ZIJ EN IK. Uit: Door een gekleurde bril Poëzie door kinderen van 4 t/m 12 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZIJ EN IK. Uit: Door een gekleurde bril Poëzie door kinderen van 4 t/m 12 jaar"

Transcriptie

1

2 ZIJ EN IK Zij en ik waren vrienden vrienden voor het leven. We deden alles samen, samen uitgaan samen winkelen en samen verdrietig zijn. Maar toen werd ze verliefd op een jongen een jongen met bruine ogen. We zagen elkaar weinig we spraken elkaar weinig en als we elkaar zagen ging het altijd over hem, hem, hem. Op een dag kwam ze huilend naar me toe en zei dat ze het uit hadden gemaakt, en ik, ik troostte haar want wij waren vrienden, vrienden voor het leven. Uit: Door een gekleurde bril Poëzie door kinderen van 4 t/m 12 jaar

3 KINDERBOEKENWEEK 2018 Dit jaar wordt bij ons op school van 3 t/m 11 oktober de 64 e Kinderboekenweek gevierd, met als thema: VRIENDSCHAP! KOM ERBIJ! Vriend, mattie, makker, bff, kameraad, homie, maatje, bestie... Hoe je jouw vrienden ook noemt, ze zijn vast belangrijk voor je. Het is fijn om vrienden te hebben! In bijna alle kinderboeken komt vriendschap voor en daarom is dat het thema van de Kinderboekenweek. Dikke Vic en vieze Lies van Sunna Borghuis gaat bijvoorbeeld over Het buitenbeentje Lies dat op zoek is naar vriendschap. In Niet thuis van Jacques Vriens sluit Hannah, die uit huis is geplaatst, onverwachte vriendschappen met kinderen uit haar leefgroep. Maar ook met trollen als Trubbel kun je vriendschap sluiten. In oktober draait alles dus om vriendschap en erbij horen! En daar hebben we heel veel boeken van! Ook hebben we boeken die bekroond zijn met Griffels en Penselen! In dit boekje vinden jullie veel informatie over alles wat er tijdens de Kinderboekenweek gebeurt. Nieuws over het kinderboekenweekgeschenk, het prentenboekje, de boeken die de Gouden en Zilveren griffel en penselen hebben gekregen en wat er in de Wijchense Bibliotheek gebeurt. Wil je nog meer weten, kijk dan op Wij wensen iedereen een hele leuke en fijne Kinderboekenweek!!!

4 WAT DOEN WE OP SCHOOL TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK? KAFT, BLAADJES EN LETTERS... De Kinderboekenweek wordt op woensdag 3 oktober geopend met de circustheatervoorstelling kaft, blaadjes en letters met als centraal thema het ontstaan van een boek. Er zijn 3 voorstellingen: een voor de kleuters en afd. Jonge Kind, een voor de groepen 3-4 en 5, en een voor de groepen 6-7 en 8. GRATIS KINDERBOEKEN! In de gangen staan de hele Kinderboekenweek dozen met boeken die je gratis mee mag nemen! DE AFSLUITING is donderdag 11 oktober. Hoe deze dag wordt ingevuld wordt later bekend gemaakt!

5 KINDERJURY Wil je meedoen met de Kinderjury? Dan mag je kiezen uit de boeken die in 2018 zijn verschenen, met het logo van de Kinderjury. Er zijn twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Je kunt stemmen van 7 maart t/m 15 mei Dit kan ook via Tijdens de Kinderboekenweek is er op Schooltv.nl van alles te vinden wat aansluit op het thema van dit jaar: Vriendschap. Sesamstraatfilmpjes, liedjes en voorleesverhalen staan klaar om te gebruiken in de klas. Vrienden kan je met iedereen zijn. Kletspraat of niet, daar gaat het om bij Studio Snugger voor groep 3 en 4. Schooltv.nl gaat over vriendschapsweetjes als: van zweetlucht ga je beter samenwerken, vliegen vragen verkering onder een lamp en haringen commu-niceren met scheetjes! Lieve woorden kun je het beste in iemands linkeroor fluisteren! In Het Klokhuis voor groep 5 t/m 8 geeft Jozua Douglas, kinderboekenweekschrijver, tips over schrijven en verhalen maken. Hoe je op ideeën komt en hulp kunt vragen van je vrienden. Hij helpt je met het schrijven van jouw eigen verhaal! Kijk dus tijdens de Kinderboekenweek op Schooltv.nl

6 HET KINDERBOEKENWEEKGESCHENK 2018 Is geschreven door Jozua Douglas en geïllustreerd door Elly Hees Je krijgt het tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van 10,- aan kinderboeken. Niemand minder dan Jozua Douglas is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk Met zijn eigentijdse verhalen boordevol humor en spanning weet hij al jaren een breed lezerspubliek aan zich te binden. Zijn eerste boek De verschrikkelijke badmeester werd bekroond met de Hotze de Roosprijs en met de serie Costa Banana won hij tweemaal achter elkaar de Pluim van De Nederlandse Kinderjury (De gruwelijke generaal in 2016 en De ongelooflijke Ravi Ravioli in 2017). Deze boeken werden ook door het kinderboekenpanel van De Wereld Draait Door genomineerd voor Kinderboek van het Jaar. Illustrator Elly Hees is zeer geliefd in kinderboeken-land. Ze illustreerde al meer dan vijftig kinderboeken van schrijvers als Tosca Menten, Francine Oomen en Thijs Goverde. Ook maakte ze de supergrappige tekeningen in Jozua s De verschrikkelijke badmeester, De vreselijke tweeling en de Costa Banana-boeken. DE EILANDENRUZIE De presidenten van Costa Banana en Costa Kanaria hebben al jarenlang ruzie over een paar onbewoonde eilandjes. Hun vriend Benito Blanco wil dat ze vrede sluiten en vrienden worden, en nodigt ze uit op een klein paradijselijk eilandje. Rosa en Fico mogen mee en ontmoeten Angelino, de zoon van hun vaders grootste vijand. Angelino blijkt heel aardig en al gauw sluiten ze vriendschap, maar is deze nieuwe vriend echt zo betrouwbaar als hij lijkt?

7 HET KINDERBOEKENWEEKPRENTENBOEKJE 2018 Is gemaakt door Milja Praagman. Diverse kranten, tijdschriften en ook Sesamstraat hadden het talent van Milja Praagman allang herkend. En nadat haar boek Nog 100 nachtjes slapen (Leopold) werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar kon niemand meer om haar heen. Vorig jaar werd haar werk bekroond en ontving ze een Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie (De Eenhoorn). Haar boeken worden gelezen door kinderen over de hele wereld, van Denemarken tot aan China. En nu tekent én schrijft ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek. KOM ERBIJ Kit en Pelle gaan spelen in het park. Maar vandaag staat daar ineens iets wat er gisteren nog niet was. Op óns veldje nog wel! zegt Pelle. Kom, even uitproberen, zegt Kit. Nee, niet doen! roept Pelle. Op dat bordje staat: Niet aankomen! Wélk bordje? lacht Kit, en ze klimt op het ding. Braaf paardje Pelle, kom erbij! Kom erbij is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek in de boekwinkel te koop voor 6,95.

8 NS KINDERBOEKENRUIL Hoofdsponsor NS sluit dit jaar voor de 4e keer de Kinderboekenweek af met de NS Kinderboekenruil op zondag 14 oktober tussen en uur op station Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. UITGELEZEN BOEKEN? Sommige boeken staan al een tijdje ongelezen in je boekenkast. Je bent er te oud voor, hebt ze al te vaak gelezen of je was er simpelweg na één keer lezen wel klaar mee. Het boek blijft staan en niemand kijkt er nog naar om. Dat vindt NS jammer. Want je kunt er waarschijnlijk iemand anders mee blij maken! En om dat mogelijk te maken organiseren ze de NS Kinderboeken-ruil, waar je je boeken mag ruilen voor een ander. Dat kan met een ander kind, maar ook met een van de nieuwe boeken die zij klaarzetten. Ieder kind mag 1 boek ruilen, om zoveel mogelijk kinderen de keus te geven tussen een nieuw boek of een ruilboek. Om het boekenfeest compleet te maken lezen er die dag kinderboekenschrijvers en conducteurs voor in een mini-voorleescoupé. Naast Jozua Douglas en Milja Praagman zullen ook Geert-Jan Roebers, Gerard van Gemert en Bette Westera voorlezen. Meer informatie over het ruilen en wie er komen voorlezen leest je op:

9 HEEFT PAPIER EEN BINNENKANT? Ik schreef aan mijn liefje een omgekeerd briefje. Zo n briefje waarop aan de binnenkant stond hoe mooi en hoe lief en hoe leuk ik haar vond. Haar ogen, haar oren, haar haren, haar kleren... Een briefje om binnenstebuiten te keren zodra je het ziet. Maar dat deed ze dus niet. Ze pakte het aan, keek niet eens wat het was en toen propte ze het in de zak van haar jas. Daar zit het nog steeds, nu al meer dan een week. Ik denk dat ik weet wat ze dacht toen ze keek: een leeg vel papier. Maar dat was het dus niet. Dat ze dat nu niet snapt, dat ze dat nu niet ziet... Bette Westera Uit: Was de aarde vroeger plat?

10 WINNAARS GRIFFELS Gouden Griffel??? Deze wordt bekend gemaakt op dinsdag 2 oktober 2018 tijdens het Kinderboekenbal! Zilveren Griffels Tot 6 jaar Het lammetje dat een varken is Pim Lammers (De Eenhoorn) Handje Tjibbe Veldkamp (De Fontein) Vanaf 6 jaar Toen ik Joke van Leeuwen (Querido Kinderboeken) Het gelukkige eiland Marot Törnqvist (Querido Kinderboeken) Vanaf 9 jaar Lampje Annet Schaap (Querido Kinderboeken) Sabel Suzanne Wouda (Hoogland & Van Klaveren) Informatief Wij waren hier eerst Joukje Akveld (Gottmer) De zweetvoetenman Annet Huizing (Lemniscaat) Poëzie Was de aarde vroeger plat? Bette Westera (Gottmer) De Zombietrein Edward van de Vendel (Querido Kinderboeken)

11 VLAG EN WIMPELS VAN DE GRIFFELJURY Tot 6 jaar Verliefd Stefan Boonen (Van Halewijck) Alle dieren drijven Gideon Samson (Leopold) Kersenhemel Jef Aerts (Querido Kinderboeken) Vanaf 6 jaar Zondag, maandag, sterrendag Anna Woltz (Querido Kinderboeken) Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes Elena Favilli en Francesca Cavallo (ROSE stories) De cycloop Daan Remmerts de Vries (Gottmer) Vanaf 9 jaar Het geheim van het Nachtegaalbos Lucy Strange (Gottmer) De gevangenisfamilie van Perry T. Cook Leslie Connor (Lemniscaat) De Goudvisjongen Lisa Thompson (MEIS & MAAS) Informatief De wortels van Oranje Marc ter Horst (Lannoo) Het hele grote vogelboek Bibi Dumon Tak (Lannoo) Dokter Corrie geeft antwoord Niki Padidar (De Harmonie) Poëzie Dag Poes! Bette Westera, Hans & Monique Hagen, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper (Hoogland & van Klaveren)

12 WINNAARS ZILVEREN PENSELEN Gouden Penseel Fabeldieren Ludwig Volbeda (Lannoo) Zilveren Penselen Tot 3 jaar Heb jij misschien olifant gezien? David Barrow (Gottmer) Beertje Pippeloentje Fleur van der Weel (Querido) 3 tot 6 jaar Konijnentango Ingrid & Dieter Schubert (Hoogland & van Klaveren) Dit is voor jou Sanne te Loo (Lemniscaat) 6 tot 12 jaar En toen, Sheherazade, en toen? Annemarie van Haeringen (Leopold) Tori Brian Elstak (Das Mag) Informatief De wolven van Currumpaw William Grill (Fontaine)

13 VLAG EN WIMPELS VAN DE PENSEELJURY Tot 3 jaar Driehoek Marc Barnett (Gottmer) Van wie is die staart Martijn van der Linde (Gottmer) 3 tot 6 jaar Kleine nachtverhalen Kitty Crowther ( De Eenhoorn) Voor papa Marije Tolman (Hoogland & van Klaveren) Dino s bestaan niet Mark Janssen (Lemniscaat) 6 tot 12 jaar De vos en de ster Coralie Bickford-Smith (Christofoor) Anne, het paard en de rivier Enzo Pérèz-Labourdette ( Leopold) Kleine broer Øyvind Torseter (De Harmonie Informatief Het wonderlijke insectenboek Medy Oberendorff (Lannoo) Binnestebinnen Arie van t Riet (Gottmer) En toen de stijl bezoek in het atelier Joost Swarte (Leopold)

14 DE PRIJS VAN DE NEDERLANDSE KINDERJURY 2018 in de leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar is gewonnen door De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen Andy Griffith & Terry Denton (Lannoo) en in de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar door Het leven van een loser drie keer niks Jeff Kinney (De Fontein) DE PLUIM VAN DE SENAAT GING in de leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar naar De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre Marte Jongbloed (Luitingh-Sijthoff) en in de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar naar IzzyLove 7 Expeditie Vriendschap Manon Sikkel (Luitingh-Sijthoff)

15 DE KINDERBOEKENKRANT De Kinderboekenkrant voor 8 tot 12-jarigen staat vol tips, weetjes en achtergronden over kinderboeken en schrijvers. Een leuke bewaarkrant en ook ver ná de Kinderboekenweek nog het lezen waard. Programma Kinderboekenweek 2018 Elke dag: De Griffels en Penselen Elke Kinderboekenweek worden de Griffels en Penselen voor de mooiste boeken bekend gemaakt. Die boeken kun je natuurlijk bewonderen (en reserveren) in de Mooie-Dingen-Wand. Vriendjesverhalen voorlezen Iedere weekdag (maandag tot en met vrijdag) in de Kinderboekenweek wordt er van uur voorgelezen door een medewerker van de bibliotheek. Prentenboeken en voorleesverhalen over vrienden en vriendinnen. Mensenvrienden en dierenvrienden. Voor kinderen van 4-8 jaar, en verder voor iedereen die het leuk vindt om naar een mooi verhaal te luisteren. Toegang: gratis

16 Kinderboekenparcours Haal je vriendenboekje in de bibliotheek en verzamel alle stickers. De stickers kun je verdienen door opdrachten te doen bij de leukste boeken over vriendschap voor kinderen uit Groep 3,4 en 5. Op de Jeugdafdeling staan de opdrachten klaar. En je mag er de hele Kinderboekenweek over doen, kom gewoon elke dag gezellig langs. Kosten: gratis Woensdag 3 oktober: BoekStart Voorleesuurtje Kinderboekenweek Special uur Ook voor de allerkleinsten hebben we een activiteit in de Kinderboekenweek. Patricia Vossenberg die de opleiding tot poppenspeler in Den Haag volgt, speelt het verhaal Kikker en zijn vriendjes, naar het boek van Max Velthuijs. Voor kinderen van 2,5 4 jaar (en hun (groot)ouders) Het BoekStart Voorleesuurtje is de nieuwe naam voor Kleintje Koffie Woensdag 3 oktober: Met je boekenvriend op de foto uur Met een Gorgel op de foto? Of met Dolfje, Bram Botermans of de Grijze Jager? Deze middag kan dat. Sarah Kuipers van Tiki Koko Digilab komt met haar magische Groene Scherm. Jij kiest je Boekenvriend (uit een lijst van vriendjes die wij hebben gekozen) en Sarah maakt een foto van jou en je Boekenvriend. Laat je adres achter en de foto wordt toegestuurd. Toegang: gratis

17 Vrijdag 5 en 12 oktober Meneer van Woord vertelt Vliegensvlug over de bekroonde boeken op De Vloer Martin Bergsma is Meneer van Woord als hij vertelt. In de Kinderboekenweek vertelt hij over de bekroonde boeken van de Kinderboekenweek. Op vrijdag 5 oktober voor kinderen van 4 7 jaar Op vrijdag 12 oktober voor kinderen van 8-12 jaar Toegang: gratis uur Woensdag 10 oktober Maak je droomfoto uur Heb jij altijd als eens de hoofdpersoon willen zijn in je favoriete boek? Vliegend als Harry Potter op een bezemsteel, een gebouw op klimmen als de Grijze Jager, of op avontuur met de Gorgels? Het kan allemaal. Maar hoe dan? Je gaat aan de gang met het maken van een soort plat-lig-schilderij. Met doeken, papier en huishoudelijke spullen kun je heel veel vormen maken op de grond... Miriam van Pictures by Mir legt je uit hoe je dat slim en tof kan doen en helpt je een beetje mee. Als je eigen verhaal klaar is mag jij de hoofdrol zijn en maak je je eigen foto van bovenaf. Hoe cool is dat.. ben je benieuwd naar hoe zoiets eruit ziet; kijk maar eens op Maximum aantal deelnemers: 10 Leeftijd: 8-12 jaar Opgeven via Toegang: 2,50 De Bibliotheek Wijchen Campuslaan 8, 6602 HX WIJCHEN

18 Tekst: Edward van de Vendel, muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Solisten: Amanda, Ayana, Dewi, Gracella, Jayda, Luuk, Sebastian, Shamara KINDEREN VOOR KINDEREN - KOM ERBIJ! Kom erbij, kom erbij! Kom erbij, kom erbij! Couplet 1 Jij houdt van sport, ik van tv, Jij maakt de plannen, ik doe mee Jij zegt whatever, ik zeg yes Jij wil een zus, ik heb er zes Ik eet geen vlees, dat vind ik naar Jij bent voor Ajax, best wel raar Ik hou van roze, jij van bruin Ik wil een tijger in m n tuin Voor-refrein 1 Maar volgens mij is het dus dankzij die verschillen Dat wij voor altijd met z n allen willen chillen Refrein 1 Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! We houden duizend dagen vrij Ja, kom erbij, kom erbij, kom erbij! Voor hem en haar, voor jou en mij We sluiten niemand buiten, dus sluit je bij ons aan Want niemand, niemand, niemand, hoeft alleen te blijven staan Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij!

19 Couplet 2 Ik ben op haar, jij bent op hem Ik word gelukkig als ik zwem Jij houdt van zon en ik van zee Ik wil graag met het circus mee Jij leest Lampje, ik Van Loon Ik doe getikt, jij doet gewoon Jij houdt van selfies, ik niet zo Jij maakt er zevenhonderd - go! Voor-refrein 2 en refrein 2 herhalen Bridge Vrienden wil je zien, daar wil je altijd wel naartoe Van plannen komen plannen en we doen niet aan gedoe Want juist omdat we vrienden zijn en samen, ik en jij Kan er altijd iemand bij, ja, kan er altijd iemand bij Kom erbij, kom erbij! Kom erbij, kom erbij! Refrein 3 Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! We houden duizend dagen vrij Ja, kom erbij, kom erbij, kom erbij! Voor hem en haar, voor jou en mij We sluiten niemand buiten, dus sluit je bij ons aan Want niemand, niemand, niemand, hoeft alleen te blijven staan Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij! Dus kom erbij, kom erbij, kom erbij!

20 KAN DE TIJD VERDWIJNEN? Vannacht verdween - wij weten niet waarheen het uurtje tussen twee en drie uur s nachts. Het is sindsdien niet meer gezien. Wie zag er rond dit tijdstip iets verdachts? Signalement: vrij donker en vrij klein. Wie heeft er tips? Wie weet waar het kan zijn of is geweest? Vertel het ons, bel 112. Een misdrijf wordt gevreesd. Bette Westera Uit: Was de aarde vroeger plat?

Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2018

Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2018 Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2018 Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2018 Inleiding De Bond tegen vloeken vraagt aandacht voor goed en respectvol taalgebruik. Vloeken, scheldwoorden en andere grove

Nadere informatie

Nieuwsbrief september Beste lezer,

Nieuwsbrief september Beste lezer, Nieuwsbrief september 2018 a.b.b.s De Skulpe Hindeloopen Kreilerstraat 20 8713 JB Hindeloopen Tel: 0514-521510 www.deskulpe.nl e-mail: deskulpe@gearhing.net Week: 37 Datum: 10 sept. 18 THE Beste lezer,

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK 2016

KINDERBOEKENWEEK 2016 KINDERBOEKENWEEK 2016 Dit jaar wordt van 5 t/m 16 oktober de 62 e Kinderboekenweek gevierd, met als thema: OMA S EN OPA S VOOR ALTIJD JONG! De vaders en moeders op het schoolplein zijn lang niet altijd

Nadere informatie

Lesbrief. Songtekst: Edward van de Vendel Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis

Lesbrief. Songtekst: Edward van de Vendel Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis Lesbrief Songtekst: Edward van de Vendel Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis INLEIDING Kom erbij! Ook dit jaar maakt Kinderen voor Kinderen in samenwerking

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Programma Kinderboekenweek 2017

Programma Kinderboekenweek 2017 Programma Kinderboekenweek 2017 Elke dag: Een huis vol monsters Het werkatelier van de Bibliotheek Wijchen is omgetoverd tot een huis met monsters. Deze monsters komen uit het boek Dit is een boek vol

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar zijn de volgende boeken genomineerd:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar zijn de volgende boeken genomineerd: Juryrapport 1 De Nederlandse Kinderjury 2018 Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2018 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury.

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

GRIEZELTJE IS JARIG!

GRIEZELTJE IS JARIG! GRIEZELTJE IS JARIG! Griezeltje is jarig en daarom krijgt ze nu cadeautjes. Een soepkom vol met kwallenpap en spinnen op haar broodjes. Ze laat de kikkers plassen op de spruitjes en de sla en stiekem stopt

Nadere informatie

De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar

De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2016 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat

Nadere informatie

Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet.

Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet. Toets 2 Naam Wat ga je doen? Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet. Moeilijke woorden verschijnen een besluit nemen = van boeken: voor het eerst

Nadere informatie

Juryrapport Griffels 2018

Juryrapport Griffels 2018 Juryrapport Juryrapport Griffels 2018 De Griffeljury 2018, bestaande uit: Cathy Spierenburg (voorzitter), Marjolein Meijvis, André Kuijpers, Anouk van der Zee en Nina Schouten, heeft de volgende boeken

Nadere informatie

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan.

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Opdracht 1 Vanaf 1955 heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2017

Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2017 Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2017 Juryrapport Kinderboekenonderzoek 2017 Inleiding De Bond tegen vloeken voert jaarlijks rond de Kinderboekenweek een Kinderboekenonderzoek uit. Het onderzoek beperkt

Nadere informatie

Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet.

Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet. Toets 2 Naam Wat ga je doen? Je gaat een toets maken over begrijpend lezen. Maak vraag 1 tot en met 9. Lees de teksten nog niet. Moeilijke woorden verschijnen een besluit nemen = van boeken: voor het eerst

Nadere informatie

PRENTENBOEK KINDERBOEKENWEEK EN KINDERBOEKENWEEKGESCHENK:

PRENTENBOEK KINDERBOEKENWEEK EN KINDERBOEKENWEEKGESCHENK: Basisschool Remigius Duiven kikkernieuws kikkernieuws website : www.bsremigiusduiven.nl e-mail : info@bsremigius.nl Redactie : Wilbert Arends en Anita Hendriks Jaargang 26 [nummer 05] ::: 4 oktober 2016

Nadere informatie

brugge.be/bibliotheek KINDER- & JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 1: tot 6 jaar

brugge.be/bibliotheek KINDER- & JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 1: tot 6 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER- & JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 1: tot 6 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleider: Hoe gebruik je dit leesdagboek? Lees

Nadere informatie

kikkernieuws kikkernieuws Hoe meer boeken.hoe meer leesplezier!!! Basisschool Remigius Duiven

kikkernieuws kikkernieuws Hoe meer boeken.hoe meer leesplezier!!! Basisschool Remigius Duiven Basisschool Remigius Duiven kikkernieuws kikkernieuws website : www.bsremigiusduiven.nl e-mail : info@bsremigius.nl Redactie : Wilbert Arends en Anita Hendriks Jaargang 25 [nummer 06] ::: 08 oktober 2015

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e s p a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Juryrapport Penselen 2018

Juryrapport Penselen 2018 Juryrapport Juryrapport Penselen 2018 De Penseeljury 2018, bestaande uit: Marlies Visser (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Jessica Jongkind en Judith Hessels, heeft de volgende boeken voorgedragen

Nadere informatie

Juryrapport Griffels 2018

Juryrapport Griffels 2018 Juryrapport Juryrapport Griffels 2018 De Griffeljury 2018, bestaande uit: Cathy Spierenburg (voorzitter), Marjolein Meijvis, André Kuijpers, Anouk van der Zee en Nina Schouten, heeft de volgende boeken

Nadere informatie

Toelichting bij de maandkalender van oktober 2018

Toelichting bij de maandkalender van oktober 2018 Toelichting bij de maandkalender van oktober 2018 Aanwezigheid Pieter op de Skutslús in oktober: Maandag 1 oktober Donderdag 4 oktober Maandag 8 oktober Woensdag 10 oktober Dinsdag 16 oktober Donderdag

Nadere informatie

Je bent uniek. Plak hier een baby foto. van jezelf.. Mijn vinger afdrukken:

Je bent uniek. Plak hier een baby foto. van jezelf.. Mijn vinger afdrukken: Je bent uniek Jij bent uniek. Er is niemand die precies is zoals jij! Ook al lijk je als 2 druppels water op een tweeling broer of zus. Iedereen is uniek.. Plak hier een baby foto van jezelf.. Mijn vinger

Nadere informatie

Rustig lopen kan ik goed, ik weet prima hoe dat moet.

Rustig lopen kan ik goed, ik weet prima hoe dat moet. Kalender Rustig lopen kan ik goed, ik weet prima hoe dat moet. Studiedag Op maandag 23 oktober is er een studiedag en zijn alle leerlingen van onze school vrij. We wensen iedereen een hele fijne herfstvakantie

Nadere informatie

1. Kinderboekenweek - 3 t/m 13 oktober 2007 - Sub Rosa-boeken vol geheimen

1. Kinderboekenweek - 3 t/m 13 oktober 2007 - Sub Rosa-boeken vol geheimen Inhoud van deze nieuwsbrief 1. Kinderboekenweek 2. Griffels en penselen 2007 3. Thematitels Kinderboekenweek 4. Activiteiten Kinderboekenweek bij Boekhandel Plukker 5. Harry Potter 6. Bestellen via webwinkel

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

w o e n s d a g 8 f e b r u a r i Agenda

w o e n s d a g 8 f e b r u a r i Agenda O p e n b a r e b a s i s s c h o o l H e t P a l e t Ouderbericht w o e n s d a g 8 f e b r u a r i 2 0 1 7 Agenda Maandag 6 februari Start Zaanse Kinderjury voor de groepen 6 t/m 8 Dinsdag 7 februari

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Inspiratieblad Voorleesfeestje Vrienden 18 februari 2017

Inspiratieblad Voorleesfeestje Vrienden 18 februari 2017 Inspiratieblad Voorleesfeestje Vrienden 18 februari 2017 Inspiratieblad Voorleesfeestje Vrienden 18 februari 2017 Kinderen onthouden het verhaal en de woorden beter als je ze na het voorlezen stimuleert

Nadere informatie

THEMA RESPECT SO VUGHT AGENDA SEPTEMBER 2018 NIEUWS UIT VUGHT. 9 t/m 11 oktober IVIO-examens VSO P 11 oktober Ouderavond schoolverlaters SO

THEMA RESPECT SO VUGHT AGENDA SEPTEMBER 2018 NIEUWS UIT VUGHT. 9 t/m 11 oktober IVIO-examens VSO P 11 oktober Ouderavond schoolverlaters SO VUGHT AGENDA 9 t/m 11 oktober IVIO-examens VSO P 11 oktober Ouderavond schoolverlaters SO 15 t/m 19 oktober Herfstvakantie 25 oktober Schoolfotograaf 29 oktober t/m 2 november Toetsweek 3 + 4 vmbo t en

Nadere informatie

Heb jij ze allemaal?

Heb jij ze allemaal? SONGTEKSTBOEKJE Heb jij ze allemaal? JOUW LIED OP DE VOLGENDE MAKE SOME NOISE KIDS CD? ZO WERKT HET: 1 2 3 4 5 6 Je schrijft een eigen liedje. Jouw liedje wordt door een professionele producer af gemaakt.

Nadere informatie

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter Melkweg Lezen Alfa A Hoe gaat het? De dokter Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Hoe gaat het?, 2015 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Nummer t/m Samen veilig talent ontwikkelen met plezier!

Nummer t/m Samen veilig talent ontwikkelen met plezier! Brinkhovenlaan 3b 9765 BH Paterswolde 050 309 38 54 www.cbs-mensoalting.nl cbsmensoalting@ckcdrenthe.nl Nummer 2 2018-2019 27-09 t/m 10-10 Samen veilig talent ontwikkelen met plezier! 02-10 schoolfotograaf

Nadere informatie

Maandag 24 september Start week van de pauzehap groep 5, 6 en 7 Donderdag 27 september Koffie ochtend 8:30

Maandag 24 september Start week van de pauzehap groep 5, 6 en 7 Donderdag 27 september Koffie ochtend 8:30 Jaargang 12 nr. 2 21-09-2018 Informatieblad voor ouders en leerlingen Maandag 24 september Start week van de pauzehap groep 5, 6 en 7 Donderdag 27 september Koffie ochtend 8:30 Woensdag 3 oktober Start

Nadere informatie

Gedicht van Berdie Bartels Uit: Er zit een feest in mij! Querido s Poëziespektakel 5

Gedicht van Berdie Bartels Uit: Er zit een feest in mij! Querido s Poëziespektakel 5 ik vier vandaag een feestje ik geef mezelf een pluim ik zeg hoera, ik zing hoezee proost olijk met mijn kopje thee geef aan mezelf een schouderklop hang fluitend al mijn slingers op geef mij twee dikke

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Theresia School Nieuws

Theresia School Nieuws Theresiaschool Braakven 19 5258 AG Berlicum 073-5037117 Theresia School Nieuws 19 e jaargang nummer 3, 02 oktober 2014 * Uitnodiging Algemene Ledenvergadering Oudervereniging (ALV) Theresiaschool Beste

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Waarmee? BOODSCHAP. Wat? Waarover? Waar? Wanneer?

Waarmee? BOODSCHAP. Wat? Waarover? Waar? Wanneer? De klasboekenmarkt LES 2 WERKBOEK Dit kan ik al! Ik weet dat er verschillende soorten boeken bestaan. Het communicatieschema Waarmee? Bedoeling? Hoe? Bedoeling? Hoe? BOODSCHAP Wat? Waarover? Wie? Aan wie?

Nadere informatie

Jozua Douglas. Operatie Pisang

Jozua Douglas. Operatie Pisang Jozua Douglas Operatie Pisang 1 Verslind alle boeken van Jozua Douglas! De verschrikkelijke badmeester De vreselijke tweeling In de serie Costa Banana: De gruwelijke generaal (1) De ongelooflijke Ravi

Nadere informatie

Letters, woorden, boeken

Letters, woorden, boeken Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Letters, woorden, boeken Participatie: De bibliotheek Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Letters, woorden, boeken, 2016 Dit boekje

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 7 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 7 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels (indien mogelijk); Griffel- en Kinderjurywinnaars;

Nadere informatie

Lessuggesties Tijgerlezen

Lessuggesties Tijgerlezen Lessuggesties Tijgerlezen Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar Heb je wel gehoord Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera Een nieuw beging 11 jaar Geschreven door: Mies Westera Franke Geïllustreerd door: Loes van der

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK 3 T/M 14 OKTOBER DE VERHALENSCHELP

KINDERBOEKENWEEK 3 T/M 14 OKTOBER DE VERHALENSCHELP DE VERHALENSCHELP De verhalenschelp heeft verhalen in duizend vreemde talen. Ieder kind dat de schelp vindt, hoort het ruisen van de wind. Maar dan opeens is er gefluister en hoor je: "Luister, luister,

Nadere informatie

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Vrijdag 04 februari 2011, uitgave 8 van 2010-2011 Beste ouders

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar zijn de volgende boeken genomineerd:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar zijn de volgende boeken genomineerd: De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag door C. 1236 woorden 29 augustus 2016 3,1 2 keer beoordeeld Auteur Genre Jacques Vriens Jeugdboek, Kinderboek Eerste

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

HET TOEKANNIEUWS. Schooljaar2018/ Nummer: 03. In dit nummer - Agenda - Directiepraat - Nieuwe leerlingen. - Kinderboekenweek

HET TOEKANNIEUWS. Schooljaar2018/ Nummer: 03. In dit nummer - Agenda - Directiepraat - Nieuwe leerlingen. - Kinderboekenweek HET TOEKANNIEUWS Schooljaar2018/2019 18-09-2018 Nummer: 03 In dit nummer - Agenda - Directiepraat - Nieuwe leerlingen - Kinderboekenweek Agenda 2017-2018 24 en 26 september 2018 Omgekeerde oudergesprekken

Nadere informatie

WAT DOEN WE OP SCHOOL TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK? 20%KINDERBOEKENWEEK 2011

WAT DOEN WE OP SCHOOL TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK? 20%KINDERBOEKENWEEK 2011 SUPERHELDEN Refrein: Superhelden, die dapper durven zijn Hebben zelden, plannen in hun brein Voor ze weten, wat er mis kan gaan Hebben ze hun heldendaad, meestal al gedaan Je hoeft geen Mega Mindy of een

Nadere informatie

Ave Regina. Ave Regina

Ave Regina. Ave Regina Ave Regina Ave Regina Dit ben ik Kom jij voor het eerst op internaat in Ave Regina? Dit boekje vertelt jou het verhaal van David, Maarten en Roos, die ook op internaat kwamen. Misschien kan je het zelf

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015

Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015 Nieuwsbrief 4, 7 oktober 2015 Agenda 07 t/m 18 oktober Kinderboekenweek 19 t/m 23 oktober Herfstvakantie 04 november Studiedag leerlingen vrij 11 november Studiedag leerlingen vrij Gymles groep 1 en 2

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

De hele erge Ellie en nare Nellie

De hele erge Ellie en nare Nellie Erge Ellie & nare Nellie.bw_Erge Ellie & nare Nellie.bw 20-12-12 14:00 Pagina A Erge Ellie & nare Nellie.bw_Erge Ellie & nare Nellie.bw 20-12-12 14:00 Pagina B Erge Ellie & nare Nellie.bw_Erge Ellie &

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

april 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Buschauffeur

april 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Buschauffeur april 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Buschauffeur Buschauffeur Refrein: Buschauffeur, buschauffeur, waar ga jij naartoe? Doe je deur maar open. Anders moet ik lopen. En van

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar

LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar

LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

GISTEREN MORGEN VANDAAG

GISTEREN MORGEN VANDAAG GISTEREN MORGEN VANDAAG Gisteren was gisteren vandaag En vandaag was gisteren nog morgen Maar vandaag wordt morgen gisteren En morgen wordt morgen vandaag KINDERBOEKENWEEK 2015 Dit jaar wordt van 7 t/m

Nadere informatie

brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4b: 10 tot 12 jaar

brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4b: 10 tot 12 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4b: 10 tot 12 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4a: 10 tot 12 jaar

brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4a: 10 tot 12 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 4a: 10 tot 12 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

Vriendschapsverhalen schrijven

Vriendschapsverhalen schrijven GROEP 4-8 SCHRIJVEN Vriendschapsverhalen schrijven glas Elke schrijver schrijft boeken op zijn eigen, unieke manier. De spannende en grappige verhalen van Jozua Douglas, auteur van het kinderboekenweekgeschenk

Nadere informatie

De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017

De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017 De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 3-4. ewout de eekhoorn. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 3-4 ewout de eekhoorn Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Januari = uitverkoop! Inzamelactie houten speelgoed voor Roemenië

Januari = uitverkoop! Inzamelactie houten speelgoed voor Roemenië In de Wolken - januari 2010 Januari = uitverkoop! Traditiegetrouw houden wij de hele maand januari uitverkoop! De boeken op de uitverkooptafel kosten 5 euro en het speelgoed is -50% afgeprijsd. Inzamelactie

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag door een scholier 1788 woorden 14 januari 2007 7,9 17 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Psychologische roman, Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

Maandbrief juli Agenda. Personele zaken. Kunstroute groep 7

Maandbrief juli Agenda. Personele zaken. Kunstroute groep 7 Maandbrief juli 2016 Agenda 27 juni - Weekopening OB 28 juni - praktische verkeersles groep 7 en 8 29 juni - bijeenkomst van de gebedsgroep, aanvang 8.30 uur Kleipettenlaan 290, u bent van harte welkom!

Nadere informatie

Lesbrief groep 1 en 2 Winter

Lesbrief groep 1 en 2 Winter Lesbrief groep 1 en 2 Winter De vakantie ligt al weer een week achter ons en langzaam beginnen de kleuters alweer te wennen. Vorige week maandag zijn we begonnen in de kring en ze zaten vol verhalen over

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen.

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Nieuwsbrief 4, 14 oktober 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Voorwoord De afgelopen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2019 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat bestaat

Nadere informatie

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk?

Inleiding Waarom vind jij bewegen belangrijk? Buitenspelen Inleiding In dit boekje lees je over Ayse en haar gezin. Haar kinderen zijn snel moe. Ayse en haar man Ali willen fitte kinderen die lekker in hun vel zitten. Daarom gaan ze meer buiten spelen

Nadere informatie

Kinderboekenweek Groep 8

Kinderboekenweek Groep 8 L e e s p Feest! a a d e Leespromotie Kinderboekenweek Groep 8 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie