Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit."

Transcriptie

1 Van NEDC naar WLTP. Een nieuwe standaard. Een nieuwe realiteit. WLTP zorgt voor realistischere verbruiks- en emissiewaarden dankzij realistischere testomstandigheden van personenauto s en lichte bedrijfsvoertuigen.

2 Inleiding WLTP De automobielindustrie staat aan de vooravond van een transformatieproces: de WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) vervangt de bestaande NEDC (New European Driving Cycle) voor alle personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen. Auto s zijn hoogtechnologische producten die aan strenge regels dienen te voldoen. Voordat een nieuwe auto op de markt komt, moet deze een uitgebreide homologatieprocedure doorlopen. Dankzij de WLTP kan het verbruik van een auto in de dagelijkse praktijk beter worden ingeschat. Waarom? De WLTP is een meer realistische en consistente testprocedure om de emissies en het brandstofverbruik van een auto te bepalen. Niet alleen houdt de WLTP rekening met de verschillende rijprofielen en gereden snelheden maar ook met de gekozen uitrusting en het gewicht van de auto in kwestie. Expert aan het woord: In deze whitepaper geeft Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs en WLTPspecialist bij Pon, uitleg over het effect van de introductie van de WLTP aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.

3 1. Wie? De Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure (WLTP) is een nieuwe testprocedure die voor alle automobielfabrikanten geldt. De Europese Unie heeft beslist om de nieuwe testprocedure vanaf 1 september 2017 stapsgewijs in te voeren. Wij verwelkomen de nieuwe tests en werken actief mee aan de ontwikkeling ervan. De komst van de WLTP zal van invloed zijn op het autobeleid van fleetowners en leasemaatschappijen. Wanneer in de huidige leaseregeling de autokeuze voor de medewerker is gekoppeld aan maximale CO 2 -grenzen, heeft de aanpassing van NEDC naar WLTP mogelijk consequenties voor de medewerkerstevredenheid, duurzaamheid en de kosten. 2. Wat? Hoewel de WLTP-test meer overeenstemt met het huidige auto verkeer, blijft het een testtestprocedure onder laboratoriumomstandigheden. Het zal dus nooit overeenkomen met wat er op de weg gebeurt. Hoe komt het dan dat emissies in laboratoriumtests en in de praktijk zo verschillen? Dat heeft onder meer te maken met het rijgedrag, de onderhoudstoestand, de belading van het voertuig, het type wegdek en de hellingshoek en met de weers- en verkeersomstandigheden. Al deze zaken beïnvloeden het verbruik van de auto in praktijk. Hieronder schematisch de belangrijkste veranderingen van de WLTP ten opzichte van de NEDC: NEDC WLTP Aantal testcycli 1 max. 4 Cyclustijd 20 min. 30 min. Cyclusafstand 11 km 23,25 km Rijfases 2 66% in de stad 34% buiten de stad 4 52% in de stad 48% buiten de stad Gemiddelde snelheid 34 km/h 46,5 km/h Hoogste snelheid 120 km/h 131 km/h Gevolgen van opties Nee Ja Schakelen Constant Variabel Testtemperatuur Tussen C Constant op 23 C De verwachting is dat de WLTP daardoor gaat zorgen voor meer realistische en betrouwbare gegevens over het brandstofverbruik en de CO 2 -emissies. Het individuele rijgedrag per bestuurder leidt vanzelfsprekend echter nog steeds tot afwijkingen, net zoals de eerder genoemde factoren. (bron: Een andere wezenlijke verandering is dat bij de WLTP de CO 2 -uitstoot van iedere auto individueel bepaald wordt. Bij de WLTP tellen ook de aangevinkte opties mee. Dus een auto met een schuifdak of leren bekleding heeft mogelijk een hogere CO 2 -waarde dan een auto zonder deze extra's. Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest over de uitstoot van vervuilende stoffen, zoals NOx en fijnstof van dieselauto s. Daarom wordt de WLTP-testprocedure aangevuld met een test op de openbare weg, de zogeheten Real Driving Emission (RDE). Bij deze RDE-metingen wordt het voertuig voorzien van een mobiel meetstation dat op elk ogenblik de uitlaatgassen analyseert en verifieert of deze binnen de grenswaarden liggen.

4 3. Waar? Een begrijpelijke vraag is: welke landen gaan de WLTP invoeren? De WLTP wordt geïmplementeerd volgens het hieronder weergegeven tijdschema bij Wanneer?. Feitelijk alle VN-ECE-leden. Dit zijn de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland/Liechtenstein, Turkije en Israël. Andere landen die de WLTP-overeenkomst hebben ondertekend, zijn China, Japan, Zuid-Korea, Rusland, India en de Verenigde Staten. Voor deze landen is nog geen definitief tijdschema bekend. Om ervoor te zorgen dat er één, voor iedereen acceptabele testprocedure gemaakt wordt, is er gekeken naar ritpatronen die over de gehele wereld zijn gereden. Hoe rijdt men in de praktijk? Hier is een gemiddelde testcyclus uitgekomen; deze gegevens zijn lijdend en worden gebruikt. Dankzij de WLTP komen we een stuk dichterbij de realistische uitstootwaarden. Denk hierbij aan NOx (zure regen), PM10 (fijnstof) en CO Waarom? Zeker in deze tijd van verduurzaming en vergroening is de voorganger van de WLTP de New European Driving Cycle, die stamt uit de jaren 80 niet meer reëel te noemen. Door razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van de autotechniek is de NEDC sterk achterhaald. Om de overgang van NEDC naar WLTP soepel te laten verlopen, worden de WLTP-resultaten omgerekend naar NEDC 2.0-waarden. Het uiteindelijke doel van de nieuwe WLTP- en RDE-procedure is dat auto s met een brandstofmotor schoner worden. Uit praktijktesten van verscheidene onafhankelijke instituten blijkt dat auto s van de VAG-groep over het algemeen al relatief goed scoren. Het Duitse Kraftfahrt-Bundesamt heeft bijvoorbeeld gemeten en geconstateerd dat van de tien beste auto s die zij gehomologeerd hebben, er acht een Volkswagen-product zijn. De CO 2 -waarden uit de WLTP-tests worden opgenomen in het Certificaat van Overeenstemming (CVO) van het voertuig. Deze wordt gebruikt om te controleren of fabrikanten voldoen aan de CO 2 -doelstellingen van de Europese Unie. Met name de diesels gaan enorme stappen maken op het gebied van de NOx-uitstoot, toch hét issue van de dieselmotor. 5. Wanneer? De WLTP wordt stapsgewijs ingevoerd. Tot 2021 worden zowel de NEDC- als de WLTP-normen gehandhaafd, waarbij de NEDC de wettelijk bindende norm blijft voor de bewaking van de CO 2 -streefcijfers (95 gram in 2021) van de autofabrikanten. De Europese Unie moet de CO 2 -doelstellingen voor na 2021 herzien op basis van de WLTP-emissieresultaten. De belangrijkste data voor het uitrollen van de WLTP zijn: Sept Sept Jan PERSONENAUTO'S EN LICHTE BEDRIJFSAUTO S WLTP-tests voor nieuw gehomologeerde voertuigen BPM op basis van een WLTP afgeleide NEDC WLTP-tests voor nieuw gehomologeerde voertuigen BPM op basis van een WLTP afgeleide NEDC WLTP-waardes grondslag voor de bepaling van BPM van alle nieuwe voertuigen. Let op: voor alle voertuigen die al zijn geregistreerd heeft de invoering van de WLTP geen gevolgen.

5 6. Hoe? De introductie van de WLTP heeft nogal wat consequenties voor de wijze waarop auto s besteld, geconfigureerd en geprijsd worden. Ook opties zullen zogezegd voortaan meetellen bij de bepaling van de CO 2 -emissies. Een gemonteerde trekhaak heeft invloed op het gewicht en op de aerodynamica en dat betekent dat er in de WLTP CO 2 bijkomt. Kruis je een leerpakket aan, dan komt er nóg een paar gram CO 2 bij. De combinatie van die twee hoeft niet direct de optelling van de extra CO 2 te betekenen, er spelen meer factoren mee. Indien je opties aankruist, kan de CO 2 omhoog gaan, en daarmee ook de prijs van de auto. Want: onze BPM is gebaseerd op CO 2. Concreet: prijslijsten kunnen we in het vervolg niet meer maken omdat iedere auto feitelijk maatwerk is geworden; een nieuwe, eigen situatie. Pon heeft hiertoe, samen met de fabrikant, een car-configurator ontwikkeld waarmee auto s voortaan kunnen worden geconfigureerd én besteld. Pas aan het eind van het configuratieproces wordt duidelijk wat de auto in kwestie kost. Dit betekent automatisch dat leasemaatschappijen voortaan gekoppeld moeten zijn aan dit systeem. De fabrikant is uiteindelijk de enige die feitelijk kan bepalen wat de CO 2 -uitstoot van een auto is. In verband met het veranderende bestelproces is Pon natuurlijk bereid te assisteren waar nodig. Ook de fleetowner zal stappen moeten ondernemen. Veel fleetowners stellen ergens een grens in hun toelaatbare CO 2. Zij willen bijvoorbeeld gemiddeld uitkomen op 100 gram CO 2 -uitstoot. Maar dat is gebaseerd op de NEDC. De WLTP-waarden moeten anders zijn. Hier moet je als fleetpartij goed en grondig over nadenken. Wanneer dit niet gebeurt dan moeten de keuzes aangaande het wagenpark behoorlijk worden aangepast. Vanzelfsprekend is Pon ook hierin de juiste partner om dit mee te bespreken. Wij bieden de helpende hand om samen tot het gewenste wagenpark te komen. Wij gaan graag het gesprek met u aan over de hoogte van de gestelde norm en over hoe u die norm kunt gaan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door meer elektrische auto s in te zetten, meer aardgasauto s of juist diesels. Daarnaast is er nog de keuze qua uitvoering: worden er hele kale auto s besteld of juist auto's die veel opties aan boord hebben? Die keuzes hebben zogezegd direct effect op de CO 2 -waarde. Vanzelfsprekend zijn wij ook hierin de partij om de dialoog mee aan te gaan. Wij hebben de kennis en kunde in huis om per partij passend maatwerk te leveren. Voor meer informatie over WLTP verwijzen wij u graag naar:

6 FUELED BY De inhoud van dit document is informatief, de voorbeelden zijn illustratief. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie is gebaseerd op de stand van zaken op 26 april 2018.

Van NEDC naar WLTP. Wat is WLTP? Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark

Van NEDC naar WLTP. Wat is WLTP? Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark Van NEDC naar WLTP Nieuwe testprocedure van invloed op uw wagenpark Wat is WLTP? WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (Wereldwijde geharmoniseerde testprocedure voor lichte

Nadere informatie

WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE

WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE WLTP WORLD WIDE HARMONIZED LIGHT VEHICLE TESTING PROCEDURE WLTP Per september 2017 is er een nieuwe testcyclus geïntroduceerd, voor het bepalen van het brandstofverbruik en de daarmee samenhangende CO

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.6.2017 C(2017) 3492 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 2.6.2017 tot wijziging van de bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 443/2009 van het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15765 10 april 2018 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 5 april 2018, nr. IENM/BSK-2017/243741,

Nadere informatie

Handleiding Brandstof Etikettering

Handleiding Brandstof Etikettering Handleiding Brandstof Etikettering WLTP-regeling personenauto s Amsterdam, oktober 2017 Versie: 0.1. Copyright 2017 RDC inmotiv Nederland B.V. Amsterdam Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon

Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen. Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon Ontwikkelingen in aandrijftechniek en de rol van biobrandstoffen Jaap Tuinstra, Manager Public Affairs, Pon ONZE 4 BUSINESS CLUSTERS AUTOMOTIVE BIKE EQUIPMENT & POWER SYSTEMS INDUSTRIAL MOBILITY PON WERELDWIJD

Nadere informatie

Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring

Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring Praktijkemissies personen- en bestelauto s Een werkelijkheid naast de werkelijkheid in de typegoedkeuring Gerrit Kadijk, Pim van Mensch 2 Inhoud presentatie 1. Huidige focus van het programma 2. Laboratoriumemissies

Nadere informatie

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort

Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Luchtvervuilende en klimaat- emissies van personenauto s Een vergelijking van norm- en praktijkemissies per brandstofsoort Huib van Essen CE Delft Ecomobiel, 8 en 9 oktober 2013 CE Delft Onafhankelijk,

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE L 221/4 NL 26.8.2017 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/1502 VAN DE COMMISSIE van 2 juni 2017 tot wijziging van de bijlagen I en II bij Verordening (EG) nr. 443/2009 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Beleid voor zuinige en schone auto s

Beleid voor zuinige en schone auto s Beleid voor zuinige en schone auto s Zuinige en schone auto s zijn belangrijk. Niet alleen voor mens, milieu en klimaat, maar juist ook voor de portemonnee. Zeker bij omvangrijke corporate vloten zijn

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01.

Hierbij gaat voor de delegaties document D040155/01. Raad van de Europese Unie Brussel, 24 september 2015 (OR. en) 12353/15 ENV 586 ENT 199 MI 583 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 23 september 2015 aan: Nr. Comdoc.: D040155/01 Betreft:

Nadere informatie

Stel uw wagenpark slim samen. Jan Peeters

Stel uw wagenpark slim samen. Jan Peeters Welkom 1 Stel uw wagenpark slim samen Jan Peeters MOBILITEITSCOMFORT 3 Hoe ziet jouw agenda er uit? 4 Thuiswerk 0 Stappen 0 Fietsleasing Trappen 0 Olympus- app Fullservice autoleasing Openbaar vervoer

Nadere informatie

Technische briefing Kamercommissie I&M. Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015

Technische briefing Kamercommissie I&M. Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015 Technische briefing Kamercommissie I&M Huib van Essen, hoofd sectie Verkeer 2 december 2015 Agenda Even voorstellen: CE Delft Twee soorten toepassingen, twee soorten tests Verschillen tussen typegoedkeuringstest

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV- 521 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 5 september 2001 betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over

Nadere informatie

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017.

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017. Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Nieuwe WLTP-verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next?

Nieuwe WLTP-verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next? Nieuwe -verbruikstest Wat betekent dit voor fleetmanagers? What s next? Sinds de klimaatopwarming hoog op de agenda staat, is CO 2 -uitstoot uit de uitlaat een 'hot topic'. De auto-industrie heeft zichzelf

Nadere informatie

Duurzame voordelen van Volkswagen

Duurzame voordelen van Volkswagen Duurzame voordelen van Volkswagen Wat betekenen de fiscale regelingen voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen onderhevig.

Nadere informatie

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Wat betekent bijtelling voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen

Nadere informatie

DETAILS VAN UW CONFIGURATIE:

DETAILS VAN UW CONFIGURATIE: Mijn DS 7 CROSSBACK Geconfigureerd op 12/08/2019 TOTAAL DETAILS VAN UW CONFIGURATIE: UITVOERING CARROSSERIEVARIANT DS 7 CROSSBACK inbegrepen UITVOERING CHIC inbegrepen MOTORUITVOERING PURETECH 130 S&S

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 553 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2017) Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 oktober

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2018 C(2018) 8459 final UITVOERINGSVERORDENING /... VAN DE COMMISSIE van 18.12.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening 2017/1153 om de WLTPtestomstandigheden te

Nadere informatie

FORD KA+ Kleur en bekleding

FORD KA+ Kleur en bekleding KA+ FORD KA+ Kleur en bekleding FORD KA+ Motoren, brandstofverbruik en prestaties Reality check. Vanaf 1 september 2017 zullen bepaalde nieuwe voertuigen een homologatie krijgen volgens de wereldwijde

Nadere informatie

PRAKTIJKEMISSIES DIESELVOERTUIGEN

PRAKTIJKEMISSIES DIESELVOERTUIGEN PRAKTIJKEMISSIES DIESELVOERTUIGEN Richard Smokers & Norbert Ligterink Technische briefing over de fraude met tests van uitstoot van auto s Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 december 2015 SAMENVATTING

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Luchtkwaliteit en verkeer Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Overzicht presentatie Even voorstellen Trend in verkeersemissies: veel bereikt, nog veel te doen Oplossingsrichtingen: Schonere voertuigen,

Nadere informatie

SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN. TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733

SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN. TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733 SCHADELIJKE EMISSIES VAN DIESELVOERTUIGEN TNO - Willar Vonk 4 juni 2015 Louwman Museum Bron: rapportnummer TNO 2015 R10733 TNO MEET SINDS 1986 EMISSIES In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Audi A1 Sportback. Epic mo de on. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissie vind je op pagina 10.

Audi A1 Sportback. Epic mo de on. Het brandstofverbruik en de CO₂-emissie vind je op pagina 10. A1 Sportback 02 03 Epic mo de on 04 05 Understatement is geen statement Sterke persoonlijkheden waarderen een krachtige uitstraling. Een herkenbaar design, verwijzingen naar beroemde rallyauto s, volop

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor zeer zuinige auto s blijft tot en met 2013 bestaan.

Nadere informatie

5212/14 ver/bar/dp 1 DPG

5212/14 ver/bar/dp 1 DPG RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 januari 2014 (OR. en) 5212/14 Interinstitutioneel dossier: 2012/0191(COD) CODEC 55 ENV 21 ENT 7 PE 5 INFORMATIEVE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan:

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Astra. 22 november 2018 5-deurs Sports Tourer Buitenafmetingen in mm Lengte 4370 4702 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2042/1871 2042/1871 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Second opinion software-update Volkswagen

Second opinion software-update Volkswagen Second opinion software-update Volkswagen Beoordeling goedgekeurde oplossing voor terugroepactie November 2016 1 Inhoudsopgave 2 1. Aanleiding 3 2. De opdracht 3 3. De aanpak 3 4. Het manipulatie-instrument

Nadere informatie

De C-Klasse Business Solution Limousine.

De C-Klasse Business Solution Limousine. De C-Klasse Business Solution Limousine. C-Klasse Limousine prijslijst. Geldig vanaf 11 januari 2019 C-KLASSE BUSINESS SOLUTION - NETTOBIJTELLING VANAF 278,- PER MAAND*) Consumentenadviesprijs Consumenten-

Nadere informatie

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen.

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen. BELASTINGPLAN 2012, AUTOBELASTINGEN. Voorgestelde wijzigingen (kunnen nog wijzigen na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer) De meest in het oog springende wijzigingen zijn het stopzetten van de vrijstelling

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2001) 1331 def. COD 2000/0136.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2001) 1331 def. COD 2000/0136. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 september 2001 (07.09) (OR. fr) 11646/01 Interinstitutioneel dossier: 2000/0136 (COD) ENT 177 ENV 425 CODEC 485 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Bernhard ZEPTER, adjunct-secretaris-generaal

Nadere informatie

2015Z Vraag 1. Antwoord 1

2015Z Vraag 1. Antwoord 1 2015Z24401 Antwoorden op vragen van de leden Van Weyenberg en Van Veldhoven (beiden D66) aan de staatssecretarissen van Financiën en van Infrastructuur en Milieu over het beleid om op basis van de typegoedkeuringswaarde

Nadere informatie

Bosal Diesel-Oxikatfilter

Bosal Diesel-Oxikatfilter Bosal Diesel-Oxikatfilter EEN UNIEK CONCEPT Een roetfilter op uw dieselwagen draagt bij tot een schonere lucht Zoals alle westerse, geïndustrialiseerde landen heeft ook België een dreigend luchtkwaliteitsprobleem.

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Mokka X. 20 december 2018 Buitenafmetingen in mm Mokka X Lengte 4.275 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.038 / 1.802 Hoogte (leeggewicht) 1.658 Wielbasis

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2012 (30.10) (OR. en) 15606/12 ENV 823 ENT 277 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 26 oktober 2012 aan: het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's,

CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, CO2-emissie per voertuigkilometer van nieuwe personenauto's, 1998-2009 Indicator 8 juni 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar)

AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar) AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar) MRB Vrijstelling voor (semi-) elektrische auto s Voor (semi) elektrische auto s

Nadere informatie

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Vebruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh)

Verbruikte diesel Verbruikte benzine. Gasverbruik (M3) Elektraverbruik (kwh) Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

Praktijkemissies zware bedrijfswagens

Praktijkemissies zware bedrijfswagens Praktijkemissies zware bedrijfswagens Steekproefcontroleprogramma heavy-duty voor het Ministerie van Infrastructuur & Milieu Nationale stakeholderbijeenkomst, 3 februari 2014, Helmond Robin Vermeulen 2

Nadere informatie

Energie management actieplan 2016

Energie management actieplan 2016 Pagina : 1/7 Energie management actieplan 2016 In dit hoofdstuk wordt de doelstelling beschreven in het kader van de CO2-reductie, inclusief de reductiemaatregelen, die Oosterhuis BV vanaf het jaar 2016

Nadere informatie

De CLA Coupe Sport Edition Limited

De CLA Coupe Sport Edition Limited De CLA Coupe Sport Edition Limited Sport Edition Limited prijslijst. Geldig vanaf 11 januari 2019 CLA Coupe Sport Edition Limited Vanaf 36.995 NETTOBIJTELLING VANAF 251,- PER MAAND*) Type Versnellingsbak

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL GRANDLAND X. 25 maart 2019 5-deurs BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4477 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2098-1906 Hoogte (leeggewicht) 1609 Wielbasis 2675

Nadere informatie

17/10/2016. Merk: volkswagen Type: TRANSPORTER BESTEL 1.0 TDI 75 KW. Model: Transporter

17/10/2016. Merk: volkswagen Type: TRANSPORTER BESTEL 1.0 TDI 75 KW. Model: Transporter Waarderapport 17/10/2016 69vtfr Merk: volkswagen Type: TRANSPORTER BESTEL 1.0 TDI 75 KW Model: Transporter Uitvoering: 2.5 TDI 332 INHOUDSOPGAVE V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie

Nadere informatie

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto Naar een schoner wagenpark Auto voor Auto Gestart in 2010 234.000 auto s in 2013 besparen 258.000 ton CO 2 -emissie, 82 mio liters brandstof en 129 mio euro Die wij niet hoeven te betalen Cleaner Car Contracts

Nadere informatie

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen Arno Schroten CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Zuinige auto s. November 2011. Inhoudsopgave 1 Inleiding. 1 Inleiding

Zuinige auto s. November 2011. Inhoudsopgave 1 Inleiding. 1 Inleiding November 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Maatregelen in de BPM 3 Voorbeelden BPM 4 Maatregelen in de motorrijtuigenbelasting 5 Maatregelen bijtelling auto van de zaak Zuinige auto s 1 Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

personen-/bestelauto s benzine diesel LPG volledig tarief volledig tarief

personen-/bestelauto s benzine diesel LPG volledig tarief volledig tarief AUTOBELASTINGEN 2014 MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s stopt 1 januari 2014 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor zeer zuinige auto s stopt per 1 januari 2014.

Nadere informatie

A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018.

A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018. A-Klasse 180 d 7G-DCT Business Solution Limited. Prijslijst. Geldig vanaf 10 september 2018. Highlights standaarduitrusting High-perfomance LED-koplampen Widescreen Cockpit KEYLESS start Mercedes-Benz

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. 19 april 2019 BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4.666 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.100 / 1.928 Hoogte (leeggewicht) 1.660 Wielbasis 2.760 Spoorbreedte,

Nadere informatie

7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst.

7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst. 7 feiten over dieselmotoren, emissies en de mobiliteit van de toekomst. Feit 1. Je kunt de diesel beter blijven verbeteren dan hem verbieden. Dat is vooral te danken aan technische innovaties bij bedrijfs-

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 Onder voorbehoud van goedkeuring Eerste Kamer. MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Volkswagen Up!

Finnik Autorapport - Volkswagen Up! Finnik Autorapport - Volkswagen Up! Personenauto Kentekenstatus (Geldig, gedemonteerd, geëxporteerd of ongeldig) Kleur Brandstof (bijv. benzine, diesel, electrisch) G3 (is er een gastank ingebouwd) 7-XHF-11

Nadere informatie

Bijlage 14 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV)

Bijlage 14 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV) Bijlage 14 E/ECE/324 Rev.1/Add.82/Rev.3 bladzijde 279 PROCEDURE VOOR DE EMISSIETESTS VAN HYBRIDE ELEKTRISCHE VOERTUIGEN (HEV) 1. INLEIDING 1.1. Deze bijlage bevat de specifieke bepalingen betreffende de

Nadere informatie

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen t/m 2012. Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 2.4 Datum: 16-aug-2011 Doc.nr: 10.

CO 2 - en energiereductiedoelstellingen t/m 2012. Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 2.4 Datum: 16-aug-2011 Doc.nr: 10. CO 2 - en energiereductiedoelstellingen t/m 2012 Alfen B.V. Auteur: H. van der Vlugt Versie: 2.4 Datum: Doc.nr: 10.A0320 CO 2 -reductierapport Distributielijst Naam B.Bor (Alf) M. Roeleveld (ALF) Accorderingslijst

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING

MANAGEMENTSAMENVATTING MANAGEMENTSAMENVATTING Zware dieselvoertuigen hebben relatief hoge NOx- en PM-emissies. De verstrenging van de Europese emissiereglementering moet leiden tot een vermindering van deze emissies voor nieuwe

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

09/05/2016. Merk: iveco Type: 50C11G CNG

09/05/2016. Merk: iveco Type: 50C11G CNG Aankoopkeuring Rapport 09/05/2016 VR339B Merk: iveco Type: 50C11G Model: Daily Uitvoering: 50 C 11G 435 CNG INHOUDSOPGAVE FOTO S 1 V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid

Nadere informatie

12/12/2016. Model: 3-serie. Type: 3ER REIHE. Executive

12/12/2016. Model: 3-serie. Type: 3ER REIHE. Executive Waarderapport 12/12/2016 39xdt9 Merk: bmw Type: 3ER REIHE Model: 3-serie Uitvoering: 320d EDE Executive INHOUDSOPGAVE V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid gewicht en laadvermogen

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL KARL. 22 november 2018 5-deurs ROCKS Buitenafmetingen in mm Lengte 3.675 3.676 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1.876 / 1.698 1.876 / 1.698 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie

Datum 5 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen over de afname van de verkoop van hybride en volledig elektrische auto's

Datum 5 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen over de afname van de verkoop van hybride en volledig elektrische auto's > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Aan de Koning. Naar aanleiding van het advies merk ik het volgende op. 1. Belastinguitgaven auto s

Aan de Koning. Naar aanleiding van het advies merk ik het volgende op. 1. Belastinguitgaven auto s > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Koning Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief (kenmerk) Datum 22 januari 2016 Betreft Nader rapport

Nadere informatie

Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen. VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15

Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen. VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15 Autobelastingen vanaf 2013 De meest gestelde vragen VW1293-02 Belastingbrochure.indd 1 29-11-12 14:15 Wat betekent bijtelling voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid

Nadere informatie

DS 3 Technische specificaties

DS 3 Technische specificaties Technische specificaties TECHNISCHE SPECIFICATIES PureTech 82 PureTech 82 S&S ETG PureTech 110 S&S PureTech 110 S&S EAT ENZINE MOTOR Injectiesysteem Cilinderinhoud cm3 Max. vermogen in kw (pk) Max. koppel

Nadere informatie

Severity: Warning Message: main(): Node no longer exists. Line Number: 51. Filename: views/report.php Line Number: 243.

Severity: Warning Message: main(): Node no longer exists. Line Number: 51. Filename: views/report.php Line Number: 243. Filename: views/sb-atl-tax-online.php Line Number: 51 Filename: views/sb-atl-tax-online.php Line Number: 51 Line Number: 213 Line Number: 243 Line Number: 347 Line Number: 352 Line Number: 357 Line Number:

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001 ENERGIE ACTIEPLAN Conform NEN 50001 Versie -1 (halfjaarlijkse voortgangrapportage) / December Algemeen Ten minste jaarlijks, na afloop van een, wordt dit document beoordeeld en aangepast. De vertegenwoordiger

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het voorstel voor. Verordening van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGEN. bij het voorstel voor. Verordening van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.11.2017 COM(2017) 676 final ANNEXES 1 to 5 BIJLAGEN bij het voorstel voor Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van emissienormen voor nieuwe

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening van de Commissie

BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.7.2018 C(2018) 4351 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1152 om de correlatieprocedure te

Nadere informatie

AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar)

AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar) AUTOBELASTINGEN 2015 EN 2016 (NB! Informatie over 2016 onder voorbehoud van goedkeuring Tweede en Eerste Kamer dit jaar) MRB Vrijstelling voor (semi-) elektrische auto s Voor (semi) elektrische auto s

Nadere informatie

***II GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT

***II GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT EUROPEES PARLEMENT 1999 Zittingsdocument 2004 C5-0028/1999 19/07/1999 ***II GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT Betreft: GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. /99 DOOR DE RAAD VASTGESTELD OP 22.04.1999 MET HET

Nadere informatie

14/06/2016. Model: Touran. Merk: volkswagen Type: TOURAN. Comfortline

14/06/2016. Model: Touran. Merk: volkswagen Type: TOURAN. Comfortline Aankoopkeuring Rapport 14/06/2016 jp-995-f Merk: volkswagen Type: TOURAN Model: Touran Uitvoering: 1.6 TDI Comfortline INHOUDSOPGAVE FOTO S 1 V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s

Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s Advies betreffende het brandstofverbruiketiket bij het op de markt brengen van nieuwe personenauto s Op vraag van de Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, mevrouw Marie Christine Marghem,

Nadere informatie

de Nederlandse overheid spant zich samen met tno in om brandstofverbruik en schadelijke emissies van wegvoertuigen te beperken, zodat ons milieu

de Nederlandse overheid spant zich samen met tno in om brandstofverbruik en schadelijke emissies van wegvoertuigen te beperken, zodat ons milieu de Nederlandse overheid spant zich samen met tno in om brandstofverbruik en schadelijke emissies van wegvoertuigen te beperken, zodat ons milieu beschermd wordt, zonder beperking van onze mobiliteit. Actief

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken. Road to Zero. Ons DNA: fleet- en mobiliteitsmanagement

Klik om de stijl te bewerken. Road to Zero. Ons DNA: fleet- en mobiliteitsmanagement Klik om de stijl te bewerken Road to Zero Ons DNA: fleet- en mobiliteitsmanagement Klik om Even de voorstellen stijl bewerken Consultancy Outsourcing 45.000 voertuigen in beheer (Benelux) 7.500 NS Business

Nadere informatie

Tellerstandhistorie.nl

Tellerstandhistorie.nl Tellerstandhistorie.nl 01/12/2016 20-RLS-5 Merk: nissan Type: NISSAN QASHQAI Model: Qashqai Uitvoering: 1.6 Acenta INHOUDSOPGAVE VOERTUIGGEGEVENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid gewicht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 31 209 Schoon en zuinig Nr. 215 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De Caddy Van en Maxi Van

De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Kostenbewuste ondernemers zoeken doorgaans een bedrijfsvoertuig dat niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001

ENERGIE ACTIEPLAN Datum: CO2 -Prestatieladder ENERGIE ACTIEPLAN. Conform NEN 50001 ENERGIE ACTIEPLAN Datum: 26-04- ENERGIE ACTIEPLAN Conform NEN 50001 Versie 2016-2 (halfjaarlijkse voortgangrapportage) / April ENERGIE ACTIEPLAN Datum: 26-04- Algemeen Ten minste jaarlijks, na afloop van

Nadere informatie

13/03/2017. Model: Transporter. Merk: volkswagen Type: TRANSPORT MHD

13/03/2017. Model: Transporter. Merk: volkswagen Type: TRANSPORT MHD Napcheck.com 13/03/2017 75-VPT-8 Merk: volkswagen Type: TRANSPORT Model: Transporter Uitvoering: 3.2 V6 300 4M MHD INHOUDSOPGAVE V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid gewicht

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen

Review CO 2 reductiedoelstellingen Review CO 2 reductiedoelstellingen Door: R. Loenen Datum: 26-10-2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1 Voortgang subdoelstelling

Nadere informatie

KIVI NIRIA jaarcongres 2013 1

KIVI NIRIA jaarcongres 2013 1 2 KIVI NIRIA Jaarcongres 2013 Sustainable Mobility voor duurzame Toenemende invloed innovatie van milieu-eisen op de sector Inhoud Euro-normen CO 2 -normen waarom werken ze? katalysator voor innovatie

Nadere informatie

Tellerstandhistorie.nl

Tellerstandhistorie.nl Tellerstandhistorie.nl 22/11/2016 54rzdp Merk: opel Type: CORSA-C Model: Corsa Uitvoering: 1.2-16V Rhythm INHOUDSOPGAVE VOERTUIGGEGEVENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid gewicht en laadvermogen

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL CROSSLAND X. 18 april 2019 Crossland X BUITENAFMETINGEN IN MM Lengte 4212 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1976/1825 Hoogte (leeggewicht) 1605 Wielbasis

Nadere informatie

Lomans Beheer B.V. Footprint 2017 Lomans Beheer

Lomans Beheer B.V. Footprint 2017 Lomans Beheer Footprint 2017 Lomans Beheer 01-01-2017 t/m 31-12-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Basisgegevens 2.1. Beschrijving van de organisatie 2.2. Verantwoordelijkheden 2.3. Basisjaar 2.4. Rapportageperiode

Nadere informatie

Finnik Autorapport Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI Highline

Finnik Autorapport Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI Highline 9-THS-70 Finnik Autorapport Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI Highline Deze Volkswagen Golf Variant komt uit 2009, werd geleverd van 01-09-2008 tot 31-10-2009 en kostte toen 35.255,-. Deze geïmporteerde

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

09/11/2016. Merk: peugeot

09/11/2016. Merk: peugeot Waarderapport 09/11/2016 25LHGF Merk: peugeot Type: 206 Model: 206 Uitvoering: 1.4 Gentry INHOUDSOPGAVE V O ERTU IG G EG EV ENS 1-2 Algemeen Vervaldatum & historie Uitgebreid gewicht en laadvermogen Gestolen

Nadere informatie

NRMM verordening (EU) 2016/1628: Wat betekent deze verordening voor scheepseigenaren, leveranciers, verzekeraars?

NRMM verordening (EU) 2016/1628: Wat betekent deze verordening voor scheepseigenaren, leveranciers, verzekeraars? NRMM verordening (EU) 2016/1628: Wat betekent deze verordening voor scheepseigenaren, leveranciers, verzekeraars? Khalid Tachi EICB (EU) 2016/1628 (EU) 2016/1628 ARTIKEL(4): Motorcategorieën IWP: motoren

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Corsa. 22 november 2018 3-deurs 5-deurs Buitenafmetingen in mm Lengte 4.021 4.021 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1.944 / 1.775 1.944 / 1.775 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie