Pedagogisch beleidsplan. Pedagogische visie. Pedagogisch werkplan. Activiteiten agenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan. Pedagogische visie. Pedagogisch werkplan. Activiteiten agenda"

Transcriptie

1 Pedagogisch beleidsplan Pedagogische visie Pedagogisch werkplan Activiteiten agenda Bezoekadres: Postadres: ING nr: Wold Postbus 288 KvK Lelystad nr: AN Lelystad 8200 AG Lelystad Tel:

2 I. PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Inleiding Het pedagogische beleidsplan is de basis van het werkplan. Het werkplan bepaalt de dagelijkse gang van zaken van waaruit een activiteitenagenda zal worden opgesteld. Doelstelling Peuterspeelzaal De Roezemoes stelt zich ten doel om kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar twee of drie dagdelen per week onder deskundige leiding op te vangen, te verzorgen en te begeleiden. Het stimuleren van de ontplooiing van de kinderen in een zo groot mogelijke vrijheid, waarbij de ontwikkeling van eigen initiatief, creativiteit, zelfstandigheid en sociaal gedrag centraal staat. De speelzaal is voor kinderen een plek waar ze spelen en ontmoeten, ze leren en ontwikkelen zich er. Door te spelen in de nabijheid van en samen te zijn met andere kinderen, ontmoeten ze anderen en leren daarvan. De speelzaal is een plek waar kinderen kennismaken met nieuw spel- en speelmateriaal. Ze komen daarnaast in aanraking met een groep leeftijdsgenootjes. Het verblijven in een groep maakt dat kinderen leren van elkaar. In tegenstelling tot andere peuterspeelzalen heeft De Roezemoes horizontale groepen met maximaal 16 kinderen. Ochtendgroepen voor kinderen van 2 tot 3 jaar. De jongste peuters krijgen een goede gelegenheid om te wennen aan school en om zich veilig te voelen in een groep, De kringactiviteiten en knutselwerkjes worden aangepast aan de leeftijd. De kinderen hebben alle ruimte om zich te ontwikkelen. Als er een kind 3 jaar is geworden gaat het in overleg met de ouders naar de middaggroep. Middaggroepen voor kinderen van 3 tot 4 jaar. Deze kinderen doen meestal geen middagslaapje meer. De activiteiten zijn wat moeilijker, ze worden gestimuleerd veel meer zelf te doen en ze worden uitgedaagd met de keuze van puzzels, spelletjes, gezelschapspelletjes e.d. Het is een echte voorbereiding voor de basisschool. Bij elke verjaardag is er ook meteen een afscheid want als een kind 4 jaar wordt gaat het direct na de verjaardag naar de basisschool toe. Zo maken alle kinderen het proces mee en groeien naar het moment toe van 4 jaar worden en afscheid nemen. Alle kinderen gaan minimaal 2 dagdelen naar de peuterspeelzaal maar er is ook een mogelijkheid voor een 3e dagdeel en dat is op de woensdagochtend. In deze groep kunnen kinderen, vanuit alle groepen, vanaf 2 jaar geplaatst worden. Hoofddoel is de kinderen te laten spelen, alleen of met anderen, waarbij aandacht wordt besteed aan: 1. motorische ontwikkeling 2. sociale ontwikkeling 3. emotionele ontwikkeling 4. spraak- en taalontwikkeling 5. ontwikkeling van de zelfredzaamheid 6. ontwikkeling van de fantasie, creativiteit en expressie 7. overdracht waarden en normen

3 1. Motorische ontwikkeling Wij verstaan onder motorische ontwikkeling het leren omgaan van een kind met zijn of haar lichaam in beweging. Hierbij maken wij onderscheidt de grove en fijne motoriek. Op De Roezemoes wordt de grove motoriek gestimuleerd door bewegingspel, fietsen en rennen. Hiervoor is een buitenspeelplaats met fietsen aanwezig. De fijne motoriek krijgt aandacht door kralen rijgen, verven, scheuren, plakken, kleuren, kleien e.d. 2. Emotionele ontwikkeling Kinderen ondergaan hun emoties vaak zonder dat zij deze een plaats kunnen geven of kunnen bevatten wat hen overkomt; zij hebben nog geen woorden bij de emoties die ze ervaren. Het verwoorden van gevoelens leert kinderen om de eigen emoties een plek te geven, om erover te kunnen praten met anderen en om begrepen te worden door anderen. Door positief in te gaan op blijdschap, woede, verdriet en angst wordt het leren kennen van deze gevoelens gestimuleerd. Op de peuterspeelzaal neemt de ontwikkeling van die emoties een belangrijke plaats. In feite is het vaak voor het eerst dat kinderen in contact komen met leeftijdsgenootjes; dit levert een scala aan nieuwe ontdekkingen en leergebieden op. Kinderen leren ruzies op te lossen, te delen of iets af te staan, leren oorzaak en gevolg te onderscheiden. De emotionele ontwikkeling wordt in het algemeen gestimuleerd door het voorlezen van boeken, het praten naar aanleiding van gebeurtenissen en belevingen van de kinderen, het benoemen van emoties en het uitspelen van belevingen. 3. Sociale ontwikkeling De peuterspeelzaal is een plaats voor ontmoeting met andere kinderen. Een kind dat niet vanuit zichzelf contact legt zal door een ander kind daarvoor vaak worden uitgenodigd. Het kind leert met andere kinderen samen te spelen, wordt weerbaarder gemaakt en leert activiteiten gezamenlijk te doen. Kinderen leren luisteren naar elkaar, te wachten, rekening te houden met een ander, bijvoorbeeld bij een kringgesprek of tijdens het eten en drinken, en ruzies bij te leggen. 4. Spraak- en taalontwikkeling Kinderen hebben een actieve en passieve woordenschat. De actieve woordenschat bestaat uit die woorden die ze kennen en ook zelf gebruiken. De passieve woordenschat bestaat uit die woorden die ze kennen, maar niet zelf gebruiken. Door te zingen, poppenspel, vingerversjes, boekjes voor te lezen, kinderen zelf te laten vertellen, voorwerpen en handelingen te benoemen, wordt op de peuterspeelzaal de actieve woordenschat uitgebreid.

4 5. Ontwikkeling van de zelfredzaamheid De peuterspeelzaal draagt bij aan de ontwikkeling van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Op de allereerste plaats doordat kinderen (veelal voor het eerst) buiten het gezichtsveld van hun ouders en hun eigen vertrouwde omgeving moeten leren zich staande te houden. Natuurlijk worden ze daarin niet aan hun lot overgelaten en is de juf er om te helpen wanneer dit nodig is. De kinderen worden gestimuleerd om de juf te helpen, zelf hun jas aan te trekken, zelf spullen te pakken en een werkje terug te zetten waar ze het gepakt hebben. Een kind wordt geprikkeld om dat wat het zelf kan ook zelf te doen. Dit wordt mede gestimuleerd door de aanwezigheid van leeftijdgenoten die een bepaalde handeling al wel onder de knie hebben. 6. Ontwikkeling van de fantasie, creativiteit en expressie De wereld van het kind wordt vergroot door de fantasie te prikkelen en door het kind de ruimte te geven om die fantasie te uiten en daar expressie aan te geven. Het kind verwerkt en leert door fantasie uit te spelen. In De Roezemoes zijn allerlei materialen aanwezig om het fantasiespel te stimuleren zoals een poppenhoek, verkleedkleren, bouwmateriaal, enz. 7. Waarden en normen Om goed aan de samenleving te deelnemen is het belangrijk dat kinderen de waarden en normen van de omgeving waarin zij leven leren kennen en zich eigen maken. De groep biedt de kinderen hiertoe de mogelijkheid: zo gaan we met elkaar om, zo gaan wij om met de omgeving en dit zijn onze gewoonten en rituelen. Kinderen verkennen grenzen en willen weten wat van hen verwacht wordt. Iedere leeftijd verkent dit op eigen wijze. Wij bieden kinderen ruimte hierin te leren door ervaren zodat ze ontdekken wat grenzen zijn zodat zij vanuit zichzelf grenzen als eigen gaan ervaren. Dit doen wij door positief gedrag te belonen met complimenten en grenzen aan te geven wanneer kinderen niet wenselijk gedrag vertonen.. Het aangeven van grenzen stemmen wij af op de leeftijd. Zo leiden wij de kinderen soms af, negeren soms gedrag, spreken kinderen soms aan op hun gedrag, leggen oorzaak en gevolg uit, etc. Wanneer een groep kinderen hiertoe in staat is maken wij samen met de groep afspraken over bijvoorbeeld omgangsvormen zodat zij zich verbonden voelen met de afspraken en elkaar kunnen helpen leren. Ons uitgangspunt is altijd een positieve benadering, kinderen krijgen kansen fouten te maken en te leren. Wij leren van en met elkaar. Wij zijn ons bewust van de belangrijke rol die wij hebben in het uitdragen en voorleven van waarden en normen. Kinderen leren door zien, ervaren, gedrag nadoen van ons en elkaar.

