HELP QUICK EN HAAR OMRINGENDE WIJKEN TE VERDUURZAMEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HELP QUICK EN HAAR OMRINGENDE WIJKEN TE VERDUURZAMEN"

Transcriptie

1 HELP QUICK EN HAAR OMRINGENDE WIJKEN TE VERDUURZAMEN Duurzaamheid is niet langer een vrijblijvend onderwerp. Steeds meer bestaande en nieuwe opdrachtgevers vragen nu naar concrete opgaven van uw inspanningen op duurzaamheid en maatschappelijke return. Ook u krijgt ongetwijfeld die vraag bij een volgende aanbesteding of jaargesprek. Ideaal is het natuurlijk als u overtuigend kunt zijn over uw inspanningen voor duurzaamheid en daar óók de businessvruchten van kunt plukken. Dan creëer je een geweldig versterkend effect. Onmogelijk, denkt u? Het kan nu! Ondersteun nu één van de mooiste sportverenigingen van Nederland: HV & CV Quick, een vereniging die van de gemeente Den Haag reeds het predicaat Buurthuis van de toekomst verwierf voor haar effectieve integratie van club- en buurtactiviteiten in het nieuwe clubgebouw. Help Quick en haar bijna leden om de energiesituatie van de vereniging drastisch te verduurzamen met zonnepanelen en LED verlichting. Zorg voor een halvering van het stroomverbruik en tot 42 ton minder CO 2 uitstoot per jaar. Investeer ,- in social return in de gemeente Den Haag. En profiteer er zelf ook direct van! Kosten? All-in ,- per jaar, alleen of samen met anderen, gedurende 5 jaar.

2 QUICK: EEN GOEDE SPORTOPLEIDING IN EEN GOED NEST De HV & CV Quick is een sportvereniging met bijna leden in Zuid Den Haag. Opgericht in 1896 en met als hoofdsporten voetbal in de winter en cricket in de zomer is de club al 120 jaar lang een centrale ontmoetingsplaats voor de omringende wijken. Onder het motto Een goede sportopleiding in een goed nest biedt zij een toonaangevende sport opleiding aan die zich kan meten met de top 10 van de amateurclubs van Nederland. De club heeft een sterke vrijwilligers- en opleidingscultuur, waarbij de waarden kwaliteit, innovatie & ondernemerschap, sociaal & open en transparant hoog in het vaandel staan. Deze waarden vormen de kern van een hoogwaardig opleidingsinstituut en hechte ontmoetingsplaats voor zowel leden als ondernemers. In de afgelopen 10 jaar heeft de club haar sociale functie voor de omringende wijken sterk uitgebreid. Zo biedt zij nu naschoolse opvang, huiswerk- sport- en gezondheidsbegeleiding aan op haar locatie. Tevens is het sportaanbod uitgebreid met meisjesvoetbal, sport voor mindervaliden en aangepast sporten voor oudere wijkbewoners. Deze uitbreidingen werden mede mogelijk gemaakt door de realisatie in 2013 van een nieuwe accommodatie met het predicaat buurthuis van de toekomst. De club werkt nauw samen met Haagse buurtverenigingen, scholen, zorginstellingen en de landelijke sportbonden. Tot slot verricht de club een belangrijke gastheer functie voor leden en wijkbewoners dankzij een maaltijd service op doordeweekse dagen en het organiseren van zorg- en levensondersteuning voor oudere wijkbewoners. FACTS & FIGURES HV & CV QUICK Opgericht 1 maart 1896, bijna leden van 0 tot 90+ jaar, hoofdsporten voetbal en cricket, voor zowel jongens als meiden 4x KNVB beker (1909,1910,1911 & 1916), 1x landskampioen voetbal (1908), 12x landskampioen cricket (5x heren & 7x dames) Toonaangevende jeugdopleiding (top 10 KNVB) en stageplaats voor sporters, trainers, scheidsrechters en vrijwilligers Samenwerking met maatschappelijke organisaties, buurtverenigingen en opleidingsinstellingen Een business club met bijna 100 bedrijven en een sociale ontmoetingsplaats met doordeweekse maaltijd- en ontvangstfunctie Grote buurtfunctie in West Den Haag met sport en welzijn voor ouderen en minder validen Hypermoderne faciliteiten met naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, fitness & revalidatie en body & mind sporten

3 QUICK WIL VERDUURZAMEN Door de vele activiteiten op haar locatie is de vereniging een intensieve gebruiker van haar clubgebouw en haar velden en een grote verbruiker van energie. Quick gebruikt jaarlijks kwh elektriciteit en m3 gas voor de verlichting van velden, clubgebouw en kleedkamers, verwarming van douchewater en clubgebouw en koken. Jaarlijks geeft zij ruim uit aan alleen energie. Deze grote energie behoefte dekt zij met hoofdzakelijk fossiele brandstoffen, waarvan het opstoken zoals bekend een grote invloed heeft op de opwarming van onze aarde door de CO 2 die hierbij vrijkomt. Reden voor Quick om te onderzoeken hoe zij haar energieverbruik drastisch terug kan brengen en, voor wat zij dan nog aan energie nodig heeft, over te gaan op duurzame hernieuwbare energiebronnen. INVESTEREN IN ZONNE-ENERGIE EN LED VERLICHTING: MAAR HOE? Concreet betekent dit dat de club op korte termijn wil overschakelen op zonne-energie voor haar elektriciteit en haar veldlichtinstallaties wil uitrusten met LED lampen. Het gaat hier om significante investeringen van totaal , bestaand uit voor zonnepanelen op het clubhuis en voor LED verlichting op alle 4 de velden. Daarbij loopt Quick tegen hetzelfde probleem aan als vele privé huishoudens. Ondanks de evidente besparingen in energiekosten en CO 2 uitstoot is de schier onmogelijk te nemen horde de grote investeringen die hiermee gemoeid zijn. Quick heeft daarom de handen ineen geslagen met Softs, een partij die op buitengewoon innovatieve manier maatschappelijke verduurzaming mogelijk maakt. WIE IS SOFTS? HV & CV Quick werkt in dit project nauw samen met Softs ( een erkend en gecertificeerd bedrijf dat klimaat inclusieve oplossingen aanbiedt. Softs investeert in en beheert duurzame oplossingen voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en steden en stelt deze aan hen ter beschikking. Zij registreert en certificeert de social return en de besparing op de CO 2 uitstoot, i.c. de concrete bijdrage van participerende ondernemers aan de verduurzaming van de samenleving en de energiesituatie van zowel het eigen bedrijf als de HV & CV Quick. Softs koppelt een disruptieve technologische innovatie aan een revolutionair businessmodel, waardoor bedrijven, maatschappelijke instellingen, particulieren en de stad als geheel versneld kunnen profiteren van investeringen in verduurzaming. Centraal hierin zijn de Softs Points: multifunctionele energiecentrales met draaibare panelen met drie vlakken die zowel zonne-energie opwekken, als de lucht filteren, als ruimte bieden voor maatschappelijke communicatie voor de ondernemers die hierin investeren.

4 WAT GAAN QUICK EN SOFTS DOEN? Vooruitstrevende ondernemers Quick en Softs benaderen vooruitstrevende ondernemers van Den Haag om met hen te investeren in een duurzamere toekomst voor de stad. Wij vragen deze ondernemers minimaal vijf jaar alleen of samen met anderen - te investeren in een Softs Point waarmee zij zonne-energie opwekken, lucht zuiveren en hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen communiceren. Hiermee dragen deze ondernemers direct bij aan een duurzamere samenleving. Samen investeren Maar dat niet alleen, met een Softs Point stelt de onderneming een investeringsbudget beschikbaar voor een door de onderneming zelf aan te wijzen maatschappelijke instelling; in dit geval de Haagse sportvereniging Quick. Met dit budget kan een investering gedaan worden in zonnepanelen op het dak van de sportaccommodatie. De besparingen in energiekosten die deze zonnepanelen realiseren zullen door de vereniging aangewend worden voor een investering in energie zuinige LED verlichting voor haar 4 sportvelden, zodat de club in twee stappen bespaart op energie kosten en CO 2 uitstoot, maar bovendien overschakelt op het gebruik van duurzame energie. CO 2 en social return credits Als tegenprestatie ontvangt de ondernemer naast de zonne-energie die het Softs Point opwekt (mits deze op locatie van de ondernemer wordt geplaatst) en de communicatiemogelijkheden er van, ook de CO 2 - en Social Return (SROI) credits van de investering in zowel het Softs Point als de zonnepanelen die zullen worden gedaan. Dit zijn officiële certificaten die de bijdrage registreren aan (1) reductie van CO2 en (2) inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de investeringen. Niet alleen de club, maar ook de leden! Bij het afsluiten van een vijfjarig contract voor een Softs Point zal Softs onmiddellijk overgaan tot een investering in aanleg en onderhoud van 400m2 zonnepanelen voor Quick en haar leden in de omringende wijken. De zonnepanelen zullen worden gelegd op het dak van Quick en geïnteresseerde leden en partners in de omringende wijken om zo het gebruik van zonnepanelen verder te versnellen. Zo wordt zonne-energie bereikbaar voor zowel Quick als haar leden en partners. De club zal daartoe haar leden mobiliseren zoals zij in het verleden al eerder deed. Samen investeren in duurzaamheid De besparing van de zonnepanelen zal volledig aangewend worden voor een investering in LED verlichting voor de sportvelden. Ondernemers en Softs maken het zo mogelijk dat de club jaren eerder investeert in duurzame oplossingen dan als zij het alleen zou doen. Het is de bedoeling alle genoemde investeringen al in 2018 te doen.

5 WIJ VRAGEN WIJ AAN JOU? Onze vraag is simpel maar geen kleine. Wil jij helpen Quick en de omringende wijken te verduurzamen en minimaal 5 jaar een bedrag van per jaar - alleen of samen met anderen - te investeren in een Softs Point. WAT KRIJG JIJ ER VOOR TERUG? Veel. Uiteraard de grote dankbaarheid van de club omdat je een grote stap voorwaarts voor de vereniging mogelijk maakt. Uiteraard opname in het sponsornetwerk van de club met de mogelijkheid andere ondernemers te laten zien wat een verschil voortrekkers kunnen maken. DAARNAAST LEVERT HET SOFTS POINT DE VIER C S. 1. SOLAR COINS Je ontvangt Solar Coins per Softs Point (1 Solar Coin = 1 euro), namelijk Coins per jaar en dit 15 jaar lang. Je wijst deze Solar Coins toe aan de Haagse sportvereniging HV & CV Quick. Met jouw Solar Coins gaat Quick verduurzamen door investeringen in zonnepanelen en LED verlichting. Je ontvangt een deskundige onderbouwing van de investeringen en je wordt periodiek op de hoogte gehouden van de implementatie. Zodanig dat je dit kunt gebruiken in jouw communicatie, voor realisatie van jouw duurzaamheidsambitie en jouw MVO-beleid en -jaarverslag. 2. CREDITS VOOR CO2 REDUCTIE EN SOCIAL RETURN Je ontvangt Credits van Quick. Credits zijn de milieu- en maatschappelijke bijdragen ten gevolge van de investering met jouw Solar Coins. Je ontvangt een deskundige onderbouwing van deze Credits bij de start en een periodieke voortgangsrapportage zodanig dat je deze onderscheidend kunt gebruiken in jouw bedrijfsvoering. Credits zijn maatwerk, worden gepersonaliseerd aangeleverd en erkend door de gemeente Den Haag. De credits bestaan uit: de gerealiseerde CO 2 reductie van het Softs Point en de zonnepanelen (Quick CO 2 Credits) en de sociale return van de totale investering in Soft Points, zonnepanelen en LED verlichting i.c. de concrete bijdrage aan inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Quick SROI Credits). Certificaat UITGEREIKT AAN Bewijs van uw concrete bijdrage aan verduurzaming van de energiesituatie van zowel uw bedrijf als de HV & CV Quick. DEN HAAG CLIMATE Met jouw Softs Points help je de gemeente Den Haag kosten en investeringen te vermijden voor noodzakelijke maatregelen om de stad klimaatneutraal te maken. Jouw Softs Points dragen per jaar wezenlijk bij aan de lokale klimaatdoelstellingen, door de opwekking van ca kwh zonne-energie en een fijnstof afvang gelijk aan km autorijden. Jouw bedrijf ontvangt hiervoor de credits. 4. COMMUNICATIE Je ontvangt het volledige gebruik van een Softs Point van 50 m 2 waarop u uw duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid innovatief kunt laten zien. Jij bepaalt de locaties en functies van uw Softs Point, opdat we samen en in overleg met de gemeente het rendement en de communicatie kunnen optimaliseren. Een mogelijkheid hierbij is het plaatsen van uw Softs Point langs het veld van de club.

6 WAT MAAK JIJ MOGELIJK VOOR QUICK? Jij maakt de investeringen in zonne-energie en LED verlichting mogelijk voor Quick. Deze leveren op: een daling in energie verbruik van kwh ofwel bijna 50% van het stroomverbruik per jaar een CO 2 reductie tot 42 ton per jaar een kostenbesparing van per jaar. Deze besparingen maken het de club mogelijk een investering te doen van in LED verlichting voor 4 sportvelden. WAT MAAK JIJ MOGELIJK VOOR HAAR LEDEN? Jouw investering in een Softs Point maakt ook de verduurzaming van huishoudens in de omringende wijken mogelijk. Leden die meedoen door het plaatsen van een aantal zonnepanelen van Quick op hun dak: verminderen hun inkoop van (fossiele) energie bij nutsbedrijven met de mogelijkheid om energie neutraal te worden realiseren een besparing op hun energie kosten krijgen de wetenschap dat zij met Haagse ondernemers en Softs samen de investering van hun club in LED verlichting mogelijk maken. En dat zonder zelf te hoeven investeren in de zonnepanelen!

7 HOE WERKT DE SAMENWERKING TUSSEN SOFTS EN QUICK? STAP 1: VERHUUR VAN SOFTS POINTS AAN ONDERNEMERS DIE VOOROP LOPEN IN DUURZAAMHEID Quick en Softs plaatsen in overleg met de gemeente Den Haag en op voorspraak van de ondernemers die mee doen Softs Points. Deze Points zijn installaties met draaibare en multifunctionele panelen. Ondernemers - maar ook ondernemende instellingen en overheden - kunnen - alleen of gezamenlijk - een Softs Points huren voor per jaar en zakelijk gebruiken. Deze Soft Points (1) leveren zonne-energie ter vervanging van fossiele brandstoffen (2) zuiveren lucht voor een klimaatbestendiger stad en (3) bieden de sponsor 50 m 2 ruimte voor de maatschappelijke communicatie hierover. Als tegenprestatie ontvangt de ondernemer (1) de zonne-energie die het Softs Point opwekt indien deze op locatie van de ondernemer wordt geplaatst, (2) de 50 m 2 ruimte voor duurzaamheidscommunicatie, (3) de investeringsruimte in duurzaamheid om door te geven aan Quick en (4) de CO 2 credits van het Soft Point en de zonnepanelen en (5) de social return (SROI) van de investering in de Softs Points, de zonnepanelen en LED verlichting die de ondernemer mogelijk maakt. STAP 2: DUURZAAMHEIDSINVESTERING IN ZONNEPANELEN De huurpenningen van een Softs Point generen het investeringsbudget in duurzaamheid voor een door de ondernemer aan te wijzen maatschappelijke instelling; in dit geval de Haagse sportvereniging Quick. Bij het afsluiten van een vijfjarig contract voor een Softs Point zal Softs onmiddellijk overgaan tot een investering in aanleg en onderhoud van 400 m 2 zonnepanelen voor Quick en haar leden en partners in de omringende wijken. Deze panelen zullen worden gelegd op het dak van Quick en de geïnteresseerde leden en partners en door Softs verhuurd worden voor een zeer aantrekkelijk tarief, waardoor energiekosten dalen en CO 2 uitstoot beperkt wordt. Zo wordt het opwekken van zonneenergie mogelijk, zonder de hoge aanvangsinvesteringen en wordt zonne-energie bereikbaar voor Quick en haar leden en partners. STAP 3: DUURZAAMHEIDSINVESTERING IN LED VERLICHTING De opbrengsten uit de verhuur van de zonnepanelen zullen door Softs volledig worden geschonken aan Quick onder de afspraak dat ook deze aangewend zullen worden voor verduurzaming van de club. Quick heeft aangegeven hiermee de verlichtingsinstallatie van haar 4 velden te gaan vervangen door LED verlichting, om zo haar energie verbruik sterk terug te brengen. Een investering van Met behulp van de ondernemers en Softs gaat Quick op deze wijze versneld haar energiekosten en CO 2 uitstoot terug brengen. Het gevolg is een grote besparing voor de vereniging en een sterke bijdrage aan een beter klimaat. En het zelfde geldt voor de leden en de partners in de omringende wijken: ook zij worden in staat gesteld hun kosten te verlagen en bij te dragen aan een beter klimaat!

8 HELP JIJ QUICK EN HAAR OMRINGENDE WIJKEN TE VERDUURZAMEN? SAMENVATTEND Investeer in een Softs Point en doe een unieke bijdrage aan verduurzaming en social return bij dé toonaangevende amateursportopleiding en buurtorganisatie van Zuid Den Haag. Maak een investering mogelijk in 400 m 2 zonnepanelen en LED verlichting voor 4 sportvelden en krijg er voor terug 50 m 2 zichtbaarheid én de officiële CO 2 en social return credits. Treed toe tot het sterke sponsornetwerk van de HV & CV Quick als voortrekker van duurzaamheid. Realiseer een duurzamer toekomst met en voor Quick. NEXT STEPS Het bestuur van Quick maakt graag een afspraak om je mee te nemen in deze bijzondere duurzaamheidspropositie. Je kunt ons bereiken door een mail te sturen of te bellen met Pieter Wijnstra (vice-voorzitter HV & CV Quick), sponsorcommissie@quick.nl of

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

Connecting the Energy

Connecting the Energy Energie Sponsor Plan Connected Softs Points Sponsor Solar Connecting the Energy We hikken al jaren aan tegen het Klimaatakkoord van Parijs. Kijken weg als we aan 2020 denken. De te halen doelen zijn ambitieus

Nadere informatie

Softs. Connecting the energy abonnementen. Geldig tot 1 februari 2017

Softs. Connecting the energy abonnementen. Geldig tot 1 februari 2017 Softs 240 - en Geldig tot 1 februari 2017 Connecting the energy Softs Energiesponsoring Zonne-energie in, door en voor je stad. Gratis beschikbaar stellen aan maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Nadere informatie

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD Ben jij de Groene Kampioen? Traditionele energiebronnen zoals olie en gas raken op. Onze kinderen hebben recht op een duurzaam leven. We moeten dus gebruik

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Zonnepanelen huren Bij Zelfstroom

Nadere informatie

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE WAAROM EN HOE Klimaat akkoord Parijs / Nederland Stimuleringsmaatregelen Accijns Energie besparing Inzet hernieuwbare bronnen Verminderen van fossiele brandstoffen 10-12-2018 1 KLIMAAT AKKOORD NL Nederlands

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Duurzaamheid voor iedereen

Duurzaamheid voor iedereen Duurzaamheid voor iedereen Energie Neutraal is een adviesbureau op gebied van duurzame energie technieken. Wij willen bijdragen aan schone, duurzame en hernieuwbare vormen van energieproductie. Wij zien

Nadere informatie

Zonnepanelen. zonder investering. Zonnepanelen huren bij Zelfstroom. Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar

Zonnepanelen. zonder investering. Zonnepanelen huren bij Zelfstroom. Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl Al duizenden Nederlanders gingen u voor! Nu: zonnepanelen huren Bij

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Al duizenden

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE)

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Peter Nuijten Mob: 06-22811585 E-mail: peter.nuijten@hotmail.nl 1 Concept Energie coöperatie

Nadere informatie

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Zonnepanelen zonder investering Zonnepanelen huren bij Zelfstroom Voor uw persoonlijke dakcheck en offerte ga naar www.zelfstroom.nl klimaatneutraal natureoffice.com NL-077-729117 gedrukt Zonnepanelen

Nadere informatie

Gat A 16. Werkdocument

Gat A 16. Werkdocument Gat A 16 Werkdocument Deel 1 Ontwerp Deel 2 exploitatie Deel 3 waarde voor Ridderkerk Deel 1 Ontwerp basis Deel 2 - Exploitatie Het Gat in de A16 wordt een gat in de markt Onderdeel van Inclusieve

Nadere informatie

Workshop Groene Euro s Scoren. welkom

Workshop Groene Euro s Scoren. welkom Workshop Groene Euro s Scoren welkom Workshop Groene Euro s Scoren Workshop Groene Euro s Scoren - 2 & 3 december 2014 - Welkom en toelichting - Trias Energetica: van inzicht naar aanpak - Project Energieke

Nadere informatie

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? 14 februari 2019 Pieter Nap Frans den Braber Wie is BENG! www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben

Nadere informatie

4. Hoe lang lopen de huurovereenkomsten? De Softs Points worden voor minimaal 5 jaar verhuurd. De zonnepanelen worden voor 15 jaar verhuurd.

4. Hoe lang lopen de huurovereenkomsten? De Softs Points worden voor minimaal 5 jaar verhuurd. De zonnepanelen worden voor 15 jaar verhuurd. Veel gestelde vragen en antwoorden Voor iedereen 1. Welke producten biedt Softs? Softs biedt u twee te huren energie oplossingen. U kunt bij ons een Softs Point huren inclusief alle bijbehorende certificaten

Nadere informatie

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst!

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst! Accountants controleren over het algemeen niet de energierekening van hun cliënten op fouten! Controleert u de energierekening op fouten? Uit onderzoek van de NMa blijkt dat meer dan 20% van energierekeningen

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

PROJECT DUURZAAMHEID INFORMATIEBIJEENKOMST 18 DECEMBER 2012 VV BERKUM PAGINA 1 VAN 20

PROJECT DUURZAAMHEID INFORMATIEBIJEENKOMST 18 DECEMBER 2012 VV BERKUM PAGINA 1 VAN 20 PROJECT DUURZAAMHEID INFORMATIEBIJEENKOMST 18 DECEMBER 2012 VV BERKUM PAGINA 1 VAN 20 DUURZAAMHEID EN SPORT DOELSTELLING Duurzaamheid op de bestuurstafels Daarmee groene euro s verdienen voor de clubs

Nadere informatie

4. Hoe lang lopen de huurovereenkomsten? De Softs Points worden voor minimaal 5 jaar verhuurd. De zonnepanelen worden voor 15 jaar verhuurd.

4. Hoe lang lopen de huurovereenkomsten? De Softs Points worden voor minimaal 5 jaar verhuurd. De zonnepanelen worden voor 15 jaar verhuurd. Veel gestelde vragen en antwoorden Voor iedereen 1. Welke producten biedt Softs? Softs biedt u twee te huren energie oplossingen. U kunt bij ons een Softs Point huren inclusief alle bijbehorende certificaten

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Openbaar Onderwerp Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Raad heeft het vliegwielprincipe Duurzaamheid

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Stichting Solar Tiel Plan van aanpak 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Inleiding Binnen de Gemeente Tiel zijn vele sportverenigingen actief. Diverse verenigingen maken gebruik

Nadere informatie

Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen

Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen Zon op Heuvelrug Projecten Binder Leersum en Brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen Leersum/Doorn Pieter Ruigewaard Eric de Lange Harrie Swarte 11/12 maart 2019 Agenda: Voorstellen Initiatiefnemers Waarom

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Fleringen 26 sept. 2013 Eddy Bramer Bertus

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS ZONSTATION GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS Amsterdam staat aan de vooravond van een energietransitie. Van vieze

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal

zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal BE-5 zonnepanelen Naam: Sadettin Tunç, Jannes van Sinderen, Joran van Reede Datum: 22-05-2019 Cohort: 2017 Klas: mbgoo17b4 Opdracht: Bieschboshal Inhoud Is er een subsidie ter beschikking om de aanschaf

Nadere informatie

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Opening Voorzitter Duurzaam Roerdalen Agenda Energieverbruik gemeente Roerdalen in beeld Stappenplan energieproject Zonnedak De

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 8-10-2013 F. Wuts Update en aanpassing van een aantal

Nadere informatie

Zonne-energie. Zonnepanelen & zonnecollectoren

Zonne-energie. Zonnepanelen & zonnecollectoren Zonne-energie Zonnepanelen & zonnecollectoren ZONNE-ENERGIE Maak gebruik van de zon! Door zelf energie op te wekken middels zonnepanelen en/of zonneboilersystemen kan uw organisatie veel besparen op de

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST!

ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! ZONNE-ENERGIE IS DE ENERGIE VAN NU ÉN VAN ONZE TOEKOMST! MONTAGE DOOR KOMO GECERTIFICEERD DAKDEKKERS- BEDRIJF ADVISEREN LEVEREN INSTALLEREN ADVISEREN Green Power Systems is uw adviseur, leverancier en

Nadere informatie

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u?

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? CO2 neutraal wonen Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? Inhoudsopgave Inleiding Pag. 3 Huidige woonlasten Pag. 3 Energielasten Pag. 4 Energieverbruik Pag. 5 Verbruik nu en straks Pag. 6 Bijzondere

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Gebieden Energie Neutraal

Gebieden Energie Neutraal Gebieden Energie Neutraal Kennismaken met het programma GEN Liesbeth Schipper 27 september 2012 Inhoud Achtergrond Opzet GEN programma GEN Nieuwbouw Energieconcept Ontwikkel en businessmodel Omgeving GEN

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

Profiteer van een lagere energierekening en een gezonder leefklimaat in uw woning

Profiteer van een lagere energierekening en een gezonder leefklimaat in uw woning Profiteer van een lagere energierekening en een gezonder leefklimaat in uw woning n Besparing op uw energiekosten n Geen aanschafkosten en verplichting als u verhuist n Minder last van vocht en betere

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht ZONNIG VOORDEEL ZON PRIVE 2013 Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht De actie loopt tot en met 30 september 2013 2 Zon-Privé Utrecht Schoon, Slim

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Agenda: Waarom dit initiatief? Waarom een Coöperatie? Wie is Zon op Nederland De PostCodeRoos

Nadere informatie

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel JM Vrij beheer b.v. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel onderzoek, en het energiemeetplan 2014-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Documenten 1.B1.1, 3.B1.1 en 3.B2.2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Marnix Vlot voorzitter 040energie marnix.vlot@040energie.nl 1 Website Jan. 2014 2 040energie kenmerken Doel: help inwoners van Eindhoven hun energiegebruik

Nadere informatie

Rev maart 2018

Rev maart 2018 Rev. 05 22 maart 2018 Doel van vanavond: Informeren zonnepark Lutten Levert Aftrap ledenwerving Algemeen: Presentatie wordt geplaatst op www.luttenleeft.nl Stel gerust vragen tijdens de presentatie Achtergrond

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 04-12-2013 F. Wuts Draft 0.2 1-2-2014 F. Wuts Aanpassing naar aanleiding van Audit

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie 1 Bosch Solar zonne-energie 2 Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag uit. Huishoudelijke apparaten,

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Waar staan wij voor? Belangrijke milestones geschiedenis

Waar staan wij voor? Belangrijke milestones geschiedenis Waar staan wij voor? Eerlijk advies over diverse mogelijkheden Totaalaanbieder Volledige ontzorging (Informeren, adviseren, installeren, beheren) Belangrijke milestones geschiedenis Wat is een postcoderoosproject?

Nadere informatie

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP?

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? 8 NOVEMBER 2018 PIETER NAP FRANS DEN BRABER Wat is BENG! Biltse Energie Neutrale Gemeenschap www.beng2030.nl BENG! is een lokale duurzame energie coöperatie. BENG!

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Een duurzaam en lokaal aanbod

Een duurzaam en lokaal aanbod Een duurzaam en lokaal aanbod Lelystad, 26 juni 2013 1 Met deze samenwerking beoogt AGCE, Eneco /Joulz een duurzame visie in praktijk te brengen en biedt voor de ondernemer: Een duurzaam en lokaal aanbod

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Wat moet de CV installateur met PV PV heeft de toekomst. Door: Richard Ogink

Wat moet de CV installateur met PV PV heeft de toekomst. Door: Richard Ogink Wat moet de CV installateur met PV PV heeft de toekomst Door: Richard Ogink Wat moet de CV installateur met PV Indeling presentatie 1. Zon als duurzame energiebron 2. Wetgeving 3. PV in de praktijk 4.

Nadere informatie

Besparen met zonne-energie

Besparen met zonne-energie Besparen met zonne-energie De zonnige besparing! Voor niks gaat de zon op. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonne-energie. En we hebben

Nadere informatie

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET Meer dan 550.000 gezinnen hebben al een milieubewuste en verantwoorde kijk op energie. Omdat je energiebudget steeds belangrijker wordt, biedt Lampiris je verschillende

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE.

HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE. HOUD UW ENERGIEREKENING ONDER CONTROLE. DE JUISTE TIJD VOOR NIEUWE ENERGIE. Goed voor het milieu en uw portemonnee WAAROM NU INVESTEREN IN ZONNE-ENERGIE GOED VOOR UW PORTEMONNEE Het dak van uw huis kan

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Energie besparen is verleidelijk

Energie besparen is verleidelijk Energie besparen is verleidelijk Wie / wat is Energie Actief Soest (EAS)? 14 maart 2019 EAS en Groene Kerk - Emmakerk 1 Energie Actief Soest Ontstaan in 2011 / 2012 met Zonaanbidders Burgerinitiatief bestaat

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners G R E E N I T G R E E N Y O U R S T R E E T 1. Pitch KenHem Community 2. Informatieavond 3. Wethouder

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017 Beleid Duurzaam ondernemen speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Schuitemaker. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu, gezondheid

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

ROMS interieur & display makers

ROMS interieur & display makers Gespreksverslag januari 2013 Duurzaamheid ROMS interieur & display makers Waarderveldseweg 97 Dhr. O. Meijer 023-5347284 oscar@roms.nl Rinco Bakker 06 532 95 684 energiecoach@parkmanagement.nl Aanleiding:

Nadere informatie

Adviesrapport Energiekostenbesparing DVV Duiven

Adviesrapport Energiekostenbesparing DVV Duiven Adviesrapport Energiekostenbesparing DVV Duiven Auteurs: Casper van Benthem, Jikke Bosveld, Eugène Terbonssen en Menno Veer Docent: Otto van Driel Periode: augustus november 2014 VWO 4 Opdrachtgever: Dhr

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 1.1 20-01-2014 F. Wuts Emissie

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat.

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Informatie avond: Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Door: Buurteam Bunders-West Programma Opening Wat is onze opgave bij aardgasloos wonen? De toepassing en werking van de technische

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

Erdi Holding B.V. Voortgangsrapportage H1 2017

Erdi Holding B.V. Voortgangsrapportage H1 2017 Voortgangsrapportage H1 017 01-01-017 t/m 30-06-017 Voortgangsrapportage H1 017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding. CO-voetafdruk.1. Rapportageperiode H1 017.. Reductie.3. Historische vergelijking.4.

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

Regionale duurzaamheidsprojecten.

Regionale duurzaamheidsprojecten. Regionale duurzaamheidsprojecten. Piotrek Swiatkowski Docent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Academie voor Financieel Management, Den Bosch, Avans Hogeschool Lid kenniskring Finance & Sustainability

Nadere informatie