Aanbeveling inzake de regeling van arbeidsvoorwaarden van uitzendwerkers. 1 april publicatienr. 6/04

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbeveling inzake de regeling van arbeidsvoorwaarden van uitzendwerkers. 1 april publicatienr. 6/04"

Transcriptie

1 Aanbeveling inzake de regeling van arbeidsvoorwaarden van uitzendwerkers 1 april publicatienr. 6/04

2 Colofon Uitgave: Stichting van de Arbeid Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK DEN HAAG tel.: fax: ser.nl Druk: Huisdrukkerij SER O 2004, Stichting van de Arbeid Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd edof openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de Stichting van de Arbeid.

3 Aanbeveling inzake de regeling van arbeidsvoorwaarden van uitzendwerkers Inleiding Op 17 oktober 2001 publiceerde de Stichting van de Arbeid een nota 'Arbeidsvoorwaarden van uitzendwerknemers'.' Die nota behandelde onder meer de verhouding tussen uitzend-cao's en inleen-cao's in relatie tot de arbeidsvoorwaarden van uitzendwerknemers en bevatte een aantal aanbevelingen ter zake, die zijn afgestemd op de vigerende regelgeving van artikel 8 van de Waadi. Op 26 september 2003 hebben partijen bij de CAO voor Uitzendkrachten ' een principe-akkoord gesloten voor de periode Dit akkoord brengt onder meer wijziging in de beloningsregeling. De belangrijkste wijzigingen in de beloningsregeling zijn in het kort de volgende: - uitgangspunt voor de beloning van uitzendkrachten vormt de CAO; - in afwijking daarop is een nieuwe expliciete regeling opgenomen op grond waarvan aan de uitzendkracht na 26 weken voor dezelfde uitzendonderneming arbeid te hebben verricht ten behoeve van dezelfde inlener, onafhankelijk van de aard van de werkzaamheden, de rechtens geldende beloning van de werknemer, werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van de inlenende onderneming, wordt toegekend; partijen bij inleen-cao's kunnen blijven bepalen dat de wachttijd van 26 weken niet geldt voor vakkrachten. Een dergelijke regeling moet worden aangemeld hij partijen bij de CAO. In de CAO is hiervoor een - vereenvoudigde doonverkingsregeling gerealiseerd; door de nieuwe beloningsregeling vervalt de noodzaak van de bestaande SMU-regeling in de CAO en wordt deze aj@chaft; - partijen hij de CAO bevelen uun eventueel afwijkende regelingen van artikel 8 lid 2 van de Waadi met betrekking tot uitzendwerknemers slechts te treflen door middel van een meer-paaijen-overeenkomst tussen partijen hij de inleen-cao en partijen bij de uitzend-cao. 1n dat licht hebben partijen bij deze CAO aan de Stichting van de Arbeid verzocht zich opnieuw te buigen over de toepassing van artikel 8, de leden 2 en 3, van de Waadi. 1 Stichting van de Arbeid; Arbeidsvoorwaarden van uitzendwerknemers. De verhouding tussen uitzend-cao's en CAO'S van inlenende ondernemingen; 17 oktober 2001; publicatienr Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Wet van 14 mei 1998, Stb. 306, gewijzigd bij Wet van 29 november 2001, Stb. 625). Partijen bij de CAO voor Uitzendkrachten zijn FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond ter ene zijde en de Algemene Bond Uitzendondernemingen ter andere zijde.

4 De Stichting heeft deze kwestie onder ogen gezien in het kader van haar advisering over de evaluatie van de Wet flexibiliteit en zekerheid en van de Waadi. De Stichting constateert dat de voorstellen van partijen bij de ABU-CAO voortbouwen op de in oktober 2001 door de Stichting ingezette lijn. Enerzijds wordt uitdrukking gegeven aan de behoefte om deze CAO verder te ontwikkelen en wordt vorm gegeven aan de daarbij behorende autonomie van CAO-partijen met betrekking tot de regeling van de arbeidsvoorwaarden van uitzendwerknemers; anderzijds wordt ook opnieuw de bevoegdheid erkend van de partijen bij inleen-cao's om regelingen te treffen ter waarborging van de goede economische en sociale verhoudingen in de bedrijfstak of onderneming. De Stichting is van oordeel, dat het geheel van afspraken en voorstellen kan leiden tot een voor alle betrokken partijen begrijpelijker en beter toepasbaar geheel van regels, en daarmee kun bijdragen aan een evenwichtige onlwikkeling van uitzendarbeid waarbij verstoringen van sectorale arbeidsverhoudingen door uitzendarbeid zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. Een en ander heeft geresulteerd in de navolgende geactualiseerde aanbeveling ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. Deze vervangt paragraaf van de nota uit 2001 en wordt als daar ingelast beschouwd. De aanbevelingen uit de nota van 2001 inzake de afbakening van de werkingssferen van inleen-cao's ten opzichte van uitzend-cao's blijven ongewijzigd. Ter verduidelijking is als bijlage 1 opgenomen de tekst van artikel 8 van de Waadi inzake de loonverhoudingsnorm met een toelichting alsmede in bijlage 2 het in dit verband relevante gedeelte uit het eerdergenoemde advies van de Stichting in het kader van de evaluatie van de Wet flexibiliteit en zekerheid en van de Waadi van april Stichting van de Arbeid; Advies inzake de evaluatie van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs; 1 april publicatiem. 5/04.

5 Aanbeveling De Stichting van de Arbeid acht het wenselijk dat partijen bij inleen-cao's zelf, indien en voor zover partijen bij die CAO's het wenselijk achten om terzake in de eigen CAO's dergelijke regelingen op te nemen, de verhouding tussen artikel 8, tweede lid (=uitzend-cao's) en derde lid (=bepalingen inleen-cao's) van de Waadi nader regelen en afbakenen. In dat verband doet zij de volgende aanbeveling: 1. Indien partijen hu inleen-cao's regelingen willen treflen met betrekking tot lonen en vergoedingen voor uitzendwerknemers, wordt aanbevolen om in de desbetreffende CAObepalingen een wachttijd van 26 weken op te nemen alvorens deze van kracht worden. - Teneinde misverstanden en interpretatieproblemen met betrekking tot de toepassing van de wachttermijn te voorkomen, adviseert de Stichting van de Arbeid om deze nader te definiëren. Daarbij zou bijvoorkeur aangesloten moeten wordcn bij de methodiek van artikel 7:691 van het BW. Ingevolge deze bepaling geldt ten behoeve van de vraag wanneer en hoe lang gewerkt kan worden met een zogeheten uitzendbeding, iedere week waarin enige arbeid is verricht als gewerkte week. - De termijn van 26 weken is zo te definiëren dat daaraan wordt voldaan wanneer de uitzendkracht voor dezelfde uitzendonderneming arbeid heeft verricht voor dezelfde inlener, onafhankelijk van de aard van de werkzaamheden, zonder dat sprake is van een onderbreking van meer dan 26 weken. - Onder 'lonen en vergoedingen' wordt verstaan:. het naar tijdsruimte vastgestelde loon, met inbegrip van adv en andere arbeidsduurbepalingen, voorzover deze van rechtstreekse invloed zijn op de hoogte van het naar tijdsruimte vastgestelde loon;, toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag;. initiële loonsverhoging;. kostenvergoedingen (wuaronder reiskosten, pensionkosten en andere kosten noodzakelijk vanwege de uitoefening van de functie);. periodieken. Dit betekent dat alle overige primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (waaronder ook pensioenafspraken) niet worden beschouwd als 'lonen en vergoedingen' van uitzendwerknemers zoals hier bedoeld en dat de regeling daarvan dan ook bij voorkeur dient plaats te vinden door partijen in de uitzendsector.

6 2. De aanbeveling onder l. inzake de wachttijd van 26 weken geldt niet voor vakkrachten. Aanbevolen wordt derhalve om vast te stellen welke uitzendkrachten als vakkrachten worden aangemerkt en dit aan te melden bij partijen bij de uitzend-cao( 's). Bij de bepaling van 'vakkrachten' ware naar het oordeel van de Stichting bij voorkeur aan te sluiten bij de gebruikelijke criteria ingevolge de inleen-cao, met name inzake de werkervaring, verblijfstijd in de sector erdof diploma's. 3. Indien en voor zover partijen bij inleen-cao's het wenselijk achten regelingen te treflen die afwijken van het hierboven geformuleerde kader, wordt, gelet op de verhouding tussen artikel 8 lid 2 en lid 3 van de Waadi, aanbevolen om dergelijke afwijkingen te realiseren door middel vun een meer-partijen-overeenkomst tussen partijen betrokken bij de betreflede inleen-cao, respectievelijk de desbetreffende uitzend-cao('s), bij voorkeur in de vorm van een CAO.

7 BIJLAGE 1 Artikel 8 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) De tekst van artikel 8 (loonverhoudingsnorm) luidt als volgt: 'Artikel Degene die arbeidskrachten ter beschikking stelt is aan deze arbeidskrachten loon en overige vergoedingen verschuldigd overeenkomstig het loon en de overige vergoedingen die worden toegekend aan werknemers, werkzaam in gelyke of gelijkwaurdige functies in dienst van de onderneming hij welke de terbeschikkingstelling plaats vindt Het eerste lid is niet van toepassing, indien in een collectieve arbeidsovereenkomst, van toepassing op de onderneming die de arbeidskracht ter beschikking stelt, of bij of krachtens wet is bepaald, welk loon en overige vergoedingen degene, die arbeidskrachten ter beschikking stelt, aan die arheidskruchten verschuldigd is Het eerste lid is eveneens niet van toepassing, ìndien op de mdememing bij welke de ter beschikkingstelling plaats vindt, een collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is, die bepalingen bevat op grond waarvan de werkgever zich ervan moet verzekeren dat aan arbeidskrachten die aan zijn onderneming ter beschikking zijn gesteld loon en overige vergoedingen worden betaald overeenkomstig de bepalingen van die collectieve arbeidsovereenkomst. ' Ingevolge de leden twee en drie van artikel 8 van de Waadi kan in de in die leden omschreven situaties bij CAO worden afgeweken van het wettelijke loonverhoudingsvoorschrift van het eerste lid van dat artikel. De desbetreffende artikelleden geven geen prioriteitsvolgorde aan tussen de betrokken (inleen- en uitzend-) CAO's. Aangenomen wordt dat de inleen-cao op basis van het derde lid - bij gelijktijdig bestaan van één of meer uitzend-cao's - het loonverhoudingsvoorschrift als het ware weer (geheel of gedeeltelijk) 'terug ' kan regelen. Indien en voor zover de inleen-cao een loonregeling kent met betrekking tot uitzendwerk in de zin van artikel 8, derde lid, van de Waadi, betekent dit in feite voor dc werkgever/inlener die gebonden is aan die CAO dat hij verplicht is zich ervan te verzekeren dat de lonen en vergoedingen van de inleen-cao aan door hem ingeleende uitzendkrachten worden betaald (hoewel dit in de praktijk in de meeste CAO's niet expliciet wordt vermeld). Deze verplichting geldt tussen partijen bij de inleen-cao en moet worden geëffectuecrd door nadere afspraken tussen inlener en uitzendcr, bijvoorbeeld in de overeenkomst van opdracht tussen hen (tenzij de inlener, door gebruik te maken van een uitlener die al op grond van de uitzend-cao gehouden is tot naleving van de loonbepalingen van de inleen-cao, zich heeft verzekerd van loonbetaling conform de inleen-cao). Kort samengevat werkt artikel 8 van de Waadi als volgt: a. lid l richt zich tot de uitzendondernerning; b. lid 2 bepaalt dat lid 1 niet van toepassing is als op de uitzendondernerning een (uitzend-)cao van toepassing is waarin lonen en vergoedingen zijn geregeld maar

8 c. lid 3 bepaalt dat lid 1 óók niet van toepassing is, als op de inlener een CAO van toepassing is die loonbepalingen bevat met betrekking tot uitzendwerk, welke CAO zich per definitie richt tot de inlener en niet tot de uitzender. Door deze vormgeving veronderstelt lid 3 dat nadere afspraken gemaakt moeten worden tussen inlener en uitzender over de 'doorwerking' van de loonbepalingen van inleen-cao's in uitzendrelaties.

9 BIJLAGE 2 Tekst van paragraaf 4. uit het Advies inzake de evaluatie van de Wet flexibiliteit en zekerheid de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs van april 2004 van de Stichting van de Arbeid 4. Het loonverhoudingsvoorschrift (artikel 8 Waadi) In artikel 8 Waadi worden beloningsvoorschriften gegeven voor uitzendwerknemers, waarbij er van uitgegaan wordt dat deze vastgelegd kunnen zijn in een inleen-cao (lid 2), maar ook in een uitzend-cao (lid 3). Hoofdregel is echter dat de uitzendwerknemer beloond wordt conform de arbeidsvoorwaarden van vergelijkbare werknemers in de inleensector. De toenmalige Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid oordeelde deze zgn. loonverhoudingsnorm van groot belang voor de ordening van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Naar zijn mening waren de technische knelpunten op CAO-gebied en bij het AVV-beleid met de aanbevelingen van de Stichting van 2001 afdoende aangepakt. Hij merkte op dat de ABU had verzocht het desbetreffende artikel te schrappen uit de wet, dan wel vergaand aan te passen. Naar zijn oordeel zou dit het delicate evenwicht in het arbeidsbestel verstoren; hij meende dat het loonverhoudingsvoorschrift zou moeten worden gehandhaafd. De Stichting heeft kennis genomen van een brief d.d. 23 augustus 2002 van de Directeur Generaal Arbeidsverhoudingen en Internationale Betrekkingen aan VNO- NVW, waarin deze, namens de minister, opmerkt dat het loonverhoudingsvoorschrift in de praktijk bijdraagt aan de bescherming van het stelsel van collectieve arbeidsverhoudingen en de goede verhoudingen op de arbeidsmarkt. Hij schreef dat dit beginsel met de invoering van de Waadi - op basis van het Flexakkoord van de Stichting van de Arbeid uit expliciet in de wet is verankerd. Hij gaf daarbij tevens in overweging aan VNO-NCW om haar opvattingen over artikel 8 Waadi kenbaar te maken aan de Stichting van de Arbeid. VNO-NCW heeft dat ook gedaan en daarbij bepleit om serieus na te gaan hoe het mogelijk kan worden gemaakt om af te zien van de bestaande wettelijke voorziening, waardoor immers de contractsvrijheid van de uitzendbranche aan beperkingen onderhevig is. Het overleg hierovcr heeft niet tot overeenstemming geleid. De Stichting heeft ook kennis genomen van het principeakkoord tussen partijen bij de ABU-CAO van 26 september 2003, waarin een aantal stappen is gezet ter vereenvoudiging en verbetering van de 5-jarige uitzend-cao, zowel met betrekking tot de rcgeling van de rechtspositie als met betrekking tot de beloning. Met deze afspraken beogen partijen met inachtneming van artikel 8 van de Waadi, de transparantie en toepasbaarheid van het beloningssysteem van de uitzend-cao te vergroten, en te verduidelijken wanneer al dan niet sprake kan zijn van situaties waarin aan uitzendkrachten het loon van de vergelijkbare werknemer bij de inlener toekomt, een en ander zonder afbreuk te doen aan de bevoegdheid van partijen bij de inleen- CAO om terzake regelingen te treffen.

10 Een aantal van deze 'afspraken7 heeft betrekking op de verhouding met regelingen in inleen-cao's. Deze kunnen slechts tot volle werking komen, indien partijen bij inleen-cao's bereid zijn zich aan deze voorstellen te conformeren. Deze voorstellen betreffen wijzigingen ten opzichte van het op 17 oktober 2001 door de Stichting overeengekomen kader, voorzover betrekking hebbend op de 'loonverhouding7. De Stichting constateert dat de voorstellen van partijen bij de ABU-CAO voortbouwen op de in oktober 2001 door de Stichting ingezette lijn. Enerzijds wordt uitdrukking gegeven aan de behoefte om de uitzend-cao verder te ontwikkelen en wordt vorm gegeven aan de daarbij behorende autonomie van CAO-partijen met betrekking tot de regeling van de arbeidsvoorwaarden van uitzendwerknemers. Anderzijds wordt ook opnieuw de bevoegdheid erkend van partijen bij inleen-cao's om regelingen te treffen ter waarborging van de goede economische en sociale verhoudingen in de bedrijfstak of onderneming, en wordt de bescherming van het in de inlencndc sector of onderneming geldende beloningsniveau als leidend beginsel gekozen zodra de uitzendwerknemer gedurende langere tijd (meer dan 26 weken) voor dezelfde inlener werkzaam is. Gelet op de hierboven genoemde ontwikkelingen hebben partijen in de Stichting van de Arbeid overeenstemming bereikt over een gezamenlijke aanbeveling met betrekking tot de toepassing van artikel 8 van de Waadi. Deze aanbeveling borduurt voort op de nota van oktober Met betrekking tot de in deze nota besproken afbakening van de werkingssferen van inleen-cao's ten opzichte van uitzend-cao's zijn de opvattingen van de Stichting ongewijzigd. De Stichting is van oordeel, dat dit geheel van voorstellen kan leiden tot een voor alle betrokken partijen begrijpelijker en beter toepasbaar geheel van regels. Het kan daarmee bijdragen aan een evenwichtige ontwikkeling van uitzendarbeid waarbij verstoringen van sectorale arbeidsverhoudingen door uitzendarbeid kunnen worden gerninimal iseerd.

11 Recente publicaties van de Stichting van de Arbeid Actieprograrnrna voor het Leven Lang ontwikkelen van competenties en kwalificaties 7 mei /02 - Verslag van werkzaamheden 2001 mei /02 - Inventarisatie naar de aard en omvang van scholingsinspanningen van sociale partners in bedrijfstakken en ondernemingen 14 oktober / Najaarsoverleg 2002 december /03 Vernieuwd Convenant tussen de Stichting van de Arbeid en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) gericht op een kwalitatieve verbetering van de medezeggenschap van gepensioneerden bij de uitvoering van pensioenregelingen 28 februari /03 Rapport evaluatie Waardeoverdracht Pensioenen mei /03 Verslag van werkzaamheden 2002 juni /03 Advies inzake algemeenverbindendverklaring van decentralisatiebepalingen in CAO'S 3 juni /03 Verklaring inzake het omgaan met vermoedens van misstanden in ondernemingen 24 juni /03 Briefadvies inzake het rapport van de adviescommissie Duaal Ontslagstelsel 15 juli /03 Aanbeveling inzake Tclewerk 10 september /03 Herziene uitgave Verklaring inzake het arbeidsvoorwaardenoverleg (met Engelse, Franse en Duitse vertaling) 18 november N03 - Monitoring pensioenvoorlichting en inventarisatie van de activiteiten gericht op verbetering van de kwaliteit van de pensioenvoorlichting 1" periodieke rapportage december /04 - Aanbeveling ter bestrijding van werkloosheid onder jeugdigen 9 januari /04

12 - Hoofdlijnen voor de regeling van het financiële toezicht op pensioenfondsen in de Pensioenwet februari /04 - Het tegengaan van ziekteverzuim en instroom in de WAO van het CAO-beleid. Nota naar aanleiding van de adviesaanvraag van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 21 november februari /04 - Nota inzake dc evaluatie van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en de evaluatie van de Wet Allocatie arbeidskrachten door intermediars l april /04

13 Stichting van de Arbeid Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag T F E info.stvda@ser.nl Federatie Nederlandse Vakbeweging Naritaweg 10 Postbus AL AMSTERDAM T F E info@vc.fnv.nl Vereniging VNO-NC W Bezuidenhoutseweg 12 Postbus AA DEN HAAG T F E Christelijk Nationaal Vakverbond Ravellaan 1 Postbus GL UTRECHT T F E cnv.nl Kon. Ver. MKB-Nederland Brassersplein l Postbus GB Delft T F E redactie@mkb.nl MHP Vakcentrale voor rniddengroepen en hoger personeel Multatulilaan l 2 Postbus AN CULEMBORG T F E info@vc-mhp.nl Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Prinsevinkenpark 19 Postbus LT DEN HAAG T F E info@lto.nl

Stichting^ van de Arbeid

Stichting^ van de Arbeid Stichting^ van de Arbeid ARBEIDSVOORWAARDEN VAN UITZEND WERK- NEMERS. De verhoudingen tussen uitzend-cao's en CAO's van inlenende ondernemingen 17 oktober 2001, Publicatienr. 10/01 Bezuidenhoutseweg 60,

Nadere informatie

AANBEVELING KINDEROPVANG oktober 2004 publicatienr. 12/04

AANBEVELING KINDEROPVANG oktober 2004 publicatienr. 12/04 AANBEVELING KINDEROPVANG 2004 28 oktober 2004 publicatienr. 12/04 AANBEVELING KINDEROPVANG 2004 De Stichting van de Arbeid acht het, mede in het licht van de toenemende vergrijzing, van belang dat ter

Nadere informatie

10 Zorgverzekeraars Nederland

10 Zorgverzekeraars Nederland IPCHTING VIN DE ARBEID 10 Zorgverzekeraars Nederland Vernieuwd Convenant Collectieve Ziektekostenverzekeringen STICHTING VAN DE ARBEID Zorgverzekeraars Nederland Vernieuwd Convenant Collectieve Ziektekostenverzekeringen

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Artikel 1 Werkingssfeer 1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU?

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU? Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Einde van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten die werken

Nadere informatie

Stichting van de Arbeid. In kort bestek

Stichting van de Arbeid. In kort bestek Stichting van de Arbeid In kort bestek september 2010 Colofon De in 1945 opgerichte Stichting van de Arbeid is een (privaatrechtelijk) landelijk overlegorgaan van de centrale organisaties van werkgevers

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten

Nadere informatie

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao Fact sheet avv-loze periode ABU-cao INLEIDING De CAO voor Uitzendkrachten (hierna nader te noemen de ABU-CAO ) is op dit moment niet algemeen verbindend verklaard. Dit wordt ook wel de avv-loze periode

Nadere informatie

Een algemeenverbindendverklaring heeft in beginsel geen nawerking.

Een algemeenverbindendverklaring heeft in beginsel geen nawerking. Factsheet 10 augustus 2017 L. Spangenberg Gevolgen van een avv-loze periode voor de ongebonden werkgever De ABU-CAO voor Uitzendkrachten is afgesloten en algemeen verbindend verklaard tot en met 4 november

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendbureaus die niet

Nadere informatie

Aanbeveling inzake de toepassing van arbeidsvoorwaardelijke regels bij grensoverschrijdende arbeid in Nederland 14 juni 2006 publicatienr.

Aanbeveling inzake de toepassing van arbeidsvoorwaardelijke regels bij grensoverschrijdende arbeid in Nederland 14 juni 2006 publicatienr. Aanbeveling inzake de toepassing van arbeidsvoorwaardelijke regels bij grensoverschrijdende arbeid in Nederland 14 juni 2006 publicatienr. 9/06 2 Colofon De Stichting van de Arbeid is sinds 1945 het (privaatrechtelijk)

Nadere informatie

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 5 november 2017 is er sprake van een onderbreking van de algemeen verbindendverklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van datum openlaten, nr. nr. invullen;

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van datum openlaten, nr. nr. invullen; Ontwerpbesluit van tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers

Nadere informatie

Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer,

Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer, Aan decentrale cao-partijen Den Haag : 6 februari 2014 Ons kenmerk Uw kenmerk : Betreft : S.A.14.004.27 JM/JS : Heroverweging cao-bepalingen over uitzendkrachten naar aanleiding van SZW-onderzoek 2013

Nadere informatie

Statuten en huishoudelijk reglement

Statuten en huishoudelijk reglement Statuten en huishoudelijk reglement Statuten en huishoudelijk reglement van de Stichting van de Arbeid Colofon Uitgave: Stichting van de Arbeid Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 lk den haag T 070-3

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

ONTWERP- VERKLARING INZAKE REÏNTEGRATIE BIJ GEDEELTELIJKE ARBEIDSGESCHIKTHEID D.D. 1 DECEMBER 2005

ONTWERP- VERKLARING INZAKE REÏNTEGRATIE BIJ GEDEELTELIJKE ARBEIDSGESCHIKTHEID D.D. 1 DECEMBER 2005 Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 fax 070-3499 796 ONTWERP- VERKLARING INZAKE REÏNTEGRATIE BIJ GEDEELTELIJKE ARBEIDSGESCHIKTHEID D.D. 1 DECEMBER 2005 De in de Stichting

Nadere informatie

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. A.J. de Geus Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Geachte heer De Geus,

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. A.J. de Geus Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Geachte heer De Geus, Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 577 fax 070-3499 796 e-mail: j.hamaker@ser.nl Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. A.J. de Geus Postbus 90801 2509

Nadere informatie

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning Inlenersbeloning Inhoudsopgave Voor wie geldt de inlenersbeloning Voor wie niet van toepassing Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS Definitie van inlenersbeloning Welke elementen vallen

Nadere informatie

STiCHTING VAN DE ARBEID. Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal

STiCHTING VAN DE ARBEID. Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal STiCHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan de leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal T 070-3499

Nadere informatie

Tekstaanpassingen CAO Bakkersbedrijf ( t/m ) in verband met de procedure voor algemeen verbindend verklaring

Tekstaanpassingen CAO Bakkersbedrijf ( t/m ) in verband met de procedure voor algemeen verbindend verklaring GO Bakkersbedrijf Secretaris: mr. P.F. Passchier T: 0182 69 30 35 (doorkiesnummer) M: 06-519 54 530 E: passchier@nbov.nl Postbus 332 2800 AH Gouda Tekstaanpassingen CAO Bakkersbedrijf (01-04-2014 t/m 31-03-2015)

Nadere informatie

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex WHITE PAPER START PEOPLE Equal pay Gelijke beloning voor vast en flex Gelijke beloning voor vast en flex Het arbeidsrecht wijzigt op tal van vitale onderdelen zoals ontslag, scholing en ziekte. Daarnaast

Nadere informatie

Artikel I. Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Artikel I. Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs Voorstel van wet [[ ]] tot Wijziging van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/957 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

STICHTING :'. *N.DE.AKBEID KADER VOOR HANDHAVING BIJ GRENSOVERSCHRIJDENDE ARBEID. Februari 2007 publicatienr. 3/07

STICHTING :'. *N.DE.AKBEID KADER VOOR HANDHAVING BIJ GRENSOVERSCHRIJDENDE ARBEID. Februari 2007 publicatienr. 3/07 STICHTING :'. *N.DE.AKBEID KADER VOOR HANDHAVING BIJ GRENSOVERSCHRIJDENDE ARBEID Februari 2007 publicatienr. 3/07 STICHTING VAN DE ARBEID Op 31 januari 2007 heeft de Stichting van de Arbeid met het Ministerie

Nadere informatie

CONCEPT Principeakkoord tot wijziging van de pensioenregeling van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

CONCEPT Principeakkoord tot wijziging van de pensioenregeling van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 CONCEPT Principeakkoord tot wijziging van de pensioenregeling van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Partijen betrokken bij de ABU-CAO voor Uitzendkrachten, te weten de Algemene Bond Uitzendondernemingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 4

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 4 Inhoud Bladzijde Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 4 Hoofdstuk 2 Algemene verplichtingen werkgever

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Uitzendkrachten 2007/2008 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 27 AUGUSTUS 2007

Nadere informatie

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabellen 2012-2017 Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabel CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie juli 2014 (oud) met CAO voor Uitzendkrachten

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID

STICHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAC Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG T 070-3 499 577 F 070-3 499 796 E info@stvda,nl

Nadere informatie

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Artikel 22 Salaris Normtabel salarissen 1. Voor uitzendkrachten die niet behoren tot de in lid 2 genoemde categorieën is de normtabel van toepassing. Normtabel

Nadere informatie

Verplichte deelneming directeur in pensioenfonds PGGM

Verplichte deelneming directeur in pensioenfonds PGGM Verplichte deelneming directeur in pensioenfonds PGGM Mr. Z. Kasim 1 HR 13 juli 2007, nr. C05/331, LJN BA231 Verplichte deelneming pensioenfonds, criteria arbeidsovereenkomst BW artikel 7: 610, artikel

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 38, derde lid, 38c, en 95, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Gelet op de artikelen 38, derde lid, 38c, en 95, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen; Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van, nr. 2018-0000062701, tot wijziging van de Regeling Wfsv in verband met aanpassing van de premiedifferentiatie voor werknemersverzekeringen

Nadere informatie

Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst?

Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst? Van: NOAB Adviesgroeplid Kantoor Mr. van Zijl Datum: juni 2017 Onderwerp: Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst? 1. Inleiding De Hoge Raad heeft duidelijkheid gegeven over de

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten De meest gestelde vragen

CAO voor Uitzendkrachten De meest gestelde vragen CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 De meest gestelde vragen Adecco zet de belangrijkste vragen voor u op een rij 1. Algemeen: Waarom een nieuwe CAO? De vorige CAO (1999-2003) liep af. Zowel de ABU (Algemene

Nadere informatie

Wat betekent dat voor u?

Wat betekent dat voor u? uitzenden detacheren payrolling interim bedrijfsvoering Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en inlenersbeloning Wat betekent dat voor u? Op de hoogte van de nieuwe wetgeving informatiebrochure versie juli 2015

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8553 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 2-5-1996, nr. 84 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

In het kader van de uitwerking van de afspraken in het Sociaal Akkoord is inmiddels het ontslagregime ten aanzien van payrolling aangepast.

In het kader van de uitwerking van de afspraken in het Sociaal Akkoord is inmiddels het ontslagregime ten aanzien van payrolling aangepast. Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr. dr. L.F. Asscher Postbus 9080 2509 LV DEN HAAG ' 070-3 499 577 070-3 499 796 i nfo@stvda.n

Nadere informatie

StichtingSI van de Arbeid

StichtingSI van de Arbeid StichtingSI van de Arbeid NADERE AANBEVELING VAN DE STICHTING VAN DE ARBEID INZAKE BESTRIJDING VAN HET ZIEKTEVERZUIM 8 november 1991 PubZLUea-tie mr. 6/91 Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW 's-gravenhage, Telefoon

Nadere informatie

Uitzendovereenkomst Wiertz Personeelsdiensten (fase B, Bepaalde tijd) Partijen:

Uitzendovereenkomst Wiertz Personeelsdiensten (fase B, Bepaalde tijd) Partijen: «(EF:qrcode)» Uitzendovereenkomst Wiertz Personeelsdiensten (fase B, Bepaalde tijd) Partijen: 1. De uitzendonderneming : Wiertz Personeelsdiensten B.V. kantoor houdende te : Kerkrade adres : Kloosterraderstraat

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8559 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 04-06-1996, nr. 104 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019 Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten 23 juli 2019 Cao-traject NBBU-beslissing voor gelijk speelveld in de branche Onderhandeling met ABU over harmonisering Onderhandeling met vakbonden

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9720 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 01-02-2002, nr. 23 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ALGEMEEN VERBINDEND VERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST IN HET SCHOONMAAK- EN GLAZENWASSERSBEDRIJF INZAKE VRIJWILLIG

Nadere informatie

UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013

UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013 UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013 Een onderzoek naar aantal en soort afspraken in cao s over uitzendkrachten en ondernemingen. OKTOBER 2013 N.Y. Kuiper J. de la Croix A.J. Machiels van Es INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

RP~II~~CW~~~II~~\AIM Gfl 75Qd AW ccgraupnhacw Tdefmn Telefax

RP~II~~CW~~~II~~\AIM Gfl 75Qd AW ccgraupnhacw Tdefmn Telefax RP~II~~CW~~~II~~\AIM Gfl 75Qd AW ccgraupnhacw Tdefmn 070 - -1699 577 Telefax 070-3832 535 Stichting EGJ van dearbeid Aanbeveling gericht op het terugdringen van de witte vlek op pensioengebied De Stichting

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 15 AUGUSTUS 2006 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Stationsweg 78f 2991 CM arendrecht +31 (0) 180 61 99 33 info@vro.nl www.vro.nl U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : H. van Egmond Identificatienummer : 30439 Datum audit : 01-04-2014

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff

WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff Inleiding Met ingang van 30 maart 2015 moeten uitzendkrachten op grond van

Nadere informatie

14 maart 2019 adequaat pensioen payrollkrachten

14 maart 2019 adequaat pensioen payrollkrachten 14 maart 2019 Reactie Internetconsultatie AMvB adequaat pensioen payrollkrachten I n l e i d i n g Op 7 november 2018 is het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) door minister Koolmees van Sociale

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen. Tronox Pigments (Holland) B.V. Rotterdam-Botlek

Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen. Tronox Pigments (Holland) B.V. Rotterdam-Botlek Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen Voor de werknemers in dienst van Tronox Pigments (Holland) B.V. te Rotterdam-Botlek Looptijd 1 januari 2015 t/m 31 december 2019 Tronox Pigments (Holland)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na Afdeling 1 van Hoofdstuk 3 wordt een afdeling ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na Afdeling 1 van Hoofdstuk 3 wordt een afdeling ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38919 15 juli 2019 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 juli 2019, nr. 2019-0000100495,

Nadere informatie

Handleiding Modelopgaaf werkingssfeer CAO voor Uitzendkrachten

Handleiding Modelopgaaf werkingssfeer CAO voor Uitzendkrachten Gebruik handleiding De is opgesteld teneinde een oordeel te kunnen v ormen over de verplichte toepassing van de CAO voor Uitzendkrachten door de onderneming. Deze handleiding is bedoeld ten behoeve van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Werkingssfeer 1) Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten van Bloom Personeelsdiensten

Nadere informatie

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling Arbeidsrecht en Cao toepassing Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm A.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 2 Wat kan worden verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst vanuit de wet op de collectieve

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : Identificatienummer : Datum audit : Naam onderneming : Dossiernummer KvK : Soort audit : U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 U UDITDOCUMENT Niet rtikel N.v.t. Omschrijving Norm C

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten. 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing

CAO voor Uitzendkrachten. 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing CAO voor Uitzendkrachten 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing 1 CAO voor Uitzendkrachten 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden De artikelen 1 tot en

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9370 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 15-06-2000, nr. 113 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

CAO voor uitzendkrachten 2009-2014. Versie Februari 2010

CAO voor uitzendkrachten 2009-2014. Versie Februari 2010 CAO voor uitzendkrachten 2009-2014 Versie Februari 2010 Vakbonden en de CAO Over de afspraken in deze CAO onderhandelen werkgeversorganisaties en vakbonden met elkaar. Uitzendkrachten kunnen ook invloed

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9038 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 04-08-1998, nr. 145 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst De eerste cao voor postverspreiders Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst Liberalisering en cao Op 1 april 2009 is de postmarkt geliberaliseerd. Een van de voorwaarden

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE VOORWAARDELIJKE PENSIOENAANSPRAKEN. voor de BEREIDE VERF- EN DRUKINKTINDUSTRIE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE VOORWAARDELIJKE PENSIOENAANSPRAKEN. voor de BEREIDE VERF- EN DRUKINKTINDUSTRIE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE VOORWAARDELIJKE PENSIOENAANSPRAKEN voor de BEREIDE VERF- EN DRUKINKTINDUSTRIE 2011 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten. Hello Uitzendbureau. Kamer van Koophandelnummer te Groningen

Algemene voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten. Hello Uitzendbureau. Kamer van Koophandelnummer te Groningen Algemene voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Hello Uitzendbureau Kamer van Koophandelnummer 58 21 88 58 te Groningen 1 Inhoudsopgave Deel A Van toepassingsverklaring aanvullende

Nadere informatie

Stichting EJ van de Arbeid

Stichting EJ van de Arbeid Stichting EJ van de Arbeid.... 1.. VERKLARING GELIJKE BEHANDELING OP DE ARBEIDSMARKT december 1998 Publikatienr. 9/98 Colof on Uitgave: Stichting van de Arbeid Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017. november 2012

CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017. november 2012 CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 november 2012 Vakbonden en de CAO Over de afspraken in deze CAO onderhandelen werkgeversorganisaties en vakbonden met elkaar. Uitzendkrachten kunnen ook invloed uitoefenen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 5

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 5 Inhoud Bladzijde Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter CAO Artikel 1 Definities 4 Artikel 2 Werkingssfeer 5 Artikel 3 Looptijd 5 Artikel 4 Dispensatie 5 Hoofdstuk 2 Algemene verplichtingen werkgever

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten. 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing

CAO voor Uitzendkrachten. 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing U aangeboden door: CAO voor Uitzendkrachten 2009-2011 beloning en arbeidsvoorwaarden 2009-2014 rechtspositie, pensioen en scholing C A O V OOR UITZENDKRACHTEN 2009-2014 CAO voor Uitzendkrachten 2009-2011

Nadere informatie

Aanloopschaal en periodiek

Aanloopschaal en periodiek Het bestuur van de Vakraad heeft naar aanleiding van gestelde vragen recent duidelijkheid verschaft over de interpretatie van artikel 27 lid 2b (functiejaarverhoging) in relatie tot toepassing van de aanloopschaal

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden Bloom Personeelsdiensten Versie 1 2013 Artikel 1 Werkingssfeer 1) Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten

Nadere informatie

Ontslag simpeler na WW in deeltijd

Ontslag simpeler na WW in deeltijd DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 1.2.2.411 Ontslag simpeler na WW in deeltijd bronnen Brief vakbonden aan de Tweede Kamer d.d. 13.8.2009 over verlenging deeltijd WW Bedrijven kunnen werknemers makkelijker

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.391 ---------------------------------- Raadszitting van woensdag 20 februari 2002 -------------------------------------------------------------- Behoud van het recht van sommige oudere

Nadere informatie

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet:

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet: Betreft : Aanpassingen cao 2018-2019 Wijziging met ingang van 5 november 2017 Toevoeging aan artikel 1: Arbeidsvoorwaardenregeling of AVR: bij de opdrachtgever geldende regeling van beloning en/of andere

Nadere informatie

THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1. Sociaal Beleid Thema. OR & arbeidsvoorwaarden. uitzendbranche. Drs. Harry J.P. Vogels 14 A 6 JULI 2007

THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1. Sociaal Beleid Thema. OR & arbeidsvoorwaarden. uitzendbranche. Drs. Harry J.P. Vogels 14 A 6 JULI 2007 THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1 OR & arbeidsvoorwaarden in de uitzendbranche Drs. Harry J.P. Vogels 6 JULI 2007 14 A THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 2 INHOUD INLEIDING 3 1 WETGEVING ARBEIDSVOORWAARDEN

Nadere informatie

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw,

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Aan de ABU S. de Leeuw Postbus 144 1170 AC Badhoevedorp Facilitair T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 215 www.fnvbondgenoten.nl Per post en per mail Datum Doorkiesnummer

Nadere informatie

Partij(en) te anderer zijde: FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en de LBV.

Partij(en) te anderer zijde: FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en de LBV. 13 juli 2011 Staatscourant 2011, 6825 Uitzendkrachten 2011/2012 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving Afdeling Collectieve Arbeidsvoorwaarden Nr. : UAW/CAV/05/102048/07 DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN

Nadere informatie

Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met implementatie van de Richtlijn 2008/104/EG van het Europese Parlement en de Raad van 19

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH Inhoudsopgave Artikel Titel 1. Algemene bepalingen 1 2. Deelnemers 1 3. Jaarsalaris 2 4. Arbeidsongeschiktheidspensioengrondslag

Nadere informatie

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Wilders (VVD) over terugloop ledenaantal FNV.

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Wilders (VVD) over terugloop ledenaantal FNV. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Wet arbeidsmarkt in balans

Wet arbeidsmarkt in balans Wet arbeidsmarkt in balans Jeroen Brouwer (ABU) PIANOo-congres, Den Haag, 6 juni 2019 Status en tijdspad van de Wab 5 februari 2019 Tweede kamer 28 mei 2019 Eerste Kamer 1 januari 2020 Ingangsdatum 2 Wat

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 15 FEBRUARI 2006 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN

Nadere informatie

Casus 3 Het zal je werk maar zijn

Casus 3 Het zal je werk maar zijn Casus 3 Het zal je werk maar zijn Het CAO-recht is lastig. Veel partijen zijn namelijk bij een CAO betrokken: vakbonden, werkgevers(organisaties), werknemers die lid zijn van een vakbond die aan de CAO

Nadere informatie

Algemene verplichtingen werkgever en werknemer

Algemene verplichtingen werkgever en werknemer Inhoud Hoofdstuk 1 Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Hoofdstuk 2 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Hoofdstuk 3 Artikel 12 Artikel 13 Artikel 13a Artikel 14 Artikel

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 9552 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 08-05-2001, nr. 88 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Arbeidsrecht en Cao toepassing Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven

Nadere informatie

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet ABU CAO en WWZ DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek Aan Kaderleden FloraHolland Van Jeroen Brandenburg, Bestuurder Agrarisch / Facilitair T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 22 september 2016 Onderwerp Beloning uitzendkrachten bij FloraHolland

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter cao Artikel 1 Definities 5 Artikel 2 Werkingssfeer 6 Artikel 3 Looptijd 9 Artikel 4 Dispensatie 9

Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter cao Artikel 1 Definities 5 Artikel 2 Werkingssfeer 6 Artikel 3 Looptijd 9 Artikel 4 Dispensatie 9 Inhoud Bladzijde Hoofdstuk 1 Definities, werkingssfeer, karakter cao Artikel 1 Definities 5 Artikel 2 Werkingssfeer 6 Artikel 3 Looptijd 9 Artikel 4 Dispensatie 9 Hoofdstuk 2 Algemene verplichtingen werkgever

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Wonen Vervroegd Uittreden 2005 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Partij(en) te ener zijde: Algemene Bond Uitzendondernemingen;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Partij(en) te ener zijde: Algemene Bond Uitzendondernemingen; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6825 13 juli 2011 Uitzendkrachten 2011/2012 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

1. T(!kst ongewijzigd.

1. T(!kst ongewijzigd. ADDENDUM BIJ HET SOCIAAL PLAN ANWB 2013-2015 ANWB B.V., gevestigd te Den Haag, enerzijds en FNV Bondgenoten, gevestigd te Utrecht, CNV Dienstenbond, gevestigd te Hoofddorp en De Unie, gevestigd te Culemborg,

Nadere informatie

Algemene verplichtingen werkgever en werknemer

Algemene verplichtingen werkgever en werknemer Inhoud Bladzijde Hoofdstuk 1 Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Hoofdstuk 2 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Definities, werkingssfeer, karakter cao Definities

Nadere informatie