6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6. Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3"

Transcriptie

1 Diavoorstelling maken met NeroVision Express 3 Eén van de onderdelen van Nero 6 is het programma NeroVision Express. Met dat programma beschikt u over gereedschap waarmee u uw digitale foto s en video s kunt bewerken en op cd of dvd kunt branden. In dit hoofdstuk gaat u een aantal foto s in de vorm van een fotoshow ofwel diavoorstelling op een video-cd (vcd) branden. Met veel digitale fotocamera s kunt u tegenwoordig ook korte videofilmpjes maken. De kwaliteit is weliswaar niet bijzonder goed, maar vaak is het resultaat wel leuk genoeg om te bewaren. Bijvoorbeeld op de vcd waarop u ook uw fotoshow zet. De verschillende onderdelen van zo n vcd maakt u toegankelijk met een eenvoudig menu waardoor u de fotoshow en het filmpje apart kunt starten. Voordeel van een vcd is dat u deze ook kunt afspelen op een daarvoor geschikte dvd-speler die op uw televisietoestel is aangesloten. Zo kunt u heel gemakkelijk uw vakantiefoto s en minifilmpjes in de huiskamer vertonen. De werkwijze voor het maken van een diavoorstelling op super video-cd of mini-dvd is overigens vergelijkbaar met de procedure voor de video-cd die in dit hoofdstuk wordt behandeld. In dit hoofdstuk leert u het volgende: NeroVision Express starten en afsluiten; foto s importeren; foto s aan een diavoorstelling toevoegen; eenvoudige fotobewerking; dia-overgang en geluid toevoegen; minifilmpje toevoegen; menu aanpassen; branden van een video-cd (vcd); vcd bekijken in Nero ShowTime; Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u oefenbestanden nodig. Zie hoofdstuk 1 voor het kopiëren van deze bestanden naar de map Mijn documenten. Ook heeft u een cd-r nodig. Let op! Nero brengt regelmatig updates uit. Mogelijk zijn er in uw versie van Nero Vision Express (kleine) veranderingen in de vensters te zien.

2 194 Handboek Nero 6 NeroVision Express starten U gaat een fotoshow maken van een aantal oefenfoto s uit de map Oefenbestanden Nero. Daarvoor start u eerst het programma NeroVision Express: Start Nero StartSmart 18 U ziet het StartSmart venster: Als u niet het linkerkader met programma-onderdelen ziet: U start het Vision Express vanuit de lijst met programma-onderdelen: U ziet het startvenster van NeroVision Express 3: Rechts in het venster ziet u verschillende mogelijkheden waaruit u kunt kiezen: U kunt nog meer opties zichtbaar maken:

3 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Onderin het venster verschijnen pictogrammen: Hiermee krijgt u toegang tot verschillende opties. Op dit moment heeft u die nog niet nodig: U gaat als voorbeeld een nieuwe diavoorstelling maken op video-cd. In het venster kunt u die keuze maken:

4 196 Handboek Nero 6 U ziet een venstertje met tips over de diavoorstelling: Het venster van Vision Express bestaat uit verschillende onderdelen: Links het Afspeelvenster: Rechts het Onderdelenoverzicht waarin u de mediabestanden (foto, video, geluid) voor de diavoorstelling verzamelt: Onderaan ziet u het inhoudsvenster, een soort filmstrook:

5 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Onderdelengroep maken Voor het maken van een diavoorstelling heeft u fotobestanden nodig. U gaat eerst een nieuwe onderdelengroep aanmaken om uw oefenbestanden in te plaatsen: U geeft de onderdelengroep een naam: Typ: vakantie De onderdelengroep vakantie is aangemaakt.

6 198 Handboek Nero 6 Bestanden binnenhalen De volgende stap is het binnenhalen van de oefenfoto s vanuit de map Oefenbestanden Nero. Deze map staat in de map Mijn documenten op de vaste schijf: U ziet het venster Openen: Selecteer bij de map 22 U ziet de inhoud van de map Oefenbestanden Nero: Selecteer de bestanden en met tot 23

7 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De foto s worden in het onderdelenoverzicht geplaatst in de groep vakantie: Bestanden toevoegen aan diavoorstelling De foto s staan klaar om gebruikt te worden in de diavoorstelling:

8 200 Handboek Nero 6 De foto is toegevoegd aan het inhoudsvenster: U ziet dat de foto ook nog in het onderdelenoverzicht staat: U kunt dezelfde foto nog een keer toevoegen: Tip Laatste handeling ongedaan maken Door te klikken op de knop Klikt u daarna op de knop opnieuw uitgevoerd. wordt de laatste handeling ongedaan gemaakt., dan wordt de laatst ongedaan gemaakte handeling

9 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De foto is toegevoegd aan het inhoudsvenster. U ziet dat u een foto meer keren kunt gebruiken. U kunt ook alle foto s in één keer selecteren en toevoegen: Selecteer met 24 tot en Alle foto s zijn nu toegevoegd aan het inhoudsvenster: U ziet nu een deel van de foto s uit de serie. U wilt ook de andere foto's bekijken: Klik enkele keren op Met iedere klik verspringt de schuifbalk een stukje naar rechts. U kunt ook de schuifbalk verplaatsen: Sleep de schuifbalk naar rechts

10 202 Handboek Nero 6 U ziet in het inhoudsvenster het einde van de serie foto s: Bestanden verwijderen uit diavoorstelling Foto s kunt u ook weer verwijderen uit het inhoudsvenster. Dat gaat als volgt Selecteer de laatste twee foto s 24 In het venstertje wordt gevraagd om een bevestiging:

11 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De twee foto s zijn weggehaald: Sleep de schuifbalk weer helemaal naar links Tip Alle foto s verwijderen U kunt ook in één keer alle foto s uit het inhoudsvenster verwijderen: Nu worden alle foto s verwijderd.

12 204 Handboek Nero 6 Tekst toevoegen aan dia NeroVision Express heeft een aantal bewerkingsopties voor foto s die in het inhoudsvenster geplaatst zijn. U kunt bijvoorbeeld tekst toevoegen, een deel van een foto uitsnijden, verscherpen of effecten toepassen. U gaat enkele bewerkingen uitproberen. U begint met het toevoegen van tekst. Eerst selecteert u de foto waarop u tekst wilt toevoegen: U ziet een klein venster waarin u de duur kunt invullen en tekst. Bij duur stelt u in hoeveel seconden de dia vertoond wordt. De instelling van 4 seconden is goed. U gaat een koptekst invoeren: Klik in het vakje onder Typ: Vakantie 2004 U ziet nog geen tekst in de dia verschijnen. Dat komt omdat de letterkleur zwart is. U gaat de letters geel maken: de gele kleur in de cirkel

13 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Nu ziet u de tekst in de dia staan: Eventueel kunt u nog lettertype, -grootte en opmaak aanpassen: De tijdsduur is standaard ingesteld op 4 seconden. U kunt dit venstertje sluiten: Tip Staat de tekst niet op de juiste plaats in de dia? U kunt de tekst gemakkelijk verplaatsen: Zet de muiswijzer op de tekst Versleep de tekst met ingedrukte muisknop Op dezelfde manier kunt u aan de laatste dia in deze voorstelling tekst toevoegen: Selecteer de laatste dia 25 Voeg de tekst Einde voorstelling toe 26 Maak de tekst rood 27 Plaats de tekst onderaan de dia 28

14 206 Handboek Nero 6 U ziet het resultaat: Op uw eigen beeldscherm kunt u deze tekst goed zien. Uitsnijden Naast het toevoegen van tekst zijn er nog andere bewerkingsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een dia bijsnijden. Een geschikte foto om dat uit te proberen is de dia met paard en wagen. Selecteer de dia met paard en wagen 25

15 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express In het venster Afbeelding uitsnijden kunt u aangeven welk deel van de foto bewaard moet blijven. U wilt de aspectverhouding behouden. Dat betekent dat de verhouding tussen lengte en breedte gelijk blijft als u een deel van de foto afsnijdt: Klik een vinkje voor Zet de muiswijzer op de rode stippellijn onderaan, links van het midden De wijzer verandert in. Sleep de stippellijn naar boven Door de muiswijzer links van het midden te plaatsen, wordt tijdens het slepen ook de linkerrand verplaatst. Plaatst u de muiswijzer meer naar rechts, dan wordt de rechterrand meegesleept. U ziet in het voorbeeld rechts dat zowel de onderrand als de linkerrand van de foto is afgesneden. De aspectverhouding van de foto is behouden. Helaas is nu ook een deel van de wagen afgesneden. Dat is niet de bedoeling:

16 208 Handboek Nero 6 U ziet de originele foto weer. Bij deze foto kunt u beter alleen een deel van de onderrand afsnijden. U wilt dus de aspectverhouding niet behouden: Klik het vinkje weg bij Zet de muiswijzer op de rode stippellijn onderaan Sleep de stippellijn naar boven Nu wordt alleen de onderrand afgesneden: U ziet nu een zwarte rand onder en boven de dia: U gaat nog een bewerkingsmogelijkheid uitproberen. U vindt deze foto iets te donker. Ook dat kunt u wijzigen.

17 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Dia verbeteren Het verbeteren van een dia doet u met behulp van het menu Afbeeldingseffecten. Dat kunt u als volgt oproepen: De foto die u wilt bewerken, is nog geselecteerd. U ziet een klein menu:

18 210 Handboek Nero 6 In dit venster kunt u de helderheid van de foto aanpassen door het schuifknopje te verslepen: Sleep de schuifknop een stukje naar rechts De foto is nu lichter geworden. Als u tevreden bent over het resultaat: De helderheid van de dia is aangepast: In het menu Afbeeldingseffecten zag u nog meer mogelijkheden. U kunt deze eens uitproberen op een dia naar keuze. Tip Oorspronkelijke foto Een dia die bewerkt of aangepast is, kunt u later nog wel bewerken maar in sommige gevallen kunt u deze bewerking niet meer ongedaan maken. U kunt echter altijd de bewerkte foto verwijderen. Daarna voegt u het originele bestand weer toe aan de diavoorstelling.

19 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Afspelen diavoorstelling U heeft nu een aantal foto s in de diavoorstelling staan. U kunt even bekijken hoe de voorlopige voorstelling eruit ziet: U kunt de voorstelling bekijken in het Afspeelvenster: Tip Beeldvullend afspelen U kunt de diavoorstelling ook op het volledige beeldscherm afspelen: Als u wilt terugkeren naar het normale venster drukt u op de Escape-toets.

20 212 Handboek Nero 6 Toevoegen dia-overgangen Een voorstelling kunt u levendiger maken door dia-overgangen toe te voegen. De beschikbare overgangen vindt u op een apart tabblad: U ziet het tabblad met overgangen: Heeft u de categorie Wipes niet? Kies dan een andere.

21 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express U ziet nu de verschillende overgangen in de categorie Wipes: of totdat u niet meer verder kunt klikken Sleep de schuifbalk helemaal naar beneden Sleep de schuifknop naar links de overgang de eerste foto

22 214 Handboek Nero 6 De diaovergang is geplaatst: Er zijn meer categorieën beschikbaar: U ziet weer een lijst met overgangen: U kunt een overgang ook op een andere manier toevoegen: Sleep de overgang tussen dia 1 en dia 2

23 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De overgang is toegevoegd: Op deze manier kunt u tussen alle dia s overgangen toevoegen: Plaats bij iedere dia een verschillende overgang 29 Ieder dia heeft een aparte overgang gekregen. U kunt het effect daarvan even bekijken als u de diavoorstelling afspeelt: De voorstelling met overgangen wordt nu afgespeeld. U merkt dat de diavoorstelling door de verschillende overgangen erg onrustig is om naar te kijken. U kunt zich daarom beter beperken tot één of enkele typen overgangen.

24 216 Handboek Nero 6 Eerst verwijdert u alle overgangen: Klik met de rechter muisknop op de overgang U ziet een menu: In een venstertje wordt gevraagd om een bevestiging: Alle overgangen zijn verwijderd: U kiest nu de overgang die u het beste bevalt: Voeg één overgang toe 29

25 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express U heeft één overgang toegevoegd: Klik met de rechter muisknop op de overgang U ziet een menu: Alle overgangen zijn nu hetzelfde. Tussen alle dia s staat nu dezelfde overgang: Als laatste onderdeel wilt u geluid toevoegen aan de voorstelling.

26 218 Handboek Nero 6 Toevoegen geluid In de map Oefenbestanden Nero staat het muziekbestand dat u kunt gebruiken voor de voorstelling. Eerst gaat u het bestand binnenhalen in Vision Express: U ziet het tabblad met mediabestanden. Maak een nieuwe onderdelengroep met de naam Muziek 30 Haal het bestand de groep Muziek 31 uit de map Oefenbestanden Nero binnen in Het bestand is geselecteerd: U kunt het direct toevoegen aan de diavoorstelling:

27 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Een geluidsbestand wordt automatisch toegevoegd aan het tabblad Audio weergeven: U wilt de voorstelling met het geluid nog even bekijken: U hoort dat het muziekbestand enkele keren wordt herhaald tot de diavoorstelling is afgelopen. Tijdsduur instellen De tijdsduur van de voorstelling kunt u zelf instellen. Dat doet u als volgt:

28 220 Handboek Nero 6 In het volgende venstertje kunt u de tijdsduur van de afbeeldingen en de overgangen instellen. In dit voorbeeld wordt gekozen voor 4 seconden voor de afbeelding en 1 seconde voor de overgang. U kunt zelf andere tijden instellen: Om het gewenste aantal seconden in te stellen: Klik een vinkje voor en Deze diavoorstelling is klaar. U kunt de diavoorstelling nu opslaan. Opslaan diavoorstelling

29 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express U ziet het venster Opslaan als: Selecteer bij de map 22 Typ bij : Vakantie2004 De diavoorstelling is nu opgeslagen in de map Oefenbestanden Nero op uw vaste schijf. U kunt door naar de volgende stap: Sluit indien nodig het Tips-venster 7

30 222 Handboek Nero 6 Project toevoegen In het venster ziet u de huidige inhoud van uw video-cd. Als u meerdere diavoorstellingen op de vcd wilt vastleggen, kiest u nu weer de optie Diavoorstelling maken. In dit voorbeeld gaat u nu een videobestand toevoegen. Dit minifilmpje is een korte video-opname die met een digitale fotocamera is gemaakt. Selecteer bij de map 22

31 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De video is toegevoegd. Op deze video-cd worden twee projecten gebrand. Als u het Tips-venster weer ziet: Sluit het Tips-venster 7 Mogelijk ziet u nu een venstertje over downloaden van menusjablonen. Ook dat kunt u sluiten:

32 224 Handboek Nero 6 Menu aanpassen U ziet het venster waarin u het menu van de video-cd kunt aanpassen: In dit voorbeeld is het sjabloon Island ingesteld: U gaat de sjabloon bewerken: U gaat de lay-out van de knoppen wijzigen:

33 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express U ziet dat de lay-out is veranderd: U gaat de achtergrond van het menu wijzigen: Nu verschijnt een venster waarin u een foto kunt uitkiezen: een foto, bijvoorbeeld De foto wordt als achtergrond getoond. Als het menu in beeld is, zal het muziekbestand worden afgespeeld.

34 226 Handboek Nero 6 U gaat een titel aan het menu toevoegen: Typ bij : Zomer 2004 De tekst verschijnt in het menu. U kunt deze tekst eventueel nog naar een andere plaats verslepen. tot deze helemaal bovenin staat De knoppen in het menu worden aangepast: Er wordt nu een venstertje geopend met een serie instellingen. Volgens de instellingen in dit voorbeeld wordt eerst het menu getoond. Nadat een titel is afgespeeld, start automatisch de volgende titel: Deze instellingen zijn goed: Als u de andere mogelijkheden wilt bekijken, klikt u op.

35 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express De videomodus staat ingesteld op PAL: Dat is de juiste instelling voor Nederland. Sluit het NeroVision Express opties en instellingen-venstertje 7 Sluit het Tips-venster 7

36 228 Handboek Nero 6 Sluit het Tips-venster 7 In dit venster kunt u het eindresultaat bekijken: De diavoorstelling en aansluitend het filmpje worden vertoond. Met de afstandsbediening kunt u de voorstelling eventueel onderbreken.

37 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Als u tevreden bent over het resultaat, gaat u naar de volgende stap: De laatste stap is het branden van de video-cd. Sluit het Tips-venster 7 Branden op video-cd Plaats een lege cd-r in de cd-brander Sluit het cd-station venster als dat verschijnt 3 U ziet een venster waarin u de instellingen voor het branden van de video-cd kunt controleren. Plaats de muiswijzer op U ziet een lijst met mogelijkheden verschijnen: De huidige bestemming ziet u onderin het venster: uw cd-brander

38 230 Handboek Nero 6 Plaats de muiswijzer op U ziet een vakje waarin de naam van de cd wordt vermeld: U kunt hier eventueel een naam wijzigen. Plaats de muiswijzer op U ziet de instellingen verschijnen: U hoeft hier niets aan te veranderen. De bijbehorende informatie verschijnt eronder. Ook kunt u zien hoeveel schijfruimte dit project gebruikt: Alles staat goed ingesteld. Als u deze voorstelling werkelijk wilt branden, kunt u nu het branden starten:

39 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express In dit venster kunt u de voortgang van het brandproces volgen: Als het branden voltooid is, gaat de cd-la open. U ziet het volgende venstertje: Een logfile bewaart u alleen als het brandproces misgaat. Dan kunt u nalezen wat er precies fout ging. Sluit de cd-la en sluit het cd-station venster als dat verschijnt 3 In het volgende venster kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld het project opnieuw branden op een tweede cd-r of het project opslaan. U kiest voor bekijken in het programma Nero ShowTime:

40 232 Handboek Nero 6 Nero ShowTime Het programma Nero ShowTime wordt gestart: U ziet het afspeelvenster en het bedieningspaneel: De voorstelling wordt afgespeeld. Na de diavoorstelling volgt direct het filmpje. Het paneel bevat verschillende bedieningsknoppen. Links is het paneel een stukje uitgeschoven: Nu wordt de diavoorstelling afgespeeld.

41 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Tip Groter beeld Met het knopje laat u de video op het volledige beeldscherm afspelen. Door te drukken op de toets ziet u weer het kleine afspeelvenster. U kunt ShowTime weer afsluiten: Sluit het venster van Nero, sla de wijzigingen niet op 5 Het venster van Nero SmartStart verschijnt. Ook dat kunt u weer afsluiten: Nu kunt u de video-cd uitproberen op uw televisie. Als u een geschikte dvd-speler heeft, zal de voorstelling worden afgespeeld. Houd er rekening mee dat u door de geringe kwaliteit van de voorbeeldfoto s en het minifilmpje geen scherpe beelden zult zien. De scherpte van de weergave is altijd afhankelijk van de kwaliteit van foto s en videobeelden.

42 234 Handboek Nero 6 Achtergrondinformatie Ondersteunde video-indelingen NeroVision Express 3 ondersteunt vier verschillende video-indelingen: Video-CD (VCD) Bij VCD's wordt de MPEG-1-technologie gebruikt voor het comprimeren van videobestanden. Hiermee wordt een kwaliteit bereikt die ongeveer vergelijkbaar is met die van vhs-video. Een VCD kan maximaal 74/80 minuten full-motion video met stereogeluid bevatten op cd s van respectievelijk 650 MB of 700 MB. VCD's kunnen op de meeste dvd-spelers worden afgespeeld en tevens op de pc als u over de vereiste software beschikt en over een station dat CD-R/CD-RW-schijven kan lezen. Supervideo-CD (SVCD) Bij dit medium, dat vergelijkbaar is met VCD, wordt de MPEG-2-technologie gebruikt om videobestanden op te slaan in een kwaliteit die ongeveer is te vergelijken met s-vhs. SVCD's kunnen ongeveer 35/40 minuten kwalitatief hoogwaardigere, fullmotion video met stereogeluid bevatten op cd s van respectievelijk 650 MB of 700 MB. SVCD's kunnen op steeds meer dvd-spelers worden afgespeeld en ook op de pc als u over de vereiste software beschikt en over een station dat CD-R/CD-RWschijven kan lezen. Let op: SVCD-codering is niet bij de standaardversie van NeroVision Express 3 inbegrepen. Ga naar de webpagina van Ahead op voor informatie en prijzen als u de invoegtoepassing voor MPEG-2/SVCD-codering wilt aanschaffen. Met deze invoegtoepassing beschikt u over onbeperkte MPEG-2-codering voor Supervideo-CD (SVCD). MiniDVD Een minidvd is een CD-R of CD-RW waarop de gegevens worden opgeslagen met een DVD-structuur. Een minidvd biedt dezelfde technische opties en kwaliteiten als een dvd. Het kan hoofdstukken of geanimeerde menu's maken en het ondersteunt ondertiteling en meerdere audiotracks. Niet alle dvd-spelers kunnen minidvd s afspelen. Wel kunnen minidvd's altijd op computers worden afgespeeld. DVD-Video Bij DVD-Video wordt de MPEG-2-technologie gebruikt voor het comprimeren van videobestanden. Een DVD-Video kan maximaal 135 minuten video bevatten op een DVD-R/-RW/+R/+RW van 4,7 GB, in een kwaliteit die veel beter is dan vhs-video of VCD. U kunt de schijf afspelen op de meeste dvd-spelers die verbonden zijn met een televisietoestel. Als u beschikt over de vereiste software en een DVD-Rom-station, kunt u dvd s ook op de pc afspelen.

43 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Ondersteunde branders Als u DVD-Videoschijven wilt branden, moet er een ondersteund DVD-R-station op uw computersysteem zijn aangesloten. Als u VCD-/SVCD-schijven wilt branden, moet er een ondersteund CD-R- of DVD-R-station op uw systeem zijn aangesloten. Ondersteund betekent dat Nero het station, ofwel de brander, herkent. Daarvoor is in het programma software ingebouwd. Om ook de allernieuwste branders te kunnen ondersteunen, worden regelmatig updates van Nero uitgebracht. Op de website kunt u de actuele lijst met ondersteunde stations bekijken. Tip: Als u nog geen station/brander heeft voor het branden van dvd-schijven, kunt u een schijfkopie op de vaste schijf opslaan voor toekomstig gebruik. Als u eenmaal een geschikte dvd-brander heeft aangesloten op uw computersysteem, kunt u op ieder gewenst moment schijfkopieën openen met Nero en/of Nero Express en videoschijven branden.

44 236 Handboek Nero 6 Tips Tip Foto scannen en binnenhalen Als u over een scanner beschikt, kunt u uw afgedrukte foto s digitaliseren. U kunt met de software van de scanner uw foto s scannen en opslaan op uw vaste schijf om ze daarna in NeroVision Express te importeren. Andere mogelijkheid is om de gescande foto s direct te importeren vanaf uw scanner. Daarvoor moet uw scanner kunnen samenwerken met Nero. Direct binnenhalen doet u als volgt: Eerst gaat u de bron selecteren In dit voorbeeld zijn twee apparaten op de computer aangesloten: een scanner en een webcamera. U wilt de scanner gebruiken. Let op: op uw computer kan een ander type scanner aangesloten zijn. Dan ziet u een andere naam in het volgende venstertje staan. De scanner is nu als bron geselecteerd. U kunt nu een foto in de scanner leggen: Plaats een foto in de scanner - Lees verder op de volgende pagina-

45 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express U ziet dit kleine venster: Het volgende venster hoort bij een bepaald type scanner. Let op: als u een ander type heeft, ziet dit venster er anders uit en heeft u misschien andere mogelijkheden. Rechts in het venster kunt u diverse instellingen wijzigen: U wilt eerst een preview (voorbeeld) zien: De foto wordt gescand en u ziet een preview in het venster verschijnen. In dit voorbeeld was de foto kleiner dan het scanvlak, dus ziet u witte randen: De witte randen heeft u niet nodig. Bij deze scanner kunt u aangeven welk deel van de foto u werkelijk wilt scannen: Sleep een rechthoek om de foto De foto is nu omlijnd: -Lees verder op de volgende pagina-

46 238 Handboek Nero 6 De foto wordt gescand. U ziet dit venstertje verschijnen: De foto wordt vervolgens direct in NeroVision Express binnengehaald: U ziet dat de foto in de map wordt geplaatst die u op dat moment open had staan: Als u uw gescande foto s in een aparte map wilt plaatsen, kunt die vooraf aanmaken. Als u de standaardinstellingen voor opslaan of bestandstype wilt wijzigen: In dit venstertje kunt u de instellingen wijzigen:

47 Hoofdstuk 6 Diavoorstelling maken met NeroVision Express Tip Foto binnenhalen vanaf webcam In NeroVision Express kunt u rechtstreeks vanaf uw (web)camera een foto binnenhalen in het programma. Daarvoor moet de camera kunnen samenwerken met NeroVision Express. In dit voorbeeld wordt een webcam gebruikt. Rechtstreeks binnenhalen doet u als volgt: Eerst gaat u de bron selecteren Let op: uw camera kan een andere naam hebben. Het programma zoekt naar het aangesloten apparaat. U ziet een venster van de webcam verschijnen. Let op: dat kan er bij u anders uitzien, afhankelijk van het merk webcam dat u heeft aangesloten. Ook de mogelijkheden kunnen anders zijn. -Lees verder op de volgende pagina-

48 240 Handboek Nero 6 De foto wordt gemaakt: Als u tevreden bent over de foto: U ziet dit venstertje: De foto is binnengehaald: Tip Gesproken tekst toevoegen aan diavoorstelling In dit hoofdstuk heeft u gezien hoe u een muziekbestandje toevoegt aan uw diavoorstelling. In plaats daarvan kunt u ook een gesproken toelichting aan uw voorstelling toevoegen. Met het programma-onderdeel Nero SoundTrax of met de eenvoudige Geluidsrecorder van Windows kunt u zelf opnames maken en op uw vaste schijf opslaan. U heeft daarvoor een microfoon nodig die aangesloten is op uw computer. De opname haalt u binnen in NeroVision Express. Op dezelfde manier als het geluidsbestandje in dit hoofdstuk, kunt u uw eigen opname daarna toevoegen aan de diavoorstelling.

Studio Visual Steps Nero 9

Studio Visual Steps Nero 9 Studio Visual Steps Nero 9 Gratis PDF-bestand voor gebruikers van het programma Nero 9, die het Basisboek Nero 8 gebruiken. 1 Voorwoord Nero is een softwarebundel die doorgaans ieder jaar in een nieuwe

Nadere informatie

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan.

project afspelen in DVD SlideShow met behulp van afstandsbediening; project op cd of dvd branden of op vaste schijf opslaan. 117 4. Produceren Het branden van een project op vcd (video-cd) of dvd wordt in DVD SlideShow 'produceren' genoemd. Dit is de laatste stap in het proces van diavoorstellingen en andere onderdelen op schijf

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

12. Inpakken en wegwezen

12. Inpakken en wegwezen 213 12. Inpakken en wegwezen Met behulp van de Wizard Inpakken en wegwezen kunt u uw presentatie snel inpakken zodat u deze op een andere computer kunt vertonen. Bij het inpakken worden de videobestanden,

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

7. Videobewerking met NeroVision Express 3

7. Videobewerking met NeroVision Express 3 241 7. Videobewerking met NeroVision Express 3 Met het programma NeroVision Express kunt u uw eigen videomateriaal op dvd of (s)vcd branden. Zo n dvd of (s)vcd kunt u op uw computer of op een daarvoor

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

26. Dia-overgangen en animaties

26. Dia-overgangen en animaties 689 26. Dia-overgangen en animaties Uw presentatie wordt levendiger als u een paar speciale effecten toepast die PowerPoint te bieden heeft. U kunt bijvoorbeeld dia-overgangen aanbrengen. Een dia-overgang

Nadere informatie

Multisessie-cd s en rewritables

Multisessie-cd s en rewritables Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De verschillende uitvoeringen van Nero 6...16 Uw voorkennis...18 Hoe werkt u met dit boek?...19 Volgorde van werken...20

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

2. Back-uppen. In dit hoofdstuk leert u het volgende: 45 2. Back-uppen Wie werkt op de computer, zal vroeg of laat ook belangrijke gegevens op de vaste schijf opslaan. U kunt dan denken aan financiële gegevens of belangrijke documenten, maar ook aan video

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Extra bijlage: DVD SlideShow

Extra bijlage: DVD SlideShow 357 Extra bijlage: DVD SlideShow Het plaatsen van uw -eventueel bewerkte- foto's op cd of dvd is een verstandig idee. Op die manier weet u zeker dat ze goed bewaard blijven. Een bijzondere manier om foto's

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De cd-rom 13 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

3. Scannen van foto s en dia s

3. Scannen van foto s en dia s 47 3. Scannen van foto s en dia s Door het scannen van afgedrukte foto s, dia s of negatieven worden de afbeeldingen gedigitaliseerd. Digitaliseren betekent dat de afbeelding wordt omgezet naar een formaat

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs

Handleiding. voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Handleiding voor Casablanca 3 en 4 evenals Windows PCs Index Arabesk Hoofdmenu : 3 Omgeving 4 Assistent 4 Schijfprojecten 7 Instellingen 7 Verscheidene 8 Voorbereiden 8 Films 8 Hoofdstukken 9 Vormgeving

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Nero Express. Nero Express openen: N-1

Nero Express. Nero Express openen: N-1 Nero Express Inleiding Welkom bij de populairste brandsoftware die momenteel op de markt is Nero Express. Met Nero Express kunt u uw favoriete muziek samenstellen of uw vcd een gebruikersvriendelijke interface

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

12. Presenteren met Impress

12. Presenteren met Impress 341 12. Presenteren met Impress Een moderne presentatie kunt u op verschillende manieren bekijken: - met een beamer op een projectiescherm of -wand; - als dia op een beeldscherm; - op een televisie; -

Nadere informatie

1. Dia s met tekst en afbeeldingen

1. Dia s met tekst en afbeeldingen 13 1. Dia s met tekst en afbeeldingen Een presentatie in PowerPoint wordt opgebouwd uit verschillende bladzijden die dia s worden genoemd. Om deze dia s er goed uit te laten zien, kunt u in PowerPoint

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

3. Invoegen van bestanden en links maken

3. Invoegen van bestanden en links maken 67 3. Invoegen van bestanden en links maken U gaat in dit hoofdstuk aan de slag met een filmlijst waarbij u allerlei typen media plaatst. U leert afbeeldingen invoegen die zijn opgeslagen op uw computer,

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48

2. Kopiëren van het oefenmateriaal 45 2.1 Kopiëren van het oefenmateriaal... 46 2.2 Tips... 48 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Pinnacle Studio 12... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Volgorde van werken... 12 Uw voorkennis... 12

Nadere informatie

Foto s kopiëren van de camera

Foto s kopiëren van de camera 1 Foto s kopiëren van de camera Er zijn twee manieren om foto s vanaf een digitale fotocamera op uw computer te zetten: met behulp van een kabeltje tussen de camera en de computer of vanaf de geheugenkaart

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2. Uw digitale fotocamera en de computer

2. Uw digitale fotocamera en de computer 67 2. Uw digitale fotocamera en de computer Fotograferen met een digitale fotocamera is vandaag de dag erg populair. Het voordeel van een digitale camera is dat u de foto s direct kunt bekijken op uw camera.

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Bijlage Animation Shop 3

Bijlage Animation Shop 3 1 Bijlage Animation Shop 3 Bij Paint Shop Pro 9 wordt het programma Animation Shop 3 meegeleverd. Met Animation Shop kunt u eenvoudige animaties maken die u bijvoorbeeld op uw eigen website kunt gebruiken.

Nadere informatie

Erratum Foto s op uw tablet

Erratum Foto s op uw tablet 1 Erratum Foto s op uw tablet Overzicht van de verschillen tussen het boek Foto s op uw tablet (eerste druk) en de besturingssystemen ios 11 en hoger en Android 7 en hoger In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

Reader Opslag videodata

Reader Opslag videodata Reader Opslag videodata 1. Inleiding: Bij het opslaan van bestanden op de verschillende vormen van digitale opslagmedia, moet je met de volgende aspecten rekening houden: Waar ga je het bestand voor gebruiken?

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

1. Word 2007 instellen

1. Word 2007 instellen 13 1. Word 2007 instellen Word 2007 is een veelzijdige tekstverwerker. Naast de vele mogelijkheden die u heeft voor het verwerken en bewerken van tekst, kunt u ook de instellingen van het programma aanpassen

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Foto s op DVD met Magix

Foto s op DVD met Magix Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 7 2 Leer c.q. opdracht(en) 1e Cursusdag... 7 2.1 Installeren van Magix Foto s op CD en DVD, versie 8.... 7 2.2 Opdracht 1, Installeren programma... 7 2.3 Enkele Tips... 7

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

3. Foto s openen en verbeteren

3. Foto s openen en verbeteren 65 3. Foto s openen en verbeteren In veel gevallen zult u een foto willen verbeteren. De foto is misschien te licht of juist te donker. Met name door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

2. Aan de slag met Paint Shop Pro

2. Aan de slag met Paint Shop Pro 29 2. Aan de slag met Paint Shop Pro Fotograferen met behulp van digitale camera s is enorm in opkomst. De kwaliteit van deze camera s neemt flink toe en de prijs wordt steeds lager. Doordat computers

Nadere informatie

Handleiding branden in Nero

Handleiding branden in Nero Handleiding branden in Nero Hier volgt een korte uitleg over hoe u Nero moet gebruiken indien u een kopie wilt maken van een CD/DVD of uw eigen compilatie wilt maken. Deze uitleg is van toepassing op Microsoft

Nadere informatie

Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8)

Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8) Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8) Met het Webservices-protocol kunnen gebruikers van Windows Vista (SP2 of recenter), Windows 7

Nadere informatie

3. Videoscènes monteren

3. Videoscènes monteren 43 3. Videoscènes monteren Als u met uw eigen videomateriaal aan de slag gaat, zal de volgorde van werken meestal zijn: uw video opnemen met uw camera; de video inlezen op uw computer; de video bewerken

Nadere informatie