Voorwoord van de redactie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord van de redactie"

Transcriptie

1

2 Voorwoord van de redactie De tijd vliegt voorbij, we zitten alweer in de maand november, wat voor u als scheidsrechter betekent dat de winterstop er alweer aan zit te komen. Toch kunnen we ook in deze tijd, waarin het weer onvoorspelbaar begint te worden, stellen dat er hard getraind moet blijven worden door de scheidsrechters. Bij de SAO ziet het er niet naar uit dat dit problemen oplevert, integendeel: Nog altijd grote opkomsten bij trainingen, clubavonden en spelregelavonden. Daarmee kan de eigen conditie op peil worden gehouden, maar kunnen ook ervaringen met collega scheidsrechters uitgewisseld blijven worden. Een nieuwe maand, betekent natuurlijk ook weer een nieuw clubblad. Dit keer een extra dikke uitgave, met veel nieuwtjes. In dit clubblad vindt u onder andere een terugblik op de boeiende clubavond van oktober, waarin Roelof Luinge te gast was. Daarnaast blikt Raymond Meilink terug op de vrijwilligersavond, begin oktober en komt ook de SAO-spelregelquiz weer aan de orde. Vanzelfsprekend zal onze voorzitter vanuit Curaçao weer een woord tot u richten, heeft het bestuur nog enkele mededelingen en wordt Henry Rikhof geïnterviewd in het item uitgelicht. Al met al een goed gevuld clubblad, waarmee we u weer op de hoogte willen stellen van het wel en wee binnen de scheidsrechterswereld, maar vooral binnen de SAO. Hebt u zelf ideeën of input voor een volgend clubblad, twijfel dan niet en stuur dit naar redactie@saoalmelo.nl. We zijn het laatste jaar al flink bezig met het verhogen van de kwaliteit, maar dit kan natuurlijk nooit zonder de input van de leden! Voor nu wensen wij u veel leesplezier in deze editie!

3

4

5 Van uw voorzitter Projectie wordt het in de psychologie genoemd. Het verschijnsel dat je iets wat jezelf aangaat projecteert op een ander. We hebben er allemaal wel eens last van. U zult zich afvragen waarom ik deze Van uw voorzitter begin met deze wat merkwaardige openingszin. Dat kan ik uitleggen. Een teleurgestelde scheidsrechter zal wellicht de neiging hebben om de oorzaak van een mindere wedstrijd of het niet promoveren naar een hogere groep buiten zichzelf te leggen. Dat is begrijpelijk, omdat we uiteindelijk allemaal de teleurstelling hebben te verwerken. Vervelender wordt het als een teleurgestelde scheidsrechter volhardt in zijn tijdelijk gebrek aan zelfreflectie en de teleurstelling omzet in frustratie. Frustratie is een doorgeschoten kwaliteit van teleurstelling. Is teleurstelling of beter gezegd teleurgesteld zijn een kwaliteit? Jazeker, een teleurstelling maakt dat je leert relativeren en gewapend bent tegen een eventueel volgende tegenslag. Maar niet de scheidsrechter die blijft hangen in frustratie. Die zal vinden dat het niveau van de wedstrijd bedroevend was, de rapporteur een dikke vijftiger, die nog nooit op niveau heeft gefloten, de begeleider van het talententraject een narcist die vooral zich zelf goed vindt, de KNVB een dictatoriale beweging uit het koloniale tijdperk en de SAO.? Ook Curaçao is niet gevrijwaard van de projecterende, gefrustreerde Nederlanders die als wereldverbeteraar naar dit tropisch eiland zijn

6 gekomen. Om vervolgens vast e stellen, dat de inwoners lui zijn, hun afspraken niet nakomen, de Nederlandse taal slecht beheersen, niet kunnen voetballen, om over de lokale arbitrage maar niet te spreken. Kortom, het is allemaal niets en de oorzaak daarvan ligt vooral bij anderen. Maar laten we nu toch eerlijk wezen, voetbal en daarmee de arbitrage zijn toch leuke spelletjes die een ieder waar ook ter wereld op zijn of haar niveau kan en mag beleven. Plezier komt van binnen uit en daarom vind ik het nog leuk om een niets zeggende wedstrijd van CVV Willemstad 4 bij een temperatuur van 33 graden, zonder assistent scheidsrechters, tot een einde te brengen. Daarom zie ik ook weer uit naar een wedstrijd tussen een team van de landmacht en de Britse Marine. En ook daarom vind ik het verheugend te horen dat de belangstelling voor de arbitrage toeneemt. In navolging van de organisatoren van de clubavond van de SAO ben ik er dan ook trots op dat dit leuke cluppie een interessante spreker in de persoon van Roelof Luinge heeft geregeld. Ik daag alle (ambitieuze) scheidsrechters daarom uit vooral naar zichzelf te blijven kijken, eventuele teleurstellingen als een wijze les op te vatten en ook als ze niet hun beoogde doel, maar wel hun plafond hebben bereikt door te gaan met het leiden van wedstrijden. Laten we stoppen met projectie en dit omzetten in zelfreflectie, beter gezegd: Verbeter de wereld en begin bij jezelf! Na zoveel wijsheden nog even een nieuwtje van het persoonlijke front. Ik heb inmiddels een zogenaamde beschikking voor mijn volgende functie. Mijn terugkeerdatum is daarmee vastgesteld op 16 juli Ik hoop daarom met ingang van het seizoen de voorzittershamer weer van Jurgen Schiphorst over te kunnen nemen. Ook hoop ik dat het bestuur dan nog voltallig is en dat eventueel aftredende bestuursleden een waardige opvolger hebben gekregen. Tom van Vilsteren.

7

8 Bestuursmededelingen Op dinsdag 18 november vindt na de training de uitbetaling van de stille periode plaats. Wil je de declaratie die je van Frans Rolofes krijgt controleren en indien het niet klopt dit aan hem doorgeven, zodat je bij de uitbetaling het bedrag krijgt waar je recht op hebt en er geen discussie hoeft plaats te vinden over het uit te keren bedrag. Hierdoor kan ook de controle richting verenigingen plaatsvinden, waardoor in ieder geval geen misverstanden zullen ontstaan over de betaling. Adres, , tel.nr.. Als uw adres, of telefoonnummer wijzigt of is vervallen, geef dat dan alstublieft door aan het secretariaat van de SAO of ) zodat het kan worden aangepast. Het secretariaat van de SAO geeft dit, indien van toepassing, dan door aan de COVS. Er zijn een aantal leden waarbij een bericht wordt teruggekregen dat hun e- mailadres is vervallen of niet bereikt kan worden. Als je dus de afgelopen tijd geen mail hebt ontvangen, is er een foutief of geen adres bij ons bekend. Wijzigingen richting de KNVB dienen zelf aan de KNVB doorgegeven te worden. Per 15 november verhuist Herman Albersen van Wierden naar Pingjum in Friesland. Zijn nieuwe adres is: Nesserlaan 6, 8749 TC Pingjum (FR). Mark Smit is verhuisd en woont nu aan de Erve Klöpper 75, 7577 SR in Oldenzaal. Per 1 november heeft zich als lid aangemeld Erwin Pas, hij woont aan de Vincent van Goghstraat 33 in Rijssen.

9 In Memoriam Romano Martelli ( ) Een groot verlies voor het Enschedese voetbal. Een groot verlies voor de scheidsrechtersvereniging Enschede, waar hij erelid was. Wij wensen de familie en de SEO veel sterkte toe!

10

11

12 Clubavond: Roelof Luinge gastspreker bij de SAO Clubavonden bij de SAO zijn over het algemeen erg leuk, informatief en prettig om bij te wonen voor scheidsrechters. De clubavond van dinsdag 21 oktober kan zeker worden gelabeld onder de noemer gedenkwaardig. Oud topscheidsrechter Roelof Luinge bezocht onze club en nam de aanwezigen mee, in de wereld van hemzelf als scheidsrechter, blikte terug naar de start van zijn carrière en liep in een ruim anderhalf uur durende presentatie vele hoogtepunten, dieptepunten en opvallendheden van zijn bestaan als voetbalscheidsrechter door. Wij kenden Roelof vooral als één van de beste scheidsrechters uit het betaalde voetbal, maar de carrière van deze geboren Drent had heel anders kunnen lopen. Op de website van de SAO kan het volledige verslag van deze boeiende presentatie van Roelof Luinge worden gelezen. Leest u het clubblad digitaal? Klik dan hier. Hieronder zullen kort een aantal uitspraken van Luinge tijdens deze avond worden opgesomd.

13 Over de start van zijn scheidsrechters carrière, waarin in eerste instantie in de onder-categorie terecht kwam: Wedstrijden om 9 uur s ochtends bijvoorbeeld, waar ik netjes om 8 uur aanwezig ben, maar volgens voor een dichte kantine sta. Komen de eerste mensen rond half 9 aanrijden en hebbe om kwart over 9 de teams respectievelijk 8 en 7 spelers. Ook kwam het wel eens voor dat er nog koeien liepen op het gras wat als voetbalveld stond aangeven, werd er gezegd: Die koeien gaan zo wel weg hoor scheids! Dan kunnen we gewoon voetballen. Over aanpassingen die hij heeft moeten doen richting de KNVB, en over het slikken van bepaalde regels die nu eenmaal samenhangen met het zijn van voetbalscheidsrechter: Ik wou gewoon altijd lekker mezelf zijn, maar dat kan gewoon niet. Je moet gewoon accepteren dat je bepaalde dingen anders moet doen en dan maar even slikken. Zo heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om netjes gekleed naar wedstrijden te gaan.

14 Over een punt in zijn carrière, op de rand van de eredivisie, waar het bijna mis ging voor hem. Op een gegeven moment maakte ik twee wedstrijden op rij een enorme blunder. Zo schreef ik nooit altijd de kaarten op en dacht ik alles wel te kunnen onthouden, geef ik een speler zijn tweede gele kaart en dus rood, terwijl hij nog helemaal geen geel had! Het einde van de carrière van Luinge kwam ook aan de orde, waarbij hij graag nog één jaar had doorgefloten, maar dit niet meer mocht van de KNVB. In een liveuitzending van Voetbal International werd dit onderwerp aangesneden, waarin de toenmalig KNVB-directeur onwaarheden vertelde volgens Luinge. Dit leverde toen een stukje historische televisie op, waarbij Roelof opbelde en live in de uitzending kwam. De redactie heeft dit fragment opgezocht en dit is te bekijken via de volgende link: (Voor de mensen die het clubblad niet digitaal lezen is het te vinden op Youtube, met als zoekwoorden: Henk Kesler over Roelof Luinge die daarna boos opbelt Ook kreeg Luinge deze avond de luisteraard stil door te vertellen over zijn avonturen met Ajax-speler Danny Blind in Groningen, het heel nodig moeten

15 plassen tijdens een betaald-voetbal wedstrijd en door zijn ervaringen met verschillende coaches. Luinge sloot de avond af door te stellen at hij nog altijd heel erg veel plezier haalt uit het fluiten van wedstrijden en dat hij hoopt dat hij dit nog lang mag blijven doen. De SAO kijkt in ieder geval terug op een zeer geslaagde clubavond, waarin een geweldige gastspreker de avond op een leuke manier heeft ingevuld! We willen dan ook iedereen bedanken voor de aanwezigheid deze avond, in het bijzonder natuurlijk Roelof Luinge zelf!

16

17

18 SAO-spelregelquiz: Ronde 2 Ook aan Ronde 2 van de spelregelquiz hebben weer veel deelnemers meegedaan. De vragen van Ronde 3 (november) staan inmiddels ook online en zijn te maken via de website. Hieronder de vragen van oktober. De antwoorden vindt u achterin dit clubblad. 1 Kan een scheidsrechter terugkomen op een genomen beslissing (bijvoorbeeld het toekennen van een doelpunt of het geven van een kaart)? 2 Welk onderdeel van het lichaam telt niet mee in de beoordeling van buitenspel? A. Dit mag alleen als het spel nog niet is hervat en er nog niet voor rust of het einde van de wedstrijd is gefloten. B. Dit mag alleen als er nog niet voor rust of het einde van de wedstrijd is gefloten. C. Dit kan niet, genomen beslissingen zijn bindend. D. Dit mag alleen als het spel nog niet is hervat en er niet voor het einde van de wedstrijd is gefloten. A. Knie B. Onderarm C. Schouder D. Hoofd

19 3 Tijdens het spel wordt de bal tegen de assistent-scheidsrechter getrapt, die op de zijlijn loopt. Hierdoor blijft de bal in het speelveld. Een speler pakt de bal vervolgens in zijn handen en wil ingooien. Hoe moet het spel nu worden hervat? A. Inworp B. Directe vrije trap C. Indirecte vrije trap D. Scheidsrechtersbal 4 In welke van de volgende situaties dient de aftrap opnieuw genomen te worden? 5. Om welke arm moet de aanvoerder de aanvoerdersband dragen? 6. Twee standaardteams in de 4 e klasse zaterdag hebben beide dezelfde kleur shirts. Welk team moet nu in het reserve shirt spelen? A. De nemer trapt de bal rechtstreeks in het doel van de tegenstander. B. De nemer speelt de bal over de middenlijn naar een medespeler. C. De nemer speelt de bal vooruit en raakt deze vervolgens voor een tweede keer, zonder dat een medespeler de bal heeft geraakt. D. De nemer speelt de bal vooruit, recht in de voeten van een tegenstanderd, zonder dat hierbij een medespeler de bal heeft geraakt. A. De linker bovenarm. B. De rechter bovenarm C. Afhankelijk van of het team uit of thuis speelt. D. Dit mag de aanvoerder zelf bepalen. A. Het thuisspelende team B. Het uitspelende team C. Hier wordt om getosst D. Het team dat het hoogst op de ranglijst staat.

20 7. Een doelverdediger wordt weggestuurd met een rode kaart, omdat hij een tegenstander door een grof gebaar heeft beledigd. De scheidsrechter heeft voor dit voorval het spel stilgelegd. Hoe moet de wedstrijd nu worden hervat? A. Indirecte vrije trap B. Directe vrije trap of strafschop C. Scheidsrechtersbal D. Doelschop 8. Bij het nemen van een strafschop stopt de doelverdediger de bal, maar deze stuit van zijn borst en rolt terug voor de voeten van de nemer. Op het moment dat de nemer van de strafschop de bal opnieuw wil spelen, komt er een tweede bal hinderlijk in het veld. Wat zal de scheidsrechter hier moeten beslissen? A. Strafschop overnemen B. Indirecte vrije trap voor de verdedigende partij. C. Indirecte vrije trap voor de aanvallende partij. D. Scheidsrechtersbal. 9. Tijdens de wedstrijd ontstaat ineens verwarring omdat er ergens iemand op een fluitje blaast (niet de scheidsrechter). Hierop pakt een speler nabij de zijlijn de bal in zijn handen, omdat hij van mening is dat de scheidsrechter had gefloten. Hoe zal het spel nu hervat moeten worden? A. Indirecte vrije trap B. Directe vrije trap C. Scheidsrechtersbal D. Inworp

21 10. Een vrije trap voor de aanvallende partij, net buiten het strafschopgebied, wordt rechtstreeks op het doel van de tegenstander geschoten. De bal komt hierbij hard tegen de doelpaal en stuitert terug het veld in. Hierbij wil een medespeler van de nemer de bal schieten, maar kan er net niet bij. Ook de verdediger wil de bal uitverdedigen, maar maait volledig over de bal heen, zonder deze te raken. Vervolgens rolt de bal door en komt deze terug bij de nemer, die de bal met zijn binnenkant van de voet in de hoek van het doel schiet. Wat zal de scheidsrechter nu moeten beslissen? A. Doelpunt B. Vrije trap overnemen C. Indirecte vrije trap voor de verdedigende partij. D. Scheidsrechtersbal

22

23

24 Vrijwilligersavond SAO: Een avond voor jong en oud Raymond Meilink Het is zaterdag 4 oktober Op het moment dat ik besluit om op te staan realiseer ik mij ook direct dat dit een dag zou gaan worden die je vooraf niet zo had gepland. De dinsdag ervoor zorgt een spierblessure ervoor dat mijn trip naar Almaar voor AZ A1 RODA JC A1 is toegewezen aan een collega scheidsrechter, die op zijn beurt mij daar even persoonlijk voor kwam bedanken. Maar deze dag zal veel goedmaken, omdat ik samen met mijn vrouw ben uitgenodigd voor de jaarlijkse vrijwilligersavond van de SAO Almelo en omstreken. Waarom? Zij willen graag iets terugdoen voor al die vrijwilligers die zich het hele jaar belangeloos hebben ingezet voor de vereniging. Doen we het daar dan voor? Nee natuurlijk niet, maar het is en blijft een super mooi gebaar van onze bestuursleden. Ik heb mij dan ook opgegeven en verheug mij op de avond die komen gaat.

25 Tja, maar de wedstrijd heb ik afgezegd. Wat doe je dan op zo n dag? De kinderen vinden het geweldig, papa is bij huis. Zij mogen s ochtends mee naar Enter Vooruit om weer een aantal jong aanstormende talenten te begeleiden. Geweldig om te zien. Na in de middag nog het vlaggenschip van dezelfde club uit Enter aanschouwd te hebben, besluit ik om huiswaarts te gaan en mij voor te bereiden op die oh zo spannende avond aan de Steffensweg in Almelo. Hoe je het ook wend of keert, het bestuur weet er altijd weer een heel spektakel van te maken waarbij het voor iedereen tot de laatste seconde een verrassing is wat er deze avond gaat gebeuren. Wij laten ons dus ook verrassen. De avond nadert en de kinderen beginnen te beseffen dat ze aan het lot van de buurvrouw worden overgelaten. Na een goede peptalk te hebben gehouden en ze ervan te weten overtuigen dat we echt zullen terugkomen, kon de reis naar Almelo beginnen. Eenmaal daar aangekomen bleek onze penningmeester Wim Arends, namens onze ad-interim voorzitter Jurgen Schiphorst, al te zijn begonnen aan de speech voor alle vrijwilligers. Wij sluiten geruisloos aan en horen aan hoe Wim zijn complimenten over de tafels gooit voor het vrijwilligersgilde binnen de club. Zo om mij heenkijkend had ik toch meer mensen verwacht, maar was de groep er niet minder gezellig om. Een mix van twintigers tot en met zeventigers. Een avond voor jong en oud dus. Hoe kon het bestuur zo n avond nu het beste invullen dat iedereen zich de hele avond kan vermaken. Er bleek weer geniaal werk te zijn afgeleverd. Terwijl het buffet, die volledig aangeboden werd door onze collega scheidsrechter Nielz uit Almelo, stond te dampen achter in de kantine stonden twee dames op die blijkbaar niet onder het vrijwilligersgilde vielen. Het betroffen Gerda en Ineke die namens DUODIO ons een fantastische avond zouden moeten bezorgen. In een soortgelijke

26 vorm van het televisieprogramma De jongens tegen de meisjes moesten er per groep diverse spelletjes worden gedaan. Hele verhalen vertellen, ons volkslied op de arm laten schrijven, cryptische omschrijvingen omzetten in winkelketens, de vrouwen mochten een balletje door de broek van de mannen halen en nog veel meer waarbij jong en oud betrokken werd. Het werd een geweldige avond waarbij het fanatisme bij de diverse groepen ervan droop. De winnende ploeg onder aanvoering van Dennis van Leussen, mag een jaar lang de titel eeuwige roem met zich meedragen. De dames Ineke en Gerda uut Soasveld deden het werkelijk fantastisch onder het motto Op het veeld bint ule de baas, vanouwnd sint vie de baas. De avond werd op een ontspannen wijze afgesloten waarna iedereen met een voldaan gevoel weer huiswaarts ging. Om ook maar even voor de rest te spreken wil ik namens iedereen het bestuur bedanken voor geweldige invulling van de avond. Ondanks dat we allemaal zullen denken dat we dit graag over hebben voor deze vereniging waarderen we dit gebaar toch ook zeker en hopen we stiekem dat we volgend jaar weer zo n avond mogen beleven met nog meer mensen. Eén ding is zeker; Ook dan zal het bestuur wel weer een verassing uit de hoge hoed toveren.

27

28

29 Uitgelicht: Henry Rikhof In elke editie van het clubblad van de SAO besteden we weer aandacht aan het item uitgelicht, waarin een SAO lid wordt geïnterviewd om onze leden nog beter te leren kennen. Deze editie in uitgelicht: Henry Rikhof Henry, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? Mijn naam is Henry Rikhof, getrouwd met Gederun en samen hebben we een dochter. We zijn getrouwd in 1983 en ik ben 57 jaar. Op dit moment werk ik bij Dutch Blower als magazijn medewerker, hier werk ik nu ongeveer tien jaar. Het bevalt me hartstikke goed, we maken airco units en deze gaan de hele wereld over. Hiervoor heb ik jarenlang in de supermarkt gewerkt, daar liggen eigenlijk mijn roots. Ik heb een timmerdiploma, maar dat leek me eigenlijk niet echt wat, daarna ben ik in de supermarkt terecht gekomen. Hoe ben je begonnen als scheidsrechter? Bij rietvogels zat ik in het jeugdbestuur en floot ik wel eens een wedstrijd. Ik heb een wedstrijd gefloten op een Internationaal toernooi en dat is me zo goed bevallen dat ik de cursus ben gaan doen. Vervolgens ben ik lid geworden van de SAO en voor de KNVB gaan fluiten. Toen der tijd nog de TVB. Dit was in 1975, toen was ik 18 jaar. Ik fluit dus al 39 jaar. Eerst heb ik in

30 de jeugd gefloten en vervolgens de senioren. Ik heb jarenlang op zondag gefloten, maar toen ik niet meer in de supermarkt werkte ben ik weer op zaterdag gaan fluiten omdat ik het iets leuker vind. Op zaterdag is er naar mijn mening toch meer leven op de club, dat vind ik gewoon hartstikke leuk. In welke groep fluit je op dit moment? Wat is je ambitie? Op dit moment fluit ik in groep 3 zaterdag senioren. Zelfs na bijna veertig jaar heb ik nog steeds ambitie. Twee seizoenen geleden heb ik in groep 2 gefloten. Ik vond het jammer dat ik uit deze groep ben gegaan. Nu weer terug naar groep 2 zou ik zeker ambiëren. Maar ik ben met groep 3 hartstikke tevreden en heb er nog veel plezier van. Wat is je mooiste moment op scheidsrechters gebied tot nu toe? Eén van de mooiste momenten voor mij is dat ik op het Euro-sporting toernooi heb gefloten, waar teams uit verschillende landen meedoen. Dat vond ik altijd hele mooie toernooien om te fluiten. Daarnaast vond ik het fluiten vroeger iets leuker, omdat de acceptatie iets beter was. Vandaag de dag is de acceptatie wat minder, en dat vind ik soms wel jammer. Uiteindelijk fluit je voor de 22 spelers die op het veld staan en daar haal ik mijn plezier uit.

31 Wat me verder altijd bij zal blijven, is dat ik een paar jaar geleden een paar keer bij zwart wit in Harderwijk ben geweest. Elke keer kwam ik en vroegen ze iedere keer of ik vlaggen had. Deze had ik niet en toen ik er voor de derde keer was kreeg ik een setje mee. Over samenwerking gesproken! Waarom ben je lid van de SAO? Destijds ben ik via via lid geworden van de SAO. Bij uitreikingen van diploma s van de KNVB werd me gevraagd of ik lid wilde worden. De vereniging staat altijd voor me klaar. Als er iets was kon ik altijd hier terecht. Ik heb een paar jaar in de TC gezeten. Toen heb ik in het bestuur gezeten en o.a. bij de barcommissie gezeten. Daarnaast houd ik mijn conditie op peil, er zijn clubavonden en je kunt begeleiding aanvragen. Dit allemaal is hartstikke positief dat dit vanuit de vereniging georganiseerd wordt. Wie wil jij de volgende keer graag terugzien in het item uitgelicht? De volgende keer zou ik graag Mart Woesthuis uit Tubbergen terug willen zien in het item uitgelicht.

32

33

34 SAO-Activiteitenkalender november Bestuursvergadering 18 november Clubavond: Uitbetaling stille periode 11 december Bestuursvergadering 16 december Clubavond 31 december Oudejaarstraining januari Nieuwjaarsreceptie: uur. (Géén training!) 10 januari COVS zaalvoetbaltoernooi in Elburg 15 januari Bestuursvergadering 20 januari Ledeninformatieavond 5 februari Bestuursvergadering 12 februari J.A.L.V! Let op: Op een donderdag! 12 maart Bestuursvergadering 17 maart Clubavond Nog niet alle datums staan definitief vast, er kan dus nog een datum wijzigen. Heeft iemand nog een suggestie voor een activiteit of een invulling van een clubavond, laat het ons weten! 1 D, 2 B, 3 B, 4 B, 5 D, 6 B, 7 A, 8 D, 9 C, 10 C

35

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie.

Voorwoord van de redactie. Voorwoord van de redactie. Terwijl we in het eerste weekend van oktober nog mochten genieten van het bijna tropisch nazomerweer, weten we nu ook dat de zomer voorbij is en de herfst (op de weerkalender

Nadere informatie

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleidersmap FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleider bij FC Blauw-Wit Amsterdam FC Blauw-Wit Amsterdam streeft naar het ontplooien van talenten en het verbinden van mensen uit Amsterdam die plezier hebben

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie

Voorwoord van de redactie Voorwoord van de redactie Het jaar 2014 tikt langzaam maar zeker richting haar einde. Ondanks dat er nog enkele wedstrijden te spelen (en te fluiten!) zijn, kan met een schuin oog al worden gekeken naar

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG!

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! SPELREGELRUBRIEK MET DE LAATSTE WIJZIGINGEN. SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! Scheids buitenspel is een vaak gehoorde opmerking binnen en buiten het voetbalveld. Het geeft maar

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken.

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken. 1. In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Handleiding assistent-scheidsrechter

Handleiding assistent-scheidsrechter Handleiding assistent-scheidsrechter Den Ham, 17 september 2015 Deze handleiding geeft een korte toelichting over de wijze van signalering en positionering van een assistent-scheidrechter bij een officiële

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter)

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Informatie over functie van ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Delta Sports Scheidsrechter commissie Houten, september 2014 Inhoudsopgave Doel Taak Voor aanvang van een wedstrijd Wanneer moet een

Nadere informatie

B Zolang er geen commentaar op de leiding van de scheidsrechter wordt gegeven is dit altijd toegestaan.

B Zolang er geen commentaar op de leiding van de scheidsrechter wordt gegeven is dit altijd toegestaan. Regel 1 Het speelveld 1 Gedurende de gehele wedstrijd staan drie personen van de thuisploeg tegelijkertijd vanuit de instructiezone voor de dug-out aanwijzingen te schreeuwen naar de spelers van hun team.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen Spelregels Voor scheidsrechters Van Pupillen Augustus 2013 VCR-JEUGDBESTUUR DE VOORBEREIDING Vooraf Kom minimaal een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij het terrein en meld je bij de leider van

Nadere informatie

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 SPELREGELS DA 2018 belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 Voor meer toelichting verwijzen we naar het officiële boekje Regels van het Voetbalspel editie

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl NIEUWSBRIEF November 2014 Inhoud Algemeen Huidige stand teams Activiteiten op de planning De Hunt Zaalvoetbaltoernooi Zaaltraining Activiteiten terugblik Penaltybokaal Grote Clubactie Aandachtspunten Introductie

Nadere informatie

Spelregelbewijs. voor. jeugdspelers. Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor. jeugdspelers

Spelregelbewijs. voor. jeugdspelers. Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor. jeugdspelers Spelregelbewijs voor jeugdspelers Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor jeugdspelers oktober 2013 Inleiding Op 20 maart 2013 presenteerde de KNVB het actieplan Tegen geweld,

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie

Voorwoord van de redactie Voorwoord van de redactie Met het uitkomen van deze April-editie van het SAO clubblad zijn de paasdagen alweer achter de rug en stevenen de voetbalcompetities in een sneltreinvaart af op haar einde. Wie

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld!

Voorwoord. Heel veel plezier op het korfbalveld! 1 2 Voorwoord Korfbal is een teamsport. In het korfbal sta je er niet alleen voor. Vanaf nu speel je in een team. Vaak eerst eenvakskorfbal en daarna tweevakskorfbal. Teamsport betekent: je samen inzetten,

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie

Voorwoord van de redactie SAO Clubblad Maart 2015 Voorwoord van de redactie Om dit nieuwe clubblad met een gezegde te beginnen: Achter de wolken schijnt de zon. Dit gezegde blijkt, nu we al in maart zitten, ook letterlijk steeds

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen

Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen Clubavond 5 september 2013 Spelregelwijzigingen Activiteiten comm. Opleidingen Activiteiten comm. Opleidingen Do 5 sept: spelregelwijzigingen 2013/ 14 Do 3 okt: spelregels: handsballen Do 7 nov: spelregels:

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

Pupillencursus Scheidsrechter zijn, is dat leuk?

Pupillencursus Scheidsrechter zijn, is dat leuk? Pupillencursus 2013 Scheidsrechter zijn, is dat leuk? Kenmerken van de F pupil Ø 7 tegen 7 (of 8 tegen 8 of 9 tegen 9) Ø Kinderen zijn snel afgeleid Ø Ze hebben weinig gevoel om dingen samen te doen Ø

Nadere informatie

programma Ome Gerrit Toernooi

programma Ome Gerrit Toernooi programma Ome Gerrit Toernooi zaterdag 2 juni 2018 JO8, JO9, JO10 en JO11 v.v. Albatross - Sportpark Ugchelen - Brouwersmolenweg 440-7339 EE Ugchelen WELKOM BIJ ALBATROSS even paar regeltjes want we zijn

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

42 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 24 december 2018

42 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 24 december 2018 42 e editie van het ASWH O13-1 zaaltoernooi te Hendrik Ido Ambacht 24 december 2018 2 WELKOM DEELNEMERS De ASWH wisselbeker staat weer centraal tijdens dit ASWH O13-1 pupillentoernooi dat maar liefst voor

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

21 september 2015. Reglement

21 september 2015. Reglement 2 september 205 Reglement INLEIDING INHOUDSTAFEL Fairplay charter... 3 Regel : Speelveld... 4 Regel 2: Poules... 4 Regel 3: Bal...6 Regel 4: Aantal spelers... 6 Regel 5: Uitrusting van de spelers... 7

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL. Programmaboekje. Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland. Show it

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL. Programmaboekje. Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland. Show it KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND VOETBAL Programmaboekje Zaalvoetbal scholencompetitie Rivierenland Show it Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2. Algemene informatie... 4 3. Belangrijke mededelingen...

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Zondag 22 juni 2014 Sportpark Meerweg 63 Bussum Telefoon: 035-6945648 Email: toernooienbfc@live.nl DEELNEMERSVELD BFC JEUGDTOERNOOIEN 2014 Bussum, juni 2014 Beste

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Hier is de vierde nieuwsbrief van Hockeyclub Oude IJsselstreek, de laatste van dit seizoen.

Hier is de vierde nieuwsbrief van Hockeyclub Oude IJsselstreek, de laatste van dit seizoen. Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 4, juli 2012 Voor iedereen die ons een warm hart toedraagt. Hier is de vierde nieuwsbrief van Hockeyclub Oude IJsselstreek, de laatste van dit seizoen. Veel leesplezier en een

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd

Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd Briefing spelbegeleiders Jongste Jeugd 2011-2012 Frank van Ierland Agenda Inleiding Regels 3 tallen Regels 6 tallen Regels 8 tallen Samenvatting 4-9-2011 Arbitragecommissie 2 De Basis Belangrijkste Ze

Nadere informatie

Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey''

Hockey, niet zo maar een sport van zestalhockey naar achttalhockey'' Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey'' In het hockey sta je er niet alleen voor. Je speelt in een team. Eerst zestalhockey en daarna achttalhockey. Teamsport betekent je

Nadere informatie

Nummer 1! Collector s item!

Nummer 1! Collector s item! Nummer 1! Collector s item! Wie is wie op planeet K! Dat ben ik, K! Woohoo! Mijn maatje BV #1 Vince BV #2 Tom BV #2 gedeelde plaats! Maddie Todd Heeft het allemaal & nog veel meer! Haha! Hier is je ergste

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie.

Voorwoord van de redactie. Voorwoord van de redactie. De competities zijn in volle gang, iedereen heeft het al weer voorzichtig over de kampioens- en degradatiekandidaten, maar het is te vroeg om daar al oordelen over te vellen

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

40 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 05 januari 2017

40 e editie. van het. ASWH O13-1 zaaltoernooi. Hendrik Ido Ambacht. 05 januari 2017 40 e editie van het ASWH O13-1 zaaltoernooi te Hendrik Ido Ambacht 05 januari 2017 2 WELKOM DEELNEMERS De ASWH wisselbeker staat weer centraal tijdens dit ASWH O13-1pupillentoernooi dat maar liefst voor

Nadere informatie

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015

C.J.V.Feijenoord Rotterdam. NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 C.J.V.Feijenoord Rotterdam NIEUWSBRIEF 16 Juli 2015 VAN DE REDACTIE: Beste lezers, Tot groot verdriet ontvingen we het bericht van het overlijden van Simon van Krimpen. We hebben Simon leren kennen als

Nadere informatie

Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013

Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013 Nieuwsbrief HCOIJ, nummer 10, december 2013 Voor iedereen die ons een warm hart toedraagt. Hier is de tiende nieuwsbrief van HCOIJ, de laatste van 2013. Boordevol leuke nieuwtjes, foto s, mededelingen

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! bij de D- en E-Jeugd Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en kindvriendelijk maken wel! Daarom is een nieuwe speelwijze ontwikkeld die de basis legt voor

Nadere informatie

Wat vul je in? Vul in ei of ij. Alle spelers gaan.. trainingskamp. Verschillende landen spelen. Eén keer.. de vier jaar wordt het WK gehouden.

Wat vul je in? Vul in ei of ij. Alle spelers gaan.. trainingskamp. Verschillende landen spelen. Eén keer.. de vier jaar wordt het WK gehouden. Naam:. Wat vul je in? Kies uit: tegen in van met op naast onder over - aan Alle spelers gaan.. trainingskamp. Het wk begint.. een openingsceremonie. Verschillende landen spelen.. elkaar. Eén keer.. de

Nadere informatie

BVV Barendrecht. Scheidsrechter. F en E pupillen

BVV Barendrecht. Scheidsrechter. F en E pupillen BVV Barendrecht Scheidsrechter F en E pupillen Dit document is puur informatief en zorgvuldig samengesteld. De BVV Barendrecht is echter niet aansprakelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

Voorwoord van de redactie

Voorwoord van de redactie Voorwoord van de redactie Beste SAO ers, Het ene moment lig je nog lekker van je vakantie te genieten, vervolgens begint de voorzichtige voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar inmiddels is de gedachte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE

BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE 14-01-2018 DEELNEMENDE VERENIGINGEN WWNA KCVO Voorwaarts ZVV 56 Robur et Velocitas WELKOM Van harte welkom op het WWNA BuroPost Manege Pupillen Toernooi

Nadere informatie

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen)

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen) DE KNVB MIJN VOETBAL ONSORANJE Nieuws Doe mee Competities Assist Thema's Campus Over ons Shop Zoeken Assist ANDERE VOETBALVORMEN 4 tegen 4 voor minipupillen 7 tegen 7 (pupillen) 7 tegen 7 (junioren en

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen.

dat ouders vaak afspraken maken om hun kinderen bij elkaar thuis te laten spelen. CP7 Vrije tijd In Nederland zijn veel kinderen lid van een sportclub of een andere club zoals bijvoorbeeld een knutselclu Maar het is ook heel gewoon dat kinderen na schooltijd bij elkaar thuis spelen.

Nadere informatie

Paspoort Naam: Joeri Bommeljé Woonplaats: Middelburg Leeftijd: 20 jaar Favoriete club: Ajax

Paspoort Naam: Joeri Bommeljé Woonplaats: Middelburg Leeftijd: 20 jaar Favoriete club: Ajax Nieuw jaar, nieuwe maand en dus een nieuwe ik speel de bal naar... De bal rolt lekker, want we hebben in het eerste jaar al mooie verhalen mogen lezen over diverse voetbalperiodes. Dat is ook het uiteindelijke

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Speeldagen... 4 3. Opzet scholencompetitie... 4 4. Uitslagen en standen...

Nadere informatie

DWF Vraag en antwoord

DWF Vraag en antwoord DWF Vraag en antwoord 1. Moet er nog een papieren versie als backup worden gemaakt? Antwoord: Nee, alle wedstrijden die digitaal gaan dienen via het digitaal wedstrijdformulier ingevuld te worden. 2. Wanneer

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar Vandaag hebben we alweer ons voorlaatste interview van dit seizoen. Alex is weer terug uit Zweden en er is gelukkig geen koffietafel bij Zus, zodat we weer op onze eigen stek het interview kunnen houden.

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal

Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal Zondag 2 maart Van 12.00 tot 17.00uur In de Banninghal Deelnemende teams:??? Roma heeft afgezegd, ander team wordt gezocht Vliegdorp Plus markt de Gouden Leeuw Credit Force Assomoto Voorwoord van de organisatie

Nadere informatie