RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RS DigiTac Digitale Tachograaf Software"

Transcriptie

1 Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding

2 Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er alles aan doen om u nooit te doen twijfelen aan uw keuze voor de RoadSoft uitleesapparatuur voor de digitale tachograaf. In deze handleiding vindt u alle informatie nodig voor het gebruik van de software. Wij vragen u deze handleiding op uw gemak door te lezen. Eenmaal doorgelezen zult u snel vertrouwd zijn met de functies van het pakket. Inmiddels zijn er meer dan vervoerders die onze software met grote tevredenheid gebruiken. Wij hopen dat ook dat u met veel plezier maar bovenal veel gemak zal werken met onze software. Wij weten dat de meeste vervoerders geen computer experts zijn daarom proberen wij continu onze software te verbeteren op het gebied van gebruiksgemak. Heeft u tips waar wij verbeteringen kunnen aanbrengen dan horen wij dat graag! Bent u tevreden? Door mond-tot-mond reclame zijn wij groot geworden. Wij hopen dat ook u ons aanraadt aan uw collega s wanneer u tevreden bent! Met vriendelijk groet, Het RoadSoft Team

3 Page 3 of 23 Inhoudsopgave Hoofdstukken Pagina nr. RS DigiTac Registreren Uitlezen van een chauffeurskaart Importeren van een voertuig bestand Het status scherm Bekijk Bestanden Bekijk Activiteiten Activiteiten Rapport Maken Voertuig Snelheid Gebeurtenissen en Fouten Rapporten Printen Backup Maken Opties Remote Support Waar vind ik de bestanden op mijn computer? Wat te doen wanneer inspectie data van u wilt ontvangen?

4 Page 4 of 23 RS DigiTac Registreren De eerste keer dat u het programma start laat RS DigiTac automatisch het registratiescherm zien. Het is niet vereist direct te registreren, maar we raden aan dit zo snel mogelijk na de installatie te doen. Het registratie scherm is altijd op te roepen in het menu 'help Registreren'. RS DigiTac heeft standaard een proef periode van 14 dagen. Tijdens deze 14 dagen is de software volledig bruikbaar maar daarna zullen verschillende functionaliteiten worden uitgeschakeld. Als de software niet binnen 14 dagen wordt geregistreerd dan kunnen er geen bestuurderskaarten meer worden uitgelezen. Dit zou uw werkproces kunnen onderbreken. Het is namelijk ingewikkeld om de software dan weer goed te krijgen en neemt veel tijd in beslag. Hieronder ziet u hoe het registratie scherm eruit ziet: In het registratiescherm voert u eerst de registratie code in die aan de binnenkant van het cd-rom hoesje staat en uw adres in. Kies dan een registratiemethode en klik de 'Aanvraag' knop. Het is NIET nodig op de valideren knop te klikken.

5 Page 5 of 23 Afhankelijk van de gekozen optie verloopt de rest van de registratie dan als volgt: Automatisch via het Internet Als uw PC toegang heeft tot het Internet wordt de aanvraag voor een licentiesleutel automatisch verzonden. De volgende keer dat de software wordt gestart wordt de sleutel automatisch opgehaald. U hoeft hier zelf dus niets voor te doen. Dit is de makkelijkste optie. Wij raden u dan ook aan om deze manier te kiezen. Als u werkende software op uw PC heeft staan (geen webmail) dan maakt onze software automatisch een bericht aan met de vereiste gegevens. U hoeft alleen maar 'Verzenden/Send' te klikken en te wachten op een antwoord per . Dit antwoord ontvangt u meestal binnen 24 uur tijdens werkdagen. De die u terug krijgt bevat een licentie sleutel. De licentie sleutel dient te worden ingevuld in het registratie scherm. Hiervoor gaat u naar het DigiTac registratiescherm via het Help menu in de RS DigiTac Software. In het registratie scherm ziet u onderaan al een licentie code staan. Dit is echter een tijdelijke code. U kunt uw nieuwe code ontvangen per overnemen en in het registratie scherm invullen. Om de software daadwerkelijk te valideren moet u op de knop 'Valideren van de licentiecode' klikken. U heeft nu de software registratie voltooid. Fax Wanneer u niet over internet beschikt dan is er ook de optie om de aanvraag via fax te doen. De software print automatisch een verzoek om een licentie op de door u gekozen printer. U verstuurt dat per fax naar het opgegeven nummer. U moet uw faxnummer op het formulier aangeven. U ontvangt de licentiesleutel dan per fax, meestal binnen 24 uur op werkdagen. Als u deze fax heeft ontvangen gaat u naar het DigiTac registratiescherm via het Help menu. U voert de licentiesleutel dan in het vak 'Licentiesleutel'. Klik dan op de 'Licentiesleutel valideren' knop om de registratie te voltooien.

6 Page 6 of 23 Uitlezen van een chauffeurskaart Nadat u de registratie aanvraag heeft voltooid ziet u het 'Status scherm' verschijnen: Dit scherm is nu nog leeg. Het is daarom nu zaak dat u een chauffeurskaart gaat uitlezen. U bent wettelijk verplicht om een chauffeurskaart elke 3 weken uit te lezen. Wij raden u aan het vaker te doen, het is zo gebeurt en u voorkomt hiaten in uw data. Waarschijnlijk gebruikt u de RS Kaartlezer. Gebruikt u de Digidown Plus om chauffeurskaarten uit te lezen? U kan dit gedeelte overslaan en verder lezen in het hoofdstuk dat gaat over het importeren van voertuig bestanden. U kan dan namelijk deze functie niet gebruiken. Om een chauffeurskaart uit te lezen plaatst u de kaart in de lezer. Denk eraan dat u de kaart er op de juiste manier instopt (chip aan de voorzijde en de chip naar beneden, u zult voelen dat de kaart er als ware in klikt ). Nu klikt u de 'Kaart uitlezen knop' en het uitlezen zal starten. Dit zal ongeveer 5-20 sec duren (De kaart heeft een maximaal geheugen. Wanneer de kaart vol is zal hij zichzelf overschrijven. Het is dus niet nodig of mogelijk om data van de chauffeurskaart te wissen). Wanneer de 'Kaart uitlezen knop' niet actief maar grijs is kan dat zijn om de volgende redenen: De kaartlezer is niet aangesloten aan de computer, De driver van de kaartlezer is niet correct geïnstalleerd. Wanneer de kaartlezer is aangesloten maar er branden geen lampjes zal dit waarschijnlijk het geval zijn, Er zijn meerder kaartlezers met de computer verbonden. Koppel deze los en stel in het opties menu de kaartlezer in, u maakt gebruik van de Omnikey cardreader. Lees hier hoe: Wanneer er meerdere smartcard lezers zijn aangesloten op uw PC (bijvoorbeeld die van Internet bankieren) of als u de lezer pas aansluit na het starten van RS DigiTac kan het nodig zijn dat u de software opnieuw start. U kunt ook naar het 'Opties scherm' gaan door te kiezen voor

7 Page 7 of 23 'Opties' in de linker kolom, hier kunt u de juiste kaartlezer kiezen door te klikken op dit symbool: Na het succesvol uitlezen van de chauffeurskaart zal u het bestand zien verschijnen in het 'Bekijk bestanden scherm'. Automatisch chauffeurskaarten uitlezen Het is ook mogelijk de chauffeurskaarten automatisch uit te lezen als ze in de kaartlezer worden gestoken. Zo kan de RS DigiTac software op de achtergrond draaien terwijl de PC voor andere toepassingen wordt gebruikt. Om deze functie te activeren gaat u naar het 'Opties scherm'. De software controleert de smartcard lezer dan regelmatig en begint met uitlezen zodra er een kaart wordt ingevoerd. De kaart mag pas worden uitgenomen als het activiteitslampje op de smartcard lezer stopt met knipperen. U kunt deze optie aanzetten in het optie scherm:

8 Page 8 of 23 Vink in het optie scherm het bovenste vakje aan 'Automatisch Chauffeurskaart Uitlezen'. Wanneer deze optie uit staat is dit vak rood. Zet u de optie aan zal het vak groen worden. Importeren van een voertuig bestand U bent verplicht om elke 3 maanden uw voertuig uit te lezen. Lees in de handleiding van uw digitale tachograaf lezer hoe u dit doet. Bent u de handleiding kwijt? Download deze dan op onze website! Wanneer u de digitale tachograaf in het voertuig heeft uitgelezen staat de data op uw tachograaflezer. Deze data gaat u vervolgens importeren in RS DigiTac. Er zijn twee manieren om dit te doen handmatig en automatisch. Handmatig Importeren Om bestanden te kunnen importeren in de software moet u deze selecteren op uw tachograaflezer en dan openen. Dit doet u als volgt. Vanuit het menu 'bestand' kunt u kiezen voor 'importeren van voertuig/kaartbestanden': Hierna wordt er een Windows scherm geopend:

9 Page 9 of 23 De Tachograaflezer, in dit geval de Digidown, wordt aangeduid door de computer als een verwisselbare hardeschijf, net als een USB stick. Kies daarom nu de Digidown map. Hierin vindt u de mappen 'Digidown' en 'Updates'. Kies nu 'Digidown': Kies nu de map 'VU'. Dit is de afkorting voor 'Voertuig Unit'. Hier ziet u de bestanden staan die u heeft gedownload:

10 Page 10 of 23 Selecteer de bestanden die u wilt importeren en klik op opnemen. U ziet nu de volgende melding op uw scherm: Het voertuig wordt nu zichtbaar in het 'Status Scherm': Automatisch Importeren Het is mogelijk om de voertuig bestanden automatisch te importeren wanneer u de tachograaflezer aansluit. LET OP! Sommige Windows computers zijn zo ingesteld dat dit niet mogelijk is. U zult dit dan handmatig moeten doen. Om voertuigbestanden automatisch te laten importeren moet u dit in het 'Optie Scherm' aangeven: Denk eraan dat dit dan nog steeds rood blijft, dit geldt namelijk alleen voor het automatisch uitlezen van chauffeurskaart:

11 Page 11 of 23 Nadat u deze functionaliteit heeft aangezet kunt u de Digidown aansluiten en zal u zien dat de knoppen aan de linkerkant in RS DigiTac grijs worden: Ook wordt er automatisch door Windows een venster geopend omdat de RS Digidown wordt herkend als een verwisselbare harde schijf. Deze kan u sluiten zonder dat dit effect heeft op het importeren. Nadat de knoppen grijs zijn geworden wordt het 'Bekijk Bestanden Scherm' getoond. Hier ziet u het bestand dat automatisch is geïmporteerd:

12 Page 12 of 23 OPMERKING: Alle bestanden die met de Digidown worden uitgelezen blijven op de SD kaart staan. U kunt deze handmatig verwijderden. Wij raden u echter aan deze op de Digidown te laten staan. De SD kaart is groot genoeg om 1000 bestanden op te slaan. Zo heeft u gewoon een extra backup. Het Status Scherm Wanneer u een kaart heeft uitgelezen verschijnt de chauffeursnaam op dit scherm:

13 Page 13 of 23 De gekleurde bolletjes voor de naam geven het volgende aan: Groen: Kaart net uitgelezen Oranje: De kaart dient weer uitgelezen te worden Rood: De kaart had al uitgelezen moeten hebben De termijn van de kleuren kunt u in het 'Opties scherm' aanpassen aan uw persoonlijke wensen. Laatst Uitgelezen / Laatste Activiteit Het is ook mogelijk om de stoplichten in te stellen op basis van 'laatst uitgelezen' moment (het moment dat de kaart in de kaartlezer is gestoken) of het moment van de 'laatste activiteit' (de laatste datum waarop er een activiteit plaats vond). Dit is ook in te stellen in het 'Opties scherm'. Bekijk Bestanden Elke keer dat de kaart van een chauffeurskaart wordt uitgelezen of een voertuigbestand wordt geïmporteerd in RS DigiTac wordt er een extra bestand aangemaakt. U vindt een overzicht van deze bestanden in het Bekijk bestanden scherm zoals hieronder. Na het uitlezen van een aantal kaarten zal het 'Bekijk bestanden' scherm er ongeveer uitzien als de onderstaande illustratie:

14 Page 14 of 23 Bekijk Activiteiten Om activiteiten van elk bestand te bekijken kiest u een bestand in het bekijk 'Bekijk bestanden' scherm en klikt u vervolgens op de knop 'Bekijk activiteiten' in het linker menu. U ziet dan alle dagen dat de chauffeur actief is geweest:

15 Page 15 of 23 In dit scherm kan u de dagen selecteren die nader wilt bekijken door ze aan te klikken: Activiteiten Rapport Maken Wanneer u dagen heeft geselecteerd kan u van deze geselecteerde dagen een activiteiten rapport maken door te klikken op 'Bekijk activiteiten' in het linker menu.

16 Page 16 of 23 Er zijn twee weergaves mogelijk 'Detail Rapport' en een rapport in een 'tijdlijn rapport' zoals hierboven. Vanuit dit scherm is het ook mogelijk om data te exporteren en printen. De functies hiervoor vindt u bovenin het scherm. Voertuig Snelheid De digitale tachograaf verzameld ook de snelheid van het voertuig. Deze informatie is echter wil beperkt tot de laatste 24 uur dat het voertuig heeft gereden. Dit is een beperking van de digitale tachograaf. Na 24 uur aan snelheid data zal het geheugen in de digitale tachograaf zich overschrijven. Het is niet verplicht om de snelheid van het voertuig te downloaden. Wanneer u met de Digidown kiest voor het downloaden van de laatste 3 maanden (middelste knop) wordt dan ook niet de snelheid gedownload. Wij hebben hiervoor voor gekozen zodat de download het kortst is. Wilt u wel de snelheid meenemen in de download dan kiest u de bovenste knop op de Digidown. Wanneer er snelheid in het bestand staat dan ziet u dit aan de knop 'Snelheid' die op licht. Wanneer u deze aanklikt wordt de data gepresenteerd waar snelheid informatie over bekend is:

17 Page 17 of 23 Wanneer u aan de linkerzijde van het scherm minuten selecteerd, krijgt u rechts de snelheid tot op de seconde nauwkeurig gepresenteerd. Het is ook mogelijk om van de data een rapport te maken u kiest hiervoor het bovenste tabblad. Vanuit hier kan u exporteren en printen.

18 Page 18 of 23 Gebeurtenissen en Fouten Voor elk voertuig bestand kan u de gebeurtenissen en fouten bekijken die er hebben plaats gevonden. Dit zijn vaak stroom onderbrekingen, rijden zonder chauffeurskaart, etc. U kunt deze eenvoudig bekijken in het 'Gebeurtenissen & Fouten' scherm. In het verleden was er de regel dat een digitale tachograaf opnieuw moest worden gekalibreerd maar dit hoeft tegenwoordig niet meer. Rapporten Printen Wanneer u in het scherm van 'Activiteiten Rapporten ' zit kan u de rapportages printen exporteren. en Backup Maken In het 'Back-up' scherm maakt u eenvoudig back-ups van uw data in een zip bestand. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is op de knop klikken.

19 Page 19 of 23 Er zal daarna een melding verschijnen op uw scherm dat uw back-up succesvol is gemaakt en waar deze is opgeslagen. Standaard wordt de back-up opgeslagen op de lokale harde schijf van uw computer. U zal echter een externe schijf moeten gebruiken, bijvoorbeeld een USB stick. U kan de USB stick als locatie in stellen in het 'Optie' scherm.

20 Page 20 of 23 Opties In dit hoofdstuk bespreken we elke optie in het opties scherm in chronologische volgorde. Taal Hier is het mogelijk om verschillende talen te kiezen. DigiTac is beschikbaar in vele verschillende talen. Staat uw gewenste taal er niet bij? Op aanvraag kunnen wij dit verzorgen. Chauffeurskaartlezer Het kan zijn dat u meerdere kaartlezer heeft verbonden aan uw computer zoals bijvoorbeeld een kaartlezer van uw bank. Het is zaak dat u de juiste kaartlezer selecteert. Werkt u met onze RS Kaartlezer dan selecteert u de Omnikey Cardman kaartlezer. U kan de lijst verversen door op de knop met de groene pijltjes te klikken. Activiteiten data sorteren In het bekijk activiteiten scherm kunnen de dagen met activiteiten op of af lopen op basis van de datum. Hier kan u kiezen wat u het prettigst vindt werken. Bestandslocatie De bestandslocatie is waar de software de digitale tachograaf bestanden opslaat. Hier kan u ze ook altijd terug vinden wanneer u ze nodig heeft bij controle. Deze locatie is standaard de C schijf maar dit kan u wijziging naar elke locatie. Dit kan bijvoorbeeld ook een server zijn. Denk er wel aan dat u voldoende gebruikersrechten heeft op uw computer. Bestand naar Back-up locatie Deze locatie wordt gebruikt wanneer u een back-up maakt van de bestanden in het back-up scherm. Dit staat standaard ook ingesteld op de C schijf. Om er zeker van te zijn dat u een back-up heeft raden wij u aan om hiervoor een externe harde schijf te gebruiken, bijvoorbeeld een USB stick. Hier kan u dit instellen.

21 Page 21 of 23 Instellingen Stoplichten Hier kan u kiezen of u de stoplichten wilt gebruiken om te kijken wanneer een kaart voor het laatst is uitgelezen of om aan te geven wanneer er voor het laatst een activiteit heeft plaats gevonden op het voertuig. De kleur dat de stoplichten van kleur veranderen is van te voren ingesteld. U kan dit veranderen wanneer u bijvoorbeeld eerder wilt worden gewaarschuwd. Ook dit is te veranderen in het optie scherm. Automatisch In dit menu is het mogelijk op automatisch een chauffeurskaart uit te lezen op het moment dat de kaart in de kaartlezer wordt gestoken. U ziet dan een lampje gaan knipperen op de kaartlezer. Rechts onderin RS DigiTac ziet u in de groene balk de vooruitgang van het uitlezen. Deze optie is prettig voor bedrijven met veel chauffeurs. Zij hoeven dan niet de computer zelf te bedienen mocht er op dat moment niet aanwezig zijn. Heeft u slechts enkele chauffeurs is het een kleine moeite op de knop 'Kaart uitlezen' aan te klikken. Het is ook mogelijk om automatisch rapporten van de chauffeurs te bekijken. Wanneer u deze functie aanvinkt zal na het uitlezen van een chauffeurskaart direct een rapport worden gecreëerd. Deze functie wordt niet vaak gebruikt door gebruikers. De laatste functie bevelen wij aan. Het automatisch inlezen van de tachograaf bestanden is erg handig. Wanneer u werkt met de RS Digidown hoeft u deze alleen aan te sluiten en de software importeert automatisch alle bestanden die er op de SD kaart staan (Let op: niet alle computers ondersteunen deze functie, u kunt de bestanden dan altijd handmatig importeren). Remote Support In het menu aan de linkerzijde vindt u onder de knop opties de knop 'Ondersteuning op Afstand' Wij vragen onze klanten altijd om eerst goed de handleiding door te nemen want hierin staat vaak het antwoord. Mocht u er onverhoopt niet uitkomen kan u hiermee een applicatie starten die het mogelijk maakt om ondersteuning op afstand te geven. Eerst belt u met ons kantoor, een medewerker zal u een code geven die u moet ingeven in het scherm. Hierna wordt een beveiligde verbinding opgezet tussen beide computers en de support medewerker kan uw probleem oplossen binnen enkele minuten. Wil u meer lezen over deze dienst: Waar vind ik de bestanden op mijn computer? Nadat RS DigiTac de kaart heeft uitgelezen of een voertuigbestand heeft geïmporteerd zal automatisch het bestand worden opgeslagen op de computer. Standaard gebeurt dit op de C: schijf in program files/digitac/digital Files. U kunt in het opties scherm ook zelf een andere locatie kiezen. Wanneer u werkt met een server is het mogelijk om de bestanden weg te schrijven op de server.

22 Page 22 of 23 Elke keer dat u een kaart uitleest wordt er een nieuw bestand toegevoegd aan de lijst in het 'Bekijk bestanden scherm'. U kunt chauffeurs of bestanden verwijderen uit de RS DigiTac software door ze uit de map te wissen waar de bestanden zijn opgeslagen. In het optie scherm 'Bestandslocatie' ziet u waar de bestanden zijn opgeslagen: Zolang als de bestanden in de map blijven staan zullen ze ook in het software scherm blijven staan. Wilt u ze dus uit de software wissen moet u naar de map gaan waarin de bestanden worden opgeslagen. Controleer voor het wissen of er een back-up van gemaakt is. Wanneer een of meerdere bestanden zijn verwijderd kunt u rechts onderin het 'Status scherm' de 'bestandslijst herindexeren'. Nu wordt pas zichtbaar dat er bepaalde bestanden zijn gewist. LET OP: BESTANDEN DIENEN MINIMAAL EEN JAAR TE WORDEN BEWAARD, OOK WANNEER CHAUFFEURS INMIDDELS NIET MEER WERKZAAM ZIJN VOOR U. De bestandsnamen bestaan uit de naam van de chauffeur zoals opgeslagen op de chauffeurskaart, en de datum en tijd. De datum wordt weergegeven als JJ-MM-DD. Hiermee kunt u de bestanden gemakkelijk sorteren, zowel in dit scherm als met de gebruikelijke Windows functies voor bestanden. Lees hierover meer in het hoofdstuk over Inspectie.

23 Page 23 of 23 Wat te doen wanneer inspectie data van u wilt ontvangen? In de meeste gevallen vragen inspecteurs om een bepaalde maand van 1 of meerdere chauffeurs of voertuigen. Het is nu zaak om deze bestanden te gaan selecteren. U kan dit niet binnen de software doen maar u doet dit in de map waar alle bestanden worden opgeslagen. Voor u dit kan doen is het belangrijk dat u begrijpt hoe de bestanden zijn opgebouwd. Hieraan zullen we dan ook aandacht besteden in de volgende alinea. De locatie van de bestanden is standaard 'C:\Program Files\Digitac\digital_files'. Dit is de map waar u kaartbestanden (CARD) en de voertuigbestanden (VU) vindt. Bestandsnamen: Chauffeurskaarten & Voertuigbestanden Deze bestanden hebben een standaard format.ddd of.esm. Beide wettelijk goedgekeurde bestanden. Deze bestanden zijn heel erg goed beveiligd tegen fraude. Het is daarom niet mogelijk deze te openen op uw computer zonder speciale software zoals RS DigiTac. Chauffeurskaart formaat Voorbeeld: 'C_ _1503_H_Vermeer_B DDD'. Een chauffeurskaart bestand begint altijd met een C. Zoals u ziet bestaat de bestandsnaam daarna uit de datum van de laatste activiteit van de chauffeur , samen met de tijd 15:03uur. Ook ziet u in het bestand de naam van de chauffeur en zijn chauffeurskaart nummer. Voertuigbestand formaat Voorbeeld: 'M_ _1422_BT-DB-46_WDB L DDD'. Een voertuig bestand begint altijd met een M. Zoals u ziet bestaat de bestandsnaam daarna uit de datum van de laatste activiteit van het voertuig , samen met de tijd 14:22uur. Ook ziet u in het bestand altijd het kenteken van het voertuig. Staan hier vraag tekens dan betekent dit dat het kalibratie centrum het niet goed heeft ingevuld. The name of a VU file also includes the date for the last activity of the vehicle (2008/09/08), along with the time when the last activity was made (14:22) and the identification of the specific vehicle. Hoe kiest u nu het juiste bestand? Nu dat u weet hoe het bestand is op gebouwd kunt u eenvoudig de juiste chauffeur of voertuig kiezen. Heeft u deze gevonden dan kiest u het bestand dat het laatst is uitgelezen na het einde van de periode die wordt opgevraagd door inspectie. Tip! Wilt u weten welke data er in het bestand zit? Ga dan naar het bekijk bestanden scherm in RS DigiTac. Hier vindt u de losse bestanden ook en kunt u de data bekijken die er in zit. Nu weet u zeker dat u de juiste data aanbiedt aan de inspecteur. Een veel gehoorde vraag: Kan ik het bestand splitsen en alleen de maand sturen die is opgevraagd? Nee dat kan niet, de bestanden zijn beveiligd en niet te splitsen. Wanneer inspectie vraagt om die maand kijken ze ook alleen naar die maand. Hartelijk dank voor het kiezen van de RoadSoft oplossingen!

RS Digidown. Digitale Tachograaf Download Tool. Handleiding

RS Digidown. Digitale Tachograaf Download Tool. Handleiding Page 1 of 6 RS Digidown Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding Page 2 of 6 Introductie De RS Digidown is compatibel met elk type digitale tachograaf. Hieronder ziet u de verschillende types. Op

Nadere informatie

RS DigiVU Plus Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding

RS DigiVU Plus Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding RS DigiVU Plus Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding Introductie De RS DigiVU Plus maakt het mogelijk om uw digitale tachograaf en chauffeurskaarten uit te lezen zonder gebruik te hoeven maken

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen - De gegevens opgeslagen in de tachograaf moeten minstens

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Installatie UZI-kaartlezer

Installatie UZI-kaartlezer Installatie UZI-kaartlezer 1 Handleiding installatie UZI-kaartlezer Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van de UZI-kaartlezer. De installatie duurt ongeveer 10 minuten, als u alle onderdelen

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure...

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure... 1. Inleiding... 1 1.1. Installatieprocedure...2 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3 1.2. Licentieprocedure...8 1.2.1. Introductie... 8 1.2.2. Evaluatielicenties... 8 1.2.3. Het bestellen van een

Nadere informatie

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014 Gebruikers Toevoegen EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen de IdentySoft software

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software

PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software PAB artikelbestand handmatig inlezen in ENK Software Het inlezen van het PAB bestand dient uitgevoerd te worden op de Server / Computer waarop ENK Software is geïnstalleerd. (Nb. In de verschillende schermafbeeldingen

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

RS DigiVU Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding

RS DigiVU Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding RS DigiVU Digitale Tachograaf Download Tool Handleiding Introductie De RS DigiVU maakt het mogelijk om om uw digitale tachograaf en chauffeurskaart uit te lezen en op te slaan. De RS DigiVU is compatibel

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Beste LUMIX G gebruiker,

Beste LUMIX G gebruiker, Beste LUMIX G gebruiker, Vooreerst hartelijk gefeliciteerd met de aankoop van uw LUMIX G systeemcamera! We hopen dat u veel plezier beleeft aan uw nieuwe camera en zijn ervan overtuigd dat u fantastische

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8 Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Back-up Online configureren... 7 4.1 Taakbalk optie

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING OPTAC - DigiSave Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEKNOPTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen De gegevens opgeslagen in de tachograaf en in de chauffeurskaart

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE Om te beginnen neemt u contact met onze helpdesk op via 0251 318548 of via helpdesk@enk.nl om een nieuwe licentiecode te verkrijgen waardoor u PAB bestanden kunt inlezen.

Nadere informatie

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4 Handleiding Measure App Versienummer:1.4 Datum: 14-12-2015 Voorwoord Hartelijk dank voor de aanschaf van de Measure App. M App zal u en uw collega s in staat stellen om begeleid in te meten of na te meten.

Nadere informatie

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten)

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten) Handleiding importeren matrix, formules en factoren van de Schothorst Feed Research (SFR) Versie 3.0 2014 Door Niek Aasman Koerhuis automatisering b.v. Wilt u gebruik maken van de formules van 2014 dan

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003)

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) Handleiding Meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) 1 Transactiesoort is noch een Money Transfer, noch een girale overboeking Inleiding Vanaf mei 2011 werkt

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING Voorwoord Wij danken u voor de aanschaf van SignLab 9. Met behulp van deze Installatie Handleiding wordt u stap voor stap geholpen met de installatie van SignLab 9, waardoor u verzekerd

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Module Scoda. Handleiding oktober 2012. 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA

Module Scoda. Handleiding oktober 2012. 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA Module Scoda Handleiding oktober 2012 1 Module Scoda - Handleiding Inform BVBA Inhoud 1. Doel van de module Scoda... 3 2. Schematisch Overzicht... 4 3. Het verkrijgen van CODA-bestanden... 5 4. Het downloaden

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Installatie 1.1 Benodigdheden voor installatie blz. 3 1.2 Installatie ReceptAssistent blz. 3 1.3 Installatie USB sleutel driver blz.

Inhoudsopgave. Installatie 1.1 Benodigdheden voor installatie blz. 3 1.2 Installatie ReceptAssistent blz. 3 1.3 Installatie USB sleutel driver blz. Handleiding Inhoudsopgave H1 Installatie 1.1 Benodigdheden voor installatie blz. 3 1.2 Installatie ReceptAssistent blz. 3 1.3 Installatie USB sleutel driver blz. 5 H2 Aanmaken van locaties in ReceptAssistent

Nadere informatie

Update Autoflex naar 9.2x.xx

Update Autoflex naar 9.2x.xx Update Autoflex naar 9.2x.xx Midden Engweg 15b 3882 TS Putten telefoon (0341) 375 180 fax (0341) 375 188 internet: www.autoflex.nl email : info@autoflex.nl IBAN NL25 RABO 0354 2405 01 BTW nr. 8113.33.632.B.01

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Mac Versie april 2017

Handleiding Back-up Online Mac Versie april 2017 Handleiding Back-up Online Mac Versie april 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Dashboardmail 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatieprocedure vanuit de installatiemail: Installatie van

Nadere informatie

Webservice voor data-uitwisseling tussen FysioRoadmap en MRS Software

Webservice voor data-uitwisseling tussen FysioRoadmap en MRS Software Webservice voor data-uitwisseling tussen FysioRoadmap en MRS Software Contents Inleiding...1 Wanneer is het gebruik van de webservice nodig?...2 Welke stappen dienen uitgevoerd te worden om de webservice

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Installatie Handleiding TechControl

Installatie Handleiding TechControl Installatie Handleiding TechControl Maneffic Solutions Vincent Schuurhuis Versie 1.01 Plaats de CD in het CD-Rom station van de computer, de installatie zal automatisch gestart worden. Indien u de installatie

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

Opnieuw starten met de Fiscaalbox.

Opnieuw starten met de Fiscaalbox. Opnieuw starten met de Fiscaalbox. Dit document bevat 23 pagina s en is gemaakt om de Fiscaalbox compleet opnieuw te starten. Dit document bewaard geen oude gegevens, mits er een backup is gemaakt. U heeft

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing

Rabo CORPORATE CONNECT. Certificaatvernieuwing Rabo CORPORATE CONNECT Certificaatvernieuwing Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 SYSTEEMVEREISTEN... 4 3 CERTIFICAAT VERNIEUWEN... 6 4 TROUBLESHOOTING... 8 5 ONDERSTEUNING EN SERVICE... 9 BIJLAGE 1 INSTALLATIE

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc

Memeo Instant Backup Introductiehandleiding. Stap 1: Maak uw gratis Memeo-account. Stap 2: Sluit een opslagapparaat aan op de pc Inleiding Memeo Instant Backup is een eenvoudige oplossing voor een complexe digitale wereld. De Memeo Instant Backup maakt automatisch en continu back-ups van uw waardevolle bestanden op de vaste schijf

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

Installatiehandleiding Kaspersky Anti-Virus7.0

Installatiehandleiding Kaspersky Anti-Virus7.0 Installatiehandleiding Kaspersky Anti-Virus7.0 Volg de stappen op deze pagina om de downloadversie van Kaspersky Anti-Virus (KAV) te installeren. Tip: print dit document uit als u begint met installeren.

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren...

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren... Handleiding OSO 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Stap 1: Functie aanvragen... 4 4. Stap 2: Certificaat installeren... 5 5. Stap 3: URL registreren... 6 6. Overstapdossier klaarzetten

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Installatie NemaDecide en eerste gebruik

Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installeren NemaDecide NemaDecide kan worden geïnstalleerd op alle computer vanaf Windows 95. De interface is toegesneden op een beeldschermresolutie van 1280 x

Nadere informatie

Handleiding tool Schooloverzicht

Handleiding tool Schooloverzicht Handleiding tool Schooloverzicht De tool schooloverzicht is onderdeel van het roosterprogramma. Met het schooloverzicht kunt u de ingevulde roosters van individuele medewerkers onder elkaar bekijken. Het

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010)

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) 1 Voor het melden van een transactie anders dan een girale overboeking of een money transfer, kunt u deze

Nadere informatie

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up

FerdiWeb Back-up. Installatie FerdiWeb Back-up FerdiWeb Back-up Na aanmelding krijgt u van ons een e-mail met daarin een link naar het back-up programma, die u dient te installeren op de computer waarvan u een back-up wilt maken. Het wachtwoord wordt

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Exporteren het bankafschrift...... 2 3. Bankmutaties aanbieden...... 3 4. Bankafschriften inlezen......4

Nadere informatie

Opzetten van een evenement

Opzetten van een evenement Opzetten van een evenement Inhoud Begrippenlijst... 3 Voor het evenement... 4 De wizard doorlopen:... 4 Wizard pagina: Welkom bij event-timing.nl... 4 Wizard pagina: Evenement gegevens... 4 Wizard pagina:

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Handleiding- CrashplanPRO - Online Backup Download de clients hier: Windows 32- bit: http://content.cloud2.nl/downloads/back01- cra.backupnoc.nl/crashplan_x86.exe Windows

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

ACT! link XL voor SnelStart handleiding

ACT! link XL voor SnelStart handleiding ACT! link XL voor SnelStart handleiding Installatie ACT! link XL voor SnelStart... 2 Instellen:... 3 Relatiecode:... 6 Ordernummer... 6 Notitie... 6 Ordersjabloon... 7 Bedrijven... 8 Een volgende administratie

Nadere informatie

AZO@Home installatie

AZO@Home installatie AZO@Home installatie OPGELET Deze nieuwe technologie kan enkel gebruikt worden op de door Microsoft courant ondersteunde versies van Windows. Momenteel is dit: Windows 7, Windows 8 en 8.1 0. Registratie

Nadere informatie

Installatie SoftN - MyCareNet

Installatie SoftN - MyCareNet Installatie SoftN - MyCareNet Inhoud Voor je start met de installatie... 2 Installatie SoftN - MyCareNet... 2 Configuratie SoftN - MyCareNet... 4 Eerste gebruik... 4 Instellingen scherm... 5 Dataprovider...

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Administratiekantoor Kuipers BV

Administratiekantoor Kuipers BV Administratiekantoor Kuipers BV Handleiding exporteren bankinformatie ABN-AMRO... 2 Deutsche Bank... 3 ING Bank (internetbankieren)... 5 ING Bank (Electronic Banking voor Windows)... 6 Rabobank... 7 SNS

Nadere informatie

1. Installeren Update 2.4.7

1. Installeren Update 2.4.7 1. Installeren Update 2.4.7 De update kan rechtstreeks geïnstalleerd worden vanaf internet. U moet altijd wel MeaFinance afsluiten alvorens de update te draaien Let op: maak voordat u de update uitvoert

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie