VRIENDENPRAOT maart 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRIENDENPRAOT maart 2018"

Transcriptie

1 VRIENDENPRAOT maart 2018

2 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo PW Dwingeloo Wim Oosting Badhuisweg BV Exloo secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl Penningmeester Henny van der Veen /ledenadministratie: Karbeel XL Emmen henkhenny70@gmail.com Lid: Jan Bruins Moeshoekdwarsweg SP Slagharen bruins-j@outlook.com Rekeningnummer: NL77RABO KvK-nummer: Website: Facebook:

3 Van de viceveurzitter t Is een beetie laete, maor toch nog veule heil en zegen. Dat weinse ik oe allemaol ok namens mien medebestuursleden. Alweer een jaor veurbij. Dat de tied gauw giet is al zo vaeke ezegd, maor het is zo. Het olde jaor is veurbij: een plat kniepertie is open boek. En de neijaorsrollegies hebt we veur oens. Het rollegie is nog dichte. Het neie jaor is nog een dicht boek. Wij hoopt daorin weer veule te organiseren, wij doet oens beste. Ok hope wij oens bestuur weer voltallig te maeken. De veurtiekens bint goed. Natuurlijk rekent wij weer op veule dielnimmers bij oense aktiviteiten en begriepelijk ok goed weer. Ik weinse oe allemaol veul plezier mit RTV Drenthe. Der koomt wel weer wat veranderings in de programma s, maor dat is niet altied verkeerd. Geef maor ies goed acht. Wat wij edaone hebt en wat oe nog te wachten stiet, lees ie wel wiederop in dizze Vriendenpraot. Ik sluute of mit oe goeie gezondheid te wèensen Groeten uut Leggel, Roelof Koops Lay out van dit blad: Bertran Oosting Redactie: Geesje Oosting en Wim Oosting Drukwerk: Drukkerij J&J te Havelte

4 Van de penningmeester Een aantal maanden ben ik nu penningmeester van de Vrienden van RTV Drenthe en ik kan zeggen dat het even duurt voordat je bent ingewerkt. Vooral het aantal leden, wie is wie en waar wonen ze. Inmiddels heb ik ook verschillende adressen samengevoegd, zodat u per adres één Vriendenpraot krijgt toegestuurd. Ik heb al met een aantal van u telefonisch of per mail contact gehad. Dat is soms wel heel bijzonder als blijkt dat je sommige mensen ook wel kent van vroeger. Zo had ik zelfs iemand aan de telefoon en toen bleek dat ik met zijn echtgenote vroeger op volleybal heb gezeten. Dat was trouwens lang geleden. Maar ook heb ik veel mensen gezien/gesproken tijdens de fietstocht en bij het optreden van De Traan in Westerbork. En het bleek mij dat ook een aantal zaken niet of onvoldoende bekend zijn bij de leden: In de eerste plaats de contributie, die is dus 7,00 per jaar. En voor alle duidelijkheid is het misschien goed om nog maar even aan te geven dat het lidmaatschap persoonlijk is, u bent dus niet als familie lid. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april. Incassobetalingen stellen we erg op prijs. Heel veel leden doen dat al en hebben daarvoor een machtiging afgegeven. Als u dat niet wilt, dan ontvangt u in de maand april een nota met het verzoek om de contributie te voldoen.

5 Van de penningmeester Wat het aanmelden voor een evenement betreft: dat kon per of betalen met IDEAL en werd het entreegeld later per incasso afgeschreven en dan ontving u een entreebewijs. Dat is als volgt gewijzigd: Het is nu zo dat u aangemeld bent zodra het entreegeld is overgemaakt op de bankrekening van de Vrienden van RTV Drenthe. Ik kan dan dagelijks via internet zien wie er heeft betaald. En sommige leden betalen dan voor meerdere leden of voor gasten. Graag zou ik willen dat er bij de betaling vermeld wordt voor wie u betaalt, naam of lidnummer en of u voor gasten betaalt. Henny van der Veen Noteer in de agenda: - 24 maart: Optreden Harm & Roelof - 24 mei: Ledenvergadering in de studio - 25 augustus: Fietstocht vanuit het Veenpark in Barger Compascuum

6 Aanbieding Boeiende bakerpraat en hete hangijzers Anbieding van Huus van de Taol / Het Drentse Boek Waar komt tot op de draad versleten vandaan? Waarom spreken we van een ondergeschoven kindje? En moet je iets nou wel of niet aan de grote klok hangen? Boeiende bakerpraat en hete hangijzers gaat over taal, maar ook over het boerenleven op het platteland. Talrijke uitdrukkingen passeren de revue. Luchtig verhalend worden ze aan elkaar geregen. U kunt het Nederlandstalige boekje bestellen via de website van Het Drentse Boek Gebruik de kortingscode vriendenrtvdrenthe. Wie liever telefonisch bestelt: (0593) De actie loopt t/m 31 maart 2018

7 Verslag optreden De Traan Op 4 november jl. trad de De Traan op veur de Vrienden van RTV Drenthe en aandere belangstellenden, bij Meursinge in Westerbörk. Twintig jaor leden opricht as koor en nou een entertainmentgroep under leiding van Jans Polling. Toen we in de veurige Vriendenpraot het optreden ankondigden, meldden we under andere dat je de traan metmaakt mus hebben, al was het maor iens in je leven. Ook zeden we De Traan is een ware happening. Zo was het precies. De dik tweehonderd bezukers zult dit, nao ofloop kunnen beamen. Een paar reacties oet de zaal: Het was hiel mooi. Der gebeurt aal wat aans tiedens het optreden. Wat ik ok mooi vind is het olde Drèents van Jans Polling. Hij gebroekt nog woorden die je niet veul meer heurt. Daor hold ik wel van. Ik woon niet meer in Drenthe en heb een eind moeten rieden um hier te kommen, maor heb der gien spiet van. Het was biezunder mooi. Het was volop genieten, niet allent het koor, maar ok het muzikale gebeuren was een lust veur het oog en een streling veur het oor.

8 Nieuwe bedrijven - ledenpas Op de laatste bladzijden vindt u zoals u gewend bent de namen en websites van de bedrijven waar u op vertoon van de ledenkaart met korting naar binnen kunt gaan. Het aantal mogelijkheden daarvoor is dit jaar met 100% toegenomen! Nieuw zijn: Stichting Museum Ergens in Nederland (Emmen). Hier vindt u een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog, die sinds 28 maart 2015 is tentoongesteld in een museum in Emmen (Weerdingerhaag 8). Er zijn o.a. meer dan 30 etalagepoppen te zien die diverse uniformen dragen. Tevens zijn er helmen, gasmaskers, verrekijkers, wapens, gereedschappen, enzovoort. Het Stedelijk Museum Coevorden is een echt belevingsmuseum waar de bezoeker zelf op zoek kan naar de verhalen over de geschiedenis van de vestingstad. Het is ondergebracht in het historische Arsenaal. De Karstenhoeve in Ruinerwold is een Drentse boerderij uit het begin van de zeventiende eeuw. Binnen lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In de boerderij zijn veel authentieke tegeltableaus, interieurs en voorwerpen bewaard gebleven. De rode draad door het museum zijn spreekwoorden en gezegden. In het Veenpark in Barger-Compascuum, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

9 Met-Zingen met Het Jaor Deur In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt het verhaal van meer dan honderdduizend Joden, Sinti en Roma verteld. Het is het verhaal van Anne Frank, Settela Steinbach, Leo Meijer en alle andere kinderen en volwassenen die in doorgangskamp Westerbork verbleven. Op drie kilometer van het Herinneringscentrum ligt het voormalige kampterrein. In speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is veel te zien voor kinderen en volwassenen. Van antiek speelgoed als poppen, treinen, auto's, LEGO tot aan oude speelautomaten. Naast het bekijken van speelgoed zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Zo is er een antieke draaimolen in gebruik en kan iedereen zich uitleven op de buitenspeelplaats. Een paar jaar geleden is het Noorderdierenpark gesloten en is Wildlands Advanture Park te Emmen geopend. Het park is opgedeeld in drie klimaatzones, met naast diersoorten die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied ook gethematiseerde horeca, winkels, entertainment en attracties. Het Museum De Wemme te Zuidwolde is een bijzonder folkloristisch museum. Je vindt hier een grote collectie handkarren. Deze karren maakten vroeger deel uit van het straatbeeld. Ze werden overal voor gebruikt. In een Drentse boerderij aan de rand van Zuidwolde hebben de handkarren een mooie plaats gekregen, als eerbetoon aan dit vervoermiddel van de kleine man.

10 Met-Zingen met Het Jaor Deur Toen ik nog veur de klas stun, weur Engels op een gegeven moment een verplicht vak in de groepen zeuven en acht, de klassen die ik miest under mien hoede har. Kinder vunden het mooi um Engels te kriegen en ik moet zeggen dat ik der ok aordigheid in har. Ien van de mooie dingen was, dat der in oeze lesmethode veur t Engels veul liedties zaten en an de haand daorvan leerden de kinder hiel wat woorden en oetdrukkings. As vanzölf kwam ok de goeie oetspraak op batterij. Al met al een mooie manier um de woorden en klanken van een neie taol te leren. Feilijk doe wij zukswat ok wal met het Drents. De website hef geweldig veul mooie Drentse liedties en die kunt allemaol lezen, belusterd en metzungen worden.

11 Met-Zingen met Het Jaor Deur Speulenderwies raakt kinder vertrouwder met de Drentse taol. Op de website die k hierveur nuumde, staot under andern alle liedties van het preject Het Jaor Deur met Drentse Kinderliedties. Akke Feenstra, cultuurcoach in dienst van het ICO-Kunstencentrum én muzikale doezendpoot, vindt de liedties van Het Jaor Deur ok prachtig en hef der een preject umhen maakt. De vieftien basisschoelen in de gemiente Aa en Hunze en zes schoelen oet Assen en Tynaorl doet met de groepen drie en vier met an dit zogenuumde Met Zing-preject. Op 23 jannewaori is het begund met een begeleidingsbijienkomst veur lesgevers. Maor diefst 36 meesters en juffen waren in O.B.S. De Eshoek in Annen bij mekaar kommen um oetleg te kriegen, maor veural ok um met mekaar te zingen, meziek te maken en plezeer te hebben. Tot eind meert leert de dielnimmende groepen liedties oet de bundel Het Jaor Deur met Drentse Kinderliedties. Ok komt Martijje Lubbers of Marinus Scholten twee maol in elke groep um warkwinkels te geven. En dan in het lest van meert gaot de kinder naor een concert waorbij Martijje & Band op zien minst tien liedties van Het Jaor Deur heuren laot. En alle kinder kunt dan metzingen! In totaol bint er vief concerten (twee in Gieten, twee in Gasselt en iene in Assen). En aj nou neisgierig worden bint of ok mooie Drentse liedties heuren (en metzingen) wilt, gao dan gewoon naor de website Je zult versteld staon! Jan Germs Directeur van t Huus van de Taol

12 Nieuws van RTV Drenthe George Wesseling is sinds eind oktober vorig jaar manager Sales en Marketing. Dit is de samengevoegde afdeling van Commercie en Marketing & Communicatie. Hiervoor werkte hij ook al bij RTV Drenthe als Commercieel Manager. Vijf vragen aan George. Wat heb je gedaan voor je bij RTV Drenthe ging werken? Ik had een eigen bedrijf: Meta Sales. Dit bedrijf is gericht op het verbeteren van (verkoop)processen, en we proberen meer rendement te halen uit werknemers. Want werknemers zijn het grootste kapitaal van een organisatie. Verkoop zit dus in mijn bloed, dat komt goed van pas in mijn huidige baan bij RTV Drenthe. Wat heb je met Drenthe? Ik ben geboren in Assen en woon daar met veel plezier. Ik ben regelmatig te vinden bij voetbalvereniging ACV en speel in het 4e. In het weekend sta ik vaak op de golfbaan in Zeijen. En wat ik heb met Drenthe? Gewoon de mooiste provincie om in te wonen en werken!

13 Nieuws van RTV Drenthe Hoe ziet je dag eruit? Maandag ga ik eerst overleggen met de afdeling. Hoe staan we ervoor, wat speelt er deze week, wat zijn de deadlines. De rest van de maandag besteed ik ook aan overleg en ben ik meestal aanwezig op kantoor. De rest van de week ben ik minder vaak op kantoor. Ik bezoek klanten, voer verkoopgesprekken, maak offertes, probeer naar samenwerking te zoeken met verschillende organisaties. Zo n week is zo voorbij, geen enkele dag hetzelfde en qua werkzaamheden heel divers. Wat kunnen we van je verwachten? We moeten RTV Drenthe op de kaart blijven zetten in de provincie Drenthe. Dat doen we op verschillende manieren: zo hebben we onlangs het contract met FC Emmen verlengd, we blijven onze enige betaalde voetbalclub op de voet volgen. Ook hebben we de borden in het stadion aangepast, het logo van RTV Drenthe kan je niet meer ontgaan. Verder zijn we bezig om leuke acties te bedenken, en RTV Drenthe op een leuke en verrassende manier in de kijker te spelen op zowel radio, televisie als online. Wil je nog iets kwijt aan onze vrienden? Wij zijn blij met zo n mooie club als de Vrienden van RTV Drenthe. We gaan kijken hoe we het ledenaantal kunnen verhogen en hoe we meer jongeren kunnen betrekken. Dat zal niet eenvoudig zijn, en ik hoop dat jullie hierover willen meedenken. Heb je ideeën? Mail ze dan naar marketing@rtvdrenthe.nl.

14 Optreden Harm en Roelof Harm en Roelof treden op zaterdagavond 24 maart om uur voor de Vrienden van RTV Drenthe en andere belangstellenden op in het Wilhelmina Zalencentrum, Wilhelminaplein PC te Beilen. Ze brengen hun nieuwe programma: Kun maar zo ies wezen

15 Optreden Harm en Roelof In hun 31e seizoen kijken Harm en Roelof met een knipoog naar de wereld om hen heen. Ze observeren, relativeren, fantaseren en amuseren niet alleen u, maar ook zichzelf. Ieder optreden van dit cabaretduo is een avontuur dat steeds weer met aanstekelijk plezier wordt aangegaan en met de zaal gedeeld, op een manier zoals alleen Harm en Roelof dat kunnen: muzikaal, ontroerend en vaak buitengewoon komisch. De prachtige eigen teksten en melodieën, de heerlijke tweestemmigheid van bas-bariton Roelof en tenor Harm, en de hilarische tweespraken garanderen u een unieke avond cabaret. En is het Drents wat deze mannen brengen? Kun maar zo ies wezen Toegangsprijs De zaal is open om uur. De entreeprijs voor leden van Vrienden van RTV Drenthe is 8,00 en voor niet-leden 12,00. De entreeprijs is inclusief een kopje koffie of thee en een plakje cake. Aanmelden U kunt zich aanmelden door het bedrag over te maken op rekeningnummer NL77 RABO t.n.v. Vrienden Omroep Drenthe onder vermelding van Harm en Roelof. Bij de ingang wordt het bewijs van toegang verstrekt.

16 In gesprek met Ik ried daorveur richting Eelderwolde, een plaots in Drenthe, hielemaol tegen de stad Gröningen anplakt. As je Roland op de radio heurt, dan is dat miestal vanoet zien eigen hoes. Roland is geboren in Utrecht, maor toen hij zes was, is het gezin naor Zwolle verhoesd. Zien va warkte bij een baank en wisselde nog wal iens van warkplek. Zodoende gung men van Zwolle naor Lieveren en umdat in dat plaotsie gien jongeren woonden, trök het gezin naor Roden. In Leek hef hij het veurtgezet underwies volgd. Toen Roland achttien jaor was, gung hij Milieukunde in Gröningen studeren. Gien Meteorologie dus. "Ik heb in die tied wal stage lopen bij Meteoconsult in Wageningen. De belangstelling veur het weer was der dus wal. René van de Berg was daor toen mien stagebegeleider. Die maakte mij nog enthousiaster veur het weer. Tegenwoordig ontmoet ik hum nog wal ies", aldus Roland die al wat jaoren op het Proviciehoes in Gröningen warkt en zuch daor bezigholdt met vergunningverliening veur ontgrondings. Toch blef het weer hum boeien. Van een onweersbui kan hij kippenvel kriegen en van het wark in de stad niet. "Toen ik zeuven jaor was, pakte ik 's mörgens de kraant um de weerpagina te bekieken. Ik huuld in die tied ok een boekie bij um de temperatuur, de wind en dergelijke van die dag te noteren. Dat heb ik lang daon, het boekie heb ik hier nog in de kast, maor toen ik older weur en gung sporten, stopte ik daormet." Hij had al hiel lang de dreum um een eigen weerbedrief op te zetten en dat gebeurde in 2015 genaamd: Noorderweer.

17 Roland van der Zwaag Ok wil hij geern een weerstation, maor dat mot in een open vlakte staon en dan mot het wel hiel goed beveiligd wezen, aans is alles zo wegjat. Hij warkt bij de provincie, maor ok daor is hij met het weer bezig. "As ik 's middags um vier uur het weer moet doen, dan doe ik dat vanoet een stilteruumte in het provinciehoes." De rest giet dus vanoet zien hoes in Eelderwolde. s Mörgens um half zeuven stiet hij al op en hef dan een strak schema. Eerst de weermodellen nog even goed bekieken en om zeuven uur de kinder wakker maken. Die brengt hij s mörgens naor schoel.

18 In gesprek met (vervolg) "Het eerste weerverhaal schrief ik ok nog oet en daornao niet meer. De rest doe ik oet de kop. Maor ok het geschreven verhaal kan veraandern as mij wat te binnen schöt dat wel de meute weerd is um te vertellen. 's Middags gao ik naor het provinciehoes en 's aovends tussen negen uur en half elf ben ik weer bezig um de modellen te bestuderen. Daornao gao ik nog even wat met mien vriendin drinken." Hij maakt niet allent gebroek van weermodellen, maor kek ok naor de locht. Met zien eigen waornimming en hetgien de modellen angeeft, maakt hij zien verhaal. Hij hef nou eigenlijk twee banen en ik wil geern weten wat hij over vief jaor denkt te doen. "Ik denk dat ik over vief jaor wal fulltime weerman ben. Ik hold me nou al niet allent met Radio Drenthe bezig. Ik geef bijveurbield, samen met collega John Havinga, ok elke keer een gedetailleerd weerbericht of an de leiding van de TT baan as daor wat te doen is. Ok geef ik lezings en daorbij gao ik ok vaak met de mèensen naor boeten um naor de wolken te kieken. Die vertelt je hiel veul over het weer dat der ankomt." Boerenwiesheid vertelt oes dat onweersbuien niet over de Hondsrug of over grote waters trekt. Volgens Roland is dat gewoon grote onzin. Hij wil ok wal geern een keer zien verhaal veur de Vrienden van RTV Drenthe vertellen. Wel wet, misschien kuj hum dus nog wal een keer in het echt metmaken. Wim Oosting

19 Puzzel: letterwoord Links staot wat olde Drèentse woorden, die je tegenwoordig nauwelijks meer heurt. Rechts staot twee meuglijke betiekenissen in het Nederlaands. Ien is der maor goed. Noteer de letter die veur het goede antwoord stiet. Aj alle tien opgaven maakt hebt, hej dus tien letters. Probeer van dizze tien letters een zo lang meuglijk Drèents woord te maken. Misschien kuj alle tien gebroeken. Dat woord mot wal in het Drèents woordenboek van Kock veurkommen. Het mot dus, bij veul personen, een bekend woord wezen. Mail je antwoord weer binnen een week naor: Wat is een: 1. hakkenbieter a. Schuine plank aan een deur b. Kleine kortharige hond 2. baggel c. Opgedroogde modder d. Vierkant hard turfje 3. spillegien e. Een mager persoon f. Een boerenbedrijfje 4. teutlapper g. Babbelaar h. Stofdoek voor theeservies

20 Puzzel: letterwoord (vervolg) 5. viefkop i. Hoge hoed j. Soort spijker 6. beslag k. Hoefijzer van een paard l. Roerend goed van een boer 7. hapschöttel m. Etenspan waaruit gezamenlijk wordt gegeten n. Venijnig gebekte vrouw 8. leiter o. Teugels voor mennen van paarden p. Klap 9. lieder q. Ziek iemand r. Een ellendeling 10. overlangen s. Overhandigen t. Te lange planken in een schuurdeur Oplössing veurige keer Veurige keer waren der redelijk wat inzenders die probeerd hadden um de spreekwoorden te vinden. De bedenker van de opdracht had in elk geval 30 spreekwoorden oetbeeld. De mieste inzenders vunden der echter nog meer. Der was der zölfs ien bij met 43. Wie in elk geval de 30 van de bedenker vunden hadden, die kwamen in de hoge hoed. En daor bint dit keer oetkommen: Wubo de Weerd (Koekange) en Wim Schipper (Westerbörk). Allebei hebt ze inmiddels een vrijkaort veur een attractie in Drenthe en een boekie van het Huus van de Taol kregen.

21 Puzzel: letterwoord Jammer veur de rest! Misschien hebt jullie wel uren zitten zuken naor de spreekwoorden, misschien wal een hiel weekend. "Wel leuk wark", meldde ien van de inzenders. De oplössing van dizze keer gewoon weer opsturen, misschien he'j dan meer geluk. De spreekwoorden van de opgave van oktober 2017, die de bedenker hef angeven: Achter de wolken schijnt de zon / Hoge bomen vangen veel wind / Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht / Een speld in een hooiberg zoeken / De kat uit de boom kijken / De bloemetjes buiten zetten / Blaffende honden bijten niet / Achter het net vissen / Op alle slakken zout leggen / Het paard voor de wagen spannen / Een gegeven paard mag je niet in de bek zien / De koe bij de horens pakken / Boter bij de vis / Water bij de wijn doen / Met de kippen op stok gaan / We zullen dat varkentje eens even wassen / Als een boer met kiespijn / Als een paal boven water / Een knoop doorhakken / Een appel valt niet ver van de boom / Over de brug komen / Een kat in de zak kopen / Waar rook is is ook vuur / Het hoofd boven water houden / Op handen dragen / Over het paard getild / Na regen komt zonneschijn / De zon in het water zien schijnen / Iemand met de vinger nawijzen / Zoals de wind waait waait mijn jasje

22 Ruim baan voor Drenthe Sommige Randstedelingen denken bij Drenthe alleen aan fietsende ouderen in gebieden als Fochteloërveen. Maar dat is uiteraard niet terecht. Drenthe biedt veel werk en veel verbindingen. Op 1 april 2016 had Drenthe ruim banen, vooral in bouw, landbouw en industrie. Ongeveer de helft van de sectoren toont een (bescheiden) groei, maar blijft wat achter bij het Nederlands gemiddelde. Om de ondernemers te helpen groeien, heeft Drenthe betere verbindingen nodig. Ik merk het zelf als ik van mijn woonplaats in Twente rijd naar vrienden, of naar onze landbouwgrond in Drenthe: dat ik vaker over provinciale wegen rijd dan over snelwegen. Daarom was ik zo blij met het bericht op RTV Drenthe van journalist Serge Vinkenvleugel. Hij besteedde aandacht aan het pleidooi van CDA Hoogeveen voor een vierbaans snelweg van Drenthe naar Twente. Het CDA Hoogeveen heeft gelijk dat zo n snelweg goed is voor de economie en de verkeersveiligheid.

23 Ruim baan voor Drenthe "De route Drenthe-Twente bestaat uit N-wegen. Deze zijn onveiliger dan een snelweg. En minder snel, iedereen kent het wel als je weer eens met je auto achter een vrachtwagen zit en niet in kunt of in mag halen", zo citeert RTV Drenthe het CDA-raadslid Peter Koekoek uit Hoogeveen. En gelijk heeft hij. Natuurlijk kost het veel geld om de provinciale wegen om te bouwen tot een snelweg. Maar dat geld moet maar worden vrijgemaakt. Het is tijd dat Den Haag investeert in het noordoosten van Nederland, waar de auto nog altijd het meest geschikte vervoermiddel is. Hulp uit Brussel is zeker realistisch. De Europese Commissie besteedt vele tientallen miljarden euro s per jaar om regio s aan banen te helpen. Nu gaat het geld vooral naar bijvoorbeeld rotondes en geluidsschermen in Zuid- en Oost-Europa: ons land is steevast te bescheiden om die Europese budgetten aan te spreken. Bovendien geeft Europa goedkope leningen, als dat wenselijk is. Dat gebeurt vaker voor snelwegen: Nederland kreeg een goedkope lening van 79 miljoen euro voor de verbreding van de snelweg A6 bij Almere, van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Dat geld komt uit het zogeheten Juncker fonds, het Europese Fonds voor Structurele Investeringen (EFSI). Mogelijkheden genoeg, als we maar willen. Drenthe heeft mijn steun in Brussel: Ruim baan voor een nieuwe snelweg in Drenthe! Annie Schreijer-Pierik CDA-Europarlementslid en Ambassadeur van het Nedersaksisch

24 Ledenpas Alle leden van de Vrienden van RTV Drenthe krijgen bij de volgende bedrijven korting. Altijd en alleen maar op vertoon van de ledenpas. Let op: soms krijgt alleen de pashouder korting en soms geldt de korting voor meerdere personen. Stichting Museum Ergens in Nederland Weerdingerhaag 8, 7815LZ Emmen Met ledenpas 2,00 entree Stedelijk Museum Coevorden Haven 4, 7741JV Coevorden Per ledenkaart een entreekaartje van 2,50 voor 1 persoon (i.p.v. 5,-). Niet in combinatie met andere kortingen Kabouterland Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW Exloo Normaal 7,50; met pas 1,- p.p. korting voor max. 4 pers. Wonderwereld Ruiten A Kanaal Noord 1, 9561 TE Ter Apel Normaal 7,50; met pas 1,- p.p. korting voor max. 4 pers.

25 Ledenpas Internationaal Klompenmuseum Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde 1,- korting p.p. (maximaal 2 personen) Openluchtmuseum Ellert en Brammert Tramstraat 73, 7848 BJ Schoonoord 1,- korting p.p. (maximaal 2 personen) Hunebedcentrum Bronnigerstraat 12, 9531 TG Borger Normaal: 9.50 (volwassenen) en 5,25 (kinderen) Met korting: 7,50 (volwassenen) en 3,40 (kinderen) Kinderen moeten onder geleide zijn van iemand met een pas Molenmuseum De Wachter Havenstraat 36, 9471 AM Zuidlaren 1,- korting voor volwassenen op vertoon van de pas Drouwenerzand Attractiepark Gasselterstraat PC Drouwen 1,- korting p.p. (maximaal 4 personen) Niet in combinatie met andere kortingen

26 Ledenpas (vervolg) Beelden in Gees Schaapveensweg 16, 7863 TE Gees 2,- korting (maximaal 2 personen) Kamp Westerbork Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen Op vertoon van de ledenpas een kopje koffie of thee gratis Kinderwereld Speelgoedmuseum Brink 31, 9301 JK Roden Een kop koffie gratis + 50 cent korting op de entreeprijs

27 Ledenpas Wildlands AdvantureZoo Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen Kortingsweekend voor leden (wordt aangekondigd in Vriendenpraot) Museumboerderij de Karstenhoeve Dokter Larijweg 21, 7961 NL Ruinerwold Op vertoon van uw ledenkaart een kop koffie of thee gratis Huus van de Taol Raadhuisplein 1, 9411 NB Beilen Korting op een boek dat in Vriendenpraot wordt aangeboden Het Veenpark Berkenrode 4,7884 TR Barger-Compascuum In plaats van 14,50 of betaalt u slechts 12,50 op vertoon van de ledenpas. Niet in combinatie met andere kortingen. Cultuurhistorisch Streek- en Handkarren Museum De Wemme Burgemeester Tonckensstraat 49, 7921 KB Zuidwolde U betaalt 2,50 i.p.v. 3,50 op vertoon van uw ledenpas

28

Begunbladziede van veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers

Begunbladziede van   veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers Gebrukershandleiding www.wiesneus.nl bladziede. 1 Begunbladziede van www.wiesneus.nl veur: Kinder van 1 6 jaor (niet lezers) Kinder van 6 12 jaor (lezers) en Olders/lesgevers Gebrukershandleiding www.wiesneus.nl

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT mei 2018

VRIENDENPRAOT mei 2018 VRIENDENPRAOT mei 2018 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT oktober 2018

VRIENDENPRAOT oktober 2018 VRIENDENPRAOT oktober 2018 Bestuur Vrienden RTV Drenthe Voorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Februari 2019

VRIENDENPRAOT Februari 2019 VRIENDENPRAOT Februari 2019 Website: www.vriendenrtvdrenthe.nl Facebook: www.facebook.com/vriendenvanrtvdrenthe Rekeningnummer: NL77RABO0124493998 KvK-nummer: 40047987 Vriendenpraot Redactie: Lay out:

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT augustus 2018

VRIENDENPRAOT augustus 2018 VRIENDENPRAOT augustus 2018 Bestuur Vrienden RTV Drenthe Voorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37

Nadere informatie

Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode Lees de tekst.

Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode Lees de tekst. EXTRA OPDRACHT 'ECHT WAOR? ECHT WAOR!' BIJ KATERN 5: Van plaggenhut tot herenhoes 1. Lees en zuuk. Vervoer over het waoter (1780-1930) Hierunder ziej een tekst over waoterwegen in Drenthe in de periode

Nadere informatie

Örgelspel. Dagzeggen en inleiding op de dienst. Andoen van de keerzen. - de gemiente giet staon. Groeten, moed geven en bidden op de drumpel

Örgelspel. Dagzeggen en inleiding op de dienst. Andoen van de keerzen. - de gemiente giet staon. Groeten, moed geven en bidden op de drumpel Örgelspel Dagzeggen en inleiding op de dienst Andoen van de keerzen - de gemiente giet staon Groeten, moed geven en bidden op de drumpel d g d g d g d g De vrede van de Heer met jullie allemaol! EN ZIEN

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Augustus 2017

VRIENDENPRAOT Augustus 2017 VRIENDENPRAOT Augustus 2017 Samenstelling bestuur Voorzitter: Vicevoorzitter: Secretaris: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide wimbarkhuis@gmail.com Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Mei 2016

VRIENDENPRAOT Mei 2016 VRIENDENPRAOT Mei 2016 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Oktober 2017

VRIENDENPRAOT Oktober 2017 VRIENDENPRAOT Oktober 2017 Vrienden RTV Drenthe Vicevoorzitter: Secretaris: Roelof Koops Leggeloo 33 7991 PW Dwingeloo roelofgkoops@gmail.com Wim Oosting Badhuisweg 6 7875 BV Exloo 06 37 47 78 37 secretariaat@vriendenrtvdrenthe.nl

Nadere informatie

Warkplan 2014. van het. Huus van de Taol

Warkplan 2014. van het. Huus van de Taol Warkplan 2014 van het Huus van de Taol Inholdsopgave Veurof pag. 5 1. Organisatie pag. 7 1.1 Algemien 1.2 Maatschappelijke stages 1.3 Erkenning Nedersaksisch volgens hoofdstuk lll van het Europees Handvest

Nadere informatie

Opstandingskerk - Assen

Opstandingskerk - Assen Opstandingskerk - Assen Zundag 10 juni 2018 Intree örgelspeulen, berichten, stil wezen Begunlied Lied 280:1,2,3,4 elkien giet staon 2 Dit huus van holt en stien, dat lang de stormen hef deurstaon, waor

Nadere informatie

Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017

Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017 Drèentse kerkdienst in de Magnuskerk van Anloo op zundag 8 oktober 2017 Vastholden of löslaoten? veurganger : vrouw Streutker oet Beilen örgelspeuler : Hogendorf mitwarking : koor Met an doen o.l.v. Bolhuis

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Mei 2017

VRIENDENPRAOT Mei 2017 VRIENDENPRAOT Mei 2017 Samenstelling bestuur Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050) 309 12

Nadere informatie

AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua)

AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua) AS ELK EN EEIN (Viva Somnia Tua) As elk en eein 't nou 'ns dee as elk en eein 't nou 'ns saomen duren dee zittend op 't greuin zeei ik de mèensen in een durende stroom op binnen kommen de auto op slöt

Nadere informatie

ALLEMAOL TENIEL. Bliedspul in drie bedrieven. deur WIL EEFTING

ALLEMAOL TENIEL. Bliedspul in drie bedrieven. deur WIL EEFTING ALLEMAOL TENIEL Bliedspul in drie bedrieven deur WIL EEFTING TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

umdat het neudig broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018

umdat het neudig broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018 SP umdat het neudig is broodneudig!! Verkiezingsprogramma van de SP Hoogeveen 2014-2018 1. Woord veurof In het programma van de SP vien ie de mening van oenze partij. De SP döt alles veur menselijke waardigheid,

Nadere informatie

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE VAN RAOL daotum : zundag 9 september 10.00 uur Radiodèenst kleur : gruun veurganger : domnee Hans Katerberg oet Börger aolderling : vrouw Raterink jaoken : vrouw Hollander

Nadere informatie

Aj op vakaansie west bent hoop ik daj t mooi had hebt en aj nog gaot wens ik je heel veul mooi weer en plezier toe.

Aj op vakaansie west bent hoop ik daj t mooi had hebt en aj nog gaot wens ik je heel veul mooi weer en plezier toe. Vriendenpraot Juli 2013 Van de Veurzitter Beste vrienden, We hebt weer een Vriendenpraot veur mekaar kregen. De zummer wil nog niet al te best vlotten, maor wat in t vat zit verzoerd niet. We zitten nog

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd

Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd An ärchieven i j niks.... Zwolle 40 45 foto-expositie voor en door de schooljeugd Dinsdag 31 meert 2015 bin-k smiddes naor t HCO ewest umme de stärt van de ni je foto-expositie Zwolle 40 45 bi j te wonen.

Nadere informatie

Van de veurzitter. Wim Barkhuis

Van de veurzitter. Wim Barkhuis Van de veurzitter Dit is al weer de tweede Vriendenpraot van dit jaor. In meert hebt we een gloepens mooie tenielopvoering had van Nut en Genoegen oet Exloo. De volle zaal beloonde de speulers dan ok met

Nadere informatie

Vriendenpraot. Juli 2012

Vriendenpraot. Juli 2012 Vriendenpraot Juli 2012 Voorwoord Wij bint er weer in slaagd een Vriendenpraot veur jullie saomen te stellen. Eerst even een körte terugblik op de streektaolaovend en jaorvergadering. We hebben heel veul

Nadere informatie

LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL

LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL 1 LITURGIE VEUR DE KARKDIENST IN OONZE EIG N STREEKTAAL Zundag 17 november 2013 DE GOEDE HERDER Veurganger: domeneer Scholing t Orgel wordt bespeuld deur: Lucas ZomerAfkondigingen 2 Veur de dienst zinge

Nadere informatie

EURO 0 5CENT 1EURO EURO

EURO 0 5CENT 1EURO EURO 1 2 3 4 1 EURO 5 6 7 8 9 10 11 12 EURO 2 0 5CENT 5CENT 0 5CENT 1EURO 0 5CENT EURO 2 0 1EURO1CENT 13 14 15 16 17 18 20 19 21 22 23 24 25 26 27 28 30 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205

Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205 Aan de gemeenteraad Agendapunt 6.8/240205 Roden, 17 februari 2005 Onderwerp Anpirdjen van de streektaol/bevordering streektaal. Veurstel/Voorstel Met te gaon in t opzetten van dreei plannegies veur t anpirdjen

Nadere informatie

Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith

Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith 1 Coevorden, 10 meert 2019 Organist: Ronald IJmker Koster: Coen Smith Orde van de dienst Veurzang: Lied 556 (vert. L. Evers) 1 Alles wat iens over oes schreven is gies Do volbrengen dizze virtig dagen,

Nadere informatie

n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück)

n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück) n PITTIG WIEFIE (Champagner zum frühstück) Bliedspul in drie bedrieven deur MICHAEL WEMPNER Bewarkt en overzet in algemien dialect deur BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017

Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017 Orde van dienst Vrijzinnige Geloofsgemeenschap afd. Midden-Drenthe zundag 21 mei 2017 veurganger: ds. J. Katerberg, Borger örganist: dhr. W. Boer m.m.v. Met An Doen o.l.v. dhr. S.D. Bolhuis örgelspeulen

Nadere informatie

Coevorden, 2 december Afkondigings deur de olderling van dienst. Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste

Coevorden, 2 december Afkondigings deur de olderling van dienst. Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste Coevorden, 2 december 2018 Afkondigings deur de olderling van dienst Veurzang: Lied 216 Dit is een mörgen as ooit de eerste 2. Dauw op de èerde, zunlocht van boven, vochtige hof die rök net as toen. Daank

Nadere informatie

t Ele usien angt alderbärstens vol met foto s van old Kamperpoorters en foto s van bi jzöndere gebouwen, febrieken en skoelen.

t Ele usien angt alderbärstens vol met foto s van old Kamperpoorters en foto s van bi jzöndere gebouwen, febrieken en skoelen. Ie zatten gebakken In de Kamperpoorte zit ie gebakken! Dät waeren mien eerste gedachen, die bi j mi j baoven kwammen, toen ik Jacob Donze op de praotstoel adde. Disse wèke bin-k een paer keer naor t buurtmuseum

Nadere informatie

PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon)

PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon) PLAMUREN IS PLAMUREN (Tante Bella s Beautysalon) Klucht in drie bedrieven door HENK ROEDE Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS

NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 IN HET DRÈENTS NEI VERTROUWEN - SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA SP 2013-2017 INLEIDING Nederland

Nadere informatie

DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE!

DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE! DE BEUTIESMÖLLE - 65 JÖÖR OP DE ZWOLSE KÄRMSE! Nico Rampen in actie 1986 As dit jöör -2017- Geert Eeringa de beutiesmölle veur de 65 e keer op de Zwolse zommerkärmse opbouwt, ef ij zien 25 jörig jubileum

Nadere informatie

PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016. Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties )

PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016. Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties ) PERSBERICHT/NIEUWSBERICHT juni 2016 Geef je op voor kindersongfestival Het Jaor Deur ( Met Drentse Kinderliedties ) Hou je van zingen? Lijkt het je leuk om op televisie te komen? Vind je het leuk om in

Nadere informatie

Deurgèven: 4 & 5 mei 2014

Deurgèven: 4 & 5 mei 2014 Deurgèven: 4 & 5 mei 2014 As vri jwilliger loop ik zundesmörgens met bewoners van zorginstelling Wilhelmina van Sonsbeeck an de Bagijnesingel èven een blukkien umme. Op veer mei e-k de rolstoelen aover

Nadere informatie

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT

VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT VIERING VAN DE JACOBUSKARKGEMIENTE IN EEXT daotum kleur veurganger olderling jaoken veurlezer örgelspeuler köstersdienst buulbestemming : zundag 29 mei om 10.00 uur : gruun : domnee Katerberg : vrouw Alblas

Nadere informatie

Warkplan van het

Warkplan van het Warkplan 2016 van het Inholdsopgave Veurof pag. 5 1. Organisatie pag. 7 1.1 Algemien 1.2 Huisvesting 1.3 Erkenning Nedersaksisch volgens hoofdstuk lll van het Europees Handvest 2. Informatieverstrekking

Nadere informatie

VRIENDENPRAOT Februari 2017

VRIENDENPRAOT Februari 2017 VRIENDENPRAOT Februari 2017 Samenstelling bestuur 2016 Voorzitter: Wim Barkhuis Norgervaart 12 9336 TE Huis ter Heide Penningmeester Gerrit Kroon /ledenadministratie: Hoofdweg 183 9765 CE Paterswolde (050)

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop)

HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop) HIELEMAOL HOTELDEBOTEL! (Hotel te koop) Klucht in drie bedrieven deur HENK ROEDE Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel:

Nadere informatie

Kerels kieken. Een enigszins absurdistische eenakter. met hilarische wendingen. door JAN VEENSTRA

Kerels kieken. Een enigszins absurdistische eenakter. met hilarische wendingen. door JAN VEENSTRA Kerels kieken Een enigszins absurdistische eenakter met hilarische wendingen door JAN VEENSTRA TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Smilde, 15 nov Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) Bemoedigen en groeten. Bidden

Smilde, 15 nov Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) Bemoedigen en groeten. Bidden Smilde, 15 nov. 2015 Begunlied: Lied 276 Zomaor een dak (1 en 3 allen, 2 koor) 1 Zomaor een dak boven wat heufden, deur die naor stilte wied lös stiet. Muren van hoed, vèensters as ogen, speurend naor

Nadere informatie

Coevorden, 6 meert Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v.

Coevorden, 6 meert Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v. Coevorden, 6 meert 2016 1 Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist: Johan Westerbeek M.m.v. Met An Doen o.l.v. Jacques Bolhuis Zingen an het begun: Psalm 122 (vert. J. Kuik) Ik was van bliedschup

Nadere informatie

KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien)

KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien) KOP DER VEUR MARIE! (Graaien & Snaaien) Klucht in drie bedrieven deur JAN TOL en ASTRID BAIJS Overzet en bewarkt in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop)

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven. deur HANS KIRCHHOFF

ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven. deur HANS KIRCHHOFF ZO LEEP AS N VOS (DER MEISTERLUGNER) (neie bewarking van Ach vader lieg niet meer) Klucht in drie bedrieven deur HANS KIRCHHOFF bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ

Nadere informatie

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen:

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen: > NU EN OOIT < In het kader van Tynaarlo, culturele gemeente van Drenthe 2017/2018 zijn de elementen van het project >NU EN OOIT< nu hier in een aangepaste opstelling te zien, in en om het gemeentehuis

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Zegveld, december 2016

Zegveld, december 2016 Zegveld, december 2016 December heeft zo zijn mooie momenten: met elkaar Sinterklaas vieren. We leven in de Adventsweken en over enkele weken hopen we de geboorte van de Heere Jezus te gedenken. Ook in

Nadere informatie

DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK

DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK DE KNUPPEL IN T HOENDERHOK Vrolijk Drents tenielstuk in drie bedrieven deur HENK KARSTENS TONEELUITGEVERIJ VINK B. V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.

Nadere informatie

Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016

Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016 Activiteitenverslag van het Huus van de Taol 2016 Woord veurof Het wark van alle dag kuj feilijk wal de basis van de organisatie Huus van de Taol numen. En der is een grote variatie an reguliere warkzaamheden,

Nadere informatie

Inhold. Een echte wiesneus

Inhold. Een echte wiesneus 1 Een echte wiesneus Aj alles hiel goed weet, dan bi j een wiesneus. En wie wil nou gien wiesneus weden? Nou kuj op hiel veul manieren hiel wies worden. Lichtkans bi j hiel goed in reken en dan kunt ze

Nadere informatie

Boerencamping. Drents blijspel in twee bedrijven. door H. DE VRIES

Boerencamping. Drents blijspel in twee bedrijven. door H. DE VRIES Boerencamping Drents blijspel in twee bedrijven door H. DE VRIES TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

DRENTS BLAD VEUR KIENDER 2012 PUZZELN LEZEN KLEUREN

DRENTS BLAD VEUR KIENDER 2012 PUZZELN LEZEN KLEUREN Junior 2012_Junior 2012 09-02-12 08:59 Pagina 1 D RENTS BLAD VEUR KIENDER 2012 PUZZEL N LEZEN KLEURE N Junior 2012_Junior 2012 09-02-12 08:59 Pagina 2 Hoi, Dit is een blad veur Drentse kiender. Der staot

Nadere informatie

AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN.

AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN. AS T NIET AANS KAN, MAKEN KLEREN DE MAN. Bliedspul in drie bedrieven in het Zuid-Oost Drentse dialect deur JANNES BENNEN TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

Kijkt u ook eens op onze website waar het programma ook is opgenomen. De naam van onze website waaronder u ons kunt vinden is: http://plusbusbo.nl/.

Kijkt u ook eens op onze website waar het programma ook is opgenomen. De naam van onze website waaronder u ons kunt vinden is: http://plusbusbo.nl/. Er Op Uit! met de PlusBus Borger-Odoorn Borger, 15 april 2016 Geachte heer, mevrouw, Bijgaand voor u het programma van de PlusBus Borger-Odoorn. Het is het programma voor de maanden mei en juni 2016. Kijkt

Nadere informatie

DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche)

DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche) DE BAOS OP DE KOFFIE (Hausbesuche) Bliedspul in twei of drie bedrieven deur WOLFGANG BINDER algemien dialect BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

DRASSIG LAAND. Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven. door JANNES BENNEN

DRASSIG LAAND. Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven. door JANNES BENNEN DRASSIG LAAND Drents tenielspel, blijspel in 3 bedrieven door JANNES BENNEN TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008 Augustus 2009 ugu Feitenblad 2009/1b Toeristisch bezoek aan in 2008 Sinds vijf jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Nadere informatie

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan

nooit Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen Als een olifant door een porseleinkast gaan Als een olifant door een porseleinkast gaan Zeer ruw en onvoorzichtig zijn Als één schaap over de dam is volgen er meer Als iemand het voorbeeld geeft, zijn er al snel meer mensen die dit voorbeeld volgen

Nadere informatie

Staphorst op de kaart

Staphorst op de kaart Opdracht 1 Je krijgt een oude kaart van de. Deze kaart is in 1866 gemaakt. Dat is ongeveer 150 jaar geleden. Nodig: kleurpotloden 1. Onderstreep Rouveen, Staphorst en IJhorst met een rood potlood. 2. Zet

Nadere informatie

Uutvinden is mien hobby

Uutvinden is mien hobby Uutvinden is mien hobby (Polnische Wirtschaft) Bliedspul deur BERND GOMBOLD in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017

Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017 Liturgie veur de Dreentstaolige karkdienst in Schoonebeek Oetzending zundag 5 febrewaori 2017 M.m.v. de Drentse cantorij Met An Doen o.l.v. Jacques Bolhuis. Veurganger: domnee Jennie Lambers-Niers Organist:

Nadere informatie

De oldste straote van Zwolle

De oldste straote van Zwolle De oldste straote van Zwolle Tussen Kärke en Sassenpoorte wier des Assisen epröken. Anders ezegd : Veur t Raoduus ielden de Skepenen rechtspraak en wier t vonnis e-lèzen. Zundag 12 oktober bint in t Stedelijk

Nadere informatie

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017 WELKOM Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie Bijeenkomst op 10 mei 2017 Programma: 16.00 uur Opening door dagvoorzitter Jacob Bruintjes en uitleg over de opzet van de bijeenkomst. 16.10 uur

Nadere informatie

Rondleidingen deur ärchieven en kärten bi j t HCO

Rondleidingen deur ärchieven en kärten bi j t HCO Rondleidingen deur ärchieven en kärten bi j t HCO Een wandelinge deur de tied zo-j t kunnen numen, zo n thema-rondleidink deur t ärchief en t snuffelen in olde kärten bi j t Istorisch Centrum Aoveriessel.

Nadere informatie

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal Max van Olden DE JUISTE MAN in makkelijke taal 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen DEEL 1 1996 Vrijdagvond, zeven uur. De cursus van vandaag is afgelopen. Oscar doet zijn schrijfblok dicht. Hij

Nadere informatie

Pension Veldzicht. Drents blijspel in drie bedrijven. door H. DE VRIES

Pension Veldzicht. Drents blijspel in drie bedrijven. door H. DE VRIES Pension Veldzicht Drents blijspel in drie bedrijven door H. DE VRIES TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

Drenthe zien vanaf het water

Drenthe zien vanaf het water Drenthe zien vanaf het water 2014, Koninklijke Van Gorcum BV, Postbus 43, 9400 AA Assen. Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders.

Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders. Net zo as al zo vake, maer dan toch èven ietsie anders. Sunteklaos is ter weer! Gelukkig ebben zi j Zwolle niet an dät idiote modernistische gedoe van clown-pieten met-edaon en waeren de Pieten met trots

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, 24 juni 2016 weeknieuws 37 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl

Nadere informatie

Coevorden, vólop in beweging!

Coevorden, vólop in beweging! Coevorden, vólop in beweging! Tekst: Stiana Sibon - Foto s: Jan Sibon, Dianne Dijenborgh, Anneke Bloema Een unieke combinatie van een historische stad met een prachtig plattelandsgebied, dat is de gemeente

Nadere informatie

creiihoenuen Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. BESTE KIENDER!

creiihoenuen Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. BESTE KIENDER! Zommeredisie 1993 Jaorgang 2, nr. 4. Oplaoge 1400 stoks. 409 creiihoenuen BESTE KIENDER! De vekaansie staot weer veur de deure. Nov even, en dan gaon een boel meensken d'r weer mit voile tassen en koffers

Nadere informatie

Inhold. Vet Gaaf 3 De krèei 5 Drentse woordzuker 6 Puzzel 7 Bang 8 Rollerscheets 11 Snipsnaoderijen 12 Bertje de moes 14.

Inhold. Vet Gaaf 3 De krèei 5 Drentse woordzuker 6 Puzzel 7 Bang 8 Rollerscheets 11 Snipsnaoderijen 12 Bertje de moes 14. Maandewark Moi allemaol, Dit blad is veur je. Het stiet vol schiere verhaolties. Der staot ok puzzels in waor aj mooie priezen mit winnen kunt aj het antwoord opstuurt. Je pap en mam mugt je daor gerust

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!)

OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!) OPA ZIEDSPAN (Opa, jetzt reichts!) Bliedspul in drie bedrieven deur BERND GOMBOLD Bewarkt en overzet in algemien dialect deur Ben ten Velde TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel:

Nadere informatie

MESSEN IN HENNEN. David Harrower. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN:

MESSEN IN HENNEN. David Harrower. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN: david harrower - messen in hennen David Harrower MESSEN IN HENNEN Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN:, een landarbeidster PONY, een ploeger GILBERT HORN, een molenaar ********** David Harrower 1995,

Nadere informatie

MANS IS DE KLOS. Blijspel in drie bedrijven. door EPPO W. KASEMIR

MANS IS DE KLOS. Blijspel in drie bedrijven. door EPPO W. KASEMIR MANS IS DE KLOS Blijspel in drie bedrijven door EPPO W. KASEMIR TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

6

6 6 Maria Dit verhaal gaat over Maria. Ze is de zus van Marta en Lazarus. Ze houdt veel van Jezus en weet dat Hij snel moet sterven. Daarom wil ze Jezus laten zien hoeveel ze van Hem houdt. Hoeveel krijgt

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019

Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 Nieuwsbrief De Oude Bogten februari 2019 De mest is weer geleverd, er is weer volop bedrijvigheid op de tuinen, de voorraad mest slinkt met de dag. Ook de zaden zijn inmiddels geleverd door Garant en de

Nadere informatie

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1

OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 OEFENSCHRIFT DEEL 3 A2-B1 Basisleergang Nederlands voor anderstaligen Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) Nicky Heijne Marten Hidma Karolien Kamma Vrije

Nadere informatie

2. Beschrijving van jullie stad ( hoeveel inwoners, wat voor soort bevolking etc.)

2. Beschrijving van jullie stad ( hoeveel inwoners, wat voor soort bevolking etc.) V7: Gilde College, Vraag: Wij zijn erg benieuwd hoe het is om in jullie stad te leven. Geef een beschrijving van jullie stad. Wat is er leuk aan jullie stad? Gebruik ook foto's die jullie zelf hebben gemaakt.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven. deur HENK ROEDE. algemien dialect BEN TEN VELDE

T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven. deur HENK ROEDE. algemien dialect BEN TEN VELDE T ZIT IN DE ZENEN (EXTRA HULP OP DE EERSTE HULP) Klucht in drie bedrieven deur HENK ROEDE algemien dialect BEN TEN VELDE TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail:

Nadere informatie

WONEN IN EEN RIANTE WOONBOERDERIJ IN HET MONUMENTENDORP ORVELTE

WONEN IN EEN RIANTE WOONBOERDERIJ IN HET MONUMENTENDORP ORVELTE WONEN IN EEN RIANTE WOONBOERDERIJ IN HET MONUMENTENDORP ORVELTE Te huur: De Maalderij, Schoolstraat 6 in Orvelte Stichting Het Drentse Landschap zoekt een huurder voor de in 2006 geheel gerenoveerde woonboerderij

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Kijk naar de titel, de kopjes

Nadere informatie

Mei Volg de SamenLoop voor Hoop gemeente Tubbergen op:

Mei Volg de SamenLoop voor Hoop gemeente Tubbergen op: In deze editie: - Belangrijke data - Kaarsenzakken verkoop - Vrijwilligers gezocht - Acties uitgelicht - Speciale SLVH kaart - Benefiet Concert - Zelfgemaakte bonbons - Verse Cake - Autowasdag - Kinderloop

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht Wisseling van de wacht Drèentse streekroman Gerard Stout Uitgeverij Ter Verpoozing ISBN 90-809398-3-8 NUR 344 Gerard Stout, Peize tweede druk 2005 foto s omslag: sneeuwklokjes & berkensnede Niets uit deze

Nadere informatie

Bekijk de oude kaart van Blokzijl. De kaart is gemaakt in Hoe heet de zee waar Blokzijl aan ligt?...

Bekijk de oude kaart van Blokzijl. De kaart is gemaakt in Hoe heet de zee waar Blokzijl aan ligt?... Opdracht 1 Nodig: kaartenblad 1 Bekijk de oude kaart van. De kaart is gemaakt in 1922. 1. Omcirkel op de kaart. 2. Kleur het water op de kaart blauw. 3. Omcirkel de haven van met groen. 4. Hoe heet de

Nadere informatie

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy 20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy Waar kankerpatiënten zijn, zijn mantelzorgers. Gezinsleden, familie, vrienden, buren, kennissen, collega s. Jong en

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Ga mee op kunst- en cultuurexpeditie tijdens Rondje Cultuur 2014

Ga mee op kunst- en cultuurexpeditie tijdens Rondje Cultuur 2014 NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 Zondag 14 september 2014 De Theaterfabriek Ga mee op kunst- en cultuurexpeditie tijdens Rondje Cultuur 2014 Traditioneel in september: Rondje Cultuur, opening van het culturele

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie