Gordeldracht. 1. Context. 2. Wettelijk kader. Veiligheidsgordel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gordeldracht. 1. Context. 2. Wettelijk kader. Veiligheidsgordel"

Transcriptie

1 Gordeldracht Bron: BIVV 1. Context Het hoeft geen betoog dat het dragen van de veiligheidsgordel en het correct vastgespen van kinderen levens kan redden. Talloze studies tonen aan dat de ernst van het letsel ten gevolge van een verkeersongeval kleiner is wanneer men de gordel draagt. Alleen al in België zouden er jaarlijks een honderdtal levens gered kunnen worden mochten alle inzittenden van de wagen een beveiligingssysteem gebruiken. De veiligheidsgordel is één van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om de ernst van een ongeval significant te verminderen. Ondertussen werden er nog andere veiligheidssystemen ontwikkeld om de werkzaamheid van de gordel nog te verbeteren (airbags, gordelspanners, spankrachtbegrenzers, ) of om personen aan te zetten de gordel te dragen (een alarmsignaal bij het niet dragen van de gordel). Om het gedrag van diegenen die de gordel vergeten of nalaten te dragen te kunnen veranderen moet de overheid verder inzetten op sensibiliseringsacties, in combinatie met een grote inzet van de politiediensten. Dit moet leiden tot meer respect voor de verkeersregels. Bron: BIVV 2. Wettelijk kader Veiligheidsgordel Het dragen van de gordel vooraan is verplicht in België sinds 1975 en achteraan sinds Volgens het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 (de wegcode) en meer specifiek volgens artikel 35 over het dragen van de veiligheidsgordel en de kinderbeveiligingssystemen:

2 Moeten alle inzittenden van een voertuig (wagens, breaks, bestelwagens, minibusjes, kampeerwagens, vrachtwagens en autocars) de veiligheidsgordel dragen op de zitplaatsen die ermee uitgerust zijn, zowel voorin als achterin. Alle inzittenden van andere motorvoertuigen moeten de veiligheidsgordel dragen op zitplaatsen die ermee uitgerust zijn. Plaatsen die uitgerust zijn met een gordel of met een beveiligingssysteem voor kinderen moeten eerst ingenomen worden. De gordel en de beveiligingssystemen voor kinderen moeten zodanig gebruikt worden dat ze een optimale bescherming bieden. Zijn vrijgesteld van het dragen van een gordel: bestuurders die achteruit rijden; bestuurders van taxi s wanneer zij een klant vervoeren; personen in het bezit van een vrijstelling op grond van gewichtige medische tegenindicaties; bestuurders van prioritaire voertuigen: o wanneer personen vervoerd worden die een potentiële bedreiging vormen; o in de onmiddellijke omgeving van de plaats van de interventie; passagiers van prioritaire voertuigen: o wanneer personen vervoerd worden die een potentiële bedreiging vormen; o in de onmiddellijke omgeving van de plaats van de interventie; o wanneer ze de persoon verzorgen die wordt vervoerd; postbeambten die achtereenvolgens, op plaatsen die op korte afstand van elkaar gelegen zijn, postzendingen uitreiken of ophalen. Kinderbeveiligingssystemen (KBS) Sinds 1 september 2006, is er een nieuwe reglementering van kracht over het gebruik van kinderbeveiligingssystemen. De wegcode zegt dat minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35m, in een geschikt KBS moeten vervoerd worden. Het KBS moet conform zijn aan de Europese homologatie-reglementering ECE R44, amendementen 03 of 04. Sinds 10 mei 2008 mogen de kinderzitjes met de R44-01 en R44-02 norm niet meer gebruikt worden. Kinderen van 1,35m of groter, moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem vervoerd worden (volgens de homologatie van het zitje, naargelang het gewicht van het kind) of de veiligheidsgordel dragen. Kinderen, van alle leeftijden, mogen vooraan vervoerd worden zolang ze vastgemaakt worden zoals de wet dat voorschrijft. Een restrictie verbiedt echter wel dat een kind tegen de rijrichting in geïnstalleerd wordt op een plaats in de wagen die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld werd.

3 Enkele uitzonderingen op de regel (artikel van de wegcode): In wagens en lichte vrachtwagens: Indien het onmogelijk is om achterin een derde kinderbeveiligingssysteem te installeren omdat de twee andere al bezet zijn. In dit geval mag een derde kind van 3 jaar of ouder (en kleiner dan 1,35m) toch meerijden achterin. Het moet dan wel een veiligheidsgordel dragen. In occasionele gevallen en voor een korte afstand, kunnen kinderen van 3 jaar of ouder die geen kind van de bestuurder zelf zijn, wanneer er geen geschikt beveiligingssysteem in de wagen aanwezig is of niet voldoende om alle kinderen mee te vervoeren, toch meerijden achterin. Ze moeten dan wel een gordel dragen. In taxi s, autocars en autobussen die meer dan 8 passagiers vervoeren: Kinderen, net als de andere passagiers, moeten hun gordel vastmaken op plaatsen die hiervoor uitgerust zijn. In voertuigen die niet uitgerust zijn met een kinderbeveiligingssysteem, moeten kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m verplicht achteraan plaatsnemen. In wagens die niet uitgerust zijn met veiligheidsgordels: Kinderen van 3 jaar en ouder en kleiner dan 1,35 m moeten achterin meereizen. Kinderen die jonger zijn dan 3 jaar mogen niet vervoerd worden in dit type voertuig. het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 m: 3. Tips voor de weggebruiker Tips voor de bestuurder - Geef het goede voorbeeld door dadelijk zelf je veiligheidsgordel aan te doen - Maan de passagiers die niet spontaan de klik maken aan dit toch te doen - Zeg desnoods dat je niet vertrekt vooraleer alle inzittenden correct vastgegespt zijn Tips voor de passagier - Doe spontaan je veiligheidsgordel aan - Stap niet in een voertuig waar alle zitplaatsen uitgerust met een veiligheidsgordel reeds in gebruik zijn - Verzoek de andere inzittenden die niet vastgegespt zitten de klik te maken 4. Inbreuken

4 Bestuurders - De bestuurder en de passagiers van auto's die aan het verkeer deelnemen, moeten de veiligheidsgordel dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. - De bestuurder van motorvoertuigen die aan het verkeer deelnemen andere dan auto's, moeten de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. - De veiligheidsgordel wordt gebruikt op een wijze die de beschermende werking ervan niet negatief beïnvloedt of kan beïnvloeden. - Art De vrijstelling bedoeld in artikel [KB ] moet vertoond worden op elk door een bevoegd persoon gedaan verzoek. Art al.1. Art al.6. Art Art OI 1 e graad 55 Passagiers - De passagiers van auto's die aan het verkeer deelnemen, moeten de veiligheidsgordel dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. - In auto's die aan het verkeer deelnemen, moeten kinderen van minder dan 18 jaar en kleiner dan 135 cm worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. - In auto's die aan het verkeer deelnemen, op de zitplaatsen die niet zijn uitgerust met een veiligheidsgordel worden geen kinderen vervoerd van minder dan 3 jaar. - In auto's die aan het verkeer deelnemen, op de zitplaatsen voorin die niet zijn uitgerust met een veiligheidsgordel worden geen kinderen vervoerd van minder dan 18 jaar en kleiner dan 135 cm. - In taxi's waarin geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is, worden kinderen van minder dan 18 jaar en die kleiner zijn dan 135 cm op een andere zitplaats dan een van de zitplaatsen voorin in het voertuig vervoerd. Art al.1. Art al.2. Art al.3. Art al.3. Art al.4.

5 - Art al.5. In auto's die aan het verkeer deelnemen, worden kinderen van minder dan 18 jaar niet in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem op een passagierszitplaats met een voorairbag vervoerd, tenzij deze airbag is uitgeschakeld of automatisch op toereikende wijze wordt uitgeschakeld. - In voertuigen bestemd voor het vervoer van personen met ten hoogste acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend, en in voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 3,5 ton, wanneer het na installatie van twee kinderbeveiligingssystemen, niet mogelijk is nog een derde kinderbeveiligingssysteem te installeren en deze beveiligingssystemen in gebruik zijn, mag op de andere zitplaatsen dan de zitplaatsen voorin in het voertuig, een derde kind van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm worden vervoerd, indien het de veiligheidsgordel draagt. - Het derde kind van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm dat niet kan vervoerd worden in een kinderbeveiligingssysteem draagt de veiligheidsgordel niet. - Het 3de kind van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm dat de veiligheidsgordel draagt wanneer het niet kan vervoerd worden in een kinderbeveiligingssysteem wordt niet vervoerd op een zitplaats anders dan voorin in het voertuig. - Het 3de kind van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm wordt niet vervoerd in een kinderbeveiligingssysteem terwijl het mogelijk was er een 3de bijkomende te installeren. - In geval van incidenteel vervoer over korte afstand, in voertuigen bestemd Art al.5. Art al.1. Art al.2.

6 voor het vervoer van personen met ten hoogste acht zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend, en in voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 3,5 ton, waarin geen of een onvoldoend aantal kinderbeveiligingssystemen beschikbaar is, mogen op de andere zitplaatsen dan de zitplaatsen voorin in het voertuig, kinderen van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm worden vervoerd, indien zij de veiligheidsgordel dragen. Dit geldt niet met betrekking tot kinderen waarvan een ouder het voertuig bestuurt. - Kinderen van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm die niet in een kinderbeveiligingssysteem kunnen vervoerd worden dragen de veiligheidsgordel niet. - Kinderen van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm die veiligheidsgordel dragen worden niet vervoerd op een zitplaats anders dan een zitplaats voorin in het voertuig. - Kinderen van 3 jaar of ouder en kleiner dan 135 cm worden niet vervoerd in een kinderbeveiligingssysteem terwijl het voertuig met voldoende aantal is uitgerust. - Art al.6. De passagiers van motorvoertuigen die aan het verkeer deelnemen andere dan auto's, moeten de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. - In motorvoertuigen die aan het verkeer deelnemen, andere dan auto's, moeten] de kinderen van minder dan 3 jaar worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. - In afwijking van het zesde lid, tweede zin van het artikel van de wegcode en van het gebruik van de openbare weg, mogen kinderen onder de drie jaar niet worden vervoerd op Art al.6. Art al.6. Art al.8. OI 2 e graad 165

7 een tweewielige bromfiets of op een motorfiets. - In motorvoertuigen die aan het verkeer deelnemen, andere dan auto's, moeten kinderen van 3 jaar of meer en minder dan 8 jaar moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem, of de veiligheidsgordel dragen. - In afwijking van het zesde lid, derde zin van het artikel van de wegcode, mogen kinderen van drie jaar of meer en minder dan acht jaar niet worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125 cm³. - Op een tweewielige bromfiets of een motorfiets met een maximale cilinderinhoud van 125 cm³, moeten kinderen van drie jaar of meer en minder dan acht jaar worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. - In afwijking van het achtste lid van het artikel van de wegcode, mogen kinderen van minder dan acht jaar worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem dat geplaatst is in de zijspanwagen van een motorfiets. Op een motorfiets met zijspanwagen moeten kinderen van minder dan acht jaar worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem dat geplaatst is in zijspanwagen van de motorfiets. - De veiligheidsgordel wordt gebruikt op een wijze die de beschermende werking ervan niet negatief beïnvloedt of kan beïnvloeden. - Het kinderbeveiligingssysteem wordt gebruikt op een wijze die de beschermende werking ervan niet negatief beïnvloedt of kan beïnvloeden. - Art De vrijstelling bedoeld in artikel van de wegcode moet vertoond worden op elk door een bevoegd persoon gedaan verzoek. Art al.6. Art al.8. Art al.7. Art al.9. Art Art Art OI 1 ste graad 55 Kinderbeveiligingssystemen

8 - De kinderbeveiligingssystemen die vóór 1 september 2006, overeenkomstig de vigerende normen ten tijde van hun ingebruikneming, zijn goedgekeurd en die niet beantwoorden aan de op het ogenblik van de inwerkingtreding van het koninklijk besluit van 22 augustus 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg van toepassing zijnde normen, mogen niet worden gebruikt. Art al.1.

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292

http://www.ikbenvoor.be/content.aspx?id=292 1 van 5 8-11-2007 11:17 Burgers Bewegingen Bedrijven Besturen Vervoer van kinderen in de wagen: nieuwe regels! De Belgische wetgeving sinds 1 september 2006 Algemene regel Kinderen (jonger dan 18 jaar)

Nadere informatie

Kinderen. in de auto? Klik ze vast!

Kinderen. in de auto? Klik ze vast! E ditie 2008 Kinderen in de auto? Klik ze vast! Een botsing bij een snelheid van 50 km/u = een val van 10 m hoog, indien een kind niet werd vastgeklikt. verantwoordelijke uitgever: C. Van Den Meersschaut

Nadere informatie

De gordel en de kinderstoel: kort en bondig

De gordel en de kinderstoel: kort en bondig De gordel en de kinderstoel: kort en bondig Artikel 35 (KB01/12/75) onder de loep. Gordelproject rond de Tieltse schoolpoorten (kleuter- en basisonderwijs) De gordel Algemene regel: Bestuurders en passagiers

Nadere informatie

Vervoer van kinderen Nederland

Vervoer van kinderen Nederland Vervoer van kinderen Nederland Hier een overzicht van de regels bij het vervoer van kinderen in de auto en op de motor, bromfiets en fiets. Hoofdregel voor vervoer van kinderen De basisregel is dat kinderen

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1 EUROPEES PARLEMENT 999 004 Geconsolideerd wetgevingsdocument 3 mei 00 000/035(COD) PE ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 3 mei 00 met het oog op de aanneming van

Nadere informatie

OVERTREDINGEN Van de 3de en 4de graad

OVERTREDINGEN Van de 3de en 4de graad OVERTREDINGEN Van de 3de en 4de graad Oefenvragen en proefexamens https://www.gratisrijbewijsonline.be OVERTREDINGEN 3de GRAAD BEPALINGEN LESSEN 1 De weggebruikers moeten onmiddellijk gevolg geven aan

Nadere informatie

Notitie veilig vervoer naar buitenschoolse activiteiten

Notitie veilig vervoer naar buitenschoolse activiteiten School met de Bijbel Vaartweg 5 3754 NA Eemdijk 033-298 14 28 email: directie@smdb-eemdijk.nl website: www.smdb-eemdijk.nl Notitie veilig vervoer naar buitenschoolse activiteiten De leerlingen van de School

Nadere informatie

Kinderen klikvast in de auto. Je baby of peuter veilig vervoeren

Kinderen klikvast in de auto. Je baby of peuter veilig vervoeren Kinderen klikvast in de auto Je baby of peuter veilig vervoeren Inleiding 3 Tegen de rijrichting? 4 Hoe installeer je een babyzitje? 6 Vaak voorkomende installatiefouten - babyzitje 12 Hoe installeer je

Nadere informatie

Kinderen klikvast in de auto. Veilig vervoerd van peuter tot tiener

Kinderen klikvast in de auto. Veilig vervoerd van peuter tot tiener Kinderen klikvast in de auto Veilig vervoerd van peuter tot tiener Inleiding 3 Hoe installeer je een zitje van groep 1 (9-18 kg)? 4 Vaak voorkomende installatiefouten - zitje groep 1 9 Hoe installeer je

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 9 FEBRUARI 2010 Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/2010 07/03/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. De gastouder neemt altijd de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders en kinderen vindt plaats

Nadere informatie

KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT!

KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT! KINDEREN IN DE AUTO: ALTIJD VEILIG VASTGEKLIKT! JE KIND VEILIG VASTKLIKKEN, WAAROM? Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

Strategie voor meer verkeersveiligheid

Strategie voor meer verkeersveiligheid Strategie voor meer verkeersveiligheid Algemene context: de doelstelling = maximum 420 verkeersdoden tegen 2020. Het afgelopen decennium slaagde ons land erin om het aantal doden op de weg met 44% terug

Nadere informatie

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VRACHTWAGENS GROEP C: CATEGORIEËN C1, C1E, C EN CE...3 1. Overzichtstabel

Nadere informatie

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Preventie Voorrang 2 Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers HCP Koen Wouters - HINP Jo Daniels

Nadere informatie

Kinderen klikvast in de auto

Kinderen klikvast in de auto Kinderen klikvast in de auto Inleiding 3 Toekomstige moeder? Tegen de rijrichting? Babyzitje of reiswieg? Hoe installeer je een babyzitje? Vaak voorkomende installatiefouten - babyzitje Hoe installeer

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van..

Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van.. Besluit van houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Voertuigreglement in verband met de implementatie van richtlijn 2003/20/EG, tot wijziging van richtlijn 91/671/EEG

Nadere informatie

Kinderen klikvast in de auto. Je baby veilig vervoeren

Kinderen klikvast in de auto. Je baby veilig vervoeren Kinderen klikvast in de auto Je baby veilig vervoeren Inleiding 3 Toekomstige moeder? 4 Tegen de rijrichting? 6 Babyzitje of reiswieg? 8 Hoe installeer je een babyzitje? 10 Vaak voorkomende installatiefouten

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende het ontwerp van

Nadere informatie

Verklaring Vervoersregeling

Verklaring Vervoersregeling Onderdeel 9 - pagina 1 Verklaring Vervoersregeling Versie: 1.01 (DKK / S) Datum: 18 februari 2015 Pagina s: 1 Copyright 2015 Gastouderbureau De Kleine Kroon Sinds 1 mei 2008 zijn de regels voor het vervoer

Nadere informatie

Kinderen klikvast in de auto

Kinderen klikvast in de auto Kinderen klikvast in de auto Inleiding 3 Toekomstige moeder? Tegen de rijrichting? Babyzitje of reiswieg? Hoe installeer je een babyzitje? Vaak voorkomende installatiefouten - babyzitje Hoe installeer

Nadere informatie

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid

Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid 1/6 Rijbewijs (categorieën) en rijgeschiktheid VOERTUIG LEEFTIJD RIJBEWIJS? Tweewielige bromfiets klasse A 50 cc, 25 km/h Tweewielige bromfiets klasse B 50 cc,

Nadere informatie

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES

VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES VERVOERSPROTOCOL VEILIGHEID BIJ EXCURSIES Samen verantwoordelijk Om ons onderwijsaanbod te verrijken en een zinvolle invulling te geven zullen er regelmatig kleine en grotere uitstapjes en excursies worden

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Geplande snelheids-en alcoholcontroles maand februari Politie Westkust neemt deel aan de Verkeersveilige week! Waarschuwing voor afpersing via het internet ecops

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF / JANUARI 2019

NIEUWSBRIEF / JANUARI 2019 warm, samen en voluit voor de brede en evenwichtige ontwikkeling van elk kind NIEUWSBRIEF / JANUARI 2019 Vrije School Bierbeek De Kinderberg Kalender Di 1 Wo 2 Do 3 Kerstvakantie Vr 4 Za 5 Zo 6 20.00 uur

Nadere informatie

Beveiligingssystemen. Gordel en kinderzitjes

Beveiligingssystemen. Gordel en kinderzitjes Beveiligingssystemen Gordel en kinderzitjes Beveiligingssystemen 1. Strafbaar gesteld gedrag De Belgische wegcode regelt het gebruik van de veiligheidsgordel en kinderbeveiligingssystemen in autovoertuigen

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: "De gordel, altijd. Ook achterin."

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw Haachtsesteenweg 1405 - B-1130 Brussel Telefoon 02/244.15.11 - Telefax 02/216.43.42 E-mail : info@bivv.be - Internet : www.bivv.be BTW BE 432.570.411 PERSCONFERENTIE

Nadere informatie

INFOBROCHURE. Sporting Club Aarschot

INFOBROCHURE. Sporting Club Aarschot INFOBROCHURE Sporting Club Aarschot 2012-2013 1 Vzw Sporting Club Aarschot Grote Laakweg 29, 3200 Aarschot RPR-BTW nr. 0890.683.890 Dexia: 068-2275448-49 Centea: 860-102334-78 Stamnummer 09504 Blok nummer

Nadere informatie

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig.

Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Om de klassenouders te ondersteunen is in iedere klas een communicatiemap aanwezig. Onderdeel van deze map is een overzicht van de activiteiten waarbij de klassenouders de leerkracht kunnen helpen. Aan

Nadere informatie

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen Kinderen klikvast in de auto Waar vind je wat? Inleiding voor ouders 3 Mijn kind weegt minder dan 13 kg: babyzitje tegen de rijrichting in 4 Mijn kind

Nadere informatie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk

Nadere informatie

Vervoer van kinderen

Vervoer van kinderen Rechtshulpwijzer Vervoer van kinderen Sinds 1 mei 2008 zijn de regels voor het vervoer van personen in personenauto s veranderd. Vanwege de veiligheid zijn deze aangescherpt. Heeft dit gevolgen voor het

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 9 november Versie in voege vanaf 24 september 2016

Belgisch Staatsblad van 9 november Versie in voege vanaf 24 september 2016 Koninklijk besluit van 30 december 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer Overtredingen

Nadere informatie

Circulaire RIJBEWIJS

Circulaire RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende het rijbewijs van 23/03/1998)

Nadere informatie

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen Kinderen klikvast in de auto Waar vind je wat? Inleiding voor ouders 3 Mijn kind weegt minder dan 13 kg: babyzitje tegen de rijrichting in 4 Mijn kind

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs 23 maart 1998 KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing, 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ LAN (LANDEN)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ LAN (LANDEN) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto.

2. Regulier leerlingenvervoer betreffende excursies, zwemonderwijs e.d. 2.1 Per personenauto. 1 Dit onderhavige protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in het kader van schoolactiviteiten. Met dit

Nadere informatie

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid

Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Bijlage 11 Preventie Zichtbaarheid Actieplan: Zichtbaarheid HCP Koen Wouters - HINP Nico Vandenbempt Bron: BIVV 1. Context

Nadere informatie

PROVINCIALE THEMA-ACTIE MOTORFIETSEN

PROVINCIALE THEMA-ACTIE MOTORFIETSEN PROVINCIALE THEMA-ACTIE MOTORFIETSEN Kader van thema-actie: Van 2 tot 15 mei 2011 zullen de Limburgse politiezones een verkeersactie voeren die in het teken staat van de controle van motorrijders. Op zaterdagen

Nadere informatie

K.R.C. Gent-Zeehaven KBVB Stamnummer 11 Eikstraat 85A 9041 Oostakker

K.R.C. Gent-Zeehaven KBVB Stamnummer 11 Eikstraat 85A 9041 Oostakker K.R.C. Gent-Zeehaven KBVB Stamnummer 11 Eikstraat 85A 9041 Oostakker Taken van een afgevaardigde De taken als ploegafgevaardigde: het begeleiden van de ploeg als geheel en elke speler afzonderlijk; het

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen

Veiligheid van kinderen Veiligheid van kinderen KINDERZITJES Voor maximale veiligheid moeten kinderen altijd achterin zitten. Wij raden u aan om kinderen nooit voorin te laten zitten. Als het echter onvermijdelijk is om een kind

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v

INHOUD. Verkeersvademecum 2013 v INHOUD AFKORTINGEN... x VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

ATV. (All Terrain Vehicles)

ATV. (All Terrain Vehicles) ATV (All Terrain Vehicles) ATV (All Terrain Vehicles) 1 Reglementering 2 Homologatie van het voertuig Aanvankelijk werden de ATV s gehomologeerd als bedrijfsmaterieel. Deze homologatie bestaat niet meer

Nadere informatie

DN /03. (versie B) Veiligheidsgordels. INSTRUCTIE DV/43.12/ (herz. 2)

DN /03. (versie B) Veiligheidsgordels. INSTRUCTIE DV/43.12/ (herz. 2) 1/5 INSTRUCTIE DV/43.12/2003-06 (herz. 2) 1. Wettelijke basis K.B. 15.03.1968, art. 30, zoals laatst gewijzigd door het K.B. van 17.03.2003. Europese Richtlijnen 77/541/EEG van 28.06.1977, 81/576/EEG van

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 9 november Versie in voege vanaf 1 oktober 2018

Belgisch Staatsblad van 9 november Versie in voege vanaf 1 oktober 2018 Koninklijk besluit van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer Overtredingen

Nadere informatie

Basisschool De Leemstee protocol vervoer

Basisschool De Leemstee protocol vervoer Basisschool De Leemstee protocol vervoer Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooltijden... 2 1. Vervoer per auto... 2 2. Vervoer per bus:... 4 3. Vervoer per fiets... 4 3.1 Vervoer per fiets in

Nadere informatie

Verklaring vervoersregeling

Verklaring vervoersregeling Verklaring vervoersregeling Hierbij geef ik toestemming voor mijn kind(eren) om in een auto met de gastouder mee te rijden. Deze neemt te allen tijde de veiligheidsregels in acht. Autogebruik door gastouders

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 69 Besluit van 3 februari 2006, houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Voertuigreglement in verband

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Persvoorstelling campagne kinderzitjes 7 augustus 2017 Achtergrondinformatie 1 Inhoud Kennis, gedrag en attitudes rond het gebruik van kinderzitjes... 3 Enquête kinderzitjes (VSV, juli 2017)... 3 Zelfverklaard

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ LAN (LANDEN)

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ LAN (LANDEN) Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ LAN (LANDEN) VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 5.683 6.296 8.811

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ VOEREN

Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ VOEREN Overzicht Verkeersinbreuken 2016 PZ VOEREN VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 1.555 1.043 1.180 1.435

Nadere informatie

Rijbewijzen praalwagens

Rijbewijzen praalwagens Rijbewijzen praalwagens Carnavalstoet: Is een activiteit op de openbare weg. Carnavalswagens toegelaten met een gem. machtiging. Het verkeersreglement blijft van toepassing. Verkeersreglement (1/12/75):

Nadere informatie

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968)

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968) Verklarende nota Hieronder wordt wat meer informatie gegeven met betrekking tot de wijzigingen die in de verkeersreglementering zijn aangebracht door het KB van 29 januari 2014 (Belgisch Staatsblad 13

Nadere informatie

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel V e r e n i g i n g v a n d e S t a d en d e Ge me e n t e n v a n h e t B r u s s e l s H o o fd s t e d e l i j k Ge w e s t Aarl e n s t r a a t 5 3 b u s 4 1 0 4 0 B r u s s e l Tel. 02/2 3 8.5 1.

Nadere informatie

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii

INHOUD. Verkeersvademecum 2014 vii INHOUD AFKORTINGEN...XII VADEMECUM VOERTUIGEN Voetganger... 1 Voortbewegingstoestel... 3 Rijwiel (tweewielig)... 5 Bromfiets klasse A (tweewielig)... 9 Bromfiets klasse B (tweewielig)...13 Motorfiets...17

Nadere informatie

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto

Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen. Kinderen klikvast in de auto Tips voor ouders, met speciale pagina s voor kinderen Kinderen klikvast in de auto Waar vind je wat? Inleiding voor ouders 3 Mijn kind weegt minder dan 13 kg: babyzitje tegen de rijrichting in 4 Mijn kind

Nadere informatie

kenniscentrum verkeersveiligheid

kenniscentrum verkeersveiligheid kenniscentrum verkeersveiligheid NATIONALE GEDRAGSMETING GEBRUIK VAN KINDERBEVEILIGINGSSYSTEMEN - 2011 We danken de volgende personen voor hun medewerking aan dit project. Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement LUXEMBOURG Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement LUXEMBOURG VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 56.880

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Luxembourg Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Luxembourg VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement BRUSSEL-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement BRUSSEL-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 328.637

Nadere informatie

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016 Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering update november 2016 Met medewerking van Inforum en de Dienst Verkeersreglementering van FOD Mobiliteit 1. De invoering van speed pedelecs en spitsstroken

Nadere informatie

Veilig vervoer van kinderen in de auto

Veilig vervoer van kinderen in de auto Veilig vervoer van kinderen in de auto Daar kun je mee komen Waarom nieuwe regels? Auto s worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags beschermen zij de inzittenden.

Nadere informatie

Tegen de rijrichting in. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m

Tegen de rijrichting in. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m Tegen de rijrichting in Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 GROEP GEWICHT LEEFTIJD 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Bedankt voor uw keuze voor BeSafe izi Go BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw kind

Nadere informatie

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel

DE NIEUWE VERKEERSREGELS. Caelen Erik Verkeerskundige Mobiliteitscel V e r e n i g i n g v a n d e S t a d en d e Ge me e n t e n v a n h e t B r u s s e l s H o o fd s t e d e l i j k Ge w e s t Aarl e n s t r a a t 5 3 b u s 4 1 0 4 0 B r u s s e l Tel. 02/23 8.5 1. 6

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_07460 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Veilig mee in de auto

Veilig mee in de auto obs Voorhoute Veilig mee in de auto Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen Praktische oplossingen voor het vervoer van kinderen = + + = + + Veilig mee in de auto Kinderen veiligheid bieden.

Nadere informatie

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen 3 1. Vervoer per auto 4 2. Vervoer per bus 6 3. Vervoer per fiets 7 3.1 Vervoer

Nadere informatie

1.1 Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid

1.1 Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid 1.1 Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid V.P.C.O. te Boskoop en Waddinxveen gevestigd te Boskoop, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer

Nadere informatie

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD 1. VERVOER VAN KINDEREN MET DE AUTO: Als trouwste supporters van uw kind verwachten we als sportvereniging dat u er mee voor zorgt dat uw kind op de betreffende bestemmingen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 2 februari 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_01254 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Antwerpen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Antwerpen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ HOUILLE-SEMOIS (GEDINNE) VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Doel

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Doel Bijzondere politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en parkeren en de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen. Hoofdstuk

Nadere informatie

VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE

VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE HOOFDSTUK 04 BROMFIETSEN, MOTORFIETSEN, VOERTUIGEN GROEP 1 = CATEGORIEËN AM, A2, A1, A, B EN BE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. OVERZICHTSTABELLEN VAN DE LEEFTIJDEN VOOR BROMFIETSEN EN MOTORFIETSEN... 3

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Bijzondere politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en parkeren en de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 22 december 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_15567 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg

Nadere informatie

Tarief Auto Verkeerspolis

Tarief Auto Verkeerspolis Tarief Auto Verkeerspolis Editie mei 2003 Fidea Van Eycklei 14 2018 Antwerpen Tel. : 03 203 85 11 Fax: 03 234 19 22 I. Doelgroep Het verzekeren van slachtoffers van een lichamelijk ongeval overkomen in

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN

Overzicht Verkeersinbreuken Arrondissement ANTWERPEN Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Arrondissement ANTWERPEN VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 705.173

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_05953 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement West- Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement West- Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DEMERDAL - DSZ (DIEST)

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DEMERDAL - DSZ (DIEST) Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

THEMADOSSIER VERKEERSVEILIGHEID NR. 6 BEVEILIGINGSSYSTEMEN (GORDEN EN KINDERZITJES) Kenniscentrum Verkeersveiligheid

THEMADOSSIER VERKEERSVEILIGHEID NR. 6 BEVEILIGINGSSYSTEMEN (GORDEN EN KINDERZITJES) Kenniscentrum Verkeersveiligheid THEMADOSSIER VERKEERSVEILIGHEID NR. 6 BEVEILIGINGSSYSTEMEN (GORDEN EN KINDERZITJES) Kenniscentrum Verkeersveiligheid Beveiligingssystemen Themadossier verkeersveiligheid n 6 (2015) D/2015/0779/52 Auteurs:

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2016 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL OI + PV 533.900

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 mei 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_06267 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 24 maart 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_03665 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg -

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen

Overzicht Verkeersinbreuken Provincie West-Vlaanderen Overzicht Verkeersinbreuken 2015 Provincie West-Vlaanderen VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2007-2015 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 TOTAAL AANTAL OI + PV 489.020

Nadere informatie

VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters

VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters VERKEERSVADEMECUM 2012 Koenraad Wouters Commissaris Lokale politie PZ Leuven Licentiaat Criminologie 18e uitgave Kopij afgesloten op 1 december 2011. Alle wetswijzigingen die uiterlijk op deze datum in

Nadere informatie

Tegen de rijrichting. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m

Tegen de rijrichting. Gebruiksaanwijzing kg 0-12 m Tegen de rijrichting Gebruiksaanwijzing ECE R44 04 GROEP GEWICHT LEEFTIJD 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 Bedankt voor uw keuze voor BeSafe izi Go ISOfix BeSafe heeft dit product uiterst zorgvuldig ontworpen om uw

Nadere informatie

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD

HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD HOOFDSTUK 03 TOEPASSINGSVELD INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. WIE KAN EEN BELGISCH RIJBEWIJS VERKRIJGEN?... 2 II. MET WELK RIJBEWIJS MAG MEN RIJDEN IN BELGIË?... 3 III. WELK RIJBEWIJS VOOR WELK?... 4 1. Tweewielers...

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 2 februari 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_01270 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

Uw paardenvoertuig: vrachtwagen of mobilhome?

Uw paardenvoertuig: vrachtwagen of mobilhome? Uw paardenvoertuig: vrachtwagen of mobilhome? Heel wat ruiters en menners trekken er regelmatig een paar dagen met hun paard op uit voor een ontspannende vakantie of een meerdaags sportevenement. Daar

Nadere informatie

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering

Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering Laatste wijzigingen van de Verkeersreglementering Erik Caelen - Met medewerking van de Dienst Verkeersreglementering van FOD Mobiliteit 1. Diverse wijzigingen van het verkeersreglement en van het technisch

Nadere informatie