Japanse bezetting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Japanse bezetting 1942-1945"

Transcriptie

1 Japanse bezetting De Japanse bezetting van Nederlandsch-Indie doorbreekt de koloniale verhoudingen. Japan wil het leiderschap van een Groot-Aziatische Welvaarssfeer. Aanvankelijk steunen de meeste Indonesiers de Japanners, totdat de omstandigheden in de loop van de oorlog verslechteren. De Japanners dwingen miljoenen Indonesische mannen om als Romusha te werken. Pearl Harbor Met een verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawai opent Japan op 7 december 1941 de strijd tegen de westerse mogendheden. Een dag later verklaren Amerika, Groot Britannie en Nederland (vanuit Londen) de oorlog aan Japan. Inval in Nederlands-Indie In januari 1942 overmeestert Japan het eiland Tarakan, voor de kust van Borneo, om daarna de andere eilanden van de archipel te bezetten. KNIL detachementen verweren zich. Na de slag in de Javazee, die op 28 februari eindigt met een nederlaag van de geallieerde vloot onder schout-bij-nacht Karel Doorman, landen de Japanse troepen op 1 maart op Java, het laatste bolwerk. Gevechten tussen het Japanse leger en het Koninklijk Indisch Leger (KNIL) volgen. Het KNIL capituleert op 8 maart 1942 waarna Nederlands-Indie onder Japans militair bestuur komt. De Japanners militariseren de samenleving. Jonge Indonesiers worden getraind in (para) militaire organisaties als de PETA, en komen als hulpsoldaten (heiho's) in dienst van de Japanners. De Indische regering wijkt uit naar Australie en vestigt zich in Brisbane. Ook een deel van het KNIL gaat naar Australie en bestrijdt Japan vandaar uit, samen met de Australiers. Het KNIL staat onder Amerikaans opperbevel van generaal Douglas MacArthur. De Koninklijke Marine wijkt uit naar Ceylon (het huidige SRI LANKA) Registratie Vanaf april 1942 moeten alle Nederlanders boven de 17 jaar op Java zich verplicht registreren. De Japanners onderscheiden volbloed Nederlanders, Belanda-Indo's en Indonesieers. In sommige plaatsen gebruikt men meer categorieen, waardoor willekeurige registraties ontstaan op basis van bijvoorbeeld de kleur ogen en de kleur van het haar. Krijgsgevangenen Tijdens de Tweedede Wereldoorlog worden in het Oost-Azie in de periode maart augustus 1945 ongeveer Nederlandse krijgsgevangenen geinterneerd.

2 De interneringskampen In maart 1942 begon Japan met de internering van de Europese burgers en inwoners van Indonesie in kampen. Zulke kampen hadden niet als doel een bevolkingsgroep uit te roeien, maar om ze uit de samenleving te verwijderen en zo ook eventuele spionnen. Aanvankelijk werden enkel personen geinterneerd met hoog aanzien, zoals de hogere functionarissen uit bestuur, maar al gauw werd vrijwel heel de bevolkingsgroep inclusief vrouwen en kinderen geinterneerd. Voor de vrouwen en kinderen werden aparte kampen voorzien. In totaal werden er ongeveer 1500 interneringskampen ingericht. De zuivere blanken werden voor het grootste deel geinterneerd. De meerderheid van de halfbloeden kon buiten het kamp blijven. Zij hadden weliswaar een Nederlands paspoort, maar waren volgens de Japanners Aziatisch genoeg om deel uit te maken van het `Grote Aziatische Rijk`. De slechte voeding in de kampen had tot gevolg dat ongeveer 20% van de geinterneerden het leven verloor. Toch was de mishandeling niet overal gemeengoed. Het leven buiten de kampen garandeerde overigens geen goed bestaan. Vaak was de man, de kostwinner van het huis, opgepakt en elders tewerk gesteld. De achtergebleven familieleden dienden zich maar te behelpen zonder inkomen.

3 Vrouwenkampen Direct na de binnenkomst der Japanners in maart 1942 werden in de villawijken van de grote steden huizen gevorderd voor de legering van officieren, soms hele straten. De gezinnen werden met wat lijfgoed op straat gezet. Ze moesten alles achterlaten en maar ergens een heenkomen zoeken. Nadat de mannen waren geinterneerd begon vanaf oktober 1942 voor blanke vrouwen en kinderen de gedwongen verhuizing naar "de Wijk". In alle grote steden waren woningen ontruimd, waarvan in de huizen kamers werden toegewezen aan de gezinnen: ongeveer 3m5 per persoon. In het voorjaar 1943 werden deze wijken omheind met bamboe en prikkeldraad en de poorten gesloten. Eerst bevatten deze kasmpen alleen Nederlanders, maar allengs werden meer Indo Europeanen opgeroepen tot en met "Belanda-Indo3, dat betekende dat men drie inheemse voorouders onder zijn acht overgrootouders telde. Deze laatste groep kwam in september 1943 in het kamp. De vrouwenkampen zijn aanvankelijk groter geweest dan de mannenkampen. De voortdurende zorg voor de kinderen was een zware belasting voor de moeders in de volgepropte huizen, waar menige irritatie het leven nog zwaarder maakte. In het najaar van 1943 werden uit angst voor een geallieerde invasie de vrouwen en kinderen uit Oost Java naar Midden Java gebracht in de kampen Van Soerabarka, Semarang, Ambarawa en Banjoebiroe. In het najaar van 1944 ging ook het Borneo- plan in werking. Het hield in, dat alle vrouwen en kinderen werden overgebracht naar kleinere kampen langs de kust bij mogelijke landingsplaatsen, en bij de mijnen en olievelden op Borneo, Vrouwenkampen uit Bandoeng, Buitenzorg en Solo zijn toen per trein naar kampen in Batavia, Semarang en Ambarawa overgebracht. Voor de vrouwen waren deze transporten veel zwaarder dan voor de mannen: ze moesten veel van hun bezittingen achterlaten en hadden de zorg voor de kleine kinderen. Veel van deze transporten geschiedden in de nacht, overdag stond de trein in de zon. Soms zaten zij enkele dagen in geblindeerde, overvolle en smoorhete treinen met huilende kinderen en diarhee patienten. Daarna wachtte hen een verblijf in een warmer klimaat in verlaten, intens vervuilde kampen. Een slechte behuizing, soms in houten huizen van bamboe en

4 atap, primitief en ontoereikend sanitair en zwaar werk in groentetuinen. Eten was er te weinig, maar er kon gesmokkeld worden, al was dat streng verboden en werd er onophoudelijk voor gestraft. Zelf koken was echter een probleem. Vanwege het brandgevaar was het stoken van vuurtjes verboden. Japanners waren er panisch voor, waarschijnlijk omdat een open vuur in hun eigen houten behuizing in Japan verre van veilig was. Overal in de kampen moesten steeds emmers met water en zand gereed staan. In alle kampen was het sjouwen voor de keuken van slecht brandend hakhout een weerkerende plaag. Het was ook altijd te weinig. Soms moesten de meisjes van de zaagploeg met een lange trekzaag gezamenlijk enorme bomen te lijf gaan, een werkje met grote risico's. Vanaf het najaar 1944 vielen er veel slachtoffers van ondervoeding, besmettelijke ziekten en door het ontbreken van medicijnen. Ook het ontbreken van artsen eiste zijn tol; slechts bij uitzondering kreeg een mannelijke arts toestemming om in de vrouwenkampen zieken te behandelen. Het percentage overledenen bewoog zich rond de 15%, dat waren vooral de oudere vrouwen en de allerkleinste kinderen. Het aantal slachtoffers was lager dan bij de mannen: bij de vrouwen is de wil tot overleven beslist een factor geweest, een overleven omwille van de kinderen. Sterven er moeders van jonge kinderen, dan werd de zorg van de achtergebleven wezen vaak overgenomen door religieuzen. In menig kamp hebben nonnen zich bijzonder onderscheiden door hun onbaatzuchtige inzet. Zware keuken- en tuindiensten, lijfstraffen en eetloze dagen gingen vooraf aan het einde van de oorlog. Toen kwam de onafhankelijkheidsstrijd met een terreur (bersiap), die zich in Batavia, Semarang, Ambarawa, Soerabaja en Bandoeng fel tegen deze weerloze vrouwen en kinderen zou richten.

5 Japans bordeel Begin 1944 werden meisjes uit de vrouwenkampen naar bordelen afgevoerd. In enkele kampen hebben moeders zich met succes hiertegen verzet. Ook werden meisjes door de Japanners zomaar van de straat geplukt. Toen Tokio in mei 1944 de lucht kreeg van het bestaan van deze Troostmeisjes, is er door het Japanse opperbevel een eind gemaakt. Ongeveer 100 vrouwen en meisjes zijn toen via KOTA PARIS naar het kamp KRAMAT in BATAVIA ondergebracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen. Jongenskampen Vanaf 1944 werden jongens vanaf 10 jaar (soms zelfs van 9 jaar) uit de vrouwenkampen gehaald en deels overgebracht naar zulke afzonderlijke nnieuwe kampen. Daarin werden in Midden Java toen ook de oude en zieke mannen geinterneerd die ouder waren dan 60 jaar. jongens worden bij hun moeder weggehaald corvee Dwangarbeid voor Japan Honderdduizenden mannen in de door Japan bezette gebieden zijn aan het werk gezet als dwangarbeider en dan vooral aan volstrekt zinloze, maar loodzware projecten.

6 Het beruchtst zijn twee spoorlijnen door het oerwoud die de Japanners lieten aanleggen, de Birma spoorweg en de Pakan Baroespoorweg. De Birma spoorweg liep tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyauzagat in Myanmar )Birma. In 16 maanden legden dwangarbeiders daar een lijn aan van 415 kilometer lang, door zeer onherbergzaam terrein. De Japanners keken niet op een mensenleven - de schattingen over het aantal doden lopen uiteen van tot Het merendeel waren romusha' s, werksoldaten uit de bezette landen, dwangarbeiders in feite. En daarnaast ook krijgsgevangen Westerlingen, onder wie 7000 Britten en 3000 Nederlanders. routekaart birma spoorweg spoorweg en kamp ondersteuning van dwangarbeider De Birma spoorweg heeft voor het transport nauwelijks betekenis gehad. Het grootste deel is nooit in gebruik geweest, een deel wordt nu nog gebruikt, vooral voor touristen.

7 Pakan Baroe spoorlijn op Sumatra Er was ook een vergelijkbaar project in Indonesie zelf, de Pakan Baroe spoorlijn, op Sumatra. Ook die heeft geen enkel nut gehad, en alleen maar slachtoffers geeist. In april 1943 komen de meeste romoesja s aan om aan de Pakan Baroe spoorlijn te werken. Zij hadden de belofte gekregen dat ze voor het werk betaald werden, maar in feite werkten ze als slaven. De omstandigheden waarin de krijgsgevangenen leefden waren al erbarmelijk maar die van de slaven waren nog een stuk slechter. Medische zorg was er niet en de zieken en stervenden werden aan hun lot overgelaten. Hoeveel romoesja s er moeten zijn geweest is onbekend omdat de Japanners dat niet bijhielden en na de capitulatie werden gegevens die er wel waren vernietigd. Vermoedelijk zijn het er geweest waarvan op 15 augustus 1945 nog ongeveer 5000 man leven. Dat betekent dat rond de 80% van deze contractarbeiders of slaven het niet heeft overleefd. In totaal zijn 6607 krijgsgevangenen bestemd voor de aanleg van de Pakan Baroe spoorlijn. In totaal zijn daarvan 2346 mensen omgekomen. Dat betekent dat ruim 35% van de totale inzet van de krijgsgevangenen is omgekomen. De krijgsgevangenen kregen weliswaar een iets betere behandeling dan de romousja s maar een menswaardig bestaan hadden ze niet. De aanleg van de Bakan Baroe spoorlijn was klaar op de dag dat Japan capituleerde. Op dat moment werd de laatste schroef in de spoorlijn gedraaid. De spoorlijn is echter nooit in gebruik genomen. Hiroshima: Op 6 augustus valt de "Little Boy" (een Uraniumbom) op Hiroshima mensen kwamen in een fractie van een seconde om.

8 Nagasaki: Op 9 augustus 1945 vindt het tweede bombardement plaats met de atoombom "Fat Man". Capitulatie Japan 15 augustus 1945 Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki klinkt op 15 augustus 1945, lokale tijd, door elke radio in Japan voor het eerst in de geschiedenis de stem van keizer Hirohito. De speech is een dag eerder opgenomen en wordt uitgesproken in adellijk Japans, dat voor de gewone Japanner nauwelijks is te verstaan. overgave japan De Japanse capitulatie leidde in Indonesie niet tot de vreugde taferelen die uit Nederland bekend zijn van de bevrijding. Dat kon ook moeilijk. Ten eerste was er vrijwel geen communicatie in het land, bijna niemand had een radio, nergens was betrouwbare informatie beschikbaar. Verde was de stemming er ook helemaal niet naar, de geinterneerden moetsten vooralsnog in de kampoen blijven, nog altijd onder bewaking van de Japanners. En bovendien duurde het, vooral in sommige afgelegen gebieden, vele dagen voor de melding was doorgekomen. De officiele Japanse capitulatie werd pas op 2 september 1945 in de Tokio baai getekend aan boord van het Amerikaans slagschip USS Missouri officiele overgave aan boord van de Missouri

9 De Bersiaperiode De capitulatie van Japan betekent echter geen einde aan de vijandelijkheden in de Indische archipel. Op 17 augustus 1945 wordt in de hoofdstad Jakarta door Soekarno en Hatta, de nationalistische leiders, de republiek Indonesie uitgeroepen. Maar de nieuwe republiek wordt niet door Nederland erkend. De koloniale autoriteiten proberen hun macht te herstellen, maar de komst van de geallieerden en Nederlanders laat op zich wachten. Indonesische strijdgroepen die voortkomen uit jeugdbewegingen (pemoeda's)proberen er desnoods met geweld voor te zorgen dat Indonesiers de leiding van de Japanners kunnen overnemen. Deze onafhankelijkheidsstrijd verhinderde ernstig de evacuatie van de kampen. In deze periode kwamen ook burgers die tot dan buiten de kampen waren gebleven in de zgn. republikeinse kampen terecht. De bloedige Bersiap periode (Bersiap=Indonesische voor "wees paraat") duurt tot het voorjaar van Tijdens de Bersiap periode werden in het voormalig Nederlands-Indie Nederlandse burgers geinterneerd. geweld tijdens de Bersiap periode

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben Barakkenkampen In 1951 kwamen 12.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen noodgedwongen in Nederland aan voor een tijdelijk verblijf. Ze werden opgevangen in kampen. Het woonoord in Lage Mierde was

Nadere informatie

A L G E M E E N M A A R T

A L G E M E E N M A A R T A L G E M E E N Oorlogsbron van de Maand M A A R T 2 0 1 7 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

documentaire de oorlog van eric schneider

documentaire de oorlog van eric schneider aan de slag documentaire de oorlog van eric schneider Optie 1 Bekijk de NOS-documentaire De Oorlog van Eric Schneider (38,37 min.) Optie 2 Ga door naar een thema op de volgende bladzijde. 6 thema 1 Door

Nadere informatie

Indischekamparchieven.nl

Indischekamparchieven.nl Indischekamparchieven.nl Kampen in Nederlands-Indië 1942 1948 Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Wat biedt Indischekamparchieven.nl? Op deze website kunt u met behulp van historische kaarten

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal?

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal? verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. 1 Diederik van Vleuten vertelt hier over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Wat vind je van zijn verhaal? 23 a thema

Nadere informatie

TREFWOORDEN INDISCHE DVD S

TREFWOORDEN INDISCHE DVD S TREFWOORDEN INDISCHE DVD S AANPASSING zie ook: SOCIALE AANPASSING ADEKKAMP AIK PAMIENKEKAMP AKKOORD VAN LINGGADJATI AMBARAWAKAMP AMBON AMBONNEZEN ANGSTSTOORNISSEN ATJEH [provincie in Indonesië] AUSTRALIE

Nadere informatie

Japan in de Tweede Wereldoorlog. Jesse Klever Groep 8

Japan in de Tweede Wereldoorlog. Jesse Klever Groep 8 Japan in de Tweede Wereldoorlog Jesse Klever Groep 8 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik op de volgende plekken ben geweest: Thailand bij de rivier Kwai, op Bali gedoken op de USS Liberty (Amerikaans

Nadere informatie

UITWERKING OEFENVRAGEN NEDERLAND EN INDONESIE VIER EEUWEN CONTACT EN BEINVLOEDING GESCHIEDENIS

UITWERKING OEFENVRAGEN NEDERLAND EN INDONESIE VIER EEUWEN CONTACT EN BEINVLOEDING GESCHIEDENIS UITWERKING OEFENVRAGEN NEDERLAND EN INDONESIE VIER EEUWEN CONTACT EN BEINVLOEDING VAK: NIVEAU: GESCHIEDENIS MAVO De uitgever heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Het leven in Indonesi in de Tweede Wereldoorlog

Praktische opdracht Geschiedenis Het leven in Indonesi in de Tweede Wereldoorlog Praktische opdracht Geschiedenis Het leven in Indonesi in de Tweede Wereldoorlog Praktische-opdracht door een scholier 4502 woorden 4 januari 2010 6 77 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding We hebben

Nadere informatie

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt mindmap film wo in nederlands-indië 4 even voorstellen: eric, olivier en beau schneider documentaire de oorlog van eric schneider Door de

Nadere informatie

Historische Context 2007

Historische Context 2007 Inhoud Inleiding...1 Waarom ontstond de Japanse agressie en wat waren de gevolgen?...1 Het Japanse beleid ten aanzien van de Europeanen...3 Politieke ontwikkelingen buiten de kampen...5 Het krijgstoneel,

Nadere informatie

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt inhoud introductie wat ga je doen 2 mindmap 3 introductiefilm wo 2 in nederlands-indië 4 even voorstellen: eric, olivier en beau schneider

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door I woorden 21 februari keer beoordeeld. De tweede wereldoorlog in Azië. 1. Inleiding

6,1. Werkstuk door I woorden 21 februari keer beoordeeld. De tweede wereldoorlog in Azië. 1. Inleiding Werkstuk door I. 2650 woorden 21 februari 2017 6,1 31 keer beoordeeld Vak Anders De tweede wereldoorlog in Azië 1. Inleiding Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik het een interessant onderwerp vind en

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt

werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt werkbladen thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt inhoud introductie wat ga je doen 2 mindmap 3 introductiefilm woii in nederlands-indië 4 even voorstellen: eric, olivier en beau schneider

Nadere informatie

24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover bij het Nationaal Archief terecht?

24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover bij het Nationaal Archief terecht? 24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover Jappenkampen Kort na de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en de Japanse bezetting

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Tweede wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1742 woorden 16 januari 2005 4,9 53 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1.Voorwoord Ik heb heel lang zitten wachten tot we weer een opdracht

Nadere informatie

Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd 1 Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd Cijfers Loe de Jong betreffende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië Aantal Nederlandse krijgsgevangenen Aantal

Nadere informatie

Groepsopdrachten (1)

Groepsopdrachten (1) Werkblad Groepsopdrachten (1) 1 MUURKRANT 2 Bronnenposter Je werkt in een groepje. Elke groep heeft een nummer, van 1 tot en met 6. Groep 1 werkt deze les aan opdracht 1. Groep 2 werkt aan opdracht 2 enzovoort.

Nadere informatie

1.Waarom kwamen de Nederlanders naar Indonesië?

1.Waarom kwamen de Nederlanders naar Indonesië? 1.Waarom kwamen de Nederlanders naar Indonesië? De Nederlanders kwamen vooral voor de handel naar Indonesië. Op drukke markten was van alles te koop dat in Nederland zeldzaam of onbekend was: specerijen,

Nadere informatie

Toespraak drs. Herman Kaiser, burgemeester Arnhem

Toespraak drs. Herman Kaiser, burgemeester Arnhem Toespraak drs. Herman Kaiser, burgemeester Arnhem We gaan het vandaag hebben over een oorlog van dáár. Het beeld dat de afgelopen dagen door mijn hoofd ging, toen ik mij voorbereidde op deze toespraak,

Nadere informatie

Groepsopdrachten (2)

Groepsopdrachten (2) Werkblad Groepsopdrachten (2) 3 Quiz 4 Rollenspel 5 Woordspel 6 Droomreis A) Bedenk met je groepje 4 vragen over het deel van de strip dat jullie gelezen hebben. Minstens één vraag moet over een jaartal

Nadere informatie

Groepsopdrachten (1)

Groepsopdrachten (1) Werkblad Groepsopdrachten (1) 1 MUURKRANT 2 Bronnenposter Je werkt in een groepje. Elke groep heeft een nummer, van 1 tot en met 6. Groep 1 werkt deze les aan opdracht 1. Groep 2 werkt aan opdracht 2 enzovoort.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Hoe ontwikkelde de VOC kooplieden tot bestuurders en wat zijn de gevolgen?

Hoofdstuk 1: Hoe ontwikkelde de VOC kooplieden tot bestuurders en wat zijn de gevolgen? Werkstuk door een scholier 1613 woorden 6 januari 2006 6,3 33 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Inleiding Het koloniale verleden in Indonesië speelt een belangrijke rol in de hedendagese Nederlandse

Nadere informatie

Het Indisch. Monument

Het Indisch. Monument Het Indisch Monument Voorwoord De plek waar je het Indische gedeelte van je jeugd kan doorgeven aan je nazaten Deze uitgave is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Afscheid. van Indië. Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Nationaal Archief Actueel

Afscheid. van Indië. Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Nationaal Archief Actueel Afscheid van Indië Nationaal Archief Actueel Margaret Leidelmeijer Johan van Langen Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië Nederlands-Indië, met

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

Bronbeek, 50 e herdenking, 19 augustus 2017 Vandaag is een bijzondere dag. Het is de 50 e reünie van de spoorwegveteranen. Ooit begonnen op 27 mei

Bronbeek, 50 e herdenking, 19 augustus 2017 Vandaag is een bijzondere dag. Het is de 50 e reünie van de spoorwegveteranen. Ooit begonnen op 27 mei Bronbeek, 50 e herdenking, 19 augustus 2017 Vandaag is een bijzondere dag. Het is de 50 e reünie van de spoorwegveteranen. Ooit begonnen op 27 mei 1967 met een bijeenkomst in het Kurhaus in Scheveningen.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Nederlands-Indië

Praktische opdracht Geschiedenis Nederlands-Indië Praktische opdracht Geschiedenis Nederlands-Indië Praktische-opdracht door een scholier 3682 woorden 12 mei 2016 5,8 5 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Wij houden onze praktische opdracht over

Nadere informatie

Toespraak Kees Maaswinkel, documentairemaker, op de 47e Herdenking Dodenspoorwegen WO-II d.d. 30 augustus 2014, Landgoed Bronbeek in Arnhem

Toespraak Kees Maaswinkel, documentairemaker, op de 47e Herdenking Dodenspoorwegen WO-II d.d. 30 augustus 2014, Landgoed Bronbeek in Arnhem Bronbeek, 30 augustus 2014 Wat moeten we weten? Dames en heren, In 2006 werd de Canon van de Nederlandse Geschiedenis opgesteld. Vooral bedoeld als leidraad voor het onderwijs. Men vond dat leerlingen

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOLONIALE RELATIE INDONESIË - NEDERLAND + HET INDONESISCH NEDERLANDS CONFLICT 1945 1949 1p 1 De VOC kreeg van de Staten-Generaal

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

De Molukse Emigranten

De Molukse Emigranten De Molukse Emigranten Daar het voor de Molukse militairen na de onafhankelijksoorlog van het toenmalige Nederlands-Indië erg moeilijk werd om zich daar te handhaven [zij hadden immers trouw meegestreden

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Onafhankelijkheid Indonesie

Samenvatting Geschiedenis Onafhankelijkheid Indonesie Samenvatting Geschiedenis Onafhankelijkheid I Samenvatting door een scholier 956 woorden 17 januari 2004 4,4 48 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Multatuli is de grondlegger van de ethische koers. KPM:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1993-1994 23607 Gedwongen prosf itutie van Nederlandse vrouwen in voormalig IMederlands-lndië Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

Als de taal tot stilstand komt

Als de taal tot stilstand komt 4 mei-voordracht 2019 Diederik van Vleuten Als de taal tot stilstand komt Het bericht van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 werd in kamp Bandoeng op Java pas een kleine week later bekendgemaakt.

Nadere informatie

Herdenking vanuit het oogpunt van Japanse Nakomelingen. Aya Ezawa, Universiteit Leiden

Herdenking vanuit het oogpunt van Japanse Nakomelingen. Aya Ezawa, Universiteit Leiden Indië Lezing, 8 maart 2016, Amsterdam Herdenking vanuit het oogpunt van Japanse Nakomelingen Aya Ezawa, Universiteit Leiden Mijn doel in deze lezing is een beeld schetsen van de ervaringen van Japans-Indische

Nadere informatie

Vijf slachtoffers, vier Hellships, drie concentratiekampen

Vijf slachtoffers, vier Hellships, drie concentratiekampen Vijf slachtoffers, vier Hellships, drie concentratiekampen Door Michel Fanoy, SHSJZ-herdenking, Bronbeek, 8 september 2018 Een verhaal over een omgekomen vader, zijn twee broers, de broer van mijn moeder,

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Hoofdstuk 2b5. De prijs van vrijheid

Hoofdstuk 2b5. De prijs van vrijheid Hoofdstuk 2b5 De prijs van vrijheid Cursus 1 : Vóór de oorlog Wat leer je? dat de Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918. Dat er vanaf 1929 een economische wereldcrisis was. Dat in Duitsland de NSDAP

Nadere informatie

Toespraken Indië Herdenking Amstelveen 2015

Toespraken Indië Herdenking Amstelveen 2015 Inhoud Toespraak dhr. J.C.E.M. Bouwens, Voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië...1 Toespraak mw. M.M. van t Veld, Burgemeester Gemeente Amstelveen...3 Toespraak

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog

Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog Profielwerkstuk door een scholier 3471 woorden 11 februari 2006 6,1 525 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding De meeste Nederlanders

Nadere informatie

thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start

thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start inhoud introductie 2 Oorlog in Nederlands-Indië aan de slag 4 kiezen van de documentaires thema 1 5 Door de ogen van een kind Het uitbreken van

Nadere informatie

J.R. van Nieuwkerk Haltestempels in Nederlands-Indië tijdens de oorlog

J.R. van Nieuwkerk Haltestempels in Nederlands-Indië tijdens de oorlog J.R. van Nieuwkerk Haltestempels in Nederlands-Indië tijdens de oorlog 1942 1949. Een verkorte versie van dit artikel is in oktober 2014 gepubliceerd in het maandblad Filatelie, ter gelegenheid van het

Nadere informatie

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 De Oorlog in Europa gaf Japan de gelegenheid om aan uitbreiding van haar grondgebied te werken. Japan had de ogen gevestigd op Honkong, Thailand, Malakka, de

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Van een groepsreis naar Sumatra, langs de Pakan Baroe spoorlijn, is het helaas nog niet gekomen. Wel hebben wij Pakan Baroe families voor een

Van een groepsreis naar Sumatra, langs de Pakan Baroe spoorlijn, is het helaas nog niet gekomen. Wel hebben wij Pakan Baroe families voor een Speech 2018 Het doet mij goed dat weer zoveel mensen vandaag naar Bronbeek zijn gekomen om samen stil te staan bij de slachtoffers van de Dodenspoorlijnen. Ik wil de vrijwilligers waarop wij elk jaar weer

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Bronnenboekje examen VMBO-KB 2003

Bronnenboekje examen VMBO-KB 2003 Bronnenboekje examen VMBO-KB 2003 tijdvak 1 GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING VBO-MAVO-C 300005-633-527b DE KOLONIALE RELATIE INDONESIË - NEDERLAND bron 1 E A C F

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Soekarno in de dekolonisatiestrijd van 1940 t/m 1950

Praktische opdracht Geschiedenis Soekarno in de dekolonisatiestrijd van 1940 t/m 1950 Praktische opdracht Geschiedenis Soekarno in de dekolonisatiestrijd van 1940 t/m 1950 Praktische-opdracht door een scholier 5611 woorden 18 juni 2006 6 49 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1: Inhoud 1.

Nadere informatie

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie,

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, 1. Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, Beste Veteranen, familieleden, vrienden en kennissen

Nadere informatie

De tijd van: Wereldoorlogen

De tijd van: Wereldoorlogen De tijd van: Wereldoorlogen WoI Interbellum WoII Wereldoorlog I Casus Belli (Latijn, de oorzaak van de oorlog) Wereldoorlog I Tweefronten oorlog: Oostfront/Westfront Tannenberg 1914: Bewegingsoorlog: Verdun

Nadere informatie

De ondergang van de Junyo Maru Andere Tijden 25 februari 2003

De ondergang van de Junyo Maru Andere Tijden 25 februari 2003 De ondergang van de Junyo Maru Andere Tijden 25 februari 2003 Inleiding De opvarenden September 1944: In de voormalige kazerne van het 10 e infanterie bataljon van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2008-I

Eindexamen geschiedenis havo 2008-I De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië De volgende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederlands-Indië staan in willekeurige volgorde: 1 Johannes van den Bosch introduceert

Nadere informatie

De Reis MUSEUM BRONBEEK. Dit boekje is van

De Reis MUSEUM BRONBEEK. Dit boekje is van De Reis MUSEUM BRONBEEK Dit boekje is van Welkom in Museum Bronbeek! Dit boekje gaat over museum Bronbeek. Het museum gaat over de geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië. Je kent Nederlands-Indië

Nadere informatie

VOOR HEN DIE HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN VOOR ONZE VRIJHEID CDA-BINNENMAAS Mei 2009 Binnenmaas, mei 2009 Begin 1995 werd door de CDA-fractie in een gemeenteraadsvergadering de suggestie gedaan om bij de straatnaamgeving

Nadere informatie

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 De Oorlog in Europa gaf Japan de gelegenheid om aan uitbreiding van haar grondgebied te werken. Japan had de ogen gevestigd op Honkong, Thailand, Malakka, de

Nadere informatie

Toespraken Indië Herdenking Amstelveen 2010

Toespraken Indië Herdenking Amstelveen 2010 Inhoud Toespraak dhr. B.J. Diazoni, Voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië... 1 Toespraak dhr.mr. J.H.C. van Zanen, Burgemeester Gemeente Amstelveen... 3 Toespraak

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2007 tijdvak 2 woensdag 20 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 29 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Pearl Harbor

Werkstuk Geschiedenis Pearl Harbor Werkstuk Geschiedenis Pearl Harbor Werkstuk door een scholier 1777 woorden 18 december 2002 6,5 368 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord: Op 7 December viel Japan de, op het eiland O Ahu gelegen

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

BRON 4. Serviërs die zijn verbannen uit de onafhankelijke staat Kroatië, een satellietstaat van nazi-duitsland

BRON 4. Serviërs die zijn verbannen uit de onafhankelijke staat Kroatië, een satellietstaat van nazi-duitsland BRON 4 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen mensen het slachtoffer van massa-executies, deportaties, honger, dwangarbeid, concentratiekampen en bombardementen. Vluchtelingen en bannelingen Serviërs

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

vmbo Docentenhandleiding bij De Terugkeer

vmbo Docentenhandleiding bij De Terugkeer vmbo Docentenhandleiding bij De Terugkeer HAVO 81 vmbo Inleiding HAVO De Terugkeer In de strip staat de periode 1940-1949 centraal. Planterszoon Bas keert op latere leeftijd met zijn nicht Maureen terug

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

8. Hoe zorgden de Duitsers ervoor dat levensmiddelen en eten zo eerlijk mogelijk werden verdeeld? Door het uitgeven van voedselbonnen.

8. Hoe zorgden de Duitsers ervoor dat levensmiddelen en eten zo eerlijk mogelijk werden verdeeld? Door het uitgeven van voedselbonnen. Kijkvragen (en antwoorden) bij uitzendingen 13 In de oorlog Aflevering 1: Een Stad in Brand 1. Wie was de leider van Duitsland? Adolf Hitler. 2. Wanneer viel Duitsland Nederland binnen? 10 mei 1940 3.

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal

Kwartetspel. Korte omschrijving. Lesdoelen. Lesbeschrijving. Materiaal Docentenblad Kwartetspel Korte omschrijving Door het maken en spelen van het kwartetspel leren de leerlingen spelenderwijs de betekenis van een groot aantal begrippen. Lesdoelen Leerlingen kijken al naar

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 8: Nederlands- Indië

Samenvatting Geschiedenis Module 8: Nederlands- Indië Samenvatting Geschiedenis Module 8: Nederlands- Indië Samenvatting door een scholier 1739 woorden 5 juni 2007 4 5 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Intro Indonesië moest koloniaal rijk van

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2008 tijdvak 1 dinsdag 20 mei 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

De koloniale relatie Indonesië Nederland kerndeel antwoorden

De koloniale relatie Indonesië Nederland kerndeel antwoorden De koloniale relatie Indonesië Nederland kerndeel antwoorden 1 2 1. De VOC werd opgericht in 1602. 2. Dergelijke Nederlandse nederzettingen heetten factorijen/handelsposten. De Nederlanders stichtten deze

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

NEDERLANDS-INDIË in en vlak na de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de Nederlanders, Indonesiërs en Japanners

NEDERLANDS-INDIË in en vlak na de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de Nederlanders, Indonesiërs en Japanners NEDERLANDS-INDIË in en vlak na de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de Nederlanders, Indonesiërs en Japanners Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Harry de Ridder Illustraties:

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Veel Europese landen (vooral Engeland, Frankrijk, Portugal en Nederland) veroverden veel (overzeese) gebieden, kolonies. Waarom?

Veel Europese landen (vooral Engeland, Frankrijk, Portugal en Nederland) veroverden veel (overzeese) gebieden, kolonies. Waarom? Samenvatting door Floor 1727 woorden 2 april 2014 6,5 76 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 4.1 Nationalistische bewegingen in de kolonies 1.1 Europese macht in Azië en Afrika 17 e eeuw: Veel

Nadere informatie

De oorlog in Indië. Vak/onderwerp geschiedenis, staatsinrichting

De oorlog in Indië. Vak/onderwerp geschiedenis, staatsinrichting De oorlog in Indië Vak/onderwerp geschiedenis, staatsinrichting Hardware-eisen Windows 95 of hoger, Pentium 75 MHz met 16 Mb geheugen;16 bits high color; een schermresolutie van 800 bij 600 pixels; een

Nadere informatie

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018 Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018 Wij blijven getuigen. Wat de zee ons nog altijd vertelt. Wij mogen nooit

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I De koloniale relatie Indonesië-Nederland + Het Indonesisch-Nederlands conflict 1945-1949 Gebruik bron 15. 1p 22 Wat was een gebruikelijke route van VOC-schepen naar Indonesië? A route 1 B route 2 C route

Nadere informatie

vmbo Docentenhandleiding bij De Terugkeer

vmbo Docentenhandleiding bij De Terugkeer Docentenhandleiding bij De Terugkeer HAVO VWO 81 Inleiding HAVO VWO De Terugkeer In de strip staat de periode 1940-1949 centraal. Planterszoon Bas keert op latere leeftijd met zijn nicht Maureen terug

Nadere informatie