5 II. PEDAGOGISCHE VISIE Het is van belang dat kinderen uitgroeien tot evenwichtige, sociale, zelfstandige kinderen die een positief gevoel van eigenwaarde hebben. Peuterspeelzaal De Roezemoes werkt vanuit die visie en is van mening hieraan een eigen, belangrijke bijdrage te kunnen leveren. Het worden van een evenwichtig mens heeft te maken met het verwerven van zelfstandigheid, sociale omgang en een positief gevoel van eigenwaarde. De bijdrage in de peuterperiode van De Roezemoes in het verwerven hiervan bestaat uit het hieronder volgende. De zelfstandigheid wordt bevorderd door: 1. het geven van opdrachtjes 2. anderen kinderen of de leidster te helpen 3. het kind zelfredzaamheid bij te brengen 4. laten proberen dingen zelf te doen, hen stimuleren zelf oplossingen te vinden en hen te helpen wanneer het niet lukt Het sociale aspect wordt gestimuleerd door: 1. het geven van goed voorbeeld en voorbeeldgedrag 2. het positief benaderen van het kind 3. het stimuleren van samen delen en samenspelen 4. het leren van overleggen en compromissen sluiten 5. het leren aan kinderen dat ze een keuze hebben, het leren dat ze ook nee mogen zeggen 6. het luisteren naar elkaar in de kring 7. het tonen van respect naar de ander Het gevoel voor eigenwaarde wordt positief beïnvloed door: 1. te complimenteren 2. het kind niet te overvragen 3. niet resultaatgericht te werken maar het plezier in wat het kind doet voorop te laten staan 4. het kind te stimuleren in wat het kan; eruit proberen te halen wat erin zit.

6 Het kind in de groep In de peuterspeelzaal wordt een omgeving gecreëerd waarin een kind zich veilig, geborgen en vertrouwd voelt. Dan kan een kind positieve ervaringen opdoen om van te leren. De Roezemoes probeert die veilige en vertrouwde omgeving te creëren door: het kind niet te verplichten tot alles; het kind krijgt de vrijheid geboden om zijn eigen plekje te zoeken binnen de groep. het hanteren van structuur d.m.v een dagritme de groep en groepsruimte een herkenbare, ordelijke plek te laten zijn de kinderen positief te benaderen; het geven van complimenten en hulp daar waar nodig. te proberen het kind te begrijpen waarbij contact met de ouders van essentieel belang is. Spelen is ontwikkelen Alle gebieden waarin een kind zich kan ontwikkelen krijgen op De Roezemoes direct dan wel indirect aandacht. Het stimuleren van vaardigheden is vaak een vooropgezet doel van aangeboden speel- en spelmateriaal. Daarom is het van belang, er vanuit gaande dat het kind leert door een wisselwerking met zijn omgeving, het kind: kennis te laten maken met een grote verscheidenheid aan materialen en spel de ruimte te geven ontdekkingen te doen nieuwe uitdagingen aan te bieden uit te lokken tot het leren van nieuwe vaardigheden te motiveren, stimuleren en positief te benaderen.

7 III. PEDAGOGISCH WERKPLAN A. Dagindeling Ieder dagdeel heeft en aantal vaste, terugkerende momenten, te weten: 1. Vrijspelen 2. Kring 3. Vrij spelen en een activiteit 4. Opruimen 5. Eten en drinken 6. Toilet bezoek 7. Bewegend bezig zijn 8. Afsluiting 1. Vrijspelen Er wordt altijd gestart met een vrijspelsituatie. De ouders geven meestal de eerste aanzet door met hun kind wat te gaan doen bij binnenkomst bijvoorbeeld een boekje lezen of een puzzeltje maken. Tijdens het vrijspelen zijn de kinderen in principe vrij in hun keuze met uitzondering van spelmateriaal dat in de kast ligt. Het kind moet in principe datgene opruimen waarmee het gespeeld heeft; aan het eind van vrijspelen wordt gezamenlijk opgeruimd. 2. De kring De kring is een moment om goedemorgen/middag tegen elkaar te zeggen, liedjes te zingen, verhaaltjes voor te lezen, werkjes voor te bereiden zodat de kinderen weten wat er die ochtend/middag gaat gebeuren. De kinderen mogen ook zelf iets vertellen. 3. Activiteit Hoofddoel van een activiteit is het kennismaken met materialen. Deze activiteiten worden gezamenlijk of in kleine groepjes gedaan afhankelijk van de soort van activiteit en de groepssamenstelling. We werken met thema s. Tijdens het thema blijven alle werkjes op de peuterspeelzaal. Als het thema afgelopen is gaan de werkjes mee naar huis. Activiteiten zijn knutselactiviteiten (verven, kleien, tekenen e.d.) die vaak een tastbaar resultaat opleveren. Activiteiten sluiten vaak aan bij een thema, seizoen, feestdag of actualiteit, bijvoorbeeld: pasen, lente, zomer, herfst, winter, Sint Maarten, Sinterklaas, kerst e.d. Bij de uitvoering van activiteiten achten wij het volgende van belang: herhaling rond een thema afwisseling in materiaalgebruik samen iets doen of beleven plezier beleven in de activiteit zelf leren ontdekken

8 Er wordt ook aandacht besteed aan verjaardagen en afscheid. Deze worden gevierd met feestelijkheden zoals b.v. een neptaart, verjaardagshoed, zingen en trakteren. De traktatie hoeft niet groot te zijn. Vader en/of moeder mogen hierbij aanwezig zijn. De kinderen krijgen als ze 4 jaar worden en naar de basisschool gaan een verjaardagsbutton van de peuterspeelzaal. 4. Opruimen Na het vrijspelen en de activiteiten is het tijd om op te ruimen. De kinderen worden gestimuleerd om te helpen. Zo leren ze welk speelgoed bij elkaar hoort, dat je er zuinig mee om gaat en dat alles weer compleet moet zijn. 5. Eten en drinken Na het opruimen gaan we aan de grote tafel zitten. Even een rustmoment: er wordt een koekje gegeten, gedronken en gezongen. De kinderen krijgen van De Roezemoes een koekje en drinken. De kinderen drinken uit een gewone beker, zonder rietje of tuitje. Door de bewegingen van mond en tong ontwikkelen de spieren zich en dit is weer goed voor het duidelijk leren praten. Tijdens het eten en drinken blijven de kinderen op hun stoeltje aan tafel zitten. 6. Toilet bezoek Plassen en verschonen is een dagelijks terugkerend ritueel. Na het eten en drinken wordt aan elk kind (dat zindelijk is) gevraagd of ze naar het toilet willen. Gedurende de speelochtend/middag is er natuurlijk altijd gelegenheid om naar het toilet te gaan. In overleg met de ouders wordt er al dan niet aandacht besteed aan de zindelijkheid maar de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. De leidster zullen de ouders wel stimuleren om met zindelijkheidstraining te beginnen. Ook blijkt dat zien plassen op het toilet een kind stimuleert om het ook te gaan proberen. Reservekleding is, in geval van een ongelukje, aanwezig. Als een kind een vieze luier heeft dan wordt er zo snel mogelijk verschoont. Luiers worden door De Roezemoes verzorgd. De ouders betalen hiervoor een eenmalige bijdrage bij het begin van de schoolperiode. 7. Bewegend bezig zijn Om energie kwijt te kunnen raken en de motoriek te stimuleren wordt de peuters letterlijk de ruimte gegeven. Als het weer het toelaat wordt er iedere dag buiten gespeeld. De peuters kunnen dan gebruik maken van rijdend materiaal en een zandbak bij mooi weer Bij slecht weer proberen we toch bewegend bezig te zijn met bewegingsspelletjes in de groepsruimte. 8. Afsluiten Elke ochtend/middag wordt in de kring afgesloten, even een liedje zingen en elkaar gedag zeggen. Het is belangrijk om even de rust te laten terugkeren voordat de kinderen naar huis gaan.

9 B. Leiding Naast de gediplomeerde leidster die verantwoordelijk is voor de groepen, is er een vaste vrijwilligster op de groep. Het bestuur heeft hiervoor gekozen omdat er voor de kinderen dan continuïteit qua leiding is. De kinderen kunnen een juf/kind relatie aangaan met degene die op de groep werken. De kinderen weten precies op welke dag wie komt en dat geeft vertrouwen. Als een leidster ziek is komt er een gediplomeerde invalster die de leiding van de groep op zich neemt. De vrijwilligster is dan de vertrouwde factor voor de kinderen. Zij kent de kinderen en weet precies hoe de groepen draaien. De vrijwilligster kan de invalster hiermee goed ondersteunen. De leidsters zijn gediplomeerd naar de eisen van de Wet voor de Kinderopvang, b.v. SPW niveau 3 of 4 volgens de CAO Welzijn. C. Wennen Alle kinderen moeten wennen aan het verblijven binnen een peuterspeelzaalgroep. Ieder kind laat dat op zijn eigen manier blijken. Een nieuw kind heeft specifieke aandacht nodig want ook een kind dat zich vrij lijkt te bewegen heeft extra aandacht nodig. Een nieuwe peuter wordt de eerste ochtend verwacht om 8.30 uur. De gewenningsperiode is per kind verschillend van duur. De meeste kinderen komen na een korte wenperiode graag op de peuterspeelzaal. Sommige kinderen hebben langer dan een paar keer nodig om te wennen. Er moet echter na een paar weken vooruitgang zitten in de manier waarop een kind afscheid neemt en zich gedraagt in de groep. De eerste keren heeft een kind veel nieuws te zien en te ontdekken. Daardoor kan een kind in het begin erg moe zijn aan het eind van de ochtend. Afscheid nemen is, zeker de eerste keren, vaak een moeilijk moment voor zowel de ouder als het kind. Het is van belang dat het afscheid nemen duidelijk gebeurd en niet te lang duurt. Een kind dat moet huilen bij het afscheid is niet minder verdrietig als een ouder stiekem wegloopt. Vaak komt het verdriet dan pas wanneer het kind beseft dat de ouder weg is en het vertrouwen in de ouder is geschaad. Het uitzwaaien van mama of papa is één van de rituelen die horen bij het verblijf op de peuterzaal. Ieder huilend kind vraagt een eigen benadering; op schoot, troosten, afleiden of soms een tijdje met rust laten. Vaak is het snel weer over. Het komt een enkele keer voor dat het kind ontroostbaar is. In dat geval zal de leidster dat met de ouder bespreken of ze opbellen.

10 D. Verzorging In De Roezemoes worden de kinderen opgevangen en verzorgd in een voor hen gezonde en veilige omgeving. Elk jaar wordt er een risico inventarisatie betreffen hygiëne gemaakt, dit is een onderdeel voor het behouden van onze vergunning. De GGD heeft hierin een adviserende taak naar de Gemeente toe. Roken In de peuterspeelzaal en op de speelplaats mag niet worden gerookt. Luchten en schoonhouden Regelmatig wordt het lokaal gelucht en éénmaal per week door een schoonmaakster schoongemaakt. Na elk dagdeel wordt door de vrijwilligster ook het een en ander schoongemaakt. Speelgoed en de kasten worden regelmatig volgens een schoonmaakrooster schoongemaakt. Theedoeken en schoonmaakdoekjes worden elk dagdeel verschoond. Voor elke schoonmaakactiviteit wordt een speciaal doekje gebruikt. Persoonlijke hygiëne Kinderen wordt geleerd om, nadat ze naar het toilet zijn geweest, de handen te wassen. Een vieze luier wordt direct verschoond. Het commodekleed wordt na iedere verschoning gereinigd met alcohol. Degene die een luier heeft verschoond wast haar handen en desinfecteert de handen met alcohol. E. Veiligheid bij aankoop van nieuw speelgoed wordt er gelet op de veiligheid van het speelgoed creatief materiaal is gifvrij schoonmaakmiddelen staan in een kast met slot een ontruimingsplan is in het lokaal aanwezig minimaal tweemaal per jaar wordt er, in samenwerking met de Horizon een ontruimingsoefening gehouden meerdere keren wordt er met de kinderen hiervoor geoefend er is een brandblusapparaat aanwezig een EHBO trommel is aanwezig brandblusdeken Elk jaar wordt er een risico-inventarisatie betreffende veiligheid gemaakt. Dit is een onderdeel voor het behouden van onze vergunning, de GGD en Brandweer hebben hierin een adviserende taak naar de Gemeente toe.

11 F. Contact ouders Een regelmatig contact met de ouder/verzorger over het kind acht de leiding noodzakelijk. Tijdens breng- en haalmomenten is er tijd om met de leidster de bijzonderheden en het verloop van de ochtend of middag door te nemen. In overleg met de ouder/verzorger vindt er op initiatief van de leidster indien gewenst een individueel kindgesprek plaats. Naar behoefte kan er buiten het normale contact met de leidster altijd een individueel gesprek aangevraagd worden Op de website staat een jaarplanning en alle ouders dienen zelf hierop te kijken voor eventuele activiteiten van hun kind. Via losse briefjes, het informatiebord worden ouders op de hoogte gehouden over allerlei zaken die niet op de jaarplanning staan. Bij het huisbezoek, dat vooraf gaat aan de plaatsing van een kind, krijgen de ouders een informatieboekje, hierin staat alles waarvan de ouders op de hoogte dienen te zijn. Het pedagogisch beleidsplan, het huishoudelijk reglement en de statuten van de stichting liggen ter inzage op de peuterspeelzaal en staan op de website. G. Signaleren Op de peuterspeelzaal hanteren wij een overdrachtsdocument. Gedurende de gehele schoolperiode kijken we naar de kinderen en signaleren wij of er dingen zijn die meer aandacht nodig hebben. Zijn er dingen en/of gedrag van het kind die opvallen dan bespreekt de leidster dit direct met de ouders. Wellicht is er een verklaring voor te geven. Als er veranderingen thuis zijn heeft dat zeker z n weerslag op het kind. Er zijn 2 momenten tijdens de schoolperiode waarop we schriftelijk signaleren: wanneer het kind 3 jaar is en met 3 jaar en 10 maanden. Het overdrachtsdocument wordt met de ouders besproken en indien nodig wordt er door de ouder actie ondernomen b.v. huisarts, kinderfysiotherapie, logopedie e.d. Het overdrachtsdocument wordt door de ouders ondertekend en door de peuterspeelzaal verstuurd naar de basisschool waar het kind naar toe gaat. Indien nodig wordt er een verzoek aan de basisschool gedaan om met de leidster contact op te nemen. De ouders krijgen een kopie van het overdrachtsdocument. Meer informatie over het signaleren staat op de website. Icare komt 2x per jaar op de peuterspeelzaal en ondersteunt de leiding met advies over eventuele doorverwijzing van kinderen. Door het raadplegen van vakliteratuur en internet houden de leidsters hun vakkennis bij.

12 H. Meedraaien Voor ouders is het mogelijk af en toe gedurende een ochtend of een middag in de groep van hun kind mee te draaien: de ouder kan zelf zien hoe het eigen kind functioneert in de groep en welke liedjes er worden gezongen voor het kind is het gezellig Voor de organisatie van de groepen is het wenslijk als ouders 14 dagen van te voren aangeven wanneer zij willen meehelpen. Met een verjaardag of afscheid kunnen ouders in overleg met de leidster een dag bepalen en dit op het rooster invullen. De hulpouder helpt mee de ochtend/middag goed en gezellig te laten verlopen. Speelt ook met andere kinderen en helpt mee als er werkjes gedaan worden met b.v. handen wassen of tafels schoonmaken e.d. De leidster is verantwoordelijk voor de invulling van de ochtend/middag en zal wanneer nodig de vrijwilligster/stagiaire vragen om hun hulp. IV. ACTIVITEITEN AGENDA Elk jaar wordt tijdens een studiemiddag op de woensdag door de leidsters een planning gemaakt van de thema s en activiteiten. Activiteiten sluiten vaak aan bij een thema, seizoen, feestdag of actualiteit. Bijvoorbeeld: pasen, lente, zomer, herfst, winter, Sint Maarten, Sinterklaas, kerst, het lichaam, voertuigen, alles in het water, alles in de lucht, familie e.d. We zijn ongeveer 1 maand met een thema bezig. Andere activiteiten gedurende het schooljaar zijn: Schoolfotograaf Paaslunch (oudste peuters) Opa/omadag Moederdag Vaderdag Schoolreisje de Huif Sinterklaasfeest Kerstdiner (oudste peuters) Schoenmaatjes (1x per 2 jaar inzamelactie voor kinderen van 2-4jaar in 3e wereldlanden)

13 Pedagogische Beleidsplan Stichting Peuterspeelzaal De Roezemoes Wold AN Lelystad november 2014 A.A. van der Ree

Pedagogisch Beleidsplan Peutergroep Willem Teellinck

Pedagogisch Beleidsplan Peutergroep Willem Teellinck Pedagogisch Beleidsplan Peutergroep Willem Teellinck Pedagogisch Beleidsplan Peutergroep *** September 2012 1 Inhoud Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Motorische ontwikkeling... 4 Emotionele ontwikkeling...

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Meer informatie over peuterspeelzaal Ministek is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan.

Meer informatie over peuterspeelzaal Ministek is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan. Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Ministek Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje

Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje Pedagogisch beleidsplan van Voorschool t Kapoentje 1. DOEL van de voorschool Het doel van de voorschool is door middel van het bieden van een ontmoetingsplaats voor kinderen hen in contact te brengen met

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Meer informatie over peuterspeelzaal Dribbel is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan.

Meer informatie over peuterspeelzaal Dribbel is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan. Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Dribbel Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang en peuteropvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat de pedagogische visie is. In dit werkplan is voor

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuteropvang de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuteropvang de Glijbaan 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen p. 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken

Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken Pedagogisch beleid Peuterspeelzaal t Spölhuusken In het pedagogisch beleidsplan van onze peuterspeelzaal beschrijven we hoe we tegen peuters en hun ontwikkeling aankijken en hoe de peuterspeelzaal bij

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam

Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam 1 Pedagogisch werkplan Peuteropvang Wigwam Inhoud 1. informatie over Peuteropvang Wigwam p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling p. 5 5. vieren

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal de Glijbaan Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal de Glijbaan September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal de Glijbaan p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Informatieboekje van

Informatieboekje van Informatieboekje van Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een fijne tijd op onze peuterspeelzaal

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan. Werkwijze peuterspeelzaal Klein Duimpje

Pedagogisch Werkplan. Werkwijze peuterspeelzaal Klein Duimpje Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Klein Duimpje Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN VAN : Pedagogisch beleidsplan Heisa hop versie MAART 2012 1 Inleiding Pedagogisch beleidsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt gewerkt volgens het pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

werkplan Wolkewietje pedagogisch Opgemaakt door Locatiemanager Doelgroep Alle medewerkers van Smallsteps, ouders

werkplan Wolkewietje pedagogisch  Opgemaakt door Locatiemanager Doelgroep Alle medewerkers van Smallsteps, ouders pedagogisch werkplan Wolkewietje Opgemaakt door Locatiemanager Doelgroep Alle medewerkers van Smallsteps, ouders Ingangsdatum juni 2015 Versie 1.0 www.smallsteps.info inhoudsopgave Inleiding... 3 Methode

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Klinkertje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Klinkertje Juni 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Klinkertje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Meer informatie over peuterspeelzaal Pino is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan.

Meer informatie over peuterspeelzaal Pino is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan. Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Pino Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van het

Nadere informatie

De pedagogisch medewerker kan deze tijd tevens gebruiken voor rapportage en het bieden van individuele ondersteuning.

De pedagogisch medewerker kan deze tijd tevens gebruiken voor rapportage en het bieden van individuele ondersteuning. Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat pedagogische visie is. In dit werkplan is voor Het Kompas uitgewerkt

Nadere informatie

Pedagogisch plan Het Spölhuusken. 1. Pedagogisch plan. Pedagogisch beleid peuterspeelzaal Het Spölhuusken v01 - d.d Pagina 1 van 6

Pedagogisch plan Het Spölhuusken. 1. Pedagogisch plan. Pedagogisch beleid peuterspeelzaal Het Spölhuusken v01 - d.d Pagina 1 van 6 Pedagogisch plan Het Spölhuusken 1. Pedagogisch plan 1.1 Pedagogische doelstelling De peuterspeelzaal heeft tot doel kinderen tussen 2 en 4 jaar te begeleiden bij hun ontwikkeling. De motorische, cognitieve

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie

Inhoudsopgave Pedagogische Visie Inhoudsopgave Pedagogische Visie 1. Pedagogische visie 1.1 Persoonlijke competentie 1.2 Emotionele veiligheid 1.3 Sociale competentie 1.4 Overdracht van normen en waarden 2. Persoonlijke competentie 2.1

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Meer informatie over peuterspeelzaal Duimelot is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan.

Meer informatie over peuterspeelzaal Duimelot is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan. Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Duimelot Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal De Kabouterhof. Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Kabouterhof

Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal De Kabouterhof. Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Kabouterhof Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal De Kabouterhof 1 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Onze peuterspeelzaal - Algemeen blz. 4 - Binnen- en buitenruimten - Inschrijving en plaatsing - Wennen De peuterleiding

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Meer informatie over peuterspeelzaal Duimelot is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan.

Meer informatie over peuterspeelzaal Duimelot is beschikbaar via de website van Speel Wijs, de informatie brochure en het Pedagogisch Beleidsplan. Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzaal Duimelot Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Kringmoment waarin er iets te eten en drinken wordt aangeboden. Ontwikkelingsgerichte (VVE) activiteit. De kinderen worden opgehaald.

Kringmoment waarin er iets te eten en drinken wordt aangeboden. Ontwikkelingsgerichte (VVE) activiteit. De kinderen worden opgehaald. Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang en peuteropvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat pedagogische visie is. In dit werkplan is voor de

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon:

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: Informatieboekje Peuterspeelzaal De Grutterij Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl Beste ouder/verzorger, In dit informatie boekje vindt u alles wat u moet weten

Nadere informatie

Basis O. Basis Observatieformulier

Basis O. Basis Observatieformulier Basis O Basis Observatieformulier Gegevens kind Voornaam: Achternaam: Geboortedatum: Geslacht jongen / meisje Geboorteland kind: Kind woont bij vader en moeder / vader / moeder / anders Aantal kinderen:

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzalen Pino & Dribbel

Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzalen Pino & Dribbel Pedagogisch Werkplan Werkwijze peuterspeelzalen Pino & Dribbel Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering

Nadere informatie

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders,

1 ALGEMEEN 2 SPECIFIEKE UITGANGSPUNTEN. Geachte ouders, Geachte ouders, Van harte welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Leusden. Graag willen wij u het pedagogisch werkplan aanbieden van onze locatie Klein Duimpje. In dit werkplan zetten we alle praktische

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Klein Duimpje

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Klein Duimpje Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Klein Duimpje Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van het

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Duimelot

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Duimelot Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Duimelot Inleiding Basis van dit pedagogisch werkplan is het pedagogisch beleidsplan van Stichting Speel Wijs. Het werkplan is de praktische uitvoering van het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch Werkplan Pedagogisch Werkplan 2017 1.1 Ramona Bruil van Starkenborghstraat 102 7002 EH Doetinchem E-mail: info@gastouderramona.nl Telefoon: 0314-840089 LRKP: 946772885 1. Wie ben ik? Ik ben Ramona (08-12-'81),

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Komeet, maart 2018 Locatiemanager: Anouk Aafjes Omvang van de Peuterspelengroep Er kunnen maximaal 16 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Komeet Maximaal aantal kinderen op de groep Horizontale/

Nadere informatie

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is.

Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Onze pedagogische werkwijze is weergegeven in het pedagogisch beleid en het pedagogisch werkplan waarin locatiespecifieke informatie beschreven is. Pedagogisch werkplan PSZ Kiekeboe Index: 1. Onze locatie

Nadere informatie

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam t Speelhuisje t Kattekopje de Ark Hofstede 2a Foksiastraat 1b Val van Urk 7 Tel. 0299-321440 Tel. 0299-324335 Tel. 0299-369108 De peuterspeelzalen zijn geopend;

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Informatiegids september 2015

Informatiegids september 2015 Informatiegids september 2015 Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuterspeelzaal gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan van peuterspeelzaal de Hobbelhoek.

Pedagogisch beleidsplan van peuterspeelzaal de Hobbelhoek. Pedagogisch beleidsplan van peuterspeelzaal de Hobbelhoek. Op onze peuterspeelzaal willen wij de peuters een fijne en sfeervolle omgeving bieden. Dat iedere peuter wordt gerespecteerd en als individu serieus

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groenknollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groenknollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groenknollenland Oktober 2016 1 Inhoud 1. informatie over Peuterspeelzaal Groenknollenland p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking

Nadere informatie

Versie: Maart 2013 2011

Versie: Maart 2013 2011 Geachte ouder, verzorger. Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal Pinokkio. De peuterspeelzaal is een onderdeel van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen, een HKZ gecertificeerde organisatie

Nadere informatie

informatieboekje bambi kinderdagverblijf

informatieboekje bambi kinderdagverblijf informatieboekje bambi kinderdagverblijf Bij Bambi wandel je zo binnen! Het voormalige schoolgebouw aan de Julianaweg is vanaf 1991 in gebruik en heeft een flinke verbouwing ondergaan om aan de huidige

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven Stichting Peuterspeelzalen Schoonhoven Centraal Bureau Bezoekadres: Bergambachterstraat 11, 2871 JC Schoonhoven Postadres: Marconiplein 1, 2871 JG Schoonhoven

Nadere informatie

Overdrachtdocument. Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal. De overdracht. Peuter Kleuter

Overdrachtdocument. Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal. De overdracht. Peuter Kleuter Overdrachtdocument Samenwerkende kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen Roosendaal Peuter Kleuter De overdracht De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

Informatieboekje. Voorschool

Informatieboekje. Voorschool Informatieboekje Voorschool email: directie@pionier.nl website: www.obsdepionier.nl OBS de Pionier Zeislaan 3 4904 VC Oosterhout 0162-437832 Versie: juni 2017 Voorschool OBS de Pionier De voorschool van

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind matie voo Informatie voor ouders/verzorgers Het kindcentrum Een goede start voor ieder kind Het kindcentrum is een goede start voor uw kind. Wij bieden een veilige plek waar uw peuter leert samen te spelen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Boefje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal t Boefje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal t Boefje Juni 2016 Peuterspeelzaal t Boefje Guido Gezellelaan 3-5 2182 WB Hillegom T: 088 304 3081 E: boefje@splopvang.nl W: www.splopvang.nl 1 Inhoud 1. Informatie

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie