Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg."

Transcriptie

1 Nieuwjaartoespraak 2015 gouverneur Theo Bovens Gouvernement aan de Maas 2 januari Dames en heren, Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg. Limburg, onze prachtige provincie die dit jaar 200 jaar wordt; niet in de exacte vorm zoals we die vandaag kennen; maar het was toch in 1815 dat Limburg officieel werd geboren; en waarin ze van Koning Willem I persoonlijk de naam Limburg kreeg; in plaats van de door de grondwetcommissie voorgestelde naam Maastricht Of dit nu de juiste naamkeuze was of niet, 2015 heeft in ieder geval alles in zich om een echt kroonjaar te worden. Een kroonjaar waarin het tijd wordt dat we onze successen en trots gaan delen. Immers, door te delen, vermenigvuldigen we, groeien we, over grenzen heen Dames en heren, we hebben veel meegemaakt en bereikt in die 200 jaar. En als we één constante mogen noemen, dan is het wel dat Limburg zichzelf telkens weer opnieuw uitvindt. Na 200 jaar kunnen we écht zeggen dat transitie hier in de meest internationale provincie van Nederland traditie is. Transitie is onze traditie, en daar mogen we trots op zijn. Eén van die grote transities werd natuurlijk in jaar geleden aangekondigd. Dat was in die éne toespraak, die toespraak die begon met meneer de gouverneur.

2 Dat was toen overigens gouverneur Charles van Rooy, - ik had mijn 1 e Heilige Communie nog niet gedaan... - Maar die ene toespraak die dus begon met meneer de gouverneur.. kondigde halverwege de komst van DE DAF aan.. en eindigde met het uitspreken van het geloof dat hier in Zuid- Limburg nieuw werk, en nieuw leven, en een nieuwe samenleving zijn fundamenten zal kunnen vinden. 2 Deze toespraak de toespraak waarin minister Joop den Uyl de mijnsluiting aankondigde - was voor Limburg natuurlijk dé toespraak van de 20 e eeuw. De toespraak die het begin van het einde inluidde van een samenleving tussen Vaals en Venlo, die was gebouwd op slechts één fundament: de mijnen. Een samenleving waarvan het leek dat ie al eeuwen bestond, maar in feite slechts een mensenleven oud was. Het was een samenleving die pas rond 1900 in de startblokken werd gezet en zich razendsnel liet kneden en vormen. Door overheid, ondernemers, kerk en natuurlijk vele, vele arbeiders en hun gezinnen. Natuurlijk, Den Uyl kondigde een transitie van jewelste aan; maar het was niet de eerste transitie die Limburg doormaakte. Dames en heren, sinds de geboorte van Limburg op 24 augustus 1815 sinds die geboorte hadden we natuurlijk al het een en ander meegemaakt. Maakten we toch wel even een andere meer internationale - start in dat Koninkrijk, dan die gevestigde noordelijke gewesten en provincies U weet het vast allemaal nog... En zo niet, u weet inmiddels dat u in mijn nieuwjaarstoespraken altijd wel iets van een geschiedenisquiz mag verwachten.

3 3 En aangezien u hier weer in groten getale aanwezig bent, neem ik aan dat u dat ook waardeert, en er misschien zelfs speciaal voor komt OK, onze start in het Koninkrijk dus: Jaartal?...juist, 1815! Als 15 jarige lopen we in 1830 dus, en zonder Maastricht en St Pieter lopen we weg als Belgen; Negen jaar later worden we teruggefloten, gesplitst en tegelijk onder de Duitse Bond geschoven (1839); En dan is het pas in 1866 zo n 100 jaar vóór de speech van Den Uyl dat we werkelijk een elfde provincie van Nederland worden. En pas dan na al die buitenlandse avonturen kan Limburg beginnen aan de echte integratie in de Nederlandse staat. Een integratie die zo rond die eeuwwisseling, tussen pakweg 1880 tot 1920, zo langzaam maar zeker begint te slagen Een geslaagde integratie? Ja, zeker vanuit de optiek van Holland. Want we worden ontdekt als wingewest. Een wingewest met een hoop zwart goud in de bodem. En dat mag er uit; het liefst zo snel en zo veel mogelijk De gouverneur van toen Gustave Ruijs de Beerenbrouck is er géén voorstander van. Hij ziet zijn provincie, van Mesch tot Molenhoek, bij voorkeur verbonden in een overzichtelijk agrarisch bestaan. Hij zet de kaarten liever in op de modernisering en mechanisering van de landbouw.

4 4 Een in zijn ogen té voortvarende mijndirecteur krijgt dan ook te horen, ik citeer hem: vergeet niet, dat Limburg, als de mijnen uitgeput zijn en er geen kolen meer uit de grond komen, dat Limburg dan nog steeds landbouwproducten van eigen grond haalt. <einde citaat> De geschiedenis zou hem later gelijk geven Maar ondertussen mocht zijn verzet weinig baten. In géén tijd groeide het agrarische Limburg uit tot de kachel van Nederland; In géén tijd bedachten ze hier in Limburg ook toen al - de meest slimme, innovatieve en veilige technieken; En in géén tijd mixten de vele nieuwkomers en lokale bevolking zich tot een nieuwe, solidaire Limburgse samenleving Bijna een Utopia, ware het niet dat het enkel gebouwd was op die mijnen: Mijnen die geen andere industrie of nijverheid naast zich duldden Mijnen die vooral vies, zwaar en gevaarlijk werk te bieden hadden; Mijnen die overbodig werden toen de kachel goedkoper op olie en gas kon gaan branden; En dat was wat die éne toespraak van 50 jaar geleden ons kwam vertellen; dat het gedaan was met ons fundament. en dat dit autootje <de DAF> ons moest komen redden. Dames en heren, dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Mijnen. Een héél jaar om ons mijnverleden te memoreren. De mijnen die in ons 200 jarig bestaan kwamen en gingen Maar ons bovenal hebben geleerd, dat wij zélf hier in Limburg tot veel in staat zijn.

5 5 Dat wij zélf de kracht, de kunde en de spirit hebben onszelf wederom aan te passen; onszelf wederom opnieuw uit te vinden. En dat wij met onze eigen Limburgse kracht wederom een nieuw fundament weten te leggen voor nieuw werk, nieuw leven en een nieuwe samenleving, zoals Den Uyl het zei in zijn toespraak. Een fundament dat anno nu onder meer uit kennis bestaat Kennis, die in Sittard-Geleen de meest hypermoderne materialen oplevert; die in Maastricht gezondheidsoplossingen én die inmiddels wereldberoemde kweekburger bracht; die in Heerlen maakt dat we data nog efficiënter kunnen gaan delven dan vroeger die kolen; en die in Venlo en Noord Limburg ontdekt hoe we nog slimmer en duurzamer goed voedsel kunnen produceren; waarmee gouverneur Gustave Ruijs de Beerenbrouck dus alsnog gelijk kreeg. En ondertussen werd dat Dafje als symbool van weer een transitie een über-hippe Mini. Dames en heren, Van het Dafje naar über-hippe Mini, deze transitie; deze metamorfose staat voor Limburg. Limburg waar het goed mee gaat 2015 gaat niet alleen het Jaar van de Mijnen worden; 2015 gaat niet alleen hoe belangrijk ook het jaar van de provinciale verkiezingen worden (noteer even 18 maart in uw agenda!).

6 Nee, 2015 gaat ook het jaar worden dat het 200-jarige Limburg met gerechtvaardigde trots haar kennis, kracht en succes gaat delen met velen. 6 Dames en heren, laat mij het goede voorbeeld geven. Laat mij een aantal willekeurige - successen met u delen. Successen uit het jaar Bijvoorbeeld op economisch gebied. Ik noem op: De opening van het Action-Distributiecentrum; de doorstart van VdL-Nedcar; de bouw van de grootste postorderapotheek DocMorris op Avantis; een internationaal kantoor van Bruynzeel Storage Systems in Roermond; en dat állemaal náást de groei en bloei van onze campussen, die we voortaan onder de merknaam Brightlands presenteren. Of successen op het gebied van cultuur: de filmwereld: Wist u hoeveel Gouden Kalveren de laatste editie van het Nederlands Filmfestival een Limburgs randje hadden? Zeven, dames en heren, zeven En zo mocht ik in 2014, nog geen twee maanden geleden, de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg uitreiken aan filmer Elbe Stevens. Een Limburger die Amsterdam weer verruilde voor onze mooie provincie. Om híér films te maken, maar óók om híér Cinesud op te richten. Een platform voor audiovisuele makers in de Euregio, waarmee hij een basis legt voor een zonnig zuidelijk filmklimaat. Ziet u het al voor u, dames en heren? Van die grote witte letters hier op de Sint Pietersberg.

7 7 Of een prachtig succes op het gebied van duurzaamheid. Nog geen maand geleden won Gulpener Brouwerij de éénmalige MVO Nederland Award. Dé onderscheiding voor het bedrijf dat de afgelopen tien jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van duurzaam ondernemen. Een Limburgs bedrijf dames en heren! En dan te weten dat ook DSM en Van Houtum Papier uit Swalmen zich tot de tien finalisten mochten rekenen. Dríé, vanzelfsprekend uit ons duurzaam Limburg. En voorlopig tot slot: wat dacht u van onze grensoverschrijdende lobby en daarmee onze groeiende internationale reputatie. Is het de continuïteit waarmee we aankloppen op de Haagse deuren? Was het de opening van een Limburgse ambassade rond Prinsjesdag? Of was het de schrik die onze schutters aanjoegen op het Binnenhof? Feit is dat onze Haagse lobby vruchten af begint te werpen. Een grenseffectentoets voor nieuw beleid begint te landen; én we hebben het voor elkaar gekregen dat Den Haag fors mee gaat betalen aan de elektrificatie van de Maaslijn; die voor ons zo cruciale treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen. Ofwel dames en heren: Den Haag begint door te krijgen dat Limburg Nederland groter maakt! En ook in Brussel zitten we niet stil. Natuurlijk zijn we trots op Frans Timmermans, een kind van de mijnen die nu vice-voorzitter van de Europese Commissie is. Maar ook daar in Brussel dus - valt Limburg op als een regio met een sterke focus op grensoverschrijdende samenwerking.

8 8 In Europees verband hebben we ons in 2014 aangesloten bij het zogenaamde Vanguard Initiative, een kopgroep van 20 economisch sterke regio s. Sterke regio s, die stuk voor stuk een hoog ambitieniveau hebben op het op het gebied van her-industrialisatie. Want óók de maakindustrie blijft belangrijk voor Limburg. Kijk dames en heren, zo doe je dat dus: zo deel en vier je dus successen. Successen die aantonen hoe we een transitie hebben gemaakt naar een kenniseconomie, mét ruimte voor een moderne maakindustrie en een innovatief MKB. Waarin het ook nog eens goed leven en recreëren is. Maar dames en heren, natuurlijk moet ik nog één transitie noemen; en wel een die we nu doormaken. De transitie van de zorg naar de gemeenten; de overheid die het dichtst bij de burgers - de Limburgers - staat en het beste weet wat hun inwoners nodig hebben. Dames en heren, natuurlijk het is een spannende transitie; en zal het overal meteen perfect lopen? Nee, zo perfect zijn zelfs wij Limburgers niet Van de andere kant weet én vertrouw ik op de Limburgse samenleving die haar familie, vrienden en buren niet in de steek zal laten als het niet overal meteen even soepel loopt. Want al hebben we nog wat te leren over het delen van successen; dat gaat niet op over het delen van leed. Het grote leed én het kleinere leed. Leed, dat ook in 2014 helaas velen in onze provincie heeft getroffen. We leven met degenen die verdriet hebben, arm zijn of pijn lijden welgemeend mee. Die compassie, die betrokkenheid met de medemens zit gelukkig nu eenmaal meer dan elders verweven in ons DNA. Om met onze Koning te spreken: Limburg is zeker weten meer dan 1,12 miljoen selfies.

9 9 En ook, dames en heren, heb ik vertrouwen in onze Limburgse gemeentebestuurders. Zij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de condities om de transitie succesvol te maken, ambitieus en toegewijd om de Limburgse burgers de best mogelijke zorg te bieden.. Dus dames en heren, ik hoop van harte maar weet haast zeker - dat ik volgend jaar die transitie ook aan onze successen kan toevoegen. Want het gaat uiteindelijk toch om het welzijn, de gezondheid en het geluk van allen die in deze provincie wonen, werken, leven. Niemand uitgesloten! En dan nog even terug naar de al gescoorde successen. Natuurlijk kon ik nog veel meer trots-makers opsommen. Maar dat kunt u ook. Deel ze en vier ze met elkaar. Bijvoorbeeld als zo dadelijk de glazen weer gevuld zijn. Deel uw successen en toast op ze. Maak ze samen tot ons succes! Want dames en heren, 2015 mag dan wel het jaar van de mijnen zijn, maar laat het vooral ook een jaar van de onzen worden. Een jaar van de onzen en een ieder waarmee we ons verbonden voelen in een 200 jarige provincie waar wij meer dan trots op mogen zijn. Een provincie waar Nederland trots op mag zijn Je zult maar in zo n vaderland wonen, je in Limburg thuis mogen voelen [Limburgs volkslied] Toast: Gelukkig Nieuwjaar voor u en ons jubilerend Limburg! Glück Auf!

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen.

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen. 100 jaar Steenkolenmijn Valkenburg 21 juli 2017 te Valkenburg Dames en heren, 100 jaar steenkolenmijn Valkenburg is óók 100 jaar Limburgse geschiedenis. 100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst,

Nadere informatie

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas 1 Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas Dames en heren, Net als mijn collega s van over de grens, heet ik u van harte welkom. Natuurlijk niet alleen

Nadere informatie

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing. 1 Inleiding Commissaris van de Koning Theo Bovens op Rijnlandlezing door pater Anselm Grün, op 15 mei 2014 in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas te Maastricht Dames en heren, Ruim tweeëneenhalf jaar

Nadere informatie

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus 1 Dames en heren, Heeft u dat artikel vorige week in de Limburger gelezen? Dat artikel over de nieuwe

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt)

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt) 1 Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas (alleen uitgesproken woord geldt) Dames en heren, Eigenlijk is het zonde dat ik nu onderbreek, waar u zo goed in bent.

Nadere informatie

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 1 Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 Dames en heren, Van harte welkom in dit Gouvernement aan de Maas. Welkom in dit huis van de meest internationale

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010

Leren vliegen. Graag zou ik een vogel zijn OVERDENKING. viering van 28 maart 2010 Leren vliegen Graag zou ik een vogel zijn Uit aarde ben ik gemaakt uit slijk en drek uit bloed en water graag zou ik een vogel zijn uit veren papier en dunne beenderen niet nat en bloederig Uit aarde zijn

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen

Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen 1 Opening Wijerode, nieuw GGZ-centrum voor ouderen op 11 november 2014 te Heerlen Dames en heren, Elf jaar duurde de voorbereiding op deze dag: de 11 e van de 11 e. Deze 11 e van de 11 e heeft u gekozen

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt.

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. Dames en Heren Beste vrienden Een gelukkig Nieuwjaar. Van harte Voor u, voor wie u dierbaar is, en voor ons allemaal. Een gelukkig Nieuwjaar. Een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel. Zondag 20 januari 2013 Thema: Je geld of

Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel. Zondag 20 januari 2013 Thema: Je geld of Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel 35:4-5 Mozes zei tegen de Israëlieten: De HEER draagt u op hem geschenken te geven. Laat iedereen die daartoe bereid is iets aan de HEER afstaan:

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 1 Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 Dames en heren, Beste Romy Roelofsen Beste Gable Roelofsen Het is vandaag de vijfde keer dat het Prins Bernard Cultuurfonds

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Geachte heer De Koning, mevrouw De Koning-Ensinck op Kemna en familie, leden van de gemeenteraad en college, dames en heren,

Geachte heer De Koning, mevrouw De Koning-Ensinck op Kemna en familie, leden van de gemeenteraad en college, dames en heren, Toespraak door de Commissaris van de Koningin in Limburg bij gelegenheid van de beëdiging van de heer De Koning tot burgemeester van de gemeente Gennep op 2 juni 2012 Geachte heer De Koning, mevrouw De

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Majesteit, excellentie, dames en heren,

Majesteit, excellentie, dames en heren, Toespraak Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, bij uitreiking Koning Willem-I-prijs en -plaquette voor ondernemerschap, DNB, Amsterdam, 13 mei 2014 1/7 Majesteit, excellentie, dames en heren,

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 4-7 jarigen. Mei 2005 Deze lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Judith Maarsen De lessen zijn geschreven om te gebruiken in kleine Bijbelstudie groepen

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Hoe voorkom je diefstal op reis.

Hoe voorkom je diefstal op reis. Hoe voorkom je diefstal op reis. Diefstal op reis, dit is iets wat we liever niet willen overkomen wanneer we in het buitenland zitten. Toch gebeurt het. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar geleden

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Isabella Lenarduzzi Belgische Ashoka Fellow Ashoka: Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Isabella: Ik ben geboren in Brussel. Mijn vader kwam als twaalfjarige vanuit het

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com Korte zinnen 046-451 23 86 Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof in jou en mij 046-451 23 86 Het

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Mijnheer de minister, dames en heren.

Mijnheer de minister, dames en heren. Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, bij de presentatie van het boek 'Behoedzaam Bestuur', over de 200-jarige bestuursgeschiedenis van Zuid- Holland, Den Haag, 19 september

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Sint, mag ik u iets vragen? inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets in je schoen? 6 4. Kwam Sinterklaas vroeger

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Dames en Heren, Of als ik zo om me heen kijk Vrienden van de Vensterschool,

Dames en Heren, Of als ik zo om me heen kijk Vrienden van de Vensterschool, Korte toespraak van onderwijswethouder Elly Pastoor ter gelegenheid van het in ontvangst nemen van de publicatie OZO! Vensterschool van de Toekomst op dinsdagmiddag 28 september 2010. Dames en Heren, Of

Nadere informatie

Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Let op: Alleen gesproken woord geldt! Spreekpunten staatssecretaris De Vries van Defensie ter opening van het congres Maak jezelf Zichtbaar op 11 maart 2010 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, We leven in het

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Dames en heren, Wat leuk dat u allemaal aanwezig bent hier

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie