-niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur) Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week(gemiddeld en op jaarbasis). Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch. TOELATINGSVOORWAARDEN Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht ofwel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop de opleiding logistiek duaal zich situeert. Medisch geschikt bevonden zijn voor de uitoefening van het beroep (eenmalige geschiktheidsverklaring die geldt voor de duur van de opleiding)

27 WAT LEER JE? Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: specifieke uitvoerende taken en werkzaamheden verrichten met betrekking tot goederenbehandeling (rekening houdend met kwaliteitsprocedures, hygiëne- en veiligheidsvoorschriften en leveringstermijnen); de correcte uitvoering van coördinatiemaatregelen superviseren die genomen worden door de leidinggevend;e om de ontvangst, opslag, voorraadbeheer, voorbereiding van bestellingen en verzending van goederen, producten, grondstoffen, te garanderen; een intern transportmiddel (heftruck, reachtruck, stapelaar, orderverzameltruck, combitruck of pallettruck) besturen conform de kwaliteitsprocedures en veiligheidsvoorschriften; instaan voor laden en lossen, opslag, bevoorrading en transport van ladingen. SCREENING Voor je de opleiding start, volg je een screening. Daarmee bekijken we of je over voldoende competenties beschikt om de stap naar het werkveld te zetten. De klassenraad oordeelt op basis van de screening of je arbeidsrijp bent. Daarna volgt het zoeken van een werkplek. Dat dient binnen de 20 dagen te gebeuren. De trajectbegeleiders ondersteunen je daarbij. WERKPLEK Werkplek gevonden? Dan kan je aan het werk. Tijdens je werk word je begeleid door een mentor. Het centrum en je trajectbegeleiders volgen je opleiding en traject, in samenwerking met de mentor op de werkplek, nauwgezet op. STUDIEBEWIJZEN Je kan volgende studiebewijzen behalen: het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO als je geslaagd bent voor je volledige 2-jarige duale opleiding. In dit geval ben je geslaagd in alle vakken van de algemene vorming én voor alle vakken van je beroepsopleiding. een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming maar niet voor de vakken algemene vorming. Als je opleiding op meer dan 1 beroepskwalificatie is gebaseerd, kunnen verschillende certificaten worden toegekend. een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen. Bv. als je niet alle competenties van de beroepskwalificatie hebt verworven of enkel geslaagd bent in de algemene vorming. MEER INFORMATIE Graag meer informatie? Gedetailleerde info over het standaard traject: 20%28bso%203e%20graad%29.pdf Of neem contact op met het centrum deeltijds beroepssecundair onderwijs

28 SECTOR: BOUWNIJVERHEID De opleiding METSELAAR KERNTAKEN De metselaar metselt met stenen en mortelspecie binnen- en buitenmuren. Hij voert funderingen op staal uit, legt rioleringen en afwateringsstelsels aan en plaatst thermische isolatie. De metselaar bekist en voert voegwerk uit. Hij renoveert en verbouwt bestaande gebouwen. De opleiding Metselaar bestaat uit 6 modules: 1. Basistechnieken metselwerk 2. Bekisting 3. Funderingen op staal 4. Metselwerk 5. Riolerings- en afwateringsstelsels 6. Specifiek uitvoeringswerk Voor elke module die men met vrucht heeft gevolgd, wordt een deelcertificaat uitgereikt. Voor elke opleiding die men met vrucht heeft gevolgd, wordt een certificaat uitgereikt.

29 OVERZICHT VAN DE OPLEIDING De Metselaar 1. werkt veilig, hygiënisch en milieubewust conform welzijn op het werk en de geldende regelgevingen 2. neemt noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aan 3. past functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toe 4. kan eigen werkzaamheden organiseren 5. voert basistechnieken van eenvoudig metselwerk uit 6. voert bekistingen uit 7. voert funderingen op staal uit 8. voert metselwerken uit 9. plaatst geprefabriceerde elementen plaatsen 10. plaatst thermische isolatie 11. voert betonwerk uit 12. legt riolerings- en afwateringsstelsels aan 13. voert siermetselwerk uit 14. voert renovatiewerken uit 15. voert dichtingswerken bij metselwerk uit 16. voert voegwerken uit

30 SECTOR: BOUWNIJVERHEID De opleiding RUWBOUW DUAAL 3 de graad bso 1 ste en 2 de leerjaar PROFIEL Je bent iemand die het best leert vanuit de praktijk en ook graag een diploma haalt? Je hebt minstens het getuigschrift van het 2 de jaar van de 2 de graad behaald in een opleiding of studierichting verwant aan deze opleiding of in hetzelfde studiegebied? Je droomt van een actieve job in de bouwsector? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! PRAKTISCH Ruwbouw Duaal is een 2-jarige opleiding, 3de graad BSO, 1ste en 2de leerjaar. Duaal leren bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Algemene vorming krijg je op het centrum DBSO. Deze bestaat uit Project Algemene vakken (5 uur) Moderne vreemde talen (Frans) (2 uur). De beroepsgerichte vorming krijg je in een gesimuleerde werkgomgeving op school (voor 8 uur) en drie dagen per week op een reële werkplek. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. Het standaardtraject voor de opleiding ruwbouwduaal is gebaseerd op de volgende beroepskwalificaties: Beroepskwalificatie metselaar,niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur In de opleiding ruwbouw duaal leert men in een residentiële context: metselwerken; bekistingstechnieken; ijzervlechttechnieken; betonwerken; -...om nieuwbouw en renovatiewerken te realiseren. Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week (gemiddeld en op jaarbasis). Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch. TOELATINGSVOORWAARDEN Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht ofwel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop de opleiding logistiek duaal zich situeert. WAT LEER JE? Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: nieuwbouw- en renovatiewerken realiseren in een residentiële context metselwerken, bekistingstechnieken, ijzervlechttechnieken, betonwerken,... uitvoeren SCREENING

31 Voor je de opleiding start, volg je een screening. Daarmee bekijken we of je over voldoende competenties beschikt om de stap naar het werkveld te zetten. De klassenraad oordeelt op basis van de screening of je arbeidsrijp bent. Daarna volgt het zoeken van een werkplek. Dat dient binnen de 20 dagen te gebeuren. De trajectbegeleiders ondersteunen je daarbij. WERKPLEK Werkplek gevonden? Dan kan je aan het werk. Tijdens je werk word je begeleid door een mentor. Het centrum en je trajectbegeleiders volgen je opleiding en traject, in samenwerking met de mentor op de werkplek, nauwgezet op. OVEREENKOMST In de opleiding ruwbouw duaal wordt gekozen voor een overeenkomst alternerende opleiding. Dit impliceert dat de wekelijkse invulling moet overeenstemmen met de normale voltijdse wekelijkse arbeidsduur die van toepassing is in de onderneming overeenkomstig de CAO. Meestal is dit gemiddeld 38 opleidingsuren per week, maar dit dient bij opmaak van de overeenkomst op de werkplek nagevraagd te worden. Aangezien je meer dan 20 uur op de werkvloer aanwezig bent, heb je recht op een leervergoeding. Deze bedraagt bij de start 528,6. Dit loon ligt onder de kinderbijslaggrens, waardoor je het recht op kinderbijslag behoudt. Je bouwt wel sociale rechten op. Let wel: Een studentenjob combineren met duaal leren is maar beperkt mogelijk. STUDIEBEWIJZEN Je kan volgende studiebewijzen behalen: het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO als je geslaagd bent voor je volledige 2-jarige duale opleiding. In dit geval ben je geslaagd in alle vakken van de algemene vorming én voor alle vakken van je beroepsopleiding. een certificaat, bewijs van beroepskwalificatie metselaar als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming maar niet voor de vakken algemene vorming. Enkel als de leerling de bovengenoemde onderwijskwalificatie of beroepskwalificatie niet bereikt heeft, kan de onderliggende beroepskwalificatie werfbediener ruwbouw, uitgereikt worden als de leerling alle competenties van deze beroepskwalificatie heeft. Een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen. Bv. als je niet alle competenties van de beroepskwalificatie hebt verworven of enkel geslaagd bent in de algemene vorming. MEER INFORMATIE Graag meer informatie? Gedetailleerde info over het standaard traject: %20%28bso%203e%20graad%29.pdf Of stuur je vraag voor meer informatie naar

32 SECTOR: LAND- EN TUINBOUW De opleiding MEDEWERKER GROEN- EN TUINBEHEER KERNTAKEN In de opleiding Medewerker groen- en tuinbeheer leert men werkzaamheden uitvoeren inzake onderhoud en beheer van tuinen, parken en groene ruimtes teneinde deze in stand te houden en te laten ontwikkelen volgens het ontwerp en/of de wensen van de klant en/of opdrachtgever. De opleiding Medewerker groen- en tuinbeheer bestaat uit 6 modules: Voorbereiding groen- en tuinwerkzaamheden Aanplantingen Groen- en tuinonderhoud Snoeien Scheren Onderhoud tuininfrastructuur

33 OVERZICHT VAN DE OPLEIDING De Medewerker groen- en tuinbeheer 1. Werkt op een gezonde, veilige en milieubewuste manier 2. Werkt met courante tuinbouwmachines 3. Bouwt eigen deskundigheid op 4. Controleert de werkzaamheden en ruimt op 5. Reinigt en doet basisonderhoud van machines en materieel 6. Helpt mee met het transport van en naar de locatie 7. Helpt bij de voorbereidingen van het terrein op de locatie 8. Bereidt de werkzaamheden voor op de locatie 9. Voert aanplantingen uit 10. Onderhoudt tuinen en groenzones (buiten of binnen) (verticuteren, behandelen of vervangen van planten,...) 11. Onderhoudt het grasveld (gazons, sportvelden, golfterreinen, ) 12. Voert bestrijding uit van onkruid, ziektes en plagen 13. Snoeit struiken, heesters, jonge en kleine bomen volgens de groeirichting of de vereiste vorm 14. Scheert hagen 15. Onderhoudt vijvers en waterpartijen 16. Onderhoudt afwateringssystemen, verhardingen, kleine bouwkundige elementen en technische voorzieningen

34 SECTOR: LAND- EN TUINBOUW De opleiding MEDEWERKER GROEN- EN TUINAANLEG KERNTAKEN In de opleiding Medewerker groen- en tuinaanleg leert men werkzaamheden uitvoeren inzake aanleg van tuinen, parken, groene ruimtes, teneinde het ontwerp van de opdrachtgever te realiseren. De opleiding Medewerker groen- en tuinaanleg bestaat uit 6 modules: Voorbereiding groen- en tuinwerkzaamheden Aanplantingen Grondvoorbereiding Aanleg grasveld Infrastructuurwerken Plaatsen tuinelementen en -constructies

35 OVERZICHT VAN DE OPLEIDING De Medewerker groen- en tuinaanleg 1. Werkt op een gezonde, veilige en milieubewuste manier 2. Werkt met courante tuinbouwmachines 3. Bouwt eigen deskundigheid op 4. Controleert de werkzaamheden en ruimt op 5. Reinigt en doet basisonderhoud van machines en materieel 6. Helpt mee met het transport van en naar de locatie 7. Helpt bij de voorbereidingen van het terrein op de locatie 8. Bereidt de werkzaamheden voor op de locatie 9. Voert aanplantingen uit 10. Bereidt gronden voor (drainage, graafwerken,...) in functie van nieuwe aanplantingen 11. Legt het grasveld aan (gazon, sportvelden, golfterreinen,...) 12. Voert infrastructuurwerken uit 13. Voert infrastructuurwerken uit in functie van het plaatsen van tuinelementen en 14. -constructies

36 SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding WINKELBEDIENDE De aanvuller staat in voor het helpen van klanten met vragen of klachten, het eigenlijke aanvullen, het onderhouden van rekken, de controle op prijsaanduidingen, het controleren van geleverde artikelen, voorraadbeheer, het tellen van de artikelen voor het opmaken van de inventaris en diefstalpreventie. De opleiding aanvuller bestaat uit 3 modules: Aanvulwerk Klantencontact Presentatiewerk De kassier staat in voor het bedienen van de kassa, het opstarten en afsluiten van de kassa, het onderhouden van de kassaomgeving, het verwerken van de artikelen en het informeren over en toepassen van de verschillende betalingsmogelijkheden. Hij staat ook in voor het inpakken van producten, het helpen van klanten met vragen en klachten en diefstalpreventie. De opleiding kassier bestaat uit 2 modules: Kassawerk klantencontact

37 De verkoper staat in voor het eigenlijke verkopen, het onthaal en afscheid nemen van de klant, diefstalpreventie, de controle op prijsaanduidingen, visual merchandising en het verzorgen van de diensten na verkoop. De opleiding verkoper bestaat uit 3 modules: Klantencontact Presentatiewerk Verkoop De winkelbediende staat in voor het aanvullen en presenteren, het beheer van de voorraad, de controle op prijsaanduidingen, het verkopen, het begeleiden en adviseren van de klant, diefstalpreventie, het afhandelen van de verkoopstransactie en het bedienen van de kassa. De opleiding winkelbediende bestaat uit 5 modules: Aanvulwerk Kassawerk Klantencontact Presentatiewerk Verkoop

38 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding LOGISTIEK ASSISTENT IN DE ZIEKENHUIZEN KERNTAKEN De logistiek assistent werkt samen met en onder toezicht van het verzorgend personeel. Hij/zij helpt de verpleegkundigen en verzorgenden door een aantal ondersteunende taken uit te voeren. De logistiek assistent neemt niet deel aan de verzorging van de zorgvrager. BASISVOORWAARDEN Deze opleiding kan uitsluitend worden gesanctioneerd met een certificaat indien de opleiding tenminste 500 uren bedraagt, waarvan tenminste 250 uur alternerende werkopleiding. BASISPAKKET De logistiek assistent 1. organiseert de eigen werkzaamheden 2. beheerst de vereist beroepshoudingen 3. werkt in team 4. helpt bij noodsituaties 5. verzorgt de maaltijden 6. onderhoudt kamers en leefruimten 7. draagt zorg voor het linnen 8. draagt zorg voor persoonlijke bezittingen van de zorgvrager 9. transporteert verzorgingsmateriaal, farmaceutische producten, stalen en apparaten 10. voert administratieve taken uit 11. helpt bij het tillen, verplaatsen en vervoeren van de zorgvrager 12. observeert en rapporteert 13. werkt veilig 14. werkt hygiënisch 15. hanteert de gepaste omgangsvormen

39 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN KERNTAKEN De logistiek helper werkt samen met en onder toezicht van het verzorgend personeel. Hij/zij helpt de verpleegkundigen en verzorgenden door een aantal ondersteunende taken uit te voeren. De logistiek helper neemt niet deel aan de verzorging van de zorgvrager. BASISVOORWAARDEN Deze opleiding kan uitsluitend worden gesanctioneerd met een certificaat indien de opleiding tenminste 500 uren bedraagt, waarvan tenminste 250 uur alternerende werkopleiding. BASISPAKKET De logistiek helper 1. organiseert de eigen werkzaamheden 2. beheerst de vereist beroepshoudingen 3. werkt in team 4. helpt bij noodsituaties 5. ondersteunt bij animatie- activiteiten 6. verzorgt de maaltijden 7. onderhoudt kamers en leefruimten 8. draagt zorg voor het linnen 9. draagt zorg voor persoonlijke bezittingen van de zorgvrager 10. transporteert verzorgingsmateriaal, farmaceutische producten, stalen en apparaten 11. voert administratieve taken uit 12. helpt bij het tillen, verplaatsen en vervoeren van de zorgvrager 13. observeert en rapporteert 14. werkt veilig 15. werkt hygiënisch 16. hanteert de gepaste omgangsvormen

40 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding VERZORGENDE BASISVOORWAARDEN: De leerling dient in het bezit te zijn van een certificaat van logistiek helper in de zorginstellingen of logistiek assistent in de ziekenhuizen, of kan aantonen dat deze competenties in voldoende mate aanwezig zijn. Deze opleiding kan uitsluitend worden gesanctioneerd met een certificaat indien de opleiding tenminste 2400 uren bedraagt, waarvan tenminste 1200 uur alternerende werkopleiding. KERNTAKEN De verzorgende zorgt voor mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben met betrekking tot alle activiteiten in het dagelijks leven. Hij/zij vangt hiermee tijdelijke of permanente tekorten in de zelfzorg op. De verzorgende waarborgt daarbij de maximale zelfredzaamheid van de zorgvrager. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING De verzorgende 1. organiseert de eigen werkzaamheden 2. werkt methodisch 3. werkt in team 4. werkt met en binnen het sociale netwerk van de zorgvrager 5. benadert de zorgvrager empatisch 6. helpt andere zorgverstrekkers bij de zorgverlening 7. verzorgt het woon- en leefklimaat van de zorgvrager 8. staat in voor de verzorging en de algemene dagelijkse levensverrichtingen van de oudere zorgvrager 9. staat in voor de verzorging van langdurig zieke of terminale zorgvragers 10. begeleidt kinderen in een opvangsituatie 11. staat in voor de verzorging en de algemene dagelijkse levensverrichtingen van het kind

41 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding VERZORGENDE/ZORGKUNDIGE BASISVOORWAARDEN De leerling dient in het bezit te zijn van een certificaat van verzorgende, of kan aantonen dat deze competenties in voldoende mate aanwezig zijn. Deze opleiding kan uitsluitend worden gesanctioneerd met een certificaat indien de opleiding tenminste 600 uren bedraagt, waarvan tenminste 300 uur alternerende werkopleiding. KERNTAKEN De verzorgende/zorgkundige staat de verpleegkundige bij op het vlak van zorgverlening. Hij/zij werkt binnen een gestructureerde equipe en onder het toezicht van de verpleegkundige. Hij/zij wordt betrokken bij het bijhouden van het verpleegkundig dossier van de zorgvrager. De verzorgende/zorgkundige mag welbepaalde verpleegkundige handelingen uitvoeren onder toezicht van een verpleegkundige die hem/haar deze taken toevertrouwt. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING De verzorgende/zorgkundige 1. organiseert de eigen werkzaamheden 2. werkt methodisch 3. werkt in team 4. werkt met en binnen het sociale netwerk van de zorgvrager 5. benadert de zorgvrager empathisch 6. verplaatst de zorgvrager en begeleidt hem bij de beweging conform het zorgplan 7. voert verpleegkundige handelingen uit conform het zorgplan onder supervisie en toezicht van een verpleegkundige 8. dient EHBO toe

42 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding ZORGKUNDIGE DUAAL 7 de jaar PROFIEL Je bent iemand die het best leert vanuit de praktijk en ook graag een diploma haalt? Je hebt minstens het studiegetuigschrift van het 2 de jaar van de 3 de graad behaald in een opleiding of studierichting verwant aan deze opleiding of in hetzelfde studiegebied? Je bent 18 jaar of wordt 18 jaar in het schooljaar waarin je de opleiding start? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! PRAKTISCH Zorgkundige Duaal is een 1-jarige opleiding, een 7 de specialisatiejaar BSO. Je kunt er een volwaardig diploma secundair onderwijs mee behalen. Duaal leren bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Algemene vorming krijg je op het centrum DBSO. Deze bestaat uit Project Algemene vakken (5 uur) Moderne vreemde talen (Frans) (2 uur). De beroepsgerichte vorming krijg je in een gesimuleerde werkgomgeving op school (voor 8 uur) en drie dagen per week op een reële werkplek. De beroepsgerichte opleiding is gebaseerd op de beroepskwalificatie: zorgkundige (niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur) De beroepsgerichte vorming is opgebouwd uit de volgende clusters: Residentiële setting Thuissituatie Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week (gemiddeld en op jaarbasis). Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch. TOELATINGSVOORWAARDEN Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht ofwel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop de opleiding zorgkundige duaal zich situeert. WAT LEER JE? Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert onder toezicht van een verpleegkundige: de gezondheidstoestand van de cliënt opvolgen de cliënt begeleiden bij de activiteiten van het dagelijkse leven instaan voor lichaamsverzorging, comfortzorg, preventie, gezondheidsopvoeding en logistieke ondersteuning

43 de cliënt op efficiënte en kwaliteitsvolle wijze ondersteunen en verzorgen, rekening houdend met zijn/haar welzijn, de continuïteit van de zorg, tijdsbesteding, wensen,... werken in een gestructureerde equipe het individuele zorgplan met zorgprioriteiten opstellen rapporteren aan de verpleegkundige SCREENING Voor je de opleiding start, volg je een screening. Daarmee bekijken we of je over voldoende competenties beschikt om de stap naar het werkveld te zetten. De klassenraad oordeelt op basis van de screening of je arbeidsrijp bent. Daarna volgt het zoeken van een werkplek. Dat dient binnen de 20 dagen te gebeuren. De trajectbegeleiders ondersteunen je daarbij. WERKPLEK Werkplek gevonden? Dan kan je aan het werk. Tijdens je werk word je begeleid door een mentor. Het centrum en je trajectbegeleiders volgen je opleiding en traject, in samenwerking met de mentor op de werkplek, nauwgezet op. De opleiding dient zowel op een residentiële werkplek als op een werkplek in de thuiszorg te verlopen. Je werkplekleren start met een werkperiode onder toezicht of bij aanwezigheid van toezicht. Deze periode duurt minimum 10 dagen tijdens de 1 ste maand van tewerkstelling. Pas na een positieve evaluatie kan je overstappen naar een fase van zelfstandig werken op de werkplek. OVEREENKOMST Je sluit een overeenkomst alternerende opleiding (OAO) af. Aangezien je meer dan 20 uur op de werkvloer aanwezig bent, heb je recht op een leervergoeding. Deze bedraagt bij de start 528,6. Dit loon ligt onder de kinderbijslaggrens, waardoor je het recht op kinderbijslag behoudt. Je bouwt wel sociale rechten op. Let wel: Een studentenjob combineren met duaal leren is maar beperkt mogelijk. STUDIEBEWIJZEN Je kan volgende studiebewijzen behalen: het diploma secundair onderwijs als je geslaagd bent voor je volledige duale opleiding en vooraf (D)BSO hebt gevolgd. het studiegetuigschrift van het 3 e leerjaar van de 3 e graad ( uitgereikt aan leerlingen die instromen vanuit 6 ASO, TSO of KSO) een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen. Daarnaast kan je volgende kwalificatie behalen: Bewijs van onderwijskwalificatie zorgkundige duaal (niveau 4 Vlaamse kwalificatiestructuur // niveau 4 van het Europese kwalificatiekader) Zittenblijven is niet mogelijk. INFORMATIE Graag meer informatie? Gedetailleerde info over het standaard traject: duaal (bso specialisatiejaar).pdf Of stuur je vraag voor meer informatie naar

44 SECTOR: PERSONENZORG De opleiding BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG MINIMUMVEREISTE De leerling dient in het bezit te zijn van een certificaat van logistiek helper in de zorginstellingen of logistiek assistent in de ziekenhuizen, of kan aantonen dat deze competenties in voldoende mate aanwezig zijn. De leerling moet de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben op 31december van het schooljaar waarin men de opleiding start. Deze opleiding kan uitsluitend worden gesanctioneerd met een certificaat indien de opleiding tenminste 2400 uren bedraagt, waarvan tenminste 1200 uur alternerende werkopleiding en 160 uur werkopleiding buitenschoolse kinderopvang. KERNTAKEN De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met de basisschool. Afhankelijk van de leeftijd, de doelgroep en de opvangvoorziening heeft de begeleider een aantal kinderen bij zich in de groep. Hij is verantwoordelijk voor het welzijn van elk van hen. Daarbij houdt hij rekening met leeftijd, belangstelling en noden. Kinderparticipatie loopt als een rode draad doorheen het takenpakket. OVERZICHT VAN DE OPLEIDING Generieke competenties 1. noodzakelijke houdingen voor de uitoefening van het beroep aannemen 2. functionele vaardigheden voor de uitoefening van het beroep toepassen 3. eigen werkzaamheden organiseren 4. hygiënisch bewust werken; veilig, hygiënisch en milieubewust werken conform de nota welzijn op het werk en vigerende regelgeving Specifieke competenties 1. voor de dagelijkse begeleiding en verzorging van het kind instaan conform de organisatiespecifieke visie en structuur 2. met het kind in dagelijkse situaties omgaan conform de organisatiespecifieke visie en structuur 3. activiteiten voor individuele kinderen groeperen, plannen, organiseren en begeleiden conform de organisatiespecifieke visie en structuur 4. volgens procedures en afspraken met ouders en externen omgaan conform de organisatiespecifieke visie en structuur 5. op gevaar en onverwachte situaties inspelen conform de organisatiespecifieke visie en structuur en vastgelegde procedures 6. lokaal en materiaal volgens procedures en afspraken verzorgen conform de organisatiespecifieke visie en structuur SECTOR: PERSONENZORG

45 De opleiding KINDERBEGELEIDER DUAAL 7 de jaar MINIMUMVEREISTE Je wordt toegelaten bij de start van de 1-jarige opleiding 'Kinderbegeleider duaal' als je: al je diploma secundair onderwijs hebt behaald binnen het voltijds SO in een studierichting van hetzelfde studiegebied als de duale opleiding OF al je diploma SO hebt behaald binnen DBSO/Leertijd op basis van een certificaat van een opleiding, verwant aan het studiegebied van de duale opleiding OF al het studiegetuigschrift 2 e leerjaar 3 e graad hebt behaald in een opleiding van hetzelfde studiegebied als de duale opleiding OF al een studiegetuigschrift 2 e leerjaar 3 e graad hebt behaald in DBSO/Leertijd op basis van een certificaat van een opleiding- verwant met het studiegebied van de duale opleiding OF al 1 van de vorige diploma s of studiegetuigschriften hebt behaald in een ander studiegebied of binnen een opleiding die niet verwant is met het studiegebied van de duale opleiding. In dat geval moet de toelatingsklassenraad (of het begeleidingsteam) akkoord gaan. -Je wordt toegelaten na de start van de opleiding 'Kinderbegeleider duaal' als: je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven + de klassenraad akkoord gaat met de laattijdige instap. De klassenraad bestaat uit tenminste de voorzitter + 3 leraars. 3 EXTRA toelatingsvoorwaarden voor de opleiding 'kinderbegeleider duaal': o o o je werd medisch geschikt bevonden voor de uitoefening van het beroep. Deze medische verklaring geldt voor de duur van je hele (ononderbroken) opleiding. een recent uittreksel (max. 3m voor de start van de opleiding verkregen) uit het strafregister dat aantoont dat je van onberispelijk gedrag bent. ten laatste op 30 september van het schooljaar, een attest van kennis van levensreddend handelen bij kinderen hebben behaald. -Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt er verwacht dat je (quasi) arbeidsrijp bent. -Kom je uit een niet-vlaamse onderwijsinstelling of uit een Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar. -Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten (binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst). Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.

46 KERNTAKEN De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen tot en met de basisschool. Afhankelijk van de leeftijd, de doelgroep en de opvangvoorziening heeft de begeleider een aantal kinderen bij zich in de groep. Hij is verantwoordelijk voor het welzijn van elk van hen. Daarbij houdt hij rekening met leeftijd, belangstelling en noden. Kinderparticipatie loopt als een rode draad doorheen het takenpakket. Ben je iemand die het best leert vanuit de praktijk, dan is een duale opleiding misschien iets voor jou. Meer dan de helft van je tijd (gemiddeld minstens 20 u per week, op schooljaarbasis) breng je door op de werkvloer, de rest in de klas. Duaal leren is enkel bedoeld voor arbeidsrijpe of quasi- arbeidsrijpe leerlingen. De klassenraad en de trajectbegeleider beslissen of je arbeidsrijp bent en formuleren hierover een niet- bindend advies nadat je een screening hebt doorlopen. Deze screening kan georganiseerd worden op het einde van vorig schooljaar of bij de start van het nieuwe schooljaar. Voor elke duale opleiding bestaat een standaardtraject dat is goedgekeurd. Hierin staat wat jij minimaal moet leren op vlak van algemene vorming en op vlak van beroepsgerichte competenties. Het standaardtraject voor 'Kinderbegeleider duaal' bestaat uit volgende clusters: Algemene vorming Opvoeding en verzorging baby s en peuters Activiteiten en ontwikkeling baby s en peuters Begeleiding schoolgaande kinderen Activiteiten en ontwikkeling schoolgaande kinderen Je volgt hetzelfde standaardtraject als leerlingen die dezelfde duale opleiding volgen binnen de leertijd of in het 7 e specialisatiejaar BSO van het voltijds secundair onderwijs. De duale opleiding duurt dan ook even lang, waar je ze ook volgt.

47 Praktische schikkingen 1. Het schooljaar begint op maandag 2 september en eindigt op dinsdag 30 juni. 2. Tijdens de 2 lesdagen kan de leerling niet werken. Op expliciete vraag van de werkgever kan eventueel een herschikking van de lesdagen onderzocht worden. 3. De inschrijving in het CDO moet ten laatste gebeuren op 31 januari van het lopende schooljaar. De inschrijving is kosteloos. Ze gebeurt steeds in het bijzijn van een persoon die de ouderlijke macht uitoefent over de minderjarige leerling. De inschrijving is aan volgende voorwaarden gebonden: a. een gesprek met de coördinator van het CDO en/of de leerlingenbegeleider; b. de volgende documenten zijn vereist: - alle oriënteringsattesten en studiegetuigschriften van de vorige schooljaren secundair onderwijs, - eventuele bewijzen van het volgen van vormingen bijv. SYNTRA- opleiding, - de identiteitskaart van de leerling. c. de ondertekening van het centrumreglement, de engagementsverklaring en het pedagogisch project van het GO!; d. akkoord gaan met de voorgeschreven screening, trajectbegeleiding en inschrijving als deeltijds lerende bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). 4. De leerling brengt de coördinator van het CDO tijdig op de hoogte van elke verandering in zijn sociale en/of economische toestand, dit om een optimale begeleiding mogelijk te maken. 5. De lessen starten 's morgens om 8.20u of om 9.10u en eindigen om 15.25u of om 16.15u naargelang je lessenrooster. Pauzes: voormiddag: u middag: u namiddag u 6. Er wordt aan de leerlingen en de ouders als contract met het centrum een centrumreglement ter ondertekening voorgelegd. Leerlingen die zich niet houden aan dit contract zullen door toepassing van de maatregelen vermeld in dit reglement gesanctioneerd worden.

48 Wens je meer informatie? Wend je tot Het Centrum Deeltijds Onderwijs van KONINKLIJK ATHENEUM CAMPUS REDINGENHOF Redingenstraat LEUVEN Tel Fax Inschrijvingen Van 1 juli tot en met 4 juli en van 19 augustus tot 30 augustus. Maandag tot vrijdag: van 10.00u tot 12.00u van 13.30u tot 16.00u (enkel van 26 tot en met 30 augustus) van 17.00u tot 19.00u (behalve op 4 juli) Centrum Deeltijds Onderwijs Campus Redingenhof Leuven

SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR. De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KERNTAKEN

SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR. De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KERNTAKEN SECTOR: HANDEL EN ADMINISTRATIE in de MODULAIRE STRUCTUUR De opleiding ADMINISTRATIEF MEDEWERKER De administratief medewerker staat in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van

Nadere informatie

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen

Nadere informatie

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen

Nadere informatie

Welkom. werkgevers,... die deze onderwijsvorm niet kennen.

Welkom. werkgevers,... die deze onderwijsvorm niet kennen. Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT. toch wel anders

Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT. toch wel anders Centrum Deeltijds Onderwijs SCHOONHEIDSZORG, PERSONENZORG, BOUW, HANDEL EN ADMINISTRATIE, VOEDING-HORECA, HOUT toch wel anders Opleidingen binnen ons centrum Schoonheidszorg: Kapper - modulair - Kapper-salonverantwoordelijke

Nadere informatie

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN

Welkom. Het team van CDO Campus Redingenhof. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat LEUVEN Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs. Het systeem leren en werken bestaat ondertussen

Nadere informatie

Infobrochure. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat 90 3000 LEUVEN 016 31 97 19 cdbso@karedingenhof.be

Infobrochure. CDO Campus Redingenhof Redingenstraat 90 3000 LEUVEN 016 31 97 19 cdbso@karedingenhof.be Infobrochure Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs in combinatie met een aanvulling

Nadere informatie

Welke beroepsopleiding kan je volgen in het centrum deeltijds onderwijs van K.A. Leuven?

Welke beroepsopleiding kan je volgen in het centrum deeltijds onderwijs van K.A. Leuven? Ons Studieaanbod Welke beroepsopleiding kan je volgen in het centrum deeltijds onderwijs van K.A. Leuven? Ingerichte beroepsopleidingen zijn: Aanvuller Administratief medewerker Begeleider in de kinderopvang

Nadere informatie

Bouwplaatsmachinist - Duaal

Bouwplaatsmachinist - Duaal BSO Bouwplaatsmachinist - Duaal Derde graad Bouwplaatsmachinist - Duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 5de jaar 6de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 2 Lichamelijke Opvoeding 2 2 Frans 1 1

Nadere informatie

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER De magazijnmedewerker is verantwoordelijk voor het ontvangen en laden van goederen. Hij pakt de goederen uit en in, sorteert en controleert ze, maakt ze verzendklaar, verplaatst

Nadere informatie

Decreet duaal leren en de aanloopfase

Decreet duaal leren en de aanloopfase Decreet duaal leren en de aanloopfase Na 2 de principiële goedkeuring 1/12/2017 Context Beleidsnota onderwijs en werk: Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken Onderwijs blijft eindverantwoordelijke;

Nadere informatie

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Campus Provil Duinenstraat 1 3920 Lommel DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Welkom in het deeltijds

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MAGAZIJNMEDEWERKER Beroepsprofiel (SERV/SFG, september 2005) De magazijnmedewerker

Nadere informatie

Welkom. Het DBSO-team. K.A. Redingenhof Redingenstraat 90 3000 Leuven Tel. 016 31 97 19 Fax 016 31 98 73 cdbso@karedingenhof.be www.karedingenhof.

Welkom. Het DBSO-team. K.A. Redingenhof Redingenstraat 90 3000 Leuven Tel. 016 31 97 19 Fax 016 31 98 73 cdbso@karedingenhof.be www.karedingenhof. Welkom In deze brochure proberen wij uit te leggen hoe een leerling aan de leerplicht kan voldoen door het volgen van deeltijds beroepssecundair onderwijs in combinatie met een aanvulling van werkplekleren

Nadere informatie

Lasser-monteerder - duaal

Lasser-monteerder - duaal BSO7 Lasser-monteerder - duaal Zevende jaar Lasser-monteerder - duaal LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene

Nadere informatie

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Als logistiek helper ga je vooral werken in rust - en verzorgingstehuizen. Het is dus heel belangrijk dat je goed kan omgaan met bejaarden en gehandicapten.

Nadere informatie

Elektrotechnicus - Duaal

Elektrotechnicus - Duaal BSO Zevende jaar LESSENTABEL Vak Type Totaal Vak 7de jaar Op school: algemene vorming Godsdienst 2 Lichamelijke Opvoeding 2 Frans 2 Project Algemene Vakken 4 Wiskunde 2 4 Op school: TV/PV: in samenspraak

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) GEMEENSCHAPSRESTAURATIE Beroepenstructuur (SERV/ASFORCOL/VVG/VGRB/

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Magazijnmedewerker BO HA 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector,

Nadere informatie

Hoe ziet je schooljaar eruit?

Hoe ziet je schooljaar eruit? Wat is het? Hoe ziet je schooljaar eruit? Soorten overeenkomsten Bij duaal leren leer je vaardigheden in je school, Centrum voor Deeltijds Onderwijs of in je Syntra-lesplaats en op de werkvloer. Wil je

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KEUKENMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking

Nadere informatie

Opleiding: WINKELBEDIENDE

Opleiding: WINKELBEDIENDE Opleiding: WINKELBEDIENDE De winkelbediende helpt de klanten, vult de rekken aan en rekent af. Je staat ook in voor de orde en netheid van de winkel. Je moet klantgericht en klantvriendelijk kunnen werken

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKOK. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKOK. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKOK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE

Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Opleiding: MEDEWERKER SNACKBAR - TAVERNE Een snackbarmedewerker maakt bereidingen in de keuken, verzorgt de bardienst en bedient de klanten in een snackbar-taverne of sneldienstrestaurant. Stressbestendigheid

Nadere informatie

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Provinciaal partneroverleg DUAAL LEREN Kies voor jong en bruisend talent DUAAL LEREN & WERKEN Bij Duaal Leren verwerven

Nadere informatie

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER

Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Opleiding: KEUKENMEDEWERKER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen meewerken in de keuken van een restaurant. Je zorgt voor de mise-en-place : dit is het voorbereidend werk voor de kok. Als je werkt in

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) GEMEENSCHAPSRESTAURATIE Beroepenstructuur (SERV/ASFORCOL/VVG/VGRB/

Nadere informatie

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking DBSO-opleidingskaarten 17 juni 2008 Verzorgende Kerntaken De verzorgende zorgt voor mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben met betrekking tot alle activiteiten in het dagelijks leven. Hij/zij

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR ZAALMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in

Nadere informatie

Warme keukenbereidingen. Koude keukenbereidingen. Keukenprocessen

Warme keukenbereidingen. Koude keukenbereidingen. Keukenprocessen Opleiding: HULPKOK Deze opleiding is bedoeld om te kunnen meewerken in een restaurant. Je zorgt voor de mise-en-place, de voorbereidende werken voor de kok. In deze opleiding zal je koken voor anderen,

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd www.leertijd.be

Nadere informatie

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK ASSISTENT IN DE ZIEKENHUIZEN 12 maanden

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK ASSISTENT IN DE ZIEKENHUIZEN 12 maanden Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK ASSISTENT IN DE ZIEKENHUIZEN 12 maanden Toelichting: Op dit formulier worden de competenties hernomen die binnen de opleiding tot logistiek assistent

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst

HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS? Leerwegen naar de toekomst HOE HAAL IK MIJN DIPLOMA SECUNDAIR? Leerwegen naar de toekomst Je kan op meer dan 1 manier je diploma secundair onderwijs behalen. Of een andere kwalificatie die je op weg helpt naar dat diploma. Dit zijn

Nadere informatie

Opleiding: HULPKELNER

Opleiding: HULPKELNER Opleiding: HULPKELNER Deze opleiding is bedoeld om te kunnen werken in een restaurant. Je zorgt voor het opdekken en afdekken van de tafels. Je zorgt voor een vlotte bediening en bent klantvriendelijk.

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector,

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT Kapper-stylist duaal

STANDAARDTRAJECT Kapper-stylist duaal STANDAARDTRAJECT Kapper-stylist duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding kapper-stylist duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER SNACKBAR-TAVERNE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER SNACKBAR-TAVERNE OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER SNACKBAR-TAVERNE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK De bestuurder heftruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, zowel binnen als buiten. Hij laadt en lost externe transportmiddelen. Hij voorziet de heftruck

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK De bestuurder reachtruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, vooral in smalle gangpaden van een magazijn. Hij gebruikt de reachtruck om goederen te stapelen

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT. Tuinaanlegger/groenbeheerder duaal

STANDAARDTRAJECT. Tuinaanlegger/groenbeheerder duaal STANDAARDTRAJECT Tuinaanlegger/groenbeheerder duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding tuinaanlegger/groenbeheerder duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR HULPKELNER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT. Ontwikkelaar patronen kleding- en. confectieartikelen duaal

STANDAARDTRAJECT. Ontwikkelaar patronen kleding- en. confectieartikelen duaal STANDAARDTRAJECT Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal combineert een schoolcomponent

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR FIETSMECANICIEN

OPLEIDINGENSTRUCTUUR FIETSMECANICIEN OPLEIDINGENSTRUCTUUR FIETSMECANICIEN 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) FIETSMECANICIEN Beroepscompetentieprofiel (EDUCAM, januari 2011) De fietsmecanicien

Nadere informatie

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren De, sleutelfiguur binnen duaal leren Duaal leren Enkele cruciale uitgangspunten Elke duale opleiding wordt gebaseerd op een standaardtraject waarin de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming worden

Nadere informatie

Uitvaartmedewerker OMSCHRIJVING OPLEIDING RELATIE OPLEIDING BEROEPSKWALIFICATIE

Uitvaartmedewerker OMSCHRIJVING OPLEIDING RELATIE OPLEIDING BEROEPSKWALIFICATIE Beroepsopleiding Studiegebied Assistentie vrije zorgberoepen BO AZ 003 01.09.2017 Uitvaartmedewerker Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: UITVAARTMEDEWERKER

Nadere informatie

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK Halmstraat 6 A - 3600 Genk Tel: 089 38 58 12-089 84 30 58 Fax: 089 38 58 12 E-mail: dbso.tisl.genk@skynet. Verbonden aan : INFO-BRUCHURE Technisch

Nadere informatie

Elektromechanische technieken - Duaal

Elektromechanische technieken - Duaal TSO Elektromechanische technieken - Duaal Derde graad Elektromechanische technieken - Duaal LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Engels AV 2 2 Frans AV

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOK. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOK. HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector, april 2000) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HORECASECTOR Beroepenstructuur (SERV/Centrum voor Vorming en Vervolmaking in de Horecasector,

Nadere informatie

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal

The impossible leap in one hundred simple steps. Het decreet duaal in mensentaal The impossible leap in one hundred simple steps Het decreet duaal in mensentaal SITUERING (1) Waarom? Knelpunten huidige systeem van leren en werken (cfr. evaluatie decreet leren en werken) Voordelen van

Nadere informatie

Centrum Leren & Werken

Centrum Leren & Werken Centrum Leren & Werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011 69 71 02 clw@technicum.be CLW Technicum Welkom! Wil je deeltijds onderwijs volgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In deze brochure

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT. Medewerker textielverzorging duaal

STANDAARDTRAJECT. Medewerker textielverzorging duaal STANDAARDTRAJECT Medewerker textielverzorging duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding medewerker textielverzorging duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van

Nadere informatie

Begeleider in de kinderopvang

Begeleider in de kinderopvang DBSO-opleidingskaarten Administratieve groep 37701 Rubriek: Personenzorg 9/06/2011 Begeleider in de kinderopvang Kerntaken De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project schoolbank op de werkplek rond duaal leren in de leertijd DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 december 2005 betreffende de

Nadere informatie

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN 12 maanden

Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN 12 maanden Paritair leercomité 330 OPLEIDINGSPROGRAMMA LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN 12 maanden Toelichting: Op dit formulier worden de competenties hernomen die binnen de opleiding tot logistiek helper

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KAPPER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KAPPER OPLEIDINGENSTRUCTUUR KAPPER Referentiekader Beroepskwalificatie Kapper (2014) van niveau 3. Omschrijving Opleiding In de opleiding Kapper leert men klanten ontvangen, adviseren en helpen bij de keuze van

Nadere informatie

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 12 maanden

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 12 maanden LOGISTIEK HELPER in de verzorgingssector OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW DUUR: 12 maanden COMPETENTIES CLUSTERS VAN COMPETENTIES De leerling kan de organisatie en doelgroepen van een zorginstelling verduidelijken;

Nadere informatie

Uitvaartmedewerker OMSCHRIJVING OPLEIDING RELATIE OPLEIDING BEROEPSKWALIFICATIE

Uitvaartmedewerker OMSCHRIJVING OPLEIDING RELATIE OPLEIDING BEROEPSKWALIFICATIE VR 2017 0206 DOC.0535/14 Bijlage 12 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENKOK. Dieetkeuken

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENKOK. Dieetkeuken OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENKOK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) GEMEENSCHAPSRESTAURATIE Beroepenstructuur (SERV/ASFORCOL/VVG/VGRB/ HFDV,

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Polyvalent Verkoper BO HA 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal

STANDAARDTRAJECT Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal STANDAARDTRAJECT Ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding ontwikkelaar patronen kleding- en confectieartikelen duaal combineert een schoolcomponent

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT. Textielverzorging duaal

STANDAARDTRAJECT. Textielverzorging duaal STANDAARDTRAJECT Textielverzorging duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent

Nadere informatie

Centrum school. Meewerkende scholen. Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02. VIIOTongeren

Centrum school. Meewerkende scholen. Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02. VIIOTongeren Centrum school Technicum Centrum leren en werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011/69.71.02 Meewerkende scholen VIIOTongeren Scholengroep O.L.V. Sint-Truiden Deeltijds onderwijs Centrum leren En werken

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR WINKELBEDIENDE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST

Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST Opleiding: MEDEWERKER KAMERDIENST Je moet voor deze opleiding zeer graag met mensen werken, je komt tenslotte altijd in contact met zakenmensen of mensen op vakantie. In deze opleiding krijg je heel wat

Nadere informatie

Centrum Leren & Werken

Centrum Leren & Werken Centrum Leren & Werken Gildestraat 22 3800 Sint-Truiden 011 69 71 02 clw@technicum.be CLW Technicum Welkom! Wil je deeltijds onderwijs volgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In deze brochure

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL-RLLL- ADV-004bijl05 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding BO HA 008 (Ontwerp) Versie 1.0 Ontwerp Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Leren Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd

Nadere informatie

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018 Advies Aanloopfase Brussel, 23 april 2018 SERV_20180423_Aanloopfase_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Aanloopfase

Nadere informatie

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven

Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven Opleidingsvorm 3 (OV3) Beroepsopleiding die jongeren klaar maakt voor het gewone arbeidsleven 1 Buitengewoon Secundair Onderwijs - opleidingsvorm 3 (BUSO - OV3) De Basisschool heb je afgerond en je bent

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENHULPKOK

OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENHULPKOK OPLEIDINGENSTRUCTUUR GROOTKEUKENHULPKOK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) GEMEENSCHAPSRESTAURATIE Beroepenstructuur (SERV/ASFORCOL/VVG/VGRB/ HFDV,

Nadere informatie

OPLEIDING BEHANDELAAR LUCHTVRACHT EN BAGAGE

OPLEIDING BEHANDELAAR LUCHTVRACHT EN BAGAGE OPLEIDING BEHANDELAAR LUCHTVRACHT EN BAGAGE Referentiekader Beroepskwalificatie Behandelaar luchtvracht en bagage (2015) van niveau 2. Omschrijving Opleiding In de opleiding Behandelaar luchtvracht en

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding kapper

Voltijdse dagopleiding kapper Voltijdse dagopleiding kapper #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus. Een coach

Nadere informatie

Stelsel van leren en werken. Carl Lamote Departement Onderwijs en Vorming Afdeling Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding

Stelsel van leren en werken. Carl Lamote Departement Onderwijs en Vorming Afdeling Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding Stelsel van leren en werken Carl Lamote Departement Onderwijs en Vorming Afdeling Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding Inhoud Historiek van leren en werken Decreet betreffende het stelsel van leren

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BESTUURDER HEFTRUCK/REACHTRUCK Beroepencluster (SERV/Compensatiefonds

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) POLYVALENT BEDIENDE Beroepsprofiel (SERV/CEVORA, juni 2003)

Nadere informatie

Opleiding: VOEGER. Voegwerk in cement. Elastisch voegwerk

Opleiding: VOEGER. Voegwerk in cement. Elastisch voegwerk Opleiding: VOEGER De voeger voert zowel voegwerk in cement als elastisch voegwerk uit. Hij werkt tevens het voegwerk af en sluit gevelelementen aan. Basistechnieken metselwerk Voegwerk in cement Elastisch

Nadere informatie

Standaardtraject duaal

Standaardtraject duaal Standaardtraject duaal /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Methodologie Inleiding Voor elke duale opleiding wordt er

Nadere informatie

Tweede graad bso. Verzorging voeding

Tweede graad bso. Verzorging voeding 4 Tweede graad bso Verzorging voeding De opleiding verzorging-voeding tweede graad bereidt de leerlingen voor op een derde graad bso waarin het contact met en de zorg voor mensen centraal staat. Naast

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER. WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met talrijke bijhuizen, december 1997) OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERKOPER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) WINKELBEDIENDE Profiel (SERV/Sociaal Fonds voor de levensmiddelenbedrijven met

Nadere informatie

STANDAARDTRAJECT. Kapper-stylist duaal

STANDAARDTRAJECT. Kapper-stylist duaal STANDAARDTRAJECT Kapper-stylist duaal 1. Situering en omschrijving De opleiding kapper-stylist duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) VERHUIZINGEN Beroepencluster (SERV/Vlaamse sociale partners van de sector

Nadere informatie

Vernieuwing 2de graad bso. Voorscholingstraject: sessie 1

Vernieuwing 2de graad bso. Voorscholingstraject: sessie 1 Vernieuwing 2de graad bso Voorscholingstraject: sessie 1 Inhoudstafel Deel 1: Studiegebied personenzorg opnieuw bekeken? Deel 2: Welke visie op leren willen we meenemen? Deel 3: Leerplan 2de graad 26-6-2012

Nadere informatie

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Bewijs van studies - De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Om recht te hebben op uitkeringen, moet u: - jonger dan 25 jaar oud zijn op het moment dat u inschakelingsuitkeringen aanvraagt;

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER GROEN- EN TUINBEHEER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER GROEN- EN TUINBEHEER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MEDEWERKER GROEN- EN TUINBEHEER Referentiekader Beroepskwalificatie Medewerker groen- en tuinbeheer (2014) van niveau 2. Omschrijving Opleiding In de opleiding Medewerker groen- en

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Buitengewoon secundair onderwijs Opleidingsvorm 3. Kies je beroepsopleiding bij De Leerexpert 1

Buitengewoon secundair onderwijs Opleidingsvorm 3. Kies je beroepsopleiding bij De Leerexpert 1 Buitengewoon secundair onderwijs Opleidingsvorm 3 Kies je beroepsopleiding bij De Leerexpert 1 BUITENGEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS - OPLEIDINGSVORM 3 (BUSO - OV3) De Basisschool heb je afgerond en je bent

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen Besluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoeringsmaatregelen betreffende het duaal leren en de aanloopfase en diverse andere maatregelen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 10 juli 2008 betreffende

Nadere informatie

kapper Campus Aarschot Schoolstraat AARSCHOT partnerschool van Pivot Point

kapper Campus Aarschot Schoolstraat AARSCHOT partnerschool van Pivot Point kapper Campus Aarschot Schoolstraat 1 3200 AARSCHOT 016553423 www.deoranjerie.be info@deoranjerie.be partnerschool van Pivot Point Inhoudsopgave 1. VOORWOORD... 3 2. OVER DE OPLEIDING ZELF... 4 2.1. WAAROM

Nadere informatie

Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang

Zorgopleidingen. Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang Zorgopleidingen Begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang Zorgkundige Kennismakingstraject gezinsopvang Droom je van een job in de zorgsector, dan spreken onze zorgopleidingen je vast en zeker aan.

Nadere informatie