12. Binnenhalen van videomateriaal

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "12. Binnenhalen van videomateriaal"

Transcriptie

1 1 12. Binnenhalen van videomateriaal Tot nu toe heeft u in het boek gewerkt met oefenvideomateriaal, maar u wilt natuurlijk aan de slag met uw eigen opnames. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid beschreven hoe u videobeelden binnenhaalt in Pinnacle Studio 14. Dit binnenhalen wordt in vaktaal ook wel capturing (Engels voor vangen ) genoemd. Daarbij wordt uitgegaan van een digitale bron, zoals een digitale videocamera. Zo n camera wordt via de firewire-, USB-, of een HDMI-aansluiting op uw computer aangesloten, afhankelijk van het type camera. Bij het binnenhalen van video-opnames op tape (mini-dv), kan de camera worden bediend vanaf uw computer. Het binnenhalen van video-opnames op camera s met een vaste schijf, dvd of geheugenstick werkt bijna hetzelfde als het openen van videobestanden op de vaste schijf van uw computer. Het is met de juiste apparatuur ook mogelijk om videomateriaal uit analoge bronnen binnen te halen. Te denken valt aan een webcam, of een analoge videocamera of VHS-recorder. Belangrijk is om al vooraf te bepalen waarvoor u het materiaal gaat gebruiken. Voor een dvd worden immers veel hogere eisen aan de kwaliteit van het materiaal gesteld dan voor een filmpje dat u op internet wilt vertonen. Video neemt enorm veel ruimte in op uw vaste schijf. Hoe hoger de kwaliteit waarop u de video binnenhaalt, des te meer ruimte deze op de vaste schijf inneemt en des te meer tijd Pinnacle Studio nodig heeft om de beelden te bewerken. In dit hoofdstuk leert u hoe u: uw camera aansluit; digitaal videomateriaal binnenhaalt vanaf mini-dv; uw camera bedient; het videomateriaal in scènes verdeelt; de kwaliteit instelt; van analoge bronnen opneemt; digitaal videomateriaal binnenhaalt vanaf andere typen camera s; importeert van een dvd.

2 2 Aanvullende PDF Pinnacle Studio Uw digitale camera aansluiten Om u uw eigen videomateriaal te kunnen binnenhalen, moet uw camera verbonden zijn met uw computer. Bij sommige camera s moet u dit doen voordat u de computer start. Lees voor meer informatie over het aansluiten van de camera op de computer de handleiding bij uw camera. Tip Hoe de camera aan te sluiten? Digitale videocamera s worden op uw computer aangesloten via een zogenaamde firewire (IEE1394 of i-link aansluiting) of een USB-aansluiting. Uw computer moet wel van zo n aansluiting voorzien zijn. Bij uw camera heeft u bijvoorbeeld een firewire-kabeltje gekregen. Dit kabeltje moet u met de kleine stekker aansluiten op uw camera op DV OUT / IN: De andere zijde met de grotere stekker gaat in de firewire-aansluiting van de computer: Als u de camera aansluit via een USB-kabel, gaat de andere zijde met de grotere stekker in de USB-aansluiting van de computer: Let op: HD-videocamera s worden met een HDMI-kabel aan de computer verbonden. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Uw pc moet daarvoor beschikken over een HDMI-aansluitpunt.

3 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 3 Voordat u uw computer start, doet u het volgende: Verbind uw camera via de firewire-, USB- of HDMI-kabel met uw computer Zet uw camera aan Zet uw camera op de stand VCR of Play U kunt nu eventueel uw computer starten Importeren in Pinnacle Studio Deze paragraaf tot en met paragraaf 12.5 De instellingen bij een DV-opname gaat over het binnenhalen van videomateriaal van een videocamera met tape: mini-dv. Als u een camera heeft waarbij het videomateriaal is opgeslagen op vaste schijf, dvd of geheugenkaart, dan leest u daarvoor paragraaf 12.7 Video binnenhalen van digitale camera zonder tape. Zet, indien nodig, uw computer aan Mogelijk ziet u het venster Automatisch afspelen: Klik, indien nodig, op Open Pinnacle Studio 4

4 4 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 Bij Pinnacle Studio 14 wordt het binnenhalen van videomateriaal importeren genoemd. U kunt Pinnacle Studio nu in de zogenaamde importeren-stand zetten: Het venster Studioimport wordt weergegeven: De camera wordt herkend: HELP! Geen camera Wordt uw camera niet herkend, dan kunt u het volgende proberen: Doe de camera uit en weer aan Ziet u de naam van de camera in het kader Importeren van, dan is de camera gevonden: Helpt dit niet? Maak dan de kabel tussen de camera en computer los en sluit deze weer aan - Lees verder op de volgende pagina -

5 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 5 Wordt de camera dan nog niet herkend? Dan is het bij sommige camera s nodig dat u Windows opnieuw opstart: Zet eerst de camera aan Start Windows opnieuw op en start daarna Pinnacle Studio Geeft dit nog geen resultaat, dan kunt u het beste de technische ondersteuning van Pinnacle Studio raadplegen. en daarna op 12.3 Bedienen van de camera Vanuit Pinnacle Studio kunt u uw digitale camera bedienen. Dat doet u door te klikken op de knopjes: Meestal moet u terug- of vooruitspoelen naar het juiste punt op de videoband waarvan u het videomateriaal wilt inlezen. Tip De hoeveelheid materiaal Het is aan te bevelen zo min mogelijk overbodig materiaal binnen te halen in Pinnacle Studio. Elke seconde video doet een flinke aanslag op de vaste schijfruimte van uw computer. Ook het montageproces zal erdoor vertraagd worden. Haal daarom niet een hele videoband binnen, maar maak meteen al een ruwe selectie. Bekijk het opgenomen materiaal eerst van begin tot eind. Maak zonodig aantekeningen over bruikbare delen. Haal daarna de gewenste delen binnen. Spoel de band eventueel terug

6 6 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 U kunt het videomateriaal op de band bekijken in het venster: Tip Ziet u de opname niet in Pinnacle Studio? Dan kunt u uw camera zo neerzetten dat u op het LCDschermpje kunt zien wat er gebeurt:

7 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 7 Spoel de band naar het goede punt met of Heeft u het punt gevonden van waar u de video wilt binnenhalen? 12.4 Opnemen van een digitale camera Staat de band op het goede punt, dan kunt u het videomateriaal binnenhalen. Dat wordt in Pinnacle Studio een opname genoemd. Allereerst gaat u nog aangeven hoe u de opname wilt verdelen in scènes: Klik bij op De scènes worden door Pinnacle Studio bij DV-camera s standaard ingedeeld aan de hand van de tijdregistratie op de videoband. U kiest ervoor de scènes te laten herkennen op basis van de video-inhoud: Klik een rondje bij De scèneherkenning staat nu goed ingesteld voor de opname.

8 8 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 U kunt de opname een naam geven: Typ bijvoorbeeld: Alkmaar1 U kunt nu de opname starten: Als u het gewenste materiaal heeft opgenomen, stopt u de opname: U ziet onder in het venster de scènes verschijnen: Door deze verdeling in scènes is het later gemakkelijker de video te monteren. Het opgenomen materiaal wordt automatisch opgeslagen op de vaste schijf van uw computer. U kunt ook nog wat instellingen van Pinnacle Studio bekijken.

9 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal De instellingen bij een DV-opname Bij het maken van een opname kunt u in Pinnacle Studio nog verscheidene zaken instellen, zoals de manier waarop scènes worden ingedeeld en de kwaliteit waarop de beelden kunnen worden opgeslagen. U kunt dit als volgt instellen: Klik bij op U ziet nu dit venster: Standaard worden bij DVcamera s de scènes ingedeeld op basis van de gegevens (tijd en datum), zoals opgeslagen op de digitale videoband. U heeft eerder gezien dat u ook voor andere vormen van herkenning kunt kiezen: U kunt kiezen voor automatische herkenning aan de hand van de videoopname: Bij deze methode zal Pinnacle Studio sterke wisselingen in het beeld gebruiken om een scène te maken. U kunt ook steeds na een in te stellen aantal seconden automatisch scènes laten maken:

10 10 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 U kunt ook zelf met het toetsenbord de scènes indelen: Bent u niet tevreden over de automatische scèneherkenning, dan kunt u zelf de scènes indelen met de spatiebalk. Het voordeel is dat u meteen al een ruwe montage kunt maken en bijvoorbeeld lange shots kunt inkorten. Naast de scèneherkenning kunt u ook de kwaliteit van de opname instellen. U kunt zo een opnamekwaliteit kiezen die past bij het uiteindelijke gebruik van het videomateriaal. Gaat u het materiaal bijvoorbeeld alleen op internet gebruiken, dan hoeft u niet per se het basismateriaal op topkwaliteit, zoals nodig voor dvd-schijfjes, vast te leggen. Dan kunt u verwerkingstijd, maar vooral ook vaste schijfruimte besparen. Klik bij op U ziet nu deze standaard instellingen:

11 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 11 MPEG is het standaardformaat waarin videomateriaal digitaal wordt opgeslagen. Als u de standaardwaarde wilt aanpassen naar MPEG: Over het algemeen zal de standaardinstelling voldoen. Dat is dvd-kwaliteit en automatische scèneherkenning aan de hand van de opnamedatum en de tijd: U kunt het venster Studioimport sluiten: U kunt zelf experimenteren welke kwaliteit u prettig vindt werken als u uw eigen videofilm gaat bewerken Opnemen van analoge bronnen Pinnacle Studio kan, behalve van uw digitale videocamera, ook van andere, analoge bronnen videomateriaal binnenhalen. Bijvoorbeeld uit een webcam of een videorecorder die aangesloten is op een videocapturekaart. Een videocapturekaart kan analoge videobeelden digitaliseren, zodat u ze op uw computer kunt bewerken. Op zo n kaart kunt u een videorecorder aansluiten of bijvoorbeeld een analoge videocamera. Videocapture-kaarten zijn verkrijgbaar als insteekkaart voor inbouw in uw pc of als extern apparaat. Meer informatie hierover leest u in de achtergrondinformatie in dit hoofdstuk. In dit boek wordt uitgegaan van het gebruik van een digitale videocamera, maar hier zal kort de procedure worden beschreven voor opnemen van analoge bronnen zoals een webcam.

12 12 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 Let op! Voor het opnemen van analoge video (bijvoorbeeld VHS of Hi8) heeft u een videocapturekaart nodig die u op uw computer kunt aansluiten en die over de juiste video- en audio-aansluitingen beschikt. Apparaten die momenteel worden ondersteund zijn producten van Pinnacle en Dazzle zoals USB 500/510, USB 700/710 en DVC 100 en webcams op basis van DirectShow-technologie. Zie voor meer informatie Verbind uw bron met de computer Zet de bron aan Pinnacle Studio herkent de bron: Let op! Het volgende is alleen stap voor stap uit te voeren als er een analoge videobron op uw computer is aangesloten. U kunt de beeldkwaliteit instellen: Klik bij de bron op

13 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 13 Met de schuifregelaars kunt u onder andere de belichting, scherpte en kleurverzadiging instellen: U kunt ook het geluid instellen: In dit gedeelte kunt u het geluidsniveau instellen: U kunt het bestand nog een naam geven: Typ een naam

14 14 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 Nadat u de instellingen heeft gemaakt, kunt u de opname starten: Als u het gewenste materiaal heeft opgenomen, kunt u de opname stoppen: De scènes worden door Pinnacle Studio bij analoge bronnen standaard ingedeeld aan de hand van de videobeelden. Blijft het beeld min of meer hetzelfde en zijn er geen sterke overgangen, zoals bij een webcam, dan worden er geen meerdere scènes in gevonden. Het opgenomen materiaal wordt automatisch opgeslagen op de vaste schijf van uw computer. Sluit het venster Studio Import Video binnenhalen van digitale camera zonder tape Bij digitale videocamera s die video opslaan op een geheugenkaart, vaste schijf of dvd, wordt de video meteen in de vorm van videobestanden op de beelddrager opgeslagen. Terwijl bij een mini-dv-camera het videobeeld in rauwe vorm wordt opgeslagen en nog moet worden omgezet voordat u ermee kunt werken in Pinnacle Studio. Het binnenhalen van videobestanden op een camera werkt bijna hetzelfde als het openen van een videobestand op de vaste schijf van uw computer. Zet, indien nodig, uw computer aan Zet, indien nodig, de camera op Play

15 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 15 Mogelijk ziet u het venster Automatisch afspelen: Open, indien nodig, Pinnacle Studio 4 Uw videocamera wordt herkend en u ziet de video s en eventueel foto s die op de camera staan: Tip Letter van de camera terugvinden Als u de letter van uw camera niet (meer) weet, kunt u die via het venster Computer (of Deze computer in Windows XP en Windows 7) opzoeken. De beelddrager van een camera met vaste schijf of geheugenkaart zal worden weergegeven als nieuwe vaste schijf of verwisselbare schijf. Een camera met een dvd zal worden weergegeven als een extra DVD-station. - Lees verder op de volgende pagina -

16 16 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 U ziet het venster Computer: De beelddrager van de camera staat in het venster met de letter daarachter: U kunt de bestanden selecteren die u wilt importeren: Bij alle bestanden staat een vinkje, dit betekent dat ze zijn geselecteerd: Als u de vinkjes bij alle bestanden weg wilt halen: Klik een vinkje bij het bestand dat u wilt importeren Tip Om in één keer alle bestanden te selecteren, klikt u op. Met maakt u de selectie weer ongedaan.

17 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 17 De video- en eventueel fotobestanden worden geïmporteerd en toegevoegd aan het Album: De videobestanden zelf worden standaard in de map (Mijn) Video in uw Persoonlijke map gezet. Opent u een geïmporteerde video, dan wordt deze in scènes verdeeld. In dit voorbeeld wordt alleen de geïmporteerde video weergegeven: Om alle bestanden uit deze map te openen: Klik een rondje bij U ziet nu alle bestanden die in de huidige map staan: Tip In het kader Importeren naar kunt u eventueel een andere map opgeven waarin de bestanden moeten worden geïmporteerd.

18 18 Aanvullende PDF Pinnacle Studio Importeren van een dvd Pinnacle Studio kan videomateriaal importeren van een dvd. Bijvoorbeeld videomateriaal dat u met een dvd-recorder heeft opgenomen of van een camera met dvd-recording. U kunt dit videomateriaal niet rechtstreeks inlezen, want Pinnacle Studio moet dit omzetten naar het geschikte formaat MPEG2. Dit importeren werkt alleen met niet-beveiligde dvd s. Commerciële producten, zoals speelfilms, zijn altijd beveiligd. Doe een (niet-beveiligde) dvd in de computer Sluit, indien nodig, het venster Automatisch afspelen of het venster van de videospeler 1 U gaat als volgt te werk: Klik een vinkje een bestand bij U ziet de scènes van de nieuwe video: Sluit het venster van Pinnacle Studio 1 Let op! Het programma Instant DVD Recorder dat bij Pinnacle Studio 12 werd meegeleverd, zit niet bij Pinnacle Studio 14. U kunt daarom niet direct naar een dvd branden met dit programma, zoals beschreven in het boek Basisboek Pinnacle Studio 12.

19 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal Achtergrondinformatie Woordenlijst Analoge bron Automatische scèneherkenning Capturing DV-camera DV-uitgang Firewireaansluiting HD-camera HDMI Instant DVD Recorder Mini-DV Moviebox Tijdregistratie USB Videocapturekaart Video-cd Een webcam, analoge videocamera of VHS-recorder. Bij het binnenhalen wordt de film automatisch opgedeeld in scènes. Het binnenhalen van videomateriaal op de computer. Afkorting voor digitale videocamera. Poort in een videocamera waarmee video kan worden geëxporteerd naar andere apparatuur zoals de computer. Aansluiting waarmee u uw digitale videocamera op uw computer aansluit. Ook wel IEE1394-aansluiting of i-link genoemd. High Definition camera, die door de gebruikte techniek ongeveer viermaal scherpere beelden vastlegt dan een gewone camera. Snel type aansluiting voor een HD-camera. Programma dat werd meegeleverd bij Pinnacle Studio 12. Met dit programma kunt u onbewerkt videomateriaal vanaf uw camera direct op dvd kunt branden. Wordt niet meer meegeleverd bij Pinnacle Studio 14. Kleine cassette met tape, alleen af te spelen in de camera. Externe videocapturekaart. Met dit apparaat kunt u videomateriaal van uw camera naar uw computer overzetten, digitaliseren en comprimeren. Registratie van tijd in video-opnamen. Kan gebruikt worden voor scèneherkenning in Pinnacle Studio. Rechthoekige communicatiepoort in de computer, universeel geschikt voor veel apparatuur, onder andere bepaalde typen videocamera s. Kaart waarmee videobeelden van uw camera naar uw computer overgezet, gedigitaliseerd en gecomprimeerd kunnen worden. Cd waarop video in MPG1-formaat vastgelegd wordt.

20 20 Aanvullende PDF Pinnacle Studio 14 Videocapturekaart en firewire-kaart Als u videobeelden en -geluid vanaf uw digitale videocamera naar uw computer wilt overbrengen en er geen USB-aansluiting op de camera zit, heeft u een videocapturekaart of een firewire-kaart nodig. Dat zijn kaarten die kunnen worden ingebouwd in uw computer. Op deze kaart kunt u een speciale kabel aansluiten die meestal bij de camera of de kaart zit. Een videocapturekaart doet twee belangrijke dingen. De eerste functie is alleen van belang als u een analoge videocamera heeft. U kunt de beelden die u met zo n camera opgenomen heeft ook op uw computer bewerken, maar daarvoor moet de analoge informatie eerst worden omgezet in digitale informatie. Een computer kan alleen werken met digitale informatie. Een videocapturekaart zet analoge beelden om in digitale beelden, zodat de computer ermee kan werken. De tweede functie van een videocapturekaart is het samenpersen van de beelden. Videobeelden nemen erg veel ruimte in. Eén minuut videobeeld kan wel 1 GB groot zijn. Als die videobeelden rechtstreeks vanuit mini-dv camera op de computer worden gezet, zou de vaste schijf al binnen een paar minuten helemaal vol zitten. Monteren van de beelden wordt dan onmogelijk. Om dat te voorkomen, moeten de videobeelden worden gecomprimeerd. Een videocapturekaart kan dat voor u doen. Voor het inlezen van analoge beelden naar uw computer heeft u een analoogdigitale videocapturekaart nodig. Voor het inlezen van digitale beelden gebruikt u een digitaal-digitaal kaart. Omdat video-opnamen op een camera met een vaste schijf, dvd of geheugenkaart als beelddrager al zijn gecomprimeerd, hoeft dat niet meer te gebeuren bij het binnenhalen op de computer. Videocapturekaart Firewire, i-link- of IEE1394-kaart Voor het inlezen van beelden van een digitale camera naar een computer kan ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde firewire-kaart. Zo n firewire-kaart zorgt ervoor dat digitale informatie razendsnel in de computer wordt ingevoerd. Het is niet specifiek een videokaart, dus een firewire-kaart kunt u ook gebruiken om bijvoorbeeld snel informatie van een vaste schijf buiten de computer in te lezen. Het voordeel van firewire-kaarten is dat ze relatief goedkoop zijn. Let op! Laat u in de vakhandel goed informeren over welke kaart u nodig heeft. Er zijn verschillende varianten met verschillende snelheden van deze kaarten te koop. Welke kaart geschikt is voor uw doeleinden, is afhankelijk van uw hardware en specifieke wensen.

21 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 21 Externe van analoog naar DV-kast In plaats van een ingebouwde capturekaart in uw pc, kunt u ook gebruikmaken van een extern capture-kastje. Zo n kastje kunt u via firewire- of USB 2.0 op uw computer aansluiten. Het kastje van Pinnacle heet Moviebox: De Moviebox bevat aansluitingen voor zowel DV als analoge aansluitingen: In het kastje zit een capturekaart waarmee analoog videomateriaal wordt omgezet naar digitale video. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld uw VHSvideobanden overzetten naar uw computer:

22 22 Aanvullende PDF Pinnacle Studio Tips Tip Analoog via uw digitale camera Heeft u geen videocapturekaart, maar wel een digitale camera? Dan is het vaak toch mogelijk om bijvoorbeeld videomateriaal van een VHS-recorder binnen te halen. U gebruikt daarvoor uw DV-camera als tussenstation. De meeste camera s zijn ook als videorecorder te gebruiken. Raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing van uw camera. U verbindt uw camera via de AV-aansluiting met uw VHSrecorder. U zet uw videocamera op record en speelt op uw VHS-recorder de band af. Het materiaal wordt door uw camera digitaal vastgelegd. Vervolgens kunt u het materiaal via de firewire-verbinding binnenhalen met Pinnacle Studio, zoals beschreven in dit hoofdstuk. Er bestaan DV-camera s waarbij het mogelijk is om direct op te nemen via een analoge bron en deze beelden meteen door te geven via de firewire-verbinding. Raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing van uw camera.

23 Hoofdstuk 12 Binnenhalen van videomateriaal 23 Tip Breedbeeld De meeste camera s maken opnamen in het standaard beeldformaat 4:3. Dat is de verhouding van de gewone, inmiddels bijna ouderwetse, televisie. Er zijn echter ook camera s die op het breedbeeldformaat van16:9 kunnen opnemen. Pinnacle Studio 14 herkent automatisch het formaat als u het videomateriaal binnenhaalt van uw digitale camera. U kunt het formaat als volgt bekijken: Rechtsklik op een scène In dit voorbeeld is het beeldformaat 4:3: Op de volgende manier kunt u uw videomateriaal in van een standaard beeldverhouding 4:3 wijzigen in breedbeeld: de eerste scène Alle scènes in het Album en de Speler worden op breedbeeldformaat ingesteld: De eerste scène die u gebruikt, bepaalt de beeldverhouding van de hele film. Voegt u hierna een scène uit een ander Album toe met de standaardverhouding 4:3, dan wordt deze vanzelf omgezet.

6. Foto s en geluid binnenhalen

6. Foto s en geluid binnenhalen 175 6. Foto s en geluid binnenhalen Om een diashow te maken heeft u foto s nodig. U kunt daarvoor gebruik maken van kant-en-klare foto s op de vaste schijf. Maar u kunt ook zelfgemaakte foto s binnenhalen

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007

Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis. 12 maart 2007 Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Willem Verberk Anne-Martine Gielis 12 maart 2007 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Moviemaker Auteurs Willem Verberk

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de

Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Videobewerken met Pinnacle Studio 14/15 Welkom op de thema-avond videobewerken van de Jan Lips Maarten Sluimer 08 mei 2012 m.sluimer5@upcmail.nl Doel thema-avond is kennismaken met videobewerken d.m.v.

Nadere informatie

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving

Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving Opnemen 29 Opnemen Opnemen Opmerking voor gebruikers van oudere programmaversies: wat hier wordt beschreven geldt vanaf versie 17. Oudere versies kennen een aparte omgeving OPNEMEN. U opent een vergelijkbare

Nadere informatie

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk

Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk Handleiding videobewerking voor DiViDU Willem Verberk met Windows Movie Maker 15 maart 2006 Colofon Handleiding videobewerking voor DiViDU met Windows Movie Maker Stichting Digitale Universiteit Nijenoord

Nadere informatie

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17 Magix video 17 heeft de volgende opnamemogelijkheden: AVCHD-camera HDV-camera DV-camera : Mini-DV-camcorder Video: analoge beelden via een zgn. video-grabber Audio:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

1. Werken met foto s. In dit hoofdstuk leert u:

1. Werken met foto s. In dit hoofdstuk leert u: 13 1. Werken met foto s Uw Mac biedt standaard veel mogelijkheden voor het werken met multimedia zoals foto s, video en muziek. In dit hoofdstuk leert u hoe u met foto s werkt. Hier zijn verschillende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

Uw Mac biedt standaard veel mogelijkheden voor het werken met multimedia zoals foto s en video. In dit hoofdstuk leert u hoe u met foto s werkt.

Uw Mac biedt standaard veel mogelijkheden voor het werken met multimedia zoals foto s en video. In dit hoofdstuk leert u hoe u met foto s werkt. 11 1. Werken met foto s Uw Mac biedt standaard veel mogelijkheden voor het werken met multimedia zoals foto s en video. In dit hoofdstuk leert u hoe u met foto s werkt. Met het programma iphoto kunt u

Nadere informatie

DIGITALISEREN. Video en digitaliseren

DIGITALISEREN. Video en digitaliseren DIGITALISEREN Digitaliseren betekent het overzetten van analoge data naar digitale data. Voordat het digitale tijdperk zich aandiende was er enkel analoge data. Deze data variëren van boeken, vhs/videobanden,

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby Videogroep HCC-Leiden Digitale Videobewerking Een fascinerende hobby Presentatie: Jan van Staveren Wat heb je er voor nodig? PC of Laptop Video camera Videobewerkings programma CD en/of DVD brander En

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10

Basis Monteertechniek. Pinnacle Studio 10 Basis Monteertechniek Pinnacle Studio 10 December 2008 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Beginnen met werken 4 1.1 Harddisk camera aansluiten aan de computer 4 1.2 Camera met DV-tape aansluiten aan de computer

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Vloeiende be SOFTWARE

Vloeiende be SOFTWARE SOFTWARE Iedereen met een goede pc kan tegenwoordig een mooie compilatievideo maken. En helemaal handig is natuurlijk dat we zo n compilatie nu ook kunnen bewaren op cd of dvd: de houdbaarheid wordt flink

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

NIEUW! Nu ook voor Mac!

NIEUW! Nu ook voor Mac! NIEUW! Nu ook voor Mac! Opnamen op video's lopen op allerlei wijzen gevaar! Met het originele reddingspakket van MAGIX, bestaande uit MAGIX software, de praktische USB-video-omzetter en een SCARTadapter,

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

7. Videobewerking met NeroVision Express 3

7. Videobewerking met NeroVision Express 3 241 7. Videobewerking met NeroVision Express 3 Met het programma NeroVision Express kunt u uw eigen videomateriaal op dvd of (s)vcd branden. Zo n dvd of (s)vcd kunt u op uw computer of op een daarvoor

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11

Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 Docentenhandleiding bij Basisboek Pinnacle Studio 11 ISBN 978 90 5905 135 5 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten. Deze punten zijn in drie groepen

Nadere informatie

Easy VHS to DVD 3 & Easy VHS to DVD 3 Plus. Beknopte handleiding

Easy VHS to DVD 3 & Easy VHS to DVD 3 Plus. Beknopte handleiding Easy VHS to DVD 3 & Easy VHS to DVD 3 Plus Beknopte handleiding ii Roxio Easy VHS to DVD Beknopte handleiding www.roxio.com Aan de slag met Roxio Easy VHS to DVD 3 In deze handleiding Welkom bij Roxio

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Informatiegids Digitale videobewerking

Studio Visual Steps. Informatiegids Digitale videobewerking Studio Visual Steps Informatiegids Digitale videobewerking 2 Informatiegids Digitale videobewerking 2010 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot, Mara Kok en Jolanda Ligthart Tekstcorrectie:

Nadere informatie

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2

Workshop. Videobewerking met Moviemaker 2 Workshop Videobewerking met Moviemaker 2 Inleiding Er zijn erg veel programma's die digitale video bestanden kunnen bewerken en comprimeren. Standaard wordt Windows Moviemaker meegeleverd met windows XP.

Nadere informatie

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006

Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Vastleggen en monteren in Windows Moviemaker KENNISNET 2006 Inleiding... 3 Camera aansluiten... 5 Video vastleggen... 7 Video importeren... 14 Video bewerken... 15 Overgang maken tussen 2 clips... 17 Video-effecten...

Nadere informatie

Handleiding Videobewerking in het ILO-videolab

Handleiding Videobewerking in het ILO-videolab Handleiding Videobewerking in het ILO-videolab Anne-Martine Gielis Judith Janssen Peter Klencke Diepak Sadhoe 1 Inleiding... 1 1.1 Beginnen met werken...1 1.2 Indeling van het programma...2 1.3 Eigen map

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

VHS videobanden overzetten.

VHS videobanden overzetten. VHS videobanden overzetten. Wat zijn VHS videobanden? VHS (Video Home System) is een opname- en afspeelstandaard voor videorecorders. De eerste VHS-videorecorder werd in 1976 geïntroduceerd door JVC. Andere

Nadere informatie

Installatiehandboek (Nederlands)

Installatiehandboek (Nederlands) Installatiehandboek (Nederlands) Stand: 10.07.03 2 phono PreAmp Studio USB (Nederlands) Installatiehandleiding voor Windows 98 SE De phono PreAmp Studio USB vereist geen speciale stuurprogramma's om te

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Studio Visual Steps Nero 9

Studio Visual Steps Nero 9 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken. 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe

Nadere informatie

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 8. Schijfmenu s Na de introductie van dvd s en video-cd s, is het interactief film kijken gemeengoed geworden. Dvd s en video-cd s bieden de kijker de mogelijkheid om direct naar een bepaalde plek op de

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl 2008 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Jolanda Ligthart en Dominique Feenstra Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie...

1. Windows Live Movie Maker installeren Programma downloaden Oefenbestanden downloaden Achtergrondinformatie... Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan.

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan. 117 4. Produceren Het branden van een project op vcd (video-cd) of dvd wordt in DVD SlideShow 'produceren' genoemd. Dit is de laatste stap in het proces van diavoorstellingen en andere onderdelen op schijf

Nadere informatie

12. Presenteren met Impress

12. Presenteren met Impress 341 12. Presenteren met Impress Een moderne presentatie kunt u op verschillende manieren bekijken: - met een beamer op een projectiescherm of -wand; - als dia op een beeldscherm; - op een televisie; -

Nadere informatie

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1

15-10-2009 John van Alten en Arie Noteboom 1 Videobewerkings programma s Inleiding Binnen de vereniging is er een verscheidenheid aan video filmer amateurs. Dit varieert van beginnende filmer die nog weinig of niets met het gefilmde materiaal doet

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans KidsviewTV project Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans Fase 1 De videobeelden opnemen >Start de computer en dubbelklik op het logo van Pinnacle 8. Kies nat als in de onderstaande afbeelding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Aankoopgids DVD. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen.

Aankoopgids DVD. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Aankoopgids DVD Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Hoe kiest u HET juiste DVD-toestel? De dvd heeft de plaats van video ingenomen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2009

Nieuwsbrief juli 2009 SeniorWeb Zuid Friesland Redactieadres: Eppie Delfsma Wilfred Berrystraat 20 8474 CT Oldeholtpade e-mail: webmasterzf@home.nl Internet: http://zuidfriesland.seniorweb.nl Nieuwsbrief juli 2009 4e jaargang

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

EW3705 R2 USB 2.0 Video Grabber

EW3705 R2 USB 2.0 Video Grabber EW3705 R2 USB 2.0 Video Grabber EW3705_R2 - USB 2.0 Video Grabber 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 2 2.0 Installatieprocedure...

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Fijn videobewerken. Ulead VideoStudio 7 SE Basic

Fijn videobewerken. Ulead VideoStudio 7 SE Basic _Videostudio.qxd 31-08-2005 14:08 Pagina 40 PRAKTIJK Ulead VideoStudio 7 SE Basic Fijn videobewerken Net terug van vakantie? Grote kans dat er dan veel beeldmateriaal op je camcorder staat waarmee je nog

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E 3-213-272-41(1) Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E In deze handleiding worden de algemene aansluitingen en handelingen beschreven waarmee u muziek kunt

Nadere informatie

Uw unieke en dierbare filmbeelden laat u toch niet verloren gaan? SMALFILM SCANNEN

Uw unieke en dierbare filmbeelden laat u toch niet verloren gaan? SMALFILM SCANNEN SMALFILM SCANNEN Jarenlang werd er op super 8 en dubbel 8 gefi lmd. In veel kasten of op zolders liggen nog spoelen met dierbare beelden van jaren geleden. Beelden die vaak niet meer afgespeeld kunnen

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner.

Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Zippen Bestanden die veel geheugenruimte innemen kun je verkleinen door ze te comprimeren (zippen). Gezipte bestanden zijn een stuk kleiner. Geselecteerde bestanden of mappen kun

Nadere informatie

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u:

3. De film monteren. In dit hoofdstuk leert u: 55 3. De film monteren De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u het eerst heeft opgenomen, hoeft immers niet het begin

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Cursus Foto/videoshow Uitgave 2012. Page 1

Cursus Foto/videoshow Uitgave 2012. Page 1 Cursus Foto/videoshow Uitgave 2012 Page 1 Cursus Foto show/video bewerken met Moviemaker Voor we gaan beginnen is het goed om even van ieder te vernemen welk Operating system op de computer thuis geïnstalleerd

Nadere informatie

Van losse beelden tot DVD. Freddy Borms

Van losse beelden tot DVD. Freddy Borms Van losse beelden tot DVD Soorten opslag Analoge opslag: De préhistorie! VHS VHS was het eerste "draagbare" systeem. Voor de amateur was dit systeem erg duur. Het bestond uit een losse camera en een losse

Nadere informatie

382 Handboek Pinnacle Studio 9

382 Handboek Pinnacle Studio 9 Bijlagen 381 382 Handboek Pinnacle Studio 9 383 A. Studio Plus 9 Pinnacle heeft als extra een Studio Plus-versie op de markt gebracht. Daarin is een aantal nieuwe interessante mogelijkheden opgenomen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

L e o n v a n R a a i j

L e o n v a n R a a i j Serooskerke, november 2010 Beste lezer(es), Hieronder staat een overzicht van de cursussen die ik verzorg. De cursussen worden via Kunsteducatie Walcheren gegeven. Aanmeldprocedure en informatie vindt

Nadere informatie

MM030 Sweex-videograbber met USB-aansluiting

MM030 Sweex-videograbber met USB-aansluiting MM030 Sweex-videograbber met USB-aansluiting Bedankt dat u hebt gekozen voor dit Sweex-product. Bij Sweex besteden we veel aandacht en zorg aan de kwaliteit, betrouwbaarheid, functionaliteit, duurzaamheid

Nadere informatie

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Versie 1.5 Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Cursus inhoud: Blz. 1. Algemene informatie 2 2. Start 3 3. Vastleggen (inlezen) van materiaal 4 4. Bewerken videomateriaal 5 5. Plaatsen van overgangen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inhoud van de verpakking Controleer bij ontvangst van uw TVGo A03 of de volgende items werden meegeleverd met uw USB TV Super Mini-pakket. TVGo A03 Cd met stuurprogramma Afstandsbediening

Nadere informatie

Windows Moviemaker. 1. Waar te vinden? Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1

Windows Moviemaker. 1. Waar te vinden? Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1 Taal in een ELO: Bijlage 3 p. 1 Windows Moviemaker 1. Waar te vinden?... 1 2. Stap 1: Elementen op de regietafel leggen... 2 3. Stap 2: Samenstellen... 3 4. Stap 3: Bewerken... 3 4.1. Video effect weergeven....

Nadere informatie