Samenvatting testrapport, 21 juni 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting testrapport, 21 juni 2011"

Transcriptie

1 Samenvatting testrapport, 21 juni 2011 Gevaar voor de achterpassagiers! Inleiding Moderne Europese auto s zijn zeer veilig. Dit hoge veiligheidsniveau is mede afgedwongen door inspanningen van consumentenorganisaties als de ANWB. Door het uitvoeren van crashtests en het informeren van consumenten over de inzittenden bescherming is veiligheid een belangrijke rol gaan spelen in de aankoopoverwegingen van kopers. Hiermee bleken fabrikanten zeer effectief te motiveren rekening te houden met de veiligheid bij het ontwerp van een auto. De focus ligt hierbij met name op de bescherming van de voorste inzittenden, de veiligheid van kinderen op de achterbank, de bescherming voor voetgangers en het nut van diverse elektronische hulpmiddelen zoals bv. ABS en ESC. Vroeger zat je in een auto op de tweede zitrij het veiligst omdat daar geen hard stuurwiel noch sterke deformatie van voetenruimte dreigden. Inmiddels is er met nieuwe ontwerpinzichten en nieuwe technieken als bijvoorbeeld kooiconstructies, niet vervormbare voetenruimtes, airbags, gordelspanners, spankrachtbegrenzers en betere hoofdsteunen een enorme stap gemaakt in de bescherming van de inzittenden voorin. De vraag is nu hoe goed of veilig je tegenwoordig nog achterin een auto zit. Voor de duidelijkheid, we hebben het bij deze probleemstelling over volwassen inzittenden achterin. Kinderen in een goed, passend kinderzitje worden aantoonbaar goed beschermd. Dit blijkt niet alleen uit crashtests maar ook uit de ongevalstatistieken. Het gevaar Om in een ernstige aanrijding voldoende overlevingsruimte te bieden worden moderne passagierscompartimenten zeer stijf vorm gegeven. Die stijfheid biedt dus behoudt van vorm en stabiliteit van het compartiment maar ook dat er, in een heftige botsing, maar weinig energie door vervorming kan worden afgebouwd. Het resultaat is dus dat er zeer grote vertragingen aan de inzittenden worden doorgegeven. Bij de inzittenden voorin en bij kinderen in goede kinderzitjes worden deze krachten door aanwezige veiligheidsvoorzieningen goed gereduceerd. Met name het samenspel van airbag, gordelspanner, spankrachtbegrenzing en hoofdsteun is hierbij zeer effectief. Maar achterin wordt meestal slechts een gordel en een hoofdsteun als veiligheidsvoorziening aangeboden. Kunnen hiermee de belastingen op de achterinzitten wel net zo goed afgebouwd worden als bij de passagiers voorin kan. Met andere woorden, zijn de huidige veiligheidsvoorzieningen voor de achterinzittenden met de voortgaande ontwikkeling van de veiligheid bij normale auto s nog voldoende? De test Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijken we naar de actuele veiligheidsuitrusting op de achterbank. Daarnaast zijn we de belasting op volwassen achterpassagiers tijdens een crashtest gaan meten. Om de test goed voor te bereiden hebben we eerst in ongevalstatistieken gezocht naar in de praktijk veelvoorkomende letsels bij (volwassen) achterinzittenden.

2 Ongevalstatistieken Uit de statistieken blijkt dat de gemiddelde bezetting van een personenauto 1,43 persoon is. In 12% van de geregistreerde ongevallen zaten er inzittenden van 12 jaar of ouder op de achterbank. Kinderen in een kinderzitje achterin zijn in de regel goed beschermd, die hebben we in dit onderzoek niet meegenomen. Bij de ernstige ongevallen loopt één op de drie voorinzittenden zwaar letsel op, bij de achterinzittenden is dit één op vijf. De verdeling van letselrisico over lichaamsdelen ligt bij inzitten voor- en achterin anders (zie figuur). Met name het risico op letsel aan de nekwervelkolom is bij inzittenden achterin veel groter. Los van de vraag naar de verdeling van meest voorkomend letsel over lichaamsregio s is ook gekeken naar de kans dat letsel ernstig tot zeer ernstig uitvalt. Dan blijkt deze kans bij de achterinzittenden voor vrijwel alle lichaamsregio s groter te zijn dan bij de inzittenden voorin. De conclusie uit het statistisch onderzoek; voorinzitten raken vaker gewond echter het risico op zware tot zeer zware verwonding is bij achterinzittenden groter. Actuele veiligheidsuitrusting op de achterbank Een hoofdsteun is er natuurlijk niet om tegen te steunen tijdens het rijden, het is een veiligheidsmiddel dat ongunstige bewegingen van het hoofd tijdens een crash moet voorkomen. Bij het testen van auto s meten wij de geometrie van de hoofdsteun (ook achterin). Met name de afstand van hoofd tot steun en de effectieve hoogte van de steun zijn hierbij belangrijk. Gemiddelde geometrie van de hoofdsteunen van 505 geteste (nieuwe) auto s in de periode Vanuit de (instelbare) maximale hoogte van de steun wordt berekend tot welke lichaamslengte de steun effectief bescherming kan bieden. Voor de achterinzittenden is dit gemiddeld 1,65 m lichaamslengte, voorin 1,83 m. Verder is de gemiddelde afstand van het hoofd tot de steun bij achterinzittenden veel groter. Deze afstand is bepalend voor een goede afsteuning van het hoofd en moet eigenlijk maximaal zo n 40 mm bedragen. Bij de gemiddelde hoofdsteun achterin is deze afstand dus dubbel zo groot!

3 Tot de overige (mogelijke) veiligheidsuitrusting op de achterbank behoren gordels, gordelspanners, spankrachtbegrenzers en zijairbags die bescherming kunnen bieden aan het torso en of het hoofd in geval van een zijbotsing. In het kader van deze test hebben wij in kaart gebracht welke veiligheidsvoorzieningen achterin moderne, veelvoorkomende auto s hebben. Dit overzicht is als bijlage bij dit verslag opgenomen. Crashtest Om de belastingen op de passagiers te beproeven zijn crashtests uitgevoerd volgens het Euro NCAP protocol (frontale botsing met 40% overlap of vervormbare barrière en 64 km/h, achteropbotsing met 16 km/h (de medium severity puls waarbij in de praktijk het meeste letsel voorkomt)). De test is uitgevoerd met een op slede gemonteerde carrosserie en een reminrichting. Met de instelbare reminrichting kan de puls (vertragingsimpuls) en dus de heftigheid van de botsing ingesteld worden. In de carrosserie zijn normale zitposities en veiligheidssystemen gemonteerd. De voorpassagier wordt beveiligd door een airbag en een gordel met gordelspanner en krachtbegrenzing. De achterpassagier moet het met een driepuntsgordel zonder spanner of krachtbegrenzing doen. De gekozen carrosserie, zittingen en veiligheidsuitrusting weerspiegelen het gemiddelde van de hedendaagse auto. Er zijn geen specifieke voertuigen getest, hiervoor zijn de individuele EuroNCAP testen bedoeld. Frontale botsing In de frontale botsing blijkt de belasting op het hoofd van de achterpassagier drie keer zo hoog als bij de bestuurder, ondanks dat het hoofd niet in aanraking komt met de voorstoel. In een praktijksituatie laat dit zich vertalen als een bijna 50% hogere kans op blijvend hersenletsel. De belasting op de borstreek (door de gordel) is achter twee keer zo hoog als voor. Niveau van bescherming Bestuurder Achterpassagier Goed Voldoende Marginaal Zwak Slecht Bescherming in de frontale botsing Tijdens het verloop van de botsing wordt duidelijk dat het hoofd van de achterpassagier zeer sterk terugveert (rebound). Terwijl het hoofd van de bestuurder door de airbag stabiel wordt opgevangen (en zo de botsenergie wordt gereduceerd) veert het hoofd van achterpassagier met veel energie terug. Dit leidt onder meer tot een hoge belasting van de nek. In een andere carrosserie maar met een gelijke testopzet zijn verschillende gordelsystemen achterin getest. Deze resultaten zijn niet vergelijkbaar met de eerste beproeving (vergelijk voor en achter) vanwege de andere gordelgeometrie en gordelloop. Niveau van bescherming Goed Voldoende Marginaal Zwak Slecht Zonder krachtbegrenze Met krachtbegrenzing Met spanner en krachtbegrenzing

4 Uit deze test blijkt dat de belasting op het hoofd drastisch gereduceerd kan worden door de toepassing van krachtbegrenzing en gordelspanners op de gordel. Ondanks deze duidelijke verbetering blijft de belasting op de borststreek hoog. Achterop botsing Bij de achteropbotsing wordt getest hoe het hoofd door de hoofdsteun wordt opgevangen. In onderstaande afbeelding wordt het dynamische verloop van de achteropbotsing geïllustreerd in vergelijking met een goede voorstoel. Uitgangssituatie voorstoel Maximale achterwaartse beweging, 108 ms na impact Rebound, 164 ms na impact Uitgangssituatie achterbank Maximale achterwaartse beweging, 138 ms na impact Rebound begin, na 190 ms. Merk op dat het hoofd gedurende de rebound tegen het dak aan zal slaan. Duidelijk te herkennen is de overbelasting van de nek/hals kolom. De S-vorm in de wervelkolom en de overstrekking van de hals naar achteren kunnen letsel aan nekwervels, banden of de ruggengraat veroorzaken. Dergelijk letsel vergt vaak een zeer langdurige herstelperiode. Hierbij komt nog het gevaar op letsel als gevolg van het risico dat het hoofd in de rebound tegen het dak aan slaat. Uit de gemeten belastingwaarden blijkt dat de achterpassagier, in deze gemiddelde testopstelling, een slechte bescherming is tegen letsel in geval van een achteropbotsing wordt geboden. Conclusie Terwijl voorinzittenden door grote airbags in combinatie met geavanceerde gordelsystemen teruggehouden worden, moeten achterinzittenden het tot op heden vaak met alleen een eenvoudige driepuntsgordel doen. Deze kent veel minder energieabsorptie en leidt de krachten die bij een botsing ontstaan slechts over een kleine vlak rond de schouder en de borst weg. Een spankrachtbegrenzer op de gordel kan helpen de krachten voor de achterinzittende te reduceren. Het ontbreken van een spankrachtbegrenzer op de gordel kan (afhankelijk van de ernst van de botsing) tot gevaarlijk hoge belastingwaarden voor de achterinzittenden leiden.

5 Ook het ontbreken van een gordelspanner achterin leidt tot verhoogde belastingwaarden voor de achterpassagier. Daarnaast is, zonder de gordelspanner, de voorwaartse beweging van het lichaam tijdens de botsing veel groter en kan het hoofd in aanraking komen met harde delen in het interieur. Ook het risico op het onder de gordel doorglijden (het zogenaamde onderduiken) is zonder gordelspanner veel hoger. Gordelspanners achterin worden maar zelden standaard in een auto gemonteerd. Vaak zijn ze ook tegen meerprijs niet leverbaar. Bij een achteropbotsing bieden actieve hoofdsteunen en een goede geometrie van de hoofdsteun de bestuurder een zeer goede bescherming. Voor de zitplaatsen achterin zijn dergelijke veiligheidsvoorzieningen er niet. In tegendeel, de doorgaans zeer slechte hoofdsteun geometrie leidt hier tot een sterk verhoogd letselrisico. Aanbevelingen: Autofabrikanten moeten ook de gordels op de achterbank voorzien van gordelspanners en spankrachtbegrenzing. Hoofdsteunen op de achterbank moeten geoptimaliseerd worden. Er is dringend behoefte aan een verbetering van de geometrie (verkleining van de afstand tot het achterhoofd en verbetering van de hoogte instelling). Veiligheidsvoorzieningen moeten optimaal aangepast kunnen worden aan lichaamslengte. Te vaak blijken hoofdsteunen voor- en met name achterin niet geschikt voor langere personen. Bij het vormgeven van de gordelsystemen zouden ontwerpers al als uitgangspunt moeten nemen dat het hoofd van een achterinzittende niet in aanraking met de voorstoel zou mogen komen. Er zouden wettelijke eisen moeten komen aan energieabsorberende gordels op de achterbank, rekening houdend met verschillen in lengte en gewicht van inzittenden.

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 29 van 36 haalbare punten; 80% Frontale botsing Frontale botsing 12,8 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 29 van 36 haalbare punten; 80% Frontale botsing Frontale botsing 12,8 punten HOOFD Dacia Sandero Dacia Sandero 1.2 5-d, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 29 van 36 haalbare punten; 80% Frontale botsing

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 90% Frontale botsing Frontale botsing 14,1 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 90% Frontale botsing Frontale botsing 14,1 punten HOOFD Mitsubishi Spacestar Mitsubishi Spacestar 1.2, RHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 90% Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 87% Frontale botsing Frontale botsing 14,5 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 87% Frontale botsing Frontale botsing 14,5 punten HOOFD Opel Adam Opel Adam 1.4 JAM 3-d, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 87% Frontale botsing

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 15,6 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 15,6 punten HOOFD Renault Zoe Renault ZOE, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 86% Frontale botsing Frontale botsing 13,6 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 86% Frontale botsing Frontale botsing 13,6 punten HOOFD BMW i3 BMW i3, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 31 van 36 haalbare punten; 86% Frontale botsing Frontale botsing 13,6

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 88% Frontale botsing Frontale botsing 14,2 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 88% Frontale botsing Frontale botsing 14,2 punten HOOFD Peugeot 2008 Peugeot 2008 1.2 Vti, Active, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 88% Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,4 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,4 punten HOOFD Mazda 3 Mazda 3 2.0 Core LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 15,8 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 15,8 punten HOOFD Renault Captur Renault Captur 1.2 TCE, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale botsing Frontale botsing 14,3 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale botsing Frontale botsing 14,3 punten HOOFD Suzuki SX4 Suzuki SX4 S-Cross 1.6, GL+ LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale botsing

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 88% Frontale botsing Frontale botsing 13,7 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 88% Frontale botsing Frontale botsing 13,7 punten HOOFD Mitsubishi Outlander Mitsubishi Outlander PHEV 2.0 plug-in hybride 5-d intense+, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,1 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,1 punten HOOFD Ford EcoSport Ford EcoSport 5-d Titanium, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale botsing Frontale botsing 14,4 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale botsing Frontale botsing 14,4 punten HOOFD Mazda 6 Mazda 6 Sportbreak 2.2 diesel 5-d core, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 92% Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 14,9 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 14,9 punten HOOFD Honda CR-V Honda CR-V 2.2 i-dtec 5-d comfort, RHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 33 van 36 haalbare punten; 93% Frontale

Nadere informatie

Mazda CX-3 5-d hatchback (LHD)

Mazda CX-3 5-d hatchback (LHD) Mazda CX-3 5-d hatchback (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Mazda CX-3 2.0 5-d core (LHD)

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 14,2 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 32 van 36 haalbare punten; 89% Frontale botsing Frontale botsing 14,2 punten HOOFD VW Up! * getest: VW Up! 1.0, LHD * ook van toepassing op Seat Mii en Skoda Citigo 2011 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,9 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale botsing Frontale botsing 15,9 punten HOOFD Skoda Octavia Skoda Octavia 1.6 ambition, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 93% Frontale

Nadere informatie

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 95% Frontale botsing Frontale botsing 15,5 punten HOOFD

Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 95% Frontale botsing Frontale botsing 15,5 punten HOOFD Maserati Ghibli Maserati Ghibli Diesel 3.0 TDS, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Bescherming volwassen inzittenden Gescoord 34 van 36 haalbare punten; 95% 15,5

Nadere informatie

Volkswagen Golf Sportsvan

Volkswagen Golf Sportsvan Volkswagen Golf Sportsvan Volkswagen Golf Sportsvan 1.6 TDI, 5-d comfortline, LHD Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Voetgangers Actieve veiligheid Details van de geteste auto Getest model Carrosserie

Nadere informatie

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 34,1 van 38 haalbare punten; 89%

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 34,1 van 38 haalbare punten; 89% Suzuki Vitara 5-d kleine SUV 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Suzuki Vitara 1.6 5-d GL + (LHD)

Nadere informatie

Mazda 2 5-d hatchback (LHD)

Mazda 2 5-d hatchback (LHD) Mazda 2 5-d hatchback (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Mazda 2 1.5 5-d core (LHD) Carrosserie

Nadere informatie

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 28,2 van 38 haalbare punten; 74%

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 28,2 van 38 haalbare punten; 74% Opel Karl 5-d hatchback 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Opel Karl 1.0 Enjoy (LHD) Carrosserie

Nadere informatie

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 35,5 van 38 haalbare punten; 93%

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 35,5 van 38 haalbare punten; 93% Honda Jazz 5-d kleine middenklasse (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Honda Jazz 1.3 5-d

Nadere informatie

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 33,0 van 38 haalbare punten; 86%

Bescherming van volwassen inzittenden Gescoord 33,0 van 38 haalbare punten; 86% Fiat 500X 5-d kleine SUV 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Fiat 500X 1.6 diesel 5-d pop star

Nadere informatie

Hyundai i20 5-d hatchback (LHD)

Hyundai i20 5-d hatchback (LHD) Hyundai i20 5-d hatchback (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Hyundai i20 1.2 5-d GLS (LHD)

Nadere informatie

Audi A4 4-d grote middenklasse (LHD)

Audi A4 4-d grote middenklasse (LHD) Audi A4 4-d grote middenklasse (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Audi A4 2.0 TDI 4-d

Nadere informatie

Ford Galaxy 5-d grote MPV (LHD)

Ford Galaxy 5-d grote MPV (LHD) Ford Galaxy 5-d grote MPV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Ford Galaxy 2.0 diesel titanium

Nadere informatie

Skoda Superb 5-d liftback

Skoda Superb 5-d liftback Skoda Superb 5-d liftback 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Skoda Superb 2.0 TDI 5-d ambition

Nadere informatie

Toyota Avensis Touring Sports (LHD)

Toyota Avensis Touring Sports (LHD) Toyota Avensis 5-d Touring Sports (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Toyota Avensis Touring

Nadere informatie

Renault Kadjar 5-d midi SUV (LHD)

Renault Kadjar 5-d midi SUV (LHD) Renault Kadjar 5-d midi SUV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Renault Kadjar 1.5 dci

Nadere informatie

Hyundai Tucson 5-d kleine SUV (LHD)

Hyundai Tucson 5-d kleine SUV (LHD) Hyundai Tucson 5-d kleine SUV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Hyundai Tucson 1.7 diesel

Nadere informatie

Volkswagen Touran 5-d MPV (LHD)

Volkswagen Touran 5-d MPV (LHD) Volkswagen Touran 5-d MPV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Volkswagen Touran 1.6 Comfortline

Nadere informatie

Audi Q7 5-d grote SUV (LHD)

Audi Q7 5-d grote SUV (LHD) Audi Q7 5-d grote SUV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Audi Q7 3.0 TDI quattro (LHD)

Nadere informatie

Renault Espace 5-d MPV (LHD)

Renault Espace 5-d MPV (LHD) Renault Espace 5-d MPV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Renault Espace 1.6 benzine E2

Nadere informatie

Volvo XC90 5-d grote SUV (LHD)

Volvo XC90 5-d grote SUV (LHD) Volvo XC90 5-d grote SUV (LHD) 2015 Volwassen Inzittenden Kinderen in de auto Bescherming van voetgangers Actieve veiligheidssystemen Details van de geteste auto Getest model Volvo XC90 D5 Momentum (LHD)

Nadere informatie

Kinderveiligheid in de auto Achterwaarts vervoeren tot 4 jaar

Kinderveiligheid in de auto Achterwaarts vervoeren tot 4 jaar Kinderveiligheid in de auto Achterwaarts vervoeren tot 4 jaar Achterwaarts is de toekomst Copyright 2012 Achterwaarts.nl 1 Bescherm uw kind tegen levensbedreigend letsel In Nederland is het gebruikelijk

Nadere informatie

PASSIVE SAFETY BMW 335I

PASSIVE SAFETY BMW 335I PASSIVE SAFETY BMW 335I Verantwoording, Allereerst een opmerking: Deze opdracht moest eigenblijk met z n tweeën worden gedaan en over twee auto s gaan, maar aangezien onze klas op dit moment een oneven

Nadere informatie

Testverslag. Hoe veilig zijn elektrisch aangedreven personenauto s?

Testverslag. Hoe veilig zijn elektrisch aangedreven personenauto s? Testverslag Hoe veilig zijn elektrisch aangedreven personenauto s? Testproduct: Mitsubishi i-miev Testuitvoering: frontale botsing, achterop botsing, onderzoek techniek en reddingsactie na een aanrijding

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. Deze neemt te allen tijde de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 9 FEBRUARI 2010 Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/2010 07/03/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit

Nadere informatie

VOORWOORD. Dit instructieboekje hoort bij uw auto. Bewaar het daarom altijd in uw auto, ook als u de auto verkoopt.

VOORWOORD. Dit instructieboekje hoort bij uw auto. Bewaar het daarom altijd in uw auto, ook als u de auto verkoopt. VOORWOORD Dit instructieboekje maakt u vertrouwd met de bediening van en het onderhoud aan uw nieuwe auto. Verder vindt u in dit instructieboekje belangrijke informatie over veiligheid. Lees het daarom

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen

Veiligheid van kinderen Veiligheid van kinderen KINDERZITJES Voor maximale veiligheid moeten kinderen altijd achterin zitten. Wij raden u aan om kinderen nooit voorin te laten zitten. Als het echter onvermijdelijk is om een kind

Nadere informatie

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

Airbags: gevaarlijk voor kinderen?

Airbags: gevaarlijk voor kinderen? Airbags: gevaarlijk voor kinderen? Ir. L.T.B. van Kampen 0-97 -7 Airbags: gevaarlijk voor kinderen? D-97-7 Ir. L.T B. van Kampen Leidschendam, 1997 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek VerkeersveIligheId

Nadere informatie

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292 1 van 5 8-11-2007 11:17 Burgers Bewegingen Bedrijven Besturen Vervoer van kinderen in de wagen: nieuwe regels! De Belgische wetgeving sinds 1 september 2006 Algemene regel Kinderen (jonger dan 18 jaar)

Nadere informatie

KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT!

KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT! KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT! JE KIND VEILIG VASTKLIKKEN, WAAROM? Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast

Nadere informatie

Als het gaat om de veiligheid van kinderen

Als het gaat om de veiligheid van kinderen K nderve I i g h e d Als het gaat om de veiligheid van kinderen in auto's is voor Volvo elk compromis uitgesloten. Want ondanks al het gepraat over veiligheidsprogramma's voor kinderen, is Volvo nog steeds

Nadere informatie

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN E81931 2 U mag de stoel niet tijdens het rijden verstellen. Als u dit toch doet, kunt u de macht over het stuur verliezen en letsel veroorzaken. 1 De stoel, de hoofdsteun, de

Nadere informatie

ANWB autostoeltjestest, door wie en hoe wordt er getest en beoordeeld

ANWB autostoeltjestest, door wie en hoe wordt er getest en beoordeeld ANWB autostoeltjestest, door wie en hoe wordt er getest en beoordeeld Sinds 2003 wordt de ANWB autostoeltjestest uitgevoerd door een internationaal testconsortium gevormd door Europese Autoclubs (ANWB

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. izi Modular: voor- & achterwaarts gericht. izi Modular RF: achterwaarts gericht. Lichaamslengte cm.

Gebruiksaanwijzing. izi Modular: voor- & achterwaarts gericht. izi Modular RF: achterwaarts gericht. Lichaamslengte cm. a f d e b c i Gebruiksaanwijzing g h 4 > 5 cm izi Modular: voor- & achterwaarts gericht izi Modular RF: achterwaarts gericht 5 Lichaamslengte 6-05 cm. Lichaamslengte 88-05 cm. Max. gewicht 8 kg. Leeftijd

Nadere informatie

VOORWOORD. Dank u dat u CHEVROLET hebt gekozen.

VOORWOORD. Dank u dat u CHEVROLET hebt gekozen. VOORWOORD Dank u dat u CHEVROLET hebt gekozen. Dit instructieboekje maakt u vertrouwd met de bediening van en het onderhoud aan uw nieuwe auto. Verder vindt u in dit instructieboekje belangrijke informatie

Nadere informatie

Veilig vervoer van kinderen in de auto

Veilig vervoer van kinderen in de auto Veilig vervoer van kinderen in de auto Daar kun je mee komen Waarom nieuwe regels? Auto s worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags beschermen zij de inzittenden.

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. De gastouder neemt altijd de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders en kinderen vindt plaats

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Voorstoelen HANDMATIG VERSTELBARE STOELEN

Voorstoelen HANDMATIG VERSTELBARE STOELEN Voorstoelen HANDMATIG VERSTELBARE STOELEN verstellen. Als u dit toch doet, kunt u de macht over het stuur verliezen en letsel veroorzaken. 1. Verstelling naar voren/naar achteren. 2. Hoogteverstelling.

Nadere informatie

Gebruik van gordels en beveilingsmiddelen voor kinderen in auto s in 2005

Gebruik van gordels en beveilingsmiddelen voor kinderen in auto s in 2005 Gebruik van gordels en beveilingsmiddelen voor kinderen in auto s in 2005 Notitie Datum 22 september 2005 Kenmerk TG16 MuConsult B.V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Telefoon 033 465 50 54 Fax 033 461

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding MamaLoes Ding Twist 360 0-36kg Autostoel YB104A 1 Hoofdsteun Rugsteun Kussen Bovenstel Schouderkussen Gesp Onderstel Gordelhouder 0+) FIX-connector (voor Handgreep voor rotatie FIX-ontgrendelingsknop

Nadere informatie

Gordeldracht. 1. Context. 2. Wettelijk kader. Veiligheidsgordel

Gordeldracht. 1. Context. 2. Wettelijk kader. Veiligheidsgordel Gordeldracht Bron: BIVV 1. Context Het hoeft geen betoog dat het dragen van de veiligheidsgordel en het correct vastgespen van kinderen levens kan redden. Talloze studies tonen aan dat de ernst van het

Nadere informatie

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES Samen verantwoordelijk Om ons onderwijsaanbod te verrijken en een zinvolle invulling te geven zullen er regelmatig kleine en grotere uitstapjes en excursies worden

Nadere informatie

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig.

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Onderdeel van deze map is een overzicht van de activiteiten waarbij de klassenouders de leerkracht kunnen helpen. Aan

Nadere informatie

De gordel en de kinderstoel: kort en bondig

De gordel en de kinderstoel: kort en bondig De gordel en de kinderstoel: kort en bondig Artikel 35 (KB01/12/75) onder de loep. Gordelproject rond de Tieltse schoolpoorten (kleuter- en basisonderwijs) De gordel Algemene regel: Bestuurders en passagiers

Nadere informatie

Stoelen VOORSTOELEN. Juiste zithouding H6544L. Stoelen

Stoelen VOORSTOELEN. Juiste zithouding H6544L. Stoelen Stoelen VOORSTOELEN De stoel nooit afstellen als het voertuig in beweging is. Als van deze instructies wordt afgeweken, kan dit leiden tot lichamelijk letsel of verlies van controle over het voertuig.

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen

Veiligheid van kinderen KINDERZITJES WAARSCHUWINGEN Op een stoel waarvoor een werkende airbag is aangebracht, mag u geen kinderzitje plaatsen. Wanneer de airbag wordt opgeblazen, bestaat er een risico op ernstig letsel of zelfs

Nadere informatie

Testbevindingen kinderzitjestest 2008

Testbevindingen kinderzitjestest 2008 Testbevindingen kinderzitjestest 2008 In de kinderzitjestest van dit jaar zijn 40 verschillende kinderzitjes uit alle gewichtsklassen onderzocht. Van deze zitjes worden er 15 in Nederland geleverd. In

Nadere informatie

VOORWAARTS GERICHT GEBRUIKSAANWIJZING ECE R GROEP GEWICHT LEEFTIJD kg 4-12 j

VOORWAARTS GERICHT GEBRUIKSAANWIJZING ECE R GROEP GEWICHT LEEFTIJD kg 4-12 j VOORWAARTS GERICHT GEBRUIKSAANWIJZING ECE R44 04 GROEP GEWICHT LEEFTIJD 2-3 15-36 kg 4-12 j 1 Bedankt dat U voor de BeSafe izi Up hebt gekozen BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw

Nadere informatie

Veilig mee in de auto

Veilig mee in de auto obs Voorhoute Veilig mee in de auto Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen = + + = + + Veilig mee in de auto Kinderen veiligheid bieden.

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

Kinderen. in de auto? Klik ze vast!

Kinderen. in de auto? Klik ze vast! E ditie 2008 Kinderen in de auto? Klik ze vast! Een botsing bij een snelheid van 50 km/u = een val van 10 m hoog, indien een kind niet werd vastgeklikt. verantwoordelijke uitgever: C. Van Den Meersschaut

Nadere informatie

Verklaring Vervoersregeling

Verklaring Vervoersregeling Onderdeel 9 - pagina 1 Verklaring Vervoersregeling Versie: 1.01 (DKK / S) Datum: 18 februari 2015 Pagina s: 1 Copyright 2015 Gastouderbureau De Kleine Kroon Sinds 1 mei 2008 zijn de regels voor het vervoer

Nadere informatie

Voorwoord. 2002 Mazda Motor Corporation Printed in Japan Mar. 2003(Print3)

Voorwoord. 2002 Mazda Motor Corporation Printed in Japan Mar. 2003(Print3) Voorwoord Hartelijk dank voor het kiezen van een Mazda. Bij het ontwerp en de constructie van automobielen geven wij bij Mazda aan de volledige tevredenheid van de klant de hoogste prioriteit. Wij raden

Nadere informatie

click! a b c d g h Gebruiksaanwijzing j k > 25 cm l m Lichaamslengte cm. Max. gewicht 13 kg. UN regulation no. R129 i-size Leeftijd 0-12 m.

click! a b c d g h Gebruiksaanwijzing j k > 25 cm l m Lichaamslengte cm. Max. gewicht 13 kg. UN regulation no. R129 i-size Leeftijd 0-12 m. 1 3 a b c d e f g h click! Gebruiksaanwijzing 4 i j k l m > 25 cm 2 5 Lichaamslengte 40-75 cm. Max. gewicht 13 kg. Leeftijd 0-12 m. UN regulation no. R129 i-size 8 9 Dank u voor uw keuze voor de BeSafe

Nadere informatie

Babyplezier kiest voor zekerheid en degelijkheid

Babyplezier kiest voor zekerheid en degelijkheid Babyplezier kiest voor zekerheid en degelijkheid www.babyplezier.nl In 1963, ontwikkelde HTS het eerste auto stoeltje voor kinderen, en sindsdien zijn we door gegaan met het steeds verder ontwikkelen van

Nadere informatie

Nieuwe generatie kinderzitjes

Nieuwe generatie kinderzitjes Nieuwe generatie kinderzitjes Optimaal beschermd Uw kinderen zijn uw oogappels. Inhoud 01 De I-SIZE-norm p. 6 Dus waakt u over hun comfort, maar vooral ook over hun veiligheid. Onderweg naar de crèche

Nadere informatie

Vervoer van kinderen Nederland

Vervoer van kinderen Nederland Vervoer van kinderen Nederland Hier een overzicht van de regels bij het vervoer van kinderen in de auto en op de motor, bromfiets en fiets. Hoofdregel voor vervoer van kinderen De basisregel is dat kinderen

Nadere informatie

2.5 Overige begrippen en bepalingen

2.5 Overige begrippen en bepalingen .5 Overige begrippen en bepalingen Algemene regel Iedereen moet zich zo gedragen dat geen gevaar wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt en dat het verkeer niet wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Nadere informatie

SoftStop een dynamische aanrijdbeveiliging voor een drievoudige bescherming!

SoftStop een dynamische aanrijdbeveiliging voor een drievoudige bescherming! SoftStop een dynamische aanrijdbeveiliging voor een drievoudige bescherming! Belgian Patent No. 1018316A3 European Pat. Applic. Pending Starre,vaste beschermpalen en betonsokkels zorgen nog vaak voor onnodige

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing ECE R kg 4-12 jr

Gebruiksaanwijzing ECE R kg 4-12 jr Voorwaarts gericht Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 Groep Gewicht Leeftijd 2-3 15-36 kg 4-12 jr 1 Bedankt dat U voor de BeSafe izi Up FIX hebt gekozen BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: "De gordel, altijd. Ook achterin."

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw Haachtsesteenweg 1405 - B-1130 Brussel Telefoon 02/244.15.11 - Telefax 02/216.43.42 E-mail : info@bivv.be - Internet : www.bivv.be BTW BE 432.570.411 PERSCONFERENTIE

Nadere informatie

Presale informatie.

Presale informatie. Presale informatie www.lewisseatingsystems.nl Deze folder is met alle mogelijke zorg samengesteld en is gebaseerd op de informatie zoals bekend bij Lewis Seating Systems op het moment van verschijnen.

Nadere informatie

voorwaarts gericht Gebruiksaanwijzing groep gewicht leeftijd kg 9m-4j

voorwaarts gericht Gebruiksaanwijzing groep gewicht leeftijd kg 9m-4j voorwaarts gericht Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 groep gewicht leeftijd 1 9-18 kg 9m-4j 1 Dank u voor uw keuze voor de Besafe izi Comfort. BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw kind

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre

Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre 68-ZGT-6 Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre Deze Fiat Panda komt uit 2012, werd geleverd van 01-10-2012 tot 31-01-2013 en kostte toen 12.946,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat

Nadere informatie

veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje

veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje Zit jouw kind veilig in de auto? Als je het juiste autostoeltje op de juiste manier gebruikt, bescherm je je kind als er een ongeluk gebeurt. Het klinkt

Nadere informatie

Toelichting op de rekenprogramma's 'Besparing slachtoffers bij gebruik van beveiligingsmiddelen '

Toelichting op de rekenprogramma's 'Besparing slachtoffers bij gebruik van beveiligingsmiddelen ' Toelichting op de rekenprogramma's 'Besparing slachtoffers bij gebruik van beveiligingsmiddelen ' 0-94-13 Ing. C.C. Schoon Leidschendam, 1994 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Nadere informatie

LETSELPREVENTIE-ONDERZOEK: SYMPTOOMBESTRIJDING OF NOODZAAK?

LETSELPREVENTIE-ONDERZOEK: SYMPTOOMBESTRIJDING OF NOODZAAK? LETSELPREVENTIE-ONDERZOEK: SYMPTOOMBESTRIJDING OF NOODZAAK? Inleiding ter gelegenheid van het bezoek van Staatsecretaris Drs. J. F. Scherpenhuizen aan het Instituut voor Wegtransportmiddelen TNO op 25

Nadere informatie

DEEL V: TECHNISCHE INVULFICHES

DEEL V: TECHNISCHE INVULFICHES 1 DEEL V: TECHNISCHE INVULFICHES Bij de beoordeling houdt de aanbestedende overheid rekening met de hieronder vermelde technische kenmerken. Op de daartoe voorziene plaats in de technische fiches geeft

Nadere informatie

Veiligheidsgordels ALGEMENE INFORMATIE

Veiligheidsgordels ALGEMENE INFORMATIE ALGEMENE INFORMATIE oefenen hun werking uit via het beendergestel van het lichaam en horen laag over de voorkant van het bekken, de borstkas en de schouders gedragen te worden. Draag het heupgedeelte van

Nadere informatie

Veilig mee in de auto

Veilig mee in de auto Afgegeven door verkeersouders OBS De Klimroos Veilig mee in de auto Kinderen veiligheid bieden. Dat wil elke ouder of opvoeder. Soms is gemakkelijk te bepalen wat veilig is of wat niet. Voor het meenemen

Nadere informatie

INSTRUKTIEBOEK. Ibiza

INSTRUKTIEBOEK. Ibiza INSTRUKTIEBOEK Ibiza Voorwoord Lees dit instructieboekje en de bijbehorende bijlagen aandachtig door zodat u snel met de bediening van uw wagen vertrouwd raakt. Naast regelmatig onderhoud en verzorging

Nadere informatie

Project Rapport. 12.0155.1.NL.RE/PvH VIRM-SLT MADYMO botsings simulatie

Project Rapport. 12.0155.1.NL.RE/PvH VIRM-SLT MADYMO botsings simulatie Project Rapport 12.0155.1.NL.RE/PvH VIRM-SLT MADYMO botsings simulatie TASS Project Rapport 12.0155.1.NL.RE/PvH VIRM-SLT MADYMO botsings simulatie Datum 16 Oktober 2012 Auteur(s) Klant ir P.A. van Hooijdonk

Nadere informatie

Tegen de rijrichting in. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m

Tegen de rijrichting in. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m Tegen de rijrichting in Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 GROEP GEWICHT LEEFTIJD 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Bedankt voor uw keuze voor BeSafe izi Go BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw kind

Nadere informatie

DEEL IV: OFFERTEFORMULIER

DEEL IV: OFFERTEFORMULIER 61 DEEL IV: OFFERTEFORMULIER VLAAMSE OVERHEID Agentschap voor Facilitair Management Afdeling Klanten en Ondersteuning Boudewijnlaan 30 bus 60 1000 BRUSSEL BIJZONDER BESTEK Algemene offerteaanvraag voor

Nadere informatie

Productgamma. Merged perfection

Productgamma. Merged perfection Productgamma Merged perfection Inhoud De vijf zekerheden 4 Dubbele cabines 6 Flexibele dubbele cabines 8 Separatiewanden 10 Laadruimtebescherming 12 Van-uitvoeringen 14 Snoeks dubbele cabines de vijf zekerheden

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional TECHNIEK Mercedes-Benz Experimental Safety Vehicle 2009 Experimentele veiligheid toen en nu. De ESF 2009 ziet eruit als een standaard S-Klasse

Nadere informatie

Merk en type Sterke punten Zwakke punten Opmerkingen Inh. kofferbak Vanafprijs Eindoordeel Testjaar Alfa Romeo Giulietta

Merk en type Sterke punten Zwakke punten Opmerkingen Inh. kofferbak Vanafprijs Eindoordeel Testjaar Alfa Romeo Giulietta Kinderzitjes in de auto Merk en type Sterke punten Zwakke punten Opmerkingen Inh. kofferbak Vanafprijs Eindoordeel Testjaar Alfa Romeo Giulietta * Gordels achterin zijn te kort * De passagiersairbag kan

Nadere informatie

Een stijlvol concept voor een persoonlijke. in automaat of handgeschakelde uitvoering. De unieke Yolvo-lines geven u de mogelijkheid de Y40 geheel

Een stijlvol concept voor een persoonlijke. in automaat of handgeschakelde uitvoering. De unieke Yolvo-lines geven u de mogelijkheid de Y40 geheel V40 V40 1.816V 2.0 16V MOTOR - type - cilinderaantal/kleppen - cilinderinhoud (cc) - compressieverhouding - brandstofsysteem - boring/slag (mm) - katalysator - max. vermogen ECE kw/pkimin 1 - max. koppel

Nadere informatie

Tegen de rijrichting. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m

Tegen de rijrichting. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m Tegen de rijrichting Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 GROEP GEWICHT LEEFTIJD 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Bedankt voor uw keuze voor BeSafe izi Go ISOfix BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw

Nadere informatie

12,6 km m. 102 km m. 34 cm m. 0,3 m cm. 0,012 m cm. 30 minuten s. 1,3 uur s. 125 s minuten. 120 km/h m/s. 83 km/h m/s. 19 m/s km/h.

12,6 km m. 102 km m. 34 cm m. 0,3 m cm. 0,012 m cm. 30 minuten s. 1,3 uur s. 125 s minuten. 120 km/h m/s. 83 km/h m/s. 19 m/s km/h. Meerkeuzevragen - Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Open vragen - Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee redenen worden gevraagd, geef er dan

Nadere informatie

Protocol Vervoer Protocol Vervoer, Bso Marlon versie 2, november 2017

Protocol Vervoer Protocol Vervoer, Bso Marlon versie 2, november 2017 Protocol Vervoer Inleiding In de tijd dat kinderen BSO Marlon bezoeken, zal het voorkomen dat kinderen onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers de locatie verlaten voor een uitstapje. We maken

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Voor- & achterwaarts gericht. Groep Gewicht 0-18 kg. Leeftijd 6m - 4j

Gebruiksaanwijzing. Voor- & achterwaarts gericht. Groep Gewicht 0-18 kg. Leeftijd 6m - 4j 1 26 27 34 35 16 2 4 3 Gebruiksaanwijzing 5 6 8 9 7 10 11 12 13 14 15 28 29 36 31 17 30 37 Voor- & achterwaarts gericht Groep 0+ - 1 19 20 21 23 Gewicht 0-18 kg 18 22 38 39 Leeftijd 6m - 4j ECE R44 04

Nadere informatie

Noodstop Remsystemen

Noodstop Remsystemen Noodstop Remsystemen 1. Inleiding en achtergrond Uit ongevalstatistieken blijkt dat circa 50% van alle bestuurders bij een kop staart botsing ofwel helemaal niet ofwel te zwak of te laat hebben geremd.

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 9.5.2003 L 115/63 RICHTLIJN 2003/20/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 8 april 2003 tot wijziging van Richtlijn 91/671/EEG van de Raad inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de

Nadere informatie