De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een Pitch. Dit is het onderdeel WERKSTUK.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een Pitch. Dit is het onderdeel WERKSTUK."

Transcriptie

1 Milieu-onderzoeker / Milieu-inspecteur EINDTOETS IBS 2: Het Bedrijf in Proces ONDERDEEL WERKSTUK De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een Pitch. Dit is het onderdeel WERKSTUK. Klas MO41 IBS 2 Basis van de IBS Een projectleider vraagt je om gegevens te verzamelen t.b.v. de verduurzaming van een productie- of verwerkingsproces van een bedrijf in een kwetsbare leefomgeving. Naam Het Bedrijf in Proces Toetsvorm Werkstuk Hoofdthema bij dit Bedrijfsprocessen onderdeel Groepsgrootte Elke groepje bestaat uit maximaal 2 leerlingen. In het geval van een oneven aantal leerlingen wordt er een groepje van één leerling gemaakt. Leerdoelen (bedrijf) weet welke processen er in bedrijfssituaties kunnen voorkomen en begrijpt hoe deze verlopen (bedrijf) kan informatie verzamelen over milieutechnische aspecten van duurzaamheid in bedrijven en kan de verzamelde gegevens ordenen en rapporteren. Weging Dit onderdeel telt 0,4x mee in het IBS Eindcijfer

2 Het bedrijfsproces op een milieustraat Inleiding In de onderstaande figuur is een analyse weergegeven van de milieuaspecten die in een bedrijfsproces aan de orde kunnen zijn. Welke elementen aan de orde zijn is natuurlijk helemaal afhankelijk van welke processen er in een bedrijf plaatsvinden en welke input- en outputstromen daarbij voorkomen. Feit is dat aan alle onderwerpen die in de figuur zijn genoemd de overheid milieuregels heeft verbonden om de milieubelasting en overlast naar de omgeving te beperken. figuur 1: input en outputstromen van een productieproces Het bedrijfsproces op een milieustraat is een bijzonder proces vergeleken met een proces waarin een product gemaakt wordt. In tegenstelling van wat het plaatje hierboven aangeeft dat een productieproces zich in een bedrijfspand afspeelt, spelen de processen op een milieustraat zich hoofdzakelijk in de buitenlucht af. Het is ook een heel bijzonder bedrijfsproces want de grondstoffen die er binnenkomen zijn de afvalstoffen uit huishoudens en soms uit kleinere bedrijven. Het water wat er als input inkomt is met name hemelwater wat afgevoerd moet worden als afvalwater. Het gereed product is een opgebulkte hoeveelheid van een bepaalde soort afval of afvalstroom die naar een verwerker of bewerker wordt afgevoerd. Een bewerker verwerkt het afval zodanig dat het voor hergebruik geschikt is, een verwerker verbrand het afval of brengt het naar de stort waarbij we in wezen de in het afval aanwezige grondstoffen definitief vernietigen of uit roulatie halen. Doel van het inzamelproces op een milieustraat is het aangeboden afval zodanig te sorteren dat de wettelijke regelgeving voor afvalstoffen wordt nageleefd en een zo n groot mogelijk deel van de aangeboden afvalstoffen voor hergebruik geschikt gemaakt wordt.

3 Dat elke gemeente een milieustraat heeft is geen toeval. Het is een wettelijke plicht voor de gemeente die volgt uit milieuregelgeving. Een gemeente moet voor haar burgers naast een ophaalmogelijkheid aan huis ook een brengmogelijkheid in de gemeente realiseren om afval gescheiden te kunnen inleveren. Tegenwoordig kent elke burger het fenomeen milieustraat. Het is een logische gevolg van het toepassen van de Ladder van Lansink en de stortverboden die de overheid heeft doorgevoerd in de wet- en regelgeving voor afvalstoffen. Je kunt er als burger je afval (al of niet tegen betaling) afgeven dat niet in de kliko past of mag. In deze opdracht ga je het bedrijfsproces dat zich op een milieustraat afspeelt op de volgende aspecten onderzoeken: - Hoe het bedrijfsproces verloopt, - Welke milieuaspecten er spelen op een milieustraat - Welke milieuvoorzieningen in het proces aanwezig zijn - Met welke veiligheidsaspecten er rekening gehouden moet worden - Welke veiligheidsvoorzieningen er toegepast worden op de milieustraat. Resultaat Van dit onderzoek maak je een verslag. Volg hiervoor de aanwijzingen in het plan van aanpak. Werktijd 20 uur Aanzet Alle soorten afval dumpen in één grote kraakwagen kan dus niet meer. De milieustraat is een heel park van opslagvoorzieningen zoals containers in allerlei maten en typen geworden. De gemeente stelt in de acceptatie-eisen welke afvalstoffen aangeleverd mogen worden, op welke wijze de aanlevering moet gebeuren en wat de maximale hoeveelheden zijn. Daarnaast moeten op de milieustraat de scheidingsregels nageleefd worden. De medewerkers moeten hierop toezien. Ook moet het KCA (gevaarlijk afval) veilig worden opgeslagen om calamiteiten zoals brand en bodem- en luchtvervuiling te voorkomen. Indien de opslagvoorzieningen vol zijn zal transport geregeld moeten worden voor afvoer naar een bewerker of verwerker. Hierbij komen verplichte administratieve handelingen om de hoek kijken en moet het transport ook veilig en milieu hygiënisch worden uitgevoerd. Hoe functioneert een milieustraat nu in de praktijk? Wat komt er op het organisatorische-, het technische-, milieukundige- en veiligheidsvlak allemaal bij kijken? Dit project is gericht op het verzamelen en verwerken van gegevens tot een verslag over de werkwijze, de inrichting en organisatie van een milieustraat. Doen Plan van aanpak Stap 1: Planning Zoek een klasgenoot om deze opdracht samen mee uit te voeren. Lees de opdracht aandachtig door. Stel nu samen een planning op (tabel) met data van jouw activiteiten en van die van je collega in de tijd. Lees de opdracht nogmaals goed door en maakt een inschatting van de benodigde tijd per stap in het project.

4 Stap 2: Oriëntatie Alvorens je een bezoek kunt gaan brengen aan de milieustraat zul je een globaal overzicht moeten hebben van welke gegevens je wilt komen verzamelen. Je staat namelijk behoorlijk voor joker als je daar op bezoek bent en je weet bijna niets te verzinnen aan vragen of je snapt niet waar ze over praten! Veel medewerking hoef je dan niet te verwachten! Je gaat je eerst verdiepen in achtergronden van het proces op de milieustraat. Ga op internet opzoek naar de betekenis van onderstaande begrippen of onderwerpen. De info die je zo bijeen krijgt bewaar je in een digitaal logboek. Hier kun je straks bij het opstellen van het verslag dan handig gebruik van maken. Zoek info over: 1 Hoe het bedrijfsproces verloopt, - organisatie van het inzamelproces op de milieustraat (blokschema) - taken medewerker milieustraat - acceptatie eisen: welke afvalstromen mag je brengen en hoe moet je die aanleveren. - afvalstromen die gescheiden ingezameld moeten worden - typen van opslagvoorzieningen - opslaan van gevaarlijk afval in de milieustraat - transport klaarmaken voor afvoer afval uit de milieustraat - administratie op een milieustraat - rendement van de milieustraat: zoek uit hoeveel % van het ingezamelde afval voor hergebruik wordt afgevoerd uit de milieustraat en hoeveel % verbrand en gestort gaat worden 2 Welke milieuaspecten er spelen op een milieustraat - opslaan van gevaarlijk afval in de milieustraat - afvalstromen die gescheiden ingezameld moeten worden - typen van opslagvoorzieningen 3 Welke milieuvoorzieningen in het proces aanwezig zijn - milieutechnische voorzieningen op het terrein 4 Met welke veiligheidsaspecten moet men rekening houden - persoonlijke beschermingsmiddelen van de medewerkers - gebruikte veiligheid-/gevaar etikettering Welke veiligheidsvoorzieningen er toegepast worden op de milieustraat. - veiligheidsvoorzieningen op het terrein ten behoeve van de bezoekers Let op: Veel info over de milieustraat kun je vinden op de site van de gemeente of op sites van de landelijke overheid, zoals op en voor inwoners van Den Bosch Stap 3: Overzicht aandachtspunten en vragen. Stel op basis van de gevonden informatie vragen en/of aandachtspunten die je nagaat tijdens het bezoek aan de milieustraat. Maak hiervoor bijvoorbeeld een eigen vragenlijst. Stap 4: De afspraak. Maak ruim van te voeren een afspraak met de beheerder of een medewerker van de milieustraat in jouw gemeente. Het kan zijn dat de beheerder niet op de milieustraat daadwerkelijk aanwezig is maar op het gemeentehuis een bureau heeft. Hij of zij zal dan met een medewerker op de milieustraat contact moeten leggen voor jouw bezoek. Natuurlijk stel je je netjes voor en leg je duidelijk uit wat je wilt bereiken met het bezoek. Je kunt eventueel een kopie van je verslag als tegenprestatie aanbieden. Schrijf datum van de afspraak en namen van contactpersonen en telefoonnummers op in je logboek en agenda!

5 Stap : Het bezoek Het bezoek dat je brengt is bedoeld voor het verkrijgen van informatie over hoe deze milieustraat in bedrijf is georganiseerd. Dit ga je doen aan de hand van je eigen lijst met vragen en aandachtspunten. Omdat je goed voorbereid bent worden tijdens het bezoek een aantal zaken wellicht al snel duidelijk en kun je misschien vragen achterwege laten. Noteer alle ingewonnen informatie en schrijf dit op voor in je logboek. Zorg ervoor dat je aan de juiste persoon de juiste vragen stelt! TIPS: Neem pen en papier mee om aantekeningen te kunnen maken tijdens het bezoek. Maak bij het bezoek een blokschema van het proces dat op een milieustraat plaatsvindt. Wat zijn de deelprocessen? Welke onderwerpen/elementen uit figuur 1 zijn in dit bedrijfsproces aan de orde en hoe wordt daar rekening mee gehouden in de praktijk? Maak foto s van kenmerkende onderwerpen die je in je verslag kunt gebruiken om zaken te verduidelijken Na dit bezoek heb je je informatie compleet om er een verslag van te maken. Zorg ervoor dat je dus niet 3 x terug moet omdat je weer wat vergeten bent omdat je je niet zorgvuldig genoeg had voorbereid. Stap 6: Het verslag Nu je alle gegevens bijeen hebt kun je het verslag gaan schrijven. Hierin komen de volgende onderdelen aan bod: Voorblad met titel, namen, klas en datum Inhoudsopgave met pagina aanduiding Voorwoord/Inleiding - H1 Doel van het project - H2 Werkwijze (korte beschrijving hoe je te werk bent gegaan en welke informatiebronnen zijn gebruikt) - H3 Procesbeschrijving milieustraat Regelgeving (acceptatie eisen) Blokschema van het proces met toelichting werkwijze proces, inclusief gegevens % hergebruik en % storten/verbranden Organisatie op het terrein ten behoeve van soepel verloop proces Technische uitvoering zoals opslagvoorzieningen, plattegrond e.d. Milieutechnische voorzieningen Veiligheidsvoorzieningen en persoonlijke beschermingsmiddelen - H4 Resultaatbespreking / bevindingen: Kritische bespreking van eigen werkwijze en resultaat. Bijlage(n) - Plan van aanpak met taakverdeling, tijdplanning e.d. en evaluatie Check Zijn in het verslag alle in deze opdracht gestelde onderwerpen uitgewerkt? Lever het verslag in week van 2017 in bij de docent op het afgesproken moment. Beoordeling Voor het verslag krijg je een beoordeling die voor 1/3 meetelt in het cijfer van deze IBS. Je moet daarnaast voor dit werkstuk minimaal een, scoren om het te behalen.

6 Beoordelingsformulier verslag Milieustraat MO4.1 Naam Beoordeling Max pnt. Voorwoord/inleiding Wat gaat lezer vernemen! H1 Doel project H2 Werkwijze en Bronvermelding H3 Procesbeschrijving milieustraat 3.1 Regelgeving Acceptatie eisen score 3.2 Blokschema Blokschema 3.3 Organisatie terrein Taken medewerkers 3.4 Technische uitvoering 3. Milieutechnische voorzieningen 3.6 Veiligheidsvoorzieni ngen Gescheiden afvalstromen Transport klaar maken voor afvoer en administratie Plattegrond 10 Soorten van opslagvoorzieninge n Opslag van gevaarlijke afvalstromen Bodembescherming en afwatering terrein Veiligheid op terrein voor bezoekers Persoonlijke beschermingsmidde len personeel Toepassing van etiketten en pictogrammen H4 4.1 Resultaatbespreking Rendement afvalscheiding op milieustraat % hergebruik, % storten verbranden 4.2 Werkwijze/leereffec t Totaal 100 Verslag Voorwaardelijke eisen: voordat het verslag wordt beoordeeld dient het verslag aan de onderstaande eisen te voldoen In orde Niet in orde 10 10

7 Goed Nederlands Indeling, inhoudsopgave, lay-out/ toepasselijke illustraties Bijlagen met onder andere plan van aanpak

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo Profielwerkstuk Kandinsky College locatie Jorismavo schooljaar 2018-2019 1 Wat is het profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over het door jou gekozen profiel. In

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek v Samenvatting door een scholier 1846 woorden 4 november 2007 5,9 18 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn Allerlei samenvattingen die ik gemaakt heb voor SPW niveau

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2018 gedurende 920 minuten bouwtechniek-timmeren CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

Wij banen de weg Module D&I

Wij banen de weg Module D&I Module D&I VMBO T4 BC Broekhin Roermond 2017 / 2018 Inhoudsopgave 1 OPDRACHTGEVER 3 1.1 EXTERNE OPDRACHTGEVER 3 2.2 OMSCHRIJVING HET PROJECT. 3 2 VERWACHT EINDPRODUCT EN EISENPAKKET 4 2.1 ORIËNTATIE. 4

Nadere informatie

Praktijktraject techniek afvalwaterzuivering

Praktijktraject techniek afvalwaterzuivering Praktijktraject techniek afvalwaterzuivering voorbeeldopdracht Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, september 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht 2:

Nadere informatie

Profielwerkstukplus HAVO

Profielwerkstukplus HAVO Profielwerkstukplus HAVO Inleiding Aan het eind van je schoolloopbaan laat je zien dat je klaar bent voor je vervolgopleiding. Het profielwerkstukplus (PWS+) is daar één van de middelen voor. Je maakt,

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Visitekaartje maken met Windows Publisher

Visitekaartje maken met Windows Publisher Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Matthijs Admiraal 03 september 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/83328 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers,

Amsterdam, november 2014. Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen. Geachte ouders/verzorgers, Amsterdam, november 2014 Aan de ouders/verzorgers van de vierde klas-leerlingen Geachte ouders/verzorgers, Deze maand zijn we begonnen met het maken van de sectorwerkstukken. Een sectorwerkstuk is een

Nadere informatie

HALLO WERELD WERKSTUK

HALLO WERELD WERKSTUK HALLO WERELD WERKSTUK Opdracht Maak een werkstuk over China, het onderwerp van het boek De Parel en De Draak. Beschrijf verschillende aspecten van het land en maak je werkstuk zo afwisselend mogelijk.

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Project IBS 4 Thema: Milieuzorg Milieu Onderzoek en -Inspectie

Project IBS 4 Thema: Milieuzorg Milieu Onderzoek en -Inspectie Project IBS 4 Thema: Milieuzorg Milieu Onderzoek en -Inspectie 1 Voorwoord Deze projectbundel is bedoeld voor deelnemers van de opleiding Milieu Onderzoek en Inspectie. Deze bundel is geschreven voor de

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Afval scheiden. Kristel Derksen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Afval scheiden. Kristel Derksen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Kristel Derksen 12 june 2018 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/29573 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas:

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas: SECTORWERKSTUK Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014 Naam: Klas: INHOUDSOPGAVE Inhoud Algemeen Taakverdeling begeleidende docenten Indeling en omvang sectorwerkstuk Logboek

Nadere informatie

Logistieke werkzaamheden

Logistieke werkzaamheden Logistieke werkzaamheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Astrid Habraken van Esdonk Inhoudelijke redactie: Ludo Peters Eindredactie: Astrid

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kennismaken met het archief... 4 Je gaat kennismaken met een archief met papieren archiefstukken op het werk.

Praktijkwerkboek AKA. Kennismaken met het archief... 4 Je gaat kennismaken met een archief met papieren archiefstukken op het werk. Praktijkwerkboek AKA Archief 1 Inhoud In het onderdeel Archief ga je kennismaken met het archief van het bedrijf en zelf documenten archiveren. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven.

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

Onderzoeksboekje. Klas: Namen:

Onderzoeksboekje. Klas: Namen: Onderzoeksboekje Klas: Namen: De onderdelen van de onderzoekscyclus: 1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten onderzoek 4. Uitvoeren onderzoek 5. Concluderen 6. Presenteren 7. Verdiepen/verbreden 2 Science

Nadere informatie

Profielwerkstuk 4 MAVO

Profielwerkstuk 4 MAVO Profielwerkstuk 4 MAVO Logboek Het groepje bestaat uit de volgende leerlingen: Klas: Logboek profielwerkstuk blz. 1 Profielwerkstuk 4 MAVO Logboek Planning: 1. Voorbereiding 2. Onderzoeksvraag en deelvragen

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

Het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk 1 Het profielwerkstuk 2014-2015 1. Inleiding Het profielwerkstuk (pws) is een onderdeel van het examendossier. Het profielwerkstuk is een opdracht voor de studenten van de examenklas voor een van de vakken

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 In de eerste les gaan de leerlingen de school opmeten om gegevens te verzamelen voor het maken van een plattegrond. In de tweede les gaan de leerlingen de plattegrond

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORWERKSTUK VOOR 4 VMBO Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Een eigen salon beginnen

Een eigen salon beginnen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irene Meeuwsen 06 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/69785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Een torenvalk op straat. Redactie Duurzame school. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Een torenvalk op straat. Redactie Duurzame school. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Redactie Duurzame school 18 July 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/33045 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

Oriëntatie op het bedrijf

Oriëntatie op het bedrijf Praktijkwerkboek AKA Oriëntatie op het bedrijf 1 Inhoud In het onderdeel Oriëntatie ga je kennismaken met het bedrijf. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven. Daarna vul je een

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Examen Keuzedeel DE LEVENDE TUIN (K0311)

Examen Keuzedeel DE LEVENDE TUIN (K0311) Examen Keuzedeel DE LEVENDE TUIN (K0311) Naam van het examen: Portfolio De Levende Tuin Examencode: K0311 Examenvorm: Portfolio(-examen) met gesprek Kerntaken en werkprocessen: Aanleggen en onderhouden

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2018-2019 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Augustinianum Profielwerkstuk Schooljaar 2018-2019 pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips... 4 Logboek...

Nadere informatie

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten 1. Bekijk de buitenkant van de tekst: de titel, de tussenkopjes en het plaatje. De tekst gaat over de laatste speelgoedrage: de fidget spinner. Wat gaat de tekst je hierover vertellen, denk je? 2. Welke

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties

Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Docenthandleiding. Inleiding opdracht 1: schrijven van een casus. Het maken van een casus is een onderdeel van beroepsprestatie 1.5 Zorgen voor veiligheid in onverwachte situaties Voor de leerlingen is

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Handleiding WasteTool voor gemeenten - Jaaropgave. Registratie verpakkingsafval

Handleiding WasteTool voor gemeenten - Jaaropgave. Registratie verpakkingsafval Handleiding WasteTool voor gemeenten - Jaaropgave Registratie verpakkingsafval Inhoud Inhoud 2 1 Inleiding 3 2 Werken met de jaaropgave 4 Voorbeeld Jaaropgave 5 Jaaropgave indienen 7 Jaaropgave inzien

Nadere informatie

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL:

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL: Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Alle leerlingen van het vmbo theoretische leerweg zijn verplicht een sectorproject te doen als onderdeel van het schoolexamen. Met een sectorproject

Nadere informatie

Afval inzameling in Houten

Afval inzameling in Houten Afval inzameling in Houten Historie Rol gemeente Wat is het beleid / doelstellingen? Hoe doen wij het? Kringloopwinkel Tussendoortje: Afvalrace! Historie Foto van vuilophaal 100 jaar geleden Historie Overslag

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2013-2014 pagina 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Algemeen...4 Tips...4 Bijeenkomst

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012

Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 Studiewijzer sectorwerkstuk 10 Havo/Mavo 2012-2013 Docenten: Arnoud Boerma (a.boerma@svszeist.nl) Laatste inhoudelijke aanpassingen: 9 november 2012 In de Vrije School proberen we om het leren niet een

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk

Handleiding sectorwerkstuk Handleiding sectorwerkstuk Vmbot-4 2016 2017 DA'S MIJN SCHOOL... Inleiding: Je gaat dit jaar een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid

Nadere informatie

Handleiding sectorwerkstuk

Handleiding sectorwerkstuk . Handleiding sectorwerkstuk Vmbot-4 2016 2017 DA'S MIJN SCHOOL... Inleiding: Je gaat dit jaar een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013)

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Emballage richtlijn Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Verbond van Handelaren in Chemische Produkt Postbus 80523 NL-2508

Nadere informatie

Onderzoek naar duurzame ontwikkeling in de sector Mobiliteit en Transport. Leerlijn vmbo

Onderzoek naar duurzame ontwikkeling in de sector Mobiliteit en Transport. Leerlijn vmbo Onderzoek naar duurzame ontwikkeling in de sector Mobiliteit en Transport Leerlijn vmbo 1 Kaart 1 Duurzame ontwikkeling in de sector Mobiliteit en Transport 1.1 Inleiding Tijdens deze lessen ga je je verdiepen

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

McCaesar Plusopdracht brugklas

McCaesar Plusopdracht brugklas McCaesar Plusopdracht brugklas Algemene gegevens Titel: McCaesar Thema: Oudheid. Niveau: VWO 1. Aantal lessen: 28 (maximaal). Ontworpen door: H. Koffijberg, 2013 Leerinhoud en hoofdopdracht Je bent één

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2014-2015 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Planning en organisatie

Planning en organisatie Planning en organisatie Praktijkboek Kerntaak voor de secretariële opleidingen, niveau 3 en 4 J.H. Altena 2015 Altena-tca Zwolle 2015 J.H. Altena Vormgeving: Altena-tca Druk: Pumbo.nl NUR: 164 ISBN/EAN:

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Richtlijnen verslaglegging

Richtlijnen verslaglegging Richtlijnen verslaglegging OPLEIDING TANDARTSASSISTENT School voor gezondheidszorg en welzijn Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Voorwoord Binnen de opleiding tandartsassistent wordt veel

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 920 minuten bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 8 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 108

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 890 minuten bouwtechniek-fijnhoutbewerken CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 8 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 108

Nadere informatie

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t Sectorwerkstuk 2017-2018 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken

Nadere informatie

(Leerlingen van het Nassaucollege, het Van Gogh en aanmelders voor volgend jaar en hun klasgenoten zijn ook uitgenodigd op deze plaza)

(Leerlingen van het Nassaucollege, het Van Gogh en aanmelders voor volgend jaar en hun klasgenoten zijn ook uitgenodigd op deze plaza) 1 Hallo ICT-er. 26 april wordt er een fantastisch en leerzaam ICT plaza georganiseerd in onze school. Speciaal voor jou is er een programma, waarvan je veel kunt opsteken. Deelname eraan is dan ook verplicht.

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Implementatie administratieve organisatie en interne controle.

Implementatie administratieve organisatie en interne controle. Implementatie administratieve organisatie en interne controle. BLOK A Algemeen U dient een beschrijving van de interne organisatie aan te leveren. Deze beschrijving dient te bevatten: A3 Een organogram

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

ARCHITECTUUR. Interview een architect

ARCHITECTUUR. Interview een architect 1 ARCHITECTUUR Interview een architect Max. 2 personen Bijlagen: Spiekbrief en Kijkwijzer Wat heb je nodig? Pen, papier, evt. camera Maak gebruik van: Spiekbrief: telefoneren, afspraak maken en vragen

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie