Nijn tegen. Adviescommissie JMG/Seniorenraad T.a.v. Frank Eliëns, secretaris M010 Postbus HG Nijmegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nijn tegen. Adviescommissie JMG/Seniorenraad T.a.v. Frank Eliëns, secretaris M010 Postbus HG Nijmegen"

Transcriptie

1 Nijn tegen Korte Nieuwstraat PP Nijmegen Telefoon Telefax (024) Adviescommissie JMG/Seniorenraad gemeente@nijmegen.nl T.a.v. Frank Eliëns, secretaris M010 Postbus HG Nijmegen Postbus HG Nijmegen Datum Ons kenmerk Contactpersoon JZ10/ Stijn van Cleef 1 NOV Onderwerp Datum uw brief Doorkiesnummer Advies Verordening Wmo en Jeugdhulp (024) Geachte leden, Op 2 november jl. heeft u een gevraagd advies uitgebracht over het voorstel voor de nieuwe Verordening Wmo 2015 en Jeugd, waarvoor dank. In deze brief reageren wij op uw advies. Wij volgen in de beantwoording de volgorde van uw advies. Dat betekent dat wij eerst zullen ingaan op uw opmerkingen over het persoonsgebonden budget. Daarna komen uw puntsgewijze opmerkingen aan de orde. Persoonsgebonden budget Het persoonsgebonden budget (pgb) kan aan cliënten worden toegekend als zij in staat zijn om hun belangen te behartigen die bij een pgb komen kijken. Recente ha ndhavingszaken hebben uitgewezen dat cliënten hier lang niet altijd toe in staat zijn. Dit is aanleiding voor het college om de bekwaamheid van pgb-houders indringender te toetsen en te beoordelen. Hetzelfde geldt voor de toetsing op de kwaliteit van pgb-ondersteuning. U stelt dat in de Wmo 2015 het pgb een gelijkwaardige vorm van zorgverstrekking is, in tegenstelling tot de Jeugdwet. Naar de letter van de wet klopt deze constatering, al brengt de rechter de nodige nuancering aan' en wordt het pgb in beide gevallen gezien als een gelijkwaardig alternatief voor een naturaverstrekking.2 Het college hecht meer aan de bekwaamheid en die speelt een rol in de pgb's op grond van beide wetten. Het college heeft kennisgenomen van de experimenten met betrekking tot pgb's, maar heeft op dit moment geen intentie om een soortgelijk experiment in Nijmegen uit te voeren. 1 Zie bijv. Rb Overijssel 29 september 2017, ECLI:NL:RBOVE: Zie bijv. Kamerbrief 17 maart 2016, kenmerk J.

2 1 Puntsgewijs Advies 1 Seniorenraad toevoegen als advies verlenend orgaan. Overgenomen. Advies 2 Omschrijven wat een algemene voorziening is en baken het goed af In de tekst vóór het advies lijken de begrippen 'algemene voorziening' en 'algemene gebruikelijke voorziening' door elkaar te worden gebruikt. Een algemene voorziening is een aanbod van diensten of activiteiten dat, zonder voorafgaand onderzoek naar de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van de gebruikers, vrij toegankelijk is en dat is gericht op maatschappelijke ondersteuning of jeugdhulp. In de Jeugdwet wordt dit aangeduid als een overige voorziening. Deze omschrijving is opgenomen in de verordening. Een Algemeen gebruikelijke voorziening is een voorziening waarvan, gelet op de omstandigheden, aannemelijk is dat de cliënt daarover, ook als hij geen beperkingen had, zou (hebben kunnen) beschikken. Deze omschrijving is opgenomen in de verordening. Dit begrip laat zich niet verder afbakenen, omdat dit een op de persoon toegespitste toets moet zijn. Voorzieningen laten zich niet in algemeenheid bestempelen als algemeen gebruikelijk. Advies 3 Inkomen noemen als criterium en dat meenemen bij het bepalen wat algemeen gebruikelijk is. Het is niet aan het college om te bepalen welke factoren betrokken worden bij de beoordeling of een voorziening voor de persoon van de aanvrager algemeen gebruikelijk is. Rechtspraak schrijft voor dat een voorziening voor een persoon van de aanvrager algemeen gebruikelijk is als is voldaan aan de volgende voorwaarden:3 - De aanvrager zou ook over de voorziening hebben kunnen beschikken als hij geen beperkingen zou hebben; - De voorziening is in de regulier handel verkrijgbaar; - De voorziening behoort, gelet op maatschappelijke normen, tot het gangbare bestedingspatroon van de aanvrager. 3 O.a. CRvB 24 februari 2016, ECLI:NL:CRVB:2016:614.

3 2 In het laatste criterium is gegeven dat het inkomen van de aanvrager een rol moet spelen in de beoordeling, zij het niet op detailniveau (maar op het niveau van het bestedingspatroon). Een verdergaande rol voor de financiële situatie van de aanvrager, is in het stelsel van de Wmo 2015 alleen weggelegd als de aanvrager betwist dat hij de voorziening kan betalen.' Advies 4 Omschrijf duidelijk het onderscheid tussen de verschillende voorzieningen die onder het begrip 'voorliggende voorziening' zouden kunnen vallen en stel er regels voor op. Het begrip voorliggende voorziening moet naar de mening van het college gebruikt worden naar zijn doel, namelijk aangeven dat de bewuste voorziening een probleem oplost en daarmee voorafgaat aan de toekenning van een nnaatwerkvoorziening. Daarmee is ook gegeven dat niet vooraf is aan te geven wat een voorliggende voorziening is, dit moet per zaak worden bekeken. Advies 5 Wijzig lid p conform bovengenoemde opmerking Dit advies wordt om bovengenoemde redenen niet opgevolgd. Procedureel is van belang om tot uitdrukking te brengen dat de oplossing voorafgaat aan een maatwerkvoorziening. Dat is de essentie. Of dit een andere wettelijke regeling of een algemene voorziening is, is daarbij van ondergeschikt belang. Advies 6 Begrip cliënt conform beschrijving in verordening gebruiken of de begripsomschrijving wijzigen. Het begrip 'cliënt' is een samenvoeging van de wettelijke definities en is niet ter vrije invulling voor de gemeenteraad. Advies 7 Formulering van 'ingezetene' herzien. In de Jeugdwet wordt namelijk het woonplaatsbeginsel gehanteerd. De definitie van ingezetene heeft om die reden ook alleen betrekking op maatschappelijke ondersteuning. De passage over de Jeugdwet en de individuele voorziening betreft een verschrijving en dient te worden geplaatst achter het begrip `maatwerkvoorziening'. Dit zal worden aangepast. Advies 8 In dit artikel de begripsomschrijving waarnaar verwezen wordt opnemen. Daarnaast een begripsomschrijving van een familiegroepsplan (Jeugdwet) opnemen. 4 Rb Gelderland 1 november 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:

4 3 Besloten is om niet zozeer het begrip, maar de ratio leidend te maken. Beide wetten kennen namelijk een plan dat als doel heeft om cliënten grip te geven op hun eigen procedure. Het is belangrijk om dat een plaats te geven in de procedure, de naam is daarbij van ondergeschikt belang. Om die reden wordt er in de procedure gesproken van de mogelijkheid om de hulpvraag te beschrijven. Ter verduidelijking is in de definitieve versie de parallel getrokken met het persoonlijk plan op grond van de Wmo Advies 9 De begrippen zelfredzaamheid, samenredzaamheid, zelfregie, participatie, gebruikelijke hulp en medezeggenschap ook opnemen in de begripsbepalingen en definiëren. In artikel 17 zijn deze begrippen bij de kwaliteitseisen opgenomen. Artikel 2 Kan een hulpvraag door de partner gemeld worden? Nee, juridisch kan een melding alleen worden gedaan door of namens de cliënt. I n het tweede geval moet de vertegenwoordiger kunnen aantonen dat hij inderdaad namens de cliënt mag optreden. Dat betekent uiteraard niet dat met een dergelijke melding in de praktijk niets gebeurt. Het kan aanleiding zijn voor het wijkteam om met de cliënt in contact te treden, maar zij mag hulp of contact vervolgens afhouden. Is elke jeugdhulpaanbieder op de hoogte van de gemeentelijke pgb-regeling en kan de jeugdhulpaanbieder de burger met een ondersteuningsvraag ook de maatwerkvoorziening als pgb verstrekken, indien gewenst? Voor gecontracteerde jeugdhulpaanbieders is het geen verplichting om ook als pgb-aanbieder beschikbaar te zijn. Die vraag kan in zijn algemeenheid niet worden beantwoord. Artikel 3 Advies 10 'Voor het onderzoek' vervangen door 'binnen zeven dagen voorafgaande aan het onderzoek mondeling of schriftelijk'.

5 4 Het is onwenselijk om dergelijke termijnen in het algemeen dicht te timmeren in de verordening. Soms beginnen onderzoeken vrij snel, gelet op de urgentie. Dan zou hier al niet meer aan voldaan kunnen worden. Als mensen zich hebben aangemeld voor een keukentafelgesprek via de Stip ontvangen ze een ontvangstbevestiging met een folder over het keukentafelgesprek en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden, zie SWT-Nijmegen.pdf. In deze folder, en ook op de website van de Stips/Sociaal Wijkteams wordt onder meer gewezen op dat we graag zien dat vertrouwde mensen uit de omgeving aanwezig zijn bij het gesprek. Ook wordt in de folder en op de website gewezen op de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning. Artikel 4 Advies 11 Beter omschrijven wat wordt verstaan onder persoonlijk plan en familiegroepsplan. Hierbij is aangesloten bij de wettelijke rol die deze plannen hebben in de procedure. Artikel 5 Advies 12 Toevoegen: gesprekspartner is ook degene door of namens wie de melding is gedaan dan wel diens vertegenwoordiger. Binnen 7 dagen voorafgaande aan het gesprek brengt het college of de andere organisatie de burger schriftelijk en mondeling op de hoogte van: de mogelijkheid voor gratis onafhankelijke ondersteuning door welke persoon en instantie; de mogelijkheid om iemand mee naar het gesprek te nemen; wat het doel is van het gesprek met de gespreksagenda zoals vermeld in artikel 5.2; hoe de burger zich het beste kan voorbereiden op het gesprek; dat er een verslag gemaakt wordt van het gesprek; dat de burger zijn opmerkingen aan het verslag kan toevoegen en wat de status is van dit verslag. Tijdens het gesprek wordt de hulpvrager geïnformeerd over de eigen bijdrage en deze wordt ook in het verslag opgenomen. Zie antwoord op advies 10. Als de uitkomst van het keukentafelgesprek leidt tot toekenning van een Wmo-maatwerkvoorziening worden cliënten gewezen op de eigen bijdrage. De gesprekspartner is altijd de cliënt, dit staat nu al in artikel 5. De eerste fase van de procedure moet echter naar de concrete situatie kunnen worden ingericht met vertrouwen voor de professional. Het past niet in deze flexibiliteit om de gestelde passage op te nemen. Artikel 6 Advies 13 Tekst aanvullen met: en maken onderdeel uit van het verslag.

6 5 Deze suggestie wordt overgenomen. Artikel 7 Waarom zijn artikel 7 lid 1 tot en met 4 niet van toepassing op een aanvraag van gesloten jeugdhulp? Deze procedure loopt in het begin niet via het college. Artikel 8 Bij artikel 8 lid 3 sub b, wat moet worden verstaan onder 'langdurig'? Dit begrip is afkomstig uit de Wnno 2007 en is bedoeld ter afbakening met de hulpmiddelen-uitleen van de zorgverzekeraar. Artikel 9 Advies 14 Toevoegen: 'voldoende' verminderd Deze opsomming is overgenomen uit de wet. Het past niet om deze in de verordening op te rekken. Waarom valt tijdelijk verblijf LVB niet onder beschermd wonen? Tijdelijk verblijf van LVB kan soms wel vijf jaar duren. Waarom hebben zij niet, net als mensen met GGZ-problematiek, het recht om zich te vestigen waar zij dat willen? Tijdelijk verblijf LVB kopen we sinds medio 2017 in en is bedoeld voor mensen die via training zelfstandig kunnen gaan wonen (en dus niet in aanmerking komen voor de Wet langdurige zorg), maar voorlopig nog een beschermde woonomgeving nodig hebben. Deze taak is toegevoegd aan de Wmo, omdat de betreffende doelgroep tussen wal en schip dreigde te vallen. In de Verordening is opgenomen dat deze voorziening alleen beschikbaar is voor inwoners van Nijmegen, aangezien deze taak inclusief budget is toebedeeld aan individuele gemeenten. Bovendien gaat het om een tijdelijke voorziening, en dus niet om een definitieve woonplek waarvoor in beginsel vrijheid van vestiging geldt. Hierin onderscheidt Tijdelijk verblijf LVB zich van beschermd wonen GGZ, waarin mensen vaak langdurig(er) verblijven. Beschermd wonen is in beginsel niet-woonplaatsgebonden, hoewel hierover wel landelijk is afgesproken dat gemeenten bij toelating kijken naar lokale binding.

7 6 Bovendien blijkt dat (nog) niet alle gemeenten tijdelijk verblijf LVB hebben georganiseerd en we willen voorkomen dat cliënten uit het hele land zich kunnen wenden tot Nijmegen voor deze voorziening. Op deze manier voorkomen we een aanzuigende werking en kunnen we er voor zorgen dat de voorziening beschikbaar blijft voor inwoners van Nijmegen. Advies 15 Burgers met een LVB-beperking, die niet in Nijmegen wonen kunnen een beroep doen op tijdelijk verblijf in Nijmegen. Als de betrokkene ingezetene is van een andere gemeente zouden de kosten verhaald kunnen worden op de andere gemeente. Voor de achtergrond van deze beleidskeuze wordt verwezen naar de bovenstaande reactie. Het college ziet geen rechtsgrond waarop de kosten op een andere gemeente verhaald kunnen worden. Overnemen van dit advies zou afbreuk doen aan bovenstaande motivering. Lid 2 b: waarom worden ADL-clusterwoningen hierbij genoemd? Zijn Fokuswoningen geen ADLclusterwoningen? Voor Fokuswoningen worden gewoon woonvoorzieningen verstrekt. Voor Fokus-woningen worden inderdaad roerende, niet-nagelvaste voorzieningen verstrekt. ADL- clusterwoningen zullen uit deze passage worden verwijderd. Advies 16 Hieraan toevoegen: 'ziekte' Overgenomen. Artikel 11 Advies 17 Actuele verklaring omtrent gedrag zou voor alle zorgaanbieders en zorgverleners moeten gelden. Ook voor zorg in natura. Dit opnemen in artikel 17.6 waar nu staat dat een verklaring omtrent gedrag geëist kan worden. Door dit als algemene eis op te nemen zou dit voor iedereen gelden. Ook de ouder die zorg levert aan zijn of haar kind. Het is niet wenselijk om dit zo algemeen op te leggen. Juist bij natura-zorg wordt deze eis daarom in de inkoopvoorwaarden opgenomen.

8 7 Wat voegt lid 4j toe ten opzichte van a en b? J. betreft de daadwerkelijke zorg en niet de beheer- of bemiddelingskosten. Geeft lid 7 het college de mogelijkheid tarieven aan te passen zonder overleg met de raad? Alleen voor wat betreft indexering. Anders zou de verordening ieder jaar moeten worden aangepast. Artikel 12 Waarom worden in de verordening niet dezelfde eisen gesteld aan natura-professionals zoals die voor pgb-professionals gelden? Deze verordening heeft nu juist als doel om de eisen aan pgb- en natura-professionals meer op één lijn te krijgen. Enkele aanvullende eisen voor pgb-aanbieders zijn echter onoverkomelijk omdat het systeem afwijkt van natura. Advies 18 Lid 5 eindigen met: en in het uiterste geval de aanbieder uitsluiten in het kader van een pgb. Vermoedelijk wordt gedoeld op wat inmiddels lid 6 is geworden. Hier is de uitsluiting in opgenomen. Artikel 13 Het eerder gegeven antwoord van het college op de adviezen d.d. 12 januari 2016 geldt nog steeds. Artikel 14 Hoe verhouden deze teksten zich tot elkaar? Het staat de cliënt vrij om zijn pgb te laten beheren door een professional. Deze dienst mag alleen niet betaald worden uit het pgb, nu dit geld uitsluitend bedoeld is voor zorg. Dit impliceert dat als cliënten een professional inhuren voor het beheren van een pgb dit zelf of anderszins moeten financieren. Advies 19

9 8 Wekelijks vervangen door 1 keer per maand. Dit zal worden aangepast. Artikel 17 Advies 20 Lid 3: bij te dragen in plaats van invulling geven. Dit advies wordt opgevolgd. Advies 21 Of moet hier staan: De zorgaanbieder dient invulling te geven aan toegankelijkheid van de zorg voor zijn doelgroepen (in plaats van alle). Bedoeld is dat de zorg toegankelijk is voor doelgroepen ongeacht de achtergrond (etniciteit, seksuele geaardheid, etc.). We wijzigen deze passage in: zorgaanbieders dienen invulling te geven aan diversiteitsbeleid en cultuursensitief werken. Artikel 18 Waarom wordt in lid 1 en lid 3 alleen gesproken over preventieve ondersteuning van jeugdigen en niet over de hele jeugdhulp? Overige jeugdhulp is onderworpen aan rijkstoezicht. Artikel 19 Advies 22 Lid 2 toevoegen 'opzettelijk of verwijtbaar'. Als een voorziening of recht ten onrechte is verstrekt, is het zaak om de situatie in overeenstemming te brengen met hoe het behoort te zijn. Daarbij speelt verwijtbaarheid geen rol. Dit wordt beoordeeld bij de beslissing of wel of niet wordt teruggevorderd wat ten onrechte is verstrekt. Advies 23 Toevoegen: het bestaansminimum van betrokkene dient te allen tijde gegarandeerd te worden.

10 9 Om het bestaansminimum van mensen te garanderen hebben we een algemene regeling over de beslagvrije voet. Deze regeling dient ook bij verrekening gerespecteerd te worden. Het is niet wenselijk om dat per regeling te herhalen. Artikel 20 Opmerking Voorheen kregen personen die eerder een mantelzorgcompliment hadden ontvangen een brief met een oproep om je aan te melden voor het compliment als je aan de criteria voldeed. Die brief is afgelopen jaar niet verstuurd. Voor kregen mensen die vanuit de AWBZ zorg en/of ondersteuning kregen, met name in de vorm van Verzorging & Verpleging, een brief van de SVB. De SVB kon dit doen omdat zij over informatie beschikten van de klantgroep die dergelijke ondersteuning voor een minimum aantal uren per week ontvingen en daarmee ook voldeden aan de criteria van het imantelzorgcompliment. De gemeenten zijn vanaf wel verantwoordelijk voor de waardering van haar mantelzorgers, maar beschikken niet over (achtergrond) informatie waaruit blijkt dat iemand voldoet aan de criteria. De functies Verpleging & Verzorging worden immers vanuit de Zorgverzekeringswet geleverd. De (vele) zorgverzekeraars zijn niet in de gelegenheid om deze privacy gevoelige bestanden met anderen te delen. Om die reden is het niet mogelijk om mensen vooraf gericht te informeren over de mogelijkheid van het Mantelzorgcompliment. Artikel 23 Advies 24 In beide artikelen ook aanbieders van jeugdhulpvoorzieningen toevoegen. Dit advies wordt niet overgenomen. De Jeugdwet geeft ons geen bevoegdheid om hier iets van te mogen vinden. Artikel 25 Advies 25 Toevoegen: ook ingezetenen vroegtijdig in de gelegenheid te stellen om voorstellen voor het beleid betreffende jeugdhulp te doen. Dit advies wordt overgenomen. Artikel 26

11 10 Advies 26 Lid 3, een overgangsperiode/gewenningsperiode is wenselijk, met name voor mensen die hun aanvraag onder de oude verordening hebben ingediend. Het is niet gezegd dat de oude verordening voor iedereen gunstiger is. Daar waar toepassing van deze verordening tot onbillijke gevolgen leidt, kan het college altijd afwijken van deze bepaling. Bijlage 2 Wordt er een onderscheid gemaakt tussen bijdrage en eigen bijdrage? In deze paragraaf wordt de suggestie gewekt dat je geen (eigen) bijdrage voor een individuele vervoersvoorziening zoals een scootmobiel hoeft te betalen. In artikel 8 wordt de maximale eigen bijdrage voor een scootmobiel en andere individuele vervoersvoorzieningen benoemd. Hoe zit dit? Hiermee werd gedoeld op het persoonsgebonden budget dat in plaats van collectief vervoer wordt verstrekt. De formulering is onduidelijk op dit punt, het is aangepast. Opmerking Gemist wordt dat de eigen bijdrage niet hoger kan zijn dan de totale kosten van de voorziening. Dit is opgenomen in artikel 16 lid 3 van de verordening. Opmerking Gemist wordt dat de hulp in het huishouden wel door kan lopen als de partner zelf ook een Wnno- indicatie heeft. De partner is daarmee zelf rechthebbende, dit spreekt voor zich. Bijlage 3 Opmerking Lid 4 b: hier staat dat het plan perspectiefgericht moet zijn. Dit is te beperkt. Doelen kunnen ook zijn stabilisatie en continuering van de huidige situatie of voorkomen dat een situatie verslechtert. Deze bepaling brengt tot uitdrukking dat er een concreet plan moet zijn met de cliënt centraal. Als stabilisatie of voorkoming van erger de reële doelen zijn in het geval van een cliënt, verzet deze bepaling zich daar niet tegen.

12 11 Opmerking In deze bijlage staat dat de zorgaanbieders dienen te werken met deskundig personeel en kwalitatieve goede zorg moeten bieden, waarin de cliënten zijn netwerk centraal staan. Sommige mensen echter betrekken hun ondersteuning via een pgb niet via een zorgaanbieder, maar via een particulier persoon. Wat is de impact van deze bijlage op het inhuren van particuliere personen? Kwalitatief goede zorg staat centraal in de relatie tot de cliënt. Ook als de cliënt zijn ondersteuning uit het sociaal netwerk betrekt, zal het college er op toezien dat er sprake is van een adequate oplossing en goede kwaliteit. Advies 27 Inhoudelijke huiswerkbegeleiding zou in het kader van bijzondere kosten wel vergoed moeten kunnen worden in het kader van pleegkinderen met een OTS of ondervoogdij. Dit advies vraagt enig uitzoekwerk. We komen hier zo snel mogelijk per mail op terug. Waarom wordt HHT voor mantelzorgers gemaximeerd tot 6 uur en wordt een eigen bijdrage gevraagd van 8 euro per uur? En als deze voorziening noodzakelijk is voor mantelzorgers waarom wordt hij dan niet meer verstrekt als het geld wat hiervoor bestemd is op is? De HHT is een regeling met een plafond. We werken in een domein met veel open einde regelingen met bijkomende financiële risico's. Daarom is er bewust gekozen om deze regeling een regeling met een plafond te laten. De afgelopen jaren is er zeer beperkt gebruik gemaakt van deze regeling. Met het huidige beschikbare budget is er voldoende ruimte om het bestaande gebruik in stand te houden en deze uit te breiden door actieve aanbieding bij (overbelaste) ma ntelzorgers. De maximering op 6 uur per 4 weken blijft zoals het was. Argumenten hiervoor zijn: de huishoudelijke hulp is ter ontlasting en hoeft niet de volledige huishouding over te nemen; verhoging van het maximaal te verzilveren vouchers maakt dat er potentieel minder mantelzorgers kunnen worden bereikt. Het tarief van de HHT vouchers is verhoogd van 6 naar 8. Argumenten hiervoor zijn: een tarief van 8 per uur is nog steeds fors lager dan marktconfornn; het tarief is de afgelopen twee jaar niet geïndexeerd, de hervorming van de HHT is daarvoor een mooie gelegenheid; een lager tarief zou betekenen dat er minder vouchers beschikbaar zijn en minder mensen kunnen worden bereikt.

13 12 Advies 28 Cliënten zijn vaak kwetsbare burgers, die niet zelf in de gaten houden wanneer hun voorziening afloopt en niet zonder die voorziening kunnen functioneren. Advies is dat het SWT hen 8 weken voor afloop van de voorziening hen een brief stuurt. Drie maanden voorafgaand aan de afloop van een Wmo- of Jeugdhulpvoorziening versturen wij een herinneringsbrief naar cliënten. Advies 29 Specialistische begeleiding niet maximeren tot 1 jaar, maar laten doorlopen zolang het nodig is (om erger te voorkomen). Ook bij deze richtlijn is altijd maatwerk mogelijk. Maximering tot één jaar specialistische begeleiding is het uitgangspunt waar in het begeleidingsplan naar toegewerkt moet worden. Goed gemotiveeerd kan na één jaar altijd afgeweken worden van deze richtlijn. Advies 30 In de landelijke beleidsregel levensduur woonvoorzieningen staat een afschrijving voor badkamers van 25 jaar, terwijl in de beleidsregels van de gemeente Nijmegen een kortere termijn staat. Advies om de richtlijn in de landelijke beleidsregels aan te houden. De termijn uit de beleidsregel is overgenomen uit het "Beleid huurverhoging na woningverbetering", vastgesteld door het Overleg Voorzitters Huurcommissies van 7 juli In de rechtspraak is inmiddels ook gehonoreerd dat aansluiting wordt gezocht bij dit beleid. Advies 31 In natura kan een indicatie voor beschermd wonen afgegeven worden voor 3 jaar, als het een pgb betreft voor 2 jaar. Advies is om de duur van de indicatie voor natura en pgb gelijk te trekken naar 3 jaar. Dit advies nemen wij niet over gezien de kwetsbaarheid van de doelgroep. Advies 32 Op blz 52 van de beleidsregels houdt de gemeente Nijmegen zich niet aan jurisprudentie over dit onderwerp. Het advies is om de jurisprudentie op dit terrein te volgen.

14 13 Over dit punt zijn uitgebreidere vragen gesteld door uw commissie. Deze zullen separaat beantwoord worden. Het staat u vrij om in een later stadium met een uitgebreider advies ten aanzien van de beleidsregels te komen. Hoogachtend, college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, drs. H.M.F. Bruis Burgemeester Gemeentesecretaris

Onderwerp: gevraagd advies verordening en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2018

Onderwerp: gevraagd advies verordening en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2018 College van burgemeester en wethouders Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Onderwerp: gevraagd advies verordening en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2018 Nijmegen 2 november 2017 Graag

Nadere informatie

Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom Wordt

Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom Wordt B17-024245 Leeswijzer Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 De Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 is gewijzigd op basis

Nadere informatie

Versie 17 juni 2015. Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015

Versie 17 juni 2015. Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015 Versie 17 juni 2015 Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015 Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum op 30-06-2015 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Prijzen voor te leveren diensten

Prijzen voor te leveren diensten Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2018 Nr. 1000350 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening)

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) 1. Algemene toelichting 1.1 Inleiding Deze verordening geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Registratie code : 14B.02305 *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 2 Vormen

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) Het college van burgemeester en wethouders van Almere, BESLUIT: Vast te stellen navolgende Nadere regels tot wijziging (tweede wijziging) van de Nadere regels verordeningen Jeugdwet en Wmo Artikel I: De

Nadere informatie

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Tijdens de kamerrondebespreking

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad, Samenvatting: Wijziging Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015

Raadsvoorstel. Geachte raad, Samenvatting: Wijziging Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015 Raadsvoorstel Nummer: 169728 Behandeld door: Mw. I. Lesschen Afdeling Financiën Datum: 26 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015 Stuk(ken) ter inzage: Collegevoorstel

Nadere informatie

Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015.

Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015. Nadere regels jeugdhulp Hof van Twente 2015 Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015. Burgemeester en wethouders van Hof van Twente;

Nadere informatie

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015

TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 TOELICHTING op de Verordening voor het wijzigen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Urk 2015 Algemene toelichting Hieronder worden gewijzigde artikelen van de Verordening genoemd.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Rigtergroep

Raadsinformatiebrief Rigtergroep Embargo tot 5 september 2017, 17:45 uur Onderwerp Raadsinformatiebrief Rigtergroep Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 10 juli jl. is de gemeenteraad geïnformeerd

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Nr. 83924 31 december 2014 Regeling PGB jeugdhulp Bodegraven-Reeuwijk 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018

Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 CVDR Officiële uitgave van Bergen op Zoom. Nr. CVDR605912_1 29 december 2017 Uitvoeringsbesluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Bergen op Zoom 2018 Het college van burgermeester en wethouders

Nadere informatie

*BM * BM

*BM * BM ** De raad van de gemeente Steenbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 12 maart 2019 met kenmerk BD1900141; gelet op: artikel 2.1.3, artikel 2.1.4 lid 1, lid 2, lid 3, artikel 2.1.5

Nadere informatie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015 Definitieve versie Inhoudsopgave Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vormen van jeugdhulp...

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Persoonsgebonden Budget (PGB) Jeugdhulp gemeente Zandvoort 2016

Uitvoeringsbesluit Persoonsgebonden Budget (PGB) Jeugdhulp gemeente Zandvoort 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zandvoort. Nr. 118530 29 augustus 2016 Uitvoeringsbesluit Persoonsgebonden Budget (PGB) Jeugdhulp gemeente Zandvoort 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 12 Datum: 23-3-2017 nr. 2017-1 Nadere regeling waardering mantelzorgers HBEL-gemeenten 2017-2018 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Inleiding In de wet is vastgelegd dat de gemeente een verordening dient vast te stellen met daarin de kaders voor de

Nadere informatie

Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp

Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp versie 6-24072014 De raad van de gemeente Nijkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van [9 september 2014]; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Vlissingen, 10 februari 2016. Aan de Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Geacht college, In

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr. 264157 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening Jeugdhulp gemeente Zederik 2016. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 november 2015;

Onderwerp: Verordening Jeugdhulp gemeente Zederik 2016. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; Onderwerp: Verordening Jeugdhulp gemeente Zederik 2016. Z.7519/RB.76 De Raad der gemeente Zederik; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Nummer : 10-04.2017 Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Korte inhoud : In de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE gemeenten 2017 en de verordening jeugdhulp BMWE gemeenten

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie

Verordening jeugdhulp

Verordening jeugdhulp Verordening jeugdhulp De raad van de gemeente...; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van... 2014 met nummer...; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid,

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Aanleiding voor deze notitie Op 9 maart 2017 heeft het college ingestemd met het vrijgeven van de concept verordening sociaal domein voor

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik, gelet op de artikelen 11, vierde en vijfde lid, 12, tweede, derde

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014; DE RAAD VAN DE GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid van de Jeugdwet; gezien

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Verordening Jeugdhulp gemeente Zundert 2015 Citeertitel: Verordening Jeugdhulp gemeente Zundert

Nadere informatie

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere VERSIE: Concept inspraakprocedure 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen...4 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van..

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van.. RAADSBESLUIT Onderwerp: Verordening Jeugdhulp Winterswijk De raad van de gemeente Winterswijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van.. gelet

Nadere informatie

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Openbaar Onderwerp Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Verordening jeugdhulp Utrecht 2015

Verordening jeugdhulp Utrecht 2015 Verordening jeugdhulp Utrecht 2015 De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 september 2014, nummer 14.059572; gelet op de artikelen 2.9,

Nadere informatie

Besluit jeugdhulp Gemeente Wierden 2015

Besluit jeugdhulp Gemeente Wierden 2015 Besluit jeugdhulp Gemeente Wierden 2015 HOOFDSTUK 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 2 Artikel 1. Begripsbepalingen... 2 HOOFDSTUK 2. VOORZIENINGEN JEUGDHULP... 2 Artikel 2. Algemene voorzieningen... 2 Artikel

Nadere informatie

Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017

Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Hoofdstuk 1. ALGEMEEN 3 Artikel1. Definities en begrippen 3 Hoofdstuk 2. VORMEN VAN EN TOEGANG

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 41 Datum: nr. 6

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 41 Datum: nr. 6 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 41 Datum: 6-10-2015 nr. 6 Burgemeester en wethouders van Huizen maken bekend dat zij op 29 september 2015 hebben vastgesteld de Nadere regeling

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Begripsomschrijvingen

Hoofdstuk 1 - Begripsomschrijvingen Reg.nr. INTB-18-03551 Het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal; geiet op het bepaalde in artikel 19, tweede lid, van de Verordening uitvoering Jeugdwet gemeente Oldenzaal 2015; besluit:

Nadere informatie

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 *Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Mill en Sint Hubert 2015 Datum college : 30 september 2014

Nadere informatie

Beleidsregels zorg voor jeugd gemeente Waterland Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland,

Beleidsregels zorg voor jeugd gemeente Waterland Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waterland. Nr. 106038 12 november 2015 Beleidsregels zorg voor jeugd gemeente Waterland 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland,

Nadere informatie

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn Openbaar Onderwerp Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeenten in regio Nijmegen hebben op 19 november jl. het bericht

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede de Verordening

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 1 8 MRT Brief van het college aan de raad. Onderwerp Uitvoeringsbesluit jeugdhulp pgb

RAADSINFORMATIEBRIEF VERZONDEN 1 8 MRT Brief van het college aan de raad. Onderwerp Uitvoeringsbesluit jeugdhulp pgb RAADSINFORMATIEBRIEF Brief van het college aan de raad Onderwerp Uitvoeringsbesluit jeugdhulp pgb Van de raad gevraagde actie Kennis nemen van deze informatie VERZONDEN 1 8 MRT 2015. Geachte leden van

Nadere informatie

Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede

Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede De raad van de gemeente Heemstede: gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015

Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015 Wijzigingen tekst verordening WMO 2018 t.o.v. verordening WMO 2015 Artikel Verordening Wmo 2015 Verordening Wmo 2018 Toelichting art 1 Begripsbepalingen Een aantal begripsbepalingen toegevoegd. Er ontbraken

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op de Jeugdwet 2015 en de artikelen 4 tot en met 13 van de Verordening Jeugdhulp Gemeente Marum 2015; besluiten vast te stellen de volgende NADERE

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp Molenwaard

Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp Molenwaard Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 193734 steller : Jacqueline Gadella-Molhoek portefeuillehouder : wethouder P. (Piet) Vat Onderwerp : Beleidsregels en Nadere regels jeugdhulp

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning Nadere regels

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning Nadere regels Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Nadere regels Vastgesteld op 30-06-2015 Inhoudsopgave Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2015...1 Nadere regels...1 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelet op het bepaalde in de Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag.

Artikel 6 Beslistermijn Het college beslist binnen 6 weken na 31 december 2015 op de aanvraag. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tiel. Nr. 117074 8 december 2015 Regeling mantelzorgcompliment Tiel 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op artikel 2.1.6

Nadere informatie

Nijmegen 17 september 2015

Nijmegen 17 september 2015 secretaris: F.M. Eliëns MO10, Postbus 9105 6500 HG Nijmegen f.eliens@nijmegen.nl Nijmegen 17 september 2015 Geacht college, Onlangs kregen wij de beschikking over de criteria die de gemeente heeft opgesteld

Nadere informatie

Reactie gemeente: Wij nemen dit advies over, de betreffende artikelen uit de Jeugdwet worden als bijlage bijgevoegd.

Reactie gemeente: Wij nemen dit advies over, de betreffende artikelen uit de Jeugdwet worden als bijlage bijgevoegd. Bijlage 4 Aan de raad van de gemeente Molenwaard. Betreft: Reactie op Verordening Jeugdhulp Goudriaan, 3 september 2014 Geachte leden van de raad, Hierbij onze reactie op de Verordening Jeugdhulp Algemeen

Nadere informatie

Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele voorziening ambulante Jeugdhulp Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004

Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele voorziening ambulante Jeugdhulp Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004 Nota van inlichtingen: Concept deelovereenkomst Individuele Kenmerk Bizob-2014-DB-BU-004 Vragen tot en met 15 augustus 2014 Vraag Paragraaf Vraag Antwoord nr. 1 Deelovereenkomst Individuele 14) Regionaal

Nadere informatie

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS)

Wmo 2015 op hoofdlijnen. Michiel Geschiere (VWS) Wmo 2015 op hoofdlijnen Michiel Geschiere (VWS) Doelstelling hervorming langdurige zorg Verbeteren kwaliteit Versterken zelf- en samenredzaamheid Vergroten financiële houdbaarheid 2 Wettelijke opdracht

Nadere informatie

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB

Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB B en W-nummer 15.0920; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwerp Administratief verlengen persoonsgebonden budgetten tot 1 mei 2016 / Aanleveren budgetten voor 1 november 2015 bij SVB Besluiten: 1. kennis te nemen

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016; VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE BEESEL De raad van de gemeente Beesel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1

Nadere informatie

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015

Beleidsregels Wmo. Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Beleidsregels Wmo Commissie Samen Leven 5 februari 2015 Agenda Introductie Wethouder Proces Inhoud Discussie Vervolg Taak gemeenteraad Op basis van de Wmo Kaders stellen 1. Wmo-Beleidsplan (artikel 2.1.2)

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning Waddinxveen 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning Waddinxveen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waddinxveen. Nr. 62392 5 november 2014 Verordening maatschappelijke ondersteuning Waddinxveen 2015 De raad van de gemeente Waddinxveen; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Artikel I. De verordening maatschappelijke ondersteuning Diemen wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I. De verordening maatschappelijke ondersteuning Diemen wordt als volgt gewijzigd: 3 e wijziging op de VERORDENING MAATSCHAPPEILJKE ONDERSTEUNING DIEMEN 2015 De raad van de gemeente Diemen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Besluit Jeugdhulp. Gemeenteblad 2016 nr. 15 1

Besluit Jeugdhulp. Gemeenteblad 2016 nr. 15 1 Besluit Jeugdhulp 2015 Gemeenteblad nr. 15 1 Gemeente Wijk bij Duurstede, september 2015 Gemeenteblad nr. 15 2 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede, gelet op artikel

Nadere informatie

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp A. Algemeen 1. Waarom is er gekozen voor twee aparte verordeningen

Nadere informatie

Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018

Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018 Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018 Overzicht gewijzigde artikelen: Verordening 2015 Verordening 2018 Aan het begin van de verordening is beschreven waarop de verordening

Nadere informatie

MANDAAT BESCHERMD WONEN

MANDAAT BESCHERMD WONEN MANDAAT BESCHERMD WONEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk overwegende: dat op 1 januari 2015 de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: de Wet) in werking

Nadere informatie

Nadere regeling. persoonsgebonden budget

Nadere regeling. persoonsgebonden budget Nadere regeling persoonsgebonden budget citeertitel: nadere regeling persoonsgebonden budget 2015 vastgesteld bij besluit van 17 maart 2015 Beleidsregels persoonsgebonden budget Opdrachtgever: gemeente

Nadere informatie

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 De raad van de gemeente Velsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2014 met nummer..; gelet op de artikelen 2.9,

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting

Artikelsgewijze toelichting Artikelsgewijze toelichting Wettelijk kader In de Jeugdwet en de Wmo 2015 staat over het persoonsgebonden budget (hierna te noemen PGB ): Als een cliënt (dan wel zijn ouders in geval van een jeugdige)

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2016 CVDR Officiële uitgave van Doetinchem. Nr. CVDR394384_1 17 oktober 2017 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Doetinchem 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem;

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijziging nr. 1: Hoofdstuk 1. Begripsbepaling In artikel 1 wordt aangegeven dat voor de omschrijving van de begrippen in

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018

Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018 CVDR Officiële uitgave van Steenbergen. Nr. CVDR483972_1 10 december 2018 Uitvoeringsbesluit maatschappelijke ondersteuning 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen;

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2017

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelet op het bepaalde in de Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

RAADSBESLUIT: BESLUIT:

RAADSBESLUIT: BESLUIT: RAADSBESLUIT: De raad van de gemeente Leiden: Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (raadsvoorstel 14.0091 van 2014), mede gezien het advies van de commissie gelet op de artikelen 2.2, 2.9,

Nadere informatie

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 COLLEGEBESLUIT iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 Burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland; heeft het voorstel van Welzijn van 16 december 2014 gelezen, en; gelet op de artikelen 4.1.8.

Nadere informatie

De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014;

De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014; De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid, van de Jeugdwet;

Nadere informatie

Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015

Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015 GEMEENTEBLAD Nr. 82786 30 december 2014 Officiële uitgave van gemeente Littenseradiel. Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 februari 2017;

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 februari 2017; CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR601908_1 13 april 2017 Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

- andere voorziening: voorziening op het gebied van zorg, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning of werk en inkomen, niet vallend onder de wet;

- andere voorziening: voorziening op het gebied van zorg, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning of werk en inkomen, niet vallend onder de wet; No. De raad van de gemeente Dronten, Gelezen het voorstel van het college van 26 augustus 2014, No. ; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen

Nadere informatie

Was wordt overzicht van het Besluit maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp gemeente Bunnik 2015

Was wordt overzicht van het Besluit maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Was wordt overzicht van het Besluit maatschappelijke ondersteuning en Jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Deze tabel maakt inzichtelijk hoe is omgegaan met de artikelen uit het Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging Taken van het college op grond van de Wmo 2015 Volgnr. Omschrijving bevoegdheden Gebaseerd op Bevoegd orgaan 1. Schriftelijk bevestigen van de college ontvangst van de melding en Art. 2.2 cliënt informeren

Nadere informatie

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015 VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - andere voorziening: voorziening anders dan in

Nadere informatie

Besluit Jeugdhulp. Utrechtse Heuvelrug Behorende bij de Verordening Jeugdhulp. 17 maart 2015 Afdeling. Maatschappelijke Ontwikkeling Auteur

Besluit Jeugdhulp. Utrechtse Heuvelrug Behorende bij de Verordening Jeugdhulp. 17 maart 2015 Afdeling. Maatschappelijke Ontwikkeling Auteur Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Besluit Jeugdhulp Utrechtse Heuvelrug 2015 Behorende bij de Verordening Jeugdhulp Utrechtse Heuvelrug 2015

Nadere informatie

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Bijzondere regels over het persoonsgebonden

Nadere informatie

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015

Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Inspraakrapport bij Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Den Haag 2015 Datum: 13 november 2104 Bijlage bij BSW/2014.247 Inleiding Op 29 september 2014 heeft het College van Burgemeester

Nadere informatie

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp

Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststellen reactiebrief op ongevraagd advies JMG inzake klanttevredenheid en kwaliteitsmeting huishoudelijke hulp Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 62132 4 november 2014 Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2018090 Onderwerp: Verordeningen Wmo en Jeugdhulp Programma: 4. Sociale samenhang Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie