Zo ziet de verpakking van de toekomst er uit; alles over de trends en ontwikkeling van productverpakkingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo ziet de verpakking van de toekomst er uit; alles over de trends en ontwikkeling van productverpakkingen."

Transcriptie

1 Zo ziet de verpakking van de toekomst er uit; alles over de trends en ontwikkeling van productverpakkingen. Verpakkingen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Ze zijn niet meer weg te denken in onze huidige consumptiemaatschappij. Maar door de groei van onze economie neemt de druk op uitputting van fossiele brandstoffen ook steeds verder toe. Dit vraagt om verduurzaming. Niet alleen bij producten, maar ook bij verpakkingen. In dit artikel beginnen we bij de geschiedenis van verpakkingen om vervolgens naar de trends en de toekomst te kijken. In welk stadium bevinden we ons nu als het gaat om duurzame verpakkingen? Je leest hier het allemaal! Waarom gebruiken wij verpakkingen? Verpakkingen zijn ervoor bedoeld om producten te vervoeren, op te slaan en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Verpakkingen bestaan al sinds mensenheugenis en paste zich geleidelijk aan de sociale evoluties en de technische vooruitgang aan. In de jaren kwam er steeds meer behoefte vanuit de mens om voedsel langer te bewaren. Dit hebben we gaandeweg geprobeerd. Dit gaf aanleiding tot een aantal verbeteringen. Door levensmiddelen weg van lucht en licht te houden, werd het bewaren bijvoorbeeld beter. Het zijn voornamelijk de veranderingen in ons consumptiegedrag en ons leven na de Tweede Wereldoorlog die de aanzet hebben gegeven tot de ontwikkeling van verpakkingen die we vandaag de dag kennen. Warenhuizen zorgden ervoor dat een groot aantal verpakkingen noodzakelijk werden. Door de technologische ontwikkelingen zagen conservenblikken, plastic folie, luchtledige verpakkingen en drankkartons het levenslicht. Mede door demografische ontwikkelingen veranderde de verpakkingen in de loop der jaren. Het gemiddelde gezin werd steeds kleiner, de levensverwachting steeg aanzienlijk en het aantal personen dat alleen woont nam drastisch toe, waardoor individuele verpakkingen steeds belangrijker werden.

2 Vandaag de dag mogen we niet vergeten welke onvervangbare rol verpakkingen spelen voor het transport, de bewaring, de hygiëne, de stapelbaarheid en de informatie voor de consument. Als we gaan kijken naar verpakkingen voor voedsel gebruikten de vroege mens, zoals jagers al bladeren, dierenhuid en hout om producten mee te verpakken. We nemen verpakkingen van voedingsmiddelen (dranken) even als voorbeeld. Hoe zijn ze vandaag de dag gekomen tot de verpakkingen waar we nu gebruik van maken? Al een flinke tijd voor het begin van de jaartelling werd glas gemaakt. Pas in 1889 werd dit een interessante verpakking voor consumentenproducten. In dat jaar werd namelijk een machine ontwikkeld waarmee glazen flessen gemaakt konden worden. Een lange periode zijn de glazen flessen gebruikt als verpakking voor melk; de melkboer zette deze flessen voor de deur bij mensen. In de VS verschenen begin 20 ste eeuw de eerste drankkartons voor melk. In 1961 slaagde een Zweedse fabrikant er in om een steriele melkverpakking te produceren, waardoor melk langer kon bewaren.

3 Eind jaren 50 zijn uiteindelijk de blikjes op de markt gebracht zoals we die nu kennen. Rond diezelfde periode kwamen er ook plastic flessen op de markt voor commercieel gebruik. In vergelijking met glas, metaal en papier is plastic relatief nieuw. Plastic heeft in een korte tijdsperiode veel terrein gewonnen. Met name als het gaat om de verpakking van koolzuurhoudende dranken. De verpakkingstrends in de loop der jaren Verpakkingen vind je overal en spelen een belangrijk rol bij het verduurzamen van onze samenleving en producten. Er zijn momenteel een hoop trends gaande rondom recycling, gepersonaliseerde en slimme verpakkingen en de regel- en wetgeving vanuit de overheid. Een aantal van deze trends zullen we nader toelichten. Toename gerecycled materiaal bij kunststoffen Kunststof verpakkingen bevatten steeds vaker gerecycled materiaal. Verpakkingen van papier, hout, glas en metaal worden al langere tijd gerecycled. Bij kunststof neemt dit aandeel toe. Het gebeurt nu vooral bij PET-flessen. Als we de PET-flessen onder de loep nemen, dan is te zien dat in Europa het percentage van hergebruikt plastic in PET-flessen op gemiddeld 10 procent ligt. In Nederland is dit percentage al bijna drie keer zoveel. Inname en recycling door bedrijven zelf Een andere ontwikkeling is dat bedrijven steeds vaker gebruikte verpakkingen terugnemen om ze vervolgens zelf te recyclen. Het bedrijf kan met zekerheid zeggen dat het geretourneerde materiaal goed is voor recycling. Dit proces kan pas van start gaan als de logistiek van de recycling niet negatief uitvalt voor de duurzaamheid. Dit zal een bedrijf dus goed moeten onderzoeken en berekenen. Voorstel Europese Commissie voor verbod op traditionele plastic producten In de Europese Unie zullen producten zoals plastic borden, rietjes, bekertjes en ballonnenstokjes die gemaakt zijn van plastic verboden worden. Ze willen hiermee het gebruik van kunststof producten beperken. Ook wattenstaafjes, roerstaafjes en bestek van plastic mogen in de toekomst niet meer gebruikt worden, als het aan Brussel ligt. In de praktijk zal dit

4 betekenen dat plastic wordt vervangen door papier of ander materiaal. Voor alles waar plastic in zit, zal statiegeld of een heffing voor betaald moeten worden in de toekomst. Gepersonaliseerde verpakkingen Consumenten willen steeds meer unieke en eigen producten. Omdat er steeds meer behoefte hiernaar is, komen er nieuwe concepten op de markt waarbij klanten zelf hun maaltijd, outfit of meubelstuk samenstellen. In 2018 kunnen klanten ook steeds meer zelf hun verpakking samenstellen. Zo kunnen consumenten kiezen uit een aantal kleuren, verschillende cadeaupapier en verschillenden afwerkingen en decoraties. Of wat denk je van een eigen unieke bedrukking? De verpakking wordt ter plaatse bedrukt naar de wensen van de klant. Steeds meer grote bedrijven maken hippe verpakkingen. Deze verpakkingen zijn gepersonaliseerd met de bedrijfskleuren, logo en stijl van het bedrijf. Men wil daar online mee gezien worden. Hoe cooler de presentatie, hoe hoger het bereidheid van de consument om het te delen op Facebook of Instagram. Dus Dit geldt zowel voor non-food als food. Onderscheiden was altijd al een belangrijke voorwaarde voor succes, maar nu in deze tijden nog meer. Millennials en verpakkingen

5 De shopgewoonte, zowel in de frequentie van winkelen als hoe consumenten door de winkel navigeren is drastisch veranderd. Waar mensen normaal 1 keer per week de weekboodschappen deden, zie je dat de millennials deze gewoonte vervangen door meer frequente bezoeken en kleinere aankopen. De millennials bezoeken steeds meer de verse en gekoelde gangpaden en laten het aanbod in het midden van de supermarkt steeds meer links liggen. Deze klanten willen verse en gezonde producten. De verse en gekoelde gangpaden begeven zich vaak aan de randen van een winkel. In Amerika wordt het middenpad van de winkel steeds meer vermeden, omdat er veel te weinig verse en gekoelde producten liggen op deze plek. Een derde (34 %) van de Amerikaanse consumenten in de leeftijd van jaar bezoekt nog het middenpad in tegenstelling tot (62%) van de 55- plussers. Nu is het tijd voor merken om de verpakking te gebruiken om de ervaring in het midden van de winkel op te frissen en te vernieuwen. Met als doel om de loyaliteit van de millennials-shopper terug te winnen. Aangezien de jonge consumenten een deel van winkel steeds meer of helemaal mijden, is het van belang dat de verpakking aan specifieke behoeften en wensen voldoet. Dergelijke verpakkingenfuncties als transparante materialen kan een gevoel van openheid en vertrouwen creëren bij consumenten, maar ook aansluiten bij de behoefte van millennials aan vers en gezonder voedsel. Een modern design, de recycleerbaarheid van verpakkingen of unieke vormen spelen hierbij een belangrijke rol. Hierdoor zie je steeds meer transparante verpakkingen op de markt komen.

6 Een blik op de toekomst, hoe verpakken we producten jaren verder? Slimme verpakkingen Innovaties in de verpakkingsindustrie uiten zich in efficiëntere verpakkingen die gemaakt zijn van minder en gerecycled materiaal. Ook zien we steeds meer slimme verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is de Puma tas die hergebruikt kan worden door de eindgebruiker. Het bedrijf Arjo Solutions heeft een vingerafdruk ontwikkeld die klanten garandeert dat ze een authentiek product hebben gekocht. Deze vingerafdruk wordt op het product geplaats. Klanten kunnen de app genaamd Safe gebruiken om te controleren of het product wat ze hebben aangeschaft echt is door middel van het controleren van de vingerafdruk op het product.

7 Het Britse bedrijf Insignia heeft een verpakking ontwikkeld die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan. De verpakking laat aan de consument zien hoelang het product nog houdbaar en vers is. Het label rechtsonder op het pak drinken geeft aan hoelang het product al open is en veranderd van klaar naarmate de tijd verstrijkt.

8 Vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen Er komt vanaf 2021 statiegeld op klein plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flessen in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Een andere eis is dat 90 procent van deze flessen hergebruikt worden. Deze afspraak heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met de sector gemaakt. Volgens het ministerie is het een doorbraak te noemen. Er heerste namelijk veel weerstand tegen het plan vanuit supermarkten, frisdrankbedrijven en de verpakkingsindustrie. De Tweede Kamer dringt ook al lang aan op statiegeld op blikjes in te voeren. Maar dit bleek nog een stap te ver. ''Statiegeld helpt - dat weten we - dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken", dit zei Van Veldhoven. Zo willen ze fabrikanten die goede plastics gebruiken minder belasten en producten die moeilijk recyclebare verpakkingen hebben meer laten betalen. Verpakkingen en duurzaamheid; hoe kunnen trends in de verpakkingswereld bijdragen aan een schoner milieu? Verpakkingen zijn aan het verduurzamen. Dit is nodig voor minder zwerfafval en een schoner milieu. Het krijgt momenteel veel media aandacht en dat geeft aan dat er geen ontkomen meer aan is. Alle verpakkingen zullen in de toekomst recyclebaar zijn. Kennis Instituut Duurzaam Verpakken Zo is bijvoorbeeld het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) opgericht in Het KIDV streeft erna om de verpakkingsindustrie en verpakkingen zo duurzaam en passend mogelijk te maken binnen de circulaire economie. Dit betekent dat verpakkingen zo worden ontworpen om zoveel mogelijk hergebruikt te worden met als doel om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen.

9 Inmiddels is het vijfjarig jubileum van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken geweest. Samen moeten we alles op alles zetten om met de gehele verpakkingsketen in de toekomst alle verpakkingen recyclebaar te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we na de zure regen en het gat in de ozonlaag ook het wereldwijde plastic probleem kunnen oplossen. Dit zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag 12 juni In Nederland is inmiddels 73 procent van alle verpakkingen gerecycled, van alle kunststof verpakkingen is dit 51 procent. Nederland is hiermee koploper op internationale schaal. Deze resultaten passen bij de ambities die de elf multinationals, die tijdens het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) bekend hebben gemaakt dat al hun verpakkingen in 2025 volledig recyclebaar moeten zijn. Van Veldhoven gaf aan op de bijeenkomst van het KIDV hoge verwachtingen te hebben van de ambitie om in 2020 negentig procent van de kleine plastic flessen te recyclen. Bio based verpakkingen; een alternatief van plastic! Bio based verpakkingen zijn in opkomst en groeien harder dan ooit. Bio based plastics is het duurzame alternatief van plastics. Bio Based Plastics bestaan uit hernieuwbare grondstoffen dat zorgt voor recyclebaarheid van verpakkingsmaterialen. Bio based plastic Bio based plastics, een kunststofproduct in een nieuw jasje. Maar wat zijn bio based plastics en wat zijn de feiten over dit kunststof? Plastic is een kunststof dat gemaakt is van ethyleenkorrels. Momenteel worden ethyleenkorrels gemaakt van aardolie oftewel fossiele brandstoffen. Bio based plastics wordt gemaakt van ethyleenkorrels op basis van suiker uit biomassa. De term bio verwijst dus naar de grondstof waarvan het product gemaakt is. Bio based plastic ontwikkelingen De ontwikkelingen op het gebied van bio based plastics stijgen momenteel razendsnel. De brancheorganisatie European Bioplastics verwacht dat de wereldwijde productie zal

10 toenemen van 1,7 miljoen ton in 2014 naar ongeveer 7,8 miljoen ton in Het is vooral de bio based / niet afbreekbare categorie die een stijging zal maken. Deze sterke stijging is onder andere te danken aan de vraag naar bio plastics van bedrijven zoals Coca-cola, Danone, Ikea en andere. Bio based plastics zijn niet meer weg te denken en zullen in de toekomst een serieuze positie innemen in onze samenleving. Deze plastics kunnen bio afbreekbaar en niet bio-afbreekbaar zijn. Deze producten zijn niet afhankelijk van prijsschommelingen van aardolie maar zijn momenteel duurder dan gewone aardolie plastics. De bio based plastic sector is nog relatief nieuw in vergelijking met de aardolie plastic sector maar groeit erg hard. Mede door de vraag vanuit de samenleving voor duurzamere producten. Hernieuwbaar en composteerbaar De term bio based plastics wordt eigenlijk gebruikt om twee verschillende type elementen duidelijk te maken: de hernieuwbaarheid van grondstoffen en de composteerbaarheid. Deze plastics zijn bijvoorbeeld gemaakt van mais of zetmeel. Het kunnen ook bio based plastics zijn die vervaardigd worden uit hernieuwbare grondstoffen, maar die niet composteerbaar zijn. Het kwadrant in figuur 1 geeft dit goed weer. Figuur: 1 Helaas denken nog veel mensen dat alle bio plastics automatisch composteerbaar zijn. Dit heeft als gevolg dat deze plastic producten bij het GFT-afval komen, wat dus niet correct is.

11 Slechts een derde deel van de Nederlanders herkent het logo in figuur 2 voor composteerbare verpakkingen. Alleen deze bio plastic producten mogen bij het GFT-afval gesorteerd worden. Figuur: 2 Bio based certificaten Een bio based plastic wat niet composteerbaar is kan gecertificeerd zijn met één van de certificaten uit figuur 3. Figuur: 3 Drop in plastics Momenteel is het nog niet mogelijk om een 100% bio based product te maken. Dit betekent dat het overige percentage Fossiel based is. Dit worden drop-in plastics genoemd. Het voordeel van bio based plastics is dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie in vergelijking met plastics die gebaseerd zijn op aardolie. Deze bio based plastics hebben ook dezelfde eigenschappen als conventionele kunststoffen. Bio based plastics kunnen ook gerecycled worden met conventionele plastics omdat de structuur gelijk is. Dit zorgt dus niet voor meer druk op het scheidingsproces. Food vs. Feed vs. Fuel Een vraag die vaak naar voren komt met bio plastics is de food vs. feed discussie en de food vs. fuel discussie. De vraag is of we kostbare landbouwgrond moeten gebruiken voor het maken van biomassa wat

12 gebruikt wordt voor bio plastics. Er is hier intensief onderzoek naar gedaan en het resultaat is dat er slechts 0,01% van de globale landbouwgrond nodig is om genoeg biomassa te groeien voor onze plasticbehoefte. Ook gebruiken we steeds meer Rest- en bijstromen van de landbouw en voedselverwerkende industrie voor de productie van bio plastics. Figuur: 4 Wat is een circulaire economie, en hoe draagt dit bij aan duurzaamheid? Een nieuwe economie genaamd de circulaire economie komt eraan en wordt de vervanger van de huidige lineaire economie. Maar wat is de circulaire economie en wat houdt het in voor onze samenleving? Definitie Circulaire economie De definitie van de circulaire economie luidt volgens MVO Nederland als volgt: De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Anders dan in de huidige economie, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Maar waarom willen we eigenlijk ons huidige economisch systeem vervangen? De simpele maar erg belangrijke reden is dat het huidige systeem niet in stand te houden is op de lange termijn. Momenteel maken we een product en wanneer het zijn levenseinde heeft bereikt gooien we het weg. Stel je eens voor dat de aarde een groot ruimteschip is. We hebben alles wat we nodig hebben als mensheid om te leven op dit ruimteschip maar er komt niks nieuws meer bij in termen van grondstoffen. Dus moeten we alles zo effectief mogelijk gebruiken en zo min mogelijk verspillen of weggooien. Het concept Het idee van de circulaire economie is dat de producten, onderdelen en materialen zo goed mogelijk worden benut, zo min mogelijk waarde verliezen en zichzelf herstellen wanneer mogelijk. De circulaire economie is

13 gebaseerd op 2 kringen. Namelijk de biologische kring (links) en de technosfeer kring. (Rechts) Het eerste wat opvalt aan het systeem dat afgebeeld wordt, is de scheiding van de twee kringen. Het is uiterst belangrijk dat de biologische materialen (links) en de technische materialen (rechts) gescheiden blijven om vervuiling aan weerskanten te voorkomen. We gaan meer recyclen! Het consumeren van voeding leidt onherroepelijk tot afval, waarbij de verpakking het merendeel van het afval omvat. Daarnaast liggen er kansen in het simpelweg meer recyclen. Dit is onderdeel van de circulaire economie. Hoewel er over circulaire economie veel vooroordelen bestaan, is de noodzaak om reststromen optimaal te benutten van levensbelang geworden. De hoeveelheid grondstoffen die de aarde ons kan leveren is nu eenmaal eindig en een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is er voor te zorgen dat grondstoffen zo vaak mogelijk hergebruikt worden. Door hergebruik neemt niet alleen de hoeveelheid rondslingerend afval af, maar zijn er ook minder nieuwe grondstoffen nodig. Papier Water Bottle

14 Paper Water Bottle is een kickstarter die papieren waterflessen fabriceerd uit gerecycled materiaal. Toen Jim Warmer zijn zoon vertelde dat hij plastic flesjes ontwierp, kon zoon James zijn oren niet geloven. ontwerp jij afval? Dit was het begin van Paper Water Bottle. Het is de allereerste fles die volledige biologisch afbreekbaar is. Freitag Een ander goed voorbeeld van een bedrijf wat producten produceert van gerecyclede materialen is Freitag. Zij produceren onder andere tassen van vrachtwagenzeil. De gerecyclede materialen zijn gebruikte vrachtwagenzeil, autogordels, postzakken en fiets binnenbanden. Het zijn stoere materialen, waarvan stoere producten gemaakt worden. De Freitag tassen worden gemaakt in Zwitserland. Naast recyclen kunnen bedrijven en de overheid investeren in de verduurzaming van het logistieke proces. We kopen steeds meer online, dat biedt kansen voor het verlagen van de milieu-impact Meer en meer mensen doen hun aankopen online en deze ontwikkeling blijft doorgaan. Tevens blijft de keuze en het gemak van de aankoop voor consumenten toenemen. Ook zijn er steeds meer innovaties gericht op het online winkelsegment zoals de bezorging. De toename in online aankopen betekent een toename in het aantal bezorgingen en verpakkingen, denk bijvoorbeeld aan noppenfolie. Deze bezorgingen hebben een impact op het milieu. Toch biedt de stijgende populariteit van online retail kansen. Het bezorgtraject tussen webwinkel en consument, genaamd de last mile, is onderzocht door PostNL, DPD en Thuiswinkel.org. Onderzoek toont aan dat bezorging aan huis in de meeste gevallen een lagere milieu-impact ( 3,8 cent schadekosten voor vervoer één pakket) heeft dan het conventioneel winkelen ( 4,5 cent). In deze berekening wordt ervan uit gegaan dat de consument regelmatig de auto gebruikt voor het winkelen. Het is belangrijk dat webwinkels inzicht hebben in hun milieu-impact en dit meenemen in hun logistieke strategie. Enerzijds in de keuzes die webwinkels intern over de logistieke inrichting maken. Anderzijds door consumenten inzicht te geven in de milieu-impact van een bepaalde

15 afleveroptie, aldus Margreeth Pape, adviseur Logistiek en Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. Innovatie speelt een belangrijke rol bij duurzamere bezorgmogelijkheden en de mogelijkheden blijven groeien. Denk aan drop-off en pick up punten, elektrische voertuigen en fietskoeriers en deze opties verlagen naar verwachting de impact. Consument heeft invloed op milieu-impact Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de consument. Uit onderzoek is gebleken dat de keus van de consument invloed heeft op de milieuimpact. Tijdens het onderzoek is een social media scan uitgevoerd om te bepalen hoe de consument kijkt en zich uitspreekt naar de duurzaamheid van de last mile. Het bleek dat de consument zich nauwelijks uitsprak over het onderwerp. Dit kan als reden hebben dat zij zich er niet druk om maken óf dat zij te weinig weet hebben van de effecten van online winkelen op het milieu. Door het verschaffen van informatie over de impact van de last mile kan de consument een keuze maken betreft het type pakketbezorging. Uit dit artikel is te concluderen dat de komende jaren een hoop gaat veranderen als we gaan kijken naar verpakkingen en de verduurzaming hiervan. Op allerlei vlakken gaan verpakkingen innoveren en groener

16 worden. Dit met als doel om het milieu zo min mogelijk te beschadigen. De circulaire economie, bio based plastics en recycling zullen hiertoe bijdragen. Ook wordt er vanuit de overheid en het bedrijfsleven een serieuze boodschap achtergelaten: Samen moeten we alles op alles zetten om met de gehele verpakkingsketen in de toekomst alle verpakkingen recyclebaar te maken. De toekomst zal het uitwijzen! Maar desalniettemin zijn de eerste grote stappen gezet. Bron: Vendrig Packing (Verpakkingen)

Verpakking en voedselverspilling

Verpakking en voedselverspilling Verpakking en voedselverspilling Presentatie NVVL Hester Klein Lankhorst, directeur In deze presentatie Een korte introductie: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Welke kennis vraagt optimaliseren

Nadere informatie

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 Verpakken in de circulaire economie Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 2 Copyright 2016 KIDV 8 november 2016 3 Copyright 2017 KIDV 12-4-2017 Verpakkingen In Europa openen we ongeveer 7 verpakkingen

Nadere informatie

Trend: Toename van biobased in verpakken. Karen van de Stadt

Trend: Toename van biobased in verpakken. Karen van de Stadt Trend: Toename van biobased in verpakken Karen van de Stadt Waarom biobased in verpakken? Altijd instroom nodig Hernieuwbare materialen Innovatie Heilige graal? 2 Copyright 2017 KIDV 3 Copyright 2017 KIDV

Nadere informatie

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders Verpakkingen Karen van de Stadt Marc Reijnders Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie inzetten om bij te dragen

Nadere informatie

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 dwrdwrdw Dwars z Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 1. Inleiding Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Factsheet, augustus 2018 1 Introductie In de afgelopen periode is een brede discussie ontstaan over de vraag

Nadere informatie

Verpakken. Karen van de Stadt

Verpakken. Karen van de Stadt Verpakken Karen van de Stadt Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie inzetten om bij te dragen aan het sluiten

Nadere informatie

Design for Recycling is zelden one size fits all. Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018

Design for Recycling is zelden one size fits all. Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018 Design for Recycling is zelden one size fits all Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018 Design voor Recycling, is zelden one size fits all De onderwerpen: Waarom ook alweer duurzaam verpakken? Welke basisprincipes

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Van Design tot Recycling:

Van Design tot Recycling: Van Design tot Recycling: wat kan jij doen om je cosmetica verpakking circulair te maken? Personal & Home care packaging forum Karen van de Stadt Inhoud vandaag Wat gebeurt er in de wereld van duurzaam

Nadere informatie

Een blik op de kringloop van blik

Een blik op de kringloop van blik Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Social & Polling Rapport Een blik op de kringloop van blik Een

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Duurzaam verpakken in de praktijk. Chris Bruijnes

Duurzaam verpakken in de praktijk. Chris Bruijnes Duurzaam verpakken in de praktijk Chris Bruijnes Afvalbeheerstructuur 2 Copyright 2019 KIDV Kennisinstituut Duurzaam verpakken Verminderen van de milieudruk van verpakkingen Onderdeel van de producentenverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Geachte Burgemeester en Wethouders en/of Gemeenteraad van Langedijk

Geachte Burgemeester en Wethouders en/of Gemeenteraad van Langedijk From: Ben Vink ; Statiegeld Sent: Thursday, February 8, 2018 11:50:46 AM To: Mailbox Info Cc: Subject: Statiegeldalliantie ; Doet uw gemeente ook mee? Attachments: Statiegeldalliantie

Nadere informatie

Van design tot recycling:

Van design tot recycling: Van design tot recycling: wat kun jij doen om de verpakkingsketen te sluiten? Hester Klein Lankhorst, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) In deze presentatie Duurzaamheid: ontwikkelingen en ambities.

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

Kansen met duurzaam verpakken. Hester Klein Lankhorst

Kansen met duurzaam verpakken. Hester Klein Lankhorst Kansen met duurzaam verpakken Hester Klein Lankhorst Samengevat Over: duurzaam verpakken in relatie tot de ontwikkeling naar een circulaire economie; de kansen die duurzaam verpakken biedt en hoe we die

Nadere informatie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie ThreeC - verpakkingen Lessenserie Opzet van het project Lesblok1 Maandag 16 maart Lesblok 2 Donderdag 19 maart Lesblok 3 Vrijdag 20 maart Introduc>e op het onderwerp Uitwerken oplossing Posterpresenta>e

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Kunststofketenproject Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Hester Klein Lankhorst 2 Copyright 2015 KIDV KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk

Nadere informatie

PEFC symposium. Kies voor innovatieve, biobased en circulaire materialen

PEFC symposium. Kies voor innovatieve, biobased en circulaire materialen PEFC symposium Kies voor innovatieve, biobased en circulaire materialen Programma: 14:00 14:15 Inleiding: Products that Flow en de nieuwe Brancheplannen Siem Haffmans, Partners for Innovation 14:15 14:45

Nadere informatie

Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen

Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen Reacties ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Ontwerpregeling verbod op gratis plastic draagtassen dd. 21 december 2015 Openbare internetconsultatie van 9 oktober tot en met

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STICHTING HERGEBRUIK KARTONNEN DRANKVERPAKKINGEN Stichting HEDRA is de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten. Wij werken voortdurend

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval. Empack Theater 2 13 april 2016

Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval. Empack Theater 2 13 april 2016 Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval Empack Theater 2 Onderwerpen 1. Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 2. Inzet van kunststof neemt toe 3. Beleid gericht op het sluiten van de kuststofketen

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplan verpakkingen Farmacie en zelfzorggeneesmiddelen op weg naar 2018 van Bogin, Nefarma, Neprofarm en KNMP).

Brancheverduurzamingsplan verpakkingen Farmacie en zelfzorggeneesmiddelen op weg naar 2018 van Bogin, Nefarma, Neprofarm en KNMP). Aan: De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. Kenmerk: 2016.0020 Betreft: Bijlagen: Beoordeling

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient Duurzame Industrie De overgang van energie-intensief naar energie-efficient De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Sluiten van de kunststofketen. Learning Center Kunststof Verpakkingsafval, 11 oktober 2017 Hester Klein Lankhorst

Sluiten van de kunststofketen. Learning Center Kunststof Verpakkingsafval, 11 oktober 2017 Hester Klein Lankhorst Sluiten van de kunststofketen Learning Center Kunststof Verpakkingsafval, Hester Klein Lankhorst Actueel thema 2 Copyright 2017 KIDV Kennisinstituut Duurzaam Verpakken KIDV 4 Copyright 2017 KIDV Brede

Nadere informatie

Kunststof in de spotlights

Kunststof in de spotlights Kunststof in de spotlights Empack miniconferentie 3 april 2019 Jur Zandbergen Directeur NRK Verpakkingen Algemeen Directeur NRK (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) Wat is de NRK? Federatie met

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Samen halen we alles eruit

Samen halen we alles eruit Waarom kennisinstellingen kiezen voor innoveren met afval en de laatste ontwikkelingen inzameling & reiniging Samen halen we alles eruit Nico Spaansen NVRD Noord 3 november 2016 Transitie in de markt Van

Nadere informatie

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking Gumbeer Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Leeswijzer Dit document beschrijft hoe festivals de overstap kunnen maken naar

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Programma Workshop Introductie KIDV Uitleg Recyclecheck Presentatie KIDV voorbeelden obv recyclecheck. Deelnemers

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018 Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak 3 mei 2018 Wat is er gaande rond plastics? EU: Circulaire economie met wetgevend pakket EU: Plastics Strategy BE: Uitbreiding

Nadere informatie

Witte kunststof (opaque)

Witte kunststof (opaque) Witte kunststof (opaque) In Frankrijk heeft voor melkverpakkingen de afgelopen tijd een verschuiving plaatsgevonden van HDPE-flessen naar PET-flessen. Dit is mede ingegeven door de lage prijs voor de kunststof

Nadere informatie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden informatiedocument klaar voor de grondstoffenrevolutie de aarde ziet er niet meer uit als in atlassen en op wereldbollen Met een steeds grotere wereld bevolking

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval,

Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, GROEN Motie statiegeldalliantie Constaterende dat de verpakkingsindustrie een belangrijke veroorzaker is van de afvalberg en zwerfafval, Overwegende dat statiegeld op blikje en (pet)flessen een belangrijke

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Biobased Economy als onderdeel van een duurzame samenleving

Biobased Economy als onderdeel van een duurzame samenleving Biobased Economy als onderdeel van een duurzame samenleving Dr. Hans Derksen Lector Biobased Economy Het petrochemisch tijdperk? een kort interval in de geschiedenis van de mensheid! De wereldoliereserves

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 28 694 Verpakkingsbeleid Nr. 90 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BIODORE GO NATURAL EXPLORE FOOD EXPLORE NATURE EXPLORE DRINKS EXPLORE FESTIVALS EXPLORE YOURSELF EXPLORE PEOPLE

BIODORE GO NATURAL EXPLORE FOOD EXPLORE NATURE EXPLORE DRINKS EXPLORE FESTIVALS EXPLORE YOURSELF EXPLORE PEOPLE BIODORE GO NATURAL Disposables en verpakkingen, gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Biodore toont ons de natuur in al haar schoonheid. Biodore laat ons de veelzijdigheid van de natuur ervaren.

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. Augustus 2017

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. Augustus 2017 Weggooiwijzer Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies Augustus 2017 Inleiding Als bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt, kunt u het afnemers en consumenten makkelijk

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Toelichting onderzoek door Geert Bergsma

Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Toelichting onderzoek door Geert Bergsma Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes Toelichting onderzoek door Geert Bergsma CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische,

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. November 2016

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. November 2016 Weggooiwijzer Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies November 2016 Inleiding Als bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt, kunt u het afnemers en consumenten makkelijk

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070 456

Nadere informatie

Duurzame laminaten. Maart 2015. Patrick Gerritsen/ Maurice Geerlings

Duurzame laminaten. Maart 2015. Patrick Gerritsen/ Maurice Geerlings Maart 2015 Patrick Gerritsen/ Maurice Geerlings 1 Inhoud: Bio4Pack BV en PG Kaas? Hoe werken we? Wat zijn composteerbare verpakkingen en hoe herken je ze? Wat zijn hernieuwbare verpakkingen en hoe herken

Nadere informatie

DUURZAAM VERPAKKEN. Kansen en mogelijkheden voor biobased materialen SIEM HAFFMANS PARTNERS FOR INNOVATION

DUURZAAM VERPAKKEN. Kansen en mogelijkheden voor biobased materialen SIEM HAFFMANS PARTNERS FOR INNOVATION DUURZAAM VERPAKKEN Kansen en mogelijkheden voor biobased materialen SIEM HAFFMANS PARTNERS FOR INNOVATION Introductie Partners for Innovation is hét bureau voor duurzame innovatie. Samen met onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Bio is een marketing kreet. Die veel te vaak wordt misbruikt

Bio is een marketing kreet. Die veel te vaak wordt misbruikt Bio is een marketing kreet Die veel te vaak wordt misbruikt Bio based plastics Besparing aardolie is onnodig Besparing aardolie is vaak fictie CO2 besparing is niet bewezen Grondstof productie gaat vaak

Nadere informatie

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM Rijksbrede aanpak Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Ministerie van IenM Wat wil het kabinet bereiken? 100% circulaire economie in 2050 50% minder eindige

Nadere informatie

Aan de slag: opstellen hoogst haalbare doelen & brancheverduurzamingsplannen versie 1.0, april 2014

Aan de slag: opstellen hoogst haalbare doelen & brancheverduurzamingsplannen versie 1.0, april 2014 Aan de slag: opstellen hoogst haalbare doelen & brancheverduurzamingsplannen versie 1.0, april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Hoe werkt het opstellen van hoogst haalbare doelen en brancheverduurzamingsplannen?

Nadere informatie

Renew Reduce Reuse Recycle Recover. Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans?

Renew Reduce Reuse Recycle Recover. Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans? Renew Reduce Reuse Recycle Recover Verbod gratis verstrekken plastic tasjes bedreiging of kans? Aafko Schanssema NVGP, 14 april 2015 Even iets over NRK Verpakkingen Onze leden Producenten en importeurs/handelaren

Nadere informatie

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken Geen afval de deur uit zonder de juiste zak! Afvalzakken zijn onmisbaar. De kwaliteit moet goed zijn want niets is zo vervelend als een afvalzak

Nadere informatie

Flitspeiling plastic tasjes

Flitspeiling plastic tasjes Flitspeiling plastic tasjes Rapportage flitspeiling plastic tasjes 17 mei 2016 Inhoudsopgave Voorwoord Management summary Resultaten Kennis maatregel Reclamebekendheid Beoordeling reclame Gedrag n.a.v.

Nadere informatie

Biobased verpakkingen

Biobased verpakkingen Biobased verpakkingen KIDV verdiepingsbijeenkomst 10 februari 2014, Karin Molenveld Inhoud Introductie Biobased verpakkingen Wat is biobased Waarom biobased Wanneer biodegradeerbaar Catalogus Voorbeelden

Nadere informatie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie PEOPLE People, Planet, Profit (PPP) Van een lineaire naar

Nadere informatie

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018 Programma Circulaire Economie RKI, december 2018 Het sluiten van kringloop Aanpak programma /PEN Stuurgroep CE e acties/projecten Door (groepen) bedrijven Consumentenproducten acties/projecten door bedrijven

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

LEEFTIJD 6-8. Hoofdstuk 4 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk. Lespakket

LEEFTIJD 6-8. Hoofdstuk 4 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk. Lespakket Hoofdstuk 4 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk LEEFTIJD 6-8 Lespakket Volvo Ocean Race Lespakket HOOFDSTUK 4 Mijn eigen Positieve Plastic Voetafdruk In dit hoofdstuk leer je hoe je je eigen Positieve

Nadere informatie

Nederland Circulair in 2050

Nederland Circulair in 2050 Nederland Circulair in 2050 Het Rijksbrede programma circulaire economie en de betekenis voor het Nederlandse afvalbeleid NVRD Themadag Afval en Grondstoffen 24 november 2016 Marc Pruijn Directie Duurzaamheid

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA Tegenwoordig heeft iedereen het over afval als hulpbron. Maar bij DS Smith Recycling is het dat ook echt.

Nadere informatie

Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten

Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten Kunststofvervuiling is één van de grootste milieu problemen die nu veel aandacht krijgt van politiek, media en consumenten Nieuwe richtlijn vanuit de Europese Commissie Uitgangspunt is om maatregelen te

Nadere informatie

De weg naar 0% afval eenvoudig en duurzaam. Frans van Strijp Cure afvalbeheer

De weg naar 0% afval eenvoudig en duurzaam. Frans van Strijp Cure afvalbeheer De weg naar 0% afval eenvoudig en duurzaam Frans van Strijp Cure afvalbeheer Wat is Cure Overheidsbedrijf Taken: Inzameling, milieustraat beheer, technisch beleidsuitvoering en advisering, afvalmanagement

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA We beheren meer dan 5 miljoen ton aan recyclebaar materiaal en Tegenwoordig heeft iedereen het over afval

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Van lineair naar circulair Het doel van een circulaire economie is om producten, componenten en materialen op hun hoogst mogelijke nut en waarde te houden in de tijd. En te tegelijkertijd te zorgen voor

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Gemeente AFVALFASE GRONDSTOF Producenten

Nadere informatie

Voeding en verpakkingen, wat kun jij doen? Simone Lips & Jens de Visser People of Tomorrow

Voeding en verpakkingen, wat kun jij doen? Simone Lips & Jens de Visser People of Tomorrow Voeding en verpakkingen, wat kun jij doen? Simone Lips & Jens de Visser People of Tomorrow Transcendente ervaring Een transcendente ervaring geeft ons het gevoel dat we boven de werkelijkheid uitstijgen

Nadere informatie

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein De kansen voor de - met oog op recycling - The Limits to growth Verscheen in 1972 Uitgangspunt: Één wereld Overshoot Exponentiële groei Actie (o.a.): Systeemveranderingen Resource efficiency Recycle Vervangen/Substitutie

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Het sluiten van de kunststofverpakkingsketen. Kees Kerstens 2 december 2016 LCKVA

Het sluiten van de kunststofverpakkingsketen. Kees Kerstens 2 december 2016 LCKVA Het sluiten van de kunststofverpakkingsketen Kees Kerstens 2 december 2016 LCKVA Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering

Nadere informatie

Future proof plastics recycling

Future proof plastics recycling Future proof plastics recycling 19-11-2018 Morssinkhof-Rymoplast Groep Groep van 9 bedrijven actief in kunststof recycling Opgericht in 1961 door Gertie Morssinkhof Een familie bedrijf geleid door 3 broers;

Nadere informatie

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Wat is duurzaam ondernemen? Green Deal zorg 2.0 Routekaart Care & Cure 164 ondertekenaars Mogelijk

Nadere informatie

Jeroen Winckers. Communicatieadviseur

Jeroen Winckers. Communicatieadviseur Jeroen Winckers Communicatieadviseur 12 juni 2014 De organisatie Milieu Centraal Onafhankelijk kennisinstituut én voorlichtingsorganisatie Bestuur met bedrijven en maatschappelijke organisaties Validatieproces

Nadere informatie

Duurzame microben. vmbo

Duurzame microben. vmbo Duurzame microben vmbo Om te leven heeft de mens de natuur nodig. Maar de mens zorgt niet altijd goed voor de natuur. Denk maar aan milieuvervuiling, klimaatverandering en fossiele brandstoffen die opraken.

Nadere informatie

Compostable concept. Verpakkingen met een end-of-life oplossing. KOPLOPER in verpakkingen en disposables

Compostable concept. Verpakkingen met een end-of-life oplossing. KOPLOPER in verpakkingen en disposables Compostable concept Verpakkingen met een end-of-life oplossing KOPLOPER in verpakkingen en disposables Als bedrijf wilt u natuurlijk bijdragen aan een beter milieu. Dit kan op veel verschillende manieren.

Nadere informatie

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van.. Jaar 2015 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel Onderwerp Initiatiefvoorstel van het raadslid

Nadere informatie

WORKSHOP CIRCLE SCAN. Door Wouter-Jan Schouten

WORKSHOP CIRCLE SCAN. Door Wouter-Jan Schouten WORKSHOP CIRCLE SCAN Door Wouter-Jan Schouten WOUTER-JAN SCHOUTEN Doctoraal Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit 21 jaar bij the Boston Consulting Group - Partner & Managing Director - Leider van NL Consumer

Nadere informatie

Nee. Besluit ; Akkoord. Extra overwegingen / kanttekeningen voor College VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF

Nee. Besluit ; Akkoord. Extra overwegingen / kanttekeningen voor College VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.01398 Datum: 18 december 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Laminaat-folie-verpakkingen

Laminaat-folie-verpakkingen Laminaat-folie-verpakkingen In circulaire materiaalstromen 26 maart 19, KIDV, U. Thoden van Velzen & K. Molenveld Omvang ~3-4% (~15 kton) van de kunststofverpakkingen in NL, 2017 Cruciaal voor distributie

Nadere informatie