Waterbericht van Anita, juni en juli 2016.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waterbericht van Anita, juni en juli 2016."

Transcriptie

1 Waterbericht van Anita, juni en juli Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas Commissie Watersysteembeheer, 16 juni 2016: Wateroverlast, Voorjaarsnota, GGOR landbouw Biezenloop en verdrogingsbestrijding/evz Aa Heeswijk-Dinther. De nadruk lag bij deze vergadering op wateroverlast. 4 Insprekers vertegenwoordigden met emotionele verhalen de boeren die zwaar gedupeerd zijn door de vele regen. Het is ellendig voor de mensen die het betreft. Maar het gemopper op te smalle sloten vanwege natuurdoelen, natuur is voor kikkers, landbouw om geld te verdienen, vind ik niet terecht. Een gezonde natuur is van essentieel belang voor goede voedselproductie. Met de GGOR Biezenloop worden afspraken gemaakt over de waterstand in het stroomgebied van de Biezenloop tussen Mariahout en Schijndel. Aanpak van verdroging van Wijboschbroek (een natte natuurparel ) vraagt ook om aanpassingen bij het Aa-dal nabij kasteel Heeswijk. Regionale commissie Beneden Aa: Inrichtingsplan Aa bij Heeswijk Dinther. Vergadering van het Algemeen Bestuur, 8 juli 2016: Na een jaar ben ik, samen met nog 2 fractie-ondersteuners, officieel beëdigd als burger-lid van het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas. We moesten daarbij beloven om geen giften of gunsten aan te nemen of te geven en trouw te zijn aan de Nederlandse Grondwet. Deze AB-vergadering had een uitgebreide agenda. Zelfs een paar dagen van te voren werden nog agendastukken toegevoegd. Belangrijkste onderwerp was het jaarverslag van 2015 samen met de voorjaarsnota van dit jaar. Twee onderwerpen waar de Algemene Waterschapspartij belang aan hecht waren het faunabeheerbeleid (de jacht) en evaluatie van de brand bij chemisch bedrijf Addapt in Helmond van vorig jaar. Informatie over beide onderwerpen wordt steeds maar uitgesteld.

2 Peelvenen: De Mariapeel, Deurnesche Peel en Groote Peel, vormen samen een uniek gebied op de grens van Brabant en Limburg. Het is door de EU aangewezen als waardevol natuurgebied. Het watersysteem moet worden aangepast zodat water in het gebied blijft. En wel zodanig dat cultuurhistorische waarden zo min mogelijk worden aangetast en wateroverlast in de omgeving wordt voorkomen. Deze zomer start de uitvoering van het hoogveenherstel-project Life+ Groote Peel en worden de werkzaamheden voor hoogveenontwikkeling in de Mariapeel voortgezet. Groen Dak: Vertraging van waterafvoer bij hoosbuien, minder verhard oppervlak en meer groen, betere isolatie, en hopelijk minder slijtage van het dak. Al deze zaken tellen mee bij aanleg van een laag planten op het dak. Ik ben dan ook blij met onze nieuwe dakbedekking. Bij Waterschap Aa en Maas kan je 30 % subsidie krijgen als je, samen met anderen, klimaatbestendige maatregelen neemt. De gemeente Helmond biedt zelfs 50 % subsidie voor de aanleg van een groen dak. Waterleliedag Rijn en IJssel, Utrecht. Samen Doen, Kromme Rijn, waterberging Haastrecht. Kromme Rijn bij Amelisweert waterberging Hooge Boezem achter Haastrecht Provincie Noord Brabant: Meedenken over de Nieuwe Omgevingsvisie Begin juli ontving ik van de provincie Noord Brabant een nieuwsbrief over de nieuwe omgevingsvisie. Samen met haar inwoners stelt ze nieuwe plannen op voor wonen, werken en recreëren. Er wordt gezocht naar een balans tussen beschermen en benutten van onze leefomgeving. Door middel van bijeenkomsten en sociale media worden we allen gevraagd om hierover mee te denken.

3 Algemene Waterschapspartij: De landelijke organisatie van de Algemene Waterschapspartij richt haar peilen op de toekomst. Eind volgend jaar bestaan we 10 jaar. Op weg naar de derde bestuursperiode werken we aan professionalisering van de organisatie. Voor de volgende verkiezingen denken we na over speerpunten. Met mijn eigen team van de Algemene Waterschapspartij hielden we een studiedag over de toekomst voor de Algemene Waterschapspartij, samenwerking, communicatie en oppositie voeren. Hierbij krijgen we graag ondersteuning van meer mensen. Dus: Kennis van water Hart voor natuur en Belangstelling voor waterschapsbestuur? Laat het me weten of neem contact met ons op! Informatie is onder andere te vinden op de website dè landelijke organisatie voor onafhankelijk waterschapsbestuur. IVN: Kikkerconcert, Jaarlijkse open dag bij IVN Laarbeek. Altijd weer een drukbezocht feest. Met 3 gidsen hebben we bij Beek en Donk een natuurwandeling langs de Goorloop begeleid. Achter woonwijk De Voorbeemd heeft de gemeente een natuurgebiedje ingericht naar voorbeeld van een kaart van Kleinschalig akkerland met poelen, sloten, bloemrijke velden en een boomgaard. Te zijner tijd, als het riool aan vervanging toe is, zal het regenwater van daken en straten naar dit gebied worden afgevoerd.

4 Waterwerkgroep: Broek Aa, 4 juni Prachtig grasland met poelen langs de beek. Snelle Loop: De Snelle Loop ligt langs de zuidwestgrens van Gemert. Omstreeks de 13 e eeuw gegraven als verdedigingslinie. Later is de beek doorgetrokken tot aan het defensiekanaal. Het watert af van de peelrandbreuk richting de Aa en wordt tevens gevoed met Maaswater via het Limburgse kanalenstelsel. Het extra water wordt gebruikt voor de landbouw. Voor natuurontwikkeling en verbetering van de watervoorziening voor de landbouw is het beekdal op de schop genomen. Voor vissen zijn er hindernissen weggehaald, waardoor ze weer stroomopwaarts kunnen trekken. In juli hebben we 2 keer met schepnetten in de Snelle Loop gevist. We vonden er 9 soorten vissen, (Amerikaanse) rivierkreeften, kikkers, 4 soorten slakken en een hoop waterinsecten. Boerdonkse Kampen: 2 poelen in een uithoek van Beek en Donk bezocht. Een ervan is een paar jaar geleden opgeschoond door Laarbeeks Landschap. Hier vonden we 2 soorten salamanders, kikkers en veel verschillende waterinsecten. De andere poel, 150 meter verderop, is bijna helemaal dichtgegroeid met riet. Hier minder variatie aan diersoorten: wat stekelbaarzen, verwilderde goudvissen en een enkele kever. Baars giebel (verwilderde goudvis) waterkevertje Luidruchtige kikkers: Aan de waterwerkgroep kwam het verzoek om een tuinvijver te bevrijden van te luidruchtige brulkikkers. Gelukkig bleken het gewoon groene kikkers te zijn die in de vijver zaten. Amerikaanse brulkikkers worden zo n 15 cm groot, zijn ingevoerd voor consumptie (kikkerbilletjes) en voor tuinvijvers. Ze maken veel lawaai en verdringen inheemse amfibieën door vraat en doordat ze een ziekte bij zich dragen waar andere amfibieën aan sterven. Wereldwijd worden ze hierom bestreden.

5 Overleg waterschap met natuurorganisaties. Het waterschap maakt bij monitoring van flora en fauna graag gebruik van vrijwilligers. Een tijdje terug hield ze hier een enquête over. Als vervolg erop, organiseert het waterschap nu 3 bijeenkomsten verspreid over haar gebied, samen met geïnteresseerden. 23 juni was de eerste bijeenkomst bij IVN Laarbeek. Er waren vrijwilligers gekomen uit Laarbeek, Helmond en Mierlo. Het waterschap is geïnteresseerd in planten en dieren die in Ecologische Verbindingszone s langs waterlopen voorkomen. Met name in enkele zogenaamde doel -soorten. Soorten die kenmerkend zijn voor een bepaald gebied. Maar, werd benadrukt, we moeten vooral kijken naar wat men zelf leuk vind. Het waterschap zal zelf de voor haar interessante informatie er uit selecteren. Daarnaast is de vraag hoe we de informatie aan willen leveren. Op papier, in Exel-sheets, of via een digitale app, waarbij meteen de locatie wordt geregistreerd. Aan ons de vraag, wat het waterschap voor de vrijwilligers kan betekenen. Genoemd werden: Cursussen ter verhoging van kennis, benodigde materialen zoals fuiken, terugkoppeling van aanwezige soorten, excursies. Contactpersoon bij het waterschap is Guido Atsma of evt. Marcel Cox. Onderzoeksmedewerker Waterschap Aa en Maas T M E gatsma@aaenmaas.nl Q-koorts. Proefpersonen gezocht voor deelname aan onderzoek naar het Q- koortsvermoeidheidssyndroom. In de periode van 2007 tot 2011 zijn in Oost Brabant veel mensen ziek geworden van de Q-koorts epidemie. QVS is een ziektebeeld wat gepaard gaat met langdurige en ernstige vermoeidheidsklachten en wordt gezien in 20% van alle mensen die een acute Q-koortsinfectie doormaakten. In het Radboudumc (Nijmegen) probeert men uit te zoeken waarom deze mensen klachten blijven houden. Voor dit onderzoek zijn zij op zoek naar mensen die in het verleden een acute Q- koortsinfectie hebben doorgemaakt en daar volledig van zijn hersteld. Aanvullende informatie/aanmelden Indien u interesse heeft in deelname aan dit onderzoek kunt u een sturen naar Ruud.Raijmakers@radboudumc.nl.

6 Tot slot een feestje op een wel heel aparte plek in de Ooijpolder. Koffie met gebak op een prachtig gelegen terrasje van B&B 't Roosje van Ooij en daarna picknicken op een nabijgelegen Waalstrandje. Anita Anita Slaats Damen Algemene Waterschapspartij team Aa en Maas adres:

Waterbericht van Anita, november december 2016.

Waterbericht van Anita, november december 2016. Waterbericht van Anita, november december 2016. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, Commissie Watersysteembeheer, 24 november 2016: - Afhandeling schadeclaims wateroverlast en krediet voor eerste verbeteringen

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017.

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Voor het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas bezocht ik onder andere 2 vergaderingen van de commissie Watersysteembeheer en een thema bijeenkomst

Nadere informatie

Hoeve Hartelstein, hier nog omgeven door groen, maar bij ons bezoek alleen nog een mooie tuin op het binnenterrein. Eromheen alleen maar afgraving.

Hoeve Hartelstein, hier nog omgeven door groen, maar bij ons bezoek alleen nog een mooie tuin op het binnenterrein. Eromheen alleen maar afgraving. Oktober november 2016 was een drukke periode vol met informatiebijeenkomsten. Ik heb een deel ervan bezocht. Hieronder een korte beschrijving van deze bijeenkomsten. Demonstratie Bio-raffinage: Uitpersen

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, november december 2017 (deel 2) Deltacongres: Een gezonde bodem zorgt voor meer opbrengst.

Waterbericht van Anita, november december 2017 (deel 2) Deltacongres: Een gezonde bodem zorgt voor meer opbrengst. Waterbericht van Anita, november december 2017 (deel 2) Deltacongres: Een gezonde bodem zorgt voor meer opbrengst. Symposium Biodiversiteit en Leefgebieden Noord-Brabant: Sinds een paar jaar organiseert

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Dankzij waterrad en plastic afval wat extra water voor boeren in Loosbroek en Vinkel.

Dankzij waterrad en plastic afval wat extra water voor boeren in Loosbroek en Vinkel. Waterbericht van Anita, maart 2018. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, Commissie Watersysteembeheer, 15 maart 2018 - Renovatie kunstwerken in regionale keringen: Waterdoorlaten van en naar omliggende

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, oktober 2016.

Waterbericht van Anita, oktober 2016. Waterbericht van Anita, oktober 2016. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, commissie Watersysteembeheer, 20 oktober 2016: Belangrijkste onderwerp voor de commissievergaderingen is deze maand de Programmabegroting

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan.

Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Natte natuurparels: ook uw zorg? Brabantse waterschappen en Provincie Noord-Brabant pakken verdroging natte natuurparels aan. Deze folder gaat over het herstellen van natte natuurparels in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water.

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Watersysteembeheer: (presentatie Anita 15 januari) Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Voldoende water: Stuwen, gemalen en waterinlaat, toegankelijkheid gebied d.m.v. waterlopen.

Nadere informatie

Dynamisch Beekdal. Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal. 1 Algemeen. 2 De belangrijkste maatregelen

Dynamisch Beekdal. Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal. 1 Algemeen. 2 De belangrijkste maatregelen Dynamisch Beekdal Geef de Aa op natuurlijke wijze de ruimte Inrichtingsplan Dynamisch Beekdal 1 Algemeen 2 De belangrijkste maatregelen 3 Korte beschrijving van de maatregelen 3.1 Aa krijgt weer natuurlijke

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Water in beeld Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Waterschap Brabantse Delta zorgt zowel voor de aan- en afvoer van water als ook voor de kwaliteit ervan. Zo kunnen recreanten op

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

De Peelvenen. Hoogveenherstel op het randje. Gert-Jan van Duinen en vele anderen

De Peelvenen. Hoogveenherstel op het randje. Gert-Jan van Duinen en vele anderen De Peelvenen Hoogveenherstel op het randje Gert-Jan van Duinen en vele anderen 1. Op de grens van Brabant en Limburg 2. Ontstaan rondom de Peelrandbreuk De Verheven Peel op de Peelhorst: hoog en nat De

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werken aan water. Beekbegeleidende zone: buffer en gradiënt. Beekdalbreed Hermeanderen. Hoe? HET VOLG- EN EFFECTIEVER BEHEER

Werken aan water. Beekbegeleidende zone: buffer en gradiënt. Beekdalbreed Hermeanderen. Hoe? HET VOLG- EN EFFECTIEVER BEHEER Beken stromen: traag en hele jaar door Veerkracht beekdal na een regenbui huidige situatie minder inns + minder snel optredende piekafvoeren Warschap Peel en Maasvallei beekdalbreed ingericht stroomgebied

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018 Stichting De Tuin van Sjef Jaarverslag 2018 Juni 2019 Inleiding Op 20 december 2016 is Stichting De Tuin van Sjef eigenaar geworden van de gelijknamige tuin en het bijbehorende woonhuis aan de Boulevard

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016

Welkom. Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom. maandag 26 september 2016 Welkom Evaluatie natuurontwikkeling en waterberging Geeserstroom maandag 26 september 2016 Programma 20.00 uur: 20.10 uur: 20.15 uur: 20.50 uur: 21.00 uur 21.30 uur: 21.45 uur: Welkom door Wolter Piek

Nadere informatie

Van mais naar vochtig schraalland, de teletijdmachine van Blues in the marshes

Van mais naar vochtig schraalland, de teletijdmachine van Blues in the marshes Van mais naar vochtig schraalland, de teletijdmachine van Blues in the marshes Veldwerkplaats Herstel van vochtig schraalland 14 juli 2016 Fons Mandigers Natuurmonumenten Ecologische Hoofdstructuur (Natte

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Streekfonds De Maashorst

AANVRAAGFORMULIER Streekfonds De Maashorst AANVRAAGFORMULIER Streekfonds De Maashorst Onderstaand blok niet door aanvrager in te vullen Projectnaam: Voetveer Zwanenburg Datum ontvangst Stichting: Projectcode: Paraaf ontvangst: A1 Rechtsvorm van

Nadere informatie

Schoonwatervallei Castricum Duinwater als bron voor gebiedsontwikkeling

Schoonwatervallei Castricum Duinwater als bron voor gebiedsontwikkeling Schoonwatervallei Castricum Duinwater als bron voor gebiedsontwikkeling Korte introductie Het gebied ten noorden van Castricum kampt met een overschot aan water in de winter en een tekort aan water in

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, Commissie Watersysteembeheer en commissie Beneden Aa

Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, Commissie Watersysteembeheer en commissie Beneden Aa Waterbericht van Anita, maart 2017. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas, Commissie Watersysteembeheer en commissie Beneden Aa Maatregelen Wateroverlast: De natte juni-maand van vorig jaar is nog steeds

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Toelichting ontwerp peilbesluit Zuid-Beveland-Oost Versie 1.1 Bijlagen Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Peilgebied GJP555 Afvoergebied Huidig peilgebied Oppervlakte Peilregulerend kunstwerk GAF57; Spuikom

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal

Bestuurlijke samenvatting. Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal Bestuurlijke samenvatting Laatste onderzoeksresultaten De Groote Meer op de Brabantse Wal De Groote Meer, deels gevuld met water De Brabantse Wal: een afwisselend natuurgebied met een grote variatie aan

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid. KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018

Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid. KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018 Wateroverlast, normering en aansprakelijkheid KNW Themagroep Bestuurlijk-Juridische zaken Ina Kraak, 17 september 2018 Inhoud presentatie Extreme neerslag en wateroverlast Zorgplicht waterschap en normering

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen 1. Poel in Alverna praktisch natuurbeheer Bezoek #) aan de poel in het gebied

Nadere informatie

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Inventarisatie bereikbaarheidsplan, sessie 1 Maandag 10 juni 2013, Sloperbedrijf Van Putten Angela de Vries Rob de Haas Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek

De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek Jan Timmers Landweren staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Lange tijd is het stil geweest rond deze opvallende

Nadere informatie

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel MEMO Aan: - Gemeente Gemert-Bakel Van: - Buro SRO Datum: - 20-11-2012 Onderwerp: - Watermemo De Hoef 16 Gemert Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl

Nadere informatie

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324 Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost rapportnummer 1324 Opdrachtgever Dienst Landelijk Gebied Postbus 9079, 6800 ED Contactpersoon: Dhr. T. Paternotte Opdrachtnemer Stichting

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017 Welkom! 27 juni 2017 Wateravond Noord 19.00 Inloop 19.30 Opening avondvoorzitter 19.35 Inleiding gebiedscommissie 19.45 Presentatie wateropgave Rotterdam 19.55 Presentatie Aanpak Buitenruimte Agniesebuurt

Nadere informatie

Gemeente Helmond, 15 juli 2015

Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Projectplan bij subsidie-aanvraag in het kader van de Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant 4 Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Het projectgebied

Nadere informatie

Brabants Landschap Postbus ZH Haaren Tel: Fax: KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP-

Brabants Landschap Postbus ZH Haaren Tel: Fax: KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP- Brabants Landschap Postbus 80 5076 ZH Haaren Tel: 0411-622775 Fax: 0411-623691 E-mail: info@brabants.nl Datum opmaak: 25 3-2014 -KWALITEITSIMPULS LANDSCHAP- Naam Contactpersoon : J.C. Albers : J.C. Albers

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water Nieuwkoopse Plassen Op weg naar water van topkwaliteit De Nieuwkoopse Plassen en het aangrenzende gebied vormen een prachtig natuurgebied. We werken samen met anderen aan verbetering van de waterkwaliteit

Nadere informatie

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Natte natuur voor droge voeten Marcel Vermeulen projectleider / projectcoördinator Staatsbosbeheer regio Zuid Projectenbureau initiëren, begeleiden, uitvoeren extern

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

infobulletin KEERSOPDAL over tracéalternatieven, kwaliteiten van het dal, de bedreiging hiervan, verwachtingen van burgers en de rol van de provincie

infobulletin KEERSOPDAL over tracéalternatieven, kwaliteiten van het dal, de bedreiging hiervan, verwachtingen van burgers en de rol van de provincie infobulletin KEERSOPDAL over tracéalternatieven, kwaliteiten van het dal, de bedreiging hiervan, verwachtingen van burgers en de rol van de provincie 1 INFOBULLETIN Stand van zaken De werkgroep Nieuwe

Nadere informatie

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw,

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw, De Kasteelseloop Geachte Heer/Mevrouw, In het kader van het ontwikkelen van een reconstructieplan voor de Peel biedt het Projectbureau van de Reconstructie Commissie de mogelijkheid om een z.g. Projectplan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Bijlage bij de toelichting

Bijlage bij de toelichting Bijlage bij de toelichting Inhoudsopgave Bijlagen bij toelichting 5 Bijlage 1 Watertoets 7 blad 3 van 8 blad 4 van 8 Bijlage 1 Watertoets Thema Doelstelling Realisatie Veiligheid/waterkering Wateroverlast

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren

Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren Project Operatie Steenbreek Watervriendelijk Tuinieren Bijdrage Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (Impulsregeling Klimaatadaptatie in de Stad 2018) Startbijeenkomst Op 14 november 2017 heeft de

Nadere informatie

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Gemeente Meerssen Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Het regent, het regent Steeds vaker en steeds meer! Nederland en water horen onafscheidelijk

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

(artikel en fotografie (met uitzondering van beginfoto): door Lies Visscher-Endeveld)

(artikel en fotografie (met uitzondering van beginfoto): door Lies Visscher-Endeveld) Waterdemocratie in de Havikerwaard (artikel en fotografie (met uitzondering van beginfoto): door Lies Visscher-Endeveld) Waterwandeling AWP groot succes! Waterdemocratie, wat is dat? Waterdemocratie, wat

Nadere informatie

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Amfibieën Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Inhoud Welkom / voorstellen Reptiel/amfibie? Padden / kikkers / salamanders / exoten Ziekten / plagen Poelen Wetgeving Beheer Vragen Peter Harrewijn

Nadere informatie

IVN MARK & DONGE VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN MARK & DONGE VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IIINOI3122 IVN MARK & DONGE VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Secretariaat Aan : 1) Algemeen Bestuur Waterschap Brabantse Delta *^z ~~ 2) Dagelijks Bestuur Waterschap Brabantse Delta Datum: 15

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Oude Diep

Gebiedsbeschrijving Oude Diep Gebiedsbeschrijving Oude Diep I. HET STROOMGEBIED Het waterlichaam Oude is een langzaam stromende meanderende beek. De oorsprong van deze beek ligt in het natuurgebied Mantinger Bos en Weiden. Het Oude

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Nota van zienswijzen Geanonimiseerd. Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November Waterschap Aa en Maas

Nota van zienswijzen Geanonimiseerd. Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November Waterschap Aa en Maas Nota van zienswijzen Geanonimiseerd Ontwerp-projectplan Waterwet Beekherstel en EVZ Peelse Loop Benedenloop November 2016 Waterschap Aa en Maas Nota van zienswijzen Naar aanleiding van het Ontwerp-projectplan

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 4: Beekdal van de Vleutloop

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 4: Beekdal van de Vleutloop ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

Terugkoppeling + Voorstel voor vervolg 1

Terugkoppeling + Voorstel voor vervolg 1 Terugkoppeling + Voorstel voor vervolg 1 Gebruikte input uit: Startbijeenkomst 28 februari 2018 Bijeenkomst 28 mei 2018 Digitaal Platform (februari 2018 juni 2018) Werkgroepbijeenkomsten 18 juni en 2 juli

Nadere informatie

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder Presentatie voor het Burgerkomitee 1 november 2011 Kennismaking Piet-Jan Westendorp Geboren en getogen in Scherpenzeel (Gld) Huidige woonplaats Zwolle Vrouw

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober Oscar van Zanten, okt. 2014

Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober Oscar van Zanten, okt. 2014 Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober 2014 Oscar van Zanten, okt. 2014 Waterschap De Dommel Missie Waterschap De Dommel is dé waterpartner in Midden-Brabant. Samen

Nadere informatie

Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik

Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik Verslag informatieavond 23 september 2014 aanleg natuurvriendelijke oevers in Odijk en Bunnik Op 23 september 2014 hebben Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Bunnik een inloopavond

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Advies : landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Ter attentie van Projectnummer : Commissie LKM : 211x05071 Opgesteld door

Nadere informatie

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast Westelijke Langstraat Westelijke Langstraat is van oudsher een nat gebied waar afwatering belangrijk is. Dat is duidelijk te zien aan de vele slagen

Nadere informatie

Ecologische ontsnippering in Vlaanderen: historiek en plannen voor de toekomst

Ecologische ontsnippering in Vlaanderen: historiek en plannen voor de toekomst Ecologische ontsnippering in Vlaanderen: historiek en plannen voor de toekomst Steven Vanonckelen Departement Omgeving VanonckelenS Grens NL-BE, 11 januari 2018 Leopoldsburg, 13 augustus 2018 Opoeteren,

Nadere informatie

Berg en kroute reub 6,6 km

Berg en kroute reub 6,6 km Berg en Breukroute 6,6 km Een wandelroute die Berg en Breukroute heet en niet in Zuid- Limburg of de Ardennen ligt? Dat klinkt u wellicht vreemd in de oren. Tenminste, als u nog niet bekend bent met de

Nadere informatie

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken Opbouw Vis, exoten en KRW visexoten- achtergrond en ecologie KRW-maatlatten en visexoten andere exoten (rivierkreeften) en vis signalering nieuwe visexoten Themadag exoten en de KRW 10 dec 09 Willie van

Nadere informatie

Duurzame Stad Nijmegen klimaatbestendig in 2050

Duurzame Stad Nijmegen klimaatbestendig in 2050 Duurzame Stad Nijmegen klimaatbestendig in 2050 Ton Verhoeven Adviseur Klimaatadaptatie Gemeente Nijmegen 1 Amsterdam Nijmegen Presentatie Nijmegen Klimaatbestendig in 2050 Eerste Waterplan in Nijmegen-Zuid

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 1: Beekdal van de Kleine Aa

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 1: Beekdal van de Kleine Aa ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM

Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM Download rapport: www.clm.nl/publicaties/data/671.pdf In opdracht van Staatsbosbeheer en

Nadere informatie

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260

Aannemer Boskalis aan de slag met realisatie N260 December 2016 De kom van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle- Hertog (België) heeft doorstromings- en leefbaarheidsproblemen. Om deze problemen aan te pakken werken de provincie Noord-Brabant, provincie

Nadere informatie

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006 Notitie Contactpersoon Koen Westrik en Annemarie Wolters Datum 27 februari 2007 d.d. 21/12/2006 Gemeente Bunnik gaat in nauwe samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterleidingbedrijf

Nadere informatie

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015 Monitoring bij Natuurboeren 31 maart 2015 problematiek Afname Plant- en dieren leven in het buitengebied Intensivering grondgebruik, verdroging Monitoring bij natuurboeren 2 Monitoring bij natuurboeren

Nadere informatie

Ervaringen en dilemma s

Ervaringen en dilemma s Presentatie 20-06 - 2007 1 Begrazing van smalle natuurstroken bij Ervaringen en dilemma s Mirja Kits Marcel Cox Adviseurs Ecologie Beheergebied Waterschap Aa en Maas 2 (2000km) (300km) s- s-hertogenbosch

Nadere informatie

Figuur route via google earth

Figuur route via google earth Excursieflyer PBB-dag 5 juli Aardkundige waarden rond het provinciehuis van Noord-Brabant Figuur route via google earth Start Excursie: verzamelpunt = linksvooraan parkeerterrein voorzijde provinciehuis

Nadere informatie

WATERCHECKLIST BOUWPLANTOETSERS GEMEENTEN

WATERCHECKLIST BOUWPLANTOETSERS GEMEENTEN WATERCHECKLIST BOUWPLANTOETSERS GEMEENTEN versie 2 1 oktober 2010 1.0 VERWERKEN HEMELWATER 1.1 Hydrologisch neutraal ontwikkelen 1.2 Wateropgave 1.3 Afkoppeling verharding 2.0 WATEROBJECTEN 2.1 Veiligheid

Nadere informatie

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018 Droge voeten voor Sint-Oedenerode Informatieavond 12 december 2018 Informatie-avond 19.30u Welkom (Rob van Veen) 19.40u Kansen benutten (wethouder Harry van Rooijen) 19.50u Opgave waterschap (lid DB Jac

Nadere informatie