Project : YANDOUMBE. Bevolkingsgroep: Bayaka Pygmeeën. LOCATIE AFRIKA Centraal Afrikaanse Republiek Dzanga Sangha Regio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project : YANDOUMBE. Bevolkingsgroep: Bayaka Pygmeeën. LOCATIE AFRIKA Centraal Afrikaanse Republiek Dzanga Sangha Regio"

Transcriptie

1 Project : YANDOUMBE Bevolkingsgroep: Bayaka Pygmeeën 1 e Fase: Februari 2010 Start project monitoring & uitvoering LLIN 2 e Fase : Uitvoering 2 e helft 2010 / 1 e helft 2011 LLIN-Diagnose-Behandeling-Training 3 e Fase: Planning: 2 e helft 2011 / 1 e helft 2014 LLIN-Diagnose-Behandeling-Training LOCATIE AFRIKA Centraal Afrikaanse Republiek Dzanga Sangha Regio

2 LEVENSREDDENDE HULP VOOR BAYAKA PYGMEEËN De Bayaka Pygmeeën maken deel uit van een inheemse bevolkingsgroep in de Centraal Afrikaanse Republiek in de Dzanga Sangha regio. Pygmeeën behoren tot een van de armste volksstammen. Het ontbreekt hen aan toereikende gezondheidszorg, onderwijs en basisvoorzieningen. Als gevolg van malaria-epidemiëen die deze meest sociaal geïsoleerde inheemse groep met uitsterven bedreigt, creëerde Stichting Drive Against Malaria effectieve hulpacties voor deze stam.

3 DE TOESTAND De Bayaka stammen in de Centraal Afrikaanse Republiek leven oorspronkelijk in het hart van het tropisch regenwoud en behoren tot één van de oudste menselijke culturen op aarde. Decennia lang is het hen gelukt om zich af te zonderen van de rest van de wereld maar nu worden zij meer en meer verdrongen uit hun primaire leefgebied naar dichter bewoonde agglomeraties aan de oever van de Sangha rivier. DE BAYAKA IN YANDOUMBE De wanhopige situatie over hun bedreigde status wordt nog eens verergerd doordat de inheemse bevolking buitengewoon zwaar getroffen wordt door de binnenlandse politiek, de armoede, industrialisatie en de ontbossing op grote schaal. Ten eerste gaat het model van economische ontwikkeling volledig voorbij aan het recht van het inheemse volk, op eerlijke voorlichting en instemming zonder dwang. Dit model, dat in het zuidwesten van de Centraal Afrikaanse Republiek uitgaat van de onbeperkte vraag naar tropisch hardhout, maakt dat de Bayaka meer dan ooit in hun voortbestaan wordt bedreigd. Daarnaast hebben ze te vrezen van de vernietiging van het ecosysteem, flora en fauna. In de tweede plaats wordt de oppervlakte van het bos waar ze kunnen jagen steeds kleiner door ontbossing. Wanneer inheemse volken van hun landen worden verdreven, verandert dit niet alleen hun leven, maar ook hun voeding. De grote meerderheid van de bevolking leeft in hopeloze ellende waarbij ziekte en honger hard toeslaan. De levensstijl van de Bayaka in Yandoumbe is noodgedwongen omgeslagen. Van een proteïnerijke voeding naar een proteïnearme kost, wat vaak ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid. Op lange termijn leidt gebrek aan goede voedingsstoffen tot uitputting van het lichaam waardoor het niet in staat is voldoende weerstand te bieden tegen ziektes. Dit kan leiden tot de dood. En zeker wanneer zij besmet raken met de malaria parasiet is de kans hierop zeer groot. Langzaam maar gestaag wordt de levenslijn van de Bayaka uitgeschakeld. VOEDSELTEKORT Als gevolg van het aanhoudende voedseltekort aan de oevers van de dichter bewoonde Sangha rivier heeft de bevolking geen andere keus om toch telkens terug en dieper het regenwoud in te gaan om voedsel te zoeken. Maar daar moeten ze voortdurend vluchten voor gewapende stropers die de Pygmeeën verjagen en de dieren massaal uitroeien waarvan de stam leeft. Door de destructieve illegale praktijken van gewapende stropers is er te weinig voedsel in het bos. Dit is een steeds terugkerende realiteit in het leven van de Bayaka waardoor de huidige situatie van de stam onomkeerbaar lijkt.

4 GEZONDHEIDSPROBLEMEN De voorheen sterke bevolking is veranderd in een volksstam met ernstige gezondheidsproblemen. Sinds deze Pygmeeën ruim dertig jaar geleden voor het eerst regelmatig in contact kwamen met buitenstaanders is ongeveer de helft van de stam gestorven door malaria, aandoeningen aan de luchtwegen, Typhoid Fever, TBC en andere ziektes.

5 LOUIS SARNO SPREEKT OVER CATASTROFE Malaria is een dodelijke ziekte waartegen de inheemse stammen niet bestand zijn. De hulpverlening bereikt deze uiterst kwetsbare bevolking niet. De Amerikaan Louis Sarno (zie kader) leeft sinds de jaren tachtig met de Bayaka. Sarno: Een van de grootste problemen waarmee we hier worden geconfronteerd is het volledig ontbreken van medische zorg. Als mensen besmet raken met malaria dan zijn er geen middelen om hen te genezen laat staan hen op de ziekte te testen. We leven hier in een moeilijk te bereiken gebied waar bijna geen wegen en paden zijn en nauwelijks transport. Hierdoor zijn we volledig geïsoleerd van gezondheidszorg. Wij moeten lopen naar het dichtstbijzijnde hulpcentrum dat vele kilometers verderop ligt. Maar dit centrum is summier uitgerust. Het merendeel van de lokale zorgverleners kijken minachtend naar de Pygmeeën en weigeren hen zelfs te behandelen. DE BAYAKA "De Bayaka is een van de meest unieke bevolkingsgroepen in de wereld. Zij zijn jagers en verzamelaars pur sang. Sinds hun bestaan zijn zij in staat te leven in het bos waarbij het ecosysteem volledig in balans blijft. Ook het karakter van de Bayaka is uniek. Zij zijn een vredelievend volk waarbij diefstal en geweld amper voorkomt. Zij accepteren en zijn vrolijk. Maar helaas zien velen hen als primitief. Buitenstaanders behandelen de Bayaka als dieren die geen rechten hebben. GESEL VAN MALARIA Malaria, de blijvende gesel van Yandoumbe, baart Louis Sarno terecht kopzorgen. De ziekte treft nagenoeg altijd de armste bevolkingsgroepen. De situatie van de Bayaka Pygmeeën in Yandoumbe zijn een schrikbarend voorbeeld. Louis Sarno spreekt over de catastrofe enkele jaren geleden. In 2009 heeft een malaria epidemie in dit gebied in minder dan twee maanden tijd tientallen Bayaka s het leven gekost. Vooral kinderen. Het ontbreken van bescherming en medicatie blijft de situatie enorm verslechteren. We konden niets doen behalve afwachten totdat het laatste besmette kindje was gestorven. Dat was een afschuwelijke situatie zegt Louis. EPIDEMIE Deze malaria-epidemie is een duidelijk voorbeeld hoe een gedwongen vertrek uit hun natuurlijke leefomgeving een aanslag kan zijn op de gezondheid van inheemse volken. "Malaria komt diep in het dichtbegroeide regenwoud nauwelijks voor, waar inheemse bos volken op hun eigen gronden en op hun eigen manier leven. Maar voor diegenen die verdreven zijn in de naam van de 'vooruitgang' is het de grootste bedreiging zegt Louis.

6 HULP VAN DRIVE AGAINST MALARIA Ondervoeding en malaria: deze twee woorden schetsen de dagelijkse realiteit van vele Bayaka in CAR, zegt David Robertson In 2010 hebben we tijdens de eerste monitoring kunnen vaststellen dat de noden enorm zijn. We hebben op dat moment besloten om met onze teams hulp te bieden in het nieuwe leefgebied van deze stam, hier in Yandoumbe. Het hulpproject van Drive Against Malaria voor de Bayaka Pygmeeën is opgezet om te voorkomen dat deze unieke volksstam volledig verdwijnt. "Als er niet snel actie wordt ondernomen is er een grote kans dat malaria binnen een jaar wederom een massale sterfte zal veroorzaken onder de kinderen van Yandoumbe, en in het ergste geval het hele volk zal uitroeien," benadrukt Robertson, van Stichting Drive Against Malaria.

7 ALLE BEWONERS BEREIKEN De strijd tegen malaria kan de organisatie ook hier efficiënt aanpakken. DAM organiseert een speciale malaria-eliminatie campagne met een duidelijke focus op het opsporen van de parasiet door middel van universele malaria tests. De geïnfecteerden kunnen vervolgens meteen worden behandeld. Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat de ziekte zich verder kan verspreiden met de overdracht van mens op de Anopheles muskiet. Deze specifieke campagne is gericht op alle Bayaka bewoners in het dorp Yandoumbe en niet alleen voor patiënten met symptomen. Dit is nodig omdat niet iedereen, die besmet is met malaria, in een vroeg stadium de bijbehorende symptomen vertoont. De huidige campagne is daarom bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen enkele drager wordt gemist. "We willen de menselijke dragers van malaria secuur nauwkeurig identificeren waardoor we de transmissie van de ziekte kunnen stoppen", legt Samuel uit. "Als iemand de malariaparasiet bij zich draagt in het bloed en vervolgens weer wordt gebeten bij een bloedmaal door de Anopheles muskiet, dan kan deze muskiet de opgezogen parasiet doorgeven aan iemand anders bij een volgende bloedmaal. Vaak vindt deze nieuwe infectie plaats binnen dezelfde familie en dezelfde gemeenschap."

8

9 DE HULP Het is nu essentieel dat we Yandoumbe éérst uit haar dieptepunt halen. Dat betekent dat we ons in dit stadium concentreren op traceren van de parasiet in de mensen en hen behandelen en beschermen voordat de malaria parasieten opnieuw overgebracht kunnen worden op de rest van de gemeenschap zegt Julia Samuel. Direct bij de start van de eerste campagne was de opkomst enorm. De primaire onderzoeken verliepen vlekkeloos. DE TEST CAMPAGNE Dzimbouli houdt haar zoontje Adzope goed vast, terwijl zij wordt omringd door andere familieleden en bewoners in het kader van de anti-malaria-test-campagne. Moeder Dzimbouli is zelf nog nooit besmet geweest met malaria, maar zij weet dat het een gevaarlijke ziekte is. Ze is bezorgd om haar kindje Adzope. Het kleine jongetje is doodsbang voor naalden en een beetje bang voor het gehandschoende testteam naast hem. ddddddddddddddddd Moeder Dzimbouli sluit de ogen van haar zoontje en draait zijn hoofd weg van de naald. De kinderen er omheen kijken gefascineerd toe als een druppel van Adzope s bloed wordt verzameld in de malaria test. Een paar minuten later is het al voorbij. Zijn bloedmonster wordt geregistreerd en binnen een half uur kan moeder Dzimbouli al de uitslag krijgen. Maar bij Adzope laat de test al na 5 minuten de uitslag zien vanwege het extreem hoge aantal parasieten in zijn bloed. Adzope heeft ernstige malaria. Zonder medicatie zal hij sterven. Voor wie medische hulp uitblijft, vooral onder de kinderen, ligt de sterfkans enorm hoog. Daar komt bij dat het risico van transmissie van de ziekte naar de rest van de gemeenschap heel hoog is wanneer er niet behandeld wordt. Dit heeft grote gevolgen voor het risico van snelle verspreiding van de ziekte. Met de test-campagne heeft Drive Against Malaria de jacht op de parasiet geopend. Dat betekent dat alle getraceerde besmette patiënten meteen met de behandeling van de malariatherapie kunnen beginnen. Binnen drie dagen heeft de medicatie alle parasieten in het lichaam gedood. Dat betekent dat bij een volgend bloedmaal van de Anopheles muskiet, er geen parasiet van de patiënt wordt overgedragen naar de muskiet. Dit is een belangrijke methode om de ziekte te elimineren. EFFECTIEVE MALARIA BEHANDELING DAM werkt met een snelle en krachtige behandeling voor malaria. De artemisinine-combinatie-behandeling (ACT) moet in dit gebied in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn. Er moeten snel financiële maatregelen worden genomen om de aanvoer ervan te verhogen. ACT geeft opnieuw reden tot hoop in Yandoumbe. We behandelen met uitstekende resultaten. Maar we moeten dringend in actie komen om een bevoorradingstekort voor de omringende dorpen met catastrofale gevolgen te voorkomen, zegt Robertson.

10 Combinatiebehandelingen tegen malaria op basis van Artemisinine worden al jaren gebruikt door DAM. We zijn dagelijks getuige van het verschil dat deze geneesmiddelen maken vult Samuël aan. Onze patiënten worden snel beter. De transmissie op medebewoners wordt verlaagd waardoor levensbedreigende vormen van malaria nauwelijks voorkomen. We maken ons er sterk voor dat dit programma ook de nabijgelegen dorpen bereikt, en de sterfte als gevolg van malaria sterk zal verminderen. Vooral bij kinderen.

11 MALARIA OPSPOREN EN BEHANDELEN DAM zorgt ervoor dat de Bayaka gemeenschap in Yandoumbe nauw betrokken is bij de test campagne en weet dat buitenstaanders hen met vrees vervullen. De pygmeeën staan namelijk angstvallig tegenover elke vreemde. De slechte behandeling die vele pygmeeën van de buitenstaanders ondervinden is voor hen reden om inmenging van vreemden te weren. Door de jaren heen heeft Louis Sarno het volledige vertrouwen van de Bayaka gewonnen. Daarom is zijn rol essentieel en instrumenteel bij het veiligstellen van het vertrouwen van de Bayaka stam. Hij kan in hun eigen taal uitleggen waarom het bloedonderzoek levens redt. Ook het testteam zijn Bayaka en komen uit het dorp. "Het is geweldig om te werken met Bayaka s in het team. Zij geven informatie aan de dorpelingen als ze worden getest. Het DAM team en ik bekijken verder wat ze nodig hebben, zoals een muskietennet, en het doorgeven van informatie over malaria bescherming. Wanneer leden uit de gemeenschap betrokken zijn kunnen we ons doel sneller bereiken. Romarigue Kafita is een pientere Bayaka en maakt deel uit van het test-team. Door een tropische worminfectie heeft hij een oog verloren. Maar dat weerhoudt hem er niet van om de handen uit de mouwen te steken. "Ik help bij het testen en geef de geïnfecteerde patiënten de juiste dosis medicatie. Ik help ook door te zorgen voor goede adviezen voor de mensen en dat ze begrijpen wat malaria is. Het is belangrijk om de gemeenschap de juiste informatie te geven in begrijpelijke taal vanuit de stamleden zelf. Dat is de kracht.

12 GERUSTSTELLING Mensen moeten weten dat de malariaparasiet hen opnieuw ziek maakt wanneer zij de medicatie niet volledig innemen of zich niet laten behandelen. Romarigue is normaal gesproken een van de beste honingzoekers. De honing verkoopt hij aan de Bantu s. Nu is zijn inkomen aangevuld met een maandelijkse toelage die hij verdiend als malaria assistent in zijn dorp. Hij probeert te plannen voor de toekomst en vertelt dat hij een doelstelling heeft op lange termijn: een matras. Voor Romarigue was hiervoor nog een lange weg te gaan. Hij hoopt voor zijn toekomst. Voor hem is het inkomen niet alleen van grote waarde, hij levert ook een enorme belangrijke bijdrage in malaria bestrijding omdat hij fungeert als betrouwbare bron en eveneens een bron van geruststelling voor de lokale Bayaka.

13 MALARIA ELIMINATIE IS MOGELIJK Assistent Bayaka, Rosine Gbeti, draagt met trots het DAM T-shirt terwijl ze praat met dorpelingen. Ze heeft een enorm gevoel voor humor en maakt het team regelmatig aan het lachen. Lokale vrijwilligers zijn van essentieel belang om de informatie over gezondheidskwesties, en in dit geval het malariatest initiatief, te verspreiden. "Deze vrijwilligers zijn van vitaal belang", zegt Samuel "met name voor de sociale mobilisatie. Zij weten waar we de mensen kunnen vinden omdat zij veel in het bos zijn. Zij kunnen de bewoners identificeren die gemist zijn door de testers. Dit team alleen al test tussen de 200 en 300 mensen per dag. Behalve Yandoumbe zijn er ten minste zes malaria-endemische dorpen binnen deze regio die zouden moeten worden gescreend ", vat Robertson samen. "Gezien het hoge aantal malaria patiënten kunnen we andere dorpen ook voor een ramp behoeden met deze malaria campagne." De malariatest-campagne is een zeer effectieve methode die DAM ook in de andere districten zal invoeren. De testcampagne levert schokkende cijfers. De eerste testdag vinden we 80% van de tests positief. De meeste zijn slachtoffertjes jonger dan zes jaar. De eerste pygmeeën die komen zijn moeders die al vermoeden dat hun kind ziek is. Samuel: We zijn ervan overtuigd dat de eliminatie mogelijk is. Wij organiseren bewustmakingprogramma s voor de bewoners over malaria.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Die resulteren in een opmerkelijke toename van het aantal mensen die worden getest," legt ze uit. We hebben een programma van het verspreiden van muskietennetten voor de hele gemeenschap, en we hebben toekomstplannen voor malaria onderwijs voor de kinderen." WORMINFECTIES Worminfecties kunnen de strijd tegen malaria enorm in de weg staan. Deze infecties ontstaan doordat de eitjes van een parasitaire worm in het water terecht komen. Wie vervolgens met dat vervuilde water in aanraking komt, kan besmet raken met een worminfectie. Men wordt niet allen ziek maar het verlaagd ook het afweersysteem van het lichaam. De gevolgen van deze sluipende ziekte zijn enorm! Vooral kinderen lopen meer risico. Zij hebben minder weerstand tegen infectieziekten dan volwassenen, en lopen daardoor een groter risico op besmetting. Kinderen zijn vaak de waterdragers van het gezin. Ze komen ook meer in contact met water dan ouderen en zijn daardoor erg vatbaar voor worminfecties. Tien procent wordt flink ziek. DAM hanteert een zeer effectief werkend geneesmiddel. De medicatie heeft geen ingrijpende bijwerkingen maar doodt alle volwassen wormen. De behandeling herhaalt DAM elke zes maanden. Om alle bewoners van Yandoumbe te bereiken ontwormt DAM meteen tijdens de testcampagne. Louis Sarno: Moeders komen naar ons toe met kinderen bij wie kluwen wormen uit de neus en de mond komen. Ze schrikken er eerst van. Maar zijn gerustgesteld wanneer ik uitleg dat het geneesmiddel goed werkt. Zo versterken de verschillende onderdelen van de hulpverlening elkaar.

14 MUSKIETENNETTEN "Het gebruik van muskietennetten is een effectieve manier om geïnfecteerde muggen te doden en daarmee ook de bevolking te behoeden voor verdere transmissie De Centraal Afrikaanse Republiek heeft een van de hoogste kindersterftecijfers in de wereld. "Het is niet gemakkelijk om je preventief te beschermen tegen malaria wanneer de middelen er niet zijn. Met de distributie van preventie voor het hele dorp zijn de bewoners voor de komende vier jaar beschermd zegt Louis Sarno. Bescherming van malaria op de lange termijn is essentieel. Naast de testcampagne zorgt DAM ervoor dat mensen met het risico op malaria zich kunnen beschermen. Om te voorkomen dat malaria zich verder zal verspreiden zorgt DAM voor beschermende muskietennetten. De netten worden verdeeld voordat het regenseizoen begint waarin malaria een nog groter probleem wordt. Er is gezorgd voor honderden met insecticide behandelde muskietennetten verspreid onder ruim 1000 Bayaka. "Het gebruik van een geïmpregneerd muskietennet kan malaria sterfte laten dalen met ruim 50 procent onder de kinderen met een leeftijd onder de vijf jaar. Dit is heel belangrijk. De kinderen en de zwangere vrouwen lopen het grootste risico zegt Robertson. Voorkomen van malaria met behulp van geïmpregneerde muskietennetten, is het sluitstuk van alle inspanningen. We moeten voorkomen dat een geïnfecteerd persoon zijn of haar malaria parasiet overbrengt op het gezin en de rest van de bewoners.

15 Omdat malariatransmissie uitsluitend plaatsvindt rond middernacht, is het slapen onder een muskietennet essentieel. Preventie programma s met beschermende geïmpregneerde netten (LLIN) voor de duur van tenminste vier jaar moeten specifiek zijn afgestemd op elk gebied. De LLIN vormt niet alleen een barrière tussen mens en Anopheles maar doodt de muskiet eveneens door de insecticide deltametrine en/of permatrine. Als onderdeel van de distributiecampagne, gaan de lokale hulpverleners van deur tot deur om eventueel aan te tonen hoe het net moet worden opgehangen met de uitleg dat malaria infectie uitsluitend plaatsvindt rond middernacht. En tegelijkertijd zullen zij aan elke familie hun kennis overdragen met de uitleg dat het slapen onder een net de kinderen kan behoeden voor een nieuwe infectie. DAM zal zich blijven inzetten voor de gezondheid en het behoud van de Bayaka in dit zeer geïsoleerde en moeilijk bereikbare gebied, door het DAM-project in Yandoumbe te voorzien van voldoende middelen om malaria te bestrijden. De lokale teamleden die met de komst van DAM voor het eerst met de moderne manier van behandelen geconfronteerd werden, slaagden erin het ziekte- en sterftecijfer in Yandoumbe sterk te laten dalen.

16 'De Bayaka zijn fundamenteel in staat hun eigen toekomst te bepalen. Van nature zijn zij bedreven een gezonde balans te behouden in het bos. Zolang het bos waarvan zij afhankelijk zijn voor hen toegankelijk blijft en wordt beschermd en anderen niet voor hen bepalen hoe zij moeten leven. De geschiedenis heeft laten zien dat pogingen om ontwikkeling op te leggen aan inheemse volken en ze te verdrijven van hun land desastreuze gevolgen heeft. Het recht op gezondheidszorg voor de Bayaka halen we uit de schaduw. In Kameroen hebben we de eerste successen behaald voor de Baka Pygmeeën. In de Centraal Afrikaanse Republiek willen we hetzelfde bereiken voor de Bayaka aldus Robertson.

17 HET RECHT VAN DE BAYAKA Inheemse bevolkingsgroepen moeten overal in de wereld het onderspit delven. Het wordt hoog tijd om de lang verwaarloosde rechten en de snel verdwijnende cultuur van de inheemse volken een halt toe te roepen. Wereldwijd behoren zo'n 370 miljoen mensen, 5 procent van de wereldbevolking, tot inheemse bevolkingsgroepen. Vijftien procent van de armsten in de wereld is inheems. De Rechten van Inheemse Volken, hun recht op cultuur, identiteit, taal, werk, gezondheid en onderwijs moeten wereldwijd worden erkend. Inheemse bevolkingsgroepen moeten betrokken worden bij alle internationale processen die invloed hebben op hun situatie. Hun toekomst is alleen zeker als regeringen erkennen dat deze groepen rechten hebben, vooral landrechten, die beschermd moeten worden. Yandoumbe is het eerste dorp in de Dzanga Sangga regio in de Centraal Afrikaanse Republiek waarbij DAM de strijd aanbindt met deze benadering. Uiteindelijk is het DAM s doel om malaria niet alleen in Yandoumbe, maar ook in de omringende dorpen uit te bannen.

18 Beschermd reservaat Dzanga Sangha Stichting Drive Against Malaria werkt samen met het Wereld Natuur Fonds, WNF, in het beschermde Dzanga Sangh reservaat. De regenwouden van de Centraal-Afrikaanse Republiek verdwijnen en de jacht op wild voor de toenemende bushmeat handel neemt toe. Ook olifanten worden nog regelmatig gestroopt voor ivoor. Een groot probleem in het gebied is de toenemende jacht op wild uit het regenwoud ten behoeve van de handel in bushmeat. Daarnaast neemt de stroperij op olifanten, voor zowel vlees als ivoor, toe in de hele regio en verdwijnt er regenwoud door houtkap en om plaats te maken voor wegen, dorpen en landbouw. Het laatste nog overgebleven laagland regenwoud in de Centraal Afrikaanse Republiek moet behouden blijven voor de toekomst door middel van goed beheer van het Dzanga-Ndoki Nationaal Park en door het gebied rondom het park (het Dzanga-Sangha reservaat) op duurzame wijze te gebruiken. Essentieel is het instellen van een goed systeem voor de controle en vervolging van de illegale jacht en handel. Het WNF werkt aan de gezondheid van de lokale bevolking door samenwerking met Drive Against Malaria en het behoud van zowel de natuur als de bevolking in het gebied door een preventief educatieprogramma waarbij de nadruk ligt op het verband tussen een gezond lichaam en een gezond ecosysteem. Dit zijn belangrijke speerpunten. Het Dzanga-Sangha gebied ligt in het uitgestrekte tropische regenwouden van het land Centraal-Afrika, tegen de zuidwestelijke grens van het land. Het gebied omvat het Dzanga-Sangha reservaat (3.159 km2, groter dan de provincie Groningen) en het Dzanga-Ndoki Nationaal Park ( km2, een vierde van Nederland) en is de thuisbasis van grote populaties bosolifanten, westelijke laagland gorilla's, chimpansees, bongo's en vele andere soorten. Er leven verschillende lokale bevolkingsgroepen, waaronder de Bayaka Pygmeeën die van oudsher in en van het regenwoud leven.

19 Louis Sarno Louis Sarno (geboren 1954 in Newark, New Jersey) is een Amerikaanse onderzoeker. Hij verkent de muziek van de Bayaka pygmeeën in de Centraal Afrikaanse Republiek. Als jongen was hij geïnteresseerd in klassieke muziek, vooral voor de componisten Beethoven, Schubert, Mahler en Bach. Na zijn studie, studeerde hij Engels en literatuur en woonde midden jaren 80 diverse jaren in Amsterdam. Hier hoorde hij op de radio de traditionele muziek van de Pygmeeën. Hij was zeer geïntrigeerd en besloot al snel om zijn weg naar deze bijzondere muziek te verkennen. Sinds 1985, leeft Sarno bij de Bayaka-stam in Yandoumbe, midden in het regenwoud onder de meest primitieve levensomstandigheden. Zijn beroemdste literaire werk is Het lied van het bos (Song from the Forest). In 2010 is het leven van Louis Sarno verfilmd. De speelfilm Oka! Amerikee is een onafhankelijke film die het verhaal van de Amerikaanse etnomusicoloog en zijn leven met de Bayaka mensen van de Centraal- Afrikaanse regenwoud vertelt. De film is gebaseerd op het levenswerk van Louis Sarno, die unieke opnamen heeft gemaakt van de muziek van de Centraal-Afrikaanse pygmeeën over een periode van meer dan 20 jaar. Oka! Amerikee biedt een unieke kijk in de muziek, humor, en de geest van de Bayaka mensen. Op basis van Louis Sarno's " Last Thoughts Before Vanishing from the Face of the Earth " Geregisseerd door Lavinia Currier. Acteurs: Kris Marshall, Isaach De Bankole, Will Yun Lee en een prachtige lokale Bayaka cast.

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika

PROJECT BABONGO. Centraal Afrika Afrika PROJECT BABONGO Centraal Afrika Afrika ZORGEN VOOR BABONGO Het dorp Babongo ligt in de Dzanga Sangha regio van de Centraal Afrikaanse Republiek. Door de ligging in het tropische regenwoud is het dorp vrij

Nadere informatie

Dzanga Sangha Project Mossapoula

Dzanga Sangha Project Mossapoula Dzanga Sangha Project Mossapoula STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Centraal Afrikaanse Republiek Dorp: Mossapoula Drive Against Malaria - MOSSAPOULA Centraal Afrikaanse Republiek De impact van onze

Nadere informatie

TIKO Project Bamukong

TIKO Project Bamukong TIKO Project Bamukong STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Kameroen Dorp: Bamukong Drive Against Malaria - BAMUKONG Kameroen Verspreiding muskietennetten werpt vruchten af! START PROJECT BAMUKONG: 2009

Nadere informatie

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project Project : ISOBE Land: KAMEROEN Onderdeel van het Mount Cameroon Project DAM STEUNT ARMSTEN VAN ISOBE Het dorpje Isobe aan de zuid west kust van Kameroen wordt jaarlijks geteisterd door talrijke overstromingen.

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - April 2012 Vandaag is het Wereld Malaria Dag. Een dag om bij stil te staan: de ziekte veroorzaakt meer dan 1.24 miljoen doden per jaar. Dit is gebleken uit het meest

Nadere informatie

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking

Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking Drive Against Malaria Newsflash Februari 2016 Land Rover Nederland geeft nieuwe hoop voor de bevolking (Samenstelling Julia Samuël & Johan Nebbeling) Met een jaarlijkse donatie van 50.000 aan Drive Against

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2012 In het dorp Holfort is malaria geen bedreiging meer! Drive Against Malaria heeft er voor gezorgd dat malaria niet meer de veroorzaker is van onnodige malariasterfgevallen

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... Bij problemen met de weergave van deze nieuwsbrief, bekijk hem online. D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2013 W a n n e e r w e i n d e w e r e l d é é n m i n u u t

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - Mei 2012 Elke dag raken er in Batoke in Afrika kinderen ouderloos. Grootouders of familieleden proberen zoveel mogelijk van deze weeskinderen onder hun hoede te nemen.

Nadere informatie

SCHREEUW OM HULP. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken. Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël.

SCHREEUW OM HULP. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken. Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël. Gezinnen komen soms 70 kilometer te voet om onze steun te zoeken SCHREEUW OM HULP Door: Hans de Jong Info: Julia Samuël. Julia Samuël en David Robertson werken aan de projecten in het tropische regenwoud

Nadere informatie

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon

PROJECT LAURA MAY WEESHUIS. Cameroon PROJECT LAURA MAY WEESHUIS Cameroon Project : WEESHUIS LAURA MAY 1 e Fase: November 2009 Malaria preventie 2 e Fase : 2010 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie 3 e Fase: 2011 LLIN-Diagnose-Behandeling-Educatie

Nadere informatie

De Vergeten Kinderen van Zimbabwe

De Vergeten Kinderen van Zimbabwe Stichting Drive Against Malaria Nieuwsbrief Juli 2016 - Zimbabwe De Vergeten Kinderen van Zimbabwe (Samenstelling Samuël & Uffing) Zimbabwe was ooit een van de meest welvarende en productieve landen van

Nadere informatie

Drive Against Malaria Newsflash Maart Special event Malaria & Deforestation 2016

Drive Against Malaria Newsflash Maart Special event Malaria & Deforestation 2016 Drive Against Malaria Newsflash Maart 2016 Special event Malaria & Deforestation 2016 (Samenstelling Glenn & Anna) In samenwerking met Limbe Wildlife Centre (LWC) organiseert Drive Against Malaria een

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen.

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen. Spreekbeurt door een scholier 1684 woorden 22 november 2002 7.2 312 keer beoordeeld Vak Nederlands Dit is een condoom, als je die niet gebruikt bij het vrijen kun je seksueel overdraagbare aandoeningen

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014

Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014 Drive Against Malaria - Newsflash - Januari 2014 (Samenstelling & edit: Julia Samuël en Hans Uffing) Stel je voor; je helpt een vrouw te bevallen in het holst van de nacht zonder de juiste apparatuur,

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014

Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014 Drive Against Malaria - Newsflash - Augustus 2014 (Samenstelling & edit: Peter Vroemans & Maurice Heijnen) Het Tiko District in Kameroen kan weer opgelucht ademhalen: de gevreesde malaria is daar namelijk

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk in het buitenland Infobrochure http://www.jobstop.be/vrijwilligerswerk-buitenland is ideaal voor wie op zoek is naar een zinvulle en avontuurlijke uitdaging, voor zij die genoeg hebben van de dagelijkse sleur en wie de

Nadere informatie

Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af

Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af Drive Against Malaria - Newsflash - December 2010 Hulp aan bewoners van Malende werpt vruchten af Malende, een dorpje in het zuidwesten van Kameroen. Aan de voet van de berg Mount Cameroon. Een gebied

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013

Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013 Drive Against Malaria - Newsflash - Juni 2013 Het is nog niet zo lang geleden dat een bewoner uit een dorpje rond de vulkaan Mount Cameroon, besmet raakte met de malaria parasiet en ten dode was opgeschreven.

Nadere informatie

Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd.

Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Figuur 1: aantal nieuwe gevallen (incidentie) van influenza in functie van de leeftijd. Figuur 2: conceptueel kader voor globalisatie en volksgezondheid. Stilleestekst deel 2 Pagina 1 van 9 Figuur 3A:

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - M a a r t 2014 Kinderen sterven in onaanvaardbare aantallen T e r w i j l d e i n t e r n a t i o n a l e h u l p v e r l e n i n g n a uwelijks

Nadere informatie

PROJECT NJONJI. Kameroen Afrika

PROJECT NJONJI. Kameroen Afrika PROJECT NJONJI Kameroen Afrika Project : NJONJI 1 e Fase: September 2010 Malaria epidemie noodhulp Start project : Behandeling slachtoffers 2 e Fase : Uitvoering : Oktober- December 2010 LLIN-Diagnose-Behandeling-Training

Nadere informatie

Topje van de ijsberg!

Topje van de ijsberg! Wetenschapsdag Topje van de ijsberg! ZONDAG 21 OKTOBER 2007 12.00-17.00 UUR Infectieziekten 4 Gekriebel en gezoem In warme landen brengen muggen, knutten en teken door hun steken of beten infectieziekten

Nadere informatie

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen!

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! De doelstellingen van PROTOS zijn de armsten onder ons te voorzien van rechtvaardig, duurzaam en participatief drinkwater, water voor landbouw, en

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2014 (Samenstelling & edit: Angelique Coetzee) O p 2 5 a p r i l, z u l l e n d e m e n s e n o v e r d e h e l e wereld deelnemen

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... D rr i i vv e A g a i i n ss tt M a l l a rr i i 2013 i a - N e w ss ff l l a ss h - (Edit: Anna van Wittenberghe) I n r u i m 2 5 p r o j e c t d o r p e n w a a r D A M w e r k t i n de Centraal Afrikaanse

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2014/2204(INI) 5.1.2015 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid aan de

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 2 oktober 2003 WERKDOCUMENT over aan armoede gerelateerde ziekten en reproductieve gezondheid in ACSlanden, in het

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV Een RSV Respiratoir Syncytieel Virus -infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt

Nadere informatie

Testen op hiv tijdens de zwangerschap

Testen op hiv tijdens de zwangerschap Testen op hiv tijdens de zwangerschap Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze brochure wordt informatie gegeven over HIV, de ziekte AIDS en mogelijke behandelingen. Er wordt besproken wat een HIV-test is en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA

JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA JAARVERSLAG 2011 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA P o s t b u s 7 1 8 5 0 1 0 0 8 E A A m s t e r d a m N L w w w. d r i v e a g a i n s t m a l a r i a. n l i n f o @ d r i v e a g a i n s t m a l a r

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby s en kinderen onder de vier jaar.

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting

Niet-technische samenvatting Niet-technische samenvatting 2016403 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Geneesmiddelenontwikkeling voor malaria 1.2 Looptijd van het project 1-4-2016-1-4-2021 1.3 Trefwoorden (maximaal 5) malaria,

Nadere informatie

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma

Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma Welkom bij het IFAW Animal Action lesprogramma DEZE MAAND IN HET SPOTLICHT: OLIFANTEN Olifantenvrouwtjes en hun dochters brengen hun hele leven samen door. Als er gevaar dreigt, maken de volwassen olifanten

Nadere informatie

Land Rover steunt met 50.000 missie van Drive Against Malaria

Land Rover steunt met 50.000 missie van Drive Against Malaria Drive Against Malaria - Newsflash 2 Oktober 2013 Land Rover steunt met 50.000 missie van Drive Against Malaria Land Rover Nederland overhandigde op 16 oktober tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids?

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids? Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni 2004 6,9 17 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aids? Het Aids-virus, dat staat voor aquired immune deficiency syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus.

Nadere informatie

alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders

alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders 1 2 Wat is RSV? RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby

Nadere informatie

Drive Against Malaria - Newsflash - December 2012

Drive Against Malaria - Newsflash - December 2012 Drive Against Malaria - Newsflash - December 2012 (Edit: Simone Pastoors) Al vijf jaar zorgt Drive Against Malaria er met succes voor dat weeskinderen in Kameroen toegang krijgen tot medische hulp. En

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

filosofie havo 2016-I

filosofie havo 2016-I Opgave 1 Ebola 1 maximumscore 2 een uitleg dat er in tekst 1 geen sprake is van gelijke kansen voor de ebolapatiënten, omdat de farmaceutische industrie alleen medicijnen ontwikkelt waarop winst gemaakt

Nadere informatie

Het gevaar van tuberculose

Het gevaar van tuberculose Het gevaar van tuberculose Tbc. s Werelds dodelijkste infectieziekte. Een ziekte die voornamelijk de longen aantast en jaarlijks meer dan 10 miljoen slachtoffers maakt. Waarvan 1,7 miljoen dodelijke. Tbc

Nadere informatie

Red de Jamaica Iguan

Red de Jamaica Iguan Red de Jamaica Iguan Door Evert Henningheim In het vrijwel ondoordringbare droogbos van Jamaica leeft een bijzondere leguaansoort. Het voortbestaan van deze Jamaicaanse leguaan wordt ernstig bedreigd.

Nadere informatie

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS Tetanus is een vreselijke ziekte, die in Nederland gelukkig bijna niet meer voorkomt. In veel ontwikkelingslanden ligt dat heel anders: elke negen minuten

Nadere informatie

Kijken! Kijken! Niet kopen!

Kijken! Kijken! Niet kopen! Kijken! Kijken! Niet kopen! 1. Aanzetten 1.a Kijken! Kijken! Niet kopen! Jij gaat aan de slag met het dossier Kijken! Kijken! Niet kopen!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je

Nadere informatie

Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria

Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria Drive Against Malaria - Newsflash Oktober 2014 Land Rover Nederland steunt levensreddende projecten van Drive Against Malaria (Samenstelling & edit: Angelique Coetzee & Simone Pastoors) Sinds 2003 is Land

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op reis Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op Reis Gaat u op vakantie (met of zonder kinderen), een zakenreis, stage of vrijwilligerswerk? Wij helpen u graag bij een goede voorbereiding. Vaccinaties,

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem

Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem Lees de onderstaande tekst, die bewerkt is naar een artikel van de DN redactie van het Algemeen Dagblad van 21 oktober 2004. Beantwoord daarna de vragen. De

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA

JAARVERSLAG 2010 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA JAARVERSLAG 2010 STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA P o s t b u s 7 1 8 5 0 1 0 0 8 E A A m s t e r d a m N L w w w. d r i v e a g a i n s t m a l a r i a. n l i n f o @ d r i v e a g a i n s t m a l a r

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika

Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Project AIDS-preventie en zorg in samenwerking met 8 UNI-vakbonden van Zuid-Afrika Aidsvirus Een HIV-besmetting verzwakt geleidelijk het immuunsysteem zodat je sneller vatbaar bent voor opportunistische

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Informatie over Clostridium difficile

Informatie over Clostridium difficile Informatie over Clostridium difficile 2 Clostridium difficile is een bacterie die bij elk mens in de dikke darm voorkomt. Door toediening van antibiotica kan het evenwicht in de darmen verstoord raken.

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Aids

Praktische opdracht ANW Aids Praktische opdracht ANW Aids Praktische-opdracht door een scholier 1512 woorden 7 april 2005 7,6 44 keer beoordeeld Vak ANW AIDS Inleiding De woorden Acquired Immune Deficiency Syndrome staan bij ons beter

Nadere informatie

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald

Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald PERSMEDEDELING VAN JO VANDEURZEN, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 4 oktober 2012 Risico op sterfte door hart- en vaatziekten in 10 jaar tijd met 25 procent gedaald De kans dat Vlamingen

Nadere informatie

Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek. Een betere aanpak van chronische ziekten

Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek. Een betere aanpak van chronische ziekten Snel en effectief ingrijpen dankzij ziekte-overstijgend immunologisch onderzoek Een betere aanpak van chronische ziekten Samenvatting Het probleem Door de vergrijzing van de bevolking groeit het aantal

Nadere informatie

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

Malaria. Preventie en maatregelen

Malaria. Preventie en maatregelen Malaria Preventie en maatregelen Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door malariaparasieten, die na een muggenbeet in het lichaam komen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Den

Nadere informatie

PRAKTISCH Toxoplasmose

PRAKTISCH Toxoplasmose PRAKTISCH Toxoplasmose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Toxoplasmose is een belangrijke zoönose. Dat betekent dat deze ziekte

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o.

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Ingrijpende gebeurtenissen Geldig t/m 31/07/2017 INHOUD Samenvatting : Protocol ingrijpende gebeurtenissen Stichting Katholiek Onderwijs Echt

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT

ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT ZORGEN VOOR EEN WERELD ZONDER TBC OOK ALS U ER STRAKS NIET MEER BENT Ten geleide Nadenken over ons overlijden doen we niet dagelijks. Maar erover praten wordt wel steeds gewoner. We gaan bewuster om met

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Aids

Werkstuk Maatschappijleer Aids Werkstuk Maatschappijleer Aids Werkstuk door een scholier 1699 woorden 21 oktober 2004 6,4 81 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Ik hou mijn werkstuk over aids. Aids is een afkorting voor van

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld Praktische opdracht Economie Derde Wereld sc Praktische-opdracht door een scholier 2339 woorden 17 juni 2001 6,5 243 keer beoordeeld Vak Economie Voorwoord Ons verslag gaat over de Derde-Wereldsc. Wij

Nadere informatie

Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA)

Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Deficiëntie van de IL-1-Receptorantagonist (DIRA) Versie 2016 1. WAT IS DIRA 1.1 Wat is het? Deficiëntie van de IL-1-receptorantagonist (DIRA) is een zeldzame

Nadere informatie

Het leven als natuurbeschermer. in Zimbabwe. Esther van der Meer

Het leven als natuurbeschermer. in Zimbabwe. Esther van der Meer Het leven als natuurbeschermer in Zimbabwe Esther van der Meer Hoe ben je daar ooit toe gekomen?, is de meest gestelde vraag wanneer ik vertel dat ik de afgelopen tien jaar in Zimbabwe gewoond heb om me

Nadere informatie

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A Naast deze infokaart over hepatitis zijn er ook infokaarten beschikbaar over: infectieziekten algemeen, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen, jeugd en onveilig vrijen en jeugd en vaccinatie.

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza

Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza Veterinaire volksgezondheid en vogelinfluenza NVAG themamiddag d.d. 02-03 2006, Utrecht Prof.dr. Frans van Knapen influenza virus typeringen: H-antigeen N-antigeen Permanente veranderingen in influenza

Nadere informatie

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Van Gerven en Langkamp over vaccinatie tegen polio, bof, mazelen en rodehond.

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Van Gerven en Langkamp over vaccinatie tegen polio, bof, mazelen en rodehond. Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Van Gerven en Langkamp over vaccinatie tegen polio, bof, mazelen en rodehond. (2080910270) 1 Wat is uw reactie op het bericht dat de gepromoveerde arts P. uit

Nadere informatie

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis Tijdens uw opname of consult in Maasziekenhuis Pantein worden extra maatregelen getroffen, omdat u mogelijk de moeilijk te bestrijden bacterie MRSA bij u draagt. In

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

Immuunreactie tegen virussen

Immuunreactie tegen virussen Samenvatting Gedurende de laatste eeuwen hebben wereldwijde uitbraken van virussen zoals pokken, influenza en HIV vele levens gekost. Echter, vooral in de westerse wereld zijn de hoge sterftecijfers en

Nadere informatie

Niet technische samenvatting. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet technische samenvatting. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niettechnische samenvatting 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) in kalveren 1.2 Looptijd van het project 1.3 Trefwoorden (maximaal 5) Oktober 2015 oktober 2020

Nadere informatie

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!)

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!) MDG Eerst en tweede graad De leerkracht leest één van de volgende stellingen en de groep bekijkt de acht millenniumdoelstellingen om te achterhalen met welke doelstelling de zin overeenkomt. Ze leggen

Nadere informatie

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst Van verleden naar toekomst Ypsilon Jubileumdag Midden De toekomst van de langdurende GGZ Ypsilon Jubileumdag Midden Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Oeps! Meteen kiezen!

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen

Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Testen op HIV, ja of nee? Informatie voor zwangere vrouwen Wat is HIV, wat is aids en wat zijn de gevolgen tijdens de zwangerschap HIV is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. HIV kan op meerdere manieren

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel).

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen.

Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen. Amersfoort, Bussum, Den Haag, 5 april 2007 Bestrijding ongezonde leefstijl hard nodig om forse stijging diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen te voorkomen. Oproep aan de leden van de vaste commissie

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn vijf vormen van malaria. Malaria tropica

Nadere informatie

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. De malariaparasieten worden door muggen overgedragen. De parasieten

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. 7 mei 2001 PE /1-11 AMENDEMENTEN 1-11

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. 7 mei 2001 PE /1-11 AMENDEMENTEN 1-11 EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 7 mei 2001 PE 298.117/1-11 AMENDEMENTEN 1-11 ONTWERPADVIES - Evans (PE 298.117) Versnelde actie ter bestrijding van de belangrijkste

Nadere informatie

Besmettelijke dierziekten

Besmettelijke dierziekten Besmettelijke dierziekten Beheersen-bestrijden-voorkomen Aline de Koeijer Aline de Koeijer Epidemiologie en risicoanalyse Besmettelijke dierziekten - historie De grote vrees van veehouders sinds eeuwen

Nadere informatie

Een passie voor zorg. Een partner voor u.

Een passie voor zorg. Een partner voor u. Een passie voor zorg. Een partner voor u. Linde Healthcare Benelux De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven Tel. +31.40.2825825, Fax +31.40.2816875 info.healthcare.nl@linde.com, www.linde-healthcare.nl 1100_004 (0713/1500)

Nadere informatie

UNCONTACTED. Tentoonstelling over geïsoleerd levende inheemse stammen. Survival International Nederland

UNCONTACTED. Tentoonstelling over geïsoleerd levende inheemse stammen. Survival International Nederland UNCONTACTED Tentoonstelling over geïsoleerd levende inheemse stammen Survival International Nederland Over Survival International Survival International is een internationale mensenrechtenorganisatie die

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

ontbossing fragmentatie vlees van bos-dieren handel ebola manier om dieren te vangen illegaal dier dat thuis gehouden wordt

ontbossing fragmentatie vlees van bos-dieren handel ebola manier om dieren te vangen illegaal dier dat thuis gehouden wordt Vul de apenstrip in De tekeningen hieronder zijn stripverhalen over mensapen, getekend door schoolkinderen. De kinderen maken zich zorgen over het lot van de mensapen in het wild. En zij tekenen verhalen

Nadere informatie