De hele zomer lang valt iets te beleven! PATRIMOINE MONDIAL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De hele zomer lang valt iets te beleven! PATRIMOINE MONDIAL"

Transcriptie

1 PATRIMOINE MONDIAL

2

3 1 HET WORDT EEN HETE ZOMER IN LE GRAND-HORNU! EDITORIAAL Sinds 2012 staat het voormalig mijncomplex van de Grand-Hornu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij zonneschijn komt de majestueuze neoklassieke architectuur nog meer tot haar recht. Om het publiek nieuwe mogelijkheden te bieden om dit openluchtmuseum te ontdekken, hebben de culturele teams van het CID en het MAC een zomerprogramma samengesteld dat bezoeken aan de site en de tentoonstellingen combineert met een wandeling op de sintelberg, buitenspelletjes, workshops, creatieve stages, picknicken, aperitieven, luilekkeren of lezen in het "strandstoelenpark" waar de boekendoos uitpuilt met boeken en tijdschriften die je nog meer zullen leren over deze plek vol geschiedenis(sen). De tentoonstellingen "Fiona Tan. L archive des ombres " in het MAC's en "Design on Air" bij het CID, hebben onze teams geïnspireerd tot het bedenken van activiteiten die je zullen onderdompelen in fascinerende thema's, terwijl je geniet van het bijna 5ha grote domein dat de achtergrond vormt van deze parel van het Belgisch industrieel erfgoed. Bovendien zal een nieuwigheid de smaakpapillen van fijnproevers en / of gastronomen bekoren: de cafetaria en het restaurant van de Grand-Hornu werden overgenomen door Sang Hoon Degeimbre. Zijn medewerkers heben een kaart samengesteld voor alle doelgroepen, waar lokale en seizoensgebonden producten zich verbinden in onverwachte smaken. In het hart van de majestueuze vierkante binnenplaats van het domein, zal het terras van restaurant Rizom een van de meest gesmaakte plekken van de zomer worden. En voor de meer avontuurlijke bezoekers, biedt de chef picknickmanden om te genieten op de grasperken van de tuinen. Meer dan ooit zal de Grand-Hornu de hele zomer lang levenslust uitstralen, die cultuur en ontspanning, geschiedenis en ontdekking combineren.

4 2 ZOMEREXPOSITIES IN HET MAC'S FIONA TAN. SCHADUW ARCHIEF > 1 SEPTEMBER 2019 Fiona Tan is een internationaal gerenommeerde beeldende kunstenares die sinds eind jaren 90 onderzoek voert naar tijd, geheugen en identiteit. Zij maakt ruimtelijke installaties en kunstenaarsboeken, waarin ze foto's, video's en films met elkaar combineert. In 2009 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië. Het vertrekpunt van Disorient, speciaal ontworpen voor het Nederlandse paviljoen, was De reizen van Marco Polo, 700 jaar geleden geschreven door de gelijknamige Venetiaanse koopman. In 2016 maakte Fiona Tan de film Ascent, een montage van meer dan foto s die de voorbije 150 jaar van de berg Fuji werden gemaakt. De kern van haar werk bestaat uit de bevraging van de rol van beelden, hun impact en de manier waarop wij ermee omgaan. Maar haar kunst gaat evengoed over beweging en immobiliteit en hoe die weergegeven worden in fotografie en film. Ik kijk naar hoe we kijken, vooral naar foto's en bewegende beelden, schreef ze in een brief aan John Berger, de auteur van het befaamde Ways of seeing (Nederlandse titel: Anders zien). In haar film Kingdom of Shadows (2000) interviewde ze vier mensen over hun omgang met fotografische beelden, en vertelde ze tussendoor dat ze kijken beschouwt als een creatieve daad op zichzelf. Fiona Tan onderzoekt nog steeds onze blik en de status van afbeeldingen, maar haar aandacht is in haar recente werk uitgebreid naar andere vragen. Ze richt zich nu op vragen rond de rol van het museum, de beweegredenen van de mens om te verzamelen, te archiveren, te bewaren, en op de kracht van archieven om de geschiedenis en de plaats van de mens daarin te tonen en te interpreteren. Rond dit recente aandachtspunt is Schaduw Archief opgebouwd, de grote monografische tentoonstelling die het MAC's vanaf 7 april 2019 voorstelt. De tentoonstelling, die in twee delen is opgesplitst, begint met de werken Depot (2015) en Inventory (2012), vertrekpunten van haar reflectie op musea, collecties en archieven. Voor het eerste werk filmde ze de schatten die opgeslagen liggen in de depots van natuurwetenschappelijke musea in Leiden en Berlijn, voor het tweede de ongewone collectie van de 18e-eeuwse neoklassieke architect Sir John Soane, die honderden voorwerpen uit de Grieks-Romeinse periode verzamelde. In het verlengde van dit eerste deel legt Fiona Tan vervolgens het resultaat bloot van twee jaar onderzoek dat ze, op uitnodiging van MAC's, voerde in het Mundaneum in Bergen. Het Mundaneum, ook wel beschreven als het Papier Google, werd opgericht door Paul Otlet, de 'vader van de documentatiewetenschap, en door jurist en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Henri La Fontaine. Vandaag worden er nog steeds miljoenen thematische indexkaarten bewaard die de tand des tijds en de oorlogen hebben doorstaan. De ambitie van Paul Otlet was om alle menselijke kennis te catalogiseren en zo de wereldvrede tot stand te brengen. Hij

5 3 classificeerde alles met behulp van de UDC, het universele decimale classificatiesysteem waarvan hij de uitvinder is en dat vandaag nog steeds wordt gebruikt. Aangestoken door Otlets visionaire maar excentrieke persoonlijkheid zocht Fiona Tan inspiratie in zijn manuscripten, waarin de cirkel een terugkerend motief is. Ze werd ook geïnspireerd door het universum van Jorge Luis Borges, met name door zijn korte tekst De ronde ruïnes, en door De umbris idearum van Giordano Bruno. Die invloeden verwerkte ze tot een ambitieus en poëtisch project rond herinnering en verhalen op de grens tussen fictie en realiteit. Fiona Tan zal voor het eerst een belangrijke reeks nieuwe werken presenteren bestaande uit tekeningen, fotogravures en teksten, evenals twee imposante installaties. Daarnaast toont de kunstenares een reeks tekeningen, aantekeningen en ongepubliceerde documenten van Paul Otlet die zij voor deze tentoonstelling geselecteerd heeft. De tentoonstelling is voor Fiona Tan een gelegenheid om nieuwe technieken te verkennen, zoals een film die volledig gemaakt is met door een computer gegenereerde afbeeldingen. Ze creëerde ook een monumentaal werk dat de ruimte van de laatste zaal van het museum inneemt en waarvan de vorm onder meer herinnert aan de zalen met kledingrekken waar mijnwerkers hun kledij ophingen. ROND DE TENTOONSTELLING L'Inventaire infinini - Mundaneum, Bergen. Van 7.04 tot Met het toegangsticket van het MAC's krijg je gratis ingang voor de tentoonstelling "Paul Otlet. L'Inventaire infini" in het Mundaneum, Bergen* *Alleen geldig op zaterdag en zondag. Behalve 9/06, 15/06, 16/06.

6 4 BIJ HET CID DESIGN ON AIR > 13 OKTOBER 2019 Onzichtbaar, ontastbaar, immaterieel. Maar ook overal aanwezig en vitaal. Er is geen leven op aarde mogelijk zonder lucht. Wetenschappers en filosofen delen hun fascinatie voor lucht met hedendaagse designers. De tentoonstelling Design on Air in CID, Grand-Hornu, verkent de relaties tussen design en lucht, het onwezenlijkste én tegelijk wezenlijkste van de vier traditionele elementen. Lucht is vooralsnog gratis en van iedereen, maar in het antropoceen wordt hij ook steeds meer een bedreigd en te beschermen goed. Wat doen designers eraan? Hoe gaan ze om met lucht? Wat betekent lucht voor hen? En wordt design terecht vergeleken met lucht? Het thema lucht wordt in Design on Air vanuit diverse invalshoeken benaderd. Van lucht als opblaasmateriaal tot blazen als vormend en technisch procedé. Van luchtverplaatsing tot luchtkwaliteit. Soms primeert de zoektocht naar materiaalkundige of productietechnische innovatie of naar functionele troeven zoals veiligheid en comfort, dan weer draait het vooral om de magie van het ijle, vluchtige, etherische. Maar het ene sluit het andere niet uit. Lucht vormt niet alleen het studieobject van de scheikunde, fysica en biologie, het was ook altijd al een geliefde inspiratie in kunst, literatuur en filosofie. We wilden weten hoe het zit met design, aldus curator Chris Meplon. Lucht blijkt momenteel door vooraanstaande denkers als een krachtige metafoor van onze tijd te worden gezien. De lichtheid, vluchtigheid, zweverigheid, meervoudigheid van lucht (altijd samengesteld: een mengsel van gassen) drukken goed uit hoe we de wereld in de 21 ste eeuw ervaren. Het onzichtbare, ongrijpbare, ondoorgrondelijke vinden we even bepalend of soms bedreigend voor de mens en zijn leefmilieu als wat we zintuigelijk met zekerheid kunnen vaststellen. Air is always more or less than air, schrijft de Britse literatuurtheoreticus Steven Connor in zijn boek The Matter of Air. Air is almost nothing, and yet not nothing, stelt de Duitse filosoof Peter Sloterdijk in zijn monumentale trilogie Spheres. Sloterdijk gebruikt ruimtelijke metaforen zoals bellen, globes en schuim (bubbles, globes, foam) om de geschiedenis van de mensheid te beschrijven.

7 5 De 21 ste eeuw is volgens hem de eeuw van het schuim, een uiterst fragiele, labiele, vergankelijke verzameling van kleine belletjes. Uit de tentoonstelling blijkt dat bubbels, zeepbellen en wolken ook sterk tot de verbeelding van designers spreken en dat hun vormen overal opduiken omwille van hun poëtische zeggingskracht Kortom, ook in de designwereld werkt lucht als een krachtige metafoor. Design is a ghost in the cloud geworden, om de Limburgse designexpert Jan Boelen te citeren. Design laat zich al lang niet meer eenduidig definiëren. De discipline is meervoudig, gemengd, tamelijk ongrijpbaar... maar toch zeker niet niets!

8 6 NIET TE MISSEN DEZE ZOMER LE CARRÉ DES TRANSATS EN OPENLUCHTSPELEN TIJDENS DE HELE ZOMER Vanaf 1 juli heropent Le Grand-Hornu zijn Carré des transats. Deze ontspanningsruimte, weg van de drukte, biedt de mogelijkheid voor een pauze of om in alle rust te lezen en te genieten van de bijzondere sfeer van deze historische site. Terwijl de ouders daarvan genieten, kunnen de kinderen vlakbij spelletjes als croquet, jokari of petank (her)ontdekken. BOEKENDOOS HET HELE JAAR DOOR Kleine buitenbibliotheek waar iedereen gratis boeken kan ontlenen of achterlaten. De boekendoos is bedoeld om toegankelijkheid tot cultuur te bevorderen, cultuur te delen en uit te wisselen. Kom ons bezoeken en profiteer ervan om een boek, een tijdschrift, een catalogus mee te nemen of rustig te lezen in een van onze ligstoelen. U kunt zelf ook aan het project deelnemen en boeken die u niet langer nodig heeft, hier achterlaten. Zo zorgt u ervoor dat uw lievelingsboeken een nieuw leven gaan leiden. U mag gerust een papiertje met commentaar tussen de gelezen pagina s achterlaten. ONTHAAL SPEELPLEINEN EN KINDERGROEPEN IN JULI EN AUGUSTUS Het MAC s en het CID hechten veel belang aan het sensibiliseren van jongeren en groepen voor kunst en design. Daarom organiseren wij in de zomermaanden al jaren een programma van gratis activiteiten rond lopende tentoonstellingen en rond de geschiedenis van de site voor jongeren ingeschreven voor speelpleinen. Reservatie verplicht: +32 (0) reservations@grand-hornu.be PICKNICK IN DE TUINEN TIJDENS DE HELE ZOMER Tijdens de vakanties stelt Grand-Hornu zijn tuinen open voor al wie wil picknicken. Picknickmanden zijn beschikbaar in de cafetaria van Grand-Hornu. Bezoekers kunnen natuurlijk hun eigen picknick meebrengen (een tafelkleed is in dat geval niet voorzien).

9 7 DONDERDAGEN MET DE HELE FAMILIE IN JULI EN AUGUSTUS De zomer in Grand-Hornu is de tijd voor activiteiten met de kinderen. Om 11 uur 's morgens leidt het MAC s je doorheen de tentoonstelling Het Schaduw Archief van Fiona Tan. Neem daarna deel aan de workshop en maak samen een reusachtige khipu, een oude taal van de Inca s gemaakt met geknoopte touwen. Om 14u biedt het CID u een ontdekkingswandeling aan om de specifieke biodiversiteit van de slakkenberg nr. 9 te ontdekken die het resultaat is van de steenkoolwinning in Grand-Hornu, een overblijfsel van ons industrieel verleden. Kom gerust even langs bij de Plein van de ligstoelen" voor een korte pauze. Gratis activiteit na betaling van de inkom voor de site. Reserveren wenselijk: +32 (0) reservations@grand-hornu.be KOM FEEST VIEREN IN GRAND-HORNU! 21 JULI Van 11 tot 14 uur. Kom ademhalen...! Voor jong en oud. Demonstratie en initiatie in Qi Gong, de traditionele Chinese gymnastiek gebaseerd op kennis en beheersing van de adem! In een drukke wereld als de onze, is het belangrijk om relaxatiemethodes en technieken te vinden die iedereen toelaten om de dagelijkse stress aan te kunnen. De Qi Gong is een van die praktijken! Deze traditionele Chinese gymnastiek bestaat erin om de energetische stromen in ons lichaam te laten circuleren, om de fysieke conditie te ontwikkelen, de ontspanning te bevorderen, om de stress te verlichten en de ademcapaciteit te verbeteren. Het is ook een goede voorbereiding op alle sportieve of artistieke disciplines. Het werken aan de juiste houding, en een goede perceptie van het lichaam bevorderen inderdaad de concentratie, de ontvankelijkheid en de creativiteit. De statische houdingen zijn een goed middel om de vitaliteit te verbeteren. En de bewegingen versterken de spieren, de gewrichten en bevorderen de vertering. Gebaseerd op kennis en beheersing van de adem, associeert Qi Gong drie principes: trage bewegingen van het lichaam, ademhalingstechnieken gesynchroniseerd met de gebaren en het leren zich te concentreren.

10 8 Van 14 tot 15u Geleid familiebezoek aan de tentoonstelling Het Schaduw Archief Van 14 tot 18u: parfum en khipu ateliers Kom in familieverband op een namiddag de tentoonstelling Het Schaduw Archief van Fiona Tan ontdekken. Aan het slot van een geleid bezoek voor ouders en kinderen, stellen wij u voor om uw eigen parfum te maken en om een grote khipu te maken, een oude taalvorm van de Inca s, vervaardigd met behulp van geknoopte koorden. Van 16 tot 17u en van 17 tot 18u De binnenband zit vol lucht! Voor klein en oud Atelier / animatie gerealiseerd door het Ecocentrum Oasis. Kom uw (gebruiks- of decoratieve) objecten maken met behulp van dit soepele en sterke materiaal. Het verhaal van de binnenband In 1887 heeft John Boyd Dunlop het idee om de houten wielen van de fiets van zijn zoon te bedekken met rubberbanden gevuld met lucht om het comfort, het lawaai, de snelheid en de wegligging te verbeteren. Zijn luchtband is een onmiddellijk succes in de fietswereld, de grote kampioenen uit die tijd gebruiken hem met veel succes. John Boyd Dunlop deponeert het brevet van een luchtband met ventiel op 7 décember In 1891 perfectioneren Édouard en André Michelin in Clermont-Ferrand het product naar aanleiding van een vraag tot herstelling van een Engels wielrenner die de eenvoudige rubberbanden uitgevonden door Dunlop gebruikte. De Michelins vinden de eerste demonteerbare luchtband met onafhankelijke binnenband uit. De Michelin-fabriek begint deze demonteerbare banden te produceren in mei Directeur Édouard Michelin déponeert de brevetten over het concept van een demonteerbare band van 18 juni tot 14 augustus Leven na het leven De grote wielrenner die u bent, heeft zeker al een groot aantal banden verbruikt. Jammer genoeg verdwijnen ze onmiddellijk in de afvalcontainer. Maar heeft u er aan gedacht om ze te recycleren? Ze een nieuw leven te geven. Gefabriceerd met duurzame materialen, zijn ze niet meer geschikt als band voor uw fiets, maar ze kunnen voor heel andere doelen dienen! s Avonds. DJ animatie en Belgian food Reservaties gewenst: +32 (0) reservations@grand-hornu.be

11 9 BIJ HET CID SLAM! 04 AUGUSTUS OM 14U VANAF 15 JAAR Zin om op het podium te klimmen en teksten te improviseren over het thema van de lucht, de adem, de wind, zonder maquillage of vermomming? Zondag 4 augustus stelt de ploeg van het CID uw een initiatie in slam voor, die vorm van orale poëzie die de voorbije jaren een heuse rage is geworden. Vanaf 14u zal animator en vormgever Alain Levêque zowel jongeren (vanaf 15 jaar) als ouderen warm maken voor deze unieke vorm van schrijven en expressiviteit. Om u ten volle te laten genieten van deze animatie, beperken wij het aantal deelnemers tot 10 mensen (vergeet dus niet uw plaats te reserveren). Gratis activiteit na betaling van de inkom voor de site. Reserveren verplicht: +32 (0) reservations@grand-hornu.be IN HET MAC'S TUINAPERITIEF 15 AUGUSTUS VAN 11 TOT 13U Zoals elk jaar ter gelegenheid van O.L.V Hemelvaart houdt het MAC s zijn traditioneel tuinaperitief op 15 augustus. Op het programma: Geleid bezoek aan de tentoonstelling Het Schaduw Archief van Fiona Tan gevolgd door een sympathiek aperitief met eetbare bloemen en planten gerealiseerd door ons nieuwe restaurant RIZOM. Reservaties verplicht: +32 (0) reservations@grand-hornu.be

12 10 BIJ HET CID KOM ADEMEN! 18 AUGUSTUS OM 11U EN 14U VOOR KLEIN EN GROOT Demonstratie en initiatie in Qi Gong, de traditionele Chinese gymnastiek gebaseerd op kennis en beheersing van de adem! In een drukke wereld als de onze, is het belangrijk om relaxatiemethodes en technieken te vinden die iedereen toelaten om de dagelijkse stress aan te kunnen. De Qi Gong is een van die praktijken! Deze traditionele Chinese gymnastiek bestaat erin om de energetische stromen in ons lichaam te laten circuleren, om de fysieke conditie te ontwikkelen, de ontspanning te bevorderen, om de stress te verlichten en de ademcapaciteit te verbeteren. Het is ook een goede voorbereiding op alle sportieve of artistieke disciplines. Het werken aan de juiste houding, en een goede perceptie van het lichaam bevorderen inderdaad de concentratie, de ontvankelijkheid en de creativiteit. De statische houdingen zijn een goed middel om de vitaliteit te verbeteren. En de bewegingen versterken de spieren, de gewrichten en bevorderen de vertering. Gebaseerd op kennis en beheersing van de adem, associeert Qi Gong drie principes: trage bewegingen van het lichaam, ademhalingstechnieken gesynchroniseerd met de gebaren en het leren zich te concentreren. Gratis activiteit na betaling van de inkom voor de site. Info en reservaties: +32 (0) BIJ HET CID MET EEN DRAAD DE LUCHT IN WORKSHOP VLIEGERS 24 AUGUSTUS VAN 10 TOT 16U Creatie in familiaal verband van buitengewone vliegers met de Franse ontwerper en vliegerbouwer Victor Guérithault. Of wij hem aantreffen in het Oosten, het Westen, Europa of het Amerikaanse continent, de vlieger is een ding dat buitengewoon is omwille van zijn diversiteit en zijn vele vormen, zijn gebruik, zowel als de namen die hij gedragen heeft in de loop der eeuwen. De etymologie van het Franse cerf-volant zou komen van serp-volante, waarbij serp verwijst naar een serpent, een slang. In veel Europese talen vindt men deze etymologie terug of gebruikt men namen voor de vlieger die verwijzen naar draak of vliegende slang. De naam roept teksten en legenden op die het hebben over gevleugelde slangen of vliegende draken die men terugvindt in de bijbel, in de mythologieën van verschillende beschavingen en in Franse legenden tot de 18de eeuw. Maar vooral verwijst deze benaming direct

13 11 naar de vorm van de eerste vliegers die geïntroduceerd of getoond werden in Europa: met hun angstaanjagende koppen en hun lange staarten, beelden ze werkelijk vliegende draken of slangen uit. De meest fantastische versies werden hen toegeschreven zoals ook het wrede spel dat erin bestond om een groot insect, de meikever, te laten vliegen met aan zijn poot een garendraad. Oud Chinese teksten laten de oorsprong van de vlieger teruggaan tot de 4 de eeuw voor Chr. Hij werd zeer waarschijnlijk uitgevonden door een volk van vissers en schippers afkomstig van Zuid-Oost Aziatische eilanden, bevolkingsgroepen die bedreven waren in het fabriceren van draden, zeilen en het gebruik van de wind. Maar ook al dateren de oudste sporen van het bestaan van vliegers uit het Oosten, er is weinig twijfel dat verschillende andere beschavingen ze, los van China, ontdekt hebben. Oorspronkelijk gebruikten de Chinezen ze vooral voor militair gebruik: de vlieger functioneerde als signaal, om boodschappen over te brengen, de vijand schrik aan te jagen of om afstanden in te schatten. Toch kon de vlieger ook magische of religieuze functies hebben. De introductie van de vlieger in het Westen gaat terug tot de 12de eeuw. Vanaf de 18 de eeuw werd hij meer en meer gebruikt voor militaire en wetenschappelijke doeleinden : menselijke vluchten (vooral rond de Eerste Wereldoorlog, voor de observatie van de vijandelijke linies) luchtfotografie meteorologie redding op zee radioverbindingen het slepen van voertuigen en vaartuigen Vandaag wordt de vlieger gemaakt uit composietmaterialen en technisch textiel zoals de spinaker, dracon, mylar, koolstofvezel en statisch zeer resistente draden. Hij evolueert en wordt erkend als medium voor educatieve en sportieve projecten, maar ook voor artistieke creatie. Van dit domein is de jonge Franse ontwerper Victor Guérithault een van de meest bekende vertegenwoordigers. Hij is net gediplomeerd aan de école des Beaux-Arts de Rennes, en is een "leerling" van Michel Gressier. Met laseruitsnijdingen en het gebruik van 3D-printing vernieuwt en ontstoft hij het genre. Op zaterdag 24 augustus komt de jonge designer een workshop animeren die toegankelijk is voor iedereen, ook families. Bij die gelegenheid presenteert hij het KitesLab en maakt hij met u vliegers

14 12 met diverse soorten vormen: kubussen, prisma s, tetraëders, ruiten en vierkanten. Als het weer het toelaat vliegen de gerealiseerde vliegers in de late namiddag boven Grand-Hornu! Tarief : 15 euro per persoon (inkom en workshop inbegrepen) Reservaties verplicht +32 (0) reservations@grand-hornu.be IN HET MAC'S EDITIES BRUNO ROBBE. REEDS 10 JAAR! 1 SEPTEMBER Kom deze verjaardag vieren op zondag 1 september Bij deze gelegenheid bezoeken wij de tentoonstelling Het Schaduw Archief, ontdekken het atelier van Bruno Robbe en maken een fietstocht langs het RAVel (réseau autonome des voies lentes) dat beide plekken verbindt. Picknick manden zijn voorzien. Vergeet niet uw fiets mee te brengen! Meer info: Reservaties verplicht. +32 (0) reservations@grand-hornu.be ERFGOEDDAGEN 7 EN 8 SEPTEMBER 30 jaar geleden kocht de Provincie Henegouwen Grand-Hornu! Op naar onze 31ste verjaardag! Tijdens deze 2 dagen heeft het CID het genoegen om in exclusiviteit de recentste historische ontdekkingen in het centrum voor documentatie te tonen. Voor de kinderen stellen wij het hele week-end een creatief atelier voor. Op zondag 8 september ontvangt Danses & Cie u voor een dag die in het teken staat van de charme van de gekostumeerde dansen van de 19de eeuw. Demonstratie en initiatie voor allen! Het MAC's organiseert 2 workshops met reservatie! Geleide bezoeken hebben plaats op zaterdag en zondag om 10, 11, 14, 15, 16 en 17u.

15 13 PROGRAMME Zaterdag en zondag van 10 tot 18u. Poseren! Zet uw beste beentje in voor deze 31 ste verjaardag! Kom uw kleding-accessoire maken geïnspireerd door de mode van de 19de eeuw en poseer. Zondag van 10u30 tot 11u30, van 14 tot 15u en van 16 tot 17u. En nu maar dansen Passie voor de dansen van de 19 de eeuw! Danses & Cie, een dansschool uit Doornik, die erkend is als Centre d Expression et de Créativité, stelt de hele dag demonstraties van dansen uit de 19de eeuw voor. Op het programma: walsen, polka, mazurka en quadrilles voor de dansers in kleding uit die tijd. Zaterdag en zondag van 14 tot 18u. De verborgen kanten van Grand-Hornu Publieke presentatie van nieuwe archiefstukken (plannen, foto s) van Grand-Hornu. Discussie met de archivarissen. Zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Metamorfose van de was Het MAC s experimenteert met oorspronkelijke technieken naar aanleiding van de tentoonstelling Les Abeilles de l Invisible. De kinderen kunnen de geheimen van de was, dat levende materiaal, ontdekken. Voor jongeren van 8 tot 12 jaar. Reservatie verplicht. Zaterdag en zondag van 14 tot 17u. Vergulden uitproberen in het MAC s Naar aanleiding van het precieuze werk van Fabrice Samyn, gepresenteerd in de tentoonstelling Les Abeilles de l Invisible, heeft er een initiatie plaats in de techniek van het aanbrengen van bladgoud, gegeven door een gespecialiseerd ambachtsman. Reservatie verplicht. Info en reservaties: +32 (0) reservations@grand-hornu.be

16 14 DE STAGES BIJ HET CID LUCHT OM JE ADEM AF TE SNIJDEN! VAN 1 TOT 5 JULI + VAN 5 TOT 9 AUGUSTUS De lucht, onzichtbaar en nochtans onmisbaar! De lucht bestaat! Hoe ervaar je ze en hoe zie je ze? De lucht is belangrijk maar wordt ze zeldzaam? Heb je er aandacht voor? Wil je werken met lucht? Kom naar het CID. Adem in en uit en gebruik je creativiteit bij de realisatie van subtiele luchtobjecten en verken de relaties tussen lucht en design. Er zit gekheid in de lucht Van 9 tot 16u - Opvang vanaf 8u en tot 17u. Prijs: 80 de week (lichte maaltijden inbegrepen, zelf een middagmaal voorzien) IN HET MAC'S EEN BOEL KLEINE DINGEN VERZAMELEN VAN 22 TOT 26 JULI Je bent nieuwsgierig, creatief, gevoelig, enthousiast, schalks Je wilt de natuur leren kennen, verhalen schrijven, regenbogen tekenen Je houdt ervan om een boel kleine dingen te verzamelen: bloemen, insecten, keien, wolken, beelden, foto s, kleuren, parfums, smaken, woorden, tekens Kom dan naar ons! Kom dromen en de wereld met ons heruitvinden. Van 9 tot 16u Prijs: 80 de week (lichte maaltijden inbegrepen, zelf een middagmaal voorzien) IN HET MAC'S STRIPSTAGE VAN 26 TOT 30 AUGUSTUS Voor kinderen van 8 tot 12 jaar Verdiep je gedurende een week in tekenverhalen en fictie vertrekkend vanuit het mysterieuze universum van de tentoonstelling Het Schaduw Archief. In gezelschap van illustratrice Camille Van Hoof. Van 9 tot 16u Prijs: 80 de week (lichte maaltijden inbegrepen, zelf een middagmaal voorzien) Voor alle stages: verplichte reservatie. +32 (0) / reservations@grand-hornu.be BIJ HET CID ATELIER KIDS AAN HET WERK : GEEN GEBREK AAN LUCHT 14 JULI + 11 AUGUSTUS + 13 OKTOBER Een open atelier ontvangt uw kinderen om ze te begeleiden bij de creatie van objecten. Blaas leven in je creaties: realiseer je vlieger! Non stop van 10 tot 18u. Gratis activiteit na betaling van de inkom voor de site.

17 15 PARTNERS VAN HET CID Boussu - Hornu. De vzw CID - centrum voor innovatie en design in Grand-Hornu is gesubsidieerd door de Provincie Henegouwen.. Met de steun van Federatie Wallonië-Brussel - sectie beeldende kunsten.. In het kader van de honderdste verjaardag van het cultuurbeleid in Henegouwen

18 16 PARTNERS VAN HET MAC'S

19 SITE DU GRAND-HORNU Rue Sainte-Louise 82 B-7301 Hornu T: +32 (0) F: +32 (0) PERSCONTACT Hélène van den Wildenberg Caracas Public Relations +32 (0) (0) COMMUNICATIEDIENST - MAC'S Maïté Vanneste T : +32 (0) maite.vanneste@grand-hornu.be COMMUNICATIEDIENST - CID Massimo Di Emidio T: +32 (0) massimo.di_emidio@hainaut.be OPENINGSUREN Dagelijks van 10 tot 18 uur, behalve op maandag. De administratieve dienst is op werkdagen bereikbaar van 8u00 tot 16u30 TOEGANGSPRIJS Combiticket Site du Grand-Hornu / CID / MAC s: 10 Reductietarief: 2 of 6 Groepstarief (minimum 15 pers.): 6 Schoolgroepen: 2 Gratis voor kinderen onder 6 jaar Gratis toegang de eerste zondag van de maand Dagelijks gratis geleide bezoeken voor individuele bezoekers Audio-gids om de historische site te ontdekken (FR / NL / DUITS / ENG / IT / SP): 2 CONTACTNUMMER VOOR RESERVATIES Rondleiding (op reservatie) van de tentoonstellingen en/of historische site (FR / NL / DUITS / ENG). +32 (0) reservations@grand-hornu.be

20 PATRIMOINE MONDIAL

De hele zomer lang valt iets te beleven! PATRIMOINE MONDIAL

De hele zomer lang valt iets te beleven! PATRIMOINE MONDIAL PATRIMOINE MONDIAL 1 HET WORDT EEN HETE ZOMER IN LE GRAND-HORNU!!! Dit jaar vieren we de derde editie van de. Le Grand- Hornu presenteert drie tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design. De installatie

Nadere informatie

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk.

De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. 6Educatieve en culturele dienst Beste leraren, De uiteenzetting met een historische site is nooit een gemakkelijke en éénduidige opdracht. Vele verschillende lezingen zijn mogelijk. De educatieve dienst

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Wetenschappelijke instelling van de Franse Gemeenschap van België Programma voor groepen 2014 Rondleidingen permanente collecties «De schatten van Mariemont»: de pronkstukken

Nadere informatie

De hele zomer lang valt iets te beleven!

De hele zomer lang valt iets te beleven! De hele zomer lang valt iets te beleven! Na het succes van de eerste editie kon een tweede SUMMER GRAND-HORNU niet uitblijven. Ook nu is er een ruime waaier aan binnen- en buitenactiviteiten rond de lopende

Nadere informatie

Brussel - Opening op 11 december 2015

Brussel - Opening op 11 december 2015 Brussel - Opening op 11 december 2015 2 ADAM is een museum en een kunstcentrum [5.000 m²] is gewijd aan de kunst en het design van de XX e eeuw en nu bevindt zich vlakbij het Atomium [Trade Mart / Heizelvlakte]

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

CID - centrum voor innovatie en design in Grand-Hornu. Programma

CID - centrum voor innovatie en design in Grand-Hornu. Programma CID - centrum voor innovatie en design in Grand-Hornu Programma CECI N'EST PAS UNE COPIE. DESIGN TUSSEN INNOVATIE EN IMITATIE 27 november 2016-26 februari Curator: Chris Meplon Scenografie: GAFPA BUREAU

Nadere informatie

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen Photographs by John G. Zimmerman One More Take 20.10.2016 08.01.2017 Abdijstraat 10 John G. Zimmerman (1927 2002) is een icoon van de Amerikaanse fotografie. Decennialang prijkten zijn foto s op covers

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur

Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015. Onze gids was : de heer Jos Monsieur Verslag van onze daguitstap naar Bergen Culturele Hoofdstad van europa 2015 23 april 2015 Onze gids was : de heer Jos Monsieur De veertig deelnemers werden door Bob verwelkomt waaronder een nieuw lid Michel

Nadere informatie

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Inhoud persmap Persbericht 3 Over taijiquan 4 Over qigong 5 Factsheet wereld taiji en qigong dag 6 2 Zevende editie van de Wereld Taiji en Qigong dag in Antwerpen

Nadere informatie

GROEPSBROCHURE SCHOLEN

GROEPSBROCHURE SCHOLEN GROEPSBROCHURE 2017-2018 SCHOLEN PRESENTATIE VAN HET MUSEUM Een nieuw herinneringscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen opende haar deuren op 22 maart 2014 op een boogscheut

Nadere informatie

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat 189 1140 Evere 17/09/2010-31/08/2011-1- A. HET MBMA Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met haar geklasseerde tuinen

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

LE FABULEUX DESTIN DU QUOTIDIEN - Van 7/02/10 tot 23/05/10 -

LE FABULEUX DESTIN DU QUOTIDIEN - Van 7/02/10 tot 23/05/10 - LE FABULEUX DESTIN DU QUOTIDIEN - Van 7/02/10 tot 23/05/10 - Tomáš Gabzdil Libertiny : the honeycomb vase «Made by bees» - 2006 PERSBERICHT Tentoonstelling «Le fabuleux destin du quotidien» Eerste gezamenlijke

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

PERSBERICHT. Tentoonstelling CHRISTOPHE TERLINDEN «MAIS POURQUOI?»

PERSBERICHT. Tentoonstelling CHRISTOPHE TERLINDEN «MAIS POURQUOI?» PERSBERICHT Tentoonstelling CHRISTOPHE TERLINDEN «MAIS POURQUOI?» Cabinet d Amateurs nr. 5 26 juni 2011 tot 23 oktober 2011 MAC s Musée des Arts Contemporains Dienst In het kader van de tentoonstellingscyclus

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis. Spel en bezoek.

Toen de dieren nog praatten. markt-café-marché. Gratis. Gratis.  Spel en bezoek. http://www.brusselbazaar.be/ Toen de dieren nog praatten Spel en bezoek. Voor wie: 3 jaar 1/9/2007-31/12/2017 Extra info: Hallepoort Zuidlaan 150 http://www.kmkg-mrah.be/nl/hallepoort markt-café-marché

Nadere informatie

JONGERENGIDS SINT-JORIS

JONGERENGIDS SINT-JORIS JONGERENGIDS SINT-JORIS EN DE DRAAK 18.10.2015 17.01.2016 DE MAN, DE DRAAK EN DE DOOD DE GLORIE VAN SINT-JORIS Ontdek met dit boekje wie Sint-Joris was. Volg de nummers van de activiteiten. Je vindt ze

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT

KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT Wetenschappelijke instelling van de Franse Gemeenschap van België Programma voor groepen 2014 Rondleidingen permanente collecties «De schatten van Mariemont»: de pronkstukken

Nadere informatie

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde!

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! brochure Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! Museum Volkenkunde, gelegen in hartje Leiden, is dé plek om uw relaties te verwelkomen.

Nadere informatie

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23 Edwin Aerts Van: KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni 2019 13:23 Aan: edwin.aerts@pandora.be Onderwerp: KOERS kleurt geel! juli 2019 1 2 Vive Merckx! Vive

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN KALENDER 23.06.14 : Deadline project 15.07.14 : Preselectie en interview met

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS Persbericht, juni 2015 NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS De aankomende editie van de Parijse Maison&Objet vindt plaats van 4 t/m 8 september 2015. Nauwgezet volgt de organisatie van de Maison&Objet

Nadere informatie

V.U..: J.F. Culot, OCMW-voorzitter, de Selliers de Moranvillelaan 91, 1082 Sint-Agatha-Berchem

V.U..: J.F. Culot, OCMW-voorzitter, de Selliers de Moranvillelaan 91, 1082 Sint-Agatha-Berchem V.U..: J.F. Culot, OCMW-voorzitter, de Selliers de Moranvillelaan 91, 1082 Sint-Agatha-Berchem 12 1 Indien u meer informatie wenst, kan u onderstaande strook invullen en aan het onthaal van het OCMW voor

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

SCHEEPSLIFTEN Boottochten. Groepen 2. voiesdeau.hainaut.be

SCHEEPSLIFTEN Boottochten. Groepen 2. voiesdeau.hainaut.be FR SCHEEPSLIFTEN Boottochten 017 Groepen 2 voiesdeau.hainaut.be NL EN D Toerisme en Rivierenerfgoed WELKOM in Henegouwen, in het hart van het Park van Kanalen en Kastelen in de Centrumregio! Geniet van

Nadere informatie

beleefwaalsbrabant.be 18 LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD STADSRONDLEIDINGEN BEZOEK AAN HET HERGE MUSEUM MET AUDIOGIDS

beleefwaalsbrabant.be 18 LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD STADSRONDLEIDINGEN BEZOEK AAN HET HERGE MUSEUM MET AUDIOGIDS LOUVAIN-LA-NEUVE, EEN JONGE EN BRUISENDE STAD Een jonge stad, met oog voor kunst gecombineerd bezoek aan de stad aan de hand van verschillende thema s (naar keuze) + bezoek van het Hergé-museum. toegankelijk

Nadere informatie

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts

Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts persdossier Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts p. 2 Tentoonstelling Snapshot 9: Kantje boord. Kant vroeger en nu door de lens van Karin Borghouts Korte inhoud

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO Bijna zeven miljoen boeken, miljarden pagina s, honderden miljarden woorden, beelden en ideeën. Eeuwen van onderzoek en werk om ze te begrijpen,

Nadere informatie

Reservatie: www.mu-zeemu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064 F 059/517559

Reservatie: www.mu-zeemu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064 F 059/517559 2014 TEN) EERKRACH /L R E G O EN IR/H OLWASSEN /SECUNDA /V IS D S G A U E (B J S N ONDERWIJ + GROEPE ging! een uitda, e n li ip c is sitie of d een expo s u gaan. s r e v op pad te m ngeren o jo d f ig

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN STAGE VAN 3 WEKEN PARIJS 1 Algemene presentatie De clown is een personnage ontstaan vanuit zijn eigen persoonlijkheid, die zijn menselijkheid ervaart en deelt in empathie

Nadere informatie

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum

De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum persinfo De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot Een selectie uit het Prentenkabinet van het Groeningemuseum p. 2 De 17 de eeuw door de ogen van Jacques Callot. Een selectie uit het Prentenkabinet

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E E D U C A T I E V E & C U L T U R E L E D IE N S T T E L + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 3 0 3 F A X + 3 2 ( 0 ) 2 7 3 3 4 6 4 7 R E S E R V E R I N G E N + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 2 1 4 m a - d i - d o - v r 9. 3 0-1

Nadere informatie

GRAND ZIMBABWE. Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ

GRAND ZIMBABWE. Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ GRAND ZIMBABWE Een 13 daagse internationale groepssafari min 4, max 12 mensen Tourcode: LA-JenGZ Ontdek de magie van Zimbabwe tijdens een safari door dit adembenemend mooie land. Trek naar de beroemdste

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 3 3 oktober 2018 Hoe maakt u het? Programma Presentaties: - Introductie Openluchtmuseum, CRAFTS. en VAKlab (Hilde Schoefs) - BKRK bokrijk brandmerkt (Stéphanie Mergeay)

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012. Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest

Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012. Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012 Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) Wie herinnert zich

Nadere informatie

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: wereldkaart tekenen en een woordweb maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen ontdekken dat Nederland slechts een klein onderdeel is van

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Pool Positie! Plaats uw bedrijf in. www.spa-francorchamps.be

Pool Positie! Plaats uw bedrijf in. www.spa-francorchamps.be Plaats uw bedrijf in Pool Positie! Verras uw klanten Een adembenemend uitzicht Een prachtig kader Zalen tot 600m² groot Waarom naar het Circuit van Spa-Francorchamps komen, als het niet voor de unieke

Nadere informatie

Provinciale Prijs Beeldende Kunst

Provinciale Prijs Beeldende Kunst De Provincie Oost-Vlaanderen heeft een zeer lange traditie in het uitschrijven en toekennen van cultuurprijzen, voor uiteenlopende disciplines als geschiedenis, erfgoed, literatuur, muziek, design, beeldende

Nadere informatie

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele Zondag 12 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Labo Max - Oostende Goedemiddag beste schepenen, provincieraadsleden, de vele cultuurpartners

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NOVEMBER

NIEUWSBRIEF NOVEMBER NIEUWSBRIEF NOVEMBER Zonder verbeelding en verbazing rest er de saaiheid 1 1 IN DE KIJKER: Verjaardag Gerarda FACEBOOK.COM/STUDENTENACADEMIEOUDENAARDE Wil je voortdurend op de hoogte blijven van alle nieuwtjes

Nadere informatie

The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library

The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library De conservering van de Dode Zee-rollen door: The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library De vondst van de Dode Zee-rollen wordt als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw

Nadere informatie

De Grote Zaal. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek.

De Grote Zaal. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek. Verscholen in de duinen van Scheveningen, als een parel in het zand,

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Uw «Dag op ontdekking» in Pairi Daiza (Van 25 tot 200 deelnemers, enkel geldig op weekdagen, uitgezonderd schoolvakanties)

Uw «Dag op ontdekking» in Pairi Daiza (Van 25 tot 200 deelnemers, enkel geldig op weekdagen, uitgezonderd schoolvakanties) Bienvenue à Klein voorwoord : Pairi Daiza werd gesticht door Eric Domb in 1994 en betekent in het Oudperzisch gesloten tuin. Het is de oudste benaming die onze beschaving ooit aan het paradijs heeft gegeven.

Nadere informatie

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS PEDAGOGISCH DOSSIER CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS Podiumkunste VOORSTELLING Het gezelschap Transe-en-Danse heeft, doorheen de creatie van haar voorstellingen, een bijzondere manier van werken

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis

TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA Rembrandt observeert mensen Etsen uit de collectie van Het Rembrandthuis TENTOONSTELLINGSPROGRAMMA 2018-2019 Museum Het Rembrandthuis presenteert de komende twee jaar een gevarieerd programma aan tentoonstellingen. Zo ontmoeten we in 2018 Rembrandt als observator van de mens

Nadere informatie

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen.

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen. MARIE MICHIELSSEN MARIE MICHIELSSEN Marie Michielssen volgde een opleiding grafische vormgeving en startte in 1995 een eigen bedrijf. Daarvoor kocht ze oude bloempotten op, die ze vervolgens beschilderde

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Gratis Wanneer: 19/7/2016 van 15:00 tot 17:00

Gratis Wanneer: 19/7/2016 van 15:00 tot 17:00 http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Cost of Activity: gratis Thema: Spel en ontmoeting Tweetalig voorlezen (NL en FR) 5/7/2016 Astridpark (vlakbij de speelplaats) 0 in het Nederlands 19/7/2016 Liverpoolpark

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

Modules «A la car

Modules «A la car 1 te» Modules «A la car 2019-2021 2 Natuuranimaties vanaf de 3e kleuterklas 1 begeleider per groep van minimaal 20 leerlingen 14.00-17.00 u. Ludieke en zintuiglijke benadering van de Natuur Smaken en Geuren

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Computer Museum Museum Baanbrekende Informatica in België

Computer Museum Museum Baanbrekende Informatica in België 2018-1/9 Programma voor scholen Ons programma richt zich tot leerlingen van 9 tot 18 jaar. Er zijn twee formules : een geleid bezoek van een tot anderhalf uur aangepast aan het leeftijdsniveau hierop aansluitend

Nadere informatie

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016

Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge. Maandag 19 september 2016 Infosessie Erfgoeddag 2017 Brugge Maandag 19 september 2016 Programma infosessie 15.00 uur: Welkomstwoord door Ruud Priem, hoofdconservator Hospitaalmuseum 15.05 uur: Korte toelichting Erfgoeddag Vlaanderen

Nadere informatie

FRANCE ACTION B.V. Informatiedocument. Handelsagent voor het Franse bedrijf Les Chamanes op de Nederlandse markt

FRANCE ACTION B.V. Informatiedocument. Handelsagent voor het Franse bedrijf Les Chamanes op de Nederlandse markt FRANCE ACTION B.V. Informatiedocument Handelsagent voor het Franse bedrijf Les Chamanes op de Nederlandse markt Introductie In 1982 besloot Jean Daniel Christin, naturalist en ornitholoog, zijn kennis

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! HANDLEIDING PRIKKELENDE EN LAAGDREMPELIGE LESSUGGESTIES VOOR HET BASISONDERWIJS 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT destijlflyer_achterkant.pdf

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene Per taxibusje vanuit Genk / Houthalen

Nadere informatie

Persbericht Tweehonderdste verjaardag van Grand-Hornu 11 en 12 september 2010

Persbericht Tweehonderdste verjaardag van Grand-Hornu 11 en 12 september 2010 Persbericht Tweehonderdste verjaardag van Grand-Hornu 11 en 12 september 2010 Het weekend van 11 en 12 september 2010, nodigt de site van Grand-Hornu u uit om haar tweehonderdste verjaardag te vieren Site

Nadere informatie

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell Bezoekersmijn Fell een plaats waar geschiedenis tot leven komt een plaats vol liefde voor de natuur een plaats vol plezier een plaats waar jong en oud elkaar ontmoeten U zult genieten van uw bezoek aan

Nadere informatie

Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro

Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro Inhoud Wat is SketchUp Pro en waarvoor? 2 Wat is LayOut? 2 Presentatie ontwerp combineren 3 Creatief programma 4 Bundel aktie aanbieding 5 Galerie tuinen

Nadere informatie

38ste jaargang nummer 369 f eb 2018

38ste jaargang nummer 369 f eb 2018 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA 80 jaar Blandia 80 jaar Blandia foto: Rika 38ste jaargang nummer 369 f eb 2018 kalender licht en schaduw Woensdag 14 februari-20u00-de Kerkewegel

Nadere informatie

conceptrafverjans sleept je mee door de wereld van Raf Verjans, zijn kunst, cultuur, muziek, literatuur en zelfs de gastronomie en toerisme.

conceptrafverjans sleept je mee door de wereld van Raf Verjans, zijn kunst, cultuur, muziek, literatuur en zelfs de gastronomie en toerisme. conceptrafverjans sleept je mee door de wereld van Raf Verjans, zijn kunst, cultuur, muziek, literatuur en zelfs de gastronomie en toerisme. www.rafverjans.eu TOERISTISCHE ROUTE kunstzinnige wandeling

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid

Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid Verslag inspiratie dag lokaal cultuureducatiebeleid P12 Culturele diversiteit in erfgoedprojecten Hoe kan u een breed en divers spectrum van mensen in uw gemeente betrekken bij het lokale erfgoed? Het

Nadere informatie

STAD BRUSSEL STELT VOOR

STAD BRUSSEL STELT VOOR STAD BRUSSEL STELT VOOR HOPLA! Voor de 9e keer start het feest van de circuskunsten in het hart van de stad. Van maandag 13 tot zondag 19 april 2015 staan feestelijke voorstellingen in zalen en circustenten

Nadere informatie

Voor de blinde en slechtziende bezoeker

Voor de blinde en slechtziende bezoeker NL Voor de blinde en slechtziende bezoeker Programma 2017-2018 Publieksbemiddeling Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Museum op maat wil ervoor zorgen dat iedereen, over handicap, cultuur,

Nadere informatie

PROJECTOPROEP

PROJECTOPROEP 14.03.2020 PROJECTOPROEP Museum Night Fever, is de museumnacht van Brussel. En wees gerust, het is cooler dan het lijkt! Musea zijn tijdens MNF niet alleen laat open, maar MNF vormt ook dé gelegenheid

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

15 jaar. 19&21 april 24&25 mei. Open dagen. Get inspired! www.rmr.nl

15 jaar. 19&21 april 24&25 mei. Open dagen. Get inspired! www.rmr.nl 15 jaar Handmade HANDMADE luxury LUXURY interiors INTERIORS EEN een HUIS Huis WORDT wordt GEBOUWD, gebouwd, MAAR maar EEN een THUIS thuis MOET moet GEVORMD gevormd WORDEN worden 19&21 april 24&25 mei Open

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie