PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN"

Transcriptie

1 2018 PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN

2 2 Gezamenlijk nemen we verantwoordelijkheid 3 Verbindend ondernemen Werkgeverschap en onderwijs 9% 11% Bodem & water 21% 6% Evelien Kloosterboer Kringlooplandbouw Dierenwelzijn 22% 22% 9% Notenteelt onder agrariërs stimuleren Gebiedsontwikkeling Energie en klimaat Michaëla van Leeuwen Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker voor de notenteelt. Directeur omplimenten voor onze professionals in agrarische projecten dit jaar. Dagelijks spelen zij een C belangrijke rol in het nog sterker maken van de agrarische sector. Samen met ons netwerk leggen we de juiste verbindingen en zetten we stappen in een sector die haar verantwoordelijkheid neemt. Boeren en tuinders zijn zich steeds meer bewust van het feit dat ze op een duurzame manier gezond voedsel produceren met oog voor de omgeving en het landschap. Thema s als water, bodem, energie en klimaat zijn dit jaar de rode draad. Ruim aandacht krijgt de verbinding met de burger en goed werkgeverschap. In het diagram zie je hoeveel projecten we uitvoeren op de verschillende thema s. De verhalen achter de cijfers? Die vind je terug in dit boekje. Ik ben er trots op! Eise van der Sluis en LTO Noord zijn een sterke combinatie. Directeur LTO Noord Via projecten realiseren we onze afspraken met de overheid. De projectresultaten versterken de positie van onze leden en de agrarische sector als geheel. Een onmisbare schakel die samen met onze beleidsadviseurs, bestuurders en lobbyisten zorgt voor een eigentijdse sector met breed draagvlak! Met mijn communicatiecollega s probeer ik vooroordelen bij boeren weg te nemen en de notenteelt te stimuleren. We gaan met agrariërs in gesprek, nemen ze mee op excursie en schrijven offline en online artikelen. Ik weet dat de voedselsector popelt om Nederlandse noten af te nemen, maar ook kleinschalige notenteelt biedt agrariërs kansen. Notenbomen passen in alle agrarische sectoren, geven vorm aan de eiwittransitie en leveren inkomen op voor de ondernemer. De wortels van de boom vangen de af- en uitspoelende nutriënten op, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Een win-winsituatie! Laurens Gerner Adviseur Water en Landbouw bij waterschap Rijn en IJssel De notenteelt is een kansrijk verdienmodel met meerwaarde voor het bodem- en watersysteem. We trekken in een notenproject samen op met de sector om te bekijken wat interessant is voor de agrariër en wat werkt voor het milieu. Die samenwerking vindt het waterschap heel waardevol.

3 4 5 Waterschap en boer verbeteren samen waterkwaliteit Schoon Erf Schoon Water is met recht slagvaardig, samenwerkend en stimulerend te noemen. Harrie Vreman Zaken goed regelen voor meewerkende partner Liesbeth van der Vegt In dit Friese project moedigen we agrariërs aan maatregelen te nemen die erfafspoeling voorkomen. Dankzij de inzet van het team en nauwe samenwerking met LTO Noord, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân en adviseurs doen al meer dan 1600 boeren mee! Zij krijgen adviezen over bedrijfsspecifieke maatregelen die ze kunnen nemen om waterafspoeling van het erf naar het oppervlaktewater te voorkomen. Daardoor verbetert de waterkwaliteit in Friesland. Naast het grote aantal deelnemers ben ik trots op onze nominatie voor de Innovatieprijs Handhaving en Toezicht Dat bewijst dat we daadwerkelijk maatschappelijk effectief en onderscheidend zijn. In het project meewerkende partner zetten we in op laagdrempelige activiteiten die eraan bijdragen dat partners dit, veelal onderbelichte onderwerp, wel samen bespreken. Gezien de respons op de activiteiten gebeurt dat ook. Eerst werkten we alleen vanuit LTO Noord, nu is ook de stap gezet naar een landelijke aanpak. Het is fijn dat hier een steentje aan kan bijdragen door het net even anders te doen. Peet Sterkenburgh Willemien Koning Bestuurder LTO Noord Voorzitter LTO Noord Vrouw & Bedrijf Schoon Erf Schoon Water is een prachtig project waarin boeren en het Wetterskip Fryslân als adviseur samenwerken aan een betere waterkwaliteit in de sloot. Door publiciteit van het regiobestuur en het bezoeken van de afdelingen van LTO door de projectleider van SESW doen heel veel boeren mee. Nieuw in 2017! Stap voor stap geven we samen met de commissie Vrouw & Bedrijf vorm aan het concept meewerkende partner. Voor partners van ondernemers die meewerken op een agrarisch bedrijf is het verstandig om dingen op papier te zetten. Lang niet iedereen doet dit. Daarom hebben we samen met een kennisdossier opgesteld, een animatie gemaakt, een webinar aangeboden en volgend voorjaar volgt nog een serie bijeenkomsten. We zijn heel blij met de begeleiding en ondersteuning van, als bestuurders konden we dit zelf nooit allemaal doen.

4 6 7 Uniek CO2-netwerk in Bommelerwaard Wouter Veefkind Margreet Jongema In de Bommelerwaard en Neerijnen werkt het Glastuinbouwpact aan een vitale tuinbouwsector op het gebied van een duurzame energievoorziening en tuinbouwriolering. Gerard Selman is programmamanager. Gezamenlijk ondersteunen we de glastuinbouwondernemers in de duurzaamheidsambities door verbindingen te leggen en ideeën te ontwikkelen. Groot succes in 2018 is de steun die we van ondernemers en bestuurders hebben voor een extern CO2-netwerk en nieuw leidingnet voor de tuinbouwriolering. Doel is 32 kilometer pijpleiding in de grond en een centrale buffer met daarin vloeibare bio-co2 die aangesloten ondernemers kunnen afnemen. Een uniek en complex project waar we in 2019 vol mee verder gaan! Prioriteit voor een tuinder is CO2 tot je beschikking hebben. Werken aan natuurdoelen met oog voor de omgeving In opdracht van LTO Noord werken we met ons kernteam aan een inrichtingsplan voor het gebied rond de Engbertsdijksvenen. We zorgen dat er straks een plan ligt dat recht doet aan de natuurdoelen en rekening houdt met de belangen van omwonenden. Een stevige uitdaging, waarvoor we ons met plezier en gedrevenheid inzetten. Tijd, geld, draagvlak en een navolgbare onderbouwing van keuzes, dat is onze basis. We voeren veel gesprekken met belanghebbenden en bestuurders en we werken samen met deskundigen. Zo zorgen we ervoor dat de Bestuurlijke Adviescommissie tijdig een afgewogen advies voor de inrichting van het gebied kan geven aan de provincie Overijssel. Rochus van Tuijl Klaas de Lange Tuinder en voorzitter werkgroep energie Glastuinbouwpact Bestuurder LTO Noord Wil je de tuinbouw verduurzamen dan moet er een alternatief komen voor CO2 uit fossiele brandstof. De tuinbouwsector in Bommelerwaard pakt dat nu mede dankzij de projectleiders van gezamenlijk op. De inzet van Wouter en Gerard is geweldig, zij bewaken het proces. Daardoor kunnen wij ons concentreren op onze eigen onderneming. We zorgen dat er straks een plan ligt dat recht doet aan de natuurdoelen en aan de wensen van de omgeving. Voor LTO Noord is dit een belangrijk proces, omdat er een groot aantal boeren bij betrokken zijn. We hechten er veel belang aan dat zij gehoord worden en dat hun belangen op tafel komen. Het Kernteam Engbertsdijksvenen neemt deze taak zeer serieus en gaat hier zorgvuldig mee om. Ik heb er vertrouwen in dat er straks een plan ligt dat op breed draagvlak kan rekenen.

5 8 9 Deelnemers aan Vruchtbare Kringloop werken aan een toekomstbestendig en duurzaam melkveebedrijf. Gezamenlijk werken aan kringlooplandbouw Kennismakelaar brengt onderwijs en melkveehouders bij elkaar Froukje van der Molen Elsbeth Veltink Samen met onze partners zorgen we dat de melkveehouder vertrouwd raakt met de KringloopWijzer. We organiseren studiegroepen en bieden praktische handvatten zodat boeren zelf aan de slag gaan met kringlooplandbouw en duurzaam bodem- en waterbeheer. Vruchtbare Kringloop loopt in Noord-Nederland nog niet zo lang als in bijvoorbeeld de Achterhoek. Daar kun je al zien wat mogelijk is: klinkende resultaten in de KringloopWijzer en in groepsverband laten zien dat je met zijn allen de goede kant op gaat! Meer dan ooit zien melkveehouders zich geplaatst voor flinke uitdagingen. Dat vergt veel van ze. Een actuele basiskennis en goede ondernemersvaardigheden zijn essentieel om te zorgen dat je de regie houdt over je onderneming. Met dit project spelen we, in afstemming met de LTO vakgroep Melkveehouderij, daarop in. De Kennismakelaar biedt inzicht in alles wat te maken heeft met kennisontwikkeling in de melkveehouderij. Door melkveehouders en de onderwijssector te betrekken, hebben we een breed draagvlak gecreëerd. Verbinden, samenwerken en efficiënt werken, dát zijn de sleutelwoorden in dit project. Henk Jolink Jurgen Jansen Voorzitter Vruchtbare Kringloop Achterhoek en bestuurder LTO Noord Secretaris themagroep Arbeid ketenorganisatie ZuivelNL Wat LTO Noord aanspreekt in dit project is dat de deelnemers gezamenlijk optrekken om te werken aan een duurzaam melkveebedrijf en te voldoen aan wet- en regelgeving. Boeren leren van boeren op basis van bedrijfseigen cijfers uit de KringloopWijzer. Dat Vruchtbare Kringloop inmiddels ook van start is in andere gebieden, bewijst dat de werkwijze door (Projecten) LTO Noord werkt. In ons activiteitenpakket gericht op onderwijs en opleiden ontbrak tot voor kort de melkveehouderij. Een toekomstbestendige zuivelsector, dáár maken we ons als brancheorganisatie sterk voor. Het op peil houden van vakkennis en de ontwikkeling van ondernemerschapskwaliteiten horen daar absoluut bij. In een tijd waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, is permanente bijscholing een noodzaak. Gezien de positieve reacties op dit project, raakt de sector daar steeds meer van overtuigd.

6 10 11 Boeren werken graag mee aan betere waterkwaliteit Bonnie Vis Peter Baltus Bewust Boeren Rijnland levert het bewijs: agrariërs zijn gemotiveerd om mee te werken aan verbetering van de waterkwaliteit. Dankzij een Europese financieringsregeling kunnen boeren in aanmerking komen voor allerlei hulpmiddelen. Een veegmachine is daar een mooi voorbeeld van. Daar kan de boer zijn erf mee schoonhouden. Als hij dat op tijd doet, voorkomt hij dat mest- en voerresten tijdens een regenbui van zijn erf afspoelen en in het oppervlaktewater terecht komen. We merken dat de waterproblematiek steeds meer gaat leven in de sector. De intekening op de hulpmiddelen is zó hard gegaan, dat we inmiddels een nieuwe subsidieaanvraag aan het voorbereiden zijn. De maatschappij ziet nu concreet welke bijdrage de agrarische sector levert aan een beter milieu. Huisvestingskeurmerk onderdeel van goed werkgeverschap De huisvesting voor seizoenarbeiders moet leefbaar en veilig zijn. We denken dat een keurmerk kan helpen een kwaliteitsslag te maken en gemeenten te motiveren om huisvesting op agrarische bedrijven mogelijk te maken. Bovendien is een keurmerk nodig om de kosten van de huisvesting via de loonstrook te kunnen verrekenen. We hebben normen en reglementen ontwikkeld en zijn nu bezig met de accreditatie van het nieuwe keurmerk. We hopen het keurmerk begin 2019 te kunnen lanceren. Harold Vlooswijk Wim van den Boomen Bestuurslid Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe-Wiericke Bestuurder LTO Nederland Als het om een verbetering van de waterkwaliteit gaat, verwacht ik dat er de komende jaren nog veel meer op de sector afkomt. Dan is een goede samenwerking met de waterschappen van groot belang. Ook in dat opzicht gaat van Bewust Boeren Rijnland een positieve invloed uit. De waterschappen zien reële verbeteringen op de boerenpercelen. Dat maakt de weg vrij voor een constructief contact, een plezierig bijeffect van dit project. In opdracht en onder begeleiding van werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector ontwikkelen we een keurmerk voor de huisvesting van seizoenarbeiders. LTO Nederland vindt goed werkgeverschap belangrijk en wil dat ook uitstralen. Met een eigen huisvestingskeurmerk, dat gedragen wordt door werkgevers en werknemers, laten we zien dat we huisvesting voor tijdelijk personeel goed regelen in onze sector. Peter heeft als projectleider in dit traject voortreffelijk de kar getrokken en de juiste mensen aan elkaar verbonden. Ik hoop dat binnenkort alle ondernemers dit keurmerk kunnen dragen.

7 49 professionals... Uitbreiding van 4,5 FTE t.o.v werken vanuit 4 locaties: 153 Wageningen Drachten REGIONAAL 49 voor verschillende opdrachtgevers Zoetermeer 93 projecten Zwolle OVER REGIO S LANDELIJK Financiers: 65% Provincies en gemeenten 7% 11% 9% Externe opdrachtgevers Agribusiness 4% Fondsen LTO Noord 2% Waterschappen Overige fondsen 2% Deelnemende agrariërs Kijk voor onze projecten en meer informatie op: Infographic 2018

PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN

PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN PROFESSIONALS IN AGRARISCHE PROJECTEN Bodem & kringlopen Vruchtbare Kringloop Ondernemers die deelnemen aan Vruchtbare Kringloop werken hard aan het realiseren van een regionale kringlooplandbouw en aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 2019, nr. 7 (April) Belangstellende versie -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In

Nadere informatie

Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018

Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018 Bijeenkomst Fysieke Investeringen 2018 Programma Welkom en opening Marc Balemans en Edwin Haasjes/ Froukje van der Molen Toelichting Regeling Fysieke investeringen 2018 Bart van Moorsel, adviseur Landbouw

Nadere informatie

KLIMAAT KLAOR GAAT WATER EN DROOGTE TE LIJF NIEUWS VAN REGIO OOST

KLIMAAT KLAOR GAAT WATER EN DROOGTE TE LIJF NIEUWS VAN REGIO OOST WORD LID Inloggen Mijn LTO Noord Registreren AFDELING PROVINCIE SECTOR THEMA ORGANISATIE HOME / PROVINCIE / REGIO OOST / REGIO OOST NIEUWS VAN REGIO OOST KLIMAAT KLAOR GAAT WATER EN DROOGTE TE LIJF 19

Nadere informatie

Schoon Erf, Schoon Water Fryslân

Schoon Erf, Schoon Water Fryslân Schoon Erf, Schoon Water Fryslân De Friese aanpak om erfafspoeling bij melkveehouders aan te pakken Bianca Domhof, Projecten LTO Noord Kees Munting, Wetterskip Fryslân Project SESW: wie en wat? Uitwerking

Nadere informatie

CONVENANT ERFAFSPOELING. Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg

CONVENANT ERFAFSPOELING. Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg CONVENANT ERFAFSPOELING Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg 1 WAAR GAAN WE HET OVER HEBBEN Wat de is aanleiding geweest om een convenant op te stellen Wie de partners zijn in het convenant Wat het

Nadere informatie

Bodem en kringlopen. Projecten LTO Noord in 2017 Hier zijn wij trots op! Bianca Domhof. Evelien Kloosterboer, directeur.

Bodem en kringlopen. Projecten LTO Noord in 2017 Hier zijn wij trots op! Bianca Domhof. Evelien Kloosterboer, directeur. Professionals in agrarische projecten - 2017 Projecten LTO Noord in 2017 Hier zijn wij trots op! Bodem en kringlopen Wij werken in onze projecten aan gesloten kringlopen, verantwoorde mestplaatsing, minimale

Nadere informatie

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Meer informatie over de regeling: www.hdsr.nl/agrariers Subsidieregeling Regionaal partnerschap voor water en bodem Gezocht: agrariërs die de waterkwaliteit

Nadere informatie

Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem. Linda van der Weijden

Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem. Linda van der Weijden Kringlooplandbouw: Meer verdienen met aandacht voor het natuurlijk systeem Linda van der Weijden Opzet Inhoud: Hoe ontwikkel je met het natuurlijk systeem? Proces: Hoe pakken we dat aan? 2 Wat is kringlooplandbouw?

Nadere informatie

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel

Projectpartijen. Initiatiefnemers LTO-Noord ForFarmers Hendrix Waterschap Rijn en IJssel Carel de Vries Aanleiding Toekomstvisie LTO Noord-Gelderland Sectorvisie mestbeleid: Koersvast richting 2020 Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Watervisie 2030, Water schap Rijn en IJsselAgenda Achterhoek

Nadere informatie

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West.

Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Lessen en Uitdagingen uit Duurzaam Bodembeheer Utrecht West. Wim Honkoop Begeleiding 35 individuele melkveehouders. Al ruim 3 jaar actief in het opstellen en optimaliseren van Kringloopwijzer resultaten.

Nadere informatie

Voorsprong met mineralen

Voorsprong met mineralen Voorsprong met mineralen Samen staan de sectoren sterker Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door LTO Gelderland, Overijssel en de Rabobank. Circulaire Economie Nieuwe toverwoord of kansrijke uitdaging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE. Hoogheemraadschap van Rijnland binnen de provincie Zuid-Holland.

NIEUWSBRIEF VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE. Hoogheemraadschap van Rijnland binnen de provincie Zuid-Holland. NIEUWSBRIEF november 2018 NR. 18 VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE U ontvangt deze nieuwsbrief de bestemd is voor leden die zowel woonachtig zijn in de Provincie Zuid-

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen Noord # 2 Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten Deze uitgave is een samenwerking tussen December 2014 wvl1014lv045 Foto: Ivo Vrancken Inhoud Verdieping Een

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB

LNV pilots Toekomstbestendige landbouw in het nieuwe GLB 7 pilot voorstellen 1 5 4 4 1 6 3 4 1 4 1 Met regionaal maatwerk naar een groenere akkerbouw 2 Groen productief en levend Limburg 3 Regionaal maatwerk toekomstig GLB 4 50 Tinten groen in Kleinschalig cultuurlandschap

Nadere informatie

Kringlooplandbouw Internationaal Henk Kieft, ETC

Kringlooplandbouw Internationaal Henk Kieft, ETC Kringlooplandbouw Internationaal Henk Kieft, ETC Het boekwerkje 15 jaar kringlooplandbouw in Noord Nederland, van marge naar mainstream is net uit. Het is geschreven door WUR, ETC en Boerenverstand. Het

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

1. AGRARISCHE ONDERNEMER

1. AGRARISCHE ONDERNEMER ROUTE VAN BESTAAND BEDRIJF NAAR BEDRIJF MET NOTENTEELT MELKVEE- HOUDERIJ START ROUTE AKKER- BOUW PLUIMVEE- HOUDERIJ FRUITTEELT 1. AGRARISCHE ONDERNEMER Hoe maak ik mijn bedrijf duurzaam? Noten4Gelderland

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland Voor uw programma voor de waterschapsverkiezingen geven wij u graag punten ter inspiratie mee die wij en onze 55 aangesloten organisaties belangrijk vinden, zodat we ook in de toekomst prettig kunnen wonen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013, PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 430 2 februari 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân houdende regels subsidie erfafspoelingsprojecten (Subsidieregeling

Nadere informatie

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer

Twentse landbouw in nieuw krachtenveld. Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Twentse landbouw in nieuw krachtenveld Gerko Hopster &JurgenNeimeijer Programma Voorstellen Stellingen Presentatie trends en ontwikkelingen Discussie Conclusies en afronding Pratensis Adviesbureau voor

Nadere informatie

Aan de DELTAPLAN. keukentafel. meer dan in de Kamer AGRARISCH

Aan de DELTAPLAN. keukentafel. meer dan in de Kamer AGRARISCH 10 Aan de DELTAPLAN keukentafel AGRARISCH WATERBEHEER bereik je meer dan in de Kamer Met alleen wetten en regels krijgt Nederland de waterkwaliteit in agrarisch gebied niet op orde. Nog steeds zitten er

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Grondgebondenheid

Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Grondgebondenheid 2018 Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Grondgebondenheid Kringlooplandbouw in de praktijk Voorwoord De toekomst is grondgebonden De toekomst is aan grondgebonden melkveehouderij. Dat belijden alle partijen,

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Reorganisatie DLG. Presentatie Peter Heij op jaarvergadering De Vervolg d.d. 14 februari 2012

Reorganisatie DLG. Presentatie Peter Heij op jaarvergadering De Vervolg d.d. 14 februari 2012 Reorganisatie DLG Presentatie Peter Heij op jaarvergadering De Vervolg d.d. 14 februari 2012 Ambitie in Uitvoering Reorganisatie DLG Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Hoe komen we er? 2 Dienst

Nadere informatie

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst?

BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? BedrijfsWaterWijzer, de tool voor de toekomst? Koos Verloop (WUR) UDV Dronten 9 november 2017 Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 3 oktober 2017, nr. 881247/992351, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 Gedeputeerde

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Grond

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013, overwegende dat op grond van de Kaderrichtlijn Water (KRW) de Europese verplichting

Nadere informatie

Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017

Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017 Rapportages Regio-overleggen Agrarisch Water d.d.6 juli 2017 Inhoudsopgave Regio Groningen-Friesland-Noord-Drenthe... 2 Regio Zuid-Drenthe, Overijssel, Gelderland... 3 Regio Noord Holland en Flevoland...

Nadere informatie

SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT. Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018

SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT. Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018 SAMEN VOOR BIODIVERSITEIT Wat betekent het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor boeren en tuinders? December 2018 BIODIVERSITEIT: GEDEELD BELANG, GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID Op 19 december 2018 is het

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie

Boeren en tuinders van de Liemers

Boeren en tuinders van de Liemers Boeren en tuinders van de Liemers Ondernemend, gevarieerd en waardevol De landbouwvisie is opgesteld door het bestuur van LTO Noord afdeling De Liemers, met ondersteuning van Harrie Vreman en Hille Kraak,

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Functieprofiel Directeur LTO Nederland

Functieprofiel Directeur LTO Nederland Functieprofiel Directeur LTO Nederland LTO Nederland Directeur Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is het samenwerkingsverband van LTO Noord, ZLTO en LLTB. Ruim 35.000 (70%) boeren en tuinders

Nadere informatie

Brabants Agrarisch Jongeren Kontaht

Brabants Agrarisch Jongeren Kontaht Van: Henri van den Boomen rmailto:hvandenboomen@baik.nll Verzonden: donderdag 21 september 2017 22:21 Aan: STATENGRIFFIE Onderwerp: Bevestiging van ontvangst Brief BAJK Debat Flankerend beleid verduurzaming

Nadere informatie

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude defensieterrein knettert weer van dynamiek en beloften.

Nadere informatie

1 Algemeen. 2 Kunstmestvrije Achterhoek

1 Algemeen. 2 Kunstmestvrije Achterhoek ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Agenda Vitaal Platteland thema Mest, Mineralen en Bodemkwaliteit (Kringlooplandbouw)

Nadere informatie

upspiral randerij -

upspiral randerij - meer nieuwe banen voor uw regio (100 den) meer grondstoffen meer biodiversiteit meer klimaatcontrole meer vruchtbare bodem meer schone lucht meer schoon water meer veerkracht meer gezondheid meer plezier

Nadere informatie

ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren!

ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren! ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren! In het project Zicht op de Bodemstructuur nemen Flevolandse buur(t)mannen sámen met een deskundige de bodemkwaliteit onder de loep. Om op deze

Nadere informatie

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven

Ruimte voor de beek. Ervaring bij Waterschap Limburg. project Loobeekdal, periode Frans Verdonschot Martijn Schraven Ervaring bij Waterschap Limburg Ruimte voor de beek project Loobeekdal, periode 2005-2015 Frans Verdonschot Martijn Schraven Loobeekdal Venray 2 Loobeekdal doelen Doelen n Realisatie natuur (EHS) met natte

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

De lokale maat in waterbeheer

De lokale maat in waterbeheer De lokale maat in waterbeheer met lokale kennis en betrokkenheid Een praktisch waterschap voor iedereen! Tegen maatschappelijk zo laag mogelijke kosten Met een rechtvaardige waterschapsbelasting Duurzaam

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Toekomstbeeld De Nederlandse zuivelsector floreert. Zij profiteert optimaal van de goede

Nadere informatie

Het programma ziet er als volgt uit:

Het programma ziet er als volgt uit: Basistraining 1 Facts and Figures 2 Kenmerkende aspecten agrarische kinderopvang Ondersteuning vanuit de VAK Contactgegevens 3 4 De basistraining gaat weer van start. Op 17 februari is de eerste bijeenkomst

Nadere informatie

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept

Samen Ontwikkelen. Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart i.o. 19 september 2012 / concept Samen Ontwikkelen 2. Water Bodem & Gebruik 3. Het Groene Hart, met zijn veenweiden, Over de realisatie van

Nadere informatie

Op weg naar een kringloopcertificaat

Op weg naar een kringloopcertificaat Op weg naar een kringloopcertificaat Extra impuls voor duurzame melkveehouderij in Midden-Delfland Er is een kringloopcertificaat in de maak voor duurzame melkveehouderij. Deze proeve van duurzaamheid

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie

Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie Groene Metropool Twente Unieke organisaties met een eigen identiteit, instrumenten en thema s met één belangrijke gemeenschappelijke deler: passie voor Twente. Samen maken we Twente nóg een stukje mooier.

Nadere informatie

Hoe verder met de aanpak nutriënten Rijn-West?

Hoe verder met de aanpak nutriënten Rijn-West? Hoe verder met de aanpak nutriënten Rijn-West? Inhoud Verantwoording... 1 Verslag strategische tafel Rijn-West... 2 Deelnemers... 2 Context... 2 Wat is onze gezamenlijke bedoeling?... 3 Gezamenlijke principes

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014 NR. 2 Vanaf 1 januari 2016 gaat Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb2016) van start. Vanuit een collectieve aanpak van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer willen overheid, koepels en collectieven

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren!

ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren! ZICHT OP DE BODEMSTRUCTUUR: Van de bodem én van elkaar leren! In het project Zicht op de Bodemstructuur nemen Flevolandse buur(t)mannen sámen met een deskundige de bodemkwaliteit onder de loep. Om op deze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap NIEUWSBRIEF afdeling Noord-Oost Twente 2019 februari Deze afdeling is ontstaan uit een fusie in 2017 van de afdelingen Oldenzaal/Dinkelland, Losser en Tubbergen 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten

Nadere informatie

Laat de natuur voor je werken

Laat de natuur voor je werken Laat de natuur voor je werken Jelle Pilat -Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) Albert van der Ploeg Voorzitter Living Lab Natuurinclusieve landbouw (LL NIL) (en voorzitter NFW) Opbouw Presentatie

Nadere informatie

Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw. 18 oktober 2016

Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw. 18 oktober 2016 Afvalwatersysteem Bommelerwaard Inspraakbijeenkomst Glastuinbouw 18 oktober 2016 Opening Henk Kolbach LTO Noord Glaskracht sectie Glastuinbouw Gelderland West Platform Tuinbouw Bommelerwaard Programma

Nadere informatie

Gert-Jan Noij, Idse Hoving,

Gert-Jan Noij, Idse Hoving, BedrijfsWaterWijzer Gert-Jan Noij, Idse Hoving, Michel de Haan, Koos Verloop Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. De

Nadere informatie

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom Aanpak regie verzilting Noord-Nederland Titian Oterdoom Toename verzilting Bodemdaling zeespiegelstijging Grilliger neerslagpatroon met langere perioden van droogte Warmer klimaat meer verdamping gewassen

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken

Klik om de stijl te bewerken Klik om de stijl te bewerken Bio-economie Noord-Nederland opgaves Eisse Luitjens Alumnikring Noord WUR 30 april 2015 Missie & Visie Missie De NOM is de permanente katalysator van economische ontwikkeling

Nadere informatie

Advies in reactie op visie bodemdaling ( ) Pagina 1

Advies in reactie op visie bodemdaling ( ) Pagina 1 Advies in reactie op visie bodemdaling (26-10-2018) Pagina 1 d.d. 21 november 2018 Geachte leden van GS en PS, Hierbij een ongevraagd advies, in reactie op de visie bodemdaling versie 26-10-2018. Midden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Wij zijn BUZZ. Wat doen we? Voor wie?

Wij zijn BUZZ. Wat doen we? Voor wie? Wij zijn BUZZ. Een multidisciplinair collectief dat door out-of-the-box te denken nieuwe ideeën koppelt aan bestaande plekken. Onze missie: het realiseren van een duurzame buzz in het Nederlandse buitengebied.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Jos Harmsen, Bruggen Slaan! Jos Harmsen

Jos Harmsen, Bruggen Slaan! Jos Harmsen Jos Harmsen "Bruggen slaan!" Bruggen bouwen tusse n bedrijf en overheid Communicatief sterk Resultaatgericht Betrouwbaar Onafhankelijk PROCESMANAGEMENT, (DAG)VOORZITTERSCHAP EN BEMIDDELING! Van nature

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 037 Mestbeleid Nr. 321 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De melkveehouder van de toekomst

De melkveehouder van de toekomst De melkveehouder van de toekomst Dirk Siert Schoonman Lid vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland 23 november 2010 Mondiale ontwikkelingen 1. Groei wereldbevolking van 6 naar 9 mld in 2050 2. Mensen gaan

Nadere informatie

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Inhoudsopgave Bodemdalingsbeleid West-Nederland (Chris) Aanleiding en context project (Kees) Toepassing

Nadere informatie

Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Samen werk maken van een vitaal platteland in Noord-Nederland

Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Samen werk maken van een vitaal platteland in Noord-Nederland Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Samen werk maken van een vitaal platteland in Noord-Nederland 1 In Noord-Nederland maken we samen met u werk van een vitaal platteland en een gezonde agrarische sector.

Nadere informatie

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw 15 april 2019, Ommeren Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw Visie F&A Nederland "De weg naar verandering" Gewoon wat we al jaren doen! Oplossen! Een enorme uitdaging Gezonde voeding voor de wereld De wereldbevolking

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW VEELZIJDIG BOEREN MIDDEN IN DE SAMENLEVING VOORWOORD De Multifunctionele Landbouw is een groeiende sector. Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW

ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Besparen en verduurzamen ENERGIE BESPAREN EN VERDUURZAMEN IN DE GLASTUINBOUW Over Kas als Energiebron Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor de glastuinbouw met als doel de uitstoot

Nadere informatie

Conclusie. Conclusies

Conclusie. Conclusies Conclusie Samenvattend Consumenten, overheden en maatschappelijke organisaties verwachten dat internationaal opererende bedrijven zaken doen met respect voor mens en milieu, zoals vastgelegd is in de OESO-richtlijnen

Nadere informatie

Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer

Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer De verkenning is uitgevoerd door Henk van Zoelen (RWS/BodemPlus) Werkwijze De verkenning is uitgevoerd in drie fasen: Fase 1: bestuderen van relevante rapporten

Nadere informatie

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel 2017-2019 Duurzaam samen Samen met inwoners, overheden en bedrijven werkt Natuur en Milieu Overijssel aan een mooi en

Nadere informatie

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN

JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN JA: ZORG VOOR IEDEREEN! SOARCH FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN ZORGPLAN Foto: Geertje Janssen ZORG DICHTBIJ, EEN GEZAMELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID Per 1 januari is er veel veranderd in Nederland als het gaat

Nadere informatie

MASTERCLASS Participatief plannen van groenblauwe netwerken voor ecosysteemdiensten

MASTERCLASS Participatief plannen van groenblauwe netwerken voor ecosysteemdiensten MASTERCLASS Participatief plannen van groenblauwe netwerken voor ecosysteemdiensten Radio Kootwijk, 7 september 2011 Sabine van Rooij, Ingrid Coninx, Gilbert Maas, Eveliene Steingröver (Alterra) Judith

Nadere informatie

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank

de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank de bodem in de kringloop wijzer Frank Verhoeven ir Frank Verhoeven Verstand van het platteland! Boerenverstand werken aan praktische duurzaamheid! Zo verkopen we de melk Wat is duurzame melk? Blije koeien:

Nadere informatie

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Toekomstvisie melkveehouderij 2025 LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Werken aan visie 24 leden zijn samen op visie reis gegaan. In iets meer dan 100 dagen hebben zij hun

Nadere informatie

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting.

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting. Niet-grondgebonden veehouderij Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit GS vragen richting 25 november 2015 1. Inleiding en voorstel vandaag 2. Waar nu en hoe verder 3. Vijf x richting

Nadere informatie

Kringlooplandbouw in de Praktijk

Kringlooplandbouw in de Praktijk Kringlooplandbouw in de Praktijk Boerenverstand en Food Hub presenteren: Nieuwe opleiding: Kringlooplandbouw in de Praktijk Als professional werkzaam in de landbouw (landelijk gebied, ruimtelijke ontwikkeling,

Nadere informatie

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals WAT IS BOKASHI? Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Met Bokashi kun je organisch restmateriaal

Nadere informatie

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur?

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? NATUUR EN LANDBOUW// VORSELAAR// 14 maart 2012 Draagvlakverbredingsproject Melk van Hier 1/1/2013 31/12/2013 Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend

Nadere informatie

Inmiddels zijn we twee snedes verder en ontstaat er een eerste beeld over de werking van de

Inmiddels zijn we twee snedes verder en ontstaat er een eerste beeld over de werking van de Nieuws van Kunstmestvrije Achterhoek Het project Kunstmestvrije Achterhoek draait al een aantal maanden. De eerste resultaten komen eraan. Tijd om u te informeren over actualiteiten en achtergronden. Zo

Nadere informatie

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk!

NL Greenlabel. Hessenpoort, Natuurlijk! NL Greenlabel Hessenpoort, Natuurlijk! Inhoud Initiatief groep; Hessenpoort Natuurlijk! (Initiatiefgroep Hessenpoort Natuurlijk!) Meerwaarde van Groen voor Bedrijventerrein (NL Greenlabel) Huidige ontwikkelingen

Nadere informatie

Workshop. Erven voor ouderen

Workshop. Erven voor ouderen Workshop Erven voor ouderen Erven voor ouderen Onderzoek naar andere woonvormen in Overijssel 2 Aanleiding Vergrijzing Wijzigingen in de zorgvraag Vrijkomende erven in het buitengebied 3 Erven voor ouderen

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Klimaatopgave landelijk gebied

Klimaatopgave landelijk gebied Klimaatopgave in beeld 13 oktober 2016, Hoogeveen Algemene info Klimaatopgave landelijk gebied Bert Hendriks Beleidsadviseur hydrologie 275.500 ha 580.000 inwoners 543 medewerkers 22 gemeenten 4.479 km

Nadere informatie

FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN

FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN Europees Landbouwfonds voor Informatiebijeenkomst nieuwe POP3-openstellingen Utrecht West 20 september 2018 Provincie Utrecht

Nadere informatie