Uitgevoerde onderzoeken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgevoerde onderzoeken."

Transcriptie

1

2

3 Uitgevoerde onderzoeken. 2013: In dit jaar is door Tree-O-Logic, een boomtechnisch onderzoeks- en adviesburo uit Harskamp, een nader onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de groeiplaats. Tevens is de toekomstverwachting van de bomen bepaald. Conclusie: Storende lagen in bodem bestaande uit zinksintels. Groot deel van de bomen heeft een verminderde tot sterk verminderde toekomstverwachting.

4 Uitgevoerde onderzoeken. 2015: In dit jaar is door Algemene Bomendienst Limburg een nader onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de groeiplaats. Er zijn in totaal 40 grondmonsters aselectief genomen op verschillende locaties in de laan. De grondmonsters zijn geanalyseerd door een laboratorium. Er zijn in totaal 50 bladmonsters aselectief genomen op diverse hoogten van verschillende bomen in de laan. De monsters zijn geanalyseerd door een laboratorium. De toekomstverwachting van de bomen bepaald.

5 Conclusie groeiplaatsonderzoek De gemeten indringingsweerstand van de grond is hoog. De metingen variëren van 2 Mpa tot hoger dan 4 Mpa. Boomwortels zijn niet in staat om lengtegroei te ontwikkelen in grond met een indringingsweerstand van meer dan 3 Mpa. Aan de zijde van de sportvelden wordt de verdichting veroorzaakt door een laag sintels, de indringingsweerstand bedraagt > 4 Mpa. De sintels bevinden zich op een diepte vanaf 30 centimeter variërend tot centimeter. Onder de laag sintels bevindt zich een laag klei.

6 Conclusie groeiplaatsonderzoek Aan de zijde van de akkers en het crematorium, wordt de verdichting veroorzaakt door een laag klei. Deze bevindt zich op een diepte vanaf 30 centimeter tot 110 centimeter en dieper. Geconstateerd is dat meerdere bomen symptomen vertonen van de kastanjebloedingsziekte (KBZ).

7 Conclusie grondmonsteronderzoek De grondmonsters zijn verdeelt in bodemprofiel 1 (sportveldzijde) en bodemprofiel 2 (akkerzijde). Resultaten analyse: Het organisch stofgehalte bedraagt 0,4 tot 0,9%. Dit is zeer laag, 6,8% is optimaal voor het geslacht Aesculus. De ph-waarde van de grond bedraagt 7,4. Dit is zeer hoog, 5,5 is optimaal voor het geslacht Aesculus. Het zuurstofvermogen van de bodem varieert van matig tot goed. Bodemprofiel 1 heeft een waarde van 160 en bodemprofiel 2 heeft een waarde van 280. Een waarde van 275 is optimaal voor het zuurstofverbruik in de bodem. De waarde van opneembaar zink varieert van 770 bij bodemprofiel 1 tot 180 bij bodemprofiel 2. Een waarde van 25 is optimaal in de bodem. Het gehalte aan belangrijke mineralen en spoorelementen is laag. Het zinkgehalte van het blad is hoog, circa 4 x bovenkant streefwaarde. Een hoog zinkgehalte verhindert opname van andere elementen.

8 Uitgevoerde onderzoeken. 2016: In dit jaar is in het kader van de algemene zorgplicht een reguliere visuele boomveiligheidscontrole door Tree-O-Logic uitgevoerd. Conclusie: 33 bomen hebben een slechte conditie of zijn dood. 76 bomen hebben een matige conditie. 116 bomen hebben een redelijke conditie. 3 bomen hebben een goede conditie.

9 Onderzoeksmethoden. 2017: In dit jaar is in het kader van de algemene zorgplicht een reguliere visuele boomveiligheidscontrole door Algemene Bomendienst Limburg uitgevoerd. Conclusie: 21 bomen hebben een slechte conditie. 174 bomen hebben een matige conditie. 8 bomen hebben een redelijke conditie.

10 Kastanjebloedingsziekte (KBZ). In 2002 werd voor het eerst in Nederland een onbekende ziekte in paardenkastanjebomen geconstateerd. Sinds 2005 is bekend dat de ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, Pseudomonas syringae pv. aesculi. In 2006 was ongeveer 40% van de Nederlandse paardenkastanjes door KBZ aangetast. In enkele gemeenten is het ziektepercentage sindsdien opgelopen tot 70%. Uit infectieproeven is gebleken dat vooral Aesculus hippocastanum en Aesculus x carnea gevoelig zijn voor de bacterieziekte. KBZ is een terminale ziekte en kent een progressief verloop. Directe bestrijding van KBZ is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk.

11 Kastanjebloedingsziekte (KBZ). In diverse gemeenten in Nederland, o.a. in Den Haag, Dordrecht, Maastricht, Wijchen, Wijk bij Duurstede zijn sinds 2005 onderzoeken uitgevoerd om de ziekte te bestrijden. Een van de problemen hierbij is het ogenschijnlijk herstellen van paardenkastanjes. Uit het meerjarig monitoren van paardenkastanjebomen met de kastanjebloedingsziekte blijkt dat bomen die symptomen vertonen van fase 1 of 2 het daaropvolgende controle moment minder of geen symptomen vertonen. Dit kan worden opgevat als herstel. Echter wordt de schors met behulp van een mes verwijderd, blijkt het achterliggende weefsel nog volop aangetast.

12 Kastanjebloedingsziekte (KBZ). Sinds 2012 voert Wageningen Universiteit een onderzoek uit naar warmtebehandeling als middel tegen de ziekte. De bacterie wordt door dit procedé gedood en de boom kan de aantasting overgroeien. Echter is dit geen garantie voor de toekomst. De bacterie verdwijnt niet definitief; hij kan weer nieuwe infecties in de boom veroorzaken. Duidelijke resultaten worden pas over vijf jaar uit de praktijkproeven verwacht. De resultaten in het laboratorium zijn goed, echter kunnen in de natuur bacteriën ook via andere wegen voor besmettingen zorgen.

13 KBZ aantastingsfasen. Fase 0, geen aantasting. Een paardenkastanje die zich in fase 0 bevindt levert met betrekking tot de KBZ geen risico op voor de gebruiksomgeving van de boom. Fase 1, geringe aantasting: Er verschijnen kleine, roestbruine vlekken op de stam waaruit puntsgewijs druppels oranje, stroperige vloeistof druipt. De vlekken breiden zich geleidelijk uit. Bij het aansnijden wordt de cambiumnecrose onder deze vlekken zichtbaar. Bloedingsplekken. Onderliggend bastweefsel (mozaïek).

14 Fase 2, matige aantasting: KBZ aantastingsfasen. De vlekken breiden zich uit op de stam en zijn zichtbaar op meerdere plekken op gesteltakken. Bloedingsvlekken over 30% tot 50% van de omtrek van de gesteltakken en/of stam. De bladbezetting is verminderd, de bladgrootte is kleiner, het blad is verkleurd. Er ontstaan scheuren in de bast. Rondom de scheuren droogt het cambiumweefsel uit en sterft af. De conditie van de boom vermindert. Uitbreiding aantal plekken. Korstvorming door het indrogen van de plekken.

15 KBZ aantastingsfasen. Fase 3, ernstige aantasting: De bast scheurt op de ernstig aangetaste plekken verder open. Afstervend bastweefsel over meer dan 40% van de omtrek van de gesteltakken en/of stam. Bomen met een redelijke conditie, vormen wondreactieweefsel dat echter opnieuw geïnfecteerd kan raken. De bladbezetting is verminderd, de bladgrootte is kleiner, het blad is verkleurd. De conditie van de boom vermindert verder. Bastscheuren zonder wondreactieweefsel. Vruchtlichamen van schimmelsoort (Pholiota aurivella).

16 KBZ aantastingsfasen. Op ernstig aangetaste bomen groeien vruchtlichamen van zwakteparasieten zoals Flammulina velutipes (Ned: gewoon fluweelpootje), Pholiota aurivella (Ned: goudvliesbundelzwam) en Pleurotus ostreatus (Ned: oesterzwam).

17 Afbeeldingen KBZ Pisartlaan

18 Oorzaken voortijdig bruin verkleuren van de bladeren. Cameraria ohridella (Ned: kastanjemineermot). Er kunnen tot 3 generaties per jaar voorkomen. De vrouwtjes leggen elk zo'n eitjes af op de bovenzijde van het blad en komen na ongeveer 10 dagen uit. De jonge larven eten zich een weg in het blad. Vervolgens eten ze zich door het bladweefsel waarbij ze gangen vormen. De larven zijn ongeveer 1,5 mm lang en hebben opvallende, diep ingesneden segmenten. Ze zijn geelgroen van kleur. Bij een gevorderde aantasting overlappen mijngangen elkaar waardoor een groot deel van het blad volledig bruin verkleurt. De mineermot overwintert als pop in de afgevallen bladeren.

19 Oorzaken voortijdig bruin verkleuren van de bladeren. Bladvlekkenziekte ( Guignardia aesculi). Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door de schimmelsoort Guignardia aesculi. De schimmel overwintert op de afgevallen bladeren en infecteert van hieruit in het voorjaar de boom. Vanuit de infectieplaats ontstaat een bruine verkleuring van het blad. Deze necrose is vaak begrensd door een gele ring. De aantasting is niet elk jaar even groot. Tijdens warme droge zomers is de aantasting vaak minder groot dan bij koele en natte zomers. Een schade waarmee Guignardia aesculi vaak wordt verward is schade door de paardekastanjemineermot. Het meest eenvoudige kenmerk om beide uit elkaar te houden is dat de larven van de mineermot netjes tussen de bladnerven in vreten. De bladnerven blijven intact. De schimmel groeit echter ongestoord over de bladnerf heen.

20 Resumé. Wortels nemen water met daarin opgeloste mineralen en zouten (meststoffen) op. Alleen de actieve punt van een wortel neemt water en de meststoffen op. Om voldoende opname volume te hebben moeten wortels dus steeds door kunnen groeien. Om te kunnen groeien is brandstof nodig. Deze wordt door middel van koolstofassimilatie (fotosynthese) gevormd uit koolstofdioxide en water. Dit proces vindt plaats onder invloed van zonlicht en door chlorofyl (bladgroenkorrels) in het blad van de bomen. Tijdens dit proces wordt glucose (suikers) en zuurstof gevormd. De glucose dient als bouwsteen voor andere organische verbindingen (zoals cellulose), of als brandstof. Er is dus een balans tussen ondergrondse en bovengrondse delen. Het is een symbiose, het ene deel kan niet zonder het andere deel en beide delen vullen elkaar aan. Indien in een van de delen een stagnatie optreedt heeft dit rechtstreekse gevolgen voor het andere deel. Zo ontstaat een neerwaartse groeispiraal: Door de beperkte ondergrondse groeiruimte neemt de groei en de conditie van de bomen af. Door de beperking in het doorwortelbaar bodemvolume is de mogelijkheid tot wateropname gereduceerd. Dit lijdt bij droge periodes tot een verdere afname van de groei en de conditie. Minder water betekent minder productie van glucose. Minder glucose betekent minder brandstof en bouwstof nodig voor groei. De groei neemt verder af in zowel de ondergrondse en bovengrondse delen. De weerstand tegen fytopathogenen (ziekteverwekkers in planten) neemt ook af. Indien een boom wordt aangetast door fytopathogenen, zullen deze zich sneller kunnen verspreiden. Hierdoor neemt de conditie en groei van de bomen nog verder af. Door de combinatie van de matige conditie van de bomen, de aantasting door kastanjebloedingsziekte, het progressieve verloop van de kastanjebloedingsziekte en de matige kwaliteit van de ondergrondse groeiruimte is de toekomstverwachting van de bomen in de allee matig tot slecht.

21 Bedankt voor uw aandacht. Zijn er nog vragen?

22

Opdrachtgever: Gemeente Sittard-Geleen Postbus AA Sittard. 21 oktober 2014 Palenbergstraat RD Heerlen. Telefoon

Opdrachtgever: Gemeente Sittard-Geleen Postbus AA Sittard. 21 oktober 2014 Palenbergstraat RD Heerlen. Telefoon Opdrachtgever: Gemeente Sittard-Geleen Postbus 18 6130 AA Sittard Heerlen, Bezoekadres 21 oktober 2014 Palenbergstraat 52 6415 RD Heerlen Telefoon 06-10993455 Bijlage(n) - Datum rapport: 21 oktober 2014

Nadere informatie

Adres Boom nummer monumentaal nummer locatie diameter Omtrek Soort Reden tot kappen Postcode Herplant Foto byzonderheden soort herplant maat herplant

Adres Boom nummer monumentaal nummer locatie diameter Omtrek Soort Reden tot kappen Postcode Herplant Foto byzonderheden soort herplant maat herplant Adres Boom nummer monumentaal nummer locatie diameter Omtrek Soort Reden tot kappen Postcode Herplant Foto byzonderheden soort herplant maat herplant Kaapstraat 23 O2506 THV Viljoenstraat hsnr 4 84,3 cm

Nadere informatie

INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017

INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017 INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017 Links: Boom 12, boom met geringe aantasting; onder een zone met losse schors is nieuw (lichtbruin) bastweefsel gevormd. Rechts boom 10,

Nadere informatie

Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii. 23 april 2019

Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii. 23 april 2019 Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii 23 april 2019 1 PROGRAMMA 1. Welkom + voorstellen Gespreksleider Margreet Kokshoorn 2. Aanleiding + doel van de avond Wethouder Rob

Nadere informatie

Inventarisatie van de uitbreiding van de bloedingsziekte in paardenkastanjebomen in Den Haag

Inventarisatie van de uitbreiding van de bloedingsziekte in paardenkastanjebomen in Den Haag Inventarisatie van de uitbreiding van de bloedingsziekte in paardenkastanjebomen in Den Haag 2016 Fons van Kuik Wageningen Plant Research, Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Wageningen Plant

Nadere informatie

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /70

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /70 Boom nummer 211406-211407 Schouw commissie MH 15 september 2011 2011-10-25/70 Locatie aanduiding/adres Zuid Amsteldijk nabij de Kalfjeslaan Coördinaten 1. 211406 X121429,430 Y481788,930 (noordelijke ligging)

Nadere informatie

Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum

Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum Aan : Rob Scheper Gemeente Hilversum Van : Gerbrand van de Weerd Bomenwacht Nederland Datum : 15 april 2013 Projectcode : 12565 Inleiding

Nadere informatie

De paardenkastanje in Nederland is ziek

De paardenkastanje in Nederland is ziek De paardenkastanje in Nederland is ziek KNBV 23 september 2005 PPO Bomen 2005 Fons van Kuik Onbekende bloedingsziekte Waar hebben we het precies over/ symptomen Aesculaap Plan van aanpak Onderzoeksrichtingen

Nadere informatie

Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht

Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht September 2014 Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, Papendrecht Prohold BV Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Conclusie en advies..3

Nadere informatie

Boomonderzoek Amstelstation e.o.

Boomonderzoek Amstelstation e.o. Boomonderzoek Amstelstation e.o. Actualisatie bomen Prins Bernardplein en Wibautstraat Opdrachtgever: Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Projectnummer : P08177 Datum : 15 december 2008 Auteur : P.M.A. van

Nadere informatie

Werkorganisatie HLTsamen Nader onderzoek ca 23 bomen Postbus 149 VOORHOUT Boomonderzoek

Werkorganisatie HLTsamen Nader onderzoek ca 23 bomen Postbus 149 VOORHOUT Boomonderzoek ONDERZOEKSRAPPORT Werkorganisatie HLTsamen Nader onderzoek ca 23 bomen Postbus 149 VOORHOUT Boomonderzoek Rapportnummer: 190079 Datum: 11-03-2019 Inhoud Colofon 3 1 Inleiding 4 1.1 Doel van het onderzoek

Nadere informatie

Aardvlooien. Plagen in de tuin

Aardvlooien. Plagen in de tuin Aardvlooien Zeer kleine kevers (2.5mm). Donkere, glanzende, staalblauwe kleur. Maakt grote sprongen. Legt eitjes in de grond. Larven vreten aan de plantenwortels en eten van de blaadjes tot ze groot genoeg

Nadere informatie

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Praktijkgids Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Herken de bladschimmels op tijd Diagnose Om de bietenteelt rendabel te houden, moeten de teeltkosten zo laag mogelijk blijven. Voor de bestrijding

Nadere informatie

Bloedingsziekte in paardenkastanje.

Bloedingsziekte in paardenkastanje. Bloedingsziekte in paardenkastanje. Een inventarisatie van het voorkomen van bloedingsziekte in Aesculus op laanboombedrijven in 2010. B. van der Sluis, L. Slingerland en F. van Kuik Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht. In opdracht van de heer Bastin.

Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht. In opdracht van de heer Bastin. Inventarisatie en boomveiligheidscontrole betreffende 1 boom op het perceel Mockstraat 79 te Maastricht In opdracht van de heer Bastin 3 april 2017 Behoort bij besluit van B&W d.d. 19-04-2017 Pagina :

Nadere informatie

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons Schimmelziektes in sportvelden en gazons Brown patch Brown Patch Symptomen: Donkere ringen van afstervend gras Droogte plekken Wit verkleuring van het aangetaste gras Brown Patch Infectie: Juni tot september

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort

Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort Opdrachtgever: Hoorne Vastgoed Contactpersoon: J. (Jan) van Maanen Auteur: C (Kees) Flier Organisatie: Tree-O-Logic Datum: 30 januari

Nadere informatie

G E M E E N T E D E B I L T

G E M E E N T E D E B I L T G E M E E N T E D E B I L T L A P L A T A BOOMTOTAALZORG VAN JAARSVELD/VAN SCHERPENZEEL B o o m o n d e r z o e k P a a r d e n k a s t a n j e s 1 3 A 0 4 3 P r o j e c t n u m m e r O n d e r w e r p

Nadere informatie

Boomeffectanalyse twee witte paardenkastanjes Doezastraat 35 te Leiden

Boomeffectanalyse twee witte paardenkastanjes Doezastraat 35 te Leiden Broström Boomtechniek Boomtechnisch advies Boomverzorging Ecologisch advies Boomeffectanalyse twee witte paardenkastanjes Doezastraat 35 te Leiden Colofon Project: Doezastraat 35-37, Leiden Opdrachtgever:

Nadere informatie

PRAKTIJKMEDEDELlROo. If

PRAKTIJKMEDEDELlROo. If STICHTING LABORATORIUM VOOR BLOEMBOLLENONDERZOEK LISSE PRAKTIJKMEDEDELlROo. If Laboratorium voor Bloembollenonderzoek te Lisse Een bladvlekkenziekte bij narcissen (Stagonospora curtisii) en mogelijkheden

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen: Samenvatting Thema 1: Stofwisseling Basisstof 1 Organische stoffen: - Komen af van organismen of zitten in producten van organismen - Bevatten veel energie (verbranding) - Voorbeelden: koolhydraten, vetten,

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage. Gemeente Leiderdorp. In opdracht van: Onderwerp: Onderzoek bomen Rosarium te Leiderdorp

Onderzoeksrapportage. Gemeente Leiderdorp. In opdracht van: Onderwerp: Onderzoek bomen Rosarium te Leiderdorp Onderzoeksrapportage In opdracht van: Gemeente Leiderdorp Onderwerp: Onderzoek bomen Rosarium te Leiderdorp Jozé t Hoen 28 januari 2013 Colofon Opdrachtgever: Gemeente Leiderdorp T.a.v. dhr. W. Fransen

Nadere informatie

Essentaksterfte. augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt

Essentaksterfte. augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt Essentaksterfte augustus 2013 BTL Bomendienst Arnold Meulenbelt Wat is essentaksterfte? Een schimmel uit de stam Ascomyceten NL; zakjeszwammen Een schimmel uit de familie; Helotiaceae De ongeslachtelijke

Nadere informatie

Tilia x europaea Toekomstverwachting

Tilia x europaea Toekomstverwachting Tilia x europaea Toekomstverwachting In opdracht van: Vereniging van Huiseigenaren Slotervaart Onderzoek en rapportage: Maarten H. van Atten, Alphen aan den Rijn European Tree Technician en dendroloog

Nadere informatie

BOMEN EFFECT ANALYSE AM. EIK; SCHWEER BEY DER BECKEHOF TE DIEREN

BOMEN EFFECT ANALYSE AM. EIK; SCHWEER BEY DER BECKEHOF TE DIEREN BOMEN EFFECT ANALYSE AM. EIK; SCHWEER BEY DER BECKEHOF TE DIEREN VIVARE AFDELING PROJECTEN Foto 1, De onderzochte Amerikaanse eik. ANDE(R)S Boomtechnisch Advies Harold Schoenmakers 22 september 2011 ABT/2011/011-110

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Peter Wilting, Ellen van Oorschot, Bram Hanse en Marco Bom Rolde, 2 september 2014 Workshop Korte uitleg:

Nadere informatie

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw Herkennen van ziekten en plagen in tomaat Wageningen UR Glastuinbouw Wageningen UR Glastuinbouw Productschap Tuinbouw Virussen Pepinomozaïekvirus (PepMV) Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) Tomatengeelkrulbladvirus

Nadere informatie

Inpasbaarheidsonderzoek drie bomen buurthuis Boschveld s-hertogenbosch

Inpasbaarheidsonderzoek drie bomen buurthuis Boschveld s-hertogenbosch Project 206394 v1.0 2015 Inpasbaarheidsonderzoek drie bomen buurthuis Boschveld s-hertogenbosch Opdrachtgever Gemeente 's-hertogenbosch Realisatie & Beheer Openbare Ruimte De heer J. Winter Postbus 12345

Nadere informatie

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede ONDERZOEK VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede Opdrachtgever : Gemeente Ede De heer P. Peters Boomtechnisch adviseur : De heer W. Noorloos Projectnummer

Nadere informatie

Informatiefolder. als toelichting bij de enquête bloedingsziekte bij de paardenkastanje. Werkgroep Paardenkastanje. www.paardenkastanje.

Informatiefolder. als toelichting bij de enquête bloedingsziekte bij de paardenkastanje. Werkgroep Paardenkastanje. www.paardenkastanje. Vlaanderen zuurstof geven Informatiefolder als toelichting bij de enquête bloedingsziekte bij de paardenkastanje Werkgroep Paardenkastanje www.paardenkastanje.be Agentschap voor Natuur en Bos Inhoudsopgave

Nadere informatie

Quickscan toestand kastanjes Lopikersingel Schoonhoven

Quickscan toestand kastanjes Lopikersingel Schoonhoven 2017 Quickscan toestand kastanjes Lopikersingel Schoonhoven Paul van Otterloo PKS Boomverzorging 27-7-2017 vrijdag 28 juli 2017, Malden Beste meneer Strijbosch, Hierbij de quickscan die u heeft aangevraagd

Nadere informatie

Begijnhoflaan Infovergadering donderdag 22 november 2012

Begijnhoflaan Infovergadering donderdag 22 november 2012 Begijnhoflaan Infovergadering donderdag 22 november 2012 2012: bewogen jaar voor de paardenkastanjes in Gent Onderzoek bomen in Begijnhoflaan Besluiten 2012: zwaar jaar voor paardenkastanje Februari 2012:

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer kapaanvraag van 3 slechte en dode bomen.

Aanvraaggegevens. Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer kapaanvraag van 3 slechte en dode bomen. Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie 2018.02 Aanvraaggegevens Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer 3945959 Aanvraagnaam kapaanvraag van 3

Nadere informatie

Beheer kastanjemineermot. Henry Kuppen. Boomverzorging Ziekte- en plaagmanagement Beerseweg 50 Mill

Beheer kastanjemineermot. Henry Kuppen. Boomverzorging Ziekte- en plaagmanagement Beerseweg 50 Mill Beheer kastanjemineermot Henry Kuppen Boomverzorging Ziekte- en plaagmanagement Beerseweg 50 Mill 0485-455 557 www.kuppen-bomen.nl Kastanjemineermot Cameraria ohridella PROGRAMMA Levenscyclus Gevoelige

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2055527. Ingediend op 11-11-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2055527. Ingediend op 11-11-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van de d.d. 25 11 2015 no. 581065 Mij bekend, 487649Hoofd Afdeling Ruimte & Veiligheid Formulierversie

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

BOMEN EFFECT ANALYSE CHRISTOFFELSTRAAT ALMELO

BOMEN EFFECT ANALYSE CHRISTOFFELSTRAAT ALMELO BOMEN EFFECT ANALYSE CHRISTOFFELSTRAAT ALMELO BTL Bomendienst Rapport Gezien : M. Bouwer : M. Lansink Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : bomendienst@btl.nl Internet : www.bomendienst.nl

Nadere informatie

De buxusmot: Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis)

De buxusmot: Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis) De buxusmot: Glyphodes perspectalis (syn. Diaphania perspectalis) Lepidoptera, fam. Crambidae Waardplanten Buxussoorten zoals Buxus microphylla, B. sempervirens en B. sinica. Geografische verspreiding

Nadere informatie

Advies en. beschrijving t.b.v. behoud. kastanjes aan de. Scheveningseweg. in Den Haag

Advies en. beschrijving t.b.v. behoud. kastanjes aan de. Scheveningseweg. in Den Haag Advies en beschrijving t.b.v. behoud kastanjes aan de Scheveningseweg in Den Haag J ørn Copijn Bureau Copijn Bruine Beuk Groenekan 27 mei 2017 2 1988 Langs de tramrails aan de Scheveningseweg zijn in 1988

Nadere informatie

Verslag visual tree assessment (VTA) 27/04/2019 Saffierstraat, Berchem

Verslag visual tree assessment (VTA) 27/04/2019 Saffierstraat, Berchem VERSLAG VTA +32 (0)494 08 54 76 info@boomingtom.be Tom Deckmyn Belpairestraat 71 2600 Berchem Klantgegevens: Saffierstraat 2600 Berchem BTW BE 0668.650.593 Bank BE22 1431 0034 1147 Verslag visual tree

Nadere informatie

G E M E E N T E L E I D E N

G E M E E N T E L E I D E N G E M E E N T E L E I D E N K A N A A L W E G BOOMTOTAALZORG VAN JAARSVELD/VAN SCHERPENZEEL O n d e r z o e k t w e e I e p e n 1 3 A 0 6 3 P r o j e c t n u m m e r O n d e r w e r p L o c a t i e O p

Nadere informatie

G e m e e n t e B l o e m e n d a a l

G e m e e n t e B l o e m e n d a a l G e m e e n t e B l o e m e n d a a l D i r k B a k k e r l a a n B o o m o n d e r z o e k P r o j e c t n u m m e r : 1 7 6 5 2 P r o j e c t n u m m e r 17652 O n d e r w e r p L o c a t i e O p d r

Nadere informatie

Het begint met ons. www.kws.com

Het begint met ons. www.kws.com www.kws.com KWS Benelux BV Einsteinstraat 33 3281 NJ Numansdorp tel.: 0186-657506 fax: 0186-657507 E-mail J. Buis@kws.de www.kws.com Het begint met ons. Inleiding Inhoudsopgave Bladgezondheid is een belangrijk

Nadere informatie

Informatie reader. Over bomen

Informatie reader. Over bomen Informatie reader Over bomen Bron: een selectie uit folders van de bomenstichting Hoe groeit een boom? blz. 1 t/m 4 Bomen en mensen blz. 5 t/m 7 Bomen en feesten blz. 8 t/m 10 Bomen en medicijnen blz.

Nadere informatie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie Samenvatting Onderzoek en beheerstrategie COLOFON Opdrachtgever: Gemeente Utrecht Mevrouw ing. I. Tepp Opdrachtnemer: Terra Nostra Boomtechnisch adviseur: De heer R. Geerts Mevrouw W.W. Batenburg Fotografie:

Nadere informatie

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten Tom Joye - Inverde Zout? Met zout wordt doorgaans keukenzout (NaCl) bedoeld, maar de zouten zijn een grote groep scheikundige verbindingen De problemen

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

For information only content must not be duplicated. Grasziekten. Lebrun Benjamin

For information only content must not be duplicated. Grasziekten. Lebrun Benjamin Grasziekten Lebrun Benjamin Grasziekten : introductie 1) Oorzaak grasziekten : Virussen Bacteriën Fungus 2) Ziekten veroorzaken een aantal problemen : Vermindering van de groei van de plant Vermindering

Nadere informatie

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019 DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER 16 mei 2019 Banken van een druivenserre met Krilium. De man rechts is Pieter Michiels, serrist uit Eizer Overijze (januari 1957) (Foto uit het archief BDB) Bodemstaalname

Nadere informatie

Den Haag. Dienst Stadsbeheer Groenbedrijf Den Haag

Den Haag. Dienst Stadsbeheer Groenbedrijf Den Haag Den Haag Dienst Stadsbeheer RAPPORTAGE Boomonderzoek Johanna Naberweg COLOFON Opdrachtgever: Stadsdeel Escamp Dhr. P. van Kan Projectnummer: 201707 Opdrachtnemer: Afdeling Onderzoek en Advies Boomtechnisch

Nadere informatie

Inventarisatie van de ernst van de bloedingziekte in paardenkastanjebomen in Den Haag

Inventarisatie van de ernst van de bloedingziekte in paardenkastanjebomen in Den Haag Inventarisatie van de ernst van de bloedingziekte in paardenkastanje in Den Haag 2011 A.J. van Kuik en L. Slingerland Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen,

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau. Openbare Ruimte

Gemeente Amsterdam Ingenieursbureau. Openbare Ruimte Bezoekadres Weesperstraat 430 1018 DN Amsterdam Gemeente Amsterdam Postbus 12693 1100 AR Amsterdam Telefoon 020 251 1111 Fax 020 251 1199 www.iba.amsterdam.nl Openbare Ruimte Notitie Datum 15 november

Nadere informatie

G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N. BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1

G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N. BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1 G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1 P r o j e c t n u m m e r O n d e r w e r p L o c a t i e O p d r a c h t g e v e r C o

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen. Broeikasgassen meten in wijn. 1 Uitgeverij Malmberg. Lees de volgende tekst.

Examentrainer. Vragen. Broeikasgassen meten in wijn. 1 Uitgeverij Malmberg. Lees de volgende tekst. Examentrainer Vragen Broeikasgassen meten in wijn Lees de volgende tekst. Sterk toegenomen verbranding van organische stoffen leidt tot een verhoging van de concentratie CO 2 in de atmosfeer. Er is op

Nadere informatie

VTA-PLUS SECOND OPINION APELDOORNSEWEG GEMEENTE BRUMMEN. BTL Bomendienst. : Dorien Nooitgedagt : Arnold Meulenbelt

VTA-PLUS SECOND OPINION APELDOORNSEWEG GEMEENTE BRUMMEN. BTL Bomendienst. : Dorien Nooitgedagt : Arnold Meulenbelt VTA-PLUS SECOND OPINION APELDOORNSEWEG GEMEENTE BRUMMEN BTL Bomendienst Rapport Gezien : Dorien Nooitgedagt : Arnold Meulenbelt Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : dorien.nooitgedagt@btl.nl

Nadere informatie

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES Phytophthora ramorum en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES SEPTEMBER 2004 Het Bosschap, Zeist Vormgeving: HBG Design bv, Nieuwegein Foto s: Plantenziektenkundige

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose?

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose? Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Bergen op Zoom, 15 oktober 2015 Workshop Korte

Nadere informatie

biologie vwo 2017-II Bananen bedreigd

biologie vwo 2017-II Bananen bedreigd Bananen bedreigd Bananen zijn de belangrijkste voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen. De wereldwijde bananenproductie wordt bedreigd door schimmels die de Panama-ziekte veroorzaken.

Nadere informatie

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen.

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen. THEMA 1 1 Stoffen worden omgezet 2 Fotosynthese 3 Glucose als grondstof 4 Verbranding 5 Fotosynthese en verbranding 1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken

Nadere informatie

Behandelen wortelschade met trichoderma sp. in Vroomshoop, Gemeente Twenterand

Behandelen wortelschade met trichoderma sp. in Vroomshoop, Gemeente Twenterand Behandelen wortelschade met trichoderma sp. in Vroomshoop, Gemeente Twenterand Rapport Hellendoorn, 22 juli 2012 Opgesteld door: Thale Roosien In opdracht van: Gemeente Twenterand Inhoud 1. SAMENVATTING...

Nadere informatie

Nieuwe Marnixstraat - Leiden

Nieuwe Marnixstraat - Leiden Nieuwe Marnixstraat - Leiden Kwaliteitsbeoordeling Suikeresdoorns Pius Floris Boomverzorging Leiderdorp Projectnummer: Opdrachtgever: PFBL.16.MS032 Ingenieursbureau, Gemeente Leiden T.a.v. de heer P. Faas

Nadere informatie

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is.

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is. Boomkeuze Wij vragen veel van stadsbomen, terwijl we de bomen vaak maar heel weinig bieden om het gevraagde allemaal mogelijk te maken. Door kennis van de eigenschappen en gebruikswaarde van de verschillende

Nadere informatie

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Perceel 1 De Park Perceel 1 in De Park ligt ten zuiden van het voedselbos De Parkse Gaard. De oppervlakte van het perceel is 150m x 50m = 7500 m2.

Nadere informatie

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave EEN BETERE BODEM Op goede gronden een gezonde groei Inhoudsopgave Over Heicom Onze producten Zand en grond Zuurstof Bodemverdichting Water lucht en poriën PF curve Eigenschappen van zand Normen ISA sport

Nadere informatie

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant?

Opbouw van presentatie: Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s. Bemesting en productkwaliteit. Hoe groeit een plant? Opbouw van presentatie: INLEIDING: Doel / nut van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Wat doet de bodembiologie voor ons? Plantsapmetingen verminderen teeltrisico s Bemesting en productkwaliteit

Nadere informatie

Afb.1. Kaart Lopikersingel met eigen boomnummering. De oranje stippen zijn bomen die door de gemeente gekapt zijn/gaan worden.

Afb.1. Kaart Lopikersingel met eigen boomnummering. De oranje stippen zijn bomen die door de gemeente gekapt zijn/gaan worden. Dhr. P. Strijbosch Nassaukade 5 2871 AR Schoonhoven E-mail: ps@psmarineservices.com Betr: onderzoek paardenkastanjes Lopikersingel Schoonhoven Amsterdam, 4 april 2019 Geachte mijnheer Strijbosch, Op uw

Nadere informatie

Veldwerkgegevens Landgoed Heijbroeck Bureau van Nierop

Veldwerkgegevens Landgoed Heijbroeck Bureau van Nierop Veldwerkgegevens Landgoed Heijbroeck Bureau van Nierop Status rapport: september 2012 Opgesteld voor: Dhr. L.J.A.M. van Nierop Van Nierop ingenieurs in Bosbouw en Ecologie B. Rythoviusdreef 6a 5561 TD

Nadere informatie

DNA-ANALYSES ESSENTAKSTERFTE MONSTERS

DNA-ANALYSES ESSENTAKSTERFTE MONSTERS DNA-ANALYSES ESSENTAKSTERFTE MONSTERS PROVINCIE GRONINGEN BTL Bomendienst Rapport Gezien : Arnold Meulenbelt : Ron Schraven Telefoonnummer : 055-5999 445 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : arnold.meulenbelt@btl.nl

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

Cellen aan de basis.

Cellen aan de basis. Cellen aan de basis. Cellen aan de basis In het thema cellen aan de basis vinden we twee belangrijke thema s uit biologie voor jou terug. 1. Organen en cellen (thema 1 leerjaar 3) 2. Stofwisseling (thema

Nadere informatie

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO oetermeer Presentatie Afsterven steenfruitbomen Klantendag Stonefruitconsult Echteld Donderdag 7 maart Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO Boomuitval Grotere verliezen aan bomen binnen steenfruit

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Bloedingsziekte in paardenkastanje

Bloedingsziekte in paardenkastanje Bloedingsziekte in paardenkastanje Werkgroep Aesculaap Gera van Os PPO Bollen, Bomen & Fruit Onderwerpen Kastanjeziekte in Nederland Wat weten we van de boosdoener Wat betekent dit voor de boom Beheersadvies

Nadere informatie

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit Klein en steenfruit Diverse soorten in groot- en kleinfruit: Rob Derikx Boekel, 17 februari 2016 Xanthomonas (o.a. aardbeien, kersen, pruimen) Erwinia (o.a. peren, ook wel bacterievuur genoemd) (o.a. kersen,

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse St. Jozefkerk te Kaatsheuvel NieuweVaert Ontwikkeling BV

Bomen Effect Analyse St. Jozefkerk te Kaatsheuvel NieuweVaert Ontwikkeling BV Bomen Effect Analyse St. Jozefkerk te Kaatsheuvel Nieuwevaert Ontwikkeling B.V. Opdrachtgever: Contactpersoon: NieuweVaert Ontwikkeling BV Dhr. J. Kersten Datum: 17 december 2016 Projectnummer: 20161107

Nadere informatie

Boomtechnische inventarisatie 124 bomen 2e Moordrechtse Tiendeweg (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda

Boomtechnische inventarisatie 124 bomen 2e Moordrechtse Tiendeweg (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Boomtechnische inventarisatie 124 bomen (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Boomtechnische inventarisatie 124 bomen (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Opdrachtgever: Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1018 woorden 18 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting H3 3.1 Ecosysteem: afgebakend gebied met

Nadere informatie

De Essenziekte (Chalara fraxinea ) Arthur DE HAECK

De Essenziekte (Chalara fraxinea ) Arthur DE HAECK De Essenziekte (Chalara fraxinea ) Arthur DE HAECK VOORSTELLING : INBO : Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (wetenschappelijke instelling van de Vlaamse Overheid) Onderzoek : Fauna, flora, biotopen,

Nadere informatie

Boomtechnisch onderzoek Spijkerkwartier. Parkstraat Prins Hendrikstraat Kastanjelaan

Boomtechnisch onderzoek Spijkerkwartier. Parkstraat Prins Hendrikstraat Kastanjelaan Boomtechnisch onderzoek Spijkerkwartier Parkstraat Prins Hendrikstraat Kastanjelaan Onderzoek huidige kwaliteit bomen Inschatten toekomstverwachting in de huidige situatie Bewortelingsonderzoek om effecten

Nadere informatie

Oorzaak problemen Zomereik in de bodem

Oorzaak problemen Zomereik in de bodem Oorzaak problemen Zomereik in de bodem Esther Lucassen Ralf Aben Michael van Roosmalen Jan Roelofs Info E. Lucassen@b-ware.eu 1900 Chronic Oak Decline Syndroom: Interacties tussen abiotische factoren (o.a.

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

Een geschikte standplaats voor bomen - Tom Joye. Foto Arthur De Haeck

Een geschikte standplaats voor bomen - Tom Joye. Foto Arthur De Haeck Een geschikte standplaats voor bomen - Tom Joye Foto Arthur De Haeck Bomen en planning Openbare ruimte - zeker ondergronds - wordt geclaimd door veel gebruikers. Daarbij treden vaak conflicten op (bv.

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer Kapaanvraag drie monumentale bomen.

Aanvraaggegevens. Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer Kapaanvraag drie monumentale bomen. Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Formulierversie 2018.01 Aanvraaggegevens Let op: vul het formulier alstublieft volledig in. Aanvraagnummer 3789507 Aanvraagnaam Kapaanvraag drie

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse Lawickse Hof, te Wageningen

Bomen Effect Analyse Lawickse Hof, te Wageningen Bomen Effect Analyse Lawickse Hof, te Wageningen Boomtechnisch onderzoek projectnr. 120118 Concept 3 31 januari 2012 Opdrachtgever Aveco de Bondt Reggesingel 2 7461 BA Rijssen datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch

Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch Project 182658 v1.0 concept Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch Opdrachtgever Gemeente 's-hertogenbosch Realisatie & Beheer Openbare Ruimte De heer J. Winter Postbus 12345 5200 GZ 'S-HERTOGENBOSCH

Nadere informatie

Diagnose van bladvlekken

Diagnose van bladvlekken Diagnose van bladvlekken De rol van Alternaria solani, A. alternata & ozon LeafSpot Alumni bijeenkomst 2016-10-27 Rozemarijn de Vries Jan Spoelder Lo Turkensteen Renate Ellens Bladziekten in aardappel

Nadere informatie

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009 ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN December 2009 Onbekende boomaantastingen De gemeente Alphen aan den Rijn zet zich in voor een gezonde leefomgeving. Het openbaar groen draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Nadere informatie

BVB Substrates. Kwaliteitskenmerken substraten voor openbaar groen

BVB Substrates. Kwaliteitskenmerken substraten voor openbaar groen BVB Substrates Kwaliteitskenmerken substraten voor openbaar groen Marc Spierings 9 en 10 juni 2016 1 2 Het belang van groen 3 Het gewenste eindbeeld? Enkele parameters Goed ontwerp Goed bestek Kennis van

Nadere informatie

Bladval in Prunus - Consultancy

Bladval in Prunus - Consultancy Bladval in Prunus - Consultancy In opdracht van Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer Uitgevoerd door: Cultus Agro Advies Zandterweg 5 5973 RB Lottum DiagnostiekService Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Groeiplaatsonderzoek. Vossiusstraat en Van Baerlestraat, Vlaardingen

Groeiplaatsonderzoek. Vossiusstraat en Van Baerlestraat, Vlaardingen Groeiplaatsonderzoek Vossiusstraat en Van Baerlestraat, Vlaardingen OPDRACHTGEVER Gemeente Vlaardingen PROJECTCODE 16217 DATUM 21 april 2016 SAMENVATTING In opdracht van de gemeente Vlaardingen, de heer

Nadere informatie

Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Monsterseweg 93. Geachte [Geanonimiseerd],

Het verlenen van de gevraagde omgevingsvergunning Monsterseweg 93. Geachte [Geanonimiseerd], Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Datum zie documentenlijst Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Aantal bijlagen zie documentenlijst Onderwerp Het verlenen van de gevraagde

Nadere informatie

Eerstvolgende WIZwijzer verschijnt in het najaar

Eerstvolgende WIZwijzer verschijnt in het najaar Eerstvolgende WIZwijzer verschijnt in het najaar Vanwege de vakantieperiode verschijnt er in de zomerperiode geen nieuwsbrief van de afdeling Informatie- en Servicecentrum van de gemeente Oosterhout. De

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Examen

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Examen Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Examen Samenvatting door een scholier 1780 woorden 5 maart 2007 7,6 47 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Vier rijken vergelijken Samenvatting 1.1 1) Wat leeft

Nadere informatie

Ongeslachtelijke voortplanting: een deel van een organisme groeit uit tot een nieuw organisme

Ongeslachtelijke voortplanting: een deel van een organisme groeit uit tot een nieuw organisme Samenvatting Thema 2: Planten Basisstof 1 Ongeslachtelijke voortplanting: een deel van een organisme groeit uit tot een nieuw organisme - Gebeurt door mitose (gewone celdeling) - Alle nakomelingen hebben

Nadere informatie

K r a g t e n. S c h o o l s t r a a t 8 H e r t e n. S e c o n d o p i n i o n b o o m i n D i d a m

K r a g t e n. S c h o o l s t r a a t 8 H e r t e n. S e c o n d o p i n i o n b o o m i n D i d a m K r a g t e n S c h o o l s t r a a t 8 H e r t e n S e c o n d o p i n i o n b o o m i n D i d a m 1 7 1 6 3 P r o j e c t n u m m e r 17163 O n d e r w e r p L o c a t i e O p d r a c h t g e v e r C

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse Zuidzorg, locatie Rijt 2 Gemeente Valkenswaard

Bomen Effect Analyse Zuidzorg, locatie Rijt 2 Gemeente Valkenswaard Bomen Effect Analyse Zuidzorg, locatie Rijt 2 Gemeente Valkenswaard Opdrachtgever: Contactpersoon: Stichting Zuidzorg Dhr. M. Heesterbeek Datum: maart 2011 Projectnummer: 20110317 Status rapport: Definitief

Nadere informatie

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei TRIPSSCHADE DETAIL VOLWASSEN TRIPS een biologisch geproduceerd insecticide met een unieke werkingswijze doodt de schadelijke insecten snel en zeker

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie