7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11"

Transcriptie

1 Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Het downloaden van muziekbestanden vanaf internet is heel populair en het branden van audio-cd s is een veel voorkomende bezigheid geworden. Audio-cd s onderscheiden zich van gewone data-cd s doordat ze ook afgespeeld kunnen worden in apparaten buiten de computer. Zo kunt u de muziekbestanden op een zelfgebrande audio-cd bijvoorbeeld afspelen in (de meeste) gewone cd-spelers. Met Windows Media Player kunt u net zo eenvoudig audio-cd s branden als data-cd s. U kunt nummers vanaf een bestaande muziek-cd kopiëren (rippen) zoals u in hoofdstuk 2 heeft gedaan. Deze bestanden kunt u daarna branden op een cd-recordable. In dit hoofdstuk leert u het volgende: een audio-cd maken van bestanden uit de Mediabibliotheek; de cd-brander instellen. Let op! Om met dit hoofdstuk te kunnen werken, moeten oefenbestanden van de cd-rom van dit boek zijn gekopieerd naar de map op uw vaste schijf. Lees in Hoofdstuk 1 hoe u dit doet. De oefenbestanden moeten in de Mediabibliotheek van Windows Media Player zijn geïmporteerd. Als u dat nog niet gedaan heeft, kunt u in Hoofdstuk 2 lezen hoe dat moet. Om alle oefeningen in dit hoofdstuk te doen heeft u een lege cd-recordable of cdrewritable nodig. Sommige cd-spelers hebben moeite met het afspelen van cdrewritables. Als dat bij uw cd-speler het geval is, kunt u beter een cd-recordable gebruiken. Let op! In dit hoofdstuk wordt Windows Media Player versie 11 gebruikt. In hoofdstuk 1 wordt beschreven hoe u kunt controleren welke versie van Media Player op uw pc staat en wat u kunt doen als dat versie 10 of 9 is. Blijft u liever versie 10 of 9 gebruiken? Dan kunt u dit hoofdstuk in het boek niet doorwerken. Op de website bij dit boek vindt u een aangepast hoofdstuk voor gebruikers van Windows Media Player versie 10 en 9.

2 206 Windows XP voor senioren deel 3 Een muziek-cd maken Muziekbestanden die in de Mediabibliotheek staan, kunt u met Windows Media Player op een cd-recordable branden. Eerst start u het programma: Start Windows Media Player 8 Als u na het hoofdstuk over video en DVD kijken met Windows Media Player het programma niet meer gebruikt heeft, moet u nog even van categorie wisselen. Zo gaat u van de video-weergave naar de muziek-weergave:

3 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 207 In het tabblad Branden kunt u nu de Lijst voor branden gaan vullen. Dat is een afspeellijst die u op een muziek-cd kunt branden. U vult deze afspeellijst op dezelfde manier als de gewone afspeellijsten waar u al eerder kennis mee heeft gemaakt. Hiervoor brengt u eerst de tracks die in de Mediabibliotheek staan in beeld: Hier ziet u de Lijst voor branden: U ziet dat er direct gekozen wordt voor Audio-cd: Tip Mediabibliotheek vullen Staan er bij u nog geen tracks in de Mediabibliotheek? Dan kunt u in Hoofdstuk 2 van dit boek lezen hoe u de oefenbestanden importeert in de Mediabibliotheek. U voegt de eerste track toe aan de Lijst voor branden: Sleep naar het vak onder

4 208 Windows XP voor senioren deel 3 De eerste track is nu toegevoegd aan de Lijst voor branden: Tracks kunnen ook aan de afspeellijst worden toegevoegd met behulp van een snelmenu. Dat probeert u met één van de oefenbestanden: Sleep, indien nodig, de verticale schuifbalk omlaag met de rechtermuisknop op Nu bestaat de Lijst voor branden al uit twee tracks.

5 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 209 U kunt ook een hele afspeellijst aan de Lijst voor branden toevoegen. Dat gaat u doen met de afspeellijst die u in Hoofdstuk 2 van dit boek gemaakt heeft. met de rechtermuisknop op Uit de Lijst voor branden kunt u ook weer bestanden verwijderen: Druk op is nu uit de Lijst voor branden verdwenen. De overige nummers gaat u straks op cd branden. Doe een lege cd-recordable in de cd-brander Sluit het cd-stationvenster indien dat verschijnt

6 210 Windows XP voor senioren deel 3 Een cd-recordable kan meestal 70 of 80 minuten muziek bevatten. Windows Media Player geeft hier aan hoeveel minuten ruimte er met de huidige Lijst voor branden nog over is op de cd-recordable: Tip Meerdere branders Misschien zijn er in uw computer meerdere branders ingebouwd, zoals een cdbrander en een dvd-brander die ook cd s kan branden. Dan is het mogelijk dat Media Player de lege cd-recordable niet meteen ziet als u deze in één van de branders legt. Zo laat u het programma overschakelen naar de andere brander:

7 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 211 Nu kunt u de cd laten branden: De verschillende bestanden worden eerst geanalyseerd en voorbereid. Daarna begint het branden van de cd: U kunt de voortgang van het branden in dit venster volgen: De muziekbestanden worden automatisch omgezet naar het bestandstype CDA. Dat is de gebruikelijke bestandsindeling voor audio-cd's. Tijdens het branden kunt u beter geen muziek afspelen of andere taken uitvoeren die gebruik maken van de geluidskaart van de computer.

8 212 Windows XP voor senioren deel 3 Als het branden van de tracks voltooid is, wordt dit aangegeven in het venster: Als de cd klaar is, gaat automatisch de la van de cd-brander open. U gaat de bestanden op de cd even bekijken: Sluit Windows Media Player 9 Zet de luidsprekerboxen van uw computer aan Sluit de la van de cd-brander U ziet het volgende venster verschijnen:

9 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 213 U ziet de inhoud van de cd. Alle muziekbestanden zijn door Media Player automatisch omgezet naar het bestandstype CDA, zodat ze ook in een gewone cdspeler kunnen worden afgespeeld. Dubbelklik op Windows Media Player wordt automatisch gestart. U hoort de muziek. Het eerste muziekbestand op de cd wordt afgespeeld in Windows Media Player: U heeft gezien hoe u muziekbestanden uit de Mediabibliotheek op een cd kunt branden. U kunt hiervoor bestanden gebruiken die u van een muziek-cd heeft geript (gekopieerd) of die u bij een muziekwinkel zoals MSN Music via internet heeft gekocht. Het rippen van een muziek-cd wordt beschreven in Hoofdstuk 2 van dit boek. Bij het branden van zo'n audio-cd worden de muziekbestandstypen MP3 en WMA automatisch omgezet naar bestandstype CDA. CDA is de gebruikelijke bestandsindeling op een audio-cd. Wilt u liever een cd met MP3-muziekbestanden branden waarbij deze MP3-bestandsindeling blijft gehandhaafd? Lees dan de Tip MP3-bestanden op cd branden op bladzijde 220. Haal de cd uit de cd-brander Sluit het venster van Windows Media Player 9

10 214 Windows XP voor senioren deel 3 Cd-brander instellen U kunt in Windows XP een aantal instellingen aanpassen voor uw cd-brander. Bijvoorbeeld of de cd-lade automatisch open moet gaan of met welke snelheid de cdbrander cd s moet schrijven: Open het venster Deze computer van de taakbalk U ziet weer het venster van Deze computer: Klik met de rechtermuisknop op de cdbrander U ziet een venster met eigenschappen van uw cdbrander: U kunt hier een aantal instellingen opgeven voor het branden: Andere schrijfsnelheid opgeven: door een lagere snelheid in te stellen, kunt u schrijffouten voorkomen: Cd-lade van de cd-brander na het schrijven van de cd wel/niet openen:

11 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 215 U ziet het venster van Deze computer: Tip Opties voor branden openen U kunt de Opties die gebruikt worden voor het branden ook vanuit Windows Media Player openen: onder U heeft in dit hoofdstuk gelezen hoe u met behulp van Windows Media Player muziek-cd s kunt branden. Het aantal mogelijkheden in Windows Media Player is echter beperkt. U kunt bijvoorbeeld niet rechtstreeks een volledige cd kopiëren. Als u meer mogelijkheden wilt voor het branden van cd s, dan kunt u een speciaal cdbrandprogramma gebruiken zoals Nero Burning Rom of Easy Cd-Creator. Zo n programma kunt u in de computerwinkel kopen.

12 216 Windows XP voor senioren deel 3 Achtergrondinformatie Hoe werkt een cd-brander? Op een cd worden gegevens vastgelegd in de vorm van nullen en enen. Daarvoor worden in een lange spiraal oneffenheden zoals putjes of vlekjes gemaakt in het spiegelende oppervlak van de cd. Tijdens het afspelen van een cd draait de cd rond en wordt met een laserstraal het spiegelende oppervlak afgetast. Het teruggekaatste licht wordt opgepikt door een sensor. Op de plekken waar een putje of vlekje zit, wordt de lichtstraal niet correct teruggekaatst. De sensor geeft aan de hand van deze informatie wel of geen elektrisch stroompje door aan de computer. De computer verwerkt deze informatie en vertaalt dit naar een voor u bruikbare vorm. De cd-brander in uw computer werkt met putjes (cd-recordables) of vlekjes (cdrewritables). De laserstraal verhit daarvoor de opnamelaag. Het materiaal op de opnamelaag van een cd-rewritable krijgt daardoor vlekjes die door verhitting ook weer verwijderd kunnen worden. Bij het opnieuw beschrijven van een cd-rewritable wordt tijdens het branden van nieuwe informatie tegelijkertijd de oude verwijderd. Dit proces neemt meer tijd dan alleen branden. Voor het lezen van een cd is het belangrijk dat de putjes of vlekjes op gelijkmatige afstanden op de cd worden gebrand. Vandaar ook dat u de brandsnelheid van tevoren moet kiezen en niet meer bij kunt stellen tijdens het branden. Vindt er een hapering plaats tijdens het branden van de cd, dan is de cd onbruikbaar. Zo n hapering kan voorkomen doordat de constante stroom van gegevens naar de cd-brander wordt verstoord. Om een mogelijke onderbreking op te vangen zijn cdbranders uitgerust met een buffer, een klein geheugen waarin tijdelijk gegevens bewaard kunnen worden. Zo n buffer is nodig, omdat de snelheid waarmee gegevens worden aangevoerd vanaf de vaste schijf vaak niet gelijk is aan de snelheid van schrijven door de cd-brander. Door de gegevens tijdelijk in de buffer te zetten, is dat verschil in snelheid minder een probleem. Toch ging het branden bij de vorige generatie cd-branders regelmatig mis, omdat gegevens te traag vanaf de vaste schijf of de cd-romspeler naar de buffer van de cdbrander werden gestuurd. De buffer raakte vervolgens leeg, waardoor de cd-brander even niet meer verder kon. Het aan één stuk door branden van gegevens werd verstoord. Deze fout wordt de buffer underrun error genoemd: een tekort aan gegevens in de buffer. De invoering van de burnproof-technologie op de cd-brander zorgde ervoor dat het branden van gegevens op de juiste plek op de cd kan worden voortgezet als de toevoer van gegevens naar de cd-brander tijdelijk werd onderbroken. Inmiddels zijn alle moderne branders voorzien van burnproof-technologie. Beschikt u over een oude cd-brander die nog niet burnproof werkt, dan zit er voor u niets anders op dan de computer met rust te laten tijdens het branden. Vergeet vooral niet de screensaver van tevoren uit te zetten.

13 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 217 Brandsnelheid Als u de productbeschrijvingen van cd-branders leest, ziet u altijd getallen staan zoals 16x of 40x. De x betekent hier maal. De term 16x geeft bijvoorbeeld de snelheid van de cd-brander aan. Het betekent dat de cd-brander gegevens op een cd brandt met een snelheid van zestien maal de basissnelheid. Die basissnelheid is 150 kb per seconde. De brandsnelheid van deze cd-brander is 16 x 150 = 2400 kb per seconde. Een bestand van 4800 kb wordt dus in 2 seconden op cd gebrand. In de praktijk bent u langer bezig omdat de cd-brander tijd nodig heeft om op snelheid te komen en om een inleiding en een afsluiting op de cd te schrijven. Het branden neemt dus altijd meer tijd dan alleen het schrijven van de gegevens zelf. Bij cd-branders die cd-rewritables aankunnen, komt u drie getallen tegen, bijvoorbeeld 16x 10x 40x. Het eerste getal (16x) staat voor de snelheid van het schrijven van een cd-recordable. Het tweede getal (10x) voor het schrijven van een cd-rewritable en het derde getal (40x) voor de leessnelheid van een cd. U kunt aan de hand van deze getallen dus ruwweg de snelheden van verschillende cd-branders met elkaar vergelijken. De schrijfsnelheid die u kunt hanteren bij het branden, is ook afhankelijk van de maximale schrijfsnelheid van de gebruikte cd. Deze snelheid kan per type en merk cd verschillen. U vindt deze snelheden op het doosje van de cd. Als de maximale snelheid van de cd lager ligt dan die van de brander, zal de cd op die lagere snelheid gebrand worden.

14 218 Windows XP voor senioren deel 3 Cd-labels en -hoesjes Op zelfgebrande cd s moet u zelf aangeven welke bestanden er op staan. U kunt heel eenvoudig met een speciale stift (cd-marker) een titel op de bovenkant van de cd schrijven. Een elegantere manier is het op de computer maken van een plaklabel voor de cd en een geprint hoesje voor het cd-doosje. U kunt kiezen voor alleen tekst of een combinatie van tekst en afbeeldingen. Een eenvoudig tekenprogramma als Paint is al geschikt om een hoesje maken. Houd wel de juiste maat in het oog: 12 bij 12 cm voor een standaard cd-doosje. U kunt ook speciale software gebruiken: tegenwoordig zit bij ieder cd-brandprogramma wel een onderdeel waarmee u labels en hoesjes kunt maken. Een geprint hoesje schuift u gemakkelijk in een cd-doosje. Om het label precies in het midden van de cd te plakken, zijn er eenvoudige apparaatjes (cd-labelers) te koop. Sommige cd-branders beschikken over de mogelijkheid om een cd te 'bedrukken' met tekst. Deze techniek wordt 'light scribe' genoemd. U heeft hiervoor speciaal gecoate schijven nodig en brandersoftware. Raadpleeg de handleiding van uw brander om na te gaan of dit ook bij uw apparaat mogelijk is. Cd s bewaren Laat cd s nooit onbeschermd liggen. Stof, vocht en licht verminderen de afspeelkwaliteit. De kans bestaat dat de cd-speler bepaalde stukken van de cd niet goed kan lezen of beschrijven. Gebruik bij voorkeur de speciale plastic cd-doosjes om uw cd s te bewaren. Doe de losse cd s die u in een plastic of papieren hoesje bij tijdschriften krijgt, over in zo n doosje. Hetzelfde geldt voor beschrijfbare cd s die u aanschaft op een spindle (een houder met een lange pen waarop cd s op elkaar geschoven worden): Lege cd-doosjes kunt u los kopen.

15 Hoofdstuk 7 Muziek-cd s branden 219 Tips Tip Crossfading en automatische volumeafvlakking Met de functie crossfading kunt u in Windows Media Player geleidelijke overgangen maken tussen de verschillende tracks op een afspeellijst. Dit betekent dat het geluid van de ene track wegsterft, terwijl de volgende track juist aanzwelt: onder,, Hier kunt u de functie crossfading inschakelen: Hier kunt u met het schuifje instellen met hoeveel seconden de tracks elkaar moeten overlappen: Als uw nummers met verschillende volumes worden afgespeeld, kunt u het volume door de speler laten afvlakken (normaliseren), zodat u het volume niet handmatig hoeft aan te passen wanneer een nieuw nummer begint. Media Player leest hiervoor wordt een waarde voor volumeafvlakking in een WMA- of MP3-bestand. Vervolgens wordt het afspeelvolume hieraan aangepast. De functie werkt alleen met WMA- en MP3-bestanden die een waarde voor volumeafvlakking hebben. Deze waarde voor volumeafvlakking wordt bijvoorbeeld wanneer u een cd ript automatisch toegevoegd. Hier kunt u de automatische volumeafvlakking inschakelen: Voor bestanden uit andere bronnen kunt u een waarde voor automatische volumeafvlakking toevoegen wanneer u deze bestanden importeert in de Mediabibliotheek. In het venster Aan Mediabibliotheek toevoegen selecteert u hiervoor de optie.

16 220 Windows XP voor senioren deel 3 Tip MP3-bestanden op cd branden MP3-bestanden zijn kleiner dan de standaard CDA-bestanden op een muziek-cd. Er passen dus meer MP3-bestanden op een cd. Dat kan handig zijn als u grote hoeveelheden muziek wilt bewaren op cd of als u een back-up wilt maken van uw digitale mediabestanden en afspeellijsten. Als u uw MP3-muziekbestanden als MP3 op een cd wilt branden, maakt u de volgende keuze in het venster Branden: onder Let op: MP3-muziekbestanden kunnen buiten de computer alleen afgespeeld worden op een daarvoor geschikte cd-speler. Raadpleeg de handleiding van uw cdspeler. In de Help-functie van Windows Media Player vindt u meer informatie over dit type cd's. Bij een gegevens-cd is niet de totale afspeelduur maar de bestandsgrootte bepalen voor wat er op een cd past. Op een lege cd-recordable van 80 minuten past iets meer dan 700 MB aan MP3- bestanden:

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

8. Muziek-cd s branden

8. Muziek-cd s branden 233 8. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is bij jongeren heel populair.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie.

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. 123 3. Werken met muziek itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. In itunes kunt u bijvoorbeeld de tracks van een muziek-cd kopiëren en

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

2. Muziek afspelen met Windows Media Player

2. Muziek afspelen met Windows Media Player 29 2. Muziek afspelen met Windows Media Player De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment. Windows

Nadere informatie

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u:

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u: 27 2. Nero 8 verkennen Nero 8 bestaat uit een collectie programma s waarmee u verschillende soorten cd s en dvd s kunt branden, zoals data-, audio- of video-cd s. Daarom wordt het ook wel een suite genoemd.

Nadere informatie

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u:

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u: 81 4. Muziek Op een Windows 10-computer kunt u muziek afspelen met Windows Media Player. Behalve het afspelen van muziek, kunt u met dit programma ook muziek van cd s naar uw computer kopiëren. De muziek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

2. Een gegevens-cd branden

2. Een gegevens-cd branden 51 2. Een gegevens-cd branden Met een cd-brandprogramma als Easy CD Creator kunt u verschillende typen cd s branden. Eén van die typen cd s is de gegevens-cd. Data is een ander woord voor gegevens en daarom

Nadere informatie

Cursus Cd s branden met Nero. Printversie

Cursus Cd s branden met Nero. Printversie Cursus Cd s branden met Nero Printversie Copyright SeniorWeb 2005 Inleiding Pagina 1/1 De cd-rom is een handig opslagmedium voor allerlei gegevens. Niet alleen voor muzieknummers, maar ook voor computerprogramma's,

Nadere informatie

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7 Studio Visual Steps Tips en trucs in Windows 7 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2013 Alle

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

2. Een data-cd branden

2. Een data-cd branden 27 2. Een data-cd branden Met een cd-brandprogramma als Nero kunt u verschillende typen cd s branden. Eén van die typen cd s is de data-cd. Data-cd is een ander woord voor gegevens-cd. Op een data-cd kunt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Handleiding branden in Nero

Handleiding branden in Nero Handleiding branden in Nero Hier volgt een korte uitleg over hoe u Nero moet gebruiken indien u een kopie wilt maken van een CD/DVD of uw eigen compilatie wilt maken. Deze uitleg is van toepassing op Microsoft

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken.

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken. Een cd branden Methoden: CD's branden op een PC Brand een CD met itunes (Mac en PC) Brand een gegevens-cd op een PC Brand een gegevens-cd op een Mac Heb je ooit een CD willen branden maar wist je niet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment.

Nadere informatie

Studio Visual Steps Nero 9

Studio Visual Steps Nero 9 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken. 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Extra bijlage: DVD SlideShow

Extra bijlage: DVD SlideShow 357 Extra bijlage: DVD SlideShow Het plaatsen van uw -eventueel bewerkte- foto's op cd of dvd is een verstandig idee. Op die manier weet u zeker dat ze goed bewaard blijven. Een bijzondere manier om foto's

Nadere informatie

12. Presenteren met Impress

12. Presenteren met Impress 341 12. Presenteren met Impress Een moderne presentatie kunt u op verschillende manieren bekijken: - met een beamer op een projectiescherm of -wand; - als dia op een beeldscherm; - op een televisie; -

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Windows Media Player tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Versie 12 12-10-2012 tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- A van den Noort tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

5. Nummers beheren in de Bibliotheek

5. Nummers beheren in de Bibliotheek 75 5. Nummers beheren in de Bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes Bibliotheek staan. In de Bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

2. Een gegevens-cd branden

2. Een gegevens-cd branden 37 2. Een gegevens-cd branden Met een cd-brandprogramma als CD-Maker Deluxe kunt u verschillende typen cd s branden. Eén van die typen cd s is de gegevens-cd. Data is een ander woord voor gegevens en daarom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5.

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5. Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Netwerk Media Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 2 Instellen van UpnP in Windows Vista... 3 Ínstellen van UPnP in Windows 7... 4 Bestanden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek 29 2. Uw muziek beheren in de bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes-bibliotheek staan. In de bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Nero Express. Nero Express openen: N-1

Nero Express. Nero Express openen: N-1 Nero Express Inleiding Welkom bij de populairste brandsoftware die momenteel op de markt is Nero Express. Met Nero Express kunt u uw favoriete muziek samenstellen of uw vcd een gebruikersvriendelijke interface

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Met deze toets test u uw kennis over Windows XP en de bijbehorende programma s WordPad, Paint, Internet Explorer en Outlook Express. In de toets worden ook vragen

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

1. Oefenbestanden kopiëren 11

1. Oefenbestanden kopiëren 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery 19 1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera.

Nadere informatie

6. Foto s en geluid binnenhalen

6. Foto s en geluid binnenhalen 175 6. Foto s en geluid binnenhalen Om een diashow te maken heeft u foto s nodig. U kunt daarvoor gebruik maken van kant-en-klare foto s op de vaste schijf. Maar u kunt ook zelfgemaakte foto s binnenhalen

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen.

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Informatie over handelsmerken, auteursrechten en patenten KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Copyright 2004, PhatNoise, Inc.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand vind je verschillen met Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint en PowerPoint 2016. Als je Windows

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand vind je verschillen met Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken met Word en Word 2016. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten.

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Snelkoppelingen maken en verwijderen Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. Een snelkoppeling herken je aan. Bij installatie van een

Nadere informatie

3. Invoegen van bestanden en links maken

3. Invoegen van bestanden en links maken 67 3. Invoegen van bestanden en links maken U gaat in dit hoofdstuk aan de slag met een filmlijst waarbij u allerlei typen media plaatst. U leert afbeeldingen invoegen die zijn opgeslagen op uw computer,

Nadere informatie