De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 9 De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen 9.1 Aangifteverplichting Belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de P.B., de Ven. B., de R.P.B. en de meeste B.N.I.'ers zijn verplicht om jaarlijks een aangifte in te dienen (art. 305 WIB). Bepaalde categorieën van belastingplichtigen worden er evenwel van ontslagen een aangifte in de personenbelasting in te dienen (art. 306 WIB). De aangifte moet gebeuren op een formulier waarvan de vorm door de Koning wordt vastgesteld (art. 307 WIB). Het ingevulde formulier moet binnen de wettelijk vastgestelde termijn bij de administratie aankomen (art. 308 WIB). Deze termijn bedraagt voor natuurlijke personen minimum één maand te rekenen vanaf de verzending van het formulier (meestal heeft men tot 30 juni de tijd). Indien de belastingplichtige geen aangifteformulier ontvangen heeft, is hij niet van de aangifteverplichting bevrijd. Volgens de wet moet hij die geen aangifteformulier ontvangen heeft er immers zelf één aanvragen bij zijn hoofdcontroleur en dit uiterlijk op 1 juni van het aanslagjaar (art. 308, 3 WIB). Voor vennootschappen en rechtspersonen bedraagt de indieningstermijn voor de aangifte minimum 1 maand vanaf de goedkeuring van de jaarrekening en maximaal 6 maand sinds de afsluiting van het boekjaar (art. 310 WIB). Volledigheidshalve merken we op dat het ook mogelijk is om de personenbelastings- en vennootschapbelastingsaangifte elektronisch in te vullen. Vanzelfsprekend dient dit binnen dezelfde wettelijke termijnen te gebeuren. 9.2 Onderzoek en controle van de aangifte De administratie zal het aangifteformulier controleren. Hierbij heeft ze een aantal middelen om de juistheid van de aangegeven inkomsten (en uitgaven) zo nauwkeurig mogelijk te bepalen (zie art. 315 e.v. WIB): - bij de belastingplichtige zelf: verzoek tot inlichtingen, onderzoek van de boekhouding en andere geschriften, controle van en in de beroepslokalen; - bij derden (klanten, leveranciers, overheid en overheidsinstellingen). In principe is er geen controle bij banken met het oog op taxatie van het cliënteel, tenzij wanneer er fraudemechanismen worden vastgesteld); - uitwisseling van inlichtingen tussen fiscale besturen onderling; - internationale samenwerking tussen administraties van verschillende landen. De onderzoekstermijn bedraagt in beginsel 3 jaar vanaf 1 januari van het aanslagjaar. Bij belastingontduiking wordt deze termijn met 4 jaar verlengd (art. 353 en 354 WIB).

2 9.3 Verbetering van de aangifte Een regelmatig ingediende aangifte geniet het vermoeden van juistheid (art. 339 WIB). Wanneer de aanslagambtenaar van de aangegeven inkomsten (en uitgaven) wil afwijken moet hij de onjuistheid van de aangifte bewijzen. Hierbij staan alle bewijsmiddelen van het gemeen recht met uitzondering van de eed ter beschikking (art. 340 WIB). Bovendien zijn er in het wetboek een aantal specifieke wettelijke vermoedens inzake inkomstenbelastingen ingeschreven: - indiciaire heffing: weerlegbaar wettelijk vermoeden dat wanneer iemand met een bepaald bedrag te voorschijn komt, men mag veronderstellen dat het geld afkomstig is van belastbare (beroeps)inkomsten, verworven tijdens de periode die men onderzoekt (art. 341 WIB); - vergelijking met 3 soortgelijke belastingplichtigen: als de administratie voorafgaandelijk de boekhouding van de handelaar of beoefenaar van het vrije beroep heeft kunnen verwerpen, is er een weerlegbaar wettelijk vermoeden dat het gemiddelde van de winsten of baten van de 3 soortgelijke belastingplichtigen de belastbare winst of baat van de betrokken belastingplichtige is (art. 342, 2 WIB). Wanneer de aanslagambtenaar wil afwijken van de aangegeven inkomsten en uitgaven om de belastbare basis vast te stellen, moet hij vooraf aangetekend een gemotiveerd bericht van wijziging verzenden (dit is een essentiële formaliteit tenzij de belastingplichtige tijdens de controle zijn fouten erkend heeft en zijn akkoord heeft gegeven). Vervolgens heeft de belastingplichtige één maand de tijd om op het bericht van wijziging te reageren (art. 346 WIB). Indien de belastingplichtige met het bericht van wijziging akkoord gaat, kan de administratie de belasting vestigen. In het andere geval moet hij zijn opmerkingen laten gelden. De administratie moet op deze opmerkingen niet antwoorden, moet er ook geen rekening mee houden; kortom na het antwoord van de belastingplichtige vestigt de administratie de belasting op het inkomen dat volgens haar het correcte inkomen is. Indien de belastingplichtige geen aangifte heeft ingediend, mag de administratie de aanslag vestigen van ambtswege (art. 351 WIB). De grondslag is in dat geval het vermoedelijk inkomen, bepaald op grond van de gegevens waarover de administratie beschikt. Voor de vestiging van de aanslag moet aan de belastingplichtige een bericht van aanslag van ambtswege gezonden worden. De belastingplichtige heeft dan 30 dagen de tijd om op dit bericht te antwoorden (ondertussen mag de administratie geen aanslag vestigen). De belastingplichtige moet in deze tijd proberen het juiste bedrag van zijn belastbare inkomsten aan te tonen (art. 352 WIB). De administratie is evenwel niet gebonden door het antwoord van de belastingplichtige. De taxatie van ambtswege vindt eveneens plaats als de belastingplichtige niet of te laat antwoordt op een bericht van wijziging of zijn medewerking weigert (art. 351 WIB).

3 9.4 Vestiging van de aanslag Inkohiering Eenmaal het belastbaar inkomen is vastgesteld (eventueel na onderzoek van de door de belastingplichtige nieuw aangevoerde elementen: antwoord op bericht van wijziging) en de verschuldigde belasting erop berekend, zal de administratie zorgen voor een uitvoerbare titel. Dit gebeurt via de inkohiering. In het kohier (authentieke akte) wordt de identiteit van de belastingschuldige aangeduid, alsmede de aard en het bedrag van de verschuldigde belasting. De uitvoerbaarverklaring (handtekening, datum) gebeurt door de gewestelijke directeur. De belastingschuldige wordt van zijn schuld tegenover de fiscus op de hoogte gesteld via het aanslagbiljet: dit is een uittreksel uit het artikel van het kohier waarin de belastingschuldige is opgenomen. Het heeft de aard van een betalingsbevel Aanslagtermijn De uiterste datum voor de vestiging van de aanslag op een regelmatig ingediende aangifte is vastgesteld op 30 juni van het jaar volgend op het aanslagjaar (gewone aanslagtermijn) (art. 359 WIB). Voor niet regelmatig ingediende aangiften, inclusief de aangiften waarop men bepaalde inkomsten vergeten heeft te vermelden of waarin bepaalde uitgaven worden verworpen, wordt de aanslagtermijn uitgebreid tot 31 december van het daaropvolgende jaar (bijzondere aanslagtermijn) (art. 354, eerste lid WIB). In geval van fraude wordt de aanslagtermijn met 4 jaar verlengd zodat hij van 3 jaar op 7 jaar wordt gebracht (buitengewone termijn) (art. 354, tweede lid WIB). Als de administratie bij de vestiging van de belasting een fout heeft begaan (met uitzondering van de overtreding van een regel betreffende de verjaring) en de aanslag wordt vernietigd (bv. er werd geen bericht van wijziging gestuurd of dit bericht werd niet gemotiveerd), dan krijgt de fiscus na de vernietiging van de aanslag 3 maanden extra om de aanslag te vestigen (art. 355 WIB). 9.5 Bezwaar tegen de gevestigde aanslag Eenmaal een belasting ingekohierd is kan de belastingplichtige tegen de aanslag in bezwaar gaan. Het bezwaarschrift moet worden ingediend binnen een termijn van zes maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bewaartermijn vermeld staat (art. 371 WIB). De belastingplichtige moet zijn bezwaarschrift motiveren en schriftelijk indienen bij de Gewestelijke Directeur (art. 366 en 371 WIB). Deze laatste wijst het onderzoek meestal toe aan een inspecteur, die de belastingplichtige kan horen en, mits uitdrukkelijk verzoek, inzage verlenen in het dossier. Deze inspecteur geeft vervolgens een niet bindend advies aan de Gewestelijk Directeur die dan uiteindelijk beslist.

4 Tegen de beslissing van de Gewestelijke Directeur kan de belastingplichtige een voorziening indienen bij de rechtbank van eerste aanleg. De vordering moet op straffe van nietigheid worden ingesteld binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van de beslissing met betrekking tot het ingediende bezwaarschrift. De belastingplichtige is nochtans niet verplicht de beslissing van de Gewestelijke Directeur af te wachten. Indien na zes maanden (negen maanden ingeval van taxatie van ambtswege) vanaf de datum van ontvangst van het bezwaarschrift door de Gewestelijke directeur nog steeds geen beslissing is genomen, kan de belastingplichtige, indien hij dit wenst, de vordering instellen bij de rechtbank van eerste aanleg. In dit geval is de Gewestelijke directeur ontheven van het nemen van een beslissing en zal de procedure worden verder gezet voor de rechtbank van eerste aanleg. Indien de belastingplichtige niet akkoord kan gaan met het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg, dan kan hij binnen de maand een hoger beroep instellen bij het Hof van Beroep. Indien de belastingplichtige niet akkoord kan gaan met het arrest van het Hof van Beroep, dan kan hij binnen de drie maanden een voorziening in Cassatie instellen. Indien het arrest van het Hof van Beroep door Cassatie wordt verbroken, wordt de zaak verwezen naar een ander Hof van Beroep. Indien Cassatie het arrest van het Hof van Beroep bevestigt, dan eindigt de rechterlijke procedure. 9.6 Ontheffing van ambtswege De ontheffing van ambtswege is bedoeld om materiële vergissingen en dubbele belastingen buiten de gewone bezwaartermijn recht te zetten. Zij kan door de administratie worden verleend binnen de 5 jaar te rekenen vanaf 1 januari van het jaar waarin de belasting werd gevestigd (art. 376 WIB). 9.7 Invordering van de belasting Schuldenaar van de belasting De schuldenaar van de belasting is de persoon op wiens naam de belasting is gevestigd. Een op naam van meerdere personen ingekohierde aanslag (onverdeelde eigenaars van een onroerend goed) kan slechts ten laste van ieder van hen worden ingevorderd voor het gedeelte van de belasting dat verband houdt met zijn eigen inkomsten (art. 393 WIB). Ongeacht het gekozen huwelijksstelsel kan de belasting verschuldigd door echtgenoten verhaald worden op zowel de eigen als de gemeenschappelijke goederen. Het gedeelte van de belasting i.v.m. de inkomsten van de echtgenoten die hem eigen zijn krachtens het huwelijksvermogensstelsel, kan nochtans niet worden ingevorderd op bepaalde eigen goederen van de andere echtgenoot (art. 394 WIB).

5 9.7.2 Eisbaarheid van de belasting De R.V. moet aan de schatkist worden doorgestort binnen de 15 dagen na de toekenning of de betaalbaarstelling van het roerend inkomen. Ten aanzien van de B.V. heeft de belastingplichtige eveneens 15 dagen de tijd te rekenen vanaf het verstrijken van de maand waarin de inkomsten werden betaald of toegekend (art. 412 WIB). De ingekohierde belastingen (onder meer de P.B., Ven. B. en de O.V.) zijn verschuldigd binnen de 2 maanden na de toezending van het aanslagbiljet (art. 413 WIB). Bij het verstrijken van de betalingstermijn beginnen verwijlinteresten te lopen (art. 414 WIB). Deze interesten worden aangerekend tegen een wettelijke rentevoet van 7 %. Ze worden berekend op de verschuldigde belasting afgerond tot het lagere duizendtal per volle kalendermaand vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de vervaldag tot en met de maand van de betaling. Bij terugbetaling van belastingen worden moratoriuminteresten toegekend (art. 418 WIB). Deze worden eveneens per kalendermaand berekend tegen de wettelijke rentevoet van 7 % (op jaarbasis). 9.8 Strafbepalingen Voor belastingplichtigen die de fiscale wetgeving overtreden zijn zowel administratieve (belastingverhoging en/of boete) (zie art. 444 e.v. WIB) als strafrechtelijke sancties (gevangenisstraf, geldboete, verval van het recht de belastingplichtigen te vertegenwoordigen) (zie art. 449 e.v. WIB) voorzien.

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014

Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 GEMEENTE UKKEL Algemeen reglement betreffende de vestiging en de invordering van gemeentebelastingen. Datum van de beraadslaging van de gemeenteraad: 26 juni 2014 De raad, Gelet op artikel 117 van de nieuwe

Nadere informatie

Deel I - Wat gebeurt er na de controle?

Deel I - Wat gebeurt er na de controle? Inhoudstafel Deel I - Wat gebeurt er na de controle? 1. U bekent... 3 1.1. Hoe doet u dat?... 3 1.2. Wat is een samengestelde erkenning?...................... 4 1.3. Kunt u terugkomen op uw bekentenis?...

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I. DIRECTE BELASTINGEN 11

Inhoudstafel. Deel I. DIRECTE BELASTINGEN 11 Inhoudstafel Deel I. DIRECTE BELASTINGEN 11 Titel 1. De aangifte 13 Hoofdstuk 1. Doel van de aangifte en te vermelden gegevens 13 Hoofdstuk 2. De aangifteplichtigen 15 Afdeling 1. Principe 15 Afdeling

Nadere informatie

Belasting op onbebouwde percelen

Belasting op onbebouwde percelen Belasting op onbebouwde percelen Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in een niet- vervallen verkaveling Reglement heffing op onbebouwde percelen, gelegen in gebieden bestemd voor wonen Artikel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Aangifte inzake PB, VenB, RPB en BNI 3

HOOFDSTUK 1 Aangifte inzake PB, VenB, RPB en BNI 3 Algemene inhoud Reeks Fiscaal Compendium V Ten geleide 0 Voorwoord IX Algemene bibliografie XI DEEL I De aangifte HOOFDSTUK 1 Aangifte inzake PB, VenB, RPB en BNI 3 1. Overzicht van de soorten aangifteformulieren

Nadere informatie

Fiscale procedure. Frank Vanbiervliet. 22 februari 2014. 2012 Laga

Fiscale procedure. Frank Vanbiervliet. 22 februari 2014. 2012 Laga Frank Vanbiervliet 22 februari 2014 2012 Laga Wat is een fiscale procedure? een stappenplan: uiteindelijke doel? een correcte taxatie 2 Wat is een fiscale procedure? Twee alternatieven om de belastbare

Nadere informatie

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015

Reglement. Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële. Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Reglement Gemeentebelasting op de vestiging van nietcommerciële rechtspersonen Vastgesteld door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 28 oktober 2015 Argumentatie Niet-commerciële

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP FILM- EN EROTISCHE VOORSTELLINGEN

BELASTINGREGLEMENT OP FILM- EN EROTISCHE VOORSTELLINGEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 november 2015 (treedt in werking op 1 januari 2016) Gewijzigd door de gemeenteraad op 14 december 2015 Gewijzigd door de gemeenteraad op 25 september 2017 (treedt

Nadere informatie

Aanslagtermijnen in de inkomstenbelastingen

Aanslagtermijnen in de inkomstenbelastingen Aanslagtermijnen in de inkomstenbelastingen Marc WAUMAN Advocaat Aanslagtermijn Begrip - periode waarin de belastingadministratie rechtsgeldig een aanslag mag vestigen - hierbuiten: verjaring Soorten:

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord... v DEEL 1. DE AANGIFTE. Inleiding Hoofdstuk 1. De aangifteplichtigen Hoofdstuk 2. De aangiftetermijn...

INHOUD. Voorwoord... v DEEL 1. DE AANGIFTE. Inleiding Hoofdstuk 1. De aangifteplichtigen Hoofdstuk 2. De aangiftetermijn... INHOUD Voorwoord............................................................ v DEEL 1. DE AANGIFTE Inleiding............................................................. 3 De aangifteplichtigen..................................................

Nadere informatie

AANGIFTEFORMULIER. Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten.

AANGIFTEFORMULIER. Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten. AANGIFTEFORMULIER Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerk of gelijkgestelde producten. CONTACTGEGEVENS AANSLAGJAAR NAAM PUBLICATIE VERANTWOORDELIJK UITGEVER (V.U.) CONTACTPERSOON FACTURATIEADRES

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG 49 8600 DIKSMUIDE SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) 24 8600 Diksmuide Aanslagbiljet personenbelasting

Nadere informatie

Rolnummer 2847. Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T

Rolnummer 2847. Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T Rolnummer 2847 Arrest nr. 57/2004 van 24 maart 2004 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 394 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, vóór de wijziging ervan bij de

Nadere informatie

DE VERJARINGS- EN ONDERZOEKSTERMIJNEN INZAKE BTW

DE VERJARINGS- EN ONDERZOEKSTERMIJNEN INZAKE BTW DE VERJARINGS- EN ONDERZOEKSTERMIJNEN INZAKE BTW Kris Heyrman TITEL VAN DE CONFERENTIE Advocaat-vennoot Dubois, Verlinden, Wauman Berkenlaan 45, 2610 Antwerpen Voornaam & Naam van de spreker tel:03.287.06.66

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen.

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. BELASTINGREGLEMENT OP DE VESTIGINGEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. ARTIKEL 2: TARIEF EN BEREKENING

Nadere informatie

Invorderingsmogelijkheden van fiscale schulden bij gehuwden : Bespreking in PB en BTW

Invorderingsmogelijkheden van fiscale schulden bij gehuwden : Bespreking in PB en BTW Invorderingsmogelijkheden van fiscale schulden bij gehuwden : Bespreking in PB en BTW INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Personenbelasting...4 I. Aangifte...4 II. Aanslag...5 III. Bezwaar...9 IV. Invordering...11

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Bibliografie 1

INHOUDSTAFEL. Bibliografie 1 Bibliografie 1 Titel I. De aangifte en haar controle De aanslag en de aanslagtermijnen 3 Hoofdstuk 1. De aangifte inzake directe belastingen en B.T.W. 5 1. Directe belastingen 5 1.1. Vormvereisten van

Nadere informatie

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016)

Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) GEMEENTEBELASTING OP DE BARS EN RENDEZ-VOUSHUIZEN Aangifte aanslagjaar 2016 (toestand van 01.01.2016 t/m 31.12.2016) Belastingreglement d.d. 30.11.2015 voor kennisneming aangenomen namens de Gouverneur

Nadere informatie

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven

Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Reglement: algemene gemeentelijke heffing voor bedrijven Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de gemeente een jaarlijkse algemene

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN

BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN gh BELASTINGREGLEMENT OP DE OPSLAGPLAATSEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013, 22 december 2014

Nadere informatie

HANS SYMOENS - KATLEEN VAN BAELEN

HANS SYMOENS - KATLEEN VAN BAELEN K.B. 10 april 1992 - WIB (Art. 368) Niettegenstaande de oorspronkelijke aanslag bij gebrek aan een tijdig ingediend bezwaarschrift definitief en onherroepelijk is geworden, kan de belastingplichtige op

Nadere informatie

Verwaarloosde woningen en gebouwen registratie en belasting ( )

Verwaarloosde woningen en gebouwen registratie en belasting ( ) Gemeenteraad 11 december 2017 Verwaarloosde woningen en gebouwen registratie en belasting (2018-2022) Punt 1 Het reglement 'Verwaarloosde woningen en gebouwen - registratie en belasting' als volgt vast

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de voetpadbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de

Nadere informatie

HFST. 6 DE SANCTIES. Opmerking: Administratieve sancties

HFST. 6 DE SANCTIES. Opmerking: Administratieve sancties Opmerking: Tegen elke aanslag voor AJ 98 en vorige die nietig verklaard is hoger beroep instellen Voor AJ 99 ev in de conclusies een subsidiaire aanslag voorstellen Indien de beslissing van de directeur

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 MEI 2014 F.12.0160.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0160.F 1. M. K., 2. G. L., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01291 Onderwerp: DIVASS- dienst Belastingen - Belastingreglement op de tweede verblijven voor het aanslagjaar

Nadere informatie

Persoonlijke kopie van () HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN

Persoonlijke kopie van () HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN Fiscale Handboeken HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN 2018 Prof. Dr. Ilse De Troyer (Universiteit Antwerpen, Faculteit Rechten; KU Leuven campus

Nadere informatie

Fiscale controle. Termijn

Fiscale controle. Termijn Fiscale controle Over welke periode u nog gecontroleerd kan worden door de fiscus, hoe is het verloop van een fiscale controle, hoe wordt deze beëindigd, wat zijn uw rechten, maar ook uw plichten, u leest

Nadere informatie

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen: a) een aangetekend schrijven; b) een afgifte tegen ontvangstbewijs. Belasting reglement Heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen opgenomen in de Vlaamse Inventaris van ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALING Art. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020)

Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Gemeenteraad 14 december 2015 Belasting op de voor het publiek toegankelijke ruimten van commerciële vestigingen in het centrum van Kortrijk (2016/2020) Punt 1 Het belastingreglement op de voor het publiek

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door:

Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door: BELASTINGREGLEMENT OP DE INNAME VAN DE OPENBARE WEG ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED

ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED STADSBESTUUR BLANKENBERGE ACTIVERINGSHEFFING OP NIET BEBOUWDE PERCELEN GELEGEN IN NIET-VERVALLEN VERKAVELINGEN ALSOOK OP NIET BEBOUWDE GRONDEN GELEGEN IN EEN WOONGEBIED Datum vaststelling gemeenteraad:

Nadere informatie

Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode

Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode Belasting op leegstaande gebouwen en woningen voor de periode 2015-2019 1. Definities: Artikel 1: De definities van woningen en gebouwen uit artikel 1.2 van het decreet grond- en pandenbeleid zijn van

Nadere informatie

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur.

De werken worden uitgevoerd, hetzij door de stadsdiensten, hetzij door een openbare of private onderneming, op last van het stadsbestuur. Gemeenteraad 16 december 2013 Gemeentebelasting op de wegbedekking (2014-2018). Artikel 1: 1. Worden onderworpen aan een jaarlijkse belasting strekkend tot gedeeltelijke terugbetaling van de door de gemeente

Nadere informatie

Belasting op vaste reclameinrichtingen. aanplakborden voor publieksdoeleinden

Belasting op vaste reclameinrichtingen. aanplakborden voor publieksdoeleinden Belasting op vaste reclameinrichtingen en aanplakborden voor publieksdoeleinden Beslissing gemeenteraad van 19/12/2018 Aanpassing gemeenteraad van 30/12/2013 Aanpassing gemeenteraad van 19/12/2012 Gepubliceerd

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE VERSPREIDING VAN NIET GEADRESSEERDE DRUKWERKEN

BELASTINGREGLEMENT OP DE VERSPREIDING VAN NIET GEADRESSEERDE DRUKWERKEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 (treedt in werking op 1 januari 2015) Gewijzigd door de gemeenteraad van 26 oktober 2015 (treedt

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE DE INNAME VAN OPENBAAR DOMEIN

BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE DE INNAME VAN OPENBAAR DOMEIN BELASTINGREGLEMENT AANGAANDE DE INNAME VAN OPENBAAR DOMEIN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 33/99 van 17 maart 1999 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 33/99 van 17 maart 1999 A R R E S T Rolnummer 1294 Arrest nr. 33/99 van 17 maart 1999 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 419, eerste lid, 1, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, gesteld door de Rechtbank

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 28 januari 2014 Aanwezig : MM. Mevr. Joske Vermeir, raadslid voorzitter; Albert Beerens, burgemeester GEMEENTE Jan Couck,

Nadere informatie

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 Art. 180-182

WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 Art. 180-182 Je kunt hier volgende wettelijke bepalingen terugvinden: DECREET VAN 30 MEI 2008 BETREFFENDE DE VESTIGING, DE INVORDERING EN DE GESCHILLENPROCEDURE VAN PROVINCIE- EN GEMEENTEBELASTINGEN, GEWIJZIGD BIJ

Nadere informatie

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017 Antwerpen, 8 november 2017 Federale verheidsdienst FINANCIEN Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B 1 2000 Antwerpen Algemene Administratie van de Fiscaliteit Rep.-Nr.: Nationaal nummer: Artikelnummer:

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen.

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. BELASTINGREGLEMENT OP DE VESTIGINGEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de vestigingen. ARTIKEL 2: TARIEF EN BEREKENING

Nadere informatie

Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven.

Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven. Taksreglement betreffende het gebruik van een woonplaats door een bewoner die niet in de bevolkingsregisters is ingeschreven. De gemeenteraad, in openbare vergadering van 11/12/2017, heeft het ondervermeld

Nadere informatie

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel.

2. Kavel: het in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende perceel. ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

WETSARTIKELEN DIE VERWIJZEN NAAR DE SANCTIES DIE WORDEN OPGELEGD BIJ NIET- OF LAATTIJDIGE INDIENING VAN STUKKEN

WETSARTIKELEN DIE VERWIJZEN NAAR DE SANCTIES DIE WORDEN OPGELEGD BIJ NIET- OF LAATTIJDIGE INDIENING VAN STUKKEN WETSARTIKELEN DIE VERWIJZEN NAAR DE SANCTIES DIE WORDEN OPGELEGD BIJ NIET- OF LAATTIJDIGE INDIENING VAN STUKKEN Dit document werd opgesteld om gemakkelijk de wetsartikelen te kunnen terugvinden die nodig

Nadere informatie

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door:

Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg door: BELASTINGREGLEMENT OP DE INNAME VAN DE OPENBARE WEG ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een jaarlijkse belasting geheven op de inname van de openbare weg

Nadere informatie

HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN

HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN Fiscale Handboeken HANDBOEK FISCALE PROCEDURE INKOMSTENBELASTINGEN 2016 Prof. Dr. Ilse De Troyer (Universiteit Antwerpen, Faculteit Rechten; KU Leuven campus

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 22 september 2014 Gewijzigd door de gemeenteraad op 17 december 2014 (treedt in werking op 1 januari 2015) Gewijzigd

Nadere informatie

De Vlaamse Codex Fiscaliteit

De Vlaamse Codex Fiscaliteit De Vlaamse Codex Fiscaliteit - De erfbelasting - De schenkbelasting 1 agenda - Inleiding - Integratie in de VCF - Inhoudelijke nieuwigheden - Standpunten Vlabel 2 1 inleiding - wat we zelf doen, doen we

Nadere informatie

Personenbelasting en aanvullende belastingen - Belasting

Personenbelasting en aanvullende belastingen - Belasting Federale verheidsdienst FINANCIEN Afz.: Team Invordering Leuven 2 Philipssite 3a B 2 3001 Heverlee Algemene Administratie van de Fiscaliteit Rep.-Nr. : pagina : 1 / 5 Personenbelasting en aanvullende belastingen

Nadere informatie

Het door u te betalen bedrag: 143,16

Het door u te betalen bedrag: 143,16 Afz.: Infocenter Leuven Philipssite 3A B 2 3001 Leuven Nationaal nummer: Artikelnummer: pagina : 1 / 5 Leuven, 14 augustus 2018 Mevrouw, Mijnheer, Dit is uw aanslagbiljet 2 in de personenbelasting en de

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Zitting van 16 december 2015 Aanwezig: Jean Marie De Groote, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Christ Meuleman, Marleen Verdonck, Wilfried Verspeeten,

Nadere informatie

Financiën - Goedkeuren van het reglement vermindering op de algemene gemeentebelasting voor gezinnen

Financiën - Goedkeuren van het reglement vermindering op de algemene gemeentebelasting voor gezinnen Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van donderdag 23 mei 2019 Aanwezig: Hilde De Sutter, Voorzitter; Johan Van Durme, Burgemeester; Orville Cottenie, Christ Meuleman, Marleen Verdonck,

Nadere informatie

Belasting op het niet optimaal afkoppelen van de privé waterafvoer

Belasting op het niet optimaal afkoppelen van de privé waterafvoer Reglement Belasting op het niet optimaal afkoppelen van de privé waterafvoer Vastgesteld door de gemeenteraad op 15 december 2016 Bekendgemaakt op www.maldegem.be op 23 december 2016 Argumentatie Om de

Nadere informatie

Het bedrag in uw voordeel: 2.703,06

Het bedrag in uw voordeel: 2.703,06 Afz.: Antwerpen Italiëlei 4 B 1 2000 Antwerpen Nationaal nummer: Artikelnummer: pagina : 1 / 5 Antwerpen, 14 augustus 2018 Mevrouw, Mijnheer, Dit is uw aanslagbiljet 2 in de personenbelasting en de aanvullende

Nadere informatie

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING)

11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) 11. BELASTING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN IN WOONGEBIED EN OP ONBEBOUWDE KAVELS (ACTIVERINGSHEFFING) Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: 1 Bouwgrond: een perceel grond, met

Nadere informatie

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING

MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING MODELVERORDENING GEMEENTELIJKE ACTIVERINGSHEFFING De gemeenteraad, Gelet op het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, met latere wijzigingen, hierna Vlaamse Wooncode genoemd; Gelet op

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING

BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN NIET-VERVALLEN VERKAVELING gh BELASTINGREGLEMENT OP DE ONBEBOUWDE KAVELS IN EEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 22 september 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013 en 23 september

Nadere informatie

Personenbelasting en aanvullende belastingen - Belasting

Personenbelasting en aanvullende belastingen - Belasting Federale verheidsdienst FINANCIEN Afz.: Team Inning Antwerpen 2 Kruisbogenhofstraat 24 2500 Lier Algemene Administratie van de Fiscaliteit Rep.-Nr. : pagina : 1 / 5 Personenbelasting en aanvullende belastingen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 DECEMBER 2016 F.15.0132.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.15.0132.N D. V., eiser, vertegenwoordigd door mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Bergstraat

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op vaste en

Nadere informatie

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN

ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE BOUWGRONDEN EN KAVELS EN BELASTING OP BRAAKLIGGENDE INDUSTRIEGRONDEN ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Er wordt voor de aanslagjaren 2018 tot en met 2019 jaarlijks een

Nadere informatie

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN

DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN BELASTINGREGLEMENT OP DE HORECA DEEL 1: BELASTING OP DE HORECAGELEGENHEDEN ARTIKEL 1.1: BELASTBAAR VOORWERP OF BELASTBAAR FEIT Voor de aanslagjaren 2015 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op het

Nadere informatie

10 APRIL 1992. - WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992. Art.393-443ter

10 APRIL 1992. - WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992. Art.393-443ter 1 10 APRIL 1992. - WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992. Art.393-443ter (OPGELET : het bijwerken van deze tekst is tijdelijk uitgesteld : gelieve de wetgevingsindex, om de laatste wijzigingsreferentie

Nadere informatie

Onderzoeks-, aanslag- en invorderingstermijnen

Onderzoeks-, aanslag- en invorderingstermijnen (tekst bijgewerkt tot 11.03.2005) INHOUDSTAFEL Onderzoeks-, aanslag- en invorderingstermijnen A. INLEIDING Afbakening van het onderwerp Directe belastingen versus indirecte belastingen Aard van de termijnen

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( )

dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels ( ) dienst financiën: Gemeentelijk belastingsreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde percelen en kavels (2014-2019) juridisch kader Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Page 1 sur 5 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef Parlementaire werkzaamheden Einde Inhoudstafel 9 uitvoeringbesluiten 1 gearchiveerde Franstalige

Nadere informatie

Als oppervlakte geldt de oppervlakte die is vastgelegd in de kadastrale legger.

Als oppervlakte geldt de oppervlakte die is vastgelegd in de kadastrale legger. Goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad van 17 december 2014 Bekendgemaakt op 19 december 2013, 22 december 2014 Belastbaar feit Artikel 1 De Stad Gent heft

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 3 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01281 Onderwerp: DIVASS- dienst Belastingen - Belastingreglement op de pompen voor de aanslagjaren 2014 tot

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 JANUARI 2015 F.12.0195.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0195.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 JANUARI 2014 F.12.0197.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0197.F C. E., Mr. Xavier Thiébaut, advocaat bij de balie te Luik, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van

Nadere informatie

Rolnummer 2192. Arrest nr. 67/2002 van 28 maart 2002 A R R E S T

Rolnummer 2192. Arrest nr. 67/2002 van 28 maart 2002 A R R E S T Rolnummer 2192 Arrest nr. 67/2002 van 28 maart 2002 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 418 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, gesteld door het Hof van Beroep

Nadere informatie

Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen

Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Begrippenlijst Voor de toepassing van dit reglement worden regelmatig een aantal begrippen gebruikt, hieronder

Nadere informatie

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader

dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting juridisch kader dienst financiën: Gemeentebelastingen - Algemene gemeentebelasting 2015-2019 juridisch kader beslissing: artikel 1: Met ingang van het aanslagjaar 2015 en voor een periode die eindigt op 31 december 2019

Nadere informatie

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME

BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME BELASTINGREGLEMENT OP VASTE EN MOBIELE RECLAME, RECLAMESTANDS EN STEIGERDOEKRECLAME ARTIKEL 1: HET BELASTBAAR VOORWERP Voor de aanslagjaren 2017 tot en met 2019 wordt een belasting geheven op vaste en

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 : Invordering van schulden Fiscale of belastingschulden

Hoofdstuk 12 : Invordering van schulden Fiscale of belastingschulden Hoofdstuk 12 : Invordering van schulden Fiscale of belastingschulden Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 12.1 Inleiding : belastingen, de overheid en de burger 12.2 Vooraf : niet alleen de fiscus is

Nadere informatie

dienst financiën R E G L E M E N T

dienst financiën R E G L E M E N T dienst financiën R E G L E M E N T Gemeenteraad van 26-06-2014 BELASTING OP DE TIJDELIJKE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR DOELEINDEN VAN COMMERCIEEL BELANG DOOR MIDDEL VAN TERRASSEN, AUTOMATEN, VERKOOPSKRAMEN

Nadere informatie

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen

Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Algemene bepalingen Artikel 1 Belastingreglement van 30 december 2013 op de leegstand van gebouwen en woningen Er wordt voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd

Nadere informatie

Aanslagbiljet Personenbelasting en aanvullende belastingen

Aanslagbiljet Personenbelasting en aanvullende belastingen Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Fiscaliteit Afz.: ONTVANGK. EEKLO GARENSTRAAT 48 9900 EEKLO REYERS Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel Aanslagbiljet Personenbelasting en

Nadere informatie

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017

Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B Antwerpen. Artikelnummer: Datum van uitvoerbaar- Gemeente: verklaring kohier: 06/11/2017 Antwerpen, 8 november 2017 Federale verheidsdienst FINANCIEN Afz.: Infocenter Antwerpen Italiëlei 4 B 1 2000 Antwerpen Algemene Administratie van de Fiscaliteit Rep.-Nr.: Nationaal nummer: Artikelnummer:

Nadere informatie

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN

BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN BELASTING OP LEEGSTAND EN VERWAARLOZING VAN BEDRIJFSRUIMTEN Goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 2013 Artikel 1: 1. Voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019. wordt een jaarlijkse belasting

Nadere informatie

Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! Wijze van conflictoplossing / -benadering

Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! Wijze van conflictoplossing / -benadering Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! Federale Overheidsdienst FINANCIEN Geert Callaert Fiscaal Bemiddelaar International Fiscal Association Brussel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 APRIL 2011 F.10.0025.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0025.F 1. C. L. en, 2. J. B., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord...v DEEL 1. AANGIFTE EN CONTROLE. Inleiding...3. Hoofdstuk 2. De aangifte als grondslag voor de btw-heffing...5

Inhoud. Voorwoord...v DEEL 1. AANGIFTE EN CONTROLE. Inleiding...3. Hoofdstuk 2. De aangifte als grondslag voor de btw-heffing...5 Voorwoord...v DEEL 1. AANGIFTE EN CONTROLE Inleiding...3 De aangifte als grondslag voor de btw-heffing...5 Controle en onderzoek... 11 1. Onderzoeksbevoegdheden... 11 A. Onderzoek van de boekhouding...

Nadere informatie

Circulaire 2017/C/30 betreffende de artikelen 45 t.e.m. 50 van de programmawet van

Circulaire 2017/C/30 betreffende de artikelen 45 t.e.m. 50 van de programmawet van Home > Recente wijzigingen > Circulaire 2017/C/30 betreffende de artikelen 45 t.e.m. 50 van de programmawet van 01.07.2016 Samenvatting Deze circulaire bespreekt de door de programmawet van 01.07.2016

Nadere informatie

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009

Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Goedkeuring aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor het dienstjaar 2009 Er wordt voor het dienstjaar 2009 een aanvullende gemeentebelasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 16 maart 2009 ADVIES 2009-13 over een vraag om toegang tot stukken uit het fiscaal dossier van de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 MEI 2009 F.07.0111.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.07.0111.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, wiens kabinet gevestigd is te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor

Nadere informatie

GEMEENTE ANDERLECHT BELASTING OP DE TOERISTISCHE LOGIES. Artikel 1. Definities. In de zin van het huidig reglement, verstaat men onder :

GEMEENTE ANDERLECHT BELASTING OP DE TOERISTISCHE LOGIES. Artikel 1. Definities. In de zin van het huidig reglement, verstaat men onder : GEMEENTE ANDERLECHT BELASTING OP DE TOERISTISCHE LOGIES Artikel 1. Definities In de zin van het huidig reglement, verstaat men onder : 1) toerist : elke persoon die in het kader van zijn prive- of beroepsactiviteiten

Nadere informatie

Valse facturen: voldoende aanwijzing van fraude of niet?

Valse facturen: voldoende aanwijzing van fraude of niet? Valse facturen: voldoende aanwijzing van fraude of niet? Onderzoek en controle Fiscale Actualiteit nr. 2017/10, pag. 1-5 De fiscus is gebonden aan strikte onderzoekstermijnen. Als de administratie onderzoek

Nadere informatie

Gemeente Anderlecht. Belastingreglement op het gratis verspreiden van niet-geadresseerd. reclamedrukwerk aan huis.

Gemeente Anderlecht. Belastingreglement op het gratis verspreiden van niet-geadresseerd. reclamedrukwerk aan huis. Gemeente Anderlecht Belastingreglement op het gratis verspreiden van niet-geadresseerd reclamedrukwerk aan huis Artikel 1: Looptijd Er wordt, vanaf 1 januari 2017, voor een periode van drie jaar, verstrijkend

Nadere informatie

Afdeling II. Aanslagjaar en belastbaar tijdperk

Afdeling II. Aanslagjaar en belastbaar tijdperk Afdeling II. Aanslagjaar en belastbaar tijdperk Art. 359. Het aanslagjaar begint op 1 januari en eindigt op de daaropvolgende 31ste december. Evenwel kan de voor een aanslagjaar verschuldigde belasting

Nadere informatie

DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN:

DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN: DE BURGERLIJKE RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG, ZITTING HOUDENDE TE HASSELT, ELFDE KAMER, HEEFT HET VOLGENDE VONNIS UITGESPROKEN: IN ZAKE A.R. nr. 03.0250.A N.V. [...] met zetel te [...] ingeschreven in het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 JUNI 2012 F.10.0038.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0038.F 1. CABINET D AVOCATS COOLS bvba, 2. M. C. en, 3. C. M. Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 19 maart 2012 ADVIES 2012-19 met betrekking tot de weigering om een afschrift van het volledige

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MEI 2016 F.14.0154.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0154.N 1. R. C., 2. S F, eisers, met als raadsman mr. Guy Poppe, advocaat bij de balie te Antwerpen, met kantoor te 2000 Antwerpen,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 JUNI 2015 F.14.0043.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0043.N A.E. & T. nv, met zetel te 9255 Buggenhout, Mandekensstraat 25, eiseres, met als raadsman mr. Ruffin Coppens, advocaat bij

Nadere informatie