Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde"

Transcriptie

1 Where innovation starts Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde

2 TU/e Bachelor College De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Als student van het TU/e Bachelor College krijg je de ruimte om zelf je studie samen te stellen op basis van je interessegebieden en ambities. De bacheloropleiding bestaat voor het grootste deel uit je major. Met de major kies je het vakgebied waarin je later als ingenieur wilt gaan werken. Het vormt de basis van je opleiding. Kies je voor de major Technische Bedrijfskunde dan ziet je bacheloropleiding er als volgt uit: Major Technische Bedrijfskunde De driejarige bacheloropleiding bestaat voor iets meer dan de helft uit je major. De major vormt de basis van je opleiding. Kies je voor de major Technische Bedrijfskunde dan krijg je vakken op het gebied van wiskunde, technische bedrijfskunde en integratie (combinatie van de technische en bedrijfskundige vakken). Gemiddeld besteed je de helft van je tijd aan technisch bedrijfskundige vakken en de andere helft aan wiskunde en integratie. Keuzeruimte Een kwart van je bacheloropleiding bestaat uit vrije keuzeruimte. Hiermee breng je accenten aan in je opleiding. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen of je kunt je juist verdiepen in je eigen vakgebied.

3 TU/e Bachelor College Basisvakken Naast de vakken van je major volg je een aantal basisvakken, zoals wiskunde en natuurwetenschappen, en je leert ontwerpen. Je maakt je professionele vaardigheden eigen als samenwerken en organiseren. Deze vakken geven je de stevige basis die je als ingenieur nodig hebt. USE -vakken Ten slotte kies je zogenaamde USE-vakken. USE staat voor User, Society en Enterprise. Deze vakken laten je zien dat technologie altijd functioneert in een bredere context. Ingenieurs ontwikkelen technologie voor gebruikers, om bij te dragen aan de oplossingen voor maatschappelijke problemen en om economische kansen te creëren voor bedrijven. Het volledige bachelorprogramma ziet er voor Technische Bedrijfskunde als volgt uit:

4 Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde Meteen vanaf het eerste jaar krijg je hoorcolleges, afgewisseld met werkcolleges, groepswerk en opdrachten. Naast de theoretische basisvakken werk je al direct samen met je medestudenten aan projecten. De ene keer neem je de inkoop van een bedrijf onder de loep, de andere keer bekijk je het proces vanuit marketing of logistiek oogpunt. Hieronder vind je een overzicht van de vakken in het eerste jaar van de major Technische Bedrijfskunde. Deterministic Operations Management Bij dit vak leer je basisvaardigheden in operations management: het beheersen van de logistiek binnen een bedrijf. Je kijkt bijvoorbeeld naar hoe je de logistiek kunt modelleren en daarna ook waar je deze kunt verbeteren. Om een goede productieplanning te kunnen maken en te kunnen voldoen aan de vraag van alle klanten, is het van belang om betrouwbare voorspellingen voor de vraag te maken. Verder worden de algemene concepten van transportmanagement, voorraadbeheersing en projectmanagement behandeld. Nederland heeft één van de meest ingewikkelde infrastructuren. Via deze infrastructuur moeten alle goederen zo snel mogelijk naar de klant worden gebracht, denk bijvoorbeeld aan het transporteren van melk uit een fabriek naar de supermarkt. Om een bedrijf goed te laten draaien is het van belang dat er aandacht wordt besteed aan een goede voorraadbeheersing. Met het minimaliseren van voorraad kan een grote winst worden behaald. Als laatste is het van belang projecten op het gebied van logistiek goed te managen. Met nieuwe productlanceringen bijvoorbeeld kan er veel veranderen: in de productielijn, het transport, het contact met de klant en er dient een planning te worden gemaakt voor de lancering van het product. Business Modeling Moderne organisaties kunnen niet meer functioneren zonder de ondersteuning van informatiesystemen. Dit geldt zowel voor het intern functioneren als voor de contacten met de omgeving (toeleveranciers, klanten, concurrenten, overheid). Bedrijfsprocessen en informatiesystemen zijn nauw met elkaar verbonden: veranderingen in het bedrijfsproces leiden ook tot veranderingen in de informatiesystemen en andersom. Het is daarom belangrijk dat deze complexe relatie tussen bedrijfsprocessen en informatiesystemen goed in kaart wordt gebracht. Business Modeling gaat over het netjes en gestructureerd in schema s weergeven van het verloop van bedrijfsprocessen. Hiervoor wordt een modelleermethode gebruikt (zgn. Petri net) die tevens geschikt is om specificaties te maken voor ondersteunende informatiesystemen.

5 Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde Mathematics In dit vak komen wiskundige technieken aan bod die veel bij Technische Bedrijfskunde gebruikt worden. Het is een vervolg op het basisvak Calculus, maar toegespitst op onderwerpen die van belang zijn voor Technische Bedrijfskunde. Je leert er logica. Er komt aan bod hoe je met matrices moet opereren en hoe je een stelsel van lineaire vergelijkingen (meerdere vergelijkingen met meerdere onbekenden) moet oplossen. In veel modellen die bij Technische Bedrijfskunde gebruikt worden spelen kansverdelingen een rol. In dit vak wordt ook een begin gemaakt met kansrekening. Elementaire kansrekening komt aan bod en de daarvoor benodigde verzamelingenleer. Een aantal verdelingen zoals de uniforme, de binomiale en de geometrische verdeling komt aan bod en de daarvoor benodigde wiskunde: rijen en reeksen. Organization, Strategy and Innovation Dit vak houdt zich bezig met de invloed van strategie en kenmerken van organisaties op bedrijfsprocessen, met name op innovatieprocessen binnen organisaties. Organisaties worden hierbij gezien als open en dynamische systemen. Daarom worden de strategie en kenmerken van de organisatie bekeken in relatie tot de externe omgeving; welke invloed heeft de omgeving op de organisatie? Onderwerpen die aan bod komen zijn: strategische ontwikkeling, omgeving en innovatie, organisatiestructuren, organisatieprocessen en organisatiecultuur. Research Methods In dit vak leer je meer over het opzetten van een onderzoek en over kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden. Deze kennis heb je nodig bij het oplossen van problemen in bedrijven (verbeteren van de prestaties) en onderzoeksprojecten (verhogen van de kennis). De kennis die je opdoet pas je meteen toe in opdrachten. Work & Organizational Psychology In dit vak ga je dieper in op de vakgebieden organisatiepsychologie, menselijke besluitvorming, arbeidspsychologie en personeelspsychologie. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Individuele verschillen en selectie van personeel Werkprestaties, functie-analyse en prestatiebeoordeling Arbeidsmotivatie Attitudes, emoties, stress en gezondheid Leiderschap en besluitvorming Teams en diversiteit Organisatiestructuur Organisatiecultuur Organisatieverandering

6 Keuzeruimte en coaching Keuzeruimte In je keuzeruimte kun je ervoor kiezen om je kennis te verbreden door vakken uit een andere major te volgen of je kunt je juist verdiepen in de Technische Bedrijfskunde. Al vanaf het eerste jaar start je met jouw keuzeruimte. Bij het maken van jouw keuzes sta je er niet alleen voor. Ervaren coaches van de TU/e geven je van het begin tot het einde van je studie persoonlijk advies en helpen jou bij het samenstellen van je keuzeruimte. Verdiepen Als je je wilt verdiepen binnen de opleiding Technische Bedrijfskunde kun je keuzepakketten kiezen op het gebied van gezondheidszorg, economie, ondernemerschap, logistiek, arbeids- en organisatiepsychologie en informatiesystemen. Ook is het mogelijk om een praktijkstage te doen. In het eerste jaar kun je bijvoorbeeld uit de volgende vakken op het gebied van Technische Bedrijfskunde kiezen: Transport and Distribution, Leadership and Self-Management in Organizations, Healthcare Information Systems en Introduction Industrial Engineering. Verbreden Als je je wilt verbreden kun je kiezen voor keuzepakketten bij andere TU/eopleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van Duurzame energie, Slimme mobiliteit of Psychologie en techniek. Coaching Ervaren coaches van de TU/e geven je van het begin tot het einde van je studie persoonlijk advies en helpen jou bij het samenstellen van je keuzeruimte. Zo stel je zelf je opleiding samen, die aansluit op jouw interessegebieden en ambities. En mocht je er in het eerste jaar achter komen dat een andere TU/e-opleiding beter past, dan kun je samen met je coach kijken hoe je binnen dit jaar van opleiding kunt veranderen. Naast een persoonlijke coach krijg je begeleiding van de studieadviseur en ouderejaarsstudenten. De studenten zijn als mentor verbonden aan het groepje van eerstejaarsstudenten waarin je zit. Zij maken je de eerste periode wegwijs in de studie.

7 Meer weten? Wil je nog meer weten of de sfeer proeven bij Technische Bedrijfskunde? Dan kun je deelnemen aan de volgende activiteiten: Open dagen: Aanmelden open dagen via Meeloopdagen (voor 5- en 6-vwo): Aanmelden meeloopdag via Masterclass: volg een hele dag workshops rondom het thema Life Online. Wil je meer informatie? Kijk dan op Profielwerkstuk uitvoeren bij Technische Bedrijfskunde Vragen? Mail een student Technische Bedrijfskunde: Meer info over Technische Bedrijfskunde: Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Technische Bedrijfskunde

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Technische Bedrijfskunde Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van wiskunde, technische bedrijfskunde en integratie (het toepassen van

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van psychologie, techniek en onderzoeksmethoden. Daarnaast heb je binnen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE // Zo n opdracht is een prachtige combi van bedrijfskunde, wiskunde

Nadere informatie

IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN

IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE // IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN

Nadere informatie

Ik droom van een topfunctie bij een multinational

Ik droom van een topfunctie bij een multinational TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een topfunctie bij een multinational Bachelor College Technische Bedrijfskunde // Ik droom van een topfunctie bij een multinational // Loek Jongen,

Nadere informatie

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG //

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // Bachelor College PSYCHOLOGY & TECHNOLOGY* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT //

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // Bachelor College SUSTAINABLE INNOVATION* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Ik droom van robots in de zorg

Ik droom van robots in de zorg TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van robots in de zorg Bachelor College Psychology & Technology* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt Bachelor College Sustainable Innovation* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen Bachelor College // Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen // Rianne Gommans, student Ik

Nadere informatie

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren Bachelor College Technische Wiskunde // Ik droom van wiskundige modellen die de wereld

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN

IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN Bachelor College WERKTUIGBOUWKUNDE // IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN

Nadere informatie

Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis

Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Bachelor College Software Science* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN //

// IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN // Bachelor College WEB SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // Bachelor College TECHNISCHE WISKUNDE // principes en modellen heel erg van pas komen.

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN Bachelor College Scheikundige Technologie // Ik droom van een fabriek zonder CO 2 -uitstoot // Eveline Hermans,

Nadere informatie

IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING

IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING Bachelor College TECHNISCHE WISKUNDE // IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING

Nadere informatie

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het nieuwe facebook bedenken Bachelor College Web Science* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica //

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER //

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // Bachelor College MEDISCHE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE* * Deze major is formeel onderdeel van de

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College

TU/e Bachelor College Instroom BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College Alumnus Annet Aarts // zou dat prachtig zijn. // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN

Nadere informatie

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker Bachelor College en Technologie* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN

IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN Bachelor College SOFTWARE SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische

Nadere informatie

Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen

Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen Bachelor College Industrial Design // Ik droom van ouderen die met intelligente

Nadere informatie

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN Bachelor College ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES // IK DROOM VAN ARCHITECTUUR

Nadere informatie

IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN

IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING TU/e Bachelor College De Technische Universiteit

Nadere informatie

IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN

IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN Bachelor College INDUSTRIAL DESIGN // IK DROOM VAN... MET TECHNOLOGIE TOPSPORTERS NAAR EEN

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN //

// IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN // Bachelor College WERKTUIGBOUWKUNDE // drukke punten in de stad. Met complexe theoretische modellen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is Bachelor College Electrical Engineering // Ik droom van duurzame energie die altijd en overal

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN//

// IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN// TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN// Bachelor College SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE // was, heeft ze me alle ins en outs laten zien. Vanaf die dag

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE Alette Janssen, student Het eerste waar ik aan denk bij de major

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs.

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. Jim Bergmans Inhoud presentatie Grote veranderingen in het TU/e bacheloronderwijs

Nadere informatie

www.innovatiewetenschappen.nl

www.innovatiewetenschappen.nl www.innovatiewetenschappen.nl Bij de opleidingen: Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2009) Technische Innovatiewetenschappen Innovatie Challenge Na het overweldigende succes van afgelopen

Nadere informatie

Keuzeproces en studieplanning

Keuzeproces en studieplanning Keuzeproces en studieplanning Voorlichting voor 1 e jaars TBdK 27 maart 2014 Opleidingsdirectie IE Studie-adviseur IE Agenda Keuzeproces voor 2e/3e jaar Adjunct-opleidingsdirecteur Simone Resing Keuze-ervaringen

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS //

// IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS // Bachelor College SOFTWARE SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING // Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons vakgebied.

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het opwekken van schone energie Bachelor College Technische Natuurkunde // Ik droom van het opwekken van schone energie // Berit Wassenaar, student

Nadere informatie

Keuzeruimte Bachelor College

Keuzeruimte Bachelor College Keuzeruimte Bachelor College Voorlichting over keuzeproces en keuzemogelijkheden voor W-major studenten Tanja Krijgh, studieadviseur BW Voorlichting over Keuzeproces Welke keuzes moet je maken? Keuzemogelijkheden

Nadere informatie

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Inhoud: I. Eindtermen van de bacheloropleiding; II. Doorstroommasteropleidingen; III. Majoren en minoren

Nadere informatie

Bij de opleidingen: Aan dit document kunnen geen n rechten worden ontleend (2009 rechten worden ontleend (2010)

Bij de opleidingen: Aan dit document kunnen geen n rechten worden ontleend (2009 rechten worden ontleend (2010) Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2009) (2010) Bij de opleidingen: Technische Innovatiewetenschappen Innovatie Challenge Na het overweldigende succes van afgelopen jaren, wordt komend

Nadere informatie

Arbeids- en Organisatiepsychologie. dr. Edwin A.J. van Hooft Onderwijscoördinator

Arbeids- en Organisatiepsychologie. dr. Edwin A.J. van Hooft Onderwijscoördinator Arbeids- en Organisatiepsychologie dr. Edwin A.J. van Hooft Onderwijscoördinator Overzicht Wat houdt A&O-psychologie in? Werkveld van de A&O-psycholoog Doel, thema s en studieroutes A&O master Masterstage

Nadere informatie

// IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR //

// IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR // Bachelor College AUTOMOTIVE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

Bijlage bacheloropleiding Informatica

Bijlage bacheloropleiding Informatica Bijlage bacheloropleiding Informatica 2011-2012 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) De bachelor Informatica: a. kennis en inzicht a1. heeft kennis van en inzicht in de belangrijkste

Nadere informatie

Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Economie en Bedrijfswetenschappen

Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Economie en Bedrijfswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Economie en Bedrijfswetenschappen Vier opleidingen Economische wetenschappen (EW) Toegepaste economische wetenschappen (TEW) Toegepaste economische wetenschappen:

Nadere informatie

Invullen keuzeruimte jaar 1

Invullen keuzeruimte jaar 1 Invullen keuzeruimte jaar 1 Alexandra Nicolaije, coördinator keuzeproces 25 september 2017 a.nicolaije@tue.nl Studieopbouw 25-9-2017 PAGE 1 60 sp keuzeruimte Toelichting 45 sp - Keuzevakken waarvan 10

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Beschrijving onderwijseenheden

Beschrijving onderwijseenheden Bachelorgids Wiskunde 2006 23-06-2006 15:28 Pagina 166 Bijlage C Beschrijving onderwijseenheden Deze bijlage behoort bij artikel 1.2, eerste lid, van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE //

// IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE // // IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // Berit Wassenaar,

Nadere informatie

IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM

IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM Bachelor College AUTOMOTIVE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Electrical Engineering

Nadere informatie

Major / Minor Periode Integrale leerlijn Conceptuele leerlijn Vaardighedenlijn Studieloopbaanlijn Titel Lang Onderwijseenheid Titel lang ToetsEenheid Major 1.1 Project Droombaan Project Droombaan 4 1.1

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2011 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt het Bachelor-2 niet meer aangeboden. Ouderejaars studenten E&I

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER. Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE

TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER. Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE // IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER // Berit Wassenaar,

Nadere informatie

Keuze vakken P&T Living

Keuze vakken P&T Living Keuze vakken P&T Living Antal Haans (A.Haans@tue.nl) Coach Technische Vakken P&T-LIVING 31 Maart 2015 1 P&T Major Binnen de TU/e bachelor school Keuze ruimte 60 ECTS 90 ECTS - Psychologie & methoden -

Nadere informatie

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHiP Het uitoefenen van constructieve en positieve invloed STEWARDSHIP Zorgen voor

Nadere informatie

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Program overview 07-Oct-2017 18:22 Year 2010/2011 Organization Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Education Minors EWI Code Omschrijving ECTS EWI-MI-151-10 EWI-MI-151-10 Minor Entrepreneurship

Nadere informatie

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Toelichting: In het onderstaande overzicht is per technische masteropleiding aangegeven welke bacheloropleidingen drempelloos worden toegelaten.

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2013 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt er onderwijs meer aangeboden. Ook worden tentamens en hertentamens

Nadere informatie

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development Instituut voor Communicatie, Media & IT Game Design & Development EELCO BRAAD // NIEK JONKER drs. Eelco Braad University Lecturer Game Design & Development Master of Computational Science & Scientific

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING COMBINEER MANAGEMENT- KENNIS MET PRAKTISCHE MANAGEMENTVAARDIGHEDEN Deze Master in het Management

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE WAAROM NYENRODE? VOOR HET BEDRIJFSLEVEN, DOOR HET BEDRIJFSLEVEN SINDS 1946 Nyenrode is opgericht in 1946 door (de voorlopers van) grote

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

3de jaar Bachelor in de Handels wetenschappen. (modeltraject dagprogramma)

3de jaar Bachelor in de Handels wetenschappen. (modeltraject dagprogramma) 1ste jaar Bachelor in de Handelswetenschappen Algemeen boekhouden 7 Bank- en beurswezen 3 Burgerlijk recht 5 Mens en organisatie 4 Micro-economie voor ondernemers 7 Team & Taalproject 3 Academische vorming

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2010 Ouderejaars studenten E&I kunnen in het studiejaar 2010/2011 verder studeren in hun bachelorprogramma, evenwel met

Nadere informatie

Verschillen tussen Economische opleidingen

Verschillen tussen Economische opleidingen Verschillen tussen Economische opleidingen Economie (en Bedrijfseconomie) Bedrijfseconomie Fiscale Economie Econometrics and Operations Research Economics Afkorting EBE BE FE EOR ECO IBA Wat is de voertaal?

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of and Business Afkorting BE EOR ECO EBE FE IBA Wat is de voertaal? Nederlands Nederlands of Engels mogelijk, vanaf 2 e jaar Engels Engels Nederlands, vanaf

Nadere informatie

Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde

Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde 4 oktober 2016 12.45u-13.45u Tanja Krijgh Suzanne Jacobs 6 september 2016 Agenda Deel 1: plv. Opleidingsdirecteur -Werktuigbouwkunde programma -Studie en studeren

Nadere informatie

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN 1 EVEN VOORSTELLEN Dick de Gilder Opleidingsdirecteur B&O Janna Visser Student B&O (en het team bij de stand FSW, B&O) www.fsw.vu.nl

Nadere informatie

Studieschema bachelor Bedrijfskunde

Studieschema bachelor Bedrijfskunde Studieschema bachelor Bedrijfskunde (180 EC) 6515316 Code titel EC tentamenvorm tentamendata 2015-2016 Startcursus B02112 Ondernemen en managen 8,6 opdracht volgens afspraak Gebonden keuze (eis: 86 EC)

Nadere informatie

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016 OVERSTAP MAVO4-HAVO4 28 november 2016 29-11-2016 PROGRAMMA - Uitleg Zeeuwse Code - Profielen HAVO - Leerlingen aan het woord - Wesley en Nemo, havo 4 NG - Vragen? 29-11-2016 2 ZEEUWSE CODE Intake gesprek

Nadere informatie

Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Substitutie- en overgangsregelingen 2013-2014

Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Substitutie- en overgangsregelingen 2013-2014 Substitutie- en overgangsregelingen 2013-2014 2 Inhoudsopgave Uit Onderwijs- en examenregelingen FEB 2013-2014: bijlage 10 (BSc) 5 Bijlage 10. Substitutie- en overgangsregelingen bacheloropleidingen 5

Nadere informatie

CONCEPT Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014

CONCEPT Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014 Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014 tijdslot 2WAB0 Basisvak calculus 5 A 7X1X0 Architectuur en de stad (major) 5 D 7N1X0 Atelierwerk 1 (major)

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel bij de OER 2016-2017 Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Persoonlijk intakegesprek master 4 Module Verandermanagement 5 Module Marketing & Communicatie 6 Rooster 7 Opleidingskosten 7 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802

Nadere informatie

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie (BE) Voorlichting Profielkeuze Hoe ziet het eruit vandaag? Wat is Bedrijfseconomie? Examenprogramma Inhoud examenprogramma

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving 2 sept 2015 Comakership

Nadere informatie

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor Masteropleidingen aan de na een economische professionele bachelor Prof. dr. Katrien Antonio Programmadirecteur Masters FEB Leuven Prof. dr. Tom Verbeke Docent Handelswetenschappen / Business Administration

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat MBAprogramma MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname TSM Business School Nederland Lectoraat Duurzaamheid & Ondernemerschap Dr. Paul C. J. Linders 2 Inleiding In de afgelopen

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde

Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Marko van Eekelen, Remko Helms, Evert van de Vrie TouW Informatica symposium 21 november 2015 Aanleiding vernieuwing Open Universiteit Ministerie

Nadere informatie