> VERSLAG INSPRAAKDAG DEBAT Vlaams Parlement (15u15 15u45)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "> VERSLAG INSPRAAKDAG DEBAT Vlaams Parlement 2010-03-05 (15u15 15u45)"

Transcriptie

1 > VERSLAG INSPRAAKDAG DEBAT Vlaams Parlement (15u15 15u45) < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > 1. Inleiding Inleidend filmpje: trailer van Zeg het hem zelf, het inspraakproject van de minister Sarah uit de AV van VSK vertelt dat VSK jaarlijks enkele weekends organiseert. Op het vorige weekend in januari bespraken ze de beleidsnota minister van Onderwijs, Pascal Smet. Dat riep nadien enkele vragen op en die werden samengebundeld in een filmpje: Vragen AV aan de minister - Wanneer wordt het participatiedecreet geëvalueerd? - U wil leerlingen op school een krachtigere stem geven: wat bedoelt u daar juist mee? - Wij willen inspraak in verbouwingen aan onze school. Is dat mogelijk? - Wij zitten op een vakschool: van de 600 leerlingen zijn er maar 4 meisjes. Kan u vakscholen promoten aan ouders en leerlingen en hoe? - Tijdens het medisch onderzoek doen we proeven, vullen we vragenlijsten in, maar we krijgen geen verdere info. Wat gebeurt er met de rest van informatie? - Wij komen met de bus naar school en onze ouders betalen ons abonnement. Waarom is het vervoer voor leerlingen niet gratis? Wij móeten naar school. Is er geen oplossing voor dit probleem? - Ik zit in een sociaaltechnische richting en wij krijgen veel taalvakken, wekelijks zo een 9 uur, inclusief Nederlands, maar wij krijgen vooral woordenschat en grammatica, en minder praktijk. Is het geen goed idee om praatmomenten of correspondenties met anderstalige scholen via Skype of MSN op te zetten? - Een vriendin zit in de put en snijdt zichzelf. Ik heb haar aangeraden om naar het CLB te gaan, maar dat weigerde ze omdat ze bang was dat haar ouders en vrienden het te weten zouden komen. Het probleem is dat leerlingen met serieuze problemen hun weg niet vinden naar het CLB. Zelfmoord, verminking en pesten blijven taboe en er is dus ook weinig info te vinden, tenzij ze die actief gaan zoeken. Is het mogelijk dat leerlingen meer of positievere info krijgen over deze onderwerpen? - Op school is het niet altijd duidelijk waar we met problemen naar toe moeten, kan u er voor zorgen dat dat duidelijker wordt? - Als je op school een medisch probleem hebt, bijvoorbeeld een wonde, stuurt men je naar het secretariaat. Als het medisch materiaal al niet op is, moeten ze eerst nog in een boek opzoeken hoe ze

2 pagina 2 > 8 je probleem juist moeten behandelen. Is het niet mogelijk om altijd iemand op een EHBO-cursus gevolgd heeft? school te hebben die - Sommige leerkrachten zijn niet assertief genoeg, lessen zijn vaak chaotisch en daarom is er vaak ook ruzie in de klas : sommigen willen leren, anderen niet en nog anderen vinden het niet de moeite om nog naar de les te gaan. Kan er geen cursus voor assertiviteit in leerkrachtenopleidingen opgenomen worden en hen zo aanleren hoe ze een positief klasklimaat kunnen verkrijgen - Ouders moeten vanaf volgend jaar verplicht schoolactiviteiten bijwonen. Zou het niet beter zijn dat ze op een toffe originele manier worden uitgenodigd? Er zou bijvoorbeeld een lijst met tips & tricks gemaakt kunnen worden voor scholen om ouders uit te nodigen. 2. Debat Panel: - Minister Pascal Smet - 3 scholieren: Evelien, Ruben en Chloë - Moderator: Sven Pichal Ook scholieren uit de zaal konden vragen stellen. De bedoeling was om veel vragen stellen en zo dus ook tot veel antwoorden te komen. De minister zal ook met veel vragen en antwoorden terug vertrekken om zijn beleid daarnaar te richten. 2.1 Gratis openbaar vervoer? Moderator: Er werden veel vragen gesteld in het filmpje: is er iets waar u al op wil antwoorden? Pascal Smet: Op de vraag over het openbaar vervoer: dat is al bijna gratis (de Busypass is al goedkoop: 162 euro, normaal zou dit 1000 euro kosten). Op termijn willen we komen tot gratis openbaar vervoer. Maar ondertussen zitten ze in een economische crisis die voor veel mensen een sociale crisis geworden is, er is momenteel gewoon geen geld om dat gratis te maken. Evelien: (uit Lokeren,15 jaar) Ik zou graag in Gent naar school gaan, maar dat gaat niet, mijn ouders vinden dit te duur, Pascal Smet: Je bent 15, is het dan niet beter dat je in Lokeren naar school gaat? Ik vind het beter om naar school te gaan in de buurt waar je vrienden wonen.

3 pagina 3 > 8 Moderator: Dus als kinderen verderop naar school willen gaan, dan komt de overheid niet tussen in vervoersonkosten? Pascal Smet: Nee, dat zou ook niet logisch zijn. Kinderen willen over het algemeen graag naar school gaan in de buurt, maar is steden kunnen ze dat niet. Evelien: De school waar ik naar zou willen gaan is een specifieke school waar ze drama en kunst geven. Dat bestaat niet in Lokeren Zaal: Bij ons in basisschool is dat opgelost, iedere leerling kan zeggen of hij met het openbaar vervoer komt of niet, en de school betaalde dan de kosten. Pascal Smet: Ja, in het basisonderwijs moet vervoer naar school in principe gratis zijn. Je hebt sommige scholen die tussenkomen, in Leuven bijvoorbeeld. 2.2 Politiek en actualiteit in de les? Zaal: Waarom is politiek niet opgenomen in leerplan? Veel 6 de jaars moeten gaan stemmen, maar weten er niet veel van. Pascal Smet: Groot gelijk! Dat is de reden waarom we de vakoverschrijdende eindtermen gaan aanpassen, vanaf volgend schooljaar moeten leerkrachten aandacht besteden aan politiek en actualiteit over de vakken heen. Wij geven vanuit de overheid een aantal doelstellingen waarvan we vinden dat scholen er zich aan moeten houden, maar de invulling doen ze zelf. Dat wordt dan een vakoverschrijdend vak, waar de laatste tijd zo veel over gepraat wordt. Zo is er bijvoorbeeld het vak mediawijsheid. Dat gaat dan over de actualiteit maar ook over omgaan met de media, zoals met reclame en alle info die op je afkomt die kan gemanipuleerd zijn. 2.3 Wat met talen op school? Ruben: Talen leren komt er vaak neer op woorden en werkwoordvervoegingen van buiten leren. Maar zou het niet goed zijn om meer nadruk te leggen op vaardigheden, zodat we meer andere talen kunnen spreken? Pascal Smet: Absoluut. Natuurlijk als je een taal leert, ga je altijd woordjes en grammatica moeten blokken, maar het is uiteraard ook belangrijk dat je spreekt. Ook hier is de manier waarop dat gebeurt ingevuld door scholen en leerkrachten zelf. Hierover zijn we ook in dialoog en vanaf september zou er in alle scholen meer nadruk gelegd worden op het spreken. Uiteraard zijn er al leerkrachten die zo lesgeven. We ondersteunen ook bepaalde initiatieven zoals bv Klascement, een website voor leerkrachten waar ze hun materiaal kunnen opzetten en andere leerkrachten kunnen daaruit inspiratie halen. Evelien: En bijvoorbeeld aardrijkskunde in het Frans geven of geschiedenis in het Engels? Pascal Smet: Zou jij dat willen?

4 pagina 4 > 8 Evelien: Ja Pascal Smet : Er is veel rumoer, dus niet iedereen is het daarmee eens. We hebben 9 projecten die dit uittesten: Clil scholen: Content and Language Integrated Learning. Dan krijg je de inhoud in andere taal. Deze 9 scholen die dit doen, worden op het einde van het schooljaar geëvalueerd, en als het goede resultaten heeft wordt het project uitgebreid. Zaal (reactie van Nederlandse scholieren): Er moet een balans zijn tussen kennis van een taal en hoe je die toepast. Wij vinden dat er terug meer nadruk gelegd moet worden op kennis. Het moet een balans zijn die mooi in evenwicht ligt. Pascal Smet: Daar ben ik het mee eens 2.4 Vakkenclusters Zaal: Bij ons op school werd een deel vakken samengevoegd onder één technisch vak. Bijvoorbeeld als wij mechanische vorming krijgen, staan er onder dat vak 7 andere vakken. Hierdoor kunnen we, als we bijvoorbeeld buizen op mechanica, een van onze hoofdvakken, er met al die andere vakken er toch nog door zijn. Dat is sinds dit jaar volledig veranderd. Leerkrachten weten niet eens welk vak ze eigenlijk moeten geven. Waarom zijn dat geen aparte vakken meer? Moderator: Wil dit dan ook zeggen dat als je voor een van die vakken gebuisd bent, dat je ze allemaal opnieuw moet doen of dat je het hele jaar opnieuw moet doen? Zaal: Nee, dan zijn we gewoon geslaagd. Wij snappen niet dat die vakken nog eens gesplitst worden. Pascal Smet: Ik ga er van uit dat er een soort logica inzit dat die vakken samengenomen worden als je die samen moet kennen. Ik noteer je vraag en ik ga het nakijken, ik weet ook nog niet alles. 2.5 Temperatuur in de klas? Zaal: Afgelopen winter was het koud en de verwarming op school deed het niet. Hoe koud mag het zijn? Het is een keer gebeurd dat we in de namiddag naar huis mochten, maar vaak was dat niet het geval. Pascal Smet: 18 graden denk ik. Ik weet dat in een aantal scholen hier problemen over zijn. Op dit moment is 60 procent van de schoolgebouwen ouder dan 40 jaar. Toen ze schoolgebouwen bouwden, keek men niet zo naar verwarming en de verwarming is ook vaak verouderd. Dat is een van de grote uitdagingen. Natuurlijk als het te koud is, moet de verwarming gemaakt worden. Er zijn minimumnormen. Als scholen die niet respecteren dan kunnen ze hun geld verliezen Moderator: En dan zal de school ook wat straf moeten schrijven!

5 pagina 5 > Leerlingenbegeleiding op school? Chloë: Het is niet altijd duidelijk waar leerlingen terecht kunnen met hun problemen en ook het CLB is niet altijd even bekend. Per school is de leerlingenbegeleiding anders georganiseerd. Hoe staat u er tegenover om hier rond een universeel systeem te maken? Pascal Smet: Ik weet niet of het voor elke school hetzelfde moet zijn. In een ideale wereld zouden leerlingen bij hun ouders terecht moeten kunnen. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk, maar eigenlijk zou je toch ergens, al is het bij je ouders, bij je vrienden, CLB leerkrachten terecht moeten kunnen. Die mensen moeten niet altijd zelf je probleem kunnen oplossen, maar belangrijk is wel dat die mensen weten welke mensen dit wél kunnen en je naar hen doorverwijzen. Dat is ook de reden waarom in mijn beleidsnota staat dat we het welbevinden van leerlingen moeten verhogen, en ik heb ook met mijn collega, Jo Van Deurzen, die bevoegd is voor welzijn, afgesproken om dat te bekijken. Ook de werking van CLB s moet worden bekeken. Ze hebben wel een website, maar niet iedereen weet dat, dus dat kan wel verbeteren. Het is onze bedoeling dat de komende jaren te doen. Chloe: Ik had vorige week nog een interview met een CLB-medewerker en die zei dat het niet langer de bedoeling was dat het CLB jongeren zal helpen, maar dat de leerkrachten dit zouden gaan doen. Hoe gaat u dat dan communiceren naar leerlingen? Klopt dit wel? Pascal Smet: Nee, dat is helemaal niet de bedoeling. Het CLB blijft een aanspreekpunt, we gaan wel hun takenpakket herbekijken. Er is een discussie moet het CLB wel in de school zitten?, en ik vind het wel logisch dat je leerkrachten die je elke dag ziet kan aanspreken. Het is de bedoeling dat er een samenspel is tussen CLB, leerkrachten, ouders Chloë: Wat gebeurt er met die vragenlijsten en medische onderzoeken, worden daar statistieken van gemaakt? Pascal Smet: Ook, maar de bedoeling is om jou te helpen, en als er problemen zijn dan wordt dat besproken met jou of je ouders. Bovendien moeten je ouders of jijzelf altijd de toestemming geven als zulke dingen worden gevraagd. Ook moeten de mensen die daar mee bezig zijn zich houden aan beroepsgeheim. Je mag altijd vragen om je dossier in te kijken. Je maakt een afspraak en, als ik met niet vergis, moet een medeweker van het CLB je dossier dan binnen de 10 dagen met jou bespreken. Chloë: Waarom is er zo weinig terugkoppeling over wat je hebt ingevuld bij testen? Pascal Smet: Als je na testen en vragenlijsten niets hoort van het CLB, wil dat zeggen dat er geen problemen zijn. Maar ik wil de suggestie om meer terugkoppeling te krijgen meenemen, we zijn toch bezig met de evaluatie van de leerlingenbegeleiding. Chloë: Je kan je dossier zelf gaan inkijken, maar kan je dat niet beter systematisch doen, want veel leerlingen weten dat niet en het zijn persoonlijke gegevens Pascal Smet: Willen ze dat ook? Chloë: Ja

6 pagina 6 > 8 Moderator: Is dit zo? Wie wil dit wel? En wie vindt van niet? (handen opsteken) De meerderheid wilt dit toch liever wel. 2.7 Hoofddoekenverbod Zaal: Wat bent u van plan om volgend jaar te doen aan het hoofddoekenverbod? Pascal Smet: Er is nog niets beslist. De auditeur, de man die het dossier voorbereid, heeft voorgesteld om te schorsen. Het gemeenschapsonderwijs heeft zelf al beslist om het hoofddoekenverbod met 1 jaar uit te stellen. Volgend schooljaar zal de algemene invoering dus nog niet van kracht zijn. De regelgeving op dit moment is dat ik daar als minister niet in mag tussenkomen, want het Vlaams Parlement heeft een decreet gestemd waardoor de beslissingsmacht bij de raad van het gemeenschapsonderwijs ligt. De Raad van State zegt nu dat dit nu niet mag, het parlement moet het beslissen, maar ze gaan er eerst nog een prejudiciële vraag stellen aan het Grondwettelijk Hof. Moderator: Ik wil daar even op inpikken. Wij hebben ook leerlingen uit Limburg, zij zijn Sikhs. Ze hebben een brief bij voor de minister over hun tulband en of ze die mogen dragen op school. Ze zullen de brief aan het einde van het debat overhandigen. Is het dezelfde vraag die jullie hebben? Zaal: (leerlingen in kwestie) Wij hebben enkele voorbeelden neergeschreven van wat er met ons gebeurd is in Limburg, hoe wij niet toegelaten werden in Hasselt. Wij kunnen naar heel veel scholen niet gaan, omwille van onze tulband. 2.8 Vastbenoemde leerkrachten? Zaal: Wij hebben een leerkracht wiskunde die niet goed lesgeeft. Het is altijd chaos in de klas en veel mensen begrijpen niet waarom die leerkracht vast benoemd werd. Mijn vraag is: kan een vaste benoeming afgeschaft worden? Waarom is dat nodig? Pascal Smet: We gaan dat niet afschaffen. Leerkrachten zijn goede mensen, zij hebben een moeilijke taak, kinderen opvoeden. Wij weten allemaal dat jullie mondiger geworden zijn en dat het allemaal wat moeilijker is. Het is belangrijk dat die mensen ook zekerheid hebben over hun job en ik vind dat er met de vaste benoeming niets verkeerd is. Natuurlijk kan het niet zijn dat je leerkrachten hebt die zeggen ik ben vast benoemd, ik doe hier niets meer, en daar bestaan natuurlijk procedures voor. In eerste instantie kan je naar de directie stappen. Hebben jullie hier al met jullie directie gesproken? Zaal: Er zijn al klachten over geweest. Maar als er een vaste benoeming is

7 pagina 7 > 8 Pascal Smet: Nee, je blijft je fixeren op die vaste benoeming. Maar hebben jullie of jullie ouders al met de directie gesproken? Of met de inrichtende macht? Ik zou daarmee beginnen en dikwijls heeft dit dan heel veel resultaat. Of heb je al geprobeerd met de leerkracht zelf te spreken? Zaal: Het is niet gemakkelijk met hem te praten. Als je hem iets vraagt in de klas, luistert hij al niet. Pascal Smet: Ik zou beginnen met naar de directie te stappen. En als alle leerlingen van de klas dat gaan zeggen, gaan ze wel eens met de leerkracht praten. Het is voor mij heel moeilijk om je lokale situatie te beoordelen, maar ik zou actie ondernemen. 2.9 ASO, TSO, BSO? Zaal: U wilt in de toekomst het ASO, BSO en TSO in elkaar laten vloeien, hoe ziet u dat juist? Pascal Smet: Er is een hele voorbereiding bezig op dit moment. We hebben een aantal vaststellingen. Ten eerste maken mensen vaak een verschil tussen ASO, BSO en TSO. Ze zeggen vaak dat ASO het beste is, TSO minder en BSO is dan zogezegd voor de dommere mensen. Terwijl dat helemaal niet zo is. Een samenleving heeft ook elektriciens en loodgieters nodig. We moeten van dat vooroordeel af. Ten tweede hebben vele ouders dit vooroordeel ook. En als hun kinderen 12 jaar zijn moeten ze proberen met het beste en als hij niet kan volgen kan hij nog altijd zakken. Dat is verkeerd en dan zit je met een watervalsysteem waardoor kinderen schoolmoe worden. We willen nu eigenlijk kinderen tussen 10 en 14 jaar met verschillende belangstellingsgebieden in contact laten komen: talen, cultuur, sociale vakken, techniek en wetenschappen, en dan kunnen ze zichzelf een idee vormen van wat alles inhoudt. Dan wordt er pas definitief gekozen rond de leeftijd van 14. Maar natuurlijk iemand die zegt: ik weet dat ik slager wil worden of ik weet dat ik in de horeca wil werken die moeten dat ook kunnen doen Roken op school? Zaal: Roken op school: Wat doe je met kettingrokers als ze niet buiten mogen in de pauze? Pascal Smet: Ik vind het heel erg als je op 14 jaar al een kettingroker bent, dan heb je een probleem Moderator: Het enige wat je dus kan doen is stoppen met roken! Wij moeten nu ook stoppen met vragen stellen. Meneer de minister, we hadden het al voorspeld, u zou met nog meer vragen naar huis gaan. Pascal Smet: Ja, ik zou iedereen uitnodigen om mij te mailen, je hebt het filmpje gezien, ik ga in Vlaanderen nog heel specifiek naar leerlingen gaan, de data staan op de website Kom af of anders mail je je vraag en dan gaan we je zeker antwoorden.

8 pagina 8 > 8 Moderator: En anders stuur je je vragen door naar de Vlaamse scholierenkoepel en dan komt er ook zeker een antwoord! 3. Slot - Bedanking aan de minister en de moderator voor het debat. - Bedanking aan de scholieren. - Vraag aan de scholieren om de vragenlijst in te vullen die ze kregen.

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Opbouw 1. Inleiding (2 min): kennismaking en bedoeling verduidelijken. 2. Spontane vragen (zowel van kabinet als van leerlingen)

Opbouw 1. Inleiding (2 min): kennismaking en bedoeling verduidelijken. 2. Spontane vragen (zowel van kabinet als van leerlingen) >VERSLAG OP DE KOFFIE MET JOS Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 Algemeen Aanwezig: 70 deelnemers Moderator: Jeff (Vlaamse Scholierenkoepel) Experts/toehoorders: Evy Verdyckt (kabinet onderwijsminister

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25

Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Enquête Vlaamse Scholierenkoepel 2011-10-25 Hoe link is je school Relaties op school In het 2 e semester van het schooljaar 2010-2011 hield de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) een enquête onder 4200 leerlingen.

Nadere informatie

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > Deze woordenlijst

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad?

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je in onze brochure neust. Je ontdekt hierin wat onze school allemaal voor jou in petto

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

3 november 2014. Onderzoek: Pesten

3 november 2014. Onderzoek: Pesten 3 november 2014 Onderzoek: Pesten 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 Beste ouders, Om te beginnen willen we alle 94 ouders die hebben bijgedragen aan het resultaat van deze tevredenheidspeiling hartelijk bedanken. U heeft

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Daarom hebben IKEA-kastjes een handleiding en auto s een gps-toestel. Mensen moeten nu eenmaal op weg geholpen worden.

Daarom hebben IKEA-kastjes een handleiding en auto s een gps-toestel. Mensen moeten nu eenmaal op weg geholpen worden. Inhoudstafel Voorwoord Deel 1: Visietekst Daarom hebben auto s een bumper en potloden een gommetje. Mensen maken nu eenmaal fouten. 1. Waarom vraag je feedback? 2. Wat is feedback? 3. Waarover vraag je

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren.

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Keuzes eerste leerjaar A 2018-2019 Keuze 1: Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Basis: Je haalt voldoende tot behoorlijke cijfers in de basisschool. Je kiest om de basisleerstof

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen

Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? Door: Johan Clarysse, stafmedewerker Tele-Onthaal West-Vlaanderen Adviezen in een hulpverlenend gesprek: zegen of vloek? 1 Advies is vaak iets anders

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT INZETBAARHEIDS ASSESSMENT Hoe werkt dat? INSTRUCTIE: Vragenlijst: Dit is een vragenlijst die is gemaakt om een beeld te krijgen van je inzetbaarheid. Het is hierom belangrijk dat je de vragenlijst zo eerlijk

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

05-12-2005. Artikel zonder titel

05-12-2005. Artikel zonder titel 05-12-2005 Artikel zonder titel Jongeren hebben vaak weinig vertrouwen in de objectiviteit van leraren en schooldirecteuren. En dat wantrouwen wordt alleen maar sterker, als ze daarin keer op keer worden

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie