Heverleese Film- en Videogroep vzw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heverleese Film- en Videogroep vzw"

Transcriptie

1 Heverleese Film- en Videogroep vzw

2 Voorstelling Geschiedenis Wat zou het moeten kunnen? Inhoud Bestanddelen Hardware Software Hoe werkt het? Opnemen Bewerken Tijdslijn Effecten Titels Synchroongeluid Commentaar Muziek Eindmix Naar videoband Naar harde schijf (avi) Wat materiaal heb je hiervoor nodig? De 12 geboden van de Studio400 En is er dan echt niks slecht? Wat kunnen we binnenkort verwachten?

3 Voorstelling Geschiedenis Een Canadese firma, Goldisk inc, ontwierp de eerste VideoDirectorkabel. Hiermee kon je de camera en de opnamerecorder via je pc aansturen. Tevens werd er een programma bijgeleverd om begin- en eindpunt van een scène (in een tekstbestand) op pc vast te leggen. Nadien kon je de scènes inkorten en op de juiste plaats zetten. Ook eenvoudige titels waren mogelijk. Tijdens de echte montage had je dan nog alleen maar de juiste cassette in te steken en klaar was Jan. In 1996 werd Golddisk inc overgenomen door het Amerikaanse Pinnacle Systems inc, bekend van zijn professionele producten voor de videowereld. Slimme verkoopjongens koppelden de kabel aan hun Shermanchip en creëerden zo de Studio200. Dit was een hele stap vooruit. Het toestel zocht zelf begin- en eindpunt van de scène op met behulp van een intelligente contrast - methode (die echter wel faalde bij donkere beelden of bij flitslicht). Per scène was er dan nog eens de mogelijkheid om het beginbeeldje (achteraf aanpasbaar) mee af te beelden, wat de herkenning van de scènes vergemakkelijkte. Met de Shermanchip werd het ook mogelijk om titels op de scènes te zetten en foto s in hoge resolutie binen te halen op je pc. Tot dan was het lineair werken, dit wil zeggen, met de originele cassettes zelf, gestuurd in dit geval door een pc in plaats van duimpke, duimpke. De Shermanchip had echter reeds bewezen (in de professionele producten) van meer aan te kunnen: In september van dit jaar (1998) kwam de Studio400 bij ons op de markt. Een hybried toestel dat lineaire met niet-lineaire elementen koppelt. Ondertussen had Pinnacle Systems inc het Duitse Miro overgenomen. Begin 1999 komt er dan ook een toestel op de markt dat nogmaals een mix is: men neme een Videodirectorkabel, men koppelt een Studio400 eraan en steekt een (Miro) DC10-kaart in de pc en klaar is Piet: de StudioD10-plus, maar daarover later meer.

4 Wat zou het moeten kunnen? - onmiddellijk bekijken (geen renderingtijd) van de montagereultten, zelfs geen monitor nodig - je kan digitale (avi)filmpjes creëren om via Internet naar je brienden of familie te zenden - de montage via de tijdslijn geeft je de mogelijkheid beeldnauwkeurig te werken, scènes samen te voegen, in te korten,... - met de SmartSound technologie kan je automatisch je muziek op de lengte van de gekozen scènes laten aanmaken - je kan, direct via de pc je commentaar inspreken - je hebt een titelmaker ter beschikking met maar liefst 300 stijlen en effecten, zelfs vliegende titels zijn mogelijk - SmartSeek beeldherkenningstechnologie neemt je het tijdrovende inventarisatiewerk uit de handen en laat je toe om bijna beeldnauwkeurig te werken met om het even welke camera - Een gebruiksvriendelijke software maakt het monteren kinderspiel - Je kan beeldjes van je video overbrengen op je pc en deze bewerken - Je hebt meer dan 300 beeld- (en/of titel-)overgangseffecten tot je beschikking We gaan dadelijk kijken wat hier van waar is 1. Hardware: SmartCable Bestanddelen Verbonden met de seriële poort stuurt het de opname- en weergavetoestellen (via Lanc en infrarood).

5 Purplebox Heeft de nodige in- en uitgangen in S-Video en composite en is via de parallelpoort met de computer verbonden. Hij speelt twee rollen in het geheel: - in capture mode neemt hij de video binnen en zet hem via de parallelpoort op je pc - in de eindmontage worden alle tietels en garfische overgangen in de mixer gecreëerd en gemixt met de livebeelden 2. Software - InstantView: geeft bij montage of bij het genereren van effecten onmiddellijk het resultaat weer, geen berekeningstijd nodig - SmartCapture : zet je film over op de harde schijf van je pc, dit met een resolutie van 160x Applause maakt het je gemakkelijk om te monteren en stuurt het geheel aan (dit op basis van het Microsoftpakket DirectShow) - Smartseek: gaat op een intelligente manier het begin- en eindpunt van een scène proberen terug te vinden, dit om camera s zonder Timecode toch nog redelijk nauwkeurig aan te sturen. - Intel Indeo Compression: deze comprimeertechnlogie wordt gebruikt om de gecapteerde video binnen aanvaardbare (Mega)-grenzen te houden (150 Mb voor 1 uur beeld dixit Pinnacle, beeld + klank, 325 Mb voor een uur bij onze testen) - Sonic Desktop Smartsound maakt een muziekstuk aan (met begin en eind) op de door jou gewenste lengte - TitleDeko: ongekende mogelijkheden in generieken (200 stijlen) en een pak overgangseffecten (100) Hoe werkt het? Algemeen Lineair: maakt gebruik van de originele tapes Non-lineair: maakt gebruik van de digitaal opgeslagen beelden voor montage en effecten, het voordeel: onmiddellijke toegang Opnemen (capture) voor 1 uur film + geluid (digitale kwaliteit) is er +/- 325 Mb nodig

6 Bewerken begint met openen van een project en het oproepen van de gecapteerde film. Het scherm is hiervoor opgedeeld in drie grote delen: - linksboven krijg je onder albumvorm het eerste beeld van elke scène te zien - rechtsboven heb je een minimonitor om je beelden te bekijken en - onderaan heb je de tijdslijn of varianten hierop. met de tijdslijn kan je ook ingrijpen op het niveau van de lifeklank en dit onbeperkt bijregelen, dit is ook mogelijk voor achteraf bijgevoegd geluid (bruitage, stem of achtergrondmuziek). Met de tijdslijn kan je uiteraard een van de belangrijkste dingen doen: monteren, je kiest de scènes uit het album en sleept ze naar de tijdslijn, zet ze op de juiste plaats en kort ze eventueel in. Achter het album zitten nog heelwat verrassingen:

7 Effecten Titels Met TitleDeko kan je, op een eenvoudige manier, titels en afbeeldingen maken en dit met een professionele kwaliteit. De titels kunnen bestaan uit woorden, vormen, foto-achtergronden, bewegende achtergronden, achtergrondkleuren en geïmporteerde afbeeldingen en/of een combinatie ervan. Keuze te over! Via twee gereedschapsbalken heb je toegang tot alle functies, die je uiteraard ook via het klassieke menu kan kiezen. Alle lettertypes die je in je gewone Windowsomgeving gebruikt zijn hier ook toepasbaar; tevens kan je onmiddellijk kijken wat het resultaat van je keuze is. Om het je gemakkelijk te maken hebben ze reeds een hele serie kant-en-klare outfits voor je klaargezet. Kiezen maar. De teksten kan je vergroten, verkleinen, aligneren verticaal of horizontaal, verplaatsen, roteren, bijkomend spatiëren of variabele interlinie toepassen, een afbeelding invoegen, teksten laten vliegen, een gekleurde achtergrond, kortom, je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Het ding werkt dan ook letterge-oriënteerd. Dit geeft ons uitgebreide mogelijkheden die je dus zeker niet in je klassieke tekstverwerker zal terugvinden. Bruitage

8 Geautomatiseerde achtergrondmuziek aanmaken Het is niet zo evident om voor een bepaald gedeelte van je film de juiste soort muziek te vinden. Vinden is één ding, maar dan wordt het al snel duidelijk dat, in het beste geval, je muziekstuk te lang is. Bon, hoe ga je dit nu overbrengen op je video: begin- of eindstuk eraf, net knippen tussen twee muziekzinnen, en hoe zetten we dit exact op zijn juiste plaats? Problemen te over dus,. Smartsound gaat dit nu eens snel en doeltreffend voor jou oplossen. Heb je net15 seconden en 20 beelden klassieke pianomuziek nodig voor je entrée? Smartsound lost dit direct op. Je kan een bepaalde muziekstijl kiezen (b.v. klassiek), dit van een specifiek lied en ook nog de versie (b.v. Jazzy) ervan. De muziekbestanden die hiervoor noodzakelijk zijn nemen wel 250 Mb ruimte in beslag. Als dit je teveel is kan je het rustig op de cd-rom laten staan. Alles verloopt dan wel een stuk trager. Wil je de muziek achteraf toch nog over een volgende scène bijzetten (verlengen dus): geen paniek, je verlengt in je scenario simpelweg de muziekblok, alles wordt gewoon herrekend en aangepast. Ook muziek van je Cd of cassette kan je binnenhalen om te sonoriseren. Rechtstreeks opnemen van geluid via de computermicrofoon is een peuleschil. Eindmix Hier heb je twee mogelijkheden: 1. Je kan opteren voor een film op de harde schijf In het eerste scherm krijg je dan alle mogelijke ingredienten om je film te finaliseren. Hij geeft je tevens ook de vrije ruimte en de geschatte grootte van je uiteindelijke montage aan). Verder kan je nog wat experimenteren met de instellingen, doch doe dit echter enkel als je wat meer ervaring hebt, anders loopt het zeker fout!.

9 De standaardwaarden voldoen voor het overgrote deel. Ook kan je 2.een montage overschrijven op videotape (voor het lifegeluid is 11Khz- 8bit-mono is meer dan voldoende). Rechts kan je op het scherm alle beeldmontages volgen en onderaan krijg je een detail van het scenario en de opvolging ervan (via een verticale lijn), makkelijker kan niet! Het enige wat je nog hoeft te doen is op tijd (maar hij vraagt het je wel) een andere cassette en/of cd-rom insteken. Wat voor materiaal heb je hiervoor nodig? Computer Intel Pentium 200MMX of (liefst) hoger MINIMUM vereisten Microsoft Windows 95 of hoger operating system SVGA-kaart, Direct-X5.0- compatibel (zie Internetforum voor lijst) 32 Mb intern geheugen, 64 Mb is een aanrader Harddisk: ruimte voor de programmatie die volledig: +/- 350 Mb ruimte inneemt + voor 1 uur opname 325 MB, dus ben je gauw aan een Gigabyte, probeer dan ook een schijf van meer dan 3,5 Giga te vinden wil je confortabel werken. CD-Romdrive, anders kan je het programma zelfs niet laden Geluidskaart, Direct-X5.0- compatibel (zie forum Internet) + luidsprekers Microfoon indien je rechtstreeks commentaar wil opnemen (richtprijs nieuw > Eurokes voor een P300/48Mb, 4Giga, )) Videocamera Mogelijkheid van afstandsbediening, LANC-jack is het gemakkelijkst, samen met de Panasonic 5-pin-jack. In tegenstelling tot de handleiding is het perfect mogelijk van videocamera en recorder tegelijk via dezelfde infraroodtransmitter te besturen. Praktisch is dit echter niet omdat er ook geen aflezing van timecode mogelijk is. Dan wreekt zich dit door een zeer onnauwkeurige montage met heelwat heen- en weergedraai van de originele videoband, wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit ervan (Smartseek helpt dit wat te verminderen).

10 Videorecorder Om een goede kwaliteit van de beeldlassen te verkrijgen heb je best een flying erase head (roterende of vliegende wiskop) nodig. Anders kan je kleurvlekken en/of andere storingen krijgen (dit geldt dus niet alleen voor de Studio400, maar voor elke montage-eenheid). Dit heb je ook nodig om beeldinserts te maken. (richtprijs nieuw > super Svhsrecorder 600 Eurokes) De 12 geboden van de Studio 400 Of hoe dien je de eega te overtuigen van de noodzakelijkheid zoiets in huis te halen 1. Snelle inventarisatie Daarvoor alleen al zou je voor de Studio400 kunnen kiezen: hij inventariseert op een uur waarvoor jij heelwat dagen nodig zou hebben (geen begin- en eindpunt meer opzoeken, bijna geen beschrijving meer van de shots noodzakelijk, en het geluid is, indien je wil, er onmiddellijk bijgeleverd. Kabeltjes en verbindingstukken naar en van de pc dien je er zelf wel bij te kopen). 2 & 3. Snelle montage, snelle preview Zelfs al kan je niet echt op de pc-monitor zien of een beeld stabiel en/of scherp is (kan je echter altijd controleren met het origineel te bekijken), je kan op een zéér snelle en makkelijke manier monteren en onmiddellijk (effecten incluis) bekijken wat je hebt gemaakt (en wat je ziet is ook wat je krijgt maar dan stukken beter). 4. Invloed op het originele geluid Voor het eerst kan je, met weinig geld, ingrijpen op het origineel geluid: inderdaad, je kan onbeperkt het volume ervan bepalen op om het even welk moment, je dient wel een vaste muis te hebben. 5. beelden importeren op je pc Voor een beeldgrabber (à la ex-snappy) betaal je toch nog gemakkelijk een Bef, hier is hij gratis bijgeleverd. Goed om b.v. een videowikkel mee te maken, om als (stilstaande) achtergrond bij een titel te gebruiken, om van hèt moment toch nog een foto te hebben en af te drukken,. 6. Titels, generieken Met TitleDeko haal je een professionele titeleditor in huis, die qua variëteit en mogelijkheden een stuk boven b.v. Videonics uitsteekt. Je moet wel leren leven met zijn beperkingen (voorlopig, want ze werken de software regelmatig bij): rolgenerieken of een generiek over meerdere beelden behoren vandaag (maar morgen dus wel) nog niet tot de mogelijkheden. 7. Speciale beeldeffecten Meer dan 100 overgangseffecten, voor elk wat wils, behoudens een echte overvloeier, maar ja, voor die prijs.

11 8. Speciale geluidseffecten Heelwat geluidseffecten zoals toeters en bellen (en nog vééél meer) zitten reeds voorverpakt in het programma. 9. Hardwarevereisten Eindelijk een videobewerkingsprogramma dat geen gigantisch grote hoeveelheden hardeschijfruimte nodig heeft: 325 Mb/uur beeld + geluid (zij vermelden echter een bescheiden 150 MB maar bedoelen dan enkel het beeld, alleen is dit niet zo erg duidelijk in hun reclame). Ook qua processor stelt hij zich tevreden met een bescheiden Pentium (draait echter pas lekker rond met een 200Mhzmmx/40Mbgeheugen en hoger). 10. Muziek op maat Een unieke toepassing is dat je via de Smartsound, de stijl, het ritme en uitvoering van de begeleidende en reeds door hun geselecteerde muziek kan kiezen. Bepaal de lengte en Smartsound past de muziek automatisch aan, met een begin en een einde. Je moet het maar doen. 11. Internet I.p.v. een videofilm aan te maken kan je opteren (of beiden natuurlijk) voor een filmpje op pc (Avi), dat klaar is om via Internet naar b.v. je idool Kabilla in Congo te sturen. Zegt meer dan lieve woorden. 12. Zijn prijs Voor die schamele +/- 300 Euro kan je hem toch niet laten liggen hé? Zijn er dan ECHT GEEN nadelen? Jawel, aan jou om te wikken en te wegen: 1. Automatische scène-detectie Bij donkere beelden, snelle verplaatsingen en grote variaties van licht verliest hij het noorden, je kan dit echter op een vlotte manier verbeteren en aanpassen (trimmen). 2. Scherpte Door zijn opname-resolutie (160 x 120 beeldlijnen) is het onmogelijk om de scherpte te beoordelen, je dient je beelden dus goed te kennen. 3. Stabiliteit Idem dito voor de stabiliteit. Met slechts 12 beelden per seconden is het onmogelijk om uit te maken of het beeld echt stabiel is. 4. Zonder Lanc of 5-pin (en rtc) Begin je er beter niet aan, alleen als je je videoband wil verslijten, ook het resultaat is niet om aan te zien.

12 5. Bijkomend geluid Indien dit over meerdere scènes wordt geprogrammeerd hoor je de muziek soms haperen bij de overgangen. Inderdaad, na elke scène dient hij ook het bijkomend geluid te stoppen, de volgende scène op te zoeken en dan proberen gelijk te starten. Pinnacle belooft dit in een volgende release op te lossen, doch dit lijkt niet zo evident. Volgens mij is het mechanisch gedeelte (de camera en opnamerecorder) die hieraan debet is. 6. Titels over meerdere scènes Ook hier krijg je regelmatig problemen: op je pc-monitor zie de titel, op de eindband draagt enkel de eerste scène deze titel. Ze weten het bij Pinnacle en beloven dit eveneens op te lossen. Afwachten maar. Wat kunnen we binnenkort verwachten? Maar da s voor een volgende keer! Je dient in ieder geval over een pc met serieuse spierballen te beschikken!. Om af te sluiten nog een voorproefje van het plezier dat je zal hebben van het Nederlands handboek (samengesteld uit de helpschermen en dus soms wat chaotisch en niet erg correct omdat hyperlinks voor pc zijn gemaakt en niet voor papier, ): Once u change een optie, het remains changed voor alle subsequent Studio 400 sessions. De tabs op de dialoog correspond to de Studio 400 processes: Digitaliseer, Bewerk, en Maak film to band van bestand. Herman

Heverleese Film- en Videogroep vzw

Heverleese Film- en Videogroep vzw V O O R S T E L L I N G Tussentijdse vergadering 9.12.1999 Werkdocument Heverleese Film- en Videogroep vzw Voorstelling Geschiedenis Een Canadese firma, Goldisk inc, ontwierp de eerste VideoDirectorkabel.

Nadere informatie

Studio HFG. Heverleese Film- en Videogroep. Heverleese Film- en Videogroep

Studio HFG. Heverleese Film- en Videogroep. Heverleese Film- en Videogroep HFG Heverleese Film- en Videogroep Heverleese Film- en Videogroep Deze avond: Inleiding Installatie & tuning Opnemen Bewerken Maak film Vraagbaak Inleiding Wat voorgeschiedenis VideoDirectorkabel - Golddisk

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans KidsviewTV project Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans Fase 1 De videobeelden opnemen >Start de computer en dubbelklik op het logo van Pinnacle 8. Kies nat als in de onderstaande afbeelding

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk met Windows Movie Maker 15 maart 2006 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Movie Maker Stichting Digitale Universiteit Nijenoord

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10 Basis Monteertechniek Pinnacle Studio 10 December 2008 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Beginnen met werken 4 1.1 Harddisk camera aansluiten aan de computer 4 1.2 Camera met DV-tape aansluiten aan de computer

Nadere informatie

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Kies C voor een complete DVD montage Schuin gedrukte tekst kan eventueel worden overgeslagen (titels, effecten of achtergrondmuziek zijn niet mogelijk)

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube?

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? Vragen en antwoorden. Inhoud: 1. hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? 2. hoe kan ik een enkel beeld uit de Video ophalen? 3. hoe kan ik mijn films afsluiten zonder het Magix programma te sluiten? 4. hoe

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning

Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning Hieronder vindt u een opsomming van de vragen die ons de afgelopen tijd gesteld zijn: Uit welke modules bestaat het systeem? Hoe is de werking van het systeem

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows XP Professional installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows XP Professional installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint presentatie

Handleiding Powerpoint presentatie Handleiding Powerpoint presentatie U opent Microsoft Powerpoint. U kiest voor bestand, nieuw en klikt op lege presentatie. U ziet dan bovenstaand scherm. Om breedbeeld in te stellen klikt u op beeld, normaal,

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

6. Foto s en geluid binnenhalen

6. Foto s en geluid binnenhalen 175 6. Foto s en geluid binnenhalen Om een diashow te maken heeft u foto s nodig. U kunt daarvoor gebruik maken van kant-en-klare foto s op de vaste schijf. Maar u kunt ook zelfgemaakte foto s binnenhalen

Nadere informatie

Windows Moviemaker. 1. Waar te vinden? Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1

Windows Moviemaker. 1. Waar te vinden? Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1 Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1 Windows Moviemaker 1. Waar te vinden?... 1 2. Stap 1: Elementen op de regietafel leggen... 2 3. Stap 2: Samenstellen... 3 4. Stap 3: Bewerken... 3 4.1. Video effect weergeven....

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Magix foto s op CD & DVD

Magix foto s op CD & DVD Magix foto s op CD&DVD 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Magix foto s op CD & DVD Stefan Cruysberghs www.scip.be Maart 2004 Magix foto s

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om

Nadere informatie

StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over.

StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over. StriderMediaMagic zet uw 8mm smalfilm over. Heeft u ook nog een stapel van die oude super8, single8 of dubbel8 filmspoelen liggen? Vaak nog in het bekende gele envelopje waarin ze door de ontwikkelcentrale

Nadere informatie

Adobe Premiere Elements 7

Adobe Premiere Elements 7 Adobe Premiere Elements 7 1. System requirements: 1.8GHz processor with SSE2 support; 3GHz processor required for HDV or Blu-ray; dual-core processor required for AVCHD Microsoft Windows XP with Service

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.1 Datum: 27-03-2009 2009-03-27 1 van 17 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 De voorbereiding... 3 2.1 WindigiPet

Nadere informatie

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online

Online videobewerking: 1. Offline vs. Online Online videobewerking: 1. Offline vs. Online... 1 2. WeVideo... 2 2.1. Inloggen... 2 2.2. Een nieuw project starten... 3 2.3. Media Importeren... 5 2.4. OPDRACHT... 7 2.5. Publiceren... 8 BIJLAGE: Videobestanden

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

Foto s op DVD met Magix

Foto s op DVD met Magix Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 7 2 Leer c.q. opdracht(en) 1e Cursusdag... 7 2.1 Installeren van Magix Foto s op CD en DVD, versie 8.... 7 2.2 Opdracht 1, Installeren programma... 7 2.3 Enkele Tips... 7

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Muziek downloaden. PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012

Muziek downloaden. PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012 PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012 Muziek downloaden kan op verschillende manieren en bij verschillende diensten. In deze presentatie proberen we uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Formaten Verschillende

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie...

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie... Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Stations, mappen en bestanden 9 1.1 Naar de verkenner 9 1.1.1 Beeld 9 1.1.2 Het actieve station 10 1.2 Structuur van een station 11 1.2.1 Mappen en bestanden 11 1.2.2 Bestanden

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

2. Persoonsgegevens en wagenpark beheren.

2. Persoonsgegevens en wagenpark beheren. 1. Inloggen Om in te loggen op de site click je eenvoudig weg op [log in] in de rechterkollom(1). Je komt dan op een pagina waar je je inlog-gegevens dient in te geven (2) en je clickt dan op Login (3).

Nadere informatie

Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis

Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis Beeldbewerking met Paint.net HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis Wat is Paint.NET? Paint.NET is een freeware beeldbewerkings programma. Paint.NET is ontwikkeld aan de Washington State University door Rick Brewster

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inhoud van de verpakking Controleer bij ontvangst van uw TVGo A03 of de volgende items werden meegeleverd met uw USB TV Super Mini-pakket. TVGo A03 Cd met stuurprogramma Afstandsbediening

Nadere informatie

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Peije van Klooster Getrouwd en 2 kinderen Kleine theorie inleiding Opname maken Monteren Delen met anderen

Nadere informatie

Foto presentaties en toepassingen 1

Foto presentaties en toepassingen 1 Foto presentaties en toepassingen 1 Foto in documenten Power Point presentatie met foto's en (video) Windows media player Windows live foto gallery/ live movie maker K-Media (Nero) Pinnacle DVD video 1

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Basis Cursus Pinnacle Studio 9

Basis Cursus Pinnacle Studio 9 Versie 1.4 Basis Cursus Pinnacle Studio 9 Algemene doelstelling: Het doel van deze basiscursus is om de cursisten bekend te maken met de algemene werking van het Pinnacle Studio montagepakket. Door middel

Nadere informatie

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 Korte inleiding over de opstart en het eerste gebruik van Windows 8 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 STAP 1 / INLOGGEN...

Nadere informatie

App: Arcsoft Showbiz. In de Windows Store verkrijgbaar: Arcsoft Showbiz Kies : Nieuw Project

App: Arcsoft Showbiz. In de Windows Store verkrijgbaar: Arcsoft Showbiz Kies : Nieuw Project App: Arcsoft Showbiz In de Windows Store verkrijgbaar: Arcsoft Showbiz Kies : Nieuw Project Kies een naam voor je project (Deze is later nog te veranderen) Nu krijg je de mogelijkheid om direct een opgenomen

Nadere informatie

- 2 - Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, 25 januari 2010 (versie 16.5)

- 2 - Copyright H. Boonstra Computer Plus Club, 25 januari 2010 (versie 16.5) Inhoud: 1 Inleiding... 6 2 Hard / Software specificatie... 7 2.1 Installatie Cursusmateriaal...8 3 Start programma.... 9 3.1 Snelkoppeling...9 3.2 Start programma d.m.v. Start / Alle programma s...9 3.2.1.1

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u:

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u: 55 3. De film monteren De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u het eerst heeft opgenomen, hoeft immers niet het begin

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling

Cupsong Videoclip. Handleiding. Link in de Kabel vzw. Doelstelling Handleiding Cupsong Videoclip 1 Leeftijd +10 Duur Auteur Doelstelling Onderwerp Benodigd materiaal Minstens 1u30 à 2u per onderdeel Tessa Goossens De jongeren bedenken en voeren zelf een idee uit. Ze leren

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Snel op weg met de PepperPlayer.

Snel op weg met de PepperPlayer. Snel op weg met de PepperPlayer. Dit is een korte leidraad voor de installatie van de PepperPlayer. Hierin wordt zo simpel mogelijk beschreven hoe u de PepperPlayer kunt instaleren. Kijk voor uitgebreide

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie