Studio Visual Steps Nero 9

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studio Visual Steps Nero 9"

Transcriptie

1 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken.

2 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe versie verschijnt. Soms verschilt deze versie duidelijk van de vorige, soms zijn deze verschillen heel klein. Nero 9 verschilt weinig van de eerdere versie 8. Daarom heeft Visual Steps er voor gekozen geen nieuw boek uit te geven over Nero 9. Gebruikers van Nero 9 kunnen gebruik maken van het Basisboek Nero 8: Basisboek Nero 8 Auteur: Studio Visual Steps Aantal pagina's: 336 Uitvoering: Paperback ISBN: Prijs: 22,95 Naast Basisboek Nero 8 gebruikt u als aanvulling dit PDF-bestand waarin de wijzigingen worden aangegeven. Waar nodig zijn vervangende paragrafen gemaakt die u in plaats van de gelijknamige paragrafen in het boek kunt gebruiken. Inhoudsopgave van dit PDF-bestand Toelichting over kleine veranderingen in het venster... 3 Vervangende paragraaf 1.1 Controleren van uw versie van Nero... 6 Vervangende paragraaf 1.2 Nero 9 updaten... 7 Vervangende paragraaf 6.14 Videobestand toevoegen Vervangende paragraaf 6.15 Menu aanpassen Vervangende paragraaf 6.17 Nero ShowTime Vervangende paragraaf 7.3 Dvd-video Vervangende paragraaf 7.4 Videobestand van vaste schijf toevoegen Vervangende paragraaf 7.5 Hoofdstukken aanmaken in videobestand Vervangende Bijlage A Installeren van Nero Extra bijlage over het downloaden van de handleiding van Nero... 35

3 2 Nero 9 Hoe werkt u met dit PDF-bestand in combinatie met het Basisboek Nero 8? Druk dit PDF-bestand af en houd het bij uw boek. Alleen in hoofdstuk 1, 6 en 7 zitten enkele minimale wijzigingen waarvoor u de vervangende paragrafen in dit PDF-bestand nodig heeft. Installeren Nero 9 Als u het programma nog niet heeft geïnstalleerd, volg dan Bijlage A Installeren van Nero 9 vanaf pagina 31 van dit PDF-bestand. Hoofdstuk 1 Gebruik voor paragrafen 1.1 Controleren van uw versie van Nero en 1.2 Nero 9 updaten de vervangende paragrafen vanaf pagina 6 van dit PDF-bestand. Hoofdstuk 6 Het programmaonderdeel Nero Vision in Nero 9 is in een aantal vensters iets afwijkend ten opzichte van de NeroVision-versie die met Nero 8 wordt meegeleverd. U kunt hoofdstuk 6 in het Basisboek Nero 8 gewoon volgen tot met paragraaf 6.13 Opslaan diavoorstelling. Daarna volgt u in dit PDF-bestand op pagina 15 de vervangende paragrafen 6.14 Videobestand toevoegen en 6.15 Menu aanpassen. Ga daarna verder met het boek met paragraaf 6.16 Branden op video-cd vanaf pagina 161. Gebruik voor paragraaf 6.17 Nero ShowTime de vervangende paragraaf vanaf pagina 20 van dit PDF-bestand. Hoofdstuk 7 Ook in hoofdstuk 7 wordt gebruik gemaakt van Nero Vision. U kunt hoofdstuk 7 in het boek gewoon volgen tot en met paragraaf 7.2 Nero Vision. Gebruik voor de paragrafen 7.3 Dvd-video tot en met 7.5 Hoofdstukken aanmaken in videobestand de vervangende paragrafen vanaf pagina 23 van dit PDF-bestand. Daarna kunt u verder met het hoofdstuk vanaf paragraaf 7.6 Video knippen op pagina 188 van het boek. Handleiding Nero 9 Wilt u meer informatie over Nero 9? Dan kunt u de handleidingen van Nero 9 downloaden. Hoe u dit doet, leest u in Bijlage D Nero handleidingen op pagina 35 van dit PDF-bestand.

4 3 Veranderingen in vensters In Nero 9 zijn enkele veranderingen aangebracht. In dit hoofdstuk worden de wijzigingen in de vensters per hoofdstuk beschreven. 2. Nero 9 verkennen Het venster van Nero StartSmart (van pagina 30) heeft twee extra functies en : De multimedia-toepassingen in het venster Home entertainment (van pagina 31) zijn aangepast:

5 4 Nero 9 In het venster Back-up (op pagina 31) staan minder toepassingen: In het venster Opties van het programma StartSmart is de optie Bestand afspelen toegevoegd (op pagina 38): 3. Een dataschijf branden Het venster Nero Express (op pagina 41) is aangepast. Er zijn twee functies verwijderd: Voor de handelingen die u in het boek uitvoert, maakt dit echter niets uit.

6 Veranderingen in vensters 5 5. Audio-cd s branden In het venster Nero Burning Rom (op pagina 117) heeft de optie andere naam: een Als u een audio-dvd gaat branden en bestanden gaat toevoegen (op pagina 126) ziet u een iets ander venster: U ziet dat de naam van het venster anders is: De knop : heet nu Het programma staat automatisch ingesteld op dvd (op pagina 127). U ziet nu de knop in plaats van :

7 6 Nero 9 1. Voorbereiding Paragraaf 1.1 Controleren van uw versie van Nero en 1.2 Nero 8 updaten uit Basisboek Nero 8, verschillen ten opzichte van Nero 9. Hieronder ziet u deze paragrafen uitgewerkt voor Nero Controleren van uw versie van Nero U kunt als volgt controleren of de juiste versie van Nero 9 op uw computer staat. U ziet de verschillende (programma)onderdelen die bij Nero 9 horen: Als u deze serie onderdelen ziet, beschikt u over de juiste versie van Nero 9. Ziet u deze serie onderdelen niet staan op uw pc? Dan beschikt u niet over de juiste versie om dit boek te kunnen werken. Bekijk de volgende mogelijkheden: Staat op uw computer een versie van Nero 9 met minder opties? Dan beschikt u waarschijnlijk over Nero 9 Essentials. Kijk dan op de website naar de upgrademogelijkheden.

8 Hoofdstuk 1 Voorbereiding 7 Let er op dat u een upgrade aanschaft naar de volledige softwarebundel Nero 9. Of koop het software-pakket Nero 9 in de winkel. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen de hoofdstukken door te werken waarvan u het programmaonderdeel heeft. Staat op uw computer een oudere versie van Nero, bijvoorbeeld Nero 8? Kijk dan op de website naar de upgrademogelijkheden. Let er op dat u een upgrade aanschaft naar de volledige softwarebundel Nero 9. Of koop het softwarepakket Nero 9 in de winkel. Let op! Als u niet beschikt over de juiste versie van Nero 9 moet u het programma dus eerst aanschaffen. Daarna kunt u het installeren op uw computer. Lees daarvoor Bijlage A Installeren van Nero 9 door in dit PDF-bestand Na installeren van het programma gaat u verder met de volgende paragraaf. 1.2 Nero 9 updaten De producent van Nero stelt gratis updates voor het programma beschikbaar. In deze updates worden eerder geconstateerde fouten in het programma gerepareerd en het programma wordt geactualiseerd wat betreft de nieuwe typen branders. U gaat controleren of er een update beschikbaar is voor uw programma:

9 8 Nero 9 Let op! In Windows XP:,, Nero 9, Nero StartSmart U ziet nu het venster van StartSmart: Van hieruit kunt u updates zoeken en installeren. U gaat via de update-optie van Nero controleren of er updates zijn: Als u op een Windows Vista-computer werkt, ziet u nu een venster waarin om toestemming wordt gevraagd om verder te gaan. In dat geval:

10 Hoofdstuk 1 Voorbereiding 9 U ziet nu dit venster: U ziet de versies van de Nero-programma s die op dit moment op uw computer staan. Op uw computer kunnen de versies anders zijn. Het is mogelijk dat u nu een venster ziet van uw firewall. In dat geval: Internet Explorer wordt geopend: Klik bij op Wanneer u interesse heeft in informatie en aanbiedingen van Nero, kunt u zich registreren: Typ uw adres

11 10 Nero 9 Er verschijnt een venster met informatie over het downloaden: Let op! Wanneer u Nero 9 van de website heeft gedownload, of als u momenteel een testversie heeft geïnstalleerd, moet u een aantal stappen doorlopen. Zo kunt u optimaal gebruik maken van de nieuwe update. 1. Gebruik de Nero Clean Tool om de vorige versie van uw computer te verwijderen. Deze functie kunt u openen door op de link in het venster te klikken. De Nero Clean Tool verwijdert ook de volgende applicaties: Nero Move It, Nero BackItUp 4 en Nero MediaHome 4 indien u die op uw computer heeft geïnstalleerd. Let op dat u wel uw huidige serienummers bewaard, deze heeft u weer nodig wanneer u de applicaties opnieuw installeert; 2. Download en installeer de laatste Nero 9 productupdate; 3. Voer uw huidige serienummer van Nero 9 in om het installatieproces te voltooien; 4. Wanneer u in het bezit bent van andere Nero-producten, zoals Nero BackItUp, Nero Move It, of Nero MediaHome, moet u die opnieuw installeren.

12 Hoofdstuk 1 Voorbereiding 11 Er verschijnt een nieuwe pagina: U ziet een venster met een toelichting over de informatiebalk. U gaat op de informatiebalk klikken:

13 12 Nero 9 Het downloaden van het bestand kan lang duren. U kunt het bestand daarom het beste opslaan. Wanneer u het nog eens nodig heeft, hoeft u het niet opnieuw te downloaden. U gaat het bestand opslaan in de map Documenten: Het bestand wordt gedownload: Dit kan enkele minuten duren.

14 Hoofdstuk 1 Voorbereiding 13 Het downloaden is voltooid. Sluit Internet Explorer 13 Dubbelklik op De Nero-update wordt gestart.

15 14 Nero 9 De installatiewizard van Nero 9 wordt geopend. Volg de aanwijzingen in de vensters Wanneer de installatie is voltooid: Sluit alle vensters 5 Start uw computer opnieuw op U kunt weer verder gaan met paragraaf 1.3 Controleren van uw brander op pagina 23 van het Basisboek Nero 8.

16 15 6. Diavoorstelling maken met Nero Vision 6 Bij Nero 9 wordt Nero Vision 6 meegeleverd. In het Basisboek Nero 8 wordt Nero Vision 5 behandeld. De eerste paragrafen van Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met Nero Vision 5 uit Basisboek Nero 8 kunt u met Nero 9 gewoon volgen. Vanaf paragraaf 6.14 Videobestand toevoegen zijn er stappen veranderd Videobestand toevoegen U ziet in het venster de huidige inhoud van uw video-cd. Als u meerdere diavoorstellingen op de vcd zou willen vastleggen, kiest u nu in het startvenster de optie Diavoorstelling maken. In dit voorbeeld gaat u nu een videobestand toevoegen. Dit minifilmpje is een korte video-opname die met een digitale fotocamera is gemaakt. U ziet een menu verschijnen: Open de map Oefenbestanden Nero.

17 16 Nero 9 De video is toegevoegd. Het project voor de video-cd bevat nu twee onderdelen: een diavoorstelling en een videobestand. Als u wilt, kunt u nog meer diavoorstellingen of andere onderdelen aan zo n project toevoegen. In dit voorbeeld is dat echter niet nodig. Sluit, indien nodig, het venster Tips Menu aanpassen U ziet het venster waarin u het menu van de video-cd kunt aanpassen: In dit voorbeeld wordt het sjabloon Lemon Clouds gebruikt: Dit venster bestaat uit twee sjablonen. U kunt meer sjablonen installeren via de knop :

18 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met Nero Vision 6 17 U kunt een titel aan het menu toevoegen: U ziet het sjabloon Lemon Clouds: Dubbelklik op of de titel van het menu Er verschijnt een klein venster: Typ: Zomer 2005 De tekst verschijnt in het menu: U kunt deze tekst eventueel nog naar een andere plaats verslepen door de aanwijzer op het vak te zetten en te slepen. U kunt op dezelfde manier de titels in het menu aanpassen: Dubbelklik op Typ: Diashow

19 18 Nero 9 Tip Menu s aanpassen U kunt zelf menu s aanpassen naar eigen smaak: tabblad U ziet verschillende opties om het menu aan te passen: Voor meer opties: Klik een vinkje voor Er wordt nu een venster geopend met een serie instellingen: De videomodus staat ingesteld op PAL: Dat is de juiste instelling voor Nederland.

20 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met Nero Vision 6 19 Sluit het venster Toepassingsopties en -instellingen 5 Sluit, indien nodig, het venster Tips 5 In dit venster kunt u het eindresultaat bekijken: De diavoorstelling wordt vertoond. Met het bedieningspaneel rechtsonder in het venster kunt u de voorstelling eventueel onderbreken.

21 20 Nero 9 Als u tevreden bent over het resultaat, gaat u naar de volgende stap: De laatste stap is het branden van de video-cd. U kunt verder met paragraaf 6.16 Branden op video-cd uit Basisboek Nero 8 op pagina 161. Vervolgens gaat u hieronder verder met paragraaf 6.17 Nero ShowTime. Sluit, indien nodig, het venster Tips Nero ShowTime Het programma Nero ShowTime wordt gestart: U kunt in Nero ShowTime de verschillende opties bekijken.

22 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met Nero Vision 6 21 In dit venster kunt u de opties voor Nero ShowTime aanpassen. U kunt bijvoorbeeld alle knoppen in de werkbalk weergeven: U ziet het afspeelvenster en het bedieningspaneel: De voorstelling wordt afgespeeld vanaf de cd. Het paneel van Nero ShowTime bevat verschillende bedieningsknoppen. Als onder geen nummerpaneel te zien is: Onder is het paneel een stukje uitgeschoven: De diavoorstelling wordt afgespeeld:

23 22 Nero 9 Tip Groter beeld U kunt het videobeeld schermvullend afspelen. Om terug te gaan naar het originele venster: Druk op U kunt ShowTime weer afsluiten: Sluit het venster van Nero Vision, sla de wijzigingen niet op 4 Sluit het venster van StartSmart 15 Nu kunt u de video-cd uitproberen op uw televisie. Als u een geschikte dvd-speler heeft, zal de voorstelling worden afgespeeld. Houd er rekening mee dat u door de geringe kwaliteit van de voorbeeldfoto s en het minifilmpje geen scherpe beelden zult zien. De scherpte van de weergave is altijd afhankelijk van de kwaliteit van foto s en videobeelden. In dit hoofdstuk heeft u met Nero Vision een fotoshow gemaakt. U kunt verder met paragraaf 6.18 Achtergrondinformatie op pagina 166 van Basisboek Nero 8.

24 23 7. Videobewerking met Nero Vision In paragraaf 7.1 Video op dvd of cd en paragraaf 7.2 Nero Vision van Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision 5 uit Basisboek Nero 8, heeft u kennis kunnen maken met Nero Vision. Hoewel het startvenster van Nero Vision er anders uitziet, kon u zonder problemen gebruik maken van het Basisboek. Vanaf paragraaf 7.3 Dvd-video is er een en ander veranderd. Onderstaande paragrafen leiden u door de nieuwe versie van Nero Vision. 7.3 Dvd-video U gaat in dit voorbeeld een dvd-video maken: Een venster met tips verschijnt. Hier worden tips gegeven over de taak die u op dat moment wilt verrichten. Omdat het venster Tips vaak verschijnt, gaan we het sluiten. naast

25 24 Nero 9 Tip Wilt u het venster Tips weer laten verschijnen? Links onderin het venster: naast U ziet het startvenster van een nieuw project. In dit venster kunt u verschillende onderdelen verzamelen die u op video-dvd wilt branden. U ziet dat ook hier een takenvenster aanwezig is: Als u de aanwijzer op een taak plaatst, verschijnt een toelichting. Onderin het venster ziet u de beschikbare ruimte:

26 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision 25 Let op! Patentactivering Bepaalde onderdelen gebruikt door Nero Vision zijn gepatenteerd door andere bedrijven. Om deze nog te kunnen gebruiken na een proefperiode van dertig dagen, moet u de patenten gratis activeren. Hiervoor maakt u contact met internet en klikt u op het pictogram rechts in de taakbalk. U wordt dan vanzelf verder geleid door de procedure. Het is verstandig dit meteen te doen, zodat u er later niet meer mee wordt lastiggevallen: Maak contact met internet Dubbelklik op U ziet het volgende venster: Klik een rondje voor De patentactivering wordt geregeld. Verbreek het contact met internet 7. 4 Videobestand van vaste schijf toevoegen Als eerste stap gaat u een videobestand vanaf uw vaste schijf toevoegen aan uw project: U ziet een menu verschijnen:

27 26 Nero 9 U ziet het venster openen: Open de map Oefenbestanden Nero 7.5 Hoofdstukken aanmaken in videobestand Deze video is nog niet bewerkt. U gaat enkele bewerkingen toepassen. U wilt bijvoorbeeld hoofdstukken aanbrengen in de video. Als u een lange video heeft, is dat een handige optie. Op het dvd-menu ziet u dan de afzonderlijke hoofdstukken bij de titel staan. Daar kunt u direct naar toespringen als u de dvd afspeelt: In dit venster kunt u de video afspelen om even te bekijken wat er gefilmd is:

28 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision 27 U zag dat het filmpje uit verschillende scènes bestaat. Van een scène kunt u een hoofdstuk maken: Nero Vision heeft daarvoor een speciale knop: U kunt de voortgang van de hoofdstukdetectie in dit venster volgen: Afhankelijk van de lengte van een video kan dit enige tijd in beslag nemen.

29 28 Nero 9 Als het indelen in hoofdstukken is afgerond, ziet u het volgende venster: Naast de hele video ziet u vier hoofdstukken in het venster staan: U kunt controleren of alle scènes zijn gedetecteerd. Om terug te gaan naar het begin van de video: U zag dat het programma de scènedetectie niet feilloos uitvoert. Het videobeeld van een hoofdstuk dat getoond wordt, kan ook anders zijn dan wat u in dit voorbeeld ziet. U kunt zelf de hoofdstukmarkering aanpassen: Tussen seconde 9 en 10 start een scène die het programma heeft gemist. Zodra u de eerste scènewisseling (tussen 9 en 10 seconden) ziet: De schuifbalk is gestopt:

30 Hoofdstuk 7 Videobewerking met Nero Vision 29 Nu kunt u op het punt waar de schuifbalk staat, een hoofdstukmarkering toevoegen: De schuifbalk is gewijzigd in een hoofdstukmarkering: U kunt de hoofdstukken ook allemaal tegelijk weer verwijderen: Alle hoofdstukken zijn verwijderd, u ziet nu alleen nog de hele video.

31 30 Nero 9 U ziet het venster van uw project. U kunt de video nog verder bewerken: U kunt nu verdergaan met paragraaf 7.6 Video knippen op pagina 188 van het Basisboek Nero 8.

32 31 A. Installeren van Nero 9 Als Nero 9 nog niet op uw computer is geïnstalleerd, kunt u dat als volgt doen: Doe de dvd-rom van Nero in de cd-brander U ziet misschien dit venster in Windows Vista: Wanneer u met Windows Vista werkt verschijnt dit venster: Uw computer vraagt om toestemming:

33 32 Nero 9 De installatiewizard wordt gestart: Typ uw serienummer Tip Waar staat het serienummer? Het serienummer van Nero staat gewoonlijk op de kartonnen doos of op het dvd-romdoosje.

34 A. Installeren van Nero 9 33 Klik een vinkje voor Selecteer installatietype Nero 9 wordt geïnstalleerd: Tijdens het installeren ziet u informatie over de programma s:

35 34 Nero 9 Na de installatie verschijnt een venster. Nero vraagt of u wilt deelnemen aan het verzamelen van gegevens. Als u dat wilt: Klik een vinkje voor De installatie van Nero 9 is voltooid: Het venster Nero MultiInstaller kunt u ook afsluiten:

36 35 D. Nero handleidingen Handleidingen en help-bestanden worden in Nero 9 niet meegeleverd. U kunt deze bestanden downloaden van de website van Nero. Er verschijnt een informatievenster: Internet Explorer wordt geopend: Klik naast op

37 36 Nero 9 Sleep het schuifblok naar beneden een handleiding, bijvoorbeeld Het venster Bestand downloaden wordt geopend: U gaat het bestand opslaan op het bureaublad.

38 D. Nero handleidingen 37 Het downloaden van het bestand is voltooid. Sluit Internet Explorer 13 Rechtsklik op

39 38 Nero 9 Dubbelklik op

40 D. Nero handleidingen 39 Er verschijnt een venster: Dubbelklik op De handleiding wordt geopend: U kunt meer handleidingen downloaden: Download op dezelfde manier de andere handleidingen die u wilt gebruiken

6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3

6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3 193 6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3 Eén van de onderdelen van Nero 6 is het programma NeroVision Express. Met dat programma beschikt u over gereedschap waarmee u uw digitale foto s en

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Extra bijlage: DVD SlideShow

Extra bijlage: DVD SlideShow 357 Extra bijlage: DVD SlideShow Het plaatsen van uw -eventueel bewerkte- foto's op cd of dvd is een verstandig idee. Op die manier weet u zeker dat ze goed bewaard blijven. Een bijzondere manier om foto's

Nadere informatie

Multisessie-cd s en rewritables

Multisessie-cd s en rewritables Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De verschillende uitvoeringen van Nero 6...16 Uw voorkennis...18 Hoe werkt u met dit boek?...19 Volgorde van werken...20

Nadere informatie

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan.

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan. 117 4. Produceren Het branden van een project op vcd (video-cd) of dvd wordt in DVD SlideShow 'produceren' genoemd. Dit is de laatste stap in het proces van diavoorstellingen en andere onderdelen op schijf

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Let op! Bij u kan een ander update-versienummer staan. Er komen voortdurend nieuwe updates uit die worden doorgenummerd.

Let op! Bij u kan een ander update-versienummer staan. Er komen voortdurend nieuwe updates uit die worden doorgenummerd. Hoofdstuk 1 Installeren van Pinnacle Studio Omdat u zich al heeft geregistreerd, wordt nu automatisch gemeld dat er een update beschikbaar is: Aanbevolen wordt om deze update direct na te installeren.

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u:

2. Nero 8 verkennen. In dit hoofdstuk leert u: 27 2. Nero 8 verkennen Nero 8 bestaat uit een collectie programma s waarmee u verschillende soorten cd s en dvd s kunt branden, zoals data-, audio- of video-cd s. Daarom wordt het ook wel een suite genoemd.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Picasa 3.6. Downloaden en installeren

Picasa 3.6. Downloaden en installeren 1 Picasa 3.6 In Digitale foto s ordenen en bewerken met Picasa wordt versie 3 van het programma behandeld. Ondertussen is er een verbeterde versie van het programma verschenen. U krijgt de nieuwe versie

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

7. Videobewerking met NeroVision Express 3

7. Videobewerking met NeroVision Express 3 241 7. Videobewerking met NeroVision Express 3 Met het programma NeroVision Express kunt u uw eigen videomateriaal op dvd of (s)vcd branden. Zo n dvd of (s)vcd kunt u op uw computer of op een daarvoor

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

1. Word 2007 instellen

1. Word 2007 instellen 13 1. Word 2007 instellen Word 2007 is een veelzijdige tekstverwerker. Naast de vele mogelijkheden die u heeft voor het verwerken en bewerken van tekst, kunt u ook de instellingen van het programma aanpassen

Nadere informatie

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

8. Schijfmenu s. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 8. Schijfmenu s Na de introductie van dvd s en video-cd s, is het interactief film kijken gemeengoed geworden. Dvd s en video-cd s bieden de kijker de mogelijkheid om direct naar een bepaalde plek op de

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer 29 2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer Fotograferen met behulp van digitale camera s is niet meer weg te denken. De kwaliteit van digitale camera s neemt steeds verder toe en de prijs wordt

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Nero Express. Nero Express openen: N-1

Nero Express. Nero Express openen: N-1 Nero Express Inleiding Welkom bij de populairste brandsoftware die momenteel op de markt is Nero Express. Met Nero Express kunt u uw favoriete muziek samenstellen of uw vcd een gebruikersvriendelijke interface

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Erratum Fotoboek maken

Erratum Fotoboek maken 1 Erratum Fotoboek maken Overzicht van de verschillen tussen de 8 e druk van dit boek en de huidige versie van het programma Albelli. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen.

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

1. Installatie nieuwe plug-in

1. Installatie nieuwe plug-in stappenplan irekeningen iregistratie - iboekhouding: Spoon opstartproblemen oplossen g e b r u i k e r s aug. 2015 De modules irekeningen, iregistratie en iboekhouding maken gebruik van een plug-in om

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Downloaden van de projectbestanden

Downloaden van de projectbestanden 1 Downloaden van de projectbestanden In dit bestand wordt stap voor stap beschreven hoe je de projectbestanden vanaf de website bij dit boek kunt downloaden naar je pc. Als je werkt op een Windowscomputer

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand vind je verschillen met Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken met Word en Word 2016. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken

Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken 1 Oefeningen Foto s importeren en diavoorstelling maken Om het geleerde vlot te leren toepassen, kunt u de volgende herhalingsoefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad. In plaats daarvan gebruikt u deoffice-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken uit te voeren. is in

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

2. Scènes afspelen en monteren

2. Scènes afspelen en monteren 31 2. Scènes afspelen en monteren In dit hoofdstuk leert u de mogelijkheden van MAGIX Video deluxe 15 kennen door te oefenen met de demovideo die aanwezig is in het programma. U leert hoe u een video afspeelt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

12. Presenteren met Impress

12. Presenteren met Impress 341 12. Presenteren met Impress Een moderne presentatie kunt u op verschillende manieren bekijken: - met een beamer op een projectiescherm of -wand; - als dia op een beeldscherm; - op een televisie; -

Nadere informatie

Nero ControlCenter Handleiding

Nero ControlCenter Handleiding Nero ControlCenter Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding Nero ControlCenter en de inhoud daarvan worden beschermd door auteursrecht en zijn eigendom van Nero

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad en geen weergave Backstage. In plaats daarvan gebruikt u deoffice-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand vind je verschillen met Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint en PowerPoint 2016. Als je Windows

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7 Studio Visual Steps Tips en trucs in Windows 7 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2013 Alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren 1 Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren Recentelijk is een update van het besturingssysteem Windows 8.1 verschenen. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen. In dit aanvullende

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 1 Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 In dit PDF-bestand vindt u meer informatie over Adobe Photoshop Elements versie 14 in combinatie met het boek Basisgids Adobe Photoshop Elements.

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 In dit bestand vindt u een overzicht van de verschillen in Microsoft Office 2016 in vergelijking met Basisboek Office 2013 en 2010. Ook als u Office gebruikt

Nadere informatie

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken 2 Windows bijwerken Windows Update Microsoft heeft voor haar Windows-klanten een uitstekende service op internet staan: de website Windows Update. Op deze website kunt u eenvoudig aan de meest recente

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren...

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren... Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De website bij het boek... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Installatie in Microsoft Word en gebruik van Microsoft Word macro voor het vertalen van tekst in Microsoft Word

Installatie in Microsoft Word en gebruik van Microsoft Word macro voor het vertalen van tekst in Microsoft Word Installatie in Microsoft Word en gebruik van Microsoft Word macro voor het vertalen van tekst in Microsoft Word Leest u eerst de hierna volgende richtlijnen voor een juiste installatie en gebruik. We raden

Nadere informatie