VRIENDENPRAOT Oktober 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRIENDENPRAOT Oktober 2017"

Transcriptie

1 VRIENDENPRAOT Oktober 2017

2 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo PW Dwingeloo Wim Oosting Badhuisweg BV Exloo secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl Penningmeester Henny van der Veen /ledenadministratie: Karbeel XL Emmen henkhenny70@gmail.com Lid: Jan Bruins Moeshoekdwarsweg SP Slagharen bruins-j@outlook.com rekeningnummer: NL77RABO KvK-nummer: Website:

3 Van de viceveurzitter Zoas ie allemaole waarschijnlijk al weet is oenze veurzitter Wim Barkhuis overleden. Een gemis veur oenze verieniging maor zeker veur de familie en zien vriendin Jannie. Wij betuugt nogmaols oens mitleven. Verder in Vriendenpraot komen wej er op terogge. Umdat de statuten veurschrieft dat de veurzitter ekeuzen mut worden deur de leden in functie, zal dat gebeuren op de algemiene vergaedering. Tot zolange zal de viceveurzitter het wark van de veurzitter doen. Van de gebeurtenissen van het leste kwartaol lees ie verder in de vriendenpraot. Het neije bestuur is mit veule zin an het wark egaone. Er zal ongetwieveld wat veraanderen, zoas het adres van de penningmeester en invulling van de functies. Dus kiek goed naor de betaelwieze of meniere van anmelden veur deelneming an een aktiviteit. Ik weinse oe almaole een mooi naozomer toe en hope oe te kunnen begroeten bij het optreden van De Traan op zaotermiddag de 4e november. De beste weinsen. Groeten, Roelof Koops Lay out van dit blad: Bertran Oosting Redactie: Geesje Oosting en Wim Oosting Drukwerk: Drukkerij J&J te Havelte

4 Aanbieding Huus van de Taol De zomer is veurbij en de herfst zit der an te komen. Het is even sloeken, maar de wintertied is ok mooi mit Sint Maarten, Sinterklaos, Kerstmis, Old en Nei Toch? Het Drentse Boek, het Huus van de Taol, hef een paar jaor eleden een prachtig mooi boek uutegeven: Een Warme Winter. Van Sint Meerten tot an Valentijn. Het is een echt familieboek. Mit mooie verhalen en gedichten, heerlijke recepten, knutseltips, kienderverhalen en wetenswaardigheden over de winterfeesten. Het boek is veur een diel Drents- en veur een diel Nederlandstalig. Het boek kostte 12 euro, maor wordt nou veur de Vrienden van RTV Drenthe anebeuden veur een Vriendenpries van slechts 5 euro (Vrienden van RTV Drenthe hoeft dizze keer gien verzendkosten te betalen). Het boek is te bestellen via de website mit de kortingscode vriendenrtv. Wie niet wil bestellen via de website kan ok bellen mit het Huus van de Taol ( ). De actie löp tot 15 november.

5 Wim Barkhuis ( ) Op de dag dat de Vriendenpraot van augustus end juli van de pers rolde, had Wim Barkhuis ertoe daon. Hij overleed nao een lange periode van ziekte. Wim hef zuch samen met oes (de aandere bestuursleden) inzet veur een stark RTV Drenthe, waor beheurlijk wat aandacht möt wezen veur de Drèentse cultuur, inclusief de Drèentse taol. We zult hum herinneren as een man die je overal heurde, want praoten was ien van zien hobby s. As hij een paar uur gien mèensen um zuch hen had, gung hij ze wal opzuken, of hij belde ien op. Zien inzet en stem zult we missen. Het bestuur Annie Schreijer, die elke keer een bijdrage an dit blad levert, wil het volgende hier geern kwiet: Wim Barkhuis heb ik in alle jaoren leren kennen as een regionaal enorm betrökken landbouwbestuurder en melkveeholder. Zien inzet en zien karakter zult mist worden.

6 Nieuws van RTV Drenthe RTV Drenthe is vanaf september van start gegaan met een aantal nieuwe programma s. Met die programma s willen we een breed publiek bereiken. Mensen die geïnteresseerd zijn in sport, geschiedenis, economie, natuur, muziek of het regionale nieuws. Ze kunnen allemaal terecht bij de omroep. Drenten houden van natuur en landschap. Het programma ROEG!, dat we in samenwerking maken met Staatsbosbeheer, is een groot succes op zowel televisie als internet. Om dit succes verder uit te breiden heeft RTV Drenthe, samen met provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap, IVN, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieu Federatie Drenthe de krachten gebundeld en een online platform opgezet. Een online platform, wat houdt dat nu in? Een multimediale en interactieve community; een combinatie van een website, het tv-programma ROEG!, radio-items, social media, blogs en video s, events en nieuws van de boswachters. Kortom het platform is de plek waar al het nieuws uit de natuur samenkomt en informatie gedeeld wordt.

7 Nieuws van RTV Drenthe Doe mee! Heb je een mooie foto van de Drentse natuur, een bijzonder filmpje of wil je de redactie van ROEG! iets laten weten? Geef het dan door via de website Loes met de boswachters

8 Optreden De Traan Levensliederen en feestkoor Op zaterdagmiddag 4 november treedt het koor De Traan, onder leiding van Jans Polling, voor ons op bij Meursinge in Westerbork. Aanvang uur. De entreeprijs voor leden van Vrienden van RTV Drenthe is 8,00 en voor niet leden 12,00. Dat is inclusief een kopje koffie of thee. U kunt zich aanmelden door het bedrag over te maken op rekeningnummer NL77 RABO t.n.v. Vrienden Omroep Drenthe, onder vermelding van optreden De Traan Bij de ingang krijgt u een bewijs van toegang. VOL IS VOL! De Traan moet je meegemaakt hebben, al is het maar eens in je leven!

9 Twie ezels en meer Eind 1996, na een groots meezingfeest in Borger, ontstond het idee om de Traan op te richten. Na een week was de eerste repetitie op een zondagmorgen in een café in Borger. Compleet met een muzikaal leider, een pianist, drie accordeonisten, een bassist/tubaspeler en twintig enthousiaste zangers. Met groot enthousiasme werden de meest droevigste liederen gezongen. Nu is het aantal zangers uitgebreid naar dertig, waarvan de meesten ook solo zingen. Het orkest is versterkt met twee saxofonisten, gitarist, drummer en een multi instrumentalist en bestaat nu uit 10 man. Jans Polling (bekend van Pollings Passie op RTV Drenthe) is de muzikaal leider en presentator. Naast de theaters treedt De Traan twee a drie maal per maand op in zalen in het noorden van het land. De droevige liederen uit het verleden zijn vervangen door bekende songs uit de jaren 60, 70 en 80. Een optreden van de Traan is een ware happening. Een feest van herkenning, van meezingen en meebeleven. De Traan in twintig jaar, van dorpskroeg naar het theater. Van koor, naar entertainmentgroep, verrassend en meeslepend. Klaas de Vries, de voorzitter Opmerkingen van bezoekers van een optreden: Ik heb genoten, wat een wisselend programma, ik ga jullie zeker nog eens zien. Jammer dat het maar zo kort duurde. Ik heb wel enorm genoten. Wel van jullie gehoord, maar nog niet zien optreden. Zaterdagavond in Borger was ik er bij. Geweldig wat een presentatie en wat een schitterend orkest. Om jaloers op te worden. Jullie overtreffen alles wat ik tot nu toe heb gezien."

10 Vriendenfietstocht 9 september Wij waren oetneudigd um um 10 uur in Lhee, in Hotel De Börken te kommen. Het bestuur had het veur mekaar kregen dat het programma Hemmeltied vanoet De Börken kwamp. Mooi dachten wij, Johannes en Marie Venema oet Vries, kunt wij geliek kennis maken met Leonie, de neie presentator naost Harm Diekstra. Maor Leonie was der niet, ze was ziek. Lo Dijkstra vuul veur heur in, ok niks mis met. As wij oet Vries vertrekken, regent het, zwarte lochten en daorum was de dielname niet zoas het wezen mus. Nao de oetzending van Hemmeltied, gaot wij op pad. Nao 10 minuten, bij het gebouw van Astron, een stevige bui. Nao een stief kwartier schoelen, gungen we over de heide naor Ruinen. Veurbij de neie schaopskooi, het bezoekerscentrum Dwingelderveld en de mooie meulen. Hier mussen wij oetzuken hoeveul meulens der nog in Drenthe bint. Dat weet wij nou, der bint nog 36 over. In Ruinen moe w de Heerlijkheid Ruinen route volgen. Wij mussen naor de luie Tuinman, aan de weg naar Gijsselte. Nou dat is gien luie tuinman, de koffie stund klaor en je kun der ok pannenkoeken eten. Hier mussen we raoden wat veur veurwarp daor stund.

11 Agenda Het was een koehoorn, an ien kaant dicht en een kleine opening aan het dunne einde. Alles kwam langs, een boerhoorn, een ding um een zeupie veur de schaopherder in te doen en veul meer. Nee dat was het allemaol niet, vrogger weurd er buskruut in daon. Het was een kruuthoorn. Verder via knooppunten langs `t Olde Posthuis in Anholt en over het Commissaris Cramerpad, naor het informatiecentrum in Spier. Hier mussen we raoden hoeveul bonen ze in een weckfles stopt hadden. De schattingen lupen oetien van 500 tot De waorheid lag ok hier in `t midden: ongeveer bonen zaten der in. Verder langs de randen van het Dwingelderveld terug naor Lhee. Hier weur deur de vicevoorzitter Roelof Koops en de oetzetters Wim en Carla Oosting de priezen oetreikt. 1 e weur Henk Hingstman oet Westerbork, 2 e Anne Meinders oet Norg, en 3 e Geesje Hingstman ok oet Westerbork. Opnei een prachtige tocht. Volgend jaor geern mooier weer en meer dielnimmers. Johannes Venema (dielnimmer)

12 In gesprek met Ik spreek Erwin op een zaoterdagmörgen, direct nao zien invalbeurt veur Wim Boer. As die met vekaansie is, dan mag Erwin Tussen Stoet en Koffie prissenteren. Hij woont nou in Coevern, maor zien wieg stund in 1992 in Stieltjesknaol, dicht bij Coevern dus. In Daolerveen ging e naor de basisschoel en in Coevern naor de Nieuwe Veste. Daor behaalde hij zien gymnasium diploma. Erwin wol eigenlijk wel iets in de autobranche doen, autoverkoper beveurbeeld leek hum wel wat, maor toen e een dag is wezen kieken, was e hielemaol genezen. Je mus daor de hiele dag in 'het pak' lopen en der was een streng regime. Elke week waren der toetsen um te kieken hoe oj het deden. Ik was ok wal neisgierig en toen dacht ik: journalist lek me ok wal wat. Ik kun daorveur naor Zwolle, of Utrecht. Ik wus zeker da k op kamers wol en Zwolle is zo dicht bij, daj daor ok makkelijk met de trein hen kunt. Daorum weur het Utrecht, aldus Erwin. Toen hij in het daarde en veerde jaor stage mus lopen, deed e dat toch weer in Drenthe. Eerst was dat bij het Dagblad van het Noorden in Emmen en daornao bij RTV Drenthe. Ok hef e in het daarde jaor nog gedurende vief maonden een minor, of wel een studie volgd in Madrid op een particuliere universiteit. Nao zien stage bij de umroep, bleef e der daornao as freelancer warken. De woonplaots Utrecht weur toen inruild veur de stad Coevern, dicht bij zien olde stee.

13 Erwin Kikkers Ik ben hier begund met bureauredactiewark", vertelt Erwin. "Dat wark doe ik nou nog steeds, maor ben der wal meer bij gaon doen. Ik wol ok wat met de radio of tillevisie doen. Toen der in 2016 een vacature was veur Hemmeltied, heb ik solliciteerd. Ik wus haost wal dat ik het niet zul worden, want ze hadden naost Harm (Dijkstra) liever een vrouw. Toch kwam Martin van der Veen een paar dagen nao de keuze veur Leonie van der Werf bij me um te zeggen dat ze wal wat met me wilden doen op radiogebied. Wim Boer had veur het zaotermörgenprogramma Tussen Stoet en Koffie gien invaller. Ik much dat programma gaon doen as Wim der niet was. Ik weet nog goed toen ik het veur de eerste keer mus overnimmen. Ik was wal een beetie zenuwachtig. Je moet prissenteren, gasten bellen en ok nog de techniek doen.

14 In gesprek met Soms was ik al zo met het vervolg bezig, dat ik tiedens een gesprek het lèeste antwoord niet iens goed heurde. Je moet elke minuut veuroet denken. Nou giet dat beter. Bij de veurbereidings van Stoet en Koffie wordt e hulpen deur Sophie Timmer, die alle gasten regelt en al een paar vraogen op papier zet. Dat is volgens Erwin ok voldoende. Ik lees s aovends van teveuren het dreiboek van Sophie even deur en as ik in de oetzending ien vraog steld heb, komt de rest vanzölf. Ik heb dan gien papier meer neudig. Hij is ok de vaste invaller veur De Brink. As Aaldert Oosterhuis der niet is, dan mag ik de prissentatie doen, maor dat programma moej hielemaol zölf veurbereiden. Erwin warkt ok nog veur 16 uur bij het Huus van de Taol. Toen Loes van der Laan daor weggung, umdat ze bij RTV Drenthe ok het weer doen gung, hef Erwin die baan daor overnummen. Bij de umroep warkt hij nog steeds as freelancer. As de eerste en tweede prissentatoren van het weer (Loes en Leonie) der niet bent, dan mag Erwin tegenwoordig ok het weer op de tillevisie doen. Het valt me op dat e as viefentwintig jaorige zo goed Drèents kan praoten. Hij wet zölf niet goed meer hoe e dat leerd hef. Zien va en moe speekt ok Drèents en ik nim an dat e thoes gewoon zien moedertaol leerd hef. Ik kan hiel makkelijk een knop umzetten, zegt Erwin. Toen ik naor Utrecht gung, zette ik in de trein de knop um en sprak ik Nederlands. As ik weer naor hoes gung, dan drukte ik de Drèentse knop weer in.

15 Erwin Kikkers Ik heur of en toe wal ies van olders dat de kinder beter of bent as ze allent Nederlands kunt praoten. Erwin lat zien dat dat gewoon flauwekul is. Veurdiel van het kennen van beide taolen is ok nog, daj veul beter kunt zien welke fouten der vanoet de streektaol in het Nederlands terecht kunt kommen. (veurbeeld: Doe het raam eens los). De combinatie van het wark bij het Huus van de Taol en de verschillende warkzaomheden bij RTV Drenthe waardeert Erwin hiel arg. Hij vindt het prachtig en van hum mag het eerst wal zo blieven. As we klaor bent met het gesprek zeg e: Ik moet nou het tillevisieneis veur vanaovend veurbereiden. Der is gien prissentator in het weekend en daorum mag ik de teksten ok zölf inspreken. An zien gezicht kuj wal zien dat hum dit allemaol goed bevalt. Wim Oosting

16 Puzzel: spreekwoorden Hiernaost zie'j een tiekening en daorin kuj spreekwoorden herkennen. Schrief ze allemaol op en stuur ze binnen twee week naor Te winnen bint kaorten van het Gevangenismuseum en het Hunebedmuseum. Ok kriegt de winnaars een boek van het Huus van de Taol. De antwoorden van de veurige puzzel: Hondsrug Hunsow Willehardus Berend Borger Aj de goede letters op een rijgie zette, kreeg je ROLDE Meer as 20 goede inzenders waren der via en ok nog 2 via de post. De winnaars: Boudewijn Swiebel (kaorten Klompenmuseum) en Arend Hollander (kaorten Hunebedmuseum). Beiden hebt inmiddels ok nog een boek van het Huus van de Taol ontvangen.

17

18 Europa koestert cultuur Drenthe heeft een prachtige eigen kunst en cultuur, met beroemde zangers als Daniel Lohues die ook buiten Drenthe bewondering en hits oogsten. het Drents Museum, de hunebedden en de historie van paupers in Koloniën van Weldadigheid. De regionale cultuur moeten we koesteren. Sommigen beweren dat de mooie streek-eigenschappen zouden verdwijnen in de Europese samenwerking. Maar die vrees is natuurlijk onterecht. Europese samenwerking gaat vooral over politiek en economie, niet over eenwording van cultuur! Regionale verscheidenheid wordt juist gestimuleerd. Zo lanceerden wij in het Europees Parlement en EU-landen het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Een jaar lang promoten we monumenten, opgravingen, tradities, musea en veel meer zaken. De Friese hoofdstad Leeuwarden is door de EU zelfs uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa Dat is helemaal een stimulans voor meer kunst en cultuur uit de eigen regio. Dat zijn heus geen acties van lage ambtenaren die op een zijspoor zijn gezet en ook iets te doen moeten hebben. Europa heeft subsidiepotjes en een eigen EU-commissaris. Tot op het hoogste niveau in de EU is cultuur een speerpunt. Het was vorige maand zelfs een punt in de State of the Union in het Europees Parlement - een soort Europese troonrede. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie noemde het culturele erfgoed de waarde van Europa. Cultuur geeft de inwoners geborgenheid, het is een anker voor de historie en identiteit.

19 Ja ja, oftewel nee Prachtig om dat in de Europese troonrede te horen te midden van alle belangrijke beleidsplannen zoals voor energie, veiligheid, kapitaal, banken en digitale unie. Uiteraard is het goed dat de EU werkt aan handelsakkoorden met Japan, Mexico, Australië en meer: elke miljard euro extra uitvoer zorgt voor banen op ons continent. Prima dat de EU autofabrieken dwingt tot schonere motoren. Goed dat de EU landen als Italië helpt met de migranten in hun erbarmelijke omstandigheden. Maar voor de gewone mensen is ook de eigen identiteit van belang. Want of iemand gelukkig is, hangt mede af van de band met de buurt, de cultuur en de eigenheid van de regio of groep. Terecht dus dat Europa dat wil koesteren. Maar de regio moet wel in zichzelf geloven. De streek moet zijn eigen historie en cultuur op een podium durven zetten. Gelukkig doet RTV Drenthe dat al, met vele onderwerpen. Zo is het mooi om te zien hoe cabaretier Bart Chabot onlangs een Drentse schaapherder bezocht. Een mooie aanleiding om even de camera te richten op een stukje Drentse cultuur! We hoeven niet allemaal een gemiddelde te worden van de identiteiten in alle 28 EU-landen. Zo n smeltkroes is nergens voor nodig, Amerikanen zijn ook niet overal hetzelfde: ze zijn juist trots op hun eigen staat, streek en stad. In onze Europese Unie moet dat ook zo blijven, het is goed dat de EU dat beseft en waardeert. Lapland blijft Lapland, Beieren blijft Beieren. En Drenthe moet gewoon Drenthe blijven. Annie Schreijer-Pierik CDA-Europarlementslid en Ambassadeur van het Nedersaksisch

20 Meertaoligheid tegen dementie Meertaoligheid helpt tegen dementie Old-hoogleraar Nederlandse taalkunde, de heer Piet Paardekooper ( ), hef al ies zegd, dat der gien enkel verschil is tussen een taol en een dialect. Het klassieke Grieks is niks beter as welk dialect dan ok, zeg e. As der dus proot wordt over veurdielen van meertaoligheid, dan kunt die meerdere taolen gerust streektaolen of dialecten weden. Dat meertaoligheid veur kinder gunstige effecten hebben kan, is zo staodigies an wal algemien bekend en accepteerd. Maor veur de wat oldere mèens is tweitaoligheid net zo goed slim veurdielig. Je kunt er maor liefst veer tot vief jaor kwaliteit van leven met winnen.

21 Meertaoligheid tegen dementie Canadese neurlogen hebt underzuuk daon bij 211 patiënten met Alzheimer, de belangriekste vörm van dementie. De helft van dizze groep was ientaolig; de aandere helft preut twei of meer taolen. De oetkomsten waren prachtig veur meertaoligen. Geheugenklachten van ientaoligen weurden deur de familie gemiddeld al opmarkt as ze 73 jaor old waren. Bij meertaoligen kreeg de umgeving pas wat in de gaten as ze al 78 waren. Ientaligen gungen gemiddeld op heur 77e veur t eerst met de klachten naor de dokter. Tweitaoligen deden dat pas op heur 81e. Gemiddeld veer tot vief jaor pure winst dus! Dit Canadese underzuuk is feilijk niet meer as een bevestiging van wat al bekend was. Actieve tweitaoligen bouwt in heur harsens een soort van reservecapaciteit op. As de harsenfuncties wat minder wordt - en dat gebeurt nou ienmaol bij het older worden - kan die reserve eerst anspreuken worden en de rek in het brein vangt zo de eerste klappen op. De underzukende neurologen nuumt dit oetstel indrukwekkend. Gien enkele medicien kreg dat veur mekaar. Allèn het effect van een slim gezonde leefstijl hef hetzölfde risseltaot. Hoe dan ok: Drents én Nederlands proters - en alle aandere tweitaoligen vanzölf ok - ik fillesteer jullie. Moej wal Drents én Nederlands proten blieven vanzölf. En aj dat nog niet doet: je bint nooit te old um der wat an te doen! Jan Germs Directeur van t Huus van de Taol

22 Ledenpas Alle leden van de Vrienden van RTV Drenthe krijgen bij de volgende bedrijven korting. Altijd en alleen maar op vertoon van de ledenpas. (Let op: soms krijgt alleen de pashouder korting en soms geldt de korting voor meerdere personen). Kabouterland Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW Exloo Normaal 7,50 euro; met pas 1 euro p.p. korting voor maximaal 4 personen. Wonderwereld Ruiten A Kanaal Noord 1, 9561 TE Ter Apel Normaal 7,50 euro; met pas 1 euro p.p. korting voor maximaal 4 personen Internationaal Klompenmuseum Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde 1 euro korting p.p. (maximaal 2 personen) Openluchtmuseum Ellert en Brammert Tramstraat 73, 7848 BJ Schoonoord 1 euro korting p.p. (maximaal 2 personen) Gevangenismuseum Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen 1 euro korting p.p. met een maximum van 2 personen per pas

23 Ledenpas Hunebedcentrum Bronnigerstraat 12, 9531 TG Borger Normaal: 9.50 euro (volwassenen) en 5,25 euro (kinderen) Met korting: 7,50 euro (volwassenen) en 3,40 euro (kinderen) Kinderen moeten bij iemand zijn die een pas heeft. Tuincentrum Jan Voortman Oranje 7, 9416 TA Oranje 10% korting op aankopen en 10% korting op voetbalgolf Molenmuseum De Wachter Havenstraat 36, 9471 AM Zuidlaren 1 euro korting voor volwassenen op vertoon van de pas Drouwenerzand Attractiepark Gasselterstraat 7, 9533 PC Drouwen 1 euro korting (maximaal 4 personen per pas) Niet in combinatie met andere kortingen Beelden in Gees Schaapveensweg 16, 7863 TE Gees 2 euro korting voor 2 personen per pas.

24

VRIENDENPRAOT Augustus 2017

VRIENDENPRAOT Augustus 2017 VRIENDENPRAOT Augustus 2017 Samenstelling bestuur Voorzitter: Vicevoorzitter: Secretaris: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide wimbarkhuis@gmail.com Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo

Nadere informatie

Begunbladziede van veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers

Begunbladziede van   veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers Gebrukershandleiding www.wiesneus.nl bladziede. 1 Begunbladziede van www.wiesneus.nl veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers Gebrukershandleiding www.wiesneus.nl

Nadere informatie

Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode Lees de tekst.

Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode Lees de tekst. EXTRA OPDRACHT 'ECHT WAOR? ECHT WAOR!' BIJ KATERN 5: Van plaggenhut tot herenhoes 1. Lees en zuuk. Vervoer over het waoter (1780-1930) Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode

Nadere informatie

AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua)

AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua) AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua) As elk en eein 't nou 'ns dee as elk en eein 't nou 'ns saomen duren dee zittend op 't greuin zeei ik de mèensen in een durende stroom op binnen kommen de auto op slöt

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Februari 2019

VRIENDENPRAOT Februari 2019 VRIENDENPRAOT Februari 2019 Website: www.vriendenrtvdrenthe.nl Facebook: www.facebook.com/vriendenvanrtvdrenthe Rekeningnummer: NL77RABO0124493998 KvK-nummer: 40047987 Vriendenpraot Redactie: Lay out:

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT mei 2018

VRIENDENPRAOT mei 2018 VRIENDENPRAOT mei 2018 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Mei 2017

VRIENDENPRAOT Mei 2017 VRIENDENPRAOT Mei 2017 Samenstelling bestuur Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050) 309 12

Nadere informatie

Örgelspel. Dagzeggen en inleiding op de dienst. Andoen van de keerzen. - de gemiente giet staon. Groeten, moed geven en bidden op de drumpel

Örgelspel. Dagzeggen en inleiding op de dienst. Andoen van de keerzen. - de gemiente giet staon. Groeten, moed geven en bidden op de drumpel Örgelspel Dagzeggen en inleiding op de dienst Andoen van de keerzen - de gemiente giet staon Groeten, moed geven en bidden op de drumpel d g d g d g d g De vrede van de Heer met jullie allemaol! EN ZIEN

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT oktober 2018

VRIENDENPRAOT oktober 2018 VRIENDENPRAOT oktober 2018 Bestuur Vrienden RTV Drenthe Voorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Mei 2016

VRIENDENPRAOT Mei 2016 VRIENDENPRAOT Mei 2016 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

Vriendenpraot. Juli 2012

Vriendenpraot. Juli 2012 Vriendenpraot Juli 2012 Voorwoord Wij bint er weer in slaagd een Vriendenpraot veur jullie saomen te stellen. Eerst even een körte terugblik op de streektaolaovend en jaorvergadering. We hebben heel veul

Nadere informatie

Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017

Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017 Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017 Vastholden of löslaoten? veurganger : vrouw Streutker oet Beilen örgelspeuler : Hogendorf mitwarking : koor Met an doen o.l.v. Bolhuis

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT maart 2018

VRIENDENPRAOT maart 2018 VRIENDENPRAOT maart 2018 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

Warkplan 2014. van het. Huus van de Taol

Warkplan 2014. van het. Huus van de Taol Warkplan 2014 van het Huus van de Taol Inholdsopgave Veurof pag. 5 1. Organisatie pag. 7 1.1 Algemien 1.2 Maatschappelijke stages 1.3 Erkenning Nedersaksisch volgens hoofdstuk lll van het Europees Handvest

Nadere informatie

ALLEMAOL TENIEL. Bliedspul in drie bedrieven. deur WIL EEFTING

ALLEMAOL TENIEL. Bliedspul in drie bedrieven. deur WIL EEFTING ALLEMAOL TENIEL Bliedspul in drie bedrieven deur WIL EEFTING TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Aj op vakaansie west bent hoop ik daj t mooi had hebt en aj nog gaot wens ik je heel veul mooi weer en plezier toe.

Aj op vakaansie west bent hoop ik daj t mooi had hebt en aj nog gaot wens ik je heel veul mooi weer en plezier toe. Vriendenpraot Juli 2013 Van de Veurzitter Beste vrienden, We hebt weer een Vriendenpraot veur mekaar kregen. De zummer wil nog niet al te best vlotten, maor wat in t vat zit verzoerd niet. We zitten nog

Nadere informatie

Van de veurzitter. Wim Barkhuis

Van de veurzitter. Wim Barkhuis Van de veurzitter Dit is al weer de tweede Vriendenpraot van dit jaor. In meert hebt we een gloepens mooie tenielopvoering had van Nut en Genoegen oet Exloo. De volle zaal beloonde de speulers dan ok met

Nadere informatie

Smilde, 15 nov Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) Bemoedigen en groeten. Bidden

Smilde, 15 nov Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) Bemoedigen en groeten. Bidden Smilde, 15 nov. 2015 Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) 1 Zomaor een dak boven wat heufden, deur die naor stilte wied lös stiet. Muren van hoed, vèensters as ogen, speurend naor

Nadere informatie

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL daotum : zundag 9 september 10.00 uur Radiodèenst kleur : gruun veurganger : domnee Hans Katerberg oet Börger aolderling : vrouw Raterink jaoken : vrouw Hollander

Nadere informatie

Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017

Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017 Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017 M.m.v. de Drentse cantorij Met An Doen o.l.v. Jacques Bolhuis. Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist:

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Februari 2017

VRIENDENPRAOT Februari 2017 VRIENDENPRAOT Februari 2017 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT augustus 2018

VRIENDENPRAOT augustus 2018 VRIENDENPRAOT augustus 2018 Bestuur Vrienden RTV Drenthe Voorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37

Nadere informatie

Opstandingskerk - Assen

Opstandingskerk - Assen Opstandingskerk - Assen Zundag 10 juni 2018 Intree örgelspeulen, berichten, stil wezen Begunlied Lied 280:1,2,3,4 elkien giet staon 2 Dit huus van holt en stien, dat lang de stormen hef deurstaon, waor

Nadere informatie

umdat het neudig broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018

umdat het neudig broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018 SP umdat het neudig is broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018 1. Woord veurof In het programma van de SP vien ie de mening van oenze partij. De SP döt alles veur menselijke waardigheid,

Nadere informatie

LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL

LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL 1 LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL Zundag 17 november 2013 DE GOEDE HERDER Veurganger: domeneer Scholing t Orgel wordt bespeuld deur: Lucas ZomerAfkondigingen 2 Veur de dienst zinge

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205

Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205 Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205 Roden, 17 februari 2005 Onderwerp Anpirdjen van de streektaol/bevordering streektaal. Veurstel/Voorstel Met te gaon in t opzetten van dreei plannegies veur t anpirdjen

Nadere informatie

Coevorden, 2 december Afkondigings deur de olderling van dienst. Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste

Coevorden, 2 december Afkondigings deur de olderling van dienst. Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste Coevorden, 2 december 2018 Afkondigings deur de olderling van dienst Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste 2. Dauw op de èerde, zunlocht van boven, vochtige hof die rök net as toen. Daank

Nadere informatie

DE ARFENIS VAN OOM WILM

DE ARFENIS VAN OOM WILM DE ARFENIS VAN OOM WILM Avondvullend Drents blijspel in twee bedrijven door H. DE VRIES TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon)

PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon) PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon) Klucht in drie bedrieven door HENK ROEDE Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven. deur HANS KIRCHHOFF

ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven. deur HANS KIRCHHOFF ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven deur HANS KIRCHHOFF bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ

Nadere informatie

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT daotum kleur veurganger olderling jaoken veurlezer örgelspeuler köstersdienst buulbestemming : zundag 29 mei om 10.00 uur : gruun : domnee Katerberg : vrouw Alblas

Nadere informatie

Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders.

Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders. Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders. Sunteklaos is ter weer! Gelukkig ebben zi j Zwolle niet an dät idiote modernistische gedoe van clown-pieten met-edaon en waeren de Pieten met trots

Nadere informatie

NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS

NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 INLEIDING Nederland

Nadere informatie

t Ele usien angt alderbärstens vol met foto s van old Kamperpoorters en foto s van bi jzöndere gebouwen, febrieken en skoelen.

t Ele usien angt alderbärstens vol met foto s van old Kamperpoorters en foto s van bi jzöndere gebouwen, febrieken en skoelen. Ie zatten gebakken In de Kamperpoorte zit ie gebakken! Dät waeren mien eerste gedachen, die bi j mi j baoven kwammen, toen ik Jacob Donze op de praotstoel adde. Disse wèke bin-k een paer keer naor t buurtmuseum

Nadere informatie

Kerels kieken. Een enigszins absurdistische eenakter. met hilarische wendingen. door JAN VEENSTRA

Kerels kieken. Een enigszins absurdistische eenakter. met hilarische wendingen. door JAN VEENSTRA Kerels kieken Een enigszins absurdistische eenakter met hilarische wendingen door JAN VEENSTRA TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht Wisseling van de wacht Drèentse streekroman Gerard Stout Uitgeverij Ter Verpoozing ISBN 90-809398-3-8 NUR 344 Gerard Stout, Peize tweede druk 2005 foto s omslag: sneeuwklokjes & berkensnede Niets uit deze

Nadere informatie

KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien)

KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien) KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien) Klucht in drie bedrieven deur JAN TOL en ASTRID BAIJS Overzet en bewarkt in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche)

DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche) DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche) Bliedspul in twei of drie bedrieven deur WOLFGANG BINDER algemien dialect BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd

Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd An ärchieven i j niks.... Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd Dinsdag 31 meert 2015 bin-k smiddes naor t HCO ewest umme de stärt van de ni je foto-expositie Zwolle 40 45 bi j te wonen.

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Juli 2016

VRIENDENPRAOT Juli 2016 VRIENDENPRAOT Juli 2016 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK

DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK Vrolijk Drents tenielstuk in drie bedrieven deur HENK KARSTENS TONEELUITGEVERIJ VINK B. V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.

Nadere informatie

Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017

Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017 Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017 veurganger: ds. J. Katerberg, Borger örganist: dhr. W. Boer m.m.v. Met An Doen o.l.v. dhr. S.D. Bolhuis örgelspeulen

Nadere informatie

Coevorden, 6 meert Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v.

Coevorden, 6 meert Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v. Coevorden, 6 meert 2016 1 Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v. Jacques Bolhuis Zingen an het begun: Psalm 122 (vert. J. Kuik) Ik was van bliedschup

Nadere informatie

Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith

Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith 1 Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith Orde van de dienst Veurzang: Lied 556 (vert. L. Evers) 1 Alles wat iens over oes schreven is gies Do volbrengen dizze virtig dagen,

Nadere informatie

Warkplan van het

Warkplan van het Warkplan 2016 van het Inholdsopgave Veurof pag. 5 1. Organisatie pag. 7 1.1 Algemien 1.2 Huisvesting 1.3 Erkenning Nedersaksisch volgens hoofdstuk lll van het Europees Handvest 2. Informatieverstrekking

Nadere informatie

Pension Veldzicht. Drents blijspel in drie bedrijven. door H. DE VRIES

Pension Veldzicht. Drents blijspel in drie bedrijven. door H. DE VRIES Pension Veldzicht Drents blijspel in drie bedrijven door H. DE VRIES TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016. Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties )

PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016. Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties ) PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016 Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties ) Hou je van zingen? Lijkt het je leuk om op televisie te komen? Vind je het leuk om in

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Oktober 2016

VRIENDENPRAOT Oktober 2016 VRIENDENPRAOT Oktober 2016 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN.

AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN. AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN. Bliedspul in drie bedrieven in het Zuid-Oost Drentse dialect deur JANNES BENNEN TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen:

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen: > NU EN OOIT < In het kader van Tynaarlo, culturele gemeente van Drenthe 2017/2018 zijn de elementen van het project >NU EN OOIT< nu hier in een aangepaste opstelling te zien, in en om het gemeentehuis

Nadere informatie

Boerencamping. Drents blijspel in twee bedrijven. door H. DE VRIES

Boerencamping. Drents blijspel in twee bedrijven. door H. DE VRIES Boerencamping Drents blijspel in twee bedrijven door H. DE VRIES TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

MANS IS DE KLOS. Blijspel in drie bedrijven. door EPPO W. KASEMIR

MANS IS DE KLOS. Blijspel in drie bedrijven. door EPPO W. KASEMIR MANS IS DE KLOS Blijspel in drie bedrijven door EPPO W. KASEMIR TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Veldweg 1A 7973KH Darp

Veldweg 1A 7973KH Darp April 2017 Neijsbrief Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl Umdat de meertmaond de streektaolmaond is, is dizze keer de neijsbrief ien het Dreints! Dreintse woorden Bint veule

Nadere informatie

HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop)

HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop) HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop) Klucht in drie bedrieven deur HENK ROEDE Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel:

Nadere informatie

T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven. deur HENK ROEDE. algemien dialect BEN TEN VELDE

T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven. deur HENK ROEDE. algemien dialect BEN TEN VELDE T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven deur HENK ROEDE algemien dialect BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

DE HOESHOLDBEURS. Drentse eenakter. door HARMA KIERS-KLUITENBERG

DE HOESHOLDBEURS. Drentse eenakter. door HARMA KIERS-KLUITENBERG DE HOESHOLDBEURS Drentse eenakter door HARMA KIERS-KLUITENBERG TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Wat weten ie der now van?

Wat weten ie der now van? Wat weten ie der now van? As mensen op meerdere gelègeneden mekaere tegen kommen kan t gebeuren dät tiedens informele momenten gedachen wörren uut-ewisseld die zo nauw en dan un uutwärking niet missen.

Nadere informatie

DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE!

DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE! DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE! Nico Rampen in actie 1986 As dit jöör -2017- Geert Eeringa de beutiesmölle veur de 65 e keer op de Zwolse zommerkärmse opbouwt, ef ij zien 25 jörig jubileum

Nadere informatie

Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016

Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016 Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016 Woord veurof Het wark van alle dag kuj feilijk wal de basis van de organisatie Huus van de Taol numen. En der is een grote variatie an reguliere warkzaamheden,

Nadere informatie

Deurgèven: 4 & 5 mei 2014

Deurgèven: 4 & 5 mei 2014 Deurgèven: 4 & 5 mei 2014 As vri jwilliger loop ik zundesmörgens met bewoners van zorginstelling Wilhelmina van Sonsbeeck an de Bagijnesingel èven een blukkien umme. Op veer mei e-k de rolstoelen aover

Nadere informatie

n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück)

n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück) n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück) Bliedspul in drie bedrieven deur MICHAEL WEMPNER Bewarkt en overzet in algemien dialect deur BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

DRASSIG LAAND. Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven. door JANNES BENNEN

DRASSIG LAAND. Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven. door JANNES BENNEN DRASSIG LAAND Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven door JANNES BENNEN TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

creiihoenuen Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. BESTE KIENDER!

creiihoenuen Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. BESTE KIENDER! Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. 409 creiihoenuen BESTE KIENDER! De vekaansie staot weer veur de deure. Nov even, en dan gaon een boel meensken d'r weer mit voile tassen en koffers

Nadere informatie

GERDA DREIT DEUR (Petri heil und Weidemanns dank)

GERDA DREIT DEUR (Petri heil und Weidemanns dank) GERDA DREIT DEUR (Petri heil und Weidemanns dank) Bliedspul in drie bedrieven deur BERND GOMBOLD vertaling CARL SLOTBOOM Bewarkt en overzet in algemien dialect deur BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK

Nadere informatie

December 2011 jaargang 36 no. 2. Verenigingsblad van de Drentse Vereniging THRIËNTE. voor Drenten in Flevoland.

December 2011 jaargang 36 no. 2. Verenigingsblad van de Drentse Vereniging THRIËNTE. voor Drenten in Flevoland. December 2011 jaargang 36 no. 2. Verenigingsblad van de Drentse Vereniging THRIËNTE voor Drenten in Flevoland. Opgericht 15 november 1976 De notariële akte is van 2 februari 1977 Ingeschreven K.v.K. Gooi-,

Nadere informatie

nerennonuen BESTE KIENDERI

nerennonuen BESTE KIENDERI Haastedisie /997 Jaorgang 7, nr. I Oplaoge: 2300 stoks nerennonuen BESTE KIENDERI Wi'j hopen datjim een hide mooie vekaansie had hebben, en now weer mit een protte nocht en wille an et ni'je schoelejaor

Nadere informatie

Uutvinden is mien hobby

Uutvinden is mien hobby Uutvinden is mien hobby (Polnische Wirtschaft) Bliedspul deur BERND GOMBOLD in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

DE TAMME KASTANJE. Toneelspel in drie bedriev'n. deur AREND TAKENS

DE TAMME KASTANJE. Toneelspel in drie bedriev'n. deur AREND TAKENS DE TAMME KASTANJE Toneelspel in drie bedriev'n deur AREND TAKENS TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Inhold. Vet Gaaf 3 De krèei 5 Drentse woordzuker 6 Puzzel 7 Bang 8 Rollerscheets 11 Snipsnaoderijen 12 Bertje de moes 14.

Inhold. Vet Gaaf 3 De krèei 5 Drentse woordzuker 6 Puzzel 7 Bang 8 Rollerscheets 11 Snipsnaoderijen 12 Bertje de moes 14. Maandewark Moi allemaol, Dit blad is veur je. Het stiet vol schiere verhaolties. Der staot ok puzzels in waor aj mooie priezen mit winnen kunt aj het antwoord opstuurt. Je pap en mam mugt je daor gerust

Nadere informatie

n STELLEGIE OELEWAPPERS (Club der Pantoffelhelden)

n STELLEGIE OELEWAPPERS (Club der Pantoffelhelden) n STELLEGIE OELEWAPPERS (Club der Pantoffelhelden) Bliedspul in drie bedrieven deur HANS SCHIMMEL Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime

Nadere informatie

Kikkerland country Interview Country Band Sundown

Kikkerland country Interview Country Band Sundown Kikkerland country Interview Country Band Sundown We zijn in gesprek met Charles Nefkens van Country Band "Sundown" Vertel eens Charles, hoe is de band tot stand gekomen? - Monique en ik zingen al country

Nadere informatie

VRAOG VROUW WAB MAOR (Mutter hat alles im Griff)

VRAOG VROUW WAB MAOR (Mutter hat alles im Griff) VRAOG VROUW WAB MAOR (Mutter hat alles im Griff) Bliedspul in drie bedrieven deur ERICH KOCH Overzet en bewarkt in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

China Light Sprookjeshof

China Light Sprookjeshof China Light Sprookjeshof Afgelopen week zijn jullie al wel iets voorbij zien komen over het China Light waar we naar toe zijn geweest in het Sprookjeshof Zuidlaren. Ik heb alle foto,s nu online gezet en

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Gerard Stout. Drèentse essays

Gerard Stout. Drèentse essays Mien verzuuk Drèentse essays, dat belooft een bult. Een essay is een probeersel, veur het eerst in 1571 daon deur Michel de Montaigne. In mien verzuuk de achtergrond van dagelijkse dingen op de veurgrond.

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Mie Tarzan, joe Jantje

Mie Tarzan, joe Jantje Mie Tarzan, joe Jantje (Alles nur Theater) Bliedspul in drie bedrieven deur ERICH KOCH Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!)

OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!) OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!) Bliedspul in drie bedrieven deur BERND GOMBOLD Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel:

Nadere informatie

Uitgeverij Ter Verpoozing, Peize ISBN: 978-90-73064-60-7 NUR: 303. Gerard Stout. Verzameld werk deel V.

Uitgeverij Ter Verpoozing, Peize ISBN: 978-90-73064-60-7 NUR: 303. Gerard Stout. Verzameld werk deel V. Drents Werk Uitgeverij Ter Verpoozing, Peize ISBN: 978-90-73064-60-7 NUR: 303 Gerard Stout Verzameld werk deel V. Deel I. De grote verzoening Deel II. Bon dia dushi, Anno Ludwig, Otingerzand Deel III.

Nadere informatie

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets.

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets. Een stedentrip is wat Giga (28) het liefste doet tijdens zijn vakanties: het lijstje van steden die hij dit jaar nog gaat bezoeken is enorm; Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Antwerpen, Brugge, Gent, Praag,

Nadere informatie

Activiteiteninspiratie

Activiteiteninspiratie Activiteiteninspiratie 22 T/M 30 SEPTEMBER 2018 www.weekvandezwinstreek.eu Voorwoord Beste ondernemer, De Week van de Zwinstreek komt dit jaar terug! Met deze week zetten we samen met u de spotlight op

Nadere informatie

As de haan kreit. (Wenn der hahn kräht) Vrolijk spel in drie bedrijven. door AUGUST HINRICHS. in het Drents vertaald en bewerkt door.

As de haan kreit. (Wenn der hahn kräht) Vrolijk spel in drie bedrijven. door AUGUST HINRICHS. in het Drents vertaald en bewerkt door. As de haan kreit (Wenn der hahn kräht) Vrolijk spel in drie bedrijven door AUGUST HINRICHS in het Drents vertaald en bewerkt door Henk Karstens TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn

28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn 28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn Op 28 september 2018 was er een bijzondere bijeenkomst van het Parkinson Café Nijmegen. Niet alleen omdat het tweejarig bestaan werd gevierd

Nadere informatie

De baron is in de bonen

De baron is in de bonen De baron is in de bonen (Een beeld van een man) Bliedspul in drie bedrieven deur J. HEMMINK-KAMP in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Nieuwsbrief aan de vrienden van OK maart 2015 nr. 76. Agenda

Nieuwsbrief aan de vrienden van OK maart 2015 nr. 76. Agenda Nieuwsbrief aan de vrienden van OK maart 2015 nr. 76 Agenda Zaterdag 21 maart 2015: Bingo Zondag 3 mei 2015: Bikersday Dinsdag 5 mei 2015: Nationale bevrijdingsdag. Meer nieuws hierover volgt nog. Maandag

Nadere informatie

n Beetie n sul (Funny money)

n Beetie n sul (Funny money) n Beetie n sul (Funny money) Klucht in drie bedrieven deur Ray Cooney Vertaling in het algemien dialect Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

It Herenhociitlen. mooie dingen in die veural mit et kastfeest te maeken hebben. Tot dan! BESTE K1ENDER!

It Herenhociitlen. mooie dingen in die veural mit et kastfeest te maeken hebben. Tot dan! BESTE K1ENDER! Haastedisie 995 Jaorgang 5, nr. Oplaoge: 2300 stoks t Herenhociitlen BESTE KENDER! Op 'e veurkaante van et veurige Herenhoentien wodde al an jim juffers en meesters verteld, dat et haastnommer dit keer

Nadere informatie

DE REK IS TER UUT (Dolce Vita bei Anita)

DE REK IS TER UUT (Dolce Vita bei Anita) DE REK IS TER UUT (Dolce Vita bei Anita) Bliedspul in twei bedrieven deur ANDREA KÜHN en WALTER SPILLE Bewarkt en overzet in algemien dialect deur BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime

Nadere informatie

Knollen veur citroenen (Der Kohlrabiapostel)

Knollen veur citroenen (Der Kohlrabiapostel) Knollen veur citroenen (Der Kohlrabiapostel) Klucht in 3 bedrieven door ERFRIED SMIJA In het Drents vertaold en bewarkt deur Henk Karstens TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel:

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

Het huis staat in een bosje. De smalle weg langs het Oranjekanaal is verlaten. Achter het huis een stille ruimte tot aan de horizon.

Het huis staat in een bosje. De smalle weg langs het Oranjekanaal is verlaten. Achter het huis een stille ruimte tot aan de horizon. Het huis staat in een bosje. De smalle weg langs het Oranjekanaal is verlaten. Achter het huis een stille ruimte tot aan de horizon. Kippen scharrelen op het erf en katten spelen in de bosrand. Feitze

Nadere informatie

OME ROEF ZIT IN DE WEG! (Eene Deern van de Straat)

OME ROEF ZIT IN DE WEG! (Eene Deern van de Straat) OME ROEF ZIT IN DE WEG! (Eene Deern van de Straat) Bliedspul in vier bedrieven deur CHRISTOF WEHKING Overzet en bewarkt in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 1 (mei 2013)

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 1 (mei 2013) Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 1 (mei 2013) Spannend besluit Anderhalf jaar geleden zette ik voorzichtig de eerste stap op het gebied van kindcoaching. Wat fijn vond ik

Nadere informatie

n Klap van de meul (Der Boxmeister) Bliedspul in drie bedrieven deur Otto Schwartz en Caspern Mathern

n Klap van de meul (Der Boxmeister) Bliedspul in drie bedrieven deur Otto Schwartz en Caspern Mathern 7422 n Klap van de meul (Der Boxmeister) Bliedspul in drie bedrieven deur Otto Schwartz en Caspern Mathern overzet en bewarkt in algemien dialect deur Ben ten Velde n Klap van de meul (Der Boxmeister)

Nadere informatie

Wardhof 18 8251 TH Dronten Tel.: 0321-380814 Fax: 0321-336769

Wardhof 18 8251 TH Dronten Tel.: 0321-380814 Fax: 0321-336769 Wardhof 18 8251 TH Dronten Tel.: 0321-380814 Fax: 0321-336769 maandag gesloten dinsdag van 09.00 t/m 18.00 uur woensdag 09.00 t/m 18.00 uur donderdag ambulant mobiel bereikbaar vrijdag 09.00 t/m 18.00

Nadere informatie

De Freule speult hoog spel

De Freule speult hoog spel De Freule speult hoog spel Een vrolijk Drents blijspel in drei bedrieven Geschreven door HARMA KIERS-KLUITENBERG TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie