Hierna geven wij puntsgewijs onze reactie aangaande de in het consultatiedocument NV NOCLAR gestelde consultatie-vragen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hierna geven wij puntsgewijs onze reactie aangaande de in het consultatiedocument NV NOCLAR gestelde consultatie-vragen:"

Transcriptie

1 ACCON AVM ACCOUNTANTS B.V. KVK NUMMER MEANDER 725 POSTBUS EB ARNHEM TEL FAX DATUM 23 maart 2018 KENMERK KCA BEHANDELD DOOR drs. W.H. (Wim) Marijs RA M.C. (Marcel) van Capelle MSc RA BETREFT Reactie accon avm accountants b.v. betreffende Consultatie NV NOCLAR Geachte heer, mevrouw, Graag maken gebruik van de gelegenheid te reageren op de Consultatie NV NOCLAR en de hierbij behorende stukken: Consultatiedocument NV NOCLAR Nadere voorschriften NOCLAR consultatieversie Toelichting NV NOCLAR consultatieversie Consultatiedocument Aanpassing NV COS excl n.a.v. NOCLARconsultatieversie Vertaling herziene Standaard 250 en aanpassing NV COS excl incl. 3850N en 4400N consultatieversie Consultatiedocument Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten februari 2018 Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten februari 2018 Herziene NBA-handreiking 1136 inzake Standaard 4410 consultatieversie schoon Herziene NBA-handreiking 1136 inzake Standaard 4410 consultatieversie met wijzigingen zichtbaar Hierna geven wij puntsgewijs onze reactie aangaande de in het consultatiedocument NV NOCLAR gestelde consultatie-vragen: 1. Kunt u aangeven of de NV NOCLAR doelmatig en uitvoerbaar zijn? Het helpt ons als u uw mening onderbouwt. Doelmatigheid a. Kunnen accountants door het toepassen van de NV NOCLAR een voldoende bijdrage leveren aan het naar behoren afhandelen van een relevante niet-naleving door de eigen organisatie of cliënt? Tot accon avm adviseurs en accountants behoren de navolgende vennootschappen: accon avm groep b.v., accon avm accountants b.v., accon avm belastingadvies b.v., accon avm agro bedrijfsadvies b.v., accon avm branche advies b.v., accon avm corporate finance b.v., accon avm juridisch advies b.v., accon avm subsidie advies b.v., accon avm werkgeversservice b.v. Op onze dienstverlening en/of andere rechtshandelingen zijn steeds de algemene voorwaarden van accon avm van toepassing, waarin een beperking van aansprakelijkheid is opgenomen. Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer en zullen op eerste verzoek kosteloos aan u worden toegezonden. Tevens kunt u de algemene voorwaarden via onze website raadplegen. Bezoek ook onze website voor meer informatie over onze dienstverlening, onze mensen en onze ambities.

2 pagina 2/7 Wij hebben de volgende observaties bij de Consultatie Nadere voorschriften handelswijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (NV NOCLAR) en die ons inziens een nadere duiding dan wel aanpassing behoeven: Fundamenteel beginsel: vakbekwaamheid en zorgvuldigheid beter verankeren in NV NOCLAR Artikel 6 lid 1: Wordt met de nu voorgestelde tekst niet een cultuur van te snel en zelfstandig melden gecreëerd? Eén van de fundamentele beginselen van het accountantsberoep is immers vakbekwaamheid en zorgvuldigheid (artikel 2 sub d en de artikelen VGBA). Moet niet worden benadrukt de mogelijkheden tot het voeren van onderling overleg dan wel het inwinnen van juridisch en/of ander extern advies en met als doel het in gezamenlijkheid ondanks de ongedeelde verantwoordelijkheid van de accountant maken van de juiste, volledige en relevante over- en afwegingen. Ons inziens zou artikel 6 lid 1 op dit punt moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld als volgt: Indien het niet passend wordt geacht de juridisch adviseur van de entiteit te raadplegen of indien de accountant niet tevreden is met het advies dat is verstrekt door de juridisch adviseur, kan de accountant het passend achten op een vertrouwelijke basis anderen binnen de accountantseenheid, een accountantseenheid die deel uitmaakt van het netwerk, een beroepsorganisatie of de juridisch adviseur van de accountant te raadplegen over de vraag of er sprake is van een schending van een wet of regel, met inbegrip van de mogelijkheid van fraude, wat de mogelijke juridische gevolgen daarvan kunnen zijn, en welke verdere actie de accountant eventueel zou moeten ondernemen. (dit ontleend aan (de voorgestelde te wijzigen) standaard 250.A22). Daarnaast ontbreekt in dit kader een aanwijzing aan de accountant zoals bijvoorbeeld: In deze omstandigheden kunnen de kwesties die worden overwogen door de accountant complex zijn en de accountant kan het passend achten juridisch advies in te winnen. (dit ontleend aan (de voorgestelde te wijzigen) standaard 250.A21). En zie ook standaard 240.A66. Fundamenteel beginsel: vertrouwelijkheid beter adresseren Artikel 6 lid 2: Druist de nu voorgestelde tekst niet in tegen artikel 16 lid e VGBA. Het heeft vastgesteld impliceert het verkrijgen van de beschikking over gegevens met een vertrouwelijk karakter van een andere accountant over dezelfde organisatie. Ons inziens zou artikel 6 lid 2 overeenkomstig het uitgangspunt van inlichtingen inwinnen moeten worden geformuleerd.

3 pagina 3/7 Bescherming melder onvoldoende geborgd Artikel 7 lid 1-3 en artikel 11 lid 1-2: Waarom is ervoor gekozen om in de formulering van de artikelen 7 lid 1-3 en 11 lid 1-2 geen rekening te houden met de bescherming van degene die meld? De mogelijkheid tot geanonimiseerd melden noch het niet geanonimiseerd melden bij een hiervoor afzonderlijk binnen de (accountants)organisatie aangewezen functionaris wordt niet voorgeschreven. Accountant in senior-positie Om de accountant in senior-positie de mogelijkheid te geven om de in artikel 8 genoemde maatregelen te nemen is naar onze mening meer richtlijnen nodig wie in welke situatie mag of moet handelen en welke middelen deze daarvoor krijgt om deze maatregelen af te dwingen. Communicatie over relevante niet-naleving inzake groepscontroles Artikel 9 en 15: De artikelen 9 en 15 impliceren dat uitkomsten van opdrachtgerichte kwaliteitstoetsingen, interne kwaliteitstoetsingen en/of kwaliteitstoetsingen van toezichthoudende instanties/ andere organisaties bij component- en groepsaccountants waar sprake is van relevante niet-naleving met elkaar worden uitgewisseld. Is dit een beoogde doorwerking van dit artikel? En in hoeverre kan een component- of groepsaccountant zich hierbij beroepen op artikel 4 lid 3? Benadrukking NV NOCLAR van toepassing op controle-opdrachten en niet-controleopdrachten Artikel 16: Artikel 16 gaat uit van een controle-opdracht. Is het toepassingsbereik niet breder gelet op het zijn van een nadere uitwerking van de in de VGBA opgenomen principes en strekt deze niet ook tot: Opdrachten tot beoordeling van historische financiële informatie Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden Zie ook art. 17 lid 2 VGBA en zou niet ook in dit kader moeten worden opgenomen c.q. een niet-controleopdracht? In het document Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) / Standaard 250 Het in aanmerking nemen van wet- en regelgeving bij een controle van financiële overzichten en wijzigingen in andere standaarden wordt immers ook ingegaan voormelde standaarden. Primaire verantwoordelijkheid verantwoordelijke partij Wij hebben begrip voor de prominente door het maatschappelijk verkeer aan de accountant in dit kader toegeschreven rol/ taak. De primaire

4 pagina 4/7 verantwoordelijkheid voor het naleven van relevante wet- en regelgeving is echter gelegen bij de verantwoordelijke partij, de met governance belaste personen, het management en de hierbij werkzame personen. Dit vergt ook vanuit het beroep communicatie met verantwoordelijke partijen. Uitvoerbaarheid: b. Passen de voorgeschreven stappen bij de mogelijkheden die een accountant gewoonlijk heeft om anderen binnen de eigen organisatie of de cliënt ertoe te bewegen een relevante niet-naleving in behandeling te nemen of de cliënt ertoe te bewegen een relevante niet-naleving in behandeling te nemen en naar behoren af te handelen of zelfs te voorkomen? Wij zijn van mening dat hierbij vertrouwelijkheid een belangrijk element is. In een aantal stappen wordt aangegeven dat een informatieplicht bestaat aan andere accountants die bij een cliënt of eigen organisatie betrokken zijn en rekening houdende met een eventuele verbodsbepaling hiertoe in geval van een wet- en/of regelgevend voorschrift. Bij deze stappen waar een verbodsbepaling in geval van een wet- en/of regelgevend voorschrift niet speelt dient het aspect van (doorbreking van) vertrouwelijkheid/ geheimhouding nog nader te worden uitgewerkt. In de (voorgestelde te wijzigen) standaard 210 Overeenkomen van de voorwaarden van controleopdrachten is hier in 210.A24 reeds op voorgesorteerd. Wij zijn van mening dat een nadere uitwerking in bijvoorbeeld een NBA-handreiking op dit punt gewenst is. c. Worden daartoe de juiste stappen voorgeschreven? Naar onze mening worden de juiste stappen voorgeschreven.

5 pagina 5/7 d. Zijn andere stappen meer aangewezen? In onze reactie op vraag 1a hebben aangegeven dat in NV NOCLAR de fundamentele beginselen: vakbekwaamheid en zorgvuldigheid moeten worden verankerd.. e. Ontbreken stappen? Ons inziens zou nog expliciet aandacht moeten worden geschonken aan de zorgplicht van accountantsorganisaties voor het periodiek opleiden en scholen van de medewerkers van haar organisatie. Naast actualiteiten relevante wet- en regelgeving gaat dit ook in op gedrag en culturele aspecten rondom wat, wanneer en door wie te melden. 2. Kunt u zich vinden in voorgestelde ingangsdatum? Wij kunnen ons in beginsel vinden in de voorgestelde ingangsdatum. Echter stellen wij ons de vraag waarom er bij de voorgestelde ingangsdatum NV NOCLAR van 1 januari 2019 niet is aangesloten bij de ingangsdatum van de voorgestelde gewijzigde NV COS, zijnde verslagjaren die aanvangen op of na 15 december 2018? En waarom is er niet geopteerd voor het bieden van de mogelijkheid tot vervroegde toepassing? Dit mede gezien de ingangsdatum van de NVKS per 1 januari De voorstellen voor het overgangsrecht gaan er vanuit dat de wijzigingen in de NV COS ook van toepassing zijn op een niet-naleving die vóór 1 januari 2019 geconstateerd wordt maar pas na die datum is afgehandeld (derde bullet). Voor ziet u problemen bij deze overgangsbepaling? Wij zien geen problemen bij deze overgangsregeling, NV NOCLAR is immers een nadere uitwerking van de principes zoals opgenomen in de VGBA. De voorgestelde overgangsregeling is voldoende duidelijk. En zie verder de door ons geformuleerde vragen bij vraag 2 in reactie op uw Consultatie NV NOCLAR. 4. Helpen de NOCLAR stappenplannen u bij het begrijpen van de NV NOCLAR en naar verwachting ook bij het toepassen van de NV NOCLAR in de praktijk? De stappenplannen helpen bij begrijpen en toepassen van NV NOCLAR. De stappenplannen geven schematisch en duidelijk de benodigde stappen in het kader van NV NOCLAR weer. Deze visualisatie helpt NV NOCLAR beter te begrijpen en uit te leggen en te implementeren binnen de eigen organisaties maar ook naar cliënten/ het maatschappelijk verkeer toe.

6 pagina 6/7 Wel hebben wij nog een opmerking bij de NOCLAR stappenplannen, namelijk dat het ons inziens aanbevelingswaardig is om hierin een addendum op te nemen met interactieve verwijzingen/ hyperlinks naar de relevante wet- en regelgeving alsmede de internetsites van relevante meldingsinstanties. In de voorgestelde te wijzigen standaard 250.A6 zijn voorbeelden van wet- en regelgeving opgenomen en waar vanuit de NOCLAR stappenplannen een koppeling kan worden gemaakt met e hiermee samenhangende meldingsinstanties/ -portals 5. Heeft u andere opmerkingen bij de NV NOCLAR, de toelichting of de NOCLAR stappenplannen? Voor andere opmerkingen zie de door ons geformuleerde reacties bij de vragen 1-4 en hierna in reactie op uw Consultatie NV NOCLAR. Een belangrijk aandachtspunt is het gelet op de omvang en complexiteit van de verschillende wet- en regelgeving of niet vanuit de beroepsorganisatie accountantsorganisaties op dit punt beter zouden moeten dan wel kunnen worden gefaciliteerd om haar rol in het publiek belang in dit kader adequaat op te kunnen pakken. Voorgestelde te wijzigen standaard 250 Paragraaf 8: Zou niet-naleving niet juist relevante niet-naleving moeten zijn om consistent te zijn met NV NOCLAR? Dit heeft een doorwerkend effect op andere artikelen in standaard 250. Hetgeen nu gehanteerd is weliswaar duidelijk en sluit aan met definitie van relevante niet-naleving maar consistentie is ons inziens beter. Paragraaf 26-28: In deze paragrafen is niet opgenomen de tenzij-bepaling namelijk:, tenzij op dit op grond van wet- of regelgeving verboden is (wel in 250.A27). Is dit omdat dit punt aan bod komt in standaard 705 Aanpassingen in het oordeel in de controleverklaring van de onafhankelijke accountant? onder.23 of in standaard 706 Paragrafen ter benadrukking van bepaalde aangelegenheden en paragrafen over overige aangelegenheden in controleverklaring van de onafhankelijke accountant onder.10. Dit is niet in lijn met de in andere artikelen opgenomen tenzij-bepaling w.o. het communiceren en rapporteren van geïdentificeerde over vermoede niet-naleving en die ook voorkomt in standaard 260 Communicatie met de met governance belaste personen. Paragraaf 30 sub b: Ontbreekt in dit kader niet de documentatie-vereisten rondom de getrokken conclusies naar aanleiding van gevoerde besprekingen met het management en de met governance belast personen. Als ook de koppeling met de evaluatie van de integriteit van zowel het management als de met governance belaste personen uit hoofde van standaard 240 De

7 pagina 7/7 verantwoordelijkheden van de accountant mbt fraude in het kader van een controle van financiële overzichten. Deze uitbreiding is als zodanig ook opgenomen in standaard 240.8a. Overige Wij willen u vragen de voorgestelde te wijzigen standaard 250 nog te voorzien van een integrale check op juistheid grammatica, typefouten, correct (door)lopende zinnen, etc. Opmerkingen hierbij maar deze niet in onze consultatiereactie nader in detail uitgewerkt. Dit geldt evenzo voor de andere documenten als onderdeel van de Consultatie NV NOCLAR. Met betrekking tot de consultatiedocumenten met betrekking tot wijziging van Standaard 4410 en NBA-handreiking 1136 hebben wij geen opmerkingen. De wijzigingen zijn duidelijk en volgen uit invoering van NVKS en NV NOCLAR. Wel wordt aangegeven dat de gewijzigde Standaard 4410 ingaat op het moment dat NV NOCLAR van kracht wordt. Echter er zijn een aantal zaken die verband houden met de NVKS die al per 1 januari 2018 van kracht zijn. De vraag hierbij is of het daardoor niet beter is de wijzigingen in 2 delen in te voeren, zodat Standaard 4410 en NBA-handreiking 1136 aansluiten op de NVKS. Hoogachtend, accon avm accountants b.v. en accon avm controlepraktijk b.v. Namens deze: Kenniscentrum Accountancy Accon avm

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 23 maart 2018 Consultatiedocument Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Consultatieperiode

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking 1136 09 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 30 maart 2018 Consultatiedocument Inhoudsopgave

Nadere informatie

T: +31 (0) E: Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA,

T: +31 (0) E:   Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA, T: +31 (0)13 466 62 22 E: BVT@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Bureau Vaktechniek Postbus 208, 5000 AE Tilburg Prof. Cobbenhagenlaan 95, 5037 DB Tilburg Nederland NBA, Adviescollege voor Beroepsreglementering

Nadere informatie

NBA Het Bestuur Postbus AD Amsterdam. Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR

NBA Het Bestuur Postbus AD Amsterdam. Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR NBA Het Bestuur Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR Consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Nieuwegein, 23 maart 2018 Geachte collegae, Met veel belangstelling heeft

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 28 oktober 2016 Consultatieperiode loopt tot donderdag 1 december 2016, 09.00 uur Consultatiedocument Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Werkingssfeer

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 21 september 2015

Nadere informatie

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Aanvulling op Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Consultatieperiode loopt tot 7 juni 2016

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 4 juni 2015 Consultatieperiode loopt tot 1 september 2015 Consultatiedocument gewijzigde Standaard 3000 en Stramien Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatie Nadere voorschriften handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt () 9 februari 2018 Consultatieperiode

Nadere informatie

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 1 februari

Nadere informatie

Aan; Gedeputeerde- en Provinciale Staten Fryslân Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Betreft; nagekomen reactie AcconlAvm op conceptadvies Donkerbroek.

Aan; Gedeputeerde- en Provinciale Staten Fryslân Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN. Betreft; nagekomen reactie AcconlAvm op conceptadvies Donkerbroek. PrOVJ rr- Aan; Gedeputeerde- en Provinciale Staten Fryslân Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Betreft; nagekomen reactie AcconlAvm op conceptadvies Donkerbroek. Doe. nr.: Class. rir.: Ingek.: 10 A1S 2012

Nadere informatie

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014 1. Heeft u specifieke vragen of opmerkingen bij de aangepaste vertalingen van Standaarden 200-810 en 3402 (voor de nieuwe of herziene Standaarden zijn aparte vragen in hoofdstuk 2)? nee. 2. Kunt u zich

Nadere informatie

AFM. Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus AD AMSTERDAM

AFM. Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus AD AMSTERDAM AFM Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM Onskemnerk MnOn-15122118 Pagina 1 van 5 Betreft Consultatiedocument De accountant

Nadere informatie

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt tot 27 september 2016 vóór 09.00 uur Consultatiedocument

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten

Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten Charles Kock Lid Adviescollege beroepsreglementering NBA Vakdirecteur Accountancy Flynth Carel Verdiesen Vice-voorzitter Adviescollege beroepsreglementering

Nadere informatie

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer,

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer, BUREAU FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2017 en

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening 20 december 2010 NBA-handreiking

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Jaarr ekeni ng 31 december 2018 1 januari 2018 Gemeente U den Control e Goedkeurend 31011325A005 KVK Kvk Nummer uit DB (nog te doen) Create SBR Extensi on 1.0 Eindhoven 30 mei 2019 Controleverklaring van

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening NIVRA en NOvAA gebruiken de merknaam NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Relevant orgaan... 5-10 Te communiceren controle-aangelegenheden

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Consultatiedocument Wijzigingen in de controlestandaarden inzake bijzondere controleopdrachten (800 serie) 21 juli 2016

Consultatiedocument Wijzigingen in de controlestandaarden inzake bijzondere controleopdrachten (800 serie) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Wijzigingen in de controlestandaarden inzake bijzondere controleopdrachten (800 serie) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt tot 27 september

Nadere informatie

Doorlopende tekst VGBA met wijzigingen per 1 januari 2020 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) Conceptversie 15 oktober 2019

Doorlopende tekst VGBA met wijzigingen per 1 januari 2020 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) Conceptversie 15 oktober 2019 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) Conceptversie 15 oktober 2019 CONCEPT VERSIE Verordening: Gedrags- en beroepsregels accountants Van toepassing op: Accountants in business, intern

Nadere informatie

Verordening Onafhankelijkheid

Verordening Onafhankelijkheid Verordening Onafhankelijkheid Samenvatting van de uitgangspunten en de veranderingen Juli 2013 Adviescollege Beroepsreglementering Streven is naar onafhankelijkheidsregels. die er zorg voor dragen dat

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van gemeente Haarlem Verklaring over de jaarrekening 2018 Ons oordeel Naar ons oordeel: geeft de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Extract consultatiedocument herziene NV COS versie 2014: Herziening Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten 1 oktober 2013 Reacties voor 11 november 2013 14.00

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Agenda Het wetgevend kader COS 250 Handreiking 1104 Voorbeeld organisatorische en engagement

Nadere informatie

Het melkveebedrijf van maatschap De Jong zal uitbreiden tot 175 melkkoeien en 103 stuks jongvee.

Het melkveebedrijf van maatschap De Jong zal uitbreiden tot 175 melkkoeien en 103 stuks jongvee. ^cconeavm / J ito adviseurs en accountants ACCONaAVM ACCOUNTANTS B V. KVK NUMMER 91739260000 SIMMERDYK19 POSTBUS 349 8600 AH SNEEK TEL 0515-42 42 42 FAX 0515-41 92 24 WWW ACCONAVM NL un'trfte'veaf DSitftfrti'ftn

Nadere informatie

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA Aan de Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Drs. H. Wieleman RA, voorzitter Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Den Haag, 30 augustus 2013 Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument

Nadere informatie

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtsbescherming. 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers

Dit document maakt gebruik van bladwijzers Dit document maakt gebruik van bladwijzers ISAE 3000 Standaard 3001N Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (Directe opdrachten) 8

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk

Datum Behandeld door Ons kenmerk Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9901 www.deloitte.nl Aan de Raad van Bestuur van Stichting Novadic-Kentron Groep T.a.v.

Nadere informatie

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé BUREAu FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2016 en

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Sophialaan 24-26 8911 AE Leeuwarden Postbus 826 8901 BP Leeuwarden Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9877 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1

Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 Doorlopende tekst van Verordening gedrags- en beroepsregels (VGBA) uitgaande van aanvaarding van door het bestuur ingediende amendementen 1 2 december 2013 1 De hiernavolgende tekst van VGBA geeft de tekst

Nadere informatie

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS

ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 610, GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN INTERNE AUDITORS Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014 Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 26 juni 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument rondom de aanpassing van de controleverklaring voor álle controles. Het consultatiedocument heeft betrekking

Nadere informatie

LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR)

LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR) LEESWIJZER Handelwijze accountant bij niet-naleving wet- en regelgeving door eigen organisatie of cliënt (Nadere voorschriften NOCLAR) 4-12-2018 met een nietcontroleopdracht met een LEESWIJZER Nadere voorschriften:

Nadere informatie

De controle van de groepsjaarrekening

De controle van de groepsjaarrekening De controle van de groepsjaarrekening Frans de Groot en Victor Valckx, Assurance Organisaties reageren steeds sneller met overnames, herstructureringen, reorganisaties en internationalisering op de dynamische

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA)

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 706, PARAGRAFEN TER BENADRUKKING VAN BEPAALDE AANGELEGENHEDEN EN PARAGRAFEN INZAKE OVERIGE AANGELEGENHEDEN IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Paragraaf

Paragraaf ISAE 3000 Standaard 3000 A en D Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (attest-opdrachten en directe-opdrachten) 8 januari 9 december

Nadere informatie

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA)

Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) (VGBA) Geldend per 1 januari 2014 Verordening gedrags- en beroepsregels accountants De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, Gelet op artikel 19, tweede lid, aanhef en

Nadere informatie

8900 HM LEEUWA. BETREFT Aanvuliendc gegevens vergunningaanvraag Natuurbeschermingswet 1998, Mts. Osinga te Menaldum Aanvraagnummer 01210659

8900 HM LEEUWA. BETREFT Aanvuliendc gegevens vergunningaanvraag Natuurbeschermingswet 1998, Mts. Osinga te Menaldum Aanvraagnummer 01210659 ^ccon =avm e)/ adviseurs en accountants Ruimte voor ondernemen. ACCONaAVM JURIDISCH ADVIES B V. KVK NUMMER 9114594 SIXMASTRAAT4 POSTBUS 2330 8901 JH LEEUWARDEN TEL 058-28 87 887 FAX 058-2890211 WWWACCONAVM.NL

Nadere informatie

Consultatiedocument Evaluatie VGBA en ViO Wat hebben wij tot nu toe gehoord

Consultatiedocument Evaluatie VGBA en ViO Wat hebben wij tot nu toe gehoord Dit document maakt gebruik van bladwijzers Wat hebben wij tot nu toe gehoord 19 juli 2019 Consultatieperiode loopt tot 13 september 2019 09.00 uur Uw reactie zien wij graag voor 13 september 09.00 uur

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept Toelichting behorende bij de concept Nadere voorschriften NOCLAR 22-11-2018 Toelichting bij de CONCEPT Nadere voorschriften NOCLAR Toelichting behorende

Nadere informatie

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016 Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Geachte heer Jongstra, beste Pieter, Het bestuur van IIA

Nadere informatie

Accountants Belastingadviseurs bezoekadres Van Elmptstraat 14 9723 ZL Groningen postbus Postbus 174 9700 AD Groningen telefoon 050-3166966 fax 050-3138180 e-mail groningen@jonglaan.nl internet www.jonglaan.nl

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 21 juli 2016 Standaard 4400N: Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure - op aanvraag Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen

Nadere informatie

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 13 november 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument De accountant en het bestuursverslag: Verder kijken dan de jaarrekening.

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA)

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 720, DE VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN DE AUDITOR MET BETREKKING TOT ANDERE INFORMATIE IN DOCUMENTEN WAARIN GECONTROLEERDE FINANCIËLE OVERZICHTEN ZIJN OPGENOMEN

Nadere informatie

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Voorstellen wijziging NV COS en NVKS 9 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 7 april 2018 n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52

Hoofdstuk 3 Verordeningen en overige besluiten / 41. Hoofdstuk 4 De financiën van de beroepsorganisatie / 52 INHOUD Voorwoord / 5 Wet op het accountantsberoep / 17 Hoofdstuk 1 Definities / 27 Hoofdstuk 2 De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants / 27 2.1 Instelling en taken / 27 2.2 De ledenvergadering

Nadere informatie

Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410

Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410 Spotlight Meer duidelijkheid over samenstellingsopdrachten met komst Standaard 4410 Robert van der Glas - Statutaire compliance, Tax Reporting & Strategy De NBA heeft onlangs de herziene standaard uitgebracht

Nadere informatie

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Beheer van de Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs voor Meppel e.o. A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons

Nadere informatie

Met veel belangstelling heeft SRA-Bureau Vaktechniek kennisgenomen van het consultatiedocument NBA Handreiking 1141 Data-analyse bij de controle.

Met veel belangstelling heeft SRA-Bureau Vaktechniek kennisgenomen van het consultatiedocument NBA Handreiking 1141 Data-analyse bij de controle. NBA Het Bestuur Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Betreft: Reactie op Consultatie Handreiking 1141 Nieuwegein, 14 september 2018 Geachte collegae, Met veel belangstelling

Nadere informatie

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM E Ernst & Young Accountants LLP Telt +31 88 407 1000 Boompjes 258 Faxt +31 88407 8970 3011 XZ Rotterdam, Netherlands ey.corn Postbus 2295 3000 CG Rotterdam, Netherlands Nederlandse Beroepsorganisatie van

Nadere informatie

Klachtenregeling BLM Accountants & Adviseurs

Klachtenregeling BLM Accountants & Adviseurs Klachtenregeling BLM Accountants & Adviseurs Inhoudsopgave 1 Voorbeeld Procedure Klachtenregeling...1 1.1 Begripsbepalingen...1 1.2 Verantwoordelijkheid bestuur...1 1.3 Klachtencommissie...1 1.4 Compliance

Nadere informatie

Herziening van ISA 580 Schriftelijke bevestigingen: Ondersteuning van andere controle-informatie

Herziening van ISA 580 Schriftelijke bevestigingen: Ondersteuning van andere controle-informatie Josef Ferlings, Lid van de IAASB, Lid van de IAASB Representations Task Force en Voorzitter van de Auditafdeling IDW Hauptfachausschuss Herziening van ISA 580 Schriftelijke bevestigingen: Ondersteuning

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk

Datum Behandeld door Ons kenmerk Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants

Nadere informatie

Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft

Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft Reactie consultatietekst Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft De Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) maakt graag van de gelegenheid gebruik om te reageren

Nadere informatie

Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu?

Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu? Aan: Van: consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Marcel Pheijffer Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu? Breukelen, 24 september 2015 Beste collega s, Hierbij

Nadere informatie

Klachten regeling. Inhoud

Klachten regeling. Inhoud Klachten regeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtbescherming. 1. Doelstellingen en uitgangspunten.

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de International

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van bestuur en de raad van toezicht van Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest Verklaring over de jaarrekening 2016 Ons oordeel Naar

Nadere informatie

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 540 en wijzigingen in andere Standaarden van de NV COS 4 december 2018

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 540 en wijzigingen in andere Standaarden van de NV COS 4 december 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Vertaling herziene Standaard 540 en wijzigingen in andere Standaarden van de NV COS 4 december 2018 Consultatieperiode loopt tot 23 januari 2019 Vertaling herziene

Nadere informatie

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 181 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Commissarissen en het bestuur van Stichting Staedion Verklaring over de in het

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging;

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging; Ontwerp van norm inzake de toepassing van de nieuwe en herziene Internationale controlestandaarden (ISA s) in België en tot vervanging van de norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s

Nadere informatie

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen

Ontwerpverordening op de kosten. kwaliteitsbeoordelingen Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen 18 april 2017 Ontwerpverordening op de kosten kwaliteitsbeoordelingen De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 > Postadres Postbus 16114 2500 BC Den Haag Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 Bezoekadres: Wijnhaven 16 2511 GA Den Haag T 070 340 54 87 F 070 340 65 35 www.jaarverslagenzorg. nl

Nadere informatie

5. Beschrijving van het onderzoek

5. Beschrijving van het onderzoek 5. Beschrijving van het onderzoek 5.1 Doel van het onderzoek Het toezicht van de AFM op accountantsorganisaties is erop gericht de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren en duurzaam te waarborgen.

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Samenvattend auditrapport

Samenvattend auditrapport r?' m Auditdienst Rijk Ministerie van Financiën Samenvattend auditrapport I u fonds (A) IM xi' ".r r' rri Samenvattend auditrapport 2016 Infrastructuurfonds (A) 15 maart 2017 Kenmerk 2017-0000036092 Inlichtingen

Nadere informatie

^cconhavm. PostNL. Aaogotelend tsis,'; Provincie Fryslan Afdeling Stêd en Plattelan t.a.v, dhr. H. Zemel Postbus HM LEEUWARDEN

^cconhavm. PostNL. Aaogotelend tsis,'; Provincie Fryslan Afdeling Stêd en Plattelan t.a.v, dhr. H. Zemel Postbus HM LEEUWARDEN ^cconhavm / adviseurs en accountants (rp PostNL Afi. 890t (H 2330 U^vvvH^vy V m Aaogotelend tsis,'; 3SRRDT6494502 Provincie Fryslan Afdeling Stêd en Plattelan t.a.v, dhr. H. Zemel Postbus 20120 8900 HM

Nadere informatie

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer

Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen (NVKS) inclusief leeswijzer Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Novak Kwaliteitssysteem in detail

Novak Kwaliteitssysteem in detail Novak Kwaliteitssysteem in detail NOVAK KWALITEITSSYSTEEM IN DETAIL Het Novak Kwaliteitssysteem is het meest complete en meest innovatieve kwaliteitssysteem voor mkb-accountantskantoren. De kracht van

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd. Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Toezicht Samenwerkingsstichting Kans & Kleur A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben

Nadere informatie

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T Brancheorganisaties Zorg T.a.v. mr. Yvonne C.M.T. van Rooy Postbus 9696 3506 GR Utrecht Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie Zorgbrede VS Tekstsuggesties

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67634 13 december 2016 Nadere voorschriften kwaliteitssystemen Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties

Verordening accountantsorganisaties Verordening accountantsorganisaties De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel b, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Controleverklaringen verklaard

Controleverklaringen verklaard Controleverklaringen verklaard De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden Juni 2016 1 1. Wat is een controleverklaring? De accountantsverklaring of beter: de controleverklaring van

Nadere informatie