Samen werken aan de zorg voor de toekomst. Jaarbericht 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen werken aan de zorg voor de toekomst. Jaarbericht 2014"

Transcriptie

1 WONEN THUIS EXPERT Samen werken aan de zorg voor de toekomst Jaarbericht 2014

2 Samen werken aan de toekomst Namens de Raad van Bestuur, Leo van Erp De RSZK heeft in 2014 grote stappen gezet naar een nieuwe, gezonde en toekomstgerichte organisatie. Er is op veel plaatsen hard gewerkt om alles zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen. Onze aanpak, de richting die we welbewust hebben gekozen, sluit aan op de veranderingen zoals de overheid die heeft ingezet was een intensief en dynamisch jaar waarbij de RSZK twee hoofdlijnen onderscheidt. Ten eerste het transformatie proces, waarbij in 2014 onder andere aan de orde zijn gekomen: de vorming van de thuis zorg teams, de implementatie van het nieuwe beleid eten en drinken, de herstructurering van de ondersteunende diensten en de voorbereidingen voor de bouw van nieuwe verpleeghuizen. Ook is er een sociaal plan opgesteld ten behoeve van het transformatieproces. Ten tweede heeft de RSZK veel aandacht besteed aan de kwaliteit en veiligheid, zoals o.a. aan Prezo, familiezorg en de Zorg3hoek. Deze instrumenten geven inhoud en richting aan goede zorg voor onze cliënten. De essentie van al deze veranderingen is de cliënt centraal. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de kwaliteit van leven van onze cliënten zo optimaal mogelijk is? Kwaliteit van leven, gebruik maken van het eigen netwerk van de cliënt; dát is voor de RSZK een heel belangrijk uitgangspunt. Van verschillende kanten kijken we nu vanaf het begin naar wie de cliënt is, wat hij of zij belangrijk vindt én wat hij of zij nodig heeft om zich prettig te voelen. Daarnaast is goede zorg veel meer een samenwerking geworden met de cliënt en zijn of haar naasten. De RSZK probeert zoveel mogelijk de cliënt het vertrouwde leven voort te laten zetten. Een nieuwe kijk op goede zorg.

3 Programmaraad nieuwe professionaliteit Dorien Sommers, manager Zorg RSZK Merefelt In 2013 is reeds het begrip Nieuwe professionaliteit geïntroduceerd. Zorg wordt niet langer gegeven vanuit het perspectief van de zorgprofessional, maar wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt. We gaan dus zorg verlenen vanuit een nieuwe professionaliteit. We willen weer terug naar een betekenisvolle cliëntrelatie waarin onze medewerkers met hun passie en kennis zorg kunnen verlenen aan cliënten. Het afgelopen jaar zijn we gekomen tot een gezamenlijke definitie binnen de RSZK van de nieuwe professiona liteit en betekenis volle relatie. Dit hebben we in een basisnotitie beschreven. De RSZK geeft met behulp van de zorg3hoek inhoud en richting aan de betekenisvolle relatie tussen cliënt, familie en de RSZK. Op basis van een gelijkwaar dige samenwerking binnen de zorg3hoek krijgt goede zorg betekenis. Cliënt en professional zijn ieder expert op hun eigen gebied; cliënten hebben ervarings des kundig heid, professionals deskundigheid vanuit hun specifieke professie. Om de betekenisvolle relatie vorm en inhoud te geven is een aantal instrumenten bedacht en ontwikkeld samen met de medewerkers. Denk daarbij aan een handboek voor de gesprekcyclus met cliënt en familie, het RSZK beraad (samen met de cliënt bepaal je wat goede zorg is) en het opzetten van een teamportfolio. In dit teamportfolio beschrijft een team wie ze zijn, wat ze te doen hebben (o.a. nieuwe professionaliteit vorm geven), op welke manier ze dat gaan doen en wie ze daarbij nodig hebben. Ook de bestaande basiscompetenties zijn we aan het doorontwikkelen. Elk team kan in hun eigen teamportfolio aangeven hoe ze deze basiscompetenties gaan inzetten om vorm en inhoud gaan geven aan de betekenisvolle relatie. Coaches en andere professionals binnen de RSZK helpen de teams met de implementatie van de nieuwe professionaliteit.

4 Voorbereidingen organisatiewijzigingen Eva de Boer, kwartiermaker De veranderingen in de zorg hebben gevolgen voor de organisatiestructuur van de RSZK. Alle afdelingen en processen moeten beter op elkaar aansluiten. Losse afdelingen zijn vaak een belemmering om processtromen te optimaliseren en/of te automatiseren. Eva de Boer is in juni 2014 begonnen als kwartiermaker Ondersteunende diensten. Een kwartiermaker is belast met de voorbereiding of de organisatie van iets geheel nieuws. Zo heeft Eva de Boer zich binnen de RSZK bezig gehouden met de toekomstige inrichting van de ondersteunende diensten. Er verandert veel in de zorg en de manier waarop de RSZK deze organiseert. De ondersteunende diensten moeten op een nieuwe manier worden ingericht, gekoppeld aan veranderingen in de wet en regelgeving, om zo de cliëntenzorg beter te kunnen ondersteunen. In het project is gekeken naar de volgende deelgebieden van de ondersteunende diensten: van behoefte tot betaling zorgadministratie HRM compliance, control en treasury (alles met betrekking tot financiën) informatievoorziening. Met verschillende mensen uit diverse onderdelen van de organisatie is gekeken hoe deze processen slimmer kunnen worden ingericht, maar ook hoe de nieuwe organisatie eruit moet komen te zien. Eind 2014 is het inrichtingsplan van dit project formeel vastgesteld door de Raad van Bestuur. De ondersteunende afdelingen Economische & Administratieve Diensten, HRM, ICT, Inkoop, RSZK Flexbureau en RSZK Transferbureau worden omgevormd tot 2 nieuwe afdelingen. De afdeling Administratie, Informatie en Automatisering (AIA) gaat zich bezighouden met het optimaliseren en automatiseren van alle administratieve processen. Daarnaast komt er een afdeling Strategie, Beleid en Verantwoording (SB&V) die bestaat uit experts en adviseurs op het gebied van HRM, Inkoop, ICT, Financiën, maar ook transferfunctionarissen en beleidsmedewerkers zorg.

5 Centrale Cliëntenraad Susanne Peeters, voorzitter Centrale Cliëntenraad De centrale cliëntenraad behartigt de belangen van alle cliënten. De transitie heeft in 2014 veel veranderingen teweeggebracht. Het was een hectisch jaar voor de Centrale Cliëntenraad (CCR) en er stond veel op de agenda. Reeds in een eerder stadium heeft de RSZK een visie op eten & drinken vastgesteld. Deze visie is leidend voor het project. Zo wordt er voor iedere locatie een deel project opgezet. Eind 2014 heeft dit project een doorstart gemaakt. We zijn heel tevreden met deze doorstart. Belangrijk is dat het is gericht op lokale ontwikkelingen. Elke huiskamer heeft een eigen invulling van eten en drinken op een manier die past bij het huis. De draad is naar volle tevredenheid opgepakt. We werken nu toe naar een gezellige, familiaire en huiselijke manier van aan tafel gaan. Alles in het belang van cliënten. Een ander agendapunt van het afgelopen jaar heeft te maken met medezeggenschap. De CCR heeft adviesrecht met als doel: het beste voor onze cliënten. Het afgelopen jaar merkten we dat sommige adviezen aan de CCR voorbij gingen. De CCR heeft daarop aan de bel getrokken. Alle beleidszaken, veranderingen en innovaties (hoe klein ook) dienen eerst langs de CCR te gaan. De CCR heeft vervolgens gesproken met de Raad van Bestuur en samen hebben we afspraken op papier gezet met als resultaat dat nu álle adviezen langs de CCR gaan. We willen alles weten in het belang van onze cliënten. Een belangrijke ingreep afgelopen jaar is de triage. Triage betekent het beoordelen en selecteren van de urgentie van de hulpvraag. Je raadpleegt eerst een collega die grotere medische bevoegdheden heeft dan jij voordat het terecht komt bij de medisch specialist. De CCR kijkt kritisch naar de praktische uitvoering hiervan en geeft hierover een advies aan de Raad van Bestuur.

6 Ondernemingsraad Ineke Soetens, voorzitter OR Nel van der Putten, vicevoorzitter OR De Ondernemingsraad (OR) voert met regelmaat namens de medewerkers overleg met de Raad van Bestuur. Ook voor de OR stond 2014 in het teken van de transformatie. Een belangrijk speerpunt het afgelopen jaar was de thuiszorg. De OR heeft de vorming van de thuiszorgteams op de voet gevolgd. We hebben gekeken welke consequenties dit heeft voor de mede werkers en de organisatie en hebben advies gegeven met betrekking tot. het organisatorische aspect. De nieuwe manier van werken voor de thuiszorgteams betekent een cultuur omslag voor de medewerkers en dat heeft de nodige impact. Het project eten en drinken is een eerste aanzet tot een meer omvangrijke operatie, namelijk de herstructurering en decentra lisatie van eten en drinken binnen de RSZK. Het lokaal organiseren en faciliteren van het koken voor een grotere groep cliënten wordt neergelegd bij de lokale teams zelf. De implementatieplannen per woonzorgcentrum worden met de medewerkers opgesteld. Zo zijn medewerkers zelf betrokken en kunnen zij meedenken hoe het één en ander wordt vormgegeven. Wij hechten veel waarde aan een toekomst bestendig beleid, zodat na het implementeren van de nieuwe visie eten en drinken, de RSZK een stabiele en financiële gezonde organisatie blijft. Wat betreft de heroriëntatie ondersteunende diensten heeft de OR advies gegeven over de organisatorische aanpassing. In het inrichtingsplan is vormgegeven op welke wijze de ondersteunende diensten kunnen worden ingericht, zodat zij voldoen aan de visie, de doelstellingen en de uitgangspunten van de RSZK. De personele consequenties worden pas op een later moment helder. De OR zal de ontwikkelingen in 2015 verder blijven volgen. De OR acht het belangrijk dat de medewerkers goed geïnformeerd zijn, zodat onnodige ruis en onrust kan worden voorkomen. Goede communicatie en informatie, dat zijn continu belangrijke pijlers voor ons.

7 Weer gouden keurmerk RSZK Hulp bij het huishouden Rob Slegers, manager Services RSZK Hulp bij het huishouden prolongeerde in 2014 het een jaar eerder behaalde PREZO gouden keurmerk. PREZO is een kwaliteitssysteem dat helpt te sturen op verantwoorde zorg. Centraal in dit kwaliteitssysteem staan de prestaties die de medewerkers en de organisatie leveren aan de cliënt. Rob Slegers: Het is net als het bedrijven van topsport. We moeten ervoor zorgen dat we dit keurmerk behouden en dus weer goud halen. Elk jaar wordt door een onafhankelijk instituut een tussentijdse audit uitgevoerd om te kijken of we nog steeds voldoen aan de eisen. Die tussentijdse audit was in 2014 nog veel spannender. We zaten immers midden in een transitieperiode. Er stond veel te gebeuren en er was veel onzekerheid. Met het behouden van het PREZO gouden keurmerk toont RSZK Hulp bij het huishouden aan consequent verantwoorde zorg te leveren aan de cliënten. Rob Slegers is enorm trots. We zijn met lof geslaagd en mogen het PREZO gouden keurmerk weer een jaar dragen. Dat zijn nóg meer complimenten voor al onze medewerkers.

8 Wijzigingen in de zorg Mart van de Vorst, hoofd RSZK Transferbureau Er verandert veel in de zorg voor ouderen en langdurig zieken. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen in de langdurige zorg en ondersteuning. Het afgelopen jaar heeft voor het RSZK Transferbureau in het teken gestaan van de voorbereiding van deze transitie: de over gang van de Algemene Wet Bijzondere Ziekte kosten (AWBZ) naar Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg en toezicht nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor de Wlz hebben mensen een Wlz indicatie nodig. Die wordt geïndiceerd door het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Dat betekent dat we veel hebben moeten voorbereiden. Bij de RSZK worden alle indicatieaanvragen centraal via het transferbureau aangeleverd aan het CIZ. Als zorgaanbieder hadden we een mandaat om veel indicaties zelf te indiceren. Bijvoorbeeld als een cliënt 80+ was, of als de geldigheid van de indicatie was verlopen. In de Wlz krijgen mensen een huisbezoek en stelt het CIZ het recht op Wlz vast. Het toegewezen zorgprofiel (voorheen zorgzwaartepakket) door het CIZ blijft wel altijd geldig. Dus voor alle cliënten die bij ons wonen hoeven geen herindicaties meer aangevraagd te worden. Alleen als de zorg verandert of zwaarder wordt. Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De functie begeleiding gaat uit de AWBZ, de gemeente indiceert voor begeleiding thuis via de Wet maatschap pe lijke ondersteuning (Wmo) Als iemand begeleiding nodig heeft kan hij zich melden bij het WMO loket van de gemeente. De grootste verandering en voorbereiding zit in de wijkverpleging. De wijkverpleging gaat de AWBZ over naar de Zorg verzekeringswet en valt dan onder de basisverzekering. Ook hiervoor gold dat we als zorgaanbieder met mandaat indicaties bij het CIZ konden doen. Die aanvragen werden zonder onderzoek door het CIZ over geno men. Nu krijgen cliënten een huisbezoek van een wijkverpleegkundige. In de voorbereidingen hebben we gekeken hoe we dit gaan opzetten. Vanuit de projectgroep wijk teams is een werkgroep indiceren in de wijk opgericht. Deze werkgroep heeft een nieuw formulier ontwikkeld om indicaties vast te stellen. Het afgelopen jaar zijn ook de collega s van het transferbureau samen met de wijkverpleegkundigen op scholing geweest om samen de nieuwe stap goed te kunnen maken. Het jaar 2015 wordt een overgangsjaar waarin alles vorm moet krijgen.

9 RSZK Vrijwilligersbureau Annet Kruijsen en Macha Mathijssen Het RSZK Vrijwilligersbureau regelt alles voor de vrijwilligers. Er zijn ongeveer 1000 vrijwilligers actief met een gemiddelde leeftijd tussen de 60 en 80 jaar. Macha: Het afgelopen jaar hebben we veel intakes (287) gehad. Dat zijn aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers waarvan de meesten ook daadwerkelijk vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Vrijwilligers zijn voor de RSZK en haar cliënten erg belangrijk en er zijn veel mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. We hebben vrijwilligerswerk binnen de zorgafdelingen en RSZK Welzijn, zoals de wekelijkse kienavond of muziekactiviteiten. Maar ook binnen de horeca, geestelijke zorg, vervoer of klussendienst is genoeg te doen. Om vrijwilligers te werven en te informeren heeft het RSZK Vrijwilligersbureau het afgelopen jaar o.a. op informatiemarkten gestaan en onderhoudt zij externe contacten met bijvoorbeeld vrijwilligerssteunpunten binnen de gemeenten. We blijven altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het complete overzicht aan vacatures staat op de nieuwe website en op onze eigen Facebook-pagina. De vrijwilligers van de RSZK kunnen rekenen op professionele ondersteuning. Zo worden er elk jaar diverse scholingen georganiseerd. In 2014 stonden o.a. brandpreventie, EHBO en de scholing betekenisvolle relatie (leren denken vanuit cliënt) op het programma. En uiteraard hebben we de vrijwilligers bedankt voor het afgelopen jaar met een leuke en gezellige teambuildingsdag. Het RSZK Vrijwilligersbureau heeft het in 2014 voor het eerst een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek opgezet en uitgevoerd. De resultaten zijn nog niet definitief maar Macha kan al wel vast een tipje van de sluier lichten: Het gemiddelde cijfer dat een vrijwilliger aan de RSZK geeft is een 8,0. Een cijfer om trots op te zijn!

10 Thuiszorgteams en nieuwe werkwijze Wilbert van der Linden, manager Thuiszorg De zorg verandert en de RSZK verandert mee. Samen werken we aan een nieuwe RSZK. De RSZK verwacht, als gevolg van veranderde regelgeving, in de toekomst minder zorgvragen van intramurale cliënten, maar juist meer van thuiswonende cliënten. Om hier op in te spelen zet de RSZK 16 thuiszorgteams in voor zowel de cliënten met een verzorgingshuiszorgvraag, als voor de thuis zorgcliënt. In het eerste kwartaal van 2014 hebben we invulling gegeven aan de vorm en inhoud van de thuiszorgteams in samenwerking met een koplopersgroep; deze groep bestond uit alle (wijk )verpleegkundigen en teamleiders. Het belangrijkste vertrekpunt was om de visie van de RSZK de cliënt centraal concreet vorm te geven. We vinden het belangrijk om medewerkers te betrekken en streven ernaar om de teams te koppelen aan de lokale bekendheid van de medewerkers. Op deze manier krijgen we het (en zijn we er) Voor Elkaar in de Wijk. Als thuiszorgteam wordt je gezamenlijk verantwoordelijk voor het proces en de uitvoering van zorg, in al zijn facetten binnen een wijk en/of dorp. Binnen het thuiszorgteam wordt de verbinding naar alle functies binnen de RSZK belegd, van specialist ouderengeneeskunde tot welzijn en van dienstverlening tot hulp bij het huishouden. Het thuiszorgteam is duidelijk herkenbaar en zichtbaar voor inwoners, informele netwerken, vrijwilligers en andere professionele zorg en dienstverleners. De zorginhoudelijke sturing van het team is in handen van een wijkverpleegkundige. Deze is de zichtbare schakel en de spil in de samenwerking met de huisarts en anderen (bijvoorbeeld gemeenteloket). In 2014 hebben we het voorwerk gedaan en zijn de teams anders ingericht. Teams zijn gevormd op basis van individuele kwaliteiten van medewerkers en bestaan uit verschillende deskundigheden. De volgende stap is het overhevelen van de taken en verantwoordelijkheden naar medewerkers in de teams om uiteindelijk professionele teams te vormen. Zo zetten we een flinke stap naar een toekomstbestendige RSZK, waarin we het vertrouwde gaan combineren met een nieuwe manier van werken.

11 Ontwikkelingen geriatrische revalidatie Dorien Sommers, manager Zorg RSZK Merefelt In het Revalidatie Centrum voor Senioren verblijven senioren die, na opname in een ziekenhuis, geriatrische revalidatiezorg (GRZ) nodig hebben. In het Revalidatie Centrum wordt gerevalideerd binnen een therapeutisch klimaat. Dit houdt in dat er een sfeer heerst die positief werkt op het herstel. We hanteren hierbij een benadering die de revalidant in staat stelt op eigen niveau en zo zelfstandig mogelijk te revalideren. Dorien: Het afgelopen jaar heeft de RSZK met de GRZ hard gewerkt aan 3 pijlers: innovatie, professionalisering en regie bij de cliënt. Binnen de GRZ hebben revalidanten vaak meerdere aandoeningen die het herstel bemoeilijken. Wij zijn goed in wat we doen, maar we moeten onszelf blijven innoveren en profileren. Het is hard werken om je te kwalificeren als goede aanbieder van GRZ. De zorginkoop wordt steeds scherper. Onze goede naam moeten we in stand houden door goede kwaliteit te blijven leveren, tegen een goede prijs. De RSZK heeft daarnaast hard gewerkt aan haar professionalisering. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren heeft de RSZK zorgpaden ontwikkeld. Het zorgpad beslaat het hele traject van ziekenhuisopname en revalidatiezorg tot en met ontslag naar de thuissituatie. Dat moet leiden tot betere zelfredzaamheid, participatie en ervaren kwaliteit van leven van de ouderen en verminderde zorglast van mantelzorgers. Conform landelijke richtlijnen hebben we afgesproken dat we willen meten wat we doen. We willen laten zien dat we goede resultaten leveren en willen ons beter gaan profileren op onze resultaten. Het meten van resultaten is verwerkt in de zorgpaden. Ook in de regio heeft de RSZK zich verstevigd in de ketens. We volgen het pad van de cliënt. We hebben afspraken met andere zorgaanbieders dat de cliënt de beste zorg, op beste plek, op de juiste plaats krijgt. En dat bewaken we met elkaar. De regie bij de cliënt is het afgelopen jaar ook erg belangrijk geweest. De cliënt is zelf verantwoordelijk voor de eigen revalidatie en gaat zelf aan de slag. Wij ondersteunen de cliënt in het behalen van zijn of haar doelen. We proberen steeds met verbeteringen de cliënt te faciliteren in het behouden van de zelfregie. Met een gemiddeld cijfer van een 8,1 blijkt dat cliënten ook het afgelopen jaar uitermate tevreden zijn over de GRZ van de RSZK.

12 Bouwplannen Ad Wagemakers, manager Beheer & Instandhouding De veranderingen in de zorg resulteren in de afbouw van verzorgingshuizen. Mensen blijven immers zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Alleen ouderen met zware dementie en een juist zorgprofiel kunnen rekenen op een plaats in een woonzorgcentrum. Daarom maakt de RSZK haar woonzorgcentra klaar voor de toekomst. Bij RSZK Merefelt in Veldhoven is de psychogeriatrische afdeling (voor mensen met dementie) gerenoveerd. De twee grote huiskamers zijn omgebouwd naar 4 kleinere huiskamers voor 15 cliënten. De kamers zijn voorzien van moderne technologie en alle voorzieningen zijn up-to-date. Zo creëren we voor de cliënt een fijne en rustige woonomgeving. De RSZK wil zo lokaal mogelijk werken en in de toekomst in elke gemeente in haar werkgebied een verpleeghuis realiseren. Daarom heeft de RSZK samen met externe partijen plannen gemaakt om een nieuw woonzorgcentrum in Veldhoven te bouwen. Het project Leuskenhei voorziet in drie bouwonderdelen waaronder 28 zorg eenheden voor psychogeriatrische zorg. De RSZK gaat deze zorg verlenen in 4 woongroepen met 7 patiënten. Naar verwacht zal de bouw in de tweede helft van 2016 van start gaan. R S Z K J a a r b e r i c h t

13 Oprichting nieuwe business RSZK Services Rob Slegers, manager Services Voor RSZK Welzijn & Dienstverlening is in 2014 een ontwikkeling in gang gezet naar een nieuwe business RSZK Services. Rob Slegers: De kracht van RSZK Services wordt dat we de zaken anders gaan benaderen; de klant staat voorop en de vraag van de klant is leidend. Wij proberen de wensen te vertalen in mogelijkheden. Maar we zullen ook adviseren als er onmogelijkheden zijn. Op basis van onze deskundigheid hebben we toegevoegde waarde. Onze medewerkers moeten resultaatgericht werken en trots op hun werk. Achter de schermen bouwt de RSZK aan een nieuwe organisatie. We gaan werken met een servicedesk, we willen beter bereikbaar zijn voor onze klanten en we gaan RSZK Activeert ontwikkelen. Hiertoe behoort o.a. RSZK Welzijn. RSZK Activeert gaat laagdrempelige dagactiviteiten aanbieden die aansluiten bij de wensen en talenten van deelnemers. Dat betekent dat we te maken krijgen met nogal wat cultuuromslagen. Wij staan in dienst van medewerkers, vrijwilligers én cliënten en diens netwerk, waarbij de vraag van klant leidend is. Dat vraagt een hoge mate van deskundigheid en flexibiliteit van onze medewerkers. Alle medewerkers worden betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen. Zij kunnen deelnemen aan deelprojecten zoals het project eten en drinken. Uiteindelijk werken we zo toe naar een goed fundament voor RSZK Services.

14 Cijfers PERSONEEL, ORGANISATIE & OPLEIDINGEN Aantal medewerkers * Aantal fte s Aantal vrijwilligers Aantal leerlingen Aantal stagiaires * inclusief oproepkrachten ZORG Aantal cliënten verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg Aantal cliënten thuiszorg inclusief dagactiviteiten Aantal cliënten Hulp bij het huishouden BALANS ACTIVA Vaste activa Vlottende activa Totaal PASSIVA Eigen vermogen Voorzieningen Langlopende schulden Kortlopende schulden Totaal Bedragen in euro s RESULTATENREKENING Bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Financiële lasten Resultaat Bedragen in euro s

15 De RSZK biedt zorg op maat die zoveel mogelijk is gericht op zelfzorg en zelfredzaamheid en werkt daarbij nauw samen met cliënten, familie en naasten aan het welbevinden en de kwaliteit van leven van haar cliënten. We leveren zorg, behandelingen en diensten in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-de Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Reuselde Mierden RSZK Mariahof RSZK Lindenhof Bladel RSZK Kempenland RSZK Floriaan Oirschot Eersel Eersel RSZK Kerkebogten Best Veldhoven RSZK Merefelt Son en Breugel Eindhoven Nuenen Nederwetten Gerwen Laarbeek Geldrop - Mierlo Waalre RSZK De Hoevenakkers RSZK t Laar Heeze - Leende Helmond Someren Gemert - Bakel Deurne Asten RSZK Wielewaal LJ Bladel telefoon (0497) Bergeijk RSZK t Hofhuys Valkenswaard Cranendonck R S Z K J a a r b e r i c h t

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk.

Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. Wonen Thuis Expert WONEN THUIS EXPERT Alle medewerkers zijn professioneel en erg vriendelijk. De RSZK biedt zorg en diensten aan mensen die vanwege hun leeftijd, ziekte of een beperking in meer of mindere

Nadere informatie

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel EXPERT RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Geriatrische Revalidatie Een mensenleven kan door een ongeluk

Nadere informatie

Revalidatie Centrum voor Senioren

Revalidatie Centrum voor Senioren Revalidatie Centrum voor Senioren Revalidatie Centrum voor Senioren Een mensenleven kan door een ongeluk of ziekte totaal veranderen. Dagelijkse bezigheden zijn dan opeens niet zo vanzelfsprekend. In het

Nadere informatie

RSZK Thuiszorg. Zorg en diensten bij u thuis

RSZK Thuiszorg. Zorg en diensten bij u thuis THUIS RSZK Thuiszorg Zorg en diensten bij u thuis Zelfstandig blijven wonen, ook als u hulp of zorg nodig heeft? RSZK helpt u daarbij. Dé specialist op het gebied van ouderenzorg. Vitaal en fit thuis blijven

Nadere informatie

RSZK Thuiszorg. Zorg en ondersteuning thuis

RSZK Thuiszorg. Zorg en ondersteuning thuis RSZK Thuiszorg Zorg en ondersteuning thuis Elk mens is een uniek persoon en bepaalt zelf de richting van zijn of haar leven en de zorg of ondersteuning die daarbij nodig is. Zorg die het best bij u past!

Nadere informatie

De zorg verandert, de RSZK verandert mee Jaarbericht 2013

De zorg verandert, de RSZK verandert mee Jaarbericht 2013 De zorg verandert, de RSZK verandert mee Jaarbericht 2013 De zorg verandert, de RSZK verandert mee Raad van Bestuur Leo van Erp, Dianne Engels en Wilbert de Haan Het jaar 2013 is voor de RSZK opnieuw een

Nadere informatie

Behandeling & Therapie. Zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal

Behandeling & Therapie. Zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal EXP PERT Behandeling & Therapie Zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal RSZK Behandeling & Therapie Bent u nog thuiswonend en doet u graag zoveel mogelijk zelf? Maar merkt u dat uw gezondheid u beperkt

Nadere informatie

Voorstel RSZK pilot waardigheid en trots

Voorstel RSZK pilot waardigheid en trots Gegevens zorgaanbieder Voorstel RSZK pilot waardigheid en trots Naam en adres zorgaanbieder Naam en contactgegevens bestuurder Naam contactpersoon en contactgegevens Visie op kwaliteit en hoe sluit deze

Nadere informatie

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld

Voorwoord. De ontwikkeling in beeld De keuze van Savant 2015-2016 Voorwoord De langdurige zorg in Nederland wordt hervormd om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook de visie op zorg is veranderd. Er is een verschuiving van Zorgen

Nadere informatie

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? 4 Wie regelt deze zorg? 4 Uw plichten rondom ontslag 5 Wanneer kan de zorg na de ziekenhuisopname

Nadere informatie

De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK. Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen. Jaarbericht 2011

De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK. Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen. Jaarbericht 2011 De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen Jaarbericht 2011 Leo van Erp, Dianne Engels en Wilbert de Haan Voorwoord Als Regionale Stichting Zorgcentra

Nadere informatie

Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen

Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen Wet Hospice Langdurige RSZK Zorg Merefelt Uw Wlz Leven toevoegen aan de dagen Welke zorg en ondersteuning behoort tot de Wlz-aanspraak Als genezing niet meer mogelijk is, worden er andere eisen aan de

Nadere informatie

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Revalidatie. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel

RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren. Revalidatie. Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel RSZK Revalidatie Centrum voor Senioren Revalidatie Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel Snel en verantwoord werken aan uw revalidatie en herstel Een mensenleven kan door een ongeluk

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Met ingang van 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Belangrijk is dat u weet dat niet meer alle zorg wordt vergoed en verzorgd door de overheid, thuiszorg of het

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis U wordt opgenomen in het ziekenhuis en denkt na ontslag uit het ziekenhuis ook nog zorg nodig te hebben. Bijvoorbeeld thuiszorg voor hulp

Nadere informatie

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg 2017-2020 Samen in beweging De wens van cliënten staat voorop in onze zorg. Bij hen ligt de regie. We zijn samen in beweging Als organisatie

Nadere informatie

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen EXP PERT Hospice Merefelt Leven toevoegen aan de dagen Hospice Merefelt Als genezing niet meer mogelijk is, worden er andere eisen aan de verzorging gesteld. Kan deze zorg niet meer thuis plaatsvinden,

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

RSZK. het RSZK jaarbericht 2012. OOK DIT JAAR IS HET WEER Voor Elkaar. De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK

RSZK. het RSZK jaarbericht 2012. OOK DIT JAAR IS HET WEER Voor Elkaar. De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK RSZK De heer Van der Lee, voorzitter centrale cliëntenraad RSZK OOK DIT JAAR IS HET WEER Voor Elkaar het RSZK jaarbericht 2012 Voorwoord Raad van Bestuur Leo van Erp, Dianne Engels en Wilbert de Haan In

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Medisch Maatschappelijk Werk en Transferpunt Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding pag. 2 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? pag. 2 Wie regelt deze zorg? pag. 2 Komt u

Nadere informatie

Wonen met verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg

Wonen met verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg Wonen met verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg Inhoudsopgave blz 4 Vertrouwd wonen met passende zorg Onze diensten 6 8 10 12 Verpleegzorg voor mensen met dementie Zelfstandig wonen met zorg voor

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname Opname in verpleeg- of verzorgingshuis

Zorg na uw ziekenhuisopname Opname in verpleeg- of verzorgingshuis Zorg na uw ziekenhuisopname Opname in verpleeg- of verzorgingshuis Afdeling transmurale zorg In Máxima Medisch Centrum besteden we veel aandacht aan kwaliteit van zorg. Daar valt ook de zorg onder die

Nadere informatie

Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname

Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname Afdeling transmurale zorg Vooraf Na een ziekenhuisopname kunt u meestal terug naar huis om te herstellen. Soms is er thuis nog aanvullende hulp

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg Grande conference 2014 Henri Plagge, arts M&G MCM Voorzitter Raad van Bestuur De Zorgboog Zorgboog Voor alle generaties;

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding... 1 Heeft u nog extra zorg nodig na uw ziekenhuis verblijf... 1 Als u naar huis gaat... 1 Thuiszorg... 1 Hulpmiddelen... 2 Medisch Specialistische

Nadere informatie

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl Pleyade Algemene informatie www.pleyade.nl Zorg voor elkaar Pleyade is gespecialiseerd in zorg voor mensen van 55 jaar en ouder in de regio Arnhem. Als geen ander kunnen wij anticiperen op de veranderingen

Nadere informatie

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis

Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Nazorgwijzer Martini Ziekenhuis Transferpunt voor Nazorg Informatie en bemiddeling bij zorg na ziekenhuisopname. Transferpunt voor Nazorg bevindt zich in de centrale hal

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis

Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het ziekenhuis Uw arts en afdelingsverpleegkundige hebben met u besproken dat er nog extra zorg nodig is na uw ontslag uit het ziekenhuis. De verpleegkundige schakelt hiervoor het

Nadere informatie

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Zorggroep Noordwest-Veluwe. In vertrouwde handen. Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe is een protestants-christelijke

Nadere informatie

Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam. Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ. Versie 1.5

Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam. Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ. Versie 1.5 Visie op Geriatrische Revalidatie in Groot Amsterdam Notitie gemaakt voor platform Sigra GRZ Versie 1.5 Deze notitie heeft tot doel de transmurale visie op revalidatie te omschrijven aan de hand waarvan

Nadere informatie

Verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg

Verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg Verpleegzorg Vertrouwd wonen met passende zorg Inhoudsopgave blz 4 Vertrouwd wonen met passende zorg Onze diensten 6 8 10 12 Verpleegzorg voor mensen met dementie Zelfstandig wonen met zorg voor mensen

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest 30 maart 2017 Andere tijden..wat is oud.? Nieuwe generatie ouderen (actieve 65+) Eigen regie/eigen keuzes Consument: zelf betalen,

Nadere informatie

RSZK KempenVitaal. Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen SAMEN ZORGEN WIJ VOOR ZORG

RSZK KempenVitaal. Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen SAMEN ZORGEN WIJ VOOR ZORG Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen SAMEN ZORGEN WIJ VOOR ZORG is een praktijk voor paramedische zorg in de regio waar diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten, psychologen en specialisten

Nadere informatie

Instructie cliëntprofielen

Instructie cliëntprofielen Bijlage 4 Instructie cliëntprofielen Dit document beschrijft: 1. Inleiding cliëntprofielen 2. Proces ontwikkeling cliëntprofielen 3. Definitie cliëntprofielen 4. De cliëntprofielen op hoofdlijnen 5. De

Nadere informatie

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen

Hospice Merefelt. Leven toevoegen aan de dagen EXPERT Hospice Merefelt Leven toevoegen aan de dagen Hospice Merefelt Als genezing niet meer mogelijk is, worden er andere eisen aan de verzorging gesteld. Kan deze zorg niet meer thuis plaatsvinden, of

Nadere informatie

Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis

Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis Zorg nodig na uw verblijf in het ziekenhuis Heeft u na uw verblijf in het ziekenhuis nog zorg nodig? Dan wordt afdeling nazorg ingeschakeld om dit samen met u voor u te regelen. De afdeling nazorg De afdeling

Nadere informatie

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking MEE helpt u op weg We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Wie wijst ons de weg? Thuis, begeleid zelfstandig of groepswonen. Wat

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

Rapport RAV. Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0. Rapport Asten. Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012

Rapport RAV. Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0. Rapport Asten. Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012 Rapport RAV Rapport Periode tussen 1-jan-2012 en 31-dec-2012 Datum 16-jan-2013 Status Definitief Versie 1.0 Inzetten per urgentie Niet alle ambulancezorg vragen evenveel spoed. Er wordt daarom onderscheidt

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Als u in het ziekenhuis bent opgenomen en medisch uitbehandeld bent, dan is het ziekenhuis voor u niet meer de juiste plaats om te verblijven. Maar misschien heeft u nog zorg

Nadere informatie

De schakelunit in het verpleeghuis

De schakelunit in het verpleeghuis Transferpunt Patiënteninformatie De schakelunit in het verpleeghuis U ontvangt deze informatie, omdat u meer wilt weten over de mogelijkheden om tijdelijk opgenomen te worden op een schakelunit. Deze informatie

Nadere informatie

NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel

NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel NAH = Niet- Aangeboren Hersenletsel Wie zijn wij? Partners 2017 GGZ Oost Brabant SVVE de Archipel MMC MEE Zuidoost Brabant Lunetzorg SWZ Stichting Valkenhof Zuidzorg Libra Revalidatie & Audiologie ORO

Nadere informatie

Voor palliatieve zorg op maat

Voor palliatieve zorg op maat hospice de Populier Voor palliatieve zorg op maat Afscheid van het leven wordt beschouwd als een onderdeel van het leven. Daarmee krijgt ook palliatieve zorg steeds meer een plek in de samenleving. Hospice

Nadere informatie

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Bij u thuis Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nie Aangenaam en veilig thuis blijven wonen Van huishoudhulp

Nadere informatie

Het jaar Jaaroverzicht Voorheen. zorginoktober.nl

Het jaar Jaaroverzicht Voorheen. zorginoktober.nl Het jaar 2018. Jaaroverzicht 2018 Voorheen zorginoktober.nl De klant bepaalt en aandacht voor persoonsgerichte zorg. We kijken terug op een bijzonder jaar. Met de inzet en betrokkenheid van velen in de

Nadere informatie

Voor elkaar, slim samen werken in de regio

Voor elkaar, slim samen werken in de regio Voor elkaar, slim samen werken in de regio Presentatie congres 'Samen vernieuwen in de Wmo' - 15 juni in Nieuwegein Rob Slegers Linda Visser RSZK Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen Zuid-Oost Brabant

Nadere informatie

Archipel Kanidas. Uw wensen, onze zorg en ervaring. het gevoel van samen

Archipel Kanidas. Uw wensen, onze zorg en ervaring. het gevoel van samen Archipel Kanidas Uw wensen, onze zorg en ervaring het gevoel van samen Archipel Kanidas Het leven houdt niet op zodra je ouder bent en in meer of mindere mate afhankelijk wordt van anderen. Ook niet als

Nadere informatie

Wijkverpleging. Leven op uw manier

Wijkverpleging. Leven op uw manier Wijkverpleging Leven op uw manier Wijkverpleging die bij u past Ieder mens wil het liefst het leven zelf inrichten. Ook op kwetsbare momenten. Met behulp van familie, bekenden en vrijwilligers. En bij

Nadere informatie

Zorg na ziekenhuisopname

Zorg na ziekenhuisopname Zorg na ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Inleiding Wellicht heeft u

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST BESCHERMD WONEN RPSW WAALRE, 21 MEI 2015

INFORMATIEBIJEENKOMST BESCHERMD WONEN RPSW WAALRE, 21 MEI 2015 INFORMATIEBIJEENKOMST BESCHERMD WONEN RPSW WAALRE, 21 MEI 2015 PROGRAMMA 1. Landelijke vraagstukken en ontwikkelingen 2. Toegang, huidig beleid en ontwikkelingen in Peelregio 3. Toegang, huidig beleid

Nadere informatie

Verpleeghuis. Oudshoorn

Verpleeghuis. Oudshoorn Verpleeghuis Oudshoorn Onze visie We willen allemaal graag gezond en vitaal ouder worden. Maar dat hebben we niet altijd zelf in de hand. Soms stelt het leven ons onverwacht voor moeilijkheden en hebben

Nadere informatie

Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie

Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie Invulling Aster Zorg van addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlzindicatie Inleiding Aster Zorg levert huishoudelijke hulp in het kader van de WLZ. We doen dat

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Transferbureau Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor U betekenen Thuiszorg Huishoudelijke hulp Hulpmiddelen Tijdelijke opname verzorgingshuis Revalidatie verpleegtehuis 1 2 Transferverpleegkundige

Nadere informatie

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog De positie van de(thuis)zorg Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog de Zorgboog Voor alle generaties; dus kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, behandelpraktijk (paramedici),

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Informatiebrochure. Slotjesveste De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Slotjesveste De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Slotjesveste De Riethorst Stromenland Warm welkom 2 In deze folder willen wij u graag kennis laten maken met Slotjesveste en u een idee geven van wat wij kunnen betekenen voor u. Uitgangspunt

Nadere informatie

Wanneer wordt het weer zo n feest!!

Wanneer wordt het weer zo n feest!! Ontslag uit het ziekenhuis/verpleeghuis naar de juiste plaats en op het juiste moment!? Wanneer wordt het weer zo n feest!! Feestelijk Uitdagend Zinnelijk Zuiver Yess Een FUZZY workshop waarin u zelf het

Nadere informatie

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant

Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Bedrijvigheid en Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant Tabellen- en trendboek Vestigingenregister 2015 juni 2016 Uitgave: Inlichtingen: Gemeenten Eindhoven en Helmond In samenwerking met Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Laurens Antonius IJsselmonde. Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg

Laurens Antonius IJsselmonde. Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg Laurens Antonius IJsselmonde Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg meer dan zorg Antonius IJsselmonde Antonius IJsselmonde is een centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. Hier krijgt u op individuele

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Archipel Zorg aan Huis

Archipel Zorg aan Huis Archipel Zorg aan Huis Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen het gevoel van samen Welkom bij Archipel Zorg aan Huis Natuurlijk is het fijn om zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Netwerkbijeenkomst 19 januari 2017 Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Voorwoord Guy Buck voorzitter, Raad van Bestuur De beste zorg voor uw patiënt. Snel geregeld en

Nadere informatie

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Thuiszorg. Pieter van Foreest Zorg Thuis. Zo lang mogelijk Thuis...

Thuiszorg. Pieter van Foreest Zorg Thuis. Zo lang mogelijk Thuis... Thuiszorg Pieter van Foreest Zorg Thuis Zo lang mogelijk Thuis... Welkom bij Pieter van Foreest Wij willen u van harte welkom heten bij Pieter van Foreest. Iedereen wil het liefst zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Voordat u weer naar huis gaat, heeft u een gesprek met de liaisonverpleegkundige om te bespreken of u na uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt

Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt Dé zorgorganisatie voor (thuis)zorg, wonen en welzijn in Groningen, Haren en Hoogezand ZINN Thuis Zo lang mogelijk thuis Persoonsalarmering Ook liever

Nadere informatie

Welkom bij. Pleyade.

Welkom bij. Pleyade. Welkom bij Pleyade www.pleyade.nl Zorg voor elkaar Pleyade is gespecialiseerd in zorg voor mensen van 55 jaar en ouder in de regio Arnhem. Als geen ander kunnen wij anticiperen op de veranderingen die

Nadere informatie

Visie op zorg. en wonen

Visie op zorg. en wonen Wonen met zorg Uw vraag naar zorg Natuurlijk wilt u als u ouder wordt zo lang mogelijk zelfstandig blijven en, eventueel met de nodige ondersteuning, zorg en behandeling, in uw eigen huis blijven wonen.

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Misschien heeft u na uw

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor u betekenen U ontvangt deze folder omdat u na opname in het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. In deze folder staat beschreven wat

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Compleet wonen in woonzorgcentrum Schavenweide

Compleet wonen in woonzorgcentrum Schavenweide Compleet wonen in woonzorgcentrum Appartementen gebouw B, C & D Woonzorgcentrum In november 2013 is het nieuwe geopend: een eigentijds woonzorgcentrum dat van alle gemakken is voorzien. Voor senioren een

Nadere informatie

Titel: kwaliteitsverslag - publieksversie

Titel: kwaliteitsverslag - publieksversie Kwaliteitsverslag - publieksversie Verslag jaar 2017 Rapportagedatum 31 mei 2018 Inleiding Het kwaliteitskader 2017 van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) voor de verpleeghuiszorg vraagt van organisaties een

Nadere informatie

Kennismaking met Verpleeghuis

Kennismaking met Verpleeghuis Kennismaking met Verpleeghuis Het Houtens Erf Het Houtens Erf, dicht bij u in de buurt In Houten kunt u zorg krijgen die bij u past. Het Houtens Erf biedt intensieve zorg, begeleiding en behandeling op

Nadere informatie

Geen. (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Geen. (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

PrivaZorg thuiszorg persoonlijk en klantgericht!

PrivaZorg thuiszorg persoonlijk en klantgericht! PrivaZorg thuiszorg persoonlijk en klantgericht! Welkom bij PrivaZorg! PrivaZorg is een thuiszorgorganisatie die werkt met gemotiveerde, zelfstandige zorgverleners. Thuiszorg is het bieden van zorg, ondersteuning

Nadere informatie

Revalidatie. Samen werken aan uw herstel

Revalidatie. Samen werken aan uw herstel Revalidatie Samen werken aan uw herstel De voorbereiding van uw opname Revalideren in Weihoek of Wiekendael Groenhuysen biedt revalidatiezorg in de Regionaal Behandelcentra Weihoek en Wiekendael. Hier

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie