7. Videobewerking met NeroVision Express 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7. Videobewerking met NeroVision Express 3"

Transcriptie

1 Videobewerking met NeroVision Express 3 Met het programma NeroVision Express kunt u uw eigen videomateriaal op dvd of (s)vcd branden. Zo n dvd of (s)vcd kunt u op uw computer of op een daarvoor geschikte dvd-speler bij uw televisie afspelen. In dit hoofdstuk gaat u als voorbeeld video-opnamen op een video-dvd branden. Op videobestanden kunt u een aantal eenvoudige bewerkingen toepassen, bijvoorbeeld knippen en toevoegen van overgangen en hoofdstukmarkeringen. U kunt ook geluid, effecten en tekst toevoegen. In NeroVision Express kunt u ook rechtstreeks video importeren, bijvoorbeeld vanaf uw webcam. Als u zelf gaat werken met NeroVision Express zult u merken dat er meer wegen leiden naar een bepaald resultaat. Handig daarbij is dat het programma altijd hulp biedt bij de verschillende taken. Door een keuze te maken voor een bepaalde taak, verschijnen de vensters die u nodig heeft voor die activiteit. Een bestaande videofilm die u bijvoorbeeld met een ander videobewerkingsprogramma heeft bewerkt, kunt u ook met Nero Burning Rom op een schijf branden. Hoe u dat doet, leest u achterin dit hoofdstuk. Verder vindt u ook extra informatie over de diverse typen cd s, dvd s, spelers en branders. Helaas kan niet iedere zelfgebrande (s)vcd en dvd in elke dvd-speler worden afgespeeld. Aangeraden wordt om vooraf een test-cd of -dvd van een stukje film te maken om te controleren of u het schijfje af kunt spelen op de gewenste speler. Zo voorkomt u teleurstellingen. In dit hoofdstuk leert u: videobestanden binnenhalen in een project; enige eenvoudige videobewerkingen toepassen; video rechtstreeks vanaf een webcamera binnenhalen; een dvd-menu aanpassen; uw project op video-dvd branden; een bestaand videobestand op v-cd branden met Nero Burning Rom meer over verschillende typen schijfjes, spelers en branders. Let op! Om dit hoofdstuk te kunnen doorwerken, moeten de oefenbestanden van de cd-rom zijn gekopieerd en opgeslagen in de map. Lees in hoofdstuk 1 hoe u dit doet. Als u de voorbeeldoefeningen werkelijk wilt branden, heeft u een lege dvd-recordable en cd-recordable nodig.

2 242 Handboek Nero 6 Video op dvd of cd Video kunt u vastleggen op dvd of cd. Beschikt u over een dvdbrander, dan kunt u uw film op dvd vastleggen. Dat is de hoogste kwaliteit video (MPEG2). Op dit moment bestaan er bij dvd s twee standaarden in beschrijfbare dvd-schijfjes: -r en -rw en +r en +rw. Het voordeel van -r en -rw is dat ze op elke dvd-speler zijn af te spelen. Nadeel van +r en +rw is dat niet alle dvd-spelers deze schijven herkennen. Beschikt u over een cdbrander, dan kunt u uw film vastleggen op cd-r (cdrecordable) of cd-rw (rewritable). Een cd-r kunt u eenmalig branden. Een cd-rw kunt u meerdere malen branden en weer wissen. Een cd maken kunt u doen in de vorm van een: video-cd (VCD); S-video-cd (SVCD); Mini-dvd. De laagste kwaliteit is de video-cd (VCD). De kwaliteit van een VCD is ongeveer gelijk aan VHS-kwaliteit (MPEG1). Een hogere kwaliteit legt u vast in de vorm van een S-video-cd (SVCD). De SVCD-kwaliteit benadert de dvd-kwaliteit (MPEG2). Ook kunt u een video vastleggen als zogenaamd Mini-dvd. Dit is een video op dvdkwaliteit (MPEG2), maar met beperkte duur voor de video. Alle vormen van video-cd kunt u afspelen op uw computer. Of uw dvd-speler de video-cd, S-video of Mini-dvd kan weergeven, is afhankelijk van het type. De modernste dvd-spelers kunnen veel soorten video-cd s afspelen. Er zijn echter ook oudere modellen die geen VCD, SVCD of Mini-dvd kunnen afspelen. Sommige oudere typen dvd-spelers herkennen wel cd-recordables, maar geen cd-rewritables. Achterin dit hoofdstuk bij de achtergrondinformatie vindt u meer informatie over dvd-branders, dvd-schijfjes en dvd-spelers.

3 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express Samengevat heeft u de volgende mogelijkheden: Medium Type cd Kwaliteit Afspeelbaar op: cd-r VCD MPEG1 Computer Sommige dvd-spelers cd-rw VCD MPEG1 Computer Meeste dvd-spelers cd-r SVCD MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers cd-rw SVCD MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers cd-r Mini-dvd MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers cd-rw Mini-dvd MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers dvd +r dvd MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers dvd +rw dvd MPEG2 Computer Niet alle dvd-spelers dvd -r dvd MPEG2 Computer Alle dvd-spelers dvd -rw dvd MPEG2 Computer Alle dvd-spelers

4 244 Handboek Nero 6 Nero StartSmart In het menu van Nero StartSmart kunt u de verschillende mogelijkheden op het gebied van video even bekijken: Start Nero StartSmart 18 Selecteer U ziet de verschillende mogelijkheden vanuit het StartSmart-menu: Als u de muiswijzer op een keuze plaatst, ziet u links in het venster het bijbehorende programma. Selecteer Ook hier ziet u verschillende mogelijkheden: Vanuit dit startmenu kunt u dus direct een specifieke taak starten. U kiest in dit voorbeeld echter voor het starten van het programma NeroVision Express.

5 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express NeroVision Express U ziet het venster van NeroVision Express. Ook in dit venster kunt u allerlei taken starten. U kunt de diverse mogelijkheden bekijken door de muiswijzer op een keuze te plaatsen: U kunt ook de standaardinstellingen van het programma even bekijken:

6 246 Handboek Nero 6 Onderin het venster verschijnt een aantal pictogrammen: U ziet een venster waarin u o.a. de opslaglocatie en het bestandsformaat kunt wijzigen. Dat is nu niet nodig: Ook de instellingen voor video-opties gaat u even bekijken: U ziet een venster met verschillende tabbladen. waarin u instellingen kunt wijzigen. Dat is nu niet nodig: De instellingenvenstertjes kunt u ook later nog oproepen en aanpassen als u dat nodig vindt.

7 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express Dvd-video U gaat in dit voorbeeld een dvd-video maken: Een venstertje met tips verschijnt: Hier worden tips gegeven over de taak die u op dat moment wilt verrichten.

8 248 Handboek Nero 6 U ziet het startvenster van een nieuw project. In dit venster kunt u verschillende onderdelen verzamelen die u op video-dvd wilt branden. U ziet dat ook hier een takenvenster aanwezig is: Als u de muiswijzer op een taak plaatst, verschijnt een toelichting. Onderin het venster ziet u de beschikbare ruimte: 4.38 GB. Met de knop kunt u extra opties laten verschijnen, bijvoorbeeld de knop voor het instellingenvenstertje. Videobestand van vaste schijf toevoegen Als eerst stap gaat u een videobestand vanaf uw vaste schijf toevoegen aan uw project:

9 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express U ziet het venster Openen: Selecteer bij de map 22 U ziet de inhoud van de map: Het videobestand is toegevoegd aan het project. Hoofdstukken aanmaken in videobestand Deze video is nog niet bewerkt. U gaat enkele bewerkingen toepassen. U wilt bijvoorbeeld hoofdstukken aanbrengen in de video. Als u een lange video heeft, is dat een handige optie. Op het dvd-menu ziet u dan de afzonderlijke hoofdstukken bij de titel staan. Daar kunt u direct naar toespringen als u de dvd afspeelt. Sluit het Tips-venstertje 7

10 250 Handboek Nero 6 In dit venster kunt u de video afspelen om even te bekijken wat er gefilmd is: U zag dat het filmpje uit verschillende scènes bestaat. Van een scène kunt u een hoofdstuk maken: NeroVision Express heeft daarvoor een speciale knop: Let op: afhankelijk van de updateversie van het programma ziet u hier 8 of 9 knopjes. Let er op dat u de juiste knop kiest. U kunt de voortgang van de hoofdstukdetectie in dit venstertje volgen: Afhankelijk van de lengte van een video kan dit enige tijd in beslag nemen.

11 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express Als het indelen in hoofdstukken is afgerond, ziet u het volgende venstertje: Samen met het al aanwezige eerste hoofdstuk ziet u in totaal vier hoofdstukken in het venster staan: U wilt controleren of alle scènes zijn gedetecteerd: U zag dat het programma de scènedetectie niet feilloos uitvoert. Het videobeeld van een hoofdstuk dat getoond wordt, kan ook anders zijn dan wat u in dit voorbeeld ziet.

12 252 Handboek Nero 6 U kunt zelf de hoofdstukmarkering aanpassen: Tussen seconde 9 en 10 start een scène die het programma heeft gemist. Start het afspelen van de video Zodra u de eerste scènewisseling (tussen 9 en 10 seconden) ziet: De schuifbalkduim is gestopt: Nu kunt u op het punt waar de schuifbalkduim staat, een hoofdstukmarkering toevoegen:

13 Hoofdstuk 7 Videobewerking met NeroVision Express De schuifbalkduim is gewijzigd in een hoofdstukmarkering : Rechts in het venster ziet u het tussengevoegde hoofdstuk 2: U kunt de hoofdstukken ook allemaal tegelijk weer verwijderen: U ziet alleen nog hoofdstuk 1: Sluit het Tips-venstertje 7

14 254 Handboek Nero 6 U ziet weer het venster van uw project. U wilt de video nog verder bewerken: Sluit het Tips-venstertje 7 Video knippen In het volgende venster kunt u eenvoudige bewerkingen uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld de video inkorten:

15 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Sleep naar rechts tot het hoofdstuk met het bordje start Het rood gearceerde deel zal worden afgeknipt: De video is ingekort. U kunt het resultaat even bekijken: U ziet dat u alleen de beginscène over heeft. U kunt de laatste handeling ook weer ongedaan maken:

16 256 Handboek Nero 6 U gaat een andere knip maken: Sleep naar rechts tot ongeveer de helft Sleep aan naar links tot

17 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet dat de video nu in twee delen geknipt is: U kunt beide delen apart bekijken. Ook dit knippen kunt u weer ongedaan maken: De laatste kniphandeling is weer ongedaan gemaakt. Uw video is weer één geheel: U wilt deze video niet verder bewerken: Sluit het Tips-venstertje 7

18 258 Handboek Nero 6 Project opslaan Een project kunt u tussentijds opslaan. Dat is handig als u er later aan wilt doorwerken. Opslaan doet u als volgt: U ziet het venstertje Opslaan als: Selecteer bij de map 22 Typ bij : testproject

19 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U kunt NeroVision Express nu afsluiten: Sluit het venster van NeroVision Express 7 Het venster van Nero StartSmart verschijnt: Project openen U wilt verder werken aan een opgeslagen project. In dit voorbeeld wilt u het eerder opgeslagen testproject weer openen. Start NeroVision Express 32 U ziet het venster van NeroVision Express:

20 260 Handboek Nero 6 Selecteer bij de map 22 Sluit het Tips-venstertje 7 U ziet het eerder opgeslagen testproject: U gaat een videobestand toevoegen: Selecteer, indien nodig, bij de map 22 U ziet de inhoud van de map met oefenbestanden: Het videobestand Boswandeling is toegevoegd aan het project.

21 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Video bewerken Op het gebied van video bewerken heeft NeroVision Express nog meer mogelijkheden. U gaat enkele bewerkingen uitproberen op het videobestand Boswandeling: Sluit het Tips-venstertje 7 U ziet de video Boswandeling in het venster van de speler en in het storyboard staan. De video Oisterwijk staat rechts in het onderdelenoverzicht. U gaat Oisterwijk toevoegen aan het storyboard:

22 262 Handboek Nero 6 Oisterwijk is toegevoegd en staat nu vóór Boswandeling in het storyboard: U wilt het bestand Oisterwijk verplaatsen: Sleep het bestand naar het lege vak rechts Het videobestand Oisterwijk staat nu achteraan in het storyboard. U gaat overschakelen naar de tijdbalkweergave:

23 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Tekst toevoegen aan video U ziet de tijdlijnweergave met verschillende sporen. Er zijn sporen voor tekst, effecten en de videotrack. Bovendien zijn er twee sporen beschikbaar voor audio. U ziet de twee video s in het videotrack-spoor staan: U gaat tekst toevoegen: Het tabblad Tekst verschijnt. U wilt aan het begin van de video tekst toevoegen: Klik 9x op

24 264 Handboek Nero 6 Links in het tekstspoor ziet u het tekstblok : Dubbelklik op Typ: Start film Dit tekstvenstertje kunt u nu sluiten: U kunt het effect even bekijken: Speel het teksteffect af 33 U ziet de letters stuiterend in het beeld verschijnen: Tip Verplaatsen of verwijderen tekstblok Een tekstblok kunt u heel gemakkelijk verplaatsen door het te slepen naar een andere plek op het tekstspoor. Zo kunt u ook aan het einde van de tweede video een afsluitende tekst plaatsen. Wilt u een tekstblok direct na plaatsen verwijderen, dan klikt u op de knop. Ook later kunt u het tekstblok nog verwijderen. Door met de rechter muisknop te klikken op het tekstblok, verschijnt een menu met diverse mogelijkheden, waaronder Verwijderen.

25 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Effecten toevoegen aan video Behalve tekst kunt u ook effecten toevoegen aan uw video. U gaat even bekijken welke mogelijkheden er zijn:

26 266 Handboek Nero 6 U ziet een serie video-effecten: Sleep de schuifbalk ongeveer naar het midden Het filter Leeftijd is toegevoegd. U kunt het effect even bekijken: Speel de video af 33 U ziet dat het filter Leeftijd de video oud maakt. De film is zwart-wit en er lopen zogenaamde beschadigingslijnen door het beeld. Er zijn nog veel meer leuke effecten. Probeert u maar eens: Verwijder het filter Leeftijd 34 Voeg het filter Vervorming - golven toe 35 U ziet het filter in het spoor Effecten staan. De lengte van een effect kunt eenvoudig aanpassen: Zet de muiswijzer op de rechter rand van De muiswijzer verandert in :

27 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Sleep de rand een stukje naar rechts Speel de video af 33 Op deze manier kunt u heel bijzondere effecten toevoegen aan uw video. Geluid toevoegen aan video U gaat geluid toevoegen aan uw video. Daarvoor gaat u eerst naar het tabblad Mediabestanden:

28 268 Handboek Nero 6 U gaat nu een muziekbestand toevoegen:

29 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet het venstertje Openen: Selecteer bij map 22 de Het bestand is toegevoegd: U ziet dat het bestand wordt geplaatst op het punt waar de blauwe lijn staat: U kunt het bestand ook verplaatsen: Zet de muiswijzer op Sleep het bestand naar het begin van de video

30 270 Handboek Nero 6 Het muziekbestand staat nu links en ook de blauwe lijn staat nu aan het begin van de video. U gaat de video even bekijken: Speel de video af 33 U ziet het teksteffect en het filter en u hoort de muziek. Voeg nogmaals Liedje 1 toe 35 Het muziekbestand is toegevoegd en staat op het audio2-spoor. Tip Verplaatsen muziekbestand U kunt een muziekbestand eenvoudig naar een ander audio-spoor slepen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u een gesproken tekst wilt toevoegen aan uw video. In zo n geval gebruikt u één audiospoor voor muziek en het andere voor gesproken toelichting bij uw video. Keer terug naar het storyboard 36

31 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Overgang toevoegen tussen video s U gaat een overgang invoegen: Op het tabblad ziet u allerlei soorten overgangen. U kunt het effect van tevoren bekijken door de muiswijzer op een overgang te plaatsen. Sleep naar tussen de twee video s Speel de video s af in de tijdbalkweergave 37 U zag het effect van de overgang tussen beide video s. Op dezelfde manier kunt u bijvoorbeeld ook overgangen voor en na de video s toevoegen. U heeft kennis gemaakt met verschillende mogelijkheden op het gebied van videobewerking.

32 272 Handboek Nero 6 Voordat u verder gaat, slaat u uw werk eerst even op: U ziet een bevestigingsvenstertje: U gaat nu verder met uw project. Sluit het Tips-venstertje 7

33 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Opname toevoegen vanaf webcamera U ziet in het venster nu twee video s: de eerste van Oisterwijk en de tweede bewerkte video met de titel Boswandeling. U kunt in dit venster ook kiezen voor rechtstreeks een video-opname van een videocamera of webcamera vastleggen. Daarvoor moet de camera aangesloten zijn op uw computer en aan staan. U kunt even bekijken hoe dat werkt. Als u geen camera heeft, leest u de paragraaf alleen door: Sluit het Tips-venstertje 7 Als op uw computer een camera is aangesloten, zal in het volgende venster het opgenomen beeld verschijnen. In dit voorbeeld is de aangesloten camera een webcam: Hier kiest u het apparaat: Rechts ziet u de huidige instellingen: Als u klikt op verschijnt een venster waarin u die instellingen kunt wijzigen. Ook klikken op levert instelmogelijkheden op. Als u een camera heeft aangesloten:

34 274 Handboek Nero 6 Nu neemt u een stukje video op. De opname wordt direct vastgelegd. Als u klaar bent met opnemen: Rechts in het venster verschijnt de vastgelegde video-opname: U kunt de opname ook bekijken: De video wordt afgespeeld. Als u de video heeft bekeken:

35 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet dat de video is toegevoegd aan het project. Een geselecteerde video kunt u ook weer verwijderen uit het project: Tip Naam van videobestanden wijzigen Als u een naam van een geselecteerd bestand wilt wijzigen, kunt u klikken op de knop. In het venster dat verschijnt, typt u dan een nieuwe naam: De webcam-video is verwijderd: U kunt naar de volgende stap gaan:

36 276 Handboek Nero 6 DVD-menu aanpassen In het volgende venster kunt u het menu voor uw dvd samenstellen. Welke menusjablonen u op uw eigen computer ziet, is afhankelijk van de updateversie van uw programma en of u alle beschikbare templates heeft geïnstalleerd en/of gedownload. Als u niet het menusjabloon heeft dat in dit voorbeeld wordt gebruikt, kiest u zelf een ander. U gaat eerst een menusjabloon kiezen: U ziet de verschillende sjablonen waaruit u kunt kiezen. Mogelijk ziet u op uw pc andere sjablonen dan in dit voorbeeld: In dit voorbeeld wordt gekozen voor Leaves 2. Sleep de schuifbalk naar beneden Sluit het Tips-venstertje 7

37 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express De achtergrond van het menu is gewijzigd. U wilt de tekst op het menu aanpassen: Dubbelklik op Typ: Mijn eerste dvd De tekst staat op het menu. U kunt deze tekst eventueel nog verplaatsen door hem te verslepen. U kunt zelf nog verder experimenteren met andere knoppen of lettertypen. In dit voorbeeld is een lay out gekozen zonder videotitels. Wilt u wel titels zien dan kiest u een andere lay out. U kunt ook instellen dat de dvd automatisch start als u hem in de dvd-speler stopt: Stel de vertragingstijd in op 15 seconden Als u tevreden bent over uw menu: Sluit het Tips-venstertje 7

38 278 Handboek Nero 6 Sluit het Tips-venstertje 7 In het volgende venster kunt u een voorproef bekijken van uw project. U ziet een afstandsbediening en een speler. U heeft ingesteld dat video Oisterwijk na 15 seconden automatisch afgespeeld moet worden. U zult merken dat dat nu gebeurt. Na het afspelen zal de eerste video telkens weer gestart worden. In dit geval heeft u dus een doorlopende voorstelling gemaakt. Als u dat niet wilt, kunt u die instelling nog wijzigen in het vorige venster. Daarvoor kunt u de knop Met de afstandsbediening kunt u de video s starten en stoppen: Als u tevreden bent over het eindresultaat: gebruiken. Video-dvd branden Sluit het Tips-venstertje 7 Als u de video-dvd echt wilt branden: Stop een dvd-recordable in de dvd-brander van uw computer U ziet dit venster waar u de instellingen voor het branden van de video-dvd kunt bekijken en aanpassen:

39 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet de details van uw project: Bij Videomodus staat ingesteld: Dat is de juiste keuze. U kunt ook het andere tabblad even bekijken:

40 280 Handboek Nero 6 Aan de instellingen zoals weergegeven op dit tabblad hoeft u niets te wijzigen: Wijzig de volumenaam in: Mijn eerste video Klik naast het venstertje U kunt even bekijken welke mogelijkheden u heeft bij de keuze branden naar : De getoonde mogelijkheden zijn afhankelijk van de apparaten die u in uw computer heeft. uw dvdbrander In het venster ziet u uw keuze staan:

41 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Nu kunt u de dvd laten branden: In dit venster kunt u de voortgang volgen: U zult merken dat het branden van een dvd flink wat tijd in beslag neemt. Ook bij zo n klein project als u in dit hoofdstuk heeft gemaakt. Als het brandproces voltooid is, gaat bij de meeste computers automatisch het dvdlaatje open. U ziet het volgende venstertje: Als het branden gelukt is, hoeft u het logbestand niet op te slaan: Haal de dvd-recordable uit de dvd-brander

42 282 Handboek Nero 6 U ziet weer het venster van NeroVision Express: Sluit het venster van NeroVision Express 7 U hoeft dit project niet op te slaan: U ziet het venster van Nero StartSmart. Ook dat kunt u afsluiten: Sluit het venster van Nero StartSmart 19 De dvd kunt u nu uitproberen op een geschikte dvd-speler bij een televisie. Let op: niet alle dvd-spelers zullen deze dvd af kunnen spelen. Raadpleeg de handleiding van het apparaat. Op een computer kunt u de dvd afspelen met de software die bij het dvd-station is geleverd. Videofilm branden met Nero Burning Rom Als u eerder al videofilms heeft gemaakt, of als u liever werkt met een ander videobewerkingsprogramma, dan heeft u waarschijnlijk al kant-en-klare videofilms op uw vaste schijf staan. U kunt dan het programma-onderdeel Nero Burning Rom gebruiken voor het compileren en branden van uw eigen video-cd s. U kunt bijvoorbeeld een videofilm die u zelf heeft bewerkt en gemonteerd in een ander videobewerkingsprogramma, wegschrijven naar een video-cd. Die cd kunt u vervolgens afspelen in een geschikte dvd-speler. Doe een lege cdrecordable in de cdbrander Sluit het cd-stationvenster 3 Start Nero Burning Rom 1

43 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet het Nieuwe compilatievenster: Sleep de schuifbalk omlaag U ziet een venster waarin u gegevens voor de video-cd kunt invullen: Bij het branden is het belangrijk dat u kiest voor een standaard bruikbare cd. Zo n cd kan in de meeste dvd-spelers afgespeeld worden. Geef ook op dat de cd voor het PAL-systeem gebrand moet worden. PAL is het televisiesysteem dat in Nederland en België gebruikt wordt. Controleer of er een vinkje staat voor Controleer of er een vinkje staat voor Controleer of gekozen is voor

44 284 Handboek Nero 6 U ziet het venster waarin u de video-cd kunt compileren: U kunt nu een video-cd compileren met een bestand dat in de map Oefenbestanden Nero staat: voor

45 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U gaat als voorbeeld het bestand schip.avi gebruiken: Sleep het bestand naar het Videocompilatie-venster U ziet misschien even dit venster: De videobestanden worden door Nero meteen gedecodeerd, zodat de gebrande cd op de meeste dvd-spelers kan worden afgespeeld. Het videobestand staat nu in de compilatie:

46 286 Handboek Nero 6 Dit voorbeeldfilmpje is van matige kwaliteit. U kunt dit filmpje als test op de video-cd branden, maar u kunt dezelfde handelingen natuurlijk ook uitvoeren met een eigen videofilm. In het volgende venster kunt u de instellingen controleren. Als u de video-cd werkelijk wilt branden: De video-cd wordt nu gebrand. Als het branden klaar is, ziet u het volgende venster:

47 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express U ziet het Klaar-venster: Het laatje van de cd-brander gaat automatisch open. Haal de cd uit de la van de cd-brander en sluit de lade U heeft nu een video-cd gebrand. Als u een dvdspeler heeft, kunt u proberen de video-cd af te laten spelen. Dat zal overigens niet in alle dvd-spelers lukken. Met name wat oudere modellen kunnen geen cd-r of cd-rw s lezen. In de handleiding van uw dvd-speler kunt u lezen welke soort cd s deze kan lezen. Sluit Nero Burning Rom, sla de wijzigingen niet op 5

48 288 Handboek Nero 6 Achtergrondinformatie Videobestanden Digitale filmbeelden die u vanaf uw videocamera op uw computer zet, worden opgeslagen in de vorm van een videobestand. Er bestaan verschillende typen videobestanden, ieder met zijn eigen voor- en nadelen: AVI - Audio Video Interleaved. Bestandstype voor video met geluid, ontwikkeld door Microsoft en veel gebruikt door Windows. U kunt een AVI-video afspelen met de Windows Media Player. De beeldkwaliteit kan variëren van matig tot goed. Bestanden met een goede kwaliteit nemen relatief veel ruimte in. AVIbestanden kunnen vaak nog op oudere computers worden afgespeeld. MPG - ook wel MPEG: Motion Pictures Expert Group. Bestandstype voor video met geluid dat videobeelden zeer sterk comprimeert (in elkaar perst) zonder veel kwaliteitsverlies. Het is de standaard voor videobestanden en wordt daarom ook veruit het meeste gebruikt. De kwaliteit is goed, zeker die van de tweede versie: MPEG2. Daarmee kan bijvoorbeeld beeld en geluid met cdkwaliteit worden opgeslagen. MPEG4 heeft een nog hogere kwaliteit. Het voordeel van MPG is dat videobestanden relatief weinig ruimte innemen terwijl de kwaliteit goed blijft. RM - RealVideo, ook wel bekend als RealMediabestanden. Bestandstype dat vooral gebruikt wordt voor weergave van videofilms via internet. RealVideobestanden moeten worden afgespeeld via een speciale mediaspeler genaamd RealPlayer. Deze speler is gratis te downloaden vanaf de website Het bijzondere van RealVideo is dat het zogenaamde streaming video is. Dat houdt in dat beelden van de video al kunnen worden afgespeeld terwijl de video nog wordt gedownload van internet. WMV - Windows Media Video. Nieuw videobestandstype, door Microsoft speciaal ontwikkeld voor het afspelen in de Windows Media Player. Ook dit zijn streaming videobestanden die afgespeeld kunnen worden tijdens het downloaden van internet. DivX (van DivXNetworks). Een bestandstype dat gebaseerd is op MPEG4, maar kwalitatief nog beter en nog meer gecomprimeerd. Hiermee kunnen films met dvd-kwaliteit op een cd worden gezet. Verwarrend genoeg heeft dit bestandstype geen eigen extensie, maar draagt het die van de AVI-videobestanden. Om dit type videobestanden af te spelen, is een speciale DivX-plugin (toevoeging) voor de Windows Media Player nodig. Ook is een speciale dvdspeler nodig die deze video s op de televisie kan afspelen.

49 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Wat heeft u nodig voor videomontage op uw computer? Het bewerken van videobeelden op uw computer vraagt veel rekenkracht van uw processor. Als u over onvoldoende rekenkracht beschikt, moet u lang wachten tot de computer klaar is met het verwerken van uw opdrachten. Daarnaast nemen videoen geluidsgegevens veel geheugenruimte in op de vaste schijf. De oefeningen in dit hoofdstuk worden met kleine videobestanden uitgevoerd. Als u overweegt om met uw eigen bestanden met het programma NeroVision Express te gaan werken, controleer dan of uw computer daarvoor geschikt is. Voor videomontage geeft de producent van Nero 6 de volgende systeemeisen op: Een computer met minimaal een 1,6 GHz-processor. Een snelle(re) processor kan de videogegevens snel(ler) verwerken. Vooral het inlezen en wegschrijven van de videogegevens vraagt veel van uw processor. Een werkgeheugen van minstens 128 MB. Videobestanden zijn erg groot. Als het werkgeheugen groot is, hoeft de computer minder naar en van de vaste schijf te schrijven. Een grote en snelle vaste schijf (minstens 20 GB). Om videobestanden op te kunnen slaan, is erg veel ruimte nodig. Wilt u niet in ruimtenood komen, dan is een grote vaste schijf absolute noodzaak. Beter te groot dan te klein. Bovendien moet het een snelle schijf zijn, omdat er veel heen en weer geschreven wordt. Aangeraden wordt een vaste schijf die ronddraait met minimaal een snelheid van 7200 rpm. Een cd- of dvd-brander. Als u klaar bent met de video, wilt u de film bewaren. Als u daarvoor alleen uw vaste schijf ter beschikking heeft, zal die snel vol raken. Bovendien is het om veiligheidsredenen verstandig om het resultaat van uw werk buiten uw computer te bewaren. Als u de film op een cd of dvd brandt, kunt u hem ook op een andere computer afspelen of op een dvd-speler. Een firewirekaart (als u beschikt over een digitale videocamera) of videocapturekaart (als u beschikt over een analoge videocamera). U heeft deze kaart nodig om de videobeelden vanaf uw videocamera te kunnen inlezen op uw computer. Denk eraan dat u de juiste kabels nodig heeft om uw camera op de kaart aan te sluiten. Deze kabels worden meestal bij de kaart en/of de videocamera geleverd.

50 290 Handboek Nero 6 Tips Tip Checklist dvd-brander, dvd-schijfje en dvd-speler Helaas is er geen standaard voor dvd-branders, dvd-schijfjes en dvd-spelers. Het is belangrijk deze op elkaar af te stemmen. De combinatie van de dvd-brander, het gebruikte schijfje en de afspeelapparatuur bepaalt of u een dvd kunt afspelen: controleer welk type schijfjes uw dvd-brander kan branden; controleer welk type schijfjes uw dvd-speler kan afspelen; gebruik het juiste type schijfje. Tip Branders Er bestaan momenteel drie soorten dvd-branders. Controleer in de handleiding van uw dvd-brander welk type schijfjes deze kan branden: dvd-r dvd-rw Deze kunnen alleen dvd-min-schijfjes (-r en -rw) branden dvd+r dvd+rw Deze kunnen alleen dvd-plus-schijfjes (+r en +rw) branden dvd +/- r dvd +/- rw Deze kunnen beide soorten branden In de specificaties van dvd-branders kunt u meestal vinden welke soort dvd s en cd s de brander kan maken:

51 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Tip Dvd-spelers en schijfjes Er bestaat een groot aantal soorten dvd-spelers. Controleer in de handleiding van uw dvd-speler welk type dvd-schijfjes deze kan afspelen. Soms staat dit ook op de speler vermeld: dvd-r dvd-rw dvd+r dvd+rw dvd +/- r dvd +/- rw Deze kunnen alleen dvd-min-schijfjes (-r en -rw) afspelen Sommige spelers hebben wel moeite met het lezen van -rw-schijfjes. Deze kunnen alleen dvd-plus-schijfjes (+r en +rw) afspelen Sommige spelers hebben wel moeite met het lezen van +rw-schijfjes. Deze kunnen beide soorten afspelen Sommige spelers hebben wel moeite met het lezen van rw-schijfjes. In de handleiding kunt u bij de specificaties van dvd-spelers meestal lezen welke soorten dvd s en cd s kunnen worden afgespeeld: Er zijn momenteel vier typen schijfjes te koop: dvd-r, dvd-rw, dvd+r en dvd+rw. Er bestaat nog een vijfde type, DVD-RAM, maar het gebruik van dit type is minimaal.

52 292 Handboek Nero 6 Tip De juiste combinatie Het kan dus zijn dat u een type dvd-brander in uw computer heeft die schijfjes brandt die niet op een oudere dvd-speler zijn af te spelen. Zelfs bij een juiste combinatie kan het gebeuren dat uw dvd-speler moeite heeft om zelfgebrande dvd s af te spelen. Soms kan hetzelfde type schijfje van een ander merk het in uw dvdspeler wel doen. Veelal is dit een kwestie van experimenteren. Gelukkig is het zo dat de ontwikkelingen heel snel gaan. Fabrikanten streven ernaar dat hun spelers zoveel mogelijk soorten schijfjes kunnen afspelen. Tip Overzicht cd-spelers en dvd-spelers cd-speler kan afspelen: dvd-speler kan afspelen: audio-cd soms MP3-cd soms WMA-cd audio-cd soms MP3-cd soms WMA-cd soms MP3-dvd soms JPEG soms VCD soms SVCD soms Mini-dvd dvd Tip Hoofdstukmarkering In dit hoofdstuk heeft u gezien hoe u hoofdstukmarkeringen in uw video kunt plaatsen en weer kunt verwijderen. Een hoofdstukmarkering geeft een bepaalde positie aan binnen een video. Als u de hoofdstukmarkeringen laat staan in uw video, verschijnen de hoofdstukken in het dvd-menu. U heeft dan rechtstreeks toegang tot zo n hoofdstuk als u de video wilt bekijken met een dvd-speler. Tip Mogelijkheden NeroVision Express In dit hoofdstuk heeft u kennis gemaakt met een aantal veel gebruikte handelingen in het programma NeroVision Express. Het programma beschikt over een uitgebreide Help-functie. Maak daarvan gebruik als u meer wilt weten over specifieke onderwerpen. U kunt de Help-functie oproepen door te klikken op.

53 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision Express Tip Aansluiten videocamera op computer Videobeelden kunt u van uw videocamera binnenhalen op de computer. Daarvoor moet de camera op de computer worden aangesloten. De mogelijkheden verschillen per type camera. Digitale videosignalen kunt u bijvoorbeeld rechtstreeks binnenhalen. Analoge videosignalen moeten eerst gedigitaliseerd worden. Raadpleeg de informatie over dit onderwerp in de handleiding van uw camera. Digitale video (DV): een DV-bron betekent dat het videosignaal door het apparaat in digitale vorm aan de computer wordt doorgegeven. Dit zijn meestal DVcamcorders. Voor de overdracht van video naar de pc is een aansluitkabel nodig. Raadpleeg daarvoor de handleiding van uw camera. Ook moet de pc over de juiste kaart en aansluiting beschikken, bijvoorbeeld USB of Firewire. Let bij het aansluiten van de camera op het volgende: Stap 1: controleer of u alle aanwijzingen van de fabrikant heeft gevolgd bij de installatie van de Firewire-kaart (IEEE 1394) of de USB-kaart. (Bij moderne computers is zo n kaart vaak al ingebouwd in de pc.) Stap 2: sluit het DV-apparaat aan op de Firewire-kabel (IEEE 1394) (of de USBkabel) en sluit de kabel vervolgens aan op de bijbehorende aansluiting van de pc. Stap 3: zet het apparaat aan. Analoge video: videosignalen die afkomstig zijn van een analoge bron, moeten eerst worden omgezet in digitale vorm, zodat u deze op de computer kunt bewerken. Voorbeelden van analoge videobronnen zijn vhs-videorecorders, tv's, vhs-c-, 8mmen Hi-8-camcorders. Voor het omzetten van analoog naar digitaal signaal heeft u een videovastlegkaart (videocapturekaart) nodig. Uw hardware-leverancier kan u informeren over de mogelijkheden en de verkrijgbare typen videocapturekaarten. Let bij het aansluiten van de camera op het volgende: Stap 1: controleer of u alle aanwijzingen van de fabrikant hebt gevolgd bij de installatie van de videovastlegkaart. Stap 2: sluit het analoge videoapparaat aan op de video-ingang van de vastlegkaart met behulp van de vereiste kabels (raadpleeg de aanwijzingen van de fabrikant om na te gaan wat voor soort kabel u nodig heeft). Stap 3: zet het apparaat aan.

54 294 Handboek Nero 6 Tip Binnenhalen eerder gemaakte video-opnamen In NeroVision Express kunt u een eerder gemaakte video-opname rechtstreeks binnenhalen van een aangesloten videocamera. Uiteraard moet de camera op de juiste manier zijn aangesloten op uw computer. Raadpleeg daarvoor de aanwijzingen in de handleiding van uw apparaat. Binnenhalen vanaf een digitale videocamera gaat als volgt: Sluit uw videocamera aan op de computer Start Nero StartSmart en daarna NeroVision Express U ziet nu het startvenster van NeroVision Express Zet nu de videocamera aan (stand Player of Videorecorder, afhankelijk van uw camera) Selecteer in het venster de camera als videobron Nu kunt u uw eerder opgenomen video af laten spelen. Tijdens het afspelen kunt u de videobeelden binnenhalen (opnemen). U kunt bijvoorbeeld kiezen voor alles binnenhalen. Dan laat u de video afspelen en neemt u tegelijkertijd alle beelden op. U kunt ook kiezen voor het opnemen van enkele delen van de video. U bedient de camera met de knoppen onder de Speler: De opgenomen video wordt afgespeeld. Nu kunt u beelden binnenhalen (opnemen): Het opnemen en afspelen stopt u met de knop. Iedere opname verschijnt vervolgens als apart bestand in het venster. Deze opnamen kunt u opnemen in een project en daarna bewerken. Let op: voor het vastleggen van video is een grote hoeveelheid schijfruimte nodig. Raadpleeg voor meer informatie over dit onderwerp de uitgebreide Help-functie van NeroVision Express. Daar vindt u o.a. aanwijzingen over het gebruik en de bediening van analoge bronnen, info over benodigde schijfruimte, instellingen voor vastleggen etc.

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Studio Visual Steps Nero 9

Studio Visual Steps Nero 9 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken. 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe

Nadere informatie

6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3

6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3 193 6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3 Eén van de onderdelen van Nero 6 is het programma NeroVision Express. Met dat programma beschikt u over gereedschap waarmee u uw digitale foto s en

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan.

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan. 117 4. Produceren Het branden van een project op vcd (video-cd) of dvd wordt in DVD SlideShow 'produceren' genoemd. Dit is de laatste stap in het proces van diavoorstellingen en andere onderdelen op schijf

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Multisessie-cd s en rewritables

Multisessie-cd s en rewritables Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De verschillende uitvoeringen van Nero 6...16 Uw voorkennis...18 Hoe werkt u met dit boek?...19 Volgorde van werken...20

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Reader Opslag videodata

Reader Opslag videodata Reader Opslag videodata 1. Inleiding: Bij het opslaan van bestanden op de verschillende vormen van digitale opslagmedia, moet je met de volgende aspecten rekening houden: Waar ga je het bestand voor gebruiken?

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

6. Foto s en geluid binnenhalen

6. Foto s en geluid binnenhalen 175 6. Foto s en geluid binnenhalen Om een diashow te maken heeft u foto s nodig. U kunt daarvoor gebruik maken van kant-en-klare foto s op de vaste schijf. Maar u kunt ook zelfgemaakte foto s binnenhalen

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk met Windows Movie Maker 15 maart 2006 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Movie Maker Stichting Digitale Universiteit Nijenoord

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u:

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u: 27 2. Nero 8 verkennen Nero 8 bestaat uit een collectie programma s waarmee u verschillende soorten cd s en dvd s kunt branden, zoals data-, audio- of video-cd s. Daarom wordt het ook wel een suite genoemd.

Nadere informatie

Handleiding branden in Nero

Handleiding branden in Nero Handleiding branden in Nero Hier volgt een korte uitleg over hoe u Nero moet gebruiken indien u een kopie wilt maken van een CD/DVD of uw eigen compilatie wilt maken. Deze uitleg is van toepassing op Microsoft

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2 Workshop Videobewerking met Moviemaker 2 Inleiding Er zijn erg veel programma's die digitale video bestanden kunnen bewerken en comprimeren. Standaard wordt Windows Moviemaker meegeleverd met windows XP.

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Extra bijlage: DVD SlideShow

Extra bijlage: DVD SlideShow 357 Extra bijlage: DVD SlideShow Het plaatsen van uw -eventueel bewerkte- foto's op cd of dvd is een verstandig idee. Op die manier weet u zeker dat ze goed bewaard blijven. Een bijzondere manier om foto's

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17 Magix video 17 heeft de volgende opnamemogelijkheden: AVCHD-camera HDV-camera DV-camera : Mini-DV-camcorder Video: analoge beelden via een zgn. video-grabber Audio:

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10 Basis Monteertechniek Pinnacle Studio 10 December 2008 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Beginnen met werken 4 1.1 Harddisk camera aansluiten aan de computer 4 1.2 Camera met DV-tape aansluiten aan de computer

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan

Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Verkorte Mediabrowser 2 Gebruiksaanwijzing-stappenplan Kies C voor een complete DVD montage Schuin gedrukte tekst kan eventueel worden overgeslagen (titels, effecten of achtergrondmuziek zijn niet mogelijk)

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Het handboek van K3b

Het handboek van K3b Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b pagina op 2011-01-20. Bijgewerkt tot 2.0 door het KDE-documentatieteam Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries Vertaler/Nalezer: Antoon

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Bijlage Animation Shop 3

Bijlage Animation Shop 3 1 Bijlage Animation Shop 3 Bij Paint Shop Pro 9 wordt het programma Animation Shop 3 meegeleverd. Met Animation Shop kunt u eenvoudige animaties maken die u bijvoorbeeld op uw eigen website kunt gebruiken.

Nadere informatie

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding Archive Player Divar Series nl Bedieningshandleiding Archive Player Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Bediening 5 2.1 Het programma starten 5 2.2 Inleiding tot het hoofdvenster 6 2.3 Knop

Nadere informatie

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken.

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken. Een cd branden Methoden: CD's branden op een PC Brand een CD met itunes (Mac en PC) Brand een gegevens-cd op een PC Brand een gegevens-cd op een Mac Heb je ooit een CD willen branden maar wist je niet

Nadere informatie

Het handboek van K3b. Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Het handboek van K3b. Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b. Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Voorinstellingen 6 3 Gebruikersinterface configureren 7 4 De internals

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad en geen weergave Backstage. In plaats daarvan gebruikt u deoffice-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

Nero Express. Nero Express openen: N-1

Nero Express. Nero Express openen: N-1 Nero Express Inleiding Welkom bij de populairste brandsoftware die momenteel op de markt is Nero Express. Met Nero Express kunt u uw favoriete muziek samenstellen of uw vcd een gebruikersvriendelijke interface

Nadere informatie

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u:

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u: 55 3. De film monteren De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u het eerst heeft opgenomen, hoeft immers niet het begin

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

2. Een gegevens-cd branden

2. Een gegevens-cd branden 51 2. Een gegevens-cd branden Met een cd-brandprogramma als Easy CD Creator kunt u verschillende typen cd s branden. Eén van die typen cd s is de gegevens-cd. Data is een ander woord voor gegevens en daarom

Nadere informatie

1. Word 2007 instellen

1. Word 2007 instellen 13 1. Word 2007 instellen Word 2007 is een veelzijdige tekstverwerker. Naast de vele mogelijkheden die u heeft voor het verwerken en bewerken van tekst, kunt u ook de instellingen van het programma aanpassen

Nadere informatie

Oefeningen Windows 7 en Vista

Oefeningen Windows 7 en Vista 1 Oefeningen Windows 7 en Vista Om het geleerde vlot te leren toepassen, kunt u de volgende herhalingsoefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u dit met behulp van het

Nadere informatie

2. Een data-cd branden

2. Een data-cd branden 27 2. Een data-cd branden Met een cd-brandprogramma als Nero kunt u verschillende typen cd s branden. Eén van die typen cd s is de data-cd. Data-cd is een ander woord voor gegevens-cd. Op een data-cd kunt

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment.

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken 1 Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken Om het geleerde vlot te leren toepassen, kunt u de volgende herhalingsoefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad. In plaats daarvan gebruikt u deoffice-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken uit te voeren. is in

Nadere informatie

12. Binnenhalen van videomateriaal

12. Binnenhalen van videomateriaal 1 12. Binnenhalen van videomateriaal Tot nu toe heeft u in het boek gewerkt met oefenvideomateriaal, maar u wilt natuurlijk aan de slag met uw eigen opnames. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid beschreven

Nadere informatie