De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding."

Transcriptie

1 Casus 21L Fase A Titel Ach, het zal wel een koudje zijn. Onderwerp Heesheid door larynxcarcinoom Inhoudsdeskundige Dr. A.P.M. Langeveld, KNO-arts Technisch verantwoordelijke Drs. E.M. Schoonderwaldt Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Inzet in het onderwijs De casus wordt ingezet tijdens het blok- of lijnonderwijs waarin klinisch redeneren wordt onderwezen. De casus is met name bedoeld voor het onderwijs in het blok waarin KNOheelkunde is opgenomen. Literatuur Huizing E.H. (red.) Leerboek keel-, neus- en oorheelkunde. Bohn Stafleu Van Lochem, Richtlijn larynxcarninoom Uitgave van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Halstumoren en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 1999 ( Farmocotherapeutisch Kompas Diagnostisch Kompas Multimedia materiaal Voor beeldmateriaal (o.a. röntgenfoto s) kan een beroep worden gedaan op materiaal van docenten en van de afdeling KNO het van het LUMC. Mogelijk wordt er nog een aparte fotosessie gepland met een patiënt voor fotomateriaal t.b.v. lichamelijk onderzoek. Ziektebeloop Een 39-jarige man bezoekt zijn huisarts wegens heesheid die al een maand bestaat. Zelf denkt hij dat het een verwaarloosde verkoudheid is. Omdat de huisarts geen sluitende diagnose kan stellen dient patiënt doorverwezen te worden naar de KNO-arts. Bij onderzoek blijkt er sprake van een larynxcarcinoom stadium T 1 N 0 M 0, waarvoor radiotherapie wordt voorgeschreven. Introductie U bent werkzaam als huisarts. De heer Daalderop, 39 jaar oud, heeft sinds ongeveer een maand last van heesheid. Hij bezoekt uw spreekuur op aandringen van zijn vrouw, omdat de klacht niet over gaat. Zelf denkt hij dat het een verwaarloosde verkoudheid is, al is hij slechts zelden verkouden. Aanvang casus 24 november 2003 om uur

2 Anamnese Hoofdklacht Uw patiënt heeft last van heesheid die maar niet over wil gaan. Duur heesheid De heesheid bestaat sinds ongeveer een maand. Commentaar: Heesheid die langer dan 2 weken bestaat is altijd een reden voor verder onderzoek. Aard van de heesheid (wisselend of continu) De klacht is continu aanwezig. Commentaar: Continue heesheid pleit voor een organische oorzaak, wisselende heesheid voor een functionele of psychogene dysfonie. Eerder langdurig hees geweest De heer Daalderop meldt nooit eerder langdurig hees te zijn geweest. Commentaar: Eerdere langdurige heesheid kan wijzen op chronische intermitterende laryngitis. Slikklachten Het slikken verloopt zonder problemen. Het voedsel zakt goed. Het slikken is niet pijnlijk. Commentaar: Ruimte innemende processen in oesophagusmond of cervicale slokdarm kunnen klachten geven van slikpassage-stoornissen. Slikpijn kan het gevolg zijn van ulcererende processen in de pharynx. Kortademigheid Patiënt heeft geen klachten van kortademigheid. Commentaar: Dyspnoe d effort kan optreden bij subglottische afwijkingen of dubbelzijdige stembandverlamming. Hoesten De heer Daalderop vertelt dat hij tezamen met een verkoudheid ook al enkele weken last heeft van een kriebelhoest. Commentaar: Heesheid kan het gevolg zijn van linkszijdige nervus recurrensparalyse door een regionaal gemetastaseerd bronchuscarcinoom. Dit kan mede gepaard gaan met een veranderd hoestpatroon. Bloederig sputum opgeven Ik kan me niet herinneren ooit bloederig slijm te hebben opgehoest. Commentaar: Heesheid kan het gevolg zijn van linkszijdige nervus recurrensparalyse door een regionaal gemetastaseerd bronchuscarcinoom. Dit kan mede gepaard gaan met het opgeven van bloederig sputum. Verkouden Ik ben nu al weken wat verkouden. Dat is niets voor mij, want normaal gesproken ben ik vrijwel nooit verkouden. Commentaar: Chronische rhinosinusitis kan de oorzaak zijn van een chronische laryngitis met heesheid. Keelpijn Patiënt vertelt al enkele weken last van een lichte keelpijn te hebben. Commentaar: Keelpijn komt voor bij een (chronische) laryngo-faringitis of een ulcererend proces in de farynx of supraglottis. Voorgeschiedenis 28-jarige leeftijd: knieoperatie linker knie wegens gescheurde kruisband na skiongeval.

3 Voorgeschiedenis is verder blanco. In het verleden nooit eerder langdurig hees geweest. Allergie Voor zover patiënt weet is hij nergens overgevoelig voor. Commentaar: Een allergie kan leiden tot chronische rhinosinusitis. Dit kan weer een chronische laryngitis met heesheid veroorzaken. Gewichtsverlies Patiënt heeft niet de indruk dat hij is afgevallen, maar hij heeft recent niet meer op de weegschaal gestaan. Commentaar: Het gewicht is belangrijk indien er sprake is van een over- of ondergewicht. Maar het is ook belangrijk te vragen naar gewichtsveranderingen. Gewichtsverlies bij goede eetlust kan wijzen op maligne processen. Medicatie Vanwege de keelpijn en de heesheid heeft hij een gorgeldrankje bij drogist gehaald. Dit hielp echter niet en inmiddels gebruikt hij het drankje niet meer. De heer Daalderop gebruikt verder geen medicijnen. Commentaar: Natuurlijk is het verstandig te weten welke medicijnen uw patiënt eventueel gebruikt. Niet alleen kan u op deze manier op het spoor komen van andere ziekten die de patiënt u niet spontaan verteld heeft, maar het is ook belangrijk voor de toekomstige therapie keuze. Beroep/hobby s Patiënt is metaalbewerker in een constructiewerkplaats. Hij werkt hier echter al een jaar of 10, dus lang voordat de heesheid begon. In zijn vrije tijd gaat hij graag vissen. Commentaar: Overbelasting van de stem door een lawaaiige omgeving kan chronische laryngitis en daardoor heesheid veroorzaken. Roken Patiënt rookt 4 pakjes zware shag in de week. Hij rookt al shag vanaf zijn 17 e jaar. Commentaar: Forse rokers en/of drinkers hebben vrijwel altijd een chronische faryngitis en/of laryngitis door chronische irritatie. Alcoholgebruik Regelmatig een pilsje: gemiddeld 1-2 per dag en in het weekend wel eens wat meer. Patiënt drinkt geen sterke drank. Commentaar: Forse rokers en/of drinkers hebben vrijwel altijd een chronische faryngitis en/of laryngitis door chronische irritatie. Sociale omstandigheden Patiënt is getrouwd. Hij heeft geen kinderen. Er zijn volgens hem geen abnormale spanningen thuis of op het werk. Zijn vrouw maakt zich op dit moment meer zorgen over zijn heesheid dan patiënt zelf. Commentaar: Problemen in de sociale omstandigheden kunnen tot ziekte lijden of een voorspoedig herstel van een ziekte beïnvloeden. Lichamelijk onderzoek Algemene indruk Gezond uitziende jonge man. Maakt geen zieke indruk.

4 Stem beoordelen tijdens anamnese Tijdens de anamnese is patiënt voortdurend hees zonder variaties in het karakter van de dysfonie. Geen stemwisselingen. Geen periodes van afonie. Commentaar: Continu aanwezige heesheid zonder variaties wijst op een organische dysfonie (ontsteking, tumor, verlamming), wisseling in stemklank en volume passen meer bij een functionele of psychogene stemstoornis. Inspectie hals Symmetrisch aspect. Bij slikken stijgt de larynx normaal en is de beweeglijkheid symmetrisch. Commentaar: Let bij inspectie op symmetrie en op beweeglijkheid ( voldoende stijgen ) van de larynx bij slikken. Inspectie mond en keelholte Goed gesaneerd gebit. Bij beoordeling van de keelholte middels een tongspatel valt op dat het slijmvlies van de keel wat rood is. Verder worden er geen afwijkingen gezien. Commentaar: (Chronische) irratieve faryngitis wordt vaak gezien bij sterke rokers, alcoholici en bij patiënten met een (chronische) rhinosinusitis. Palpatie in de hals In de hals zijn geen vergrote lymfeklieren palpabel. Schildklier niet vergroot, symmetrische hals. Commentaar: Denk aan kliermetastasen van een mogelijke keeltumor of een schildklierafwijking als oorzaak voor een n.recurrensparese. Auscultatie longen Vesiculair ademgeruis. Beiderzijds worden basaal wat rhonchi gehoord. Geen crepitaties. Commentaar: Hogere en lagere luchtweginfecties gaan vaak samen. Longtumoren met hilusklieren kunnen een recurrensparalyse veroorzaken met heesheid tot gevolg. Percussie longen Sonore percussie. Geen dempingen. Goed beweeglijke longgrenzen. Aanvullend onderzoek door huisarts Rhinoscopie (onderzoek van de inwendige neus) Goede doorgankelijkheid, lichte slijmvliesirritatie. Commentaar: Chronische rhinosinusitis kan een chronische laryngitis veroorzaken. Laryngoscopie (indirect) Het spiegelonderzoek van de larynx mislukt door een sterke wurgreflex. Commentaar: Moeilijk onderzoek voor minder ervaren onderzoekers. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij zittende patiënt en onderzoeker. Eventuele gebitsprothesen worden verwijderd. Bij hoge pharyngeale reflexen kan lokale verdoving worden verkregen middels 10% lidocaïne spray tegen de pharynxwand te vernevelen. De voorhoofdspiegel of lamp wordt ingesteld. De tong wordt met een gaasje tussen duim en wijsvinger naar buiten getrokken. Een handwarm spiegeltje wordt achter in de pharynx gebracht. Het palatum molle wordt naar achteren en naar boven geduwd. Indien de kijkrichting samenvalt met de lichtbundel komt de ingang van de larynx in zicht. Door patiënt op verschillende toonhoogten te laten foneren, worden ook de stemplooien zichtbaar. De hele larynx en hypofarynx kunnen zo worden geïnspecteerd. Score: 5 Diafanoscopie (doorlichting bijholten) Ongestoord.

5 Commentaar: chronische, maar symptoomloze rhinosinusitis kan een chronische laryngitis veroorzaken. Score: 0 X-sinus Niet afwijkend. Commentaar: Dit onderzoek heeft pas zin als de oorzaak van de heesheid is vastgesteld en een sinusitis als oorzaak voor de chronische laryngitis moet worden uitgesloten. Score: -2 X-thorax Geen afwijkingen. Commentaar: Dit onderzoek heeft pas zin als met een thoracale oorzaak van de heesheid rekening moet worden gehouden (stemband paralyse links door n. recurrens paralyse, mogelijk veroorzaakt door een gemetataseerd bronchuscarcinoom). Score: -2 X-oesophagus (slikfoto) Geen afwijkingen. Commentaar: Alleen zinvol als een ruimte innemend proces in de cervicale slokdarm als oorzaak voor de heesheid waarschijnlijk is. Score:-2 Therapie huisarts Doorverwijzen naar KNO-arts U verwijst patiënt voor verder onderzoek door naar de KNO-arts Commentaar: Dit is de enige juiste optie. Bij langer bestaande heesheid dient er een adequaat onderzoek naar de oorzaak ervan plaats te vinden. Gezien de mislukte laryngoscopie bij de huisarts, dient de specialist dit te herhalen en evt. verder onderzoek te doen. Score: 10 Antibioticakuurtje (Feneticilline) voorschrijven ivm vermeende verkoudheid U schrijft patiënt een kuurtje feneticilline 3dd 250 mg voor i.v.m. een vermeende faryngitis en stuurt hem naar huis met het advies nog eens terug te komen als de kuur niet helpt. Commentaar: Bij langer bestaande heesheid dient er een adequaat onderzoek van de stembanden plaats te vinden. Antibiotica hebben vaak een gunstig effect op de chronische ontsteking die iedere larynxtumor vergezelt. Daardoor bestaat het risico dat de klachten (ook de heesheid) verminderen en dat de echt diagnose wordt miskent. Gezien de mislukte laryngoscopie bij de huisarts, dient de specialist verder onderzoek te doen. Het is een kunstfout om de heesheid te gaan behandelen zonder dat de larynx beoordeeld is wat betreft functie en structuur. Score: -10 Patiënt geruststellen en naar huis sturen U vertelt patiënt dat u geen ernstige afwijkingen hebt kunnen vinden. U stelt patiënt gerust en stuurt hem naar huis met het advies zijn stem niet meer te gebruiken dan strikt noodzakelijk. Commentaar: Wegens onbekende diagnose is dit levensgevaarlijk mocht er toch een maligniteit aanwezig zijn. Bij langer bestaande heesheid dient er een adequaat onderzoek van de stembanden plaats te vinden. Gezien de mislukte laryngoscopie bij de huisarts, dient de specialist verder onderzoek te doen. Score: -15 Doorverwijzen naar logopedist U verwijst patiënt door naar de logopedist voor stemtherapie.

6 Commentaar: Dit is altijd onjuist zolang de oorzaak voor de heesheid niet bekend is. Gezien de mislukte laryngoscopie bij de huisarts, dient de specialist verder onderzoek te doen. Score: -10 Vanaf hier verandert de locatie in de casus van huisartsenpraktijk in KNO polikliniek. Aanvullend onderzoek door KNO arts Laryngoscopie (indirect) Na locale anesthesie van de keel met lidocaïnespray wordt bij spiegelonderzoek van de larynx het volgende beeld zichtbaar: De gehele larynx is matig hyperemisch. Beide stembanden zijn goed beweeglijk. Op het midden van de rechter plica vocalis bevindt zich onregelmatig hobbelig weefsel, grijsroze van kleur, circa 8 x 5 mm. groot. Bij foneren (iii-zeggen) sluiten beide stembanden niet mooi tegen elkaar en blijft er ventraal en dorsaal van de tumor ruimte tussen de stemplooien zichtbaar. Commentaar: Gezien de heesheid is het onderzoek van eerste keuze beoordeling van de stembanden: laryngoscopie. Het is een kunstfout om bij langer bestaande heesheid (van welke aard dan ook) te gaan behandelen zonder dat de larynx beoordeeld is wat structuur en functie betreft. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij zittende patiënt en onderzoeker. Eventuele gebitsprothesen worden verwijderd. Bij hoge pharyngeale reflexen kan lokale verdoving worden verkregen middels 10% lidocaïne spray tegen de pharynxwand te vernevelen. De voorhoofdspiegel of lamp wordt ingesteld. De tong wordt met een gaasje tussen duim en wijsvinger naar buiten getrokken. Een handwarm spiegeltje wordt achter in de pharynx gebracht. Het palatum molle wordt naar achteren en naar boven geduwd. Indien de kijkrichting samenvalt met de lichtbundel komt de ingang van de larynx in zicht. Door patiënt op verschillende toonhoogten te laten foneren, worden ook de stemplooien zichtbaar. De hele larynx en hypofarynx kunnen zo worden geïnspecteerd. Stroboscopie Beide stembanden zijn goed beweeglijk. Op het midden van de rechter plica vocalis bevindt zich onregelmatig hobbelig weefsel, grijsroze van kleur, circa 8 x 5 mm. groot. Bij foneren (iiizeggen) sluiten beide stembanden niet mooi tegen elkaar en blijft er ventraal en dorsaal van de tumor ruimte tussen de stemplooien zichtbaar. Commmentaar: De fijnere bewegingen van de stemplooien kunnen worden beoordeeld middels een stoboscoop. Deze bestaat uit een intermitterende lichtbron met een frequentie die wordt aangepast aan de trillingsfrequentie van de stemplooien d.m.v. een tegen de larynx aangehouden microfoon. Deze brengt de frequentie van de stoboscoop op F-1 of F-2, waardoor de stemplooi trilling sterk vertraagd kan worden waargenomen. Als de stemplooien 100x/sec trillen belicht men 99x/sec of 98x/sec. Hierdoor ontstaat de optische illusie dat de stemplooien 1 of 2 trillengen/sec uitvoeren en kan het trillingspatroon van de stemplooi nauwkeurig worden beoordeeld. Panendoscopie (keelonderzoek onder narcose) Behoudens een circumscripte laesie van de rechter ware stemband worden er bij onderzoek van de patiënt in narcose geen afwijkingen in de bovenste tractus respiratorius en digestivus waargenomen. Er wordt een biopt van de laesie genomen. Commentaar: Een keelonderzoek onder narcose geeft u de mogelijkheid om de bovenste tractus respiratorius en digestivus goed te beoordelen en om histologie van de bij laryngoscopie waargenomen afwijking te krijgen (stadiëring van de afwijking). Het onderzoek wordt verricht middels een laryngoscoop of, tegenwoordig vaker, via een operatiemicroscoop. Een laryngoscoop is een speciaal vervaardigde holle buis waarin een lichtbron is aangebracht. Deze wordt onder algehele anesthesie via de mondholte ingebracht. De epiglottis wordt met de lip van de scoop opgelicht, waardoor men zicht krijgt op de stembanden.

7 Bij gebruik van de operatiemicroscoop heeft men de mogelijkheid om speciaal voor de microscoop ontwikkeld instrumentarium (waaronder laserapparatuur, meestal de CO2 laser) te gebruiken. Dit heeft het indicatiegebied voor diagnostische en therapeutische ingrepen flink uitgebreid. Stembandbiopsie PA uitslag: Infiltratief groeiend plaveiselcelcarcinoom. Concluderend is er sprake van een klein glottisch larynxcarcinoom (T 1 N 0 M 0 ). Commentaar: Een biopt van de afwijking is onmisbaar in de diagnostiek en stadiëring van de afwijking. CT scan larynx Op het midden van de rechter plica vocalis bevindt zich onregelmatig hobbelig weefsel, circa 8 x 5 mm. groot. Er worden geen aanwijzingen gevonden voor verdere uitbreiding van de laesie. Het kraakbenig larynxskelet is vrij van tumor. Geen aanwijzingen gevonden voor lymfkliermetastasen. Commentaar: Een CT scan (of MRI scan) wordt verricht om de uitbreiding in de diepte vast te stellen, om aantasting van het kraakbenig larynxskelet uit te sluiten en om kleine niet palpabele lymfkliermetastasen op te sporen. Score: 0 Therapie KNO arts Bestraling U schrijft radiotherapie voor als behandeling van het larynxcarcinoom. 66 Gy in 33 fracties van 2 Gy, 5 keer per week. Commentaar: De Nederlandse Werkgroep Hoofd-Halstumoren adviseert bij een glottisch T1 carcinoom bestraling als behandeling van 1 e keus. Dosering: 66 Gy in 33 fracties van 2Gy 5 keer per week. Een goed alternatief is 60 Gy in 25 fracties van 2,4 Gy, 5 keer per week. Score: 25 Partiële laryngectomie Dit is gezien de stadiëring van de tumor (T 1 N 0 M 0 ) bij deze patiënt geen behandeling van eerste keus. Commentaar: Bij middelgrote (T2 tot kleine T3) larynxcarcinomen kan gekozen worden voor partiële larynxresectie, hetzij uitwendig, hetzij via microlaryngoscopische benadering. Ook bij een eventueel recidief na bestraling wordt bekeken of de tumor met partiële larynxresectie radicaal te verwijderen is. Laserchirurgie Dit is gezien de stadiëring van de tumor (T 1 N 0 M 0 ) bij deze patiënt geen behandeling van eerste keus. Commentaar: Behandeling met een CO2 laser verdient de voorkeur als behandeling van 1 e keus bij ernstige dysplasie / carcinoma in situ van de ware stembanden. Nabespreking Bij stemstoornissen gelden twee grondregels: 1. Bij een langer dan 3 weken bestaande heesheid, die niet reageert op eenvoudige therapie (gorgeldrankje en stemsparen) is goed spiegelonderzoek van de larynx noodzakelijk. Mannen en vrouwen boven de veertig jaar met een sinds enkele weken bestaande heesheid zijn verdacht voor een larynxcarcinoom tot het tegendeel bewezen is. De enig juiste handelwijze bij een dergelijke patiënt is dus het verrichten c.q. laten verrichten van een adequaat spiegelonderzoek van het strottenhoofd. Goede beoordeling van het larynxbeeld is voor de verdere diagnostiek cruciaal. Als de HA dit niet zelf kan, (spiegelen larynx is mislukt) dan moet dat door de specialist gebeuren.

8 2. Het bewijs moet worden geleverd door histologisch onderzoek van een biopt uit de aangetaste stemband. Larynxbeeld en histologie zijn beide essentieel voor de diagnose. De tumor bij deze patiënt bleek een larynxcarcinoom T 1 N 0 M 0 te zijn. De therapie is afhankelijk van lokalisatie en uitbreiding van de tumor en het al of niet aanwezig zijn van regionale en/of perifere metastasen. Het larynxcarcinoom heeft over het algemeen een goede prognose met een 5-jaars overleving voor alle stadia samen van ongeveer 60%. Bij T1 glottische larynxcarcinomen kan een genezing van 85-90% worden bereikt. Vroege stadia larynxcarcinomen hebben een betere prognose dan tumoren die laat worden gediagnostiseerd. Glottische carcinomen hebben een betere prognose dan supraglottische, omdat deze laatste een grotere kans hebben op lymfkliermetastasering. Klinisch redeneren Mogelijke differentiaal diagnoses Larynxcarcinoom Chronische laryngitis Benigne stembandpoliep Linkszijdige n.recurrensparaese door gemetastaseerd bronchuscarcinoom Functionele dysfonie Stembandpapillomen Technische opbouw casus Omdat de casus eindigt door de juiste operatieve ingreep te selecteren, kan de opbouw van de casus relatief eenvoudig worden gehouden. Alle essentiële symptomen aan 1 ziekteparameter Mate van heesheid gekoppeld. Voor ieder symptoom hoeft er in principe maar 1 antwoord geprogrammeerd te worden. De genezende operatieve ingreep kan pas worden geselecteerd als er voldoende diagnostiek is gedaan om de diagnose stellen en enkele andere oorzaken voor de klachten zijn uitgesloten. Dit wordt in de rules geregeld.

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen KNO-heelkunde Stemproblemen bij volwassenen Oorzaken en behandeling van een hese stem U bent bij de KNO-arts geweest i.v.m. stemproblemen. In deze folder informeren wij u over stemproblemen bij volwassen

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw stemklachten een onderzoek en of behandeling door de KNO-arts te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Logopedie bij stemproblemen: wat nu?

Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Inleiding U bent verwezen naar de logopedist in verband met stemproblemen. Deze leert u een juiste spreek- en ademtechniek aan zodat de stemklachten verminderen. Deze

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN

PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN PATIËNTENINFORMATIE LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN LOGOPEDIE BIJ STEMPROBLEMEN Algemeen Door middel van deze informatiefolder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren over logopedie bij stemproblemen. Wij adviseren

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen Hoe belangrijk is spreken? Spreken is bij mensen het meest gebruikte communicatiemiddel. In veel beroepen moeten

Nadere informatie

Hoofd-hals kanker epidemiologie, etiologie, symptomatologie en diagnostiek

Hoofd-hals kanker epidemiologie, etiologie, symptomatologie en diagnostiek Hoofd-hals kanker epidemiologie, etiologie, symptomatologie en diagnostiek M. Lacko KNO-arts/Hoofd-hals oncoloog Oncologie symposium, Maastricht 21 mei 2015 Indeling presentatie 1. Incidentie en epidemiologie

Nadere informatie

Larynxcarcinoma 10/03/2013. Heesheid en vroegdiagnostiek bij middel van narrow band imaging (NBI) en orgaansparende heelkunde bij larynxcarcinoma

Larynxcarcinoma 10/03/2013. Heesheid en vroegdiagnostiek bij middel van narrow band imaging (NBI) en orgaansparende heelkunde bij larynxcarcinoma 1 Heesheid en vroegdiagnostiek bij middel van narrow band imaging (NBI) en orgaansparende heelkunde bij larynxcarcinoma Prof. Dr. Olivier Vanderveken Dienst NKO, Hoofd en Halsheelkunde UZA Faculteit Geneeskunde

Nadere informatie

STEMPROBLEMEN BIJ VOLWASSENEN

STEMPROBLEMEN BIJ VOLWASSENEN STEMPROBLEMEN BIJ VOLWASSENEN 1018 Inleiding U bent op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde wegens stemproblemen. Bij stemproblemen kunt u in uw spreken en dus in uw functioneren worden belemmerd.

Nadere informatie

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over stemproblemen bij volwassen personen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest wegens moeilijkheden met uw stem,

Nadere informatie

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Stemproblemen U heeft last van stemproblemen en bent verwezen naar het stemspreekuur. In deze folder leest u meer hierover. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe belangrijk

Nadere informatie

KNO. Stemproblemen bij volwassenen

KNO. Stemproblemen bij volwassenen KNO Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen In deze folder vindt u informatie over stemproblemen bij volwassenen. U kunt lezen hoe een stem functioneert en welke stoornissen er zijn.

Nadere informatie

Brokgevoel in de keel

Brokgevoel in de keel Brokgevoel in de keel Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0737 Inleiding U bent bij de kno-arts onder behandeling omdat u een brokgevoel in uw keel heeft. In deze folder leest u algemene informatie

Nadere informatie

Het larynxcarcinoma. dr. M. Degroote

Het larynxcarcinoma. dr. M. Degroote Het larynxcarcinoma dr. M. Degroote Larynx of strottenhoofd Orgaan in de hals betrokken bij De ademhaling De bescherming van de luchtpijp Maken van geluid Bestaat uit kraakbeen delen verbonden met pezen

Nadere informatie

Stemspreekuur Polikliniek KNO

Stemspreekuur Polikliniek KNO U hebt deze brochure ontvangen, omdat u last heeft van stemklachten. Hiervoor bent u doorverwezen naar het stemspreekuur (foniatrie-spreekuur) van het MCL. Foniatrie is een specialisme dat zich bezig houdt

Nadere informatie

Brokgevoel in de keel

Brokgevoel in de keel Keel-, Neus- en Oorheelkunde Patiënteninformatie Brokgevoel in de keel U ontvangt deze informatie, omdat u last heeft van een brokgevoel in uw keel. Hierin kunt u lezen wat de oorzaken hiervan kunnen zijn

Nadere informatie

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN

Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Casus 20N Fase A Titel "Ik heb last van mijn keel" Onderwerp Keelpijn Inhoudsdeskundige Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Dr. J.H.M. van der Straaten

Nadere informatie

KNO. Stemproblemen bij volwassenen

KNO. Stemproblemen bij volwassenen KNO Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen De Keel- Neus- Oorarts heeft u onderzocht en verteld wat de oorzaak van uw stemprobleem is en wat er aan gedaan kan worden. In deze folder

Nadere informatie

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van een onbekende primaire tumor in het hoofd-halsgebied: Unknown Primary

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van een onbekende primaire tumor in het hoofd-halsgebied: Unknown Primary VII Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van een onbekende primaire tumor in het hoofd-halsgebied: Unknown Primary naar Algemeen 538 Epidemiologie 538 1. Screening 538 2. Diagnostiek 538 2.1 Anamnese

Nadere informatie

Brokgevoel in de keel

Brokgevoel in de keel Brokgevoel in de keel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent bij de kno-arts onder behandeling omdat u een brokgevoel in uw keel heeft. In deze folder leest

Nadere informatie

Zorg voor eigen stem

Zorg voor eigen stem Zorg voor eigen stem Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde Veel mensen die hun stem dagelijks (professioneel) gebruiken hebben nog weinig inzicht in de functie van de stem: om stemproblemen te voorkomen

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van het larynxcarcinoom

Chirurgische behandeling van het larynxcarcinoom Chirurgische behandeling van het larynxcarcinoom Hoofd-Hals oncologie symposium 21 mei 2015 Maarten Borgemeester AIOS KNO 2 Larynx of strottenhoofd Orgaan in de hals betrokken bij De ademhaling De bescherming

Nadere informatie

Verstopte neus door een combinatie van chronische sinusitis en otrivinisme

Verstopte neus door een combinatie van chronische sinusitis en otrivinisme Casus 22L Fase A Titel Een verstopte neus. Onderwerp Verstopte neus door een combinatie van chronische sinusitis en otrivinisme Inhoudsdeskundige Dr. A.P.M. Langeveld, KNO-arts Technisch verantwoordelijke

Nadere informatie

Het effect van de behandeling van IMMUNOTHERAPIE op een ONCOLOGISCHE ULCUS ten gevolge van een MELANOOM Mathilde van der Eijk: Wondstoma Oncologie

Het effect van de behandeling van IMMUNOTHERAPIE op een ONCOLOGISCHE ULCUS ten gevolge van een MELANOOM Mathilde van der Eijk: Wondstoma Oncologie Het effect van de behandeling van IMMUNOTHERAPIE op een ONCOLOGISCHE ULCUS ten gevolge van een MELANOOM Mathilde van der Eijk: Wondstoma Oncologie verpleegkundige Disclosure belangen spreker Geen(potentiële)

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde In deze folder informeren wij u over stemproblemen bij volwassenen. Hoe maakt u stemgeluid? Geluid ontstaat in het strottenhoofd (adamsappel).

Nadere informatie

Kijkoperatie van de stembanden Microlaryngoscopie

Kijkoperatie van de stembanden Microlaryngoscopie Kijkoperatie van de stembanden Microlaryngoscopie Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een kijkoperatie van de stembanden (microlaryngoscopie).

Nadere informatie

brok in de keel patiënteninformatie Mogelijke klachten

brok in de keel patiënteninformatie Mogelijke klachten patiënteninformatie brok in de keel Vanwege het gevoel van een brok in de keel bent u bij de KNO-arts geweest. Wat kunnen oorzaken zijn van dit gevoel? Welke onderzoeken zijn mogelijk? Dat en meer leest

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel

Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde. Brok in de keel Maatschap Keel-, Neus-, en Oorheelkunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over een brok in de keel. Diaconessenhuis Leiden Klachten Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel mensen zijn hierover

Nadere informatie

Brok in de keel. Havenziekenhuis

Brok in de keel. Havenziekenhuis Brok in de keel In deze folder staat beschreven wat een brok in de keel inhoudt en wat hiervan de oorzaak kan zijn. Uw KNO-arts kan de brok in de keel op verschillende manieren onderzoeken. Welke manieren

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen KNO Operatie aan de amandelen bij volwassenen BEHANDELING Operatie aan de amandelen bij volwassenen Binnenkort komt u naar het St. Antonius Ziekenhuis om uw amandelen te laten verwijderen. In deze folder

Nadere informatie

Scopie van de mond- en keelholte

Scopie van de mond- en keelholte Scopie van de mond- en keelholte In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een scopie (kijkoperatie) van de mond-, keelholte, het strottenhoofd en de stembanden. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

K.N.O. Brok in de keel

K.N.O. Brok in de keel K.N.O. Brok in de keel Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de klacht van een brokgevoel in de keel. Als u recent met deze klacht bij de KNO-arts bent geweest, dan kunt u daarover wat

Nadere informatie

STEMBANDEN BEKIJKEN EN BEHANDELEN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

STEMBANDEN BEKIJKEN EN BEHANDELEN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) STEMBANDEN BEKIJKEN EN BEHANDELEN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U hebt last van uw stembanden. Bij poliklinisch onderzoek van de stembanden kon geen duidelijke diagnose

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie

Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie Binnenkort wordt u opgenomen in verband met een operatie aan uw stembanden, een zogenaamde microlaryngoscopie. Deze folder geeft informatie over de operatie

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden

Operatie aan de stembanden Keel-, neus- en oorheelkunde Operatie aan de stembanden De KNO-arts heeft een afwijking gezien op uw stembanden. Deze afwijking kan problemen veroorzaken op uw stemgeluid. U krijgt een operatie om de stembanden

Nadere informatie

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ https://www.isala.nl/patientenfolders/7210- baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ Baarmoederhalskanker (PID): H2 Baarmoederhalskanker en onderzoeken Kanker is een verzamelnaam

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden (microlarynoscopie)

Operatie aan de stembanden (microlarynoscopie) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatie aan de stembanden (microlarynoscopie) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom deze operatie?... 3 Om een diagnose te stellen... 3 Om stemproblemen te verhelpen...

Nadere informatie

Brok in de keel. Afdeling KNO

Brok in de keel. Afdeling KNO Brok in de keel Afdeling KNO Brok in de keel Een brokgevoel in de keel is over het algemeen onschuldig. Het kan ook een bijkomende klacht zijn van een lichamelijke afwijking. Hier leggen we u beide vormen

Nadere informatie

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden.

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden. Casus 05L Fase A Titel Mevrouw Klaassen Onderwerp Pancreaskop carcinoom Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande Cascoo casus. Multimedia materiaal

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen Informatie voor patiënten F0443-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

hoofd-hals kanker in Nederland

hoofd-hals kanker in Nederland hoofd-hals kanker in Nederland introductie Een overzicht van het voorkomen, de behandeling en overleving van hoofd-halskanker gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie Deze informatiefolder

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Brok in de keel. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Brok in de keel. rkz.nl Patiënteninformatie Brok in de keel rkz.nl Inleiding Het gevoel dat er wat in de keel zit komt veel voor. Omdat het vaak tot ongerustheid leidt is het zinvol het probleem nader te bespreken. De klacht

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08A Fase A Titel Koppijn! Onderwerp Arteritis temporalis Inhoudsdeskundige Prof. Dr. J. Stam Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch

Nadere informatie

Tandheelkunde. Inspectie en palpatie van de mondholte

Tandheelkunde. Inspectie en palpatie van de mondholte Tandheelkunde Inspectie en palpatie van de mondholte Inspectie en palpatie van de mondholte Inleiding Dieren met gebitsaandoeningen komen vaak voor in de dierenartsenpraktijk. Vaak zijn de eigenaren hier

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie

Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw KNO-arts heeft met u besproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen

Nadere informatie

DE SLOKDARM DE SLOKDARM

DE SLOKDARM DE SLOKDARM DE SLOKDARM DE SLOKDARM De slokdarm (oesofagus) is een onderdeel van het spijsverteringskanaal. Het grootste deel van de slokdarm ligt in de borstholte. De slokdarm loopt ongeveer midden door de borstholte

Nadere informatie

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen

Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen INTERLINE ASTMA EN LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN mei 2017 Inleiding Zie de werkafspraken Astma bij kinderen en Luchtweginfecties bij kinderen De huidige werkgroep bestaat uit: Huisartsen: Arie de Lange

Nadere informatie

VOORBEELD. 5 Indirecte laryngoscopie

VOORBEELD. 5 Indirecte laryngoscopie 5 Indirecte laryngoscopie Inleiding Heesheidsklachten komen veel voor. De oorzaken ervoor zijn legio: infecties, goedaardige afwijkingen aan de stembanden door verkeerd stemgebruik, kwaadaardige aandoeningen

Nadere informatie

De opname. Directe laryngoscopie

De opname. Directe laryngoscopie Laryngoscopie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een kijkoperatie van uw keel, stembanden en strottenhoofd onder anesthesie (narcose). Dit onderzoek wordt een directe laryngoscopie

Nadere informatie

Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist

Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist Uitgebreid stemonderzoek door de logopedist 2 Uw KNO-arts heeft voorgesteld om vanwege uw stemklachten een uitgebreid stemonderzoek door de logopedist te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie

Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw neuspoliepen klachten veroorzaken.

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Stem-, spraak- en taalstoornissen

Stem-, spraak- en taalstoornissen KNO-HEELKUNDE Stem-, spraak- en taalstoornissen Oorzaken en behandeling van vertraagde taalontwikkeling bij kinderen U bent bij de kno-arts geweest i.v.m. stem- of spraakproblemen van uw kind. Deze folder

Nadere informatie

BROK IN DE KEEL Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

BROK IN DE KEEL Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND BROK IN DE KEEL Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND In deze folder vindt u meer informatie over een brokgevoel in de keel die langer dan drie weken bestaat. Een brokgevoel Een brokgevoel

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen De KNO-arts heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan de amandelen. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat er tijdens de operatie gebeurt

Nadere informatie

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN

INTERLINE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1a en 1b 1a LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN INTERLINE LUCHTWEGINFECTIES BIJ KINDEREN Augustus 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1a en 1b 1a Jasper, 4 jaar oud. U kent Jasper als oren-kindje. In het verleden frequent otitiden waarvoor meerdere malen

Nadere informatie

Oorzaken. Klachten en verschijnselen

Oorzaken. Klachten en verschijnselen Bronchiëctasieën De dokter heeft vastgesteld dat u bronchiëctasieën heeft. In deze folder krijgt u informatie over wat bronchiëctasieën, de oorzaken, klachten en de behandeling inhouden. Bronchiëctasieën

Nadere informatie

Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016.

Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016. INTERLINE PROGRAMMA MKA mei 2016 Inleiding Zie de werkafspraak Mond-Kaak-Aangezichts-chirurgie bij MCC Klik 2016. Dit is de eerste Interline Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. De werkgroep bestaat uit:

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden

Operatie aan de stembanden Operatie aan de stembanden KNO alle aandacht Operatie aan de stembanden Algemeen Er is in overleg met u besloten tot een operatie aan de stemband(-en), microlarynxchirurgie genoemd. Er zijn twee vormen

Nadere informatie

Het voorkomen van stemstoornissen

Het voorkomen van stemstoornissen Het voorkomen van stemstoornissen Logopedie Beter voor elkaar 2 Preventie van stemstoornissen Stemhygiëne is de zorg voor een gezonde stem. Met stemhygiëne worden maatregelen bedoeld die de gezondheid

Nadere informatie

SPRAAK-, STEM- EN TAALSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

SPRAAK-, STEM- EN TAALSTOORNISSEN BIJ KINDEREN SPRAAK-, STEM- EN TAALSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 541 Inleiding U bent op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde wegens spraak- of stemproblemen van uw kind. Kinderen die slecht spreken kunnen zich vaak

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING In dit proefschrift is de voorspellende waarde van magnetic resonance imaging (MRI)-parameters voor het optreden van een lokaal recidief larynxcarcinoom

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden

Operatie aan de stembanden Operatie aan de stembanden KNO alle aandacht Operatie aan de stembanden Algemeen Er is in overleg met u besloten tot een operatie aan de stemband(-en), microlarynxchirurgie genoemd. Er zijn twee vormen

Nadere informatie

Operatie aan de neusbijholten FES

Operatie aan de neusbijholten FES Operatie aan de neusbijholten FES Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan uw neusbijholten. Deze operatie noemt

Nadere informatie

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Meestal zijn ze niet allemaal nodig /18

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Meestal zijn ze niet allemaal nodig /18 Het gevoel een brok in de keel te hebben komt vaak voor. De oorzaak van dit brokgevoel kan onschuldig zijn, of de klachten horen bij een lichamelijke aandoening. Meestal is de oorzaak onschuldig. Mogelijke

Nadere informatie

Operatie aan de neusbijholten. Afdeling KNO

Operatie aan de neusbijholten. Afdeling KNO Operatie aan de neusbijholten Afdeling KNO . Operatie aan de neusbijholten Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw neusbijholten. in het Diaconessenhuis in Meppel, onderdeel van Zorgcombinatie

Nadere informatie

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg V Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van premaligne afwijkingen van de bovenste adem- en voedingsweg naar Algemeen 526 Epidemiologie 527 1. Screening 527 2. Diagnostiek 527 2.1 Anamnese 527 2.2

Nadere informatie

Wat veroorzaakt een onschuldig brokgevoel?

Wat veroorzaakt een onschuldig brokgevoel? Brok in de keel Inleiding U bent recent met de klacht brok in de keel bij uw keel-, neus- en oorarts (kno-arts) geweest. Deze folder geeft u informatie over deze klacht. De klacht Er bestaan twee vormen

Nadere informatie

Mamma-pathologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator

Mamma-pathologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Mamma-pathologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd Hoogeveen april 2009 1 CASUSSCHETSEN

Nadere informatie

Brok in de keel (Globus klachten)

Brok in de keel (Globus klachten) KNO Brok in de keel (Globus klachten) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Brok in de keel In deze folder staat informatie over de klacht van een

Nadere informatie

Stem. Informatie over logopedie

Stem. Informatie over logopedie Stem Onder deze noemer zal een aantal problemen besproken worden die samenhangen met stemgeving. Voor een goed stemgeluid zijn onder andere de volgende aspecten van belang: houding en adem. De logopedist

Nadere informatie

Kijkoperatie van de stembanden. (microlaryngoscopie)

Kijkoperatie van de stembanden. (microlaryngoscopie) Kijkoperatie van de stembanden (microlaryngoscopie) Inleiding U heeft met uw medisch specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een kijkoperatie van de stembanden (microlaryngoscopie).

Nadere informatie

Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving

Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw neuspoliepen klachten veroorzaken. Daarom heeft de KNO-arts u voorgesteld om de neuspoliepen

Nadere informatie

Operatie aan de stembanden

Operatie aan de stembanden Operatie aan de stembanden Microlaryngoscopie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw KNO-arts heeft met u besproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt geopereerd

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12A Fase A Titel Buikpijn Onderwerp Galstenen Inhoudsdeskundige Dr. O.R.C. Busch Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten

Nadere informatie

Endoscopische operaties van de neusbijholten

Endoscopische operaties van de neusbijholten Patiënteninformatie Endoscopische operaties van de neusbijholten rkz.nl Inleiding Een endoscopische operatie van de neusbijholten is bedoeld voor mensen met chronische neusbijholten problemen, zoals ontstekingen

Nadere informatie

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom Plaveiselcelcarcinoom Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Plaveiselcelcarcinoom Wat is een plaveiselcelcarcinoom? Plaveiselcelcarcinoom

Nadere informatie

In deze folder geven wij u meer informatie over de klacht van een brokgevoel in de keel en de behandeling hiervan.

In deze folder geven wij u meer informatie over de klacht van een brokgevoel in de keel en de behandeling hiervan. Brok in de keel In deze folder geven wij u meer informatie over de klacht van een brokgevoel in de keel en de behandeling hiervan. De klacht Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn

Nadere informatie

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO

Keelamandelen. verwijderen. Volwassenen. Poli KNO 00 Keelamandelen verwijderen Volwassenen Poli KNO 1 De informatie in deze folder is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar. Voorbereiding U heeft samen met uw behandelend arts besloten

Nadere informatie

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan uw keel- en/of neusamandelen. In

Nadere informatie

Huidkanker. Melanoom. Plaveiselcelcarcinoom Basaalcelcarcinoom. Diagnostiek en behandeling

Huidkanker. Melanoom. Plaveiselcelcarcinoom Basaalcelcarcinoom. Diagnostiek en behandeling Huidkanker Melanoom Plaveiselcelcarcinoom Basaalcelcarcinoom Diagnostiek en behandeling Is het huidkanker? Welke huidkanker? Hoe wordt de diagnose gesteld? Verhaal Hoe lang bestaat de afwijking? Verandering?

Nadere informatie

Brok in de keel. Keel-, neus- en oorheelkunde

Brok in de keel. Keel-, neus- en oorheelkunde Keel-, neus- en oorheelkunde Brok in de keel Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over de klacht van een brokgevoel in de keel. Als u recent met deze klacht bij een Keel-, Neus- en Oorarts

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team zondag, 31 oktober 2010 00:00 - Laatst aangepast zondag, 31 oktober 2010 14:56

Geschreven door Diernet Team zondag, 31 oktober 2010 00:00 - Laatst aangepast zondag, 31 oktober 2010 14:56 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Rhinitis is een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Sinusitis is een ontsteking van de sinussen (de bijholten) of de

Nadere informatie

Maligne pleura exsudaat

Maligne pleura exsudaat Maligne pleura exsudaat Regionale richtlijn IKL, Versie: 1.1 Laatst gewijzigd : 25-10-2005 Methodiek: Consensus based Verantwoording: IKL werkgroep bronchuscarcinomen Inhoudsopgave Algemeen...1 Diagnostiek...2

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om uw keelamandelen te verwijderen. In deze folder staat informatie over een operatie aan de keelamandelen

Nadere informatie

Ken je stem. Voor U. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers...

Ken je stem. Voor U. Docenten, telefonistes, verkopers, vertegenwoordigers, coaches, trainers, instructeurs, zangers... Ken je stem In Nederland werken meer mensen met hun stem dan met hun handen. Er zijn tientallen beroepen waar de stem het belangrijkste instrument is. Een aantal beroepssectoren bestaat uitsluitend bij

Nadere informatie

Brokgevoel (globusgevoel)

Brokgevoel (globusgevoel) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Brokgevoel (globusgevoel) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO036 / Brokgevoel (globusgevoel) / 06-02-2014 2

Nadere informatie

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005

INTERLINE (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 INTERLINE KNO (+ Bellse parese) CASUSSCHETSEN april 2005 Casusschets 1 Man, 66 jaar. Komt op uw spreekuur vanwege gehoorsstoornis en licht oorsuizen. U kent hem meer dan 10 jaar. Tot voor kort heeft hij

Nadere informatie

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden.

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. MAAGKANKER 17852 Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag, het wordt ook wel maagcarcinoom

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Operaties aan de neusbijholten Wat zijn neusbijholten? Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zgn. neusbijholten,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Logopedie bij stemproblemen

PATIËNTEN INFORMATIE. Logopedie bij stemproblemen PATIËNTEN INFORMATIE Logopedie bij stemproblemen 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad ziekenhuis u informeren over logopedie bij stemproblemen. Wij adviseren u deze

Nadere informatie

Tonsillectomie bij volwassenen

Tonsillectomie bij volwassenen Tonsillectomie bij volwassenen Uw kno-arts heeft bij u een chronische keelamandelontsteking vastgesteld en u geadviseerd een tonsillectomie te ondergaan. Wat zijn de amandelen en wat is hun functie? Het

Nadere informatie

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van het carcinoom van de neusholte, neusbijholten en het vestibulum nasi

Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van het carcinoom van de neusholte, neusbijholten en het vestibulum nasi XII Richtlijn voor diagnostiek en behandeling van het carcinoom van de neusholte, neusbijholten en het vestibulum nasi naar Algemeen 568 Epidemiologie 568 1. Screening 568 2. Diagnostiek 568 2.1 Anamnese

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen Operatie aan de amandelen bij volwassenen operatie aan de amandelen bij volwassenen Deze folder geeft informatie over ontstekingen aan de amandelen en de behandeling daarvan bij volwassenen. De amandelen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 1108 Inleiding Omdat u regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn,

Nadere informatie

Interventie bronchoscopie

Interventie bronchoscopie Interventie bronchoscopie 2 U heeft een afspraak met de longarts gemaakt voor een interventie bronchoscopie. Wat is een interventie (starre) bronchoscopie? Een interventie bronchoscopie vindt plaats onder

Nadere informatie

KNO. Spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen

KNO. Spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen KNO Spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen Inhoudsopgave Inleiding... 4 Hoe belangrijk is spreken?... 4 Spraakstoornissen... 5 Articulatieproblemen...5 Stotteren...6 Stemstoornissen... 7 Kinderheesheid...7

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 10A Fase A Titel Plassen Onderwerp Nycturie door decompensatio cordis Inhoudsdeskundige Dr. W. Wieling Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld

Nadere informatie