OPLEIDING ISTDP. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPLEIDING ISTDP. Inleiding"

Transcriptie

1 OPLEIDING ISTDP Inleiding ISTDP ISTDP is de afkorting van Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, en is een vorm van korte gestructureerde psychoanalytische psychotherapie. De methode en technieken werden ontwikkeld door H. Davanloo een Canadese psychiater die vanuit zijn kritiek op de psychoanalyse zijn methode ontwikkelde. Zijn kritiek betreft vooral de techniek, de duur van de psychoanalyse, de kosten, de effectiviteit. In de hier beschreven opleiding wordt aandacht besteed aan de modificaties in de psychoanalytische methodiek die door Davanloo werden voorgesteld ontwikkeld en onderzocht. De Viersprong en ISTDP De ISTDP werd vooral ontwikkeld als een vorm van kortdurende therapie in een ambulante setting in een face to face therapie setting. Op de Viersprong werd met deze methodiek als uitgangspunt naast de ambulante ISTDP ook een deeltijd en een klinische toepassing ontwikkeld (de Residentiële ISTDP of R-ISTDP). Beide werkvormen en settings hebben in de praktijk hun waarde bewezen. De ambulante ISTDP is evidence-based, de R-ISTDP is op weg naar een evidence-based praktijk. Waarom een opleiding ISTDP ISTDP en R-ISTDP zijn in de praktijk van de psychotherapie krachtige interventies gebleken. Met name op het gebied van de persoonlijkheidsproblematiek en de persoonlijkheidsstoornis in het bewerkstelligen van verandering in habituele rigide patronen in gedrag en beleving (karakterpathologie/persoonlijkheidsproblematiek). Uit het de onderstaande onderzoeken komt de effectiviteit van deze methode met name bij de R- ISTDP duidelijk naar voren. SCEPTRE onderzoek een lange termijn follow-up studie (10 jaar follow-up R-ISTDP voorheen IKDP). Dit betreft een multicenter studie. STEP (Standaard Evaluatie follow-up Project recent opgevolgd door de ROM (Routine Outcome Measurement) Deze opleiding dient daarom het doel om het verder verspreiden van deze methodiek in Nederland en België te bevorderen. De Viersprong wil door te participeren in de ISTDP opleiding helpen bij deze kennisverspreiding. Het onderwijs in deze methodiek is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door de Stichting Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy Nederland Samenwerking Stichting ISTDP Nederland en de Viersprong De Stichting ISTDP Nederland heeft als doel om in Nederland een organisatie te laten functioneren die een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van de methode Short-Term Dynamic Psychotherapy (STDP) bevordert zoals deze is ontwikkeld door Dr. H. Davanloo. De Stichting organiseert cursussen en het certificeert door derden gegeven cursussen. De Stichting houdt een register bij van erkende ISTDP therapeuten en stelt supervisoren en leertherapeuten aan. Voor deze opleiding geldt een samenwerking tussen de Stichting ISTDP en de Viersprong.

2 Opzet en doel van de opleiding De opleiding tot ISTDP therapeut is een op de praktijk gerichte opleiding en duurt in totaal 3 jaar. Daarnaast is het mogelijk om een 4 de facultatief jaar te volgen. Aan het einde van de opleiding wordt de cursist geacht zelfstandig ISTDP diagnostiek en therapie te kunnen uitvoeren De coregroep-opleiding bestaat uit een theoretische en praktisch deel. Het theoretische deel van de opleiding heeft als doel om de cursist vertrouwd te maken met de begrippen behorende bij de methode en de theorie die aan de methode ten grondslag ligt. Het praktijkgedeelte heeft als doel de cursist te leren de methode in de praktijk toe te passen, de interventies op basis van een juiste diagnostiek te selecteren en deze interventies op een affectieve manier te gebruiken. Totale tijdsinvestering (excl. literatuur voorbereiding en evt. huiswerkopdrachten) 3 jaar 4 jaar Theoretisch technisch onderwijs 96 uur 128 uur Groepssupervisie (bij 12 of minder deelnemers) 192 uur (waarvan 24 uur individueel) 264 uur (waarvan 32 uur individueel) Intervisie Nader te bepalen Nader te bepalen De drie jaar durende opleiding bestaat uit de volgende 12 blokken: Elk blok bestaat uit: a) Theoretische Technische cursus - duur 1 dag b) Supervisieblok (groepssupervisie) vanuit de eigen therapeutische praktijk - duur 2 dagen c) Intervisie a) Theoretisch Technische Cursus (TTC) De TTC is gekoppeld aan de supervisieblokken en duurt één dag, voornamelijk de dag voorafgaand aan elk supervisieblok. Deze dag is bedoeld voor zowel de core-groep als voor collega s die werkzaam zijn binnen de GGZ die kennis willen maken met de ISTDP en/of hun kennis van de methode verder willen verdiepen. Niet core-groep leden kunnen zich los inschrijven voor deze dagen. Elke Theoretisch Technische Cursus is als volgt opgebouwd: 1. Presentatie en uitleg van de theoretische begrippen 2. Videopresentatie en demonstratie 3. Rollenspel 4. Discussie en vragen Hieronder ziet u een overzicht van de onderwerpen die per blok behandeld worden. 1 ste opleidingsjaar Onderwerpen blok 1 Onderwerpen blok 2 Onderwerpen blok 3 Onderwerpen blok 4 Inleiding in de ISTDP Overzicht en kennismaking met de belangrijkste ISTDP begrippen Davanloo s visie op het ontstaan van neurotische problematiek Davanloo s spectrum van structurele neurosen Definities van superego pathologie en egoadaptieve capaciteit De bewuste en onbewuste werkrelatie met de patiënt De Central Dynamic Sequence Diagnostiek van superego pathologie en egoadaptieve capaciteit Diagnostiek van angst Werken met een conflictdriehoek en de driehoek van personen Herstructuerering van de ego adaptieve capaciteit De regulatie van emoties en angst: De functie van weerstand en afweermechanismen: De interactie tussen hersenen en lichaam en ISTDP interventies:

3 2de opleidingsjaar Onderwerpen blok 5 Onderwerpen blok 6 Onderwerpen blok 7 Onderwerpen blok 8 Superego pathologie: Identificatie van ego en pathologisch superego Scheiden van ego en pathologisch superego Hantering van de weerstand en afweermechanismen Challenge en Head on Collision De Ego Adaptieve Capaciteit en superego pathologie: I Werken in de overdracht: Herkennen van tegenoverdracht Fysiologische manifestaties van angst Angstregulatie Functie van de afweermechanismen: I 3de opleidingsjaar Onderwerpen blok 9 Onderwerpen blok 10 Onderwerpen blok 11 Onderwerpen blok 12 Werken in deoverdracht: I TCP links Doorbraak van emoties en van de impuls: deel II Psychosomatiek en ISTDP De interactie tussen hersenen en lichaam, ISTDP, I Depressie en ISTDP Terminatie en follow-up Overzicht en integratie van de methoden en technieken Na afloop van de driejarige opleiding kan men intekenen voor een 4e opleidingsjaar. In dit aanvullende jaar wordt extra supervisie aangeboden en worden specifieke settings behandeld. Ook hier geldt dat elk blok een theoretisch technische gedeelte biedt, de cursusdag voorafgaande aan de supervisiedagen. 4de opleidingsjaar (facultatief) Onderwerpen blok 13 Onderwerpen blok 14 Onderwerpen blok 15 Onderwerpen blok 16 Principes in de klinische psychotherapie en de ISTDP Indicatiestelling DSM IV en DSM V R-ISTDP de klinische en de deeltijdvariant Research ISTDP Manual en Ultimate Outcomes Principes in de klinische psychotherapie en de ISTDP I De regressieve afweermechanismen, acting-out en superego pathologie De functie van de groep Behandeling-Depressie en capita selecta Consolidatie en afsluiting van de opleiding b) Supervisieblokken Vier keer per jaar vindt er een supervisieblok van twee dagen plaats. De onderwerpen uit de TTC vormen de leidraad voor deze dagen. De supervisieblokken bieden de cursist de gelegenheid om het eigen therapeutische handelen te onderzoeken en te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van door de cursist ingevuld supervisieformulier en opgenomen video-opnames, deze opnames worden samen met de opleiders/supervisoren en medecursisten besproken. De supervisie vindt plaats in groepsverband zodat er ook sprake kan zijn van exemplarisch leren. Deelnemers van de opleiding dienen elk blok videomateriaal in te brengen van hun eigen behandelingen. Voor optimaal resultaat dient het videomateriaal goed verstaanbaar te zijn (anders voorzien te zijn van ondertiteling) en dient de patiënt goed in beeld gebracht worden.

4 Bij een groepsgrootte van 12 personen bestaat elk supervisieblok uit twee dagen, een grotere groep vereist een extra dag. Er wordt uitgegaan van een maximale groepsgrootte van 12 cursisten. c) Intervisie De intervisiesessies zijn bedoeld als ontmoetingsplek waar men samen met de andere coregroepleden de successen en problemen in eigen therapieën met elkaar kan bestuderen en bespreken. Daarnaast worden de sessies gebruikt om samen literatuur te bespreken en te refereren. De intervisiesessies dienen door de core-groepleden zelf georganiseerd te worden, maar zijn wel een verplicht en integraal onderdeel van de opleiding en dienen één keer per maand plaats te vinden. Van de intervisie bijeenkomsten wordt per deelnemer een verslag gemaakt en daarnaast worden er per bijeenkomst aantekeningen gemaakt in een logboek. Deze verslagen bieden de opleiders inzicht in de ontwikkeling van de core-groepleden. Leertherapie Aan de kandidaten wordt een leertherapie aanbevolen, een en ander is afhankelijk van de al gevolgde opleidingsroute en de eigen ervaring met leertherapie en met het zelfstandig uitvoeren van behandelingen. Jaarevaluatie Elk jaar vindt er een jaarevaluatie plaats. Aan de hand van deze evaluatie en de feedback van de supervisoren vormen de cursisten een beeld van hun vooruitgang in de toepassing van de methodiek. Deze informatie wordt gebruikt om de bestaande leerdoelen bij te stellen/aan te scherpen en om nieuwe leerdoelen op te stellen. Examen Aan de Opleiding ISTDP is een examen verbonden. Met goed gevolg afleggen van dit examen in samenhang met een beoordeling van de opleiders/supervisoren leidt tot erkenning door de Stichting ISTDP en de IEDTA en tot opname in het register van ISTDP therapeuten. Bij de beoordeling wordt vooral gekeken naar de ontwikkeling van de cursist en de manier waarop hij/zij zijn/haar vaardigheden heeft uitgebouwd. Voor wie De coregroep-opleiding staat open voor psychotherapeuten en psychiaters, basispsychologen en GZ-psychologen kunnen zich eveneens aanmelden. Definitieve toelating is ter beoordeling van de opleiders. De TTC staat open voor collega s die werkzaam zijn binnen de GGZ (gezondheidspsychologen, arbeidspsychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, artsen, psychiatrisch verpleegkundigen, sociotherapeuten, vaktherapeuten) die kennis willen maken met de ISTDP en/of hun kennis van de methode verder willen verdiepen. Opleiders Hoofdopleiders / supervisoren Drs. J. ten Have-de Labije, psycholoog-psychotherapeut Drs C.L.M. Cornelissen, socioloog- psychotherapeut Opleider i.o / supervisoren i.o. Drs. J. Verpoort, psychiater-psychotherapeut Drs. J. Oonk, psycholoog-psychotherapeut

5 Praktische informatie Plaats De TTC en de supervisieblokken zullen voornamelijk plaatsvinden bij de Viersprong locatie Bergen op Zoom. Dit pand ligt op loopafstand van het station. Prijs Core-opleiding De drie jaar durende Opleiding ISTDP kost 9.000,-. Dit bedrag is inclusief koffie & thee, lunch en een reader. Prijs Technisch Theoretische Cursus Deelname aan een Technisch Theoretische Cursussen kost 350,- per keer. Dit bedrag is inclusief koffie & thee, lunch en een reader. Cursusdagen De Opleiding ISTDP vindt plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag. De Technisch Theoretische Cursussen worden gegeven op donderdag. De exacte startdatum wordt op onze website bekend gemaakt. Erkenning/accreditatie De opleiding leidt op tot een nationale (VKDP, Vereniging voor Korte Dynamische Psychotherapie) en internationale erkenning (IEDTA; International Experiential Dynamic Therapy Association) als ISTDP therapeut. De hier beschreven opleiding is te beschouwen als een specialisatie voor psychotherapeuten en geeft toegang tot het ISTDP therapeutenregister van de VKDP en van de IEDTA. Daarnaast wordt accreditatie aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Federatie voor Gezondheidszorg Psychologen (FGzP). Inschrijven Door middel van insturen van uw motivatiebief en CV start u de inschrijfprocedure. Wanneer uw CV voldoet en wij hebben een opleidingsplaats voor u beschikbaar dan wordt u door ons uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek toetsen we ondermeer de verwachtingen en is er ruimte voor u om vragen te stellen. Bij een wederzijds akkoord kunt u bij ons de Opleiding ISTDP volgen. U kunt uw motivatiebrief en uw CV sturen naar: de Viersprong t.a.v. Viersprong Academy Postbus AA Halsteren Contact Voor inhoudelijke vragen over de opleiding kunt u contact opnemen met Kees Cornelissen kees.cornelissen@deviersprong.nl Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de Viersprong Academy viersprongacademy@deviersprong.nl of

België te bevorderen. De Viersprong wil door te participeren in de IS-TDP opleiding helpen bij de

België te bevorderen. De Viersprong wil door te participeren in de IS-TDP opleiding helpen bij de OPLEIDING IS-TDP Inleiding IS-TDP is de afkorting van Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, dit is een korte psychoanalytische psychotherapie. De methode werd ontwikkeld door H. Davanloo. Deze Canadese

Nadere informatie

Kortdurende dynamische psychotherapie

Kortdurende dynamische psychotherapie Kortdurende dynamische psychotherapie Groepspraktijk De reeks Groepspraktijk bestaat uit afzonderlijke boeken die variaties in de groepstherapie behandelen (o.a. therapiegroepen voor ouderen, voor incestslachtoffers

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Februari 2014 Basiscursus in het kader van de opleiding Psychotherapeut CgP Docent: mw. drs. W.J.H.P. Schapendonk Locatie: de Plank 101 te Veldhoven - Inhoudsopgave

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2015-2019 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus

Accreditatie supervisorencursus Versie Toetsingscriteria supervisorencursus Accreditatie supervisorencursus Versie 22-02-2016 Een belangrijke voorwaarde voor inschrijving in het NVP-supervisorenregister is het met succes afgerond hebben van een supervisieopleiding (geaccrediteerd

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN AANVRAAGFORMULIER VOOR ERKENNING VAN OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN De vragen waarbij een artikel uit het Huishoudelijk Reglement vermeld staat, wegen mee ter beoordeling van de opleiding of cursus. De andere

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Januari 2015 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

Nooit te oud om te leren!

Nooit te oud om te leren! Rob Giel Onderzoekcentrum Nooit te oud om te leren! Over psychotherapie bij ouderen met én zonder cognitieve stoornissen Nascholingsdag 19 mei 2015, 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Nooit te oud om

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Coaching en coachend leiderschap

Coaching en coachend leiderschap S.E. Booij Consultancy Coaching en coachend leiderschap voor leidinggevenden in de zorg in samenwerking met drs Joep Choy prof dr Jan Moen prof dr Willem van der Does Burgemeester Ketelaarstraat 29 2361

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017

Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Registratiereglement Schematherapeutisch Werkers Register Schematherapie Maart 2017 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor inschrijving in het Register Schematherapie als Schematherapeutisch

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie

Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie Leergang IMH-Systeemtherapie Werken met jonge gezinnen: Van preventie tot psychiatrie Hoofddocent: H.M. Jonker Mededocenten: Jan Olthof, Annemie Cabus Locatie: School voor systemische opleidingen Schoolpad

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15 Inhoud Voorwoord 13 Inleiding 15 1 Een eerste oriëntatie 21 1 Algemene situering 21 2 Psychodynamische psychotherapie 29 3 De invloed van de setting 35 4 Steunende en ontdekkende groepstherapie 36 5 Daar

Nadere informatie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Vooropleiding 3. Belangstellend lid-nvipt 4. Aspirant lid-nvipt 5. IPT-opgeleide 6. Therapeut

Nadere informatie

Postmaster opleiding medische psychologie

Postmaster opleiding medische psychologie me nse nkennis Postmaster opleiding medische psychologie Het accent ligt op de generieke psychologische problemen waar patiënten met een ernstige chronische ziekte voor komen te staan. Postmaster opleiding

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt! Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Voor HBO-afgestudeerden in de GGZ, zoals verpleegkundigen, sociotherapeuten, vaktherapeuten,

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inhoudsopgave INLEIDING 1 WIE KAN ZICH LATEN INSCHRIJVEN IN HET REGISTER? 1 REGISTRATIEREGLEMENT

Nadere informatie

ToP opleiding oktober 2014-2015

ToP opleiding oktober 2014-2015 -2015 Informatie voor belangstellenden uit het verzorgingsgebied van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren

Nadere informatie

Inleiding. Competenties

Inleiding. Competenties 1 Richtlijnen cursusdraaiboek TTC- STW versie 15 januari 2015 Inleiding De NVRG kent twee opleidingen: de opleiding tot systeemtherapeut (ST) en de opleiding tot systeemtherapeutisch werker (STW). Beide

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PSYKON. Cursusaanbod

NIEUWSBRIEF PSYKON. Cursusaanbod 31 AUGUSTUS 2018 NIEUWSBRIEF PSYKON Cursusaanbod 2018-2019 1. NIEUW Persoonlijk Ontwikkelingsjaar PsyKon 2. Introductie symbooldrama 3. Opleiding symbooldrama 4. Psychopathologie in company 5. Diagnostische

Nadere informatie

De Psychoanalytische Ruimte(n) Feestelijke Ontvangst. Olympiaplein 4

De Psychoanalytische Ruimte(n) Feestelijke Ontvangst. Olympiaplein 4 Symposium De Psychoanalytische Ruimte(n) en Feestelijke Ontvangst ter gelegenheid van de officiële opening van Olympiaplein 4 op zaterdag 6 juni 2015 De Psychoanalytische Ruimte(n) Psychoanalyse heeft

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie

Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie Aanmeldingsformulier Lidmaatschap Register Schematherapie Zie eerst: Reglement Lidmaatschap Register Schematherapie en Reglement Supervisie en Intervisie Register Schematherapie Ik wil mij graag inschrijven

Nadere informatie

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE

OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE OPLEIDING SYSTEEMTHERAPIE Inhoud - Waarom een opleiding Systeemtherapie? - Inhoud en visie opleiding Systeemtherapie - Leren als dynamisch groeiproces - Praktische Informatie Waarom een Opleiding Systeemtherapie?

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

Accreditatiereglement

Accreditatiereglement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP 2 Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap 3 Algemeen Hieronder kun je lezen hoe de route naar supervisorschap en leersupervisorschap is opgezet en aan welke

Nadere informatie

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009 EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY 2009 EXTERNSHIP (BASISOPLEIDING) ADVANCED TRAINING (VERVOLGOPLEIDING) IN SAMENWERKING MET PSYRAAD EN DE REINIER VAN ARKEL GROEP s-hertogbosch 10 juni tot met 13 juni

Nadere informatie

Accreditatiereglement schematherapie 2018

Accreditatiereglement schematherapie 2018 Accreditatiereglement schematherapie 2018 vastgesteld door het bestuur van de Vereniging voor Schematherapie op 30 augustus 2018 A. Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden beschreven voor de accreditatie

Nadere informatie

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Een aparte vereniging voor EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) heeft een eigen theoretisch

Nadere informatie

Bijlagen. Checklist voor bijlagen en bewijsstukken. Vergeet u niet om mee te sturen:

Bijlagen. Checklist voor bijlagen en bewijsstukken. Vergeet u niet om mee te sturen: Bijlagen Checklist voor bijlagen en bewijsstukken Vergeet u niet om mee te sturen: O Bijlage 1: Beoordeling deelname aan supervisorencursus (bijgevoegd) O Bijlage 2: Eindverklaring leersupervisor (bijgevoegd)

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie Overbruggende Deeltijd BEHANDELING Psychiatrie Overbruggende Deeltijd Indien klinische opname niet (meer) noodzakelijk is, kunt u een programma volgen binnen de Overbruggende

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Informatie deeltijdbehandeling

Informatie deeltijdbehandeling PAAZ Informatie deeltijdbehandeling Voor verwijzers en deelnemers Deze brochure geeft u informatie over de deeltijdbehandeling van de psychiatrische afdeling in ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

Nadere informatie

Opleiding tot Infant Mental Health generalist

Opleiding tot Infant Mental Health generalist me nse nkennis Opleiding tot Infant Mental Health generalist it takes a village to raise a child De kern van Infant Mental Health is het belang van de band tussen de ouder en het nog ongeboren of heel

Nadere informatie

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe.

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe. Doelgroep Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, arts-assistenten, onderzoekers, psychologen, verpleegkundigen, managers, beleidsmedewerkers en cliëntenraden van de noordelijke ggz-instellingen en

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten

ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten ToP opleiding april 2014 Informatie voor cursisten Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl) Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Afdeling Revalidatie A-01, 386-1 Postbus 22660 1100

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de opleiding tot klinisch psycholoog. maarten j. m.van son hoofdopleider utrecht

Ontwikkelingen in de opleiding tot klinisch psycholoog. maarten j. m.van son hoofdopleider utrecht Ontwikkelingen in de opleiding tot klinisch psycholoog maarten j. m.van son hoofdopleider utrecht drs zielknijper in de grauwe razer (directeur neuro-paedagogische kliniek/voorzitter opsporing- en voogdijraad)

Nadere informatie

Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015

Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015 Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015 Prof. dr. Marc Verbraak, klinisch psycholoog / cognitief-gedragstherapeut

Nadere informatie

2.2.1 De Transactionele Analyse

2.2.1 De Transactionele Analyse Stageplaatsen voor aios in de keuzestage psychotherapie 2.1. Voordeur Halsteren Intake Als een patiënt naar de Viersprong wordt verwezen voor behandeling, vindt een intakegesprek plaats en mogelijk een

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut

Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut Aanmeldingsformulier voor registratie als schematherapeut Voorwaarden voor aanmelding vanaf 15 juli 2012: U kunt zich als aspirant lid inschrijven, als u in opleiding bent tot schematherapeut, maar nog

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: een interventie (groepsschematherapie) gericht op verminderen van borderline symptomen op herstelt niveau, het terugdringen van bijkomende psychische stoornissen, zinvolle

Nadere informatie

Summer University Psychoanalyse 2017

Summer University Psychoanalyse 2017 Summer University Psychoanalyse 2017 Sacha de Reuver 3 juli t/m 7 juli 2017 UvA Wat is psychoanalyse? Mensbeeld Verzameling theorieën over psychisch functioneren Therapeutisch proces Klassieke Psychoanalyse

Nadere informatie

Opleidingsreglement voor de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Vastgesteld in de ledenvergadering d.d.

Opleidingsreglement voor de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Vastgesteld in de ledenvergadering d.d. VERENIGING VOOR KINDER- EN JEUGDPSYCHOTHERAPIE Secretariaat Maliebaan 50b 3581 CS Utrecht telefoon 030-2965348 fax 030-2966549 e-mail vkjp@hetnet.nl www.vkjp.nl Opleidingsreglement voor de Vereniging voor

Nadere informatie

Peilstation Intensief Melden

Peilstation Intensief Melden Peilstation Intensief Melden Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC Presentatie casus beroepsziekte en Capita Selecta 5 e PIM workshop, najaar 2013 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, AMC/Coronel

Nadere informatie

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er is geen overgangsregeling. HOOP 2.0 is dus zowel van

Nadere informatie

Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog

Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog Naam instelling Adres/ plaats Telefoonnummer Contactpersoon/ praktijkopleider Om in aanmerking te komen

Nadere informatie

oudertraining contact & communicatie

oudertraining contact & communicatie oudertraining contact & communicatie gebaseerd op de Pivotal Respons Treatment (PRT) methode een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth en de Polikliniek in Amsterdam februari 2013 centrum voor autisme

Nadere informatie

ONZE SCHOLING SAMEN1

ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING SAMEN1 ONZE SCHOLING Samen1 stelt zich tot doel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingsstrategieën binnen de GGZ door middel van kennisoverdracht onder de aandacht van professionals

Nadere informatie

Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019

Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019 Accreditatiereglement schematherapie 2018, aanpassing 2019 vastgesteld door het bestuur van de Vereniging voor Schematherapie op 30 augustus 2018, aanpassing 2019 vastgesteld op 20 juni 2019 A. Inleiding

Nadere informatie

Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015

Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Inleiding In dit reglement worden de voorwaarden voor de accreditatie van cursussen Schematherapie beschreven. Behalve het

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Hoe behandel je mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedrags- en psychiatrische problemen? In deze opleiding ontdek je hoe

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Als vastgesteld op de ledenvergadering van 27 maart 2015 Inleiding In dit reglement is de procedure geregeld van het

Nadere informatie

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN Woensdag 2 t/m vrijdag 4 september 2015 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag 2 tot

Nadere informatie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Toelichting Het volgen van leertherapie is een essentieel onderdeel van de opleiding tot psychotherapeut, klinisch psycholoog en psychiater. Leertherapie

Nadere informatie

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN Locatie: Sint Maartenskliniek, Nijmegen Donderdag 12 en vrijdag 13 februari 2015 Toelichting De Nederlandse

Nadere informatie

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp Tot welke prijs?! De keuzes van de vrijgevestigde GGZ-professional anno 2013 Vrijdag 14 juni 2013 Rode Hoed, Amsterdam Dit congres is bestemd voor vrijgevestigde gz- en klinisch psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Inhoud van dit verhaal Korte introductie spreker Opleiden, werkbegeleiden en superviseren Verschillende betekenissen

Nadere informatie

Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer

Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer Inspirerende Tweedaagse Cursus Interactiewijzer Uit steeds meer onderzoek in zowel jeugdzorg als onderwijs blijkt het belang van een goede (therapeutische) werkrelatie voor het uiteindelijke effect van

Nadere informatie

Informatie voor supervisanten

Informatie voor supervisanten Informatie voor supervisanten Met dit document willen we je meer kennis en inzichten geven over het volgen van supervisie vanuit de PgD. Aan bod komt: 1. Wat is supervisie? 2. Vormen van supervisie? 3.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 3 Cognitieve gedragstherapie Een effectieve psychotherapie In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg.

aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. aanvraagformulier ten behoeve van de registratie als Contextueel Therapeut VCW reg. Uw aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen wanneer u dit formulier volledig invult en in 6-voud opstuurt naar:

Nadere informatie

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds Gaat je interesse uit naar psychiatrie in combinatie met een verslaving? Dan biedt Delta een verdiepingsstage

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Jeugdzorgplus voor Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken van de cliënten

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U)

Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U) Informatie opleiding Brains 4 Use (B4U) Den Dolder, mei 2014 Versie: 2.1 Auteur(s):Angela van den Berg/Marten Leistra Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder T 088 8800300 E

Nadere informatie

Examen A. een afgeronde hbo of universitaire opleiding in de gezondheidszorg of menswetenschappen.

Examen A. een afgeronde hbo of universitaire opleiding in de gezondheidszorg of menswetenschappen. Examen A Voorwaarden voor deelname aan Examen A: een afgeronde hbo of universitaire opleiding in de gezondheidszorg of menswetenschappen. praktische ervaring met het werken met patiënten/cliënten. hbo

Nadere informatie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Geaccrediteerd door de VVH De Academie voor Haptonomie, ITH en Synergos bieden gezamenlijk de cursus DSM IV/Psychopathologie aan. Bijzonder aan dit aanbod is allereerst

Nadere informatie

persoonlijkheidsstoornissen

persoonlijkheidsstoornissen GGzE centrum persoonlijkheidsstoornissen GGzE centrum persoonlijkheidsstoornissen Algemene informatie >> De basis van een behandeling is dat de cliënt en de behandelaar het eens zijn over concrete veranderdoelen.

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren

Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren voor professionals die met professionals werken START JANUARI 2019 Werken met professionals Psychodynamisch coachen en adviseren is Professionals houden van

Nadere informatie

CGW in de psychosezorg bezuiniging, investering of verrijking?

CGW in de psychosezorg bezuiniging, investering of verrijking? CGW in de psychosezorg bezuiniging, investering of verrijking? Petra Bervoets CGT bij psychose CGT werd al langer toegepast bij depressie en angst maar niet bij psychose Medio jaren 90 kwam CGT bij psychose

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Veranderen 25

Inhoud. Deel I Veranderen 25 Inhoud Inleiding Psychoanalyse in ontwikkeling 13 Deel I Veranderen 25 1 Het psychoanalytisch kader 27 1.1 Inleiding 27 1.2 Bewust-onbewust 27 1.3 Intersubjectiviteit en innerlijk werkmodel 29 1.4 Twee

Nadere informatie

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam Zuid informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheidsproblematiek en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER

OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER OPLEIDINGSREGLEMENT RELATIE- EN GEZINSTHERAPEUT (SYSTEEMTHERAPEUT) EN SYSTEEMTHERAPEUTISCH WERKER Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie 25 november 2014 W.G. Plein 209 T (020) 612 30 78

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Stageplaatsen voor aios in de keuzestage psychotherapie

Stageplaatsen voor aios in de keuzestage psychotherapie Stageplaatsen voor aios in de keuzestage psychotherapie 2.1. Voordeur Bergen op Zoom Intake Als een patiënt naar de Viersprong wordt verwezen voor behandeling, vindt een intakegesprek plaats en mogelijk

Nadere informatie

Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik

Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik Georganiseerd door NVvP Afdeling Ouderenpsychiatrie

Nadere informatie

INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE CURSISTEN 2

INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE CURSISTEN 2 Accreditatiereglement Cursussen Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2015 Inhoudsopgave INLEIDING 1 DOCENTEN EN CURSISTEN 1 VOORWAARDEN AAN DOCENTEN EN GROEPSGROOTTE 1 VOORWAARDEN AAN DEELNEMENDE

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist

Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Aanmeldingsformulier voor de registratie tot IMH-Specialist Vereniging DAIMH Dutch Association for Infant Mental Health Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam Telefoon 020 4216120 Fax 020 6255979 E-mail info@daimh.nl

Nadere informatie