Vroegdetectie in de GGZ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vroegdetectie in de GGZ"

Transcriptie

1 Vroegdetectie in de GGZ Workshopronde 1 Workshop 1 Preventieve Zorg Coördinatie voor gezinnen van ouders met psychiatrische problemen Henny Wansink, stafmedewerker specialismevorming, Parnassia Academie; Sylvia den Heijer, basiszorgcoördinator Indigo preventie; Ursula Dewkalie, Indigo preventie; Selina Plaat, ervaringsdeskundige De transgenerationele overdracht van psychiatrische stoornissen is een groot probleem. Het risico bij kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) is 2 tot 13 maal hoger dan bij kinderen van ouders zonder psychiatrische stoornissen. (Kinderen lopen een verhoogd risico, onder andere door een ongunstige opvoedingssituatie, met name als er naast psychiatrische problemen van ouders ook allerlei andere ongunstige omstandigheden zijn, zoals relationele problemen, armoede, sociale problemen, isolement en ouders die zelf als kind mishandeld of verwaarloosd zijn. )Een preventieve aanpak kan deze ouders helpen om de gezinsomstandigheden te verbeteren en het risico te verminderen dat kinderen zelf ook stoornissen ontwikkelen. Met 1 gezin 1 plan wordt getracht de hulp voor gezinnen op deze opeenstapeling van problemen te verbeteren en ook beter op elkaar af te stemmen. Maar helpt dat echt beter? En is het kosteneffectief? Dit is onderzocht voor KOPP- gezinnen. Bureau Basiszorg, houdt deze kinderen in beeld en legt de verbinding tussen de volwassen GGZ en jeugdteam. De hulpverlening van het gezin wordt afgestemd onder leiding van een neutrale regievoerder, waarbij met alle betrokken hulpverleners en de ouders wordt samengewerkt. (Basiszorgcoördinatie coördineert de zorg voor gezinnen van ouders met psychische problemen. Zij ondersteunen gezinnen die onder druk staan. Het doel daarvan is dat de kinderen zich goed kunnen blijven ontwikkelen.) De effectiviteit en kosteneffectiviteit hiervan werden onderzocht in een Randomized Controlled Trial. De auteur bespreekt de uitkomsten van dit onderzoek en doet aanbevelingen voor de praktijk en verder onderzoek.

2 Workshop 2 Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo Karin Slotema, manager zorg en psychiater Centrum Persoonlijkheids Problematiek PsyQ Willemien Willems, projectleider vroegdetectie en interventie Parnassia Groep; Ervaringsdeskundige Veel hulpverleners in de volwassenzorg vinden het moeilijk om naar de kinderen van hun patiënten te vragen en om vervolgens te praten over de kinderen en over ouderschap. Jeugddeskundigen kunnen hen ondersteuning bieden, door te praten over ouderschap met de patiënten, hun kinderen te spreken en de weg te wijzen in de Jeugdzorg. Aan bod komen de resultaten van het ouder/kind programma bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen en de FACT teams van Dijk en Duin ism Indigo Jeugd. De ontwikkelde werkwijze wordt gepresenteerd alsmede elementen die ondersteunend daarbij zijn voor hulpverleners in de volwassenenzorg. Workshop 3 Vroegdetectie Psychosen, hoe werkt het bij 18 - en 18 + Helga Ising, onderzoekster gepromoveerd op dit onderwerp en GZ psycholoog i.o Parnassia, en Yvonne de Jong, onderzoekster en klinisch psycholoog i.o Lucertis Psychotische ervaringen komen veel voor bij jongeren, vroegtijdig hierover in gesprek gaan, voorkomt dat er psychosen ontstaan. EDIT werkt voor jaar, wat weten we over bijzondere ervaringen bij de jarigen? Hoe werkt early detection en intervention bij jaar in de praktijk, wat weten we over jarigen en wat zegt onderzoek ons over effecten/kosteneffectiviteit? Workshop 4 Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun) kinderen Jeanette van der Poel, verpleegkundig specialist PsyQ,(ADHD); Anja van Rijswijk, orthopedagoog SARR Lucertis(Autisme); Ervaringsdeskundige De levenspoli s ADHD en Autisme zijn een samenwerking tussen de volwassen GGZ en de jeugd GGZ. Hier worden zowel ouders met ADHD/Autisme gezien als ook hun kinderen, met ADHD/Autisme. Aandacht voor opvoedvraagstukken wordt vorm gegeven in een groepsaanbod voor ouders met ADHD, ouders van kinderen met ADHD. Er is ook aandacht voor de transitie van Jeugd GGZ naar Volwassenen GGZ. In de workshop gaan we in op hoe deze levenslooppoli s werken en wat het groepsaanbod doet bij ouders. Workshop 5 Vroegdetectie bij verslaving voor een gezonde ontwikkeling Leontien Los, directeur Zorglijn Jeugd Brijder, I-Psy, PsyQ, kinder- en jeugd psychiater In deze workshop zal aandacht besteedt worden aan vroegdetectie van verslaving bij jongeren en wat de risico s zijn bij het te laat onderkennen van verslaving. Uit onderzoek blijkt dat niet onderkende verslavingsproblemen een risico geven op schooluitval, gedragsproblemen en het ontwikkelen van psychiatrische klachten en stoornissen. Tevens blijkt uit onderzoek dat behandelingen voor andere problemen niet goed aanslaan als de verslavingsproblemen niet tegelijkertijd onderkend worden en aangepakt. Er zal aandacht zijn voor aan middelen gebonden stoornissen en voor gamen.

3 Vroegdetectie in de GGZ Workshopronde 2 Workshop 6 Contextueel Behandelen; een geïntegreerd behandelaanbod vanuit Jeugd- en Volwassenzorg voor ouders met ernstige psychische problematiek en een jong kind. Hanna Stolper, klinisch psycholoog, Jeugd ggz, van de Dimencegroep. Tevens is zij praktijkopleider en supervisor (VKJP).Selina Plaat, ervaringsdeskundige Kinderen zijn in de eerste levensjaren sterk afhankelijk van hun directe omgeving en hun ouders. Het brein ontwikkelt zich razendsnel en in deze vroege jaren wordt de basis gelegd voor een veilige hechting. Wanneer ouders door eigen problematiek en/of (hechtings-) trauma s minder beschikbaar kunnen zijn voor hun jonge kinderen, kan dat een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van het kind. Ook kan de komst van een kind bij een ouder met een ernstige psychische stoornis de eigen problematiek doen verhevigen. Psychopathologie kan zo overgaan van generatie op generatie. In deze workshop wordt de visie en werkwijze van het Contextueel Behandelen belicht, waarbij professionals vanuit de GGZ volwassenen en jeugd samen met andere betrokken hulpverleners uit het sociaal domein nauw samenwerken. Samen met collega s vanuit de Jeugd- en Volwassen GGZ heeft Hanna het Contextueel Behandelen binnen de Dimencegroep ontwikkeld. Ze is beleidsmatig en als ouder-kind behandelaar betrokken bij dit aanbod. Sinds januari 2018 doet zij (promotie) onderzoek met als beoogd resultaat een wetenschappelijk onderbouwd programma om geïntegreerde en op context afgestemde zorg te bieden in de Specialistische GGZ voor (aanstaande) ouders en hun jonge kind. Workshop 7 Vroegdetectie Persoonlijkheidsstoornissen, Kirsten Hauber, manager zorg, Behandelcentrum Persoonlijkheid, Trauma en Hechtingsstoornissen, psychotherapeut, De Jutters BV; Karin Slotema, manager zorg, psychiater Centrum Persoonlijkheid Problematiek, PsyQ; Ervaringsdeskundige Gedurende de ontwikkeling van persoonlijkheidsstoornissen kan op verschillende momenten vroegsignalering en interveniëren plaats vinden. Tijdens deze workshop zal Karin Slotema, werkzaam in de volwassenenpsychiatrie, zich richten op het vroegtijdig herkennen van persoonlijkheidsstoornissen met een slecht beloop alsmede mogelijkheden om deze doelgroep beter te laten profiteren van behandeling. Kirsten Hauber, werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie, zal ingaan op het verband tussen persoonlijkheidsstoornissen en onveilige gehechtheid, en vroegdetectie gericht op hechttingsproblematiek bij ouders en kind.

4 Workshop 8 Programma verslaving en ouderschap (PVO); ondersteuning van patiënten met verslavingsproblematiek in het ouderschap Sandra Hekel en Arie van der Meer, medewerkers PVO Brijder; Renske Spijkerman senior onderzoeker, PARC; Ervaringsdeskundige Veel patiënten met verslavingsproblemen maken zich zorgen over de kinderen. Ook hulpverleners maken zich regelmatig zorgen over deze kinderen. In het Programma Verslaving en Ouderschap, wordt met patiënten, die in behandeling komen van de verslavingszorg in gesprek gegaan over het ouderschap. Hier wordt gekeken naar hoe het met ouder en kind gaat en waar ondersteuning nodig is. Waar nodig wordt verdere ondersteuning of verwijzing naar CJG of andere zorg geregeld voor ouder en/of kinderen. PVO is onderdeel van een bredere Ouder/kind aanpak in de Verslavingszorg. Praktijkonderzoek naar deze benadering wordt nader toegelicht. Workshop 9 Het Mood and Resilience in Offspring Project (MARIO) Dr. Dominique Maciejewski, VU Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum; Henk Matijssen, ervaringsdeskundige, VMDB De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van een depressie is het hebben van een ouder met een stemmingsstoornis (depressie of bipolaire stoornis). In Nederland zijn er ongeveer 400,000 Kinderen van ouders met een stemmingsstoornis in de leeftijd tussen 10 en 25 jaar. Kinderen van ouders met stemmingsstoornissen zijn niet alleen erfelijk belast, maar groeien ook op in een kwetsbare omgeving. Van hen ontwikkelt 50-65% voor het 35ste levensjaar een depressie, waarbij dochters tweemaal vaker belast zijn dan zonen. Het MARIO consortium, waarin universiteiten, zorginstellingen, patiënten- en overige belangenorganisaties samenwerken, heeft als centrale missie dit percentage te verlagen. Betere gezondheid van deze hoog-risico groep willen we bereiken door de vroege ontwikkeling van depressie bij kinderen van ouders met stemmingsstoornissen beter te begrijpen middels een longitudinale cohorte studie (Doel 1), te herkennen in de praktijk middels een nieuw screeningsinstrument, (Doel 2) en te voorkomen middels preventieve interventie (Doel 3). Workshop 10 Vroegdetectie bij Angst en Dwang: Dwang is dwingend en angst is besmettelijk Mieke Hartgers, klinisch psycholoog en systeemtherapeut, Specialismeleider PsyQ Systeemtherapie en Consultatie; Anja Greeven, senior onderzoeker en psycholoog VGCt Specialismeleider angststoornissen, PsyQ Patiënt en gezinsleden lijden gezamenlijk onder de angst- en dwangklachten. Exposure is een belangrijk en effectief element van de CGT-behandeling conform de multidisciplinaire richtlijn angststoornissen. Maar hoe weten de gezinsleden dat nou als we dat niet uitleggen en hen helpen alternatieve reacties te ontwikkelen? Zoals een echtgenoot uitriep: "Hoe kan ik nou weten dat geruststellen de angst juist in stand houdt! Ik dacht daarmee juist tot steun te zijn en de stress voor de kinderen te verlagen. Als ik dat had geweten!". In de workshop zullen we dit illustreren met casuïstiek en oefenen met het in gesprek gaan met de gezinsleden in de verschillende fasen van de behandeling

5 Workshop 11 Een integrale aanpak KOPP/KVO verbinden van sociaal domein en medisch domein en meer Theo Mahieu, manager Preventie De Jutters BV; Ursula Dewkalie Indigo Preventie Een integraal programma KOPP/KVO is gericht op kinderen die een sterk verhoogd risico lopen zelf problemen te ontwikkelen als gevolg van de psychische of verslavingsproblematiek van de ouders. Bureau Basiszorg, een evidence based methode, houdt deze kinderen in beeld en legt de verbinding tussen de volwassen GGZ en jeugdteams. De hulpverlening van het gezin wordt afgestemd onder leiding van een neutrale regievoerder, waarbij met alle betrokken hulpverleners en de ouders wordt samengewerkt. Hoe werkt het? Wat zijn de knelpunten in de praktijk en hoe los je ze op?

Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo

Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo Karin Slotema, manager zorg en psychiater Centrum Persoonlijkheids

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

KOPP/KVO Kinderen van ouders met psychiatrische problemen en kinderen van verslaafde ouders. 17 April 2018

KOPP/KVO Kinderen van ouders met psychiatrische problemen en kinderen van verslaafde ouders. 17 April 2018 KOPP/KVO Kinderen van ouders met psychiatrische problemen en kinderen van verslaafde ouders. 17 April 2018 Even voorstellen Theo Mahieu Manager Preventie Programmamanager KOPP/KVO Den Haag De Jutters,

Nadere informatie

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Onze wereld zonder richtlijnen Voorbeelden? Richtlijnen Een richtlijn is een

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf Psychologische zorg voor kinderen en jongeren De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren Samen werken aan jezelf Inhoud Belang psychologische zorg voor jeugd Psychologische

Nadere informatie

Kindcheck en Dan.? Willemien Willems, Projectleider Meldcode HG/KM en Vroegdetectie.

Kindcheck en Dan.? Willemien Willems, Projectleider Meldcode HG/KM en Vroegdetectie. Kindcheck.en dan? Programma workshop: 1. Presentaties van Parnassia Groep Jellinek Prezens/InGeest Met de zaal Wat is er nodig om kindcheck goed te implementeren? Waar loop je tegenaan; welke knelpunten

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen

Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen Vroegdetectie ADHD en Autisme : Levensloop poli voor ouders en (hun)kinderen Workshop Opvoeden met ADHD en ASS: Jeannette van der Poel, Verpleegkundig Specialist GGZ, PsyQ Anja van Rijswijk, Pedagoog/Onderwijskundige

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen volwassenen en ouderen Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 1 2. Eerste gesprek... 1 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 2 5. Kosten... 3 6. Eigen risico... 3 7. Tot slot... 4 AmaCura is

Nadere informatie

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Charles Silvester; Fayerouze Overbeek; Marga Ruggenberg, Willemien Willems Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 Inhoud Workshop 13.45 Opening

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Aangenaam kennis te maken!

Aangenaam kennis te maken! Aangenaam kennis te maken! Welkom bij Yulius Bijna één op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Sommige mensen leren hier zelf mee om te gaan, anderen hebben

Nadere informatie

uw antwoord op de Basis GGZ

uw antwoord op de Basis GGZ uw antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt n i e u w s b r i e f v o o r v e r w i j z e r s h a ag l a n d e n - j u n i 2 0 1 6 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Aardbevingen en psychische klachten

Aardbevingen en psychische klachten Aardbevingen en psychische klachten (Karin Folkers, Klinisch Psycholoog) Jantien Mast, Verpleegkundig Specialist Peter Pijper en Coosje Klootwijk, verpleegkundigen Bouke Koopmans, psychiater Loppersum,

Nadere informatie

Het kind in beeld. Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016

Het kind in beeld. Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016 Het kind in beeld Sandra Rijnaars-Hekel en Arie van der Meer Brijder Verslavingszorg Programma Verslaving en Ouderschap 18 oktober 2016 1 2 11 vleugels 110 kamers behandelruimten 3 Ouder & Kind 11 kamers

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

Workshop Contextueel behandelen Jeugd - Volwassenen

Workshop Contextueel behandelen Jeugd - Volwassenen Workshop Contextueel behandelen Jeugd - Volwassenen Samenwerking Jeugd ggz en Dimence 9 november 2015 Susan Jorna Dimence en Hanna Stolper Jeugd ggz s.jorna@dimence.nl h.stolper@jeugdggz.com 1 Programma

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Versie 1, april 2015 SIGRA Netwerk Jeugd GGZ INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 2. Psychische aandoeningen bij de jeugd in cijfers 3. Jeugd GGZ binnen

Nadere informatie

De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel

De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel De jeugd-ggz in het gedecentraliseerde jeugdstelsel Beschikbaar, bereikbaar, betrouwbaar en in beweging Peter Dijkshoorn Bestuurder Accare bestuurslid GGZNederland Amersfoort 23 april 2015 2 transformatiedoelen

Nadere informatie

Parnassia Groep Remco de Winter & Karin Slotema

Parnassia Groep Remco de Winter & Karin Slotema Parnassia Groep 30-11- 2017 Remco de Winter & Karin Slotema Kennismaken + epidemiologie Principes voor de omgang met suïcidaal gedrag pauze Systematisch onderzoek van suïcidaal gedrag pauze Beschrijvende

Nadere informatie

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Wat kan Tactus Verslavingszorg mij in de huisartsenpraktijk bieden? Een verslaving is vaak lastig te herkennen. Mensen raken niet zomaar

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt nieuwsbrief voor verwijzers rijnmond - juni 2016 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet In een samenleving

Nadere informatie

Workshop Praten met Kinderen

Workshop Praten met Kinderen Workshop Praten met Kinderen Karin Slotema Manager zorg CPP Psychiater Willemien Willems Projectleider Vroegdetectie en interventie Implementatie Meldcode HG/KM en Kindcheck Programma Workshop Praten met

Nadere informatie

Multi-compenent model

Multi-compenent model Preventie van Kindermishandeling Rianne van der Zanden Trimbos-instituut rzanden@trimbos.nl Preventie kindermishandeling Opzet presentatie Aard, omvang en gevolgen van kindermishandeling Kindermishandeling

Nadere informatie

Mental Health in Ethnic Minority Youth. Prevalence Risk and Protective Factors Identification dr. Marcia Adriaanse Psychiater i.o.

Mental Health in Ethnic Minority Youth. Prevalence Risk and Protective Factors Identification dr. Marcia Adriaanse Psychiater i.o. Mental Health in Ethnic Minority Youth Prevalence Risk and Protective Factors Identification dr. Marcia Adriaanse Psychiater i.o. Het onderzoek Fase 1: Screening 1563 kinderen en jongeren Fase 2: Diagnostiek

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Transitiepsychiatrie. Binnen de Parnassia Groep

Transitiepsychiatrie. Binnen de Parnassia Groep Transitiepsychiatrie Binnen de Parnassia Groep Start psychiatrie = kinderleeftijd Gezondheidsverlies door psychische stoornissen het grootst op de kinderleeftijd Tomas Insel, directeur van het Amerikaanse

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep Afscheid van Edsel Kwidama Sandra Kooij Edsel is wel zwart, maar niet zwart-wit Zoals onze gepolariseerde maatschappij op dit moment Edsel is van: Verbinden

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van problemen, waaronder het gedrag van een van de

Nadere informatie

Jonge kind event IVH-IMH-KiECON

Jonge kind event IVH-IMH-KiECON Jonge kind event 20-11-2018 IVH-IMH-KiECON Waar staan we met vroegsignalering en vroegbehandeling Cathrien van Groningen kinderrevalidatiearts 2 Inhoud Doel praatje Waar staan we in de vroegsignalering

Nadere informatie

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016 Duurzame transformatie in de voor kind en gezin Zorg en Jaarbeeld in beeld Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie komt in beeld als er een vermoeden bestaat van complexe psychiatrische problematiek bij kinderen

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van negatieve factoren, waaronder het complexe probleemgedrag

Nadere informatie

KIND & jeugd Noord-Limburg

KIND & jeugd Noord-Limburg KIND & jeugd mburg Noord-Li nleiding Kind&Jeugd Oost Brabant in transformatie Op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan. Vanaf die datum valt de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren onder

Nadere informatie

Mood and Resilience in Offspring

Mood and Resilience in Offspring Mood and Resilience in Offspring De Depressie deal 19 februari 2017 Depressie deal ondertekend Doel: 30 procent minder mensen met een depressie in 2030 Investering in vroegherkenning en preventie Huidige

Nadere informatie

arakter n beeld Richting netwerk en dialoog Jaarbeeld 2017

arakter n beeld Richting netwerk en dialoog Jaarbeeld 2017 Richting netwerk en dialoog arakter n beeld Jaarbeeld 2017 Hallo, wij zijn Cijfers Patiëntenpercentages 9 Verblijfsdagen 10 Behandelduur 12 Zorg 8 13 In 2017 speciale aandacht voor: Jongeren in crisis

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

KIND & jeugd Zuidoost Brabant

KIND & jeugd Zuidoost Brabant KIND & jeugd abant r B t s o o Zuid nleiding Kind&Jeugd Oost Brabant in transformatie Op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan. Vanaf die datum valt de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Door: - Rianne van der Zanden (Trimbos-instituut) - Froukje Kamstra en Pieter Brunner (De Gelderse Roos) - Peter de Vet (Regionaal Centrum Kinder en Jeugd

Nadere informatie

Opleiding tot Infant Mental Health generalist

Opleiding tot Infant Mental Health generalist me nse nkennis Opleiding tot Infant Mental Health generalist it takes a village to raise a child De kern van Infant Mental Health is het belang van de band tussen de ouder en het nog ongeboren of heel

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Kortdurende motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie Een effectieve behandeling

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving

Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving Drs. Margreet van der Meer Hoofd Kwaliteit Innovatie Centrum VNN Lectoraat Verslavingskunde Hanzehogeschool Je vader en/of

Nadere informatie

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging

symposium Onderzoek de Jeugdhulp! Hoe wetenschap kinderen mee laat doen De uitdaging Onderzoek de Jeugdhulp! symposium dinsdag 5 april 2016 van 13.00-17.00 uur in Theater De Nieuwe Kolk, Weierstraat 1 in Assen Hoe wetenschap kinderen mee laat doen Goede jeugdhulp is van onschatbaar belang

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Poliklinieken Volwassenenzorg

Poliklinieken Volwassenenzorg Poliklinieken Volwassenenzorg Yulius, voor geestelijke gezondheid Bijna één op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Sommige mensen leren hier zelf mee om

Nadere informatie

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring Behandeling van verslaving en comorbiditeit de Noord Nederlandse ervaring Gent 14 nov2014 Primaire problematiek naar voorkomen in bevolking en % in behandeling 1 Setting van hulp in VZ VNN 34 ambulante

Nadere informatie

Doorkiesnummer

Doorkiesnummer Aan de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 3 mei 2018 Contactpersoon Mieneke Kwist Onderwerp AO Preventie

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren?

Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Effectonderzoek naar de aanpak huiselijk geweld in de G4 Majone Steketee Katinka Lünnemann Bas Tierolf Belangrijkste

Nadere informatie

Symbiose tussen cognitievegedragstherapie. Het voorbeeld van MDFT. Henk Rigter

Symbiose tussen cognitievegedragstherapie. Het voorbeeld van MDFT. Henk Rigter Symbiose tussen cognitievegedragstherapie en systeemtherapie Het voorbeeld van MDFT Henk Rigter Effectief bij praktisch elke aandoening, stoornis, probleemgedrag. Een panacee. Alle CGT op een hoop gegooid:

Nadere informatie

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen Begeleid Leren Overzicht Symposium Success@School Utrecht, 29 november 2018 Doelgroep Begeleid Leren Positionering van Begeleid Leren Ontwikkelde kennis, producten en diensten Dr. Lies Korevaar Agenda

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

THE COMPREHENSIVE ASSESSMENT OF AT-RISK MENTAL STATE CAARMS - TRAINING. No financial disclosure.

THE COMPREHENSIVE ASSESSMENT OF AT-RISK MENTAL STATE CAARMS - TRAINING. No financial disclosure. THE COMPREHENSIVE ASSESSMENT OF AT-RISK MENTAL STATE CAARMS - TRAINING drs. Helga Ising PARNASSIA, DEN HAAG dr. Judith Rietdijk DIJK EN DUIN, ZAANDAM No financial disclosure. RELEVANTIE VROEGHERKENNING:

Nadere informatie

Visiedocument FACT GGZ Friesland

Visiedocument FACT GGZ Friesland Visiedocument FACT GGZ Friesland Soort document: Visiedocument Versie: 02 Visie Rehabilitatie begint bij de voordeur! Vanaf het eerste behandelcontact staat het individuele herstelproces van de patiënt

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken.

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken. 4.1. Aanbod voor aanstaande ouders Onze producten gericht op de prenatale periode bieden aanstaande ouders begeleiding en ondersteuning die start tijdens de zwangerschap. Het is ter voorbereiding op de

Nadere informatie

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Wie zijn wij? Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn kind. Eet mijn kind goed? Speelt hij genoeg met andere kinderen? Zijn die woedeaanvallen normaal?

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

TIP Conferentie = 4

TIP Conferentie = 4 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Presentatie. POP poli Aandachtspunten bij kinderwens, zwangerschap en bevalling bij cliënten met psychische klachten/aandoeningen.

Presentatie. POP poli Aandachtspunten bij kinderwens, zwangerschap en bevalling bij cliënten met psychische klachten/aandoeningen. Astrid Pool, CPV/SPV Werkzaam bij GGZ-NHN PEAC Heerhugowaard (Persoonlijkheid, Eetstoornissen, ADHD en Complexe trauma) Ziekenhuispsychiatrie en POP Poli Presentatie POP poli Aandachtspunten bij kinderwens,

Nadere informatie

18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie

18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie 18 plussers tussen wal en schip in de psychiatrie De overstap van Jeugd GGZ naar Volwassenenzorg Larissa van Bodegom 9 november 2018 1 Volwassenheid een periode vol veranderingen 2 Volwassenheid en autisme

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem

Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem Smoelenboekje Psychologenpraktijk Perspectief locatie Gorinchem WIE ZIJN WIJ? Psychologenpraktijk Perspectief is een professionele, laagdrempelige, enthousiaste en dynamische zorginstelling werkzaam in

Nadere informatie

Inhoud VII. 2 Integrale hulpverlening door gezinspolikliniek en gezinspsychiatrie... 7 2.1 Gezinspolikliniek... 8 2.2 Het vak gezinspsychiatrie...

Inhoud VII. 2 Integrale hulpverlening door gezinspolikliniek en gezinspsychiatrie... 7 2.1 Gezinspolikliniek... 8 2.2 Het vak gezinspsychiatrie... VII 1 KOPP/KVO-kinderen............................................................ 1 1.1 Indrukwekkende cijfers over KOPP/KVO-kinderen in Nederland..................... 2 1.2 Waarom KOPP/KVO-kinderen

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Transitiecentrum Affectieve Stoornissen (TAS) van het Academisch Medisch Centrum -Depressiediagnostiek en -behandeling voor jongeren-

Transitiecentrum Affectieve Stoornissen (TAS) van het Academisch Medisch Centrum -Depressiediagnostiek en -behandeling voor jongeren- Transitiecentrum Affectieve Stoornissen (TAS) van het Academisch Medisch Centrum -Depressiediagnostiek en -behandeling voor jongeren- In het Transitiecentrum voor Affectieve Stoornissen (TAS) vindt diagnostiek,

Nadere informatie

Kansrijke Start : samenwerken!

Kansrijke Start : samenwerken! Kansrijke Start : samenwerken! Wat doet de JGZ? Januari 2019 Lianne Verstraten, GGD Gelderland Midden Doel: Meer kinderen een kansrijke start geven Subdoelen: Meer kwetsbare ouders goed voorbereid met

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Addendum A 173 Nederlandse samenvatting Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om de rol van twee belangrijke risicofactoren voor psychotische stoornissen te onderzoeken in de Ultra

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Opnameinbloemlezingenenreadersmoedigenwijaan, maarwelgraageerstevenoverleggen. Alerechtenvandeartikelenliggenbij destichtingcognitieenpsychose.

Opnameinbloemlezingenenreadersmoedigenwijaan, maarwelgraageerstevenoverleggen. Alerechtenvandeartikelenliggenbij destichtingcognitieenpsychose. Ukunternatuurlijkuitciteren,graagzelfs,maardanwel metbronvermelding.u magditartikelookruimhartig verspreidenmitshetnietvoorcommerciëledoeleindenis. Indiegevalen pasnaonzeschriftelijketoestemming. Opnameinbloemlezingenenreadersmoedigenwijaan,

Nadere informatie

TRAUMA EN LVB. Kajak werkcafé 13 mei Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo

TRAUMA EN LVB. Kajak werkcafé 13 mei Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo TRAUMA EN LVB Kajak werkcafé 13 mei 2019 Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo Waar staan we?? In ontwikkeling: handreiking trauma en LVB: Kajak In ontwikkeling: richtlijn trauma-gerelateerde problemen:

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Aart Schene Hoogleraar Psychiatrie Radboud umc, Nijmegen Artikelen Neurowetenschappen - 1973-2012 - 2010 2000 1990 Translational Research Basic Animal Research

Nadere informatie

Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één

Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één Samen werken aan een beter leven: Herstel vanaf dag één 30% meer herstel is alleen te bereiken door samen te werken met patiënten, naasten en externe collega s! Eén groep, diverse mogelijkheden Waarom

Nadere informatie

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant?

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant? Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen p/a Dimence Postbus 398 7600 AJ Almelo www.kenbis.nl Opgroeien en de bipolaire stoornis Als ouder met een bipolaire stoornis kun je je zorgen maken over je kinderen;

Nadere informatie

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016 Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016 Agnes Schrier werkt als psychiater bij i-psy Utrecht, waar zij met veel plezier in een team van collega's afkomstig uit alle windstreken,

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN. pagina 1

Jaarverslag 2009 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN. pagina 1 Jaarverslag 2009 STICHTING NETWERK ADHD BIJ VOLWASSENEN pagina 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ten geleide 2. Organisatie 3. Activiteiten, producten en diensten 2009-2010 4. Financiën 5. Participanten 6. Doelen 7.

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Presentatie Stichting Landelijke Koepel Familieraden Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Ton Bellemakers Preventiewerker VICTAS & Annemiek Baak-Wilbrink Orthopedagoog

Nadere informatie

Schoolverzuim; van gezamenlijk belang naar samenhang. Wendy Verplanke, gezinsbehandelaar Anne-Freda Brouwer, Gz-psycholoog/ Systeemtherapeut

Schoolverzuim; van gezamenlijk belang naar samenhang. Wendy Verplanke, gezinsbehandelaar Anne-Freda Brouwer, Gz-psycholoog/ Systeemtherapeut Schoolverzuim; van gezamenlijk belang naar samenhang Wendy Verplanke, gezinsbehandelaar Anne-Freda Brouwer, Gz-psycholoog/ Systeemtherapeut Wie zijn wij? - Verbinding tussen kinder- en jeugdpsychiatrie,

Nadere informatie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Bijdrage aan een geslaagde transitie jeugdzorg 2015 www.ggz-nhn.nl/jeugd Onze bijdrage aan een geslaagde transitie Wij staan voor FIT: Flexibiliteit, Innovatiekracht

Nadere informatie

28 juni 2018 Hanna Stolper klinisch psycholoog psychotherapeut Jeugd ggz Dimencegroep

28 juni 2018 Hanna Stolper klinisch psycholoog psychotherapeut Jeugd ggz Dimencegroep Contextueel Behandelen Een geïntegreerd behandelaanbod vanuit Jeugd- en Volwassenzorg voor ouders met ernstige psychische problematiek en een jong kind 28 juni 2018 Hanna Stolper klinisch psycholoog psychotherapeut

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Praten met patiënten over de kinderen

Praten met patiënten over de kinderen Praten met patiënten over de kinderen Willemien Willems, projectleider vroegdetectie en vroeginterventie implementatie meldcode huiselijk geweld en kindcheck Parnassiagroep Henny Wansink, stafmedewerker

Nadere informatie

Inleiding in de Jeugd-GGZ

Inleiding in de Jeugd-GGZ Inleiding in de Jeugd-GGZ Werkbijeenkomst Jeugd-GGZ Bertine Lahuis, voorzitter BOJOG Ede, 31 mei 2013 Wat is kinder- en jeugdpsychiatrie? Onderdeel van de reguliere gezondheidszorg (ZvW en klein deel AWBZ).

Nadere informatie

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN rivierduinen.nl ONDERZOEK BIJ GGZ RIVIERDUINEN Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van diagnostiek en behandeling. Jaarlijks stelt GGZ Rivierduinen

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie