Ondertekening Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek. op 24 november 2017 in Spant! te Bussum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondertekening Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek. op 24 november 2017 in Spant! te Bussum"

Transcriptie

1 Ondertekening Regionale Energiestrategie Gooi en Vechtstreek op 24 november 2017 in Spant! te Bussum

2 Samen op pad naar een energieneutrale regio De klimaatambities uit Parijs betekenen voor Nederland dat we de energiesystemen ingrijpend moeten veranderen. Van fossiele brandstoffen met veel CO2-uitstoot naar volledig duurzame energiebronnen. In Gooi en Vechtstreek hebben verschillende partijen als bewoners, netbeheerders, waterschap, regiogemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties de afgelopen periode samengewerkt aan een Regionale Energiestrategie. Op 24 november 2017 zetten zij hun handtekening om samen aan de slag te gaan met de energietransitie.

3 Theo Fambach, namens focusgroep milieu en duurzaamheid De raden hebben een gezamenlijke ambitie: Gooi en Vechtstreek wil in 2030 een energieneutrale regio zijn. De manier om dat te bereiken? Onder andere door terug te dringen op verbruik en door duurzame energie op te wekken. De energietransitie is een complexe opgave die vraagt om maatregelen op verschillende gebieden, stelt Theo Fambach. Er is veel nodig om de opwarming van de aarde beneden de twee graden Celsius te houden. Het convenant dat deze dag getekend wordt, ziet hij als een stap in de juiste richting. Regionale samenwerking is cruciaal om de energietransitie te kunnen versnellen. Verandering is mogelijk door samen stappen te zetten.

4 Gerrit Pas, voortrekker van de Energietransitie in de regio Zo n 75 procent van ons energieverbruik hebben we nodig om gebouwen te verwarmen. Dan gaat het met name om aardgas, een bron die straks niet meer beschikbaar is. Hoe gaan we dat vervangen door duurzame energie? Hiermee maakt Gerrit Pas de noodzaak van de versnelling duidelijk. Hij benadrukt dat de energietransitie een grote opgave is die veel partijen aangaat. Om het startpunt te verduidelijken, legt Pas uit dat er 19 miljoen zonnepanelen nodig zijn om te voldoen aan 75 procent energievraag in de gebouwde omgeving. Of 700 windmolens. Dat kan niet. We moeten de vraag terugdringen en verder besparen. De focus ligt om te beginnen op een energieneutrale, aardgasvrije wijk. We kunnen dit niet alleen. Er is samenwerking nodig tussen gemeenten en partijen als netbeheerders. En hoe betrek je de bewoner? Die speelt een cruciale rol. Draagvlak bij bewoners is de grootste sleutel tot succes. Pas is blij dat iedereen doordrongen is van de noodzaak om samen te werken. En dat ook de focus op de wijk wordt onderschreven. Er is geen recht spoor van punt A naar B. De routekaart zal de komende vijf jaar over drie sporen lopen. Om te beginnen moet de basis op orde zijn. Dan aan de slag in kansrijke wijken. En tot slot zullen we veel zaken nog moeten onderzoeken. Bijvoorbeeld welke schone bronnen zijn er beschikbaar voor onze wijken? En hoe financieren we de transitie?

5 Barto Piersma, directeur Nationale Programma s RVO Het moet het verhaal van bewoners worden, zegt Barto Piersma. Als we in de wijken aan de slag gaan, is de grootste uitdaging om de bewoners mee te krijgen en hen te laten investeren in hun woningen. Daar hebben we allemaal een aandeel in. We moeten om de bewoner gaan staan. Piersma legt uit hoe de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te werk gaat. Wij bieden u ondersteuning door op zoek te gaan naar een perspectief. Waar willen we naartoe? Dat leidt tot een programma. In dit geval de wijk centraal. Wij kunnen u kennis op maat beschikbaar stellen. Tot slot zijn er financiële regelingen. We werken voor verschillende departementen als Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, Verkeer en Waterstaat. Wij bekijken de energietransitie van hun kant. Aan u de taak om ons wakker te schudden. Om te zeggen: Sluit aan bij wat wij doen. Piersma ziet de regio als preferred partner van de Green Deals aardgasvrije wijken. Het is een open organisatie. Het gaat om inspireren door samenwerking. Samen op pad naar een energieneutrale regio.

6 Vragen en opmerkingen uit de zaal Een aantal mensen reageert op de verhalen van de sprekers. Is de grootste uitdaging met betrekking tot de energietransitie nu gedragsverandering bij de burger? Gerrit Pas stelt dat bewoners wel de financiële middelen in huis moeten hebben om te verduurzamen. Het belang van ontvangersgerichte communicatie wordt onderstreept. Een ander meldt bezig te zijn met een loket om burgers te informeren over de energietransitie. Ons doel is mensen bewust te maken welke dingen CO2-uitstoot veroorzaken en dat je die uitstoot zelf aan de hand van gedragsverandering kunt helpen terugdringen. Ideeën zijn welkom.

7 Lil Swaggies Dansgroep Lil Swaggies verzorgt een spetterend optreden!

8 Huibert Baud van Alliander, namens netbeheerders infrastructuur Nieuwbouw op aardgas maakt die nieuwe bakstenen binnen vijf jaar onverkoopbaar. Volgens Huibert Baud kunnen investeringen in nieuwbouwwoningen op aardgas niet terugverdiend worden. En hij waarschuwt: We willen de wijk van het gas af hebben, maar dat kan niet met het huidige elektriciteitsnet. Als iedereen tegelijkertijd elektrisch kookt, heb je een probleem. De opgave is enorm. 160 gemeenten ofwel 1000 wijken hebben aanpassingen nodig onder andere in de woning, aan het net en het straatwerk. Die planningen moet je over elkaar heen leggen. We moeten zorgen dat het werk voor iedereen te realiseren is. Aan netbeheerders de taak om uit te leggen dat nieuwbouw niet meer aan het aardgas moet. Gas is goedkoop. Alternatieven moeten financieel haalbaar zijn. Het Rijk is daarbij aan zet. Gemeenten moeten inzicht hebben in de energiebehoefte en de impact daarvan. Dat inzicht helpt te beslissen wat het moment is om in een wijk van energievoorziening te veranderen. Wat is daar de energievraag? Wat is de status van de netten? Het is niet alleen een technische opgave. Er is samenwerking van groepen nodig.

9 Reacties energiecoöperaties HilverZon en Watt NU HilverZon is een ledencoöperatie van en voor alle Hilversummers. Ze streven ernaar Hilversum volledig energieneutraal te krijgen in Watt Nu is een energiecoöperatie door en voor Bussumers. Zij ondernemen actie om zelf de leefomgeving te verduurzamen. Wat vinden deze burgerinitiatieven van het energiecongres? HilverZon is blij dat zoveel partijen samenwerken. Er is veel goede wil. Ook burgers kunnen hieraan bijdragen. Maar dan moeten we ze wel mobiliseren. Watt NU benadrukt het handelsperspectief. Laat concreet zien wat burgers kunnen doen. Bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen. Dan komen mensen in beweging.

10 Vragen en opmerkingen uit de zaal Hoe gaan netbeheerders om met ontwikkelingen op wijkniveau van kleine coöperaties. Bijvoorbeeld de Buurtbatterij? Dat is ons initiatief, antwoordt Huibert Baud. Hij legt verder uit dat dit geen totaaloplossing is, omdat er altijd een netwerk nodig zal zijn. Er wordt nogmaals gehamerd op goede voorlichting aan burgers: Als ze het niet snappen, gaan ze niet mee. Iemand oppert een alternatief waarbij gas geproduceerd wordt uit zeewier. Dit staat nog maar in de kinderschoenen, waardoor het geen bruikbaar alternatief is. Er wordt ook gekeken naar de rol van gasleveranciers in dit proces. Een herrangschikking kan niet uitblijven. Zij hebben belangen te verdedigen, maar ook een aandeel in het leveren van een andere vorm van duurzaam gas.

11 Joan van der Burgt van de Alliantie, namens de woningcorporaties Het is vijf over twaalf, vindt Joan van der Burgt. Energieneutraal in 2050 is eigenlijk te laat. Dat moet naar 2030 of Dat is een grote uitdaging, maar versnellen is nodig. Op korte termijn willen we een stap maken van gemiddeld label B-huizen naar label A. Dat kan door nieuwbouw standaard uit te rusten met zonnepanelen. Het gaat in Gooi en Vechtstreek verder om bestaande huurwoningen. Van Parijs via Brussel naar Bussum. De wijkaanpak maakt het grote verschil. Daar kunnen we met alle partijen samenwerken en draagvlak creëren om onze plannen te realiseren. Goede voorlichting is heel belangrijk. 70% van de bewoners moet mee. We hebben ook de verenigingen van eigenaren nodig, net als huurders, kantoren en scholen. Samen ga je van gas los. Alles valt of staat met het enthousiasme van bewoners, meent Van der Burgt. Het begint met voorlichting, daaruit volgt bewustwording en inzicht. Meten is weten, door slimme keuzes te maken werken we naar gedragsverandering op duurzaam gebied. We hebben geen blauwdruk maar wel houvast aan het proces. We moeten inspireren, leren en in dialoog blijven. Innovatieve kansen benutten. Kortom, we moeten samen aan de slag.

12 Karen Arpad van provincie Noord-Holland en Kees Joustra van MRA Karen Arpad is programmamanager Transitie Energie en Grondstoffen bij de Provincie Noord-Holland. Zij vindt de regio een goed schaalniveau om de woningbouw te verduurzamen. Ze vraagt de aanwezigen om wat nodig is ook bij de provincie te agenderen. Kees Joustra is kwartiermaker regionaal programma energietransitie bij Metropoolregio Amsterdam (MRA). Van deze metropoolregio maakt Gooi en Vechtstreek deel uit. In de hele metropoolregio wonen 2,5 miljoen mensen. We staan dus voor een grootse opgave!

13 Nicolien van Vroonhoven, voorzitter stuurgroep Milieu en Duurzaamheid, namens regiogemeenten Nicolien van Vroonhoven kreeg vier jaar geleden duurzaamheid in haar portefeuille. Toen werkten we van blok naar blok, van straat naar straat, van buurt naar buurt. Nu gaat het veel gemakkelijker. Ik sta er niet meer alleen voor in het raadshuis, de gemeenteraad denkt breed mee. Het is een opgave van ons allemaal geworden. De burger moet ook mee in de energietransitie. Daar is mankracht voor nodig. Als gemeente heb je een spilpositie. Zo krijg je de boel in beweging en kun je de eindjes aan elkaar knopen. Ik ben ook heel blij met het onderzoek en de subsidie van de provincie. Dat helpt ons verder. Het is nu een kwestie om achter de voordeur te komen. Ik ben trots op het resultaat dat we samen bereikt hebben. Nu moeten we doorzetten. Ik hoop over drie jaar een wijk van het gas af te zien.

14 Ondertekening Alle betrokken partijen zetten hun handtekening om samen te werken aan de energietransitie in Gooi en Vechtstreek. De conferentie werd afgesloten met een energiemarkt. Hier kon iedereen met elkaar in gesprek gaan, kennis uitwisselen en genieten van een drankje en hapje.

15

16

17 Tekst: Annelies Kant, Kantekst.nl Foto s en lay-out: Rolf Resink, Hetismooiwerk.nl

Verslag Bijeenkomst Aardgasvrij wonen Stad en Lande en Bovenweg Maandag 14 januari 2019 Van uur Aanwezig: circa 70 personen

Verslag Bijeenkomst Aardgasvrij wonen Stad en Lande en Bovenweg Maandag 14 januari 2019 Van uur Aanwezig: circa 70 personen Verslag Bijeenkomst Aardgasvrij wonen Stad en Lande en Bovenweg Maandag 14 januari 2019 Van 20.00-21.55 uur Aanwezig: circa 70 personen Opening Wethouder Bert Rebel heet iedereen van harte welkom. De gemeente

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl

Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad. Hier komt tekst Joop Oude Lohuis. Utrecht.nl Energietransitie Utrecht: gebiedsgericht naar een aardgasvrije stad Hier komt tekst Joop Oude Lohuis Hier 22 mei komt 2017 ook tekst Van Globaal Doel naar Lokaal aan de Slag Klimaatakkoord Parijs In 2050

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Samen naar een duurzaam verwarmde gebouwvoorraad zonder aardgas. Hans Schneider (Liander) programma

Samen naar een duurzaam verwarmde gebouwvoorraad zonder aardgas. Hans Schneider (Liander) programma Samen naar een duurzaam verwarmde gebouwvoorraad zonder aardgas Hans Schneider (Liander) programma Alliander en de warmtetransitie Verantwoord van het aardgas af, op naar een nieuwe (lokale) warmtevoorziening

Nadere informatie

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Waarom zijn we bijeen? Verduurzaming energievoorziening Samenwerking om de NL ambitie te verwezenlijken Samenwerking vanaf de start van initiatieven Draagvlak

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving

Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving Position Paper voor het Rondetafelgesprek over het Ontwerp-Klimaatakkoord de tafel Gebouwde Omgeving 25 maart 2019 Pagina 2 van 5 Ingrijpende veranderingen voor het Nederlandse energienet De energietransitie

Nadere informatie

Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken. Ingrid Giebels

Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken. Ingrid Giebels Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken Ingrid Giebels 1-11-2018 Voor wie? Regio, gemeenten, woningbouwcorporaties in Noord-Holland Voor wat? Aardgasvrij, en energiebesparing Hoe? Faciliteren, aanjagen en

Nadere informatie

MANIFEST Duurzaam Den Haag

MANIFEST Duurzaam Den Haag MANIFEST 2018-2028 Duurzaam Den Haag Duurzaam Den Haag Manifest 2018-2028 De uitdaging van de aarde is de uitdaging van Den Haag De 21ste eeuw stelt ons voor grote nieuwe uitdagingen. Klimaatverandering

Nadere informatie

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden,

Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant. Geachte bestuursleden, Onderwerp Regionale Energiestrategie (RES) regio Noordoost-Brabant Geachte bestuursleden, De decentrale overheden (gemeenten, waterschappen en provincies) werken vanaf het najaar 2018 in 30 regio s aan

Nadere informatie

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Programma 20:00-20:05 Welkom door Elfriede Boer (Werkzaak) 20:05-20:20 Het hoe en waarom van de Regionale Energiestrategie

Nadere informatie

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018 Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot Regionale Energiestrategie NHN Katowice 4 december 2018 Het Klimaatakkoord in wording 49% minder CO2 in 2030 t.o.v. 1990 Zomer 2018

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

MANIFEST Stichting Duurzaam Den Haag

MANIFEST Stichting Duurzaam Den Haag MANIFEST 2018 2028 Stichting Duurzaam Den Haag Manifest 2018-2028 De uitdaging van de aarde is de uitdaging van Den Haag De 21 ste eeuw stelt ons voor grote nieuwe uitdagingen. Klimaatverandering zorgt

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht

Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht Position paper Regietafel Energietransitie Utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Hieronder treft u informatie over de Regietafel

Nadere informatie

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018

Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Aardgasvrij én democratisch? Dag van de Lokale Democratie, 16 november 2018 Merel Ooms, Saskia Buitelaar (Platform31), Angelina Scalzo (gemeente Haarlem) Wat gaan we doen? Nederland naar aardgasvrije wijken

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Energieneutraal Krimpen aan den IJssel. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Energieneutraal Krimpen aan den IJssel. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Energieneutraal Krimpen aan den IJssel Te besluiten om 1. De ambitie vast te stellen om in 2050 als Krimpen aan den IJssel energieneutraal te zijn. 2. Een stappenplan op te stellen

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor 2019-2022 Wij zijn woningcorporatie Het Gooi en Omstreken Wij verhuren op dit moment ruim 8.300 woningen in Hilversum, Blaricum, Laren, Wijdemeren, Gooise

Nadere informatie

De Alliantie Manager Partnerships & Innovatie. 5 maart 2019

De Alliantie Manager Partnerships & Innovatie. 5 maart 2019 De Alliantie Manager Partnerships & Innovatie 5 maart 2019 Manager Partnerships & Innovatie Wat ga je doen? Je wordt een belangrijke spil in het toekomstbestendig maken van 54.000 woningen bij één van

Nadere informatie

Regionale Energiestrategie NHZ

Regionale Energiestrategie NHZ Regionale Energiestrategie NHZ Het Klimaatakkoord in wording 49% minder CO2 in 2030 t.o.v. 1990 Zomer 2018 doorrekening Najaar 2018 uitwerking Voorjaar 2019 Ondertekening = start RES Wat staat er in een

Nadere informatie

FACTCHECKER OVER MORGEN

FACTCHECKER OVER MORGEN FACTCHECKER OVER MORGEN De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. De hoogste tijd om in beweging te komen. Werk te maken van de leefbare stad, van elektrisch

Nadere informatie

Energietransitie: wijkgerichte aanpak voor Gemeenten

Energietransitie: wijkgerichte aanpak voor Gemeenten Energietransitie: wijkgerichte aanpak voor Gemeenten Paul Dielissen bbn adviseurs - P.Dielissen@bbn.nl Coen Vos - gemeente Breda - cjm.vos@breda.nl Programma 1. Voorstellen 2. Opgave internationaal en

Nadere informatie

Klankbordgroep aardgasvrij wonen

Klankbordgroep aardgasvrij wonen Klankbordgroep aardgasvrij wonen 1 e bijeenkomst klankbordgroep: Delen plan voor de komende periode Input vragen op het stappenplan Maandag 11 maart 2019 Programma 19.30 uur: Aftrap met korte terugblik

Nadere informatie

Kansenstudie Aardgasloos Purmerend

Kansenstudie Aardgasloos Purmerend Kansenstudie Aardgasloos Purmerend 6 december 2016 Friso Waagmeester Peter Heijboer Transitie naar aardgasloos 1. Aanleiding en achtergronden 2. De Opgave van Purmerend 3. Scenario-analyses 4. Conclusies

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken DOORBRAAKPROJECT ICT EN ENERGIE Routekaart doorbraakproject ICT en Energie Ministerie van Economische Zaken Rapport nr.: 14-2884 Datum: 2014-10-15 SAMENVATTING ROADMAP Het kabinet wil dat de uitstoot van

Nadere informatie

Aedes, Roadshow Routekaart CO2 neutraal

Aedes, Roadshow Routekaart CO2 neutraal VTW Regiobijeenkomsten Aedes, Roadshow Routekaart CO2 neutraal Dolf Neilen, Maarten Georgius, Nanda Deen, Marlou Boerbooms Presentatie Aedes 1. Opgave sector - afspraken, Woonagenda en focus 2. Roadshow

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij

Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij Versie december 2016, opgesteld door de gemeente Haarlem Een aardgasvrije stad waarom is dat nodig? Het is een noodzakelijke stap om de opwarming

Nadere informatie

Naar een duurzame woningportefeuille. Guido van de Wijgert Programmamanager Duurzaamheid 8 november 2018

Naar een duurzame woningportefeuille. Guido van de Wijgert Programmamanager Duurzaamheid 8 november 2018 Naar een duurzame woningportefeuille Guido van de Wijgert Programmamanager Duurzaamheid 8 november 2018 Agenda Inleiding Duurzaamheid binnen Staedion Naar een strategische aanpak We zijn nog niet klaar..

Nadere informatie

Routekaart Energietransitie procesafspraken

Routekaart Energietransitie procesafspraken Routekaart Energietransitie procesafspraken Energiebesparing en transformatie van gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie en landbouw & landgebruik Samenwerking met inwoners(initiatieven), ondernemers

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Position paper regietafel energietransitie utrecht

Position paper regietafel energietransitie utrecht Position paper regietafel energietransitie utrecht februari 2017 position paper regietafel energietransitie utrecht 2/6 Regietafel Energietransitie Utrecht Dit document beschrijft de opzet van de Regietafel

Nadere informatie

Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL

Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL De energetische MJOP Welkom namens Essent en GEAS Sander Leenders Directeur Energie+, innogy NL 2 Vier megatrends waar we als energiebedrijf op inspelen Decarbonisatie Decentralisatie Digitalisering Democratisering

Nadere informatie

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bedrijven en inwoners zijn doordrongen van dit feit. Gemeenten

Nadere informatie

Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve

Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve Welkom Samen naar een klimaatneutraal Mariahoeve 1 29 maart 2018 Deze presentatie Doel bijeenkomst: toelichten en dialoog Ambities gemeente Den Haag Waarom Mariahoeve als pilotwijk Wat willen we bereiken

Nadere informatie

Haarlem aardgasvrij Margreet van der Woude Team Duurzaamheid - Gemeente Haarlem Januari Garenkokerskwartier

Haarlem aardgasvrij Margreet van der Woude Team Duurzaamheid - Gemeente Haarlem Januari Garenkokerskwartier Haarlem aardgasvrij 2040 Margreet van der Woude Team Duurzaamheid - Gemeente Haarlem Milieu@Haarlem.nl Januari 2018 @ Garenkokerskwartier 2 Aardgasvrij wonen Aardgasvrij wonen. Waarom? Haarlem Aardgasvrij

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Nieuwbouw aardgasvrij. Akkoord 26 juni 2018

Nieuwbouw aardgasvrij. Akkoord 26 juni 2018 Nieuwbouw aardgasvrij Akkoord 26 juni 2018 Sectortafel Gebouwde omgeving Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij 2 6-7-2018 Nieuwbouw zonder aardgas: klaar voor de toekomst Nederland gaat de komende decennia van

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z15884

Nadere informatie

ENERGIETRANSITIE NAAR GASLOZE WIJKEN

ENERGIETRANSITIE NAAR GASLOZE WIJKEN ENERGIETRANSITIE NAAR GASLOZE WIJKEN 1 WIE IS ATRIVÉ? Adviesbureau op het gebied van Wonen Woningcorporaties & gemeente/overheid Duurzaamheid: -Proces- en projectmanagement Grootschalige uitrol (zonnepanelen),

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken T.a.v. minister H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum Contactpersoon Maarten Eeke van der Veen Doorkiesnummer (033) 450 73 29 E-mail M.vanderveen@eigenhuis.nl

Nadere informatie

Omdat er veel vragen over binnenkomen bij de VNG hebben we deze hieronder geplaatst en van een antwoord voorzien.

Omdat er veel vragen over binnenkomen bij de VNG hebben we deze hieronder geplaatst en van een antwoord voorzien. MEMO Onderwerp : Vragen en antwoorden op de Gaswet in de Chw Van : Maarten Engelberts, Richard van Vliet Aan : Tweede Kamer Datum : 12 december 2018 Op 13 december is het debat over de Transitiewet. Voluit

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, en Partijen, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister; De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, CONVENANT GROOTSCHALIGE

Nadere informatie

Berkum Energieneutraal Welkom!

Berkum Energieneutraal Welkom! Berkum Energieneutraal 2025 Welkom! 30 oktober 2018 Doelstelling voor vanavond U informeren over: Waar staan we met ons project? Wat is er de afgelopen periode gebeurd? Hoe gaan we verder? We gaan in op

Nadere informatie

PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet

PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet PROCES TRANSITIEVISIE WARMTE TIEL; inhoud, planning en inzet Gericht aan: partijen van de Warmtetafel Tiel, te weten gemeente Tiel, woningcorporatie Kleurrijk Wonen, woningcorporatie SCW, netbeheerder

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij

Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij Vragen en antwoorden over Haarlem richting aardgasvrij Versie maart 2017, opgesteld door de gemeente Haarlem Een aardgasvrije stad waarom is dat nodig? Het is een noodzakelijke stap om de opwarming van

Nadere informatie

Utrecht maakt een punt van Aardgasvrij

Utrecht maakt een punt van Aardgasvrij Utrecht maakt een punt van Aardgasvrij AANLEIDING Klimaatakkoord Parijs In 2050 is onze energievoorziening CO2-neutraal Energieagenda Nederland Reductie van het gebruik van fossiele energie, tot dichtbij

Nadere informatie

ENERGIECAFÉ. Aardgasvrije wijken 28 januari 2019

ENERGIECAFÉ. Aardgasvrije wijken 28 januari 2019 ENERGIECAFÉ Aardgasvrije wijken 28 januari 2019 AGENDA Inleiding Presentatie Eline van den Ende (HVC) Aanvullende informatie Peter Verheggen (Gemeente Zoetermeer) Discussietafels Afsluiting DEZo Burgerinitiatief,

Nadere informatie

Programma Duurzaamheid

Programma Duurzaamheid Programma Duurzaamheid Duurzaamheid is een doel voor ons allemaal. In onze rol als werkgever, werknemer, burger, sporter, (groot)ouder kunnen we mee doen. De gemeente focust zich op drie aandachtsgebieden:

Nadere informatie

Van Energiebesparen naar CO2-neutraal

Van Energiebesparen naar CO2-neutraal 17 mei 2017, SP Eindhoven Van Energiebesparen naar CO2-neutraal Kans en bedreigingen in de huursector Jaap van Leeuwen (Woonbond) Klimaatontwikkeling: Gemiddelde temperatuur in 2017 tov gemiddelde 1950-1980

Nadere informatie

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD EEN De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst! Met de huidige discussies kunt u zich afvragen

Nadere informatie

Transitievisie Warmte. voor gemeenten

Transitievisie Warmte. voor gemeenten Transitievisie Warmte voor gemeenten Het is tijd De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. Je weet dat het de hoogste tijd is om in beweging te komen. Werk

Nadere informatie

Transitievisie Warmte. voor gemeenten

Transitievisie Warmte. voor gemeenten Transitievisie Warmte voor gemeenten Het is tijd De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. Je weet dat het de hoogste tijd is om in beweging te komen. Werk

Nadere informatie

4 oktober Utrecht

4 oktober Utrecht 4 oktober 2017 Utrecht 1 Waarom een RES? 1. Verantwoordelijkheid energietransitie wordt voor een belangrijk deel bij gemeenten gelegd. Maar ze hebben beperkte grip. 2. Praten over energietransitie betekent

Nadere informatie

Samen omschakelen. Loes Hoefnagers, Stagiair, Strategie & Innovatie, Assetmanagement Oeds Kuipers, Relatiemanager Strategie & Omgeving

Samen omschakelen. Loes Hoefnagers, Stagiair, Strategie & Innovatie, Assetmanagement Oeds Kuipers, Relatiemanager Strategie & Omgeving Samen omschakelen Loes Hoefnagers, Stagiair, Strategie & Innovatie, Assetmanagement Oeds Kuipers, Relatiemanager Strategie & Omgeving Klimaatverandering Stimulans duurzame energie opwek Afbouwen fossiele

Nadere informatie

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017

Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein Datum 08 augustus 2017 Gemeenteraad 2017-272 Onderwerp Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040 Datum 08 augustus 2017 Raadsvoorstel Afdeling Ruimtelijk Domein Portefeuillehouder mr. ing Peter W.M. Snoeren Onderwerp Routekaart

Nadere informatie

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Zuid-Holland

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Zuid-Holland Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Zuid-Holland Ondergetekenden 1. Gemeente XXX, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw XXXXX, wethouder, handelend namens de Burgemeester, ter uitvoering van het besluit van

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

hierna samen te noemen: Partijen;

hierna samen te noemen: Partijen; CONVENANT GROOTSCHALIGE PROEFTUIN MET EEN AARDGASVRIJE WIJK Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan,

Nadere informatie

Regio Stedendriehoek

Regio Stedendriehoek Regio Stedendriehoek 1 Energieneutrale regio Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen Netbeheer en Duurzame Gebiedsontwikkeling Pieter van der Ploeg, Alliander

Nadere informatie

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft Klimaatneutrale gemeenten Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw .NE Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Ondergetekenden 1. Gemeente XXX, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw XXXXX, wethouder, handelend namens de Burgemeester, hierna te noemen : "Gemeente"; 2. Provincie

Nadere informatie

Partijen, hierna samen te noemen: Partijen;

Partijen, hierna samen te noemen: Partijen; CONVENANT GROOTSCHALIGE PROEFTUIN MET EEN AARDGASVRIJE WIJK Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrjksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan,

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven

Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Naar een klimaatneutrale energievoorziening voor Eindhoven Marnix Vlot voorzitter 040energie marnix.vlot@040energie.nl 1 Website Jan. 2014 2 040energie kenmerken Doel: help inwoners van Eindhoven hun energiegebruik

Nadere informatie

Op naar een Aardgasvrije Hilversumse Meent. Presentatie plan De eerste inzichten hebben we in juni gedeeld tijdens een drukbezochte

Op naar een Aardgasvrije Hilversumse Meent. Presentatie plan De eerste inzichten hebben we in juni gedeeld tijdens een drukbezochte Welke mogelijkheden zijn er voor de Hilversumse Meent om in 2030 van het aardgas af te gaan en andere energiebronnen te gebruiken? Die vraag staat centraal in het plan waar de Werkgroep Hilversumse Meent

Nadere informatie

De noodzaak voor geïntegreerd ontwerpen en plannen van de energietransitie in de stad

De noodzaak voor geïntegreerd ontwerpen en plannen van de energietransitie in de stad De noodzaak voor geïntegreerd ontwerpen en plannen van de energietransitie in de stad Delft, 9 maart 2018 Sander Fijn van Draat, Mark Jurjus, Hans Schneider Beheert het netwerk voor gas en stroom Inhoudsopgave

Nadere informatie

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Energietop. Achtergrond. De cijfers. Programma energietop

INTRODUCTIE. Energietop. Achtergrond. De cijfers. Programma energietop VERSLAG ENERGIETOP INTRODUCTIE Energietop Op 11 en 12 juni organiseerde de gemeente Kampen een Energietop. Waar inwoners, ondernemers, initiatieven, raadsleden en experts met elkaar in gesprek zijn geweest

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren,

Partijen, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, en handelend in haar hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister; De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw drs. K.H. Ollongren, Partijen, CONVENANT GROOTSCHALIGE

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Gemeenteraad. Motie. Datum : 30 juni : ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen. : Duurzaamheid in Hoogeveen

Gemeenteraad. Motie. Datum : 30 juni : ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen. : Duurzaamheid in Hoogeveen Gemeenteraad Motie Datum : 30 juni 2016 Fractie Onderwerp : ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen : Duurzaamheid in Hoogeveen De raad van de gemeente Hoogeveen in vergadering bijeen op 30 juni 2016, Constateert

Nadere informatie

BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE

BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE Op weg naar aardgasloos wonen in de Matenhoeve MAANDAG 28 JANUARI 2019 WETHOUDER MARK SANDMANN WELKOMSTWOORD PROGRAMMA Welkom De Maten Toekomstbestendig Pauline Tiecken Wat

Nadere informatie

Haarlemmermeers akkoord

Haarlemmermeers akkoord Haarlemmermeers akkoord of met regio? Pieter van der Ploeg Alliander 1 Alliander is van jou 2 Alliander is van jou 3 energietransitie 3 tenminste motieven 4 energietransitie onafhankelijk 5 energietransitie

Nadere informatie

Naar aardgasvrije wijken. 19 mei 2017 Saskia Tegnell

Naar aardgasvrije wijken. 19 mei 2017 Saskia Tegnell Naar aardgasvrije wijken 19 mei 2017 Saskia Tegnell Internationale beweging in de energietransitie Internationale uitdagingen op gebied van klimaat en energie inmiddels alom onderschreven Duurzaamheid

Nadere informatie

Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken. Coen Bernoster

Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken. Coen Bernoster Klimaatakkoord: Kijkje in de keuken Coen Bernoster 19-7-2018 Voor wie? Regio, gemeenten, woningbouwcorporaties in Noord-Holland Voor wat? Aardgasvrij, duurzame bedrijventerreinen en energiebesparing Hoe?

Nadere informatie

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector Groeiplan voor warmte een initiatief van provincies, gemeenten en sector 27 november 2015 De Provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, en Limburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenten

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIETRANSITIE WATERSCHAPPEN

DUURZAME ENERGIETRANSITIE WATERSCHAPPEN DUURZAME ENERGIETRANSITIE WATERSCHAPPEN Energie afspraken, laatste ontwikkelingen, kansen en uitdagingen Rafaël Lazaroms Coördinator Team Energie Unie van Waterschappen KLIMAATTOP PARIJS 2015 MONDIAAL

Nadere informatie

Gebouwde Omgeving. Joop oude Lohuis, Leonie Jansen, Annemie Loozen

Gebouwde Omgeving. Joop oude Lohuis, Leonie Jansen, Annemie Loozen Gebouwde Omgeving Joop oude Lohuis, Leonie Jansen, Annemie Loozen Citaten Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Nationaal klimaat- en energieakkoord met doelstellingen voor lange termijn (2030) Per regio

Nadere informatie

DUURZAME WARMTEVOORZIENING

DUURZAME WARMTEVOORZIENING DUURZAME WARMTEVOORZIENING Wijk van de Toekomst Xandra van Lipzig Pauline Tiecken ledenvergadering Zuidoost 20190423 Locatie: wijkcentrum De Stolp, Violierenplein 101. 24/4/19 Inhoud Verzoek om scenario

Nadere informatie

LeidenPanel. Energiegebruik. BELEIDSONDERZOEK I I

LeidenPanel. Energiegebruik. BELEIDSONDERZOEK I I LeidenPanel Energiegebruik BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding De gemeente Leiden werkt aan een warmtevisie. Om te peilen hoe inwoners omgaan met

Nadere informatie

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw

Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw Ondergetekenden 1. Gemeente XXX, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw XXXXX, wethouder, handelend namens de Burgemeester, hierna te noemen : Gemeente ; 2. Provincie XXX,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden RES Noord-Holland Noord (versie )

Vragen en antwoorden RES Noord-Holland Noord (versie ) Vragen en antwoorden RES Noord-Holland Noord (versie 18-06-2019) De kernboodschap De energietransitie is een opgave, ambitie en onze toekomst. Iedereen kan meedoen. We bundelen onze krachten. De mogelijkheden

Nadere informatie

vicepunt23 januari 2017Rapport Servicepunt sjabloon Jaarplan 2017 Servicepunt

vicepunt23 januari 2017Rapport Servicepunt sjabloon Jaarplan 2017 Servicepunt vicepunt23 januari 2017Rapport Servicepunt sjabloon Jaarplan 2017 Servicepunt Colofon Publicatie Titel: Jaarplan 2017 Servicepunt Auteur: Servicepunt Duurzame Energie Contactpersoon: Ingrid Giebels Datum:

Nadere informatie

groene warmte Afscheid van stookolie en aardgas

groene warmte Afscheid van stookolie en aardgas groene warmte Afscheid van stookolie en aardgas Bond Beter Leefmilieu, oktober 2017 Benjamin Clarysse DANK AAN Sara Van Dyck en Mike Desmet voor bronnen of tekstsuggesties. VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Danny

Nadere informatie