GWM We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen dat u onderstaande met zorg doorleest en in uw overwegingen meeneemt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GWM We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen dat u onderstaande met zorg doorleest en in uw overwegingen meeneemt."

Transcriptie

1 GWM Onderwerp: Inspraakreactie ontwerp Nationaal Waterplan Etten-Leur, 14juni2009 L.S., Hierbij onze inspraakreactie op het ontwerp Nationaal Waterplan. We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen dat u onderstaande met zorg doorleest en in uw overwegingen meeneemt. We nemen aan dat het Nationaal Waterplan in nauwe samenwerking met het Kwartiermakersteam Deltaprogramma gestalte gaat krijgen. Daarnaast onderschrijven we de doelen, basiswaarden en uitgangspunten van het Deltaprogramma en hopen deze hiermee te ondersteunen. 1. (Enter)nationaal 1.1. Tussen mondiaal en regionaal ligt veel ruimte. Mondiaal kunnen de interglaciale processen, de klimaatsveranderingen, de toenemende zoetwaterschaarste en problemen in delta's in beeld gebracht worden. Internationaal valt aan oplossingen de denken als het omdijken van een deel van de Noordzee (v.d. Vlugt) en nationaal aan het ontwikkelen van een Voorkust (v.d. Haak) Het ontwerp Nationaal Waterplan brengt vooral de regionale wateropgaven in beeld en stelt traditionele sectorale oplossingen en compromissen voor De diverse deelprogramma's dienen echter een onderdeel te worden van een integraal totaalplan, een duurzaam evoluerende inrichting van de kust-, delta- en riviergebieden, waarbij eveneens over de landsgrenzen gekeken wordt. Die hechte samenhang ontbreekt grotendeels. De vereiste daadkrachtige en integrate aanpak zal nog nader worden uitgewerkt in het Deltaprogramma. 2. Centrale regie 2.1 Door de opeenstapeling van problemen wordt er momenteel soms regionaal naar oplossingen gezocht, zonder dat er sprake is van een landelijke samenhang. Er zijn ook projecten die het Nationaal Waterplan niet afwachten vanwege een schijnbare urgentie Zolang de randvoorwaarden onbekend zijn, is het voor regionale stuurgroepen onmogelijk om een deelprogramma uit te werken. Grote noodzakelijke beslissingen mogen daarom niet lang vooruit geschoven worden. Men moet doorpakken om de landelijke waterhuishouding op orde te krijgen.

2 2.3. Cruciaal hierbij is de komende verdeling van de zoetwateraanvoer over het hoofd watersysteem. 2.4 Een centrale regie geeft vervolgens aan welke doelen per deelprogramma gehaald dienen te worden en welke middelen hiervoor beschikbaar zijn. 2.5 Pas nadat globaal de (in)richting voor de Nederlandse waterhuishouding is vastgesteld kan begonnen worden met de samenstelling en de uitwerking van samenhangende regionale deelplannen. 3. Tijdsdruk 3.1. De geroemde snelheid waarmee gewerkt wordt heeft ook haar keerzijde. De fase van ideevorming is niet voorbij. Veranderingen roepen weerstand op en ook dat heeft tijd nodig. De tijdsdruk werkt zowel verlammend als stimulerend. Wil men alles goed en zorgvuldig afwegen, dan kost dat tijd. 4. Zand in de motor 4.1. Er heerst een algemene opvatting dat lopende projecten door moeten gaan en dat de komst van een Nationaal Waterplan niet stagnerend mag werken. Echter, indien projecten afhankelijk zijn van een nog nader te bepalen inrichting, dan is een pas op de plaats wel zo verstandig. Ter illustratie: Het experiment de Kier en de voorgestelde verzilting Voikerak- Zoommeer hangen grotendeels af van de komende inrichtingskeuzes voor de Zuidwestelijke Delta en mogen dus best even wachten. 5. Efficientie 5.1 Een probleem is pas opgelost als de oorzaak wordt aangepakt. Momenteel is er ruimte voor vernieuwend denken en handelen, doordatde Commissie Veerman een bres heeft geslagen in het nationaal waterstaatkundig bolwerk. Plannen die nu nog als urgent beschouwd worden, kunnen weleens in de wachtkamer gezet worden. Enthousiasme, innovaties, bestaand beleid, belangen en prestigeprojecten kunnen het zicht op de na te streven doelen vertroebelen. 5.2 Het blijft belangrijk om de gestelde doelen voor ogen te houden en hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Een centrale regie dient de prioriteiten en volgorde in samenhang te bepalen. 6. Doelen 6.1 De prioriteit ligt momenteel terecht bij waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Vervolgens is een daadkrachtige en integrale aanpak vereist.

3 7. Waterveiligheid 7.1. Het is voor het waarborgen van de waterveiligheid van belang om de genomen maatregelen van Ruimte voor de Rivier te laten functioneren De Rijnmond heeft geen bergend vermogen en is om deze reden als permanente afvoerroute ongeschikt. Voor tijdelijke berging spelen Krammer- Volkerak, Grevelingen en Oosterschelde een grote rol Om de maatgevende afvoer van kubieke meter water per seconde te kunnen opvangen is voldoende noodberging vereist, het behoud van verval en doorstroming en meer spuicapaciteit naar zee. Een maximale berging zal de stijgsnelheid bij tijdelijk gesloten riviermonden aanzienlijk verminderen Bij de Maeslantkering is de huidige faalkans van 1/100 weliswaar op dit moment voldoende, maar de marges zijn verdwenen. Met een rijzende zeespiegel, toenemende rivierafvoer en onzekerheid of deze faalkans ook in de toekomst haalbaar blijft, is het moment dat de voornaamste schakel in de beveiliging van west Nederland niet meer voldoet, niet ver af. De grootste ramp komt helaas uit zee en heeft een voorspeltijd van slechts ca. 24 uur. M.a.w. elke investering in de veiligheid van de voordeur (Maeslantkering) betaalt zich dubbel en dwars uit. De enige echt substantiele verbetering van de faalkans vindt plaats door de kering dubbel uit te voeren De aanleg van sluizen achter de Maeslantkering betekent extra veiligheid voor de Randstad. De stadshavens en Drechtsteden worden getijloos en zoet. Door schaalvergroting van de scheepvaartsector is een zeewaartse accentverschuiving zichtbaar en voormalige haventerreinen in de steden veranderen steeds meer in woonwijken. Waarom nu al niet het besluit genomen die sluizen aan te brengen? 7.6. Naast het voorgaande dienen uiteraard alle overige waterveiligheidsmaatregelen gehandhaafd te blijven en waar nodig verbeterd te worden. 8. Zoetwatervoorziening 8.1. Er is gekozen voor het langer vasthouden en benutten van het zoete water. Nederland ligt voor meer dan de helft beneden de zeespiegel en heeft na ruim een eeuw te kampen met de gevolgen van de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Van de totale rivieraanvoer van Rijn en Maas wordt momenteel 40% gebruikt voor het terugdringen van het zout in de Nieuwe Waterweg en eveneens 40% voor het zoetspoelen van verzilte sloten. Maatregelen voor grootschalige waterbesparing dienen hier gezocht te worden De sleutel voor een herverdeling van de zoetwateraanvoer ligt in eerste instantie bij het beperken van het zoetwaterverlies via de Nieuwe Waterweg. De

4 overheid dient het goede voorbeeld te geven in het zuinig en efficient omgaan met zoet water door allereerst "het lek van Holland" te dichten. Met de wisselende aanvoer van zoet water kan het soms gewenst zijn om ook door de Nieuwe Waterweg extra te spuien, terwijl op andere momenten het verlies zoveel mogelijk beperkt dient te worden De huidige zomerafvoer van de Rijn van 1700 m3/sec kan deze eeuw afnemen naar 700 m3/sec. Van een vrije doorstroom door de Nieuwe Waterweg is dan absoluut geen sprake meer. Ondanks de huidige voorkeursbehandeling van de Nieuwe Waterweg bij de wateraanvoer, is zelfs nu achterwaartse verzilting van het Haringvliet niet altijd te voorkomen. Zodra de Rijnmond gesloten is, komt er zoet water beschikbaar voor het gezond maken van de Nederlandse waterhuishouding Wanneer voor landbouwgebieden de werkelijke kosten voor ontwatering en het zoetspoelen worden doorberekend, dan ligt bij veel lage polders de keuze voor het onder water zetten voor de hand. Dit biedt de mogelijkheid tot voorraadvorming van zoet water en geeft tegendruk aan de zoute kwel Voor het tijdelijk in onbruik raken van innamepunten van zoet water is het raadzaam om mogelijkheden tot voorraadvorming te creeren Zodra men over voldoende zoet water kan beschikken kunnen regionale inrichtingen uitgewerkt worden in combinatie met berging en voorraadvorming. 9. Fasering 9.1. Voorspellingen over de gevolgen van de klimaatverandering hebben een hoge mate van onzekerheid. Met een inrichting waarbij men veranderingen stapsgewijs kan bijhouden en gefaseerd kan sturen, neemt men geen maatregelen die later overbodig blijken en kan het voortschrijdend inzicht het vervolgtraject bepalen. Elke stap dient op zich een rendabel en afgerond geheel te zijn, die tevens past in de visies voor zowel de korte termijn als voor de lange termijn. 10. Samenwerken met water Vrijwel alle waterproblemen zijn ontstaan door menselijk handelen, waaronder de bodemdaling van Nederland en het onstabiele riviergedrag Milieuwisselingen, abrupte overgangen en zoetwaterschokken staan haaks op het streven naar gezonde deltawateren. Men dient deze te voorkomen of ongedaan te maken Problemen als vermesting, blauwalgen en zuurstofloosheid kunnen opgelost worden met doorstroming, maar zo mogelijk is herstel van de oorzaak bij de bron te prefereren.

5 10.4. Ecologische oplossingen hebben de voorkeur boven technische oplossingen. Hoe minder kunstmatig de inrichting, des te stabieler en goedkoper op termijn. Zo is een natuurlijke afvloeiing te prefereren boven het oppompen van water. Om die reden is een kunstmatige verhoging van het Usselmeerpeil af te raden Om bij open verbindingen de rivieropwaartse invloed vanuit zee terug te dringen is verlenging van de afvoerroutes naar zee of in zee gewenst In de stroomgebieden van de rivieren is tientallen jaren gewerkt aan onder meer beekherstel, vispassages, natuurvriendelijke oevers en vloeiweiden. Deze maatregelen worden pas echt effectief bij een blijvende overgang van zout naar zoet. Als de natuurlijke relatie tussen rivieren en zee zich kan herstellen, dan kunnen de rivieren de ruggengraat gaan vormen van de natte component van de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van de Nederlandse natuur Aansluiting bij de richting van de voortgaande natuurlijke processen draagt bij aan de kwaliteit en de duurzaamheid van de projecten. Het wordt geen strijd, maar een samenwerking met het water voor een klimaatbestendig Nederland. 11. KRW en Natura De Afsluitdijk betekende in 1932 een enorm verlies voor de trekvissen. Later volgde een tweede klap: de Deltawerken. Voor de Nederlandse trekvis is het inmiddels vijf voor twaalf. Met een herziening van de zoetwaterverdeling doet zich een unieke kans voor om de ecologische relaties tussen zee en rivieren blijvend te herstellen De implementatie van de EU-Kaderrichtlijn water (KWR) en het Natura 2000 beleid vereisen maatregelen om het estuariene karakterte herstellen. Hiervoor zijn continue open verbindingen met zee noodzakelijk Dit betekent niet dat het estuariene karakter op de oude locaties terugkeert. Het is een misvatting om uit te gaan van natuurbehoud en natuurherstel als een statisch gegeven Zowel de natuur als de inrichting van Nederland evolueren. Voortgaande ontwikkelingen en processen bepalen uiteindelijk waar en in welke vorm de estuariene dynamiek ontstaat. Daarna behoren de landschapsvormende processen zich duurzaam te kunnen voortzetten. De komende veranderingen vragen van velen de flexibiliteit om bestaande idealen los te laten en achter keuzes te gaan staan die op termijn het beste zijn voor het milieu De meest voor de hand liggende maatregelen zijn doorstroming en uitbreiding. Doorstroming van getsoleerde deltawateren en uitbreiding van de "voorkust" bij de mondingen in zee door de estuariene overgangsgebieden zeewaarts te verlengen

6 11.6. Of na de genoemde maatregelen voor zoetwaterbesparing de minimumafvoeren van de rivieren in de zomer voldoende zullen zijn voor diverse inrichtingsvoorstellen dient spoedig berekend te worden. 12. inrichtingsvoorstel We zijn ons ervan bewust dat deze inspraak op het ontwerp Nationaal Waterplan van een andere orde is dan het promoten van "Een voorstel tot integraal landelijk waterbeheer", maar anderzijds dragen het illustratief maken, het vergelijken en het combineren van inrichtingsvoorstellen bij tot de beeldvorming van een klimaatbestendig Nederland. Voor ons voorstel verwijzen we u naar de websites www. onswater.com (zie: ingezonden artikelen) en (zie: Forum). Met vriendelijke groet, W.J. Borm en C.H. Huijgens Adviesgroep Borm&Huijgens WHBorm bormdekkers@casema. nl Klaverweide MD Etten-Leur Cor Huijgens c. huijgens@planet. nl Burg.v.Campenhoutstraat 75, 4921 KR Made

f(?fti "* 1^ Onderwerp: Doorstroming D6nS Etten-Leur, oktober 2QQSj ;- *-^f^

f(?fti * 1^ Onderwerp: Doorstroming D6nS Etten-Leur, oktober 2QQSj ;- *-^f^ pagina 1 van 1 Raadsgriffie - doorstroming Delta Van: "Familie Borm" Aan: , 5 Datum: 25-10-200819:11 Onderwerp:

Nadere informatie

De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling

De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling Tientallen wateropgaven zijn dankzij het advies van de Commissie Veerman 1) en het ontwerp Nationaal Waterplan 2) in beeld gebracht. Het zijn water probleemoplossende

Nadere informatie

Adviesgroep Borm &Huijgens ookopinternet: www.adviesqroepbormenhuijgens.nl

Adviesgroep Borm &Huijgens ookopinternet: www.adviesqroepbormenhuijgens.nl Oorspronkelijk bericht Van: FamilieBorm [mailto:bormdekkers@casema.nl] Verzonden; zaterdag 11 September2010 11:41 Aan: Familie Borm Onderwerp:website ennationale waterveiligheid PROVINCIALE STATEN VAN

Nadere informatie

a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889

a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889 AFD. 5 G K AFD. TERMIJN A;ABT. a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889 Lr R Van: Wallenburg A.C. v Verzonden: maandag 16 november 2009 10:32 Aan: * Provincie Zeeland Onderwerp: FW: De toekomstige inrichting van

Nadere informatie

GWM pagina 1 van 1. Muller, P. Familie Borm Verzonden: zondag 31 mei :14

GWM pagina 1 van 1. Muller, P. Familie Borm Verzonden: zondag 31 mei :14 pagina 1 van 1 Muller, P GWM2009-174 Van: Familie Borm [bormdekkers@casema.nl] Verzonden: zondag 31 mei 2009 9:14 L.S., Aan: Dwarshuis - van de Beek, HMC; Kleij, AM; Paalman, MAA; Absil, LLM; Arandjelovic,

Nadere informatie

Haalbare en duurzame vismigratie

Haalbare en duurzame vismigratie Haalbare en duurzame vismigratie Geschreven door Wil Borm, Adviesgroep Borm & Huijgens SAMENVATTING Nederland probeert al tientallen jaren aan haar internationale verplichtingen te voldoen wat betreft

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens

Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens De waterschappen gaan gezamenlijk als bestuurslaag steeds belangrijker

Nadere informatie

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren Statencommissie REW 1 februari 2008 Kaderrichtlijn Water in Scheldestroomgebied KRW maatregelen rijkswateren Loes de Jong RWS Zeeland Projectbureau KRW Schelde Rijkswateren Zeeland Inhoud presentatie:

Nadere informatie

Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk. rene.boeters@rws.nl

Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk. rene.boeters@rws.nl Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk rene.boeters@rws.nl Opzet presentatie > Ontstaansgeschiedenis Volkerak-Zoommeer Ro#erdam > Beheer via kunstwerken Nieuwe Maas > Wat speelt er Haringvliet Oude

Nadere informatie

Werk aan de grote wateren

Werk aan de grote wateren Werk aan de grote wateren Op weg naar duurzaam beheer en ecologische kwaliteit Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Transitie naar duurzaam waterbeheer Vispassages, natuurlijke oevers, aanpak van verontreinigende

Nadere informatie

Het Deltaprogramma. Nederland op orde: vandaag en morgen. Wim Kuijken / Bart Parmet. 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag

Het Deltaprogramma. Nederland op orde: vandaag en morgen. Wim Kuijken / Bart Parmet. 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag Het Deltaprogramma Nederland op orde: vandaag en morgen Wim Kuijken / Bart Parmet 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag Het Deltaprogramma Nationaal programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening 2

Nadere informatie

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW. STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW.  STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW www.delevendedelta.nl STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 HET ONTSTAAN Stichting De Levende Delta is eind jaren 90 van de vorige

Nadere informatie

Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl

Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl De Deltawerken zijn nog altijd niet compleet. Hoe veilig de Zuidwestelijke Delta met het Deltaplan ook moest worden, de Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen:

Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen: Weynschenk, B. Van: Familie Borm [bormdekkers@casema.nl] Verzonden: donderdag 17 februari 2011 20:14 Aan: Familie Borm Onderwerp: Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen: 110215brief

Nadere informatie

Samenvatting SAMEN WERKEN MET WATER 9

Samenvatting SAMEN WERKEN MET WATER 9 Samenvatting De opdracht De Deltacommissie is door de regering gevraagd advies uit te brengen over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarbij gaat het om de vraag hoe

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

De Kier, opening van de Haringvlietdam een belangrijke verbetering voor de ecologische status van de Rijn. André Breukelaar.

De Kier, opening van de Haringvlietdam een belangrijke verbetering voor de ecologische status van de Rijn. André Breukelaar. De Kier, opening van de Haringvlietdam een belangrijke verbetering voor de ecologische status van de Rijn André Breukelaar RWS Kierbesluit juni 2000 Haringvlietsluizen -bij voldoende Rijnafvoerook bij

Nadere informatie

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal 1 De toekomst van de Zuidwestelijke Delta Veilig, veerkrachtig en vitaal kwaliteiten Kernkwaliteiten Estuarien Kernkwaliteiten Tuin Kernkwaliteiten Gevarieerd, aantrekkelijk, historisch rijk landschap

Nadere informatie

Stormvloedkering Oosterschelde

Stormvloedkering Oosterschelde 1 Delta-ingenieurs Ir F. Spaargaren (penvoerder) Prof.ir. K. d Angremond Ir. A.J. Hoekstra Ir. J.H. van Oorschot Ing. C.J. Vroege Prof.drs. Ir. H. Vrijling 2 Stormvloedkering Oosterschelde Brief aan de

Nadere informatie

dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep

dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep 4 Zuidwestelijke Delta Aan: Onderwerp: dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep Bestuurlijke consultatie Voorkeursstrategie

Nadere informatie

- Notitie van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, t.b.v. regionale consultatieronde feb-mrt 2013

- Notitie van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, t.b.v. regionale consultatieronde feb-mrt 2013 Kenmerk:PZWD2013014 Kiezen voor veilig, veerkrachtig en vitaal Strategieën voor veiligheid en zoet water Veilig wonen, een veerkrachtige natuur en een vitale economie. Dat is het ideaal dat provincies,

Nadere informatie

Analyse uitvoering Besluit beheer Haringvlietsluizen

Analyse uitvoering Besluit beheer Haringvlietsluizen 5 Analyse uitvoering Besluit beheer Haringvlietsluizen Samenvattende analyse en leerervaringen inzake het Besluit beheer Haringvlietsluizen, op verzoek van de Minister van VenW, de Minister van LNV en

Nadere informatie

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F 2 Bestuurlijke planning In deze bijlage is de bestuurlijke

Nadere informatie

Dynamisch waterbeheer

Dynamisch waterbeheer Dynamisch waterbeheer Flexibele kranen in een dynamisch systeem WINN WaterInnovatieprogramma Rijkswaterstaat i.s.m. Deltares Ronald.Roosjen@Deltares.nl Henk.Looijen@RWS.nl WINN Innovatieprogramma Wateruitdagingen

Nadere informatie

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Portefeuillehouder: A. van den Berg Vergaderdatum: 2 maart 2010 Agendapunt: Beleidsveld: 150 Kenmerk D&H: 840252 Aard voorstel: Besluitvormend Kenmerk VV: Steller:

Nadere informatie

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij.

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. e Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. Merwedes e Waal voert het grootste deel van de Rijnafvoer af (ongeveer zestig procent). Vanaf Slot Loevesteijn komt het

Nadere informatie

Ecologisch herstel van de Nederlandse delta.pdf; Een herinrichting van de Grevelingen.pdf; Aan de leden van het algemeen bestuur van.

Ecologisch herstel van de Nederlandse delta.pdf; Een herinrichting van de Grevelingen.pdf; Aan de leden van het algemeen bestuur van. Van: Familie Borm xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx j - I l I I lllll W I li lllll I I i.,.- 11001634 s Z. -

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage G. Stand van zaken adviezen deltacommissaris DP2011 en DP2012

Deltaprogramma Bijlage G. Stand van zaken adviezen deltacommissaris DP2011 en DP2012 Deltaprogramma 2013 Bijlage G Stand van zaken adviezen deltacommissaris DP2011 en DP2012 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage G Bijlage G Stand van zaken adviezen deltacommissaris DP2011 en DP2012 Deltaprogramma

Nadere informatie

Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer)

Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer) Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer) René Boeters projectleider planstudie Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer rene.boeters boeters@rws.nl Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke Delta; management samenvatting

Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke Delta; management samenvatting Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke ; management samenvatting M.J. Baptist, I. de Mesel, L.C.P.M. Stuyt, R. Henkes, H. de Molenaar, J. Wijsman, N. Dankers, V. Kimmel Rapport C119/7 Vestiging

Nadere informatie

Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer

Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer Rijksstructuurvisie en Programma Gebiedsontwikkeling Illustratie: Bosch-Slabbers Landschapsarchitecten Den Haag

Nadere informatie

Lazeroms, Peter. VOO Pagelofi. Van: Familie Borm Verzonden: dinsdag 7 augustus :27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm

Lazeroms, Peter. VOO Pagelofi. Van: Familie Borm Verzonden: dinsdag 7 augustus :27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm VOO Pagelofi Lazeroms, Peter Van: Familie Borm [bormdekkers@casema.nl] Verzonden: dinsdag 7 augustus 2012 9:27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm Onderwerp: afname waterveiligheid Zuidwestelijke Delta ~ Bij

Nadere informatie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie 2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie enedenrivieren in samenhang 10 ij het denken over rivierverruiming vindt de regio het belangrijk om vanuit de lange termijn te redeneren. Wanneer

Nadere informatie

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE

KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE KADERS VOOR INVULLING KRW-DOELEN IN DE DERDE STROOMGEBIEDBEHEEPLANNEN, BESTUURLIJKE NOTITIE Aanleiding Bij de tot standkoming van de eerste stroomgebiedbeheerplannen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW)

Nadere informatie

Rapport. 1. Algemeen. 2. Deltabeslissing Zoetwater

Rapport. 1. Algemeen. 2. Deltabeslissing Zoetwater Onderwerp Concept deltabeslissingen en voorkeursstrategieën DP 2015 Datum behandeling OIM 21 november 2013 Kenmerk OIM-2013/274090 Rapport Het Deltaprogramma 2015 wordt in september 2014 aan het kabinet

Nadere informatie

Samenvatting. Is er flinke afbreuk aan natuur/biodiversiteit.

Samenvatting. Is er flinke afbreuk aan natuur/biodiversiteit. Samenvatting 1 Rijke Delta een verkenning naar de versterking van de kwaliteiten van onze delta door het verbinden van zoet en zout water en een voorstel voor een rijksfacilitatie tussen micro-, meso-

Nadere informatie

Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda. de gehele Delta, heel de Delta

Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda. de gehele Delta, heel de Delta Hoekse Waard 5 maart 2010 Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda de gehele Delta, heel de Delta Van Delta in zicht via - NWP/NDP - naar UPZWDelta Verhaal van de ZW Delta

Nadere informatie

Samen werken met water

Samen werken met water Samen werken met water over het advies van de Deltacommissie en de toekomst van het waterbeleid Tineke Huizinga-Heringa Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Bestuurderscongres ChristenUnie, 1 november

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET ONTWERP. Yttje Feddes Rijksadviseur voor het Landschap

DE KRACHT VAN HET ONTWERP. Yttje Feddes Rijksadviseur voor het Landschap DE KRACHT VAN HET ONTWERP Yttje Feddes Rijksadviseur voor het Landschap Zeewaarts verbreden 17 de eeuw: VEENRIVIERTJE WORDT STEDELIJKE RUIMTE 17de eeuw: DROOGGEMAAKT MEER WORDT GEORDEND VOLGENS HET IDEALE

Nadere informatie

Effectiviteit KRW maatregelen. Halen we met de geplande maatregelen de ecologische doelen?

Effectiviteit KRW maatregelen. Halen we met de geplande maatregelen de ecologische doelen? Effectiviteit KRW maatregelen Halen we met de geplande maatregelen de ecologische doelen? 1 Maatregelen Kaderrichtlijn Water Kwaliteit Doelstelling Beleidstekort Maatregelen 2 Welke maatregelen worden

Nadere informatie

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open BESTAAND NIEUW DAM MET SLUIS EN/OF DOORLAATMIDDEL SYSTEEMUITBREIDING Systeem Het onderzoeksproject Afsluitbaar Open Rijnmond een eerste integrale ver kenning, onder leiding van de Technische Universiteit

Nadere informatie

Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta. September kansen voor synergie

Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta. September kansen voor synergie September 2009 Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta kansen voor synergie Stuurgroep Zuidwestelijke Delta 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding en doel 5 2 Projecten

Nadere informatie

DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS. Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle

DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS. Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle 4 DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS A Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle De watersector kent er veel: betrokken mensen soms gepensioneerde ingenieurs die zich

Nadere informatie

Vismigratie Zuidwestelijke Delta

Vismigratie Zuidwestelijke Delta 1 Vismigratie Zuidwestelijke Delta Ecologisch herstel in de Rijkswateren Kees-Jan Meeuse RWS Zeeland adviseur waterbeheer Inhoud 3 1. Rijkswaterstaat Zeeland en vismigratie (rol) 2. Studie: naar een gezonde

Nadere informatie

Stand van denken voorlopige richtingen in het Deltaprogramma

Stand van denken voorlopige richtingen in het Deltaprogramma Voorzitters van de regionale stuurgroepen van het Deltaprogramma Nieuwe Uitleg 1 Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag www.deltacommissaris.nl Contactpersoon A. van der Sar M +31(0)6-21227211 Stand van

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren Publiekssamenvatting. Werken aan een robuust watersysteem

Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren Publiekssamenvatting. Werken aan een robuust watersysteem Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren 2010-2015 Publiekssamenvatting Werken aan een robuust watersysteem Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren Ontwerp Waarom een beheerplan? Nederland is

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening

Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening Deltaprogramma Het nationale programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening 2 e bestuurlijke consultatieronde Deltaprogramma: Hoe houden we de delta veilig en zorgen we voor voldoende zoetwater?

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C Weergave bestuurlijke planning 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage C Bijlage C Schematische weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C 9 Bijlage 5: schematische

Nadere informatie

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van:

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van: Samenvatting door Cas 1576 woorden 22 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 4.1 Rivieren Het gebied van een rivier met al zijn zijtakken noem je het stroomstelsel. Een stroomstelsel bestaat uit

Nadere informatie

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002 Zandhonger Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde 19 september 2002 Zandhonger, Gaat de Oosterschelde kopje onder? De Deltawerken veranderden de

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011 Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland Is het rijk aan zet? 1 Voorstudie PBL (2009) Speerpunten klimaatbestendige ruimtelijke ontwikkeling: 1. Waterveiligheid 2. Zoetwatervoorziening 3. Klimaatbestendige

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu Implementatie Kaderrichtlijn Water (KRW) Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu 1 februari 2008 Inhoud Waterkwaliteit probleemstoffen bronnen Uitgangspunten en taakverdeling

Nadere informatie

Realisering van Streefbeeld Grevelingen, Krammer-Volkerak en Zoommeer?

Realisering van Streefbeeld Grevelingen, Krammer-Volkerak en Zoommeer? 1 Realisering van Streefbeeld Grevelingen, Krammer-Volkerak en Zoommeer? Conferentie Stuurgroep GCBD 4 februari 2015 Ir Ben Viveen Ir Pieter Hordijk MPA Programmadirecteuren Ontwikkeling Grevelingen Volkerak-Zoommeer

Nadere informatie

VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017

VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017 VNSC Onderzoeksprogramma 2014-2017 Joost Backx Werkgroep O&M Marcel Taal Uitdagingen Onderzoeksagenda Slib Getij Natuur & Samenwerken Inhoud Structuur VNSC (Werkgroepen O&M en Evaluatie Beleid en Beheer)

Nadere informatie

Synthesedocument Rijn-Maasdelta

Synthesedocument Rijn-Maasdelta Deltaprogramma Rijn-Maasdelta Synthesedocument Rijn-Maasdelta Achtergronddocument B4 Synthesedocument Deltabeslissing Rijn-Maasdelta Achtergronddocument bij Deltaprogramma 2015 Datum September 2014 Status

Nadere informatie

3. Maatregelen beheerautoriteit Wadden (1,5 mln. per jaar) Uitvoering van (beheer)maatregelen door de nog op te richten Beheerautoriteit Wadden.

3. Maatregelen beheerautoriteit Wadden (1,5 mln. per jaar) Uitvoering van (beheer)maatregelen door de nog op te richten Beheerautoriteit Wadden. Bijlage 1 projectinformatie mogelijke maatregelen 2 de tranche. Hieronder zijn de maatregelen opgenomen waarvan uitvoering mogelijk is in de 2 de tranche. De complete lijst met 33 maatregelen uit de verkenning

Nadere informatie

Werken aan de Maas. Nu en straks

Werken aan de Maas. Nu en straks Nu en straks Algemeen Maas is één riviersysteem en is niet op te knippen in deelstukken Twee opgaven: Waterveiligheid Waterkwaliteit Meerdere overheden hebben hier verantwoordelijkheid in Door klimaatsverandering

Nadere informatie

Datum. Betreft. Geachte heer Rozendaal,

Datum. Betreft. Geachte heer Rozendaal, > Retouradres Postbus 20952 2500 EZ Den Haag COLLEGE VAN RIJKSADVISEURS Stuurgroep Zuidwestelijke Delta De heer Jan-Nathan Rozendaal Programmadirecteur Postbus 5014 4330 KA Middelburg Korte Voorhout 7

Nadere informatie

Vervangingsopgave Natte Kunstwerken. Gevoeligheidstest natte kunstwerken

Vervangingsopgave Natte Kunstwerken. Gevoeligheidstest natte kunstwerken Vervangingsopgave Natte Kunstwerken Gevoeligheidstest natte kunstwerken 1 Vervangingsopgave en einde levensduur Achtergrond vervangingsopgave Rijkswaterstaat werkt aan de vlotte en veilige doorstroming

Nadere informatie

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Samenvatting. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Samenvatting. Plan van Aanpak Samenvatting Plan van Aanpak Zuidwestelijke Delta De vitale delta met oog voor de toekomst Veranderingen door onder andere stijging van temperatuur en zeewaterpeil en daling van de bodem hebben gevolgen

Nadere informatie

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Bijlage A6. Deltaprogramma 2014

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Bijlage A6. Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Bijlage A6 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Bijlage A6 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma 2014 Bijlage A6 2 Inhoud 1. Ambitie Zuidwestelijke Delta

Nadere informatie

Deelsessie Goeree-Overflakkee

Deelsessie Goeree-Overflakkee 1 THEMA S (1) Waterveiligheid Hoogwaterbeschermingsprogramma Regionale waterkeringen Waterketen Samenwerking (Bestuursakkoord Water) 2 THEMA S (2) Voldoende water Voorkomen wateroverlast Schoon water Zoetwatervoorziening

Nadere informatie

Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied. Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer. Opdrachtgever: het Deltaprogramma

Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied. Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer. Opdrachtgever: het Deltaprogramma Gevolgen van watertekorten voor stedelijk gebied Focus op funderingsschade Marco Hoogvliet Projectmanager Stedelijk water en bodembeheer Opdrachtgever: het Deltaprogramma Doel Deltaprogramma Garanderen

Nadere informatie

3 Na het zoet komt het zout

3 Na het zoet komt het zout 3 Na het zoet komt het zout Geen zout Volkera oplossing is voor z Na het zoet komt het zout " Zuidwestelijke delta wordt nooit door Jeffrey Kutterink. maandag 23 maart 2009 19:41 Laats THOLEN - Zeeuwse

Nadere informatie

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Noot vooraf Het is de intentie dat dit Verbeterd Droogmakerij Systeem ooit in de gehele polder geïntroduceerd zal worden, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit

Nadere informatie

inhoud presentatie Water types op Texel aanleiding Masterplan verkenning nut en noodzaak projectenprogramma implementatie, ervaringen tot nu toe

inhoud presentatie Water types op Texel aanleiding Masterplan verkenning nut en noodzaak projectenprogramma implementatie, ervaringen tot nu toe inhoud presentatie aanleiding Masterplan Masterplan Water voor Texel verkenning nut en noodzaak Maatwerk voor en door de regio projectenprogramma implementatie, ervaringen tot nu toe aanleiding Masterplan

Nadere informatie

GWM Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer) Inhoud presentatie. Aanleiding en doelstelling

GWM Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer) Inhoud presentatie. Aanleiding en doelstelling Toelichting Milieueffectrapport Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer (ontwerp-mer) GWM2010-11 Inhoud presentatie > Aanleiding en doelstelling planstudie > Verloop van het proces van Verkenning naar MER en

Nadere informatie

Vergelijkingsbasis. voor de. Droogtestudie Nederland

Vergelijkingsbasis. voor de. Droogtestudie Nederland Vergelijkingsbasis voor de Droogtestudie Nederland Maart 2003 Droogtestudie Nederland Vergelijkingsbasis september 2002 10605/Br3/49/000006/001 ARCADIS Ruimte & Milieu (voorheen Resource Analysis) Lichtenauerlaan

Nadere informatie

Anticiperend beheer op zee en in de Delta

Anticiperend beheer op zee en in de Delta Anticiperend beheer op zee en in de Delta Joris Geurts van Kessel Zee en Delta Aanpak koers Bron: ontwikkelde aanpak Peter van Rooy met RWS Update van eerder werk voor VenW, op basis van Gedachtegoed Rand

Nadere informatie

Provinciale Staten Zuid-Holland Commissie Verkeer en Milieu , Zeist

Provinciale Staten Zuid-Holland Commissie Verkeer en Milieu , Zeist Wereld Natuur Fonds Driebergseweg 10 Postbus 7 3700 AA Zeist Tel: +31 30 693 7333 Fax: +31 30 691 2064 info@wnf.nl www.wnf.nl Provinciale Staten Zuid-Holland Commissie Verkeer en Milieu 10-01-2017, Zeist

Nadere informatie

Overstromingsveiligheid, zonder Delta21:

Overstromingsveiligheid, zonder Delta21: A. Delta21 en Veiligheid tegen overstromingen Overstromingsveiligheid, zonder Delta21: 1. Tijdens langdurige zware stormen op de Noordzee, stijgt de waterstand Overstromingsveiligheid wel met 3-4 m en

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Bijlage A2. Deltaprogramma 2014

Deltaprogramma Zoetwater. Bijlage A2. Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zoetwater Bijlage A2 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zoetwater Bijlage A2 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma 2014 Bijlage A2 2 Kansrijke strategieën voor zoet water Hoofdboodschappen

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The version of the following full text has not yet been defined or was untraceable and may differ from the publisher's version. For

Nadere informatie

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand Vragen nr. 25 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 26 juni 2012 Onderwerp: vragen van de heer J.H. Leever (ONH). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u

Nadere informatie

Een open haven in een natuurlijke delta

Een open haven in een natuurlijke delta Een open haven in een natuurlijke delta Het Wereld Natuur Fonds en Havenbedrijf Rotterdam gaan een bijzondere samenwerking aan in de Nederlandse delta waar de Rijn, Schelde en Maas uitkomen. Deze rivieren

Nadere informatie

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Inleiding door Arno Nolte (Deltares) Joost Stronkhorst (Hogeschool Zeeland, Deltares) Zoet-zoutplatform Beginnen vanuit mondiaal beeld http://www.delta-alliance.org/projects/comparative-assessment-of-the-vulnerability-and-resilience-of-deltas

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Veilig, mooi en betaalbaar met maatwerk Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Bestuurlijke consultatie December 2013 - februari 2014 15 januari 2014 Ministerie I en M Doel presentatie Informeren over hoofdlijnen

Nadere informatie

Begrippenlijst Aardrijkskunde Begrippenlijst Hoofdstuk 4, Water

Begrippenlijst Aardrijkskunde Begrippenlijst Hoofdstuk 4, Water Begrippenlijst Aardrijkskunde Begrippenlijst Hoofdstuk 4, Water Begrippenlijst door Arno 3546 woorden 3 jaar geleden 8,9 16 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aquifer Waterhoudende laag

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst

Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Deltaprogramma Zoetwater Water voor economie en leefbaarheid, ook in de toekomst Advies Deltabeslissing Zoetwater Advies Deltabeslissing Zoetwater Knelpunten huidige situatie Te lage waterstand in rivieren

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG T 070-456 00 00 F 070-456 11 11 Datum 4 september 2018 Onderwerp

Nadere informatie

paspoort Volkerak-Zoommeer

paspoort Volkerak-Zoommeer paspoort Volkerak-Zoommeer 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd

Nadere informatie

Migratiemogelijkheden voor trekvissen

Migratiemogelijkheden voor trekvissen Indicator 15 juli 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Trekvissen kunnen slechts weinig

Nadere informatie

Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie. 13 december 2012; Frank van Gaalen

Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie. 13 december 2012; Frank van Gaalen Voortgang KRW: maatregelen, doelbereik en innovatie 1 Rapport Evaluatie waterkwaliteit Op 21 december beschikbaar (www.pbl.nl) Samenvatting opgenomen in KRW-rapport Belangrijke waterbeheerkwesties Bijdragen

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak Samenvatting Plan van Aanpak Nederland is zoetwaterland We hebben een belangrijk deel van onze welvaart en welzijn te danken aan een uitstekende zoetwatervoorziening. We gebruiken zoet water als drinkwater,

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

artikel 105, eerste lid, J artikel 143, tweede lid Provinciewet;

artikel 105, eerste lid, J artikel 143, tweede lid Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Januari 2015 Nummer 6774 Onderwerp Inbrengen 10 miljoen in fonds voor uitvoering ontwikkelperspectief Grevelingen en Volkerak- Zoommeer

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda

Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Programma Verbindend Water Brabantse Omgevingsvisie & Water in Brabant in 2030 Wateragenda Werksessie 15 mei 2017 Water in Brabant Water in Brabant Topografische kaart 1990 Topografische kaart 1900 2016

Nadere informatie

SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017

SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017 SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017 Dames en heren, Dank voor uw uitnodiging om hier vandaag dit symposium te mogen openen. Dat doe ik heel graag want deze plek is

Nadere informatie