Leerplaatsprofiel afdeling D, kinderafdeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerplaatsprofiel afdeling D, kinderafdeling"

Transcriptie

1 Leerplaatsprofiel afdeling D, kinderafdeling Inleiding Om je een duidelijk beeld te geven van de kinderafdeling, afdeling D, hebben we dit leerplaatsprofiel gemaakt. Wij hopen dat je door deze informatie een goede indruk krijgt, waardoor je je gericht kunt voorbereiden op een stage op de kinderafdeling. Organisatie Afdeling D maakt deel uit van het Centrum Kindergeneeskunde. Het Centrum Kindergeneeskunde bestaat uit de kinderafdeling en de kinderpolikliniek. Het centrum wordt aangestuurd door de centrummanager. De kinderafdeling is opgesplitst in twee units. De kinder unit en de couveuse unit. Op de kinder unit zijn twee unithoofden werkzaam, op de couveuse unit één. De kinder unit bestaat uit 18 klinische bedden en 6-8 kinderdaghospitaal bedden. De couveuse unit heeft 16 plaatsen (wiegen en couveuses), waarvan minimaal 2 voor post IC/HC. Op de couveuse unit werken een aantal kinderverpleegkundigen met neonatologie specialisatie. Stagiaires lopen stage op de kinder unit. Als je ¾ van je stageperiode goed hebt afgesloten, mag je in overleg met je werkbegeleider en unithoofden naar de couveuse unit voor een korte snuffelstage. Zorgcategorie Afdeling D is een verpleegafdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar. De klinische zorg omvat zowel geplande als acute opvang, dagbehandeling, zorgverlening aan chronische patiënten, maar biedt ook een SEH- functie aan ( niet trauma) kinderen in de leeftijdsgroep van 0 tot circa 18 jaar. De volgende zorgvragers zul je met regelmaat op onze afdeling verplegen: Zorgvragers voor en na een chirurgische / interne ingreep, onderzoek of behandeling. Zorgvragers met psychosociale problematiek. Dagbehandeling en acute opnames geeft een hoge turn-over en heeft een spoedeisend karakter. Intensieve begeleiding van patiënten en ouders/ verzorgers. De zorgduur is variabel; zowel lang als kortdurend. Zorgvisie In het KinderMCL wordt aan zieke kinderen optimale zorg geboden. Kenmerken hiervan zijn: kindgericht, snel, efficiënt, modern en toegankelijk. Daarbij horen: goed opgeleide professionals die met hun hart werken en die hun kennis op peil houden. De zorg wordt op het kind afgestemd, het belang van het kind weegt zwaarder dan andere belangen. Wij houden ons aan afspraken, met kinderen, met ouders, met elkaar en houden wachttijden daarbij zo kort mogelijk. Diagnostiek wordt vlot afgehandeld, alle betrokken professionals leveren hier hun bijdrage aan. Het kind ondergaat niet meer onderzoek dan strikt noodzakelijk. Als eenmaal vastgesteld is wat het kind nodig heeft om beter te worden, wordt dat snel in gang gezet. Kinderen liggen niet onnodig in het ziekenhuis. Kinderen worden benaderd, begeleid, verzorgd en behandeld volgens goede methoden.

2 Als besloten is dat een kind naar ons toe moet, zal het geen drempels (letterlijk en figuurlijk) ondervinden. Er is voor elk kind plaats, nee verkopen we - binnen redelijke grenzen - niet. Verpleegsysteem Per unit fungeren één á twee senior kinderverpleegkundigen als coördinator van de dagelijkse zorg, deze zorgt ook voor de dagelijkse coaching van de medewerkers op de unit en ziet toe op opnameplanning en logistieke zaken. Op afdeling D wordt gewerkt met het systeem van patiënten toewijzing en teamverpleging. Overdag zijn er twee seniors aanwezig, waardoor je dus in twee teams werkt. Dat betekent dat je als kinderverpleegkundige per dienst een aantal patiënten krijgt toegewezen, waarbij je verantwoordelijk bent voor de patiëntenzorg. Om continuïteit te waarborgen sta je meestal een aantal dagen aan een gesloten bij dezelfde patiënten gepland. Verpleegkundige verslaglegging (dossier) maakt het mogelijk dat kinderverpleegkundigen tijdens het verpleegkundig proces kunnen beoordelen op welke wijze de verpleegkundige zorg verleend is en wat de effecten van die verleende zorg zijn. Bijsturing is mogelijk ter verbetering van de kwaliteit van zorg. Bij het overdragen van de zorgvrager is informatieoverdracht nodig om te waarborgen dat de zorgverlening adequaat verloopt en op een wijze die door de zorgvrager als vloeiend wordt ervaren. Jouw inbreng is mede bepalend voor de totale zorgplanning in samenspraak en overleg met andere disciplines. Samenstelling team Op de afdeling wordt zorg geleverd vanuit een multidisciplinairteam bestaande uit: Afdelingsteam Centrummanager, unithoofden, (senior)kinderverpleegkundige, verpleegkundige in opleiding kinderaantekening, verpleegkundige (voorwerker of HBOV stagiaires), (senior) neonatologieverpleegkundige, kinderverpleegkundige in opleiding voor CCN, afdelingssecretaresses, ziekenhuisleerkracht, pedagogisch medewerkers. Medische specialisten Chirurgen, kinderartsen, KNO-arts, neuroloog, oogarts, plastische chirurgen, arts-assistenten, huisartsen in opleiding, co- en keuze co-assistenten, paramedische discipline. Medewerkers van andere ondersteunende diensten Facilitair medewerker en voedingsassistent. Zo nodig kunnen de volgende disciplines geconsulteerd worden: Diëtiste, diabetesverpleegkundige, astmaverpleegkundige, kinderfysiotherapeut, kinder-psycholoog, geestelijke verzorger en maatschappelijk werker.

3 Voorbereidingen op de stage Voordat je komt leren door te werken op afdeling D, is het in ieder geval handig om deze leerplaatsanalyse door te nemen. Gezien het specialisme is het daarnaast handig om (opnieuw) een aantal boeken open te slaan. Bijvoorbeeld m.b.t.: Interne en chirurgische ziektebeelden (denkend aan het specialisme en kinderziektebeelden), Fysiologie en anatomie van het menselijk lichaam, pre en postoperatievezorg en pijnbestrijding. Verpleegtechnische handelingen: bijvoorbeeld verzorgen van infusie, verzorgen van verblijfskatheter, verzorgen van maagsonde, injecteren, drain en wondzorg etc. Informatie boek voor stagiaires van de kinderafdeling. Leerstof die besproken en behandeld is bij de opleiding / school. Benadering van het gezonde kind in verschillende ontwikkelingsstadia. Onze verwachtingen van de student Een voorgaande stage in een klinische setting hebben afgerond. Voor NHL studenten, alle pakketten afgerond op taxonomieniveau 2. Domein kennis HBO-V stagiaires: zie bijlage. De student is verantwoordelijk voor haar/zijn eigen leerproces. Neemt hierin initiatieven. Is verantwoordelijk voor haar/zijn eigen handelen op de afdeling. Weet goed haar/zijn grenzen te bewaken en aan te geven t.a.v. verantwoordelijkheden en handelingen. Heeft een leer/werkplan, waarin de competenties staan verwerkt en de manier waarop de lerende hieraan wil gaan werken. Is verantwoordelijk voor het frequent evalueren en het vastleggen van deze gegevens. Respecteert de privacy van de patiënt en afdelingsgebonden gebeurtenissen. Meldt ongewone en ongewenste gebeurtenissen bij de werkbegeleider, opleidingsfunctionaris of unithoofd. Geeft de werkbegeleider en de afdeling naar vermogen feedback. Werkt volgens rooster alle diensten mee, zo mogelijk gekoppeld aan werkbegeleider. Neemt deel aan bijeenkomsten van de afdeling of school. Iemand die zich vooraf verdiept in de zorgaspecten van de afdeling. Wij vragen als domein kennis Ontwikkelingsfases van een kind Pasgeboren/ Zuigeling Peuter / Kleuter Schoolkind / Puber Voor elke fase Temperatuur 1. Normaalwaardes 2. Omgeving/ bad 3. Hoe reguleert een kind zijn/haar temperatuur Respiratoir 1. Normaalwaarden 2. Manier van ademen 3. Wat is afwijkend 4. Anatomie (pre/postnataal)

4 Hartfrequentie 1. Normaalwaarden 3. Anatomie ( pre/postnataal) Huidskleur 1. Normaal Voeding 1. Soorten voeding 2. Temperatuur voeding 3. Inzichten van voeding qua leeftijd 4. Anatomie maag-darmstelsel Uitscheiding 1. Normaal 2. Geur/kleur, frequentie, consistentie 3. Anatomie nieren urinewegen Psychologische ontwikkelingsfase 1. Spel/motoriek ontwikkeling, qua leeftijd wat bied ik aan Veiligheid 1. Omgeving van het kind 2. Omgeving bed/ aankleedkussen en kleding 3. Rondom bed 4. Weglopen Sociaal 1. Ouderverenigingen 2. Verschillende culturen 3. Link tussen lichamelijke klachten/psychische klachten met sociale belasting Kennis van de volgende ziektebeelden Benauwdheidklachten: pneumonie, CARA en Rs virus Diabetes Sepsis Gastro-enteritis / dehydratie Huilbaby ADHD, Autisme Retardatie Syndroom van Down Appendectomie Fracturen Heupluxatie Tonsillectomie en adenotomie Liesbreuk Epilepsie Commotio Brandwonden Vergiftiging Kinderziektes: mazelen, waterpokken, bof, kinkhoest, vijfde en zesde ziekte (hoe ziet het eruit, wat zijn de complicaties en inentingschema)

5 Wij bieden Een begeleiding afgestemd op jouw behoefte / leerproces. De ruimte om onder begeleiding alle facetten van het vak te leren voor zover het binnen de afdeling mogelijk is. Rol werkbegeleider Op onze afdeling krijg je drie werkbegeleiders toegewezen. Deze werkbegeleiders zijn gediplomeerd kinderverpleegkundige die deskundig zijn in het begeleiden van leerlingen / stagiaires. Jouw vaste werkbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de totale begeleiding en voor de beoordeling tijdens en aan het einde van jouw praktijkleerperiode. In de dagelijkse praktijk wordt soms gebruik gemaakt van de begeleiding door collega teamleden. Stagiaires zijn in principe gedurende 9 weken boventallig. Verder verwijzen we je naar het stuk Informatie voor stagiaires van de kinderafdeling wat voor aanvang van de stage wordt toegezonden. Regels rondom stagerooster In principe wordt je als stagiaire ingepland in zowel dag als avonddiensten en ook in het weekend. Nachtdiensten kunnen op verzoek een keer meegedraaid worden. De verschillende diensten zijn: A uur B uur P uur RV roostervrij We verwachten van je dat je in uniform op de afdeling aanwezig bent op deze tijdstippen. Contact Wij hopen dat dit leerplaatsprofiel bijdraagt aan de beeldvorming van je toekomstige leer / stageplek. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met de opleidingsfunctionaris. Die is te bereiken via Afdeling Opleidingen, telefoonnummer: Tot ziens op onze verpleegafdeling. Teamleden verpleegafdeling D Medisch Centrum Leeuwarden ( MCL)

Leerplaatsprofiel Afdeling L interne geneeskunde

Leerplaatsprofiel Afdeling L interne geneeskunde Leerplaatsprofiel Afdeling L interne geneeskunde Inleiding Met dit leerplaatsprofiel willen wij je een duidelijk beeld geven van afdeling L: inwendige geneeskunde. Met ingang van mei 2014 is de afdeling

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS

KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS KINDERGENEESKUNDE IN HET FRANCISCUS GASTHUIS FRANCISCUS GASTHUIS Kindergeneeskunde in het Franciscus Gasthuis Het Franciscus Gasthuis heeft deze folder over de gang van zaken op de polikliniek en kliniek

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling; patiënten

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied kinderverpleegkundige

Nadere informatie

Afdeling B Longziekten

Afdeling B Longziekten U bent opgenomen op afdeling B van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling B maakt deel uit van het Centrum voor longziekten. Deze folder brengt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling,

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling met 26 bedden, voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling;

Nadere informatie

WELKOM OP DE AFDELING ORTHOPEDIE, KEEL-, NEUS- & OORHEELKUNDE, KAAKCHIRURGIE, PLASTISCHE CHIRURGIE EN ANESTHESIE

WELKOM OP DE AFDELING ORTHOPEDIE, KEEL-, NEUS- & OORHEELKUNDE, KAAKCHIRURGIE, PLASTISCHE CHIRURGIE EN ANESTHESIE WELKOM OP DE AFDELING ORTHOPEDIE, KEEL-, NEUS- & OORHEELKUNDE, KAAKCHIRURGIE, PLASTISCHE CHIRURGIE EN ANESTHESIE 623 Inleiding Tijdens een ziekenhuisopname komt er veel op u af. Deze folder is samengesteld

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Locatie ETZ Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Kabouterrijk 1 Van NICU naar post IC/HC 1 Wie zijn betrokken bij de zorg van

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Dagbehandeling, Tilburg

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Dagbehandeling, Tilburg Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Dagbehandeling, Tilburg Beschrijving van de verpleegafdeling Afdeling dagbehandeling vormt samen met afdeling 2 in Waalwijk een behandelcentrum. De afdeling is te vinden

Nadere informatie

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers.

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Afdeling M Hoofdhalsoncologie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt u op de hoogte

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Chirurgie A & B

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Chirurgie A & B Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Chirurgie A & B Beschrijving van de zorgeenheid/ verpleegafdeling Op de derde verdieping van het beddenhuis van locatie Tilburg zit bouwlaag Chirurgie gevestigd. Chirurgie

Nadere informatie

De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK)

De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) 00 De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) Uw kind wordt tijdelijk opgenomen voor een onderzoek of behandeling. Dit is voor u en uw kind een ongewone gebeurtenis. Uw kind komt in een totaal nieuwe

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU Beschrijving van de verpleegafdeling De verpleegafdeling PAAZ/Medisch Psychiatrische Unit (MPU), is een specialistische afdeling die deel uitmaakt van de zorgeenheid

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling PAAZ/MPU Beschrijving van de verpleegafdeling De verpleegafdeling PAAZ/Medisch Psychiatrische Unit (MPU), is een specialistische afdeling die deel uitmaakt van de zorgeenheid

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Neurologie

Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Neurologie Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Neurologie Beschrijving van de verpleegafdeling Afdeling Neurologie is een specialistische verpleegafdeling. De afdeling maakt deel uit van zorgeenheid neurologie van

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Noorderbreedte. Welkom bij Noorderbreedte!

Leerplaatsprofiel Noorderbreedte. Welkom bij Noorderbreedte! Leerplaatsprofiel Noorderbreedte Welkom bij Noorderbreedte! Beste stagiair, Leuk dat je geïnteresseerd bent in een stage bij Noorderbreedte! We hebben vele locaties en vele stagemogelijkheden. In dit document,

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE Informatie afdeling Interne geneeskunde, MDL en Chirurgie

INTERNE GENEESKUNDE Informatie afdeling Interne geneeskunde, MDL en Chirurgie INTERNE GENEESKUNDE Informatie afdeling Interne geneeskunde, MDL en Chirurgie Informatie afdeling Interne geneeskunde, MDL en Chirurgie Hartelijk welkom op de afdeling Interne Geneeskunde, Maag- Darm-

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling B2

Welkom op verpleegafdeling B2 Welkom op verpleegafdeling B2 Klinische Geriatrie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U (of uw naaste) bent opgenomen op de verpleegafdeling B2 van het Albert Schweitzer

Nadere informatie

Opname op de interne afdeling

Opname op de interne afdeling Patiënteninformatie Opname op de interne afdeling rkz.nl De internist vond het nodig om u op te nemen en heeft dat met u besproken. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Kind & Jeugd

Welkom op de afdeling Kind & Jeugd Welkom op de afdeling Kind & Jeugd De visie van afdeling Kind en Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Op afdeling Kind en Jeugd zullen patiënt, ouders, verzorgers, gezin en zorgprofessionals samen zorg dragen.

Nadere informatie

Opname op de afdeling interne geneeskunde

Opname op de afdeling interne geneeskunde Opname op de afdeling interne geneeskunde De internist vond het nodig om u op te nemen en heeft dat met u besproken. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname

Nadere informatie

Verpleegafdeling chirurgie D2

Verpleegafdeling chirurgie D2 Verpleegafdeling chirurgie D2 Hoofddorp Welkom op de verpleegafdeling chirurgie D2 in Hoofddorp. Een opname in het ziekenhuis is voor u geen gewone situatie. Wij proberen uw verblijf op de afdeling zo

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Geriatrie

Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Geriatrie Leerplaatsprofiel verpleegafdeling Geriatrie Beschrijving van de verpleegafdeling Afdeling Geriatrie is een specialistische afdeling die deel uitmaakt uit zorgeenheid Geriatrie. De afdeling is gelokaliseerd

Nadere informatie

LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN

LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN LEIDRAAD KWALIFICERING CHIRURGIE BIJ KINDEREN IN ALGEMENE ZIEKENHUIZEN 2007 Deze notitie is tot stand gekomen vanuit een samenwerkingsverband tussen onderstaande verenigingen en secties: NVKCh SKAZ SCK

Nadere informatie

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond Afdeling M Hoofdhals-oncologie KNO Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie 1 Inleiding U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt

Nadere informatie

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren

Nadere informatie

ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009)

ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009) ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING AAN EN INGREPEN BIJ KINDEREN (2009) DEFINITIES A Kind WGBO (bijlage 1): Kinderen tot 12 jaar hebben geen recht te beslissen over medische handelingen die henzelf aangaan.

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

Opname op de longafdeling

Opname op de longafdeling Opname op de longafdeling De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet prettig: u voelt zich niet

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit Patiënteninformatie Welkom op stroke unit 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU)

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens de opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts of

Nadere informatie

Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg

Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg Verpleegafdeling E30: Medische Oncologie, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Palliatieve Zorg In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname of dagbehandeling op afdeling Medische

Nadere informatie

Afdeling B Longziekten

Afdeling B Longziekten U bent opgenomen op afdeling B van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling B maakt deel uit van het Centrum voor longziekten. Deze folder brengt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling,

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Opname op de longafdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Opname op de longafdeling rkz.nl De longarts vond het nodig om u op te nemen. Tijdens een opname gebeurt er veel en er komen heel wat mensen bij u langs. Een opname is meestal niet

Nadere informatie

Medisch Psychiatrische Unit (MPU)

Medisch Psychiatrische Unit (MPU) Inleiding In 2006 heeft de afdeling MPU zijn deuren open gedaan. Het doel van de afdeling is om zorg te dragen voor een hogere efficiëntie en doelmatigheid van de zorg voor patiënten met lichamelijk en

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Cardiologie

Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Cardiologie Leerplaatsprofiel Verpleegafdeling Cardiologie Beschrijving van de verpleegafdeling Afdeling cardiologie is een afdeling waar hoofdzakelijk zorgvragers liggen opgenomen met een aandoening aan het hart.

Nadere informatie

Afdeling Kort Verblijf

Afdeling Kort Verblijf Afdeling Kort Verblijf Ziekenhuis Gelderse Vallei Het team van C2 afdeling Kort Verblijf heet u van harte welkom. Wij streven naar goede kwaliteit van zorg, patiëntgerichtheid en professionaliteit. Duidelijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Brandwondencentrum

PATIËNTEN INFORMATIE. Brandwondencentrum PATIËNTEN INFORMATIE Brandwondencentrum 2 PATIËNTENINFORMATIE Brandwondencentrum Door middel van deze folder wil het Brandwondencentrum (BWC) van het Maasstad Ziekenhuis u als patiënt of naaste informeren

Nadere informatie

Stage bij de Dienst Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC

Stage bij de Dienst Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC Stage bij de Dienst Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. KINDERAFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp en triage

Spoedeisende Hulp en triage Spoedeisende Hulp en triage Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Laurentius Ziekenhuis. Op de afdeling SEH komen dagelijks 40 tot 70 patiënten. Een kwart van deze personen wordt met de

Nadere informatie

Afdeling B Longziekten

Afdeling B Longziekten U bent opgenomen op afdeling B van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling B maakt deel uit van het Centrum voor longziekten. Deze folder brengt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling,

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op verpleegafdeling C3. Bij Bureau Opname heeft u het

Nadere informatie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling U van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling U maakt deel uit van het Centrum voor algemene chirurgie. Deze folder brengt u op de hoogte van de

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken. Beroepstaak E. Niveau Gevorderd 2

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken. Beroepstaak E. Niveau Gevorderd 2 OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken Beroepstaak E Niveau Gevorderd 2 Datum: Juni 2012 Cohort: 2012-2013 KD: 2009-2010 INLEIDING

Nadere informatie

Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie

Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie U bent opgenomen op de afdeling Chirurgie, Orthopedie of Traumatologie van Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze afdelingen, de medewerkers

Nadere informatie

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op verpleegafdeling C3. Bij Bureau Opname heeft u het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op verpleegafdeling C10 van HMC Westeinde. In deze folder vindt u informatie over uw verblijf op deze afdeling. Uiteraard kunt u bij vragen ook

Nadere informatie

Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1

Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1 Cardiologie/neurologie AFDELINGSINFORMATIE P1 AFDELING P1 U bent of wordt opgenomen op de afdeling P1. In deze folder leest u meer over onze afdeling, hoe wij werken en hoe een dag ongeveer verloopt. De

Nadere informatie

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis Abe Meininger UMCG Vergrijzing, multimorbiditeit en chronische zorg Zorgcomplexiteit neemt toe Te hoge kosten,

Nadere informatie

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE 1034 Inleiding Een ziekenhuisopname is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis, waar in korte tijd veel op u afkomt. Met behulp van deze afdelingsfolder hopen wij

Nadere informatie

Afdeling Speciële Chirurgie

Afdeling Speciële Chirurgie Afdeling Speciële Chirurgie Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling Speciële Chirurgie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op deze afdeling. Neem altijd uw

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling B2

Welkom op verpleegafdeling B2 Welkom op verpleegafdeling B2 Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling B2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Vóór uw opname heeft u al het boekje Welkom in ons ziekenhuis

Nadere informatie

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven:

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven: Ons Streven: Kwalitatief goede en veilige zorg Dichtbij en makkelijk toegankelijk Duurzaam en tegen lagere kosten 24/7 beschikbaar, dan ook Dokterswacht bestaansrecht! Wie sturen de patiënten: Huisartsen

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C2

Welkom op verpleegafdeling C2 Welkom op verpleegafdeling C2 Locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Welkom op verpleegafdeling C2 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Oktober 2014 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid... 4 2.1.1. Voorstelling

Nadere informatie

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC

Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Stage bij de Dienst Diëtetiek, Maatschappelijk Werk en Patiëntenservice van het LUMC Het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren

Nadere informatie

Inwendige 1. Infobrochure studenten

Inwendige 1. Infobrochure studenten Inwendige 1 Infobrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 3 2 Pathologieën en behandelingen 4 3 Meest voorkomende verpleegactiviteiten 4 3.1 Algemeen en specifiek voor de afdeling 4 4 Multidisciplinaire

Nadere informatie

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center (MPC) voor klinische patiënten 1. Welkom 3 2. Voor welke patiënten is de MPU bedoeld? 3 3. Wachtlijst

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D3 U bent opgenomen op afdeling D3 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Voor of tijdens deze opname heeft u

Nadere informatie

Zorgeenheid Cardiologie en Cardiochirurgie

Zorgeenheid Cardiologie en Cardiochirurgie Inleiding Deze zorgeenheid bestaat uit cardiochirurgische patiënten en cardiologische. Tevens is er een special care voor cardiochirurgische patienten die gedurende één dag, postoperatief na de IC periode,

Nadere informatie

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie. Delta Zorgboulevard. informatie voor aios

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie. Delta Zorgboulevard. informatie voor aios Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie Delta Zorgboulevard informatie voor aios Verdiepingsstage Ziekenhuispsychiatrie Delta Zorgboulevard De verdiepingsstage Ziekenhuispsychiatrie is een stage met een gevarieerd

Nadere informatie

Leerplaatsprofiel Zorgeenheid Interne Geneeskunde

Leerplaatsprofiel Zorgeenheid Interne Geneeskunde Leerplaatsprofiel Zorgeenheid Interne Geneeskunde Beschrijving van de zorgeenheid Voor de gehele zorgeenheid is er één organisatorisch manager en één medisch manager. De dagelijkse leiding op de afdelingen

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid Geriatrie 1... 4 2.1.1. Voorstelling personeel... 4 2.1.2. Aantal bedden...

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Afdeling Oost 53. Interne unit

Afdeling Oost 53. Interne unit Afdeling Oost 53 Interne unit Inleiding U wordt opgenomen op afdeling Oost 53 (Oncologie). Op onze afdeling worden patiënten met kanker behandeld. Dit gebeurt zowel tijdens een opname op de verpleegafdeling

Nadere informatie

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent

STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent STARTDOCUMENT STAGE JAAR 1 Basisdocument voor student, werk-/praktijkbegeleider en instellingsdocent Naam student: Studentnummer: Klas: SLC coach: Stageperiode leerjaar 1: Code kwartaal 3: OVKKPB01P1 Code

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7

Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7 Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7 Haarlem Zuid Welkom op de verpleegafdeling chirurgie in Haarlem Zuid. Een opname in het ziekenhuis is voor u geen gewone situatie. Wij proberen uw verblijf op de afdeling

Nadere informatie

Thoraxcentrum B2VA. Informatie over de verpleegafdeling B2, Cardiologie en Thoraxchirurgie

Thoraxcentrum B2VA. Informatie over de verpleegafdeling B2, Cardiologie en Thoraxchirurgie Thoraxcentrum B2VA Informatie over de verpleegafdeling B2, Cardiologie en Thoraxchirurgie Thoraxcentrum B2VA Welkom Welkom op verpleegafdeling B2, één van de verpleegafdelingen binnen het Thoraxcentrum

Nadere informatie

Het team bestaat uit 2 sociaal pedagogisch hulpverleners, 3 pedagogisch medewerkers en jaarlijks 2 stagiaires.

Het team bestaat uit 2 sociaal pedagogisch hulpverleners, 3 pedagogisch medewerkers en jaarlijks 2 stagiaires. Pedagogische zorg Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Het kind in het ziekenhuis 1 De pedagogische zorgvisie 2 Werkzaamheden 2 Voorbeelden werkzaamheden 3 Doelgroepen van de kinderafdeling

Nadere informatie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie U komt te liggen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie. In deze folder vindt u informatie over het verblijf op deze afdeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Pedagogische Zorg. Info voor ouders of verzorgers

Pedagogische Zorg. Info voor ouders of verzorgers Pedagogische Zorg Info voor ouders of verzorgers Wanneer het kind (leeftijd t/m 17 jaar) wordt opgenomen in het ziekenhuis wordt het omringd door zorg, waaronder de Pedagogische Zorg. In deze folder vindt

Nadere informatie

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Beroepsprofiel verzorgende IG altijd dichtbij werkt voor DE ZORG www.nu91.nl Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde Een nieuw beroepsprofiel:

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

k j J K R D J M C D R D J M

k j J K R D J M C D R D J M Koppeling leereenheden Nuzorg aan de Fase-indeling de opleiding Verpleegkundige KD 2011 en 2012 van Consortium Beroepsonderwijs Fase 1 Beroepsprestaties Werkprocessen Competenties Leereenheden NUzorg Verwerken

Nadere informatie

Verpleegkundige opleiding Niveau 4

Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Niveau 4 Verpleegkundige opleiding Welkom We willen je van harte uitnodigen om student verpleegkundige te worden in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein en Utrecht.

Nadere informatie

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd.

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. Documentgebied: Document: Status: Titel: Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt 2016 Autorisator: Beheerder Auteur: Beheerder Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. En

Nadere informatie

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl Patiënteninformatie Vakgroep Heelkunde rkz.nl Samenwerkingsverbanden De vakgroep werkt nauw samen met diverse andere vakgroepen in het ziekenhuis en heeft een structureel samenwerkingsverband met de Vrije

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Inleiding De missie van de RSS is Het realiseren van de best mogelijke kwaliteit van leven voor iedere CVA-patiënt binnen de regio Rotterdam, uitgaande

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D3

Welkom op verpleegafdeling D3 Welkom op verpleegafdeling D3 Locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Welkom op verpleegafdeling D3 U bent opgenomen op afdeling D3 van het Albert Schweitzer

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D2

Welkom op verpleegafdeling D2 Welkom op verpleegafdeling D2 Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling D2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument betreffende relatie ZorgPad, editie 2017 en Prove2Move, mei 2016 Niveau 4 Verpleegkundige

Verantwoordingsdocument betreffende relatie ZorgPad, editie 2017 en Prove2Move, mei 2016 Niveau 4 Verpleegkundige Verantwoordingsdocument betreffende relatie ZorgPad, editie 2017 en Prove2Move, mei 2016 Niveau 4 Verpleegkundige Gebaseerd op: Prove2Move, mei 2016, ISBN 978-94-6224-103-9, Kwalificatiedossier Mbo-Verpleegkundige,

Nadere informatie

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5 Departement Verpleging Studenteninfo Gipskamer 0P5 Gipskamer 0P5 1. VOORSTELLING VAN DE DIENST 1.1. Inleiding Met deze brochure willen we jou als student wegwijs maken op de afdeling zodat je stage vlot

Nadere informatie

Afdeling E Kraam/gynaecologie

Afdeling E Kraam/gynaecologie U bent opgenomen op afdeling E, kraam/gynaecologie, van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling E maakt deel uit van het Centrum voor verloskunde en gynaecologie. In deze brochure treft u informatie

Nadere informatie

De leerunit van de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

De leerunit van de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten Maag-, Darm- en Leverziekten De leerunit van de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MDL041 / De

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Body of Knowledge Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo Werkversie 0.1 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Inhoud 1 Verpleegkundige MBO basis... 3 1.1 Menselijk functioneren... 3 1.2 Methodisch handelen...

Nadere informatie

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies Dedicated Schakeljaar Vitale Functies 1. Inleiding Het schakeljaar vormt de verbinding tussen de studie geneeskunde en de vervolgopleidingen. De student leert te functioneren op het niveau van een beginnende

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

Longgeneeskunde en Oncologie

Longgeneeskunde en Oncologie Longgeneeskunde en Oncologie U bent opgenomen op afdeling Longgeneeskunde en Oncologie van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Opgenomen worden in een ziekenhuis is niet prettig. U komt niet alleen in een andere

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige is ontleend

Nadere informatie