Jaarbericht Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarbericht Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden"

Transcriptie

1 Jaarbericht Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

2 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders. De LCvV verricht haar werkzaamheden op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). In haar jaarverslagen schetst de LCvV een gedetailleerd beeld van haar werk. De jaarverslagen van de LCvV zijn te vinden op (in de rubriek Archief). Dit jaarbericht geeft een beknopt beeld van de werkzaamheden van de LCvV in 2008 en Bemiddelaar en scheidsrechter Een bestuurder verzucht: De cliëntenraad stelt zich op als raad van toezicht. Het gaat de cliëntenraad niet om de inhoud, maar om de formaliteiten, meent een andere bestuurder. Bestuurders zijn niet de enigen die soms bedenkingen hebben bij de manier waarop medezeggenschap in de praktijk vorm krijgt. Ook cliëntenraden hebben kritiek: De bestuurder neemt De bestuurder neemt ons niet serieus. Hij vraagt alleen advies omdat hij dat verplicht is. ons niet serieus. Hij vraagt alleen advies omdat hij dat verplicht is. De LCvV hoort dergelijke kritische geluiden regelmatig. De LCvV kan helpen om de samenwerking tussen cliëntenraad en bestuurder te verbeteren. Bemiddeling Problemen in de samenwerking ontstaan als de bestuurder en de cliëntenraad verschillende verwachtingen hebben van medezeggenschap. Een cliëntenraad die veel belang hecht aan zeer gedetailleerde adviesaanvragen en een bestuurder die gelooft in management by speech kunnen het moeilijk krijgen met elkaar. Als het niet lukt om op een effectieve manier samen te werken, ontstaat irritatie. En na verloop van tijd doet zich een incident voor dat de spreekwoordelijke druppel vormt die de emmer doet overlopen. De cliëntenraad doet dan een beroep op de LCvV. Het incident staat dan centraal, maar de slechte samenwerking is feitelijk het probleem. Een uitspraak van de LCvV over het incident lost dat probleem niet op. De LCvV biedt cliëntenraden en bestuurders de mogelijkheid om een gesprek met elkaar aan te gaan onder leiding van een lid van de LCvV. Zo n gesprek is bedoeld om boven water te krijgen hoe de samenwerking verloopt en wat de bestuurder en de cliëntenraad daarvan vinden. De gespreksleider kan op basis daarvan advies geven over verbetering van de samenwerking. Als dat nodig is, wordt een vervolggesprek gehouden. Op deze manier kan de LCvV een bijdrage leveren aan een betere uitvoering van de medezeggenschap in de praktijk. Zo ver zou het toch niet moeten komen, menen

3 cliëntenraden vaak. Ook bestuurders maken niet makkelijk gebruik van deze mogelijkheid. Vragen om te helpen bij de samenwerking houdt in dat je erkent dat de samenwerking niet gaat zoals je zou willen en dat je daar zelf geen oplossing voor hebt. Die erkenning is niet makkelijk. Een slechte samenwerking voortzetten is makkelijker, zeker op korte termijn. Maar het risico van verdere escalatie op langere termijn is dan groot. Scheidsrechter Een bemiddelingsgesprek helpt bij het oplossen van samenwerkingsproblemen. Soms verloopt de samenwerking tussen cliëntenraad en bestuurder prima, maar ontstaat een zakelijk verschil van mening. Bijvoorbeeld over de vraag of de cliëntenraad recht heeft op bepaalde informatie of gelegenheid moet krijgen om advies uit te brengen. In die gevallen bestaat behoefte aan iemand die de knoop doorhakt. Ook die rol vervult de LCvV. De LCvV houdt dan een hoorzitting en doet vervolgens een bindende uitspraak. De hoorzitting is bedoeld om de bestuurder en de cliëntenraad gelegenheid te geven om hun standpunten toe te lichten. Tijdens de hoorzitting wordt de LCvV vertegenwoordigd door de voorzitter en twee leden van de LCvV. In de regel wordt de hoorzitting gehouden in de locatie waarvoor de cliëntenraad is ingesteld. In 2008 heeft de LCvV vier uitspraken gedaan, in 2009 deed de LCvV zeven uitspraken. Deze uitspaken zijn elders in dit jaarbericht samengevat. Soms blijkt tijdens een hoorzitting dat het niet nodig is dat de LCvV een uitspaak doet. De cliëntenraad en de bestuurder blijken dan alsnog bereid om zelf hun meningsverschil op te lossen. De LCvV stimuleert dit vaak door tijdens de hoorzitting voorstellen te doen of een compromis te bedenken. In de periode werd driemaal een meningsverschil op deze manier opgelost. Nieuwe wetgeving? De toekomst van de Wmcz is onzeker. Minister Klink en de voormalige staatssecretaris Bussemaker wilden de Wmcz vervangen door een nieuwe Wet cliëntenrechten zorg (Wcz). De bewindslieden hebben een aantal belangrijke onderdelen van de wet bekend gemaakt. Zij wilden bijvoorbeeld het verzwaard adviesrecht van cliëntenraden vervangen door een instemmingsrecht. Het zou daardoor moeilijker worden voor bestuurders om besluiten te nemen waarmee de cliëntenraad het niet eens is. Een andere wijziging die de bewindslieden zich hebben voorgenomen is dat het recht van cliëntenraden, om iemand bindend voor te dragen ter benoeming in de raad van toezicht, vervalt. Tegen deze wijziging verzet de Tweede Kamer zich echter. In 2008 heeft de Tweede Kamer zich unaniem uitgesproken voor handhaving van het bindend voordrachtsrecht. Door de val van het kabinet Balkenende is het onzeker geworden of het voornemen om de Wmcz te vervangen uitgevoerd zal worden.

4 Samenvattingen van de uitspraken van de LCvV De LCvV heeft in 2008 en 2009 elf uitspraken gedaan. De uitspraken van de LCvV geven uitleg over de toepassing van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen. In dit jaarbericht vatten we iedere uitspraak samen in één zin. De volledige uitspraken zijn te vinden op (in de rubriek Uitspraken). Ook bij de benoeming tot afdelingshoofd van iemand die elders binnen de organisatie dezelfde functie bekleedt, behoort het verzwaard advies van de cliëntenraad gevraagd te worden (uitspraaknummer 08-01). Een zorgaanbieder die de cliëntenraad gelegenheid geeft advies te geven, zonder daartoe wettelijk verplicht te zijn, moet daarbij net zo zorgvuldig handelen als bij adviesaanvragen die op de Wmcz zijn gebaseerd (uitspraaknummer 08-02). Als een zorgaanbieder, nadat de cliëntenraad een beroep op nietigheid heeft gedaan, de cliëntenraad alsnog gelegenheid geeft om een verzwaard advies uit te brengen, mag van de zorgaanbieder worden verwacht dat hij de besluitvorming, over het onderwerp waarop de nietigverklaring betrekking had, daadwerkelijk heroverweegt zodat het advies van de cliëntenraad van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit (uitspraaknummer 08-03). Besluiten over kosten van diensten, die een zorgaanbieder levert aan cliënten zonder daartoe verplicht te zijn op grond van de AWBZ vallen onder het verzwaard adviesrecht van de cliëntenraad (uitspraaknummer 08-04). Een zorgaanbieder hoeft de notulen van de raad van bestuur niet aan te cliëntenraad te verstrekken als hij de cliëntenraad op een andere manier goed op de hoogte houdt van wat besproken wordt in de raad van bestuur (uitspraaknummer 09-01). Een sociaal plan kan de zorgaanbieder niet ontheffen van zijn wettelijke plicht om de cliëntenraad gelegenheid te geven een verzwaard advies uit te brengen over de benoeming van een afdelingshoofd (uitspraaknummer 09-02). De zorgaanbieder kan de prijzen van diensten die hij aanbiedt aan cliënten niet verhogen omdat de verhoging in strijd is met een afspraak die met de centrale cliëntenraad is gemaakt (uitspraaknummer 09-03). Omdat de zorgaanbieder zonder overleg met een lokale cliëntenraad een centrale cliëntenraad heeft ingesteld zijn geen bevoegdheden van die locale cliëntenraad overgegaan op de centrale cliëntenraad (uitspraaknummer 09-04).

5 Een besluit tot wijziging van de waskostenregeling, waarover de cliëntenraad ten onrechte geen verzwaard advies is gevraagd, blijft in stand omdat de cliëntenraad te laat de nietigheid van het besluit heeft ingeroepen (uitspraaknummer 09-05). Besluiten over een verhuiskostenregeling vallen onder het verzwaard adviesrecht van de cliëntenraad (uitspraaknummer 09-06). Als nieuwe informatie over een sollicitant beschikbaar komt nadat de cliëntenraad advies heeft uitgebracht over diens benoeming, maar voordat de kandidaat benoemd is, kan dat aanleiding zijn om de cliëntenraad gelegenheid te geven opnieuw advies uit te brengen (uitspraaknummer 09-07). Deze samenvattingen zijn een globale weergave van het belangrijkste onderdeel van de uitspraken. Voor een goed begrip van de uitspraken adviseren wij de integrale versie van de uitspraken te lezen (zie Wie kunnen een beroep doen op de LCvV Wie een beroep wil doen op de LCvV of meer wil weten over het werk van de LCvV, kan contact opnemen met Karel van Dijk, de secretaris van de LCvV. De LCvV is ingesteld en wordt in stand gehouden door: ActiZ, GGZ Nederland, LOC, het LSR, de NVZ, de VGN en VraagRaak. De leden van ActiZ, GGZ Nederland, MEE Nederland, de NVZ en VGN kunnen, evenals de cliëntenraden die zij hebben ingesteld, een beroep doen op de LCvV.

6 De leden van de LCvV Secretariaat LCvV Postbus RE UTRECHT T E info@vertrouwenslieden.nl Met ingang van 1 april 2010 krijgt de LCvV een nieuwe secretaris. Ook het secretariaatsadres verandert dan. De nieuwe gegevens zullen worden gepubliceerd op De LCvV is opgericht en wordt in stand gehouden door Ontwerp: Grafische vormgeving Frank Sneep V.l.n.r. Joop Belderok, Thijs Aardema, Jeroen van Thiel (voorzitter), Martin Ridder, Brenda Frederiks, Paul Manni, Hans Heeren en Karel van Dijk (ambtelijk secretaris).

Jaarbericht 2010 Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarbericht 2010 Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarbericht 2010 Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) treedt op als bemiddelaar of scheidsrechter bij geschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders.

Nadere informatie

De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV)

De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders over de

Nadere informatie

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden 2008 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders.

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 07-06 Datum : 13 november 2007 Partijen : de cliëntenraad , vertegenwoordigd door zijn voorzitter, ,

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-05 Datum : 18 september 2009 Partijen : de (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de raad van bestuur, (naam), hierna aangeduid als

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 08-03 Datum : 24 november 2008 Partijen : Stichting (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de heer (naam), locatiemanager (locatie),

Nadere informatie

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden 2009 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders.

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 08-01 Datum : 14 augustus 2008 Partijen : de stichting , vertegenwoordigd door de directeur van regio ,

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-02 Datum : 24 juni 2009 Partijen : (de zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de secretaris van de raad van bestuur, de heer (naam),

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-03 Datum : 22 juli 2009 Partijen : de (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de raad van bestuur, mevrouw (naam), hierna aangeduid

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 07-01 Datum : 29 maart 2007 Partijen : , vertegenwoordigd door de heer NN (bestuurder / algemeen directeur), hierna aangeduid

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 07-07 Datum : 8 november 2007 Partijen : de , vertegenwoordigd door , hierna aangeduid als: de directeur;

Nadere informatie

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)?

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Theorie en praktijk van medezeggenschap cliënten José Broers adviseur en expert medezeggenschap 10 december 2018 LOC-visie Waarde-volle

Nadere informatie

Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk

Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk Het gewone adviesrecht in stappen: Stap 1: Start De zorgaanbieder stuurt (op tijd) een schriftelijke adviesaanvraag. Stap 2: Genoeg informatie en kennis

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 04-05 (geanonimiseerd) Datum : 5 juli 2004 Partijen : de cliëntenraad van te , vertegenwoordigd door

Nadere informatie

punt nadrukkelijke aandacht.

punt nadrukkelijke aandacht. punt nadrukkelijke aandacht. De zorgaanbieder heeft aangegeven de klachtenregeling over twee jaar te evalueren. De LCV beveelt in dit kader aan dat de zorgaanbieder bij de evaluatie van zijn klachtenregeling

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting Partijen: stichting te Leiden, vertegenwoordigd door mevrouw J.I. van Oostveen als zijnde voorzitter van de raad van bestuur,

Nadere informatie

Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016

Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016 Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016 de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Anita van Dinteren Myra Kornalijnslijper cliëntenraad Linger cliëntenraad Heerhugowaard

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster

Overeenkomst Cliëntenraad en de Zevenster Paragraaf 1 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder: Stichting De Zevenster te Zevenhuizen 2. instelling: De Zevenster, te Zevenhuizen 3. cliënten: de natuurlijke

Nadere informatie

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden 2007 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders.

Nadere informatie

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland 1 Geanonimiseerde versie Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -

Nadere informatie

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen?

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen? Kenmerk: WMCZ 2.0 Betreft: Ondersteuning voor Cliëntenraden geregeld in de WMCZ 2.0 Utrecht, zaterdag 10 oktober 2015 Geacht Cliëntenraadslid, beste heer of mevrouw, Hoe kunnen we de financieringsbepalingen

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 2 november 2011

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 2 november 2011 Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 11-005 Datum : 2 november 2011 Partijen : De Cliëntenvertegenwoordigersraad X, verder ook te noemen verzoeker, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Geachte Kamerlid, Datum : 4 september 2018 Ons kenmerk : /BoZ Betreft : Wet medezeggenschap cliënten Zorginstellingen 2018

Geachte Kamerlid, Datum : 4 september 2018 Ons kenmerk : /BoZ Betreft : Wet medezeggenschap cliënten Zorginstellingen 2018 Aan de leden van de vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer der Staten-Generaal ter attentie van mevrouw H. Post, griffier per email: cie.vws@tweedekamer.nl Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 9696 3506

Nadere informatie

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden 2005 Jaarverslag Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden 2005 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCV) is bemiddelaar en scheidsrechter

Nadere informatie

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan

Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! Overeenkomst Cliëntenraad. Senioren Zorg Plan Dé thuiszorg die zich om ú bekommert! en Senioren Zorg Plan Begrippen Artikel 1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1. zorgaanbieder - Senioren Zorg Plan, Achillestraat 108- bg, 1076 RJ te Amsterdam 2.

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 27 mei 2019

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 27 mei 2019 Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 19-002 Datum : 27 mei 2019 Partijen : Stichting Zorggroep , vertegenwoordigd door (bestuurssecretaris) en

Nadere informatie

Betreft: Inbreng schriftelijke vragen 14 februari Wmcz 2018

Betreft: Inbreng schriftelijke vragen 14 februari Wmcz 2018 Tweede Kamer der Staten Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 12 februari 2018 Betreft: Inbreng schriftelijke vragen

Nadere informatie

Partijen : Stichting <naam zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door mevrouw A (directeur bestuurder), verder ook te noemen zorgaanbieder of verzoeker

Partijen : Stichting <naam zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door mevrouw A (directeur bestuurder), verder ook te noemen zorgaanbieder of verzoeker Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 12-003 Datum : 4 juli 2012 Partijen : Stichting , vertegenwoordigd door mevrouw A (directeur bestuurder), verder

Nadere informatie

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven.

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. Doel De Wilde Haan. Aantal leden : Behartigen van de belangen van de cliënten van Stichting Buurderij

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 07-05 Datum : 5 oktober 2007 Partijen : De cliëntenraad , vertegenwoordigd door zijn voorzitter, ,

Nadere informatie

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 In dit document vindt u de reactie van LOC Zeggenschap in zorg op het wetsontwerp

Nadere informatie

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten Uitkomst van overleg De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ overwegende dat zij gehoor hebben gegeven aan het verzoek

Nadere informatie

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking.

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking. Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) gaat veranderen, er is al een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst in 2016. Op die tekst

Nadere informatie

Partijen : <naam locatie, zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door <directeur> en <locatiemanager>

Partijen : <naam locatie, zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door <directeur> en <locatiemanager> Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 19-001 Datum : 16 januari 2019 Partijen : , vertegenwoordigd door en en de

Nadere informatie

Medezeggenschap van Cliënten en Verwanten. van Esdégé-Reigersdaal

Medezeggenschap van Cliënten en Verwanten. van Esdégé-Reigersdaal Medezeggenschap van Cliënten en Verwanten van Esdégé-Reigersdaal afspraken voor cliëntenraden en verwantenraden Inhoud artikel 1. Algemeen... 3 artikel 2. Afkortingen... 3 artikel 3. Welke raden zijn er?...

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 17 september 2015

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 17 september 2015 Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 15-007 Datum : 17 september 2015 Partijen : De cliëntenraad van cluster , verder ook te noemen verzoeker of de cliëntenraad,

Nadere informatie

Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen.

Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen. Aanpassing Wet medezeggenschap clienten zorginstellingen. Waar staan we nu? Nienke Zwennes Goof Buijs Marga Steemers Bouwstenen voor de wijziging De huidige Wmcz De voorstellen op terrein van medezeggenschap

Nadere informatie

Reglement Centrale Participatieraad. Medezeggenschap binnen Sjaloom Zorg

Reglement Centrale Participatieraad. Medezeggenschap binnen Sjaloom Zorg Reglement Centrale Participatieraad Medezeggenschap binnen Sjaloom Zorg Watertoren 20 3247CL Dirksland Reglement centrale participatieraad - 2 - INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 MEDEZEGGENSCHAP BINNEN SJALOOM ZORG...

Nadere informatie

De nieuwe WMCZ Presentatie Jaap Zwitser 1 november 2016

De nieuwe WMCZ Presentatie Jaap Zwitser 1 november 2016 De nieuwe WMCZ Presentatie Jaap Zwitser 1 november 2016 Inhoud presentatie Stand van zaken nieuwe wetgeving Wat is er nieuw Onduidelijkheden of minpunten Hoe verder Stand van zaken nieuwe wetgeving WMCZ

Nadere informatie

Instellingsbesluit en Samenwerkingsovereenkomst. Centrale CliëntenRaad Verwanten van de Raphaëlstichting. (als onderdeel van de CCR)

Instellingsbesluit en Samenwerkingsovereenkomst. Centrale CliëntenRaad Verwanten van de Raphaëlstichting. (als onderdeel van de CCR) Instellingsbesluit en Samenwerkingsovereenkomst Centrale CliëntenRaad Verwanten van de Raphaëlstichting (als onderdeel van de CCR) en de Raad van Bestuur van de Raphaëlstichting 02-11-2017 Pagina 1 van

Nadere informatie

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten.

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. Beste cliënten, In deze folder leggen we uit wat medezeggenschap is, wat de cliëntenraad (CR) doet, hoe wij werken en wie wij zijn. De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. 2 Wat doen

Nadere informatie

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen?

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen? Kenmerk: WMCZ 2.0 Betreft: Ondersteuning voor Cliëntenraden geregeld in de WMCZ 2.0 Utrecht, dinsdag 13 oktober 2015 Geacht Cliëntenraadslid, beste heer of mevrouw, Hoe kunnen we de financieringsbepalingen

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad

Reglement Cliëntenraad Reglement Cliëntenraad Stichting Cedere Zorg 2013 Stichting Cedere Zorg Valeriusstraat 1 5921 CP Venlo +31 6 54340564 zorg@cederezorg.nl Artikel 1. Begripsomschrijving... 3 1.1. Cliënt... 3 1.2. Wettelijke

Nadere informatie

Wettekst en toelichting. Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ)

Wettekst en toelichting. Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) Wettekst en toelichting Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk februari 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap

Nadere informatie

Jaarverslag Landel ke Commissie van Vertrouwenslieden

Jaarverslag Landel ke Commissie van Vertrouwenslieden Jaarverslag Landel ke Commissie van Vertrouwenslieden 2012 De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders.

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP, MIJ EEN ZORG. Het managen van cliëntenmedezeggenschap in de zorg

MEDEZEGGENSCHAP, MIJ EEN ZORG. Het managen van cliëntenmedezeggenschap in de zorg MEDEZEGGENSCHAP, MIJ EEN ZORG MEDEZEGGENSCHAP, MIJ EEN ZORG Het managen van cliëntenmedezeggenschap in de zorg Colofon Medezeggenschap, mij een zorg Het managen van cliëntenmedezeggenschap in de zorg Uitgave

Nadere informatie

REGLEMENT CLIENTENRAAD (CR)

REGLEMENT CLIENTENRAAD (CR) REGLEMENT CLIENTENRAAD (CR) Het reglement van de cliëntenraad luidt als volgt: ARTIKEL 1 - BEGRIPSBEPALINGEN In dit reglement wordt verstaan onder: De stichting / Zorgaanbieder De bestuurder Stichting

Nadere informatie

C liëntenraad Waterlandziekenhuis

C liëntenraad Waterlandziekenhuis C liëntenraad Waterlandziekenhuis Jaarverslag 2013 lnhoud 1. Voon voord...,... 2. Samenstelling Cliëntenraad in 2013... 3. Visie Cliëntenraad... 4. Bevoegdheden van de Cliëntenraad... 5. Werkwijze van

Nadere informatie

Partijen : <Zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door <naam> bestuurder en <naam>, manager van de locatie <locatienaam 1>

Partijen : <Zorgaanbieder>, vertegenwoordigd door <naam> bestuurder en <naam>, manager van de locatie <locatienaam 1> Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 18-004 Datum : 5 oktober 2018 Partijen : , vertegenwoordigd door bestuurder en , manager van de locatie

Nadere informatie

Ad 1. Aanscherping toezicht op fusies

Ad 1. Aanscherping toezicht op fusies Aan de leden van de vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de heer drs. A.J.M. Teunissen, griffier Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 9696

Nadere informatie

Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018

Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) gaat veranderen, er is al een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst in 2016. Op die tekst

Nadere informatie

Memo. De Wkkgz nader toegelicht. Voor wie is de Wkkgz? 1 LSR

Memo. De Wkkgz nader toegelicht. Voor wie is de Wkkgz? 1 LSR Memo Van: LSR Onderwerp: Aanbod LSR klachtwet Wkkgz Datum: 5 januari 2017 Op 1 januari 2016 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) ingegaan. De Wkkgz is een kaderwet die ruimte biedt

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen Handleiding Adviseren rond Wonen en Verhuizen Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel uit

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-07 Datum : 29 december 2009 Partijen : de (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van toezicht, de heer (naam),

Nadere informatie

Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland Zitting d.d.: 12 februari 2003 Samenstelling geschillencommissie: Secretariaat geschillencommissie: prof. dr. J. E. M. Akveld, voorzitter mr. C. Focken,

Nadere informatie

Vragenlijst Gehandicaptenzorg Wet cliëntenrechten zorg

Vragenlijst Gehandicaptenzorg Wet cliëntenrechten zorg Vragenlijst Gehandicaptenzorg Wet cliëntenrechten zorg There are 44 questions in this survey Algemeen Bent u een lokale, regionale/cluster of centrale cliëntenraad? Lokale cliëntenraad Regionale of cluster

Nadere informatie

Reglement Centrale Cliëntenraad

Reglement Centrale Cliëntenraad Reglement Inhoud Begripsbepaling... 3 Doelstelling reglement... 4 Doelstelling (hierna CCR)... 4 De overlegvergadering... 4 Afspraken over het omgaan met informatie... 5 Bevoegdheden van de CCR... 6 Procedure

Nadere informatie

8. Beleid ten aanzien van kapsalon; wijziging tarieven kapsalon; artikel 3 lid 1 onder l WMCZ. Vervangend instemming LCV artikel 4 WMCZ.

8. Beleid ten aanzien van kapsalon; wijziging tarieven kapsalon; artikel 3 lid 1 onder l WMCZ. Vervangend instemming LCV artikel 4 WMCZ. Een advies van de cliëntenraad wordt geacht in beginsel alleen betrekking te hebben op het (de) onderwerp(en) die nadrukkelijk in de adviesaanvraag staat (staan) vermeld. De Wet op de Ondernemingsraden

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 17 maart 2015

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Uitspraaknr. : Datum : 17 maart 2015 Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 15-003 Datum : 17 maart 2015 Partijen : De Centrale Cliëntenraad van , verder ook te noemen verzoeker of de CCR,

Nadere informatie

REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic

REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic REGLEMENT Clientenraad van The Home Clinic Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : The Home Clinic V.O.F. b. Instelling : The Home Clinic, Weesp b. Cliënt

Nadere informatie

Besluit tot instelling van de familie-/cliëntenraad Regio 2 Stichting Pleyade Locaties Eldenstaete, Tertzio, thuiszorg

Besluit tot instelling van de familie-/cliëntenraad Regio 2 Stichting Pleyade Locaties Eldenstaete, Tertzio, thuiszorg Besluit tot instelling van de familie-/cliëntenraad Regio 2 Stichting Pleyade Locaties Eldenstaete, Tertzio, thuiszorg Preambule Inspraak en medezeggenschap van cliënten is van groot belang, waarbij cliënten

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in.

Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in. Voorwoord Entrea stelt conform de wettelijke vereisten met deze regeling een pleegouderraad in. De wettelijk vereisten staan in de Jeugdwet, paragraaf 4.2b Medezeggenschap. Entrea is een organisatie voor

Nadere informatie

Procedure # 06 Medezeggenschap

Procedure # 06 Medezeggenschap Procedure # 06 Medezeggenschap Versie 2 Datum 10 november 2015 Goedgekeurd door: Bestuursvoorzitter CKZ: 1. DOEL Handtekening Het vastleggen van de procedure betreffende het instellen, de samenstelling,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad BovenIJ Ziekenhuis Partijen: stichting BovenIJ Ziekenhuis te Amsterdam ten deze vertegenwoordigd door de heer mr. R.R.M. Berendsen, nader te noemen: de directie En

Nadere informatie

Reglement Centrale Cliëntenraad Rivas Zorggroep vastgesteld in de overlegvergadering Raad van Bestuur - Centrale Cliëntenraad 21 december 2016

Reglement Centrale Cliëntenraad Rivas Zorggroep vastgesteld in de overlegvergadering Raad van Bestuur - Centrale Cliëntenraad 21 december 2016 Reglement Centrale Cliëntenraad Rivas Zorggroep vastgesteld in de overlegvergadering Raad van Bestuur - Centrale Cliëntenraad 21 december 2016 Naam en adres: Centrale Cliëntenraad van Stichting Rivas Zorggroep,

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Centraalzorg

Reglement Cliëntenraad Centraalzorg Reglement Cliëntenraad Centraalzorg Tel: 033-2862202 Een cliëntenraad in een zorgorganisatie behartigt de belangen van patiënten en cliënten. Centraalzorg heeft zijn medezeggenschapsstructuur zodanig ingericht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Lijst van gebruikte afkortingen. 1. Inleiding 1.1 Algemene inleiding Probleemstelling Opzet 3 1.

Inhoudsopgave. Voorwoord. Lijst van gebruikte afkortingen. 1. Inleiding 1.1 Algemene inleiding Probleemstelling Opzet 3 1. Inhoudsopgave Voorwoord Lijst van gebruikte afkortingen V XIII 1. Inleiding 1.1 Algemene inleiding 1 1.2 Probleemstelling 2 1.3 Opzet 3 1.4 Afbakening 4 2. De totstandkoming en inhoud van de WMCZ 2.1 Inleiding

Nadere informatie

Medezeggenschap cliënten en belangenbehartigers

Medezeggenschap cliënten en belangenbehartigers Medezeggenschap cliënten en belangenbehartigers Stichting Philadelphia Zorg Afspraken voor locatiemanagers, regiodirecteuren en Raad van Bestuur rond medezeggenschap van cliëntenen belangenbehartigers

Nadere informatie

Waarborgen functioneren raden van bestuur en raden van toezicht

Waarborgen functioneren raden van bestuur en raden van toezicht Aan de leden van de vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de heer drs. A.J.M. Teunissen, griffier Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 9696

Nadere informatie

INSTELLINGSBESLUIT CLIËNTENRAAD WOONZORGCENTRUM RAFFY

INSTELLINGSBESLUIT CLIËNTENRAAD WOONZORGCENTRUM RAFFY INSTELLINGSBESLUIT CLIËNTENRAAD WOONZORGCENTRUM RAFFY Inhoudsopgave Voorwoord 1 Inleiding 2 Instellingsbesluit van de cliëntenraad 3 Paragraaf 1 Begripsbepalingen 3 Paragraaf 2 Algemene bepalingen 4 Paragraaf

Nadere informatie

Landelijke Geschillencommissie LPR GGZ Nederland

Landelijke Geschillencommissie LPR GGZ Nederland Landelijke Geschillencommissie LPR GGZ Nederland Zitting d.d.: 17 maart 2005 Samenstelling Geschillencommissie: voorzitter Secretariaat Geschillencommissie: de heer prof. mr. dr. drs. J.E.M. Akveld, de

Nadere informatie

Utrecht, 9 februari 2018 Betreft: Inbreng verslag Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018

Utrecht, 9 februari 2018 Betreft: Inbreng verslag Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 Vaste Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Utrecht, 9 februari 2018 Betreft: Inbreng verslag Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 Geachte leden, Op woensdag

Nadere informatie

Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland Landelijke Geschillencommissie LPR - GGZ Nederland Zitting d.d.: 9 januari 2003 Samenstelling geschillencommissie: Secretariaat geschillencommissie: prof. dr. J. E. M. Akveld, voorzitter dhr. P. Manni,

Nadere informatie

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015

Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis. Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Elkerliek ziekenhuis Jaarverslag 2015 Het is een goed gebruik om jaarlijks openbaar verslag te doen van de werkzaamheden van de Cliëntenraad. Dat is ook in ons huishoudelijk reglement vastgelegd.

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE CLIENTENRAAD VAN NETWERKPSYCHOLOGEN

REGLEMENT VOOR DE CLIENTENRAAD VAN NETWERKPSYCHOLOGEN REGLEMENT VOOR DE CLIENTENRAAD VAN NETWERKPSYCHOLOGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. instelling: Netwerkpsychologen b. cliënt: een natuurlijk persoon ten behoeve

Nadere informatie

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster.

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. REGELING CLIËNTENRAAD Artikel 1: Doelstelling Cliëntenraad 1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. 2. De cliëntenraad helpt mee om alles

Nadere informatie

Medezeggenschap in de zorg anno 2018

Medezeggenschap in de zorg anno 2018 Medezeggenschap in de zorg anno 2018 mr. dr. Tom van Malssen Congres patiëntenrecht in ontwikkeling Guus Schrijvers Academie 13. 04. 2018 Intro Inventarisatie achtergrond aanwezigen Wie ben ik? Speciale

Nadere informatie

Besluit tot instelling van de cliëntenraad lokale cliëntenraad Stichting Pleyade

Besluit tot instelling van de cliëntenraad lokale cliëntenraad Stichting Pleyade Besluit tot instelling van de cliëntenraad lokale cliëntenraad Stichting Pleyade Preambule Inspraak en medezeggenschap van cliënten zijn van groot belang en moeten zo dicht mogelijk bij de cliënt worden

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Revalidatiecentrum Roessingh

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Revalidatiecentrum Roessingh Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Revalidatiecentrum Roessingh Februari 2017 Cliëntenraad In maart 1999 is in Revalidatiecentrum Roessingh een Cliëntenraad (CRR) ingesteld door de Raad van Bestuur op grond

Nadere informatie

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Overal waar mensen werken worden wel eens fouten gemaakt of gaan dingen

Nadere informatie

KLACHTENREGELING CLIËNTEN

KLACHTENREGELING CLIËNTEN KLACHTENREGELING CLIËNTEN DEEL 1 ALGEMEEN 1. Begripsomschrijving Cliënt De persoon aan wie de zorgaanbieder zorg- en dienstverlening biedt of heeft geboden. Zorgaanbieder Stichting HVO-Querido, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh

Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh Februari 2014 Cliëntenraad In maart 1999 is in revalidatiecentrum Roessingh een Cliëntenraad (CRR) ingesteld door de Raad van Bestuur op grond

Nadere informatie

REGLEMENT CLIENTENRAAD CWZ

REGLEMENT CLIENTENRAAD CWZ REGLEMENT CLIENTENRAAD CWZ De Stichting Nijmeegs Interconfessioneel ziekenhuis Canisius-Wilhelmina, gevestigd te Nijmegen, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, hierna te noemen

Nadere informatie

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen

Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder. SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Nog niet tevreden, en dan? De externe klachtencommissie van uw zorgaanbieder SKGN Stichting Klachtenregeling Gezondheidsregio Nijmegen Overal waar mensen werken worden wel eens fouten gemaakt of gaan dingen

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 Horn, november 2017 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Regeling klachten en geschillen

Regeling klachten en geschillen Regeling klachten en geschillen Inleiding Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, wordt dat georganiseerd volgens de regels van het samenwerkingsverband (SWV). Meestal gaat dat in goed overleg,

Nadere informatie

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Meedenken, meepraten en meebeslissen

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd Handleiding Adviseren bij benoeming Afdelingshoofd Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel

Nadere informatie

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D Belangenbehartiging voor u C L I Ë NTE N R A A D Cliëntenraad Als u ouder wordt en u krijgt te maken met beperkingen, wilt u het liefste in uw eigen woning en omgeving blijven. Helaas is dat niet voor

Nadere informatie

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN Cliëntenraad Rgc 1 REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Pagina 3 HOOFDSTUK 1 Pagina 4 Organisatie, samenstelling en taakstelling cliëntenraad.

Nadere informatie

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz Jasper Boele directeur LSR Opbouw lezing Blok1. Ontwikkelingen in de Medezeggenschap Blok 2. Toelichting op de herziene Wmcz Blok 3. Medezeggenschap nieuwe

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: Zorgaanbieder Raad van Bestuur Klachtencommissie Client Klacht Klager

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2019 Horn, oktober 2018 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

VVE E R ZROZE O K E E N KA EA N N L A C A V N L C V

VVE E R ZROZE O K E E N KA EA N N L A C A V N L C V VERZOEKEN AAN LCV AAN LCV Aan de LCV zijn in de verslagperiode 8 verzoeken voorgelegd. De uitspraken en conclusies staan sterk verkort en samengevat- hieronder vermeld. Afschriften van de geanonimiseerde

Nadere informatie

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg ictogrammen Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Plannen en geldzaken van de

Nadere informatie

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad & CENTRALE CLIËNTENRAAD 2018 Inleiding Dit is het jaarverslag van de Centrale Cliëntenraad. Hierin lees je wat wij in 2018 hebben gedaan. Veel

Nadere informatie

2.2.1 De Cliëntenraad is een onafhankelijk en zelfstandig orgaan van cliënten die gebruik maken van het zorgaanbod van Lister.

2.2.1 De Cliëntenraad is een onafhankelijk en zelfstandig orgaan van cliënten die gebruik maken van het zorgaanbod van Lister. Artikel 1 Begripsbepalingen In deze samenwerkingsovereenkomst wordt verstaan onder: Zorgaanbieder Raad van Bestuur Raad van Toezicht Cliënt Cliëntenraad : Lister : de bestuurders van Lister : de toezichthouders

Nadere informatie