Wie vind je een betere partner voor Eva? Ellen of Melissa? Waarom?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie vind je een betere partner voor Eva? Ellen of Melissa? Waarom?"

Transcriptie

1 Vragen Wie vind je een betere partner voor Eva? Ellen of Melissa? Waarom? Is het volgens dit verhaal het beste om je hart te volgen of om je verstand te volgen? Waarom? Wie is het vaccin in dit verhaal? Wie is de Malaria? Welke zinnen uit Losing my religion kan je koppelen aan dit verhaal? Welk personage zou dit verhaal kunnen zingen?

2 Het vaccin: Stijl

3 Controletoets kortverhaal: Het vaccin Leg de relatie uit tussen Ellen, Eva en Melissa. Bespreek de titel van het verhaal. Verklaar de laatste alinea van dit verhaal. Wat wordt hiermee bedoeld? Hoe lang duren de feiten die in het verhaal verteld worden? Geef argumentatie voor je antwoord. Op een bepaald moment in het verhaal schrikken de meeste lezers even. Die zin is ze hebben maar één dochter. Waarom is dat?

4 Hoe beïnvloedt stijl de spanning in een verhaal? In het begin: meestal veel beschrijving, we moeten ons een plaats en personages voor de geest kunnen halen. Veel gebruik van bijvoeglijke naamwoorden, langere zinnen,... In het midden: Een combinatie van - actie: korte zinnen, veel werkwoorden, minder beschrijving. - dialoog: hierdoor leren we de personages rechtstreeks kennen, zorgt voor conflict,...

5 Het vergaat stadswijken zoals mensen. Ze verschrompelen met de tijd.

6 titel? Wie of wat is Het vaccin?

7 titel? Wie of wat is Het vaccin? r. 435: Ze miste haar muziek, haar groepsleden, haar Malaria. Kenmerkend voor malaria zijn de koortsaanvallen, gepaard gaand met koude rillingen en soms braken Malaria of moeraskoorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort..

8 Oefening 11: Stijlfiguren en beeldspraak Paradox: de schijnbare tegenstelling: vb.: Sinds hij gereanimeerd werd door zijn ex-vrouw, voelde hij zich dood binnenin. Vergelijking: iets wordt vergeleken met een ander voorwerp, dier of persoon, verbonden door het woord alsof of zo als Ze is zo mooi als een roos. Metafoor: Een vergelijking zonder als, vergelijkingsgrond is hier weggelaten Ze is een roos. Anafoor: Herhalen van dezelfde beginwoorden

9 Herhaling (repetitio): Je herhaalt hetzelfde woord om er nadruk op te leggen. Vb.: Je ogen zijn vol licht. Je ogen doen me dromen. Je ogen zijn alles wat ik zie. Parallellisme: Je herhaalt dezelfde zinsbouw, maar je verandert een aantal woorden. vb.: Spreken is zilver, zwijgen is goud. Woordspeling: Spelen met de homonynie of polysemie van woorden vb. Elke keer hij een vogel zag, zette hij een vinkje op zijn blad.

10 Openingszinnen van het verhaal

11 Contrasten Ik woonde met mijn ouders, en in een buurt die toen, twaalf jaar geleden, residentieel werd genoemd maar vandaag haar elitaire status aan een ander, meer noordelijk gelegen stadsdeel heeft moeten afstaan. Het vergaat stadswijken zoals mensen. Ze verschrompelen met de tijd. En wachten tot een nieuwe generatie er weer leven inblaast.

12 Zij woonde niet bij haar ouders, maar samen met een groep mensen die alles en nog wat met elkaar deelden, en als puntje bij paaltje kwam toch vooral voor zichzelf bleken te kiezen. Haar woning lag in een buitenwijk ten oosten van de stad. De huizen van deze buurt waren smal en donker, met afgebladderde gevels en houten raamwerk dat zo verrot was dat herstellen geen zin meer had. Van voortuinen was in deze omgeving geen sprake.

13 Mijn vader hield de wereld van zijn vier kinderen graag binnen zijn lijntjes. Maar ik legde in die tijd slechts voor een enkele lijn interesse aan de dag. Tram 9 dat was de lijn die zowel door onze als door Melissa's straat reed en die onze werelden in drie kwartier tijd naar elkaar toe bracht.

14 Sinds dat vurige incident kwam op deze zolder geen enkele kaars meer binnen.

15 VUUR IS GEVAARLIJK + GEEN LICHT MEER IN OGEN MELISSA Sinds dat vurige incident kwam op deze zolder geen enkele kaars meer binnen. BEELD VOOR DE LIEFDE: PASSIONELE LIEFDE DOOFT UIT

16 Naast de drummer sloeg een basgitarist wild op de snaren van zijn Fender. Haar muzikanten vond ik overbodig. Ik zag en hoorde alleen Melissa. Door haar te zien en te horen, meende ik haar ook te voelen. Ik geloof dat ik in eerste instantie door haar enorme thuisloosheid werd getroffen. Er klopte iets niet aan Melissa. En tegelijkertijd leek alles aan haar te kloppen. Alsof er voor haar geen andere manier van `zijn' bestond dan deze. Alsof zij alleen zo, op deze ondefinieerbare en fragiele wijze, zichzelf kon zijn. Dat schisma trof mij. SCHISMA: HAAR LIEFDE IS GEBASEERD OP SCHISMA S

17 Ellens motto luidt dat een mens alle hindernissen dient te vermijden die op voorhand te vermijden zijn, Wie dat niet doet, zoekt de problemen zelf. En moet achteraf niet klagen.

18 Welke historische gebeurtenis in verhaal? Betekenis?

19 Op een dag, een tijdje na onze eerste ontmoeting, wees ik haar op de moedige Chinese student die, uit protest tegen de dictatuur, voor een rijdende legertank op het Tiananmenplein in Peking was gaan staan. Ik probeerde aan te tonen dat deze ene persoon de kijk op China had veranderd. Dat deze jongeman in zijn eentje de wereldpolitiek door elkaar had geschud. 'Niet waar, repliceerde Melissa. 'Zonder de chauffeur van de tank was hij betekenisloos geweest.

20

21 Hoe toont de stijl hier hoe hun relatie verandert? Ze sprak nooit veel. Ze balde haar woorden samen. Ze schoot ze met een katapult. Ik weet niet waar ik het lef vandaan heb gehaald. Ik was en ben niet iemand die graag in moeilijke situaties verwikkeld raakt en behoor niet tot het soort dat zich aangetrokken voelt tot alles wat excentriek is. Integendeel. (r )

22 Als ze zong en danste, als ze in haar muziek verzonk, bevond ze zich op haar juiste plaats in het leven. Tussendoor sliep ze. Ze vertelde. Over haar ouders die ze de rug had toegekeerd. Ze zweeg. Over hoe haar ouders haar de rug hadden toegekeerd. Ze lachte. Huilde.

23 Schaterlachte. Ze krijste op een hartverscheurende manier. Ze verwachtte, behalve mijn aanwezigheid, niets van mij. Ik verwachtte niets van haar. Ik was mezelf. Ik werd door Melissa niemand anders. En ook Melissa was zichzelf. Werd door mij niemand anders. Ze las gedichten aan me voor. Met haar lijzige stem die van hoog naar laag dook.

24 Als ze zong en danste, als ze in haar muziek verzonk, bevond ze zich op haar juiste plaats in het leven. Tussendoor sliep ze. Ze vertelde. Over haar ouders die ze de rug had toegekeerd. Ze zweeg. Over hoe haar ouders haar de rug hadden toegekeerd. Ze lachte. Huilde.

25 Schaterlachte. Ze krijste op een hartverscheurende manier. Ze verwachtte, behalve mijn aanwezigheid, niets van mij. Ik verwachtte niets van haar. Ik was mezelf. Ik werd door Melissa niemand anders. En ook Melissa was zichzelf. Werd door mij niemand anders. Ze as gedichten aan me voor. Met haar lijzige stem die van hoog naar laag dook.

26 Ze kroop tegen me aan. Wilde dat we 'lepelden'. Ik kuste haar. Ik kamde met mijn vingers door haar korte blonde haren. Zij liet, bewegingloos, alles toe. Heel af en toe kuste ze mij ook. Heftig en intens. Vol overgave. Die keren maakten dat ik voor altijd bij haar wilde blijven. Ze keerde zich van me af. Ze douchte.

27 Ze rookte. Ze dronk. Ze zweefde. Kwam pardoes op de grond neer. Ze schreef nummers en liedteksten. Ze verscheurde nummers en liedteksten. Ze zei dat muziek haar leven was. En dat geld haar niets kon schelen. Zo gedroeg ze zich ook. Ze droomde.

28 EVA VERLIEST ZICHZELF Door wie vindt ze zichzelf terug? (zie r )

29 Haar leven vulde haar. - Ik scheen niet aan mijn genen te kunnen ontsnappen, want zonder er bewust voor te kiezen, probeerde ik, precies zoals mijn vader ongeveer dertig jaar voordien had gedaan, het wetboek te bestuderen in een taal die pas op. de tweede plaats de mijne was. Die bezigheid bezorgde mij voldoening. Als Melissa naar mij toe kwam, miste ze haar muziek, haar groepsleden, haar Malaria. Ik had van een gelijkaardige bijwerking last: ais we enkele dagen samen hadden doorgebracht, hunkerde ik naar mijn boeken en mijn stille studie.

30 Dan geloofde ze ook dat haar muziek op een dag zou doorbreken, en dat Malaria een vaccin voor de mensheid kon zijn. Een dag later zong ze die hit van R.E.M. Met een schrijnende pijn.

31 INTERTEKSTUALITEIT Oh life, it's bigger It's bigger than you And you are not me The lengths that I will go to The distance in your eyes Oh no, I've said too much I set it up

32 INTERTEKSTUALITEIT That's me in the corner That's me in the spotlight Losing my religion = de passionele liefde van extremen Trying to keep up with you And I don't know if I can do it Oh no, I've said too much I haven't said enough

Expliciet personage: je krijgt van het personage expliciete informatie over hoe hij eruit ziet, wat hij denkt en voelt,...

Expliciet personage: je krijgt van het personage expliciete informatie over hoe hij eruit ziet, wat hij denkt en voelt,... Personages Expliciet personage: je krijgt van het personage expliciete informatie over hoe hij eruit ziet, wat hij denkt en voelt,... Impliciet personage: Je leert een personage vooral kennen door zijn

Nadere informatie

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel!

Gitaarles 10. Heel veel succes bij deze laatste les. Ik hoop dat je de vervolg cursussen Tokkelen en Barré Akkoorden ook gaat volgen. Groeten, Michel! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 1 0 G I TA A R L E S 1 0..EN ALWEER DE LAATSTE Gitaarles 10 Dit is je laatste basis gitaarles. Je gaat kennis maken met tokkelen en barré akkoorden. Dat zal absoluut een verrijking

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven door Rutger Kopland Boekverslag door een scholier 2614 woorden 13 april 2006 6,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1975

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF

DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF Tjitske trouwde opnieuw met haar grote liefde DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF LIBELLE 3-88 LIEFDE ANDERS Tjitske (55) en Martin (65) trouwden in 1991. Toen Martin verliefd werd op een ander

Nadere informatie

De wonder- baarlijke Merlijn

De wonder- baarlijke Merlijn De wonder- baarlijke Merlijn k weet niet hoe het bij jullie was, maar ik sprak al heel snel mijn eerste woordjes. Ik was niet veel meer dan een zuigeling toen ik al kon praten! Misschien was toen mijn

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Sprong in de leegte door Lydia Rood

Boekverslag Nederlands Sprong in de leegte door Lydia Rood Boekverslag Nederlands Sprong in de leegte door Lydia Rood Boekverslag door een scholier 1009 woorden 24 maart 2015 5,4 21 keer beoordeeld Auteur Genre Lydia Rood Dagboek Eerste uitgave 2005 Vak Nederlands

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Oefening op de stijlfiguren

Oefening op de stijlfiguren Oefening op de stijlfiguren 1. Welke vorm van metonymie vind je hier terug? Hij geniet ervan om mensen te kwetsen. Hij is een echte eikel. deel ipv het geheel Die kaalkop weet echt niet waarover hij spreekt.

Nadere informatie

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten. Special Edition N Achter de schermen

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten.  Special Edition N Achter de schermen Wijs & Eigen Magazine Wijs en eigen Achter de schermen Koffer vol geluk In 6 stappen een relatie met jezelf beginnen! Eigenwijze feiten Dingen die jij niet wilt horen, maar wel écht wilt weten! Special

Nadere informatie

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen?

Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? Saul probeert David te doden. Hoe reageerde de mensen in Israël op de overwinning op de Filistijnen? 1 Samuel 18:6 6 Toen David en zijn mannen terugkwamen na het verslaan van de Filistijnen, gebeurde het

Nadere informatie

De slappe lach die je gelukkig maakt

De slappe lach die je gelukkig maakt De slappe lach die je gelukkig maakt DE AVONTUREN VAN API & LOLI De slappe lach die je gelukkig maakt ISBN 978-2-9560653-1-9 First print 2017 Brussels - Belgium All rights reserved. Api & Loli De slappe

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

De ongenode. gast. enk eraan, Jim Hawkins, katten en zeemuizen brengen alleen maar ongeluk!

De ongenode. gast. enk eraan, Jim Hawkins, katten en zeemuizen brengen alleen maar ongeluk! De ongenode gast enk eraan, Jim Hawkins, katten en zeemuizen brengen alleen maar ongeluk! Dat was wat mijn grootvader zei, en de dag dat ik kapitein Bill Bones zag aankomen met zijn zware houten kist kon

Nadere informatie

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9

VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME. Gitaarles 9 GITAARLES.NL - G I TA A R LES 9 G I TA A R L E S 9 VANDAAG LEER JE DE SMOOTH VERSIE VAN HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 9 Nog maar 2 lessen te gaan en je hebt de basis van het gitaarspelen onder

Nadere informatie

Alleen ZO behaal je je doelen!

Alleen ZO behaal je je doelen! Alleen ZO behaal je je doelen! HET GROTE VERSCHIL TUSSEN HALEN & FALEN William James, een groot psycholoog en schrijver zei ooit : Je zal zelden iets proberen als je het niet voor mogelijk houdt en je

Nadere informatie

Val. Als je been slaapt en het bloed gaat weer stromen, dan doet het pijn, ken je dat? Leslie Feinberg: Een butch zingt de blues

Val. Als je been slaapt en het bloed gaat weer stromen, dan doet het pijn, ken je dat? Leslie Feinberg: Een butch zingt de blues Val Als je been slaapt en het bloed gaat weer stromen, dan doet het pijn, ken je dat? Leslie Feinberg: Een butch zingt de blues De eerste keer dat ze klaarkwam dat was in het derde weekend na die eerste

Nadere informatie

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Basisschool St. Victor, Benschop Lied: Zingend naar kerst Het wordt weer kerst. Eén kaars gaat branden, de donk re aarde licht weer op. We dromen van een nieuwe

Nadere informatie

KLIK HIER KLIK HIER Alleen ZO behaal je je doelen! HET GROTE VERSCHIL TUSSEN HALEN & FALEN William James, een groot psycholoog en schrijver zei ooit : Je zal zelden iets proberen als je het niet voor mogelijk

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Orde van dienst voor 16-06-2019 Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Bemoediging en groet Lied 217: 1, 2, 5 (De dag gaat open voor

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

De weg (Guus Meeuwis)

De weg (Guus Meeuwis) De weg (Guus Meeuwis) Ik kan nauwelijks wat zien Door de waas van m'n ogen, lijkt alles gelogen Al het mooie lijkt dood Ik heb zelfs de kracht niet, om op te geven Al wil ik het niet, het leven gaat door

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Vertaling Engels Gedicht / songteksten

Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling door een scholier 1460 woorden 23 januari 2002 5,4 399 keer beoordeeld Vak Engels Songtekst 1 Another day in paradise Artiest: Brandy & Ray J She calls

Nadere informatie

Lieve kleine jongen van (naam ouders)

Lieve kleine jongen van (naam ouders) Lieve kleine jongen van (naam ouders) 19 maart 2008 - Verwelkoming - (Naam kind), jouw naam is vandaag het eerste woord, om jou zijn we hier samen : (Naam ouders), je mama en papa, je grootouders, je tante

Nadere informatie

Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik?

Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik? Liturgie Jongerendienst zondag 13 januari 2019 Thema: Ben jij ik? Lied voor de dienst: Opwekking 573 - Heer U bent welkom We zijn hier bij elkaar Heer, U bent welkom, welkom, om de koning te ontmoeten.

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Liturgie , br R. van Swetselaar

Liturgie , br R. van Swetselaar Liturgie 19-11-2017, br R. van Swetselaar Welkom en afkondigingen Votum en Groet Zingen Hemelhoog 232 Laat het huis gevuld zijn Laat het huis gevuld zijn met wierook van aanbidding Laat het huis gevuld

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Liturgie 2 juni Belijdenis van Joren, Luca, Rachel, Sanne

Liturgie 2 juni Belijdenis van Joren, Luca, Rachel, Sanne Liturgie 2 juni 2019 Belijdenis van Joren, Luca, Rachel, Sanne Welkom en mededelingen Zingen Psalm 139: 1, 2 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar

Nadere informatie

Woordsoorten. Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden

Woordsoorten. Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden Woordsoorten Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden In dit boekje ga je leren dat er verschillende woordsoorten zijn in de Nederlandse taal. Je gaat de verschillende

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

B Waeg a irnn e en me m n e e tn sch besrij ch vreijnven Waarnemen en beschrijven STAP 2 41

B Waeg a irnn e en me m n e e tn sch besrij ch vreijnven Waarnemen en beschrijven STAP 2 41 Waarnemen Beginnen met en beschrijven schrijven Waarnemen en beschrijven STAP 2 41 Stap 2 SCHRIJFOEFENING 2A Maak mindmaps (http://nl.wikipedia.org/wiki/mindmap) van een aantal veelgehoorde clichés of

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

STIJLFIGUREN. Otto Wijnen Otto Wijnen Speaker & Coach Versie 1, juli 2016 Bijlage bij de basisgids Help! Ik moet spreken

STIJLFIGUREN. Otto Wijnen Otto Wijnen Speaker & Coach Versie 1, juli 2016 Bijlage bij de basisgids Help! Ik moet spreken Otto Wijnen Otto Wijnen Speaker & Coach Versie 1, juli 2016 Bijlage bij de basisgids Help! Ik moet spreken INLEIDING KLASSIEKE RETORICA De Romeinse politicus Cicero stelt dat met de volgende vijf stappen

Nadere informatie

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW Wie is de God van het koninkrijk? les 1 DEEL 2A FOLLOW DRIE IN ÉÉN Veel mensen hebben geprobeerd om een voorstelling van God te maken. God zegt in de Bijbel dat je dit beter niet kan doen. Ex 20:4,5 De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min

Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min Boekverslag Nederlands Voor wie ik liefheb wil ik heten door Neeltje Maria Min Boekverslag door een scholier 1775 woorden 2 april 2004 5,4 8 keer beoordeeld Auteur Genre Neeltje Maria Min Poëzie Eerste

Nadere informatie

Receiving the Day. Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen

Receiving the Day. Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen Receiving the Day Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen Dag 1 Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen We gaan helder krijgen wat voor jou belangrijk is. Dit is de eerste stap in

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

DE BETOVERENDE REIS. Verteld door Stiefmama

DE BETOVERENDE REIS. Verteld door Stiefmama DE BETOVERENDE REIS DE BETOVERENDE REIS Verteld door Stiefmama Schrijver: Gwen Fontenoy Coverontwerp: Nadine Windels ISBN: 9789402164220 Dit boek is opgedragen aan Delphine, Loïc en Guy.

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Uitzwaaidienst. Serve and Celebrate 30 juni 9.30 uur. Voorgangers: mevr. Dorothée van Leer en ds. Bram Bregman Muzikale begeleiding: True Colour.

Uitzwaaidienst. Serve and Celebrate 30 juni 9.30 uur. Voorgangers: mevr. Dorothée van Leer en ds. Bram Bregman Muzikale begeleiding: True Colour. Uitzwaaidienst Serve and Celebrate 30 juni 9.30 uur Voorgangers: mevr. Dorothée van Leer en ds. Bram Bregman Muzikale begeleiding: True Colour. 1 Voor de dienst speelt en zingt True Colour. Welkom door

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Andreasband Koster: Dimri Bruggeman Beamer: Niels Kuyt

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Andreasband Koster: Dimri Bruggeman Beamer: Niels Kuyt Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Jan Grift Muziek: Andreasband Koster: Dimri Bruggeman Beamer: Niels Kuyt Welkom Opwekking 815 Vul dit huis met Uw glorie. Vul dit huis met Uw glorie. Vul dit huis met

Nadere informatie

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35

1 Ik zie jou 9. 2 Hij maakt alles nieuw Groeien naar volwassenheid Bitter of beter De vreugde des Heren is je kracht 35 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Ik zie jou 9 2 Hij maakt alles nieuw 17 3 Groeien naar volwassenheid 23 4 Bitter of beter 29 5 De vreugde des Heren is je kracht 35 6 Burnin-Burnout 41 7 Kom in de ruimte 47 8

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

In de nieuwe wereld. Willem de Bondt

In de nieuwe wereld. Willem de Bondt In de nieuwe wereld Willem de Bondt Welkom Om de liefde die ik zoek Kom ik wel bij jou En kom ik toch nog even niet Dan wil ik zo graag van je horen Dat ik welkom ben Om de liefde die ik met je deel Kom

Nadere informatie

Motiveer waarom dit boek tot het betreffende genre behoort. Noem twee kenmerken en illustreer dit met voorbeelden uit het boek:

Motiveer waarom dit boek tot het betreffende genre behoort. Noem twee kenmerken en illustreer dit met voorbeelden uit het boek: Boekverslag door een scholier 1264 woorden 22 mei 2006 6,9 39 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 1993 Vak Nederlands Titel: Confetti conflict Auteur: Carry Slee Uitgever:

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 we doen dat als teken van herinnering We planten een boom vandaag We planten een boom vandaag tijdens de novembermaand, maand van het herdenken. We planten

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Welkom. Bemoediging & groet

Welkom. Bemoediging & groet Welkom Opwekking 407 (Kraayenoord) 1. O, Heer mijn God, wanneer ik in verwondering de wereld zie die U hebt voortgebracht. Het sterrenlicht, het rollen van de donder, heel dit heelal, dat vol is van uw

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap Alleen dan pas! in nood leren we delen bij gevaar elkaar bij te staan moet eerst een halve wereld vergaan om met elkaar te kunnen leven dan pas samen te kunnen vechten voor een beter bestaan! Groeien in

Nadere informatie

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book.

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book. classroom The students are waiting for their teacher in the classroom. class pupil / student classmate You can ask your classmate for help with your homework. please sit down please stand up look at this

Nadere informatie

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman Voor stille dagen Om weer even samen te praten en te dromen. Elkaar vasthouden met woorden. Schrijf een brief. Een brief naar de hemel.

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman 7,2 Boekverslag door een scholier 1675 woorden 100 keer beoordeeld 17 september 2003 Auteur Evert Hartman Genre Thriller & Detective, Jeugdboek

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Kroniek van een aangekondigde dood

Samenvatting Nederlands Kroniek van een aangekondigde dood Samenvatting Nederlands Kroniek van een aangekondigde dood Samenvatting door L. 1049 woorden 15 februari 2016 6,7 9 keer beoordeeld Vak Nederlands Bespreking van een roman Auteur: Gabriel García Márquez

Nadere informatie

School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken

School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken School- Kerk- en Gezinsdienst 13 november 2016, it Ljochtbeaken Thema: Een steuntje in de rug Muziek Lied voor de dienst: Dank u voor deze nieuwe morgen (lied 218) Woord van welkom Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

Pergamus Thyatira Sardis Filadelfia Efeze Laodicea. Smyrna. Patmos EGEÏSCHE ZEE

Pergamus Thyatira Sardis Filadelfia Efeze Laodicea. Smyrna. Patmos EGEÏSCHE ZEE Les 2 voor 12 januari 2019 Openbaring begint met een open brief aan de zeven kerken in Klein-Azië (Turkije). De volgorde van de kerken is dezelfde die een postbode zou volgen om de brieven af te leveren.

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Refrein komt op meerdere momenten van de dienst terug. Vier het leven om je heen Hang de slingers op en dans met iedereen Het leven

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Mijn droom... 7 One night stand De Trein Intuïtieve ontwikkeling Sinaasappel/Mandarijn De moorkop en de

Inhoudsopgave: Mijn droom... 7 One night stand De Trein Intuïtieve ontwikkeling Sinaasappel/Mandarijn De moorkop en de Inhoudsopgave: Mijn droom... 7 One night stand... 12 De Trein... 23 Intuïtieve ontwikkeling... 31 Sinaasappel/Mandarijn... 38 De moorkop en de marktkraam... 46 De wereld van dementie... 53 0900/06/69...

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Zondag 4 oktober 2015

Zondag 4 oktober 2015 Zondag 4 oktober 2015 Zuiderkerk Nieuw Amsterdam Veenoord Thema: De mens heeft een maatje nodig. Voorganger: Ds. Elly Wisselink Organist/pianist: Willy Misker M.m.v. de Cantorij o.l.v. Willy Misker Groen

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 4. Tips en suggesties 46

Inhoud. Voorwoord 4. Tips en suggesties 46 Inhoud Voorwoord 4 Het wordt licht 7 Goed verzorgd 9 Een lekkere geur 11 Aangeraakt worden 13 Noem mijn naam 15 Sta op en eet wat 17 De Heer is mijn herder 19 Niemand houdt de liefde tegen 21 Een open

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst 14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt Zingen: Opwekking 542 Zingen voor de dienst 1 God van trouw, U verandert nooit, Eeuwige, U mijn vredevorst.

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Afbeelding vanaf 9.15 uur laten zien WOORD VAN WELKOM en mededelingen AANVANGSLIED: Word stil nu de Ene tot ons komt (Sytze de Vries, melodie: Wees stil voor

Nadere informatie

Module 7 : Zet een stap

Module 7 : Zet een stap Module 7 : Zet een stap Actieve rol Doelgericht Mindset: Moed Moment voor jezelf en jouw verhaal Opdrachten Inleiding Als je betekenis geeft aan hetgeen je is overkomen, komt er veelal ook energie vrij

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Welkom in deze Overstapdienst In deze viering stappen over: Alma Rutjes, Wietske Weistra & Boris de Laat (op afstand verbonden)

Welkom in deze Overstapdienst In deze viering stappen over: Alma Rutjes, Wietske Weistra & Boris de Laat (op afstand verbonden) Openingslied: Bijeengeroepen uit onze huizen (melodie: Geest van hierboven ) 1. Bijeen geroepen, uit onze huizen, elk met zijn eigen levenslied zijn wij gekomen, om weer te dromen van wat God in ons mensen

Nadere informatie