2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10"

Transcriptie

1 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 10 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment. Windows XP beschikt daarbij over tal van mogelijkheden voor uw beeld, muziek en video. De Windows Media Player 10 is de nieuwste versie van het muziek- en videoprogramma van Microsoft. Met dit programma kunt u muziek-cd s, geluidsbestanden en radiostations beluisteren. U kunt muziekstukken van een cd kopiëren en muziek-cd s branden. De Media Player is ook geschikt om videobeelden te bekijken en dvd s af te spelen. In dit hoofdstuk leest u hoe u muziek kunt afspelen op uw computer. Al uw favoriete cd s kunt u kopiëren naar uw computer. In de Media Player kunt u alle muziekstukken ordenen in de vorm van afspeellijsten. Daarmee kunt u de muziekstukken afluisteren in elke volgorde die u maar wilt. U kunt zelfs lijsten maken afhankelijk van uw stemming. U kunt uw muziekstukken sterren geven en alleen de beste vijfsterren nummers volgens een aparte afspeellijst beluisteren. Eigenlijk verandert u hiermee uw computer in een jukebox met fantastische mogelijkheden. In dit hoofdstuk leert u hoe u: Windows Media Player start; de instellingen van het programma aanpast; een muziek-cd afspeelt; het Infocentrum gebruikt; tracks van een muziek-cd kopieert naar uw computer; de Mediabibliotheek gebruikt; een afspeellijst maakt; de automatische afspeellijsten gebruikt; een aantal muziek-cd s na elkaar kopieert; de minispeler instelt. Let op! Om met dit hoofdstuk te kunnen werken, moet de map zijn gekopieerd. Ook moet Windows Media Player versie 10 op uw computer zijn geïnstalleerd.

2 30 Windows XP voor senioren deel 3 Windows Media Player starten U vindt Windows Media Player in de map Entertainment: Wijs aan Wijs aan Wijs aan U ziet nu dit venster van de Media Player: Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u twee muziek-cd s nodig, bijvoorbeeld:

3 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player HELP! Een ander venster? Ziet het venster er bij u heel anders uit, bijvoorbeeld zo: Klik dan op Het uiterlijk van het venster van de Media Player kunt u zelf instellen. Dat gaat u eerst uitproberen:

4 32 Windows XP voor senioren deel 3 U ziet dat de titelbalk en de vensterrand verdwenen zijn: Let op! Dit werkt alleen als het venster niet gemaximaliseerd is. Klik weer op De titelbalk en vensterrand zijn weer terug: U kunt er ook een minispeler van maken. Probeert u maar:

5 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player U ziet dat de Media Player er nu heel futuristisch uitziet. Dit heet de zogenaamde compact modus: Het is mogelijk dat het model er bij u anders uitziet. De compact modus heeft verschillende vormen. De Media Player ziet er weer gewoon uit: U kunt ook de taakbalk weghalen:

6 34 Windows XP voor senioren deel 3 De taakbalk is weg. U zet deze als volgt weer terug: De taakbalk is weer te zien: De knoppen op deze werkbalk zorgen voor verschillende functies in de Media Player:

7 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player In de functie Gids wordt een actuele webpagina getoond met informatie over films, muziek en nieuws op dat gebied. U heeft gezien hoe het venster van de Media Player er kan uitzien. U kunt nu het programma sluiten: De Windows Media Player kan er op uw computer anders uitzien dan de weergave in dit boek. Het uiterlijk is sterk afhankelijk van de instellingen die u eerder heeft gemaakt en de opties die u tijdens het installeren van de Windows Media Player heeft aangevinkt. Het is dus mogelijk dat de vensters op uw computer anders zijn dan de schermafbeeldingen in dit boek.

8 36 Windows XP voor senioren deel 3 Een muziek-cd afspelen Standaard probeert Windows muziek-cd s altijd met de Media Player af te spelen. Kijkt u maar eens wat er gebeurt als u een cd in de computer doet: Doe een muziek-cd uit uw eigen collectie in de cd-romspeler In dit voorbeeld wordt een cd van Paul McCartney gebruikt. Doe het laatje voorzichtig dicht Windows herkent de cd die u net in de cd-romspeler heeft gedaan als muziek-cd:

9 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player De cd wordt nu afgespeeld. De bediening van de Media Player lijkt precies op die van uw gewone cd-speler. Een muziek-cd bestaat uit een aantal muziekstukken, ook wel tracks genoemd. Zo gaat u bijvoorbeeld met een knopje naar de volgende track op de cd: De bediening van de Media Player De functies van de verschillende knopjes in het onderste gedeelte van de Media Player zijn als volgt: Naar de volgende track Naar de vorige track Stop Pauze Met deze knopjes kunt u dus van het ene muziekstuk naar het andere gaan.

10 38 Windows XP voor senioren deel 3 Let op! Wordt het afspelen gestopt of gepauzeerd? Dan verandert de pauze-knop in de play-knop. deze knop om weer door te gaan met het afspelen van de cd. U ziet in het venster nog meer knoppen: Klein stukje vooruit Tracks afspelen in willekeurige volgorde Volumeschuif Mute (geluid uit) Klein stukje terug Snel wisselen tussen tracks Rechts in de Media Player ziet u een overzicht van de tracks die op de cd staan. Door te dubbelklikken op een track springt Media Player naar deze track: Dubbelklik bijvoorbeeld op Windows Media Player gaat nu verder met het afspelen van track 4 van de cd.

11 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Het Infocentrum gebruiken U kunt Media Player laten zoeken naar gegevens over de cd die afgespeeld wordt. Let op! U kunt deze paragraaf alleen doen wanneer u een internetverbinding heeft. Beschikt u hier niet over, ga dan verder met de volgende paragraaf. Eerst controleert u enkele instellingen die hiervoor nodig zijn:, Klik een vinkje voor Klik een vinkje voor Klik een vinkje voor Maak, indien nodig, verbinding met internet 3 Als u beschikt over een kabel- of ADSL-verbinding, wordt er automatisch verbinding gemaakt met het internet.

12 40 Windows XP voor senioren deel 3 U ziet nu allerlei gegevens over de cd: MSN Music maakt ook reclame voor andere cd s: Verbreek, indien nodig, de verbinding met het internet 4 U zult verder in het boek zien dat deze gegevens van de tracks heel handig kunnen zijn als u de muziek op uw computer wilt afspelen en ordenen. U kunt deze cd-gegevens ook weer weghalen en vervangen door een zogenaamde Visualisatie.

13 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Visualisaties Speelt u een muziek-cd of geluidsbestand af, dan kunnen er in het hoofdvenster van de Media Player allerlei bewegende beelden worden getoond. Dit worden Visualisaties genoemd. Deze kunt u zelf wijzigen. Zoekt u bijvoorbeeld de Visualisatie Haardvuur eens op: Wijs aan Wijs aan U ziet een haardvuur dat beweegt op het ritme van de muziek. Zoals u heeft kunnen zien, zijn er nog veel meer Visualisaties beschikbaar. U kunt natuurlijk ook kiezen voor geen visualisatie: Wijs aan

14 42 Windows XP voor senioren deel 3 Tracks kopiëren naar uw computer Met de ripfunctie van Windows Media Player kunt u tracks van een muziek-cd kopiëren (rippen) en opslaan op uw computer. U hoeft de cd dan niet meer in de computer te doen om uw favoriete muziek af te spelen. De tracks worden naar keuze als zogenaamd Windows Media-bestand (.WMA) of als MP3-bestand op de computer opgeslagen. Breng, indien nodig, de menubalk van de Media Player in beeld 6 Voordat u gaat kopiëren, geeft u eerst aan waar en met welke naam de tracks opgeslagen moeten worden. Ook kunt u van tevoren instellen met welke geluidskwaliteit er gekopieerd wordt. het tabblad

15 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Windows Media Player slaat de gekopieerde tracks op in de map Mijn muziek: Bij kunt u kiezen naar welke bestandsindeling u de gekopieerde muziekbestanden wilt converteren (omzetten): In dit voorbeeld kiest u voor de indeling MP3: Ook de audiokwaliteit kunt u zelf instellen: In dit venster kunt u aangeven hoe de bestandsnaam van de gekopieerde tracks moet worden opgebouwd. Windows Media Player stelt voor om de bestandsnaam van een gekopieerde track te laten bestaan uit het volgnummer en de titel van de track:

16 44 Windows XP voor senioren deel 3 Tip Kopieerbeveiliging Als u ervoor kiest om te rippen in Windows Media Audio-formaat, heeft de Media Player standaard een kopieerbeveiliging. Wanneer u later de gekopieerde tracks op een cd zou branden, kunt u deze cd door de kopieerbescherming alleen op uw computer afspelen. Zo n samengestelde kopie wilt u echter ook op uw cd-speler kunnen afspelen. U kunt als volgt deze optie uitschakelen: De instelling staat standaard ingeschakeld: voor Er staat nu geen vinkje voor. Daarna stelt u in dat de tracks met de hoogst mogelijke kwaliteit (320 kbps) gekopieerd worden. Bij kunt u de kwaliteit instellen: Sleep het schuifje naar

17 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Bij vinkje voor staat een : Dit betekent dat de cd-lade automatisch open gaat als het kopiëren voltooid is. Het is handiger om dit vinkje weg te klikken: Klik het vinkje weg bij Nu kunt u de cd-tracks kopiëren:

18 46 Windows XP voor senioren deel 3 De Windows Media Player gaat er standaard van uit dat u alle tracks wilt kopiëren. In het volgende scherm ziet u dat alle tracks aangevinkt zijn. U haalt eerst alle vinkjes weg: De vinkjes zijn weg. U wilt bijvoorbeeld alleen track 1 en 2 kopiëren: bij en

19 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Nu start u het kopiëren van de twee tracks. Windows Media Player begint nu met het kopiëren van de twee tracks. U kunt de voortgang van het rippen volgen: Als het kopiëren klaar is, verschijnt achter de gekopieerde tracks de mededeling :

20 48 Windows XP voor senioren deel 3 Tip De tracks worden gekopieerd naar de map. Deze map is een onderdeel van de map : In de Mediabibliotheek staat in feite een snelkoppeling naar de muziekbestanden in de map Mijn muziek. U ziet de map Mijn documenten ook in het Startmenu: Werken met de Mediabibliotheek In de Mediabibliotheek van de Windows Media Player kunt u al uw geluids- en videobestanden beheren. Wanneer u voor de eerste keer de Mediabibliotheek bezoekt, kunt u Windows Media Player op uw computer laten zoeken naar geluidsen videobestanden.

21 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player HELP! Ik zie het venster niet! Als u het venster niet ziet:, In het volgende venster kunt u aangeven waar Windows Media Player moet zoeken naar de geluids- en videobestanden. U kiest voor de map : Wanneer er tijdens het zoeken een internetverbinding is, kan Windows Media Player meteen voor de gevonden bestanden de mediagegevens bijwerken. Voor geluidsbestanden worden dan bijvoorbeeld componist, jaar, genre en albumhoes automatisch toegevoegd of hersteld. Windows Media Player is standaard ingesteld om voor nieuwe en bestaande bestanden zonder mediagegevens de mediagegevens bij te werken.

22 50 Windows XP voor senioren deel 3 Als het zoeken voltooid is: De tracks uit de map Mediabibliotheek. zijn nu toegevoegd aan de Tip Mediabibliotheek nogmaals bijwerken? De Mediabibliotheek kunt u zo vaak u wilt bijwerken, op dezelfde manier als u net heeft gedaan. Via de F3-toets op uw toetsenbord roept u rechtstreeks het venster op waarmee het doorzoeken van de computer gestart kan worden. Dit kan ook via de menubalk van Windows Media Player:

23 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Tracks in de Mediabibliotheek Tracks in de Mediabibliotheek kunt u op verschillende manieren in beeld brengen, gesorteerd op Artiest, Album of Genre: naast U kunt ook de aanwezige albums bekijken: In het venster rechts ziet u alle albums die nu in de Mediabibliotheek zijn opgenomen:

24 52 Windows XP voor senioren deel 3 Een nieuwe afspeellijst maken Een afspeellijst gebruikt u om uw favoriete tracks in de gewenste volgorde achter elkaar te zetten. Deze lijst slaat u vervolgens op, zodat u deze steeds weer kunt afspelen. Met de tracks die in de Mediabibliotheek staan, gaat u nu een nieuwe afspeellijst maken:

25 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Er wordt nu een apart venster geopend waarin u de tracks kunt selecteren en sorteren. Eerst verandert u de manier waarop de tracks zijn gesorteerd. In plaats van per artiest en vervolgens per album, kiest u voor alle tracks per artiest: Wanneer u op de naam van een artiest klikt, brengt u al zijn tracks in beeld: In dit voorbeeld ziet u de artiesten Onbekend en Paul McCartney. Op uw computer ziet u misschien meer artiesten als u al eerder bestanden heeft toegevoegd aan de Mediabibliotheek. Alle tracks van de onbekende artiesten zullen gezocht worden. Liedje 1 en Liedje 2 horen daar ook bij.

26 54 Windows XP voor senioren deel 3 Nu selecteert u één voor één de tracks die u in de afspeellijst wilt hebben: Liedje 2 staat nu in de afspeellijst: de andere artiest de tweede track De tweede track staat nu in de afspeellijst: Op dezelfde manier kunt u nu nog drie tracks toevoegen: Voeg de track toe Voeg de eerste track van de andere artiest toe Voeg de track nogmaals toe

27 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player De tracks staan nu in de afspeellijst in de volgorde waarin u ze aangeklikt heeft. U kunt op deze manier nog tracks uit de afspeellijst verwijderen en de volgorde veranderen: Liedje 2 is nu verwijderd uit de afspeellijst. U wilt bijvoorbeeld track 2 van de andere artiest en laten verwisselen: track 2 van de andere artiest

28 56 Windows XP voor senioren deel 3 Als laatste geeft u de afspeellijst de naam Voorbeeld Afspeellijst. Hiervoor moet u het eerst dit venster sluiten: Klik in het vak achter Typ: Voorbeeld afspeellijst

29 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player De nieuwe afspeellijst is nu toegevoegd aan afspeellijst afspelen:. Nu kunt u de Voorbeeld U hoort nu liedje 2. Stop het afspelen van de Voorbeeld afspeellijst 5 Automatische afspeellijsten gebruiken Wanneer u een flink aantal tracks in uw Mediabibliotheek heeft staan, dan kunt u ook gebruik maken van de automatische afspeellijsten. De automatische afspeellijsten worden door Windows Media Player gevuld met de tracks die op uw computer staan. De keuze wordt gebaseerd op de waarderingen (sterren) die u aan een track heeft gegeven of op hoe vaak u een track heeft beluisterd. De hoogste waardering voor een tracks is 5 sterren, 1 ster is de laagste waardering. Zo geeft u 5 sterren aan Liedje 2: Klik met de rechtermuisknop op Wijs aan

30 58 Windows XP voor senioren deel 3 Steeds als u een automatische afspeellijst opent, wordt deze bijgewerkt met nieuwe tracks en waarderingen die op de computer staan. U kunt nu bijvoorbeeld de automatische afspeellijst Favorieten - met 4 en 5 sterren laten afspelen: naast Dubbelklik op De automatische afspeellijst Favorieten - 4 en 5 sterren wordt nu afgespeeld. U ziet dat er nog tal van andere afspeellijsten zijn:

31 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Stop het afspelen 5 Haal de cd uit de cd-romspeler Een aantal muziek-cd s achter elkaar kopiëren Windows Media Player kan ook een aantal muziek-cd s achter elkaar naar de Mediabibliotheek kopiëren. Hiervoor wijzigt u een instelling: het tabblad

32 60 Windows XP voor senioren deel 3 De indeling mp3 is in dit voorbeeld al ingesteld: Klik een vinkje voor Klik een vinkje voor Voor beide opties staat nu een vinkje. Doe een andere muziek-cd in uw cd-romspeler Windows Media Player kopieert nu automatisch alle tracks van de muziek-cd naar de Mediabibliotheek. Wanneer u al eerder tracks van deze cd in de Mediabibliotheek had geplaatst, worden deze nu overgeslagen. Tijdens het kopiëren wordt de muziekcd ook afgespeeld. Het afspelen kunt u stoppen:

33 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Let op! Door te klikken op stopt u alleen het afspelen van de muziek-cd. Om het kopiëren van de tracks van de muziek-cd te stoppen, klikt u op. Is het programma klaar met kopiëren? Dan gaat de la van de cd-romspeler open. Het scherm van Windows Media Player is leeg. Nu kunt u er eventueel nog een muziek-cd in doen om deze te laten kopiëren. Windows Media Player geeft aan dat er een nieuwe muziek-cd geplaatst kan worden: Heeft u alle cd s gekopieerd die u wilde kopiëren? Haal de muziek-cd uit uw cd-romspeler en sluit de lade Vervolgens wijzigt u de rip-instelling van Windows Media Player weer. De volgende cd die u in de cd-romspeler doet, zal dan alleen afgespeeld worden en niet gekopieerd.

34 62 Windows XP voor senioren deel 3 het tabblad Schakel nu de keuzevakjes weer uit: voor voor Beide vinkjes zijn nu weg. De instelling van Windows Media Player is nu weer gewijzigd. Als u nu een muziekcd in de cd-romspeler plaatst, wordt deze alleen afgespeeld en niet gekopieerd.

35 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player De minispeler op de taakbalk Voor het afspelen van cd s kunt u op de taakbalk de zogenaamde minispeler aanzetten. Deze zult u op de taakbalk zien zodra u het venster van de Media Player minimaliseert. Zo kunt u zonder het venster van de Media Player toch uw cd-speler bedienen: U ziet nu dit venstertje:

36 64 Windows XP voor senioren deel 3 U kunt als volgt de minispeler op de taakbalk aanzetten: Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op de taakbalk U ziet nu op de taakbalk de minispeler : U ziet weer het venster van de Media Player:

37 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Een geluidsbestand afspelen Op uw computer kunnen ook andere soorten geluidsbestanden staan. Windows Media Player is bij de installatie ingesteld als standaardspeler voor de meest voorkomende geluidsbestanden. U kunt nu één van de oefenbestanden afspelen die bij dit boek horen. Dit gaat het gemakkelijkst met de menubalk van Windows Media Player. Breng (indien nodig) de menubalk van Media Player in beeld 6 het tabblad Met de menubalk kunt u het bestand zoeken dat u wilt afspelen:

38 66 Windows XP voor senioren deel 3 Dubbelklik op U ziet nu de inhoud van de map: wordt nu afgespeeld.

39 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player U kunt Windows Media Player nu sluiten: U heeft nu de belangrijkste mogelijkheden van de Media Player gezien. U kunt nu een eigen mediabibliotheek maken van uw cd s. In hoofdstuk 7 leest u hoe u met de Media Player eigen cd s kunt samenstellen en op een cd kunt branden.

40 68 Windows XP voor senioren deel 3 Achtergrondinformatie Soorten bestanden Windows Media Player kan werken met een groot aantal audio- en videobestanden. U kunt de verschillende soorten bestanden van elkaar onderscheiden door het achtervoegsel achter de bestandsnaam. Hieronder ziet u een opsomming en een korte beschrijving van deze bestandstypen: MP3 WMA WAV MIDI of MID WMV AVI MPEG of MPG Dit is het meest gebruikte geluidsbestand voor muziek. De afkorting MP3 staat voor MPEG Audio Layer-3. Voor het uitwisselen van muziek op internet wordt meestal MP3 gebruikt. Om met Windows Media Player mp3-bestanden te kunnen maken, heeft u een speciale plug-in nodig. Geluidsbestand voor muziek. De afkorting staat voor Windows Media Audio. Dit is een door Microsoft ontwikkeld alternatief voor het MP3-formaat. De geluidsbestanden in WMA-formaat hebben ongeveer dezelfde kwaliteit als MP3 maar zijn minder populair. Wanneer u in Windows Media Player een track van een muziek-cd kopieert, wordt deze in WMA-formaat op de vaste schijf van uw computer gezet. Geluidsbestand van Windows. Dit is het standaard audioformaat dat op pc s gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor systeemgeluiden. Geluidsbestand voor muziek. De afkorting staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het geluidsbestand zelf klinkt niet erg goed, maar het bevat informatie waarmee een geluidskaart kan worden aangestuurd. Videobestand. De afkorting staat voor Windows Media Video. Videobestand van Windows. Afkorting van Audio Video Interleafing. Standaard van Microsoft voor het afspelen van videofilmpjes. Videobestand ontwikkeld door de Moving Pictures (Experts) Group, een commissie van de International Standards Organisation.

41 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Bitrate en kwaliteit geluidsbestanden In Windows Media Player kunt u instellen met welke zogenaamde bitrate u tracks van een cd kopieert. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de geluidskwaliteit. Maar als de bitrate hoger wordt, wordt ook de omvang van het geluidsbestand groter. Dit heeft overigens geen gevolgen voor de lengte van de cd die u brandt: op een cd-recordable van 70 minuten past 70 minuten muziek, ongeacht de bitrate! Wanneer u een track kopieert om deze vervolgens op uw computer te beluisteren, dan zal een bitrate van 128 kbps voldoende zijn. De speakers van een computer hebben meestal niet zo een goede kwaliteit dat u het verschil tussen 128 kbps een een hogere bitrate zou kunnen horen. Gaat u later de tracks op een cd branden om deze via uw normale stereoinstallatie te beluisteren, dan kunt u beter voor een hogere bitrate kiezen. Bij een bitrate van 192 kbps is een gekopieerde cd bijna niet meer van het origineel te onderscheiden.

42 70 Windows XP voor senioren deel 3 Tabblad Synchroniseren In Windows Media Player is een speciaal tabblad Synchroniseren opgenomen: Met de functie synchroniseren kunt u bestanden die in de mediabibliotheek op uw pc staan, overzetten naar een draagbaar apparaat, bijvoorbeeld een digitalemuziekspeler (MP3-spelers), een pocket-pc of een SmartPhone. Daarmee speelt Microsoft in op de toenemende populariteit van het betaald downloaden van muziekbestanden van speciale downloadwebsites. Als u synchronisatie tussen Windows Media Player en uw apparaat wilt instellen, moet er een speciale relatie tussen Media Player en het apparaat tot stand worden gebracht. Deze relatie wordt een verbinding genoemd. Wanneer u een verbinding tot stand brengt, kunt u opgeven dat geselecteerde inhoud automatisch moet worden gesynchroniseerd wanneer u het apparaat aansluit op de computer. Ook kunt u instellen dat u inhoud handmatig synchroniseert nadat u deze hebt geselecteerd. U kunt de synchronisatie-instellingen voor een verbinding op elk moment wijzigen. Wanneer u een apparaat voor het eerst aansluit op de computer, wordt in Windows Media Player de wizard Apparaat instellen gestart. Hierin kunt u automatische of handmatige synchronisatie tussen Windows Media Player en het apparaat instellen. Wanneer u automatische synchronisatie instelt en het apparaat vervolgens op de computer aansluit, wordt de geselecteerde inhoud gesynchroniseerd tot alle items zijn gesynchroniseerd. Als op het apparaat onvoldoende ruimte beschikbaar is voor het opslaan van alle automatisch gesynchroniseerde gegevens, wordt de inhoud op volgorde van de standaardprioriteit of een door u opgegeven prioriteit gesynchroniseerd. Stelt u handmatige synchronisatie in en sluit u het apparaat aan op de computer, dan moet u de inhoud selecteren en opgeven in welke volgorde deze moet worden gesynchroniseerd. Als op het apparaat onvoldoende ruimte beschikbaar is voor het opslaan van alle handmatig gesynchroniseerde gegevens, wordt er een bericht weergegeven naast de items die niet met het apparaat kunnen worden gesynchroniseerd. U kunt de synchronisatievolgorde wijzigen of items uit de synchronisatielijst verwijderen en de synchronisatie vervolgens handmatig starten. Meer informatie over deze functies vindt u in de uitgebreide Help-functie van Windows Media Player.

43 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Tips Tip Snel een bepaald gedeelte in een track opzoeken? Bij het afspelen van een track ziet u een schuifje van links naar rechts bewegen. Dit schuifje kunt u ook met ingedrukt muisknop verslepen, zowel naar links als naar rechts. Sleep het schuifje naar rechts Tip Automatisch afspelen? U kunt instellen dat steeds als u een muziek-cd plaatst, Windows Media Player wordt geopend en de cd afgespeeld wordt. Klik een vinkje voor

44 72 Windows XP voor senioren deel 3 Tip Real Player Het is mogelijk dat uw muziek- en video-bestanden niet in Windows Media Player worden afgespeeld. In plaats daarvan wordt een andere speler, bijvoorbeeld Real Player gestart: Wilt u dat niet, dan kunt u dat in Windows Media Player instellen. Daarvoor klikt u in Windows Media Player op,. U ziet nu dit venster. Op tabblad kunt u instellen welke soort bestanden in Windows Media Player gestart moeten worden:

45 Hoofdstuk 2 Muziek afspelen in de Windows Media Player Tip Muziek downloaden In snel tempo wordt het downloaden van muziekbestanden via internet populair. Veel mensen, met name jongeren, maakten al jaren gebruik van muziekuitwisselingsprogramma's waarmee via internet een directe verbinding werd opgebouwd tussen computers waarop muziek beschikbaar werd gesteld en de afnemende partij. Het programma Kazaa is een bekend programma waarmee dit mogelijk is. Groot nadeel van zo'n uitwisseling is dat de afnemer niet gevrijwaard is van meeliftende virussen of ander ongemak zoals muziekbestanden van wisselende kwaliteit of zelfs alleen bestaand uit ruis of vreemde geluiden. Bovendien wordt deze uitwisselingsactiviteit in veel landen als illegaal bestempelt. Inmiddels zijn er veel legale downloadsites op internet waar u tegen een vastgestelde prijs muziek kunt afnemen. In Media Player is een apart tabblad opgenomen waarmee u direct toegang krijgt tot de muziek-website MSN Music. Op deze webpagina vindt u meer informatie over de voorwaarden, prijzen en muziek die aangeboden wordt. Wilt u de keuze MSN Music wijzigen?, Tip Problemen met Windows Media Player 10? In Windows Media Player 10 is een uitgebreide Help-functie opgenomen waarin u veel informatie kunt vinden over de functies van het programma. Raadpleeg die Help-functie als u specifieke informatie nodig heeft over de werking van bepaalde onderdelen. Als u problemen heeft met het programma, kunt u op de website van Microsoft een uitgebreide serie beschrijvingen van bekende problemen met bijbehorende oplossingen vinden. Ook veelgestelde vragen over het programma worden daar beantwoord. Zie webpagina: Op deze webpagina vindt u de hyperlinks :

46 74 Windows XP voor senioren deel 3

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9

2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 29 2. Muziek afspelen in de Windows Media Player 9 De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment.

Nadere informatie

2. Muziek afspelen met Windows Media Player

2. Muziek afspelen met Windows Media Player 29 2. Muziek afspelen met Windows Media Player De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd van een pure rekenmachine voor bedrijven in een machine voor internet en entertainment. Windows

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

8. Muziek-cd s branden

8. Muziek-cd s branden 233 8. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is bij jongeren heel populair.

Nadere informatie

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u:

4. Muziek. In dit hoofdstuk leert u: 81 4. Muziek Op een Windows 10-computer kunt u muziek afspelen met Windows Media Player. Behalve het afspelen van muziek, kunt u met dit programma ook muziek van cd s naar uw computer kopiëren. De muziek

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie.

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. 123 3. Werken met muziek itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. In itunes kunt u bijvoorbeeld de tracks van een muziek-cd kopiëren en

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek 29 2. Uw muziek beheren in de bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes-bibliotheek staan. In de bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

5. Nummers beheren in de Bibliotheek

5. Nummers beheren in de Bibliotheek 75 5. Nummers beheren in de Bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes Bibliotheek staan. In de Bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 11 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Windows Media Player tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Versie 12 12-10-2012 tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- A van den Noort tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

Nadere informatie

Muziek Rippen & Branden

Muziek Rippen & Branden Muziek Rippen & Branden Een muziek cd kun je eenvoudig kopiëren met je computer. Je hebt er geen extra software voor nodig. Een muziek cd (of audio cd) kopiëren kan met Windows Media Player. Heb je Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen.

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Informatie over handelsmerken, auteursrechten en patenten KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Copyright 2004, PhatNoise, Inc.

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

2. Scènes afspelen en monteren

2. Scènes afspelen en monteren 31 2. Scènes afspelen en monteren In dit hoofdstuk leert u de mogelijkheden van MAGIX Video deluxe 15 kennen door te oefenen met de demovideo die aanwezig is in het programma. U leert hoe u een video afspeelt

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7 Studio Visual Steps Tips en trucs in Windows 7 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2013 Alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater is een complete oplossing voor digitaal entertainment om tv te kijken en op te nemen, foto's te bekijken

Nadere informatie

1.2 De muziekspeler openen

1.2 De muziekspeler openen Uw simpc beschikt over een muziekspeler waarmee u digitale muziek kunt afspelen. De muziekspeler vindt u in de toepassing 'Maak'. Met de muziekspeler kunt u verschillende typen muziekbestanden afspelen

Nadere informatie

Gebruik van itunes met de ipod

Gebruik van itunes met de ipod Gebruik van itunes met de ipod Toevoegen van muziek Muziek toevoegen van je itunes-bibliotheek naar je ipod 1. Sluit de ipod aan op je computer 2. itunes opent van zelf. Indien dit toch niet gebeurt, open

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 45 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 8 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Als u beschikt over het boek Windows 8.1 voor de beginnende senior computergebruiker

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling 1. Doelstelling Muziek toevoegen aan een PPT dia, waarbij de muziek net zo lang duurt als de presentatie. 2. Algemene opmerkingen De muziek wordt in de eerste dia ingevoegd, start meteen aan het begin

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 en Android

Nadere informatie

Bijlage Animation Shop 3

Bijlage Animation Shop 3 1 Bijlage Animation Shop 3 Bij Paint Shop Pro 9 wordt het programma Animation Shop 3 meegeleverd. Met Animation Shop kunt u eenvoudige animaties maken die u bijvoorbeeld op uw eigen website kunt gebruiken.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes

Studio Visual Steps. Uw muziek met itunes Studio Visual Steps Uw muziek met itunes Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken.

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken. Een cd branden Methoden: CD's branden op een PC Brand een CD met itunes (Mac en PC) Brand een gegevens-cd op een PC Brand een gegevens-cd op een Mac Heb je ooit een CD willen branden maar wist je niet

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. 1 6 2 7 3 4 5 1- alans van kanaal 1-2 (mixuitgang) 2- Volume op kanaal 1

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 INSTALLATIE Sluit de DJControl Compact aan op uw computer Installeer de DJUCED 18 software Start DJUCED 18 Meer informatie, zoals forum, tutorials en video

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. De applicaties DJUCED en VirtualDJ LE zijn op uw system geïnstalleerd. 1 7 8 2

Nadere informatie

Branden van ACDrive (mcd) disks Met Media Manager kunt u uw favoriete muziek zelf op mcd zetten.

Branden van ACDrive (mcd) disks Met Media Manager kunt u uw favoriete muziek zelf op mcd zetten. 1 FUNCTIES VAN MEDIA MANAGER 1 FUNCTIES VAN MEDIA MANAGER Met PhatNoise Media Manager (Media Manager) kunt u uw volledige muziekverzameling beheren en ACDrive disks branden. Muziek-cd ACDrive disk Muziekbestand

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding

Archive Player Divar Series. Bedieningshandleiding Archive Player Divar Series nl Bedieningshandleiding Archive Player Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Bediening 5 2.1 Het programma starten 5 2.2 Inleiding tot het hoofdvenster 6 2.3 Knop

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Over deze handleiding

Over deze handleiding Handleiding Inhoudsopgave Over deze handleiding 3 Het startscherm 4 Hoe werkt het 5 Upload media 6 Ontwerp een thema 8 Gebruik van de design editor 10 Plan je content 12 Over deze handleiding In deze handleiding

Nadere informatie

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen:

In dit hoofdstuk krijgt u tips over de volgende onderwerpen: 203 6. Entertainment Voor het afspelen van muziek kunt u een aantal instellingen opgeven. Zo geeft u met de instelling volumebegrenzing aan dat geluid niet harder dan een bepaald niveau mag worden afgespeeld.

Nadere informatie